Иракли, или връщането към нормалността

Иракли, или връщането към нормалността

© Анна Христова"Бързам, вече си тръгнах от работа и отивам само да облека още нещо, за да не ми е студено, после идвам на площада". Момичето, което говори задъхано по телефона, ме подминава почти тичешком, като продължава да уточнява подробности за мястото на предстоящата среща. В дочутите реплики се промъква думата "Иракли" и ми напомня, че след час в центъра на София започва поредният протест срещу намеренията на пустия черноморски плаж да бъде вдигнат хотелски комплекс. 


Пореден протест за поредна година. Срещу поредния опит да се застрои дивия бряг северно от нос Емине. Управляващите (също поредни, впрочем) по установена вече традиция първо обявиха, че няма причини за възражения, защото всичко си е по закон. После, за пореден път, се наложи да признаят, че това не е така. И за пореден път строителството е спряно, но не съвсем. 


Този път обаче акцията е различна, защото не става дума за морския бряг и за красивото крайбрежие, а за нещо много по-голямо. 
Един (не)типичен случай


Сагата около строежите на Иракли е известна - от изкупуването на реституираните земи от "бизнесмени" през класическата схема с препродаване, замени с участието на общината и промяна на предназначението до промените в устройствения план, разнообразните проекти за еднофамилни къщи, апартаменти, гаражи, ресторанти, басейни... и прочее "напълно съобразено с природните дадености строителство" до идването на багерите.


Ненадейно обаче схемата, която толкова пъти през годините беше сработвала при строителните гаври по цялото Черноморско крайбрежие, зацикли. Заради група хора, които не се умориха да протестират по улиците на София, не се отказаха да сезират институциите у нас и в Брюксел и не се уплашиха да легнат пред багерите. Каквото и да се говори за мотивите на движението "Да спасим Иракли", то удържа една голяма победа - на практика принуди държавата да включи зоната "Иракли - Емине" в европейската мрежа НАТУРА 2000 с всички произтичащи от това ограничения за вандалско отношение към природата, и продължава да отбива периодично опитите за заобикаляне на забраните.


Всеки със своята истина


Както е обичайно в такива случаи, в казуса със строителството на Иракли всяка от страните има своята истина.


Бизнесът иска да строи и да доведе посетители, защото километрите девствен плаж обещават добри приходи, независимо дали от масов или от луксозен туризъм. Друг е въпросът как. Опитът до момента показва, че нито веднъж не е било по правилата, което обаче не е спряло нито един инвеститор да оплюе протестите срещу бетона като неоснователни и вдъхновени от конкуренцията.


Местните хора искат да получат своя дял, защото вярват, че идването на туристи ще им даде работа и прехрана. И не могат да се примирят, че "киртаците" (обобщеното нарицателно за къмпингуващите по плажа, изковано от членовете на сдружението на собственици на земи "Иракли" по време на най-яростните сблъсъци през 2007г.) ще си слагат палатките по брега безплатно, ще секат дърва за огън, ще копаят тоалетни в гората. И ще оставят след себе си боклуци, включително спринцовки. 


Всъщност, местните жители също не бяха единни в мнението си в подкрепа на строежите. Част от тях бяха принудени да продадат земите си в края на 90-те (да, недоказуемо е, вече даже не се говори за яките момчета с кожени якета, които са обикаляли по къщите, но това не означава, че не се е случило). Друга повярваха, че е дошло тяхното време да изкарат нещо от наследствените имоти и думата "курорт"  зазвъня в ушите им с обещанието за наплив от туристи, чиито пари да обезпечат безрадостното съществуване извън летните месеци, когато работа или няма, или се плаща мизерно. Някои се включиха в яростните протести срещу "природосъсипниците" по убеждение, за други остана натрапчивото усещане, че са били организирани.


Хората, които обичат Иракли заради красотата на дивата му природа, също имат своите аргументи - не искат да чуват за застрояване, защото знаят, че това е крачката, която дели девствения плаж от съдбата на Созопол, Каваци, Оазис, Арапя... Не твърдят, че всички къмпингуващи на брега са читави, не отричат, че е имало и грозни сцени и че някои остават боклуци.


Урокът "Иракли"


Дотук дългата история на опитите за застрояване на залива върви по един и същи алгоритъм - появява се инвеститор с проект за стоеж, окомплектова някакви документи, получава по той-си-знае-какъв-начин одобрение от общината, започва да строи. Следват протести, а държавата прави опит да си затвори очите, а когато това стане невъзможно, прави крачка (но не повече) назад.


Опитът от повтарящите се събития показва поне две неща:


1. Идейният хоризонт на т.нар. бизнес, който иска да инвестира в строежи на Иракли, не надхвърля мечтата на забогателия кифладжия - вдигаш сградите, слагаш леглата, отпред чадърите и шезлонгите, за вечер - ресторант, бар и забавления, и събираш пачките. За по-претенциозните - голф игрище "с естествена река и лагуна", както си го представяше една дама. И намек за "ексклузивност" (разбирай изхвърляне на простосмъртните наоколо и отделяне на плажа само за гостите, както се случва вече от години в един друг шикозен комплекс малко по на север).


Зеленина се обещава винаги, защото звучи добре, а и защото е част от изискванията за строеж в зона от НАТУРА и поне от приличие трябва да бъде записано в оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), издавана от регионалните екоинспекции. В същото време, ако гората или реката пречат, сечеш и бетонираш. Така си замина лонгозната гора около река Вая, а самата река се сдоби с бетонно корито. 


На никого не хрумна идеята за подвижни постройки, за екотуризъм или друг вариант, минаващ отвъд изкопите и поставянето на (луксозни или не) бетонни кутийки на брега, пластмасови скари за печене и чадъри в много редици. 


Именно за да се избегнат подобни рискове, никъде по света държавата не оставя изпълнението на задълженията по опазване на природата единствено в ръцете на инвеститорите. Злоупотреби, разбира се, има не само тук, има ги по целия свят. Но тъкмо затова се правят законите. И по-важното - следи се за спазването им, а нарушителите знаят, че няма да им се размине. Това е и втората поука от казуса "Иракли":


2. Държавата не иска и не е в състояние да защити обществения интерес за опазване на природата. 


Кратък преглед на архива на "Дневник" в последните години показва нагледно как действат институциите:


- Строителството на Иракли е започнало въпреки Натура 2000 (28 януари 2008г.)
- РИОСВ Бургас погна незаконното строителство в Иракли  (30 януари 2008г.)
- В Иракли се строи въпреки забраните (7 февруари 2008г)


Още веднъж: 
- Забраната за строителство на Иракли продължава още година (28 юли 2008г)
- Бургаската екоинспекция спря строителство в Иракли ( 15 януари 2009г.)
- Въпреки забраната, строителството в Иракли продължава (23 януари 2009г.)


И отново:
- Строежите на Иракли продължават (6 януари 2013г.)
- Министър Павлова откри нарушения и спря строежа край Иракли (14 януари 2013г.)
- Строителството на Иракли продължава въпреки забраната (15 януари 2013г.)


Някой да има съмнение какво ще се случи, ако и този път протестът спре след обявения край на строителството?


Тъй като на държавата очевидно не може да се има доверие, че ще опази Иракли от безумно застрояване, единственият възможен вариант е тя сама да си забрани да се меси в това. Защото опитът от последните вече две десетилетия показва почти без изключения едно - след първата сграда следва втора, трета и така, докато не остане къде да се хвърли игла. Не е вярно? Идете на "Арапя" през август и възразете отново. 


Държавата показа еднозначно какво мисли за строителството по Черноморието. Примери колкото искаш - кое правителство, кмет или общински съвет в последните 20 години, независимо от партийните им окраски, спря багерите, които заравняваха дюните на "Лозенец" и Несебър, или изсипването на строителни отпадъци в реките, или строежите върху пясъка? Частична реакция имаше срещу изливането на отпадни води в морето, но след като на няколко пъти се стигаше до опасност за човешки живот заради заразите.


Голямата гордост на настоящето правителство е събарянето на "Златна Перла". Впрочем, строежът на резиденцията беше един от случаите, когато държавата се оказа "изненадана", че нещо се е случило зад гърба й и се опита да мине с тактиката: "Едни недобросъвестни хора не са се погрижили, ама вече е свършен факт, какво да се прави". Решението за събарянето беше правилно и вероятно не е било лесно нито за взимане, нито за отстояване.


Но е само една много малка крачка към възстановяването на справедливостта. Защото именно държавата носи отговорност за "облагородяването" на Райския залив, за сливането на Созопол с "Каваци", за мутирането на "Слънчев бряг" до размерите на столичния "Люлин", за бетоните яки около повечето плажове по Южното Черноморие, за изоставения призрачен град с недостроени сгради между Лозенец и Царево. Може да не е незаконно, но това не го прави приемливо. 


Колко е трудно да правиш бизнес от природата


В началото на новата вълна протести природозащитниците предложиха да се създаде национален парк, който да обедини малобройните незастроени територии по морето и на практика да забрани на държавата да взима непоправими решения за бъдещето им. Звучи крайно, но на фона на случващото се досега, разумно. Поне докато държавата не даде доказателства, че е в състояние да се грижи за интереса на гражданите си за опазване на природата. И докато не създаде закони, които могат да гарантират това, вместо да прекроява законодателството "на пожар", когато няма накъде. 


Идеята, естествено, поражда и много въпроси. Например, ще може ли да се летува легално на някой от десетте плажа, които се предлага да бъдат защитени? И ако да, няма ли това да навреди също на природата, защото кой гарантира, че няма да бъдат сечени дървета, да бъдат копани дупки и оставяни боклуци...И дали целият шум не е, защото някакви хора искат да летуват свободно по най-хубавите брегове и да правят свинщини където им падне, без да се съобразяват с никого и без да плащат. 


Няма гаранция, разбира се. Освен ако не се потърси друг подход към туристическия бизнес - с щадяща природата инфраструктура, зони за къмпиране със санитарни възли и редовно почистване, така че природата да бъде запазена, а любителите на почивката от този вид да има къде да заведат децата си и да им покажат как да се наслаждават и да пазят красотата около себе си.


Това обаче е трудният и непривлекателен път. Той не предполага бърза печалба (таксата за нощувка къмпинг, както и да я смяташ, винаги е по-ниска отколкото за луксозен апартамент), а изисква търпение и желание да развиваш устойчив бизнес с поглед години напред и с всички произтичащи от това трудности. Което означава да има инвеститори, склонни да гледат в подобно бъдеще. За да има по морето и нещо различно от бетонни спални, претъпкани плажове и скъпи голф-клубове.


А местните жители да получат възможност да изкарват пари не като дерат туристите на принципа "Ден година храни", а като осигуряват добри условия за почивка, макар и не на самия бряг на морето, добри заведения за хранене и забавления. Включително да се възползват от финансирането, което ЕС предлага за развитие на екотуризъм и биоземеделие в териториите от НАТУРА 2000.


Защото пак печалният опит сочи, че когато влезеш в крайморско градче, край пътя има поне 10 възрастни жени, който седят с часове стиснали табели "Стаи под наем", за да отведат туристите в полуизмазани къщи с общи бани и тоалетни. В същото време е цяло чудо да намериш откъде да купиш отгледани в градина плодове и зеленчуци, независимо колко си готов да платиш за тях, вместо за пластмасовия асортимент на борсите.


Третата задача е да намериш туристи, които са готови да плащат, за да са близо до природата. Което също може да се окаже проблем, заради създадения с годините навик, че се плаща само там, където ти предлагат покрив и легло. Но това изглежда най-лесно решимият въпрос. Защото местата, на които можеш да бъдеш сред природата са толкова малко, че много хора биха платили за това удоволствие, особено, ако парите им гарантират удобства като чистота и сигурност. Да не говорим, че мнозина вече от години плащат за същото в Гърция без да се оплакват. 


Дългият път към нормалността


През 2006г., в разгара на поредните протести за Иракли, тогавашният зам.-министър на околната среда Савин Ковачев заяви: "Абсурд е да се мисли, че територията няма да бъде застроена, според мен ще бъде застроeна! Там се преплитат много интереси просто". Шест години и много усилия по-късно нещата не изглеждат толкова безнадеждни, най-малко, защото броят на хората, които излизат по улиците, за да кажат, че не са съгласни с унищожаването на природата, се увеличава.


Успехът на протестите в защита на горите на "Орлов мост" миналото лято бяха урок. За протестиращите - че от тях зависи нещо, и за държавата - че времето, когато управниците можеха да не се съобразяват с тези, които пускат бюлетините, е приключило.  Сега протестът за Иракли има шанс да направи втората важна крачка - да удържи победата над презрителната надменност на системата (включително доказвайки на екоминистъра Нона Карджова, че няма такова нещо като закъснели протести) и да потвърди, че случилото се през лятото не е било случайност. 


Иракли има шанс да се превърне в символ на нещо много по-голямо от просто запазване на природата - на битката за държава, която се съобразява с гражданите си, а не функционира по силата на собствените си вътрешни зависимости и самодостатъчност. Залогът не са само Иракли, Кара дере, Езерец, Аркутино , Корал, пясъчните лилии или блатните кокичета. Нито Рила или Пирин, където се случва същото като по крайбрежието.


Залогът е връщането към онази нормалност, в която решенията, засягащи обществото, се взимат като се отчитат нуждите и ползите му. И кандидатстващите да управляват се чувстват предупредени за това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Отличен материал, поздравления на авторката!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Чудесна статия, поздрави на авторката!

 3. 3 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Вестниците получаващи европейски субсидии,разпределяни от ГЕРБ имат по-важни теми.
  БТВ, Нова тв, БНТ и ТВ 7 са максимално "скромни" в отразяването на нелицеприятни протести.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/01/blog-post_17.html

 4. 4 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Иракли има шанс да се превърне в символ на нещо много по-голямо от просто запазване на природата" - точно така, така наречените екологични протести са само началото. Тепърва ще има още много по-числени демонстрации срещу всевъзможни безобразия в държавата.
  Който и да дойде на власт, ще трябва да се съобразява с хората вече.

 5. 5 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 458 Неутрално
 6. 6 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 764 Неутрално

  страхотна статия, поздравления !

 7. 7 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много добра статия. Изобщо не става въпрос за слепи екологични идеали. Става въпрос за това решенията да се взимат разумно и да се престане с гаврите както на мафията, така и на дребния тарикат.

  Който е сметнал, че е нужна промяна и е имал възможност - излезе. Останалите си седят на топло, изливайки кухия си негативизъм върху околните; или се возят в лъскавите си коли на лизинг - основан върху срутващ се капитализъм, подплатен с безумно манипулирано консуматорство.

  Време е на преден план да излезе разумът. Олигарсите и слепците, които им вярват, ще страдат от собствените си грешки. Затова и протестите са насочени към обединение и промяна, не към празни обиди и емоционални възгледи.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  "ПРОТЕСТИРАЩИТЕ" да купят Иракли и да го предоставят за общонародно ползване.Ама май, като всички социалисти, искат да ползват чуждото, без да плащат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1525 Разстроено

  БРАВО! Отлична ретроспектива.
  Пусто - какво от това! Кифладжиите с техните "мечти" няма да свър6ат, а "Държавата не иска и не е в състояние да защити обществения интерес за опазване на природата".
  Не вярвам прасурсите да се стреснат, освен ако "зелената" кауза не получи АДЕКВАТНА (разбирайте парламентарна) за6тита. Имайки предвид че тази кауза събра 0.5% от гласовете преди 4 години много ме съмнява те да се увеличат 10х, има голяма нужда, но едва ли хората са се стреснали достатъчно и размислили че е време да се гласува ЗА, а не против.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Срещу поредния опит да се застрои дивия бряг северно от нос Емине. "
  Тук трябва едно уточнение. Не се застроява дивия бряг, а бивши земеделски земи (ниви). Погледнете през Гугъл, ако не вярвате. И май проектите съвсем не са на плажа. Целта на хората, които стоят зад протестите е да се спре всякаква инвестиционна дейност, за да останат частните имоти за безплатно ползване. Аман от гратисчии. Заради такива хора БДЖ и градския транспорт фалират.

  ATX
 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  [quote#7:"iukwim"] Изобщо не става въпрос за слепи екологични идеали. Става въпрос за това решенията да се взимат разумно и да се престане с гаврите както на мафията, така и на дребния тарикат. [/quote]
  Става дума за раждането на ГРАЖДАНСКО об6тество, което не позволява самозабравили се "инвеститори" които са "необяснимо богати" да "усвояват" един ресурс който не им принадлежи!
  Аз искрено се надявам за6титата на природата да катализира този процес! Може би има 6анс, при положение че Пожарната команда явно я е СТРАХ от тези нережисирани протести!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Залогът е връщането към онази нормалност, в която решенията, засягащи обществото, се взимат като се отчитат нуждите и ползите му."
  Скоро не сте гледали Римска баня или не сте разбрали посланието на Станислав Стратиев.

  ATX
 13. 13 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "persifedron1":
  Така е,това е протест на хора, с техните изисквания на зрелостта, и искания свързани с бъдещето на поколението им.

 14. 14 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Наистина тези протести могат да положат началото на нещо много по-голямо.
  Дано тези млади хора помогнат на обществото ни да се осъзнае и най-накрая протестира с/у системното ни стригане като овце.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 15. 15 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Ами писна ни от безспирното, грозно, недомислено, унищожително и в крайна сметка невъзвращателно строителсто и съсипване на най-хубавите и уникални места в България….те са на изчезване, както на морето, така и в планината. УЛЯХА СЕ! СТИГА!

 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":
  Хей каскет, вече не минава това номерче да се лепне етикет "комунист" на всеки който не е съгласен с безобразията които се случват при управлението на Вожда. "Който не скача е червен" бе актуално 1990, >20г по-късно опитайте нов подход
  [quote#10:"MB"]Целта на хората, които стоят зад протестите е да се спре всякаква инвестиционна дейност, за да останат частните имоти за безплатно ползване.[/quote]
  Целта е да ОСТАНЕ Природа! Знаем много добре какво направиха "инвеститори" от Синеморец, Градина, Арапя и т.н!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на fidelio
  fidelio
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Чудесна статия! Поздравления!

 18. 18 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Според мен истината е малко по-друга!

  И "чудесната" статия е много длеч от нея!

  Тези които, вече имат хотеи, не искат други да имат хотели!
  Тези които са си построили летни резиденции, не искат никой да им нарушава екологичния мир!

  Бих признал Икононедия за безпристрастна по темата ако прочета нещо за застрояването около Созопол в местността "Колокита” или както е известна сред местните - "Буджака"!

 19. 19 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Залогът е връщането към онази нормалност, в която решенията, засягащи обществото, се взимат като се отчитат нуждите и ползите му. И кандидатстващите да управляват се чувстват предупредени за това."

  Става точно обратното. Решенията се взимат като се отчитат само и единствено интересите на една шепа хора, които управляват тая държава, с пари, с поставен хора навсякъде, във всички нива на властта и то във всяка власт. Това е МАФИЯТА.

  Крайно среден !
 20. 20 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Много добре написано. Браво!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 21. 21 Профил на ru
  ru
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Екотуризъмът също е инвестиционна дейност, ама с бетона е по-лесно, или така си мислят ...

 22. 22 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Залогът е връщането към онази нормалност, в която решенията, засягащи обществото, се взимат като се отчитат нуждите и ползите му.
  Тази нормалност си я имахме при Тато. Носталгия..........

  ATX
 23. 23 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 515 Весело

  Гледам минусите и си мисля, че наистина е див бряг и няма никакви ниви. Гугъл може да греши.

  ATX
 24. 24 Профил на Тодор Тодоров
  Тодор Тодоров
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ....и така се печели, и при това доста добре,но там си имат Държава, закони,гражданско общество,ред, дисциплина........
  http://www.allweglehen.de/de/camping/terassencamping.html

 25. 25 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Най-после материал, в който проблема се анализира, погледнат от различни ъгли.

  Браво на автора!

 26. 26 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  мне, искат да ползват тяхното си без да плащат.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 27. 27 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 679 Неутрално

  ПС: Спал съм на времето в къмпинг в ГДР. Определено условията бяха много по-добри от нашенските квартири, а и от тези в повечето ни хотели. Въпреки това, се чувствах като в приказките на Братя Грим - природата беше непокътната.

 28. 28 Профил на Николай Нинов
  Николай Нинов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Великолепен текст, поздравления.

 29. 29 Профил на block
  block
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#22] от "MB":
  [quote#22:"MB"]Тази нормалност си я имахме при Тато. Носталгия..........
  [/quote]
  Боже, прибери си вересиите. Нормалност при правешкия цървул. Пък и с какво придихание се изрича: Тато... Не знам, може би нормалността ще се върне когато се гътне и последния татолюбец.

 30. 30 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Поздравления за автора на този текст.

 31. 31 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...вдигаш сградите, слагаш леглата, отпред чадърите и шезлонгите, за вечер - ресторант, бар и забавления, и събираш пачките."

  Това е цялата визия за място за "почивка" в България. Кратко и ясно. Обликът на държавата ни се определя от хора с основно образование.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 32. 32 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Иракли има шанс да се превърне в символ на нещо много по-голямо от просто запазване на природата - на битката за държава, която се съобразява с гражданите си, а не функционира по силата на собствените си вътрешни зависимости и самодостатъчност..
  ДА!

 33. 33 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Чудесна статия, поздрави на авторката!
  И заглавието е чудесно!
  "Иракли, или връщането към нормалността"
  Май има надежда....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 34. 34 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Истината е, че голяма част от хората посещаващи нашето черноморие, вкл и българите, отиват на море не заради морето, а заради "купона". Прекарват повечето си "почивка" нощем по барове и дискотеки, промиващи си мозъците с попфолк и фалшив алкохол и рядко някой от тях успяват едва следобед на другия ден да отидат на плаж.

  Крайно среден !
 35. 35 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 750 Разстроено

  "Идейният хоризонт на т.нар. бизнес, който иска да инвестира в строежи на Иракли, не надхвърля мечтата на забогателия кифладжия "
  Бизнес класа!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#34] от "plamkata_76":

  Мда, щото нормалните хора почиват в Гърция основно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Иракли, или връщането към нормалността"

  Колко надежда има в това заглавие! АМЕН за връщането към нормалността!

 38. 38 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  "Защото именно държавата носи отговорност за "облагородяването" на Райския залив, за сливането на Созопол с "Каваци", за мутирането на "Слънчев бряг" до размерите на столичния "Люлин", за бетоните яки около повечето плажове по Южното Черноморие, за изоставения призрачен град с недостроени сгради между Лозенец и Царево. "

  Статията е супер! Браво! Да не забравяме, също "Оазис".

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 39. 39 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#38:"grand funk railroad"]Статията е супер! Браво! Да не забравяме, също "Оазис". [/quote]

  И Корал!

  http://www.mediapool.bg/%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB*-news201853.html

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 40. 40 Профил на Б. Дянков
  Б. Дянков
  Рейтинг: 464 Весело

  Поздравления за г-ца Христова за статията!

 41. 41 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Защо трябва статии, защо трябва протести, защо трябва булдозери?
  Не могат ли просто да спазват закона за черноморското крайбрежие, който казва че на 100 метра от брега не се строи!
  Вместо да си пльоснат бетона точно на плажа, да мерят 100 метра с рулетката и да строят там. На никой турист няма да му стане нищо като походи 100 метра до морето. Ще се радва на зеленкото наоколо, законът ще е спазен, бизнесът ще върви, протести няма да има...
  Ама това са хора, които да си купят вестник от будката на ъгъла ходят с мерцедеса, и не могат да си представят да оставят 100 метра празно място с природа.

 42. 42 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Добре, за какво точно се протестира. Прегледах по гугъл мапс, строи се там където преди бяха бунгалата. Не е нещо ново.
  Нямам идея дали са спазени указания за 100 метра и документи по строежа, но строежа си е на север от реката в зоната където е урбанизирано.

  На юг поне гугъл не показва нищо, а то е 90-95% от плажната ивица и е защитената част.

 43. 43 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#42:"absfresh"]Прегледах по гугъл мапс, строи се там където преди бяха бунгалата. Не е нещо ново. [/quote]
  Къв гугъл мапс ве лек - той се ъпдейтва веднъж на 2-3 години най -малко!
  На който му е интересно да види тук за какво иде реч:

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4647174610005&set=a.4646905723283.2165338.1012350987&;type=1&theater

  dnevnik са част от статуквото!
 44. 44 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 477 Неутрално

  [quote#43:"pepi1442"]Къв гугъл мапс ве лек - той се ъпдейтва веднъж на 2-3 години най -малко!
  На който му е интересно да види тук за какво иде реч: [/quote]

  Мерси, пич, сега нещата са ми много по-ясни.
  Прави са хората, деба кой даде строително разрешително?

 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Дълго написано, ама на практика, няма как да не строят.... капитализЪм, Парица, Царица и всичко е за продан....
  Кой е този дето, имайки възможност да завърти бизнес, за да изкара някой лев, ще остави имота си ей така на киртаците....?
  Че нещо трябва да се измисли, трябва, но ако строежът е законен, няма начин да спреш собственика... просто ще почака следващите избори да изритата ББ и ще намери "нова" схема....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на Г-н D
  Г-н D
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Прекрасен материал! Благодаря на г-жа Христова.

 47. 47 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Явно за авторката всички, които не желаят да спят на земята и да серат в гората са 'забогатели кифладжии'. С това не мога да се съглася...


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 48. 48 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#47] от "Santa_Claus":
  Ти явно си незабогатял кифладжия по манталитет или още по-лошо нещо като Б.Б да строим,да има,да остане.Първо на морето има достатъчно и предостатъчно легла в комплексите и второ,още от 1986 г,от когато аз ходя на къмпинг ,спането в палатка беше по-скъпо от квартира или евтин хотел,това в каравана от среден.Къмпингите бяха и са пълни.Хора с акъл предлагат легло в каравана на цена на среден клас хотел.Една каравана със санитарен възел втора ръка струва 5-10 000 лева.И по голям "келепир" от хотел,и щадящо околната среда.За къмпинг е достатъчна вертикална планировка и трасировъчен план.Може да се намира и в земеделска земя или в гора.Всички къмпинги се оказаха успешни и печеливши бизнеспроекти.Фалирал къмпинг,за разлика от хотел или ваканционен комплекс няма.Във Френска полинезия има колиби, и наколни колиби в които цените са до 1000 долара на вечер и са устойчив бизнес за обшността. Мутро-милиционерския бизнес модел за туризъм е прави се някакъв хотел,сключва се договор с туроператор да докара олинклузив туристи,дето се хранят с боклуци и поят с алкохол без бандерол.Работещите в тия хотели са с мизерни заплати,които не винаги получават ,и са такива,дето за нищо не стават,щото тия които стават,правят същото в чужбина за повече пари.Всяка конкуренция се пресира по милиционерски и или муцунски,

 49. 49 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#45] от "boby1945":Ами някой с акъл в главата бе.Собственика на един имот в Лозенец без да се набутва да свеня предназначение,да вади разрешения за строеж и т.н,само с водопроводна инсталация с маркучи и една лайнарка да чисти кенефите на караваните и камперите,взима по 3500-5 000 лева от каравана на сезон.Мисля че нормата на възвращаемост на такава инвестицият е по-висока от таази в създаване,поддръжка и управление на хотел.И никой не протестира.

 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#49] от "slonsco":

  Е приятел, не може цялото население на Лозенец (в случая) да се изхранва и развива с "лайнарски" услуги и то на кемпове за голосранци от шоплука.... (поне кемперите да бяха дебелосерковци от Германия, да има оборот, както беше през 60-те)...
  Трябва си и як основен бизнес....
  Седерастията унищожи индустрията, не остава нищо друго освен туризЪма.... затова и искат да строят хората.... за да има работа......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на Margarita Voiska
  Margarita Voiska
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":
  Българската природа не е нито твоя, нито моя, нито "чужда"- тя е на всички българи!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, Евангелие на завистта. Негова присъща добродетел е равно поделяне на мизерията.” Уинстън Чърчил
 52. 52 Профил на Margarita Voiska
  Margarita Voiska
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#23] от "MB":
  Не е достатъчно само да "гледаш"- трябва и да виждаш!
  Второто май не го можеш !

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, Евангелие на завистта. Негова присъща добродетел е равно поделяне на мизерията.” Уинстън Чърчил
 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#50] от "boby1945": Точно тези от караваните пълнят и плажния бар,и кръчмите и яздят забравих да кажа,че още някакъв будала според теб е направил конна база и предлага езда и екскурзи с коне,също вероятно печели добре и вероятно е по удовлетворен от живота който води и това което прави.Същите ползват услугите и на сърфучилището на метри от там.От мечтаните от теб дебелосерковци от не знам къде си печели основно туроператора,някой от големите и собственика на хотела, като икономисва от всякъде,вкл. и най-вече от заплати.Щото тия ол инклузив туристите почти не харчат извън пакета .И пачалба от 30 000 от декар земя,с ниски инвестиции,почти без риск прави цената на тази земя минимум 150 000 евро на декар при норма на възвращаемост 10% годишно.Такава цена никога не е била постигана.Този,който е направил това с много ум и малко усилия,пари и риск е спечелил от земите си за максимум 3 години толкова,колкото ако го беше продал.А тоя открит плаж и ветрилник на Иракли,в комбинация с къмпинг може да е много по печеливш,отколкото някакъв хотел,който нищо чудно и да фалира.

 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#53] от "slonsco":

  Не бери дерта на инвеститора и собственика на земята...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на Stanqo
  Stanqo
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Само когато последното дърво умре, последната река бъде натровена, последната риба бъде хваната ще разберем , че не можем да ядем пари.

  Нашата позиция е пълната защита на Черноморското крайбрежие от своеволията на властта! Подпишете петицията за да ударите олигарсите през ръцете! Всеки ден, метър по метър те заграбват нашата природа! А ние не сме аборигени!

  http://www.avaaz.org/en/petition/Obyavyavane_za_priroden_park_na_400_metrovata_kraybrezhna_zona_v_blgarskiya_sektor_na_Cherno_more/

 56. 56 Профил на ThePuppetMaster
  ThePuppetMaster
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#47] от "Santa_Claus":

  А, защо не??

  На земята се спи здравословно, а пък в гората се сере наи-спокоино - кое му е лошото?


  "Those who are ready to sacrifice liberty for security, deserve neither!" Benjamin Franklin. За плоските мозъци - плосък данък!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK