Някои коментари под статии са като радиоактивни отпадъци*

Някои коментари под статии са като радиоактивни отпадъци*

© "Дневник"Къде преминава границата на толерантността към коментарите под статии в интернет изданията? Трябва ли изобщо да се позволява читателите да реагират, да се модерира ли съдържанието на коментарите им, цензура ли е това... Всички медии в глобалната мрежа, включително "Дневник", са изправени пред подобни въпроси. Отговорите им са специфични за конкретното издание, държава или култура.
По този повод предлагаме коментар в блога на лондонския вестник "Дейли телеграф" от Мик Райт, журналист, пишещ за технологии и поп култура. Мнението му предизвика близо 1700 коментара под статията.


Ще ни е интересно както винаги да прочетем реакциите и на нашите читатели във форума, както и идеи как да направим дискусията под статиите по-качествена (от последните дни на 2012г.  и случая с един коментар на Wrornoxmaniak в "Дневник" обмисляме нововъведения с такава посока във форума и скоро ще ги предложим за обсъждане с читателите).


Първо. Това е статия за коментарите в интернет, което неизбежно означава, че някои читатели вече пишат под нея с надежда да са първите, изказали мнение, че не харесват снимката в профила ми и гневно питащи защо изобщо се публикуват подобни текстове. Ако невежеството беше олимпийска дисциплина, състезанията щяха да се провеждат в колонките за коментари към статиите на националните всекидневници.
Макар очевидно да


има много интелигентни и интересни хора, отделящи от времето си да споделят мисли по статиите


секциите за коментари в действителност са най-често посещавани от много тясно малцинство читатели. В нашия бизнес се смята, че под 1% от читателите на една статия ще я коментират.


В най-лошия случай, коментарите са като токсични отпадъци под основите на статията. Те облъчват целия рационален дебат с невежеството и агресията си. И, подобно на радиацията, ефектът от културата на интернет коментарите се разнася. Деградацията на онлайн дискурса може да се види и в диалозите в реалния свят. Възрастни хора, които биха си затворили очите, когато тормозят някое дете в училищния двор, с удоволствие пускат наляво-надясно злонамерени, подли и често изключително агресивни коментари.


В спорта има старо правило: "Играй с топката, не с човека". В интернет то изобщо не важи. В света на онлайн коментарите няма пленници и милост. Нагласата на мнозина редовни коментатори е, че те могат да се справят с дадена тема много по-добре от всеки, които им се продава като писач; те прозират "скритата цел" на авторите и това изключително много ги вбесява.


Изворът на този гняв, изливащ се по секциите за коментари, лесно се обяснява. Далеч преди идеята за интернет дори да мине през главата на Тим Бърнс, психолозите добре са изучили


деиндивидуализацията - бягството от отговорност и отказът от самосъзнание чрез анонимността


В работата си от 1895г. "Тълпата: Изучаване на масовото съзнание" Гюстав Льобон твърди, че поведението на тълпата става "единодушно, емоционално и интелектуално слабо" и че нейната анонимност води до примитивно и хедонистично поведение.


В наши дни, през 2004г., проф. Джон Сълър разви в списание CyberPsychology and Behaviour


теорията за дезинхибицията (падането на задръжките) на онлайн отношенията


Той говори за диссоциативната анонимност, т.е. за това, че е относително сложно за останалите да разберат кой сте в действителност онлайн, което ви позволява да смятате, че коментарите ви не са свързани с идентичността ви в реалния свят. Макар все по-често да има случаи на разкриване и наказване на особено агресивните коментатори,  това продължава да е най-големият източник на сигурност за ултранегативните писачи в колонката за коментари.


Статията на Сълър също така твърди, че в действията на средния активен коментатор има елементи на фантазиране. Сълър разделя този аспект на две категории: "Всичко е в главата ми" и "Това е само една игра". По този повод авторът казва: "Хората може да си мислят, че въображаемите личности, които те "създават", съществуват в различно пространство, в което онлайн персоната на човек живее с "онлайн другите" в едно измислено измерение... отделно и различно от изискванията и отговорностите на реалния свят".


Тази гледна точка се подкрепя и от работата на Емили Финч, адвокат по криминални дела, изучавала кражбата на онлайн идентичност. Тя допуска, че


някои хора възприемат онлайн живота си като игра, в която не важат нормите на всекидневието


Това изглежда очевидно в случаите на особено злобните и агресивни коментатори, които при разкриването им често се оказват доста умерени хора.


Пиша професионално от 8 години и свободно съм оставял да си пишат коментари под статиите ми. Работейки по различни теми, забелязах как онлайн споровете стават все по-лоши. Ситуацията е особено тежка за колежките ми, които имат дързостта да се подпишат или, още по-зле, да се появят във видео в интернет.  YouTube се е превърнал в дом на елитната имперска гвардия на интернет идиотщината.


Интернет сайтовете оставят отворени колонките за коментари, защото когато системата работи, всеки от тях предизвиква реакции и статията оцелява по-дълго от краткото съществуване на еднодневката, както се случва с повечето писания в интернет.


Много малко публикации не се нуждаят от надуване на трафика и това води до ситуация, предизвикваща още по-разгорещени позиции. Всеки вестник има собствени електромагнитни колумнисти, чийто статии са заредени така, че да привлекат всички огорчени и мечтаещите да драснат поредната откачена фраза. В света на онлайн коментарите, цар е този, който е контра.


Какво си представя "тролът", че се случва с нападнатия и какво действително се случва.

© Associated Press

Какво си представя "тролът", че се случва с нападнатия и какво действително се случва.


Редактор в национален всекидневник неотдавна ми предложи интересен експеримент. Какво би станало, ако в хартиените издание до статията се отпечатват и коментари към нея? Той смяташе, че тези подобни коментари биха изчезнали само за няколко седмици, защото очевидно чистата им лудост просто отравя извора, когато са поставени на такова видно място.


Святото право на всеки да коментира всичко не се споделя от всички в мрежата. Популярният професионален блог Metafilter изисква членовете му да плащат малка сума за включване и получаване на право да коментираш. Ако някой получи забрана от сайта, няма възстановяване на парите.


Други изобщо не позволяват коментари. Статиите им обаче са много популярни и се коментират на друг интернет сайт. Такъв е случаят с Джон Грубер от Daring Fireball, според когото "коментарите, или най-малкото тези на популярните интернет сайтове, не са разговори. Те са мачове по крещяща какафония".


Склонен съм да се съглася с това мнение. По принцип


вярвам в значението на дебата и правото на читателите да нападат моите думи


Но идеята, че интернет сайтовете са задължени да приютяват всички коментари и да отделят огромни ресурси, за да изкореняват малоумието и тесногръдието сред тях, е погрешна.


Запитайте се: Колко често наистина сте научили нещо стойностно от секцията за коментари? Ако нямате условия за нормален дебат, струва ли си изобщо да се започва такъв дебат?


P.S. Идея как да се въведе ред в коментарите предложи и Тайлър Брюле, главен редактор на известното списание Monocle. В коментар за Financial Times от 19 януари 2013г. той казва:


"А какво ще кажете да таксуваме хората за коментарите им? Някога да изпратиш писмо до редактора струваше колкото пощенска марка. Уверен съм, че медийният пейзаж ще бъде по-чисто и по-възпитано място, ако всеки плаща пощенска такса преди да изстреля неоснователните си и често грубиянски забележки."


* Заглавието е редакция на "Дневник" на оригиналното "Коментарите под статии са радиоактивните отпадъци на интернет" (Comments are the radioactive waste of the Web), защото смятаме, че то отразява само част от проблема с мнения и във форума на този сайт, но под текстовете в "Дневник" има и много качествени, талантливи, полезни, иронични, не-хейтърски, замислящи коментари, за които - уважение към авторите им.

Коментари (660)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gergx
  gergx
  Рейтинг: 435 Неутрално

  съдията съдията е е е е п***раст, това е единствения проблем на форума, 4е някой път най ценните постове се губят някак си.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Деградацията на онлайн дискурса ..."

  Дискурс (латински discursus - тичам към/бягам от) често обозначава „писмена или говорима комуникация или дебати“ или „формална дискусия или дебати“ [1]. Дискурс е важен термин в семантиката, лингвистиката, антропологията и етнографията, културологията, феминизма, постмодерните теории и анализ, литературния анализ, история на изкуството и идеите.
  Най-общо, дискурс в социалните науки следва насоките и идеите на добилите известност през 60-те години идеи на Мишел Фуко и обозначава начините на мислене и границите, дефиниращи какво може да бъде казано и какво не.

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 499 Неутрално

  На тези, които така или иначе им се плаща за да тролят, входната такса не е никакъв проблем. Изцяло от модератора зависи дали да оставя злонамерени акаунти.

 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  С едно допълнение, че агресията проявяваща се в коментарите навлиза с пълна сила и в реалния живот, макар и по-бавно.
  По-скоро е по-интересно да се изследват причините за това, а не резултата.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Идеята за виртуална шизофрения не ми харесва. Смятам, че всеки, пишещ от свое име, изразява именно себе си, т.е. в коментара му остава една (огромна) част от неговото мислене.

  Вещица от Овнерог
 6. 6 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 584 Неутрално

  аз съм съгласен да събирате по 0.5 лв. за правото да коментираш.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  Лош ден сте избрали "Дневник"! Днес дрогарете са на друг фронт и с матросовски ентусиазъм, но без капка мозък надмогват, тръшкат, борят и изгарят в неравната борба с разума. Днес е последният ден за порпаганда около АЕЦ "БеляНе". Там се хвърлят силите сега.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 579 Любопитно

  Не може заради хейтърите или заради разни хора избиващи комплексите си във форумите,да говорим,че не трябва да има коментари под статиите.Доста често коментарите са по-качествени и интересни от самите статии.Демокрацията предполага всеки да може да си каже мнението,даже и то да не ни харесва.

 9. 9 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Всеки форум или сайт, който допуска коментари, започват с наличието на лоялни потребители.
  Проблемите идват по-късно - когато потребителят се разочарова от нещо - от останалите потребители, от модерирането или нещо друго.
  Давам пример от този сайт - тук не е проблем да се пишат прякори на НЯКОИ политици - Мършата, Хамстера, Тиквата. Но това не означава, че важи за ВСИЧКИ политици - има такива, за чиито прякори се трие на основание "обида на личността". Виждам как потребители, чиито коментари за този политик са били изтрити, постепенно го удрят на анархия - "така и така ме трият заради двоен стандарт, защо аз да бъда лоялен към сайта, по-добре да троля яко."
  Т.е. проблемът има много страни, не е само простото "потребителите са деиндивидуализирани простаци, които се крият зад анонимността, дето я няма."

 10. 10 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#0:"статията"]YouTube се е превърнал в дом на елитната имперска гвардия на интернет идиотщината[/quote]
  Дали Мунчо/muncho си е "у дома"? Отдавна не се е мяркал

  [quote#0:"статията"]медийният пейзаж ще бъде по-чисто и по-възпитано място, ако всеки плаща пощенска такса преди да изстреля неоснователните си и често грубиянски забележки[/quote]
  Във всеки случай ще е по-скучно... а скуката е вредна за, да речем, рекламните банери

  [quote#0:"статията"]под текстовете в "Дневник" има и много качествени, талантливи, полезни, иронични, не-хейтърски, замислящи коментари, за които - уважение към авторите им[/quote]
  Абсолютно!

 11. 11 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гита Ог":

  Разбира се не винаги е така... има доста участници, пишещи коментари под диктовката на някой друг... Всички знаем кои са те...

 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Хората, които коментират са прочели текста (в повечето случаи) и заслижават уважението на автора.
  Както автора се влияе по някакъв начин от коментарите, така и коментиращите са повлияни от автора.
  Какъв е проблема?

 13. 13 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Много често коментарите под дадена статия са по-стойностни от статията.
  То си зависи от нивото на читателската аудитория.
  Не знам дали в Уикенд има форум, но не бих го чел.

 14. 14 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Чета Дневник и заради смислените коментари под статиите.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 15. 15 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 498 Неутрално

  От една страна би било добре да се прилага филтър на безпочвени и празни коментари, които само биха те отвратили от това да потърсиш мнение, допълнителна информация или опозиция на дадена статия, но от друга страна това е ограничаване свободата на словото и дава предпоставки за избирателно отсяване на авторите. Сложен въпрос. Може би цялата тази система е добре да придобие някакъв вид самоконтрол, като се даде възможност на самите участници да се саморегулират. Пример – ако модератор забележи, че даден “автор” нарушава системно правилата или непрестанно досажда с негативните си, празни и злонамерени коментари, нека за същия се провежда гласуване, дали да остане участник или не.

 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3315 Весело

  Който иска да бъде четен и да генерира трафик, трябва да търпи несгодите. Който не иска, може да си наеме модератор-маниак и отива да види какво мъртвило стана през последните няколко години сайта на някога славния "Сега". Има и друг вариант. Пишеш си личен дневник под възглавката и казваш твърдо "нье" на коментарите.

 17. 17 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 579 Весело

  „В нашия бизнес се смята, че под 1% от читателите на една статия ще я коментират.“
  Тук е обратното - 99% от коментиращите не са прочели статията.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 18. 18 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Агресивните в живота са агресивни навсякъде.
  Бих ви предложил, помолил, да промените малко платформата.
  Направете коментарната страница така както са направени дългите статии в Капитал - разделете ГИ на няколко страници.
  Мъчително е да чакаш отварянето на 100+ коментара!!! Аз(предполагам, че за повечето е така) избягвам да ги отварям, дори и статията да изглежда интересна!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 19. 19 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 584 Неутрално

  ще се включа от сега с частта за предложенията - в мобилната версия все още не може да се отговаря на коментари. бихте ли го оправили?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 563 Любопитно

  Тук е сентенцията на явлението. Хората показват какви са зад маската на анонимността...

  "Той говори за диссоциативната анонимност, т.е. за това, че е относително сложно за останалите да разберат кой сте в действителност онлайн, което ви позволява да смятате, че коментарите ви не са свързани с идентичността ви в реалния свят. Макар все по-често да има случаи на разкриване и наказване на особено агресивните коментатори, това продължава да е най-големият източник на сигурност за ултранегативните писачи в колонката за коментари."

  911,959,964,993
 21. 21 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Някъде бях чел една статия(по-скоро наблюдения), че когато един сайт сменя системата на коментиране да е свързана с Facebook акаунта на потребителите рязко спада броя на троловете, но спада и броя на коментарите на активните потребители.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 22. 22 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Добро попадение на Дневник.

  Моралът не е порок!
 23. 23 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#21] от "brutester":

  Нямам фейсбук и не искам да имам. Ако свържат коментарите с него, ме губят. Е, не е болка за умиране, но ще ми стане кофти.

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  [quote#17:"№55"]„В нашия бизнес се смята, че под 1% от читателите на една статия ще я коментират.“
  Тук е обратното - 99% от коментиращите не са прочели статията. [/quote]
  Всъщност и двете са верни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#23] от "ju.li":

  Аз имам Facebook, но го ползвам само за връзка със съученици/състуденти. И аз не искам да го ползвам за коментари или пък да го използвам за да организирам революции

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 26. 26 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 499 Любопитно

  Това се нарича свобода на словото, всеки има правото да изкаже мнението си за даден проблем, истината или правилният отговор е относително понятие, за всеки човек той е различен, но всеки има право на мнение.

 27. 27 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  "Запитайте се: Колко често наистина сте научили нещо стойностно от секцията за коментари? Ако нямате условия за нормален дебат, струва ли си изобщо да се започва такъв дебат?"

  Едно от условията, които ме привлякоха като читател на Дневник е именно това - от коментарите научавам много стойностни неща, има много съфорумци с аргументирани позиции, изразени интелигентно и/или с чувство за хумор.
  Аудиторията на различните издания е различна и от качеството на статиите произтича и качеството на читателя. Колкото по-интелигентно е дадено издание, толкова по - малък е процентът на интернет талибаните. Това са моите скромни наблюдения.

 28. 28 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Цензурата в Дневник е факт и то често под прикритието на правила които в доста случай не са нарушени!

 29. 29 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Избиването на комплекси в прикритието на анонимността не е БГ патент ... както е видно и от статията. Споменатия в началото ник "Уорни.." не е единичен проблем ... има и други болни.
  Аз за себе си успявам да науча и полезни и стойностни неща, но това си е от и за мен - това е моят подход. Реакцията на откровени идиотизми, нападки, вулгарности и прочие излияния в онлайн пространството, поне за сега е единствения начин, до някъде да се ограничи това болестно състояние. Ако тази статия намеква, че ще е по-добре да си плащам за да коментирам, бих вметнал само една хипотеза: Подозренията на доста от коментиращите хора е, че тези дежурни плювачи са си на заплата. Та какво ще ги спре,как ще бъдат ограничени да си изливат болестта във форуми и коментаторски колонки, ако и това им бъде заплащано?
  Добър подход към подобни "изяви" например е предаването на мачове от популярни футболни първенства - появи ли се поредния ексхибиционист, всички камери се отвръщат от него и така не става (не се получава) неговата идея - да се появи в светлината на прожекторите. Това мисля, че е разумният подход ... поне за сега. Далеч съм от мисълта, че идиотите и откровено болните ще свършат с такъв подход, но те винаги ще намират начин да се появят някъде - това си е болест, мания и нищо не може да промени (поне за мен) приказката: Прост (болен) човек и силен вятър, нищо не ги спира!
  Това е моето мнение.

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 30. 30 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#27] от "Orchid":

  Има една категория драскачи, които не влизат във форума за да коментират по същество, а единствено да ръсят лични заяждания с други участници, отклонявайки по този начин дискусията. Точно такива модераторите трябва да засичат и отнемат регистрацията им!

 31. 31 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър":

  Не е едно и също!
  В единия случай имаш ЧЕТЯЩИ, но не и коментиращи. В другия - коментиращи, но не и четящи.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 32. 32 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 860 Неутрално

  В правилата за писане на коментари трябва да се добавят изисквания за елементарни морфологични, синтактични и граматически познания - незнанието им издава илитератите! Кому са нужни махаленските словоизлияния? Все едно да се даде трибуна за разпространение на чалгаджийството. Както не уважавам парламентаристите ни, които повсеместно не знаят дори правилото за пълния член / учи се в началните класове/ и се изявяват като дилетанти, така не приемам необузданото замърсяване и на този "форум".

 33. 33 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  [quote#30:"nikero"]Точно такива модераторите трябва да засичат и отнемат регистрацията им![/quote]Проблемът е, че когато модераторите им наложат забрана, те лесно се регистрират отново с малко или много променено име.

  Предлагам при всяка нова регистрация от сега нататък да се заплаща определена сума пари за активирането и. Така значително ще се намалят хората с повече от една регистрация и модерирането ще заработи по-добре.

 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1378 Весело

  Някои неща са верни ,други - за България - не ..))
  Просто "темите" , за които се ругае в западния свят , са доста по- различни , от нашите ..)
  Тук , поне, в сериозните сайтове, се пише и ругае политиката, партийте , правителството, мангизите , негодниците на власт ..НИЕ , все пак , сме "уникална " държава ..Не можахме да се събудим , излъгаха ни , будалкат ни и сме във фазата - "будна кома " ..Там , по- малко се ругае на тази тема ..ДРУГИ са им проблемите - имат си и нашите , но не са толкова популярни :)
  НЕТът, все пак ,е велико нещо.
  .ВСЕКИ пише , други четат повече , отколкото са чели през живота си и т.н..Хората са различни,многообразие- и всичко това се излива в НЕТ-а..
  Голяма тема ..))

  BIG AL
 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#32:"xefgo"]В правилата за писане на коментари трябва да се добавят изисквания за елементарни морфологични, синтактични и граматически познания - незнанието им издава илитератите! [/quote]

  Хехе! Това може да е само пожелание. Всъщност тук, във форума, често коментираме тези правила, а също и разменяме (за)бележки помежду си. Общо взето тук нивото на пишещите под статиите е доста добро - и по трите ти изисквания.

  Ако ще има някакви ограничения, те трябва да възпират донякъде "ботовете", т.е. "масовките" от "спящи" никове, които се появяват под някои теми. Макар че и в това не виждам особен смисъл - коментиращите бързо ги разпознаваме и ги "посочваме с пръст".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#33:"BlueWater"]Така значително ще се намалят хората с повече от една регистрация и модерирането ще заработи по-добре[/quote]

  Всъщност правилата на Дневник забраняват повече от една регистрация. Ако модераторите имат достатъчно основания да разпознаят такава - завинаги забраняват втория (трети и т.н.) ник, а на основния налагат 5+ дена бан . Личен опит .

  Освен това няма безспорен начин това да се установи при регистрацията. Никой не може да каже колко души пишат от един компютър (IP), нито пък един ник от колко IP-та се включва в нета (напр. динамични мрежи; писане от няколко места...)

  И не забравяйте, че модераторите са хора - първо са няколко и са с поне малко различен подход, и второ - дори един и същи човек в различни моменти реагира различно. Абсолютна "справедливост" при модерирането няма как да има.

  Като цяло тук положението е много добро. Дори много по-добро, отколкото описаното в статията за чуждите медии.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 37. 37 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Защо авторите на статии са недоволни от някои коментари?! Би трябвало да са ДОВОЛНИ и да си вземат полезното от тях, защото има много добри, умни коментари. А емоционалният облак си се разсейва - така че какъв им е проблема!?

 38. 38 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#37] от "petrana6":

  Защото са я закъсали с парите - трябва да има платена регистрация.

 39. 39 Профил на okayplayer
  okayplayer
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Честно казано моето мнение за модераторите на "Дневник" е доста негативно. Първо да кажа, че отскоро коментирам тук. Подавал съм сигнал за коментар, който насажда религиозна омраза, но той и до днес може да се чете от всеки. Миналата седмица в един мой коментар сравних една журналистка със "змия" заради изключително злобното й и непрофесионално поведение и веднага коментарът ми бе скрит от модераторите. В същото време под всяка статия може да прочетете поне по 5 коментара, съдържащи "Боко", "тиквата" и всякакви подобни обидни епитети, с които се има предвид настоящия министър-председател. Те остават несанкционирани, което е прилагане на двоен аршин.

  *не защитавам по никакъв начин Бойко Борисов или политиката му, просто тези епитети ги срещам най-често и за тях се сещам в момента

  http://www.youtube.com/watch?v=WibmcsEGLKo
 40. 40 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#33] от "BlueWater":
  [quote#33:"BlueWater"]Предлагам при всяка нова регистрация от сега нататък да се заплаща определена сума пари за активирането и.[/quote]
  Не става.
  На платеният "коментатор" ще му платят таксата.
  Не малко хора тук са споделяли, че са без работа.
  Те защо да изчезнат?
  Абсолютно напразно при това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Посещавам медийни сайтове само и единствено заради коментарите, в 90% от случаите дори не чета статията, а само заглавието. Ако няма коментари или достъпът е ограничен, предполагам и посещаемостта ще спадне. Интересно Дневник ще се простреля ли в крака?

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 42. 42 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1378 Любопитно

  Считам, че авторът на статията, леко преиграва...

  Критиката, съществува още от праисторическо време...първата пещерна рисунка е била обилно опика*а в знак на несъгласие с твореца...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 43. 43 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#36] от "Музар":
  [quote#36:"Музар"]И не забравяйте, че модераторите са хора[/quote]
  Те са хора, но някои от тях са незапознати с материята хора.
  Използвам думата "незапознати" като най мек вариант на истинската, която е по-неприятна.
  Налагало ми се е дори в "Капитал" да обяснявам на модератор какво е значението на някои мои думи и чак тогава ми връща коментара.

  Става въпрос, че за някои, очевидно нови модератори много думи стават престъп мисъл без да е вярно това.

  Имам примери, но май няма нужда от тях.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#39:"okayplayer"]В същото време под всяка статия може да прочетете поне по 5 коментара, съдържащи "Боко", "тиквата" и всякакви подобни обидни епитети, с които се има предвид настоящия министър-председател. [/quote]

  Европейски съд приема, че високопоставените длъжностни лица могат да бъдат наричани публично от гражданите дори "идиоти". Тъй че не се коси за тези епитети. За повече информация се порови в блога на Нели Огнянова (професор и преподавател по "Медийно право": http://nellyo.wordpress.com/2008/12/22/political_speech-2/

  "II. Свобода да се критикуват държавата или държавните институции

  Държавата, правителството или всеки друг орган на изпълнителната, законодателната или съдебната власт могат да бъдат обект на критика в медиите. Имайки предвид господстващото си положение, посочените институции в това свое качество не трябва да са обект на закрила в наказателното право срещу обида и клевета. В случай обаче, че посочените институции се ползват от такава закрила, тя трябва да се прилага ограничително, като във всички случаи се избягва използването й за ограничаване свободата на критика."

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  ......... "Играй с топката, не с човека"..........

  Така.
  Добре.
  "Дневник" - ЗАПОВЕД издайте към модераторите да играят с "топката", а не да гонят определен ник.
  Не се оплаквам за себе си.

  Като се трие да се започне от ком. №1 в дадена статия и се стигне до последния.
  Не да се трие "избрано".
  ПАК подчертавам, че не рева за себе си.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Написаното в статията е доста дълго за да го чета подробно в момента, защото нямам време, затова ще пиша малко напосоки мнение за коментирането на теми в Икономедия изобщо.

  Правилата засега са добри. Има недоволни, но те са единици и каквото ида направите недоволни винаги ще има. Няма пълна угодия.
  Правилата за изтриване на спамещи и обидни коментари също са добри. Не виждам причина да се въвеждат още ограничениа - това ще доведе до ограничаване на правата на съвестните потребители, а не на платените. На който му палщат да пише, ще му платят и таксите за писане.
  За сметка на това ще спрат да пишат хората, които наистина имат да кажат нещо ценно по въпроса.
  На практика ще направите услуга точно на тези на които не трябва и ще намалите рязко читателите си, ако предприемете такава стъпка, каквато разбирам , че се предлага.
  както казах и друг път - не правете нищо.
  Форумът и така е един от най-ценните в българските електронни медии.
  ИТ специалистите имат едно желязно правило, към което ви предлагам да се придържате - РАБОТИ ЛИ НЕ ГО ПИПАЙ!!

  Извинявам се ако писах малко встрани от темата, нямам време в момента да чета внимателно цялата статия - дълга е.
  По-късно пак че се включа.
  Приятен ден на всички

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 47. 47 Профил на mutrofen
  *****
  Неутрално

  Понякога модерирането прераства в цензура! Трият за нищо ценни мнения. За двойния стандарт да не говоря.

  Ако си политкоректен можеш да обиждаш на воля!

  С тези изкривявания понякога си мисля, че доста сайтове са като Работническо дело преди 1989 година!

 48. 48 Профил на mutrofen
  *****
  Неутрално

  [quote#45:"Росен (УОРНИ е невинен!)"]Не да се трие "избрано". [/quote]

  Трие се винаги по доноси! Ако за даден коментар има няколко доноса се гледа какво е написано, ако няма доноси дори да е обида не се гледа и не се трие!

 49. 49 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 442 Весело

  А защо не: "Статиите над коментарите са радиоактивните отпадъци на интернет".
  Боже какви статии може човек да прочетеш из нета. А в частност за автора на горната статия, предполагам че е гей!

 50. 50 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  П.С От този точно форум често ми се случва да науча наистина интересни неща и да получа много ценни линкове.
  Предполагам - не само аз. Точно затова го оставете във вида в който е.
  Демокрацията и свободното слово изискват усилия, както и свободата предполага отговорност.
  Засега мисля, че балансът е добър. Нищо ценно не е пораснало в изкуствена среда.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 51. 51 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#48] от "mutrofen":

  Все пак докладите (нищо, че някои от тях са си баш доноси) не са причина.
  Сигурен, че много комуноиди ме докладват, но чак толкова често не ме трият.
  При разум от страна на модераторите и хиляда доноса не могат да причинят изтриването на коментар.

  Освен това има форма за възражение.
  Не я ползвам често, но обикновено има полза.

  Единият проблем е в кухнята. В редакцията на "Дневник".
  В обучението на модераторите, а вероятно и в самото им набиране нещо куца със сигурност.
  За да може някой да бъде модератор тук трябва да има широка обща култура за да знае кой коментар влиза в противоречие с правилата и кой е на ръба или пък въобще не е за триене.

  Пипнат ли ми коментар, който е читав аз си споря за него.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#48] от "mutrofen":

  Освен това ето го начина да се работи по коментарите:
  [quote#45:"Росен (УОРНИ е невинен!)"]Като се трие да се започне от ком. №1 в дадена статия и се стигне до последния. [/quote]

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Весело

  До коментар [#47] от "mutrofen":
  [quote#47:"mutrofen"]Понякога модерирането прераства в цензура! Трият за нищо ценни мнения. За двойния стандарт да не говоря. [/quote]
  Сега,
  хем е така, хем не е вярно всъщност.
  Защо не е вярно!
  Аз съм от отявлените защитници на ГЕРБ.
  Значи съм полит коректен, нали?
  Що тогава имам 52 бана за 12 календарни месеца?

  пп. В последно време слабо се представям. Само няколко бана за дълъг период от време.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Аспектите са няколко:

  1. Първо дали говорим за коментирането на статии по принцип или говорим за България
  2. Дали говорим за коментарите в Дневник или в българските сайтове изобщо.

  1. В България като цяло журналистиката е купена, продадена и сдъвкана. Тя е беззъба, анализите са поръчкови и не струват пет пари. Журналистите се страхуват да казват истината. Това като цяло води до снижаване на нивото на анализите и въобще на статиите - ерго - коментарите са по-интересни, научаваш повече, парадокс, но именно там научаваш истината и пречиш на разпространението на манипулацията. Пресичаш я от раз.

  пример: Ако в сайта на БТВ нямаше над 1 млн. влизания и еднозначни коментари по повод злополучното интервю на Диана Найденова, което е феномен за сайта на тази телевизия - извинение и посипване на главата на телевизията с пепел нямаше да има.

  2. Не си спомням, но тук в Дневник имаше скучна статия, под която имаше два пъти по-дълъг коментар по темата, а под него друг, който в общи линии казваше “От горния коментар разбрах повече, научих повече и ми стана по-ясно, отколкото от самата статия”. Това е безжалостна оценка за журналистиката в България и е аргумент за положителната роля на коментарите специално за страната ни.

  3. В полицейска държава и такава вървяща към авторитаризъм – истината е в коментарите. Що се отнася до анонимността – си спомняме случая със съдия от Благоевград, който анонимно беше коментирал в сайта на Дарик кандидат за тамошния съд и за резултата – съдебно изискване и кой, от къде и как е пуснал коментара. И откриха коментиращия.

 55. 55 Профил на okayplayer
  okayplayer
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#44] от "Музар":
  Разбира се, че когато има защо, могат и трябва да бъдат критикувани. Но все пак има разлика между критика и обида.

  Аз съм против цензурата, но нека "Дневник", ако ще ме цензурират заради думата "змия", да цензурират и всички останали.

  http://www.youtube.com/watch?v=WibmcsEGLKo
 56. 56 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#52] от "Росен (УОРНИ е невинен!)":Коментар без да е свързан със новината или статията също се трие.

 57. 57 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  [quote#36:"Музар"]Всъщност правилата на Дневник забраняват повече от една регистрация. [/quote]Не сте прав. Няма изрична забрана. Има само този текст.

  Цитирам:"Модераторите си запазват правото да отстраняват вече съществуващи или новосъздадени потребителски профили, за които има съмнения че принадлежат на вече санкционирани потребители."

 58. 58 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Каквито и да са коментарите са полезни. Лично аз съм научавал много нова информация от коментарите, а не толкова от статията. Научавам и други гледни точки, един вид- има и друга "истина". Това ме обогатява.

  Освен това много се хиля като чета двама как са се захапали и се плюят из форума. Дори това е полезно и ме развеселява, не го броя за хейтърство.
  Твърдо "ЗА" коментарите каквито и да са те. Това е народът- глас народен - глас божи.

  Има ли живот след демокрацията ?
 59. 59 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#56] от "друга бира":

  Не.
  Не винаги.
  Точно затова трябва да се изисква висока обща култура от набираните модератори, както и от действащите такива.
  Понякога има изключително ценни коментари, но не са свързани с темата дори косвено.

  Ако имаш предвид седенките ни, то ние си го отнасяме понякога.
  Рядко.
  Пишейки под галерия, "новина от вас" или комикс никому не пречим.

  Имам човек - собственик на форум. Не е удобно да казвам кой форум е. Та от него знам, че НЕ плаща на модераторите си.
  Винаги имало безброй желаещи безплатно да модерират.

  Това не мога да си го обясня по никакъв начин.

  Писах го това, защото модераторите трябва да бъдат разглеждани под лупа.

  В казармата две роти бяхме в едно огромно помещение.
  Нашият ротен беше нормален човек, но на другата рота не.
  Като не му даде жена му оня се напива зверски и със зареден пистолет идва, събужда ротата си и ги изкарва на плаца през зимата с леглата и горящата печка. Там се изгражда спално "помещение", пълна имитация на истинското, печката гори, а всички си лягат.

  Това го написах, защото злобни, комплексирани хора НЕ трябва да бъдат допускани до сериозна работа.
  Както и такива без широка обща култура.
  Забележи, че не написах никъде нещо за образование (висше).
  Това за избора на модератори и оглед на настоящите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 60. 60 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#59] от "Росен (УОРНИ е невинен!)":

  До коментар [#53] от "Росен (УОРНИ е невинен!)":
  Росене,
  струва ми се , че диалогът ти снощи с Павла е бил истинско изпитание за модераторите. То не беше цветът на ракията, то не беше бурето - дъбово или черничево, то не беше колко се вари стар петел и все такива безкрайно поучителни реплики. В една тема, където едва ли ключовите думи са били: стар петел, ракия, буре...
  Ти би ме попитал защо съм чела?! Четох, за да видя докъде може да стигне...отсъстствието на чувство за мярка.
  Но очевидно, ти не си даваш сметка , че след този диалог днес би било по-резонно да си мълчиш...но не го правиш. Съжалявам, но високите ти изисквания за обща култура на модераторите би трябвало да се отнасят в пълна сила и за участниците в диалозите ти.

  The best way out is always through Robert Frost
 61. 61 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 446 Разстроено

  Написаното ме накара да се чувствам като боклук.
  Това,че коментирам не ме прави лош човек.
  Просто си казвам мнението.
  Ако на някого не му харесва какво мисля може просто да не ми чете писанията.
  Според мен тази статия е публикувана за да се провокират негативни коментари,които да докажат,че Интернет потребителите са лоши.
  А сме зли,защото всичко,което медиите излъчват е заредено с негативизъм.
  Самата среда е ненормална и провокира ненормални реакции.
  Трябва медиите да се променят и хората ще ги последват.
  Ако обаче се продължава по същия начин е малко вероятно да излезе нещо хубаво.

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 62. 62 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 718 Неутрално

  По този повод предлагаме коментар в блога на лондонския вестник "Дейли телеграф" от Мик Райт, журналист, пишещ за технологии и поп култура.
  "Дневник", защо ми цитирате само англичани и американци, като там действа англо-саксонската правна система (Общо право и Прецедент), на тях им липсва и писана конституция, липса им и Закона (Континенталната правна система), та хорицата си действат по доктрината на прецедента? Съгласно чл. 25, ал. 1 от Конституцията на РБ, "гражданите на РБ, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция".
  Разпоредбата на Конституцията на Република България гласи, че: чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин, Чл. 40. (1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура, (2) Спирането и конфискацията на печатно издание ИЛИ ДРУГ НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ се допускат само въз основа на акт на съдебната власт, когато се накърняват добрите нрави или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред, за извършване на престъпление или за насилие над личността. Ако в срок от 24 часа не последва конфискация, спирането преустановява действието си., Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация, Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими., Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите. (2) Религиозните и ДРУГИТЕ убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите., Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. (2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.,Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие., Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
 63. 63 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  Ето ясен пример за кекава журналистика от днес.
  Кекава, поради снимката.
  Снимката внушава много.
  И то неправилно.

  Дневник, погледнете си собствените творения и тогава искайте от другите.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/01/25/1990781_kostov_ako_ne_glasuvame_na_referenduma_niama_da_sprem/?p=0#addcomment
  Друга една супер некадърна снимка (за което не обвинявам автора и а вас) виси от една година под почти всяка статия за Костов.
  Писах ви за нея преди лятото май още. Това е 2012. До днес я ползвате. Костов с морави джуки.
  Доклад предложение ви писах да ми я пратите аз да я обработя цветово и да ви я върна, но и това не направихте, макар че пари не ви исках.

  Уважавайте нашата интелигентност вие за да може и ние да ви уважаваме.

  ПАК го предлагам. Щом толкова си харесвате ОНАЯ снимка на Костов пратете ми оригинала на имейла, който имате и ще ви я върна за 5 минути точно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 64. 64 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Изключитуелно много зависи от модерирането. Единствените два форума, които има смисъл да се четат, в бг пространството - Дневник и Сега, са форуми с твърда, строга модерация. Затова тези форуми имат и собствена стойност - отделна и нерядко по-голяма от коментираната статия. Постоянните колеги знаят например, че коментарите на Дамян в темите за енергетика са много по-обширни и обосновани от самата статия. Както знаят, че когато става дума за икономика Графът е много много по-компетентен от автора. Тъй че, драги ми Дневник.бг, не взимаой едно към едно размвислите на некой си англичанин. Защото първото, което трябва да ти дойде на ум, драги ми Дневник.бг, е, че човекът говори за немодерирани форуми.
  Което отгоре на всичко означава, че цялата дискусия дотук и последващата е безсмислена.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 65. 65 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 966 Неутрално

  "Те облъчват целия рационален дебат с невежеството и агресията си"
  - зависи от изданието- коментиращите се разли4ават с класи от форум до форум

  "Но идеята, че интернет сайтовете са задължени да приютяват всички коментари и да отделят огромни ресурси, за да изкореняват малоумието и тесногръдието сред тях, е погрешна."
  - освен 4е е ужасно нагло това изказване, самото то е тесногръдо

  Явно някакви хора не са съгласни със статиите на този 4овек, и коментират язвително, което пък той приема ли4но...

 66. 66 Профил на archiden
  archiden
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Здравейте. Това е първия ми коментар в Дневник и мисля, че тази статия е правилното място за първо мое мнение
  Първо, не съм съгласен с доста от нещата в тази статия и особено с позицията на автора в края на статията.

  „Запитайте се: Колко често наистина сте научили нещо стойностно от секцията за коментари? Ако нямате условия за нормален дебат, струва ли си изобщо да се започва такъв дебат?“

  Форумите под статиите се явяват средство за обратна връзка към медиите и журналистите работещи в тях, т.е. потребителите могат да изразят своето мнение, макар и да е в противовес с това на авторите на статиите или с политиката която следва самата медия.
  Въпросите свързани с големия брой тролове, заливащи форума с откровени заяждания и лъжи са сложни за решаване, но това не означава че сериозните коментатори трябва да се отказват от правото си да изразят своето мнение, защото понякога се заформят интересни дискусии и човек може да научи нещо ново.
  Идеята да се заплаща за коментари е нелепа поне в нашата действителност, защото както се спомена в по горните мнения на платените драскачи ще им бъде заплатено и ще продължат с пропагандата, доколкото обикновените потребители надали ще си направят труда да плащат за да изразяват мнения.
  Чета статиите на Дневник от около три години без да съм регистриран потребител, а една от причините затова е дискусиите под статиите. Ограничаването на правата на потребителите или вързването на системата за коментиране към Фейсбук мисля че ще е във вреда на Дневник. Четох едно изследване, че когато коментарите към дадена интернет страница се коментират само чрез профила в Фейсбук, рязко намалява броя на сериозните потребители за сметка на хайтърите.
  Съжалявам за дългия пост, но искам да споделя още нещо: много новинарски сайтове съм чел за една или друга тема, но независимо от големия брой хейтъри в Дневник, мисля че тука се оформят едни от най-качествените дискусии.
  Поздрави на всички

 67. 67 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 770 Любопитно

  До коментар [#8] от "moloko_":

  Според мен също от коментарите често се научава повече, отколкото от самата статия. Нещо повече, аз често преглеждам коментарите към статиите и отделям специално внимание на "отровните" от тях, за да се ориентирам къде живея и какви са проблемите в мисленето по темата.

  Така че, от моя гледна точка, даже и враждебните коментари са ценни. Виж, дразня се много на псувни и цинизми, но даже и това ми казва нещичко по въпроса колко трудно е мисленето, особено конструктивното мислене, по дадена тема.

  А ми е направило впечатление, че рядко срещам статия или новина, под която да няма поне малко враждебност.

 68. 68 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#60] от "Realistka":

  Оня ден беше, не снощи.
  [quote#59:"Росен (УОРНИ е невинен!)"]Ако имаш предвид седенките ни, то ние си го отнасяме понякога.
  Рядко.
  Пишейки под галерия, "новина от вас" или комикс никому не пречим. [/quote]
  Това е трябвало да ти обясни "спам" нещата.
  Разтухата не пречи никому. Опитахме скайп конферентна връзка, но не се получава.

  Друго, но във връзка все пак.

  А истината всъщност е, че се опитвам да привлека повече хора на форумните ни срещи в края на август всяка година.
  За седенките обясних с цитата, който и без друго си видяла написан вече.

  Това никому не пречи.

  Пречи в таблото на следващите ме, но това става късно вечер все пак и ПАК не пречи реално.

  Не приемането на моето предложение към "Дневник" за кулинарна рубрика е другата причина.
  Неведнъж хора са ми писали на л.с. или на пуб. имейла да ме питат едно или друго. Аз произвеждам много храна и напитки за лична употреба.
  Ако има кулинарна рубрика много хора ще спечелят от нея.
  Знам много и не съм само аз. Защо с мен да умре знанието ми в този сбъркан откъм хранене свят?
  Сега разработвам системка, с която ще може да се консервира почти всичко на една тераса на панелка.
  Тоест всеки би могъл в градски условия да си има екстрите на селото.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#64] от "Вени Г.":
  [quote#64:"Вени Г."]Графът е много много по-компетентен от автора.[/quote]
  Невярно.
  Граф е демагог.
  Кара я по Гьобелски, като гарнира истински чисълца със собствените си внушения.
  На мен ми отне повече от година да разбера този безспорен факт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 70 Профил на burntwithdesire
  burntwithdesire
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Също като други потребители, чета Дневник/Капитал и заради коментарите отдолу. Т.е. почти винаги освен заради самата статията, я отварям и за коментарите, защото не отварям много статии. Правя си мини социологически проучвания въз основа на тях, както и научавам някак си повече.

  Но също съм склонна да плащам, защото понякога е натоварващ и хейта в ромски/хомо/ислямски теми.

  Склонна съм да плащам 0.10 лв, за разлика от предложените по-горе 0.50 лв, където склонността за образуване на диалогичност между потребителите е по-малка.

 71. 71 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#54] от "agata_kristi":

  Много верни и важни съображения в полза на това да се съхрани и възможността да коментиране и анонимността на коментиращите.

 72. 72 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#39] от "okayplayer":

  Аз пък подадох сигнал за коментар 33 в темата със снимки на Плевнелиев, в който българи-мохамедани бяха наречени "пингвини". Ами втори ден коментарът си стои непокътнат. Ама безспорни коментар, който няма какво да претегляш!!!!!!!!!!

 73. 73 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Мик Райт хленчи, че в английските сайтове нямало добри коментари. Ами... тъп народ, тъпи коментари. Той да не се надява нобелови лауреати да четат писанията му?
  Аз тук чета основно коментарите, защото текстовете са на все по-трагично ниво, но все още има известен брой интелигенти коментиращи хора.

 74. 74 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Ще ни е интересно както винаги да прочетем реакциите и на нашите читатели във форума, както и идеи как да направим дискусията под статиите по-качествена (от последните дни на 2012г. и случая с един коментар на Wrornoxmaniak в "Дневник" обмисляме нововъведения с такава посока във форума и скоро ще ги предложим за обсъждане с читателите).

  ==============

  Сменете си не правилата, сменете си модератора.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Препоръчвам на автора да си припомни идеите на Мил за свободата на словото. Троловете са зло, но цензурата е още по-голямо зло.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  Аз се включих наскоро във форума само заради коментарите.
  В много случаи те са много по интересни от самата статия, с извинение на авторите и от тях можеш да научиш много повече.
  Мисля, че правилата за коментиране са достатъчно строги и модераторите имат предостатъчно власт.

 80. 80
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 718 Весело

  [quote#64:"Вени Г."]Постоянните колеги знаят например, че коментарите на Дамян в темите за енергетика са много по-обширни и обосновани от самата статия. Както знаят, че когато става дума за икономика Графът е много много по-компетентен от автора. Тъй че, драги ми Дневник.бг, не взимайте [/quote]
  за автори на статии за енергетика по-некомпетентни от Дамян, за автори на статии за икономика по-незнаещи от Граф,
  за автори на статии на правна тематика по-неразбиращи от мен и така нататък! Пътят от "Осанна!" до "Разпни го!" е много кратък.

 83. 83 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#79] от "Friend":
  [quote#79:"Friend"] и модераторите имат предостатъчно власт. [/quote]
  С която обаче днешният спекулира.

  Смятам него да докладвам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Когато се криеш зад маска можеш да казваш каквото си искаш...
  Там е проблема.
  Ей Хора не ви ли стиска да казвате това, което искате без да се криете зад анонимност?

  Крайно среден !
 85. 85 Профил на forummoderator
  forummoderator
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#80] от "Росен (УОРНИ е невинен!)":

  [quote#80:"Росен (УОРНИ е невинен!)"]А зачулени на какво приличат според теб?[/quote]

  Това е обида на верска/религиозна основа и подлежи на премахване от дискусията веднага щом бъде видяна от модератор.


  http://www.economedia.bg/forum/
 86. 86 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#84] от "plamkata_76":

  Разбира се.
  Много пъти съм го казвал. И аз стоя си името и снимката си тук.
  Позволено е да се криеш според само, ако си известна личност.
  Останалото криене е безсмислено.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 87. 87 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#85] от "forummoderator":

  Аз няма къде да ходя, ще си го отнеса, но няма да се съглася, че "зачулени" е обидна дума.
  Още повече пък "пингвин" да е обидна дума.
  В обикновеният жаргон думата "патка" например е обидна като обръщение и това не подлежи на никакво съмнение, но пингвин не.

  Благодаря за отговора все пак.
  Въобще под такива статии е добре да участва повече от един от екипа ви.
  Има много въпроси, които могат да бъдат решени в движение ТУК още.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 88. 88 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Съгласен съм с повечето неща в тази статия - някои форумни коментатори подхождат първосигнално и се пише нещо по съвсем друга тема. Ако са в началото на форума, може да променят цялата му пососка и накрая избива на " Ти си комунист!" , "Не, ти си комунист и баща ти е комунист" сякаш изобщо не сме мръднали от 1989 година до сега. Освен това върху фактите се гледа през призмата на това коя партия ги подкрепя. Да, но не е логично, защото ако е нещо добро няма значение кой го върши, както и ако нещо е гадно - също. Нека уважаваме фактите и оформяме мнението си без предразсъдъци, а просто на базата дали е добро за самите нас или за обществото.

 89. 89 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#83] от "Росен (УОРНИ е невинен!)":


  [quote#83:"Росен (УОРНИ е невинен!)"]С която обаче днешният спекулира. [/quote]
  Напълно съм съгласен с вас и призовавам модератора за въздържаност когато в статията и коментарите обсъждаме и неговата роля.Освен когато не е засегнат на лична основа разбира се.

 90. 90 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#83] от "Росен (УОРНИ е невинен!)":нямах нав предвид разните ви там седенки,просто те допълник в коментара ти за модераторите.

 91. 91 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Аз си модерирам сама. Просто отбягвам простаци , комунета , хейтъри , неграмотници и откровени идиоти.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 92. 92 Профил на forummoderator
  forummoderator
  Рейтинг: 1381 Весело

  До коментар [#89] от "Friend":

  Както виждате - коментарите са непокътнати в голямата си част. Премахват се единствено обиди - към други читатели или редакционния екип.

  [quote#79:"Friend"]Аз се включих наскоро във форума само заради коментарите.[/quote]


  http://www.economedia.bg/forum/
 93. 93 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#90] от "друга бира":

  Ясно, не съм те разбрал.
  Извинявай.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 94 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3125 Весело

  До коментар [#92] от "forummoderator":

 95. 95 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4073 Неутрално

  Причините хората да коментират под статиите са различни и индивидуални. Много хора имат какво да кажат и го казват, с което доразвиват тезата на автора или пък я оспорват. Техните коментари са често по-ценни и обогатяващи мисълта и познанията от оригиналния материал.

  Има и такива, които коментират, защото са едновременно невъзпитани и страхливи: хем в тях блика простащина и агресия, псува им се и им се бие, хем не са сигурни дали ще останат живи, ако се сбиятс жив и в добра форма противник.

  Дълго време ги търпях, но сега съм ги блокирал и вече не ми създават никакви проблеми.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 96. 96 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#92] от "forummoderator":

  Добре, но сам виждате как тръгнаха нещата.
  Обяснявам на "писателката" що е оцелял оня коментар.
  В обикновена статия може и да съм за триене, но в тази не.
  Тук и сега искате да обсъждаме проблемите на форума.

  Как да стане без примери?

  И да повторя, нека се изтрие това което сте си решили, но чак когато всички са го прочели. Все пак не е навалица тук сега.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 97. 97 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1520 Весело

  Сложна работа.
  И това с писането под статии, и това с модерирането.

  Бих предложил на модераторите да ползват свой вечерен час. В смисъл, да оставят дискусията след 22 часа да е свободна. С всичките и кусури, прилагателни и агресия. И с комуникацията между колегите във форума, защото основанието за триене "не е по темата" е...
  Хайде ще подмина оценката.  ПП
  [quote#69:"Росен (УОРНИ е невинен!)"]Невярно.
  Граф е демагог.
  Кара я по Гьобелски, като гарнира истински чисълца със собствените си внушения. [/quote]
  На това ще ти отговоря след 22:00 часа.

  Ecrasez l’infâme
 98. 98 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  "Мик Райт, журналист, пишещ за технологии и поп култура"

  Смятам, че обобщаването, слагането под един знаменател на всякакви коментари във форуми е грозно и глупаво. Още по-зле изглежда, когато е направено от специалист (а дали?) в двете непосредствено свързани сфери - журналистика (ПУБЛИЧНОСТ) и технологии (реална публичност и за двете страни - пишещи и четящи).

  Естественото развитие на технологиите води точно до възможността читателите на медии да НЕ са пасивни. Вече имаме технологична възможност да изразим мнение. Колкото до качеството на мнението - а да не би всички медии да са качествени? Наистина, всяка медия си има свое сравнително ограничено пространство дори в нета, за разлика от коментарите. И все пак - сериозните медии първо имат сериозна публика, в следствие - свестни коментиращи. Едно разумно модерира би трябвало да служи за "опазване" на хигиената (спам, ботове, тролове) в сериозен форум така, че да не се нарушава смислената дискусия и има връзка автор-коментиращи. Мисля, при това не само аз, че в Дневник и още няколко нет-медии у нас, този баланс е на съвсем прилично ниво. И форумът тук е различен от описанията/обобщенията на Мик Райт.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 99. 99 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4073 Неутрално

  [quote#85:"forummoderator"]Това е обида на верска/религиозна основа[/quote]

  Имам въпрос: модераторите могат ли да четат лични съобщения? Защото от разговори със съмешленици знам, че има една доста активна групичка, която бомбардира по-активните участници с лични бележки, за много от които има конкретни състави в НК. Участникът Курт Деликуртев, например, ми е обащавал да ме вари на сапун, разправял ми е (в л.с.), че всички евреи сме плод на кръвосмешение и затова сме грозни и уродливи, и пр. Знам, че и други са ставали обект на "вниманието" му с псувни, сексистки обиди и т.н.

  Та: има ли модераторът възможност да следи непубличния трафик и как можем да се отървем от подобни натрапници?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 100. 100 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Неумерената модерация отказа от форума най-яркият му представител - Алиен , от това форума загуби много като качество.
  Модераторите му дължат извинение и трябва да го помолят да се върне с неприкосновен статус

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK