Кой иска руски паспорт?

Кой иска руски паспорт?

© Reuters"Дневник" препечатва статията на Тони Николов от портала "Култура" :


Желаещи за такъв паспорт в България, както сочи историята, не са липсвали. Но ако все още има такива, този път комай ще им се наложи да поизчакат. Освен ако не са надарени с професионалните габарити на Жерар Депардийо или пък не са пропити от болезнената любов към животните на Брижит Бардо. Не че дървесината в Мордовия, където посрещат с почести одобрените кандидати, е на привършване, та да не могат да им отпечатат новите паспорти. Изобщо не ме разбирайте неправилно. Просто не е ясно колко още "нови руснаци" е в състояние да поеме на куп тази "толкова голяма демокрация" (по думите на Депардийо).


Едва в началото сме на 2013 г. А не е трудно да прогнозираме, че скоро на президента Путин ще му се наложи да приеме друг голям приятел на Русия – сирийския лидер Башар Асад, ведно с целия му клан от роднини, а нищо чудно в перспектива да трябва да приюти и немалко отломки от кастристкия режим в Куба. По същия начин както вдовицата и синът на Слободан Милошевич спокойно доживяват дните си в дача в Барвиха, недалеч от личната дача на Путин.
Целият този сюжет може да ви се струва смешен, преекспониран, дори бутафорен. Но все пак комедията с "паспортите на голямата демокрация" се разиграва не чак толкова далеч от нас, при това в доста пародийна форма. И то във време, когато кризата видимо руинира свободата в Европа и по света, когато хората уморено свеждат глави и примирено са готови да приемат какво ли не. Когато разочарованията и апатията на практика накърняват общата свобода, така че с всеки изминал ден ни остава все по-малко от нея. Нещо се променя, дори без да си даваме сметка. То налага отпечатък върху душите и мисленето ни, податливи като парчетата восък, с които някой подпечатва новите паспорти на несвободата.


Ето защо е важен въпросът какво прозира зад тази шумна игра? На символно равнище всичко е ясно. Един знаменит кино-Сирано и театрален Тартюф влиза в нова роля, този път играейки между Распутин и Путин. Между последната си филмова роля и новото си амплоа на глашатай на кремълската "суверенна демокрация". На прагматично ниво нещата са още по-очевидни: изборът е между 75% данък богатство и 13%  данъци (с правото на височайша амнистия).


Видяна от Кремъл, историята също е понятна. Путин отвръща на удара, унижавайки Европа с най-силното й оръжие от епохата на борбата с комунизма – човешките права и правото на убежище. Така чрез указа си от 3 януари и с цената на един паспорт той отбива острите критики заради разгонените демонстрации през март 2012 г., заради делото "Пуси Райът" и въведените мерки срещу неправителствените организации в Русия, които получават грантове от чужбина. Три неща с един удар, което си е истинско попадение. Без да изпускаме чукването по носа на Париж, заради неотстъпчивата позиция на Франция в подкрепа на сирийската опозиция и срещу режима на верния съюзник Асад.


Има обаче едно друго, по-дълбоко равнище в тази история. Нещо, което изобщо не се изчерпва с разликите в данъчните проценти, със ситуационните решения и временните геополитически кроежи. Става дума за една много стара историческа клопка, в която новоявилият се френски Распутин или руски Сирано (както повече ви харесва) се сгромоляса с цялата си тежест.


Тъкмо тук е същината на проблема, който предполага да си отговорим на следния въпрос: защо руската автокрация има такава притегателна сила върху западния свят, въпреки че по дефиниция е пълно отрицание на демокрацията?


И е така не от вчера и днес. Процесите имат дълбоките си  корени назад в историята. Още през XVIII в., в епохата на Просвещението, императрица Екатерина II демонстрира фасадните си "потьомкински села" пред Запада. Тя обсъжда началата на демокрацията с Волтер, че даже предлага политическо убежище (сиреч паспорт!) на Дидро, който я посещава в Петербург. Каква е била целта на цялото това начинание? Да разедини отвътре Европа, използвайки просвещенските идеи срещу тогавашните режими в качеството на димна завеса, която всъщност прикрива реалностите в Русия. Уви, винаги е имало наивни люде, повярвали, че присъстват на раждането на "най-голямата демокрация в света", която ще проведе на дело хуманни реформи, които и през сън не са минавали на отделния французин, германец или холандец.


Интересното е, че същата тази стратегия на "потьомкинските села" намира мащабно продължение и при болшевишкия режим, вече в условията на Третия Интернационал. Съветската власт просто има два стандарта. Един режим вътре в необятната страна, която от Соловки до Караганда изнемогва под лагерната система на казармения комунизъм. И друг фасаден режим като витрина за Запада, който с охота се показва на световни писатели, журналисти и леви интелектуалци, които безкритично посещават "страната на Съветите" за да видят "страната на свободата." Там, където в разгара на репресиите през 1937 г., животът, както се пее в прочутата песен от филма на "Веселите момчета" става "все по-хубав и по-весел". И трябва да признаем, че биенето на Кремълския часовник замайва не един проницателен ум. Прелистете днес "Русия в мъгла" на Хърбърт Уелс, "Москва 1938" на Лион Фойхтвангер, пътните бележки на Ромен Ролан или "Пътуването в СССР" на Андре Жид (който по-късно все пак проглежда) и ще се убедите в това.


Човек направо не може да повярва, когато чете как Фойхтвангер описва скалъпените московски процеси, които той приема за чиста монета. Нито зашеметяващите по наивността си страници, в които той описва личната мъка на Сталин от предателството на Каменев, Зиновиев и Бухарин, както и обрисувания портрет на невероятно скромния вожд с лулата, комуто е болно да вижда навсякъде своя лик. Но нали хората го искат… Важно е да има мир и всички да са щастливи.


Българите също не са имунизирани от руската автократична аура. Нищо подобно. Разгърнете книгата на Асен Златаров "В страната на Съветите", днес, уви, непозната на новите поколения и ще се убедите в точно обратното. Същото описание на "потьомкинските села" в Съветска Русия, на прекрасните и чисти колхози (нито дума за ужасите на колективизацията!), същата безкритична възхвала на новия съветски човек, на чиято улица, по думите на Сталин, слънцето вече е изгряло. Подобни неща са говорели и писали не един и двама в България. Ето защо не ми се иска да навлизам в историята за "съветските паспорти" (не по Маяковски, а реално), по чийто брой българската емиграция в СССР безспорно заема едно от първите места. Да не забравяме, че сме страната, дала двама генерални секретари на Коминтерна, а броят на българските премиери със съветско гражданство си остава болезнена тема, която изобщо не може да е източник на национална гордост. Нещата обаче не опират до паспортите, а до идеите. До това, че още преди 1944 г. на български език са издадени десетки книги с документи за престъпленията на болшевишкия режим. Че тъкмо в София през 1937 г. излиза книгата на Иван Солоневич "Русия в концлагер", описваща съветската концентрационна система четвърт век преди светът да научи тази истина от "Архипелаг ГУЛАГ" на Александър Солженицин. Който е искал да знае, е имало откъде да научи. Историческата слепота обаче е продължавала да тегне. Възцарява се онзи "мрак по пладне", както сполучливо определя съветската система писателят Артур Кьостлер в своя прочут роман.


Провокиран от "случая Депардийо" аз обаче, сам не знам защо, се сетих за  една друга антиутопия, дело на американския писател Ричард Матисън. В нея главният герой е ненадейно залят от голяма вълна, докато се пече на слънце. Той се избърсва с кърпата, без да му мисли много-много. Ала се случва нещо странно – оказва се, че ден след ден той започва да се смалява. До степен, че е принуден да напусне дома си, а най-накрая, превръщайки се в джудженце решава да се скрие в мазето на собствения си дом, където е обречен да се бори с един паяк, вече ужасяващ за неговите размери.


Антиутопията на Матисън е метафоричен образ на свят, в който индивидът ненадейно се оказва стъписан от собствената си ограниченост. Защото всички ние сме пигмеи спрямо необятността на света, а смазани от гигантизма на грешките си се оказваме едни все по-смаляващи се хора. Даже неусетно се вдетиняваме. И независимо от глобализацията, а може би дори по причина на нея, днешният човек е всъщност незрял човек. Той е разглезен от временния си уют и трудно се ориентира в клопките на съвременния свят. Вярно е, че днешният европеец или американец не живее, както е живял преди няколко десетилетия. Но е вярно и това, че той продължава да живее много по-добре от хората в Третия свят, да не говорим за страните от Африка.  В името на което, както и за запазването на материалното си благосъстояние, той е готов да сключи пакт даже с дявола. Американският социолог Нийл Портман  описва този нов мутант на съвременната демокрация като couch potato – един вид дебело, разглезено и непораснало бебе, пльоснало се на дивана, което ненаситно се тъпче с чипс, гледа телевизия, а същевременно иска все повече и повече. Какво иска ли? Всичко. Всякакви нови играчки и възможности и най-вече да съхрани комфорта си с цената на всичко. Включително и с отказ от идентичност. Да не говорим за един паспорт.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз искам! Далеч по-добре е да е руски, отколкото български.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  "...не е трудно да прогнозираме, че скоро на президента Путин ще му се наложи да приеме друг голям приятел на Русия – сирийския лидер Башар Асад, ведно с целия му клан от роднини, а нищо чудно в перспектива да трябва да приюти и немалко отломки от кастристкия режим в Куба. По същия начин както вдовицата и синът на Слободан Милошевич спокойно доживяват дните си в дача в Барвиха, недалеч от личната дача на Путин."

  Навремето нацистките престъпници се ориентираха към латиноамериканските бананови републики. Днес последните левеещи диктатори в света се ориентират към северноазиатската газово-петролна република.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ,,Кой иска руски паспорт?,,

  Закърмените с руска любов няма да липсват !

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  "Същото описание на "потьомкинските села" в Съветска Русия, на прекрасните и чисти колхози (нито дума за ужасите на колективизацията!), същата безкритична възхвала на новия съветски човек..."

  Какво да му се подиграваме на Асен Златаров, след като сред нас, тук, има лумпени, които се възхищават на Северна Корея?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 429 Неутрално

  " Путин отвръща на удара, унижавайки Европа с най-силното й оръжие от епохата на борбата с комунизма – човешките права и правото на убежище"

  Абсолютни глупости! В случая с Депардйо не става въпрос нито за човешки права нито за право на убежище. Никой не е и твърдял подобни нещо. Но нали авторът на горния буламач трябва да извърти така нещата, че да паснат към измислената му теза! Затова и откровените лъжи и размиването на истината!

 7. 7 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 479 Весело

  Култов руски виц по темата:

  "В прошлом году я попросил у Деда Мороза стать соотечественником Жерара Депардьё. Кто же знал, что старик так извратится."

 8. 8 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 432 Весело

  "Кой иска руски паспорт?"

  В този форум ще се намерят доста желаещи.

 9. 9 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не мисля, че в случая на този актьор опира единствено до спестяване на данъци.
  Много е трудно да бъдат съдени някои руски граждани.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#2] от "dodge_ram":

  Латиноамериканските диктатори къде избягаха?

 12. 12 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#10:"Tai pan"]има лумпени, които се възхищават на Израел и САЩ?[/quote]
  Ходи да живееш в Северна Корея бе

 13. 13 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сега разбрахте ли защо Жерар Депардийо е станал руски гражданин?Защото много руснаци за писали на Дядо Мраз,че искат за Нова година да ги направи съграждани на френския актьор,и старецът просто решил,че така му е доста по-лесно да им осъществи желанието...

 14. 14 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Автора нещо няма връзка с Главния - как намери база са сравнение между Башар Асад, Милошевич и Жерар ми е трудно да отговоря. Но на такива повърхностни автори ще кажа само едно - Ботев е израснал и е формирал възгледите си в Одеса. Именно там чете и попива руската литература и умове. Аз лично не се сещам за по-голям, убеден и пламенен демократ от Христо Ботев. Това е един от главните идеолози на борбата срещу СУЛТАНА(подчертавам султана, а не срещу турците). Човек борещ се не просто за свобода, но и за демокрация и справедливост. И то във времето на едни от най-мракобесните евроначалници - Наполеон ІІІ, ДИЗРАЕЛИ, дори Бисмарк.

 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1322 Весело

  [quote#7:"Бай Колю"]"В прошлом году я попросил у Деда Мороза стать соотечественником Жерара Депардьё. Кто же знал, что старик так извратится."
  [/quote]

  Ахахааа... вицът е супер як.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  продължавам да твърдя, че БГ интелигенцията просто живее в Съветскта епоха и води СТУДЕНА ВОЙНА!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1488 Весело

  До коментар [#1] от "cockmeat":

  Ама ти сериозно ли?

  Нали знаеш, че на тях не им трябват визи само за Сърбия и Турция?

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1322 Весело

  По темата, доста блудкав анализ. По темата може да се пише и анализира много, но авторът се е оплел като пате и е замесил абсолютно несъпоставими неща и хора, от което се е получило едно дълго нищо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чудесен анализ! Браво на автора!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Не разбирам с какво Русия е провокирала автора. От написаното личи огромно раздразнение, прерастващо в люта омраза към Русия. Очевидно авторът няма представа от това, което става в момента в Русия и как се развиват отношенията на Русия с другите световни сили. Може би най-дразнещото за автора е, че Русия се развива по свой път и не приема намесата на САЩ във вътрешните й работи. И изведнаж белгийският "резидент" Депардйо поиска и получи руски паспорт. И какво от това? Никой не коментира конкретните мотиви на великия французин, а такива като г-н Николов използват случая единствено да оплюят Русия и който им попадне под ръка, например Асен Златаров.
  Тони, и на малкия пръст на Асен Златаров не можеш да се премериш.......

 23. 23 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Който подценява Русия(не казвам добра или лоша) греши!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 24. 24 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#22] от "magistrat":

  Търси си човекът изкупителната жертва за мизерната българска действителност! И понеже е сляп да види, че БГ е в ЕС и НАТО, а страната се управлява не от Путин, а от един неграмотен Пожарникар, затова Русия, та Русия! Комплексарска история! Няма лошо да се критикуват руснаците, много кривици има те, но за щяло и нещяло да се плюе по кръчмарски си е чиста проба идиотизъм!

 25. 25 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  Контингента на Карлуково ?!

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#22:"magistrat"]Не разбирам с какво Русия е провокирала автора.[/quote]

  Аз пък разбирам много добре: с това, че е изостанала нация с колониална икономика и феодални порядки, опитваща се да се изживява като велика империя и да се меси във вътрешните работи на страни, които продължава да счита за васални (не на последно място поради наличието на достатъчнен брой безродници и национални нихилисти в тях). Това дотук е напълно достатъчно, за да раздразни всеки мислещ и чувствителен човек.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Обичам Русия и всите славянски православни държави.
  Но като човек, живеещ край морето, руснаците изобщо не ми липсват.
  Комшии са ми руси, българи и украинци. Обикновени хора. Баровците са по испанските и френските курорти.
  Обикновени хора, но стандарта им е бая по-висок от моя.
  Руснаците са хубави съседи. Добронамерени, весели, сърдечни.
  Та, мисълта ми е, че герба на паспорта не е чак толкоз важен, нито пък адреса.
  Не "къде", а "как" живееш е проблема.

 28. 28 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1319 Весело

  "Едва в началото сме на 2013 г. А не е трудно да прогнозираме, че скоро на президента Путин ще му се наложи да приеме друг голям приятел на Русия – сирийския лидер Башар Асад, ведно с целия му клан от роднини, а нищо чудно в перспектива да трябва да приюти и немалко отломки от кастристкия режим в Куба."

  Разправяме им на нашите комунета ама няма кой да слуша.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 29. 29 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#1:"cockmeat"]Аз искам! Далеч по-добре е да е руски, отколкото български. [/quote]

  Никой, абсолютно никой не те спира, повярвай ми.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 30. 30 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Западните интелектуалци - без кавички - защото доста от тях са истински такива, имат голяма вина за масовата заблуда през 30-те години в Европа, че в страната на Съветите наистина се гради едно ново общество, по едни нови правила. Докато по-скоро, по думите на Солженицин, писани години след това, Русия е човек, който върви към своето бъдеще, влачейки един тежък чувал на гърба си, от който капе кръв и оставя диря по пътя му.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 31. 31 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 479 Весело

  попрегледах коментарите и ми стана ясно че дописката няма смисъл да се чете)

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 32. 32 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#27] от "krajnovo":


  Нямаш ли случайно някой евреин от Израел за съсед? Също много мили хора!

 33. 33 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Да си призная, чел съм "В страната на Съветите" на Асен Златаров и не намирам, че възхвалата в нея е безкритична.

  Вярно, критиката е облечена в шеговита форма, но я има в книгата. Например където става дума за надписа от вътрешната страна на границата ("Комунизмът ще помете всички граници", или при преразказа на дискусията по религиозни въпроси.

  Вярно, в книгата е цитирана много съветска статистика - но е цитирана само - самият Златаров се въздържа да я потвърди.

  Вярно, не става дума за съветския тоталитаризъм - но едно е човек да го е преживял, друго е да го гледа отстрани като Златаров.

  Истината е, че книгата се е възприемала у нас в тридесетте години като съдържаща елементи на съветска пропаганда, но иначе авторските текстове на самия Златаров са по-скоро неутрални. В края на краищата, самият Златаров е учен по професия и е знаел какво значи обективност. А по политически убеждения е бил широк социалист.

 34. 34 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#27] от "krajnovo":

  Какво работят?

 35. 35 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Прочетох статията. Нищо не разбрах, а имам завършено средно образование. Какво е искал да каже авторът?

  И още нещо. Докато с мъка четях, се натъкнах на това:

  " ...когато кризата видимо руинира свободата..."

  За абсолютно първи път в живота си срещам думата "руинира". Синоном на "уринира" ли е, от опит знам, че често близките по звучене думи са и близки по значение. Какво значи тази дума и кога е уместно да се използва, някой знае ли?

 36. 36 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Я нямаше да е зле, Депардьо да прочете Г.С.Раковски, преди да поиска гражданство...ама...хак му е.
  http://www.epochtimes-bg.com/2007-02/2007-12-16_06.html

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 37. 37 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#26] от "dodge_ram":

  не е така бе пич. Аз и друг път съм писал - отиди до Русия, ей така до някой университет и посети 1,2 лекциии........ погледни оттам как изглежда лицето на останалия свят! Ако не ти се изправи косата ей-ма, на! Честно казано не знам аз как бих се чувствал като ПАЗИТЕЛ на буре със злато, което искат да го откраднат отвсякъде(чисто исторически), но аз лично съм поразен от техния светоглед и начин на мислене, на самите обикновени руснаци. Ако от всички страни искат да те ОКРАДАТ естествено, че ще си избера Путин, а не (примерно Елцин) за Президент. Това е! Просто и ясно - трябва ти овчарка, а не пинчер, за да пазиш най-богатата страна на света. И как да кажа, не мога дума да отроня в защита на бг демокрацията. Не съм живял в САЩ не знам там как е, обаче виж АСАНДЖ, ето виж един актьор като ЖЕРАР и ЗЛОБАТА, която се лее върху него! Не мерси и аз не искам подобна демокрация. Същото е и в Гърция сега четох за там, ами какво да говорим за Италия, дори за Великобритания.......ами за Турция .........просто айде малко ПО-ПАТРИОТИЧНО да се държим. Все пак сме били държавата с най-демократичната Конституция в Европа! Все ми се струва, че имаме глава на раменете си, а не сме тикви! Иначе Русия е голяма страна и там може да се научиш като БОТЕВ на демокрация или като Димитров и Живков на тоталитаризъм.......все пак сме българи и можем да си изберем(същото важи и за примера от САЩ или Франция или Германия).

 38. 38 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Руснаците дадоха един паспорт, Екатерина велика била дала друг.
  Внушението на автора е - Русия играе мръсни игри и иска да разцепи западния елит.
  Хубу.
  Ами САЩ и западна европа дават хиляди паспорти, награждават интелектуалци от Русия и Китай, предлагат стипендии.
  Това какво е?
  Сигурно нещо съвсем друго, а?

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 39. 39 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#37:"nando"]не е така бе пич. Аз и друг път съм писал - отиди до Русия, ей така до някой университет и посети 1,2 лекциии.[/quote]


  Не му трябва на него в Русия да ходи, камо ли лекции да слуша! Ей сега ще постне една дузина снимки с разни руски алкохолици и въпросът с Русия е решен!

 40. 40 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 157 Весело

  [quote#22:"magistrat"]Не разбирам с какво Русия е провокирала автора. От написаното личи огромно раздразнение, прерастващо в люта омраза към Русия. [/quote]
  ....................................
  Само за теб..
  С това,че има най-много ресурси на планетата
  С това,че има най-големия ядрен потенциал и това я прави НЕПОБЕДИМА.Според Макнамара(бивш военен министър в САЩ) има само 2(две) държави на планетата,които ще останат непобедими за *всички* времена и Русия е една от тях...
  В резултата на скока в цената на нафтата и газта се наблюдава рязко подобряване на стандарта на руснаците-няма подобен аналог в историята(говоря за скок на заплати и пенсии)с изключение на Хонг-конг няколко години преди Виетнамската война...
  Русия след 2003 се превръща в един от трите най-големи износители на зърнени храни с тенденция до края на 2020 година да излезе и остане на абсолютно първо място...
  И не на последно място е (и това е най-важното) най-важния и засега единствен цивилизационен конкурент на ефреите от ЕС-ССР и Северно мехико с ракети,които освен с плячкосване,войни и цуцане от колониите друго не могат...
  Има ли в Русия проблеми?Има колкото си искаш-и даже при правата на човека и правата на седераста.Но това не ги прави по-малко привлекателни за онези,които не искат на участват на гей-паради и да си сменят пола за щяло и нещяло.....
  Русия е със всичките си проблеми,недостатъци,недоразумения, и т.н. засега единствения конкурент на Пиндосляка по пътя му КЪМ АБСОЛЮТНО СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО...
  Именно затова форумните ефреи,потурнаци,седерасти и други подобни хм,хм ...макроорганизми изпадат в бясна ярост и им излиза пяна на устата....
  Споко,бе сини другари.Ша си извадите някой инфаркт или инсулт с тая злоба...

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 41. 41 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#27] от "krajnovo":

  "Та, мисълта ми е, че герба на паспорта не е чак толкоз важен, нито пък адреса.
  Не "къде", а "как" живееш е проблема."

  В случая истинският проблем е, че един богат човек отказва да си плаща данъците. Не защото не може - а защото не иска.

  Някой може да каже - има и други богати французи, които много по-безшумно са се преселили в Швейцария или дори в Белгия. Но всички те са нищожно малка част от френската богата класа (някъде около 0,5% - ако се вярва на статистиката). Ако все пак има някакво бягство на капитали от Франция, то е свързано по-скоро с преместване на фирми, не на хора.

  Историята е пълна с примери как липсата на обществена отговорност води до стълкновения. В края на краищата, френският крал Людовик XVI е свикал през 1788 г. Генералните щати, с цел да събере пари за излизане от тогавашната финансово-икономическа криза. Благородниците и духовенството са отказали да дадат пари - и една година след това е започнала революцията.

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#37:"nando"]Ако от всички страни искат да те ОКРАДАТ естествено, че ще си избера Путин, а не (примерно Елцин) за Президент. [/quote]

  Викаш, по-добре да те окраде свой, отколкото мръсните империалисти, а?
  http://ireport.cnn.com/docs/DOC-737994
  http://www.kavkazcenter.com/eng/content/2012/01/13/15651.shtml
  http://www.bloomberg.com/news/2012-08-06/lebedev-says-has-proof-russian-officials-stole-tens-of-billions.html
  http://www.bornrich.com/vladimir-putins-filthy-rich-lifestyle-4-yachts-58-aircraft-20-homes-75000-toilet.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  И един съвет към автора и онези, които не съумяват да овладеят злобата си към Русия:
  Не преувеличавайте чак толкоз тоя казус "Депардийо".
  Не се е случило голямо чудо.
  Така само ви личи, колко силно ви е заболяло. Напразно. Не си струва.
  В глобален свят хора ще се местят и мигрират по-често и от щъркел.
  Но в повечето случаи богатия ще е богат и в Лондон, и в Москва, и в София, и в Букурещ, или където му е кеф, където му изнася.
  Мосю Жерар, мадам Бардо не ги мислете.
  Замислете се, защо бедните руснаци изкупиха брега,
  а вие още се помещавате в панелки...

 44. 44 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#42] от "dodge_ram":

  Остави я сега ти Русия, не е лъжица за твоята уста. Я ни поразкажи пак малко за битието си, отдавна май не си ни веселил. Значи, как беше - още при социализма, понеже си много чевръст, си докаравше заплата по 1000 лева, нали така беше? За твое сведение - тогава толкова вземаха началниците - отдели в ЦК, ти от тях ли беше? А после, вече при пост-социализма, шофьорът, с бели ръкавици, те кара на опера, пък там, на входа - всичките посланици у нас. Тебе чакат. И се надпреварват да се завират в теб. Или тук май обърках - ти се завираше в тях, как всъщност беше?

  Зарежи я тази Русия, скучна е. Давай.

 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#44:"Вишински"]Значи, как беше - още при социализма, понеже си много чевръст, си докаравше заплата по 1000 лева, нали така беше? [/quote]

  Колкото и да ти разправям, един пролетарий като теб никога няма да повярва на един успял човек като мен. На заплата никога не съм разчитал - нито при соца, нито сега. Това ти е достатъчно, за да разбереш, че нямаме нищо общо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#45] от "dodge_ram":

  Давай, давай - ограмоти пролетарията. Или я разсмивай, уверявам те, че те бива в това.

  Как именно преуспяваш? В цирка, на манежа? Ти си просто нешлифован диамант, бягай при "Комиците".

 47. 47 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Сегашна Русия е посткомунистическа. Свободата е преди всичко свързана с чувството на отговорност. Комунистите успяваха именно с това, "ти следвай партийната линия, Партията е отговорна", това им беше основния девиз. След няколко поколения Русия ще изглежда съвсем иначе. Ние хората сме жилави същества, какво ли не сме преживяли, но оцеляваме, оцелява и рационалното у нас. Живеем както повечето от нас го правят. Русия винаги е имала имперски амбиций. За да ги реализираш обаче, трябва да имаш здрав икономически тил. Толкова по въпроса за сегашните им амбиций... Иначе Путин може и да излезе прав, дали наистина Русия може да си позволи свобода с хора дето не знаят какво да я правят!!

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#46:"Вишински"]Давай, давай - ограмоти пролетарията. Или я разсмивай, уверявам те, че те бива в това. [/quote]

  За една година, откакто се влачиш подире ми, нищо ново не може да измислиш. Време е да ти отнема думата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#40] от "Tai pan":

  "Русия е със всичките си проблеми,недостатъци,недоразумения, и т.н. засега единственият конкурент..."

  А Китай? Или той е по-скоро съюзник на Америка?

 50. 50 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#48] от "dodge_ram":

  Не бе, не се ласкай така. Не се влача, влачиш се ти. Подир всички тези статии за Русия (най-вече), за Израел и за САЩ. Като гербова марка си. ЗКПЧ-тата загубиха в твое лице предовдител.

  Намали малко темпото. Не е необходимо денонощно да киснеш тук, иначе онзи с белите ръкавици ще взме да те откара не в опрата, ами дявол знае къде.

  Кажи сега, с градинаря - филипинец какво си говорехте и по какво възгледите му се различаваха от тези на готвача?

 51. 51 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#42] от "dodge_ram":

  ама приятелю какво ми говориш за кражби - цялата ЕВрокомисия и ЕС хранят и отглеждат БГ мафията(и гръцката и италинскята). Ако при Мултигруп мутрите бяха на входа и на изхода на фирмите - сега мутрите са на входа и на изхода на еврофондовете. И плащат от тариката в бг до тариката в Брюксел. Нима Брюксел не знае какво се случва в БГ или Италия или Гърция ............знаят, но си траят, защото намериха ОБЩИТЕ ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ........

 52. 52 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1395 Весело

  Никой не иска руски паспорт

  15.02.1989 - 07.02.2018
 53. 53 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1395 Весело

  Дори и петата колона , която бяснява колко е хубаво там все на запад я влече и все доларите предпочита пред рублите

  15.02.1989 - 07.02.2018
 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#47:"charlesdegaulle"]След няколко поколения Русия ще изглежда съвсем иначе. [/quote]

  Може и да изчезне от картата, или да се свие до Урал. Китайците стават все по-силни икономически, навремето лапаха праха на СССР, сега Русия лапа техния. На север от Китай са практически ненаселени територии, които само чакат някой да ги разработи. Вече има легална инвазия: смесени бракове, дребни бизнеси, цели сибирски села биват тихомълком превземани, докато местните дядовци смучат водка и разсъждават за величието на Отечествената война. Един ден високоскоростна железница може да свързва Пекин и Гуанджоу с Омск, Челябинск и Екатерининбург ... само дето няма да се казват вече така.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#54] от "dodge_ram":

  БРАВО уличи десятката! Ей затова става дума - огромни, неразработени територии, богати на хумус и природни изкопаеми, горски ресурси и тн....ей това иска ЗАПАДА, КИТАЙ, ЯПОНИЯ и който се сетиш от Русия. Ей затова става дума - борба за ресурси. Жерар е само една бръмка в цялата тази борба(война).

 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#55:"nando"]Ей затова става дума - огромни, неразработени територии, богати на хумус и природни изкопаеми, горски ресурси и тн....ей това иска ЗАПАДА, КИТАЙ, ЯПОНИЯ и който се сетиш от Русия.[/quote]

  Ами като Русия не е в състояние да си ги разработи (тя още няма ШОСЕ през Сибир!! ), ще й ги разработи някой друг.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#55:"nando"]. Ей затова става дума - борба за ресурси. Жерар е само една бръмка в цялата тази борба(война).[/quote]

  А форумното моше е първият Матросов в тази борба!

 58. 58 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#56] от "dodge_ram":

  ами виждам, че много народ има апетити за тази работа, още Наполеон и преди това, последно се пробва Хитлер. Да пробват и китайците, ако толкова им е акъла!

 59. 59 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#55] от "nando":

  Руснаците сами си развиват фобии, за което спомага историята им през 20-век - Гражданска война и ВОВ. Типичната им представа за Запада е Наполеон прекосяващ Неман начело на Великата армия.

 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#58:"nando"]Да пробват и китайците, ако толкова им е акъла![/quote]

  Виж, историята не е точна наука. Ако едно нещо веднъж се е случило по определен начин, от това не следва, че всеки път все така ще се случва. Русия е колос на глинени крака, манията й за величие не е подплатена с нищо, освен с възможността да изпепели света с допотопните си оръжия. В един момент и те няма да й вършат работа, защото са ... допотопни. Светът, за разлика от Русия, не стои на едно място.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#60] от "dodge_ram":

  ами не знам, но със съюзниза на Запад като Жерар, все ми се струва, че не е без шансове. А и аз бих защитил руснаците, защо една КИТАЙСКА ИМПЕРИЯ или ЯПОНСКА от тихия океан до Черно море ми звучи доста плашещо!

 62. 62 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  По-скоро споделям мнението на автора относно фалшивия блясък на Русия за част от западните ВИП-ове, но мисля, че случаите "Депардийо" и "Брижит Бардо" имат друга основа - част са от актьорското амплоа. Плюс безплатна реклама за двете страни по договора.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#61:"nando"]ами не знам, но със съюзниза на Запад като Жерар, все ми се струва, че не е без шансове.[/quote]

  Какъв "съюзник" й е пияницата Жерар бе, дето се завъртя два дни в Крим и си обра чукалата? Той е напълно дискредитиран на Запад, медиите го направиха на пиян морков, а явно и в Русия не му се стои, така че бързо ще отмилее на гномовете.

  Или може би имаш предвид Брижит Бардо?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#61:"nando"]една КИТАЙСКА ИМПЕРИЯ или ЯПОНСКА от тихия океан до Черно море ми звучи доста плашещо![/quote]

  Тук съм съгласен с теб. И аз не искам китайци на отсрещния бряг на Черно море, и тъкмо затова ме е яд на кремълската шайка - че се отнася към страната си като към окупирана територия, източвайки богатствата й и отслабвайки я отвътре.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мария":

  ама ЖЕРАР ДЕПАРДИЙО не е някакъв френски глупак, който не знае какво прави. Все пак е участвал в камапнията на Саркози. Аз не бих застанал на страната на Оланд(който първо беше ПРЕЗИДЕНШ на Сеголен Роаял, след това се ожени за любовницата си, която е била през цялото време, а накрая новата му жена ЗАБИ НОЖ в гърба на бившата за изборите под мълчаливия поглед на Оланд - просто този е човек е напълно фалшив). Това е последствен политик, който има крайни и некомпетентни разбирания за обществото и икономиката!

 66. 66 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 616 Весело

  Жерар заслужи руския паспорт още след като се изпика в салона на самолета пред пътниците . Един българин с име Румен също може да получи веднага от Путин паспорт - и той го е заслужил.

 67. 67 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 157 Неутрално

  [quote#49:"ijj"] Китай? Или той е по-скоро съюзник на Америка[/quote]...............................
  Интересен въпрос...
  Колега,Китай само след 10 годинки ще бъде първа сила в света-икономически.Но при всичкото им трудолюбие,предприемчивос и бясни темпове на развитие не мога да си представя,че могат да станат т.н. цивилизационен конкурент със всичките му там елементи като жизнен стандарт(доста важен елемент),култура, и при цялото ми уважение китайците са доста лимитирани откъм ресурси(с изключение на човешките)...
  Просто при китайците,както и при японците растежа е предупределен и доста лимитиран.При руснаци,канадци,австралийци или ако разгледаме Канада и САЩ като едно цяло(според мен доста вероятно ще се обединят в бъдеще) има мегдан за растеж още дсота дълго време...
  С едно условие разбира се-американците да се откажат от т.н. еднополярен свят.Тва *еднополярие* или тази доктрина на световен жандарм доста ги изтощи(според американските изолационалисти).Приберат ли се в самите САЩ и спрат ли да хрантутят ефреите и да го играят световния ефрейтор,ще имат само полза...
  Бедата обаче е в няколко млн топ-богати ефрюхи от военно,медийно,военно-промшлено и фарма-лобита,които така са хванали за топките стредностатистическия американец,че оня въобще не е в час....

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 68. 68 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1395 Весело

  [quote#61:"nando"] но със съюзниза на Запад като Жерар[/quote]

  Тоя е от най-опасните съюзници Ке изде сичкото ранъ у Германия

  15.02.1989 - 07.02.2018
 69. 69 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#68] от "Karelson":

  )))))

 70. 70 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#65] от "nando":

  Нямам представа дали е глупак, но че е прекалено екстравагантен дори за актьор, е очевидно.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 71. 71 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#40:"Tai pan"]Макнамара(бивш военен министър в САЩ) има само 2(две) държави на планетата,които ще останат непобедими за *всички* времена и Русия е една от тях... [/quote]
  ++++++++++++колега след това твое обяснение (имам предвид целият пост)местните американчета трябва да минат на наша страна

  Силата е в Истината
 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Поредните плюнки на доморасли алафранги......
  Къде сте тръгнали, бе готините, да се мерите с хора като Асен Златаров, Ромен Ролан , Андре Жид, Хърбърт Уелс, , Лион Фойхтвангер, Волтер, Дидро ...... не знам защо пропускате дядо Вазов и Славейков.....
  Русия е Русия, харесва ви или не, е световна сила от едно 1100 години.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#17] от "nando":

  Не си прав, само част, алафрангите, кои са те, прочети дядо Вазов....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 157 Неутрално

  [quote#61:"nando"]. А и аз бих защитил руснаците, защо една КИТАЙСКА ИМПЕРИЯ или ЯПОНСКА от тихия океан до Черно море ми звучи доста плашещо! [/quote].......................
  Не само на теб.В Русия има вече доста осъдени професори от ВПК за шпионаж в полза на ...Китай.Даже мога да ти дам подходящ материал по въпросаНа Путин и сие са му ясно последиците от китайската инвазия и затова се опитва да ограничат щетите.Подписаха договор с китаеца за 200 км демилитаризирана ивица покрай границата,спряха им износа на бойна техника с 40 % на годишна база??(щото ония бясно копират) и взеха да въоръжават виетнамци и индйци като за световно.Специално за Виетнам има приготвени 6 дизелови подводници за продан плюч над 15 Фрегати!..данните ги има в нета,не ми се търси обаче.
  Ама китаеца настъпва и именно тук според Бжежински е шанса на Русия да изгради собствена империя-разбирай бившото СССР без прибалтика и Грузия,но със Монголия(много твърдо са за Ефроазия,щото иначе са глътнати) и.....Виетнам.Чуваш добре,Виетнамците искат да се присъединят в някаква разновидност към Ефроазията....
  Апропо,само преди няколко дена Китай отправи предупреждение(приятелско) към Газпромнефт да не дупчи около спорните острови(спорни между Китай и Виетнам).Руснаците си бяха направили някакъв консорциум с виетнамците,но май ще имат проблеми....

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 75. 75 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#14] от "nando":

  Чети малко история, а не пиши глупости от сорта: " ...най-мракобесните евроначалници - Наполеон ІІІ, ДИЗРАЕЛИ, дори Бисмарк. "
  "Мракобесният" Наполеон ІІІ управлява от 1848 до 1870 г. - период на просперитет и демокрация във Франция. По същото време в Русия до 1861 г има крепосничество!! Изобщо трябва да си луд за да сравняваш крепостна Русия със западна Европа през 19 век. Още един факт: През 1864 г. Съдебната система в Русия е преобразувана по френски модел.
  Абе, ако не друго, поне чети в Уикито.

 76. 76 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мария":

  не просто е комедиен актьор! Това ме у работата, а не да бъде Ален Делон. естествено, че определена пропаганда ще го представи като някой луд, който не знае какво прави! Добре Бардо е луда, Деньов не знам си какво....а ОЛАНД какъв е?! Той иска да национализира маса фирми и отрасли от икономиката, които са на загуба, за да не фалират! Провежда тотална политическа саморазправа с онзи, който е готов да му се противопостави публично и с насмешка. Аз тълкувам действията на Жерар като на човек, който се бори с държавата и властта и нейните безумия. И тука си говорим за Путин и тн обаче не задаваме въпрос към ОЛАНД - защо Брюксел и ЕС толерират и финансират мафията в БГ. Защо Брюксел допуска да се оказва тотален медиен натиск и контрол в БГ, вкл. с нахлуване в тв-та. Нали, ОЛАНД не коментира тези неща, но затова пък гони БГ РОМИТЕ и те са му трън в очите! Френските социалисти подкрепиха за лидер на ПЕС Премиера на най-корумпираната държава в ЕС, а всички нападаме ЖЕРАР, щото така е безопасно, виж властта да се критикува е ЛОША РАБОТА!

 77. 77 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 439 Любопитно

  "И то във време, когато кризата видимо руинира свободата в Европа ..."
  Руинира!? WTF!? Авторът не е зле да прочете някой български синонимен речник на първо време, а пък във в-к Култура ще отиде впоследствие.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 78. 78 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#54] от "dodge_ram":

  Да, прав сте!! "Русия" сега са само 20-тина големи градове, останалото все още е "крепостни селяни". Не искам да обидя обикновения руснак, достатъчно е изнесъл на гърба си. Говоря за местната мафия. Ако тя има сметка от китайците, така и ще стане.

 79. 79 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#75] от "marker":

  ами с УИКИ си дотук. Очевидно, че не си наясно с много неща, особено пък да наречеш периода на смешник като Наполеон ІІІ - период на просперитет и демокрация, при положение, че Бисмарк обединява Германия с неговия подпис!

 80. 80 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#35] от "Вишински":


  До коментар [#77] от "№55":

  Руинира идва от немския глагол ruinieren

 81. 81 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#76] от "nando":

  Не мога да се съглася. Първо, той далеч не е комедиен актьор, нищо, че има някоя и друга такива роля. Второ, не ме вълнува какво говори "пропагандата" (коя от всичките?). И трето, темата тук не е Оланд, но щом си я подел, да уточня - Оланд е едно голямо безлично нищо, озовало се на върха заради неразбориите във френската левица. Той просто не е интересен.

  Всичко това не прави Депардийо по-голям католик от Папата, нито пък борец против френския социализъм. Просто си пазят паричките.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 82. 82 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#79] от "nando":

  Ще ти повторя:
  Чети историята и не се излагай!

 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#78:"charlesdegaulle"]Ако тя има сметка от китайците, така и ще стане.[/quote]

  Тази сутрин обещах на по-образованите форумни участници да им препръчам една книга. Ето я:

  Guardian, 310 pp, £20.00, September 2011,
  ISBN 978 0 85265 247 3

  Ето и как хможе да се намери:
  http://www.amazon.com/Mafia-State-Luke-Harding/dp/085265247X

  Ето и една рецензия, която може би ще ви заинтересува:

  How to characterise the Putin regime, a now shaken and besieged ruling group sometimes said to be the richest in the history of the world? ‘Soft authoritarianism’, ‘hybrid regime’, ‘managed democracy’: the labels reveal less about Russia than about the inability of commentators to loosen the Cold War’s lingering hold on their thinking.
  Luke Harding was the Guardian correspondent in Russia between 2007 and 2011 who last February was turned back at Domodedovo Airport and told that his presence in the country was no longer welcome. An editorial in the Guardian described it as ‘the first removal of a British staff journalist from the country since the end of the Cold War’. Harding himself sees his account of Putin’s Russia as a kind of codicil to Malcolm Muggeridge’s denunciation of the Soviet Union when he was the Manchester Guardian’s correspondent in 1932-33. ‘Eight decades on,’ Harding writes, ‘not much has changed’: ‘Kremlinology is back’; Russia ‘has become the world’s foremost spy-state’; ‘KGB habits of secrecy’ have returned; ‘Russia’s state media are still stuck in Cold War battle mode.’ And so on. Harding is not alone in this view. But it’s wrong. Putin doesn’t represent a return to Soviet ways; it’s something very different and more anarchic.
  Putin’s clumsily announced but not unexpected decision to have himself re-elected to the presidency provides a clue about the way the system works, or rather doesn’t. If you take it that a credible succession formula is one of the key components of any political system, Putin’s stage-managed self-coronation makes it clear that Russia doesn’t have one. To leave the decision about one’s successor to the unpredictable outcome of a genuinely competitive election is acceptable only when incumbents don’t expect to lose too much if they lose. In established democracies, soft landings await electorally ousted politicians. In non-democratic systems, former rulers can sidestep unwelcome surprises if the succession process is managed by a core group within a ruling party, as in the Soviet Union after Stalin and in China today. But this alternative is not available in Russia. For one thing, the increasingly unpopular Yedinaya Rossiya is not an organised governing party but a ramshackle vote-rigging machine run by Putin loyalists and opportunists whom no one, least of all Putin, would trust to choose the country’s next ruler.
  Giving up power now would cost Putin too much. Once he leaves, he will be in the dock – it’s inevitable, Harding is told by Stanislav Belkovsky, a former speechwriter for Boris Berezovsky. That, Belkovsky said, is when he’ll face the question of how to legalise his funds, and all his friends’ funds and assets in the West. Yeltsin, too, might have prolonged his presidency had it not been for his ill-health, but he was lucky enough to have Putin in place, not to bury the Yeltsin system, but to save it. Dmitry Medvedev, the cardboard dauphin, obviously couldn’t do for Putin what Putin did for Yeltsin. Putin’s decision to return to the Kremlin reveals not the strength but the weakness of the system he has built.
  Putin’s remaining supporters constantly trumpet the ‘stability’ he has brought to Russia. But no system, much less this one, can be stable if it depends on the well-being and survival of one man. Even if his ‘physical capabilities’, as he boasts, far exceed those of any postwar Soviet leader, the regime’s principal institutions are hollow. The most striking illustration of the negligible role they play in Russian political life is not the rubber-stamp Duma but the presidency itself. Assigned nearly unchecked powers by the 1993 Yeltsin constitution, the office lost both its authority over foreign policy and the power to dismiss the prime minister when its shell was rented out for four years to Medvedev, whose inability to hold on to the job makes it clear that the presidency itself is not a source of power.
  The Putin system has nothing to do with the ‘authoritarian DNA’ invoked by Sovietologists to explain the recurrent suppression of liberal developments. The singularity of Putin’s Russia is a consequence of the bureaucratic fragmentation that followed the break-up of the Party in 1991, the siphoning into foreign bank accounts of money from the state treasury and state-controlled firms by rival bureaucratic and business factions, the continuing absence of socially legitimate owners of what were once state properties, the corruption of officialdom at all levels, the gap between rich and poor, the anaemic sense of national identity among the country’s political and economic elite.
  The most common misapprehension about post-Communist Russia, accepted by both the regime’s supporters and its critics, is that Putin has created a military-style structure of command. In fact, he has had neither the capacity nor the ambition to rebuild a Soviet-style hierarchy. Harding writes of the transition ‘from the chaos but relative freedoms of the Yeltsin years to the “managed democracy” of the vertical Putin epoch’ and cites Valter Litvinenko, Aleksandr Litvinenko’s father: ‘Russia is a vertical system. It’s like the Soviet Union. Only Putin can decide these questions, just like Stalin. Without Putin’s approval it’ – his son’s poisoning – ‘could not have happened.’ But although it’s undeniable that ‘state irritants are murdered as a direct result of their professional activities,’ it’s far from clear that the killing of journalists and lawyers with a social conscience requires Putin’s initiative.
  That the much publicised vertical power structure is a ‘fiction’, as it was called by Aleksei Navalny, one of the instigators of the massive anti-regime demonstrations that took place on 10 December, is evident from the corruption which, according to Harding, ‘has increased sixfold under Putin’s rule’. Escaping the draft, registering a company, buying an apartment, getting into school, passing an exam, being acquitted of criminal charges, trumped up or valid, receiving medical treatment may all require the bribery of public officials. The kickback plague is endemic, inflating by as much as 50 per cent the cost to the state of everything from weapons to highway construction. That the principal players in ‘the greatest corruption story in human history’, as the economist Anders Aslund puts it, include the fabled siloviki – the ‘heavies’: the army, the intelligence agencies etc – is the strongest sign of the absence of a hierarchy. In a hierarchy, local officials would answer to their Moscow superiors: but they don’t.
  If there is a vertical in Putin’s Russia, it is a vertical of impunity. If you are an officer in the FSB moonlighting as a hired hitman you can kill someone and nothing will happen. The routine failure to solve homicide cases and prosecute murderers, far from signalling overwhelming state power, reveals quite the opposite. ‘Putin’s system of loyalty is highly dependent on the ability of his army of bureaucrats to embezzle and take bribes,’ says the editor of the Moscow Times, quoted by Harding. Putin can’t compel public sector employees to stop embezzling and extorting, any more than he can force government officials to put their departmental responsibilities before their personal cupidity and commit themselves to their community’s well-being.
  As one of the authors of the Guardian’s book on the WikiLeaks trove, Harding was nicely positioned to cull material about ‘the corrupt nexus at the heart of the Russian state’. He cites a report by John Beyrle, the US ambassador to Moscow, who wrote that ‘police and MVD collect money from small businesses while the FSB collects from big businesses.’ But even when they amiably divide up the turf, the members of various agencies are doing so for their own individual purposes, not as part of a common project. The leaked cables also include the allegation that ‘the government operates more as a kleptocracy than a government.’ As Harding summarises it, the Kremlin is ‘a private-sector money-making business in which stealing is a pathological habit’, standing at the head of ‘a dysfunctional political system … in which it is often hard to distinguish between the activities of government and organised crime’. The FSB is described as ‘in essence, a criminal organisation, offering protection to gangsters and extorting bribes from large businesses’.
  None of this is entirely wrong, but the historically unprecedented nature of the Putin system comes into focus only when we remember, as Harding himself urges us to, that ‘the Soviet-era KGB was subordinate to the political will of the Communist Party.’ When the CPSU collapsed, it left behind not only the FSB and its associated agencies but a constellation of other ‘orphans’, highly developed and now essentially autonomous fragments of a defunct state. In a desperate but ultimately successful endeavour to survive in an unforgiving environment, various former subsidiaries went in search of new sponsors. Soviet psychiatric facilities, for example, that were once used to torment dissidents, now receive cash-filled envelopes from younger Russians eager to dislodge elderly in-laws from desirable apartments. More significant politically are entities like Gazprom, the former Soviet Ministry of Gas, now a huge non-transparent corporation in which the Russian government holds a controlling stake, and the Procuracy, which retains its formal prosecutorial functions but no longer has to answer to a ranking organisation – appropriate payment by private parties can be enough to initiate or suspend a prosecution.


  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Извинявам се, в горния пост съм пропуснал да копирам всъщност ЗАГЛАВИЕТО и АВТОРА на книгата, явно съм ги "изтървал" с мишката. Поправям пропуска си:

  LUKE HARDING
  MAFIA STATE
  Guardian, 310 pp, £20.00, September 2011,
  ISBN 978 0 85265 247 3

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 85. 85 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Благодатна тема, по която ще има БЕЗБРОЙ петминутки на злобата
  Напомня ми на методиката, по която се `цеди` отровата на змиите - подава им се и те захапват.

  Разтурям колоквиума!
 86. 86 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#76] от "nando":

  В подкрепа на моята теза за екстравагантността като импулс и грижата за парите преди всичко, един любопитен факт: вчера четох, че още един нетрадиционен тип, бившата тенис-звезда Илие Настасе, също се кани да се мести в Русия заради високите данъци в...Румъния.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 87. 87 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#75:"marker"] По същото време в Русия до 1861 г има крепосничество![/quote]

  Съгласен съм с теб, че в САЩ робството е отменено след отмяната на крепостничеството в Русия, което навява ТЯГОСТНИ мисли за САЩ.

  Разтурям колоквиума!
 88. 88 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#35:"Вишински"]За абсолютно първи път в живота си срещам думата "руинира"[/quote]
  [quote#80:"reakzioner"]Руинира идва от немския глагол ruinieren [/quote]

  ruina, ae [f] (латински) падане, събарям, грешка, заблуждение, гибел, разорение, развалина, разорен...
  Някои гръкофили сигур ще ме разобличат, че идва от древногръцки, откъдето е откраднато

  Разтурям колоквиума!
 89. 89 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#85:"Ганий"]Напомня ми на методиката, по която се `цеди` отровата на змиите - подава им се и те захапват.[/quote]

  Един от признаците, че аргументите ти издишат, е да нападаш опонента си ad hominem. Това е характерна черта за буйстващите форумни комунета, които нито са чели достатъчно, нито могат да мислят с главите си, та прибягват до най-лесното: Моше, изми ли чиниите на негрите? Ами не съм ги измил.

  Нещо за Русия да имаш да кажеш, или ние сме ти по-интересни като тема?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#80] от "reakzioner":

  Е, то е ясно откъде идва и какво значи. На мен друга ми беше мисълта...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 92. 92 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#87:"Ганий"]САЩ робството е отменено след отмяната на крепостничеството в Русия[/quote]

  Хаха, крепостничеството в Русия бе отменено от Елцин, затова го мразите толкова.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 93 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#35:"Вишински"]" ...когато кризата видимо руинира свободата..." [/quote]
  [quote#77:"№55"]Руинира!? WTF!?[/quote]
  [quote#80:"reakzioner"]Руинира идва[/quote]

  Както се гавреше един преподавател по ОП:
  `Материята е контраверсна, затова се изразявайте екзактно!`

  Разтурям колоквиума!
 94. 94 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#92:"dodge_ram"]Хаха, крепостничеството в Русия бе отменено от Елцин, затова го мразите толкова. [/quote]

  Ти още малко ще кажеш, че крепостни са гонили Наполеон до Париж, а Хитлер - до Берлин...
  Ко бяха крепостни, не биха могли да ги гонят (и бият кат тъпани!) толкова далече, щото не биха могли да напускат крепостта...

  Разтурям колоквиума!
 95. 95 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 583 Весело

  Какво да прави човека,сега е модно да плюеш Русия!И доходно!

 96. 96 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#91:"№55"]Е, то е ясно откъде идва и какво значи. На мен друга ми беше мисълта...[/quote]

  Свиквай!
  Има и друга дописка: възможност да реновират паметника до НДК...

  А, както се изрази Титанката на Мислата - Хубавата Натка, га мъмреше журналистите, че не били запознати: `Чекирайте преди да питате!`

  Разтурям колоквиума!
 97. 97 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#94:"Ганий"]Ти още малко ще кажеш, че крепостни са гонили Наполеон до Париж, а Хитлер - до Берлин... [/quote]

  Стига с тоя Наполеон бе! Това ви остана да изтъквате като национална гордост хората с руско самосъзнание!

  Що се отнася до Хитлер, истината е доста по-шарена: първо, Хитлер беше съюзник на СССР, заедно подпалиха Европа. Второ, много руснаци - цели села - са минавали на страната на Вермахта, с надеждата, че немците ще ги измъкнат от несретата им. И трето, маршът към Берлин е подклаждан с либерални количества водка в тумбаците и насочени в тила картечници на НКВД.

  Откъдето и да го погледнеш - изостаналост, робия и крепостничество.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 98. 98 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#97:"dodge_ram"]Стига с тоя Наполеон бе![/quote]

  До коментар [#94] от "Ганий":

  Ганий вярно стига с този Наполеин. Кажи нещо за Бен Гурион, за него иска да чуе форумния евреин!

 99. 99 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#92:"dodge_ram"]от Елцин, затова го мразите толкова.[/quote]

  http://www.youtube.com/watch?v=qaAQSkODaNo

  Разтурям колоквиума!
 100. 100 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#97:"dodge_ram"]Що се отнася до Хитлер, истината е доста по-шарена: първо, Хитлер беше съюзник на СССР, заедно подпалиха Европа.[/quote]

  Така е, така е...
  Последният договор на Германия ПРЕДИ войната бе с СССР...
  Преди това Германия имаше същите (или подобни) договори с всички т.нар. демократични страни.
  Ти май и това не знаеш, че СССР ХРОНОЛОГИЧЕСКИ е последната държава, която е подписала мирен договор с Германия...
  Егати!

  Разтурям колоквиума!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK