Тази непосилна война с алигатори

Кадър от побоя над Октай Енимехмедов от делегатите на ДПС.

© Цветелина Белутова, Капитал

Кадър от побоя над Октай Енимехмедов от делегатите на ДПС.Никак не е странно, че най-смислените анализи на случая с 25-годишния Октай Енимехмедов, който насочи пистолет с патрони за разгонване на кучета към слепоочието на Ахмед Доган, бяха направени от психолози и психиатри. В България политическата неуравновесеност отдавна е заплаха. Тя е диагноза, а продължителното й въздействие върху гражданското съзнание вече е нанесло тежки травми и даже е на път да го повреди необратимо.


Пръв беше директорът на Института по психология към МВР комисар Неделчо Стойчев. Той разчисти от спекулации случилото се по време на VIII Национална конференция на ДПС и върна историята към същинското й начало. Сега вместо с политическата хипербола "опит за покушение", тя вече започва с не по-малко тревожния реализъм на Стойчев: "Енимехмедов не е имал намерение да убива бившия лидер на ДПС. Младежът е искал чрез извършеното да получи изява на собствената си гражданска позиция на български патриот".


Второто изказване, потвърдило диагнозата, беше на доц. Христо Хинков от Националния център по психично здраве и анализи. Той направи разбор на мотивите за тази "изява на собствена гражданска позиция", който в съкратения си вариант звучеше така:
"Ахмед Доган е


свещената крава на българския преход


Инцидентът беше опит за поругаване на тази свещена крава, каза Хинков. Това не беше политическа екзекуция. Ако българската политика е блато с алигатори (според бившият докладчик на Европейския парламент за България Джефри Ван Орден -бел. ред.), по мое мнение ДПС е най-дълбокото му място", обясни психиатърът.


На осмата секунда след началото на телевизионните репортажи за драмата в НДК, пистолетът на "атентатора" вече е избит от ръцете му, а самият той е повален на земята. При това без да оказва каквато и да е съпротива. Във всички видеоматериали ясно се чуват гласовете на делегат от конференцията които крещят: "Убийте го! Убийте го този! Недейте го оставя!". Другото е град от псувни на турски и български.


Ден по-късно софийският градски прокурор Николай Кокинов не изпита притеснение от хладнокръвната си безучастност към публичния линч, на който стана жертва Октай Енимехмедов. "Слава на Бога, че не се стигна до нещо по-тежко, каза Кокинов. За обезвреждане на такъв нападател се налага причиняването на такива щети и вреди", обясни той.


Автомобилно-застрахователната лексика на софийския градски прокурор трябваше да замаже едва избегнатия


челен сблъсък с морала


който той бе на път да премаже с думите, че "не вижда причина за наказание" на онези, които линчуваха Енимехмедов.


Не видя ли Кокинов онзи делегат от върховния форум на ДПС, който почти изтича с бозавото си сако иззад всички останали, за да ритне поваления на земята "атентатор" два пъти в тестисите. За трети така и не събра кураж. Не видя ли втория, който няколко пъти, педантично целеше падналия Енимехмедов с ритници в гръб, но пак между краката. Още по-гнусно - в ануса! Как остана хладнокръвен към третия и четвъртия с баджовете, които ритаха вече напълно безпомощния Енимехмедов в главата и лицето. Всеки от тези удари можеше да бъде смъртоносен. Как Кокинов пропусна истерията на петия, който на всяка цена искаше да свали панталона на задържания.


Не видя ли шестия, седмия и всички останали, които не жалиха страст, за да изпълнят волята на делегата зад кадър:


"Убийте го!"


Ако на Кокинов му е липсвал фонът, на който да различи безобразното, нека пак прегледа видеото. Там няма доказателства, но има аргументи. Там ясно се вижда как Христо Бисеров и Лютви Местан бранят Енимехмедов от саморазправата. Факт, който от тук нататък безусловно ще е част от принадената им политическа стойност.


По ирония на съдбата спасителният изстрел бе даден не от друг, а от самият министър на вътрешните работи (трябва да отбележим чак в понеделник сутринта). Ирония, защото думите му: "Видяхме сериозно насилие срещу мъжа, който нападна Ахмед Доган, и това показа политическата същност на ДПС", прозвучаха автентично неискрено и продължиха лукаво: "Цинично беше да му свалят панталона", каза той. Та нали точно "правото" на ранния, на зрелия, че и на късния Цветанов току-що бе възтържествувало -


наказание без съд, веднага и на място!


По възможност публично! Нещо като: "И понеже сте абсолютен престъпник, на колене!". С тези думи и с пистолет в ръката зам. градския прокурор на София Роман Василев влезе в историята на правораздаването у нас при задържането на бившия министър на отбраната Николай Цонев през април 2010г. Тогава Цветанов не се възмути. Възмути го по-късно съдът, който оправда Цонев.


У нас политическата реалност е най-често привидна, а сюжетите й се движат не от достойнството на героите, а от унижението им. За това ролите в тях се раздават на "делегати", не на граждани. За това и


омразата замества каузите


В тази реалност саморазправата обезболява травмите от обществения безпорядък. Но както показа и случаят с Йордан Опиц тя не дава отговор на въпроса "как да се справим сами с държавата, в която нищо не се случва така, както го искаме?".


"В крайна сметка това, което Октай Енимехмедов е направил, може да бъде квалифицирано като една гражданска (позиция), която е стигнала във формата си на изразяване до крайност", каза психологът Неделчо Стойчев.


Сигурно е прав, но звучи тревожно. Защото ако е вярно това, трябва да е вярно и другото. Това, че всичко, което делегати на VIII национална конференция на ДПС причиниха на Октай Енимехмедов, също може да бъде квалифицирано като израз на "делегатска" позиция, достигнала до крайност.


Тази война водим от години!


Недочетената реч за т.нар. "оттегляне" на Доган е просто банален детайл от мръсната й тактика. Заради постоянството, с което я прилагаше, точно неговата безскрупулност се превърна в най-често копирания политически трик за оцеляване. Нечестно ще е ако премълчим, че в България няма друга политическа структура, където маникюрът на "делегатите" и галошите на "гражданите" така ясно да са очертавали границите на абсурда, в които чезне смисълът на всяко усилие за промяна.


Сега нормалността получава неочакван шанс за реабилитация - след странно успешния провал на Октай Енимехмедов и публичното падение на политическия елит на ДПС.


Още на следващия ден след злополучната Национална конференция на ДПС главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че участниците в побоя над Октай Енимехмедов ще бъдат разпитани. Според Цацаров трябва да бъде установено не само поведението на онези, които са упражнили "видимо насилие върху вече задържания от служителите на НСО нападател", но и поведението на охраната в залата. Така за разлика от Кокинов, главният прокурор даде ясен знак за адекватно поведение. Като потвърждение на този факт в понеделник заместникът му Борислав Сарафов също потвърди, че "има основания да се търси отговорност на хората, нанесли побой над Енимехмедов".


Затваряме очи за опасно късата дистанция, на която след думи на Цацаров и Сарафов последва официалното възмущение на вътрешния министър Цветанов по същия повод. Ако срещу човекът с бозавото сако, ако срещу другия – който риташе в гръб, ако срещу всички участници в позорния "антракт" на VIII Национална конференция на ДПС започне разследване, никаква политическа близост на възгледите не би трябвало да има значение.


Енимехмедов нито е искал, нито е можел да убие Доган. Всичко останало зад този вече публичен факт е задължение на съда. Но точно толкова публичен факт е, че част от актива на ДПС, можеше (и дори поиска) да види Енимехмедов мъртъв.


В подобна драма оставаме без дъх за първи път. Но не за първи път очакваме баналният й край - "деус екс махина". В него логиката и справедливостта отстъпва пред силата. Случи ли се и сега, ще се прекръстим и ще кажем като Кокинов: "Слава на Бога, че не се стигна до нещо по-тежко".


Само че така краят ще е само отложен. И по-тежкото няма да ни отмине!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В България политическата неуравновесеност отдавна е заплаха. Тя е диагноза, а продължителното й въздействие върху гражданското съзнание вече е нанесло тежки травми и даже е на път да го повреди необратимо.

  Много добре написано!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 3. 3 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Браво!!!Много добър анализ.

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Прекалено много се занимаваме с рекламата на ДПС! Стига толкова ! Съдът да се оправя!

 5. 5 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Тази статия си заслужава да бъде прочетена... и обмислена!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  А всичко изброено по-горе като се постави в контекста на ежедневието ни?
  Разстреляни семейства, дуели по ловните полета, неспирни призиви за дарения за билни и изнемогващи хора...

 7. 7 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1465 Гневно

  "Там ясно се вижда как Христо Бисеров и Лютви Местан бранят Енимехмедов от саморазправата.Факт, който от тук нататък безусловно ще е част от принадената им политическа стойност."

  Каква принадена стойност, когато Бисеров лично поздрави с ръкостискане един бабаит, който след първата порция се върна и нанесе втора порция удари? За сведение на автора, ние не сме електоратът на ДПС в галоши и не сме всеядни!
  Избирателното представяне на факти, за да се изпълни поръчката, няма да даде принадена стойност на "Дневник", бъдете сигурни!

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Арагантното, наглото, високомерното и безпардонното отношение на Доган, му се върна стократно.

 9. 9 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Всъщност би трябвало да се говори не за съд над делегатите побойници, а за забрана на ДПС. Този случай е повод да се мисли за антиконституционността и за вредността на ДПС за българските турци. Ако това стане, най-голям писък ще нададат от БСП. Ще се аргументират с престъплението, което самите те извършиха - "възродителния процес". Всъщност трябва да се мисли не за забрана на ДПС, а защо гласуват днес българските турци за тази партия. А причините са:
  - феодалната власт по места,
  - Атака,
  - и най-вече неспособността на всички български политици да третират българските турци като равноправни български граждани.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Много добре е оголена същността на ДПС, а и не само на него. Поздравления за автора. Ще я запазя като пример за гражданска позиция.

 12. 12 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 605 Неутрално

  клипът в ютюб има 5 милиона гледания.
  Светът разбра какво място е България.
  ПОлитическата класа е дива и варварска
  Омразата срещу политиците достига точка на кипене
  В крайна сметка този младеж ще се окаже герой.

 13. 13 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 642 Весело

  Малко едрички алигатори, лично на мен повече ми приличат на хипопотами.

 14. 14 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#6:"ju.li"]А всичко изброено по-горе като се постави в контекста на ежедневието ни?
  Разстреляни семейства, дуели по ловните полета, неспирни призиви за дарения за билни и изнемогващи хора...[/quote]

  именно това е контекста

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Пародията на партия ДПС измислиха термина "политически атентат", за да си помислят хората, че са политици.Тази сбирщина от местни тарикати,рекетьори и побойници, ръководени от "хидроинженера", са всичко друго, но не и политическа партия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 924 Гневно

  В България настъпва ново време - Възродителен процес срещу българите! Обикновен манг** има повече права и е по защитаван отколкото обикновен българин! Плащаме им помощите, тока, водата и накрая се чувстваме уязвими в собствената си държава!
  ВЪН!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 17. 17 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  У нас се вихри социална шизофрения и следващото му проявление ще бъде на референдума в неделя. Не мога да разбера що за идиот трябва да си да гласуваш да се заробиш ти и още 3 поколения с непосилни изплащания на кредити

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Бай Спасе, обърнал си причинно-следствената връзка наопаки. Нямаше да видим озверялата саморазправа ако Октай не беше се опитал да гръмне Доган, нали? Към онзи момент всички (и ти включително) виждахме единствено опит за убийство. Това са видели и делегатите. И това е основната причина за необузданата ярост на някои от тях. Според методологията на психо-рекламистите от МВР можем да приемем, че побоят е "изява на собствена гражданска позиция на български патриоти", макар и доведена до крайност. As simple as that.

 19. 19 Профил на Белю Пушилката
  Белю Пушилката
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Чудесна статия, браво!

 20. 20 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#18:"Lemmy"]Към онзи момент всички (и ти включително) виждахме единствено опит за убийство. Това са видели и делегатите. И това е основната причина за необузданата ярост на някои от тях. [/quote]
  Добре, де. Нека да видим и тях осъдени както и дядото, защитил имота си от "ромски" кражби с минно поле... Той също е имал причина за "необуздана ярост". При това - директно срещу себе си, виждайки безсилието си пред ненаказуемата орда унищожаващи всичко "братя"...
  Ама - някои са "по-равни", нали...

 21. 21 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#10] от "gadhafi":

  Аз чудя тоя що му трябваше пистолет Един ляв прав и дясно круше щяха да свършат много повече работа

 22. 22 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#1] от "Thermobee":

  Само за тия ли ще идва?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 23. 23 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#18:"Lemmy"]това е основната причина за необузданата ярост на някои от тях[/quote]
  Не , не е това.

  Причината е в тяхната зле прикрита диващина, примитивизъм, животинска жестокост и...това, че си мислеха, че момчето е БЪЛГАРИН.

 24. 24 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#4] от "SSmart":

  Лошото е, че съд май няма да има.

 25. 25 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Един добър анализ.

  Кокинов и Василев обаче да си подават молбите за напускане защото каруцарщината им е пословична.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Ритането на падналия е метафора на целия български политически живот. Независимо дали е повален на земята "атентатор" (дори за дебили като въпросните ДПС-активисти е било вече ясно колко "смъртоносен" е бил тапешникът в ръката му), или свален от власт диктатор, или дискредитиран политически противник - еша си нямаме, когато трябва да наритаме паднал и безпомощен човек.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 547 Неутрално

  можем само да си мечтаем за нормалност...едва ли ще се случи в близкото столетие !!!

 28. 28 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#18:"Lemmy"]Нямаше да видим озверялата саморазправа ако Октай не беше се опитал да гръмне Доган, нали?[/quote]
  И до сега сме виждали подобни саморазправи от "афектирани": убийството на проф. Калоянов, скоро и във Филиповци, един шофьор в област Монтана..... Някой да е чул някой да е осъден? Кое е общото на извършителите на тези насилия - самоопределят се като друг етнос!
  Излиза, че на едни е разрешено да се гневят, а на други не!

  А защо Октай е искал да го опърли (друго не може да се случи от разстояние 40-50 см) е въпрос, но който едва ли ще научим отговорът.

 29. 29 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#25:"Нефертити"]Кокиов и Василев обаче да си подават молбите за напускане защото каруцарщината им е пословична. [/quote]

  А, а,а... че то това е един от основните критерии за такава длъжност!
  Няма такъв, дето да си подаде оставката по тази причина. Още по-малко пък - някой, дето по именно такава причина да я приеме... та за тях това не е качество - то е талант!

 30. 30 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lemmy":
  Прав сте - привидно е имало опит за убийство, но в последствие се оказа сплашване. Да, онези делегати, не са разбрали в първите секунди, а в следващите? Последствието от причната е нов опит за убийство, документиран и като снимков (видео) материал и като възгласи. И единствено заради физичските данни на пищолджията не се стига до смърт от един публичен линч, сътворен от хора от висши ешалони на властта, които така си действат и по места, може би. Нека не говорим едностранно - както трябва да има ефективна присъда за сплашване, хулиганство, защото "политичските приччини"нещо куцат, така трябва да има и ефективна присъда за подстрекаване към убийство, саморазправа по особенно жесток начин и т.н. И двете ги има прекрасно документирани и озвучени. И ние като суверени на тази дуржава, не бива да делим престъпленията на "наши и ваши"
  А относно Латинския, сентенции много: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8

 31. 31 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Всъщност сега жънем посятото в първите години на демокрацията семена.
  На - "С кръв сме взели властта, и с кръв ще я дадем", на картите с черепи, на безогледното и тотално анти и про, на азиатската чудовищна и безмислена кръвожадност към опонента, на неистовото желание дори да не чуеш аргументите на другите , да ги унижиш и даже ликвидираш физически, и т. н. Понякога дори с абсурдния аргумент - и те така правят /правеха/ .
  Което, за съжаление, беше започнато от политиците, и продължава и до днес - криворазбраната цивилизация

 32. 32 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "NK":

  Мислим усилено относно статията!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 33. 33 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "florencia":

  То следващо няма да има - или сега, или никога.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 34. 34 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Всъщност е метафора на българският манталитет, явно силно повлиян от многовековното турско присъствие. За нас е обичайна да мачкаме повален човек, било то с думи или ритници. И в повечето случаи това е на стаден принцип, за да сме заедно с тълпата. Подобно поведение можеш да видиш предимно в арабски държави.

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#34:"gogo2011"]За нас е обичайна да мачкаме повален човек, било то с думи или ритници. И в повечето случаи това е на стаден принцип, ЗА ДА СМЕ ЗАЕДНО С ТЪЛПАТА [/quote]

  Последното наблюдение е особено вярно. И когато (ако) ни се поиска сметка, да кажем: Не бях аз, другите бяха, аз само гледах.

  Народопсихологи -, не се изкоренява нито с членство в ЕС, нито с национални стратегии.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 225 Неутрално

  На ДПС-биячите да бъде повдигнато обвинение в ЗАПЛАХА ЗА УБИЙСТВО, а на останалите в залата - за ПОДСТРЕКАТЕЛСТВО КЪМ УБИЙСТВО!

 37. 37 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lemmy":

  "Това са видели и делегатите. И това е основната причина за необузданата ярост на някои от тях."

  Всички знаем, какво е необуздана ярост. Но малко от нас (оказва се, ти си в това число) приемат и оправдават животинския начин, по който се изразява тази ярост. Гледайки озверялата тълпа от най-близки сподвижници на Доган, се питах : какво ли им е на бедните български турци в малките селца и градчета от Догановите вилаети, ако се опитат да имат свое мнение, ако се опитат да възразят, или недай, боже, да разкритикуват "недосегаемия"? С тези башибозушки сцени елитът на ДПС разкри механизма, по който се държи в подчинение раята на Доган. Това беше разголване парекселанс на нравите в ДПС.
  Преди повече от век Георги Бенковски, гледайки пламтящите български села, е изрекъл: "Нанесох в сърцето на тирана такава рана, която няма да зарасне". Изстъпленията на турците по време и след въстанието мобилизират Европа, Русия, след което идва Освобождението.
  По същия начин Октай, предизвиквайки собственото си линчуване, което потресе света, може да каже, че е предизвикал политическото убийство на Доган. Но самия акт извърши не той, а гавазите на "недосегаемия". На него му предстои да бере плодовете от това. Смятам, че консолидацията на българите, която веднаж вече се прояви преди 4 години, когато той се изрепчи, че разпределя парите в държавата, ще бъде много по-силна сега, на следващите избори. Освен това, този път ще бъде много по-ясно, че тази консолидация не е на антитурска, а на анти-ДПС основа.
  Повече нямам какво да кажа.

 38. 38 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1655 Разстроено

  Хубаво описание на абсурдите станали ежедневие в БГ. Спектакъл (слаб) с тредизвестен край:
  "В подобна драма оставаме без дъх за първи път. Но не за първи път очакваме баналният й край - "деус екс махина". В него логиката и справедливостта отстъпва пред силата".
  Дали в случая "деус" = пожарникар или друг задкулисен владетел - не е важно. Важното е че т.нар. "об6тество" се състои ит кибици и сеирджии, които допускат това да се случи в очакване някой да ги "оправи".
  Кофти матрЯл, дума няма!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 39. 39 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ауу много добър и същевременно тъжен анализ!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 40. 40 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Дано повече хора прочетат статията и вникнат в нея!

 41. 41 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#34:"gogo2011"]Всъщност е метафора на българският манталитет, явно силно повлиян от многовековното турско присъствие. За нас е обичайна да мачкаме повален човек, било то с думи или ритници. И в повечето случаи това е на стаден принцип, за да сме заедно с тълпата. Подобно поведение можеш да видиш предимно в арабски държави. [/quote]
  Странно - аз съм българин, а не проявявам такива качества. За сметка на това с очите си видях ТУРЦИ как ритат повален младеж. Не българи а ТУРЦИ!!! Хайде да не извъртаме нещата и българите хем да са бити, хем е..ни, хем виновни, хем най-лошите накрая. Не съм съгласен!

  dnevnik са част от статуквото!
 42. 42 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Браво Спасе! Силна статия! Поздравления за журналистическата позиция

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 43. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2878 Разстроено

  От статията се вижда, че авторът е наблюдавал много внимателно видеозаписите на покушението и последвалия побой но не си е направил труда да идентифицира участниците в побоя, нещо което са успели да направят дори господарите на ефира. Този с бозавото сако мисля че беше депутата Ремзи Осман.
  От друга страна като се основава на доводите на психолозите на МВР подхвърля една абсурдна и опасна версия за атентатора представяйки го като "български патриот". Тази теза преследва целта българските националисти да припознаят Октай като свой съмишленик, а от тук до хипотезата че именно те стоят зад него има само една крачка и някои малоумници като Расате вече я направиха като му предложиха членство в партията си.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 44 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Отлична статия, няма какво да се допълни!

 45. 45 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#43] от "Julian Mall":

  Малко фантазираш драги! И при най добросъвестен прочит на статията е невъзможно да се открие в написаното оново, което ти се опитваш да вмениш на автора и!

 46. 46 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ако трябва умозрително да си представим един процес срещу "биячите" от ДПС, какъвто няма да има, как мили съфорумници си го представяте? В тази разградена държава, при тези вертикални, хоризонтални и анадолски връзки в родната политическа и брутално-феодална система от зависимости. Аз, по никакъв начин не си представям, подобно дело, няма как да се случи, то ще е удар върху омерзителното статукво и виждате, как една циркаджийска историйка между етнически, еднотипни примати се прехвърля в полето на вина за нея на целия Български народ. Тези... ДПС-активисти за пореден път се подиграват с България и Българите, правото и законът в Родината ни. Една нормална полиция и държава би прибрала на часа всеки от сорта на Местан за уронване на устоите на държавата ни, както и всеки ДПС волнодумец, обвиняващ България за постановката, която те си спретнаха. Чудя се и от какъв зор се радвате на това малоумно турче - извършител, той за пореден път доказва не друго, а колко е малко законът в РБ, когато стане дума за небългари - Родината е по-добре да си ром, арменец или турчин, отколкото роден Българин!

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 47. 47 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Аз пък мисля друго.Случилото се на конференцията на ДПС показа едно донякъде зряло общество.Реакциите на хората,и то индивидуални и най-вече в мрежата,накараха ,да не кажа принудиха съответните органи и политически сили да спрат да говорят за "покушение",а за "хулиганство" и "провокация".Също реакции на хората ,и то индивидуални и най-вече в мрежата принудиха компетентните органи и политически сили да се заниават с въпроса за линча,извършен от делегатите.Опита този инцидент да се използва за политически цели донесе нагативи на всички,които се опитаха да го използват.Не знам каква добавена стойност ще получи Местан1по скоро изглежда комично с исканията за международна експертиза на на непреработен газов пистолет,на който мъзможностите и характеристиките са известни и общодостъпни.В този случай обществото принуди държавните органи и политиците към умерено говорене и адекватни действия.

 48. 48 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Цитирам: "..Младежът е искал чрез извършеното да получи изява на собствената си гражданска позиция на български патриот".

  Той е толкова български патриот, колкото Ван дер Любе е антифашист. Като е български патриот не знам какво е правил в ДПС и при Касим Дал. За всеки нормален човек е ясно че заплаха за България е не Ахмед Доган а ДПС зад което стои Турция.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 49. 49 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  В САЩ избиха сума ти президенти, политици и политически дейци, Роналд Рейгън също преживява атент и за малко да умре . В Швеция убиха действащ министър предсеател -Палме и беше заклана преди десет години в един мол външният министър Ана Линд.
  В Норвегия масовият разстрел на Брейвик беше на млади социалисти, които имаха политическо събиране. Берлускони в Италия се размина само с разбита муцуна.
  Никой в тези страни не приема , че има заплаха за демокрацията, а тук псевдо елита и псевдо интелектуалците започнаха веднага да вменяват вина на българите и то дори не можем да говорим за опит за атентат, а за провокация.

 50. 50 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#47:"slonsco"]В този случай обществото принуди държавните органи и политиците към умерено говорене и адекватни действия.[/quote]

  Не мисля, че това е така! Никой никого не е принудил, просто интересите на гЕРБ съвпадат по някаква случайност с общественото мнение!

 51. 51 Профил на Белю Пушилката
  Белю Пушилката
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#43] от "Julian Mall":
  А трябва ли авторът да ги идентифицира или това е работа на прокуратурата и следствието? Така или иначе нападателят е бил заловен и доколкото знаем не оказваше никаква дори минимална съпротива.
  Ако делегатите са го ритали с идеята ,че е н е т у р ч и н, посегнал на лидера им става още по-лошо. Именно поведението на ДПС е "бременно" с междуетническо и междуверско напрежение и е опасно за държавата, за нацията , за децата и на турци и на нетурци! Дори в самия доклад на Дръндарския бръснар , прочетен невероятно отработено от сподвижничката освен директното нападение към Борисов имаше и заявка за конституционни промени!!? Предполагам не мислите, че съпоставката между въглеродната и водородната икономика е най- важното послание към Айше и Асан от Кирково!?

 52. 52 Профил на Израел Хендз
  Израел Хендз
  Рейтинг: 388 Разстроено

  кокината е конюнктурен прокурор.

  мореплавател, авантюрист, доносник на властите и кандидат богаташ, починал като просяк в Лондон
 53. 53 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "Защото ако е вярно това, трябва да е вярно и другото. Това, че всичко, което делегати на VIII национална конференция на ДПС причиниха на Октай Енимехмедов, също може да бъде квалифицирано като израз на "делегатска" позиция, достигнала до крайност"


  Евала на Спас - много добра статия.

 54. 54 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#4:"SSmart"]Прекалено много се занимаваме с рекламата на ДПС! Стига толкова ![/quote]
  Щом мислиш, че е реклама, нищо не си разбрал

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 55. 55 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#18:"Lemmy"]Към онзи момент всички (и ти включително) виждахме единствено опит за убийство. Това са видели и делегатите. [/quote]

  Всъщност, ако беше имало "опит за убийство" (с истински пистолет, или поне преправен газов), тогава трябваше да ги съдят за "възпрепятстване на разследването" (или както е терминът). Ако Октай беше истински атентатор и делегатите на ДПС го бяха убили, щяха да "скъсат" нишката към поръчителя.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 56. 56 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  +++++++Много точно!

 57. 57 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#50:"reakzioner"]просто интересите на гЕРБ съвпадат по някаква случайност с общественото мнение! [/quote]

  Глупости, ГЕРБ винаги са се съобразявали с общественото мнение, защото за разллика от други партии нямат електорат, който да пуска по навик за тях без значение какво са направили.

 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Всъщност Октай е прав. Той постигна целта си, да покаже на самозабравилите се политици, че не са недостижими и всевластни, на които Ахмед Доган е първообраз и лидер.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#51] от "Белю Пушилката":
  Докладът на Доган в който покрай футуристичните идеи за водородно общество съдържа и основополагащата идея на ДПС за колективни права този път на някакво европейско малцинство така и остана без коментар, както и крайните изяви на новият лидер който щял да получи принадена политическа стойност, защото ритнал Октай само веднъж.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#26:"Norman Granz"]еша си нямаме, когато трябва да наритаме паднал и безпомощен човек[/quote]
  Това нито едно диво животно не го прави. Кучето като си подвие опашката е оставено на мира. Само хората и маймуните са готови да усмъртят някой паднал.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  [quote#18:"Lemmy"]Това са видели и делегатите. И това е основната причина за необузданата ярост на някои от тях.[/quote]
  Особено след като нападателя лежеше неподвижно на земята.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на Белю Пушилката
  Белю Пушилката
  Рейтинг: 442 Разстроено

  [quote#49:"Harvey Specter"]Никой в тези страни не приема , че има заплаха за демокрацията, а тук псевдо елита и псевдо интелектуалците започнаха веднага да вменяват вина на българите и то дори не можем да говорим за опит за атентат, а за провокация.
  [/quote]
  Ти може би виждаш нещо ново в това им поведение!? Тези тези ги слушаме повече от 20 години, те не са се променили. Същият този псевдоелит и същите псевдоинтелектуалци донесоха не малко клони под казана на ДПС, в който се вареше единството на нацията. Сърбаха и от чорбицата като имаше сгода. ...Гладно не се стои! ..... Наскоро се озовах в прочутата Мугла , помните вероятно "Гори,гори огънче". Село българо -мохамеданско. Или както се вика из Родопите - ахрянско. Попитахме някакви тинейджъри на мегдана за пътя....Мълчание!!!.....Така 3 пъти....Мълчание....Дори не искам да коментирам.

 63. 63 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#23] от "marsena":

  -------------------------------"Причинта е в тяхната зле прикрита диващина, примитивизъм, животинска жестокост и...това, че си мислеха, че момчето е БЪЛГАРИН. "___________________


  И в това не е причината! Тя е по дълбока и икономическа! В един момент тези господа светкавично осъзнаха, че ако го няма Ахмедчо, те стават никой и оттърват кокала! Тази партия е изградена на авторитарен принцип. И е абсолютно вярно, че Доган им раздава поръчките и кокалите, а ако него го няма, няма да има такива, или те ще са за различи от тях хора. Парите и благосъстоянието ще секнат което направи тези хора обезумели, агресивни и отмъстителни!
  До сега не съм коментирал този случай! Въздържах се! Но ето и моето мнение:
  Ако приемем, че не е театро /което не е никак невероятно/:
  до какъв невероятен извод може да ни доведе това. А именно:
  От тази партия се облагодетелствуват само част от турците. Верните и приближените на Доган. Това момче е правило опити и то да стане член на ДПС, регистрирало е строителна фирма и е очаквало и то да вземе някоя поръчка и някой лев покрай ДПС. Но те са го отхвърлили. Отчаяно, безпарично/ пистолета му струва 45 лева, което е смешно/ и намразило, тези които раздават кокалите е решило да изкаже своят гняв и гнева на другата част от турският етнос необлажил се и останал беден и останал извън обръчите на Доган! Всички са хора и всички имат право на хляб и живот!
  Другият не по-малко важен извод е, че българите и нашето общество са много по толерантни и търпящи несправедливости, от самите турци и ако има някаква заплаха за етническият мир, то тя идва само и единствено от ДПС и неиният електорат и етническите малцинства. По нагледен пример от този няма. Всичко останало, разигравано от Лютви и сие е само кьор фишеци и яхване на случайността, за втвърдяване на електората и подкрепа от сили извън България, морална и МАТЕРИАЛНА на тази партия!
  А генералният извод е, че тази партия е етническа, противоконституционна и опасна за мира и разбирателството в България!

 64. 64 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Не одобрявам постъпката на Енимехмедов защото не смятам, че насилието (дори и в не-летална форма) е добър и справедлив избор. Също не съм напълно наясно с обстоятелствата, които са го довели до решението за такава постъпка. Но ако наистина той го е избрал като форма на протест, то това би се вписало в процеса на събуждането на гражданското общество в България. Той започна през 1997-ма година и мина през протестите на Орлов Мост, през изрисувания паметник на Съветската Армия и, ако щете, и през гей парадите от последните години. Тези симптоми на събуждане ми дават повод за оптимизъм.

  Има и нещо друго, което ми вдъхва оптимизъм. Има нещо дълбоко символично в това, че един наш сънародник от турски произход с риск за живота си решава да изрази своя гражданска позиция, която минава над етническото разделение, което комунизмът създаде. Нашите сънародници от турски произход имат също толкова право да определят бъдещето на страната ни, както и ние.

  Комунизмът създаде етническото гето ДПС - преходът ще свърши когато българи и турци намерим начин за съвместна политическа изява. Енимехмедов - макар и с неправилните средства - направи една голяма стъпка в тази посока. Трябва всички ние - българи и турци - да работим заедно за да могат етническите гета да станат част от миналото.

 65. 65 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lemmy":

  lame

  не им е работа да раздават правосъдие. нали? присъдите
  (убийте го тоя!) се чуват ясно. като какви се явяват точно тези ... хм, "делегати"?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 66. 66 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#9] от "dimihas":

  Да се обяви за противоконституционна!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 67. 67 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "У нас политическата реалност е най-често привидна, а сюжетите й се движат не от достойнството на героите, а от унижението им.
  ...За това и омразата замества каузите..."

  Това е начин на мислене по тези ширини, диагноза !
  Зрънцето от което поникват всички беди !
  хората се мобилизират покрай омразата, а не около съзиданието и нещо позитивно...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 68. 68 Профил на rantantan
  rantantan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Нечестно ще е ако премълчим, че в България няма друга политическа структура, където маникюрът на "делегатите" и галошите на "гражданите" така ясно да са очертавали границите на абсурда, в които чезне смисълът на всяко усилие за промяна.

  Това е нещото, което много отдавна ме вълнува, след толкова години преход, тези хора все още са стадо без собсвено мнение, аз ги срещам понякога в Европа, има ги в почти всички западни страни, българските турци. Хора, които продават труда си срещу дребни стотинки, работят по сроежи, експлоатирани от местни легално пребиваващи турци, които ги бутат като животни в каравани без тоалетни, без нормална храна. И знаете ли какво, ако бяха българи, тогава щях да тегля една майна на всички в парламента, няма да ми е за първи път, но тука нямам повод за това, защото тези хора реално са крепостници само на един човек в този парламент, и вече двадесет и пет години. Дали ми е жал за тях, разбира се, те са толкова жертва на прехода колкото и всеки един от нас, толкова жертва на погрешни полити, политически съдби и тенденциозност, колкото всеки един от нас, те не са родени от българска майка, но са израснали с българският въздух, българската природа, силата на тази земя носят малко или много в себе си и това ги прави етнически или не но българи. А за мен всеки българин се брои и има право на по добър живот. Не знам само докога стадото, в което са превърнати тези хора, може да продължава да съществува.

 69. 69 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Виковете:"Убите го!" са подбудителство към убийство.
  Ритниците в главата и тестисите са опит за убийство с пряк умисъл.
  Присъствието и поздравяване на единия от малтретиращите от Бисеров е помагачество.
  Всички тези деяния се наказват с наказанието за довършеното престъпление убийство - лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

  Къде са прокуратурата и съдът?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 70. 70 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 442 Весело

  Наистина защо ли му събуха панталона на Октай Енимехмедов?!?
  Ясно е,че делегатите на ДПС искаха да му отмъстят за нападението над Ахмед Доганов,но по този начин ли трябваше да стане!?!
  Никога няма да разберем истинските намерения,криещи се зад това панталоносъбуване.
  Но поне вече знаем какво ще се случи ако някой си позволи да плюе по ДПС.
  Затова,който смята да ги плюе(или да казва истината за тях!) трябва да си подготви една-две кофи вазелин и да си направи клизма.
  Така поне отмъщението ще е чисто и хигиенично!

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 71. 71 Профил на rantantan
  rantantan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#64] от "Nikolay UK":

  +++++++++++++++++++++++

 72. 72 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Невижданата настървеност на делегатите срещу падналия Енимехмедов е резултат на това, че всеки един от тях много
  добре знае какъв църволан е бил преди да стане част от
  ръководството на ДПС, а и ние също помним невзрачните
  хорица от турските села , говорещи завалено бъггарски , а сега
  разхождат надменно скъпите си маркови костюми.

 73. 73 Профил на rantantan
  rantantan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#69] от "Депутат 241":

  забравихте да кажете, че Кокинов е псевдо прокурор, както и прокуратурата е псевдо поркуратура, за жалост иначе сте напълно прав, наистина останах възмутена, как соченият за нещо особено сред стадото прокурори Кокинов с лека ръка затри човек.

 74. 74 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Браво и от мен за анализа. ДПС никога не се е занимавала с политика и е смешен плача на Станишев за тях. ДПС е феодална етно мафия от провинциален тип. ДПС е срам не само за 21, но и за 20 век. Срем и за величеството и за Бсп, че ни убеждаваха , че в коалициите им имало политика , а не просто ограбване на бюджета и поставяне на държавата в безвремие и западналост. Искам, да обърна на съфорумците внимание на нещо което ми направи впечатление като пак гледах клипа. Вижте бързото идване на Велислава Кръстева
  Началник звено "Връзки с обществеността" на ДПС. Тя буквално е веднага на трибуната след кълбето на Доган. Вижте накъде се насочва и колко е спокойна. Няма гримаса на лицето- болка, страх, сълзи- само спокойствие- тя според мен просто проверява и установява, че всичко е по сценарий.

 75. 75 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#73:"rantantan"]До коментар [#69] от "Депутат 241":

  забравихте да кажете, че Кокинов е псевдо прокурор, както и прокуратурата е псевдо поркуратура, за жалост иначе сте напълно прав, наистина останах възмутена, как соченият за нещо особено сред стадото прокурори Кокинов с лека ръка затри човек.[/quote]
  -------------------------------
  Казвам го.
  Благодаря за допълнението.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 76. 76 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1355 Разстроено

  Много брутално е всичко това, аз си мислех че само на улицата е така

 77. 77 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#46] от "marquis":Представям си процес срещу биячите много лесно.И това ще бъде относително лесно дело от .Има видеозапис,на който действията на всички се виждат,та няма проблем да се докаже извършеното от обективна страна.Субективният елемент също не е особен проблем,защото "уплашен" човек не рита гардове,афекта може да е смекчаващо вината обстоятелство,не изключва наказателната отковорност.Освен това ще се установява за всеки бияч по отделно. Има и друго.Прокурор,когото общественото мнениесвърже с това дело,ще стане първо особено популярет и второ всяко търсене на отговорност от него за негови нарушения ще се приеме от общественото внение като действие на политическата мафия

 78. 78 Профил на chekanitsa
  chekanitsa
  Рейтинг: 442 Весело

  Поне хидро инженера се насра в тия 8 секунди ))

 79. 79 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Ако на Кокинов му е липсвал фонът, на който да различи безобразното, нека пак прегледа видеото. Там няма доказателства, но има аргументи. "

  Като цяло - добър текст, но примери, като горецитираният, развалят позитивните усещания!
  Две уникални грешки в пасажа:
  1. Видеото не е "аргумент", а чисто доказателство. Стига някой да предизвика разследване, разбира се
  2. На г-н Кокинов не му липсва "фон". Липсва му професионален и човешки морал, за да изпълни задължението си на прокурор - да предизвика разследване на фиксираните на видеото лица, които очевидно се опитват да убият безпомощен човек . И трябва да понесат наказателна отговорност за стореното!

  Не съм магаре;-)
 80. 80 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Отдавна не бях чела толкова добър материал от български анализатор. Ясно, точно и болезнено. Дано бъде прочетен от хора, от които зависи промяната на статуквото, защото иначе ще си остане просто на думи. Точни и верни думи, но само думи.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 81. 81 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Автомобилно-застраховаелната лексика на софийския градски прокурор трябваше да замаже едва избегнатия челен сблъсък с морала"

  Цитатът е попадение. Поздравления за автора му.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 82. 82 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#12] от "kr":
  Съвсем вярно.

  А младежът е герой - както сполучливо беше формулирано: "Младежът е модел за национален герой - добра идея, лошо изпълнение и замалко не е убит от турците "

  Не знам чия е тази оригинална мисъл, но казва всичко.

 83. 83 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#50] от "reakzioner":34В началото Ц.Ц говореше за покушение,а за линча всички мълчаха,дори БХК.После Кокинов изрази мнение,че това е не трябва да се търси отговорност от биячите,и чак след негативната реакция запяха друга песен.

 84. 84 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Най-жалкото е, че след дивашкия побой и клиповете в ютуб вече свързват България с ДС творението в което няма и помен за права, нито свободи .

  Ето един типичен коментар от милионите, които са го гледали:

  seriously, if he wanna assassinate, he would pull the trigger already. He pointed the gun then took it back, then waited for the reaction of the victim. that not even a real gun. so many people hitting a man, the country of barbarians. why didnt american eliminate this bum hole with nuclear bomb or sth

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 85. 85 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#82:"tily_lily"]А младежът е герой - както сполучливо беше формулирано: "Младежът е модел за национален герой - добра идея, лошо изпълнение и замалко не е убит от турците "

  Не знам чия е тази оригинална мисъл, но казва всичко.[/quote]

  мдаа, прав сте. Само не знам за смях ли е, за плач ли е... като цялата ни история

 86. 86 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Видя се какво е имал предвид Доган преди години с думите за "мощния депесарски шут". Депутатите му спокойно биха убили човек с ритници.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 87. 87 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Този анализ е доста по-добър:http://frognews.bg/news_50934/CHalgapolitikata_v_deistvie/

 88. 88 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#64] от "Nikolay UK":
  Напълно съм съгласен с Вашия коментар.
  Много трудно ще бъде да се закрие ДПС. Този проект на ДС е от около 30 години и е продължение на други проекти на БКП още от 50-те години, в които Партията под привидна загриженост за малцинствата, всъщност се погрижи българските турци да станат още по-турци, с други думи, както казваме днес - погрижи се за капсулирането на турския етнос в България. Отваряли са турски училища в селата, после са ги затваряли - и в двата случая се работи в посока капсулиране, издаваха се вестници, после ги спираха и накрая праснаха един (или повече) възродителни процеси, после екскурзии и пр. дивотии. Изглеждат дивотии, ама не са, много добре обмислена стратегия с цел именно капсулиране на въпросния етнос. Защото ако не бяха гореказаните мероприятия плюс добре премерената дискриминация, турския етнос, особено в Делиормана, би бил доста неясен и не би имал политически потенциал.
  Етническия проблем е удобна патерица за всяка власт. Създаването на етнически проблем като инструмент на властта е разбрано от властимеющите в Бъ лгария още през 20-те години на миналия век, но в най-пълна мяра бе усвоено от БКП-ДС, въпреки някои залитания между сталинския подход и този на Живков до кулминацията му в края на 80-те, когато вече са новите кръгове, които действат привидно под контрола и с одобрението на Т.Ж. но вече визират прехода, който предстои - присвояване на държавния дълг, приватизиране на големите активи на държавата, при което т.нар. дъщерни фирми от Лондон (наскоро открити представителства) изкупуваха закъсалите фирми-майка в БГ. Така първоначалната необявена приватизация мина съвсем незабелязано за хората в БГ между 88-ма и 90-та година. Ако си спомняте, вниманието на народа беше приковано към Голямата Екскурзия. През това време около 10 милиарда долара от държавна се превърнаха в лична собственост, очертаха се играчите на прехода - всички с благословията на ДС и на мародерите от Руската Пета Колона.
  Надали и в следващите 20 години в България ще се появи политик, който да не е на конците на този проект и да сложи край на този кошмар. Проекта на ДС-БКП е желязно обезпечен и ДПС е може би най-коравото му звено - хорицата ще продължат да си нижат тютюна и да го продават на безценица но пак ще си дават гласа на ДПС, по същия начин, както много горки и бедни пенсионери ще гласуват за БСП с носталгия за миналото, (което минало междувпрочем е наистина хубаво, понеже преди 30 години всеки от тях е бил с 30 години по-млад).
  Цяла България знае, че ДПС са котило от доносници и е просто невероятно, че етническите българи ги смятат за 5-та колона на Турция, а етническите турци гласуват за тях. При такава очевидна простотия в мнозинството на целокупния български народ, се налага един само извод: изродите от ДС, които измислиха този проект са просто гениални - проекта работи вече 24 години (без да броим годините през соца). Дори в развити страни, тайните служби много могат да се поучат от колегите си от ДС. За жалост обаче, това, което така добре служи на политическата класа е против националните интереси, против интересите и разбиранията на всеки нормален човек и е във висша степен аморално.

 89. 89 Профил на Aron Bally
  Aron Bally
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В секунди станаха две събития: Опит за убийство на политически лидер и Опит за саморазправа на атентатора от разярена тълпа. Като допълнение- липса на реакция от страна на охранителните органи!!
  След това продължи по типичен обичай да се замазва станалото и да се принизява.
  Започна - турци срещу българи , не атентат , а израз на възмущението от Доган и други фелдфебелски разсъждения.
  Колкото и да не обичаме например Костов , Борисов или Станишев , всеки опит да се посегне на него е престъпление.То трябва да бъде осъдено като такова и не е работа на министър или прокурор на другия ден да дава подвеждащи интервюта.
  Тълпата, която се опитваше да линчува атентатора , бе дивашка и трябва да бъде порицана обществено.
  Сега се появява и въпроса за местото на охранителните органи, които бяха абсолютно не на местото си. Ако охраната бе организирана както трябва : а. този човек нямаше да влезе в залата , още повече с оръжие. б. щяха да реагират в момента, в който тръгва и се качва на сцената, да не говорим , че наближава с пистолет до обекта на охрана, в. щяха да са се хвърлили първи да го обезвредят и да респектират всеки евентуален опит да посегнат на атентатора. Появяването на вицепремиера , който е отговорин за сигурността в държавата , и да дава тълкуватия е абсолютно неприемливо. Той трябваше да излезе и да си подаде останката, като е станал за срам с работата си пред цяла България и света. Действията , както на правителството, на прокуратура и т.н . ще бъдат следени от много международни институции . Дано не се орезилим още !

 90. 90 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#88] от "transvaal":

  Много силен пост!

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 91. 91 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#13:"2029"]Малко едрички алигатори, лично на мен повече ми приличат на хипопотами. [/quote]
  Не обиждаой милите животни. Те не са кръвожжадни. Озверяват само ако е застрашено малкото им, детенцето им. А наш Аамет съвсем не мяза на детенце.
  Тия са си баш крокодили - като видят безпомощно живо същество, паднало по случайност в блатото, хвърлят се да го разкъсват, дори и преди това да се преяли. Разкъсват гож методично и гълтат парчетата като патки до степе3н претъпкване и последващо повръщане.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 92. 92 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#12:"kr"]В крайна сметка този младеж ще се окаже герой. [/quote]

  И аз мисля така! Нека всички ние виритуално се простим с политиците ни!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 93. 93 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Много ми хареса статията! Най-после и в Дневник официално да се кажат нещата с истинските им имена.

 94. 94 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#77] от "slonsco":

  Колега,
  лека поправка - няма колективен афект. Затова не може да има смегчаващи отговорността обстоятелства.
  Има подбудителство и закана за убийство - викове:"Убийте го!"
  Има ритници в области на тялото, които могат да причинят смърт - пряк умисъл.
  Има и квалифицирания състав, предвиждащ максималното за БГ наказание.
  Липсва само прокурор и съдия...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 95. 95 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2878 Весело

  До коментар [#88] от "transvaal":
  Трансвалчо стига писа глупости. Няма как да изкараш БКП и ДС виновни за всичко. Възродителният процес беше отговор на атентатът срещу папата и затова че ни го приписахте, сега преполагам че и този атентат ще препишете на ДАНС заради процесът срещу имамите. А това че ДПС била пета колона на Русия а не на Турция можеш да го разправяш на зулусите, може и да ти повярват.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 96. 96 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#89] от "pesimist":

  Значи съд за нападателя като убиец, а "Тълпата, която се опитваше да линчува атентатора , бе дивашка и трябва да бъде порицана обществено."

  Ти си голям оптимист!

  Ако кажа, че сестра ти е грозна и ти ме пребиеш - аз ще лежа в затвора за изнасилване, а теб ще те порицаят пред строя?
  Така ли, другарьо?!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 97. 97 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#88] от "transvaal":

  Много добър и точен анализ!

  С едно допълнение - БКП-ДС държат всички силови структури и до ден днешен. Те успяват НЕ, защото са умни (гениални), а защото конкролират цялата въоръжена и икономическа сила на държавата. В допълнение контролират и медиите, тъй че дори да има прояви на гражданско общество, те не успяват да получат достатъчен отзвук у нас. С появата на интернет нещата малко се промениха, но са едва в зародиш.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 98. 98 Профил на Белю Пушилката
  Белю Пушилката
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#96:"Депутат 241"]Значи съд за нападателя като убиец, а "Тълпата, която се опитваше да линчува атентатора , бе дивашка и трябва да бъде порицана обществено."
  [/quote]
  Да песимиста нещо се е объркал. Ако има реално извършено престъпление , то налице е само това прекрасно изпълнено от делегатите на ДПС. Надали в целия свят поне в цивилизования има съд , който да подтвърди деянието на Октай като опит за убийство. Може да го квалифицират като хулиганска проява, но тава беше и квалификацията на Пуси Райът мисля. И двата случая са доста екстравагантни , всеки по своему. Просто си мисля ,че ако на мястото на Доган беше Бойко, щеше да го ошамари яко и след два часа щеше да се смее. Папата отиде да види Мехмед Али Агджа, там все пак имаше реален атентат. Мислите ли, че Доган има доблест да отиде да види Октай? Няма да отиде , защото няма грам доблест. Ако я имаше щеше да е отишъл на другия ден. За квичащото Лютви да не говорим.

 99. 99 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#84:"Манолов"]Ето един типичен коментар от милионите, които са го гледали:

  ...the country of barbarians. why didnt american eliminate this bum hole with nuclear bomb or sth [/quote]

  Mдам... много неприятно наистина.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 100. 100 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#89:"pesimist"]Колкото и да не обичаме например Костов , Борисов или Станишев , всеки опит да се посегне на него е престъпление.[/quote]
  Вярно е ,но това не означава да отворим ареста и да допуснем само разправа с всички обвиняеми. А всичките ти останали измишльотини е безсмислено да се коментират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK