И пряката демокрация като партийно оръжие

И пряката демокрация като партийно оръжие

© Юлия ЛазароваПартийната политическа система - българската, е хроничeски болна. Такъв извод часове след референдума дали да се развива ядрената енергетика чрез построяване на нова ядрена електроцентрала, смятан всъщност за допитване дали да се строи АЕЦ "Белене", звучи крайно, направо еретично.


Но който е слушал изявленията на партийните лидери в неделната вечер, си е отговорил на въпроса защо едва 20 процента от избирателите отидоха да гласуват.


А който познава българската история, е видял приликите и разликите между първия референдум през 1922 г., организиран от земеделския режим на Александър Стамболийски в условия на радикализирана политизация, с който земеделският вожд иска да узакони (без съд) виновността на политическите си предшественици и противници, и то след като вече ги е... арестувал.
Оттогава са изминали девет десетилетия (обяснимо не се спирам на двата референдума по време на комунистическия режим), но партизанската същност на дебатите не се е променила. Днес сопи в техния физически смисъл няма и не може да има. Дебатите на политическите сили в навечерието на референдума, интерпретациите им на резултатите и говоренето на лидерите са модерната метафора на някогашните сопи. Но не само метафора. Защото са интерпретации и оценки, които издават реалното отношение на политическите партии към пряката демокрация.


Политическите сили нямат интерес от пряка демокрация


Този е първият извод от първия референдум след 23 години демократичен преход, който би трябвало да е довел и до активно свободно волеизявление на гражданите. Нямат интерес, защото, ако имаха, нямаше да приемат толкова ограничителен закон. Това първо. И освен това щяха да са заинтересувани да знаят какъв дял българи с право на глас ще гласуват (и реално гласуват) на допитването. И БСП, и синята опозиция, и ДПС са били управляващи и нито една от тези политически сили не си мръдна пръста да имаме вярна статистика за броя на имащите право на глас. При неточни избирателни списъци няма как да имаме точна мярка на избирателната активност.


Управляващите днес ГЕРБ, оказа се, също имат интерес да бъде отминаван най-същественият проблем на пряката демокрация - списъци с реални избиратели. С две думи - българските политически партии говорят в опозиция едно и също - в случая срещу списъците с фантоми, но като дойдат на власт, вършат пак едно и също  -  ползват се от фалшивите списъци в зависимост от интереса си във всеки конкретен случай.


След като не се намери политическа сила, която да има воля да реши този въпрос, ако трябва и с въвеждане на активната регистрация на гражданите за гласуване, изводът за хроничното заболяване на българската партийна система на прехода се налага сам. И премълчаването му е просто лицемерие. Или съгласяване с безпардонната  реплика на Искра Фидосова, че конституцията предвиждала право на глас на всеки гражданин и следователно - какво, да не би да искаме едва ли не да нарушим конституцията.


Не, искаме да знаем именно това, което конституцията защитава  -  колко са реалните хора с право на глас!


Оценките на резултатите - според както диктува партийният интерес


Както се очакваше, още щом социолозите обявиха предварителните резултати от всенародното допитване, всички политически партии без изключение ги изтълкуваха така, както на всяка й диктува собственият й партиен интерес. Този факт заедно с ниската активност на гражданите ще си остане знаковата особеност на първия свободен референдум в 135-годишната ни история.
Ще кажете - ами това е нормално, интересите на политическите сили, представляващи различни слоеве граждани, са базата на плуралистичната, тоест демократичната система.


Щеше да е вярно за нашите условия, ако, ще повторя, политическите партии бяха се справили с фантомите в списъците - което те с презрителна безпардонност отказват да направят. И щеше да е вярно още, ако не бяхме чули в неделя вечер как говорят политическите лидери...


Вербалният произвол трябва да има някакви граници


БСП, която инициира референдума и въпреки подменения въпрос агитира енергично в полза на подкрепящото "да", и лично Сергей Станишев видяха в резултата вот на недоверие към правителството на ГЕРБ и лично към премиера Борисов. "Въпреки трикратното "не" на Борисов хората казаха "да" на гражданското общество, на народовластието, на конкурентната икономика." Изявлението, че народът казал "да" на гражданското общество в неделя, е направено на фона на 80% българи, които не си направиха труда да отидат до урните (?!).


ГЕРБ пък обяви чрез вицепремиера Цветан Цветанов въпросните 80% негласували направо за подкрепящи позицията "не" на нова ядрена централа, разбирай "Белене". От гласувалите 20 процента 12 на сто са казали "да", а 8 са казали "не". Заедно с 80-те процента на негласувалите получаваме 88 процента против, пресметна смело вицепремиерът. И изказа благодарност към "мъдростта  на гражданите".  Мъдростта да не гласуват се има предвид - в този случай.


Благодарността към 80-те процента, които са си останали вкъщи или някъде другаде, но не са отишли до урните, означава, че властта (в случая ГЕРБ) поставя положителен знак на негласуването като гражданско поведение  - в този случай. Жалко за похарчените "20 - 25 милиона" (могат да ни кажат каквото число пожелаят, това също е елемент от словесния произвол). Можеха да се използват за нещо полезно тези милиони (някакво чувство за мярка явно осени представителите на ГЕРБ, та се въздържаха да добавят - за коледни добавки на пенсионерите), вместо да се трошат за този безсмислен референдум...


Синята опозиция в лицето на ДСБ и "Единство" изрази огорчение (по Иван Костов), че не е успяла да събере по-голяма подкрепа за отрицателната позиция срещу новата АЕЦ, но съзря и светъл лъч. Тези 500 хиляди гласа (8-те процента против - бел. ред.), които казаха "не" на строителството на АЕЦ "Белене", са наш потенциален електорат" - така в синия стан прочетоха резултатите.


С най-силно ехо, естествено и логично, прозвуча премиерът Борисов, който не дойде на официалната пресконференция, но се изказа преди това при гласуването в Банкя в края на изборния ден. Той започна изявлението си с тенис мача Джокович - Мъри.  Блестящо илюстрирано игнориране на това, което се случва. Мачът на двамата титани е по-важен от референдума. В определен смисъл премиерът е прав. Щом като не са отишли до урните 80% от българите, които имат право да отидат... какво струва този референдум. Това, от една страна. От друга, мъдро било, че не са отишли. Не ни трябват гласуващи, защото ни е необходима ниска активност - в този случай. Гражданско общество ли?  Че за какво ни е, ако подкрепя противника.


Тази е


неизтребимата логика на българския политически живот


Физическите сопи на земеделския вожд Стамболийски отпреди 90 години са заменени с погубващото всякакъв порив за гражданско действие демагогско говорене на политическата (всъщност просто партийна) тъй наречена класа. Този вербален произвол, зле прикриващ отчайващото лицемерие на партиите и ожесточеното партизиране на всяка политическа стъпка, а в конкретния случай - на първия в демократичната история референдум, отблъскват гражданите дори от мисъл за активност, не само от гласуване.


Обществена резигнация, предизвикана от егоцентризма на партиите, потъване в блатото на непукизма ("да правят каквото щат" по адрес на управниците), лумпенизиране на цели слоеве население - тази печална картина става все по-отчетлива. И нищо чудно в бъдеще да се окаже, че този обществен пейзаж (всъщност разпад) се раздвижва само когато партиите решат да платят, за да си купят подкрепата на избори.


Това ще бъде знакът, че хроническото заболяване на партийната система е станало нелечимо. Благодарение на партийната победа над общественото съзнание, доведено до пълно равнодушие към действията на властта. Но пък равнодушни и отчаяни "маси" се управляват най-лесно.


Интересът на партиите не е интересът на гражданите, уви. В българския случай.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ИСКАТ НИТО ПРЯКА НИТО НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ ! НИТО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО !!1

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Нашите политици хич ги няма.
  При тях всичко е пари и измама!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 824 Неутрално

  23 години изобщо не са достатъчни за създаване на демократично общество. Още повече при нашия балкански манталитет!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 4. 4 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 760 Неутрално

  ние вече от години живеем в обикновен фашизъм. Това не се признава от три категории:
  1/ "демократо-либерало-сие-едераст-толерасти". Еми естествено, те го и налагат
  2/ запленени от горните, които като жаби ги сваряват, без да се усетят
  3/ обикновените тъпанари

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Е, айде сега "партиите"! Никоя партия не си позволи простотии тип "Джокович". Дори "партията" Герб. Единствено диктаторът Борисов си позволи да се гаври с вота на хората. Това можеше да се очаква, защото не от вчера Мутрата съзнателно разрушава както механизмите и институциите на демократичната държава, така и демократичния обществен дух. Какво разбира свиня от кладенчова вода.

 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  "Политическите сили нямат интерес от пряка демокрация"

  Политическите сили нямат интерес и от мажоритарни избори. Те сигурно и изборите щяха да отменят ако можеха да си гарантират оставане в парламента. Засега пропорционалните избори дават най-добра такава гаранция на тези които решават нещата, при това без да се налагат да отменят изборите.

  Някога да сте чули някоя партия (парламентарна или извънпарламентарна) да се натиска за мажоритарни избори? Няма и да чуете защото пропорционалните устройват всички. Само дето избирателят остава прецакан.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  "БСП, която инициира референдума и въпреки подменения въпрос агитира енергично в полза на подкрепящото "да""

  И въпреки това, референдума е КАТАСТРОФА за БСП!Станишев, по стар кобунистически обичай обяви провала за победа, което обслужва единствено него самия, защото ако беше признал катастрофата, трябваше да си подаде оставката!А както знаем, комунист, захапал ръководен кокал, не си подава оставката!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  "И пряката демокрация като партийно оръжие"

  Който е слушал изявленията на партийните лидери в неделната вечер след Референдума разбра, ЧЕ ВСИЧКИ СА СПЕЧЕЛИЛИ! Ето затова, никой не вярва на политиците и не желае да участва в техните шмекерии!!!!

 9. 9 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Пряката демокрация важи и има роля и полза от нея само при активен народ. В БГ народа е заспал за нея. В Гърция напр. властта преди не много време даже забрани такава/референдум/ от страх ,чe народа ще поиска нещо съвсем различно от властта в Атина и Брюксел.

 10. 10 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 760 Неутрално

  ама вие тука ме утрепвате, бе. Кратка извадка от коментарите ви - "демократичния обществен дух", "демократичната държава", "вота на хората", "гражданско общество" /и тези мантри са само от наличните до момента 3 коментра/. Пак пиша - човечеството от няколко години живее в откровен фашизъм. И бавно го сваряват даже не в бульон, а в мантри.

 11. 11 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Проказата, която ни изяжда, се нарича "релевантност". Аз не се явих на референдума. С което автоматично ме причислиха към Кунева, която призова за бойкот. Ако бях пуснал невалидна бюлетина, ставах фен на Касим Дал /който препоръча това/, ако бях гласувал "за" или "против"...
  Това е шизофренна обстановка, старателно налагана и поддържана. Петя, защо не си го извела в коментара? Познаваме се отдавна, сигурен съм, че имаш акъла да го схващаш. Имаш ли смелостта да го напишеш? А имаш ли смелостта да припомниш рецептите как да се борим с това

 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Нашите политици искат "пряка демокрация" като последния референдум - неясен въпрос с възможност за най-различни тълкувания.Снощи пък по една телевизия при един мастит "демократ" с досие двама "нови и модерни" политици искаха референдум за правото за отзоваване на народните представители .За да можел народът да си каже "думата".Дупутатът можел да бъде отзован ако напусне партийната група и "наруши народната воля". Радетелите на "народната воля" хич не ги интересува,че може партията ,както и става ,партията да наруши обещанията си.Половин час говореха за пряката демокрация, а за мажоритарни избори избори ,като начин за пряка демокрация не дпоменаха ни веднъж. Да не би тия, дето държат "пропорционалната" /представителната "демокрация, да ги отсвирят и да не им дадат шанс/пари и медии/ да се изявяват в пространството. Жалка история .

 13. 13 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Като се направи простичка сметка - не излязоха да гласуват около 1 милион пенсионери, които се уплашиха от студа, а и няма как да излязат, защото са убити от управлението на ГЕРБ и не само тази партия, не излязоха на референдум и над 1 милион роми, които по никакъв начин не са част от Българското общество, не излязоха на референдум и поне 500 хиляди български турци, те също нямат интерес да гласуват на "гяурски" референдум, не излязоха да гласуват поне 500 хиляди деца под 25 години, които нямат никакъв поглед върху "света" в който живеят, не излязоха и бели, български боклуци от селски произход с никакво образование, предимно неграмотни лумпени още 500 хиляди - ето 3 500 000 души, които нямат никакъв интерес да гласуват - те не са част от никакво общество, те са тълпа и нищо друго.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 14. 14 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Любопитно

  Каквото ни обществото - такива ни политиците. Граждани,който възприемат себе си,като безгласни букви, неможе да очакват нещо повече от т.н. политически елит.

  и най-умният си е малко прост....
 15. 15 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Лично аз, не гласувах, защото не желая дъвката Белене да се дъвче още 5 месеца или 5 години в Народното събрание. Искаше ми се, темата да приключи веднъж завинаги. Неприятно ми е Цветанов да яхне моята позиция.

 16. 16 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#11] от "stokn":В България от края на ВНС словосъчетанието "мажоритарни избори в 200-240 едномандатни района " е забранено за "политиците" и пишещите по темата" журналисти. Разрешено е само на един в часовете и то като екзотика. Видяха кукловодите в началото на "прехода" във ВНС ,че сред тия ,които са избрани мажоритарно поддръжката на "партийната линия" не е на първо място в ценностите и веднага отсвириха възможността за такова свободомислие. От тогава та досега ни дават възможност да гласуваме само за изброниците на шефа ,партиен "лидер" и неговите водещи офицери и бизнес партьори.

 17. 17 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Каква демокрация, днес живеем в монархия, управлявана от цар БорисОВ.

 18. 18 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  „партизанската същност на дебатите не се е променила”
  ---------------------------------
  Моята адмирация към автора и темата!
  Има ТЕНДЕНЦИЯ бързо да се забрави, ТОЗ КРИВ, СМЕШЕН и СРАМЕН РЕФЕРЕНДУМ! Имам чувството, че България НЕ СПИ. Тя прощава но не забравя. Тя е толерантна но МРАЗИ ИЗВРАТЕНИТЕ! Демокрацията е изкълченото име на капитализма. Така както; БКП стана БСП, ЦИГАНИНА стана РОМ, НЕГЪРА стана ЦВЕТЕН, ПЕДЕРАСТТА стана ГЕЙ и др. Няма ПО-ИСТИНСКА и ПО-НАТУРАЛНА и ПО-СПРАВЕДЛИВА система от Капитализма. Герб и БСП, изиграха ролята на НИЩОЗЕСТВА, които нямат НИКАКВА НАРОДНА ПОДКРЕПА. Нещо повече, те ДЕМОНСТРИРАХА, че НИКОГА не са имали, ЧЕСТНА ПОДКРЕПА от идването им на власт след 1944 и 1989 година. И ако не беше дългогодишната им ДЕМАГОГИЯ, ИЗМАМИ и ПОДВЕЖДАНИЯ, и ТОЗИ РЕЗУЛТАТ ИМ Е МНОГО.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 19. 19 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#17] от "Съни":

  Бой,
  трябваше да напишеш: аман от цар БорисОФФФ!!!

 20. 20 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1084 Разстроено

  Нито една партия у нас не иска да имаме развито гражданско общество. Референдум трябваше да има при влизането ни в НАТО, ЕС. Този референдум беше за парлама

 21. 21 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#16] от "cobanmaala": В съседна стая на форума редакцията ми нацвъка минуси, щото бъзикнах рекламната й политика. Тук обаче минусите ми са истински, от читателите. Всеки от нас носи в себе си разлом и или го прекрачва, или не смее. Ние сме като пиле на грил, което обаче при това вика: "Не ме болеше като ме въртяха на шиша, вярвам в демокрацията, искам още..." И ти, приятелю, искаш още. Найденов го остави, той отдавна е над тия неща /доскоро като банкова сметка, напоследък май и като съвест

 22. 22 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Референдума и отстраняването на 11 вече министри от Герб, ПОКАЗВА че в българия е ИЗВЪРШЕН нещо като ВОЕНЕН ПРЕВРАТ, където няма министри, няма цивелизовано общество.
  ВЖДА Е ЕДИН!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 23. 23 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Много хубав анализ с който съм съгласен почти изцяло. За мен изявлението на Синята коалиция след референдума беше доста премерено, без излишен партиен патос.
  1. Отчетоха, че се е увеличил процента на гласувалите против (благодарение и на тяхната кампания) спрямо предварителните прогнози;
  2. За разлика от комунистите обявили всички гласували "за" за техни избиратели, от СК обявиха гласувалите против за техни ПОТЕНЦИАЛНИ гласоподаватели;
  3. Иван Костов беше единствения политик изразил съжаление, че не са успели да постигнат по-добър резултат;

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 24. 24 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 730 Весело

  До коментар [#21] от "stokn":Като гледам какво си ми написала ,ми се струва ,че си се объркала нещо ?

 25. 25 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#24] от "cobanmaala": Що ма?

 26. 26 Профил на boi4ka
  boi4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#15] от "fh11":
  Не още 5, а още 50 години ще се дъвче темата, точно защото не си гласувал/а...

  Ако всички като теб бяха излезли и бяха дали гласа си с "НЕ", темата щеше да приключи.

  Цветанов ще яхне не само позицията ти, но и всички ни И ще ни язди здраво и ще ни шиба с жилавата пръчка, защото както е казал колегата по-горе: "Граждани, които възприемат себе си като безгласни букви, не може да очакват нещо повече от т.н. политически елит."

  Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и ЗАДЪЛЖЕНИЕ на българските граждани.
 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ИСКАТ НИТО ПРЯКА НИТО НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ ! НИТО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО ![/quote]
  В демократично общество зеленчуковите прякори щяха да са на топло още от 90-те. а не да са първенци в политиката!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 760 Неутрално

  В съседната стая се дъвче темата "мажоритарно/пропорционлно". Писах скромното си мнение, че 20 г. ни го туряха "про", вече е време за 20 г. "мажо", после може да върнем "про". Ама системата..., системата не се променя

 29. 29 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Как ще се създаде демократично общество, след като всички медии са платени от една партия? Повтарянето на комунистическата мантра за "подмяна" на въпроса за референдума е доказателство за това.
  Фактът, че ЕДИНСТВЕНО ГЕРБ не направи изводи за политическите пристрастия на гласувалите, се подминава и тук.
  Авторката много иска да внуши, че всички са маскари.
  Ами не са, г-жо Владимирова. Появи се партия, която е нещо много по-различно от останалите. Познайте от три пъти коя е.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 30. 30 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  "И пряката демокрация като партийно оръжие"

  Тази се скъса да замазва грандиозния провал на всички, които се бяха натопорчили да натрупат точки от референдума. Пряката демокрация се превръща в партийно оръжие, когато партиите се мъчат да я използуват като такова. Както показа горчивият им опит от нокдауна, който получиха на референдума, в такива случаи то се объща срещу тях!
  А писачи като автора на тази статия, струват, правят и все насочват нещата към "недостатъчна зрялост" на нещо си или на някой си в България, които винаги са извън тях или извън партиите, които защитават. А отговорът е много прост- в България се мотаят няколко презрели партии, които отдавна са изкапали по бунището и съществуват само формално, за да осигурят легитимност на паразитиращите си върхушки. За тяхно нещастие, народът (вече дори независимо от партийните пристрастия) е съзрял достатъчно, за да обърне гръб на изтърканите мантри и манипулации, с които го държат на празната ясла вече повече от 20 години. Резултатът го видяхме, изборите ще довършат останалото!

 31. 31 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  "...Вербалният произвол трябва да има някакви граници..."

  Отдавна е ясно, че е спешно приемането на "Закон за говоренето". Словоблудстващи персони се настаниха по медиите. Аз имам абонамент за ползване на средства за информиране, а не абонамент "Словоблудство". А то, последното, се настани в хола ми от сутрин до вечер. Вече се питам, кога ще го заваря в спалнята, след което ще ми обясни, че "не е това, което си мисля"!

 32. 32 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#27] от "comandante":
  Във всяко общество измислянето и използването на прякори е типично за нискообразованите слоеве от населението.


  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 33. 33 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 730 Весело

  До коментар [#25] от "stokn": Бе съм ,не съм ма. Отделих малко време да ти прочета коментарите. Пълна загуба на време. Доста шизофренна мисъл. Но си пиши. Не ми пречиш.

 34. 34 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#26:"boi4ka"]
  Цветанов ще яхне не само позицията ти, но и всички ни [/quote]
  Малко почтеност няма да Ви навреди.
  Единствен Цветанов не яхна референдума и призова и другите да не го правят. А ако не сте го забелязали, по-добре не се опитвайте да се занимавате с политика.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 35. 35 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2728 Любопитно

  До коментар [#6] от "emil":

  "Политическите сили нямат интерес и от мажоритарни избори."

  Как виждаша кандидатите за мажоритарни избори в България, ако за три месеца не могат да намерят кандидат за конституционен съдия? Всички, които се кандидатират за депутати, ще бъдат мигновено разнищени по имотна, роднинска, шуро-баджанашка, сексуална, бисексуална, хомосексуална,партийна, родословна, съседска, съученическа, състудентска, колегиална, конфликтно-интересна и конфликтно-любовническа линия. Кажи ми при това, колко читави ще излязат от тази месомелачка? И за колко от тях няма да се гласува пак по партиен принцип? И кой ще се съгласи да обяснява пост- фактум, след като е олян в ла.на, че няма сестра?

 36. 36 Профил на maksim2genov
  maksim2genov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#2] от "berbenkov":

  Как да ги няма ; нали паричките се "усвояват"! Да не би от фантоми, а? Неееее - от когото трябваааа.

 37. 37 Профил на ubb_1
  ubb_1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мутрите във властта се плашат от пряката демокрация.

 38. 38 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Референдумът" беше фалшив в самото си "зачеване".
  Подписката на БСП визираше един спорен проект със сложна, политическа предистория. По самата си същност, това беше партийно мероприятие, белязано от присъщите "добродетели" на политическата сила, която го организира. Да се прокарват корпоративни интереси зад фасадата на демократичните процедури и институции – във всички области на обществения живот – е съществена част от политическия модел на безкрайния "преход".
  "Референдумът" се вписа успешно в сивия фон на идеологическо двусмислие, политическа неяснота и икономическа нечистоплътност.
  На известните "печеливши" – поредното "честито!".

 39. 39 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 450 Гневно

  Герберастите се разписаха. Но къде е Уорни, да не би да му спряха заплатката след втория гаф.

 40. 40 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Днес сопи в техния физически смисъл няма и не може да има. "

  Сопи няма - има милиционерки палки и мутренски бухалки. И днес властта разчита на голям брой чомагаши за внушаването на "правилния" вот в главите на матр'яла.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 41. 41 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Благодарността към 80-те процента, които са си останали вкъщи или някъде другаде, но не са отишли до урните, означава, че властта (в случая ГЕРБ) поставя положителен знак на негласуването като гражданско поведение - в този случай. "

  Трябва човек да има напълно промито или фанатизирано съзнание, за да не схване ШИЗОФРЕНИЯТА в това една партия хем да се яви ИНИЦИАТОР на един референдум, и то с позиция "за", хем след това първо да си смени позицията, а после и да му благодари, че не е отишъл да гласува. "Твърдото ДА" се превърна в "меко НЕ", и то буквално за една нощ. Изисква се пълна липса на лично мнение, принципи и характер за да може да следваш сляпо пируетите на такава власт и да не усетиш нещо нередно и опасно.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 42. 42 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Но пък равнодушни и отчаяни "маси" се управляват най-лесно."

  Лесно е, но е опасно. Всички кандидат-диктатори трябва да си направят труда да прелистят историята, за да видят до какво води създаването на една политически неграмотна, морално безразлична, алчна, сервилна към силния, но и кръвожадна към слабия, тълпа. Води до нестабилни управления, които падат в момента в който нямат достатъчно пари и сила, за да останат на власт, и след като паднат първата стъпка на следващата власт е безцеремонната саморазправа с бившите величия - дейност често делегирана на същата тая тълпа, която довчера им се е кланяла и е прибирала пояднията им.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 43. 43 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#32:"damianov"]Във всяко общество измислянето и използването на прякори е типично за нискообразованите слоеве от населението.[/quote]
  Значи не е прост този дето е мутра и има прякор !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 44 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2728 Весело

  Платената журналистика точи зъби на пряката демокрация като ново партийно оръжие, премълчавайки скромно неизменната си роля в това качество в продължение на повече от две десетилетия. Сигурно се надява, че ще плеснем с ръце и ще възкликнем: "Ах, колко долно е първото и колко възвишено е второто!". Прилича ми на борба с конкуренцията.

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Госпожа Владимирова ме изненада. Защо и по силата на каква логика очаква, която и да е политическа формация да върви срещу себе си и да приема и прилага решения, които ще се обърнат срещу нея. За всички е ясно, че нашия политически живот има нужда от подобрение, но и тоталната критика и вопли на канско възмущение срещу всички и всичко и повтарянето на лайтмотива „зле, по-зле, най-зле“, просто не вършат никаква работа в тази посока. Даже спомагат за отчуждаването на все повече хора от реалния политически процес. А като си помислим, условията, като законова рамка и положението със списъците, като административна рамка, са еднакви за всички партии и крайния резултат е в нашите на избирателите ръце.
  Що се отнася до партийните реакции на резултата – ами погледнете, този тип реакции са подтискащо еднакви в различните и силно различаващи се страни в света и в по-близко обкръжение в ЕС. Последния пример е поставянето на въпроса в Англия ‚за“ и „против“ членството в ЕС. Това става в държава, считана едва ли не за люлка на демокрацията и парламентаризма и според мен е доказателство, че (и там) последната мисъл на политиците са интересите на народ и държава и че нищо не може да ги спре за да (се опитат) решат някакъв вътрешнополитически въпрос между управляващи и опозиция.
  Така че, не мога да се съглася нито с тона, нито с изводите за крайно трагичното положение у нас по отношение на статуса на демокрацията.

 46. 46 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#37] от "ubb_1":

  умрях от страх..особено когато позитановски гейове са инициатори...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 47. 47 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Изводи:
  1. за 90 години, а и повече, българската политическа система не е мръднала. Във форума често се защитават идеи възхваляващи България преди 1939 г., но демокрация не е имало и тогава.
  2. През комунистическо време за демокрация е е смешно да се говори, но ДЕМАГОГСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЗИК масово практикуван от комунистите по всички нива и места ни се предлагаше за демокрация.
  3. След 1989 г. демокрацията се е преродила в същия този ДЕМАГОГСКИ ГОВОР, но вече гражданите го слушат ОТ МНОГО ПАРТИИ, ПАРТИЙКИ И ПАРТИИЧЕНЦА...

  4. Демокрацията не е за България, след като повече от 90-100 години населението не може да организира елементарни политически свободи, като:
  - избор и изпълнение на национални НАДПАРТИЙНИ ЦЕЛИ, засягащи всички
  - избор на лидери на обществото, които имат за цел НАЦИОНАЛНИЯ ПРОСПЕРИТЕТ
  - прекратяване на корупционните, криминалните и шуробаджанашките грабежи или дори свеждането им до минимални размери
  - организация на спокоен, пълноценен, весел и щастлив живот на населението

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#11] от "stokn":

  "Аз не се явих на референдума. С което автоматично ме причислиха към Кунева, която призова за бойкот."

  Ти се саморазобличаваш! Твоето мнение изцяло зависи от обстановката около теб, ти нагласяш своята позиция в зависимост от тази на Пръмова, Костов, Борисов, Станишев и т.н., в твоя случай, като се стараеш да не попаднеш в потока на някой от тях! Това не е никаква гражданска позиция, ти си един самоцензуриращ се и самоизолирал се неопределен елемент. Гражданска позиция е да вземеш решение за себе си и, ако решиш- да гласуваш или не, независимо от това, в кой поток ще попаднеш. В референдума резултатите не се нареждат и не се отчитат по партии. Ти априорно и доброволно се подчинаваш на това, една или друга партия или отношението ти към нея да влияе на избора ти! А след това се лъжеш, че имаш гражданска позиция.
  Може да звучи малко пресилено, но на референдума ти си поставен в положението на съдия, който трябва да вземе безпристрастно решение, без абсолютно да се влияе от симпатиите или антипатиите си към една или друга партия или дори към подсъдимия (немалко хора, които харесват ядрените центарли, гласуваха "против" или не гласуваха, защото се страхуват от аварии и последствия за себе си и децата си).

 50. 50 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":
  [quote#7:"lz2"]И въпреки това, референдума е КАТАСТРОФА за БСП!Станишев трябваше да си подаде оставката!А както знаем, комунист, захапал ръководен кокал, не си подава оставката![/quote]
  Той, Станишев загуби парламентарните избори през 2009 г. и не си подаде оставката. Сега, макар и само 12%, но "Да"-то е повече от "Не"-то, така че формално е победител. Да видим ГЕРБ като изгуби на лято изборите, дали Боко-"демократа" ще си подаде оставката? Онзи ден му се привидя, че България я чака Апокалипсис, ако това се случи.
  До сега май само Костов е подавал оставка след загубени избори, въпреки високо вдигнатата летва, както образно се изрази царя. А летвата бе вдигната толкова високо, че нито едно правителство след това не успява да я прескочи, камо ли да я вдигне още по-високо.

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  "...Политическите сили нямат интерес от пряка демокрация.."

  Бих задал само един, но много съществен за нашата политическа действителност въпрос....
  Дали този въпрос се отнася за всички политически сили или той е само за големите такива? Дали "големите" политически сили не се опитват да задушат и отслабят гласът на по-малките такива?
  Не случайно много хора виждат и разбират еднаквите корени на ГЕРБ и БСП! Не случайно нямаше нито едно (НИТО ЕДНО) успешно съдебно дело срещу прекалено многото КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ на ръководни кадри от времето на тройната коалиция!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  [quote#51:"Храбър"]Дали "големите" политически сили не се опитват да задушат и отслабят гласът на по-малките такива?[/quote]
  Тук стои още един много по-важен въпрос, свързан не само със справедливостта и преспективността на поставените основи на нашето ИКОНОМИЧЕСКО и политическо развитие, но и (което е още по-важно) по отношение на нашето бъдещо развитие и просперитет.
  Видите ли, една неголяма маса от нискокултурни интриганти и интересчии изпозлва политическата ситуация, изби българския елит и завзе властта. Благодарение на тоталното владеене на медиите и политическата дезинформация и манипулация, тя успя да се запази като отбрана каста и до сегашния момент се опитва да попречи на естественото развитие на конкуренцията и честното състезание между индивидите (единственият път по който България би успяла да успее и просперира в съвременния свят на конкуренция и състезание между по-способните напредничавите).

  Дали ще успеем? Дали ще изхвърлим тези кърлежи на българския народ и така ще успеем да изплуваме на повърхнмостта, зависи изцяло от нас...
  Крайно време е да се проведе ПЪЛНА И НЕОТМЕНИМА ЛУСТРАЦИЯ по отношение на слугите на БКП/ДС. Само така ще можем да отхвърлим псевдопартията (иначе казано червена МАФИЯ) и ще дадем свобода на българските свободна воля и дух. Само така България ще се върне на пътя на своите успехи и сила. Стига прислугване на Русия!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  [quote#37:"ubb_1"]Мутрите във властта се плашат от пряката демокрация.[/quote]
  Да не говорим за мутрите в БСП!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  "Интересът на партиите не е интересът на гражданите, уви.
  В българския случай."
  Това го знаем! И не е от вчера!

  Една неокастрена дряновица...
  И бой по партиите!
  Това е решението на проблема!

  Много добра статия, ама пак спираме на приказките само....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 55. 55 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ми, решението на проблемът, със списъците на реалните избиратели, е простичко, и гърците го прилагат отдавна - задължително гласуване! Така ще се реши не само този проблем но и маса други на избирателната ни система! И НДСВ го предлага отдавна! Но останалите се правят на глухи! Зер ще се загуби "твърдото им ядро"! Гледат си партийният интерес а на националният- майната му!

 56. 56 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не взимам участие в измислени референдуми. Искам референдум за промяна в конституцията,промяна в икономическият модел и намаляване броя на депутатите.

 57. 57 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#56] от "neznaiko_2011":

  И ВНС и....още много има...
  Кой ще го направи? Това е въпроса...
  Сегашната политическа клика по демократичен път? Да си отрежат клона...? Забрави....

  Само римейк на 1997г. ще промени нещата. Като през 1990г. пропуснахме шанса...
  Ние сме си виновни!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 58. 58 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#47] от "brancusi":

  Според мен изводите са други:
  - българинът е над църквата
  - българинът е над партията
  - българинът е над закона
  - българинът е над конституцията
  - българинът е за "Законът това съм Аз" или нещо подобно за член 1 на БКП.
  Както се подразбира, че проблема не е от 90 години, а от 2500 години по времето на Сократ, Платон и Аристотел. Иначе, нямаше да попаднем под османско робство.

 59. 59 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Весело

  До коментар [#11] от "stokn":
  Дописката е брилянтно фото на Проблема, но за жалост си прав, Приятелю, Петя не ни обещава дори и поне, втора нейна част. Така е и друго ни не требе, "брой за брой, друг да дойде" и да си припяваме "Какво да правим, че и защо"...

 60. 60 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#58] от "latsy":
  Просто казано, Андрешко никога не е бил Държавник...

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на Darin Ivanov
  Darin Ivanov
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Слаби политици, слабо гражданско общество следователно слаба държава. А от тези три неща следва- масово заминават младите българи да учат в чужбина, ако не са имали средства след като завършат заминават да работят там. 2014 напълно се отваря пазара за работна ръка в Европа тогава отново много хора ще заминат. над 50 000 българи всяка година кандидатстват пряко или косвено за "Зелена карта".Не виждам кое ще спре тези процеси на обезлюдяване, ако прибавим ниската раждаемост и високата смъртност се очаква до 30 години държавата да загине като изчезне.Ако си на 21 години в момента нямаш друга алтернатива освен да станеш мутрупоклонник или емигрант.

  Дано някой го чуе от хората които могат да вземат спешни мерки, защото ако чакат от младите да им поправят грешките жертвайки живота и щастието си - НЕ СА ПОЗНАЛИ .

  X
 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#13:"marquis"]те не са част от никакво общество, те са тълпа и нищо друго[/quote]
  Прекаляваш. Аз също не гласувах защото не искам да съм част от политическите им игрички и особено на тези от БСП. Защото пределно ясно беше, че единственият резултат от този референдум щеше да бъда многото говорене и че всички ще се пишат победители. Както и стана. И че какъвто и щеше да е резултата накрая така да се извъртят нещата, че решението да бъде или да не бъде построена Белене да се решава от следващото правителство и парламент.

  И за уточнение не съм част от тълпата която презрително изброяваш а съм университетски преподавател. Достатъчно омерзен от родната политическа класа и достатъчно умен за да не играя според свирката им.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#55:"laundromat"]Ми, решението на проблемът, със списъците на реалните избиратели, е простичко, и гърците го прилагат отдавна - задължително гласуване![/quote]
  Първо, гърците не са цъфнали и вързали, и второ - как ще ме спреш да пусна невалидна бюлетина?

  Казах го по-горе - не желая да гласувам ако нямам реален избор. Все едно да отида на пазара и да ме накарат задължително да купя нещо въпреки че и доматите и краставиците и чушките им са гнили.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 65. 65 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До 64 Fred
  Когато гласува цяла България, процентът на невалидните бюлетини ще е нищожен! А задължителното гласуване не е патент само на Гърция!
  Съпротивата срещу принудата е разбираема! Има я и у мене! Но, просто няма друг начин да излезнем от този, пагубен за страната, омагьосан кръг!

 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#65:"laundromat"]Но, просто няма друг начин да излезнем от този, пагубен за страната, омагьосан кръг![/quote]
  И какъв е начина, да гласувам за партии за които предварително знам че няма нищо да направят защото са част от сценария замислен от Луканов и подобните? Нали се изредиха всичките и ги видяхме, защо трябва отново да им давам шанс?

  Докато не видя някаква реална алтернатива нямам намерение да участвам в цирка им.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#66] от "Fred":
  Ето как аз си "превеждам" плъзгавия въпрос на "референдума":
  Бихте ли подкрепили построяването на АЕЦ на десетина километра от Резово, на територията на Република Турция?
  И отговорът ми е незабавното и категорично "НЕ!".
  Всички патриотически, икономически, политически и "хипергалактически" съображения отпадат, щом се изправя пред тази интерпретация на демагогския въпрос за бъдещето на нещастния, соц-носталгически проект АЕЦ "Белене".
  Автоматично отпада и всяко колебание, кой тип гражданско поведение да избера.
  Разбира се, всеки има право да избере своя "превод", отчитайки вероятността да се "изгуби" в него

 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Аз пък си превеждам този референдум за Белене по друг начин - "Искате ли да дадете възможност на едни "правилни" другари да се накрадат с 10-15 млрд лева?" Тези нашите червени другари които са верни на принципа "Партията е права дори когато греши!" като нищо щяха да отговорят с ДА".

  Само че с какво право те ще решават вместо мен и всички които не искат да си харчим парите за Белене? Да, ама били мнозинство. Ако мнозинството реши утре да си купя гнили домати от пазара означава ли че трябва да го правя?

  Затова нямаше никаква нужда от този референдум. Икономическите въпроси не се решават с референдуми а от пазара. Правят акционерно дружество за Белене и пускат акциите му на пазара. Червените бабички да си ипотекират апартаментите и купят акциите му щом толкова им е мило Белене. Ето това ще е истинско допитване а не партийната демагогия.

  Аз съм против Белене поради няколко причини:
  1. Ще се краде неописуемо, поне 10-15 млрд лева.
  2. Няма нужда от тази мощност в близките 15-20г и въобще това е неправилен път. По-добре е да се намали енергоемкостта на производството която е 3-4 пъти по-висока от европейската.
  3. Много по-добре е да се удължи живота на реакторите в Козлодуй с 15-20г отколкото да се строят нови.
  4. Когато след 20-30г дойде време за нов реактор по-добре да е в Козлодуй където има готова база а не в Белене на гола поляна.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  И за тези които бавно разсъждават ще го обясня по-просто - беше бойкотиран не референдума а политическата класа. Хората нямат никакво доверие на тази политическа класа защото с действията си за тези 20+ години тя ясно показа, че няма намерение да изпълнява обещанията си и да се съобразява с избирателите си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Бойкотирането на политическата класа става на парламентарните избори, а не на референдуми. Ако по-голямата част от тези 80%(или колкото са там поради фалшивите списъци), които не гласуваха на референдума отидат да гласуват на парламентарноите избори, както се опасявам че ще стане какъв бойкот на политическата класа , какви пет лева! Става дума за едни кухавелници в един Абсурдистан, които не пряка демокрация ами и нищо друго освен външно за страната управление (както напрактика е било винаги досега) не заслужават!

 71. 71 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#69] от "Fred":
  Демагогията на онези в които нямам доверие получава от мен на часа оглушително "НЕ!".
  Не бих дал шанс на никого да тълкува мълчанието ми като принципно недоверие в демократическите процедури. Всяка възможност за контрол над взимането на важни, политически решения трябва да бъде употребена. Ефикасно и просто е: бой с формалните, демократически процедури по недемократическите глави.
  Като на истински референдум.

 72. 72 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#60] от "dimko":

  Още по простичко: героите от соцкултурата (ченгета, военни, морозовци, корчагинци, героите и наследниците на червената Бузлуджа и пр.) никога не са били държавници и никога няма да бъдат държавници.

 73. 73 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Весело

  До коментар [#72] от "latsy":
  Андрешко ли е, не ти требе по "цвят" да го мислиш. Обективно, нашият герой е в канавата на основния "матриЯл". Тежък герен, който плаче за дълбоко риголване ...

 74. 74 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 547 Неутрално

  За първи път след 89- та не отидох да гласувам и не защото нямам мнение по въпроса по принцип. Не го направих заради некоректния въпрос, защото не беше ясно "Да" за какво е, и съответно за какво е "Не"-то. Не че тълкувания нямаше, но и те бяха като последвалите оценки на партиите- всеки победи...
  Отговорът ми щеше да бъде използван, както намерят за добре.
  Мисля, че става въпрос за финансови интереси, но не на РБ и ще стане, каквото ще стане въпреки резултатите. Но "Глас народен- глас Божи!" и отново няма да има конкретна отговорност, защото нали народът каза...
  Не гласувах, защото за мен това беше една скъпо струваща манипулация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK