Прочит на историята: Безучастни ли бяха хората в България към съдбата на евреите през Втората световна война?

В софийската синагога

© Николай Николов

В софийската синагогаНяма да питам дали ако сега могъща тоталитарна власт понечи да изсели било турците, било помаците, било ромите, било евреите от България днешното българско общество ще реагира като тогавашното българско общество, което защити своите съотечественици... Нека си спомним не само какъв бе някогашният български политически елит, някогашните интелектуалци, нека да си спомним не само цялата вдъхновена от солидарността подкрепа на стотици хора, за да бъде предотвратена една фатална депортация на евреите от България и да обърнем поглед към тогавашните обикновени хора в София и в провинцията.


"Безучастни широки слоеве на населението"... "Едно като цяло безразлично общество"... твърди един автор.


Така ли е?
В интервю, проведено от Мариана Барух през 1998 година за фондацията на Спилбърг "Шоа", Меди Кешалес, родена през януари 1938 г. в София, отрасла с майка си и баба си, разказва:


"След закона за защита на нацията българските семейства запазиха доброто си отношение към нас, нямахме проблеми с комшиите, напротив, всички бяха много мили.


Дойде разпореждането за изселване – в рамките на 72 часа трябваше да се изселим. Нашето задружно семейство бе пръснато на различни места. Вуйчо и вуйна бяха изселени в Берковица, мама Белина, друга сестра на мама, бяха изселени във Враца.


Ние с мама и баба бяхме изпратени в Лом, където бяхме настанени в едно голямо хале на бирената фабрика. Оттам виждахме шлеповете със заминаващите евреи. Тези залези с шлеповете, които заминаваха... никога няма да ги забравя... Може би точно тогава са заминавали беломорските евреи, затова си спомням така ясно...


Понеже съм била мъничка, всяка сутрин една българка идваше да ме взима тайно през оградата и ме водеше у тях. Цял ден си играех с нейните две деца в градината, на обед се хранех с нейното семейство и вечер като дойдеше време за проверка, ме връщаше обратно. Бяха се уговорили с майка, че ако качат евреите на ешелоните, тя ще ме вземе и ще ме отгледа като свое дете. И до ден днешен имам голям грях, защото не си спомням името на тази жена."


След това Меди разказва как след ходатайството на познат (българин) на баба й, дошъл специално от Долно Церовене, околийският началник в Лом им издал бележка, че "въпреки че баба е еврейка, майка не е чиста еврейка, защото баща й е българин и ни освободиха от гетото с тази бележка и ние заминахме във Враца, където бяха другите ни близки – мама Белина и мъжът й чичо Нисим, синът им бате Жак, жена му Шели и детенцето им Рут, Нора, Нена... И там се събрахме..."


Този пасаж говори много на всеки, който е правил сравнение между "оригиналните" расистки закони от Нюрнберг, според които обект на преследване са дори германци, които имат в рода си и "една четвърт еврейска кръв" и българския ЗЗН, който за неудоволствие на Германия, допуска многобройни изключения.


Случаят със семейството на Евгения Джераси, което не е изселено от София е показателен и обяснява недоволството на Германия, която твърди, че българите не проявяват "разбиране по еврейския въпрос". Ето тази история, така, както ми я разказаха приятели евреи. Майката на Евгения Джераси е българка, която през 30-те години, за да се омъжи за съпруга си (евреин) е трябвало – вероятно по настояване на неговото семейство, да приеме юдаизма. И тя, разбира се, приема религията на своя любим и двамата се женят в синагогата.


Когато германските войски влизат в България, г-жа Джераси приема отново християнството, съпругът й и двете им деца също са покръстени и тяхното семейство дори не е изселено от София.


Това е невъзможно в Германия, където германките, омъжени за евреи е трябвало да се разведат.


Но да се върнем на темата за "безучастните широки слоеве на населението".


"Безучастните" българи


Меди Кешалес продължава разказа си така:


"Във Враца всичко беше прилично, лошото беше, че нямахме пари. Не даваха работа на майка, а тя нямаше нищо, което да продаде, за да можем да се храним. Хазайката ни помагаше, с каквото може, вуйчо идваше от Берковица, донасяха ни продукти и най-странното беше, че срещу нашата хазяйка живееше стражарят Георги с жена си Пенка и те ни носеха кога питка, кога баница, кога сирене. Стражарят ме обикна и когато не беше на работа си играеше с мен, водеха ме на гости у тях, гощаваха ме, а когато имаше бомбардировки ни водеше в неговото лозе да ни крие. Бягахме по лозята там."


Странен е наистина този "държавен антисемитизъм", при който стражари проявяват съчувствие, необичайна е тази "безучастност" на "широките слоеве", при която хората делят залъка си с изселените евреи.


В очакване на края на войната


"Работа имаха само Нена (тя беше милосърдна сестра) и Нора, тя беше зъболекарка и от парите, които носеха те двете вкъщи, се купуваха някакви продукти, хранехме се на обща маса, всички ядяхме заедно. И спазвахме еврейските празници и винаги на еврейските празници и вуйчо идваше, защото той четеше молитвата. На Пурим винаги ни правеха костюми на децата.


Знаехме какво става на фронта, защото вуйчо беше офицер от запаса и той беше в течение и ни разказваше какви събития са се случили, докъде са стигнали германците, докъде – руснаците, кога ще се разкрие западният фронт..."


Забраната евреи да практикуват определени професии, включително лекарската и зъболекарската се спазва стриктно в Германия, както и във всички сателитни държави. В България това не е така.


Доктор Мойсей Грасиани, например, е мобилизиран като лекар в Ябланица и живее там със съпругата си Матилда, практикувайки през цялото време лекарската си професия. И години след това българите в Ябланица си спомнят с топли чувства за него.


И може би най-красноречивият пример как цар Борис и българските власти са се опитвали (и неведнъж са успявали) да спасяват и евреи, които не са под юрисдикцията на България, е случаят с тези 67 лекари и зъболекари и техните семейства от Македония, които по искане на България буквално са свалени от влака, с който са щели да бъдат депортирани, а както днес вече знаем – и вероятно умъртвени.


Претекстът за пред германците е: мобилизация във военно време, защото на България й трябвали лекари и зъболекари.


Еврейското момиченце на раменете на стражаря в... "антисемитска" България


"В началото на септември, – продължава Меди, – някъде следобед, към 14 часа, когато баба си почиваше, дойде стражарят Георги и извика майка ми. И каза: "Войната свърши и можете вече да си отидете в София! Ела да отидем до кметството!"


Качи ме на раменете си и с майка отидохме до кметството и на нея й дадоха една бележка, с която се разрешаваше да си отидем в София. Нора и Нена се върнаха от работа и всички се радваха. Беше много хубаво."


В София – изненада. Апартаментите им са заети от ...милиционери...


"Събрахме багажа и след няколко дена се върнахме, но тук бяха заети апартаментите ни от някакви милиционери. Ние не знаехме какво е милиционери тогава. Но се наложи всички да отидем у танте Бланш...


И когато тези милиционери накрая напуснаха домовете ни, защото трябваше ние да се приберем, те бяха изпразнени от нашата покъщнина, от нашата посуда, от нашите вещи и беше доста трудно след 9 септември..."


Но това с милиционерите, заели и опразнили от вещите и посудата еврейските жилища едва ли е в подкрепа на тезата за "държавния антисемитизъм" през 1940-1944.


Безинтересни са навярно и цинизмът и грубостта, с които комунистическите управници в продължение на 11 години отказват на Меди Кешалес да замине за Израел, за да се види със свои роднини. Както и причините защо всъщност след установяване на комунистическата диктатура около 90% от българските евреи през 1948 година напускат родината си, която обичат.


След 1944 тя е изключена от училище, независимо от отличния й успех. Причината? Баща й, пловдивски евреин, живеел отпреди войната в Южна Америка (нищо, че дъщеря и баща никога не са се виждали).


Всъщност, разказът на Меди за съчувствието и помощта, която уж "безучастните широки слоеве на населението" са оказвали на изселените през 1943- 1944 година в провинцията евреи, се повтаря неизменно в свидетелствата на стотици други евреи в България.


Моско Абрамович: Легионерите ми станаха първи приятели


Не е възможно, разбира се, в една статия да бъдат цитирани всички спомени, които са ми известни, но ще дам още един пример, взет от интервю на Евелина Келбечева с Моско Абрамович. / Вж Историята, населена с хора. Интервюта. Том първи, изд. Гутенберг, София, 2005, стр. 432-446/.


Ето какво разказва Моско Абрамович:


"1943-та ни изселват, при цар Борис, който беше притиснат от Хитлер да ни изпрати всичките в лагерите на смъртта. Царят, обаче, хитър, обявява, че има нужда от безплатна работна ръка, за да строи пътища за германците и ни разпръсква из цялата провинция – и по такъв начин ни спасява. Тогава бяхме с впечатлението, че легионерите и ратниците не ни обичат, бяха против нас. Като ни изселиха, най-напред в Стара Загора, там Легионът беше много развит, и си изкарахме акъла. Но за моя и обща изненада, легионерите ми станаха първи приятели."


По-натам Моско Абрамович разказва как заедно с легионерите ходи с акордеона си по "серенади" дори след забранения час (след 19 часа), разказва и за приятелството си с една бранничка и продължава:


"Пък там, в Стара Загора, бяхме, как да ти кажа, тогава българите бяха съвсем други – страшно гостоприемни, много състрадателни, наем не искаха да ни вземат..."


Същата история се повтаря и в Търговище, където хазаинът, чиято дъщеря е легионерка, му казва, че никакъв наем няма да им вземе и категорично отказва да приеме пари. А баща му на Моско, който обичал да си попийва, не излизал от кръчмата и представете си ... "все с полицаи, с началника на полицията – приятели".


Разбира се, че в разказите и на Меди Кешалес, и на Моско Абрамович има моменти, когато се сблъскват с въведеното под натиска на чужда могъща тоталитарна държава дискриминационно законодателство, но дума не може да става да се слага знак за равенство между несгодите, понесени от евреите в България и тези в другите страни на Европа. Да не сравняваме пък с несправедливостта и престъпните преследвания на хора до девето коляно след 9 септември 1944 година.


Естественото чувство на обич към България


Когато през 1948 година, отвратени от комунистическия режим повечето от българските евреи тръгват към Израел, Естер Бакиш, дъщеря на равин, завършила училището на Ана Карима, заявява на близките си, че няма да напусне България, защото това е благословена земя и в нея хората никога не са умирали от глад.


А днес нейната внучка Меди, останала с майка си и баба си в София и заедно с останалите българи преминала през комунистическия ад, си спомня: "Тя точно така казваше: "България е една благословена земя."...И след кратка пауза добавя: "Подкрепям нейните думи".


След което споделя не без тъга, че й е мъчно единствено, че българите бяха лишени от свободата си след 1944 година.


А колко много са обичали евреите своята родина личи не само от този разказ или от разказа на проф. Михаел Бар–Зоар за това как, напускайки комунистическа България през 1948 година, на границата с Югославия млади и стари пеят със сълзи на очи "Мила родино, ти си земен рай", прощавайки се със страната, в която са родени и отрасли, а и от стотици и стотици други разкази и свидетелства и до ден днешен.


Оспореното спасяване на евреите – от злоумишленост?


Във великолепната книга на Ирина Недева "Мисия Париж. Разговори с Евгений Силянов" в част трета, глава осма "Имало ли е антисемитизъм в България?" също попадаме на темата за оспореното спасение. Авторката задава на своя събеседник Евгений Силянов (1907- 1997) важен въпрос: "Откъде все пак идва разнобоят в интерпретациите? През последните години в чужди публикации започна все по-активно да ни се вменява във вина участта на евреите от Тракия и Македония?" **


Въпросът е зададен през 1997 година. Както виждаме, днес 15 години по-късно и в навечерието на 70-годишнината от гибелта на 11 343 евреи от Беломорието и Вардарска Македония, той е отново актуален, а обвиненията срещу България не престават.


Българският дипломат Евгений Силянов, участник в преговорите по Крайовската спогодба през 1940 и в подписването на Парижкия мирен договор през 1947 година, дългогодишен журналист в "Пари Мач" и впечатляващ с ерудицията и познанията си по история, отговаря така на зададения въпрос защо се вменява вина на България за извършено от хитлерова Германия престъпление:


"Дори от злоумишленост страната ни да не е някакъв положителен аспект в балканския контекст." **


За избиването на евреите от Беломорието и Вардарска Македония отдавна е известно кой е виновен – нацистка Германия. България не е участвала в изтреблението на евреите, напротив, тя е единствената държава, която спасява всички евреи, които са под нейна юрисдикция и няколко хиляди, които не са.


Само България спаси своите евреи


Ще завърша с думите на Емануел Зисман, бивш посланик на Израел в България, светла му памет:


"България беше неразделна част от Нацисткия съюз, но България и само България спаси своите евреи. Всички 50 000 евреи, които живееха в България по време на Втората световна война бяха спасени от българския народ.


На 10 март 1943 г., над 1000 евреи от Пловдив, между тях майка ми, сестра ми и аз, бяхме изведени от домовете си и събрани в училището, но през деня общественият натиск бе толкова силен, че царят на България Борис III, решава да отмени депортацията. Беше един дълъг ден, но много, много щастлива нощ.


Това е основната причина, поради която Израел има много специални дипломатически отношения с България и много дълбока връзка – защото ние сме много задължени на България за този акт". **


* Вж Ирина Недева. Мисия Париж. Разговори със Силянов, изд. Семарш, София, 2007.


**  Вж The Sofia Echo, Ambassador leaves Israel for homeland posting, by Elanor Wilson, 15.02.2001

Коментари (202)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Весело

  Пак ли ще се лъжем, че това, което е било, всъщност не е било.

 2. 2 Профил на thunderbird33
  thunderbird33
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Много дълго казано. Отговорът е с две думи - не са били безучастни!

  Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен. / А. Айнщайн /
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Българите преди комунистическия преврат и българите сега са два напълно различни народа.

  Коментарите, които до края на деня ще прочетем под статията, ще докажат нагледно това.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 972 Любопитно

  За евреите... били са безучастни хората, както е било и в Холандия. За там госпожа Горчева би трябвало да знае по-добре

  Все се чудя, каква е далаверата на Дневник да пуска нейни текстове тук? За една-две статии, разбирам, ама за цели поредици...?

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 5. 5 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 972 Любопитно

  [quote#3:"Norman Granz"]Българите преди комунистическия преврат и българите сега са два напълно различни народа. [/quote]

  Сигурен ли си, бате? Я да ти пусна един лаф, да видим как ще го оцениш

  "София, столицата на България, гдето избирателите броят не повече от 9000, дава едвам 4000 гласа, половината от които са съмнителни. Ще рече, даже не половина. А кои са избирателите? Това са: циганите – паразитният пролетариат на столицата, евреите – вечните приятели на de governo (правителството), метачите, слугите и др. прислужници на кметството, чиновниците – благодарните господа, и най-сетне, големите думбази, които имат интерес в изхода на изборите, и големците като министри, главни секретари и редактори на правителствени вестници, на които пътят до урните се разчиства от полицията. Това са избирателите, това е народът. Останалата част избиратели, които съставляват цели 70% и които не можеш да привлечеш нито с ока ракия, нито със служба и подкуп, седят дома си, в работилниците или при ралото, несъзнателни, равнодушни и страхливи." 1896 г.

  На кого е тази мисъл, сам ще откриеш ;-Р

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Всичко това е отдавна известно! Човек остава с впечатление ,че се води една полемика с бюрманските "журналисти" и "историчари" по въпроса за някаква българска ''вина" за депортацията на евреите от западна Тракия и МАКЕДОНИЯ, но така и трябва да бъде ! Не трябва да си мълчим пред ''потомците" на атичките пидери!!!

 7. 7 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 4299 Неутрално

  Колкото пъти да разглеждаме и под колкото гледни точки истината е че евреите си подредиха къщичката а ние стоим с ръце в джобове и им се дивим.

 8. 8 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 972 Весело

  До коментар [#6] от "SSmart":

  Ама това е по-зле и от това, да се спори с макетата... Просто тук са се захапали две групички някакви и се чудят какво да спорят.
  Че те дори и античките не са се трогнали кой знае колко от техните им там... стига да не ги налазят някои от пишлеметата на Краси Каракачанов

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 9. 9 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#8] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Защо да е по-зле?!?! На фиромците трябва непрекъснато да им се трие на главата! Ако си мълчим започват да си въобразяват ,че са прави!

 10. 10 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 972 Весело

  До коментар [#9] от "SSmart":

  Никакъв смисъл няма )))) Това да спориш с шоп или маке е загубена кауза )))))
  Предполагам я знаеш рецептата кога им увира главата? Или да я напиша, че други може да не знаят
  Та, вземат се две тенджери с вода. В едната се топва главата на макето, в другата се топва паве, каменно, а не от жълтите павета.
  Вари се на бавен огън. Когато павето омекне, тогава на макето му е увряла главата

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 11. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1687 Любопитно

  Аз да взема да обърна въпроса на журналиста дали всъщност другите ще гледат безучастно ако някой изсели българското малцинство?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 12. 12 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#8] от "Федор Венедиктович Езерский":Кка стана така,че всъщност днешните национал-комунисти-путинофили се превърнаха в откровени нацисти и антисемити?!С какво се различавате от германските си колеги-националсоциалистие?!Все Хитлер Ви е трън в очите,а пък антисемитизмът се превърна в държавна идеология на СССР,че и в НРБ-то,та чак днешните фатмаци и атакисти са си откровени антисемити.При все,че дори онази мумия,просната на Червения Площад е евреин.....

 13. 13 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 972 Весело

  Ами незнам, Янчо )))) тамошните комунязи са опозиция и протестират заедно с либералите, национал либералите на Жили, с Ябълките разни и т.н.
  Незнам какво ги направи Путин, ама такава разпасана опозиция другаде не е възможна.
  Дори нашата десница, дето 12 години се обединява, че и сега управлява, пак е по-смешна, отколкото тамошната опозиция. ))
  Но такива са работите. Като го гледаш нашия Мони Паси с трабанта, как да не се сетиш за руската опозиция?

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 14. 14 Профил на haem
  haem
  Рейтинг: 0 Неутрално

  " Няма да питам дали ако сега могъща тоталитарна власт понечи да изсели било турците, било помаците, било ромите, било евреите от България днешното българско общество ще реагира като тогавашното българско общество, което защити своите съотечественици... "


  Видяхме през 1989г. Повечето злорадстваха. Сега ако се случи още повече! Вижте коментарите - над 80% са нацистки и расистки.

 15. 15 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"]Българите преди комунистическия преврат и българите сега са два напълно различни народа. [/quote]
  Различни - да, напълно - няма как, не всеки от нас е плюл на родовите си традиции, като Вас, г-н продуцент!

  Не съм магаре;-)
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#13] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Абе ти следиш ли си мисълта като пишеш или от зор да го докараш до "десните грешни във всичко", забравяш какво си изразил в предишното изречение?

  Мултигруп и подобните и бяха нужни на ЦК на БКП за да охраняват от конкуренцията активите, които в последствие управляващата клика придоби през приватизацията
 17. 17 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 972 Весело

  До коментар [#16] от "Храбър":

  Абсолютно си я следя )))) Ама нещо не ме разбираш ли? Хайде прояви малко творчество, въображение ))) Не ме карай да се съмнявам в интелигентността ти

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 18. 18 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#4:"Федор Венедиктович Езерский"]Все се чудя, каква е далаверата на Дневник да пуска нейни текстове тук? За една-две статии, разбирам, ама за цели поредици...? [/quote]

  Ооооо, това е заговор. Гнусен, световен, ционистки заговор!

  Не съм магаре;-)
 19. 19 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3240 Весело

  До коментар [#13] от "Федор Венедиктович Езерский":


  [quote#13:"Федор Венедиктович Езерский"]) тамошните комунязи са опозиция[/quote]Верно ли?!И агент на КГБ не е президент?!Стига,бе!Ако се отворят досиетата в Русия дали ще има поне един олигарх,който да не е бил агент на КГБ?!

 20. 20 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 972 Весело

  До коментар [#19] от "yanne":

  Ти сега какво ще твърдиш? Че там не Путин е цар, а Генадий Зюганов?
  Тц тц тц тц тц тц

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 21. 21 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Дядо ми на времето е имал много голяма библиотека. Половината от книгите са били на френски.Пълни съчинения на Балзак, Мопасан и т.н. Когато дошла заповедта за изселване, той и семейството му, са били длъжни в срок на броени часове да си стегнат малко багаж, да напуснат София и да отидат във Видин. Дядо ми се чудел какво да прави с книгите, които е ценял най-много от всичко. Накрая ги раздал на приятели и познати. След края на войната като се завръща в София, всички тези хора получили библиотеката му са дошли при него и са му ги върнали. Всички до един! И на думите му че той им ги е подарил са му отвърнали че това не е било подарък тъй като е бил принуден да го направи и те просто са ги съхранили временно.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 22. 22 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#14] от "haem":

  Много ясно , че коментарите са националистични. Нали ни е дошло до гуша от номерата на тези малцинства. ДПС играе само на религиозната и етническа карта- виден е цирка и от миналата седмица. Изобщо турците са расистки настроени спрямо нас също- те си говорят на турски и се държат настрана. Циганите- няма гражданин непострадал от тях- кражби, лъжи за уж ремонти, обиране на баби и дядовци от циганските телефонни измамници и безброй други. А за евреите- нямам нищо против тях, но хайде да погледнем нещата и обратно- какво еврейската общност и евреите направиха например за освобождението на България. Хайде не за освобождението , а за облекчаване на живота на българите под Отоманската империя. Защото не знам дали си наясно, че отоманизма е златния период за еврейската общност- те са по високите етажи на властта. Нищо не са направили. Нямаме равнопоставеност . Ние все пак на доста спасихме животите, те за нас нищо не са направили. Но не забравиха да завземат комунистическите ръководни постове и преди и след 1944. Аз си спомням например за атентата в Св. Неделя. Руски пари- еврейски изпълнители.

 23. 23 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSmart":

  Неприятното е, че не само от Македония идват тези обвинения, но и от България - от наследниците на онези, които избиха 30 000 души през есента на 1944 г. и осъдиха спасителите на евреите като фашисти в незаконния Народен съд. Легитимирането на дядовците им и партията им като "антифашисти" минава през фалшифицирането на историята и отричането на моралния подвиг на българина.

 24. 24 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#14] от "haem":
  Не мисля, че повечето злорадстваха. Донякъде хората се повлияваха от лъжите на ДС за турците, но същевременно имаше и информационно затъмнение. Въпреки това имаше прояви на съчувствие и съпричастие, имаше хора, които пазеха имуществото на заминаващите турци, а имаше и такива, които ги окрадоха и се възползваха брутално. А днес нещата са много по-зле.

 25. 25 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#22] от "grayeagle":

  Ето по-долу само първите 12 имена от азбучният списък на загиналите в Балканската война. Българи, евреи, мюсюлмани. Една от причините, поради които тогавашното българско общество ги е виждало като друг сорт граждани.

  1 А. Апостолов
  2 Абди Шакиров
  3 Абдула Мустафов
  4 Абдула Хасанов Сакалов
  5 Абдурман Дуров
  6 Август Иванов
  7 Август Розентал
  8 Августин Павлов
  9 Авксенти Денков Митров
  10 Аврам (Иван) Гочев Иванов
  11 Аврам Азриел Шимон
  12 Аврам Алкалай

  http://www.archives.bg/balkanwars/spisuci

 26. 26 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#25:"dimihas"]българско общество ги е виждало [/quote]

  ..не ги е виждало....

 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#20] от "Федор Венедиктович Езерский":


  [quote#20:"Федор Венедиктович Езерский"]Ти сега какво ще твърдиш? Че там не Путин е цар, а Генадий Зюганов? [/quote]Зюганов просто е шут,подобен на Сидеров тук.Пък Путин е християн-демократ,колкото малкия Ким в С.Корея е либерал...

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  [quote#12:"yanne"]всъщност днешните национал-комунисти-путинофили се превърнаха в откровени нацисти и антисемити?![/quote]

  От комунизма до нацизма е една крачка, при това не особено дълга.

  Комунизмът се основава на класова борба - едно само по себе си абстрактно, надстроечно понятие.

  Пролетариите и селяните, които са гинели от тиф в окопите на Първата световна война, са изпитвали по-голяма лоялност към "елита" в собствените си държави, с който са говорили един език и са се молели в едни и същи църкви, отколкото към събратята си-пролетарии и селяни от отсрещната страна.

  Нацизмът е борба между раси и етноси - дори най-големият тъпанар в някое панелно гето, който не е ходил по-далеч от пивницата и от репа да си купи в. "Атака", знае какво е раса и може да отличи себе си от негър или китаец.

  Общото между двете е подозрението и омразата към различния - бил той буржуй-изедник или евреин-банкер, или "печка", жабар и пр. А също и подозрението и омразата към образованите съсловия, към успелите хора, към модерно, либерално мислещите космополити, към устоите на демокрацията и личностния напредък.

  Дори най-затлачената червена тиква в един момент започва да се съмнява в мантрите за работническо-селската власт, особено като види как вождовете й се превръщат в капиталисти и "изедници".

  Докато лумпенът от панелите не изпитва и капка съмнение, че виновни за несретата му са някакви тайнствени сили - масони, илюминати, ционисти, бла-бла-бла...

  Затова от комунист много лесно се става нацист - и в единия, и в другия случай си лузър и лумпен, но като нацист поне знаеш кого мразиш и защо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 488 Весело

  Ето един признателен евреин роден през 1930 в Пазарджик,напуснал България 1944 и направил световна оперна кариера,все още подчертава и се гордее,че е българин http://www.youtube.com/watch?v=_y441VPh32Q Бъдете здрав,Маестро!

 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#23] от "dimihas":


  [quote#23:"dimihas"]Неприятното е, че не само от Македония идват тези обвинения, но и от България - от наследниците на онези, които избиха 30 000 души през есента на 1944 г. и осъдиха спасителите на евреите като фашисти в незаконния Народен съд. [/quote]А тези национални предатели като Димитров предадоха българското в Македония на огън и сеч.Днес са съюзници на сръбските еничари в МК.

 31. 31 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#14] от "haem":

  И сега някй а тръгне да изселва, пак изселваните ще бъдат спасени.
  Единствено изключение ще са циганите ито не всичките.
  По обясними причини.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 32. 32 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Не разбирам какво се цели с подобни теми. В България евреи е имало перманентно. През всеки строй. Имотите им- имоти,постовете им--постове. ПарАта им--пара.Синагогите им-синагоги. Ако са имали някакви кофти взаимоотношеня това са били със сънародника им Адолф Алойзиевич Шикългрубер.

 33. 33 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#23:"dimihas"]Легитимирането на дядовците им и партията им като "антифашисти" минава през [/quote]
  Най-смешното е ,че днес шеф на приемницата партия на тези "антифашисти" е херсонски евреин с бг граждаство. Та какъв ти е проблема.

 34. 34 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Любопитно

  [quote#23:"dimihas"]не само от Македония идват тези обвинения, но и от България - от наследниците на онези, които избиха 30 000 души през есента на 1944 г. и осъдиха спасителите на евреите като фашисти в незаконния Народен съд.[/quote]

  Не само. Дори някои евреи, наследници на онези, спасените 50 000 поддържат тезата, че България не е направила нищо за евреите в Македония и Гърция. Вчера ми попадна злостна статия в този смисъл от Еми Барух, публикувана в българомразкия "Дойче Веле":

  Кой как чете българската история

  Премиерът Бойко Борисов демонстрира чудовищно невежество по отношение на един от най-коментираните периоди в българската история

  Еми Барух, "Дойче веле"

  Миналата седмица в интервю Бойко Борисов нехайно, мърляво и безизразно каза, че не познава Закона за защита на нацията, каза още, че няма значение в какъв съюз е влязла България през 1941 година. И продължи в типичната за него монологична логорея да говори за спасените 50 хиляди български евреи. Съсредоточен в собствената си суетна медийна омайност, той отказваше да слуша, отказваше да чува, отказваше да разбира въпросите на водещия.  11 343 съдби, 11 343 потулени истини  Най-стряскащата констатация в случая е не ниската култура на премиера, а невежеството на един човек, който дори за миг не даде знак, че разбира целия драматизъм на случилото се с евреите от окупираните територии, натоварени от български войници в български вагони в последния техен земен път. А най-отвратителното е, че същият този човек днес представлява нацията, представлява държавата и всичко онова, което наричаме система от национални ценности.

  Откровеният разговор за националните ценности - тези от вчера и тези от днес, откровеният разговор за етичните норми - тогава и сега, за моралните избори на бащи и на синове, в контекста на темата за "спасението" и падението (Румен Аврамов) на българското общество по време на Втората световна война, би бил единственият достоен начин за отбелязване на 70-годишнината от драматичните събития, свързани със съдбата на евреите по тези земи: 50 хиляди физически спасени и 11 343 физически унищожени. В България обаче този разговор още дълго време няма да бъде възможен. От което няма да спечелят нито историците, нито българската общественост, нито международният имидж на страната.

  Кога ще се заговори открито за онези 11 343-ма души, натоварени от българската полиция и армия в запечатани вагони и депортирани в Треблинка?

  И е жалко, че юбилейната 70-годишнина ще стане повод за още по-креслива, допотопна и комплексарска употреба както на добре познатия арсенал от националпатриотарски клишета, така и на патетичните обертонове на техните опоненти, които звучат от небалансирано организирани български и международни конференции.  "Спасителите" и "злодеите"  Защото - така както на широката общественост са непознати разказите за конкретното, преднамерено и твърде нелицеприятно участие на конкретни българи в депортацията и хищното ограбване на евреите от окупираните територии, така са непознати и разказите за конкретното участие на конкретни хора от Беломорието и Тракия, които са съдействали на българите за успеха на зловещата акция, предоставяйки им цялата необходима информация за "вдигането" на местните евреи и изпращането им в газовите камери.

  Между тези два паралелни исторически наратива се люшка образът на България - от едната страна е митологизираната стигма на "спасителите", удобно използвана за утвърждаване на "националния автостереотип за изконната толерантност на българите" (по Надя Данова), а от другата страна е клеймото на "злодеите". България - както всяка друга държава - е събирателно, което обединява и достойни публични фигури, и мерзавци; и почтени хора, и злодеи. Тази пъстрота, типична за всяка общност, бива форматирана обаче по различен начин във всяко историческо време. И би било срамно и позорно, ако днешният ден остане доминиран от духовната нищета на някои от неговите управници.
  Борисов: Няма значение в кой пакт влиза България през 1941 г.
  Георги Коритаров, Тв +: Какво какво мислите за Закона за защита на нацията например, български закон?
  Бойко Борисов: Аз знам, че благодарение на българския народ сме спасили 50 хиляди евреи, единствената държава в света. И това, че македонците заради техните, които Бог да ги прости, ние, ако сме можели, цяла Европа да сме спасили...
  - Ама, г-н Борисов, нали в архивите има договори...
  - Сега, стига, нещо, което сме направили нечувано в тогавашното време, да се опълчим срещу Хитлер, народът се опълчи. И ние сме ги спасили.
  - А този Закон за защита на нацията (приет 1943 г. срещу евреите), като чуете закон за Защита на нацията, какво си мислите, трябва ли да ни е срам от този закон?
  - Аз не го познавам.
  - Е, как не го познавате?!
  - Не го познавам.
  - Закон за защита на нацията?
  - Не. Познавам Закона за изтребление на крадците. Които тогава са...
  - Г-н Борисов, това е законът, който възпроизвежда буквално Нюрнбергските антисемитски закони на Хитлер и ги принася в България. И това е закон, който въвежда официално като държавна политика антисемитизма. На 1 март 1941 г. какво, къде влиза България, в кой съюз?
  - Няма значение.
  - В Тристранния пакт. Как да няма значение?!

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 35. 35 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#23] от "dimihas":
  То самото понятие "антифашист" в България е фалшификация!
  За да си такъв е необходимо най- малкото да е имало фашизъм , а това у нас е доста спорно!!!

 36. 36 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#28:"Norman Granz"]От комунизма до нацизма е една крачка, при това не особено дълга. [/quote]
  Комунизъм-Карл Маркс -евреин
  Нацизъм- Бенито Мусолини-евреин

  за какво говорим изобщо.

 37. 37 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Весело

  [quote#36:"kolizej"]Нацизъм- Бенито Мусолини-евреин
  [/quote]


  Мусолини е създал фашизмът, а нацизмът - чичко Адолф, за който злите езици говорят, че и той бил евреин.

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 38. 38 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#34:"VеnRus 2008"]Дори някои евреи, наследници на онези, спасените 50 000 поддържат тезата, че България не е направила нищо за евреите в Македония и Гърция. [/quote]

  Не че ми се дърли по въпроса, ама би ли посочила какво точно е направила България за евреите в Македония и Гърция?

  Иначе всичко е въпрос на подход: Някои се съсредоточават само в пълната половина на чашата, други - в празната половина. Позволи на вторите това тяхно право-все пак става дума за 11,000 тяхни сънародници, не за 3 кутии цигари, нали?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 39. 39 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  Добър опит,но неуспешен.
  Основният проблем,не е във въображаемите ти комунисти,а в това,че разлика между десни и нацисти няма,те са едно и също.
  Добър пример е това ти мнение,което е продукт на негативни мнения спрямо Израел и евреите ... и понеже,това в главата ти,не е в състояние да приеме истината,проектираш комунисти и прехвърляш цялата си омраза и ненавист към тях ...

  Liberate Your Mind!
 40. 40 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Весело

  До коментар [#37] от "VеnRus 2008":

  Фашистката диктатура в Италия е образецът, от който нацисткият режим се ръководи първоначално, а след това задминава.

 41. 41 Профил на thunderbird33
  thunderbird33
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#21] от "magen_enoshi":

  Това го разкажи на коментатор номер 14. Според него излиза, че 80% от коментиращите са ционисти и расисти!

  Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен. / А. Айнщайн /
 42. 42 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Любопитно

  [quote#38:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]какво точно е направила България за евреите в Македония и Гърция?[/quote]

  А защо е трябвало да прави нещо? Това, че за известно време някои територии са били под българско управление съвсем не означава, че България е имала последната дума и от нея е зависела съдбата на тези хора. Аз, разбира се, безкрайно съжалявам за тях, но ако българските управници по онова време са можели да направят нещо за спасението им, са щяли да го направят, както го направиха в България. Явно не е било възможно, а може би е нямало и масовата подкрепа на македонския и гръцкия народ за каузата, както това е направил българския народ. Каквито и да са причините, мисля, че тази злоба и неоснователни обвинения, които се изсипват срещу България в последните години са абсолютно несправедливи и неоснователни. Още повече, когато идват от хора, които дължат живота си именно на тези "лоши" българи. Като въпросната Еми Барух.

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 43. 43 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#38:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]България за евреите в Македония и Гърция? [/quote]
  За това може да ти даде обективен отговор величеството му- Симеон КОХАРИ Сакса,приемник на един друг КОХАРИ - Борис.

 44. 44 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Любопитно

  До коментар [#38] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Иначе, по повод Еми Барух, може би факта, че нейни роднини са били сред съдиите от античовешкият Народен Съд, избил цвета на българската нация, е обяснение за дивата и омраза спрямо управниците на България преди 1944г. И затова всячески се стреми да омаловажи тяхната роля навремето, да ги обвини в несъществуващи грехове, да ги принизи и очерни.

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 45. 45 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Весело

  До коментар [#43] от "kolizej":

  Оф, аман от изтрещели конспиратори! Но дори и да приемем за вярно това, че цар Борис е евреин (което абсолютно не е вярно) то синът му Симеон няма как да е, след като майка му Йоанна е италианка и католичка.

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 46. 46 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Точно обикновените хора започнаха борбата за защита на евреите, на местно ниво българите се застъпиха за своите познати, близки, приятели. Това показва нравствената стойност на българския народ като цяло, от обикновения човек до българските институции. Още в Кюстендил, когато са започнали да ги събират, българите се разтревожили за тяхната съдба, въпреки че не се е знаело къде ще ги водят. В Кюстендил са живеели много бежанци от Македония и са знаели какво е да те прокудят от бащиния край. И са следвали законовия ред - обадили се на своя народен представител Димитър Пешев, който поставя въпроса в Народното събрание.

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  [quote#39:"baghatur"]Основният проблем,не е във въображаемите ти комунисти,а в това,че разлика между десни и нацисти няма,те са едно и също.[/quote]

  Като се пообразоваш малко, пак ще говорим.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#44] от "VеnRus 2008":

  Цар Фердинанд е потомък на странична линия на Сакс-Кобург-Гота. Дядо му принц Фердинанд се оженва за унгарската принцеса Мария-Антония Кохари през 1816 г. и създава католическата линия Сакс-Кобург-Кохари. Към нея принадлежат всички българската Сакскобургготска династия.
  Малцина знаят, че истинската фамилия на Симеон, която е носена до Фердинанд е Кобург-Кохари. Кохари (или Кохару) е богата фамилия на унгарски покатоличени евреи, които са купили благородническата си титла от австроунгарския двор. През 1816 г. дядото на Фердинанд се жени за богатата наследница Мария-Антоанета принцеса Фон Кохари (1797-1862), чиито баща е един от най-богатите хора в Европа и е свързан с клана Ротшилд във Виена.

  В свое интервю пред израелското списание "Фар", Симеон Сакскобурготски изтъква своя произход. Същото той прави и пред наши сънародници-емигранти в Мадрид през 90-те години на миналия век. Затова не бива да се учудваме, че в плана за докарване на Симеон в България и безогледното му лансиране във властта се включиха хора като Уилям Монтгомъри, Яков Джераси, Линдел Грей, равин Хаим Асса, Емил Кало и др., както и масоните Гиньо Ганев, Георги Марков, Стоян Денчев, Любен Гоцев, Васил Гоцев, Илия Павлов, Стоян Ганев и др.

  Така започващите с "К" и формално български имена на децата на Симеон получават двойно обоснование - те са възхвала на двете фамилии: Кобург и Кохари.

 49. 49 Профил на thunderbird33
  thunderbird33
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#38] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  Цитат от Уикипедия:
  "Решението за унищожаване на всички евреи на територията на Германия, на окупираните от нея територии и на териториите на съюзниците ѝ е взето от Хитлеристкото правителство в берлинското предградие Ванзее през 1942 г. Тогава започва масовото депортиране към Аушвиц (Освиенцим). Благодарение на местоположението си — близо до големи градове и на жп-връзките той става най-големият концентрационен лагер за евреи, цигани, пленници и партизани.
  На 22 февруари 1943 г. комисарят по еврейските въпроси Александър Белев сключва договор с представителя на Гестапо у нас Теодор Данекер за поетапна депортация на българските евреи.

  ... и друг цитат от Уикипедия:
  Народният съд признава Александър Белев за виновен по така повдигнатото му обвинение, и го осъжда на смърт задочно (същият не присъства на процеса). По-късно става известно на народната милиция, че той се укрива дегизиран и прави опит да забегне зад граница, но на гара Кюстендил е разпознат и задържан от представители на отечественофронтовската власт. Помолва да се отбие в тоалетната, където се забавя повече. Намират го мъртъв след поглъщане на бързодействаща отрова.
  ---------------------------------------------------------------------
  Възмездие е имало! Дано това да те удовлетвори.

  Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен. / А. Айнщайн /
 50. 50 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#42] от "VеnRus 2008":
  Какъв македонски народ , какви 5лв.?

 51. 51 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#49:"thunderbird33"]Възмездие е имало! Дано това да те удовлетвори. [/quote]
  И каква е връзката на тези цитати с въпроса ми от коментар # 38?
  [quote#38:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Не че ми се дърли по въпроса, ама би ли посочила какво точно е направила България за евреите в Македония и Гърция? [/quote]

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 52. 52 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  До коментар [#48] от "kolizej":

  Дори и това да е вярно, а не поредната изтрещяла конспирация, това не прави Симеон евреин, след като майка му не е такава. Точка по въпроса.

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 53. 53 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 914 Неутрално

  След това се задейства Българската православна църква, като остава единствена в това отношение, няма подобно нещо другаде, на друго място в света. Отначало в Пловдив, където местният свещеник казва, че ще ги прибере по българските църкви и манастири, там ще ги приюти.
  И накрая отец Стефан, който вдига истински публичен скандал на царя точно по време на демонстрацията на 24 май.
  Мисля, че и царица Йоана се е застъпила за тях.

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  [quote#44:"VеnRus 2008"]Еми Барух, може би факта, че нейни роднини са били сред съдиите от античовешкият Народен Съд, избил цвета на българската нация[/quote]

  Еми и сестра й Мариана произхождат от комунистическо семейство, това е така. Еми не афишира особено възгледите си, защото гледа да е добре с всяка власт, даже се беше присламчила към Желю Желев и издаваше в. "Хиляда дни", който си беше нещо като рекламна притурка към президетството на "интелектуалеца-дисиден".

  Сега е омъжена за висш дипломат (разбира се, ченге).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Любопитно

  [quote#50:"SSmart"]Какъв македонски народ , какви 5лв.?[/quote]

  Оф, не ми се навлиза в тази тема, пък и няма нищо общо с тази, по която коментираме.

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  [quote#54:"Norman Granz"]"интелектуалеца-дсиден". [/quote]

  дисидент

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#21] от "magen_enoshi":

  Благодаря за този пост, това потвърждава мнението ми, че българите помагат на човек в беда безкористно, без значение националността.

 58. 58 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Любопитно

  [quote#54:"Norman Granz"]Еми не афишира особено възгледите си, защото гледа да е добре с всяка власт,[/quote]


  Страшно мразя такива хора - ветропоказатели! Като прибавим и постоянните и злобни статии срещу България и българския народ (основно за защита на циганите) в омразното ми Дойче веле, и съвсем ми става неприятна въпросната госпожа.

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 59. 59 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  Е,радвам се,че този път надскочи себе си и не ми отговори в типичния за теб език на омразата,а наблегна на дясното високомерие и подценяване ...

  Liberate Your Mind!
 60. 60 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#41] от "thunderbird33":
  Не знам дали той е прав или не. Не живея в България от дълги години. От това което прочитам от време на време в българската преса включително и тук в "Дневник" нещата явно са се изменили и то не в посока на по-добре. Аз такива злобни изказвания срещу евреи докато живеех в България не съм чувал. Парадокс ама докато имаше евреи в България , антисемитизъм нямаше. Сега когато евреи почти не са останали, антисемитизма разцъвтява. Повечето такива, според мен даже не са срещали жив евреин през живота си, ама мразят евреите!? Може би образа на несъществуващия в България евреин е някакъв символ, събиращ в себе си недоволството от живота и оправдание за неуспех. Така като има виновен е някак по-леко за оправдание пред себе си. За друго обяснение на този парадокс не мога да се сетя.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 61. 61 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#57:"Dragoslava"] българите помагат на човек в беда безкористно, без значение националността. [/quote]
  за такива евреите казват- добър,добър,та прост.

 62. 62 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Македонската история е съвкупност от факти и тяхната екстраполация.
  За българската история - когато фактите говорят, фиромците трябва да мълчат.
  Защото така ми се е доиграл един мач в Скопие, че ми идва да си взема топката, да запаля танка и да ида да поритаме...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  [quote#60:"magen_enoshi"]Повечет такива, според мен даже не са срещали жив евреин през живота си, ама мразят евреите!?[/quote]

  Точно щото не са виждали жив евреин, вярват на глупостите, които чуват по ТВ СКАТ, четат в парцала на "Атака" и в книжлетата по сергиите.

  Нацизмът е болест на невежеството и фрустрацията.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#61] от "kolizej":

  То и ние така казваме, но когато някой от нашите познати има сериозни проблеми, забравяме всичко и помагаме.

 65. 65 Профил на thunderbird33
  thunderbird33
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#51] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Цитирам по памет:
  "Учениците на един мъдрец го попитали - "Учителю, до кога ще чакаме да стане по-добре, а той им отговорил - ако само чакате, ще бъде дълго."
  Та питам: Вие, какво сте очаквали от една малка и слаба държава? Та вие управлявате света! Какво ли ще разберем, ако падне банковата тайна в Швейцария!?

  Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен. / А. Айнщайн /
 66. 66 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#64] от "Dragoslava":

  Има и друга пословица --направи добро и го хвърли в морето. Т.е. благодарност не чакай.
  т.е. накрая ще излезем виновни ,че сме спасили евреи. Защото за тях не разплатено добро с финикйски знаци е нищо. Нямат ''елка'' за такава функция.

 67. 67 Профил на thunderbird33
  thunderbird33
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#60] от "magen_enoshi":

  А аз допускам и още нещо. Българите НЕ мразят евреите. Това е инсинуация (прощавай за клишето) от някой, който има интерес да бъде така. И това не важи само за България!

  Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен. / А. Айнщайн /
 68. 68 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  [quote#65:"thunderbird33"] Та вие управлявате света! [/quote]

  Оф, аман от глупости!

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 69. 69 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#66] от "kolizej":

  Няма ненаказано добро - библейска мъдрост. Доброто е изпитание за егоизма и инстинкта за самосъхранение. Българинът е аристократ и стои над тези неща.
  Евреите, които заминават за Израел, са благодарни, защото там се срещат с хора, които са преживели страшни неща. Неблагодарни са част от тези, които остават тука, мисля, по политически причини.

 70. 70 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 876 Неутрално

  quote#65:"thunderbird33"]Та вие управлявате света! [/quote]
  Това приятел също е инсинуация и на някои им се иска да представят така положението.
  До коментар [#67] от "thunderbird33":
  Дано да си прав. България има много добро име в очте на израелците. Като изключим разбира се тези, които даже не са чували за нея. А има и доста такива.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 71. 71 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#69] от "Dragoslava":

  Ако бяхме отпуснали десетина хиляди или половината от бг евреите от тези 50 хиляди на чичо им Адолф сега щеше да са ни по-благодарни. Но поне ще знаем за какво точно ни плюват,а не да опираме пешкира за Македония напр.Не могат горките да търпят някоя нация да се води по-благородна и божествена от тях.

 72. 72 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#60:"magen_enoshi"] Не живея в България от дълги години. О[/quote]
  Затова пък си вреш гагата във всичко касаещо БГ. Какъв ти е проблема ли просто адаптацията там където си ти куца.

 73. 73 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#67:"thunderbird33"]А аз допускам и още нещо. Българите НЕ мразят евреите[/quote]
  Българите си имат милион проблеми днес и сега за решаване от комплексите на някакви евреи за вселенска любов и внимание към особата им.
  Не разбират ли ,че ни товарят с това като скучаещи преяли дембели без никакви грижи.

 74. 74 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#38:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Позволи на вторите това тяхно право-все пак става дума за 11,000 тяхни сънародници, не за 3 кутии цигари, нали? [/quote]
  Защо да се позволява това "право"? В крайна сметка вместо сега някой да оплаква твоята съдба ти можеш да философстваш на топличко и сред Интернет кой какво бил направил в управляваните проформа от БГ територии, всъщност под немско командване. Защо да ти давам поне аз такова право да си неблагодарен, задето някой е направил достатъчно ти да имаш право на живот? И правото на вторите е твоето лично право да философстващ в крайна сметка, така че недей да дърдориш много от чуждо име.

  https://www.facebook.com/stanislav.yotovski/videos/1899514663634022/
 75. 75 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#69:"Dragoslava"]Няма ненаказано добро - библейска мъдрост.[/quote]
  Няма такова твърдение в Библията. Тази глупост е измислена незнайно от кого.
  [quote#66:"kolizej"]Има и друга пословица --направи добро и го хвърли в морето.[/quote]
  Е това пък е точно от Танаха:
  "שלח לחמך על פני המיםכל" Дословния превод е :Хвърли хляба си по водата. Смисъла е че който даде хляба си на някой (течението ще го доведе до някой нуждаещ се), все някога ще получи добро в отплата.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 76. 76 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 876 Весело

  До коментар [#72] от "kolizej":
  Я на теб какъв ти е проблема? Потенцията или заплатата?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 77. 77 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#76:"magen_enoshi"]Я на теб какъв ти е проблема? Потенцията или заплатата? [/quote]
  Само този ,че в който и съюз /лагер/ да ни прехвърлят единственото ,за което ни ползват е шерпи в еврейски кибуц. Който не е съгласен веднагически му се лепва световно признатия ''орден'' - антисемит. И бива пускан през ''комина'' за космически стопаджия.

 78. 78 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  [quote#77:"kolizej"]шерпи в еврейски кибуц.[/quote]

  Голяма каша ти е в главицата, братле.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 79. 79 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Весело

  [quote#77:"kolizej"]за което ни ползват е шерпи в еврейски кибуц. [/quote]

  Теб кой и за какво те ползва, диво? От кога си в еврейски кибуц?

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 80. 80 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#79:"VеnRus 2008"]От кога си в еврейски кибуц? [/quote]
  От както Емил Кало каза ,че Костов да не му се репчи много ,защото над 70-80 % от инвестициите в България са еврейски.

 81. 81 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#78:"Norman Granz"]Голяма каша ти[/quote]
  Споко,ти нали си на кашер,а кашата оставихте за благодарност на нас.

 82. 82 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Весело

  До коментар [#80] от "kolizej":

  Горката тя... Значи, соц помощите ти се плащат от еврейските инвестиции, тъй ли?

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 83. 83 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#82:"VеnRus 2008"] Значи, соц помощите ти се плащат[/quote]
  Бъркаш ме с някой еврейски братчед от Столипиново.Филиповци,Факултето и Катуница.

 84. 84 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 899 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"]Българите преди комунистическия преврат и българите сега са два напълно различни народа. [/quote]
  Да, така е. Сега се навъдиха американофили, за които по важно е кое е добре за "световната демокрация", а не за България. Същата работа като с Филов, Габровски, Ал. Цанков - важно е какво е добре за нацистите и "расовата хигиена", а не за България.

 85. 85 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#80:"kolizej"]От както Емил Кало каза ,че Костов да не му се репчи много ,защото над 70-80 % от инвестициите в България са еврейски.[/quote]
  Ако това е вярно значи трябва да си благодарен на евреите за това. А то не всеки се решава на високорисковите инвестиции.
  Абе като ти меря акъла по това какви ги дрънкаш, жал ми е за тебе.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 86. 86 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#38] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  В България никога не е антисемитизъм или омраза към евреите! Защо говорите глупости? Ти какъв си, първо това ми обясни ако искаш разбира се...Евреин, българин, израелец, израелец от България, въобще можеш ли да каже как да те наричам за да не се обидиш? Защо ни се натрапва, че след като наричаме някой евреин, то непременно е с някакъв обиден контескст? И мислиш ли, че като сте си избрали нова Родина имате право да изкривявате фактите по отношение на екстрадираните 11 000 евреи от Вардарско? Ти лично колко пъти през живота си си разказал на някой твой познат "израелец", че в България са били спасени 50 000 евреи? Сигурен съм, че никога!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 87. 87 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  [quote#81:"kolizej"]Споко,ти нали си на кашер...[/quote]

  Мен не ме мисли на какво съм, а кашата си я надробихте сами.


  [quote#82:"VеnRus 2008"]... соц помощите ти се плащат от еврейските инвестиции...[/quote]

  Сигурно чисти кенефа в Централни хали, нали са на Ащром...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 88 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#86:"Gaetano Scirea"]Ти лично колко пъти през живота си си разказал на някой твой познат "израелец", че в България са били спасени 50 000 евреи? Сигурен съм, че никога! [/quote]
  Ти откъде знаеш Моше какво е разказвал и на кого? Аз мога да ти кажа че при всеки удобен случай разказвам тук историята за спасяването на българските евреи. Има много (предимно от източните евреи) които наистина не са чували за това. Ама тук е уместно да се замислим защо България не прави повече по въпроса за рекламиране на историческите факти. От това тя би могла да извлече много полза.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 89. 89 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  Отговорът е съвсем естествен. И той е, че българите не са били безучастни към съдбата на евреите. В противен случай спасяването не би било възможно.
  И да припомня отново как започва всичко. След новината за депортиране, евреите в Кюстендил се обръщат за помощ към видните хора в града. Депутати, адвокати , учители, търговци откликват на молбата им и на другия ден малка делегация отива в Народното събрание. (депутата Петър Михалев, търговеца Асен Суичмезов и учителя Владимир Куртев и бившия депутат и адвокат Иван Момчилов)

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 90. 90 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Любопитно

  [quote#88:"magen_enoshi"]Ама тук е уместно да се замислим защо България не прави повече по въпроса за рекламиране на историческите факти. От това тя би могла да извлече много полза.[/quote]

  Винаги съм си мислела, че трябва да се направи един филм на тази тематика, подобен на "Списъкът на Шиндлер", "Животът е прекрасен" или "Пианистът". Като се наблегне на ролята на българския народ, православната църква, и отпорът, който доста депутати и министри от онова време са дали на германците. Както и да се покаже душевната борба на цар Борис от желанието му да спаси българските евреи и в същото време да не ядоса Хитлер, за да запази България от съдбата на други европейски страни, прегазени от нацистите. Смятам, че ще излезе много зрелищна продукция, но за тази цел са необходими доста пари. Но си мисля, че колкото и да струва, България трябва да си го позволи, да наеме известни сценаристи, режисьори и продуценти и да направи историята достояние на цял свят.

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 91. 91 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#88] от "magen_enoshi":

  Преди години в Италия се запознах с един възрастен господин който е оцелял в концлагер, но е загубил всички свои близки там. Живее в Израел, но си ходи и в Италия. Изключително ерудиран човек, известен писател при това. Предполагам от някакъв мой "комплекс за малоценност" ми беше интересно да разбера дали знае, че България е едниствената страна в Европа която е спасила всички свои евреи, над 50 000! Както и очаквах - никога не беше чувал за това! Та си зададох някои въпроси. Аз не твърдя, че българския народ е направил кой знае
  какво, просто е запазил човещината си в едно нечовешко време! Но за мен е невероятно, че малцина граждани на Израел знаят за това хуманно дело!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 92. 92 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#90] от "VеnRus 2008":

  Нали знаеш защо един такъв филм не би имал успех?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 93. 93 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#88:"magen_enoshi"]Ама тук е уместно да се замислим защо България не прави повече по въпроса за рекламиране на историческите факти.[/quote]
  И аз съм мислел по въпроса, но всъщност как се рекламира истината, фактът? Ами ако има кой да слуша ще те чуе и види, ако не се интересуват от теб няма нито да те чудят, нито да оценят. В крайна сметка сме били от другия лагер. И това го има.
  Ето едно страхотно попадение по темата, мисля, че всеки би си отговорил на някои въпроси и посмекчил емоцията:
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1735041

  https://www.facebook.com/stanislav.yotovski/videos/1899514663634022/
 94. 94 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#88:"magen_enoshi"]Ама тук е уместно да се замислим защо България не прави повече по въпроса за рекламиране на историческите факти.[/quote]
  За да рекламираш подобни факти се иска разрешение,защото трябва да се прецени дали е политкоректно,а собствениците на световните медии са евреи.Това да не ти е резервната глава на Йоан,или пениса на цар Приап ''намерени'' в Созопол.

 95. 95 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  [quote#92:"Gaetano Scirea"]Нали знаеш защо един такъв филм не би имал успех?[/quote]


  Аз пък си мисля, че би имал голям успех, както доста други теми по еврейска тематика.

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 96. 96 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Ще си позволя един цитат от статията:

  [quote#0:"Михаел бар Зоар"]Проучвах как са реагирали други европейски страни по време на гоненията срещу евреите. Вземете например Дания, която също спаси своите. Тя е затворила границите си и не е дала убежище на никакви бежанци, търсещи там спасение от нацистите. Не е пропуснала нито един външен евреин да влезе през границите й. И така беше в цяла Европа! Така е по време на война: всеки гледа първо да спаси своите.

  - Следователно въпросът можеше ли България да направи нещо за спасяването на евреите от Македония и Тракия е просто неадекватен?

  - Трудно е да се каже. Исторически факт е, че единственият човек, който наистина скочи и се опита да направи нещо, бе екзарх Стефан. Той се обръща към Борис III с телеграма: Спрете тази депортация! А царят му отговаря: Не съм в състояние, ръцете ми са вързани, тези хора се третират от германското военно командване като изгнаници. Трагедията на евреите от Тракия и Македония е, че те наистина бяха като сираци, нямаха баща и майка, нямаха кой да се бори за тях. Мисля, че дори ако Борис се беше опънал на германците в опит да ги спаси, нямаше да успее.[/quote]
  И да оставим призраците на международната пропаганда да си развяват отровите извън този почти единствен светъл пример от този период.

  https://www.facebook.com/stanislav.yotovski/videos/1899514663634022/
 97. 97 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#92] от "Gaetano Scirea":

  Има филм, документален - "Извън хватката на Хитлер" и е на израелски режисьор, написал е и книга със същото заглавие. Широко я разпространява понастоящем по света.

 98. 98 Профил на Tabarnia
  Tabarnia
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  До коментар [#93] от "Antonio Candreva":

  Много добър материал. Впечатлена съм от позицията на израелския политик.

  ¡Viva Tabarnia libre e independiente! http://www.bcnisnotcat.es/
 99. 99 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#97] от "Dragoslava":

  Радвам се да го чуя и дано разпространението и на филма и на книгата му имат голям успех!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 100. 100 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#65:"thunderbird33"]До коментар [#51] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Цитирам по памет:
  "Учениците на един мъдрец го попитали - "Учителю, до кога ще чакаме да стане по-добре, а той им отговорил - ако само чакате, ще бъде дълго." [/quote]
  Мерси за цитата
  [quote#65:"thunderbird33"]Та питам: Вие, какво сте очаквали от една малка и слаба държава? Та вие управлявате света! Какво ли ще разберем, ако падне банковата тайна в Швейцария!? [/quote]
  Забрави да питаш защо бием негрите Да ти припомня ли че в коментар #38 не съм и споменал какво съм/сме очаквал/и от една малка и слаба държава? Не изопачавай което съм казал/питал, все още коментара не е изтрит:
  [quote#38:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"] би ли посочила какво точно е направила България за евреите в Македония и Гърция? [/quote]

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах