Прочит на историята: Защо в България имаше антиеврейско законодателство през Втората световна война?

Расистките нюрнбергски закони

© Личен архив

Расистките нюрнбергски закониНапоследък в някои публикации с претенции за научност бе въведен странният термин "държавен антисемитизъм", за който се твърди, че съществувал в България през 1940-1944 година.


 Изразът "държавен антисемитизъм" обаче е contradictio in terminis, тоест две понятия, които взаимно си противоречат или взаимно се изключват (нещо като квадратен кръг).


Работата е там, че антисемитизъм означава омраза към евреите, а омразата, както знаем, е чувство. Държавата обаче чувства не изпитва, тя не е човек.


Защо е важно уточняването на понятията?


Уточняването на понятията е важно не само защото в противен случай не може да се води полемика, но и защото политици и анализатори, които употребяват мъгляви, неточни и дори взаимно изключващи се понятия, обикновено целят манипулативни внушения.


А пропагандните лъжи никак не са безобидни, дори ако се отнасят до миналото. Понеже лъжите относно миналото обикновено целят оправдаване на не особено богоугодни действия в настоящето, а това, което се случва днес, се отразява и на бъдещето ни.


Но да се върнем на твърдението, че в България през 1940-1944 съществува "държавен антисемитизъм".

 Има ли държавен антисемитизъм?


Може би с употребата на оксиморона държавен антисемитизъм се има предвид, че в България е съществувал антисемитизъм, тоест че хората в България са мразели евреите? А може би с израза държавен антисемитизъм се внушава, че въвеждането на антиеврейско законодателство е несъмнено отражение на расистката и антисемитската идеология на управляващите в България ?
Не може да отговорим правилно на манипулативен въпрос, защото, какъвто и отговор да дадем, винаги ще е грешен. Особено ако във въпроса е включен и "подсказан" желан отговор.


Затова вместо един-единствен подвеждащ въпрос: "имало ли е в България държавен антисемитизъм в периода 1940-1944", съдържащ взаимно изключващи се понятия, въпросите стават два.


Първият въпрос е: "Имало ли е в България антиеврейско законодателство през 1941 -1944?"


Вторият въпрос е: "Имало ли е в България през този и предшестващия го период антисемитизъм, тоест имало ли е омраза към евреите в страната"?


На първия въпрос отговорът е лесен.


Да, в периода 1941-1944 в България е действало антиеврейско законодателство и това е безспорен факт.


Следователно, твърдят мнозина, в България е имало антисемитизъм през 1940-1944 година. Така ли е?


Има ли антисемитизъм в България през 1940-1944?


И отговорът е: през 1940-1944 година сред българското общество не съществува омраза към евреите.


Не откриваме и помен от изявена по един или друг начин в България неприязън към евреите не само през 1940 година, но и преди 1940 година и това се потвърждава от съвременниците без разлика от политическите им убеждения.


Ето какво пише например един от народните представители, протестирали срещу антиеврейските мерки в България, проф. Александър Цанков:


"В България формално и активен антисемитизъм никога не е имало. Ние бяхме прочути по нашата религиозна веротърпимост и зачитане правата на народностните малцинства." *


Същото твърди и българският дипломат Евгений Силянов, който за разлика от германофила Александър Цанков е франкофил:


"В България нямаше никакъв антисемитизъм. Нали съм съвременник на всичко това. По мое време първият ученик в класа беше евреин. И така беше на много места. Към евреите нямаше абсолютно никаква неприязън." **


В разговор с мен роденият през 1920 година доктор Сава Рясков (син на Марко Рясков) ми разказа интересни факти, илюстриращи атмосферата в училищата в София в края на 30-те години, непосредствено преди избухването на Втората световна война. Той сподели, че през 1938 година негов съученик – и то в немското училище в София, е бил Мони Бенйозеф, който в часовете по история непрекъснато и с възмущение повдигал въпроса за антиеврейските мерки в Германия.


"И нито веднъж – твърди д-р Сава Рясков, – учителят не само не го смъмри, нито го наказа, но дори не го и апострофира, нито му нареди да си седне на мястото, защото прекъсва урока."


От само себе си се разбира, че очевидно учителят от Немската гимназия не се е чувствал длъжен да мъмри или да наказва своя ученик, защото изказва антидържавни идеи. Представете си сега в атмосферата на комунистическия режим след 1944 година в България ученик от Руската гимназия в София да протестира открито (и неведнъж при това) срещу случващо се в Съветския съюз по време на урок по история.


Какво тогава налага приемането на антиеврейско законодателство?


Отсъствието на неприязън към евреите в България – било като настроения сред обществото, било като държавна политика до 1940 година е от особено значение, защото има пряко отношение към въпроса какво всъщност налага приемането на дискриминационния антиеврейски Закон за защита на нацията, паднал като гръм от ясно небе в парламентарната зала в края на 1940 година и предизвикал не една възмутена реакция, пламенни речи и остри дебати.


Че обсъждането и приемането на такъв закон е предизвикало недоумение всред българските политици, свидетелстват не само стенограмите от парламентарния дебат, но и Димитър Пешев, и Александър Цанков, и мнозина други в спомените си.


Ето какво разказва оклеветеният от комунистическата власт в България като фашист, а всъщност заклет парламентарист, проф. Александър Цанков:


"Другият случай, по който поисках обяснения от д-р Богдан Филов, бе по еврейския въпрос. В един неочакван момент в Народното събрание се внесе законопроект, който наскоро стана Закон за чистотата на расата. Каква нужда имаше от него, от какво бе застрашена чистотата на българския народ, когато се знае, че и в българската нация както във всички нации по света все имат чужди примеси, които обаче не увреждат нито морала й, нито способностите й. Защо се взимаха мерки срещу евреите – подражание или пак под натиск от германците?


Подирих министър-председателя, за да поискам лично от него обяснение кое налага предприеманите мерки срещу българските евреи. Инициатива на правителството ли е това, или е пак под натиска на нашите съюзници германците...


Не ми се дадоха никакви обяснения. Филов вдигна рамене, смънка нещо и добави: "Не сме изнасилени". Разбира се, тоя отговор не ме задоволи." *


И така, в България не е била създавана почва за омраза към евреите или други малцинства, която да е дирижирана от държавната власт и тогавашната преса, не е имало държавна или партийна пропаганда в тази посока. Българите са живели къща до къща с евреи, арменци, турци, помаци и цигани, споделяли са радости и скърби, празници и делници, воювали са и са загивали рамо до рамо във войните.


С други думи, антиеврейското законодателство в България прието през януари 1941 година не е плод на антисемитска идеология на управляващите, защото би следвало това законодателство да е кулминация на съществувал и изявявал се ПРЕДИ приемането на законодателството антисемитизъм.


Нищо подобно обаче не може да открием в българското общество до този момент и след като не може да намерим причини за създаване на подобно законодателство в несъществувал вътре в страната антисемитизъм, следва да установим дали няма някаква външна причина за налагането на подобно законодателство.


И какво установяваме? Че такава причина безспорно има.


Децата от едно лайденско сиропиталище, опразнено на 17 март 1943 от лайденската полиция. Казват им, че ги пращат в Германия. От 51 деца и 9 възрастни, 56 не се връщат никога.

Децата от едно лайденско сиропиталище, опразнено на 17 март 1943 от лайденската полиция. Казват им, че ги пращат в Германия. От 51 деца и 9 възрастни, 56 не се връщат никога.


Закон, приет при извънредни и непреодолими външнополитически обстоятелства


През 1939-1945 година в Европа (и извън нея) бушува Втората световна война.


През 1940 -1941 година една мощна тоталитарна държава, самообявила се за Третия райх, е покорила почти цяла Европа и е наложила "новия си ред" къде чрез окупация, къде чрез принудително политическо сътрудничество на заплашени от окупация нейни "съюзници".


Твърдейки, че евреите в Европа са заплаха за сигурността й, тази мощна тоталитарна държава – нацистка Германия, принуждава местните власти навсякъде, където е стъпил ботушът й – било като окупатор, било като "съюзник", първоначално да въведат антиеврейско законодателство, включващо отнемане на гражданските права на евреите, а впоследствие (предимно в периода 1942-1944 година) да изселят евреите от страните си.


Преглед на расистките антиеврейски закони в Германия и Европа през 1935- 1945


Още преди приемането на антиеврейските закони в Нюрнберг през 1935 година, с които на практика се отнемат всички граждански права на евреите в Германия, в страната вече действат множество забрани за упражняване на цял списък професии от евреи и всички държавни чиновници, които са евреи са уволнени.


След 1935 година според един от трите расистки нюрнбергски закона, а именно "за защита на германската кръв и чест", на евреите е забранено да се женят за германци, да имат любовна връзка с германци и т.н. Другите два закона им отнемат правото на гражданство и постепенно на евреите в Германия е забранено да участват не само в обществено-политическия живот, да гласуват, да бъдат избирани, да упражняват професиите си, но и да посещават кафенета, ресторанти, кина, паркове, градини, да пазаруват от определени магазини, да ползват обществения транспорт и т.н., и т.н.


В този период част от евреите в Германия успяват да емигрират, някои отвъд океана, но повечето в съседните страни – Австрия, Чехословакия, Нидерландия. За жалост това се оказва временно решение.


На 12 март 1938 година е извършен Аншлусът, тоест мирното присъединяване на Австрия към Третия райх. Буквално на следващия ден – 13 март, всички антиеврейски закони влизат в сила. В рамките само на един месец 500 евреи в Австрия се самоубиват.


В Словакия расистките нюрнбергски закони са приети още на 18 април 1939 година. В Унгария – през май 1939 година. В Полша терорът спрямо евреите започва веднага след окупацията през септември 1939.


В Холандия след окупацията през май 1940 г. на мястото на емигриралото в Лондон холандско правителство начело с кралица Вилхелмина Хитлер назначава за Райхскомисар австрийския нацист Сайс Инкварт и първите антиеврейски мерки са въведени още на 1 юни 1940 година! След протеста на преподаватели и студенти от Лайденския университет университетът е затворен, следват и арести.


А след бунта на холандците (неевреи) в Амстердам, бунт включително и срещу ограниченията за евреите, антиеврейските наредби в Холандия стават още по-строги и стигат до абсурди, непознати в други страни. На евреите в Холандия е забранено дори да посещават холандци, неевреи. Да не говорим, че им е забранено не само да използват обществения транспорт, но са длъжни да предадат и велосипедите си.


Тази политика на незабавно въвеждане на антиеврейските закони във всички страни – окупирани или присъединени като сателити на Третия райх, нацистка Германия следва неотклонно навсякъде.


Известни са ми само две изключения на отлагане на антиеврейско законодателство. Едното е във Финландия, където финландците, включително и финландските евреи, се сражават на страната на нацистка Германия срещу Съветския съюз, тъй като за тях Сталин, а не Хитлер е по-голямата опасност. Другото изключение е "арийска" Дания, в която живеят едва 7500 евреи и която Хитлер иска да демонстрира като "образцов протекторат", но и това се оказва временно – до 1943, когато през септември Берлин настоява за депортация на датските евреи. Депортацията на почти всички седем хиляди (с изключение на 500) датски евреи е осуетена не от датския монарх, а от германския офицер и дипломат Дуквиц, морски аташе в Копенхаген, който предупреждава свой приятел датски политик, и то след като предварително е провел тайна среща с шведския премиер, за да го уведоми за заплахата, която грози датските евреи. Така се стига до героичното спасяване с лодки и прехвърлянето на датските евреи от датски рибари в неутрална Швеция под нарочно разсеяния поглед на самите германски власти в "образцовия протекторат" Дания.


Антиеврейски мерки дори в неутрална Швейцария


Строги антиеврейски мерки са въведени не само във Франция, Румъния, Словакия, Унгария, но са приложени даже и в неутрална Швейцария, където евреите са концентрирани в трудови лагери, а в документите им за самоличност е щамповано едно J, което е знак, че приносителят им е евреин.


За всеки добросъвестен и средно интелигентен изследовател е напълно ясно, че това антиеврейско законодателство не е плод на внезапно избликнал едновременно у всички европейски правителства и народи антисемитизъм, а че се създава под недвусмислен германски натиск и принуда.


Но защо ЗЗН е приет преди подписването на протокола за присъединяване към оста? Мнозина се чудят защо обаче българският Закон за защита нацията (ЗЗН) е приет два-три месеца преди България да се присъедини към оста.


Отговорът е следният. След като забелязва, че навсякъде, където стъпи хитлеристкият ботуш по време на войната, било като окупатор, било като натрапен съюзник, антиеврейското законодателство влиза незабавно в сила и че нюрнбергските закони "направо от извора" са ужасяващи, българският монарх решава да изпревари – при очертаващо се неизбежно навлизане на германската армия в България, тези закони да бъдат наложени на България "едно към едно" и внушава на правителството да приеме български закон повече или по-малко "проформа" и... с многобройни изключения.


Именно това е и обяснението, което българският монарх цар Борис дава на Лулчев, който недоумява защо се приема един такъв нехуманен и нямащ нищо общо с българските традиции закон: "Аз много отлагах и не исках да го правим и ние, но сега вече, след като го имат в Румъния, Унгария и даже във Франция, реших, че е по-добре да се направи от нас, отколкото да ни го наложат." След което добавя, че все пак този закон трябва "да затваря вратата за произволи". ( Вж Любомир Лулчев. "Тайните на дворцовия живот. Дневник 1938-1944", изд. "Веселие", София 1992, стр. 243).


Точно това споделя в спомените си и Димитър Пешев:


"Изобщо във всички тези отрицателни становища по закона не се излага, че в случая има чуждо влияние или че мерките, които се взимат против евреите, имат някаква връзка с външната политика. Изключение прави само едно загатване в изложението на писателите, където се говори за подражание. Убеждението обаче беше общо, че предприеманите мерки се взимат главно по външнополитически съображения, за да се съобразим по този въпрос с политиката на Германия, която отдаваше голямо значение на еврейския въпрос и взимаше строги мерки срещу еврейството, обвинявайки го, че действа навсякъде против германската политика и германския народ, както вън, така и вътре. Това обвинение в нас беше известно, известни бяха и строгите мерки взимани от германските власти в окупираните от тях страни, макар че далеч нямахме представа за размера на преследванията, за концентрационните лагери и това, което е ставало и вършено в тях – за всичко това ние научихме едва след края на войната." ( Вж Димитър Пешев. "Спомени", изд. "Гутенберг", София, 2004, стр. 216/.


Хана Аренд: българското антиеврейско законодателство – нелепо от нацистка гледна точка


За този именно български Закон за защита на нацията един от най-авторитетните изследователи, авторът на "Репортаж за баналността на злото" Хана Аренд, пише, че през януари 1941 г. правителството на България "се съгласява с въвеждането на антиеврейско законодателство, но от нацистка гледна точка то е просто нелепо." ( Вж Хана Аренд. "Репортаж за баналността на злото. Айхман в Йерусалим", изд. "Сиела", София, 2004).


Странно е наистина, че у нас хора с претенции, че са изследователи, са пропуснали да си зададат поне от елементарно любопитство въпроса ЗАЩО Хана Аренд твърди, че антиеврейското законодателство в България е "нелепо от нацистка гледна точка".


И да се запитат защо и с каква цел се е избързало с приемането на българския Закон за защита на нацията и защо е имало допуснати толкова много разлики спрямо расистките нюрнбергски закони от 1935 година. Ако, разбира се, някой от нашите изследователи си е направил труда да ги сравни.


Преди да тръгне към лагера, от който никога не се връща, Лоте Адлер оставя куфара си с фотоалбума у своята приятелка. Днес този изоставен куфар се е превърнал в паметен знак за загиналите еврейски деца от лайденското сиропиталище.

Преди да тръгне към лагера, от който никога не се връща, Лоте Адлер оставя куфара си с фотоалбума у своята приятелка. Днес този изоставен куфар се е превърнал в паметен знак за загиналите еврейски деца от лайденското сиропиталище.


Кой и защо днес отрича моралния подвиг на тогавашното българско общество?


Днешният опит от български комунистически среди да бъде омаловажен и дори да бъде отречен подвигът на тогавашното българско общество, на тогавашните български политици и интелектуалци, на българските народни представители (жестоко избити в чистката след 9 септември по заповед на Москва), на тогавашната Българска православна църква, на държавния глава цар Борис Трети, които въпреки риска успяват да се противопоставят на натиска на могъща тоталитарна Германия и единствени в цяла Европа да предотвратят депортацията на своите съграждани от еврейски произход, е опит циничен и вулгарен.


Нещо повече – това е потресаващ със своята наглост опит да бъдат лишени днешните българи от моралния пример, който трябва да следват, за да се забави нравственото оздравяване на българското общество.


Само така може да се обяснят нестихващите вече двадесет и кусур години опити да се изопачи историческата истина, както и опитите на маскираната като националистическа ченгесария да раздухва омраза между жертвите на криминалния преход на някогашната комунистическа номенклатура и репресивните й органи.


За да може този същият престъпен преход да продължи необезпокоявано, докато през това време между българи и евреи, между българи и турци, между българи и роми и т.н., и т.н. напрежението, недоверието и неприязънта растат.


Целта?


Да се отклонява вниманието на обществото от същинските престъпници и да се перат политическите биографии на довчерашните комунисти.


Отлично знаят днешни и вчерашни престъпни демагози, че когато бъде възстановена моралната тъкан на българското общество, когато то се превърне в просветено и нетърпящо лъжи общество, с техния "капитализъм" по комунистически и с фасадната им "демокрация" е свършено, а оттам и  с кражбите им.


Ето защо изопачават историческата истина, ето защо им бодат очите разказите за тези някогашни българи, които навремето унищожиха по заповед на чужда държава, за тези българи, които героично ( да, героично!) спасиха – единствени в цяла Европа – своите евреи от депортация.


Защото не измислената "антифашистка съпротива" на шепа комунистически терористи и рубладжии, а именно героичните действия на делегатите от Кюстендил, на тогавашната Българска православна църква, както и драматичната битка на Димитър Пешев, именно тези действия са истинската българска съпротива по време на войната.


А са героични, защото за подобни съпротивителни действия всички тези хора рискуваха вписването им в списъците на Гестапо като противници на Райха с всичко произлизащо от това.


Но как да очакваме уважение към смелостта и достойното поведение на Димитър Пешев и към куража на българския монарх да отмени депортацията през 1943 година и по този начин да запази живота на няколко десетки хиляди български граждани, от тези, чиито родители фанатично изпълняваха заповедите на Москва и с перверзна наслада разстрелваха или осъждаха на смърт елита на българската нация – също няколко десетки хиляди български граждани! И между тях – и тези двадесет народни представители, подписали писмото на Пешев за спиране на депортацията на евреите!


Не бива, разбира се, да искаме от децата на някогашните комунистически функционер (подкрепяли по убеждение или заради изгода един престъпен режим), да носят на плещите си вината на своите родители, нито да настояваме, опазил ни Господ, да пишат за "падението" на бащите си.


Но толкова ли е непосилно за синовете и дъщерите на комунистическите функционери да не лъжат днес и да не правят опити да изкривяват историческата истина било с политическа, било с друга цел?


Толкова ли е трудно да опитат да проявят поне малко обективност към унищожената с помощта на родителите им някогашна България? Или ще слушаме още приказки за вината, която можела да бъде поемана само с мезета?


*Вж Александър Цанков. "Моето време. Мемоари", изд. "Прозорец", София


**Вж Ирина Недева. "Мисия Париж. Разговори със Силянов", изд. "Семарш", София, 2007.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (298)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  Айде пак да предъвкваме една и съща тема. В таз Холандия нема ли друг начин да се изкарват пари?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#1:"jubal harshaw"]Айде пак да предъвкваме една и съща тема. В таз Холандия нема ли друг начин да се изкарват пари? [/quote]

  Първото червено чедо със сини крилца се обади. Браво на Даниела, статиите й са отличен лакмус за установяване на този тип хибриди!
  Кое ще е следващото?

  Не съм магаре;-)
 3. 3 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Имам чувството, че ако не ги бяхме спасили, по-малко виновни щяхме да сме.

 4. 4 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#3:"patladjan_1991"]Имам чувството, че ако не ги бяхме спасили, по-малко виновни щяхме да сме. [/quote]

  Така е - доброто, сторено като антипод на масовото поведение в една епоха , трудно се прощава от съгрешилите...

  Не съм магаре;-)
 5. 5 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#2:"Марко"]Първото червено чедо със сини крилца се обади. Браво на Даниела, статиите й са отличен лакмус за установяване на този тип хибриди!
  Кое ще е следващото? [/quote]

  Само пет хибрида за десетина минути?
  Слааааааабичко, я се понапънете

  Не съм магаре;-)
 6. 6 Профил на KL
  KL
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Много добра статия, която си заслужава да бъде прочетена. Отново заслужени поздравления за нейния автор - Даниела Горчева.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Този буламач горе е нещастен опит да се изтрие позора от българския фашизъм!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Разстроено

  Много хубава статия )))))
  Представете си, колеги, тук във форума да напишеш нещо за комунизъм, за Тодор Живков, за индустриализация, за кооперативно движение, за бригадите със съпътстващото при тях ядене и пиене. И всичко това да се напише открито във форума, под статия на историческа тема, какво ще стане тук?
  Веднага ще се появат разни разбирачи, да се опитат да те нататарчат по македонски или най-малкото да те пратят да четеш Закона за обявяване на комунистическият режим в България за престъпен.
  После било седесе-демокрация времето. Трътки.
  То добре, че този закон е вид декларация, щото закон без административно-наказатели разпоредби какъв закон е?
  Но така си е. Винаги ще казвам, че най-големият демократ за ХХ век е не уважаваният г-н Иван Костов, както някои казват, а уважаваният проф.Александър Цанков! Само той успя да се разправи с комунистическата коминтерновска напаст както трябва - бързо и ефективно!

 10. 10 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Но защо ЗЗН е приет преди подписването на протокола за присъединяване към оста?
  _______________________________

  Царят е искал да се натегне на Хитлер, типична българска черта!

  Винаги сме се натискали да се покажем по-католици от папата, по-комунисти от Сталин, по-империалисти от САЩ!

  А господжата в статията го извърта като йезуит, изкара, че по този начин Цар на Симеон баща му дори е протестирал, ама няма кой да му разбере скритият протест!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 11. 11 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Браво за статията и жалко, че всичко качествено в България е било изтрепано след 9-ти.

 12. 12 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  От само себе си се разбира, че очевидно учителят от Немската гимназия не се е чувствал длъжен да мъмри или да наказва своя ученик, защото изказва антидържавни идеи. Представете си сега в атмосферата на комунистическия режим след 1944 година в България ученик от Руската гимназия в София да протестира открито (и неведнъж при това) срещу случващо се в Съветския съюз по време на урок по история.
  ---------------------------------------------------------
  Прекрасна статия!
  Глупотевините на комунетата, че у нас имало "фашизъм", са само смокинов лист не просто за срамотиите им, а оправдание за престъпленията им.
  Поздравления на Даниела Горчева и благодарност!
  Винаги чета с удоволствие този безкомпромисно честен, принципен и винаги солидно подготвен автор.
  Кой каза, че журналист е мръсна професия?
  Г-жа Горчева опровергава това по бляскав начин!
  Респект,

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 13. 13 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  "Но толкова ли е непосилно за синовете и дъщерите на комунистическите функционери да не лъжат днес и да не правят опити да изкривяват историческата истина било с политическа, било с друга цел?

  Толкова ли е трудно да опитат да проявят поне малко обективност към унищожената с помощта на родителите им някогашна България? Или ще слушаме още приказки за вината, която можела да бъде поемана само с мезета? " Ами питайте Станишев,Велчев,Бокови,Татна Буруджиева,Тодор Славков,Евгения Живкова.Питайте ги!

 14. 14 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Тази статия е пълна с глупости:
  1. "Вторият въпрос е: "Имало ли е в България през този и предшестващия го период антисемитизъм, тоест имало ли е омраза към евреите в страната"
  В обществото не е имало, да. Сигурно и твърдо доказано.
  Но защо са изпращани в трудови лагери, защо са отнемани човешки права, като забрана за следване, носене на еврейски значки, полицейски час и др. ЗАЩО АВТОРКАТА НЕ КАЗВА ДУМА ЗА ТОВА???
  Ясно е, че обществото е протестирало срещу тези антиеврейски прояви и тайно и явно. Няма спор И по това. За пример нямаше обществени прояви за защита на турците при смяната на имената им през 1983-84-85 г.
  НО ИМА ПРИЛАГАНИ АНТИЕВРЕЙСКИ МЕРКИ, затова антисемитизма НЕ Е БИЛ САМО В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО. Този извод е грешен.

  2. "С други думи, антиеврейското законодателство в България прието през януари 1941 година не е плод на антисемитска идеология на управляващите, защото би следвало това законодателство да е кулминация на съществувал и изявявал се ПРЕДИ приемането на законодателството антисемитизъм."

  Точно както сегашното законодателство не е плод на корумпираните ни депутати през последните 23 г.

  Няма спор за отношението на българите към евреите през годините.
  То е ясно да, евреите са били приети в обществото.
  Но политическата върхушка, както и днес, е служила на силните на деня и това си е факт признат и от авторката. Но защо се гордеем с това, че служим на този или онзи...

  Затова днес сме най-бедните в Европа, защото както и тогава сме служили на други интереси. Дали Германски, Руски или кай знай.
  Днес е същото, но на корпоративно ниво.... 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  [quote#10:"Курт Деликуртев"]Царят е искал да се натегне на Хитлер, типична българска черта![/quote]
  Г-л-у-п-а-к!
  Царят е немец, няма как да има "типична българска черта".

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 17. 17 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#8:"Курт Деликуртев"]Този буламач горе е нещастен опит да се изтрие позора от българския фашизъм! [/quote]
  "Смърт на фашизма - свобода на народа!"
  /Свободата на народа, луканка, цветни телевизори, джинси, апартаменти и вилни места ще се раздават всеки работен ден от 10:00 до 16:00 в канцеларията на др. Курт Деликуртев срещу бележка, издадена от РК на БКП и ЦК на АБПФК!/

  Не съм магаре;-)
 18. 18 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#16] от "Торбеш":
  И синът му няма капка българска кръв, а какви ги натвори тука за 4-5 години....
  Така че натягането си е натягане, по тези географски ширини и без българска кръв придобиваш българския характер и навици...

 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  Аз не разбрах само какво има предвид сравнението между Руската гимназия след Девети и Немската гимназия преди Девети?
  Преди Девети незнам как е било, но пък след Девети в Руската в Търново си бяха хулиганчета... и най-готините мацки в града, а пък в Немската в Ловеч си беше бахти затвора....
  Та след Девети, по-вероятно беше да се направи някоя простотия в Руската гимназия, отколкото в Немската, ако това има предвид афторката

 20. 20 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Поклон пред политиците от онова време,защото наистина са били такива за разлика от сегашните....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 21. 21 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Защото бях ме съюзник на ХИТЛЕР заради това имаше антиеврейско закондателство

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Весело

  До коментар [#9] от "Федор Венедиктович Езерский":


  [quote#9:"Федор Венедиктович Езерский"]за бригадите със съпътстващото при тях ядене и пиене. [/quote]Ей на комуниста му да й ядене и пиене-като циганите сте.Затова и на връх Хаджи Димитър(именуван от вас Бузлуджа) все карате на бира е кучешки кебапчета....

 23. 23 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  "...на евреите е забранено да се женят за германци, да имат любовна връзка с германци и т.н..."- и на германците също е забранено да се женят за евреи и да имат любовни връзки с тях. Който ги има също става untermensch и подлежи на санкции съгласно Нюрмбергските закони!

 24. 24 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Чудесна статия! Колкото и да не им се иска на комунетата, в България фашизъм просто не е имало преди 9/9/44.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 25. 25 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Любопитно

  До коментар [#22] от "yanne":

  Ти Янчо, на бригада ходил ли си? Дончо Брадата от Комсомола идвал ли ти е да ти прави лагерна дискотека? Като те гледам, едва ли ))) По онова време или си бил чавдарче, или не си бил заплануван още

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#12] от "Торбеш":


  [quote#12:"Торбеш"]Глупотеините на комунетата, че у нас имало "фашизъм", са само смокинов лист не просто за срамотиите им, а оправдание за престъпленията им. [/quote]Ами как да оправдаят десетките хиляди избити(повечето без съд и присъда) след 9-ти септември?!Нюрнбергския процес в Германия отсъжда само 9 смътрни присъди,а "народния съд" отсъжда към 5000 .Все е едно сме стотици пъти по-големи антисемити и престъпници от Германския Райх.И това при няколко пъти по-малко население.Помниш ли оня дебил,Боков,който каза ,че поемал вината само с мезета-е той я пое и с погребение на сина си.Нека и другите от чумавата партия бъдат наказани,докато не се извинят поне...

 27. 27 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#16:"Торбеш"]Царят е немец, няма как да има "типична българска черта". [/quote]

  Царят е мелез между пропаднал немски княз, намерен във виенски вертеп и италианка, дъщеря на италиански крал! Роден, израстнал в България!

  Няма как да е немец!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 28. 28 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#21:"In my world"]Защото бях ме съюзник на ХИТЛЕР заради това имаше антиеврейско закондателство[/quote]
  А защо сме били съюзник на Хитлер е отделен въпрос.

 29. 29 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#8] от "Курт Деликуртев":
  Фашизмът е манталитет, не партийна принадлежност, в този смисъл болшевизмът е – фашизъм.
  Разликата между "комунист", "фашист" и "социалист" у нас би била неуловима, ако липсваше "лакмуса" на статии като тази.
  И на коментарите след тях, разбира се.

 30. 30 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#26:"yanne"]Ами как да оправдаят десетките хиляди избити(повечето без съд и присъда) след 9-ти септември?![/quote]
  По принцип, исторически още не е отхвърлена теорията, че избитите са колаборационисти.

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#19] от "Федор Венедиктович Езерский":Малко и аз усетих от бригадите-пращаха ни да берем захарно цвекло по нивите и да събираме шума и да я палим.Едно от най-гнусните неща на комунизма-да ползва безплатен детски труд.Дори в прединдустриална Англия са плащали на децата миньори в мините.От такъв уродлив строй сте се пръкнали и Вие,та все се оправдавате....

 32. 32 Профил на Орбал
  Орбал
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#28] от "Отнесен":

  Според теб защо сме били?!

 33. 33 Профил на xxxx1963
  xxxx1963
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Напоследък прекалено много се занимаваме със съдбата на евреите по време на войната, а би трябвало да се занимаваме със съдбата на българите в наши дни. Не виждате ли, че днес се извършва геноцид спрямо българите, та сте взели да ревете на чужди гробове?

 34. 34 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  [quote#24:"grand funk railroad"] в България фашизъм просто не е имало преди 9/9/44.[/quote]

  Трътки! Проверявал ли си в Уикипедия? Срамота е да давам линкове от тази общодостъпна безплатна американска демократична енциклопедия!
  Но ето - образовай се
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%BE%D1%84%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

 35. 35 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  С цялата си пропагандна машина комунистическата държава градеше антиеврейско отношение ежедневно - държавата Израел, която отстояваше гордо своята независимост и правеше на пух и прах арабските съюзници на комунистите, беше "ционисткият агресор", евреите бяха "ционисти" и "империалисти".
  А ционизмът и империализмът бяха главните врагове на режима.
  И прехвърлят вината от болната глава на здравата!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 36. 36 Профил на Орбал
  Орбал
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Даваш линк, който доказва наличието на термин "монархофашизъм" в историографията. Което по никакъв начин не доказва, че дори в американската демократична енциклопедия вярват, че в България е имало фашизъм преди 9 септември 1944 г.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Горният текст трябва да влезе в учебниците като пример за това как не трябва да се пише, колко пристрастен може да бъде един автор и т.н.

  Препоръчвам на авторката следващия път, когато я напъне желанието да пише по темата, да почете малко материали в Държавния архив.

  Ясно е, че през тази година ще ни залее юбилейната вълна от ласкаещи националното ни его материали, чувам, че и Боршош ще снима филм с пари на БНТ, но все пак да се опитаме да се придържаме към истината, дори когато не е съвсем в наша угода.

 39. 39 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#10] от "Курт Деликуртев":

  Щуценце, разбирам че е сложно за теб. Но монархо-фашизъм е пълен нон сенс.
  Иначе е простичко. В България фашизъм не е имало. Нито нацизъм. От другите социализми се появява един през 44-та. Внесен от Азия и българските предатели. Към чиито наследници се самоопределяш.
  А да преди това у нас също е имало опит за установяване на тоталитарна система. От Стамболийски. Но за щастие предците ни са били достатъчно мъдри да се справят с него.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 40. 40 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Любопитно

  [quote#31:"yanne"]да ползва безплатен детски труд.[/quote]

  Тц тц тц тц, бахмааму. Значи аз съм бил на капиталистически бригади, защото ни плащаха. Пък особено в "Плодови сокове" Павликени, си беше гати денонощният купон...
  А и хубави пари дадоха тогава, малко по малко от една тогавашна учителска заплата.
  И какво? Вие сте бачкали ангария? Май ме ментосваш нещо....
  Че то, още в основното училище, когато сглобявахме щепсъли за чушкарници по "Трудово обучение", накрая и там ни плащаха дребни пари

 41. 41 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  [quote#33:"xxxx1963"] Не виждате ли, че днес се извършва геноцид спрямо българите, та сте взели да ревете на чужди гробове?[/quote]
  Комуна,
  защото искаме българите да имат достойнство, затова отстояваме истината, че българите сме цивилизовани хора и не сме били антисемити!
  За българското ни достойнство става дума!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 42. 42 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#34:"Федор Венедиктович Езерский"]Трътки! Проверявал ли си в Уикипедия? [/quote]


  Има едно нещо наречено "фашистки минимум" - то не е покрито, така че у нас не е имало фашизъм. Но е имало антисемитски закони.

 43. 43 Профил на Орбал
  Орбал
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#38] от "cup_of_tea":

  Би ли ме насочил какво точно да прочета в Държавния архив?

  Ласкаещи националното ни его материали излязоха в годината 1981, според левите историци - Искра Баева и Евгения Калинова, с цел да се подчертае славното историческо минало, за сметка на не толкова доброто настояще.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#32:"bal"]Според теб защо сме били?![/quote]
  Първо - управляващите ни не са били легитимни, преврата от 34-а прецаква конституционния ред и той така и не се възстановява до приемането на следващата конституция от комунистите.

  Второ - тази странна нелегитимна власт е била директно заплашена от саморазправа от страна на немската военна машина.

  Извод - корумпирания превратаджийски "елит", под смъртна заплаха минава на страната на Хитлер с всички по-нататъшни негативни последствия.

  И още нещо. Този "елит" може и да пощадява евреите, но не прощава на комунистите, които са били доста преследвани по политически и идеологически съображения, което също е извършено под натиск от Германия.

 46. 46 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#30] от "Отнесен":

  Видимо нямаш никаква идея какво значи колаборационист. Та колаборационисти са комунистите. След като червените орди нахлуват в страната. Да подчертаем съвсем непредизвикано.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 47. 47 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Весело

  До коментар [#34] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Е поне да го беше прочел бе. Чукчите нещо съвсем фира давате.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 48. 48 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#19:"Федор Венедиктович Езерский"]но пък след Девети в Руската в Търново си бяха хулиганчета... и най-готините мацки в града[/quote]

  Пореден интелект, който не иска /и не може!/ да си спомни, че при соца бе забранена на простотията, а политическото инакомислие, за което говори авторката...
  Да не отварям дума за това, че в т.н "руски" гимназии учеха доста от тъпоглавите чеда на комунистическите първенци, поради което милицията никак не изпитваше приливи на ентусиазъм да ги гони за простотиите им!


  Не съм магаре;-)
 49. 49 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#46:"Цецо"]След като червените орди нахлуват в страната. Да подчертаем съвсем непредизвикано.[/quote]
  Още много отдавна се е знаело, че ще влязат, за да преследват германските танкови формирования на Балканите.

 50. 50 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#46:"Цецо"]Видимо нямаш никаква идея какво значи колаборационист.[/quote]

  Определено лицето не знае значението на думата, но е напълно уверено, че да си колаборационист е много кофти работа. Толкова кофти, че допуска безнаказано и оправдано изтребване на тези твари без съд и присъда...

  Не съм магаре;-)
 51. 51 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#33] от "xxxx1963":
  Според мен тези неща са свързани и затова е толкова яростна дискусията върху абсолютно безспорни неща.

  Но фашизирането /или болшевизирането/ на сегашното общество е опасно за следващите поколения / имам предвид непосредствено следващите - дето сега са деца на 9-15 год./
  Раздирането на обществото ни от измислени проблеми позволява на камарилата да краде и да ни оставя бедни завинаги.
  После, в резултат на бедността, сме извън Шенген, извън Еврозоната, на втора скорост в ЕС и после ставаме територия и после БЕЗ БЪЛГАРИЯ....Но "финансово стабилни"

 52. 52 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#45] от "Отнесен":

  Само дето е имало свободни избори. С легална опозиция в парламента. Търновската конституция не е възстановена (отменена е от първия червен премиер), но в страната няма диктатура. Естествено за държавен контрол и управление на икономиката никой от управляващите не се и замисля. Има и независима от властта преса.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 53. 53 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Гневно

  До коментар [#42] от "cup_of_tea":

  Я виж това, и тогава коментирай! Амаха!
  http://www.youtube.com/watch?v=d0G72UZ1DRA

 54. 54 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#30] от "Отнесен":

  Всъщност това не е "теория", а доказан и безспорен факт. Уви колаборационизма е типична национална черта и е свързан с неистовото желание на всяка цена да бъдем част от победителите, дори и в ролята на сополиви слугинчета, което пък ВИНАГИ ни нарежда в групата на най-прекаралите се победени, които десетилетия плащат за глупостта си....България плаща репарации, валутни и натурални, до 1975 г. на Гърция и Югославия основно....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 55. 55 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#49] от "Отнесен":

  Моля? Кви танкове у нас бе? Да беше и прочел малко а? Като например към 5.9.44 г. в какви отношения сме с Германия. И скромния факт че България не прекъсва дипломатически отношения с азиатците.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 56. 56 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#52] от "Цецо":

  А това дето го пише Алеко Константинов, а?

 57. 57 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#49:"Отнесен"]Още много отдавна се е знаело, че ще влязат, за да преследват германските танкови формирования на Балканите. [/quote]

  Оооооо, всички знаят прекрасно, че България е пълна с немски танкове - толкова са много, че ги редят на три пласта по гарите, едни върху други!

  Не съм магаре;-)
 58. 58 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Авторът си ги наглася фактите, както на него му уйдисва. Обяснението, че е прието антиеврейско законодателство два месеца преди България да се включи в Пакта с Германия, поради принуда е чисто спекулативно. Не е влизало в плановете на Хитлер да си отваря война на Балканите.

 59. 59 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#48:"Марко"]Пореден интелект, който не иска /и не може!/ да си спомни, че при соца бе забранена на простотията, а политическото инакомислие, за което говори авторката... [/quote]

  Ами незнам, аз бях в Иконома, където си беше комунистическо мракобесие и диктатура на шеф Кемалов. А от Езиковата и от Математическата живот си живееха там. Направо си бяха демократи, протестираха си, и затова първи си извоюваха да не учат в събота. Пък ние, глупаците, киснехме в даскало всяка събота, и то баш когато трябваше да сме на стадиона.... Ама просто там онези бяха от елита. След време станаха първи демократи, дори учителите им основаха СДС в града.

 60. 60 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#52] от "Цецо":

  Благодаря, че ни напомни колко е прав Оруел с прозрението си .„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото.“...ха-ха-ха-ха-ха....След 1934 г. НЕ Е ИМАЛО "свободни" избори, по простата причина, че не действа основния закон за ЛЕГИТИМНОТО функциониране на една държавна власт , т.е. Конституцията....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 61. 61 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Браво за статията!

  България е древна и заслужава много повече!
 62. 62 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Направо Руската и Математическата гимназии бяха ядрото на демокрацията. Не като в другите училища - комунизъм до средата на 90-те, когато вече дори и университета бях завършИл

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  До коментар [#60] от "appen 13":
  ха-ха-ха-ха-ха....След 1934 г. НЕ Е ИМАЛО "свободни" избори
  ...............
  Какво е това тогава?
  1. 24 Обикновено Народно събрание
  XXIV ОНС е открито на 22 май 1938 г. и закрито на 24 октомври 1939 г. Народното събрание се разпуска предсрочно след неразбирателства относно външната политика на България в навечерието на Втората световна война.
  2. 25 Обикновено Народно събрание
  XXV ОНС е открито на 24 февруари 1940 г. и закрито на 9 септември 1944 г. Народното събрание се разпуска след Деветосептемврийския преврат от 1944 г. Отечественият фронт начело с Кимон Георгиев съставя правителство, което в противоречие на Търновската конституция чрез декрет разпуска Народното събрание.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/24_%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE_%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5

  http://bg.wikipedia.org/wiki/25_%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE_%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5

  nemo malus felix, minime corruptor.
 65. 65 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 426 Гневно

  "Българите са живели къща до къща с евреи, арменци, турци, помаци и цигани, ..."
  Авторе продължаваш тъпата теза, че помаците са друг народ.
  Тогава да не се сърдиме, че някои съседни страни поддържат същата невярна теза.

 66. 66 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Как може някой да твърди, че Блъгария е била фашистка държава и че е имало терор, след като 1940 г се провеждат избори за 25 Обикновено Народно събрание, при което четем:
  "Както и в предишното народно събрание и тук безпартийните печелят победа. Избрани са общо 160 народни представители. Опозицията спечелва 7 места, от които 5 са за БЗНС Пладне. От своя страна комунистическата партия печели 10 места."
  Кмунистите са представени в Парламента, това ако не е демокрация...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 67. 67 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Блед анализ!
  Лишен от "актуалното" си, днешният му поглед също води към подобно внушение. Проблемът ни е "хроничен" и се свежда до очевидно катастрофното ни разминаване, между Система и Съвкупна народност.??? Нужно е, по-дълбоко да се взрем и бързо сетим, че когато системата е "по-различна", терминът "държавен антисемитизъм" от по-горе, изобщо няма да се роде с такиваТа разминавания. Умна биваш, Даниела, но само това не стига, имаш проблем пред Метода, че и дано съм ясен. ДНЕС ние живеем в "онази" Система, а "прецеден" във Времето, този натрапен ни от РанЪт и Гиню Услугата факт, ще става и все по-вреден за начина ни на обяснение, както на Историята, така и на актуалната проблематика. Така и Науката влиза в сокак...

 68. 68 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#54:"appen 13"]Уви колаборационизма е типична национална черта и е свързан с неистовото желание на всяка цена да бъдем част от победителите, дори и в ролята на сополиви слугинчета, което пък ВИНАГИ ни нарежда в групата на най-прекаралите се победени, които десетилетия плащат за глупостта си...[/quote]
  По принцип, за исторически факт се смята също и че "независимостта" на някоя държава е правопропорционална на военната и икономическата ѝ мощ. И досега е така. България винаги е била слабичка държава независимостта ѝ може да се изрази максимум с вземане на решение коя от големите сили да подкрепи, иначе казано - да прецени от коя страна ще изяде най-малко шамари.

 69. 69 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#53:"Федор Венедиктович Езерский"]Я виж това, и тогава коментирай! Амаха!
  http://www.youtube.com/watch?v=d0G72UZ1DRA
  [/quote]


  На този компютър не ми се отварят някои от сайтовете - ютюб, фейсбук и т.н.
  Предния коментар в никакъв случай не го написах като заяждане, съжалявам, ако е прозвучал така.

  Каквото имах да напиша по темата, го написах - не е имало антиеврейски настроения в обществото (тази тема между другото е много интересна, жалко, че малко автори й обръщат внимание), не е имало фашизъм, но е имало антисемитски закони, изселвания, конфискации. За хората от окупираните територии да не говорим, там никак не сме се представили добре.
  Толкоз, отивам да пиша по другите теми

 70. 70 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#57:"Марко"]Оооооо, всички знаят прекрасно, че България е пълна с немски танкове - толкова са много, че ги редят на три пласта по гарите, едни върху други!
  [/quote]
  Не говорим за България, тогава танковете са били в Албания. Това не променя факта, че трябва да бъдат преследвани.

 71. 71 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1705 Любопитно

  [quote#14:"brancusi"]Но защо са изпращани в трудови лагери, защо са отнемани човешки права, като забрана за следване, носене на еврейски значки, полицейски час и др[/quote]

  Знаеш ли по същото това време какво са правели в САЩ с гражданите си от японски произход?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 72. 72 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#66:"СДС"] Опозицията спечелва 7 места, от които 5 са за БЗНС Пладне. От своя страна комунистическата партия печели 10 места[/quote]

  Ама не разбирам сега.... Последно към управляващите ли са били БЗНС Пладне плюс част от комунистите, или земеделците са били опозиция, пък 8 комуняза са били управляващи? Малко сметката не ми е ясна. То пък бах ти и опозицията 7 места. И това ми било демокрация

 73. 73 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Весело

  25 Обикновено Народно събрание
  XXV ОНС е открито на 24 февруари 1940 г. и закрито на 9 септември 1944 г.
  Избрани са общо 160 народни представители. Опозицията спечелва 7 места, от които 5 са за БЗНС Пладне. От своя страна комунистическата партия печели 10 места.
  ...............
  Комунистите не само са в Парламента, но дори и НЕ СА ОПОЗИЦИЯ т.е. подкрепят статуквото.
  Е, тогава 3-ия Райх и СССР се мляскаха като загорели ученици, цуни-муни, лиги текат по якичката, панталонът се разпаря неудържимо по шефовете, поличката се вдига на кръста...Ех, любоффф.
  После дойде разводът, скараха се за подялба на Европата и се започна войната на семейство Роуз. Съдът отреди опекунство над нас да поеме по-мустакатия, русофицираха ни. Сбогом Европа, роден дом. Буд всегда бидетъ партенка.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 74. 74 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  [quote#69:"cup_of_tea"]На този компютър не ми се отварят някои от сайтовете - ютюб, фейсбук и т.н.
  Предния коментар в никакъв случай не го написах като заяждане, съжалявам, ако е прозвучал така. [/quote]

  Споко... по-късно като отвориш линка, ще ме разбереш ))) Съботно-неделно ми е

 75. 75 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#72] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Малко сметката не ми е ясна
  ..........
  Защото не искаш да видиш очевидното.
  БЗНС е опозиция, комунистите не са т.е. подкрепят правителството, макар и да не участват в него.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 76. 76 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#73] от "СДС":

  Тъй де, тъй де ))) тя демокрацията е хубаво нещо от 160 човека парламент, за опозицията 7 бройки ))))
  Определено е парламентарно и демократично. Светъл лъч в мрачната ни история

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Любопитно

  До коментар [#75] от "СДС":

  Бе те две бройки ми се губят. БЗНС "Пладне" са ясни - те са радикалната опозиция. Ама остават още двама опозиционни депутатини. Те дали са били комунисти, или са били нещо като сегашният ни виден опозиционер Яне Янев?

 79. 79 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#64] от "СДС":

  Това е типична ИМИТАЦИЯ на изборност при ЗАБРАНА на реална политическа дейност и при действието НЕ НА Конституцията, а т.н. закони-наредби, които класически инструмент за извънпарламентарно управление, т.е. НЕЛЕГИТИМНО антиконституционно бюрократично управление. Между другото има подозрително сходство със схемата на действие на немската колониална администрация в Брюксел от наши дни, просто едно към едно с т.н. "комисари"( аналог на райхскомисарите в европейските страни) и "директиви" и "регламенти"( аналог на немските директиви за окупираните територии) . Как беше "Миналото се повтаря, но не като трагедия, а като комедия", а в случая, като черна пародия....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 80. 80 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Любопитно

  [quote#77:"Марко"]Това не променя факта, че Сталинска Русия обявява война на една неутрална в конфликта, несъпротивляваща се страна, [/quote]

  Абе тази неутрална в конфликта страна не водеше ли война кажи речи 4 години със съюзниците на Сталинската Грузинска съветска република? Може ли да ми припомните? Иначе, доколкото помня от историята - сталински руски войски така и не влязоха в България. Влязоха сталински украински...

 81. 81 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Весело

  До коментар [#76] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Не умееш да четеш, нито да си правиш лгични заключения, както и да съпоставяш фактите.
  "24 Обикновено Народно събрание открито на 22 май 1938 г. :
  Изборите се спечелват от привърженици на безпартийното управление. Избрани са общо 160 народни представители, от които 93 са за безпартийните и 67 за опозицията."
  Защо е имало 67 души опозиция, а 2-е години по-късно само 7?
  Защото след пакта Молотов-Рибентроп другарите получават от Масква директива:
  "Опозиция не будеть.Мьй друзя и товарищи.".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 82. 82 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#24:"grand funk railroad"]Чудесна статия! Колкото и да не им се иска на комунетата, в България фашизъм просто не е имало преди 9/9/44. [/quote]

  [quote#28:"Отнесен"]

  Защото бях ме съюзник на ХИТЛЕР заради това имаше антиеврейско закондателство- цитат на коментар #21 от “In my world”

  А защо сме били съюзник на Хитлер е отделен въпрос. [/quote]
  Все хубави мисли по въпроса.Втората и третата са умни

  Силата е в Истината
 83. 83 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#67] от "dimko":

  Димко, диалектическият материализъм отдавна умря като метод за изследване. Да знаеш.

  България е древна и заслужава много повече!
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Гневно

  До коментар [#84] от "BulgAryan":

  Срам и позор, че се пишеш българин или ариец. Но за глупостта се плаща само с кръв и болка.
  Ще ти го кажа само веднъж- антисемитъзмът на християните не е БЪЛГАРСКА ЧЕРТА. Ако СЛЕДВАШ Лутер или Хитлер няма как да си българин. В най-добрият случай нацист или антисемит.

  България е древна и заслужава много повече!
 87. 87 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#77] от "Марко":

  Историческата неграмотност май вече е правило .....ха-ха-ха-ха....България НЕ Е НЕУТРАЛНА страна, а е страна ОБЯВИЛА ВОЙНА на страни-участници от антихитлеристката коалиция (13 декември 1941 г. – България обявява война на САЩ и Великобритания) и позволяваща на отстъпващите немски части да ползват територията, което е класически casus belli. Заедно с това на Техеранската конференция проведена от 28 ноември до 1 декември 1943 година, е взето решение България да бъде окупирана.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 88. 88 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Любопитно

  Гледай ти, гледай ти )) То пък да не бръкне човек при чичко Гугъл.
  Тук какво са си заскубали косите - авторката и Леа Коен? Ама то май стара работа била статията, а сега само да се подгрее отдалечко?
  http://mayamarkov.wordpress.com/2012/05/03/why_apology_to_daniela_gorcheva_is_needed/
  Тц тц тц тц тц тц

 89. 89 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#77:"Марко"]Това не променя факта, че Сталинска Русия обявява война на една неутрална в конфликта, несъпротивляваща се страна, на чиято територия няма никакви съществени немски военни съединения.[/quote]
  А Англия и САЩ защо са обявили война и са бомбардирали една неутрална в конфликта волйна?

  Напълно е нормално СССР да обяви война, след като българското правителство изглежда е искало да защити танковите формирования на съюзника Германия с опъването на "политически щит", т.е "ние сме беззащитни, затова нямате право да нападате немските танкове". Такава простотия няма как да мине.
  [quote#77:"Марко"]Тази страна ЧА прегазва, оставяйки след себе си червени управляващи лайна...[/quote]
  Червената армия не е нанесла никакви щети на България по време на преминаването си, за разлика от САЩ и Англия, на чието дело толкова се възхищаваш. А като казваш "червени управляващи лайна", навярно си даваш сметка, че в държавата (а и в другите държави) е имало множество политически групи. Едните са били вдъхновени идеологически от СССР - червените подлоги, другите са били вдъхновни идеологически от Великобритания - английските подлоги, а трети са б или вдъхновени идейно от нацистка Германия (като този хубавец например - http://www.lukovmarsh.info/ ) и те не са били малко всъщност.

 90. 90 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Добавям още една мисъл - на цар Борис ІІІ: Какъвто народа, такива му и евреите.....

 91. 91 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#34] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Срамота е да се омаловажава спасението на държавно, повтарям, държавно равнище - единствен такъв случай в света, на близо 50000 човешки живота, за да се направи поредното комунистическо внушение.
  Какъвто и да е бил режимът тогава, какъвто и да бил поводът за приемане на антиеврейски закон, фактът е факт - всичките тези хора не са отишли в лагерите на смъртта, благодарение на обединените усилия на българското общество.
  И вие, и всички останали, визирани в статията като "синовете и дъщерите на комунистическите функционери" - "да не лъжат днес и да не правят опити да изкривяват историческата истина."

 92. 92 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#71] от "Хриси":
  това не променя нещата!
  Имало антиеврейски ДЕЙСТВИЯ, както е имало подкрепа и съчувствие от страна на населението.
  за какво спорим:
  1. управниците са били прохитлеристки и са предприели антиеврейски ДЕЙСТВИЯ насочени застрашаването на живота им и към ограничаването на правата им и
  2. народът масово е подкрепял евреите и е съчувствал...
  Да и на двете.
  Ясно и точно.

 93. 93 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Като чета всичко до тук не мога да повярвам че преди 10.11.1989 г. всеки пети българин е бил комунист. Басявам се, че на пишещите"антикомунисти" в този форум поне един от семейството, ако не и той, е бил комунист. Сега с тези писаници искате да си купите индилугенции ли?

 94. 94 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Поздравления за статията! Подкрепям автора Горчева във възмущението от цинизма и подлостта, с която представители на определени среди от години се мъчат да опорочат темата. Една (съжалявам, не помня името) беше стигнала дотам, да напише че били спасени САМО 50000 души! Сякаш из останала Европа са ги пращали с милиони не в лагерите, ами на почивка на Хаваите.

 95. 95 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#94] от "murttle":
  Може ли да ми изясните темата, че нещо я загубих още от самото начало!

 96. 96 Профил на dark
  dark
  Рейтинг: 479 Гневно

  [quote#65:"new_ghost"]Авторе продължаваш тъпата теза, че помаците са друг народ. [/quote]
  къде авторът е споменал, че помаците са друг"народ"? Я не лъжи, малоумнико! Ето какво казва авторът:
  "И така, в България не е била създавана почва за омраза към евреите или други малцинства, която да е дирижирана от държавната власт и тогавашната преса, не е имало държавна или партийна пропаганда в тази посока. Българите са живели къща до къща с евреи, арменци, турци, помаци и цигани, споделяли са радости и скърби, празници и делници, воювали са и са загивали рамо до рамо във войните."

  Darko
 97. 97 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#77:"Марко"]Това не променя факта, че Сталинска Русия обявява война на една неутрална в конфликта, несъпротивляваща се страна, на чиято територия няма никакви съществени немски военни съединения. Тази страна ЧА прегазва, оставяйки след себе си червени управляващи лайна... [/quote]
  тази същата страна която като съюзник на райха е била бомбардирана от американски и английски самолети .Що не плачеш за това или неприятните факти се забравят?Шефа е хубав винаги ?УЧЕНИК детектед

  Силата е в Истината
 98. 98 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Остава Горчева да обясни защо при такава всеобща любов към евреите в България, нашата окаяна страна единствена в Европа е напусната от всичките си еврейски поданици след като законът е премахнат през 1944 г. Дори в Румъния и Унгария, където мащабът на Холокоста е ужасяващ, остават много повече евреи и комунистите се налага да ги гонят към Израел по заповед на Сталин. Да не говорим за Франция, Холандия, дори Германия. А в най обичащата евреите си България остават само откровените ( да не кажем фанатичните) комунисти от еврейски произход.

 99. 99 Профил на dark
  dark
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А малцинство не значи народ, глупако.
  [quote#65:"new_ghost"]
  Авторе продължаваш тъпата теза, че помаците са друг народ.
  Тогава да не се сърдиме, че някои съседни страни поддържат същата невярна теза.[/quote]
  всички те - хора с различна религиозна или етническа принадлежност са част от българската нация!

  Darko
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK