Как да променяш света със смях

Как да променяш света със смях

© Владимир ПетковЕдин от най-запомнящите се лектори на тазгодишното издание на конференцията TEDxBG дойде от Сърбия. Сържда Попович е социален активист и консултант по революциите. Ръководи Центъра за мирни действия и стратегии Canvas, базиран в Белград. Вярва, че за да промениш света, трябва да проявиш голяма доза хумор. С няколко страхотни истории той без усилие разсмя и развълнува публиката на TEDxBG 2013, случила се в залата на операта в София, а накрая прибра продължителни овации. Публикуваме лекцията му едно към едно, може да прочетете и интервюто с него - специално за "Дневник"

Никога не съм говорил от сцената на опера, надявам се, че не очаквате да запея. Днес ще говорим за едно нещо, наречено laughtivism. Всички знаем за модерните понятия "хактивизъм" и "кликтивизъм" (свързани с дигиталната култура - бел. ред.), но днес искам да изследваме по-задълбочено силата на хумора и креативността и как те могат да променят обществото. Какво общо имат смехът и шегите с революцията? Точно на това е посветена моята история.


От векове изследователите на обществото говорят за едно нещо - условия. Те наблюдават социалната промяна, наблюдават революциите и казват: "Нуждаете се от такъв процент образовани хора, за да направите революция" или "О, никога няма да направите революция, ако хората живеят разпръснато", или "Ако са твърде щастливи и добре платени"... Условия, условия, условия.


Прекарах над 10 години от живота си, пътувайки по целия свят и срещайки се с бунтари. И научих едно нещо -
революцията не зависи от условията, а от емоциите


Емоциите движат хората в една или друга посока.


Ако се вгледате в портретите на традиционните революционери като Ленин, Лао, Че, Кастро и дори Тито, ще видите, че са много мрачни и сериозни хора. И логиката е, че те трябва да са сериозни, защото се занимават с нещо толкова сериозно като революция. Съвсем различни обаче са модерните бунтари. Те пеят, танцуват, барабанят, подсвиркват, усмихват се, покрити са с цветове и послания и всички изглеждат нелепо по свой начин. Големият въпрос е кой е по-правилният подход.


Има едно страхотно изследване на американските учени Мария Стивън и Ерика Ченовет - Why civil resistance work. То разглежда 323 различни кампании от началото наХХ век до 2006 г. Резултатите са впечатляващи. Изследването показва, че ако си сериозен в подхода си към революцията, шансовете ти за успех са 26%. Ако изглеждаш нелепо и имаш неагресивен тон, шансовете ти са два пъти по-големи. Така че тези странно изглеждащи хора знаят точно какво правят и всъщност изобщо не са абсурдни.


Има три основни причини


хуморът да е толкова мощен инструмент в гражданските движения


особено когато те са насочени срещу големите на върха, диктаторите. Първо - хуморът стопява страха. Страхът е въздухът, който диктаторите дишат. Когато няма страх, те не могат да оцелеят. А нищо не може да изпари страха по-бързо от радостта и смеха. Второ, хуморът прави инициативата готина и ако си готин и открит, всеки ще иска да се включи и така движението ще нарасне. Трето - подигравката създава огромен натиск върху властта. Ако тя реагира ще изглежда глупаво, а ако не реагира - още и още хора ще се включват в шегата.


Научих за комбинацията между хумора и дилемата, когато бях млад студент в Сърбия. Имахме малко движение от около 15 души и всички средства, с които разполагахме, общо бяха около 50 евро. Тогава измислихме революционната идея да вземем един стар варел, да направим дупка в капака и да сложим портрета на обичния ни президент Милошевич на стената на варела. Когато сложиш монета вътре, си купуваш правото да го удариш с всичка сила (с бухалка). Оставихме варела в главната търговска част на града и отидохме за кафе. Само за минути имаше опашка от хора, чакащи да "покажат уважението си".


Но това не е най-забавната част. Тогава дойде полицията. Какво, по дяволите, можеха да направят? Да арестуват хората на опашката? Да арестуват нас, като не знаят кои сме? Можете да се обзаложите, че


направиха възможно най-абсурдното - арестуваха варела


Представете си двама полицаи, товарещи варел в патрулката си... Това беше най-страхотната снимка в Сърбия за месеца. Обиколи всички вестници и беше наистина забавен случай.


Как да променяш света със смях

© Владимир Петков


Тази комбинация от хумор и действия, провокирани от дилема, винаги работи най-добре, когато имате глупаво ограничение. Ето пример - в Иран на жените им е забранено да посещават спортни събития, въпреки че там, както навсякъде другаде, има много спортове.


Група смели жени решават да покажат позицията си и дегизирани като мъже отиват на решаващия мач за световната купа между Иран и Украйна през 2006 г. Те не просто присъстват, а сядат на видимо място и влизат във всеки кадър на камерите. Какво могат да направят властите - да ги изведат публично и да създадат международен скандал, или да ги оставят да седят по местата си и да дават "лош" пример? Мисля, че се досещате кое е "по-малкото зло". По-късно иранският режисьор Джафар Панахи направи документален филм за случая, който му спечели международна слава. Заглавието на филма е Offside ("Засада").


Да използваш хумор означава да не подминаваш лицемерието. Когато движението "Окупирай Уолстрийт" удари силно в САЩ миналата година, първото действие на нюйоркската полиция беше да вдигне ограда около култовата гигантска статуя на бика пред сградата на стоковата борса.


Е, една много силна група активисти на лафтивизма в САЩ, наречена Yes, man!, излязоха с много проста и забавна идея. Двама от тях, облечени като клоуни, отвличаха вниманието на полицията, докато мъж, облечен като матадор, прескочи оградата, символично уби бика и си спечели безплатно возене на покрива на полицейската кола. Това видео има около 1 млн. гледания в YouTube.


Хуморът работи добре и в много студени условия


Миналогодишните демонстрации срещу изборите в Русия не бяха лимитирани само до Москва и Санкт Петербург. Забрани за протести по улиците имаше на още десетки места. Тогава в малкия сибирски град Барнаул миналия февруари хората измислиха нещо гениално. Извадиха играчките на децата си на централния площад и организираха протест на играчките. 


Всичко беше наред, хората се забавляваха, полицията не направи нищо, защото би било нелепо. След това обаче идеята влезе в YouTube и придоби огромна популярност. Можете да си представите, че на някой в Кремъл тази идея изобщо не му е харесала, и е решил, че трябва да направи нещо, за да може, ако отново има такива своеволия, полицията да може да реагира. Затова правителството издаде официален документ, който казва: "Протестът на 100 играчки от "Киндер сюрприз", 21 пластмасови войника и 10 колички е


забранен, понеже играчките не са граждани на Русия 


От Русия отиваме на Балканите - в Черна Гора. Знаете, че да ти се загуби багажът по летищата не е никак приятно, но пък не е и голям проблем. На мен ми се случва непрекъснато. Заедно с багажа, разбира се, губиш и последните чифтове чисто бельо - също доста неприятно. Но, когато си обвинен, че използваш държавни пари, за да си купиш ново бельо, както се случи на премиера на Черна гора миналата година - тогава си загазил...


Какво се случва после? Местна антикорупционна група организира протест пред сградата на правителството, събира голямо количество старо бельо и окача на простор по един чифт за всеки министър, за да си имат, ако им се изгуби багажът. 


Има безпощадни места в този свят. Едно от най-страшните в момента е Сирия, където от повече от година хора се избиват по улиците. Но смъртта не попречи на група сирийци да реализират идея, която е тяхната версия на протест. Отидете в YouTube и потърсете групата Top Goon, която отразява ситуацията в Сирия и пародира правителство. Напук на всичките бомбардировки и ужаси хората са изразили своя дух и все още вярват в хумора и в ненасилствения протест. 


В Египет пък две години след като Мубарак беше свален и новият президент Мурси започна да си присвоява все повече власт, незабавно се появиха карикатури с неговия образ. Само за минути силата на лафтивизма там не само роди тези карикатури на новия президент като фараон и породи хиляди шеги и подигравки по негов адрес, но помогна на милиони хора да продължат да протестират и да задържат демокрацията.


Разбира се, правителството се отбранява както може, а


когато не знае как да реагира, тормози вестниците и хората, които му се подиграват


Но това, момчета, не е начинът. Когато го има духът на лафтивизма, хората надвиват ограниченията си и не можете да ги върнете обратно в кутията.


Големият урок тук е, че независимо дали са избрани по демократичен път или не, политиците имат сходен модел на поведение. Може би прекарват твърде много време в това да се наблюдават отстрани - на тв екрани, на големи билбордове или по страниците на вестниците... Знам, че знаете за какво говоря. Тези шеги могат да замърсят имиджа им пред самите тях.


Хуморът и лафтивизмът са начин за обикновените хора да върнат тези фигури на земята и да вземат контрола в свои ръце


Има толкова много креативни, свежи и забавни начини, по които можем да се борим за демокрация, за правата на човека и срещу злоупотребите с властта. Така че продължавайте да си проправятe път към свободата със смеха. Бъдете дръзки, забавлявайте се, променяте света с усмивка на уста.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 707 Весело

  историята с варела ,смех.

 2. 2 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ...официален документ, който казва: "Протестът на 100 играчки от "Киндер сюрприз", 21 пластмасови войници и 10 колички е забранен, понеже играчките не са граждани на Русия"...?!?
  Чувствам, че ме напушва промяна на света Значи другия път - с матрьошки...

  ...хуморът стопява страха. Страхът е въздухът, който диктаторите дишат. Когато няма страх, те не могат да оцелеят. А нищо не може да изпари страха по-бързо от радостта и смеха...
  И това е вярно, но пък има една приказка на един умен човек за правителствата и хората и кой от кого би трябвало да се страхува! А за това само смях не стига, трябват и мъничко пот и сълзи...

 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Едно от най-хубавите неща на комунизма в България беше, че имаше ужасно много вицове за него.

  "Лафтивизма" никога не е напускал България.

  Дълги години е бил начин на оцеляване.

  За съжаление и сега е такъв....защото само с лафтивизъм революция не се прави.

  Онези с 26-те процента шанс да си разправят каквото искат.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  КОЛКОТО ПО-СМЕШНО, ТОЛКОВА ПО РАЗРУШИ СТРАШНО ЗА ВЛАСТНИЦИТЕ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1443 Весело

  Дрън,дрън ярина!!! Поредния халтурчик!

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Весело

  Така е,като се сетя за "атентата" срещу Доган ме напушва смях.

 7. 7 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  "Тогава измислихме революционната идея да вземем един стар варел, да направим дупка в капака и да сложим портрета на обичния ни президент Милошевич на стената на варела. Когато сложиш монета вътре си купуваш правото да го удариш с всичка сила (с бухалка)."

  Тази "революционна" идея отдавна се практикува в японски предприятия, където в специални стаи или на други подходящи места са поставени портрети или чучела на шефовете на компаниите и всеки работещ може да влезе там и да излее чувствата си към съответнния шеф, дори има и подръчни материали.

 8. 8 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 605 Неутрално

  За много неща е прав.
  Интервюто, което дневник пусна по-рано сутринта, също е много интересно.

 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Може да е едно от средствата но чак пък основно движещо?-не сме нито в пубертета нито в деменционалисти

 10. 10 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#6] от "deaf":именно.

 11. 11 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 578 Неутрално

  "Страхът е въздухът, който диктаторите дишат. Когато няма страх, те не могат да оцелеят"

  Това казва всичко.

  Последната трагикомична сценка на ДПС имаше за цел да насажда страх сред техните избиратели. А побоя заснет от камерите, доказва безумието и деспотизма, които са движеща сила на "лидерите" им.

 12. 12 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Весело

  Като го смесваш с грях!

  www.berbenkov.hit.bg
 13. 13 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Трето - подигравката създава огромен натиск върху властта. Ако тя реагира ще изглежда глупаво, а ако не реагира - още и още хора ще се включват в шегата...)
  ................
  Затова трябва ВЪОБРАЖЕНИЕ, обаче..))
  Но вече подигравката "работи" , здраво "работи" ,при това и в ..България :)))
  Всеки самозабравил се диктатор или кандидат за такъв- се страхува ПОВЕЧЕ от сатирата, иронията , осмиването , памфлетите , сарказма - ПОВЕЧЕ от ругатните дори- от правени към него ..)))
  С осмиването - това страшно оръжие- крепостните МУ показват , че 'величието" му не струва пукната пара ..
  Другарите , простите хора на власт - бяха БЕСНИ навремето- когато вицовете показваха истинската им същност..Даже лагери имаше за осмиване на 'величията" ..))
  Сега е същото ..Простакът на власт е бесен , когато го подиграят , иронизират ..)
  Така че , ИРОНИЗИРАЙТЕ ги !!!

  BIG AL
 14. 14 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Ще ми се със смях и закачки, да бъде изритан кабинетът на боко...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 15. 15 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Смехът е потребен, но:
  Без кръвнина, няма правдина!
  Когато нещата опрат до сблъсъци с властта, както е в Сирия, смеха не изглежда адекватен!

 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  Съвсем различни обаче са модерните бунтари. Те пеят, танцуват, барабанят, подсвиркват, усмихват се,
  ********************

  Естествено! Много е лесно да си бунтар в наши дни - държавата ти плаща социални помощи, за да може ти да не си губиш времето с работа, а по цели дни да се бунтуваш срещу... абе, няма значение, важното е да се бунтуваш. И как да не пееш, танцуваш, етс. като знаеш, че нищо лошо няма да ти се случи, докато се бунтуваш - полицията няма право даже и един шамар да ти удари, докато ти си в пълното си право да я блъскаш, замерваш с камъни, крещиш и ругаеш. Изобщо, бунтар да си в наши дни!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Смехът е мъдрост в употреба! Но като теоретична величина. Я да те подложат на изтребление, няма те, за да се смееш на агонията си. За афоризми, карикатури, политически памфлети и дудуци по улиците е необходима поне малка доза демокрация. А някъде няма и ни най-малка. И Интернет няма!

 18. 18 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Весело

  Е, щом той е консултант по революциите, аз съм професионален хъш, дай ми малко kush, бей оттука - къш

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 19. 19 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 435 Весело

  Славна традиция са политическите вицове, наскоро чух как викат на Путин и Медведев: Путин и ЛилиПутин. Как да не се смееш!

 20. 20 Профил на block
  block
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#16] от "VеnRus 2008":
  [quote#16:"VеnRus 2008"]Естествено! Много е лесно да си бунтар в наши дни - държавата ти плаща социални помощи, за да може ти да не си губиш времето с работа, а по цели дни да се бунтуваш срещу... [/quote]
  Явно тук са взети присърце съветите на Сърджа Попович. Особено смешна е частта със социалните помощи. Браво венрус2008 опитваш се. Може и да не ти се получава добре но ентусиазма е важен.

 21. 21 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 987 Весело

  А пък в Севлиево тази седмица имало един човек, който дори се бил къпал! Обаче, не бил премиер!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 22. 22 Профил на lameo
  lameo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В пристъп на спонтанно лафтивистко въоодушевление предлагам непосредствено пред МС и до НС да се засадят две градини праз-лук, за да не забравят и управляващи, и опозиция какъв смях пада в низините ... по техен адрес. И тогава няма никой да се чувства обиден и онеправдан, че му дали на него лук, пък на колегата му Х пропуснали.

  Cetus
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK