Ще спре ли "дивата котка" възхода на ислямистите в Мали?

Малийски войници претърсват кола на военнопропускателен пункт в Севаре

© Reuters

Малийски войници претърсват кола на военнопропускателен пункт в СевареДосега Вашингтон запазва мълчание относно френската интервенция в Мали под знамето на "войната срещу тероризма" (имаше само споделяне на готовност от министъра на отбраната Лиън Панета в средата на януари при нужда да предоставят логистична и разузнавателна помощ). Френската военна операция е наречена Seval (вид африканска дива котка) и с обявена цел - спасяването на Бамако от джихадистите. И това, въпреки че американските държавници и особено генералитетът от "Африком" – структурата, натоварена със задачата да води превантивна война срещу "Ал-Кайда" в сахарския регион, бяха в течение на последните развития в Мали след падането на северните райони на страната под контрола на радикални групировки. В рамките на този мониторинг американски емисари посетиха наскоро Алжир и редица други северноафрикански страни, за да се осведомят за това ново предизвикателствоза сигурността и стабилността на региона като цяло. 


След продължилото


няколко месеца колебание
миналия ноември френският президент Франсоа Оланд (който днес - 2 февруари- е на посещение в Мали - бел.ред.) взе решение да подкрепи военната интервенция на Организацията за мир и сигурност на Западна Сахара (СEDEAO) и Африканския съюз в Мали. Досега обаче това решение бе суспендирано, поради обструкцията от страна на Алжир и опасенията на Париж да не допусне грешката на американците в Афганистан и Ирак. Но и след началото на френските въздушни удари все още няма яснота около продължителността на операцията, още повече, че отговорът на този въпрос зависи от разгръщането на африкански сухопътни сили с двойната цел да ограничат настъплението на ислямистите и да възстановят мира в отвоюваните от тях градове. Според представителя на ООН в Сахел Романо Проди обаче, въпросните сили се очаква да бъдат дислоцирани едва през март, въпреки вербалната солидарност с френската акция от страна на Нигер, Нигерия и Буркина Фасо.


Бързотечните събития в рамките на войната, която понастоящем Франция води в Мали срещу ислямистите, показаха


способността на Париж да убеди своите африкански приятели да участват в общата битка


Освен включването на около 2500 войници от международните африкански сили, бе съобщено, че с оглед повишаването на огневата мощ на френските войски, в Мали ще бъдат прехвърлени бойни хеликоптери от типа "Тайгър", въоръжени с най-съвременно оръжие, които ще подсилят въздушната мощ на атаката, наред с вече действащите хеликоптери тип "Газел" и "Кугър".


От своя страна, американската администрация среща правни трудности, които не й позволяват засега да окаже военна подкрепа на едно незаконно правителство, установено в резултат на военния преврат в Мали миналата година. Както е известно, тогава военните свалиха законната власт в Бамако, което на свой ред доведе до настъплението на ислямистите в северната част на страната. По думите на говорителката на Държавния департамент Виктория Ноланд, "не сме в състояние да обучаваме малийската армия докато лидерите на тази страна не бъдат законно избрани". Поради това шефът на Пентагона призова НАТО "да продължава постоянния натиск върху структурите на Ал-Кайда, като проявява повече изобретателност и гъвкавост в намирането на адекватен отговор на широка гама заплахи за сигурността.


Същевременно, високопоставен американски държавник сподели за "Ройтерс", че е налице сътрудничество между правителствата на САЩ и Франция за обмяна на разузнавателни сведения. Събитията в тази страна и нейните последици бяха тема и в разговорите, които проведе президентът Оланд с канцлера Меркел. Според самата Меркел, "положението в района на военните действия засяга сигурността на Германия".


В международен план може да се каже, че военната акция на Париж представлява


сериозна промяна на френската позиция


която досега се ограничаваше до непряка подкрепа на изпращането на многонационални сили в тази страна. Въпреки че сегашната военна акция е в отговор на молбата на малийския президент Траоре, въвеждането на френски сухопътни сили в една страна, която до 1960 г. беше френска колония, изглежда доста проблематично. Това е втората намеса на Франция в африканска франкофонска страна през последните години, след акцията по оказване съдействие за ареста на президента на Кот д’ивоар Лоран Гбагбо през 2011 г. Сегашното ангажиране на Франсоа Оланд с каузата на военната намеса в Мали означава, че той продължава делото на предшественика си, започнато в Либия.


Според списание "Тайм" причините за подобно поведение са двояки: първият е колониалният рефлекс на намеса във вътрешните работи на африканските държави, а вторият е


тревогата на Франция от засилването на ислямския екстремизъм


представляващ опасност и за националната сигурност на страната. Последната е още по-осезателна поради факта, че мнозинството ислямисти в Мали говорят френски език и имат родствени и приятелски връзки с магребски жители на Франция. Не на последно място е обстоятелството, че Ал-Кайда в Арабския Магреб счита тази страна за първостепенна цел на терористичните си действия.


Трябва да се има предвид и обстоятелството, че в сахарския регион са открити големи залежи на ураний, в частност в Нигер, където от десетилетия насам френската мегакомпания "Арева" има концесия за рудодобив. Урановата руда от този регион захранва една трета от атомните реактори на Франция.


Сегашното развитие на събитията в Мали бе предшествано от овладяването на големи райони в северно Мали от джихадистите и съвпадна с военния преврат през март миналата година. На свой ред последният оголи големи пространства в северната част на страната, в които се настани и Ал-Кайда, чиито структури разполагат с повече кадри и имат по-добра организация, отколкото филиала й в Афганистан.


Според повечето наблюдатели, пустинният терен и слабата заселеност на тези територии


превръщат северната част на Мали в още по-труден терен от Афганистан


Според сътрудника на "Брукингс инститюшън" професор Брус Ридъл, който има 30-годишен стаж в ЦРУ, Северно Мали се счита за "огромна база на Ал-Кайда с размерите на щата Тексас". Според него тази организация е добре финансирана и въоръжена формация, което я прави труден противник на Франция. Проф. Ридъл счита, че ролята на САЩ в този конфликт ще бъде само поддържаща – изпращане на храни, оръжие и дипломатическа подкрепа.


Според редица наблюдатели, Париж е постигнал успех с убеждаването на Чад да участва във войната, като изпрати около два хиляди войника, които имат опит в сражения в пустинни условия. От друга страна, френски военни източници информираха, че са създадени два центъра на военното командване в тази страна – единия в Бамако, а другият - близо до източния фронт.


Франция ще играе основна роля и в рамките на европейска военна мисия, която се очаква да се състои от около 450 души от десет страни под командването на френски генерал. Европа обаче не предвижда участието им в бойните действия, което отразява и съмненията на редица експерти, че подобна мисия може да бъде успешна. Те припомнят, че досегашният опит показва, че правителствените сили, които без бой изоставиха северните части на Мали, са раздирани от дълбоки противоречия. 


Според експерта по международно право и координатор на проекта за Африка в Чатам хаус (британския Кралски институт за международни отношения) Алекс Финз, стълкновенията в Чад придобиват регионален характер:


Алжир е неразделна част от малийската криза


Той е убеден, че не може да се намери решение на кризата без активното участие на тази страна и че терористичната акция в газовата рафинерия в източен Алжир е тясно свързан със събитията в Мали.


По думите на професор Грегори Ман от Колумбийския университет, "от години джихадистките ислямистки организации, свързани с Ал-Кайда, развиват свои дейности и контролират широк район в северозападна Африка". Поради това, твърди професорът, Франция не би могла да води продължителна военна кампания в Мали, тъй като това би я изложило на сериозни политически предизвикателства. Това на свой ред ще накара Париж да се насочи към други форми на подпомагане на режима в Бамако.


Според професор Филип Понс от военната академия "Сен Сир" в Тунис обаче, "сегашната акция в Алжир ще сложи край на международната изолация на Франция и ще ускори изпращането на военни и логистични средства от страна на Европа и САЩ за подпомагането на Париж и местните му съюзници във военната кампания в Мали".


В доклад на агенция "Блумбърг" се казва, че "Вашингтон е обещал на Париж да окаже стратегическа подкрепа от логистичен вид, както и със самолети за зареждане на бомбардировачите в полет. Двете столици вече са постигнали споразумение за поделяне на отговорностите, според което Франция се съсредоточава върху военната акция, докато САЩ се заангажират с подкрепа на африканските военни сили в съответствие с решението на Съвета за сигурност. Според руския експерт Максим Юсин, съгласието между Вашингтон, Пекин и Москва за отправянето на военна мисия в Мали, има изключително важно значение в историята на отношенията между трите големи държави. Според него, именно радикалният ислям е заплахата, в състояние да обедини позициите им, тъй като нито една от тази тройка на би искала северно Мали да се превърне в база за обучение и операции на отряди от муджахидини от Кавказ, Афганистан и на уйгурските сепаратисти-мюсюлмани от Западен Китай.


Същевременно, военната операция в Мали под кодовото название "Сервал", предизвика опасенията на голям брой анализатори и наблюдатели, загрижени от възможността страната да се превърне в нов Афганистан. Според публикация на проф. Серж Михайлов в "Журнал дьо диманш", може да се прокара паралел с началото на интервенцията в Афганистан. "Ако Франция съумее да ограничи военните действия срещу терористите, това ще се счита за успех. От друга страна обаче, ако Париж бъде въвлечен в партизанска война срещу ислямски групировки, скитосващи в един регион, който е два пъти по-голям от територията на Франция, нещата могат да излязат извън контрол". Песимизмът се подхранва и от констатацията, че джихадистите са добре въоръжени, след като са се сдобили с част от предоставените от НАТО модерни оръжия за свалянето на режима на Кадафи в условията на последвалия хаос и масовото завръщане на малийски наемници от Джамахирията в своята страна, довели до нарушаване на баланса на силите в нея.


Що се отнася до американската позиция, надделява мнението, че администрацията Обама предпочита да се фокусира върху Сомалия и Йемен, отколкото върху Мали, която е в обхвата на "Африком". Възможно е обаче в бъдеще Вашингтон да прибегне до тайни операции в подкрепа на французите и на бъдещите африкански сили. Американската преса разпространи текст на писмо, отправено от Обама до шефа на генералните щабове Дон Бонер и до Сената, в което се казва, че "американските сили оказаха ограничена техническа подкрепа на френските сили" и че "не сме взели участие в нападението на комплекса, в който бе държан френския заложник, отвлечен от сомалийското движение Ал-Шебаб преди три години".


Според в. "Фигаро",


френските сили водят "втора либийска война"


срещу над три хиляди бойци на ал-Каида и на алжирската въоръжена групировка, която се укрива на тази територия след разгрома й от страна на алжирските правителствени войски. Според същия източник, към тях следва да се добавят и контрабандистите на наркотици и оръжие и емигриралите от Либия туареги с малийски произход. Според френския министър на отбраната, вторият етап на операцията е започнал с разрушаването на базите на ислямистките отряди и че френските самолети са обстрелвали сборище на бойци на "Ансар ад-дин" в град Гао и са убили над 60 души. По негово мнение, нападението е постигнало и другата цел – защитата на Бамако и на френския контингент в малийската столица, чиято численост варира между 400 и 600 души.


Най-актуален обаче е въпросът, доколко Париж е в състояние да спре настъплението на джихадистите в района на Сахел, като се има предвид досегашния им успех, разширяването на обхвата на действията им и ефективността на военните им операции и логистични инициативи. Алжирските наблюдатели са песимисти относно изхода на операцията, припомняйки горчивите уроци, които научиха по време на своята гражданска война от 90-те години, довела до 200 хиляди жертви. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Суверенна държава от Третият свят. Африканска страна. Законно избрано правителство. Бивш френски протекторат.
  На територията и , база на една от великите ядрени сили. Член на Съвета за сигурност на ООН.
  От една година гражданска война. Вътрешен конфликт. Бунтовници / борци за свобода и демокрация /, подкрепяни от ислямски фундаменталисти, напредващи към столицата.

  Правителството на въпросната страна иска помощ от великата сила и я получава незабавно под формата на пряка военна намеса. С въздушни и сухопътни операции.
  Подкрепяни логистично, да речем от САщ.

  Няма ембарго. Няма резолюции. Няма медиен шум,
  международно заклеймяване и сатанизиране на правителството и президента Типе.


  Мали и Франция

  ===================

  Суверенна държава от Третият свят. Арабска страна. Законно избрано правителство. Бивш френско - английски протекторат.
  На територията и , база на една от великите ядрени сили.Член на Съвета за сигурност на ООН.
  От една година гражданска война.Вътрешен конфликт. Бунтовници / борци за свобода и демокрация / , подкрепяни от ислямски фундаменталисти, напредващи към столицата.

  Правителството на въпросната страна НЕ иска помощ от великата сила и НЕ получава такава, като пряка военна намеса. Без въздушни и сухопътни операции.
  И НЕ подкрепяни логистично, да речем от Китай.

  Ембарго. Резолюции. Медиен шум, международно заклеймяване и сатанизиране на правителството и президента Асад.

  Сирия и Русия.

 2. 2 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Ще спре ли "дивата котка" възхода на ислямистите в Мали?"

  Не. Фанатик спирка няма.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 3. 3 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Поздравления към Франция, че се хвана с неприятната, струваща пари и потенциално опасна в дългосрочен план работа по прочистването на района от фанатизираните чалми. Наясно съм, че за да има успех, същото трябва да се прави в много по-голям мащаб от широка коалиция от Западни държави - всички, щем, не щем, сме страна във войната с варварите, или поне варварите ни виждат като врагове.

  И все пак, това е нещо по-добро от съзерцаването на създаването на плацдарм, от който ще бъдем нападани след известен брой години.

 4. 4 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Непрекъснато възникват нови бази на тероризъм- Афганистан, Йемен, Сомалия, сега Мали...

  Чудя се ще има ли край изобщо тази война с ислямистите и дали тя няма да се пренесе тук, в Европа.

 5. 5 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Любопитно

  До коментар [#4] от "marsena":

  А пък какво шоу спретнаха с ''телешкото замразено от фризера''' а.к.а. Осама ибн Ладен и успокоиха американските деца със '' Тероризмът си отиде ,спете спокойно деца...''

  А пък той инат- не си отива и туйто...

 6. 6 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Франция, Франция....Само че вътрешната стабилност на Франция е част от тази на Ес, тоест на всички НАС. Което налага да си зададем най-сетне въпросът: ИМАМЕ ЛИ ОБЩИ ИНТЕРЕСИ В СИГУРНОСТТА и да предприемем нужните стъпки за тяхната защита.

  Включително и изграждане на общи сили и инфраструктура.

  и най-умният си е малко прост....
 7. 7 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Любопитно

  Има един малък парадокс в цялата работа.Режим, който се държи 7 месеца срещу мощна външна агресия /Либия/ или мининмум 23 месеца при ембарго и поток външни врагове/Сирия/ СЕ ТВЪРДИ, че народа ги мрази, а режим, който не можа да оцелее и 5 месеца сам /Мали/ СЕ ТВЪРДИ че е демократичен, т.е. народа го обича.....
  Каква е тая ''магия'' ?

 8. 8 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "kolizej":

  Добре де!
  Каква им е файдата на Франция от всичко това?

 9. 9 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "kolizej":
  Ха ! +++

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 10. 10 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Човек като знае "успехите" на Запада срещу Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Египет и пр. не е трудно да се сети какво ще стане и в Мали.
  Само костомолците пак не са разбрали за какво става дума.

 11. 11 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 65 Весело

  [quote#5:"kolizej"]

  До коментар [#4] от "marsena":

  А пък какво шоу спретнаха с ''телешкото замразено от фризера''' а.к.а. Осама ибн Ладен и успокоиха американските деца със '' Тероризмът си отиде ,спете спокойно деца...''

  А пък той инат- не си отива и туйто... [/quote]

  Като гасиш пожара с бензин винаги така се получава.
  Само в празните картуни на Костовите сектанти има някакъв резултат от "борбата с тероризма". Хехехе.

 12. 12 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Всъщност успехът на ислямистите зависи най-вече от подкрепата на местното население.....има ли я, ако ще Франция да изпрати цялата си армия, пак не може да ги спре, най-много да навлезе във второ афганистанско блато като американците, които поддържат там огромен контингент и харчат милиарди, за да...........контролират големите градове и то с цената на ежедневни атентати....
  Инвестициите трябва да бъдат насочени главно към спечелване на подкрепата на обикновените малийци.

 13. 13 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#8] от "ruzu":

  Франция има дългосрочен интерес да добива подземни богатства в зоната Сахел /Мали/, особено петрол и уран, които ядрения концерн "Арева" от десетилетия получава от съседен Нигер.
  Колко прозаично,нали. Но някой наивник или медия решили да смесват това с ''вълшебната'' дума демокрация.

 14. 14 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#11:"Мильо Лудия"]Само в празните картуни на Костовите сектанти има някакъв резултат от "борбата с тероризма[/quote]
  Жалко най-напред за тях. Някои просто можем да мислим и сами. А то е лесно-четеш между редовете.

 15. 15 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 65 Весело

  [quote#14:"kolizej"]Жалко най-напред за тях. Някои просто можем да мислим и сами. А то е лесно-четеш между редовете. [/quote]

  Има обаче една интересна зависимост. Нападенията са винаги върху страни с природни ресурси, начело с авторитарен ръководител, независим от Запада. И още нещо - по някаква "случайност" там са навлезли китайците, които са инвестирали в разработването на съответните ресурси.
  Иначе медиите раздухват за ислямистка заплаха и пр., което е храна на бедния ум на най-нискочелата част от обществото.

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  [quote#10:"Мильо Лудия"]Само костомолците пак не са разбрали за какво става дума. [/quote]Фанатиците никога не разбират на какво са седнали и от какво са забременели. Войната в Мали не може да се разглежда самостоятелно като нещо отделно ... тя е част от ГОЛЯМА война и има пряка връзка с Афганизтан, Ирак, Сомалия, Судан ... Бархетните револююции из бившия СССР и Арабската пролет и глобалния ислямски тероризъм . Пъзелът е много голям, парченцата прекалено дребни. Ужасът дойде!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 65 Неутрално

  [quote#16:"t'Ankus"]Фанатиците никога не разбират на какво са седнали и от какво са забременели.[/quote]

  Така е, това е бълг. вариант на мириканския реднек, телета доволни от статуквото.

 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  [quote#15:"Мильо Лудия"]И още нещо - по някаква "случайност" там са навлезли китайците, които са инвестирали в разработването на съответните ресурси. [/quote]Пъзелът на новата ВОЙНА се очаква да се разшири и по островите на Южно Китайско море ... където се боричкат още петнадесетина държави ... и Индия включително (вече има зони за сондаж закупени от Виетнам на островите Нань-Ша или Спратлей)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#17:"wolf12"]Сегашното правителство на Мали дойде на власт без избори, чрез преврат и веднага "поиска" помощ[/quote]
  Има ли смисъл тогава да гадаеме кои западни съкращения са помагали на новата марионетка Типе да олапа ''престола'' с днешна дата...

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  [quote#15:"Мильо Лудия"] там са навлезли китайците, [/quote]Идеята на запада е да въвлече Китай във война за ресурси както на времето въвлече СССР да помага на всевъзможни прогресивни сили и партизански движения из цял свят. Запада и Китай използват мюсулманите, както Англия и Франция са използвали индианските племена в битката са Северна Америка. За сега Китай има надмощие в 6 държави в Африка и не се ангажира с войни. Китай печели позиции и в Латинска Америка, а околните държави се въоръжават. И там става интересно !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "kolizej":
  Всичко това ще продължава то постигането на Формулата на основното противоречие на 21-век. За нея имам доста написано, тук само ще приложа "нещо", което и буквално е измъкнато от външен анализ на два български Форума:
  "Според руския експерт Максим Юсин, съгласието между Вашингтон, Пекин и Москва за отправянето на военна мисия в Мали, има изключително важно значение в историята на отношенията между трите големи държави."
  Нямам какво да добавя, освен факторите Индия и държавите на Южна Америка...

 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#7] от "kolizej":

  Освен теб кой друг твърди, че военния преврат е демократичен?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#13] от "kolizej":

  Те това е сведующ. Дали наистина Сахел и Мали са синоними?
  И какво по-точно се добива в Мали, че да подкрепи тезата ти? Няма ли най-после родните ислямо-комунисти да поразнообразите репертоара?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 25. 25 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#15] от "Мильо Лудия":

  Египет, дето го спомена, идеално се вписва в твърдението ти. Сомалия тоже. Йеме пък ептен.
  Да не се повтарям де, ама малце разнообразие може ли?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 26. 26 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#2:"Питанка"]"Ще спре ли "дивата котка" възхода на ислямистите в Мали?"

  Не. Фанатик спирка няма. [/quote]
  Има, има! На 2 м. под земята! Там и полезни неща почва да прави-храни червеите

 27. 27 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Любопитно

  [quote#22:"dimko"]Всичко това ще продължава то постигането на Формулата на основното противоречие на 21-век[/quote]
  И баналния извод за магаретата и атовете. Е ,магаретата /между които и Мали, и България/ могат само да реват жалостиво ,докато гледат как ат вилней над бащино им огнище.

 28. 28 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#24] от "Цецо":

  The Sahel covers parts of (from west to east) northern Senegal, southern Mauritania, central Mali, southern Algeria and Niger, central Chad, southern Sudan, northern South Sudan and Eritrea

 29. 29 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Весело

  Повече от 100 журналисти от Франция и още два пъти по толкоз такива от цял свят са били на място да отразяват бляскавата победа на Френската армия над местните аборигени.
  Майтапът е невероятен. Всичко е заснето. И започва сега големия бъзик вече по няколко СМИ. Филма “Ало-ало” ще ви се види връхчо на сериозността в жанра, в сравнение с потресаващо-комедийния заснет суров документален материал.
  Ето за какво става въпрос:
  Като се почне от изсипването на легионерите от хеликоптерите в Бамако, та до ден днешен, когато отвориха шампанското, заснетите сцени на “освободдаването” на Малийските градове са едни и същи – ето ги подредени по време:
  ГЛАВА ПЪРВА “Атакаааа”
  (1) Понеже журналистите още на първия ден уразумяха, че няма никакви сражения и туарегите са изчезнали по околните пясъци, тия тарикати се изсипваха с камерите си в предначертаното за освобождаване градче още преди да се дотътрят френските легиони и заемаха снимачни позиции;
  (2) Снимачните екипи веднага биваха обкръжени и атакувани от орляк невероятно любопитни хлапета, които бъркаха в обективите на камерите и дърпаха да откачат всичко недобре закрепено;
  (3) Навлизат войските – първо французите, след тях обоза от местната лоялна армия. Френските войници представляват чудна гледка. Некакви странни двукомпонентни същества, уподобяващи нещо средно между марсиянеци жаба.. Вътрешната компонента (тая дето е създадена по божие подобие) представлява един обилно изпотен и прегърбен от тежестта на външната компонета француз. А външната компонета е една още по-чудновата гледка от няколко пласта джобове, каишки и ципове, връзки и ремъчета, под които едвам се вижда многопластовата бронежилетка. Този моден ансамбъл се допълва от каска, накачулена с антените за индивидуална връзка, предпазния шлем и уреда за нощно виждане. Част от журналистите откровенно се кривяха от смях и пускаха в ефир дзверски бъзици и едри планове на измъчените от зверския пек войници и накачулените на каските им уреди за нощно виждане. Целия този ансамбъл е обрамчен от невероятна пушка, със накачени по планката “Пикантини” всичко което може една милитари-дизанерка да си измисли – лазерен целеуказател, подцевен гранатомет, снайперска оптика .... абе швейцарско ножче с лъжица.
  (4) При вида на храбрите французки легионери, накачулени с толкова много интересни и стърчащи във всички посоки джаджи, ятото от весело пищящи хлапета загубва интерес към заелите позиция от двете страни на улицата журналисти, които снимат триумфалния марш на френските легиони и се юрват да се катерят върху освободителите, които мъченически се опитват да си запазят поне чатст от обмундироването си. Страшно. Палавите ръчички на токущо освободените хлапета пребъркват всички джобове, изчезва всичко, което става за ядене, или е лъскаво, или може да се откачи. Възрастната част от освободеното население продължава да се занимава с обичайните си занимания – клечи до някой дувар или гледа разсеяно към светлото бъдеще, респективно в една точка.
  (5) След строя на френските легиони, по улицата крачи обозът – това са местните войскари. Преди всяка маршова инвазия в съответния град френските началства извършват проверка на обмундироването на тая въпросната войска и всеки път ги преоблича наново, с цел да придобият поне някакъв приблизително милитаристичен външен вид. И всеки път на излизане от съответното освободено градче, се оказва, че минимум половината от дрехите им липсват, за сметка на което пък по-заможните граждани от освободените се гичинят по гезмето с чистак нови комуфлажни гащи или потници.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 30. 30 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Весело

  ГЛАВА ВТОРА “Живота във окопа”
  (1) Както описах в предходната глава, разполагането на снимачните екипи, маршът на легионите по триумфалните арки от палмови клони (шегичка) и препускането на местните ескадрони на обоза – всичко туй протича без един изстрел и бурен интерес от страна на малоетното освободено гражданство.
  (2) Сега започва удържането на позициите, което става как ? – Ами по стандартната окупационна тактика – блокпостове. Това са ограждения от чували с пясък и отгоре навес. Пясък – дал Аллах. За навес се ползва навес от някоя колиба на заподозрян в колаборационизъм с туарегите гражданин.
  (3) Тука французойците допускат първата си грешка – оставят част от обоза от местната войска да контролира освободеното градче, чрез тези блокпостове.
  (4) През деня няма произшествия. Слънцепек дзверски, аскера спи кротко под навесите зад чувалите с пясък до залез слънце. Освободеното население се мотае и нехае.
  (5) Обаче след настъпването на ноща, аскера се надига и след кратко почесване, пощене и размазване на наскачалите ги бълхи се изнизва от блокпостовете и плъпва из градчето, като се отдава на експроприяция на експроприаторите.
  (6) Експроприатори тук го играят собствениците на магазини и по-нормално изглеждащи къщи. А експроприирано го играе съдържанието на въпросните търговски обекти;
  (7) След изпразването на рафтовете от всичко, което става за пиене и ядене, освободителите се прибират пак да спят в блокпостовете си, със напълнени за пръв път в живота си кореми.
  (8) Понякога довтасват комендантски от френските части да въдворят ред и да защитят освободеното население от освободителите, обаче винаги след дъжд- качулка, или както е по точно за региона след пек – сламена капела.
  (9) Наконец освобождението е факт. Туарегите са се чупирали отдааавна в Мавритания и катадневно оповестяват, че при войната са се сражавали толкоз начи хитро, че не са дали нито един убит. Французойците са разделени на два лагера – едните викат айде да се махаме, че с тия партакеши, кевларени въшкарници и пенснета за нощно виждане, и тия марсиански антенки станахме за тестис на цял свят, другия лагер вика, абе как ше се махаме, виж ги тия от обоза, дет ги въоръжихме ше оберат и последните дрехи на цивилните, те и без туй половината щрапат по песъко, кой без гащи, кой топлес.
  (10) Само по-големите лапещаци, които са иззели от по-малките скокливци откраднатите снайперски оптики се дивят – как като гледаш през единия му край, унуй място на Айшето то земе че стане гулееемо гулемо – кат орелско гняздо, а пък кат го гледаш през другия му край става миниятюрно, кат зеницата на колибри. Шейтанска рабута – умеят ги тез фокуси френците.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 31. 31 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Мониторинг, обструкции, дислокиране, интервенция, суспендиране, структура, превантивно, регион, вербалната ...Уф! На автора му е простено, въпреки че от 35 години се води като български журналист и анализатор. В Дневник няма ли редактори, да редактират подобни бисери? Или считат че така е по...интерестинг?

 32. 32 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#3:"the_sceptic"]Поздравлния към Франция, че се хвана с неприятната, струваща пари и потенциално опасна в дългосрочен план работа по прочистването на района от фанатизираните чалми.[/quote]
  Респект на френското правителство и от мен, въпреки че причините в случая са бая егоистични за Франция Но винаги могат да цитират инспектор Маклейн ("Умирай трудно", ако ги ги питат защо го правят: Някой трябва да го направи!

 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#28] от "kolizej":

  С други думи от Атлантическия до Червено море на юг от Сахара. Според теб препокриващ се с Мали.
  Та какво полезно има в пущинака в Мали?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 34. 34 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#29] от "PlamenVarna":
  До коментар [#30] от "PlamenVarna":

  Разсмя ме яката, мерси

 35. 35 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#33:"Цецо"]Та какво полезно има в пущинака в Мали? [/quote]
  Уран, пише го в статята.

 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#35] от "gabarkov":

  Пише:

  в частност в Нигер, където от десетилетия насам френската мегакомпания "Арева" има концесия за рудодобив. Урановата руда от този регион захранва една трета от атомните реактори на Франция.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 37. 37 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Няме избор - ислям комунизма трябва да бъде изкоренен от лицето на Земята във всичките си разновидности. Защото ако не се месим просто един ден войната ще дойде на наша територия. Никой не иска да се забива в блата като Мали , Афганистан и Либия , къде ще гониш ислямисти с десетки години , но нямае избор.
  Наш цивилизационен дълг е

  15.02.1989 - 07.02.2018
 38. 38 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Весело

  До коментар [#36] от "Цецо":

  Когато бяха в Кот Д'ивоар обясняваха ,че са там заради какаото и кокоса , понеже Брегът на слоновата кост били износител номер едно

  15.02.1989 - 07.02.2018
 39. 39 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  От няколко дена рзмишлявам и се чудя защо Франсетата се намесват в Мали, заради ресурсите? Заради колониалното минало? Влияние?

  В началото не се получаваше, но сега мисля съм напипал нещо, което придобива форма и има реални политически и икономически смисъл...

  Политикономическа конюнктура:

  1) Либия, беше държавата която заедно с ЮАР даваха най-много пари на разните Африкански съвети, общности и т.н. десетки, стотици милиярди петродолари бяха раздадени от Джамахирията последните 30-40 години. След падането отвисоко на Либия, с активната помощ на Франция и Сарко в ролята на Юда, барабар с целувката се появи вакуум. Природата вакуум не търпи... съответно наизлезнаха всякакви мракобесни радикално ислямистки опортюнисти от всякакви миши и гнъсни дупки.

  2) Китай, Индия и САЩ са се захванали в една изтощаваща ги един друг икономическа инвазия на Африка, последния континент без значителен аутсорсинг особено в частта на Юг от Сахара (Северна Африка, вече е използвана но там нито населението нито възможностите са много големи, 130-150 Млн. население, Френски, Италиянски и Немски конгломерати вече са там и са наложили, модел, близък до този, който в момента се налага и у нас).

  3) Франция, нито има ресурси финансови или други да се вмъкне в играта на големите, но има примера на овехтелия имперски лъв и последните му ревове-ултиматуми пред ЕС (достойни само да се подсмихнем и да се надяваме, че вълната ксенофобия заляла Албиона е само временнна). Франция има и друг проблем днес, силно дестабилизирано от небалансираната политика на Десните в последните 10-на години, задъхваща се социална система и емигранти, които не са асимилирани.

  Действия на френския политически елит и действия на световния политически елит:

  1) Явно е, че има съглашение на високо равнище от всички политически среди във Франция за поне първоначално съгласие с този хазартен ход на Оланд. Новия президент, социалист - само по определение, реално, той е от толкова време във високите етажи, че е по скоро апаратчик технократ, отколкото реално проповядващ социалистическите идеи. Оланд се оказа добър играч на покер, отправи един сериозен блъф, към цялата световна общност погази не една международна спогодба, както и френски закони... с презумпцията, че победителите не ги съдят. Някои от политическите му опоненти вече направиха заявка да положат главата му на дръвника но някак си вяло, и само като застраховка.

  2) Действията на Френската армия, с малък контингент, явно изключително добре подготвени бойци, с далеч по-малко ресурси както електронни така и технически от това на което сме свикнали напоследък, нагледно показаха как се действа решително, бързо, резултатно. Сега вече има и макар и процедена през зъби, подкрепата на САЩ, както и на другите западноевропейски държави. Русия, за пореден път вече затвърждава, че е много силен регионален играч, но в Африка, където се изисква да си глобален играч или с експанзионистична външна доктрина Русия просто не е силен фактор.

  3) Подкрепата на другите държави, Африканската лига и другите Африкански организации към момента подкрепят, макар и не така масово както се искаше на Франция с военни контингенти и легитимизират по този начин Френската офанзива в Мали.

  Всички, краткосрочни цели са постигнати от Франция, тактическата брилянтност на упражнението в Мали тепърва ще се оценява от политиците, историците и военните. Но факта е, че Франция навлезе в играта за преразпределение на ресурсите на Африка, по невероятен и хазартен начин възползвайки се максимално от грешките както на своите партньори от НАТО така и от настоящото политическо положение.

  А сега какво следва? Ето тук обаче е скрит най-тежкия и труден за решаване проблем, САЩ вече няколко пъти точно тук настъпиха мотиката от обратната страна (Ирак, Афганистан, сега и с подкрепата към Арабската пролет). Франция е доказала, че за разлика от други държави, може да ползва както тоягата така и моркова (интеграцията на Баските). Силното социално общество имащо за ценност и равенстото, дава допълнителна сила във външната политиката на Франция. Сега е важно, как ще протекат преговорите с Африканските държави за подкрепа и запазване от френска страна само на мониторин и кординация на високо ниво, както и подсигуряване на подкрепа и легитимност от световния политически елит.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 40. 40 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Само комунизма разказваше играта на ислям-капиталистите и ги бяха навряли в миша дупка и не смееха да гъкнат

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
 41. 41 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#29] от "PlamenVarna":
  До коментар [#30] от "PlamenVarna":

  10000 х +++++++++++++++++++++++++++++++
  Рядко точно и пределно реалистично възпроизвеждане на поредната френска "победа"....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 42. 42 Профил на yann89
  yann89
  Рейтинг: 221 Неутрално

  СЕДЕАО е ЕКОВАС на френски умници, а не Организацията за мир и сигурност на Западна Сахара! Не намесвайте Западна Сахара в цялата работа, там проблемът е съвсем друг и касае Мароко. СЕДЕАО означава Communauté économique des États de l'Afrique de l'Ouest - Икономическа обюност на страните от западна Африка (Economic Community Of West African States (ECOWAS). Отделно се казва Ал Кайда в ислямски магреб, а не в арабски магреб. Проверявайте си източниците.

 43. 43 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#1] от "kolizej":

  Че кога не е било така!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 44. 44 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Весело

  Пущинаци било имало само в Мали и Буркина Фасо, шляпат форумните чукчета и наковални.
  Абе чукчи,
  (1) Мали притежава значителни запаси от залежи на злато и е в т.нар. "златен пояс" - Сенегал - Гвинея -Гана - Мали - Буркина Фасо - Нигер - Нигерия - Камерун.
  (2) Освен злато, има доказани залежи от петрол, природен газ, фосфати, боксит, мед, диаманти и други скъпоценни камъни;
  (3) Мали именно е третият по големина производител на злато в Африка след Гана и ЮАР - ОФИЦИАЛНИ , но неизвестни единствено на форумните чукчи данни;
  (4) В западните части на страната пък са открити залежи на уран;
  ---
  И какво стана в един прекрасен ден ?
  -Правителството на страната реши да започне - то да разпределя правата за добив на полезни изкопаеми.
  ---
  А на следващия, след гореописани "прекрасен ден" какво стана ?
  - Ей туй стана - освобожденье на туй нещастно населенье.
  ---
  И що тъй бързаха французойците толкоз ?
  (1) Ми щото италианската ENI напира да разширява инвестирането от север-навътре. При полоожение, че вече си откъснаха северните райони на Мали, докато французойците и французойките се надаха на петроло-газова далавера от войната срещуЛибия;
  (2) Китайци и индийци напират откъм Нигерия, да си продължат с добива на уран, чиито залежи не спират на Нигерийско-Малийската граница, за велико учудване на форумните чукчи, които ако изобщо четат нещо, то е само "дневник"
  (3) Германската фирма Pearl Gоld AG вече е стъпила в едно от богатите златни находища и трескаво провеждаше корупционни разговорки с правителството, да стъпи и с другото си краченце в съседния златоносен участък.
  ---
  Ама форумната чукча си бърка в носа, и пребивавайки в перманентното си състояние на безгрижна неграмотност си задава реторични въпроси - Ми какво пък има там у тез пущинаци, бе. Айде пак набедиха запада, пък той само оди самопожертвувателно да освобождава народите по земните кълбета. Пфуй дамусеневиди макар неблагодарниците му неедни дамусеневиди, пфуй..

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 45. 45 Профил на yann89
  yann89
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#44:"PlamenVarna"]Нигерийско-Малийската граница, [/quote]


  Нигерия няма обща граница с Мали. Нигер има.

 46. 46 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Има доста проблеми! Туарегите, като начало. Трябва да им се осигури че ще имат държава. И да могат да си я организират!! Все пожелания... Ислямистите са отлично организирани и платени. Засега само са разпръснати, не и унищожени. Имат и добре организирана подкрепа. Освен Франция, няма кой друг да им се противостави! Като се има предвид, че никой досега не е печелил партизанска война, нещата могат да оттечат в канала много бързо. Единствената надежда е, че малийците изповядват друго тълкуване на исляма!! Ако франсетата го подкрепят и създадат бизнес на местните, може и да успеят. Проблем за Франция е и това, че ислямистите не са само в Мали!! Ще видим какво ще предприемат в близко бъдеще...

 47. 47 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#34] от "gabarkov":
  До коментар [#41] от "appen 13":

  Тия гащати петли за друго освен за бъзик не стават. Има невероятни кадри по френските СМИ - със масово отваряне на шампанско в Париж, и буйни победни възгласи на размахващи у въздуха пуцалата си потни елитни спецчасти, при "завземането" на всяка поредна колибарска маала у Мали, и тези кадри (поради бързане всяка телевизия да изпревари конкуренцията) веднага след това последвани от репортажи на френски журналисти, които със зле прикривана досада и разочарование съобщаваха, - "нямаше нито един изстрел"
  Направо Ватерло и Бородино накуп.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 48. 48 Профил на true
  true
  Рейтинг: 594 Любопитно

  [quote#33:"Цецо"]Та какво полезно има в пущинака в Мали?[/quote]
  Освен споменатите ценни и редки метали,
  НЕФТ и ГАЗ.
  Виж как са разпределени вече концесиите, всичко на север от Бамако:
  http://www.faz.net/polopoly_fs/1.2024805!/image/2999958129.jpg_gen/derivatives/default/2999958129.jpg
  Това са фирмите получили концесиите:

  Sipex(Sonatrach) Algerien
  Eni Itallien
  Sphere petroleum Katar, SaudiArabien
  Heritage Oil, Canada
  Selier Energy Canada
  Petroma Canada
  Glencore Schweiz
  Moh Oil Pvt.Ltd Indien
  oranto international petroleum limited Nigeria
  Afex Global Южна Африка

 49. 49 Профил на true
  true
  Рейтинг: 594 Любопитно

  И този нефт и газ трябва да Достигне Европа по някакъв начин.
  Тук всичко зависи от Алжир, който има по голямата част от пипелините готови и новият проект
  "ТрансСахара" .
  Виж картата:
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gas_pipelines_across_Mediterranee_and_Sahara_map-en.svg
  Дали трябва да бъде "демократизиран" Алжир?

 50. 50 Профил на true
  true
  Рейтинг: 594 Любопитно

  "ТрансСахара"

  Проектът е подписан 2009г, между Алжир(45%), Нигерия(45%) и Нигер(10%).
  3 оператори нямат голямо желание да включват други в проекта.
  Газпром е напред, досега официално само Газпорм е водил преговори с NNPC , държавната нигерийска фирма за строеж на рафинерии, пипелини и газови централи , 2млд.$ договор.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8132823.stm
  Може би затова Русия сега подкрепя Франция в Мали.

 51. 51 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Само на мен ли ми прави впечатление думата ураний?

  Amizade
 52. 52 Профил на true
  true
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Изборът на името на операцията

  Дивата африканска котка "Сервал" е изключително успешен ловец, около 60% от нападенията въвху плячката са успешни, докато при леопарда 38%, а при лъва 30%.

  Друго характерно за "Сервал" е скоростта на "маркирането" на регионите за лов до 11кв.км, резултатите от едно излседване:
  За 12 часа , всеки час по 41 "маркировки".

  Какви Региони ще "маркира" Франция за себе си, докато се бори с терористите?

 53. 53 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#47] от "PlamenVarna":

  Кажи нещо за Черешовото топче, бе!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 54. 54 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Интересно ми е автора от къде е копирал това, или сам го е измислил:"...

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 55. 55 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Опс, нещо се обърка в предишния коментар.

  Интересно ми е автора от къде е копирал това, или сам го е измислил:"... Според повечето наблюдатели, пустинният терен и слабата заселеност на тези територии превръщат северната част на Мали в още по-труден терен от Афганистан..."

  Едва ли има по лесен терен за наблюдаване, и евентуални нападания над вражески групи, от слабозаселен пустинен терен. За разлика от планинския терен на Афганистан.

  И още нещо, Сен Сир е във Франция. Не в Тунис, както пише в статията: ".... Според професор Филип Понс от военната академия "Сен Сир" в Тунис обаче..."

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 56. 56 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Весело

  [quote#47:"PlamenVarna"]Тия гащати петли за друго освен за бъзик не стават. Има невероятни кадри по френските СМИ - [/quote]
  Не бих нарекъл Чуждестранния Легион "гащати петели"Но твойте коментари №29 и 30 са трепачи!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 57. 57 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#29] от "PlamenVarna":
  До коментар [#30] от "PlamenVarna":
  Велик коментар++++++++++++++++++

 58. 58 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Франция изведнъж се оказа в позиция да "слушка" Алжир, ако иска да удържи положението с ислямистите в района. Всички западноафрикански сили се ослушваха, когато Франция ги молеше да се намесят с войски в Мали, също и най-вече Алжир. Един вид: "сърбайте си попарата, след това което натворихте в Сирия и Либия".
  Саудитска Арабия и САЩ финансират радикализирането на исляма в бившите съветски републики и Кавказ, за да дестабилизират Русия, а така също работят, за да създадат "ислямска дъга" около Европа и да я сринат. Затова и САЩ не желае да помогне на Франция, а от кумова срама обещава незначителна и ненавременна помощ.
  Въпросът е кога Франция ще проумее, или по-точно ще приеме факта, че САЩ действат против интересите на Европа.
  Оня ден Камерън и саудитския министър на външните работи се срещнаха в Алжир. За какво ли се опитват да придумат Алжир?

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 59. 59 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#56] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  До коментар [#57] от "Irina":

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 60. 60 Профил на l.martiniov
  l.martiniov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  CEDEAO не е организация за сигурност и сътрудничество, а е Икономическа общност на западноафриканските държави.

 61. 61 Профил на SELECT * FROM DUAL;
  SELECT * FROM DUAL;
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Ако може да се вярва на тази информация --> http://pan.bg/view_article-49-15343-Dnes-Prez-letishte-Sofiq-se-iznasq-oryzhie-za-Mali-Boepripasite-sa-na-Dunarit-ili-na-VMZ-Sopot.html , явно и БГ фирми имат далавера от конфликта там... Важното е да се пуца, пък кой срещу кого и за какво... на кого му дреме

  Veni.Veneri.Vamoozi or Veni.Vermini.Vomini? That is the question...
 62. 62 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Толкова специалисти пишат тук , та не знам дали да се обадя и аз . Някой от вас ходил ли е по тия места ? Следите ли местната преса ?
  През 1992 година алжирската армия въведе военно положение ,разтури партиите и върна молещите се обратно в джамиите. Още нямаше Ал Кайда. Просто фанатици от Зеления Интернационал , основан още през 80-те години в Судан. Последваха години на въоръжена борба. Наскоро проведоха отново свободни избори. Ислямистите взеха 5 % и вече не са фактор.
  След отстраняването на Бен Али в Тунис се проведоха избори чрез заявки. Гласуваха 300 000 партийни членове от 10 млн население. Ислямистите взеха ръководните постове. Сформира се народно събрание за съставяне на конституция и провеждане на редовни избори. В ход е съставяне на широк фронт от нерелигиозни партии. Десетина дни преди френската инвазия писаха , че по южните граници на Магреба сноват въоръжени групи на Ал Кайда. Проведоха консултации на трите страни - Алжир, Тунис и Либия за обща борба. САЩ дадоха сателитни снимки и откриха два лагера за тренировки на бандитите. Тунис изпрати 5000 войника плюс джандармерия по границите си.
  Разгромът на тези банди е необходим поради близостта на страните от Магреба до Европа. Едно море ги дели. Никак не може южният бряг на Средиземно море да се държи от Ал Кайда.

 63. 63 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#31] от "gabarkov":

  [quote#32:"gabarkov"]Респект на френското правителство и от мен, [/quote]

  Цитираните от Вас чуждици, използвани от автора, не са по-дразнещи от това "респект", което използвате в следващия си коментар. Масово е напълзяло форума и явно се смята за "вери респектабъл" да се използва.

  'Let light surround you' Dream Theater
 64. 64 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#39:"Capricornicus"]съм напипал нещо, което придобива форма[/quote]
  И размер? )

  'Let light surround you' Dream Theater
 65. 65 Профил на dunkan
  dunkan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#28] от "kolizej":

  Не знам дали можеш да си го представиш, но в случая с Мали, точно равния пустинен терен е яко в полза на всяка съвременна западна армия. 1 джип като се нагрее в пустинята, цяла нощ ще свети като знаменце на инфрачервените камери. Това да не са ти високопланинските части на Афганистан - със стръмни склонове, дерета и пещери? Вий ислямо-комунетата по-добре отсега се гответе да виете в защита на всички невинни борци за свобода из Мали и околностите. Никога повече не могат да се надяват на нещо повече чалмите там: франсетата усетиха мириса на лека победа, а още не са почнали. Тепърва ще имаме големи успехи срещу чалмите там. А и различите магребски групировки още не са се изпокарали. По-добре свивай знамената на ислямо-комунизма и се преориентирай към тюркието!

 66. 66 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#63:"ariel28"]Цитираните от Вас чуждици, използвани от автора, не са по-дразнещи от това "респект", [/quote]

  Мерси за тайминга на Вашата интервенция, и както и за превантивната вербална обструкция, резултат на мониторингирането на моите постинги, и за респетираща структурно критикаВъпреки това не планирам да си суспендирам акаунта в тази медия, нито да дислокирам коментарите си в друг сайт, или друг регион.

  Да Ви уведомя, че за разлика от автора на статията, претендиращ да бъде български журналист, и получаващ хонорари за статиите си в медии с редактори (които би трябвало и да редактират статии, не само да модерират коментари), аз съм редови потребител без подобни претенции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK