Предизвикателства пред новия главен прокурор: Или обществен пакт за промяна, или всичко си остава постарому

Сотир Цацаров след клетвата

© Юлия Лазарова

Сотир Цацаров след клетватаЧетвъртият главен прокурор в новата демократична история на България Сотир Цацаров влезе в кабинета си под тежката сянка на съмнителната процедура за избора му, която ще си остане несъответстваща на юридическото понятие за избор - по думите на председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, независимо каква оценка би й дала Европейската комисия.


(Противоположното мнение за процедурата на председателя на Върховния административен съд Георги Колев не решава проблема, напротив - във всяка нормално уредена държава противоречието между "двамата големи", оглавяващи двата най-висши еталона за върховенството на закона, би станало тревожен знак на президента за дълбок проблем на правовата държава. Тук това не прави впечатление. Тук който надделее...)


Основната отговорност, разбира се, е на мнозинството на Висшия съдебен съвет, но
от новия главен прокурор ще се очакват по-отчетливи жестове


които да го отделят от всевъзможните сценарии, мотивирали ВСС да приложи без никакъв смислен аргумент именно тази процедура за избор, независимо кой е бил техният (на евентуалните сценарии) изначален автор. Задължително е тази сянка да бъде разсеяна, в противен случай трябва всички ние да се съгласим с циничното клише, че "това е положението", независим избор на главен прокурор не е имало и не може да има: та нали първият - Иван Татарчев, беше избор на СДС, вторият - Никола Филчев - пак на СДС, третият - Борис Велчев - на президента Първанов, и - следователно, щом като традицията е устойчиво установена, нормално е четвъртият първи обвинител да е избор например на премиера Борисов или вътрешния министър Цветанов, а защо не и на двамата - нищо ново под слънцето.


Именно защото е четвърти поред шеф на обвинителната институция, предизвикателството пред Сотир Цацаров да разсее тази масова представа, разрушителна не само за престижа и доверието в съдебната система, но за държавността изобщо, е и много по-голямо, отколкото пред неговите предшественици.


Няколко първи действия на Цацаров, който се закле на 10 януари, на първо време биха показали воля и ресурс да издигне авторитета и ефективността на прокуратурата и ролята й на гарант за върховенството на закона:


- Превръщане на прокуратурата в действителен господар на досъдебното производство


Прокуратурата не може без МВР и МВР не може без прокуратурата. Така на първата си пресконференция Цацаров отговори на въпроса дали укорява службите на МВР в некачествена работа по събирането на доказателства, след като сам признава, че трите процента оправдателни присъди са причината за негативните оценки в доклада на ЕК за обвинителната институция.


По закон прокуратурата е господарят на досъдебния процес и от Цацаров ще се очаква това да стане факт в смисъла, вложен от закона, а именно постоянно ръководство на досъдебното производство с указания за полицейските органи и стриктно търсене на отговорност при неизпълнението им.
Това обаче означава новият главен прокурор да преодолее наложилото се през последните три години ярко доминиране в публичното пространство на визията на вътрешния министър не само за провежданите полицейски акции, но и по основния въпрос на наказателното правосъдие  – изпреварващо произнасяне за качеството на доказателствата, а дори и за сроковете, в които трябва да се внесат обвинителните актове.


Липсата на официална реакция на ВСС по този проблем притъпи общественото усещане за дълбока нередност на създаденото положение, при което прокуратурата се възприема като безропотен узаконител на акциите на МВР и механичен вносител на събраните доказателства в съда, след което – при невъзможност да бъде убеден съдът, той автоматично се превръща в необходимия грешник.


След като – да повторя, ВСС не реагира на този проблем, главният прокурор се изправя пред предизвикателството той да промени завареното положение. Предстои да видим дали това ще стане. И дали е възможна въобще еманципация на прокуратурата, при положение че с предложенията на Цацаров за ръководния екип на най-високия й връх се установява лоби на МВР в лицето на поне двама от бъдещите заместници на главния прокурор. Съдя единствено по публично известните изявления и факти. Без да обсъждам професионалните качества на окръжния прокурор на Шумен Ася Петрова, впечатлява оценката й за работата на ГДБОП и вътрешния министър. Веднага след произнесените от Шуменския окръжен съд три доживотни присъди по делото "Килърите" прокурор Петрова изрази изричната си "благодарност към министър Цветанов за подкрепата му и личната му ангажираност по това дело и на полицейските служители, които наравно с нас, прокурорите, работиха по този казус, и на г-н Валентин Цоновски (на отговорна позиция в ГДБОП – бел. ред.), за който бих искала да кажа, че две години от живота си посвети на това дело".


Като наблюдаващ прокурор по делото "Килърите" Петрова сигурно има основания за такава благодарност, но като заместник-главен прокурор ще трябва обективно да оценява фаворизираната от министър Цветанов ГДБОП, в чиито пасиви лежат и тежки провали: достатъчно е да припомним работата им по отвличането на 17-годишната Мирослава в Перник, белязана от скандалното самоубийство в белезници, и то в присъствието на служители на ГДБОП, на конвоирания от тях Стойчо Стоев, включително в присъствието на цитирания от прокурор Петрова отговорен служител. Или друг пример - затлаченото в самото начало от службите на МВР разкриване на извършителите на убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.


Това не е отклонение от темата, а аргумент за необходимостта от еманципация на прокуратурата, без която създаденото статукво няма да помръдне.


- Придвижване на делата срещу крупни бизнесмени


В наложения от МВР стил провеждането на акции, предимно за контрабанда или данъчни престъпления, обичайно започва шумно и сензационно, след което сензацията затихва, затихват по правило и публичните изяви на "ударените" бизнесмени и след неопределено време до обществените уши достигат само слуховете. Опасното е, че напоследък слуховете за такива дела гласят, че обикновено след акция собственик на фирма "Х", "Y" и т.н. се разделя с бизнеса си или части от него.


Споменавам ареста на изпълнителните директори на "Литекс комерс" през пролетта на 2012 г. от Специализираната апелативна прокуратура, последвано от обвинение към Гриша Ганчев за ръководител на организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления. След като прокуратурата обявява на пресконференция началото на подобна акция срещу крупния монополист в захарното производство, би трябвало по-късно и да информира докъде е стигнало разследването. Вместо това се носят слуховете, че Ганчев си е продал част от бизнеса. Доколкото новият заместник главен прокурор Борислав Сарафов е бил довчера ръководител на Специализираната апелативна прокуратура, сега от него ще се очаква обективно оценяване на това досъдебно производство, за да бъдат взети адекватни решения по него.


Цацаров ще разсее обществените подозрения за използване на законната наказателна бухалка на прокуратурата за недопустими по закон икономически цели, като например съсипване на бизнеса на несговорчив икономически субект в полза на друг, само ако разбули и ускори хода на такива висящи досъдебни процеси, без, разбира се, да бъде навредено на разследването.


- Придвижване на делата срещу медийни собственици, независимо какви са обвиненията


Ако демократичната държава, която по дефиниция е и правова, функционира при три условия – силна опозиция, независима съдебна власт и свободни медии, процесите срещу медийни собственици би трябвало да са приоритетно в епицентъра на вниманието. След като телевизиите предаваха на живо миналото лято (възбудени от информация на прокуратурата) призоваването в следствието на собствениците на двете най-големи печатни медии – "Труд и "24 часа", прокуратурата би трябвало да информира за хода и на тези производства и да ги придвижи приоритетно. Вместо това тези дни се разпространява слухът, че собствеността върху двете медии преминава в други ръце. А какво става с извънмедийния бизнес на двамата (бивши вече?) медийни магнати предстои да научим от... пак от слуховете.


Да бъде прекратена тази опасна, направо гибелна, "регулация" посредством (иначе законните) правомощия на прокуратурата на процеси в икономиката и в гражданските свободи (ако приемем, че свободните медии са гаранционния елемент на тези свободи), е сред най-тежките предизвикателства пред Цацаров.


"Най-опасното е, когато подобни действия (влизане на полицията в медия, по повод акцията в "ТВ плюс" във вторник – бел. ред.) са свързани с журналисти", заяви Цацаров и допълни, че наказателното преследване не следва да се превръща в средство за натиск върху медия, която и да е тя, "защото примерно е изразила неудобни позиции или в даден момент е била неудобна финансово".


Това уверение на Цацаров, изречено на първата му пресконференция, може да вдъхва надежда, но заобикаля въпроса дали принудителната промяна на собствеността - докато тече разследване под наблюдението на прокуратурата - не е далеч по-ефективен натиск от отнасящия се до конкретен журналист, който винаги може да му даде гласност.


- Бърза реакция по "Дюнигейт"


Разрастващият се скандал за сделките върху защитени терени край Несебър може да се използва от главния прокурор, за да заяви най-сетне българската прокуратура твърда и принципна позиция пред политическите партии – и управляващи, и опозиция, какво може да се очаква от нея при подобни скандали и какво не бива да се очаква. Ако законодателната каша – по-скоро умишлена, е дала възможност за продължаване на проблемните сделки върху дюните край Несебър, от прокуратурата не може да се очаква да вади от блатото на скандалите политическата власт, хващайки за яката един или друг чиновник за усмиряване на общественото недоволство. Това по принцип.


Но такава позиция няма да бъде възможна без да бъдат оценени от прокуратурата конкретно и в кратък срок сделките, които предизвикаха скандала.


Изводът: в лицето на главния прокурор


- Прокуратурата трябва да има аргументирана и ясна позиция


по проблемите със законността в държавата, от които първият е независимост на съдебната власт и в частност на прокурорите, и зависимост единствено от закона и професионалния морал.


Изброените няколко действия на първо време биха показали налице ли е воля и ресурс на четвъртия главен прокурор да заяви и отстоява принципна и независима позиция. Която може да се изрази и с две думи: Или обществен пакт за промяна, или всичко си остава постарому.

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Принципна и независима позиция може да отстоява само човек с морални качества.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на xxxx1963
  xxxx1963
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Няма "или" "или". Просто всичко щв си остане постарому, защото никой от властимащите няма желание за промяна. Промените трябва да се налагат отдолу нагоре, защото отгоре надолу промени не се инициират. Политическият и управленски елит няма сметка от промяна на статуквото.

 3. 3 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Парата управлява прокуратурата май !

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Ябълки ще има за всички, ... златни.

 5. 5 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Новият главен прокурор е просто поредният гаф та президента!

 6. 6 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Криза. Майчински. Позор.
  Цаца. Избор. Прокурор.
  Гаф. Принуда. Прецедент.
  Клетва. Хумор. Президент.

 7. 7 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  И победител Ееееее......................всичко си остава по-старо му. Никой не може да ме убеди, че за 4 годни ако са имали желание не са могли да вкарат някой едра политическа риба на топло. Кандидати колкото щеш.

 8. 8 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Вожд. Харизма. Път. Прогрес.
  Банско. Писти. Интерес.
  Дюни. Бонуси. Кумец.
  Референдум. Ток. АЕЦ.

  Колорадо. Аспен. Гаф.
  Изявление. Масраф.
  Ролекс. Линкълн. Кръст. Синод.
  Литургия. Храм. Възход.

  Дянков. Доходи. Числа.
  Приходи. Бюджет. Тесла.
  Босфор. TB. Листопад.
  Рейтинг. Медии. Диктат.

  Мечки. Рожен. Стадион.
  Мач. Победа. Шампион.
  Тигри. Футбол. Еърбъс.
  Перник. Мъка. Земетръс.

  Криза. Майчински. Позор.
  Цаца. Избор. Прокурор.
  Гаф. Принуда. Прецедент.
  Клетва. Хумор. Президент.

  Инфраструктура. Тръба.
  Газ. Печалба. Веселба.
  Път. Обама. Интервю.
  Слава. Блясък. Дежа вю.

  Урни. Битка. Мат’риал.
  Яне. Марешки. Парцал.
  Лято. Избори. Сефте.
  Бюлетина. Ром. Кюфте

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  Няма да има промяна.Велчев създаде много удобен модел.Вечно учуден и нищо незнаещ гл.прокурор.

 10. 10 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#1:"Нефертити"]Принципна и независима позиция може да отстоява само човек с морални качества...........[/quote]

  +++++ осъзнато Гражданско общество
  което не вЕрва
  а ИСКА и то по правилния начин
  ---------

  Примирените са винаги потърпевши

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 11. 11 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Спокойно! Всичко си остава по старому.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 12. 12 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#8] от "Малката Пица":

  тва е железно , твое ли е ?

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Добре написана статия. Трудно ми е да повярвам, че ще имаме независим главен прокурор, но все пак трябва да изчакаме.

 14. 14 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Само да отбележа, че поради разделението на властите един човек не може да се справи с бакиите в държавата. Ако вземе една от властите, другите две ще го пре..ат. Капиталиста е помислил за всичко!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 15. 15 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Не очаквам новият главен прокурор да избяга от сянката на тези които организираха избирането му. Сигурно имат нещо което да им гарантира неговата лоялност.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 16. 16 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "stedim":Сотир Цацаров може би получава шанс да това! Но изборът е изцяло негов!

 17. 17 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#12] от "MILKO & PRESSLAVA - forever":
  Не.
  e-vestnik.bg/16588/kakvo-iska-gdbop-ot-e-vestnik-ili-za-slozhnata-borba-na-sluzhbite-s-ay-pi-adresite/

 18. 18 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Една птичка пролет не прави и Главният Прокурор няма да успее,ако не получи подкрепата на обществото и на Прокуратурата на първо место.А обществото чака бързи ефективни присъди на обвиняемите по значимите обществени дела.

 19. 19 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Любопитно

  За всичко написано по горе - тепърва ще видим. Всеки има своето мнение и очакване.

  и най-умният си е малко прост....
 20. 20 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#12] от "MILKO & PRESSLAVA - forever":

  e-vestnik.bg/16575/polozhenieto-v-rima-bez-glagoli/

 21. 21 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#20] от "Малката Пица":

  ++

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 22. 22 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#7] от "The_Fly":

  Кандидати бол, така е. Трябва да започнат от себе си обаче. Някак си...получава се конфликт на интереси ))

  Никой не смята,че ще има промяна.

 23. 23 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Такива приказки чуваме от всеки новоизбран главен прокурор.После всичко остава по старому-така вече повече от 20 години.

 24. 24 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело  Браво Петя, страхотен Матрял.


  Само дето Тъща ми пак няма да разбере >


  как така ЗА > гласуваха 18 от членове от Висшия съдебен съвет.

  Против кандидатурата му гласуваха 3-ма, също толкова бяха и въздържалите се.


  Това си е >
  безапелационен, прозрачен и перфектен избор уважаема първи в най-новата ни исатори ...... !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 25. 25 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#24] от "barcelonski":

  Как е ПР отдела на Рапона?
  Държите ли фронта?

 26. 26 Профил на ObServer
  ObServer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "Малката Пица":

  ++++++++++
  Много добро, право в десетката!

 27. 27 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#23] от "papadok":Стига с това черногледство,трябва да бъдем малко по-позитивни!

 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Проблемът на прокуратурата в България е намесата на общественото мнение и гурналистите в работата й и желанието на политиците да се харесат на обкественото мнение и журналистите като се месят в работата на поркуратурата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#13] от "stedim":

  "Трудно ми е да повярвам, че ще имаме независим главен прокурор, но все пак трябва да изчакаме..."

  Аз също се надявам със свито сърце, но нали все отнякъде трябва да дойде пробив тази правораздавателна система, която се е барикадирала отвсякъде и ни прави на маймуни! Да дадем полагащите се сто дни на новия главен прокурор, след това ще имаме време да го плюем. Бих бил безумно щастлив, ако нямам поводи за това (е, хайде да не съм максималист, да имам малко поводи за това). А засега- на добър път!

 30. 30 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 882 Неутрално

  В прокуратурата от месеци има заведен сигнал за престъпление по служва срещу премиера.Ако започне от него,давам му пълната си обществена подкрепа.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#3:"sisiliya6"]Парата управлява прокуратурата май ![/quote]

  Не само прокуратурата. Парата управлява и "независимите" журналисти и те правят "анализи" в полза на тези, които плащат повече.

 33. 33 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#30] от "vjacho":

  И какво като започне срещу него? Какво ше стане? Преписката ще се влачи 2-3 месеца или 8-10 години и с това ще си остане.

  Трябва съвсем нова и различна структура на прокуратурата за да може да действа, а не да чакаме принципният и честен прокурор, защото той е такъв за едната партия, а за другата е корумпиран мошенник.
  Крайно време е дискусията да се изкара от вестниците и да отиде при професионалистите - съдии, адвокати, поркурори.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 34. 34 Профил на ttemida
  ttemida
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До автора г-жа Владимирова. Тази част от статията си мисля, че не е вярна: "трите процента оправдателни присъди са причината за негативните оценки в доклада на ЕК за обвинителната институция." Това противоречи на всички изказвания на представители на различни институции, че оправдателните присъди в България са много малък процент. В старите демокрации процентите са много повече, защото процесът наистина е състезателен.
  А може би става въпрос не изобщо за целия процент на оправдателните присъди, а това, че те са именно по едни от най-шумните и тиражирани предварително като много успешни полицейски акции и няма ефективно разследване по корупционните въпроси.

 35. 35 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  противоречието между "двамата големи", оглавяващи двата най-висши еталона за върховенството на закона, би станало тревожен знак на президента за дълбок проблем на правовата държава.
  ------------------------------
  Авторката сега ли открива, че правосъдната система всъщност е основния проблем на правовата ни държава ???? И че всъщност говоренето в един глас допреди 2-3 години прикриваше и замазваше всеизвестните проблеми?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 36. 36 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#24:"barcelonski"]как така ЗА > гласуваха 18 от членове от Висшия съдебен съвет.

  Против кандидатурата му гласуваха 3-ма, също толкова бяха и въздържалите се.


  Това си е >
  безапелационен, прозрачен и перфектен избор уважаема първи в най-новата ни исатори ...... !!!
  [/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 37. 37 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До №34

  Ами така е цитатът - може би главният прокурор има предвид, че 3 процента са оправдателните присъди по онези дела, които ЕК следи....

  Трябваше да изясня този въпрос предварително, да. Но цитатът е точен.

 38. 38 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#33] от "др. Иванов":

  Крайно време е дискусията да се изкара от вестниците и да отиде при професионалистите - съдии, адвокати, поркурори
  ---------------------------------------
  Правото е прекалено важно нещо, за да се остави само на съдии , адвокати и прокурори. Особено след като са затънали до ушите в ла@на.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 39. 39 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#32] от "aralambi":
  ++++++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 40. 40 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#35:"qwertqwert"]прикривае и замазваше всеизвестните проблеми? [/quote]

  Кои са тези проблеми?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 41. 41 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  При властта, която главният прокурор притежава, е истинска трагедия там да седи човек, назначен от Цоко и Боко. Не за друго, ами двамата идиоти всекидневно доказват, че от цяла кошница с бръмбари, са сподсобни да извадят единствената калинка вътре. Жалко, но факт.

 42. 42 Профил на ttemida
  ttemida
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До автора. Благодаря за отговора. Щом цитатът е точен, това означава, че човекът не е точен. Как така точно новият Главен прокурор ще казва подобни неща, които нямат нищо общо с истината?

 43. 43 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1128 Весело

  "Четвъртият главен прокурор в новата демократична история на България Сотир Цацаров влезе в кабинета си под тежката сянка на съмнителната процедура за избора му"
  ..
  Затова пък може да го ползуваме за акъл при съмнителни сделки с овощни градини! Прокурор-земеделец! Ашколсун!

 44. 44 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Опасното е, че напоследък слуховете за такива дела гласят, че обикновено след акция собственик на фирма "Х", "Y" итн. се разделя с бизнеса си или части от него."

  Един от най-скорошните и известни случаи - Пъпката и Донев се разделиха с "Тру" и "24 часа", които бяха продадени ДОКАТО БЯХА ЗАПОРИРАНИ във връзка с разследване. Това може да се случи само с благословия и подкрепа на най-високо властово ниво.

  А такова срастване и подкрепа между висша власт, едър бизнес и организираната престъпност се нарича МАФИЯ.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 45. 45 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Петя,
  Мисля, че има и още нещо, което Сотир Цацаров може да промени (ако иска, разбира се) - упражняването на функцията "надзор за законност", възложена й от Конституцията
  Както в областта на административното производство, така и в наказателното. Защото сега практиката е..., кофти ще я нарека. Прокуратурата много често знае за нарушения и престъпления на МВР примерно, но си затваря очите, а често ги прикрива с различни хватки - христоматиен (но не единствен) е случаят, когато Цв. наруши закона в пленарната зала, огласявайки данни от СРС, и постфактум забравих кой прокурор рече, че му бил разрешил.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 46. 46 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Като видиш, че котката лиже от млякото, каквото и да го правиш, вече не става за пиене!

 47. 47 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Не случайно чуждестранни анализи отчитат слабата защита на правото на собственост у нас - точно защото правоохранителните и съдебните органи често съучастничат в престъпни схеми за присвояване и преразпределяне, вместо да им се противопоставят.

  Оценката на Херитидж Фаундейшън за защитата на правото на собственост у нас е 30 точки от 100 възможни, което е описано ето така: "Частната собственост е слабо защитена. Правната система е толкова неефективна, че уреждането на споровете извън нея е обичайната практика. Съдебната корупция е мащабна. ЕКСПРОПРИАЦИЯТА е широко разпространена"

  Според класацията на Световния икономически форум по защита на правото на собственост сме чак на 115-то място, в компанията на държави в състояние на гражданска война, или управлявани от хунти, диктатори и престъпни картели.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 48. 48 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Или обществен пакт за промяна, или всичко си остава постарому."

  Не, второто не е опция. Настоящото положение не е УСТОЙЧИВО, то не може да продължи да съществува, и това е видимо за всеки - бачкаторите се топят, паразитите се множат, и вече се хванаха гуша за гуша в борба за свиващите се ресурси, от които се опитват да се хранят все по-голяма бройка от тях.

  При колабираща икономика, топящо се и емигриращо население, влошаващо се съотношение между трудещите се и зависимите от бюджета, трябва видимо и непоколебимо да се обърне нова страница, която да ОБНАДЕЖДИ хората, и да ги УБЕДИ да се борят с труда и усилията си за спасяването на тази държава, иначе до 2-3 години бюджета ще фалира и ще бъдем изправени пред шанса да бъдем управлявани от ЧУЖДЕСТРАНЕН ФИСКАЛЕН БОРД, назначен от организацията, която ще ни "спаси", като почне да плаща пенсии, обезщетения, милиционерски и чиновнически заплати.

  Българина трябва пак да се почуваства "у дома" в държавата си, а не да се услива уъсещането, че е един нежелан гост в земята на мутри, милиционери, простаци и мат'ряли. В противен случай ще продължи спасяването по единично, което в крайна сметка ще унищожи нацията и държавата, а с тях - и паразитната върхушка.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 49. 49 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  "....Четвъртият главен прокурор в новата демократична история на България Сотир Цацаров влезе в кабинета си под тежката сянка на съмнителната процедура за избора му, която ще си остане несъответстваща на юридическото понятие за избор...."

  Каква тежка сянка на съмнения, какви 5 лева? Ачик далавера, те ми говорят за "съмнения". Като се почне от процедурата по предлагането, обсъждането, гласуването и се стигне до указа на президента, всичко е "шменти капели".
  Указът, който президентът на България издаде на 21 декември 2012 за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор е незаконен.
  За да може някой от ВСС да направи (според чл. 129, ал. 2 от Конституцията) ЗАКОННО ВАЛИДНО писмено предложение пред президента за назначаване на Цацаров за гл. прокурор, трябва да има АКТ на ВСС, че той - ВСС е приел протоколно решение, че Сотир Цацаров се счита за избран. Такъв акт е единствено ПЪЛНИЯТ протокол от заседанието на ВСС от 20 дек 2012, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО подписан за достоверността му от председателстващия заседанието (в случая Диана Ковачева). Този ИЗИСКВАЩ СЕ акт трябваше според чл. 41, ал.1 и ал. 2 от правилника на ВСС да бъде издаден в рамките на ПЕТ (5 ) работни дни и веднага публикуван на сайта на ВСС. ТЕЗИ ПЕТ РАБОТНИ ДНИ изминаха отдавна, но и до днес - 14 януари 2013, видно от сайта на ВСС, този протокол не съществува и не е публикуван.
  Въпреки това президентът ОЩЕ на 21 декември 2012 издаде указ за назначаването на Цацаров и същевременно отказва да предостави копие от действително писмено предложение от ВСС до него за назначаването на Цацаров! Следователно президентът е издал указа си БЕЗ НИКАКВО ЗАКОННО основание.

  Вижте целия текст:

  https://bivol.bg/ukaz-cacarov-nezakonen.html

 50. 50 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "остане несъответстваща на юридическото понятие за избор - по думите на председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, независимо каква оценка би й дала Европейската комисия."

  Впечатленията ми, които съвпадат с впечатленията на Европейската комисия са, че не може да се има доверие, меко казана, на досегашните качества на съдебната ни система. И при положение, че Лазар Груев е един от най-елитните представители на тази досегашна система , това означава, най-малкото преди опровержения, че може да се има доверие на Цацаров и Георги Колев.

 51. 51 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#40] от "др. Иванов":
  Откъде да започна - от Татарчев или от Филчев?
  Я си представи днес ако засекат главен прокурор да пее на една маса хайдушки песни с Трактора примерно или да свързват името му с убийство на адвокат и военен прокурор?
  Или случая Борилски ? Или Гоцевите Люсита? Обявяването на несъстоятелност със задна дата на конвейр, БЕЗ след това да се търси предвидената наказателна отговорност от управителите? Христоматийната оправдателна присъда срещу Спартак Жаров за измитата от дъжда захара на пристанището?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 52. 52 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Няма нищо съмнително и несъответстващо в избора. Подобни индивиди като Груев са олицетворение на комунистическата наглост и безочие. Всички знаем, че това е кадър на Позитано и Гоце.

 53. 53 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да №49, aldy

  Абсолютно сте прав(а). ВСС няма как да излезе с протокол, и в това "няма как" се крие целият абсурд и еднозначното доказателство за несъстоятелността на процедурата, по която беше избран Цацаров. Няма как, защото при допуснати официално за гласуване трима кандидати двама не са подложени на гласуване, следователно протокол не може да бъдеизготвен - в протокола би тряБвало да фигурират резултатите от гласуването за всечки - и за Тонева и Сарафов, не само за ацаров! Президентът (неговите юристи, включително и вицепрезидентът Попова, жалко) си затвори очите, жалка картина. Стана така, защото нямаше категорична реакция от Еврокомисията. За разлика от случая Марковска за КС . тогава ЕК реагира остро и премиерът се опита да убеди Марковска да се оттегли, и след като тя не го направи, президентът измъкна властта от батака в тържествената зала на КС. Тоест в ългария се реагира ако Брюксе се намеси. Ако Брюксел мълчи - а той си има свои интереси и не винаги му се занимава с нас - ако ще и земята наопаки да се обърне тук.....
  С две ду,ми - ние трябва де се вземем в ръце...

 54. 54 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#53] от "petiav":

  Тези доводи съсредоточени в подробностите ми мязат на "подробностите", с които досега съдът оправдаваше при емблематичните процеси...

  Това, ще ме извините, са али бали, а нас ни интересува какво е под черта. Аз мога да работя в едни фирма, да вдигам пушилка и да зная много, но накрая на годината като ми видят резултата НУЛА ще ме изгонят.

  Та, ще бъда много благодарен ако ми посочите реакция на Лазар Груев, например по отношение на забавените дела на съдия Тодорова.

 55. 55 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#53] от "petiav":
  При всякакви процедури резултатът щеше да е същия. Освен ако бяха измислени от Станишев и Миков. Това са правилата и избора на ВСС, а не на Позитано, откъдето се носи и раздува този смешен плач. Правосъдие ще има, когато бъдат прекъснати връзките на БСП с тази с-ма и кадрите и глашатаите им престанат да пречат и манипулират.

 56. 56 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#55] от "valbe":

  +++++++++++++++++++++++++++

  Браво! Да си го отбележат откъм Европейската комисия и да не се правят на ни чул ни видял.

 57. 57 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  [quote#55:"valbe"]Това са правилата и избора на ВСС, а не на Позитано, откъдето се носи и раздува този смешен плач.[/quote]

  Дрън дрън ярина. Смешен плач. Наистина човек да се чуди дали да се смее или да плаче. ГРОБ и БСП са двата отбора на едни и същи кукловоди. И те разиграват циркови сценки за лековерните. Както виждаме, с успех. В по-горния си пост посочих линк към сайта на Биволъ, където подробно са описани нарушенията на Конституцията и законите, включително и от страна на президента на конци. Ама кой толкова да се задълбочава, като е хунта, хунта да е. И не вярвам всичко това да е само от целесъобразност. Истинският престъпник с "бяла якичка" си изпипва документите перфектно. Тия за това хич ги не бива. Подозирам, че невежеството им е безмерно, като наглостта им. Шменти капели на квадрат...

 58. 58 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#57] от "aldy":

  Може и да си прав, но ако нямаш доказателства, че Биволь е безпристрастен - например да ми посочиш доколко Бивол е критикувал Първанов, Хохегер или Марио Николов и Сапард, досегашната съдебна практика, например, не може да му се има доверие.

 59. 59 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Проблемът на прокуратурата е ,че всеки иска да се меси и кадрува(политици,шефове на ведомства,бизнесмени и т.н.)Но специално за мястото на прокуратурата в съд.система като юрист трябва да кажа,че няма друг вариант.По принцип съм привърженик на тукашният австрийски модел при който прокуратурата е към изпълнителната власт,но се сещате че тпва в България е съвсем неприложимо....

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 60. 60 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#57] от "aldy":

  Плюс всичко тезата " всички са маскари", която проповядваш, досега се доказа като обслужваща на първо място БСП и Доган...Така че и на теб не може да се има доверие.

 61. 61 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  При положение , че не се направи напълно нова селекция на прокурори и следователи в страната, нищо няма да се промени. Народът го е казал - "Със стари курви нов бардак се не прави."
  Това , че е сменен главният сутеньор не променя нищо.

  Има ли живот след демокрацията ?
 62. 62 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#61] от "mediator37":

  Ами да бяха оставили Филчев тогава...

  И твоята теза издиша напълно тъй като "нови" няма откъде...Ще рече тъй като практически е фантасмагория - пак обслужва досегашните...

 63. 63 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Сам воин не е воин! Зависи дали има политически консензус за промяна, такъв липсва!

  И моля спрете да дъфчете измислените проблеми при избора на главен прокурор! Проблем няма никакъв!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 64. 64 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#13] от "stedim":
  Нищо лошо да изчакаме, но Проблематиката, която трябва да предоляваме е в мрежов график. Дописката сочи рогата на бика...

 65. 65 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#62] от "evkalipt":

  Не е вярно, че нови няма откъде. Има достатъчно честни и кадърни юристи.
  Мършите в тоги им се слага мандат и като им изтече мандата - айде чао. Превърнали са прокуратурите по места във феоди и частни ООД-та. Той-прокурор , съпругата му адвокатка или обратно. Семейственост, корупция, лапачка и некадърност. Ела та виж каква кочина е прокуратурата и то не при сегашните, вчерашните или онзиденшните. От 15 години поне е кочина.

  Има ли живот след демокрацията ?
 66. 66 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#65] от "mediator37":

  Тук си прав, но докато не се предложи един списък на честните и почтените и то от страна на някоя гражданска организация, доказано наистина гражданска, може да се разчита само на доверието което има обществото към симпатиите на политици, в които има някакво доверие или на прокурори като прокурорката от Килърите.

  Няма начин след като знаем какво представлява обществото ни в прокуратурата да е нещо различно. Така че реалистите се радват и на малкото.

 67. 67 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#57] от "aldy":

  Благодарско Вам, че тъй проникновено ни ги разконспирирахте.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 68. 68 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#57] от "aldy":
  Биволите са част от Авгиевите обори на Позитано, където си и ти. Тезата, че всички са маскари е много удобна за маскарите.
  А халюцинациите за някакви хунти са абсолютно неадекватни.

 69. 69 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Нуждаем се от Обществен пакт за съставяне и приемане на нова Конституция. Трябва да сме дълбоко убедени, че всичко друго в Промяната, следва този Начален акт...

 70. 71 Профил на bivolbivol
  bivolbivol
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#68] от "valbe":

  Ето за Позитано и спонсорите им. Нароили сте се като мухи, хейтъри герберастки. Но какво ли друго ви остава...

  https://www.bivol.bg/dunigate-south-1.html

 71. 72 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#70] от "bivolbivol":

  С тия познати на всички до болка нека, не ми излизай. Дай нещо за апартаментите на Първанов или за имуществото на "независимата".


  Както и друг път съм казва - и Комарницки пуска по някой и друг"дружески" шарж за Станишев и Първанов, но е доста по злостен към Бойко и "Цвъко", които както и да се въртиш, имат резултати.

 72. 73 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Д м
  До коментар [#71] от "bivolbivol":

  А номера със "задави се" и "нароили сте се" пак ми помага и потвърждава впечатлението ми.

  Нямам доверие към комунистически манталитети. Както и да се въртят - личи им.

 73. 74 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  [quote#68:"valbe"]Биволите са част от Авгиевите обори на Позитано, където си и ти. Тезата, че всички са маскари е много удобна за маскарите. [/quote]

  Ако ти отговоря по същество с подобаващи за такива като тебе изрази, ще ме баннат за 100 години напред. Аре копай си в лехата и бъди доволен за всеки получен грош.
  Точно този глаДен прокурор се е подпичквал с абсолютно невинния Максим Савов и го е държал 45 дена в следствения арест, като е отклонил всички доказателства, показващи пълната му невиновност. Това го може само човек не само с липса на морал, но и с прояви, присъщи на психически болни хора. След като го е правил веднъж, какво му пречи да го повтори... толкова пъти, колкото е нужно?
  Аре бегай сега у лево на амбразурата да защитаваш "немаскарите", които ти плащат...

 74. 75 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  [quote#60:"evkalipt"]Плюс всичко тезата " всички са маскари", която проповядваш, досега се доказа като обслужваща на първо място БСП и Доган...[/quote]

  Какво сте си плюли в чирепките уста, та фъфлите всички едно и също? Това ли е "окръжното" срещу мене? Калинки ГЪРБави, много рано пуснахте машината за л@йн@...

 75. 76 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#71] от "bivolbivol":

  А правите ли в Биволь разлика между отрицанията за Първанов и Станишев? Дайте, моля, нещо за Станишев от Биволь.

 76. 77 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#75] от "aldy":
  Отговорих ти, защото оспорваш моето мнение.
  Но да се спори или влиза в диалог с червени селяндури е безсмислено занимание. Поради спецификата на своя манталитет, те не признават фактите и разумните аргументи и от километри издават ниска интелигентност и липса на култура. Много подходящи за БСП. Лицемерната шайка от Позитано разчита на подкрепата на глупците.

 77. 78 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Кааааалинка калинка калинка моя

  Обичам да грухтя и плюскам.
 78. 79 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  България вече не е нито демократична, нито правова държава. Тя е една губерния, подчинена на комунистическа мафия без комунистическа идеология.

 79. 80 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Сега той е на ход - да опровергае и доверието, и недоверието.

 80. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5626 Неутрално

  1.АКО НЕ УДАРИ МЪЛНИЕНОСНО ИМОТНАТА МАФИЯ ЗНАЧИ ПРОМЯНА НЯМА ДА ИМА ! ТАМ ВСИЧКО СЕ ЗНАЕ И СЕ ДОКАЗВА МНОГО ЛЕСНО !
  2.ВЕДНАГА НАКАЗАНИЕ ЗА ПРОКУРОРА ПО КАЗУСА С ФАНДЪКОВА И НОВО РАЗСЛЕДВАНЕ НА СМЪРТТА НА ХОРАТА !
  3.ОБРАЗУВАНЕ НА ДЕЛА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ПРАВОСЪДИЕТО

  ТРИ МАЛКИ СТЪПКИ ЗА БЪРЗО ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 82 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Когато един журналист гради някаква своя теза върху слухове, не е никакъв журналист, а махленска клюкарка.
  Елементарните правила при прозрачния избор на новия главен прокурор са ясни за всеки, само не и за нея.
  Крайно време е прокуратурата да започне да разследва и материалното положение на журналисти, за да сме наясно кой им плаща и за какво.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 82. 83 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ама какво стана с Конституционния съд? Никой не се интересува и няма значение. Кой пази конституцията в това време?

 83. 84 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#83:"bobop77"]Ама какво стана с Конституционния съд? Никой не се интересува и няма значение. Кой пази конституцията в това време? [/quote]
  Стига глупости, де! Тревогите на невежите граждани като теб са досадни.
  Докато не се избере нов състав, съдът работи в стария си състав, никой не го е разпуснал. Така е с всяка институция, не само с него. Аман от "гражданските" ви тревоги. Понаучете законите, пък после се тревожете.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 84. 85 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 381 Неутрално

  С кого се сдобихме?
  Вишински или Фалконе?...
  Ще видим.

 85. 86 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Барселонски : безапелационен, прозрачен и перфектен избор. Толкова прозрачен че се на.сраха и се изплашиха да гласуват. Не ти ли се струва странно как някой, внесъл една кандидатура странно как на самото гласуване си променя решението и гласува за друга кандидатура .. тва не е ли малко странно? Не е ли странно как МВР в лицето на цвъцко си измисли една "спец" прокуратура където кадруват бъдещите водещи в прокуратурата, съдебната система послушковци. не е ли странно че тонева не застана твърдо зад оставката си? а колко странно щеше да е ако гугушева беше станала конституционен съдия .. и тя спец конституционен съдя щеше да е отиде си прокуратурата от момента в който сатир положи клетва. отиде си и правосъдието. Начало на поръчковите обвинения - сега

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 86. 87 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не предизвикателства а УМНА НАСОКА ДАДЕНА ВЕЧЕ ОТ ПОЛИТ-ОСЪЗНАЛИЯТ СЕ БЪЛГАРИН на новия главен прокурор:
  Или обществен пакт за ИСТИНСКИ-ДЕМОКРАТИЧНА промяна, или всичко си остава постарому!!

  Нека ние БЪЛГАРИТЕ да покажем какво е истинска ДЕМОКРАЦИЯ на светът, като преустроим първо нас вътре-Държавно, а след това и целият СВЯТ!

  Драги сънародници, ние Българите като най-стара нация в Европа сме дарили Славяно-Езичните народи със Писменност, а все още нямаме твърда и демократична Конституция.
  Да,
  Конституция, не подлежаща на никакви постановления, изменения и допълнения към нея поне за период от 150г.
  Нямаме и закон който да гарантира и самата КОНСТИТУЦИЯ от умишлената и системна пренагласа от Бизнес-Марионетните ни и Политико-Престъпни правитeлства.
  Закон закрилящ и Конституцията ни, и вътре-социалните ни честни отношения, живот и работа.
  А не ежедневните и пренагласи чрез допълнения, изменения и разпоредби към законите и, създаващи спънка в Икономиката и спънка на цялостното развитие на Държавата.

  Да,
  Не е Хуманно, даже е престъпление, да строим Държавата си и да я наричаме РОДИНА, Състояща се от Поляризирано и Конфронтирано на Култ-Идеологии, Култ-Вери и Култ-Етнoс Общество!
  Да,
  Не е Хуманно вече, да намесваме Лично-Субективните си Култови, Политико-Идеологически Увлечения или Религиозни Убеждения в Общо-Държавната сфера на Живот и Дейност, а най вече и Ръководство, когато Държавата е основана от Много-ЕТНИЧЕСКО Общество!

  “Групиранaта Идеологическa и Религиознa Култ-Хипноза” в Атмосферата на старите Социални отношения става още по-„реактивна”, с намесата и умелата манипулация на Банково-Инвестициония-Капиталов Бизнес, ползвайки всички средства за реализация само на собствените си чисто финансови интереси.
  Да,
  Време е да се гарантира Конституционно, Пълна Трансперантност и участие на Обществената Сфера в решаването на всички Финансови и Законодателни процеси в Парламентарните решения, лежащи в основата на Юридическия Професионализъм и далновиден контрол!
  Да,
  Време е;
  Парламентаристите – Депутати и Народни представители в Народното Събрание, да влизат вече в Парламента не като добре платени и самооцветени Администратори-«защитници на отделни Идеологически или Религиозни Групирани Култови фракции, партии и коалиции, а като представители-ЗАЩИТНИЦИ на НАРОДНИЯ ГЛАС, НУЖДА, Призив и ИНТЕРЕС!!
  Да,
  Време е;
  l Президентът не трябва вече да има връзки и допир с групираните Идеолого-политически култови сили, които обаче трябва да бъдат локализирано-запазени и със Строг закон да cе гарантира, Ненамесата им в Общо-Държавните Въпроси и Държавно-Социална дейност!!
  Да,
  Време е;
  l Избирателната система на Ръководните кадри в България да не се извършва от основата на Идеологичния-Личен-Култов фактор и политически поляризиран Групиран превес, а на основата на Субективния талант, дарби и възможности за ефективност на Кандидат-членовете за съответните длъжности.
  Да,
  Време е;
  l Крайното изборно решение на победител за поста, да се провежда по метода на Умерения Мандаринат (както е във Франция), чрез изпитна Тестовка за лоялност на поста, без мандатност и без иммунитет.

  Вътре-Социални констгруктивни промени!

  Кои са те?
  Ето част от най-главните!!

  1 / Конституционно спиране-ЗАБРАНА на всякакви средства вземани от Държавната Хазна, под претекст "БЮЖЕТНИ стедства за разни КАМПАНИИ", и давани безвъзмездно на всички тези Лично-Култови, маскарадно напудреди, АМАТЙОРСКИ Фракции, Коалиции, Партии и Секти (Култ-Групировки)!
  Всяка една Култова, маскарадно напудрена, АМАТЙОРСКА Фракция, Коалиция, Партия и Секта (Култ-Групировка) да се задължат Конституционно да обявяват официално, ежегодният си паричен членски доход, върху които да им се начислява ДОД и да си плащат те на Държавата, данък-приходи.

  2 / Премахване от Конституцията ни правото на МАНДАТ, правото на Имунитет, правото на Вето!
  ( Не е Демократично вече под закрилата на МАНДАТА да държим и храним имунизирано, ЛЕНТЯИ, ЛЪЖЦИ и КРАДЦИ, злоупотребяващи с Народното доверие! )
  ( Не е Демократично вече от позицияата на сила или мажоритет да се налагат мнения за действия, от една малка частна Култ-групичка, над цял един МНОГОНАЦИОНАЛЕН Народ, камо ли намеса във вътрешният живот на друга държава! )

  3 / Излизане на Българският НАТО-контингент-УБИЙЦИ пръснати по света, шляещи се сред Петролните военни геноциди с оръжие!!

  4 / Изгонване на всички чужди военни бази от РОДИНАТА на БОТЕВ и ЛЕВСКИ!

  5 / Заставяне да ни се изплати наемът и лихвата за милитаризираните ни площи от чуждият НАТО-Милитарист!!

  6 / Преработване на КОНСТИТУЦИЯТА като се приеме най-Демократичният закон, Законът на ПРИЕМСТВЕНОСТТА!!

  7 / Изготвяне на Конституция, неподлежаща на никакви постановления, изменения и допълнения към нея поне за период от 150г.
  (Изготвяне и приемане на закон който да гарантира и самата КОНСТИТУЦИЯ от умишлената и системна пренагласа от Бизнес-Марионетните ни и Политико-Престъпни правителства.
  Закон закрилящ и вътре-социалните ни честни отношения, живот и работа.
  А не ежедневните и пренагласи чрез допълнения, изменения и разпоредби към законите и, създаващи спънка в Икономиката и спънка на цялостното развитие на Държавата. Приемане на МНОГО строги без-мандатни и без-имунитетни, санкции, мерки с наказания за Всеки един Държавен служител, сбъркал, нарушил или злоупотребил с поста и доверието на Народа.)

  8 / Пълна и безприкословна ЗАБРАНА на НАМЕСАТА на всички тези Лично-Култови маскарадно-напудреди групировки, Фракции, Коалиции, партии и Секти, във ВЪТРЕ-ДЪРЖАВНИТЕ и ВЪН-ДЪРЖАВНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ отношения!

  9 / Натиск в ЕС/EU за изгонване на КОЛОНИАЛИСТЪТ Но:#1, АНГЛИЯ, заради откраднатата територия на ОСТРОВИТЕ ЧАГОС, оставяйки цял един народ в изгнание, досега!
  Подробности ще намерите в Документалното филмче (“St€aling a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  (http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511)

  10 / Заготовка на Проекто-План- Предложение за Демократична промяна в Европа и целият свят, основано Демократично, върху законите на ПРИЕМСТВЕНОСТТА на всички разлики между нас, ХОРАТА на 21-ви Век!!

  Не направим ли това по-горе казано и то спешно, не очаквайте Будният-БЪЛГАРСКИ народ пред урните.
  Там ще се явят пак както винаги, само хипнотизираните, силно оцветени, и безмандатно-послушни членове фенове на Култови Фракции, Коалиции, Секти и следващите ги Поляризирайки обществото, всички 138+1 Частни Групировки.

  Моля да помислим за РОДИНАТА на БОТЕВ и ЛЕВСКИ а не за главатарите на самооцветилите се Култови групи, изредени по-горе.
  Моля да помислим сериозно за наследството което оставяме на нашите деца!!
  Моля да помислим за БЪДЕЩЕТО на РОДНА Б Ъ Л Г А Р И Я!!

  !!Жалкото е че, всеоще в България се избират БЕЗМАНДАТНИ, маскарадно-ОЦВЕТЕНИ и САМОИМУНИЗИРАЛИСЕ Партии, а не хора, личности-ТАЛАНТИ!!

  НИЕ-БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТЕЗИ ПРЕД КОИТО СТОИ ЗАДАЧАТА, ДА НАПРАВИМ ИСТИНСКА-ДЕМОКРАЦИЯ, И ПРОМЕНИМ СВЕТА!

  Ще кажа само 3 най-важни условия за ИСТИНСКАТА Демокрацията;

  1/ Toвa e Правото на Производителя-Работник!
  Конституционнoтo Правото на Производителя-Работник да бъде активен участник не само в Производството, но и в Пропорционалното Разпределение на Печалбите от товa Производство!
  КОЕ СЧЕТОВОДСТВО НА ФИРМА ДАВА ИНФОРМАЦИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ СИ ЗА ИСТИНСКИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ ТРУДА ИM И БИЗНЕСА, А КАМО ЛИ ДА МИСЛИМ ЗА ПРАВО НА РАБОТНИКА ДА УЧАСТВУВА РАВНОПРАВНО В ПРОПОРЦИОНАЛНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПЕЧАЛБИТЕ?
  НИКОЯ В СВЕТА!
  А ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ГО НАЛАГА ВЕЧЕ, АКО ИСКАМЕ ДА Я ИМА!

  2/ Правото на гаранция за Несъдимост, в защита на презумпцията за невинност!
  Конституционното юридичеческо, гаранционно Право за Несъдимост на честната част от обществото, а не третирана наравно с престъпната, и заставяна лично да доказва невинността си, чрез свидетелства за Съдимост.

  3/ Toвa e КОНСТИТУЦИОННО УЗАКОНЕНАТА ПРИЕМСТВЕННОСТ на Човешките ни разлики, като най-ВИШЕ-ХУМАННО СЪЩЕСТВО НА ПЛАНЕТАТА!
  Конституционно Узаконената ПРИЕМСТВЕНОСТ на Разликите в
  1/ Убеждения-ИДЕОЛОГИИ, И ПОЛИТИКА,
  2/ Вери-РЕЛИГИИ и
  3/ Произход-ЕТНОС.
  Конституционна Забрана на намесата на тези 3(три)Частрни, поляризиращи обществото, КУЛТОВО-групирани фактора;
  ( ИДЕОЛОГИЯ, РЕЛИГИЯ, ЕТНОС ) , в Държавният сектор.
  Забрана на намесата им като частен-култов сектор, в Общо-Държавните вътре-Социални а също и външно-Държавни професионални отношения, е основата на истинската Демокрация !!
  Става дума за КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА на ВМЕШАТЕЛСТВОТО на тези 3 ОСТАРЯЛИ С ВРЕМЕТО, горе упоменати, Частрни груп-култови, Поляризиращи обществото-прослойки , а не забрана на организациите им!
  Нека си останат, но по райони и проповядват идеи, вери и произход, па макар и групирано-АМАТЬОРСКИ, НО ПО ДОМОВЕТЕ, КАТО ХОБИ ВЕЧЕ!!

  Коя Държава в света е гарантирала това, Конституционно??
  Никoя!!
  Тогава нямa и Демокрация никъде !

  НА ЧОВЕКА МУ ТРЯБВА НЕ ГРУПИРАНО МАЖОРИТИРАНА ПОСРЕДСТВЕНОСТ ОТ КУЛТ-ПОЛЯРИЗАЦИЯ и парламент-ПОБОРНИЧЕСКА БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ,
  А КОНСОЛИДАЦИЯ ЧРЕЗ КОНСТИТУЦИОННО УЗАКОНЕНА ПРИЕМСТВЕНОСТ НА ТРОИЧНИТЕ НИ РАЗЛИКИ;
  ИДЕОЛОГИИ, РЕЛИГИИ, и ЕТНОС!

  АКО И БЪЛГАРСКАТА "православна" (както се е САМО-наименовала) ЦЪРКВА, ИСКА ДА ИМА И ДОКАЖЕ ИСТИНСКО "православие", И АКО ИСКА ДА ВЪРНЕ ДАЖЕ ЧАСТИЧНО, ЗАГУБЕНИЯТ ВЕЧЕ ДУХ И ВЯРАТА КЪМ СЕБЕ СИ, "православ"-ЦЪРКОВНИTE КАНОН-СЪБЛЮДАТЕЛИ ТРЯБВА, НЕЗАБАВНО ДА СТАНАТ ИНИЦИАТОРИ НА “Социалнo-РЕЛИГИОЗНАTA ПЕРЕСТРОЙКА”;
  «ВЕЛИКИТЕ»;
  ОРТОДОКСCКА,
  КАТОЛИЧЕСКА,
  БУДИСТСКА,
  ЮДАИСТСКА И
  ИСЛЯМСКА "ЛОЖИ", АКО НЕ СЕ ЗАХВАНАТ С РЕЛИГИОЗНАТА "ПЕРЕСТРОЙКА", НАЛОЖЕНА ИМ ОТ СВЕТОВНИТЕ РЕЛИГИОЗНО-ДЕМОГРАФСКИ ПРОМЕНИ, ЩЕ ДОВЕДАТ СВЕТА ДО КАТАКЛИЗЪМ, И ДО ПЪЛНО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ.
  КАКВО ИМАМ В ПРЕДВИД;
  ВСЯКА ЕДНА ОСНОВНА РЕЛИГИОЗНА СТРАНА;
  ХРИСТИЯНСТВО, ИСЛЯМ, БУДИЗЪМ И ЮДАИЗЪМ, СА ДЛЪЖНИ ДА НАПРАВЯТ РАДИКАЛНИ ДОПЪЛНЕНИЯ КЪМ СВЕЩЕННИТЕ СИ КНИГИ-ПИСАНИЯ, (КОРАН, БИБЛИЯ, Талмуда, Тора и т.н.) ДОПЪЛВАЙКИ ГИ С ИЗИСКАНОТО СВЕЩЕННОТО, но все още пренебрегнато УСЛОВИЕ ( „ПРИЕМСТВЕНОСТ” ), ОТСЪСТВАЩО И В КОРАН И В БИБЛИЯ, и в Талмудатa, и Торатa, отсъстващо и в будиските "Трипитака" и "Даммапада", УЗАКОНЯВАЙКИ ЕДИН ПЪТ ЗА ВИНАГИ РАЗНО-ВЕРИЕТО МЕЖДУ НАС ХОРАТА НА ТАЗИ ПЛАНЕТА!!

  НЕКА СЕ ПРИЕМЕМ ЕДИН ДРУГ КАТО ХОРА-БРАТЯ-ЧЕЛОВЕЦИ, ВЯРВАЩИ В "ЕДИН-БОГ" НО С РАЗНИ ИМЕНА ( Христос, Аллах, Йехова, Буда или наречен така, както му се иска на всеки един човек и т.н.)

  ДО КОГА РЕЛИГИОЗНИTE КАНОН-СЪБЛЮДАТЕЛИ, ЩЕ НИ ГЛЕДАТ ЖАЛКАТА РЕЛИГИОЗНО-ПОЛЯРИЗИРАНА ОРИСИЯ , ЗАХВЪРЛЕНА ВЪВ ВРЕНМЕТО НА СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ОСТАРЯЛИ ДОГМИ на БЕСПРИЕМСТВЕНОСТ И ПРОТИВОРЕЧИЯ, КОГАТО ЗА ВСИЧКИ НАС ГОСПОД Е ЕДИН??

  ДО КОГА , пита вече истинският Българин?
  http://www.youtube.com/watch?v=BGpTrDEqQRs&feature=related
  http://bgsviat.narod.ru
  http://www.bulgarlar.com/Pravda/Vostok/Gruz_Bulgar.html

  БИ-СМИЛ-AЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!
  СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТ-член на €вро-Конгломерата!
  СМЪРТ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ СРЕДНОВЕКОВНИ ДОГМИ И ИНКВИЗИЦИЯ!
  СТОП "православ"-РЕЛИГИОЗНТА ПРОПАГАНДА НА СРЕДНОВЕКОВНА ИНКВИЗИЦИЯ в 21-ви Век, ЧРЕЗ КРЪСТ-РАЗПЯТИЯ НА ЗАБУЧЕНИ С ПИРОНИ РЪЦЕ И КРАКА, С ТРЪНИ И КРЪВ ГОЛИ ТЕЛА, ВЪВ ВСИЧКИ ТАМЯН-СМЪРДЯЩИ, КИЛИМЯВКО-СВЪРТАЛИЩА!!

  СМЪРТ НА NATO-П€ТРОЛ-Г€НОЦИДНИTE ПИС-КИЛЪРИ И ПОДВЛАСТНИТЕ ИМ петрол демoкрeтизирали МАРИОНЕТКИ!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 87. 88 Профил на Мирабела Катрова
  Мирабела Катрова
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#87] от "Enchev,Iliya":
  1. Конституцията има нужда от промяна.
  2. Етническата толерантност в България никога не е била толкова крехка, колкото в момента.
  3. Спешно да се въведе мажоритарното гласуване на всички изборни длъжности в България.
  4. Ограничаване до минимум разпространението на всякакъв вид други религии, различни от официално приетата за нашата държава.

 88. 89 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  [quote#85:"getso"]С кого се сдобихме?
  Вишински или Фалконе?...
  Ще видим. [/quote]

  Какво има да гледаме? Нека вземем само "Случая Максим Савов". Абсолютно невинен, с алиби и много доказателства за невинност стои в следствения арест 45 дни. Такова деяние май не е постижимо за Джовани Фалконе. А нашият, вместо да подгони мафиотите, им осигурява възможност да ощетяват държавата - питайте Свинаря по този въпрос. Голямо количество съдебни дела, паднали в Страсбург, това какво е? Не и Джовани Фалконе, който в края на краищата беше убит от италианската мафия. За нашия - точно обратното - издигане до небесата, над него само Оногова и Господ. Деа и смотаната държава и още по-смотаното туземско племе...

 89. 90 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 488 Любопитно

  още е рано да залагате на които и било то,
  има много по важни неще в съдебната система които трябва да се променят за да залагате преди всичко на един прокурор,
  защото независимо кой и какъв ще е той ако закона които следва е написан неправилно и с пропуск (в изгода на тоз или онзи както често е и е бил в българия) то резултата няма да е различен.

 90. 91 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 546 Весело

  До коментар [#87] от "Enchev,Iliya":
  В много те подкрепям, Пиятелю. Отдавна работя в нивата на тази Позиция, но без твоите експлозивни "изхвърляния". Истината е като лекарство, сбъркаш ли дозата, може да те убие. Прилагай тезата си към факти от действителността и одма ще се увериш...

 91. 92 Профил на robespier
  robespier
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Велико Народно събрание и нова конституция !Всичко друго е обречено!

 92. 93 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 546 Весело

  До коментар [#92] от "robespier":
  Драги Колега,
  Никът ти разпиля гаргите под този твой постинг...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK