Защо е толкова трудно да променим света

Иван Кръстев: Всъщност колкото по-лесно можем да променим света за себе си, толкова по-трудно се организираме да променим света.Голямото предизвикателство е не това, което се случва на сцената на TEDxBG,а фактът че хората в тази зала изведнъж се виждат един друг. Но се виждат не просто като имейл адрес, а като живи хора. И силата да участваш в инициативите на другите, а не просто да имаш инициатива, според мен това е което променя света и това са четиримата самураи, които липсват.

© Владимир Петков

Иван Кръстев: Всъщност колкото по-лесно можем да променим света за себе си, толкова по-трудно се организираме да променим света.Голямото предизвикателство е не това, което се случва на сцената на TEDxBG,а фактът че хората в тази зала изведнъж се виждат един друг. Но се виждат не просто като имейл адрес, а като живи хора. И силата да участваш в инициативите на другите, а не просто да имаш инициатива, според мен това е което променя света и това са четиримата самураи, които липсват.Политологът Иван Кръстев имаше предизвикателството да бъде последният лектор на TEDxBG, независимо организираната конференция за споделяне на идеи, която се прави по лиценз и модел на TED, в четвъртото й издание в България. В събота вечер залата на Софийската опера и балет беше все така пълна, както и в началото й сутринта. Той провокира аудиторията с въпроса защо е толкова трудно да променим света и остави много посоки за мислене за следващите часове и дни. Публикуваме изказването му едно към едно (свалено от записа от "Дневник"). Четете по-късно днес репортаж от TEDxBG, галерия в Голямата снимка и откъс от книгата, представена на събитието.


Това, което ще се опитам да направя, е да отговоря на въпроса не който е най-популярен в тази зала - защо толкова лесно можем да променим света. И видяхме 19 човека, които по един или друг начин отговаряха на този въпрос. В момента, в който излезем от залата, се появява и друг въпрос – защо е толкова трудно да променим света около себе си?


Защо, въпреки че всички са съгласни, че толкова много неща са несправедливи или не работят, се оказва толкова трудно да ги променим. И когато си зададем този въпрос, обикновено най-често срещаният отговор е този: вървят трима самураи по улиците на София и ги питат: А, вие кои сте? Те казват: "Ние сме седем самураи". Добре, но защо сте само трима? "Ами, няма хора."
Това вероятно не е правилна история да бъде разказана в тази зала, но в момента, в който излезете от нея, ще видите мнозина - хора, изключително активни в една или друга област на обществения живот, които през цялото време имат усещането, че това, което не достига в страната в момента, е критична маса хора, за да бъде променено едно или друго нещо. И затова въпросът, по който аз ще се опитам да разсъждавам пред вас, е следният: това, че живеем в свят на отворени граници, в който хората спокойно могат да пътуват, да напускат, да се връщат, свят, в който имате също отворени информационни граници през интернет,  по-лесно ли прави това промяната или по-трудно?


Очевидният отговор е, че в един свят на отворени граници промяната изглежда много по-лесна. И това има своите силни аргументи. Помислете си: отворената граница дава възможност за сравнение. А 


сравнението е един от най-важните лостове за каквато и да е било промяна 


В края на 80-те години започва едно важно изследване за ценностите в света и колко щастливи се чувстват хората. И през 1980 г. то показва, че западногерманците се чувстват почти еднакво щастливи с нигерийците.


Няма почти никаква разлика в това дали едната страна е по-богата или по-бедна, когато трябва да бъде определено щастието на хората. През 2000-та година същото изследване показва, че нигерийците са почти толкова щастливи, колкото е техният брутен вътрешен продукт. Това, което се е променило, всъщност е телевизията. Нигерийците са били толкова щастливи просто защото не са знаели, че съществува Западна Германия. И това не е просто една история, а нещо, което всеки политик добре знае.


След победата във Втората световна война Сталин изпраща почти 1 милион от съветските войници, които освобождават Западна Европа на лагер. Единствената вина, която имат е това, че са видели света зад съветската граница. Защото, когато започнеш да сравняваш много неща, които ти си приемал за естествени, започват да изглеждат неестествени. И това е един от най-силните аргументи защо отварянето на границите прави социалната промяна не просто по-лесна, но като че ли по някакъв начин необходима. По същия начин това, че има отворени граници, намалява натиска върху хората да бъдат конформисти в ситуация, в която им се е налагало.


Винаги има един праг, в който знаеш, че можеш да си вдигнеш шапката и да се махнеш. И това ми се вижда много важно. И в почти всички социални науки хората са склонни да мислят, че отварянето на границите е един от най-силните фактори за социална промяна. По отношение на интернет днес през деня видяхме хиляди демонстрации за това как падането на информационната граница влияе, интернет позволява разпространяването на информация и мобилизиране на хора. Така че вие сте последната аудитория, която трябва да бъде убеждавана в това. Но има и друга страна този въпрос. А 


не е ли възможно отварянето на границите да прави по-трудна социалната промяна 


И не просто, защото едни хора са си отишли. И това не е малка група. Хората, напуснали страната от началото на 90-те, са между 13 и 15% от населението. Но не това е проблемът. Проблемът е, че вече живеем в свят, в който не просто хората могат свободно да пътуват. Истината е, че дори преди 89-а година броят на българите, които са пътували в чужбина е сравнително по-висок от този, който очакваме. Голямата разлика е в това, че всеки знае, че има възможността да напусне. Всеки знае, че е много по-лесно да промени света за себе си. Ако не мисли, че може да промени света около себе си.


И това, което ще се опитам в момента да дискутирам пред вас, е тази друга страна на отварянето на граници  – информационните и държавните. Изведнъж ние започваме да живеем в свят, който всеки от нас е много по-свободен и много по-силен да променя света. Но 


става все по-трудно за нас като цяло да бъдем част от една инициатива 


да се съсредоточим върху нещо конкретно.


Големият американски икономист и социолог Алберт Хършман още през седемдесетте години пише една много известна книга "Изход, глас, лоялност". Основната му теза е следната: има два начина, по които вие променяте света – единият, по който пазарът променя света: купувате си мобилен телефон, той спира да ви харесва, но не пишете писма на "Нокиа" да промени мобилния телефон, вие просто си купувате друг. И по този начин изпращате сигнал на компанията, че трябва да промени нещо, ако иска да оцелее, ако не го направи - умира. И това е начинът, по който се случва промяната. Но има неща, които не могат да се случат по начина, по който променяте "Нокиа". И това е да промените страната си. 


Защото, за да промените страната си, не е достатъчно да се махнете. По някакъв начин човек трябва да се опита да говори по друг начин - това, което Хършман нарича власт. Да се опитате да намерите възможност да промените това, което се случва, поставяйки проблемите и пишейки тези писма (това, което не пишете на "Нокиа"), организирайки другите хора.


Проблемът на света днес е, че е много лесно да си тръгнеш 


И поради това е толкова трудно да организираш самия себе си, да се срещнеш други хора, да обсъдите какво точно трябва да направите. В този смисъл интернет по някакъв начин ни овластява, но той има всъщност и обратната страна.


Помислете си колко много и различни инициативи срещате всеки ден. И всеки ден сте изкушени да участвате в нещо ново. По тази причина това, което преди три години ви се е виждало изключително важно и наистина, което сте искали да подкрепите, вече напълно сте забравили за него. По някакъв начин по същия начин функционира и българското правителство – всяко чудо за три дни, но всеки три дни – чудо.


Това, което Хършвам твърди, че всъщност колкото по-лесно можем да променим света за себе си, толкова по-трудно се организираме колективно да променим света около себе си. Това е другата страна на въпроса защо е толкова трудно да променим обществото, в което живеем. Независимо че живеем в много по-свободно общество от преди, общество, което може да се движи свободно, общество без информационни и държавни граници. И това ми се вижда най-голямото предизвикателство за аудиторията, която видях в тази зала. 


Защото всеки от вас е изключителен силен в индивидуалното си действие, но в някакъв смисъл разликата между онлайн активизма и активизма в реалния свят е като разликата между свободната любов и брака. Много повече връзки, много повече вдъхновение, но по-трудно е с оглеждането на децата. По-трудно е да се съсредоточите и да постигнете тази промяна, тази малка победа, за която говориха много от хората тук. 


Голямото предизвикателство е не това, което се случва на сцената на TEDxBG, а фактът, че хората в тази зала изведнъж се виждат един друг. Но се виждат не просто като имейл адрес, а като живи хора.


И силата да участваш в инициативите на другите, а не просто да имаш инициатива, според мен това е, което променя света, и това са четиримата самураи, които липсват. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Интересна теза,моето разбиране е,че за променим света около нас първо трябва да променим себе си,защото всички се имаме за умни,честни и красиви,но истината е,че ако сме политици на власт няма да правим много по-различни неща от сегашните.Тоест да уредим себе си,роднините и приятелите си,а после да мислим за това кое е най-доброто за страната.Политиците са такива каквито са хората,те не могат да дойдат от Марс и с магическа пръчка да променят всичко и промяната трябва да започне от нас самите.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Историята се променя само от героите! Само те имат ценност! Успехите на народа,са МАЛКИ успехи.

 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Навява песимизъм туй момченченченче...

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Когато се махнеш,улесняваш тези които искат да запазят статуквото.Но не всеки може да рискува няколко години за да пробва тук.

 5. 5 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Да, масата не знае какво иска. Това е!

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Усещаш ли се каква комунистическа,лицемерна глупост си изрекъл?! АЗ съм добрият,а Станишев с часовника си "Картие" за десетки хиляди,когато хората мизерстват,е лошият.
  Това да внушаваш на хората гузна съвест е извратено.

 7. 7 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":По правилно би било да се каже,,Да запазим човешкото в себе си,,.Светът се променя непрекъснато и то не към по добро в духовен аспект.Колкото повече материалното е преоритет в живота ни толкова повече няма да виждаме болката и страданието в ближния.

 8. 8 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#6] от "deaf":

  Нищо не внушавам на никого,аз казвам просто,че политиците са отражение на избирателите си.За мен е извратено да вярваш,че всички сме много честни и добри,само политиците ни са боклуци и заради тях сме на това дередже.Замисля ли си се защо ние нямахме Будапеща 56,Солидарност или Пражката пролет?

 9. 9 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Повечето хора са доста скептично настроени относно въпроса да промениш света. Неслучайно те избират просто да се пуснат по течението заедно с останалите. Предпочитат да оставят нещата на произвола на съдбата, отколкото сами да изградят своя живот по най–добрия за тях начин.

 10. 10 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#8:"purple_rain"].........че политиците са отражение на избирателите си.

  За мен е извратено да вярваш,че всички сме много честни и добри,само политиците ни са боклуци и заради тях сме на това дередже.

  Замисля ли си се защо ние нямахме Будапеща 56,Солидарност или Пражката пролет?[/quote]
  или Защо имаме 750 год Робство за цялата ни история
  това са въпроси без отговор , защото ние бягаме от Истината

  всеки си заслужава съдбата

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 11. 11 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Защо е трудно да променим света?
  Да променим, но в каква посока - към по-добро!
  Ами защото сме алчни, егоистични мизерници, които гледат само себе си, а не това и тези, които са около тях!
  Защото не искаме да правим добро на другите, а само на себе си.
  А доброто направено на себе си е: "Аз да открадна кравата на Асан", а лошото е когато: "Асан ми открадне кравата"!
  Затова така ще променим света, т.е. природата на планетата Земя, че тя ще ни изхвърли с ритници!

  ура и да живей!!!
 12. 12 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 894 Неутрално

  След като "променихме" страната си, може да се заемем със промяна на света. Казвам го доброжелателно, с убеденост, че Кръстев е мислеща личност, а не глаголстващ празнодумец. Но все пак хора като него трябва да са по-ангажирани с проблемите на страната си. Защото е неприемливо малкото мислещи хора тук, в България, да абдикират от просветителството и да оставят народа в ръцете на едносричните, еднокнижни търгаши и обещавачи на светло бъдеще.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#8] от "purple_rain":

  Защото комунистите задействаха робският инстинкт на българина! Това никога няма да им го простя!
  Държавата никога не съвпада с народа. Да твърдиш обратното просто не е вярно.

 14. 14 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1260 Любопитно

  До коментар [#6] от "deaf":

  На мен не ми внуши никаква гузна съвест. Всеки човек смята себе си за добрия, но това е субективното му мнение. Всеки може и трябва да се променя към по-добро, а не само да търси причината за всичко в другите.

 15. 15 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Верни неща са казани в статията. Браво! Привидна солидарност към разни каузи, без реални резултати.

  По-лесно е да кажеш: нека някой друг се бори и отнася ритниците, а пък като спечели и аз ще се облажа. Ако загуби, губи само себе си, а ако спечели печелим всички.

  Всеки сам по себе си е чудесен човек, но взети като цяло сме некачествен материал.

 16. 16 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не е вярно, че е толкова трудно да променим света!

  Обаче е абсолютно вярно, че е невъзможно да го променим, ако непрекъснато повтаряме че е много трудно, че е невъзможно, "абе то от мене не зависи" и хей такива лигави глупости.

  Аз променям света! Ти променяш света! Ние променяме света ежеминутно! Не го ли разберем веднага, ще живеем в униние и ще бягаме... все от нещо и някъде. Когато го разберем ще започнем да търсим ролята си в цялата тази работа. Когато открием ролята си, ще можем да "се коригираме" и... така. А конкретните ни съзнателни действия по промяната според мен започват с дома, входа, квартала (повече по темата от мен тук --> http://bglog.net/Obrazovanie/46896).

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  Човек може да променя само нещо, което е негово. Светът чий е?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#14] от "vankata1":

  Веднъж една червена бабичка ми каза същото-да не обвинявам другите,а себе си. Аз я попитах колко и е пенсията. 183лв.-отвърна тя. "Еми тогава що не обвиниш себе си за тази мизерна пенсия,а не комунистите и Костов?". И тя млъкна.

 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski": Много наивно и първосигнално.Когато се махнеш,с теб се махат и данъците ти,и потреблението ти.
  После,там където отидеш,също плащаш данъци и потребяваш и,гласуваш,спонсорираш,бойотираш и т.н.И нито промяната,нито възможността за промяна сама по-себе си е добро или лошо.Зависи от промяната,и от гледната точка.И чудесно знам,че света е несправедлив,България съща,нито това ,което аз мисля за справедливо ще се оприеме за такова от всички,нито това,което друг би приел за справедливо и наложил ще се приеме за такова от мен.А проблема в България специално е линсата на статукво,а не самото статукво.Днес нещо може,утре не може или днес не-може,утре може.Вчера нещо е било гора,днес е парцел ,пък то се оказа дюни.А и не виждам лошо някой да отиде да живее там,където животът е по-близо до неговият начин на живо и приоритети,вместо да налага начина си на живот и разбиранията си на другите.

 20. 20 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Колко от нас са готови да променят себе си към по-добро?

  Защото няма утре да се събудим и светът да е станал прекрасен (освен в смисъла на Хъксли).

  Нали знаете какво се случва с добър човек в лош свят?

  Ти ще рискуваш ли?

 21. 21 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да променяш света, далеч не означава да скачаш сам срещу всичко и всички. Дано да сте го разбрали...

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 22. 22 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 587 Любопитно

  "Промяната на света" или "на статуквото" минава през много сблъсъци и изисква търпение и лишения... Човек си казва, защо пък точно аз, след като изяде шамарите. По-лесно е да си хване пътя и да търси личното щастие, защото животът е кратък Пътя го хващат тези, които вярват в себе си, че ще успеят. Естествено има ги и тези, които "по-добре да питата"...

  Та, извън границите ни живеят много достойни българи, които биха могли да променят много неща в България, защото имат знанията, опита и качествата да го направят. Защо не идват? Ами питайте Алеко Константинов за неговия колоритен герой, окопал се в България?! Другият проблем е, че са се "внедрили" по всички етажи на властта разни ченгета, които могат да изкарат и най-почтения и най-благородния човек "маскара". Точно определение е дал за народа ни Славейков...

  911,959,964,993
 23. 23 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Но се виждат не просто като имейл адрес, а като живи хора."

  Тогава се разбира дали сме хора, човеци по-точно. Ако сме заедно, можем да променим света. Като историята с Хан Кубрат и снопа пръчки.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 24. 24 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#22] от "nmarev":

  Аз живея в чужбина. Интересува ли те моят отговор на въпроса ти "Защо не идват[e]?"

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 25. 25 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  "толкова по-трудно се организираме КОЛЕКТИВНО да променим света около себе си. "

  Това е много стар български дефицит, не са случайни поговорки като "Орташката кобила кучета я яли", "Всяка коза за свой крак", "На вълка вратът му е дебел, защото си върши работата сам".
  През Възраждането тази неспособност спъва организираното нацеионалноосвободително движение, защото разяжда българската емиграция във Влашко и в Цариград - разделени на различни комитети и организации, непрекъснато променящи се и каращи се помежду си. Във възрожденската преса 30-40% от материалите са посветени на изясняване на отношенията между тоя и оня, респ. тия и ония. Същата е картинката век по-късно - при избягалите от комунизма.
  След Освобождението неспособността ни за колективно действие намалява потенциала за икономически растеж, препятствайки създаването на модерните форми на собственост и управление на капитала - акционерните дружества. Всъщност тя пречи изобщо на уедряването на бизнеса - тъй като българинът не вярва в честното съдружие, масата фирми са лична или семейна собственост.
  На политическия терен пречи на консолидирането на стабилни партии, базирани на интересите на определени социални групи и имащи ясна идеология. Партиите непрекъснато се цепят, прегрупират, създават се нови - като целия процес е основана на лидерски амбиции.

  Та в контекста на всичко това, сегашното състояние изглежда закономерно. За съжаление...розови

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Всъщност светът около нас постоянно се променя. И колкото по-глобален става, толкова промените се случват по-бързо.
  Това се отнася включително и само в рамките на територията, наречена България. Да не би да сте забравили каква беше България при Живков, или след това при Луканов, или при Беров, или при Костов ... Тези Българии са различни от България при Борисов, макар и да имат генеалогични връзки помежду си. Може би промените не са в посоката, която на нас ни се иска, но промените се случват постоянно. Това е истината.
  Понеже Иван Кръстев задава въпросите си на фона на финалния кадър на "Седемте самураи", ще се изкуша да отговоря на въпроса му със самия филм: Самураите са трима, защото останалите четирима са загинали, а не защото ги няма. Нещо повече, седемте самураи не защитават собствена кауза, те защитават каузата на селяните, каузата, която в крайна сметка се оказва печелившата. Самураите сами по себе си са обречени.
  Така че, продължавайки аналогията от филма, аз пък се питам, защо в България все не намираме достойните хора, които да защитават нашата кауза? Които да направят промените в посоката, която желаят повечето хора? Това системен проблем ли е? Или е проблем само на обществото ни?
  Мисля, че е едновременно и двете. Политическата прослойка е корумпирана навсякъде. Това, обаче, въобще не ни извинява, че гражданското общество в България е много далеч от това, което е в държавите на запад от Калотино.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 27. 27 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#24] от "Павел Лазаров": Разбира се!

  911,959,964,993
 28. 28 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#27] от "nmarev":

  Защото тук живея ведро и това ми позволява да бъда, дори без да се напъвам особено много(!), полезен за промяната "у дома". Иначе казано: промяната, която реализирам в момента, се получава няка си... естествено.

  Тук имам спокойствието, което ми позволява да виждам какво става в България от... по-отдалечена гледна точка. От тук виждам нещата в цялост и виждам някои (положителни!) феномени, които убягват трагично на вас, живеещите в България. Долавям и слабите сигнали, говорещи че трудът ми не отива на вятъра. Едвам стъпил на родна земя, това спокойствие се изпарява. На негово място идват силните емоции, които са също полезни за "търсенето и намирането на пътя", стига да не са ежедневни. Разбираш ли?

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 29. 29 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Голяма вина за негативното отношение към промяната в България има културата. В българската проза и история ако изобщо е имало положителен герой, то той в края никога не е побеждавал - от там и усещането, че ако се правим на много добри и перфектни ще свършим зле. Така че по-добре да си тарикатстваме. Това са победителите в нашите истории.

 30. 30 Профил на Patilan
  Patilan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "purple_rain":

  +1 За този коментар.


  I'm my worst enemy!
 31. 31 Профил на Patilan
  Patilan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Първо, българина страда от някакъв вид политическа шизофрения. Дели обществото на ние народа и те политиците! Това делене е колкото удобно за вдетененият и недоразвитият индивид/жертва, толкова и късогледо.

  Второ, за последните 23 години се изредиха не една или две партии, а на опашката са стотици. Резултатът е нулев. Ако все още някой си въобразява, че политицте са проблема - да ходи да се гръмне.

  Политиците са най-доброто което може да излъчи един народ. Това е и една от причината, да не идват по-добри политици.

  Трето, нямало самурай, нямало незнам си какво си. Абе алоу Виена (защото въпросният Кръстев живее имено там). Никой ли не вижда колко кандидати за слава има ? Колко Крали Марковци и прочие ? Всеки видял се с два лева в джоба прави партия, и хайде юруш в политиката да оправя държавата. Слепи ли сте, глухи ли сте, че не виждате колко 'изтъкнати', 'образовани' и (не)опитни, но крайно амбициозни и самоуверени идиоти се опитват да ни 'оправят' ? Зад всеки политик, шеф на агенция или каквато и да е по значима позиция има стотици на опашката които чакат да наследят позицията (обикновено по кръвна линия) или просто да се докопат до келепира. И при цялата тази навалица, мистър Кръстев ми разправя как нямало достатъчно мотивирани, организирирани и дейни хора. Има господинчо, има под път и над път. Даже на мене лично ми идват в множко!

  Част от проблемите на тази държава са 7-те милиона самурай, които се групират на малки групички от по 7, вярват че знаят и разбират от всичко, и най-вече от политика. Убеждават ни и ни подклаждат, че политиците ни били възможно, ама възможно най-лошият избор. Но видиш ли, нужно е единствено да избереш тях и всичко щяло да се оправи. Не само това , но и тези малки групички от по 7 самурай обичат да се надпреварват и да се борят едни с други - всички си накупуват вестници и си правят телевизии. И така започва голямото кръстосване на мечове.

  България има един и само един проблем, и той е - БЪЛГАРИНЪТ.

  Надявам се мизерията да продължи десетилетия, и
  всеки многознайко, тарикат, самурай, Бай Ганьо, мрънкащи и хленчещи да бъдат принудени от живота да учат и да работят, като достойни хора.
  Защото достойният човек не се занимава с политика - той не може да допусне някой да му 'оправи' живота, или той да 'оправя' някого друг.
  Достойният човек не пречи и не понася да му пречат.
  Достойният човек иска да гради животът си, и да бере плодовете на труда си.
  Достойният човек цени както своя, така и чуждия труд.
  Достойният човек изисква и дава пододбно отношение и заплащане.

  I'm my worst enemy!
 32. 32 Профил на Patilan
  Patilan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  п.с. Статията не е лоша, и дори научих някои неща.
  Това което мистър Кръстев, а и много други не вдяват, е че Б-я не населена от б-ския народ.
  Б-я е населена от 7 милиона българи!

  I'm my worst enemy!
 33. 33 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Инструкции как да промениш света.
  (Преписани от http://bglog.net/Obrazovanie/46896)

  ____________

  "Никой не може да е по-здрав от клетките, които го съставляват! Ние не ще можем да започнем промяната, ако не започнем <b>да контактуваме пълноценно с хората в квартала си</b>, и това означава, че имаме нужда да изнамерим и предприемем такива мерки, които правят възможно създаването и поддържането на пълноженни и живи общностни отношения.

  За постигането на горното бихме могли да реализираме някои от следните инициативи:

  - <b>Квартално информационно табло</b>
  Открийте го с шумна церемоня „с фанфари” с важното послание към хората от квартала, че това е тяхната медия, която да ползват винаги, когато желаят да разменят, продават или предоставят нещо за ползване; да съобщават за изгубени домашни животни, календара на кварталния спортен живот, работно време на черквата, социални или културни събития и т.н.

  - <b>Издавайте вестник на кварталната общност</b>,
  отрязяващ мненията и проблемите на общността, включващ теми като работа, здраве, училищно образование, транспорт, бедност, и т.н. Трите ключови фигури тук са човек с добри писмени умения, човек изнамиращ рекламодатели и човек, който не би приел „не“ за отговор.

  - <b>Събирайте се редовно на седмица-две или веднъж месечно в кафенето или кръчмата</b>
  с цел да поддържате контакт, да обсъждате кварталните дела и проблемите около поемането и упражняването на властта.

  - <b>Рекламирайте и привличайте участници в кварталните социални, спортни и културни клубове.</b>

  - <b>Пазарувайте от местни търговци. </b>
  Приканвайте към бойкот на всякакви вериги - от супермаркети, заведения и ресторанти.

  - <b>Отглеждайте сами храната си или я купувайте от местен (еко)производител.</b> Включете се и помагайте въвеждането на паралелна локална валута.

  - <b>Поддържайте местна взаимоспомагателна каса или локална банка.</b> Бойкотирайте големите банки.

  - <b>Давайте пример за семпло съществуване и избирайте възобновими енергийни източници. </b>Рециклирайте буклуците, компостирайте хранителните отпадъци. Икономисвайте електричеството, газа, водата и горивата.

  - <b>Като представител на съседите от квартала си поддържайте контакти с представителите на други квартали</b>, за формирането на реформи „отдолу“ и групов натиск и отпор на безкрайните злоупотреби на централната власт.

  - <b>Станете сами център и катализатор на политическата и икономическа промяна.</b> Грижете се кварталният ви вестник да се съсредоточава наистина върху реалните проблеми, особено много върху бедността, замърсяването и безсилието, вместо върху истерични пристъпи, отвлечени желания и последните клюки.

  - <b>Поощявайте общото отпразнуване на всеки удобен повод в кварталния живот.</b> Тържествен банкет или танци за рождените дни на изявени квартални фигури или на специални за квартала дати.

  - <b>Организирайте "Годишен ден на квартала"</b>, на който избирате кмет и съветници, отпразнуван с процесия, спортни събития, танци, банкет и наздравици.

  Самата масова анонимност е вид масово безсилие. Властта не може да се намира на две места едновременно. Ако централизираното управление, контролиращо масовия електорат, държи властта, тогава гражданинът по никакъв начин не може да разполага с нея, и обратното.

  Взета самичка властта на един квартал може да му бъде отнета като „2 и 2, 4“. Но умножена по широкия свят, както трябва да бъде (и както със сигурност ще бъде не след дълго!), нейната способност да се налага и оцелява, като всяка друга жива многоклетъчна структура, ще бъде недостижима."

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 34. 34 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 587 Любопитно

  До коментар [#28] от "Павел Лазаров": Приятелю, повече от 20 г. живях зад граница. Сега съм в България. Едно е когато си отвън и и имаш спокойствието когато се прибираш на море, че си само за малко... и друго когато си тук и това кето става тук касае пряко живота ти. Тук има сили, които не желаят промяната, If you know what I mean...

  911,959,964,993
 35. 35 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 561 Весело

  ех, няма нужда от много приказване, за да се разсеят мъглите...

  на грешните въпроси отговорите са безсмислени...

  самият въпрос - " Защо е толкова трудно да променим света ", ще прощавате е тъп...
  всичко останало е следствие...

  аз мисля, че циганите например много лесно променят света...
  и си го правят цигански... удобен за тях, защото са верни на себе си...

  горните нищо не могат да променят, защото просто нищо не могат да намерят, тях ги няма, те са толкоз виртуални, колкото и всеки един форум, какъв свят могат да създадат или поддържат...

  ако си намерил себе си, ако знаеш кой си, няма какво да променяш света...
  европейската цивилизация е без съмнение (за мен) най- великата, най-проспериращата и най-хуманната цивилизация в световната история...
  тя се основава на едни ценности...
  вече малко вярват в тях...
  и още по-малко я ценят като цивилизация...

  Никола Гомес Давила го е казал най-ясно -
  За да се унищожи една цивилизация, не е нужно насилие. Всяка цивилизация умира от безразличието към уникалните ценности, които са я създали.


  тъй че когато загърбиш основата и ценностите и почнеш да "търсиш" нещо дето и ти не знаеш какво е, но не е какво да е (както пееше Камен Кацата) най-лесно ще почнеш да защитаваш глупости като гей-бракове, ще се активизираш при защита на животни и права на малцинства, които вече са ти се качили на главата, и ще участваш във виртуални "светове", щото не ти стиска да се разходиш във Факултето...

  а Факултето ще расте... докато един ден не почука на прозореца ти...
  тогава вече ще разбереш, че този свят се е променил...
  селата и малките градове вече го знаят...
  само едни пред компютрите още се чудят "как да променят света"...

  Je suis дани кирилов
 36. 36 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 703 Весело

  [quote#8:"purple_rain"]Замисля ли си се защо ние нямахме Будапеща 56,Солидарност или Пражката пролет?[/quote]
  А ти? Или не сме искали, или са ни стискали ПО-ЗДРАВО за гушата!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 37. 37 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "След победата във Втората световна война Сталин изпраща почти 1 милион от съветските войници, които освобождават Западна Европа на лагер. Единствената вина, която имат е това, че са видели света зад съветската граница."

  Глупости на търкалета! Едва ли това е бил мотивът на Сталин, защото нека първо да видим числото на руските войници, воювали в Еврота. То е далеч по голямо от числото на изпратените в лагерите. Следва, че лафът за единствената вина, видели света, си една пълна глупост!

 38. 38 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Иван Кръстев затвърждава мнението ми, че е кръгъл ..... /по до долу ще стане ясно какъв е /


  Ами Кръстев, ако толкова беше лесно да се промени света около нас, не ти ли идва на ум, че това може както и да стане в положителна насока, така и в отрицателна, а лесните и бързи промени винаги и на 100% са завършвали в отрицателна насока. Примери няма да давам.

 39. 39 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#34] от "nmarev":

  Съгласен.
  Разбира се, че знам за какво говориш, и затова ти казвам, че на "ретроградните сили" и на хората решили, че са "безпомощни", промяната просто ще им се СЛУЧИ, каквото и да правят. Има процеси, които текат в момента и които са обратими единствено с груба сила от сталински тип. Вярвай ми.

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 40. 40 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#8] от "purple_rain": "...защо нямахме Будапеща56, Солидарност и Пражка пролет..."

  Защото нямаме... Будапеща, Прага и Гдандск...

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#35] от "samarianin":

  Е, въпросът " Защо е толкова трудно да променим света" не е абсолютно тъп. Дори звучи прилично в устатата на един политолъжец, който не прави логична връзка между причина и следствие.
  Самата същност на цивилизацията са действията по запазване, опазване, съхраняване на създаденото, на знанията, технологиите, стопанствата. Промените в света случват само, ако са подчинени на целта на цивилизацията, а именно опазването си. А примерът със самураите, войните на статуквото, е точният пример как цивилизацията устоява на промените на времето. Да, когато броят на самуратие, пазачите на ценностите, по някаква причина намалее критично, цивилизацията изчезва - от Месопотамия до днешни дни.

 42. 42 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Отправната точка на Кръстев е сгрешена! Промяната на света започва с промяна на себе си...

 43. 43 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Ала-бала-портокала!Облъчваия с "умни" фрази и изречения.

  Който иска да чете това,който иска да попрочете малко повече за кръга "Глобална България".

  http://lubamanolova.info/images/stories/vfurtunov/GlobalBG_E.png

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Поредната измислица на пишман политолога "След победата във Втората световна война Сталин изпраща почти 1 милион от съветските войници, които освобождават Западна Европа на лагер."
  В съветските лагери никога не еимало повече от 250-500 000 политически затворници даже насред ВСВ....
  Смятаме публиката за канарчета, нали така? После що не гласува "правилно"? Ами щото не са канарчета, затова!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#41] от "wanderer":

  ок...

  не мога обаче да се освободя от асоциацията на така зададена тема, и "повелята" на Маркс от 11-я тезис за Фойербах - "Философите само по различни начини са обяснявали света, а задачата е той да бъде променен."

  не съм напълно сигурен, че Маркс е на ясно какво точно иска да постигне, освен това да промени, туй дето не му харесва...

  напълно съм сигурен, че Иван Кръстев и неговите слушатели не знаят каква промяна искат, но знаят че е трудно...

  и се питат ЗАЩО?! бе джанъм, защо е толкоз трудно...

  по лесно би било да се съберат всичките дето си приказват там и се записват, та да ги гледат и другите, да отидат и да си запазят час при мешерето, и да попитат "мъдрите" цигани как толкоз успешно променяте този свят?!

  аз си мисля, че те тайни нямат и ще им отговорят...
  да го запишат пък да научат...

  да питаш "мъдрите" българи за нещо е загуба на време, всеки ден чета по вестници въпросите които си задават и отговорите които си дават, и разбирам защо сме на туй дередже...
  с такива "мъдреци" толкоз...

  Je suis дани кирилов
 46. 46 Профил на plasticman
  plasticman
  Рейтинг: 381 Любопитно

  [quote#43:"navy"]Ала-бала-порокала!Облъчваия с "умни" фрази и изречения.

  Който иска да чете това,който иска да попрочете малко повече за кръга "Глобална България". [/quote]

  Ето още малко инфо!
  И си задайте въпроса защо този човек е на 23то място за най-влиятелните личности в България...!!! http://forbesbulgaria.bg/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-2012/

  Българи, турци, цигани - ЗАЕДНО срещу ДПС! ДОГАН (с Бойко) се готви за единствените му възможни държавни порции - МЕСТНИ ИЗБОРИ 2015!
 47. 47 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Проблемът на света днес е, че е много лесно да си тръгнеш
  --------------------------------
  Така е , ама не чакай от нас да оставаме само за да задоволим твоето его! Всеки се спасява сам, само по соца се спасявахме групово!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 48. 48 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#22] от "nmarev":
  [quote#22:"nmarev"]минава през много сблъсъци и изисква търпение и лишения[/quote]
  Нито промяната нито статуквото са добри или лоши по принцип.Има конкретни промени и те могат да са както към по-добро,така и към по-лошо.Обикновенно в нашия свят нещата пядко са еднозначни,един аспект се подобрява,друг се влошава.Има и идиотски промени,които влошават нещо,без да подобрят нищо,има и идиотско статукво,от което всичко друго е по-добро,което също не значи ,че не може да се влоши допълнително.Пример здравната система в България,нито е качествено здравеопазването и е налице избор,като при предимно частна и пазарно базирана,нито е достъпно при относително като при държавна и предимносолидарно базирана.Което не значи,че не може да се влоши допълнително.Пример-безумията на сегашното правителство.Същата е и ситуацията в правосъдието.Статуквото не беше добро,но с промените отива към много по-лошо.
  Основния въпрос е каква промяна точно желаем и каква цена сме готови да платим.И разумното рефоматорство и разумния консерватизъм са еднакво и еднозначно полезни при разумен и отчитащ максимално интересите и приоритетите баланс,както и И безумния радикализъм и беззумния консерватизъм са еднакво и еднозначно вредни .

 49. 49 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#46] от "plasticman":

  Този списък е някакво менте! Там се мъдри дори мрънкача Борис Велчев!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 50. 50 Профил на plasticman
  plasticman
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Ето още малко инфо!

  http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=360

  Българи, турци, цигани - ЗАЕДНО срещу ДПС! ДОГАН (с Бойко) се готви за единствените му възможни държавни порции - МЕСТНИ ИЗБОРИ 2015!
 51. 51 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 505 Неутрално

  [quote#12:"Мърмор"]Защото е неприемливо малкото мислещи хора тук, в България, да абдикират от просветителството и да оставят народа в ръцете на едносричните, еднокнижни търгаши и обещавачи на светло бъдеще.
  [/quote]

  Поведението на Иван Кръстев е точно обратното на това Ваше пожелание, както и на неговите призиви в Тед...

  --с една дума - лицемерие,

  -- с две - прислужване на силните

  Кръстев беше основният интелектуален опаковчик на мутрата ББ пред външния свят

  --с три - безсрамни манипулации с фактите:

  Философът по образование Кръстев борави произволно с числата - напр., процентът напуснали страната не е 13-15%, а е над 19% - при последното преброяване бяхме 7.3 млн, в 1989 - почти 9 млн, с малък, но ръст, т.е., при нормално развитие щяхме да имаме население над тези 9 млн.; остава "експертът на прехода" да умее да сметне две действия - изваждане и делене .... но, със сигурност, проблемът не е в
  в първоначалното му образование

  [quote#41:"wanderer"]политолъжц,[/quote]

  точно!

 52. 52 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Нямаме смелост за промяна,нито пък да излезем на улицата....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 53. 53 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар[#8] от purple_rain:

  " Замисля ли си се защо ние нямахме Будапеща 56,Солидарност или Пражката пролет?"

  Нямахме горното, защото нашите комунисти воглаве с НКВД се погрижиха да избият горяните до 1956г.
  bg.wikipedia.org/wiki/Горянско_движеие

 54. 54 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Понякога и Кръстев може да измъдри нещо вярно.

 55. 55 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  Иван Кръстев: Всъщност колкото по-лесно можем да променим света за себе си, толкова по-трудно се организираме да променим света.

  Братчеде Кръстев, толкова невероятни глупости си казал, че сигурно нямаш желание, дори самият ти, да ги прочетеш. Овършал си десет хармана, събрал си дренки от девет дерета, за да ни убедиш в нещо, което не е ясно и на самия теб. Нямам намерение, да те подлагам на критичен анализ, не си дорасъл дотам. Само ще маркирам някои твои невероятни "бисери".
  1. Сравняваш германците с нигерийците. Целта на пазарната икономика не е да направи хората щастливи, а само една малка част от тях, много по-богати. Ти виждаш неизпълнени цели там където, никой не е поставял такива.
  2. При "отворените" граници били емигрирали 10-15-та от българите. Спрямо вица със самураите, в процентно отношение това не прави и един, камо ли трима. Защо заобикаляш въпросите: "останалите доволни ли са, или нямат пари с които да заминат?" "прехвалените ягоди в странство, май се оказаха по-кисели и от джанките по българските дерета?" "това ли беше върховната цел на стремежа ни към демокрация - да запълним вакантните места за миячи на чинии в китайските ресторанти на Лондон и берачи на маслини в Алпите на Швеция?
  3. Защо не кажеш, че гражданите на Източна Европа приличат на разорени комарджии, , които са проиграли и обувките си в Брюкселското казино?
  И още нещо - никой не нарича актьора в театъра мошеник. Всички знаят, че той играе на сцената Крал Лир, срещу заплащане. Но дори и заплащането на Сорос, не може да го накара да продължи, да се прави на Крал Лир, след представлението, пред кварталните пияници в кръчмата. Защото рискува, да го приберат в психиатрията. Та спри се овреме братчеде Кръстев.

  /не се чете/
 56. 56 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#55] от "Тони Шнайдера":

  Шнайдер, не знаех, че в Швеция има Алпи.

 57. 57 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#55] от "Тони Шнайдера":

  Хеле пък и маслини в Алпите.

 58. 58 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#55] от "Тони Шнайдера":

  ей Тони, много си умен!
  Без да правиш критичен анализ колко глупости изписа, смятай ако беше решил да анализираш ...

 59. 59 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#10] от "MILKO & PRESSLAVA":

  робството няма нищо общо със липсата на революциите в Унгария и чехия. Тях ги нямахме, защото голяма част от интелигенцията ни беше обезглавена, каквото и да ни говорят комунягите днес.

  словаци, латвийци, норвежци дали се тюхкат, че са прекарали по-голямата част от историята си в "робство"?

 60. 60 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#50] от "plasticman":

  Хаххаха какво ни занимаваш с тоя изпърдян газ В. Фортунов хахаха. Малко ме е яд, че интернета дава възможност на всякакви маргинали да словоблудстват.

 61. 61 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз откога говоря, че вдигането на границите, падането на визите и влизането в ЕС са вредни, защото така хората се спасяват без да са си свършили работата! Радвам се, че и други хора мислят като мен!

 62. 62 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#50] от "plasticman":

  още повече ме е яд, че ми стана смешно и прочетох "статията". Аман от нереализирани конспиратори - особено предпоследното изречение е трогателно - "знаете, че не ви лъжа...". Леле-мале.

 63. 63 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Защото е много трудно да променим самите себе си.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 64. 64 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  По лесно е да тръгнеш като бягство от проблем, наистина.....НО НЕЩАТА СТАВАТ ВСЕ ПО-НЕСЛУЧВАЩИ СЕ,както сме си мечтали.

 65. 65 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "Вени Г.":
  Наистина обичам да чета вашите мнения и често надничам в блога ви.
  Сигурно забелязвате, колко лесно се печелят плюсове с "горчиви истини" за България. Знам, пишещите, които колекционират плюсчета тук са малко и не ви причислявам към тях. Но, ако хората като вас не защитят "бодливата" истина, че България се възражда буквално сега – чрез нас – след толкова години гражданско небитие, кой друг ще го направи? Днес ние трябва да укрепим доверието в изпитаните алгоритми за дългосрочен, държавен градеж, а за това дори ерудираното самоокайване малко помага. Да се внушава, че ние, българите, сме генетично обременени с патологична асоциалност е най-малкото несправедливо. Та нали държавността ни прохожда на това ветровито място само преди по-малко от век и половина, буквално и само с ентусиазъм. Кой от съседите ни е направил повече само с голи ръце? Кой ни е помагал? Има ли друг народ, който да е извървял бос за толкова кратко време пътеката от Пишурката до Дебелянов? Разбира се, ние не случихме на поробители нито на освободители, нито на "възродители", но народът пак си върви "напред и все напред", както се пее в химна на светите братя. Не смятам, че ние сме неговата цел, нито което и да е друго "изгубено" или намерило себе си поколение. Народът не се губи. Той е "черен гологан" и ще съществува в ината и постоянството си, в пиянството си и в трезвата си воля. Ние самите имаме значение само в "Него", в наистина приказния му път, дори и в отричането си от него.
  Цялата тази, моя "патетика", уважаема госпожо, всъщност, е една несръчна молба към вас и към компетентните приятели от форума: когато не ни достигат добри думи за народа ни, тоест, за самите нас, нека да си повтаряме на ум заръката на Щастливеца...
  Помните ли я?

 66. 66 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  ИКръстев не ходил на ученическа бригада дори, а вече от "първа инстанция", с възторг обяснява какво бил казал Хършвам, за педагогическите проблеми в психологията на малките колективи. Духовник...

 67. 67 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  страхотно изказване. жалко само, че авторът й е сред тези, които са предпочели да променят нещата за себе си, вместо около себе си

 68. 68 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#65] от "b.pavlov":

  Великият човек трябва да съвпадне с великият порив на народът,иначе подвигът му ще бъде напразен. Левски!

 69. 69 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Нетърпеливи сме да видим света променен, веднага и сега, или най-късно в рамките на един човешки живот - нашия, естествено!

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 70. 70 Профил на Мирабела Катрова
  Мирабела Катрова
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Промяната на манталитета. Това е основното, което би спомогнало за решаването на много от проблемите у нас.
  Защо българинът извън държавата си, не е това, което е
  в нея. Защото излизайки от нея попада в общества, които
  са с по-различен манталитет, а оттам и мислене, начин на поведение, култура и ценностна система.
  Затова често чуваме израза: там в подредените държави.
  А, за промяна на манталитет и 100 години са малко.

 71. 71 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Правдоподобно, но доста банално. Можеше да вкара малко научно знание, нали е изследовател. Например теория за когнитивния дисонанс - тя има пряко отношение към активизма у дома. Или да постави тезата си в контекста на икономическите теории, които възхваляват свободното движение на хора - да посочи този скрит ефект.
  Социалното сравнение също е стара теория от психологията. А сравнението със Запада поне за Източния блок си го е имало винаги. Корекомите, Некермана, моряците с дънките, Югославия и т.н. Все пак не сме били Нигерия. Сталин праща 1 милион (или повече) в лагери заради други причини. Едва ли съветските военопленици са видяли кой знае какви западни изкушения в концлагерите.
  Изобщо, Иван Кръстев е умен човек, но се плъзга по повърхността. Красиви мисли, интересни връзки, но неподплатени.

 72. 72 Профил на 4and
  4and
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "[...] всъщност колкото по-лесно можем да променим света за себе си, толкова по-трудно се организираме колективно да променим света около себе си. "

  Според мене и обратното е вярно - ако по различни причини въпреки усилията ни е непосилно да променим света около себе си, тогава се концентрираме в това да променим поне света за себе си (нашия личен свят)...

 73. 73 Профил на dbbonev
  dbbonev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "MILKO & PRESSLAVA":

  Интересно ми е защо след 500 години като част от Османската империя този народ, който от поколения не е имал национално самообладание (или поне е било под въпрос), драпа с нокти за мястото си под слънцето, а след само 45 години като част от соц блока, в обши линии се почесахме, симпахме си по още едно, и почнахме да чакаме следващия кандидат да ни 'оправи'.

 74. 74 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#73:"dbbonev"]Интересно ми е защо след 500 години като част от Османската империя този народ, който от поколения не е имал национално самообладание (или поне е било под въпрос), драпа с нокти за мястото си под слънцето, а след само 45 години като част от соц блока, в обши линии се почесахме, симпахме си по още едно, и почнахме да чакаме следващия кандидат да ни 'оправи'. [/quote]

  малко са форумаджиите , които биха си задали подобен въпрос , прави ти чест , че си от 3-те процента Съмняващи се
  Всичко е в идеологията .
  Ако един спортист преживее травма - всичко зависи от тежестта й и от мотивацията му.
  ---------
  по време на турското робство е имало хора-хванали пушките-независимо от подбудите
  ако е било много страшно - откъде смелост и мотивация за пушка и Риск ?
  по време на т.н. фашизъм - също
  --------------
  защо след т.н. фашизъм умира желанието за пушка..... отговора трябва да открием сами.
  погледи ВОТА на поста ми-който репликираш и поста-който аз репликирам ??
  злато се крие в клозет с лай*на , защото там никой не би влязъл да търси
  влезеш ли под повърхността - намираш смръдливата истина
  за останалите 97 % пеят Милко и Преслава
  пирамиди,фараони и.........

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 75. 75 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поредните глупости на Ванюто Кръстев. Явно и в криза на такива като него парите не ги спират.

  " През 2000-та година същото изследване показва, че нигерийците са почти толкова щастливи, колкото е техният брутен вътрешен продукт."

  Лъжа! Такива сравнения между две страни са несъстоятелни. Тия "измервания" на щастието имат прекалено голям статистически разброс дори когато се вземат 100 или 150 страни, а той прави изводи от 2. Това е ненаучна манипулация.

  "След победата във Втората световна война Сталин изпраща почти 1 милион от съветските войници, които освобождават Западна Европа на лагер. Единствената вина, която имат е това, че са видели света зад съветската граница."

  Абсолютна глупост, която Кръстев явно сам си е измислил и за която няма никакви доказателства - поредната лъжа на (без)мозъчните тръстове. Модификация на мита "по соца не ни пускаха на запад за да не видим колко са напреднали". Само че руснаците разбраха колко са напреднали на запад по германската военна техника. И се справиха с нея, така че нямат повод за срам след ВСВ. Изключително ниско ниво на лъжата за лъжец като Кръстев.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 76. 76 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#74] от "milko & presslava":

  Отговорът е много прост. Желанието за притежаване, лично потребление и лична печалба изтри всички възможни идеали. Такава е повелята на капитализма - нямай друг бог освен потреблението. Щото без потребление няма печалба и няма капитализъм. На това ни учат ония, които прибират печалбата, владеят държавите, медиите, киното, музиката и т.н.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 77. 77 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#75:"kihano"]Изключитело ниско ниво на лъжата за лъжец като Кръстев.[/quote]

  Колега , Иван Кръстев не е лъжец -
  той е някакъв "ЛОГ"

  а "Лозите" никога не лъжат

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 78. 78 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Хихи, защо нем ожем да променим света има просто обяснение. Защото нашия свят е на другите светове ада. Ако го променим към добро, то той ще спре да изпълнява финкцията на ад, за която е създаден. Затова не ни е писано, да го променим към добро. Виж към по-лошо може.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 79. 79 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#77] от "milko & presslava":

  [quote#77:"milko & presslava"]той е някакъв "ЛОГ"

  а "Лозите" никога не лъжат[/quote]

  Сиреч? !?!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 80. 80 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#71] от "nikolay_mihaylov":

  [quote#71:"nikolay_mihaylov"]Можеш да вкара малко научно знание, нали е изследовател. [/quote]

  Грешиш, Ваню Кръстев не е изследовател. Той е имитатор. Активист на световната мрежа неолиберални/консервативн мозъчни тръстове, които се занимават главно с манипулации, а не с наука.
  Справка - книгата на Достена Лаверн http://antipropaganda.comxa.com/Ekspertite.html

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 81. 81 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 962 Любопитно

  Защо пък трябва да променяме света?!

 82. 82 Профил на Моето Име е Никой
  Моето Име е Никой
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain": съгласен съм ... затова не мога да критикувам политиците ни.

  По многобройните коментари към този потребител бих припомнил онези слова: "който не е съгрешил - нека пръв хвърли камък" ...

  Не мога да коря за нищо политиците ни не защото няма за какво, винаги има за какво - това е индикацията по мое мнение че нещата се случват - да има за какво да ги критикуваш.

  Но Господи - кой направи нещо в ежедневието си и кой ли не му попречи от съседите му с думите "тоя па за 'къф се мисли?"?

  Живеем вече над 100 години с "Пиянството на един народ", заради което добре че отвън ни помогнаха ... с великата българска ИТ индустрия от ерата на соц-а, която е окрадена от Тексас Инструментс и Интел ... И същевременно потискаме всяка местна идея и инициатива, защото ни е срам, че е наша?

  Живеем с миналото защото сме недалновидни да прозрем настоящето си! Жал ми е за децата ми, защото се виждам през очите на хората живеещи в т.нар. зрели общества (друга спорна тема) Това, което Кръстев не каза в прав текст е, че ние сме по-зле и от Нигерия ... кой ми е крив че като видя пияни хлапета не им правя забележка, че драскат простотии по рейсоветеи стените, къртят седалките по стадионите, че пият и пушат "разни неща", трошат и крадат не само защото са гладни, а защото е "модерно" на улицата ...

  Защото жена ми ми реже салатката и съм домашен тартор или защото ходя в последните фйешън клубове и всичко ми е наред?

  Жалки сме защото НЕ сме си "заслужили" консуматорското ежедневие с труд или идеи, а ни е насадено. Поради тази причина ще го "заслужаваме" за други, толкова тъжно, та чак смешно ... нали?

  Докато не осъзнаем къде сме и какво сме, няма начин да разберем къде, как и какви искаме да бъдем - така ги виждам аз нещата.

  Амин!

  без подпис ...
 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#73] от "dbbonev":
  Ами щото трите национални катастрофи и четирите загубени войно за няма и 35 години (1912 1947) показа на българите че

  [quote#73:"dbbonev"]драпането с нокти за мястото си под слънцето,[/quote] води само до бедност, глад, проблеми и поражения..... само по тази причина.....
  т.е. народът се е научил от преживяното в 20 век.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 84. 84 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ама за каква промяна става въпрос,при твоа ен целия света.Ей комуноиде,ти луд ли си,нали комунистите и нацистите с еопитаха да променят света..И какви с арезулаттите от техните опити?????-над 60 милиона убити. Не са достатъчни,така ли,ама започвай да го променяш тогава.

 85. 85 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 564 Весело

  Иван Кръстев е велик!!!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 86. 86 Профил на Парсивал
  Парсивал
  Рейтинг: 8 Неутрално
 87. 87 Профил на rigden
  rigden
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Мисля че тези четирима самураи май са усетили нещо не както трябва в цялата тази работа. Фактът е че основата, самата причина да искаме да променяме света дори не е ясна в умовете ни. Дали за да намерим щастие? Сигурни ли сте? Погледнете пак, помислете колко често ние всъщност искаме щастие?
  Забележете – досега винаги всичко е било решавано на практика именно защото най-често не сме можели да си тръгнем. Възможността да си тръгнеш е сравнително нова в исторически план, но не само това, защото ти не просто си тръгваш, ти отиваш някъде Другаде.
  Тези четиримата струва ми се, възможно е да са имали по-различни идеи. И сега те вървят в самота. Може ли да са прави? Вижте общностите ни! Онова, което наричаме цивилизация на практика няма реално покритие. Онова, което досега сме променяли в света, а то е правено именно чрез споделения от автора начин, ами то просто очевидно не дава резултат. На практика вредите са повече от ползите, а колко по-различно мислим от тези преди нас. И как решаваме? Защото можем ли да застанем един до друг като равни? А дори и да сме такива поотделно нали именно това отнема общността – нима винаги не сме вземали решенията със силата на многото, нима на кра я не решава броя? Не сме ли участвали в инициативите на другите от началото на социалния си живот (ако приемем разбира се, че не ни е откърмила вълчица)? Това разбира се е хипотетично даже ако беше възможно равенство, а то се губи на база нашата индивидуланост и начина на изразяването и.
  А може ли тези четирима самураи да грешат? А ако я има възможността и вие и те да грешите? Или да сте прави всички, въпреки противоречията?
  Вече не ви се чете? Много въпроси? Налага се. Променяйки днес, променяме утре, а имаме често и желанието да променим вчера. А може би обичаме да се самозалъгваме? На какво ще обрече онези Утре днешната грешка на многото?
  Да си тръгнеш, да се отдръпнеш, да изпиташ съмнение......евентуално да промениш себе си...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK