Екопарадокси

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Доста точна статия! Успешен опит за разобличаване на талибаните, но сте пропуснали да отбележите, че повечено им протести са комерсиални и в полза пак на враговете на природата, само че, по друг начин!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На Ивайло Дичев екозащитниците му виновни, че не са леви, а десни, че не са научили местните на дребен бизнес, че не са склонни на компромис, че са антикомунисти, че са консервативни и не спират модернизацията. Същата модернизация, която по комунистическто време построи Кремиковци и Радомир и прогони селяните от селата. Местните пък са гладни и имат справедливи макар и малко неразумни искания. И къде в картинката са Цеко Минев, Кънчо Стойчев и Красимир Гергов, Цветелина Бориславова, Р.Овч., застроителите на Пампорово, бетониращите Черноморието и онези, които лъжат местните, че ще си уредят живота и ги изпращат с рейсове в София?

 3. 3 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#2:"dimihas"]и не спират модернизацията[/quote]

  и спират модернизацията.

 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Природата е за всички, без значение на политическа, етническа или религиозна принадлежност! Трябва да се търси такова съотношение на екологичното и комерсиалното, че то да бъде в полза на първото. Ако в определен район се установи златоносно находище или богато находище на редкоземни метали, естествено е, че те трябва да бъдат разработени и експлоатирани, при минимално нанасяне на щети на околността. След приключване на експлоатацията, теренът трябва да се рекултивира и да не остава като лунен пейзаж или като след бомбардировки! Така става в цивилизованите държави по света, докато в провинция Катанга в Конго, където са най-големите медодобивни мини в света, експлоатирани още от белгийците, картината е потресаваща. Но там, експлоатацията е от чужденци, лошото е, когато ние, сами унищожаваме собствената си Природа, единствено в стремежа си да сложим някой лев в джоба си!!!!

 5. 5 Профил на kostedd
  kostedd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Уф аман от тези зелени клакьори, с тези заучени фрази. Уж са интилигенти,вишисти се учени хора, само че не чух да са излези с обосновано решение, за алтернативата на това срещу което подскачат по площадите. Лапна ли са по една заучена фраза и толкова. Ми съберете се, поумувайте подгответе някой доклад - примерно - предлагаме това, в условията на България ще струва едиколко си да се осъществи, ше донесе едикакви ползи ... и т.н А не да ми цитирате по света какво направили, а ма дали е приложимо и ефективно в България няма значение, важно е да се кряка по площада с плакат в ръка, и нищо да не се прави. Единствено до сега дет обърквате строителните интереси на мутрите, а ма и там не е сигурно да ли не е за сметка на други интереси на някого.

 6. 6 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Весело

  Мдааааа, заради очертаващи се протести срещу унищожаването на Пирин и срещу бетонирането на крайбрежието се азначава нов министър на екологията- Тома Белев...

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 7. 7 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Екологията е и консерватизъм, и краен национализъм - искаме природата за себе си, не да се гъзим на чуждите туристи за временна печалба в хартийки, не да си даваме богатствата на канадска компания за същите (изнася злато, оставя ни фалирали хартийки).

 8. 8 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  неочаквано приятен текст
  и интересен, и интелигентен

 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  На "местните хора" основният им проблем е, че когато от тяхната среда излезе примерно президет, то той планира "клъстър" за центъра на Софя, а не за родното си място.

 10. 10 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много теми са събрани в анализа, но финалът е точно адресиран. Изводът е, че в България изобщо няма култура на ценностите, щом само материалното притежание се оказва ценност. Земя пустееща, колкото искаш, защо не се работи, защото същите тези обикновени хора, предпочитат да са измекяри в Гърция и къде ли не, но не и да работят в България за себе си и рода си. Еко-продуктите не са толкова скъпи, ако има култура на потреблението, на "плюскането" по-точно. А простотията на беднотията е точно толкава, колкото е и на новобогаташите, но не е така заразна и пагубна, защото масовата простотия и бездуховност се бълва на талази от всички телевизии, от безмозъчни синове и щерки, племенници и тям подобни. Така че наистина екологията се оказва единствения чист остров, на който могат да стъпят част от младите хора, за да не потънат в морето от жестокост, алчност и злоба.

 11. 11 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Традиционно българите са поляризирани. Когато излезе текст, който говори за сближаване на позициите, и двете страни се оказват против него. Жалко! Но е така: няма средно положение между Левски и ЦСКА. За щастие животът е малко по-сложен от футбола и средно положение има, но за целта трябва да достигнем еволюционно до откритието на диалога. И то без модерацията на ДС и олигархията.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 12. 12 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Поредната объркана мисъл на Дичев....

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Отдавна,от много отдавна не бях чел в Дневник,толкова интересна статия! И то на постмодернистът (в лошият смисъл на Думата),Дичев!

 14. 14 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Отлична статия! Навлиза доста дълбоко в процесите. Мисля си, че еколозите не са под един знаменател, има групи, обслужващи червената ламя, заграбила и унищожила земята, гората и надеждата. Има и други еколози - честни и искрени, милеещи за природата и хората....

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  До коментар [#11] от "mapto":

  Компромисът е някакви отстъпки и от ДВЕТЕ страни. А сега ми кажи "зелените" какви отстъпки са направили? И какво да правим,ако някой не отстъпва?

 16. 16 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 531 Весело

  "Ако например една дясна партия излезе и ни каже: ние защитаваме интересите на богатите, направо я отпишете. Десните казват друго – ние сме за растеж, за компетентност, за сигурност, т.е. все общовалидни ценности."

  Десните тук във форума са искрени - не като техните партийни лидери! Те казват, че богатите са богати, защото много са учИли и още повече са се трудИли и по-правилна система не е измислена, та ние мързеливите комунисти да мълчим, щот сме тъпи

  freedom is another word for nothing else to lose
 17. 17 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Въпросът е сложен. Прекалено много хора има на Земята.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 18. 18 Профил на anarch
  anarch
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Епа така е - не става само с викане, трябва и акъл.

 19. 19 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Политиците и техните приятели инвеститорите ни изправят пред избора между оцеляване и опазване на околната среда.
  Ако опазваме околната среда ще стоим гладни и бедни.
  За да работим ще трябва да унищожим околната среда.
  Няма среден път, при който да има работа и да се опази околната среда.
  Липсата на разумен консенсус е проблема на България.

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 20. 20 Профил на butarino
  butarino
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Екопротестите" през 89-та бяха толерирани от БКП, за да покаже на Митеран, че и в България има "демокрация". След това за 20 г. "екоактивистите" заспаха, докато бетонираха Черноморието. Сега изведнаж поставят бетона извън закона.
  Пред мен стои елементарната задача да повярвам, че тези люшкания на махалото на "консервативната екозащита" от едната крайност в другата става съвършенно безкористно, повлияно единствено от грижи за природата. Ще повярвам...на кукуво лято!
  От горните разсъждения произлиза и отношението ми към тази категория организацийки- те са толкова "еколози", колкото "десните" са десни , "левите" са леви и колкото групичките от политически хермафродити и ренегати са "център".

 21. 21 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#20] от "butarino":

  Добре казано! Подкрепям!

 22. 22 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#20] от "butarino":

  Масата "еколози" са просто активисти. Само някой трябва да им подаде сламка. Тук идва на мястото си комунистическата агентура.

  Birds of a feather flock together.
 23. 23 Профил на sava_chapanov
  sava_chapanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Доста шизофренична и безсмислена статия, от която мирише лошо.

 24. 24 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дневник, защо към СТАТИИТЕ няма бутон "НЕ ХАРЕСВАМ"?

  Анализът излиза от грешни предположения, съответно авторът може да направи ВСЯКАКВИ заключения.

  Първо: организаторите на протестите срещу АЕЦ и срещу шистовия газ са различни. Да, ангажирани са екозащитници, но мотивите на "подбудителите" са различни. Това се отразява и на аргументите "против" - в първия случай са твърде реални, като има дори икономически, докато при шистовия газ често стигат откровенна неграмотност.

  Второ: не е работа на еколозите да измислят икономически политики по райони. Тук отново опираме до въпроса "защо ни е държавна и местна власт, като те нищо ПОЛОЖИТЕЛНО не правят", освен да си взимат заплатите, бонусите и подкупите?

  Трето и най-важно - етикирането на различни и конкретни екологични проблеми с политически идеологеми унищожава изобщо понятието "анализ". Получава се пълен миш-маш, турлю-гювеч и дори "втора употреба храна" (повръщня).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 25. 25 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#20] от "butarino":

  Преди 1989 г. екопротестите бяха начин да протестираш срещу режима. Ако нещо ти е изглеждало като толериране, това е, че имаше много комунисти реформатори, които БКП изключваше и наказваше с партийни наказания, но не изпращаше в затвора. Другите пък гледаше да не ги бие много явно и ги екстадираше от София, защото течеше Екофорума. И понеже това не бяха истински екологични движения, след падането на Тошо едни се върнаха в БКП, а други отидоха в СДС. После с протестите срещу бетонирането на Черноморието се оформиха истинските екодвижения. Колкото по-зле ставаше положението с унищожаването на българската природа, толкова повече се засилваха. Голфовите олигарси се опитаха да направят менте зелени партии, но не мина номера. Сега има едно съвсем ново поколение млади хора, за които природата е най-важното нещо и които нямат никакви илюзии и надежди спрямо политиците. Това, че дъртите като мен и Ивайло Дичев не могат добре да го разберат, не е фатално. Важното е примерно Бойко добре да разбере, че те няма да отстъпят, ще стават все повече и по-силни и ще победят.

 26. 26 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 496 Неутрално

  "грас-руутс" - леле мале... Не "грас", а "граас".


  Абе що не си го напишете на английски "grass-roots", че да не ставате смешни.

 27. 27 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Ясно стана, че на "зелените" някой им плаща и повечето протести просто прикриват определени икономически интереси. Жалко, че се използва една такава красива идея като екологията. "Зелената" идея у нас е истинско промиване на мозиците на младите

 28. 28 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#20] от "butarino":

  не е толкова просто - повече от хората, които протестират днес, не са били родени преди 20 години или са били съвсем малки. онези са пораснали, едната част са избягали, други висят разочаровани от това, което се случи, мутренските години и управления и няма повече никога да излязат на улицата. сега са протестите на първото след комунистическо поколение и надявам се - на бъдещото

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 29. 29 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Био-продуктите са доста по-скъпи от нормалните, естествените тъкани – от полиестера, тихите диви курорти – от масовите постживковски блокове на чист въздух."

  Авторът по принцип е прав, но забравя нещо, което може лесно да си припомни на свой гръб, ако иде в някой от Цекоминевите курорти - МОНОПОЛЪТ ВОДИ ДО СКЪПА И НЕКАЧЕСТВЕНА УСЛУГА. Така примерно гръцките бутикови почивни зони се оказват по-евтини от родните масови.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 30. 30 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Подкрепям еко-протестите напълно, защото те изкараха на светло много от задкулисните мръсни игри на алчни хора, които правят бизнес извън закона за сметка на природата и в крайна сметка на всички нас. Но напълно подкрепям и тезата изложена в статията. Наистина трябва да се обърна повече внимание на местните хора. Те сега изглеждат много лесна плячка в ръцете на безскрупулни "бизнесмени" и са жертва на манипулация обслужваща именно тяхната алчност. ЧИСТИЯТ БИЗНЕС Е В ИНТЕРЕС НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО. Местните хора трябва да бъдат подкрепени за да могат да проявят повече смелост и да защитават интересите си.

 31. 31 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И въобще Ивайло Дичев добре е поразсъждават ПРИНЦИПНО върху това какво е еко-движението по света и у нас, но нека не забравя, че всичко е в ДЕТАЙЛИТЕ.

  У нас еколозите са крайно против всякакви строежи и отстъпки към бизнеса не защото са някакви хипита и врагове на прогреса, а защото хищническия озаконен грабеж се е доказал като опасен не само за природата, а и за икономиката.

  Пример е БЕТОНско, което в момента е един СПИХВАЩ БАЛОН, който търси нов въздух за надуването си чрез пореден грабеж, посичане на природата и погазване на закона и предполагаемите общи ценности.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 32. 32 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Българските еко-протестиращи са не просто природозащитници, те са и ЗАКОНОЗАЩИТНИЦИ.

  Ако автора вижда нещо лошо в спазването на закона и налагането на ясни правила и принципни решения, вместо корупционно законотворчество на коляно и на парче, колкото ПОЖАРНИКАРСКИ да се потуши поредния пламнал скандал или криза, и да се удовлетвори поредната пръкнала се от нищото претенция на някой "националноотговорен" офшоркаджия значи да - прав е да критикува твърдите и принципни позиции на еко-активистите. Ако автора смята, че трябва народеца и бизнесмените да носят неморални и незаконни прошения на Бащицата, а той "от състрадание" или "в името на прогреса" да ги удовлетворява - да, еко-активистите са опасен зелен октопод.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 33. 33 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#30:"bi_u"]Местните хора трябва да бъдат подкрепени за да могат да проявят повече смелост и да защитават интересите си. [/quote]

  Добре, но кой и как трябва да ги подкрепи?

  Държавата е обложила еко-активистите с данъци, голяма част от които отиват за политиката на регионалното министерство. То какво прави?

  Да ти кажа ли? НИЩО! България не усвои половин милиард за екология и развитие на регионите и тези пари бяха прехвърлени на ... МВР!

  Т.е. държавата съзнателно и целенасочено създава в провинцията една прослойка от ЗАВИСИМИ хора, които после притиска и манипулира да и дават подкрепата си, а виновен за тяхното страдание се изкарва ... незнайния еколог.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 34. 34 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Нека не съм голословен, ето ви конкретна новина от декември за това как се отклоняват парите, с които трябваше да се осигури поминъка на регионите:

  "Близо 300 млн. лв. от еврофондовете ще получи МВР основно за купуване на пожарни автомобили преди парламентарните избори догодина. Това стана ясно днес след заседание на Комитета за наблюдение по оперативна програма “Регионално развитие”.

  "В края на октомври стана ясно, че от оперативна програма “Околна среда” се пренасочват 194 млн. лв. към МВР също за купуване основно на пожарни автомобили. Тънката разделителна линия е, че с тези пари ще се купува оборудване основно за гасене на пожари в планините, докато пожарните, купени със средства от “Регионално развитие”, са само за градовете."

  Та така - Пожарникар управлява държавата, милиционер му помага, затова екологията и регионалното развитие се свеждат до един епична корупционна покупка на пожарни за половин милиард.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  И рибарите от Приморско ли са еко"талибани"?
  http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2013/01/31/1994459_ribari_ot_primorsko_protestirat_sreshtu_proekt_za/

  Рибари от Приморско протестират срещу проект за рибна ферма

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#33:"Настрадин Ходжа"]Т.е. държавата съзнателно и целенасочено създава в провинцията една прослойка от ЗАВИСИМИ хора, които после притиска и манипулира да и дават подкрепата си, а виновен за тяхното страдание се изкарва ... незнайния еколог. [/quote]
  Знам.

 37. 37 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#33:"Настрадин Ходжа"]Местните хора трябва да бъдат подкрепени за да могат да проявят повече смелост и да защитават интересите си. - цитат на коментар #30 от “bi_u”


  Добре, но кой и как трябва да ги подкрепи? [/quote]
  Неправителствени организации, доброволни организации, всички ние.

 38. 38 Профил на xtf
  xtf
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Статията много услужливо пропуска момента, че предложените проекти по никакъв начин няма да спрат затъването и да оправят бита на местните (с малки изключения). Ако парите щяха да отидат при хората, а не при малка група мутри, тогава щеше да си струва да се води диалог природа срещу индустриализация.

  ftc
 39. 39 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ей, Дичка, ама много си изкукал вече, стига с тези клишета. Не можеш да мислиш за нови ценности през стари модели "дясно", "ляво", това първо. Второ, няма такова нещо като "зелени", сред тях има автентични, има политически маши, има представители на класическите партийни централи, които в зависимост от протеста и поръчката се включват или не. Не можеш да ги мислиш така блоково. На трето място, зелен не означава био. Можеш да си био и да подкрепяш ядрени централи, но не можеш да си зелен и да ги подкрепяш. Не смесвай понятията.

 40. 40 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 714 Неутрално

  За отечеството работим, байо. Кажи ти моите и аз твоите кривици, та да се поправим и все да си вървим в едно, ако ще бъдем хора.

  -- Левски

  Ако можеше това някакси да стане...

 41. 41 Профил на Dex
  Dex
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#27] от "moti":

  Единственото, което ме е спирало да ходя на протестите е работното ми време и факта, че офисът ми се намира далеч от центъра. Не знам дали има "платени" екоактивисти, но масата хора, всъщност са организирани помежду си, идват индивидуално и т.н. На някои тук в зеленото му се привижда червено, синьо и какво ли още не.

  Природата не е партия, аз лично съм с по-леви убеждения, има екоактивисти и с десни такива, има и аполитически насторени.

  За да победиш останалите трябва да надвиеш първо себе си.
 42. 42 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  от няколко хиляди екологични процедури годишно, т.нар. зелени оспорватрезултатите на не повече от 50 . това означава, че тези които ги наричат изнудвачи или крайни просто са едни псевдоинвеститори които просто се опитват да нарушават законите и който е против това веднага го набеждават за краен или изнудвач

  gorskia
 43. 43 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За г-н Дичев прогрес, явно е синоним на беззаконие и алчност.
  Хората, които протестираха не са просто еколози или природозащитници.
  Пред всичко това са хора с позиция и мнение, за които националните и общочовешките интереси са преди личните, но наистина, а не просто в анализи по електроните медии!!!

  Ако си удариш главата в делва и чуеш да кънти на кухо, това не означава, че празната е непременно делвата - Конфуций
 44. 44 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 8 Неутрално

  *електронни

  Ако си удариш главата в делва и чуеш да кънти на кухо, това не означава, че празната е непременно делвата - Конфуций
 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Няма как хората да не "ползват" природата за преживяването си... най-добре е това да става разумно, за да не се превърнем в пустиня....
  Но няма как "вън бетона" от закона, нищо да не справи в природата, а хората да се спасяват поединчино, зелените еуглени ще имат да вземат..... не са познали.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Не съм много съгласна с позицията на г-н Дичев.
  Ако да обичаш природата и милееш за дивните кътчета означава да си еколог, ок, такъв съм.
  Но още съм ЗА развитието на поминъка на "местните" в синхрон с природата, с минимално поражение върху нея.
  Не е нито толкова сложно, нито скъпо.
  Но и възвръщаемостта може би не е толкова бърза, колкото при изливането на няколко тона бетон и съдирането на кожи цяло лято от пияни туристи, например.....
  И все пак-опазването на природата и развитието на бизнеса опира до човешките ценности и култура, закодирани в нас.
  Ако ни води алчността, мързела (някой горе спомена пустеещите земи-много точно!), мизерията в собствените ни мозъчни клетки - няма как да опазим и малкото, което остана....
  Протестиращите еколози не са виновни. Сигурна съм, че голяма част от тях имат село, идват от по-малки градчета и са наясно с мизерията там.
  Но съм сигурна също, че са наясно, че поминък има за този, който го търси, а не чака абстрактното понятие "държава" да му го даде!

 47. 47 Профил на mkm
  mkm
  Рейтинг: 217 Неутрално

  На ден се секат и изнасят за Гърция хиляди кубици дърва, колкото за 10 писти.Затова дървата в южна бг са по 90 лв кубика .Защо никой не протестира?

 48. 48 Профил на verich
  verich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изказвате се неподготвен. Дълбоко ме разочаровате!

 49. 49 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Др. Дичев,
  У нас не само екозащитниците са наобратно т.е. десни, причината е че опонентите им нашенските капиталисти са леви. Разбира се само номинално. Причината е банално известна...

  Сега с Ваше позволение, ще разширя кръгозора от нашенски политически парадокси. У нас нищо не е като по света:
  -Нашите либералите, освен че бият яко, имат пълна субординация. Всичко се решава от един човек/ отскоро има и нов... за украса/
  -Националистите ни отдавна се финансират от чужбина. Ако неволно погледнете на североизток , ще ви кажа топло, топло...
  -и накрая , като следствие, в десните ни партии е пълно с левичари, но не номинални...

 50. 50 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 605 Неутрално

  теоретичната концепция на автора се крепи на глинени крака - изтъкана е от противоречия, неточности и дори неверни твърдения

  1. екологичните течения на запад не са леви - всичко започва от Германия със съвсем дясна концепция

  2. дясната политка не е защита на богатите - това е извратено разбиране продиктувано от корумпирането от страна на силни бизнес лобита на определени партии в дясното пространство

  3. в България най-често екологичния протест не е против определен проект, а против неспазването на закона - както от "инвеститори" така и от държавните институции

  4. ако най-плодородните полета не бяха заети от индустриални инсталации и технопаркове, а хората в "забравените от бога краища" вместо да чакат работни места се занимаваха с земеделие както са правили предците им биопродуктите нямаше да са скъпи

  5. за Пирин - тук не става дума за планината на банскалии, а за злоупотреба с Национален парк Пирин който има определена функция която се нарушава от "строежа" на ски зоната

  и т.н. и т.н.

  така че айде без тия плоски номера и пореден опит за противопоставяне на различни части от обществото, които въпреки това как изглежда имат едни и същи интереси...

 51. 51 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#37:"bi_u"]Неправителсвени организации, доброволни организации, всички ние. [/quote]

  Значи всички ние, дето си плащаме данъците и спазваме закона, и много от нас не доброволно, а от принуда са отишли да живеят в големия град и в чужбина, трябва да положим допълнителни усилия, за да помогнем на хората от регионите, които отказват като нас да си развалят рахата и да си потърсят хляба извън родното място, и които се отплащат като мразят "зеления октопод", но иначе нямат нищо против 300 милиона от парите за развитие на регионите да отиват в джоба на МВР?

  И какъв стимул е това за тях да се развиват, а не да продължат да се превръщат във все по-зависими и манипулируеми мат'ряли?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 52. 52 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#50] от "dun":

  +++++++++

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 53. 53 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#47:"mkm"]Защо никой не протестира? [/quote]

  Ти протестираш ли?

  П.П. Аз - да.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 54. 54 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#45] от "boby1945":

  Като чета вайканията ти за лошите еколози, дето не давали листенце да падне от дърветата, човек ще си каже, че природата ни е девствена, плажа небетониран, а в горите не пее непрестанно хор от резачки.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#54] от "Настрадин Ходжа":

  Зелените еуглени са по-скоро сбъркани отколкото лоши, поне от действията им в последните 23 години...

  А по принцип хората живеят СРЕД природата, използвайки нейните дадености разумно, а не ЗАРАДИ природата....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#41] от "Dex":

  Единственото, което ме спира да ходя на протести е фактът, че някой много, ама много умело манипулира общественото мнение като се базира на "зелената идея". Защото има много, много по-сериозно нарушения, за които нищой и дума не казва. Защото на Корал се строеше много отдавна, но тогава нямаше протести, защото се изнасят кубици дърва за Гърция и то кубици, колкото за 5 писти, но никой не говори, защото има незаконни сечища на Витоша, но никой не смее да надигне глас.
  Да съгласна съм, че има хора, които вярват в идеята. Но те са малко. Убедена съм, че след време ще стане ясно, че организаторите на протестите са прибрали яки парички за това. Но вече ще е късно.

 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#47] от "mkm":
  Щото хората които работят в този бизнес трябва да си купят сирене, а то, сиренето, е с пари и в гористите местноти на България.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#55:"boby1945"]А по принцип хората живеят СРЕД природата, използвайки нейните дадености разумно, а не ЗАРАДИ природата.... [/quote]

  Че кой казва обратното?!

  Просто еколозите настояват за това природата да бъде СТОПАНИСВАНА, а не експлоатирана до пълна съсипия.

  Тъй наречените "инвеститори" и техните платени клакьори искат всичко да изконсумират днес, без мисъл за утрешния ден, без грижа за УТРЕШНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ - все едно да изколиш стадото си, да ядеш една седмица курбан, да вземеш куп пари за кожите, обаче после какво ще правиш?! Ами в техния случай - искат държавата да отдели от общото и да им даде лично на тях, щото били гладували. И историята се повтаря от началото.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 59. 59 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#57:"boby1945"]Щото хората които работят в този бизнес трябва да си купят сирене, а то, сиренето, е с пари и в гористите местноти на България..... [/quote]

  А ние сигурно го я дем без пари, а?

  Сигурно не би ни харесало да си седим в къщите и вилите в провинцията, вместо да се врем в мръсния, шумен и пренаселен град?

  Ми дай и на нас да помогне държавата! Защо и ние да не "гладуваме" (в смисъл да сме гладни за лесна печалба наготово и на чужд гръб) ?

  Аз примерно може да искам да събирам такси за въздушното пространство над имотите си. Варненци пък може да искат да бетонират пясъка. Хората от градове с природни ресурси да оспорят ексклузивните права на държавата върху тези ресурси. Митническите градове да се обявят за автономни републики и да искат такса за преминаване ...

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 60. 60 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Никъде по света екозащитниците не са леви или десни. Винаги са коректив на властта, тоест в опозиция на издеватеклства срещу природата, които естествено могат да дойдат само от тези на власт. Защото действат тези, които имат властта. Изхождайки от това в повечето цивилизовани страни екоактивистите са леви, тъй като там управляват предимно десни партии. В тоталитарните режими, като Северна Корея , Беларус, Иран , Китай и в по-малка степен напоследък Русия еколози не се допускат, както не се допуска нищо, което да пречи на безконтролната власт на узурпиралата управлението "партия", която винаги се представя за "лява" от популистки причини. Защото така по-лесно владее широките маси склонни да предпочитат ляво управление, за което смятат , че се "грижи" за тях. У нас съвсем естествено екоактивистите ще са "десни", тъй като под една или друга форма управляват комунистите, тоест "лява" партия. Пиша тук ориентацията в кавички, защото понятията ляво и дясно у нас са тотално объркани. Когато най-маститите мутробизнесмени са всъщност в БСП за каква "лява" партия може да става дума, нали? А, ако изключим апелите на нашите "десни" за ред и законност, тоест стриктно спазване на законите еднакво от всички всичко друго в програмите им е всъщност ляво! Но не това е големият проблем у нас. Големите проблеми на нашите екоактивисти всъщност са два. От една страна те дори не осъзнават или не забелязват, че са яхнати и ръководени в много случаи от комуняжките ДС агенти и играят по свирката им, какъвто беше случаят със шистовия газ. От друга страна, можеби пак ръководени от същите сили не забелязват, че най-големият еко проблем у нас е бедността и мизерията в която живеят повечето българи и поради което воденето на политика съобразена с екологията и нейното запазване е последна грижа не само на "управляващите", тоест грабещите и скубещите от гърбовете на хората, но и на самите хора, които потънали в грижи за оцеляване тук и сега нито имат вренме, нито възможност да се замислят сериозно по въпросите на опазване на природата. Тоест това е последният им проблем, ако изобщо го виждатр, като такъв. Еколозите у нас трябва да осъзнаят, че най-напред трябва да излекуваме държавата и обществото, да се спазват законите и да се осигури растеж на икономиката и от там на доходите, за да може изобщо да става дума и да се мисли за природата и нейното опазване. Или поне двете неща да вървят паралелно н о с приоритет на първото, тъй катро то е определящото и прави възможно второто!

 61. 61 Профил на Боби Сандов
  Боби Сандов
  Рейтинг: 644 Неутрално

  леви, десни, леви, десни....
  още ли живеем в тези изкуствени граници?!
  Природозащитниците са ЗЕЛЕНИ. Толкова ли е трудно да се разбере. Просто в България левите на се леви, а десните не са десни. Това е объркващото.
  Единствените нормални са май само зелените, които си защитават ценностите и идеологията.
  Нормално е да са анти-ядрени, нормално е да срещу тоталитарните режими, както е нормално и да са срещу неолибералната парадигма.

  "България е част от класическите земи на Европа" Проф. Анастас Иширков
 62. 62 Профил на butarino
  butarino
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#28] от "fpyyh":

  "...сега са протестите на първото след комунистическо поколение и надявам се - на бъдещото ..."
  Именно затова написах коментара си, защото забелязвам, че младите, още неукрепнали ентусасти, вече са подложени на манипулации, които в един ден ще направят от тях същите циници като нас, подигравайки се с идеалите и надеждите им.
  Нека тези, които опитват тези манипулации, знаят, че има хора, които по един или друг начин са готови да ги предотвратят или разобличат! Децата трябва да започнат на чисто, без комунистическите номера на обиграната номенклатура!

 63. 63 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#6] от "mi6osp":

  ++++++++
  Няма да се очудя ако стане.......

 64. 64 Профил на Михаил Михов
  Михаил Михов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#56:"moti"]тогава [/quote]
  ами преди не е имало толкова протести, защото гражданскотообщество се събужа постепенно и бавно. Който не е участвал в този процес, може да цъка отстрани колкото си иска, но няма да го разбере...

 65. 65 Профил на blader
  blader
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Автора наистина много се е объркал.

  Уважаеми господине, не младите хора на улицата са виновни за неспособността на правителството, Народно събрание, кметове и всякакъв вид агенции, отговорни по някакъв начин за опазване на околната среда, да защитят уникалната ни природа от посегателството на всякакви алчни и самозабравили се 'бизнесмени'.
  Не те са виновни за умствено оскотялото народонаселение, което за някой и друг лев сега, би похарчило бъдещето на родния си край, природа и в крайна сметка на децата си.

  За Ваше съжаление можете само да се учите от тези хора...

  They didn't know it was impossible so they did it...
 66. 66 Профил на gh19
  gh19
  Рейтинг: 426 Неутрално  До коментар [#19] от "biggeorge": "Политиците и техните приятели инвеститорите ни изправят пред избора между оцеляване и опазване на околната среда.
  Ако опазваме околната среда ще стоим гладни и бедни.
  За да работим ще трябва да унищожим околната среда.
  Няма среден път, при който да има работа и да се опази околната среда.
  Липсата на разумен консенсус е проблема на България. "
  Напротив . Среден път има и го виждам всеки път отивайки в Алпите . А там отивам , защото предпочитам да получа срещу парите си по-добро качество , а не да чакам 2 часа на лифта , защото няма втори такъв или да не са кача на Витоша , защото мога да падна от лифта или да ми счупи краката , понеже е на дядо ми от времето
  . А и бъдете сигурни , че в Алпийските държави еколозите са по-еколози от тукашните . А и къде са протестите срещу безконтролното изсичане на уж царската горска собственост в Рила , безконтролното презастрояване на Слънчев бряг и Златни пасяци , безконтролното увеличаване на ловците , нараганото от земеделскияо министър използване на оптична техника при лов , за да няма животното шанс и още и още ...

 67. 67 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#60:"gibi"]От една страна те дори не осъзнават или не забелязват, че са яхнати и ръководени в много случаи от комуняжките ДС агенти и играят по свирката им, какъвто беше случаят със шистовия газ. [/quote]

  Тук грешиш. Ако зелените бяха манипулирани от ДС то щяха да покрепят "чистия" и "безопасен" АЕЦ.

  Мислиш си за т.нар. "динени зелени" (т.е. зелени отвън, но червени отвътре), които заемат шизофреничната позиция против шистовия газ, но за Белене.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 68. 68 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 431 Неутрално

  г-н Дичев предлагам ви да водим диалог или вие да ми направите орална или аз да ви направя анална любов, но ако откажете и двете ще ви обвиня в "безкомпромистност".

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 69. 69 Профил на batboy4enec
  batboy4enec
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Тук екологията трябва да играе модернизаторска, национално-строителна работа"...
  Бах таа неговата...

 70. 70 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Много е смешно в България да се говори за ляво или дясно въобще, имайки предвид, че мафията се води за лява партия. Това показва колко е наивен автора по начало. В България битката е мафията-държава-бизнес срещу останалата част от обществото (мнозинството). Мисля, че е ясно на коя страна са зелените в тази битка. Ако държавата си беше на мястото, тя щеше да отговаря за постигането на този лелеян баланс, но всички знаем чии интереси обслужва тя. Тъжна е единствената що-годе вярна част от статията, и тя е, че местните и еколозите трябва да работят заедно, както е на много места по света, а в България те биват насъсквани едни срещу други от мафията-държава-бизнес. Дори и "компромисите" на Бойко са по селски хитър ход в тази посока.

  ALL IS WELL
 71. 71 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Поредната процекова статия написана с куп полуситини, което е най голямата лъжа...... Така действат интелигентните престъпници, плащат си на интелигентни, но с нисък морал журналисти да им стакмят статия за манипулиране на неграмотните зомбирани и грабени прости хорица

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 72. 72 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#71] от "Константин Дичев":

  Не мисля, че статията е процекова, а по-скоро Дичев си е скептичен по отношение на съвременните протестни вълни, защото са главоболни за възприемане, описване, категоризиране, класифициране, етикиране ... абе нефилтриран жив живот - нещо, за което не всеки стомах и мозък е готов.

  Ето негово интервю отпреди година в подобен песимистичен дух:

  Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски." Той е доктор на социологическите науки и по философия. Защитил е и докторантура по история на идеите. Потърсихме го за коментар за едно от най-интересните социални явления през изминалата година - протестите, които се очаква да оказват влияние и през 2012 г. Демонстрациите оставиха впечатлението, че недоволството в различните части на света има общи корени. Попитахме Ивайло Дичев коя е нишката, която свързва протестите срещу тоталитарните системи в арабския свят, неравенството в развитите страни и беззаконието и липсата на справедливост в държави като България и Русия?

  Имат ли според вас някаква обща траектория протестите през 2011 г. в арабския свят, на неформалното движение "Окупирай..." в САЩ и Европа и тези в България?

  Мисля, че става дума за едно и също недоволство, макар проявявано в съвсем различни контексти. Политическата власт навсякъде по света почва да буди възмущение – в арабския свят става дума за десетилетни диктатори, които постепенно завиха от политика на развитие, социални придобивки и равенство към обикновен източен деспотизъм.

  В Америка недоволството идва от неолибералния курс, поет от времето на Рейгън, към облагодетелстване на богатите, деиндустриализиране на икономиката и разтягане на социалната ножица. В Европа все по-открито неолибералите говорят за това, че социалната държава, резултат от следвоенния компромис между труда и капитала, си била изживяла времето.

  У нас всичко това се стоварва наведнъж – като добавим не особено интелигентното гражданско общество, което пренасочва яростта си ту върху циганите, ту върху автомобилите. Хората очакват някаква политическа воля да озапти бандитската глобална икономика, да зададе перспективи, усещане за смисъл, за солидарност. Както виждате, тук има парадокс. Хората искат политическият разум да сложи ред в един свят, подчинен на икономическото несъзнавано. И заедно с това недоволството още повече подкопава всяка възможност за добра политика - политиците са стигматизирани като лоши по определение - и леви, и десни, и либерали, и консерватори. Излиза, че най-добре нищо да не се прави. Ако бях олигарх, щях да потривам ръце.

  Какъв е профилът на протестиращите?

  Това са хора, които се определят против всякаква политика - отказват да имат лидер, програма и дори някакво минимално виждане за бъдещето. Испанските "възмутени" са добра илюстрация – емоцията на възмущението замества разумния политически анализ. Хем повече равенство, хем по-ниски данъци. Хем човешки права, хем имигрантите да си ходят. Хем сигурност, хем свобода...

  Вероятно хората дълго са лъгани, много история сме натрупали за изкористени и омърсени граждански бунтове и революции. Впрочем няма защо да ходим назад до Френската революция, родила империята на Наполеон. Последните събития в арабския свят го показаха – движения за свобода, начело на които вървяха образовани, светски жени, бяха овладяни най-спонтанно и демократично от ислямски партии - дори в Тунис. Обявяват връщане към шариата, та дори връщане на многоженството в Либия (как ли се чувства сега Саркози, който така пламенно подкрепяше либийската революция). Дали щеше да е така, ако движенията имаха програми, лидери, традиционни форми на организация?

  Страхът от това, че действията ти могат да се изкористят от някакви лидери, днес води до обратната опасност – непостоянство, липса на всякакво мислене отвъд мига. Няма как да правиш политика без неща като институционална форма, организация, идейна идентичност. Възмутените трябва да си дадат сметка, че протестирането чрeз естетски акции, медийни майтапи и весели купони няма дълготраен ефект. Роля тук имат и самите нови комуникации, т.е. този свят на незабавно, фрагментарно и безпаметно глобално бъбрене. Новите млади сякаш не могат да се концентрират, да направят малко по-дълготраен анализ, да подчинят индивидуалната си свобода на някаква организация и политическа дисциплина.

  Какво постигнаха протестиращите и какво не успяха?

  Протестите от тази година имат деструктивна роля, събориха някои диктатури, делегитимираха елити, посочиха несправедливости. Въпросът е какво идва след тази разрушителна работа. В арабския свят дойдоха ислямистите, но какво става, ако в Америка сега спечелят чаените партита, десни до абсурд? Ако случайно, макар сега да изглежда невъзможно, в Русия Путин бъде заместен от Зюганов или Жириновски? ... В България протестите срещу пенсионната реформа или лъжите на Дянков донесоха отрезвяване по отношение на ГЕРБ, но дали това ще се изрази в пренасочване на вота на следващите избори към друга партия? Или, което ми се струва по-вероятно – просто следващия път по-малко хора ще "им" гласуват?

  Както знаем от горчив опит, отвращението от политиката е в интерес на онези, които в момента са хванали кокала. Има и нещо положително. Появява се ново глобално обществено мнение. Искра от едната страна на света подпалва другата, чилийските студенти гледат на своите университети през призмата на английските, тунизийци се съизмерват с французи, българи се мерят с гърци. Това глобално мнение сигурно няма да функционира така, както досега са действали комунистическите интернационали, "Амнести интернешънъл" или ООН, но властващите все по-малко ще могат да го игнорират. Протестиращите в Тунис и Египет държаха лозунги, на които пишеше "Туитър", "Фейсбук", "Уикилийкс". Мнение без център, без водещи медии, без говорители – по модела на тази група с маските, Анонимните. Анонимни разпространители на глобални страсти.

  Коректна ли е аналогията, която се прави между протестите през 1968 година и сегашните, или е твърде пресилена?

  68-ма година е насред 30-те славни години - обществата са богати, движенията - луксозни, младежите искат освен сигурността и просперитета свобода, културна автономия. Днес, точно обратното, цари несигурност, младите живеят от проект на проект и дори не си представят такова нещо като пенсия. В онова време политическата власт е много, дори прекомерно силна. Петилетни планове има не само в България, но и във Франция. Дългите коси се режат не само тук, но и в Англия (е, няколко години по-рано). Днес хората очакват някаква субектност - някой да поеме отговорност, да гарантира поне малко справедливост, да даде посока на развитие.

  За жалост, освен да обявят някоя зрелищна война срещу дребен диктатор, политиците се занимават единствено с това да обслужват свръхголемия капитал. Въпреки външните прилики съдържанието е различно. Е, разбира се, в арабския свят, може би утре в Китай, има и битка за свобода. Но не забравяйте, че там едно по социалистически егалитарно управление беше отменено и шокът на обществата е огромен. В Египет доскоро висшистите имаха гарантирано право на работа – изведнъж държавата абдикира, икономиката беше тотално приватизирана - оправяйте се както можете. В резултат едни хвърлят бомби, други манифестират. В Америка свобода колкото искаш, само че едни бандити обраха обществото и дори си раздадоха бонуси. Възмущението от това няма нищо общо с духа на рокенрола от 60-те.

  Погледнете самата форма на протестите – през 68-ма и в Париж, и в Бъркли, и в Загреб - политически събрания, програми, утопически визии за бъдещето. Днес основното, което чуваме, е едно ирационално ръмжене, чупене, грабене.

  Къде се намират сега протестиращите от 60-те и къде ще са сегашните след 40 години? Има ли все още икономическата система способността да претопява недоволството, като интегрира бунтуващите се?

  Бунтовниците от поколението на 68-ма заеха високи постове в мениджмънта на новия капитализъм, построен впрочем върху ценностите, за които те се бореха – пластичност, креативност, свобода, деинституционализация. Така че по парадоксален начин тази революция успя, макар и против рационално формулираните идеи на лидерите си. Успя като дух. Дали ще стане нещо такова сега?

  Знаем, че хакерите намират високоплатени длъжности в корпорациите, създателите на виртуозни вируси са на почит сред програмистите. Новите политически лидери, това са мениджъри на потоци от образи и информация, хора от типа на Асанж, които умеят да организират страстите на другите, без сами да правят, да казват, да отстояват позиции. Впрочем текстовете на споменатия Асанж от типа на "Конспирацията като форма на управление" са несериозни. За да си представим бъдещето, трябва да гледаме отвъд заявеното, да мислим за етоса на едно движение, за културата, която то носи със себе си.

  Имат ли протестиращите интелектуални водачи или поне личности, от които се вдъхновяват? В края на 60-те например подобно влияние е било приписвано например на Херберт Маркузе, Ги-Ернст Дебор.

  Мисля, че не. Разбира се, има някои интелектуалци, които подкрепят протестите със словото, понякога и с присъствието си - като Славой Жижек, който държи реч в Атина, или Джоузеф Стиглиц, който говори пред "Окупирай..." в Ню Йорк. Но тук няма нищо сравнимо с дисидентите от 1989 г. например.

  Ролята на лидера е заета от жертвата. Буазизи, който се самозапали в Тунис, Неда, която убиха в Иран, Алииа, която се съблече на блога си и беше линчувана от египетската тълпа. Има нещо много тревожно в тази подмяна на лидера с жертвата - тя казва много за света, в който живеем. Само погледнете колко паметници се строят у нас на жертви на различни злополуки, автопроизшествия, дори за потъналите с кораба "Титаник".

  Бунтовете в Париж и в Лондон почнаха с жертви на полицейско превишаване на права, у нас едно от най-сериозните шествия на студентите беше не заради таксите или за липсата на работа, а за това, че един младеж беше убит при сбиване в Студентски град. Върви че отстоявай каузи, върви че бъди герой! Това е глобален процес, това е капан, в който сме хванати. Жертва плюс медии е равно на масови емоции.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 73. 73 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Според мен Орлов мост и започналата в средата на януари нова вълна еко-протести, заедно със активното и твърдо участие на зелените в референдума, оборват неговия песимизъм и скептицизъм, но в крайна сметка различния поглед може да се дължи на различмната гледна точка: моята е от площада, неговата - от катедрата.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 74. 74 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  [quote#65:"blader"]Не те са виновни за умствено оскотялото народонаселение, което за някой и друг лев сега, би похарчило бъдещето на родния си край, природа и в крайна сметка на децата си. [/quote]
  Не бива да приравнявате отчаяните от безработицата и липса на икономически перспективи хора с алчни за някой лев повече ненаситници. Точно те - гладните ще решат въпроса с природата и повярвайте, не в нейна полза. Още малко се подигравайте с глада и спирайте работните места с протести, пък ще видите какво ще излезе накрая.

 75. 75 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#7] от "Aлфepaц":

  т.е. искаш да си гладен задник и да си рупаш сам тревата около себе си...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 76. 76 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#74] от "Отнесен":

  Заплахите ти са стил догановите за етническия мир. Все в полза на тоя пусти етнически мир правим отстъпки, а все той ги яде. Същото и се поминъка в регионите - все на неговия олтар принасяме жертва поредния резерват, вековна гора или девствен плаж, а накрая ги изяжда някой офшоркаджийски аферист.

  В държава, която се отказва да усвои 300 милиона за регионално развитие, и вместо това ги дава на МВР, просто е смешно да се обвиняват еколозите, че пречели на когото и да било.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 77. 77 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  [quote#76:"Настрадин Ходжа"]накрая ги изяжда някой офшоркаджийски аферист.[/quote]

  [quote#76:"Настрадин Ходжа"]В държава, която се отказва да усвои 300 милиона за регионално развитие[/quote]

  Добре, обещавам сериозно да помисля върху идеята да се забранят частните печалби и да се върне ръководната роля на правителството в изхранването на населението.

 78. 78 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#75] от "too_many":

  И банскалии ще рупат трева и камъни.
  Продадоха си задниците опукаха парите и пак ще искат, ама няма да има откъде, щото всичко ще е изсечено и изядено.
  А мутрите пари за селяните нито са давали, нито ще дават.
  Между другото, правителството е гузно за погазване на законите и може да отнесе такива глоби, че ще видят банскалии сняг посред лято ...

 79. 79 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#77:"Отнесен"]Добре, обещавам сериозно да помисля върху идеята да се забранят частните печалби и да се върне ръководната роля на правителството в изхранването на населението. [/quote]

  Докато ти го мислиш гроберасите го направиха - те дават бизнес, те вземат бизнес, те те "спасяват" или оставят да потънеш.

  Точно цекоминевчетата искат НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА, а еколозите настояват да се спази закона, а не под прикритието на сиромахомилство да се правят армагани на ояли се офшоркаджии.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 80. 80 Профил на blader
  blader
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#74] от "Отнесен":

  Не разбрах защо от 'отчаяните от безработицата и липса на икономически перспективи хора' е снето задължението да опазват природата и да не се разпореждат с нея все едно е тяхна. Факта, че тези хора не могат да намерят легален начин да реализират исканията си по никакъв повод не снема отговорността от тях да пазят природата, така както съм длъжен аз и всеки друг гражданин на тази държава.

  А това, че били 'гладни' - моля те, точно в Банско ли са гладни!?
  Това е риторичен въпрос.

  They didn't know it was impossible so they did it...
 81. 81 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нормално е в неразвитите страни зелените да изглеждат консерви, а в развитите да изглеждат като реформатори.

  Просто консерватизъм не означава това, което повечето хора си въобразяват, че означава. Означава запазване на нещата такива каквито са, опозиция на промяната.

  Romanes eunt domus!
 82. 82 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  [quote#79:"Настрадин Ходжа"]а не под прикритието на сиромахомилство да се правят армагани на ояли се офшоркаджии.[/quote]
  Бедните не могат да инвестират, а заможните винаги ще са "олигарси" и ще протестираме срещу тях. Без нито един компромис. Докато съществува държавата България. Колкото повече протестираме срещу бизнеса, толкова по-бързо ще спре да съществува България и толкова повече природа ще остане за усвояване от народите, които ще населят тези земи след нас.

  Така я виждам аз вашата "зелена" концепция.

 83. 83 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#72] от "Настрадин Ходжа":
  Добре де но от статията лъха непознаване на полужението в Банско например. Не може дори и да си професор да обсъждаш неща, които не си изследвал и да бръщолевиш какво да е и да чакаш да ти пляскат заради професорската титла. Така се излага пред хората които разбират нещата, но те са малко. Вероятно той като умен човек предпочита да насочи статията към зомбираните, на тях да въздейства. А това е грозно


  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 84. 84 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#80] от "blader":

  Явно се отнасяш с пренебрежение към безработицата и изпитваш радост от това, че населението на България силно намалява заради това, щом смяташ за много полезна кауза да блокираш с протестите създаването на няколко хиляди работни места. Надявам се съзнаваш, че така ще запазиш природата, но не за децата ни, защото такива няма да имаме, а за децата на другите народи, които ще пристигнат тук след нас. Сирийците вече са на път. Айде дано да стане както сте го намислили.

 85. 85 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#17] от "Хипчо":
  хора много човеци Ич


  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 86. 86 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#80:"blader"]Не разбрах защо от 'отчаяните от безработицата и липса на икономически перспективи хора' е снето задължението да опазват природата и да не се разпореждат с нея все едно е тяхна.[/quote]

  Днес им отпада задължението да пазят природата и да уважават общите ресусри, а утре що да не поискат да им отпадне задължението да уважават дори частаната собственост?! Ми те са гладни бе! Гладен бил, посегнал, взел от теб, наял се - кво толкоз?! Ти да не си против поминъка на хората и развитието на регионите, а, октопод зелен!?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 87. 87 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#84:"Отнесен"]щом смяташ за много полезна кауза да блокираш с протестите създаването на няколко хиляди работни места[/quote]

  Дежурната лъжа - "хилядите работни места". Къде са тия хиляди работни места в днешно БЕТОНско? И къде е бизнес плана как един втори лифт би създал още?

  Всеки мошеник започва будалкането с приказки наедро за "инвестиции", за това какви невероятните пчалби които те очакват ... стига само да му помогнеш да започне!

  А накрая Васюки става световен център на шахмата, нали

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 88. 88 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#84:"Отнесен"]Явно се отнасяш с пренебрежение към безработицата[/quote]

  С пренебрежение към безработицата се отнасят Тикваа и цекоминевчетата. А "зеления октопод" е само удобен виновник.

  Нима еко-активисти закриха десетки хиляди фирми и увеличиха за 3 години безработните със 300 хиляди? Еколозите ли укрепват монополите, което вдига цените и сваля качеството на всичко за крайния потребител? Еколозите ли прехвърлиха 300 милиона от развитие на регионите в развитие на цецовото портфолио от недвижими имоти? Еколозите ли разсипаха ОБРАЗОВАНИЕТО, което за страна лишена от ресурси като нашата е основна надежда за развитие на единственото ни богатство - човешкия капитал?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 89. 89 Профил на blader
  blader
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#84] от "Отнесен":

  Наистина, жалко е когато нямаш доводи и започваш да приписваш собствените си недостатъци на другия, както и да правиш квалификации...
  А за другите ти коментари за 'хилядите работни места' и за 'другите народи' какво да коментирам...То няма и смисъл.

  They didn't know it was impossible so they did it...
 90. 90 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  [quote#88:"Настрадин Ходжа"]Еколозите ли разсипаха ОБРАЗОВАНИЕТО, което за страна лишена от ресурси като нашата е основна надежда за развитие на единственото ни богатство - човешкия капитал?[/quote]
  Както виждаш, тъкмо най-ценното го разпродадохме на безценица. Най-образованите отидоха да градят чужди икономики и да се радват на паричките в други държави. Тук не останаха само най-некадърните, които като не успеят - разправят как държавата им попречила. Няма ги бизнес хората в България. Кой ще я прави тази икономика? Ми те не управлявали добре онези. Ами който и да е, като ги няма кадрите, ще постигне същия резултат.

  Така че, продължавайте да протестирате, докато не се закрие и последния бизнес, щото до един са "олигархични". Айде да видим като свършат българите съвсем кой ще опази природата от цигани, сирийци, и друга паплач, която ще дойде тук да я усвоява. И дано да сте живи да видите всичко това с очите си! Амин!

 91. 91 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Екологичната кауза по природа не е лява, а дясна, тъй като ерата на машините, работническата класа и големите индустриализации са съветски идеи в Европа и "прогресивни" по света, а запазването на природата е консервативна идея

  Истината е висша ценност
 92. 92 Профил на martaeva
  martaeva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  каузата е не да се спре бизнеса (кой ли плаща на Дичев), а да останат последните незасегнати от алчни частници места за всички нас и нашите деца. И също така - ДА СЕ СПАЗИ ЗАКОНА! Защо през цялото време се подменя въпросът, че всъщност бизнеса иска да не спазва закона, а зелените - обратното. Черноморието е унищожено, останаха само няколко диви места. Ако Дичев ще излиза с номера, че еколозите са космати примати, които искат да се катерят по дърветата, но не да се цивилизоват като станат всички до крак бизнесмени, да ходи да си хвърли дипломната или най-после да си признае кой му плаща. Аман! И много се надявам ако Дичев ме прочете, да му кажа - Не ви е срам! Ако не ви е срам, явно скоро не сте ходили на родното море или извършвате отчаян кризисен ПР. Между другото забележете, че аргументите му, ако се махнат украсите по тях, са същите като на организираното местно население в Бетонско.

 93. 93 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#67:"Настрадин Ходжа"]Тук грешиш. Ако зелените бяха манипулирани от ДС то щяха да покрепят "чистия" и "безопасен" АЕЦ.
  [/quote]
  Първо яхването не винаги успява! Второ вече пък за АЕЦа много ачик става! И трето откъде си сигурен, че ДС е за АЕЦа? За него са само определена мафия от комунягите - енергийната. Даже самият Путин мисля, че по този въпрос е наясно, но не може да им излезе на глава. С референдума само се пенявихме върху един теоретичен въпрос, но целта беше съвсем друга. Мисля, че ще се увериш по-нататък. Какъв ще е резултатът е спорно да се каже със сигурност, но хитрата задна цел на Банкянския Тиквоний е, че спирайки след "драматична" борба АЕЦа за втори път (поради липса на други успехи на управлението му) ще му помогне да си вдигне рейтинга току преди изборите. А Гея беше принуден от енергийната мафия да забърка цялата тая каша с референдума за да се разводнят нещата и си измият мръсните ръчички "преуморени" от ударното взимане на хонорари. Нашето вече "опитно" общество на 80% им се върза и не гласува масовво с "НЕ", което нашите "управляващи" напълно заслужаваха! Те такъв сценарий не предвиждаха изобщо разчитайки на 20% зомбита, които поддържат открай време и ловейки на куката останалите "шарани" постигнаха за пореден път целта си!

 94. 94 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#92:"martaeva"]Защо през цялото време се подменя въпросът, че всъщност бизнеса иска да не спазва закона, а зелените - обратното.[/quote]

  Искам да направя само едно допълнение: у нас говорим за "инсталиран бизнес", а не за нормални предприемачи. Говорим за персонаж (физически и юридически), който е близък до властта (значи, тук не говоря за държавно управление, а за властване) и дори не влага собствени ресурси - нито интелект (с извинение), нито дори сериозен финансов ресур. Този "инсталиран бизнес" се състои от хора, близки до властта, които веднъж нарушават законите, и втори път - източват пари от данъците ни чрез същото нарушение на законите. Или друга форма на рекет.

  Та, нека се разберем - говорим за мутро-бизнеса, а не за нормалното предприемачество (бизнес).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 95. 95 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#85] от "Константин Дичев":

  Поради съвпадението на презимето ти с това на автора на статията - имате ли роднинска връзка?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 96. 96 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  До коментар [#42] от "gorskia":

  Какво значи 50-ет? Можем ли с числа да измерим неизмерими неща,като интелекта,например. Шекспир е бил двойкар.
  Шистовият газ е "само" една процедура,какво толкова се пените,дайте да го забраним!

 97. 97 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Лелеее, колко глупава и объркана статия... Как сте я пуснали, Дневник?

 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Иначе казано - Да цапаме помалко та да има за повече. Така ли да разбираме статията?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#98] от "Храбър":

  Тцъ! Иначе казано - дайте да дадем. Или "моето си е мое, общото не си го давам" - вариации на тема комунистически девизи.

  Статията е пълен буламач. И доста коментари показват и разкриват къде авторът се е олял.

  Основното е: в последните години еколозите протестират срещу неспазването на законите от страна на държавата! А законите се приемат от държавата, нали?

  И цялата мръсна манипулация (казване на истини, примесени с лъжи) от страна на автора на статията е точно, че проспуска ЗАКОННОСТТА изобщо. Той тази страна на проблема изобщо не коментира.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 100. 100 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До Г-н Ивайло Дичев:

  Ляво на Запад означава социалдемокрация, а на Изток - мутрокомунизъм.
  Няма нищо чудно в това, че зелените са с дясно мислене, в България, тъй като са нормални хора и социалдемокрацията е нещо непознато по тези географски ширини.
  Статията, все пак е много манипулативна.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK