Да гласуваме ли за турската атомна енергетика?

Да гласуваме ли за турската атомна енергетика?

© Красимир ЮскеселиевКолко тягостно е, че през 2013, на човек може да му влезе в главата изречение на Тодор Живков, непознат за много гласоподаватели необразован диктатор от близкото минало, и то да му се стори някак си актуално: "Верно, че идеята за безядрена зона на Балканите беше моя, но другара Попандрей я прегърна като своя." Той не е имал предвид енергетиката, по скоро изпълняваше московска PR поръчка във връзка със Студената война, която надали особено го вълнуваше. Бяха му казали обаче, че не би било хубаво Турция да се въоръжава с атомно оръжие или из Средиземно море да заплуват ядрени глави и той си свърши балканската медийна поръчка. Ето че сега сентенцията е валидна и за това как Балканите ще произвеждат и харчат ток.  


Енергетиката никога не е затворен национален въпрос. Още по-малко пък ядрената енергетика. Народното решение за развитие на ядрената енергетика в България е и


народно решение за развитие на ядрената енергетика на Балканите
Гласувайки ЗА развитието на атомната енергетика в България, българинът гласува единствено за развитие на атомната енергетика в Турция. Не че в това има нещо лошо, ако издигането на ядрени централи не те притеснява, но все пак е добре няколкото души, които ще идат да гласуват на беленския референдум, да знаят за какво гласуват.


Простата истина е, че АЕЦ "Белене" няма да бъде построена. Няма някаква особена причина да вярваме, че след като България е строила Белене 31 години, след още 31 ще успее да звърши заветния си проект. Малко вероятно е в страната да се появи финансов министър, чието счетоводно мозъчно здраве да му позволи да одобри субсидиите, които една ядрена електроцентрала изисква (независимо как точно, за спокойствие на избирателя, ги наричаш). А ядрена централа без субсидии няма. Освен това нито темпът на икономически растеж, нито политическата ни и географската ни позиция правят една нова ядрена централа стратегически важен проект за България.


С Турция е различно. Тя е десет пъти по-голяма от България във всяко едно отношение, със значително по-динамичен икономически растеж, без традиционни енергийни източници, с изключение на долнопробен лигнит и, значителен, но недостатъчен воден ресурс, с доста несигурно бъдещо членство в Европейския съюз и напрегнати отношения с комшиите си, на които страната плаща $54 милиарда на година за 80% енергийна зависимост. От сега до 2020 г. нуждите за електронергия в Турция се очаква да растат между 6.5% и 7.5% на година и до 17 години страната да е удвоила нуждите си от електроенергия. Поне така си мисли турското правителство, което може да си позволи един-два прескъпи енергийни проекта, които могат и да се провалят. Освен това Турция продължава да е извън ЕС и няма кой да наложи строгите норми за енергийна ефективност, на които са подложени страните членки. По границите и къкрят няколко военни конфликта. С основание или без, тя смята, че енергийната й сигурност е въпрос на оцеляване на страната, и заради това и заради размера й, няколко неизгодни енергийни проекта нямат да я сринат в прахта.


С други думи, изгодно,


неизгодно, Турция може наистина да вдигне няколко ядрени електроцентрали


Когато опре до мнението на страните членки на ЕС за бъдещето на атомната енергия в Турция, страни като Австрия, Германия и ред други, подкрепени от силно антияндрено обществено мнение, ще правят всичко възможно да разубедят (меко казано) Анкара да строи ядрени централи. С положителния си глас за българския ядрен мираж, единственото нещо, което България може да направи, е да подкрепи идеята за строеж на ядрени електроцентрали в Турция. Всяка друга позиция би била крайно лицемерна, несериозна и дребнаво пресметлива.


В цялата работа обаче има и сметка. Нищо лошо в това Турция да успява и преуспява икономически. Обаче ако, и това е едно много голямо ако, Турция реализира ядрения компонент на стратегията за енергийната си сигурност, тя може да започне да произвежда излишък от ектричество. Тогава


не само няма да внася електричество от България, но може да започне и да изнася


Ако Турция реализира намерението си да вдигне 10ГВ (гигавата) ядрени централи (равно на 10 козлудийски реактора), тя най-вероятно ще се окаже свръхпроизводител на електроенергия и ще извади тази електроенергия на пазара и ще я предложи на България, Гърция и други страни в региона.


С други думи, гласувайки ЗА ядрената енергия, българинът гласува за шест неща:


1. За развитието на ядрената енергия в Турция


2. Против реалното пазарно отваряне на енергийния пазар в региона и Европейския съюз.
3. За строеж на ядрена електроцентрала в близост до България, но не в България, с всички произтичащи от това рискове.


4. Против развитието на възобновяемата енергия в региона, който е особено богат на чисти енергийни ресурси и в който се намира една от двете европейски държави с почти 100% възобновяемо електричество (Албания).
5. Против децентрализацията на енергийната собственост в региона.
И, разбира се
6. В подкрепа на комплекса ни за малоценност, вкоренен в чувство, че все нямаме нещо, което съседът го има.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (260)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamyk
  plamyk
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Няма да я построят, защото вече са програмата за прием в ЕС, а това ще им попречи членството. Но все пак ако се решат, поне да не е на плажа.

 2. 2 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 367 Неутрално

  С 6-те извода в края на статията автора Юлиан Попов счупи глупомера.
  Четете за да видите класика в поръчковата журналистика.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Аз искам да попитам автора - как според Вас би изглеждала страната ни в енергиино отношение без АЕЦ Козлодуй ??? Колкото до Турция, те разбраха, че трябва да си имат свой сигурни и с постоянен характер енергиини източници, и са взели своето решение. Те имат растеш, развиват се вървят напред. НаЩе "управляващи" само оптимизират, съкращават затварят, закриват. НаЩе "управляващи" за 23-24 години затвориха цялата индустрия на страната, цялата, закриха селското стопанство и живитновъдство, с тях и цялата лека промишленост. Ние продавахме и продаваме ток на целия балкански полуостров. При такова развитие Турция ще поеме тази роля, след като вече голяма част от храната, дрехите и какво ли още не ни е от тях, що да не почнем по някое време и ток да купуваме от тях, благодарение на "управленците" ни.

 4. 4 Профил на plamyk
  plamyk
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "ruzu":

  Затова гласувайте ПРОТИВ, Турция да строи АЕЦ на плажа

 5. 5 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "plamyk":


  [quote#4:"plamyk"]Затова гласувайте ПРОТИВ, Турция да строи АЕЦ на плажа [/quote]
  Когато направят референдум в Турция.

 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#2] от "ruzu":
  Абсолютно!!!
  Юлиане, глупости пишеш! Става въпрос за нашата енергийна независимост ,а какво ще правят турците си е тяхен проблем!

 7. 7 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Кофти агитация брат! Как да повярвам на някого, според когото Турция има "растеШ"

 8. 8 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Статията е глупаво поднесена, но не значи, че няма нещо вярно в идеята, която лансира.

  Подкрепата за ядрени мощности в България е вода в мелницата на Турция.

  Дали това е изобщо от някакво значение е отделен и не маловажен въпрос, но независимо от отговора му тезата си има своята тежест.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  [quote#3:"442"]НаЩе "управляващи" за 23-24 години затвориха цялата индустрия на страната, цялата, закриха селското стопанство и живитновъдство, с тях и цялата лека промишленост.[/quote]
  Отвориха страната единствено за руски енергийни проекти (дори и за референдум отделиха пари), ваканционни имоти за руски граждани и руска почивна станция "Радуга" на Камчия.

 10. 10 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И така, като ще се агитираме, дайте и аз да обясня защо ще гласувам "против"
  1) Доколкото ние няма да произвеждаме ядреното гориво а може би няма да съхраняваме и отпадъците, стоежа на АЕЦ не ни дава никаква реална енергийна независимост
  2) ЕС не гледа добре на АЕЦ, още повече на руските и ще ни извиват ръцете да я спрем и ще и пречат колкото и с каквото могат.
  3) Цената може би няма да е 10Милиарда, но няма да е и 6 със сигурност и разчетите показват че ефективността е на кантар. Тоест, това което е сигурно, е че днес ние трябва под една или друга форма да дадем едни милиарди. Дали ще можем някой ден да си ги възвърнем... зависи от цената на тока, от регионалния пазар ( защото ще разчитаме на износ за да я натоварим) от това кой ще доставя гориво и на каква цена, кой ще обслужва и на каква цена...
  4) И накрая, но не на последно място, имам подозрения, че тази централа така или иначе няма да се построи и проекта в някакъв момент ще се спре, а сега гласуваме да продължат ли политиците да наливат пари в една кална дупка ( и през нея в джобовете си и в тези на савецките си дружки) или не.

  Мисля че тези пари могат да се инвестират и по-разумно - например в енергоспестяващи технологии, които да позволят в нашата южна страна, хората да живеят целогодишно почти без отопление.

 11. 11 Профил на nogica
  nogica
  Рейтинг: 420 Весело  Никой който не е екоталибан не е против строежа на атомни централи,въпроса защо трябва държавата да -гарантира,финансира и след това да изкупува тока на цена за да изплаща строежа.50% от мераклийте за строеж са частни консорциуми с милиарди обороти,пекани в бранша на лобирането(корумпирането),фикасните и бързи печалби. Държавата е съгласна,гарантира преноса на произведената ел.енергия,сигурност има специалисти по подръжка,строеж, няма голяма нужда от енергия ,но предоставя мрежата за пренос.Да строят намират парите и строят.
  Какъв възход на икономиката сънувате чак ви се чудя ,закриха се за 20г цели отрасли от тежкото машиностроене,химията,металургия енерго гълтащи Лами, вие сънувате възход.Само България може да продава ток,другите на Балканите дремят и чакат Белене и Бг социалист консуматор лобист да продава.
  Да си купим пищови за голия ни ГЪЗ
  До коментар [#3] от "442":

 12. 12 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1863 Любопитно

  Познавате ли някой, който да си е променил мнението последните 3 месеца?

  Никола Йорданов
 13. 13 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#11] от "nogica":

  Всеки, който е разумен, вижда, че човечеството разхищава с лека ръка енергия и вместо да търси начини за по-ефективното и използване, то търси начини за по-лесното и производство, с което убива планетата и себе си с прогресивни темпове.

 14. 14 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#0:"статията"]но другара Попандрей[/quote]

  Пълна класика !

 15. 15 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#2:"ruzu"]Четете за да видите класика в поръчковата журналистика. [/quote]
  +++++++

 16. 16 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Благодаря на Юлиан Попов за още една (смислена) перспектива към гласуването в неделя.

  Добавям си го в личния блог, към темата за „сравняване на позициите“:

  http://kal.zavinagi.org/?p=211

  http://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 17. 17 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#2] от "ruzu":

  Бихте ли посочили с КОНКРЕТНИ примери и доказателства кое точно „чупи глупомера“?

  В частност – според вас:

  1. Всъщност няма нужда да си развиваме възобновяемата енергетика?

  2. Всъщност няма нужда да децентрализираме енергетиката?

  http://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 18. 18 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Ето едно професионално и аргументирано мнение:

  http://www.mediapool.bg/митовете-за-проекта-аец-“белене“-news202097.html

  И дано България не потъне в дългове и мрак заради гласовете
  от Столипиново и Факултето...

 19. 19 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За всички, които се притесняват, че енергийната ни независимост е застрашена, препоръчвам един вчерашен материал в „Дневник“:

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/01/24/1985195_demokraciia_sreshtu_raciokraciiata_ili_razmisli_okolo/

  http://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#10] от "gsb":


  [quote#10:"gsb"]Мисля че тези пари могат да се инвестират и по-разумно - например в енергоспестяващи технологии, които да позволят в нашата южна страна, хората да живеят целогодишно почти без отопление. [/quote]Ганювците няма да те разберат.Те си мислят,че някой ще им за вижда,че имат АЕЦ...За тях изборът "ЗА"или "против" не се взима с мисъл за бъдещето и за това как най-рационално да се използват едни пари,а се взима с емоция.А когато става дъма за разпределение на пари,най-грешния съветник е емоцията.Погледни колко хора нямат пари за ядене,но са готови да си купят телефони и плазми за хиляди левове,за да могат да се хвалят пред приятелите си.Тези хора и на аеца гледат по подобен начин..

 21. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#19] от "Калин Ненов":


  [quote#19:"Калин Ненов"]За всички, които се притесняват, че енергийната ни независимост е застрашена, [/quote]Как може да се застраши нещо,което ние нямаме?!Газ,нефт и ядрено гориво идват от Русия.Само малко въглища имаме.Ако не се лъжа на 80% сме зависими от Русия..

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Нещо съвсем се обърках! До сега не трябваше да строим, защото нямаше пазар, пък сега Турция имала нужда от страшно много енергия!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 418 Весело

  Голяма глупост прочетох!
  Ако гласуваме с "Да" на нашия референдум не подкрепяме ядрената енергетика в Турция.
  Подкрепяме българската енергетика.
  Само ние печелим ако развиваме енергетиката си.
  Най-малкото,защото тока,който ще купуваме след време от Турция ще е много по-скъп от този от АЕЦ Белене.

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 24. 24 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 716 Неутрално

  АЕЦ, работа, АЕЦ, евтин ток, АЕЦ, работа, АЕЦ, евтин ток

  Срещу мантри всякакви аргументи са безсилни!

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 25. 25 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Тоя филолог, един от основателите на НБУ и патологичен русофоб, за който българския език е по-близък до английския отколкото до руския, и него ли печатат тук. Ама би трябвало да се очаква, нали колонката е запазана за котилото на соросовите изчадия.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 26. 26 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И след като искаме строим втора АЕЦ на границата с Румъния, Турция ще може да построи АЕЦ до Резово, Сърбия - до Кула, а Гърция - до Ивайловград.

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2125 Неутрално
 28. 28 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#23] от "biggeorge":

  Един от купувачите на нашия ток беше Басар Асад. Другите кои са?

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 29. 29 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Считам автора за авангардист. Тезата му за ядрената енергетика не се приема от мнозинството (видно и по писанията), но уважаеми форумци, кой авангардист е приеман в настоящето. Замислете се .А, и се замислете след това дали пък след 10г. вие няма да мислите като него.
  Бъдещето го виждат "лудите" (според някой пишещи), а ние "нормалните", ще ги последваме, но ни трябва време да "отлежи" бъдещето, за да го приемем.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 30. 30 Профил на mozemedelie
  mozemedelie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Предполагам, че е съвпадение и случайност е, че всички фантоми ще гласуват за ГЕРБ. Не остана нормален, който да глясува за тях

 31. 31 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#17] от "Калин Ненов":

  И двете

  1. и да ги развиваш и да не ги развиваш (като под "развиваш се разбира купуваш и пускаш в действие" те не могат самостоятелно да ти задоволят нуждите тъкй като прекалено много зависят от метеорлогичните условия. Второ, скъпи са. Вече плащаме 9% отгоре заради тях.

  2. Какво значи да децентрализираш енергетиката? Ти би ли децентрализирал управлението на колата си? Като се повтарят "демократичните" идеологически клишета не е лошо и да се мисли.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 32. 32 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#29] от "nuzzo":

  Бъдещето може да фо виждат някои "луди", но не всички луди виждат бъдещето, а този е от лудите, които не виждат и настоящето.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 33. 33 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#32] от "kihano":

  Съждението ви е логично, но само дотам. Но, по темата ядрена енергетика, вижте световната практика, защото банално, но утре започва от днес, както се пее в една хубава българска песен.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 34. 34 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Авторът разбира от всичко. По какви ли не въпроси е писал. Професионалист, който така професионално разбира от атомна енергетика, както навремето разбираше от съветска литература докато работеше в сп. "Факел".

 35. 35 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Абе, чак сега прочетох статията. Тоя е надминал себе си, то бива да си глупав, ама чак толкова ... че и да те печатат. Явно на Дневник и Капитал им се изчерпаха плювачите, та вече хвърлят на амбразурата де що глупак докопат.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 36. 36 Профил на mozemedelie
  mozemedelie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Авторът ..., едно време на такива са казвали ибрикчии. Сега не знам, защото може да се обидиш и админа да ме махне от форума

 37. 37 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Статията е уникална и наистина чупи тъпомера, въпросът ми е защо се появява такова недоносче в Дневник?

  Ето доклади, налични са в интернет, само едно нещо ще цитирам:

  In 2008, Turkey had total installed electricity generating capacity of 41.8 Gigawatts (GW), a 78 percent increase since 1998. The country produced 189 billion kilowatthours (Bkwh) of electricity
  in 2008, while consuming 161 Bkwh. Conventional thermal sources comprise the largest share of Turkey’s electricity supply, contributing 81 percent in 2008. Hydroelectricity generation makes up almost all of the remainder. Although Turkey does not currently produce any nuclear energy, the government has been advocating construction of nuclear power plants in an effort to diversify Turkey’s electricity supply portfolio.

  http://www.eia.gov/cabs/Turkey/pdf.pdf

  Само това стига да се разбере, че авторът е просто платен драскач, който просто си няма никакво понятие от енергетика, но за сметка на това има ясна (платена) позиция по въпроса за референдума.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 38. 38 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 555 Весело

  Авторе, то неможе само да вземаш пари бе пич, трябва и аргументи и мотиви да имаш А последните ти изводи са .... айде няма да кажа то пък бива бива тъпотия ама ...

 39. 39 Профил на Белю Пушилката
  Белю Пушилката
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#37] от "epoc": Тоя се оля!

 40. 40 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  [quote#6:"SSmart"]Юлиане, глупости пишеш! Става въпрос за нашата енергийна независимост ,а какво ще правят турците си е тяхен проблем! [/quote]
  Та за каква "независимост" става дума в случая - руска технология, руско гориво. Демек бетониране на статуквото за други 30+ години, 100% руски енергоизточници?!?
  Тъжно е като хората не се замислят, а веднага сложат етикета "глупост" на едно различно мнение.
  А да си въобразяваме че не е "проблем" това какво се случва в една съседна страна която е 10х (ПЪТИ) по-голяма - това само показва бягане от действителността поради комплекси и заучени схеми.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 41. 41 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  Скачането на барикадите на пи6ман "ескперти" и първосигналното опл*ване само подкрепя най-"веселата" теза на Автора:
  "Българинът гласува в подкрепа на комплекса ни за малоценност, вкоренен в чувство, че все нямаме нещо, което съседът го има"

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 42. 42 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Разстроено

  Доповръща ми се от тази статия.

  А за любознателните имам два линка:

  http://reneweconomy.com.au/2013/why-solar-pv-without-subsidies-is-a-no-brainer-for-households-49391

  http://reneweconomy.com.au/2013/ubs-boom-in-unsubsidised-solar-pv-flags-energy-revolution-60218

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 43. 43 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#40:"B52"]Та за каква "независимост" става дума в случая - руска технология, руско гориво.[/quote]
  А ти как си представяш правилната енергийна независимост - вземаме брадвите и мятаме гората да я правим на гориво? Така ли?

 44. 44 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#43] от "Отнесен":

  Ето така [#42]

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 45. 45 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#44] от "Distributed":

  Турция в момента колко ток копува от нас??/
  Щом толкова им трябва .

 46. 46 Профил на Ivki4
  Ivki4
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Против съм АЕЦ-а и ще гласувам с НЕ. Обаче ако бях незаинтересован от проблема и прочета този "анализ" определено бих гласувал ЗА.
  Извинявам се, аз ли не разбирам този анализ или той е доста плосък. Отдавна не съм чел нещо толкова слабо в Дневник.

 47. 47 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#33] от "nuzzo":

  ЕС ще си замине преди да сме построили АЕЦ Белене или допълнителни реактори в Козлодуй. С него ще си заминат и "съвременните световни тенденции".

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 48. 48 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Юлиане, отивай в Тунис да учиш Братята на демокрация и не се произнасяй по теми, които вчера си установил, че са актуални.

 49. 49 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#44] от "Distributed":

  Това кога ще можем да си го позволим, към 2080-а като станат много евтини слънчевите панели ли? Нали виждаш, че тези статистики са правени само за тези, които могат да си ги позволят?

 50. 50 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "Митко":

  Всичките ни съседни държави и Албания.

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 51. 51 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#44] от "Distributed":

  И още нещо. Колко са големи инсталациите за едно домакинство и как ги виждаш разположени в градовете?

 52. 52 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#49] от "Отнесен":

  Сега да не би да сме на режим на тока? Авторът обяснява нещо много елементарно - Турция поради нейни си съображения при отсъствие на мощно антиядрено движение ще построи ядрени мощности на по-ниска цена отколкото "Белене", защото не са натоварени с допълнителни разходи изисквани от ЕС.

 53. 53 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#31] от "kihano":

  Помолих, още в първи ми коментар, за „КОНКРЕТНИ примери и доказателства“. Общи приказки и аз мога да сипвам с кофата.

  Да вземем за пример твърдението „възобновяемата енергетика е скъпа“. С какви източници (поне 3; РАЗЛИЧНИ) ще го подкрепите?

  За „децентрализация“ на електроенергията заповядайте в блога на Николай Теллалов:

  http://sharkannht.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

  Има и картинки.

  http://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 54. 54 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#52:"nikero"]ще построи ядрени мощности[/quote]

  Ще построи или може би ще построи? За едно си прав, авторът обяснява елементарно, но това не прави глупостите, които дрънка, по-умни.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 55. 55 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#6] от "SSmart":

  Ще строим белене с руски реактори,основния инвеститор ще е руски, ще го поддържаме с руски резервни части и отработеното гориво ще трябва да плащаме на руснаци да ни го съхраняват.
  Кво викаш, независимост ?

  Eff U Greta
 56. 56 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#55] от "lo_ridah":
  А с Козлодуй какво правим до момента?По-добре с него , от колкото без него!!!
  От запад искат ,ако може , целия да го затворим!!!

 57. 57 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#53] от "Калин Ненов":

  [quote#53:"Калин Ненов"]Да вземем за пример твърдението „възобновяемата енергетика е скъпа“. С какви източници (поне 3; РАЗЛИЧНИ) ще го подкрепите? [/quote]

  Пич, сметки за тока ли да ти донеса? Не си ли чувал за "зелената добавка"? 8% е от цената дето плащаш. Шефа на ДКЕВР лично го обяснява миналия юли (другите 3% са за американската АЕС Гълабово), когато вдигаха цената на тока. Къде живееш ти?


  [quote#53:"Калин Ненов"]За „децентрализация“ на електроенергията заповядайте в блога на Николай Теллалов:

  http://sharkannht.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

  Има и картинки[/quote]

  Цитат блога който си посочил
  "За мен
  Николай Теллалов
  пиша фантастика и измислям светове, в които бих искал да живея "

  Ако това е сериозен източник?!?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 58. 58 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#54] от "epoc":

  Ще построи! Турците са мегаломани. Ще имаме АЕЦ "Белене" с цена на тока по висока от произвежданите в АЕЦ-овете в Турция.

 59. 59 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Браво! Чудесен анализ с по-широк поглед към един въпрос, който засяга пряко геополитиката на Балканите.

 60. 60 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#55] от "lo_ridah":

  Не знам, що не рипате срещу финансовата зависимост? Парите ни де факто са евро, заради валутния борд. И точно те вкараха кризата у нас. 80% от банките ни са чужди. И са ни надули лихвите за световно. Затова не живеем а вегетираме. Икономиката ни е увиснала на чужди инвестиции. Няколко страни бяха разорени благодарение на привлечени чужди инвестиции, които в миг се изтеглят, щото нещо е подплашило стадото инвеститори (справка - азиатската криза от 1997). Та защо не рипате срещу тази очевидна зависимост, а рипате срещу руснаците, които на всички до сега чинно са предоставяли и газ и нефт и ядрено гориво, с единствено изключение, когато американското протеже в Украйна USченко врътна кранчето за Европа. Въобще държите се като кученце, което лае накъдето господарят му посочи. А вие съвсем ясно разбирате, накъде сочи господаря.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 61. 61 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#45] от "bta":

  Хайде да не се фиксираме "на момента" и през 2013та, защото все пак АЕЦ"Белене" до 2080та.

  Или намеквате, че каквото е 2013та, така ще е и до 2080та?

  Това е абсурдно.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 62. 62 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 394 Неутрално

  сериозно, не виждам как резултата от нашия референдум ще повлияе на Турция. Та те са си решили и са си поставили ясна цел за енергийна независимост. Дори и официални ноти да им пишат нашите политици, и ЕС да ги мъмри и изнудва с така или иначе невъзможното хипотетично членство, пак няма да им повлияем. Отделно, че казвате, че и нямат много алтернативи (местни ресурси). Не че съм за Белене или нови реактори в Козлодуй.

 63. 63 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#52:"nikero"]Сега да не би да сме на режим на тока?[/quote]
  Не сме на режим на тока, но не сме доволни от икономиката на държавата си. Ако решим някой ден да увеличим производството и да си подобрим благосъстоянието? И най-вероятно ще се наложи да забраним електрическите автомобили.

 64. 64 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#49] от "Отнесен":


  [quote#49:"Отнесен"]Това кога ще можем да си го позволим, към 2080-а като станат много евтини слънчевите панели ли? Нали виждаш, че тези статистики са правени само за тези, които могат да си ги позволят? [/quote]

  Само не ми пробутвайте аргументи "епа нема такова животно"..

  Ами може и да не си го позволим сега - през 2013та - ще си го позволим 2025та.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 65. 65 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#60] от "kihano":

  Би ли се разходил до родния ми Бургас, да обясниш на 40те хиляди постоянно живеещи руснаци, как господаря се казва Бари. Че те си мислят, че се казва Сергей, в каква заблуда живеят горките...

  Eff U Greta
 66. 66 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#51] от "Отнесен":


  [quote#51:"Отнесен"]И още нещо. Колко са големи инсталациите за едно домакинство и как ги виждаш разположени в градовете? [/quote]

  Ами ти първо прочети горните линкове от [#42] и си помисли колко ще намелете потреблението на ток, а всички извън градовете си тапицират покривите с фотоволтаици?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 67. 67 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#65] от "lo_ridah":

  Какво отношение има това към "руската" зависимост или към западните банки в Бг?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 68. 68 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 998 Неутрално

  През 2010, Турция е произвела 200 млрд квч, а България 40 млрд квч. Турците са 80 милиона, ние 7 милиона. Очевидно е, че доста централки трябва да построят турските другари, за достигнат производство на глава дори като нашето.

 69. 69 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#60] от "kihano":

  Айде да си запълня още 3 минути в не-много натоварената петъчна офис сутрин. Как мислиш дали факта че лева е вързан с общата европейска валута не спомага за спокойствието на външните инвеститори ? Дали им е по-добре да знаят че вземанията им в размер на Х млн лева са равни на Х/2 млн евро. А не че днес са Х/2 млн евро , ама утре може да са Х/3 щото сме решили да напечатаме едни хартийки, че да говорим как са вдигати пенсиите на бабите ?

  Eff U Greta
 70. 70 Профил на vladykiss
  vladykiss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има ли нещо неясно във въпроса на референдума? Не се гласува за АЕЦ Белене или против АЕЦ Белене, а да развива ли България ядрена енергетика или не. На този нещастен глашатай ясно ли му е, че след 15 години ще трябва да ВНАСЯМЕ електроенергия? Ясно ли е на тези, които ще гласуват против развитието на ядрената енергетика, че, когато една стока се внася, тя е със съответната печалба върху себестойността на производителя. И тъй като Турция ще си построи своите централи и стойността на произведената от тях електроенергия няма да е по-евтина от стойността на евентуално произведената такава у нас, България ще трябва да заплаща тази стойност ПЛЮС съответната печалба на турските производители и играчи на международния енергиен пазар. Така че, гласувайте ПРОТИВ развитието на ядрената енергетика - движението "направи си сам" е в основата на една мъдра българска поговорка: "Кой каквото сам си направи, никой не може да му го направи!"

 71. 71 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#69] от "lo_ridah":

  Грешен подход - чуждите инвеститори са нещо, което следва или да се избягва или да се контролира много изкъсо. Така че въобще не ме интересува какво валутния борд ги кара мислят. Да не би Китай да има валутен борд? Нашата икономическа политика е централно сбъркана!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 72. 72 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#6:"SSmart"]Юлиане, глупости пишеш! Става въпрос за нашата енергийна независимост ,а какво ще правят турците си е тяхен проблем! [/quote]
  Да сте чувал понятието "геополитика"?

 73. 73 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2102 Любопитно

  Това е най-тъпата статия против Белене и развитието на ядрената ни енергетика. Значи турците тъй като били бедни на ресурси и имали само някакви долнокачествени лигнитни въглища и били 80% енергийно зависими било оправдано да се насочат към развитие на АЕЦ, като построят 4 централи на цени много по-високи от Белене, а ние които имаме същите долнокачествени лигнитни въглища и същата енергийна зависимост въпреки че имаме 40 годишен опит в експлоатацията на АЕЦ трябва да се откажем от ядрената си енергетика защото сме били в ЕС, а там поощрявали ВЕИ и енергийната ефективност?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 74. 74 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#67] от "kihano":

  Какво отношение има към руската зависимост ли - ами следното, колкото повече руски бизнес се позволява да се набърква в България, толкова по-голямата част от добре-заплатените работни места ще са предназначени за руснаци. В момента ситуацията в Бургас е тази. Ако искаш да си общ работник в руска фирма работодател - ок, вземи 300 лв и носи тия камъни. Ако имаш висше и искаш да си мениджър на общаците, ами не може, ние имаме изисквания и да говориш руски, ама да си го чул за първи път от майка си. В родилното. В москва.
  Та белене е просто поредната зависимост, дали да имаме атомна бомба или източник на енергия, зависи от руснаците. И великите работни места дето ще се открият ще са за общаци на минимална заплата.
  Но иначе в България е пълно с американци, американското влияние е на макс и си е брало лайката като цяло. Американския Русгеоком дупчи за шистов газ край варна, а руския шеврон го изгониха.

  Eff U Greta
 75. 75 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#71] от "kihano":

  Ама кажи си че ти се ходи в северна корея да биеш чело в земята като минава другая ким бе
  Имаш ли свежи идеи каква трябва да ни е политиката, та да е правилна, а не сбъркана Айде, петък е , да се посмеем целия форум

  Eff U Greta
 76. 76 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#66:"Distributed"]и си помисли колко ще намелете потреблението на ток, а всички извън градовете си тапицират покривите с фотоволтаици?[/quote]
  Това не може да стане. Селяните са най-бедни и най-малко ще могат да си го позволят.

 77. 77 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#12] от "Никола Йорданов":

  аз си го промених - от НЕ към Негласуване.

 78. 78 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  6. В подкрепа на комплекса ни за малоценност, вкоренен в чувство, че все нямаме нещо, което съседът го има.
  Ако се отървем от тази си част на манталитета, прогреса ще ни е обезпечен с човешки ресурс.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#41] от "B52":


  [quote#41:"B52"]Скачането на барикадите на пи6ман "ескперти" и първосигналното опл*ване само подкрепя най-"веселата" теза на Автора: [/quote]Ами то един си призна,че чак след 1-2 написани от него поста е прочел статията

  [quote#35:"kihano"]Абе, чак сега прочетох статията. [/quote]

 81. 81 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#51] от "Отнесен":

  http://cleantechnica.com/2012/12/20/plug-save-new-diy-solar-systems-from-germany/

  Ей така си го представям

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 82. 82 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#43] от "Отнесен":


  [quote#43:"Отнесен"]А ти как си представяш правилната енергийна независимост - вземаме брадвите и мятаме гората да я правим на гориво? [/quote]Разбира се,че не-просто да има разнообразие от доставчици.И да има конкуренция между тях..

 83. 83 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В Турция добивът на енергия от възобновяеми източници е относително по евтин със сравнение на България, но те явно са осъзнали че не са остров по средата на морето като Крит(вятър) нито пък са Сахарска страна като Либия (слънце) и залагат на ефективноста на ядрената енергетика ,а ние пък искаме да се откажем!

 84. 84 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#74] от "lo_ridah":

  Хи хи хи , ако поставяш така нещата трябва по-напред да рипаш срещу турския бизнес. Мисля, че оплеска нещата.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 85. 85 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#82] от "yanne":

  киханото и той така го разбира- единия доставчик олег, другия сергей, третия дмитрий и така. Конкуренция и независимост.

  До коментар [#84] от "kihano":

  Що, турци в Бургас няма ? Нито искат да строят белене. Нито овчаров има да взима комисионни от тях.
  Чакам ти идеята за правилно развитие на политиката .

  Eff U Greta
 86. 86 Профил на Съни.
  Съни.
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Толкова дълга статия, а не разбрах основното - връзката с Турция?!
  ДА на Референдума - налива вода в мелницата на Турция.
  НЕ на Референдума - на Турция...пак не й пука...има взети решения за строеж на ЯЕЦ.

  Каква точно е връзката или просто, да намерим и друго противопоставяне...заради идеята...

 87. 87 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#75] от "lo_ridah":

  Виждам, че икономическата ти потготовка даде фира.
  Политиката на България следва да е на умерен до твърд протекционизъм с преобладаваща държавна собственост на големите предприятия и ориентация по-скоро към Китай, Русия, Азия като цяло, близкия изток и дори Африка, където пазарите са по-непретенциозни към качество но са достатъчно големи, а не толкова към ЕС.
  Така трябва да се кара поне 20 години (23те от 89-та назам са не просто загубени, а са връщане назад). Само така може да се докара растеж.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 88. 88 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#71:"kihano"]чуждите инвеститори са нещо, което следва или да се избягва или да се контролира много изкъсо[/quote]

  Между другото като искаш да ги избягваме чуждите инвеститори, руснаците българи ли са? Или са чужденци ? В смисъл айде избягваме ги - беленето ще струва 20 млрда, айде дай и за мене пари, че нямам дребни в момента.В смисъл ако си мераклия да има белене. Аз не съм, ама щом настояваш...

  Eff U Greta
 89. 89 Профил на nogica
  nogica
  Рейтинг: 420 Неутрално


  До коментар [#79] от "jerry68":ток за осветлението ще има не се притеснявай,те докато затворят Козлодуй няма да има вече промишленост на която ще трябва ток

 90. 90 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#85] от "lo_ridah":

  България това е Бургас! В бургас турци няма значи в българия турско малцинство няма. Поне не са повече от 40те хиляди руснаци в Бургас.
  И турски бизнес няма, а Д(емир)-банк е руска, а шише-джам означава "бутилка" на руски.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 91. 91 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#87] от "kihano":

  Икономическата ми подготовка е от 2006та насам. Магистърска, по макроикономика.
  Виждам че твоята е от преди 89та.
  И си написал 1 кофа глупости. Помоли модераторите да ти изтрият поста, да не се излагаш повече.

  Eff U Greta
 92. 92 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хайде пак промиване на мозъци. Не Белене, а ядрената енергетика е въпроса. И защо примера е с Турция! Не може ли с Румъния, примерно?

 93. 93 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#63] от "Отнесен":


  [quote#63:"Отнесен"]Ако решим някой ден да увеличим производството и да си подобрим благосъстоянието? [/quote]Това може да стане само,ако произвеждаме качествени стоки с максимално ниска себестойност,което значи,че трябва да се стремим максимално към висока енергийна ефективност-тоест да намаляваме максимално разходите за енергия(каквато и да е тя),защото това е един от компонентите в крайната цена на който и да е продукт.Без енергийна ефективност никога не бихме могли да имаме "развита" икономика..

 94. 94 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#90] от "kihano":

  Само пропусна Внешторгбанк която държи един от трите телекома и де що има стационарен телефон в България. И Булгартабак - онова изпадналото там с цигарите. И тая банка беше турска нали ?
  Eй тия, турци ей ! Да дойдат руснаците да ни дадат малко независимост

  Eff U Greta
 95. 95 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#91] от "lo_ridah":

  хахаха, пипнал си най-яката ментална отрова - магистърска програма по макроикономика - пич, това не е образование. Това е мозъчна промивка! Затова където пипате вие, с тия "магистърски програми" се получава трети свят, където пипат "невежите комунисти" се получаваше икономически растеж и достоен живот. Имам в предвид не само СССР и НРБ, а и съвременен Китай. С ученето на икономика тепърва започваш, ако ще учиш въобще. Това което са ти преподали в "магистърската програма" е куп добре подбрани лъжи. Ако помислиш малко, вероятно сам ще откриеш логическите грешки.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 96. 96 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Агитацията става все по-несръчна.

  "От сега до 2020 г. нуждите за електронергия в Турция се очаква да растат между 6.5% и 7.5% на година и до 17 години страната да е удвоила нуждите си от електроенергия. "

  Може ли дясната агитка да обясни какво бъдеще все пак предвиждат за България и за българите? Планират ли десните България някога да стане по-развита, а българите по-богати. В момента БВП на глава на населението по ППП в Турция и България е приблизително равен. Ако след 17 г. планираме да сме развити и богати поне колкото Турция, това означава дотогава икономиката ни да е двойно по-енергийноефективна от тогавашната турска и да се топлим и охлаждаме и готвим двойно по-ефективно от турците.

  "Освен това Турция продължава да е извън ЕС и няма кой да наложи строгите норми за енергийна ефективност, на които са подложени страните членки."

  Т.е. според автора енергийната ефективност е по-скъпа от строителството на централи, щом турците без да им налагат избират строителството.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 97. 97 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#94] от "lo_ridah":

  Аз му говоря за 80% от банките, за нека са другите два телекома, за всичките ЕРП-та, Нестле, Сушард, разни кауфланди лидъли и прочее, той намери две предприятия в които руснаците имат дял (забравил си Лукойл!) и ми го вади като зависимост? Встествено че ще има у нас и руски бизнес, ама е много по-малко от западния! Пич 80% е повече от 1%. Това не са ли ви учили в магистърската програма?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 98. 98 Профил на anna.plachkova
  anna.plachkova
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#70] от "vladykiss":

  Така е - въпросът е точно такъв - да развива ли България ядрена енергетика чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала. Не знам защо всички го бъркат. Може би защото цялото нещо се политизира толкова много, ще хората вече се объркаха за АЕЦ ли ще гласуват, за избори ли ще гласуват. При всички случаи това, което ще се реши в неделя е решаващо за бъдещото на страната ни. И аз мисля да си упражня правото на вот.

 99. 99 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#95:"kihano"]където пипат "невежите комунисти" се получаваше икономически растеж и достоен живот[/quote]
  И за 10 години чакане - лада.
  И банани за Коледа.
  До коментар [#97] от "kihano":
  Едни 19 ти бягат - процентите имат свойството да са 100 и това са ни учили. 80+1 са само 81 Такива работи.

  Eff U Greta
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK