От един наемател на дивия плаж Корал

Снимката е илюстративна и архивна.

© Дневник

Снимката е илюстративна и архивна.Строителството на къмпинг "Корал" е спряно. Това съобщи вчера министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в края на обществената дискусия, на която отново се спореше по идеите за промени в шест закона, които трябва да защитят по-добре дюните по морето и да въведат по-строги ограничения за строителство. Тези поправки бяха предизвикани от скандала със строежа на дюните в Несебър от началото на годината, макар още да не е ясно какво ще влезе финално в законите и ще може ли наистина да защити подобни територии. Защото в началото на тази седмица стана ясно, че е започнал строеж и в Иракли, който също е с нарушения, но ако за него не бяха сигнализирали граждани и онлайн медии, можеше да остане незабелязан от отговорните институции. Преди два дни сайтът "Бивол" съобщи, че в последните дни на 2012 г. община Царево пък е подписала две строителни разрешения за ваканционен комплекс на един от последните дюнни плажове в България - Корал. След бързата проверка на МРРБ се оказа, че също има нарушения - разрешителните, според Павлова са незаконни. И там няма да се строи засега. "Корал" също има дълга история, инициатива "Да запазим Корал", и инвеститори, които искат да реализират проектите си.
"Дневник" започна проверка на казуса с въпроси до институциите и засегнатите страни. В сайта на плажа, настоящият концесионер - Атанас Русев, е споделил своята гледна точка към случващото се и проблемите. Публикуваме я едно към едно, като част от историята:


Милея за природата. За дивото. За красотата.


Това ми даде сили да предложа на мойте приятели през 2008-а година да вземем под наем от държавата плажа Корал, над който току-що беше надвиснала опасността от тоталното му унищожение и застрояване. С единствената цел да го ЗАПАЗИМ.
Решихме че, ако сме страна ще може да следим за всичко незаконно което се случва и да реагираме.


Тогавашния кмет Петко Арнаудов ни намрази от самото начало. За адвокат Мосинов от схемата бяхме "романтичните момчета". Никой не можеше да повярва че не го правехме за пари, че на плажа няма нито един платен чадър. Мръсен и разграбен, опустял, на никого ненужен, Корал беше поредната мишена да се превърне в бетон от край до край. Разгледахме плана за застрояване като "клиенти" готови да платят за апартамент на 20 м от брега на морето. Сценария за застрояване беше жесток - от всичко щеше да остане 20 м ивица с пясък (плажа на места е повече от 200 м широк)... хотели, басейни... бетон.


Плажът трябваше да се вземе под наем от община Царево по това време. На първата среща направо ни се изсмяха в лицето. "Знаем ли срещу кой сме тръгнали и какво си мислим?" На конкурса до последния момент бяхме единствените кандидати. Няколко часа след последния срок - самата община подаде документи за конкурса от страна на инвеститорите зад плажа. Имахме човек там, който проверяваше и ни казваше. С мръсниците можеше само така да се играе. Нямахме никакви шансове да спечелим и го знаехме. Те ни го казаха и на втората среща. Планът им беше да го вземат под наем, кмета да нареди затваряне на района за летния сезон, като пътищата се унищожат, и за едно лято и зима да заприлича всичко на унищожения къмпинг "Оазис" няколко километра по на юг.


Няма да ви разказвам как спечелихме конкурса и взехме плажа под наем. Без да даваме пари. По-друг начин типично български. Но стана някак си, по чудо.


Тогава, през лятото на 2008-а спряхме строежа на канализацията и водопровода за бъдещата бетонна истерия, започнаха я през есента и зимата и си оставиха ръцете, защото всичко беше парлама. 


През 2009-а взехме плажа отново под наем за 5 години от самата държава в лицето на МРРБ. През зимата на 2010 зад плажа изкопаха големи дупки за "помпена станция", извозваше се пясък и прокопаха огромни канали, които излизат на самия плаж, всичко абсолютно незаконно със знанието на тогавашния кмет Петко Арнаудов. Преди сезона възстановихме със собствени средства "пейзажа" като зарихме по-голямата част от незаконните изкопи и сезирахме институции и медии - без никакъв отзвук. Чадърът от кмета на Бургас седящ зад сделката Корал се усещаше.


През юни 2010 организирахме пресконференция в БТА - "Да запазим Корал - Блатно кокиче в плажа Корал и незаконните строежи по Южното Черноморие". Защото знаете ли, че на мястото е имало природна забележителност "Блатно кокиче" в къмпинг "Корал" под N 142, и през 2003 г. със заповед № РД-1030, министъра на околната среда и водите Долорес Арсенова го ЗАЛИЧАВА от регистъра поради "необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му". За да може земята да се продаде и "усвои". Но популацията на блатно кокиче не е изчезнала, а напротив - всичко зад плажа е в кокичета.


След няколко дена МОСВ излeзe с прес-съобщение че блатно кокиче в къмпинг Корал не съществува - установено от експерти - поредната манипулация на община, кметове и министерство, замесени в крупна корупционна схема. Обогатилите се от сделката за земята бяха притеснени и използваха политическото влияние на бургаския кмет Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ, за да осуетят връщането на защитената територия "Блатно кокиче". "Оказа се" че географските координати на защитената територия се намират във вече обезобразения к-г "Оазис", а името и мястото е на Корал. Така че ако трябва ОВОС за Оазис - ОК - територията се намира на Корал - ако пък трябва да няма кокичета на Корал - ОК - координатите са в Оазис. Истинска гавра от страна на МОСВ.


Популацията на блатно кокиче никога не е преставала да съществува на това място. Освен нея има и редица други защитени видове като например пясъчна лилия и др. Това е установено и доказано еднозначно от ботаника Чавдар Гусев, който в края на м. юли 2010 г. по наша молба проведе комплексно изследване на зоната и установи наличието на голяма популация на блатно кокиче. Направен е експертен доклад и границите, броя и други характеристики на популацията са определени и картирани. Заснети са подробни професионални репортажи и са направени редица снимки на блатните кокичета обитаващи зоната. Материалите са предоставени на екологични отрганизации и МОСВ. Без никакъв резултат. От РИОСВ Бургас достигнаха слухове че всичко ще се направи - само да не се шуми. Но ...


На  7 август 2010 организирахме мащабна еко-акция на самия плаж, на която присъстваха повече от 300 души, основа се гражданско сдружение "Да Запазим Корал". Бяха изнесени фрапантни факти от разследващите журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов за крупни далавери, корупция и измами, свързани със земята зад плажа. Това събитие "нарочно" не беше отразено в нито една от местните медии или телевизии. Екип от френската телевизия засне материал, който след година беше излъчен във Франция в специален филм посветен на проблемите в България...


И като резултат - абослютно нищо. Тишина. Потулване на скандала.


През 2008 г. се издадоха строителни разрешения за земята зад плажа от община Царево. Гаранциите по далаверата трябваше да се изпълняват. БЕЗ абсолютно никаква КАНАЛИЗАЦИЯ, ВОДОПРОВОД или възможност за ЕЛ. ЗАХРАНВАНЕ са издадени строителни разрешения, в които явно фигурират фиктивни договори за присъидиняване към тези мрежи - те просто не съществуват и до този момент (2013 г.) на това място. При разглеждането им правят впечетление редица небивалици като например подземни гаражи за повече от 500 автомобила и др. подобни... При наша проверка и сигнал се оказа че тези разрешителни са в грубо нарушение на закона и тогава лично министър Плевнелиев и МРРБ заведе дело срещу община Царево по случая. Но общината обжалва, а МРРБ не плати съдебна такса от 20 лв., не се яви на делата и лятото на 2012 г. ги ЗАГУБИ. Излезе, че строителните разрешения са ВАЛИДНИ.


2011 г. премина в битки с кмета на Царево, който по всякакъв начин беше решил да ни махне от плажа Корал. Нарочни репортажи в местната преса, нарочни проверки от всички институции. Преди това беше започнало личното ми нападение към нехайството на държавните институции в района по повод насилственото застрелване на делфини...


Дойде сезонът на 2012-а с новото управление в общината от страна на кмета от ГЕРБ. По подобие на предишния беше и отношението му. Но през този сезон стана нещо, което не е споменавано до този момент. МРРБ започна нарочни проверки по плажовете вкл. и на Корал, които имаха за цел единствено и на всяка цена да намерят пропуски, за да могат да глобят концесионерите или да ги изхвърлят, ако са неудобни. Проверките се извършваха по остарялата Наредба, по която нито един плаж не можеше да е коректен - защото например там е записано, че на всеки спасителен пост трябва да има по 1 спасителна лодка... Това условие не е реално изпълнимо и не е изпълнено на никой плаж в страната. Но този критерий никога не влезе като нарушение. А на плажа Корал - "експертката" Златка Божинова от МРРБ (със стаж малко повече от година в МРРБ) "установи", че на плажа липсват ВЕТРОЗАЩИТНИ ПЛОСКОСТИ НА СПАСИТЕЛНИТЕ ПОСТОВЕ.


Пред цялата комисия и лично пред мен тя заяви, че ще ни намери проблем на плажа, каквото и да правим - и го намери. Имаше плоскости от слама - защото не обичаме пластмасата - предишния ден буря ги беше нарушила... По време на проверката се оказа, че проверяващите нямат точна схема - т.е. не знаят границите на това, което проверяват... Като резултат обаче ние получихме една честитка от МРРБ, че трябва да заплатим сумата от 30 000 лева за неизпълнение по договора. Независимо мнение на друг експерт многократно проверяващ ни на плажа през последните години е, че няма как това да не е поръчка и да не е тенденциозно.


Поинтересувах се малко повече от тази "красива" постановка. И знаете ли какво се оказа - че има едни хора в Бургас, около кметството там, които бяха събрали вече сервитъорки за Корал за идващия сезон, защото това според тях е новият Слънчев бряг 2, след като го вземат, а ние сме балъците дето трябва да си ходят. Интересно... гледах министърката на МРРБ по телевизията усмихната до кмета на Бургас Димитър Николов, неотменно присъстващ във всички етапи на сделката-далаверата Корал. Павлова се похвали пред премиера, че ще събере повече от 1 милион лева от "недобросъвестните" концесионери, като нас например, които с цената на време, труд и нерви се опитваме да запазим кътче от страната от разграбване и унищожаване от страна на самата държава. И се замислих колко ли европейски проекта МРРБ е дала на община Бургас и колко ли пари минават от там. И дали далаверата Корал е просто нещо доста дребно, за да се занимава някой с него.


През месец октомври 2012 подадох писмен сигнал за корпуция и неправомерни действия от страна на служители на МРРБ до кабинета на Бойко Борисов. Срещнах се с началника на кабинета - г-жа Румяна Бъчварова в Министерски Съвет. Разговорът продължи повече от 2 часа и госпожата просто не можеше да повярва на фактите, които изнасях пред нея. Записа си всичко и каза, че ще започне проверки. До този момент нямам писмен отговор или не знам нещо да е направено по случая. Само за Нова година получихме едно изключително грубо писмо от заместник-министъра на МРРБ да си платим и че никой не иска дори да се срещне с нас за споразумение или разговор.


Днес ми се обадиха от bTV. Какво ни е мнението за обявяване на национален парк на Черноморието, в който е включен и Корал. Казах с ясно съзнание, че АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМЕ ИДЕЯТА, защото най-важното нещо за нас е ДА ЗАПАЗИМ КОРАЛ.


Четете отговорите на институциите и повече по темата в следващите дни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Днес ми се обадиха от bTV. Какво ни е мнението за обявяване на национален парк на Черноморието, в който е включен и Корал. Казах с ясно съзнание, че АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМЕ ИДЕЯТА, защото най-важното нещо за нас е ДА ЗАПАЗИМ КОРАЛ."

  АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ ИДЕЯТА ЗА ЧЕРНОМОРСКИ НАЦИОНАЛЕН ПАРК!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 2. 2 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1146 Весело

  Хаха! Вижте т.н. "илюстративна и информативна" снимка! Ето така искат протестиращите софиянци да изглежда българското черноморие! Много е "еко", много е хубаво! Каравани, палатки, а в храстите в ниското спринцовки и презервативи. Първите празни, вторите пълни. Море и спомен!

 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  При наша проверка и сигнал се оказа че тези разрешителни са в грубо нарушение на закона и тогава лично министър Плевнелиев и МРРБ заведе дело срещу община Царево по случая. Но общината обжалва, а МРРБ не плати съдебна такса от 20 лв., не се яви на делата и лятото на 2012 г. ги ЗАГУБИ. Излезе, че строителните разрешения са ВАЛИДНИ.

  Плевню
  Те така се прави... за 20 лв...

 4. 4 Профил на sas
  sas
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Оставка на цялото правителство и проверка на тяхното имущество и пари в банки.

 5. 5 Профил на zdravass
  zdravass
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#2] от "Варненски":
  По-приятна ли ще ти е снимка от Слънчев бряг със завършените и незавършени чудеса на архитектурата, и с пияни до смърт малолетни русначета, британчета и др, а?

 6. 6 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В България има вече нова категория граждани - МЪЧЕНИЦИ на държавната ни администрация. Да си имаш работа с нея и да стигнеш до законово обоснован резултат е "кауза пердута". Там е просто свърталище на негодници, тъпи корумпирани протежета и роднини на по-горните етажи на властта . Ако се случат изключения, системата ги отхвърля. Но това са нашите сънародници, дами и господа! не са нито марсианци, Нито венерианци, чисти българи са си, отхранени и обучени в България. Не един, не сто или петстотин - хиляди, хиляди, които работят за законни и незаконни пари СРЕЩУ своята родина, срещу своите потомства, срещу всичко, което би трябвало да е в помощ на напредъка ни. Ще имаме напредък и излизане от кризата на "куково лято" - 90% от българите са с този манталитет на егоистичен стремеж за лично облагодетелстване. Така че поклон пред всеки, който се жертва в обречена битка за бъдещето на България.

 7. 7 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 770 Разстроено

  Хубавото е,че се казва от човек видял всичко.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 8. 8 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 481 Разстроено

  Сменили координатите на мястото, за да "докажат", че няма блатни кокичета...Ето такива лъжи се изсипват всеки път, когато граждани се опитват да попречат на грабителските им и разрушителни схеми.

 9. 9 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#5] от "zdravass":

  Yeah, Сл.Бряг стана егати гетото, то бива, бива, ама това е туморно.
  И BTW, не съм краен, не съм против развитието, ама има една думичка, прилагателно пред развитие, викат и "устойчиво".

  И още нещо, отрасъл съм на морето и зная какво беше преди, и на какво заприлича сега.

  Стройте, ама с МЯРА, още веднъж - вика му се "устойчиво", sustainable на чист български, с баланс и хармония. Има си начин да са всички доволни, ама не става с издрискването на 300 мили бетон !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 10. 10 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#2] от "Варненски":

  ами ела да живееш в бетона и прахоляка в софия и после ще те питам какво ще цениш.
  преди беше малко мизерно да ходиш на къмпинг ама откакто черноморието и банско станаха младост1 си е супер лукс да си на място където няма трафик, бетон и прахоляк и най- изсъхналия трън ти се вижда чудно красив

  Cogito ergo sum :)
 11. 11 Профил на zdravass
  zdravass
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#9] от "SeoKungFu":
  Съгласен!

 12. 12 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Всяка дебелогъза маймуна смята, че има права над части от българската земя, та да я обръща на бетонно гето, когато и където му е кеф. На кол.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 13. 13 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1447 Гневно

  Леле! Във всеки абзац на тази изповед има факти, плачещи за прокурор, замесени бивши министри, настоящи кметове...

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 14. 14 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 497 Неутрално

  заемащите временно властта и управлението яко се оплетоха и се чудят как и от какво по-напред да отклоняват вниманието на матряла.
  Южното черноморие, Алея първа, Витоша,Банско, Западен парк - все емблематични далавери и откровенно нарушаване на закона с протекции.И петър диков нагло се изказва,че протестиращите са маша в ръцете на алтернативни крадци.

 15. 15 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако всичко това е вярно на 10%, евала на пичовете! А всички останали трябва да бъдат вързани публично на един стълб и убити с камъни! Начело с кметовете и цялата държавна администрация, на които ние плащаме заплатите!

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  [quote#2:"Варненски"]! Ето така искат протестиращите софиянци да изглежда българското черноморие! Много е "еко", много е хубаво! Каравани, палатки, а в храстите в ниското спринцовки и презервативи.[/quote]
  Абе вие черноморските строители сте много малоумни хора бе!
  Ами вземете съберете пари и идете в Гърция или Турция вижте там как се строи и по-важното как не се строи !
  Нали това което направиш трябва да носи доходност за теб или баламите купувачи !
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Гневно

  До коментар [#2] от "Варненски":

  Такива като тебе не трябва да се раждат... Ти ходил ли си някога там?! Видял ли си какво е?!
  Трябва да те заточат на този плаж без право да го напускаш, докато не събереш спринцовките и презервативите. Предполагам ще е доживот, защото няма да намериш...
  Аман от ... умствено "прекалено" развити!

 18. 18 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Закони ли?
  Администрация ли!?
  Правосъдие ли!?
  Медии ли!?
  Европа ли!?
  Лого ли!?
  Погром!
  И след погрома пак погром.
  По-добре морето да прелее.

 19. 19 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#15:"razlichen123"]Ако всичко това е вярно на 10%, евала на пичовете! А всички останали трябва да бъдат вързани публично на един стълб и убити с камъни![/quote]

  Вярно е, че и още как!
  От 1997 година летуваме семейно на този плаж. Само който е ходил, може да разбере за какво става дума.
  След тази статия си обяснявам започналите строежи и изкопни работи, както и необяснимото им (за нашите стандарти) стопиране.
  Винаги съм смятал т. нар. "Народен съд" за несправедлив. Но като чета какво става ( а очевидно е истина), смятам, че само такъв съд може да спре необхватната лакомия политическа - няма какво друго! Ама бил несправедлив - само тогава, когато спрямо тебе постъпват така, както и ти към другите, може и да се усетиш, че си сбъркал...
  И като гледам развитието на нещата в България, сигурен съм, че нашите "политици" все някога ще докарат нещата до там. А ми се струва и че не е толкова далече това "някога"...

 20. 20 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 551 Неутрално

  „Стари хипари“ от Михаил Вешим е една прекрасна книга за това как софиянци почиват на морето – от панелните куптори да осраните къмпинги. Последното хубаво море на „Корал“ беше през лятото на 1988. И на „Юг“ също.

 21. 21 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Крайно време е да се спаси малкото природа останала по нашето Черноморие.

 22. 22 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#13:"Мария"]Леле! Във всеки абзац на тази изповед има факти, плачещи за прокурор, замесени бивши министри, настоящи кметове... [/quote]

  Как мислиш - защо беше тази "битка епическа" за Главен прокурор?!

 23. 23 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "petrana6":

  За съжаление - всичко написано е истина...

 24. 24 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Браво на хора като автора Атанас Русев!

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 25. 25 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Ами за съжаление това е положението БГ. За съжаление са малко медиите, които изнасят информация, какво точно се случва. За първи път чета какво става там и съм потресен.
  Разбирам, че "симпатичния" кмет на Бургас е тлъст далавераджия. Всъщност нищо ново. За съжалени тук се става милионер, като държавен или общински служител. Тия плужеци няма да оцелеят в една нормална икономическа среда.

 26. 26 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#2:"Варненски"]Хаха! Вижте т.н. "илюстративна и информативна" снимка! Ето така искат протестиращите софиянци да изглежда българското черноморие! Много е "еко", много е хубаво! [/quote]

  Снимката е точно такава, каквато е и действителността. Но ти явно си толкова отровен, че не виждаш нищо извън собствените ти мисли - за презервативи и спринцовки.
  Нищо такова няма. Там отиват хора, които искат да летуват на природа. На палатки, с каравани, без ток и водопровод. Има хора, изкарващи при тези условия 2-3 месеца (завиждам им, че могат да си го позволят). Такива плажова, доколкото ги има, са единици.
  Но това са неща, които никога няма да разбереш... Ти си от хората, които искат да ги ликвидират!

 27. 27 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1139 Любопитно

  Поклон. Малко са хората които по този начин и с цената на много жертви са готови да се опълчат на "системата" .
  Доколкото разбрах имате едни 30 хиляди лева за плащане. Направете сметка и я публикувайте. Мисля си, че ще се намерят хора, които да помогнат.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 28. 28 Профил на Irina Nedelcheva
  Irina Nedelcheva
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "Варненски":

  Ха! Ти май като си заровил главата в пясъка като щраусите, си мислиш, че по тези места летуват същите пияни и надрусани говеда като в бетонните "плажове" свързващи думата почивка само с алкохолен секс туризъм...
  Е, бях това лято на Корал и да ти кажа единственото нещо, което не беше наред е бетоновата сграда издигаща се на възвишението!

 29. 29 Профил на Силвия Георгиева
  Силвия Георгиева
  Рейтинг: 442 Гневно

  Спомнете си Арапя! Летата, прекарани там и това което се случва в момента. Ще оставим ли същото да се случи и с Корал?

 30. 30 Профил на Irina Nedelcheva
  Irina Nedelcheva
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "SeoKungFu":

  Не знам защо по дяволите използваш думата "устойчиво" и то толкова "убедително"!?
  Единствената хармония е къмпингът да си остане къмпинг. Единственото "цивилизовано" съоръжение трябва да е баня и добре поддържани тоалетни.

 31. 31 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 646 Гневно

  Потресаващо. Само тотална забрана за строителство по черноморието от най-северната до най-южната му точка ще реши нещата. Иначе винаги ще се намират удобни подкупни чиновнически отрепки, които да оправдаят и най-налудничавата идея за строителство. Да се забрани строителството в ивица от 200м и това е! Тези в ивицата от 200 до 500м с височина до 6 метра и плътност не повече от 30%!

 32. 32 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#29] от "havga":
  Д абеше само Арапя! От години почивам в Гърция, но преди 5 години при последното ми посещение на южното черноморие се уплаших като видях какво са направили с къмпинг Градина и Златна рибка. честно , доплака ми се.

 33. 33 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Черноморски Национален Парк...
  Директор - Емил Димитров Ротманса.

 34. 34 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#2] от "Варненски":
  Изобщо не си прав. Хората с кемперите и караваните в повечето случаи са улегнали и научени да обичат и пазят природата. В това възпитават и децата си. Останалото е ясно - българското черноморие отдавна не е дестинация, в Гърция диви плажове колкото щеш. Чисто, уредено и безпроблемно. И не ми дъни чалга от съседната кръчма със съмнително разрешително.
  Ненавистта ти към софиянци - не подлежи на коментар.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 35. 35 Профил на prase2
  prase2
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Като чета такива статии направо ми се плаче. Защо това се случва само в България, защо само ние не можем да си опазим морето. Всеки може да види, че по плажната ивица на държави като Белгия и Холандия например няма нищо застроено, само пясък. Защо в Белгия могат да си опазят морските резервати, а ние не можем.
  Този кошмар трябва да има край, не трябва да продължава вечно. Хората освен от хляб се нуждаят и от справедливост.

 36. 36 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#19] от "opt_02":

  Това с народният съд не е баш така! Имам в предвид след 9-ти!
  Иначе нещата в България ще се оправят, когато 2ма-3ма с калашници влязат в Парламента и почнат да пуцат наред, без да подбират! Те там са едни и същи боклуци, без значение от коя партия са! Само след това могат да дойдат хора ,които да мислят за БЪЛГАРИЯ! И кръвта от стените на парламента не трябва да се почиства и измива, за да знаят всички следващи дУПЕтати,какво ги очаква, ако не мислят за Род, Държава и Народ!

 37. 37 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#25] от "SSS":

  Ще оцелеят и още как,то у нас има ли нормална икономическа среда?

 38. 38 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#27] от "DrAvalanche":

  Подкрепям с две ръце.
  И не само това - лятото задължително ще посетя Корал.
  И ще видя с какво мога да помогна на място.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 39. 39 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#36] от "razlichen123":

  Като цяло си прав. Нямам предвид, че т. нар. Народен съд е справедлив. А че несправедливостта ражда също несправедливост, при това в по-уродлив вид и в по-големи размери. А че покрай сухото ще гори и суровото... то винаги е било така. И - не, че го искам, но подобни действия няма как да не доведат до такива последици...

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#34:"ПАВЛА"]Ненависта ти към софиянци - не подлежи на коментар. [/quote]

  Комплекси, комплекси... това е причината за тази ненавист. Ама то не е до провинция, а до манталитет... когато желанията не отговарят на възможностите, така се компенсират.
  А за останалото, написано от тебе за летуващите - е точно така. И не само за улегналите - просто хората сами следят да се спазва определен ред и хигиена.

 42. 42 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#40:"Варненски"]Обиклил съм де що има из нашето крайбрежие и мога да давам оценки в пъти по-актуални и коректни от 95% от вас за това къде какво има.[/quote]

  [quote#40:"Варненски"]И да, на снимката се вижда мизерия, така както е и в реалните ситуации по плажовете. [/quote]

  Тези цитати са достатъчно доказателство, че самочувствието ти е далеч под възможностите ти.
  Първо - не е необходимо да си обиколил 95% от плажовете. Аз летувам от 15 години на този плаж и имам основание да твърдя, че малко са толкова запазени.
  Второ - не знам ти какво виждаш на снимката, но да си позволиш летуване с подобни каравани на такъв плаж - а и не за ден или два - а и такава каравана се тегли не от Запорожец - не бих определил такива хора като мизерни.
  И трето - горното го написах не защото смятам, че ще го разбереш. А защото може някой, който не е ходил на този плаж, да вземе и да ти повярва...

 43. 43 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#25:"SSS"]Тия плужеци няма да оцелеят в една нормална икономическа среда. [/quote]
  Те и в сегашната си среда няма да оцелеят. Но докато ги изяде някой, на тях подобен, доста бели ще натворят... Ама нали знаеш - "След нас - и потоп!"

 44. 44 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#2] от "Варненски":Това със спринцовките е пейзах от Слънчев бряг и другите подобни клоаки. Всъщност не са ли достатъчни хотелите по цялото черноморие, та ви запречиха няколкото диви плажа?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 45. 45 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1112 Гневно

  Нямам думи!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 46. 46 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#40] от "Варненски":
  Логиката на морския туризъм в България е елементарна - комбинация от "Ден година храни" + лайна с тръба в морето. какво има да й схващам?

 47. 47 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До голяма степен освинването на морето и на планините се дължи на местното им население - защото са готови да се продадат за 5 лв на който им ги предложи накуп, вместо да се напънат и да направят нещо смислено, което да им носи доходи години наред..

 48. 48 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#46:"glatzial"]До коментар [#40] от "Варненски":
  Логиката на морския туризъм в България е елементарна - комбинация от "Ден година храни" + лайна с тръба в морето. какво има да й схващам? [/quote]

  Само морския туризъм ли?
  ХА! Че дори в София 40 процента са без канализация!! Не говоря за пречиствателна станция, а просто за канализация. А все пак тук се наливат най-много пари!
  Разходи се да видиш какво се влива в искър малко след Бенковски

 49. 49 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Брей, ще им стане нещо на дебелите задници ако си построят хотелите 100 метра навътре от защитената плажна зона, както е по закона за черноморското крайбрежие.
  Като се замисля, тези дето разпъват палатки и паркират каравани върху пясъка и те не са по-добри.
  Пясъка си е държавна собственост, която е на всички и никой не може да го окупира. След това 100 метра зона навътре от него - да я оставят зелена да си расте блатното кокиче.
  Оттам навътре вече щом са частни земите - да си строят каквото щат.

 50. 50 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#48] от "ggrigorov":
  И понеже в София е така, да го направим навсякъде така? На море никой няма да отиде, ако трябва да плува във фекалии.

 51. 51 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#30] от "volange":

  Съгласен съм, както съм съгласен да се строи умерено в урбан-зоните, не в защитените зони, освен това ако искаш щи покажа снимки, дето ме feat-ват от протестите навремето, когато живеех у дома, преди мутромилицуйнерската шайка да нахлуе.

  Не съм ти враг, baby, така че chill.

  Използвам термина устойчиво, понеже зная на практика какво значи. Вярвам в чистите, хармониращи с природата технологии като качество на живот, не като завръщане в пещерите и протест заради купона. И не че не съм rioter & protester, може би съм много повече от дузина като теб.
  Това, че досегашният прогрес на человечеството се е дължал на горене на въглища, земно масло и охлаждане на уран, не значи че няма други начини за доста по-добри варианти, изобщо, не само като източници на енергия. В пещерите и горите е готино, ама не става за ... устойчив живот. Както и не става с издрискване на бетон навсякъде.

  Само с показване на проблемите не стаа, трябват и решения.

  ЧиърЗ!

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 52. 52 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Както се вижда от изповедта в грабежа няма партийно членство: Всички партийни членове, особено на високи позиции в държавното управление грабят и съсипват майка България без да им мига окото! Всички големи безобразия и кражби се правят все в името на народа!За сметка на народа! И в случая да напълнят кесиите и банковите сметки на едни мутри с 40 млн.лева.парите заради които увеличиха възрастта а пенсия с 3 години. За пенсия от 150 лв. Разделете 40 млн на 150 и разберете относителната стойност на грабежа. А ако са милиарди левове.
  Мутроолигархия украсена с партийни цветове!

  apoloniy
 53. 53 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#28] от "volange":

  И ние това лято бяхме там след няколко години отсъствие и сме възхитени от работата на концесионера. Беше чисто, имаше ред и всичко беше чудесно. Това е едно от малкото останали природни места по Черноморието и заслужава да стане пример за това как хем може да е диво, хем да е прилично.

 54. 54 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 611 Неутрално

  "Дневник", благодарности за тази статия. И дано проверките ви да доведат до спиране на бетонирането поне на едно място.

 55. 55 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Преди по Южното черноморие имаше къмпинг на всеки плаж, сега на всеки залив и хотел. А за тези които не искат да летуват в блок какво остана?

 56. 56 Профил на Irina Nedelcheva
  Irina Nedelcheva
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#51] от "SeoKungFu":
  Повече от дузина като мен!?..... Еха, самочувствие! Толкова много думи в този коментар, а нищо не каза. Това, че има хора като мен, които искад да си прекарват почивката в "пещерата", трябва да ти говори, че нямаме нужда от "устойчиво развитие", а от дивата природата такава, каквато си е!
  И си има хубава българска дума НАЗДРАВЕ!

 57. 57 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Браво на АТАНАС Русев !

  И да му пожелаем Честит Имен Ден !!

  Бъди здрав и дерзай !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 58. 58 Профил на goasyouplease
  goasyouplease
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой по-нагоре вече предложи, но и аз да се включа. Ако има някакви глоби за плащане да направим една сметка за дарения и лично ще даря, че ще и ходя да събирам.

  DON'T PANIC
 59. 59 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Шапка свалям на мечтателите, тръгнали срещу административната и мафиотска машина в името на идея.
  За поредните безобразия на властимащите вече нямам думи да се възмущавам.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 60. 60 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Разстроено

  Къмпинг "Корал" го помня още отпреди 10 ноември, с училището по сърф и волния живот на плажа...
  После го посетих веднъж, когато беше вече унищожен, изглеждаше жалко, но прекрасното диво място си беше все още там. (Аз съм така да се каже, от феновете на къмпинг "Оазис", за който не ми се говори, че сърцето ме боли...)
  Не знаех, че се е опазил и досега от строителство, явно благодарение на хора като автора.
  Дано да остане и занапред така!
  Стига бетон по Черноморието!!!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 61. 61 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#27] от "DrAvalanche":

  Почитания за хората от Корал!!!

  Ходя на този плаж много преди да има инвеститорски интерес. Ходя там откакто Лозенец беше малко село с една кръчма. Ходя и на Оазис преди бащата на Белослава и компания да го полазят, а после гордо да си пият мохитото в полупразния курорт, и техните приятели "без врат и чело" да възкликват от шезлонга 'Ей брато, ти си си направил чудеса тука! Глей, братче - цивилизация, пиене, леки сервитьорки. А преди каква беше дивотия, къмпингари, мизерия... Ела ма мацо, ела ми сипи и после ми дОнеси едно агнешко бутче, да не захапа твойто' (точен цитат от именит БГ "бизнесмен"!)

  Свободата както винаги се разбира грешно от българина. На Корал е пълно със селяндури които правят кочина там, защото и вкъщи си живеят в кочина. Това са хора, които си хвърлят боклука през прозореца, върха на купона за тях е да се напият до безпаметност, а морето им служи само за олабване на махмурлука и пикаене, ако гората им е далече. Тези хора биха правили същото и в Слънчев браг ако можеха да си го позволят.

  Но на Корал има и хора които наистина разбират свободата. Те са там, не защото не могат да си позволят хотел, повечето от тях дори биха плащали повече само, за да са близо до природата, за магията да се приспиваш от шума на вълните и да се будиш от лъчите на изгрева. Младежи, които всяка сутрин чистят не само своя боклук, но и този на селяндурите, ходят в химическите тоалетни, независимо колко е неприятно и се радват на малките удовоствия, които сами си устройват, без да изцеждат живота на природата около себе си.

  Мнозинството от тези хора са последния останал резерв от интелектуалната и духовна сила на България, хората, които наистина разбират свободата и не се страхуват да изразят възгледите си дори пред смазващата сила на простотията и егоизма. Тези хора са образовани и талантливи ит точно това ги прави свободни! Такива ще бъдат и децата им.
  Заради тези деца СМЕ готови да се изправим срещу машината и дай Боже да имаме сили да построим бъдеще за тях, бъдеще изпълнено с хармония, разбирателство и свобода!

  Не се предавайте, момчета, имате подкрепа!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 63. 63 Профил на Васил Тодоров
  Васил Тодоров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Преди много години на 2-3км.преди Ахтопол имаше прекрасен къмпинг "Делфин". С къщички, палатки, голям магазин, медицинска служба, душове, спасителна служба - всичко необходимо. Българската "демокрация" го унищожи. Остана само красивия плаж.
  От няколко години започнаха опити за възстановябане на "Делфин". Естествено, първо с табелата, бариерата и входната такса. Е, защо първо трябва нещо хубаво да го унищожим, а после да го правим отначало? По-евтино ли излиза?

 64. 64 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 921 Неутрално

  [quote#9:"SeoKungFu"]Има си начин да са всички доволни, [/quote]

  Няма начин алчните изроди да бъдат доволни. Това разбрах аз не само от статията, ами от всички материали, свързани с поредните далавери, кражби и схеми на всички нива.

  Много е страшно, че сме се вкарали в много порочна система - ниски доходи - благоприятна среда за корупция; висока безработица - благоприятна среда за издевателства над служители; топ мафиоти на държавни отговорни постове - гаранция за законотворчество в полза на организираната престъпност!

 65. 65 Профил на rumye
  rumye
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дали това, което е на снимката, опазва природата?

  pinyo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK