Хулиганите се развихриха!

Карикатура на Иван Кутузов от април 2010г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от април 2010г.Има една много хубава книга, издадена в България през 1995 г., на американския писател на бестселъри Уилям Дийл – "Хулигани", в която се разказва за полицаи, бивши военни от Виетнам, които, вбесени от безнаказаната наркопрестъпност в САЩ в началото на 80-те години, започват да изтребват мафиотите.


Дали случващото се днес в страната наподобява сюжета на книгата? Нали управляващите сектор "Сигурност" си плюха в устата да категоризират опита за убийство на Ахмед Доган като едро хулиганство. Хулиганство ли е разстрелът на Златко Баретата пред съдебната палата? Хулиганство ли са стотиците палежи, грабежи, които вече се превръщат в естествен фон на живота на българските граждани?


А
не е ли хулиганство харченето на над милиард лева за сигурност,


без гражданите да се почувстват поне малко в безопасност?


Бъбривите ръководители на сектора, които се обиждат, когато друг вземе думата по проблеми на сигурността, вече четвърта година зомбират хората чрез ежедневно заливане с митове за спокойствие, благоденствие, ликвидиране на организираната престъпност. Методологията на Кашпировски, ашладисана с основните принципи на Гьобелсовата пропаганда, като че подейства за кратко.


Всеизвестно умни хора започнаха да говорят по медиите, че е вярно, че битовата престъпност се е засилила, но при това правителство е постигната победа над организираната. На въпроса да посочат някакъв видим успех те се затрудняваха с отговора, защото всички героични арести завършиха с не толкова героично освобождаване.


Триумфалното влачене на задържани "под дулата на дружелюбните маузери", както се изразяваше Бабел, като правило завършваше с тихичкото им, по терлички, измъкване през задните изходи на правосъдните институции. Самите вождове в сигурността, когато стане дума за Победата


шикалкавят с единични случаи на произнесени присъди


(защото обичали да говорят с факти!), които, ако трябва да сме точни, често са получени в наследство от предното управление. За освободените – виновен е съдът, който отказва да се бори с престъпността.


Наивистичното убеждение на бонзите в сферата за безопасност, че всички като единен юмрук трябва да въстанат срещу престъпността, са резултат от дълбоко сталинистката им вътрешна същност и трогателното им правно и общо невежество. Те така и не можаха да разберат, че съдът не може да взема страна. Че са важни доказателствата, а не вътрешната убеденост на различни полицейски чинове.


В техните непробиваеми с газов пистолет кратуни всички трябва заедно да се обединят срещу лошите. А лошите са тези, които те не харесват! Фразата на Лидера "Който не харесва Цветанов, е мафиот!" обяснява концепцията за успешната борба с престъпността днес – който не е с мен, е против мен. Тъй като огромна част от гражданите не харесват Цветанов, то те са мафиоти. С гражданите мафиоти сме се справили – гладни, безпарични и без работа, те са натикани в миша дупка и не смеят да гъкнат (с изключение на подбуждани и манипулирани от враждебни политически сили младежи, задръстващи ремонтираните и открити от Вожда градски артерии). Следователно сме се справили с мафията! Гражданите – кучета ги яли! (Това от поговорка се превърна в действителност през последните години.)


Смело, просто и ясно, логически издържано умозаключение...


Два чудовищни случая на антидемократичност и безхаберие в сигурността 


случили се в рамките на седмица, пропукаха тънкия лед на фалшивата магистрала към безгрижното бъдеще. И слепите разбраха видимото за експертите, за което те сигнализират вече години. Театралните постановки и филмовите сериали не са действителността. Те, освен че се опитват да заменят реалността с желана от управляващите илюзия, са изключително опасни с това, че повярвалите им са беззащитни спрямо ежедневния престъпен натиск. Стара латинска поговорка казва: "Предупреден – значи въоръжен".


Едно управление, хвалещо се с ликвидирането на поръчковите убийства, започна със знаков разстрел – на  радиоводещия Боби Цанков в центъра на града, пред бодигардове, граждани и видеокамери, а краят му е белязан от друг кървав разстрел – на стотина метра от първото – пред Съдебната палата. Така даоисткото разбиране на кръга като идеална форма и индийското – за нулата като прекрасно число, получи своето утвърждаване като любимо философско направление на ръководещите борбата с престъпността.


Опитът за убийство на политически лидер пред очите на милиони зрители бе оскърбително за хората категоризиран като хулиганство. Нещо, което ето така, между другото, се е случило. Някаква, макар и странна, шега. Оръжието не било годно. От пипера Доган най-много да се разплачел (а защо не направо да се разсмее?). Всъщност случилото се е емблема на битието на този управляващ екип.


Замазване, размиване, замитане под килима


на всичко, което не им угодно. Замяна на видимото за всички с фалшиви и зле изградени конструкции. Обида от това, че хората не вярват на откровените лъжи.


Никой от твърдящите, че с газов пистолет не може да се нарани човек, не посмя да си постави черепа на изпитание. Проведените експертизи върху свинска глава показаха, че газовият пистолет не може нищо да ѝ направи. Експертите удобно премълчаха, че челният изстрел с пистолет "Макаров" също не може да пробие костта на свинския череп - нещо отдавна известно на гражданите от ритуалните коледни гонения на прасета.


Характерното за "победата" над поръчковите убийства и организираната престъпност е присъщо и на всяка друга възхвала на днешните управляващи. Ежегодните доклади на международните организации, които ясно дават да се разбере, че опитите за хипнотично внушение са неуспешни, са категорични и определят отношението на ЕС и ЕК към България. Организирана престъпност, небивала корупция, лавинообразно нарастваща ежедневна престъпност представляват характеристиките на битието в страната.


Остава волята. Голата воля да се управлява на всяка цена, без знание, без умение, безкритично и безхаберно. Волята да се изкарва черното – бяло и обратно, стига това да е изгодно. Волята да се колекционират апартаменти, скъпи костюми, часовници, пури, телефони "Верту", всичко приятно за ползване и притежание.


В светлината на всичко това като че става очевидно: организираната престъпност не е ликвидирана. Тя е овладяна!


* Николай Радулов е преподавател в НБУ, бивш секретар на МВР в правителството на ОДС.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Учудва ме факта, че знакови бандити с присъди се разхождат на свобода.
  1. Е как така става тази работа хем имат присъди пък хем са на свобода ???
  2. От кого зависи те да са на свобода и срещу, какво ???
  3. Ако бяха прибрани на "топло" веднага след произнасянето на присъдата на първа инстанция щяха ли да са на по-сигурно място, за да не се получават такива изпълнения като последния случай ???
  4. Защо на такива екстри не се радват една камара други осъдени или тези екстри са само за една шепа хора тук ???

  Аз мисля, че съдебната система трябва да бъде реформирана изоснови. Трябва да се реже да здраво, ако е необходимо 90% от тази система да се поднови. Но не мисля, че това ще стане, защото никой от политиците няма да рискува да нагази в дълбоките блатни води.

 2. 2 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Всички мафиоти, които не харесват Цветанов, да гласуват с + за този коментар!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 3. 3 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Аз мисля, че съдебната система трябва да бъде реформирана изоснови. Трябва да се реже да здраво, ако е необходимо 90% от тази система да се поднови.

  Но не мисля, че това ще стане, защото никой от политиците няма да рискува да нагази в дълбоките блатни води.

  ..............

  Първото изречение, уважаеми е добре...но второто показва, че ти не вярваш, че това може да стане.....което обезсмисля целия ти коментар....което показва, че ти, си си "почесал само пръстите" малко, и толкоз.....

  Искам да кажа по-добре не товари повече аудиторията с коментарите си!!!

  сократ1
 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Не са много хората в България - естествено вкл. и в тези форуми - които да са чували за и знаят какво е "разпределение на властите".

  Бога ми, очевидно сам Цветанов е един от тях, но това е друга тема. Не маловажна, но е друга.

  Докато мнозинството българи не разбират защо правителството не може ( и не трябва да може!) да контролира и МВР, и прокуратурата, и съда , и слага всички тях под един етикет "държавата" ще е съвсем естествено същото това правителство (или всеки друг) да се възползва от ситуацията.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Краткия коментар по статията е ...Да направиш от мухата слон!!!!

  сократ1
 6. 6 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#4:"Боби Колев"]Докато мнозинството българи не разбират защо правителството не може ( и не трябва да може!) да контролира и МВР, и прокуратурата, и съда , и слага всички тях под един етикет "държавата"[/quote]

  ++++++++++

  Адмицрации за коментара!

  Моралът не е порок!
 7. 7 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 649 Неутрално

  [quote#1:"ermahttt"]3. Ако бяха прибрани на "топло" веднага след произнасянето на присъдата на първа инстанция... [/quote]
  Какви глупости пишеш? Според теб какво означава 3-инстанционното правораздаване? Или ще кажеш "престъпниците" да ги окаушват веднага след обвинението, прочетено пред телевизионните камери?
  Но може да се направи друго. Напр. датата на заседанието на втората инстанция да е най-много след 4 седмици от постъпването на жалбата, или семица след представяне на болничния лист.
  Хубаво е, че се появяват подобни статии. но още по-хубаво ще е по написаното по-горе да коментират самите Борисов и Цветанов, защото накрая се оказва, че от ЕК ЗА ВСИЧКО ИМАТ ПРАВО, ЗА ВСИЧКИ ЗАБЕЛЕЖКИ В ДОКЛАДИТЕ СИ.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1752 Весело

  Е, чак пък хулиганство... малко пресилено бе, бай Радулов. Тук всички знаем, че стрелбата по Доган беше израз на ярка гражданска позиция на български, подчертавам, български патриот. И всички знаем, че матряла-почвеник горчиво се тръшкаше дето Доган е останал недогърмян. А младопатриотът Октай беше припознат за народен герой не само от режима на тиквите, ами от целокупния държавотворен етнос. А ти, хулиганство. Нема се обиждаме.

 9. 9 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Най- важния проблем е, че всички институции в БГ са се превърнали в една обща "Регистратура", след която документацията потъва в небитието. На изхода са едни услужливи медии, които са арена на обвинения и лъжовни обяснения в които ни обясняват "Колко добре си живеем"!
  Това е ... Настоящето е ясно!
  Трябва да помислим за бъдещето!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  Правиотелството НЕ ЖЕЛАЕ да победи организираната престъпност, защото е неин обслужващ персонал.

  Аксиоматично твърдение в политическата наука е, че всяка държава, която заслужава името си, е по-силна от престъпността на своя територия. Ако една държава не може да се справи с някакви нагли мутри, които паркират пред чалготеката на трамвайната линия и сутрин трамваят ги чака да си допият, за да мине - това не е държава.

  През последните 12 години, откакто започна шеметното изкачване на Бойко Борисов по стъпалата на властта, за да стигне до върха на властовата пирамида, няма разкрито НИТО ЕДНО поръчково убийство, повечето от които - сигурно над 100 - се случиха по негово време.

  Държавната власт в България е редуцирана до обслужваща функция по отношение на престъпността.

  Мястто на прокуратурата, г-н Боби Колев, не е в съдебната система, а в изпълнителната власт. Затова сега разделение ва властите в България НЯМА.

  Сега очаквам кратките ми бележки да бъдат затрупани от гръмогласен вой на Бокови лоялисти, но от това те няма да станат по-малко верни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Организираната престъпност в България бе създадена от всички управляващи по време на прехода, в стремежа им за бързо преразпределение на националното богатство. Понеже времето изхвърли голям брой спортисти, военни и милиционери на улицата, управляващите решиха, че това са хората, които ще изпълняват техните желания и мокри поръчки. Постепено, с течение на времето, тези хора усетиха сладостта на парите и властта и решиха да започнат да работят за себе си и да не се подчиняват на доскорошните си господари. Тогава започнаха да се самоизбиват, на което официалните власти гледаха снизходително.

  След победата на ВОСР в СССР, в Ростов на Дон, се е състоял първият и единствен Конгрес на крадците, на който да обсъдят как да се държат в новите условия. Тогава те вземат решение да не крадат и безчинстват, защото властта е народна и противоречи на принципите на комунистическата идеология.
  У нас стана точно обратното - как да се окраде държавата и народа с помощта на политиците и силоваците!!!!

 12. 12 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 434 Гневно

  Още в началото на втория абзац авторът ме изгуби и си спечели една дълга по негов адрес. За пореден път призовавам българските журналисти да спрат с манипулациите и конкретно да наричат нападението срещу Доган с думи и изрази като "покушение", "атентат", "опит за убийство"!

 13. 13 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ----------------------"Правителството НЕ ЖЕЛАЕ да победи организираната престъпност, защото е неин обслужващ персонал. "_________________________


  ++++++++++++++++++++!


  Да си дойдем на думата!

 14. 14 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Е не сте прави-сега е дадено окръжно от БСП -да се плюе ГЕРБ в това,в което се правят на най-добри-борбата с организираната престъпност.Май наистина се борят-по време да предишните управление показните разстрели на бързозабогатели "бизнесмени"свързани с мръсни пари-Доктора, Кюлев,Пантев,Самоковеца,Бртята от ВИС,собственика на Мултигрупата вече не му помня името, ставаха през ден.Сега стават веднъж на 2-3 години има разлика.

 15. 15 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Смешен плач. Опитите за политизиране на "атентата" срещу Доган и стрелбата срещу Баретата са тривиални предизборни напъни. Точно това правителство направи нещо срещу мафиотите - арестите на Наглите, Килърите, Трактор. Проблемът е, че не прави достатъчно или направо нищо за престъпността по селата и малките градове. Но некадърността на полицията в това отношение е градена 70 години и г-н Радулов като бивш секретар би трябвало да чувства известен дял от вината като свой.

 16. 16 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ----------------------------"Едно управление, хвалещо се с ликвидирането на поръчковите убийства, започна със знаков разстрел – на радиоводещия Боби Цанков в центъра на града, пред бодигардове, граждани и видеокамери, а краят му е белязан от друг кървав разстрел – на стотина метра от първото – пред Съдебната палата."__________________________

  Много бързаш с краят! Има още няколко месеца, а за тях още колко зулуми ще станат! Змията когато умира най-хапе, та шоуто предстой!

 17. 17 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#1] от "ermahttt": Пък аз мисля,че милиционерите не пишат законите. Още по-малко пък създават ПРАВОТО!

  и най-умният си е малко прост....
 18. 18 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Радулов, темата, по която пишете, е актуална и вие точно сте напипали проблема, както и парадокса, че все повече пари от нашите(бюджета) отиват за нашата сигурност и все по малко я получаваме.
  Но, имате сложен, а оттам излишен и ненужен изказ, като следният пример - цитирам:
  "Наивистичното убеждение на бонзите в сферата за безопасност, че всички като единен юмрук трябва да въстанат срещу престъпността, са резултат от дълбоко сталинистката им вътрешна същност и трогателното им правно и общо невежество."

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 19. 19 Профил на Цанко Цанов
  Цанко Цанов
  Рейтинг: 434 Разстроено

  "...организираната престъпност не е ликвидирана. Тя е овладяна!"
  С това заключение не съм съгласен. Тя не е и овладяна - просто е по-успешно прикривана.
  "Организирана престъпност, небивала корупция, лавинообразно нарастваща ежедневна престъпност..." - това са характеристиките на днешното управление и състояние на обществото ни. Току-що по БТВ излъчиха репортаж от с.Карлуково - само за едва година са разбити и окрадени 107 къщи!!! Излишен е въпросът "от кого" : от циганите. Това е "живия живот" по малките населени места. А не скудоумията на Цветанов и хвалбите на Борисов.

 20. 20 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Много пресилена статия! ...
  [quote#5:"сократ1"]Краткия коментар по статията е ...Да направиш от мухата слон!!!! [/quote]
  +++1

 21. 21 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В някои страни (например САЩ) се прилага прецедентно право, и ако то се прилагаше в България, действията срещу Доган щяха да са ЗАДЪЛЖИТЕЛНО определено хулиганство. Има аналогичен прецедент преди това в Пловдив и тогава съдът се е произнесъл за "хулиганство". Там дори е имало стрелба, но НИКОЙ политик или съдия, прокурор .... НЕ е възразил! Следователно обществото се е съгласило, че употребата на газово оръжие с цел заплаха или нанасяне на вреда е хулиганство!
  Идеята на подобен подход е за еднакво престъпление да има еднакво наказание, независимо кой е пострадалият или виновният.
  И накрая, няма значение дали официално съдебната СИСТЕМА е независима. Индивидуалната зависимост на конкретни хора винаги е съществувала и ще съществува!

 22. 22 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 728 Неутрално

  съгласен съм с тази позиция, само 4е авторът открито си противоре4и по един пункт:

  "Те така и не можаха да разберат, че съдът не може да взема страна. Че са важни доказателствата, а не вътрешната убеденост на различни полицейски чинове."

  "Опитът за убийство на политически лидер пред очите на милиони зрители бе оскърбително за хората категоризиран като хулиганство. Нещо, което ето така, между другото, се е случило. Някаква, макар и странна, шега. Оръжието не било годно."

  Ами това е законът, Г-н Радулов, как така според вас хем законът и доказателствата са важни, хем искате пишман атентаторът да бъде съден за опит за убииство с непригодно за убииство оръжие?


 23. 23 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много слаба, тенденциозна и некомпетентна статия с объркани понятия. Нерде покушението срещу Баретата, нерде демонстрацията срещу Доган? А високопарните приказки за кръга и нулите показват само високопарна неграмотност. И АБСОЛЮТНО НИЩО НОВО. Такива статии се пишат поръчково.
  Не че няма и верни неща, но всичко е буламач без анализ.

 24. 24 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Проблемът е, че на народът му стиска само да се подписва в подписки за издигане на паметник на Левски стигащ до стратосферата, да лее юнашки сълзи за Ботев и да пее пиянски песни за осиротяла Македония.

  А когато някой прояви куража на Левски и гения на Ботев същият този народ го убива с камъни.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 25. 25 Профил на maroki
  maroki
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На г-н Радулов му е ясно кое как е,но понеже трябва да изпълни поръчката не му се е получила статията.Отвсякъде прозира поръчителя.

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Гневно

  "не е ли хулиганство харченето на над милиард лева за сигурност" - По точно над 1 200 000 000 за МВР, над 3 000 000 000 за циганите! Това са приоритетите на правителството!?

 27. 27 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Поредната боза. Сякаш от жълт парцал.

  Няма шики-мики.
 28. 28 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 480 Неутрално  "не е ли хулиганство харченето на над милиард лева за сигурност" - По точно над 1 200 000 000 за МВР, над 3 000 000 000 за циганите! Това са приоритетите на правителството!?

  "копеле" в голяма грешка си....аз чух/прочетох по една медия, че числата са 1 500 000 000 и 5 600 000 000....така че да внимаваме с числата все пак....

  сократ1
 29. 29 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1720 Весело

  Обожавам предизборните периоди! Политиката (както у нас се нарича играта "стани да седна" се нажежава до червено. Играчите изпадат в състояние на транс, което означава амнезия по отношение на собствените си безобразия и изострена чувствителност по отношение на чуждите. По медиите започва да се излива предизборно благоухание от редуващите се вкисната боза с помия и спукани компроматни балони. В течение на предизборния ден ние с радост научаваме, че ни управляват само престъпници, а на опашка чакат още по-големи престъпници (доказани и потенциални). Но това вече не ни впечатлява, отчасти си го знаем от по-рано, от друга страна- на друго не сме се надявали, а от трета- вече знаем как да отделим нашите от чуждите.
  Затова повдигаме вежди в учудване, защо се хвърлят толкова пари на вятъра, но равнодушно свиваме рамене, защото не са нашите пари.
  А в края на деня, когато от екраните на телевизорите и от страниците на вестниците върху нас са се посипали всички блага на земята и са хвърлени милиарди (извадени от таен джоб) за нашите заплати, пенсии, образование, здравеопазване , сигурност и т.н., пръкнали са се няколко граждански движения, извършени са се две-три революции и са смачкани няколко домата, ние си пием по една ракия и си лягаме, благославяйки по роднински режисьорите и изпълнителите на този водевил.
  С това предизборният ден завършва! Но заспиваме с унасящата мисъл, че утре предстои нов, също толкова вълнуващ и увлекателен !


 30. 30 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#1] от "ermahttt":
  Осъден си когато имаш влязла в сила присъда, а присъдата влиза в законна сила когато се изчерпят всички други възможности за решаване на делото (в смисъл минал си през 3-те инстанции и касационният съд е потвърдил присъдата или след като някой от първоинстанционният или въззивният съд е произнесъл присъда то тя не е обжалвана/протестирана от прокурора/ в законоустановения преклузивен срок. До тогава
  "определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" във всички етапи на наказателното производство, без значение какво е процесуалното поведение на подсъдимия, спрямо когото тя е била взета би било в противоречие не само със закона и константната практика на ВКС, но и на практиката на Европейския съд по правата на човека." Демек - ако съдът започне да слушка боко и цоко (не дай боже) ще има да плащаме и да плащаме когато ни съдят за нарушения на правата на човека в Страсбург. И после пак някой ще плюе съда тоя път че малтретирал граждани. Вероятно първи ще са същите тия двамцата. Надявам се, че получи отговор на някои от въпросите си. А относно това, че е под домашен арест - при определяне на тази мярка за неотклонение съдът се ръководи от експертното мнение на лекари които дават становище за здравословното състояние на лиецето. Ако имаш питания по-добре ги адресирай до леркарят, който като вещо лице е заявил че подсъдимият е тежко болен и има нужда да се лекува вкъщи. Органите на МВР от там насетне трябва да се погрижат мярката домашен арест да се спазва (да не излиза и тн.)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 31. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Разстроено

  [quote#4:"Боби Колев"]Не са много хората в България - естествено вкл. и в тези форуми - които да са чували за и знаят какво е "разпределение на властите". [/quote]
  Не съм сигурен дали разбирам правилно, аз лично съм чувал за РАЗДЕЛЕНИЕ на властите, "теория" формулирана нейде преди 250г. от Монтескьо. Опасявам се обаче че може да сте прав, че в БГ властите - законодателна, изпълнителна и съдебна, а може да добавим и 4-тата власт - медиите - са разпределени. Партийци и мутри са си спретнали една фасадна "демокрация", в която единствено прасетата се чувстват напълно в свои "води" и резултатът е една кочина. Прасурсите имат здрава чутура, да ми мислят другите...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 32. 32 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Разстроено

  Инстината е тъжна, а именно че като колектив нямаме "имунна система", няма механизми, няма и критична маса хора, които да се противопоставят на мутантите, на "волята да се управлява на всяка цена, без знание, без умение, безкритично и безхаберно". ДОПУСНАХМЕ го да се случи!!
  Като племе не сме в състояние да изградим система, която да за6титата върховенството на законите, об6тествения интерес и какво ли не друго. Кланове, родове и други оплетени всински черва "управляват" по единствения начин който знаят - безпросветно и брурално, държейки мнозинството бедно, безпросветно и зомбирано, разугравайки му някакво театро, докато зад кулисите малко "необяснимо богати" дърпат конците и пият коктейли.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 33. 33 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Хулиганство по смисъла на Наказателния кодекс е ясно дифинирано.От описаните само "атентата" срещу Доган и боя и онова другото после е хулиганство.
  Има и т.н хулигански подбуди,т.е дееца е мотивиран да извърши деянието и от незачитане на установения правен ред.Квалифициращ признак е при някои престъпления,основно срещу личността.
  Та в този смисъл ,действия извършени по хулигански подбуди са норма за това правителство.И четеното на СРС в парламента,и кръщаването на операции с имена на съдии,и исказвания ,че по въпрос,решен със закон референдум не трябва да има и още много други.В този смисъл Цветан Цветанов води класацията убедително,следван от Бойко Борисов и последно време и от Десислава Атанасова.Има и партии,чиято риторика и действия са хулигански.
  И имамите в Пазарджик са проповядвали хулиганство,и протестиращите пред съда от двете страни действат по хулигански подбуди,доколкото опит да се влияе на съдебен състав по конкретно дело е незачитане на установения правен ред.
  Не казвам,че установения правен ред не следва да се критикува и променя.Напротив.Но това се прави по начин,съобразен със съществуващия правен ред.

 34. 34 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#10:"Norman Granz"]Ако една държава не може да се справи с някакви нагли мутри, които паркират пред чалготеката на трамвайната линия и сутрин трамваят ги чака да си допият, за да мине - това не е държава. [/quote]
  Прав си, не е държава, а Тиквостан, Мутроландия или Боколандия, на който както му хареса. И моля, не наричайте "нагли мутри" дарителите на МВР. Грубо е някак си...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 35. 35 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Радулов е групата на професионалистите, които не долюбвани от групата на пожарникарите и виф-сержантите. Човекът е реалист и не държи да бъде много интелигентен по причина, че т.н. служби в БГ не са място за интелектуални, а за рустикални уклони. На фона на останалите събития - "Буда", "Сава" и разстрелът в парцела на Съдебната палата се забелязва тенденция за открита война между две групировки в т.н. "силови структури", което никога не води до добър живот на данъкоплатеца. България е в положение на война в сектора на организираната престъпност, доколкото този сектор, тук, винаги е бил част от доходоносния бизнес на службите или по друг начин казано - цялата престъпност до най-примитивните и нива се ръководи и работи за униформените със звания.
  Статията е подвеждаща и нереалистична, тъкмо от тази гледна точка, защото т.н. битова престъпност е функция на заетостта на полицията и службите не с борбата срещу каквато и да е престъпност, а със създаването и. И за финал, някой е "редактирал" мислите на другаря Радулов, той няма базата, нито понятийния апарат да напише тази статия, моля.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  [quote#18:"nuzzo"]Но, имате сложен, а оттам излишен и ненужен изказ, като следният пример - цитирам:
  "Наивистичното убеждение на бонзите в сферата за безопасност, че всички като единен юмрук трябва да въстанат срещу престъпността, са резултат от дълбоко сталинистката им вътрешна същност и трогателното им правно и общо невежество." [/quote]
  Викаш ... може и по-простичко. Например ...
  Буда и Туй, пък и Флоров, в сталинисткото си и елементарно разбиране, смятат, че трябва да гепят и стиснат топките на всички институции в своя юмрук и да налагат с тях като с бухалка обявените от тях за престъпници.
  Та да има ред

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "ermahttt":

  Непрекъснато говорят за бандитите Маргините, Маджо и не знам кой още. Но те не са осъдени, значи са порядъчни граждани. Най се ядосвам на терминът "криминално проявен". Такъв термин надали съществува в наказателния закон. Щом не е осъден не може да е криминално проявен и стига медиите да използват такива тъпотии.

 39. 39 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "ermahttt":

  Всеки път, когато лъсне некъдърността на Цветанов и стане дума за милиардите потрошени от паразитите в МВР ( не забравяйте и че огромна част от тях ни тежат като пенсионери), платените драскачи изпълзяват и започват да ни говорят за съдебната система, но номерът им отдавна се изтърка. Цветанов е некадърник и отдавна трябваше да е махнат, след като няма доблестта да си подаде оставка.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 40. 40 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  "....В светлината на всичко това като че става очевидно: организираната престъпност не е ликвидирана. Тя е овладяна!...."

  Ами след като мафията си има държава, какво да очакваме? Тези, които са на власт, "овладяват" периметъра на тези, които не са на власт. А някога да е било по друг начин?...

 41. 41 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Никакъв вой, толкова е ясно, силно и вярно казаното от теб (още от първото изречение), че и боковистите не могат го оспори.

 42. 42 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Нали управляващите сектор "Сигурност" си плюха в устата да категоризират опита за убийство на Ахмед Доган като едро хулиганство."

  Ахм, авторът категоризира смехотворната случка като опит за убийство и я приравнява с други наистина страховити истории. Извинете обаче не съм съгласен.

 43. 43 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 905 Неутрално

  По времето на социализма нямаше организирана престъпност, а неорганизираната беше незначителна. Значи, ако даваме милиарди за полиция, прокуратура и съд за озъбтяване на престъпността е все едно е да бием магарето по самара. НИКОЙ от днешните управници И КАНДИДАТ - УПРАВНИЦИ, няма идея как да ангажира в трудов, производствен процес милионите безработни и полубезработни в България; как да се превъзмогне катастрофалната мизерия; как да превъзпита младежта в труд, постоянство и здравословен начин на живот; как да ограничи масовото разпространение на наркотиците и наркоманиите; как да ограничи хазарта и зверската задлъжнялост на абсолютно неплатежоспособни. Видя се,че демокрацията при нашите условия е абсолютно непригодна в западния си вид. Имаме нужда от нова икономическа и държавна политика. Като начало е добре да се започне с пазарен социализъм, при относително висок дял, значително участие, на държавата в производството и социалния живот на народа.

 44. 44 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  От цялата тази боза в статията в главата остава неприятната утайка, че целта й е била да въздигне "подплаши Доган"- акцията до "убий Златко"-покушението, а в същото време да принизи кръвното престъпление до безкръвното шоу, което щеше да бъде комично, ако не беше линчът над нападателя.
  Иди пресмятай, кое от тях печели от този миш-маш, по-скоро и двете губят. Но едно е ясно- поръчката е изпълнена некачествено, търпи много сериозни рекламации и общо взето, не е за пред хората.

 45. 45 Профил на haralanov
  haralanov
  Рейтинг: 384 Неутрално

  А Цвъки продължава да чупи гръбнаци на организирана престъпност...

 46. 46 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Thermobee":

  То излезе освен всичко друго, че стотици мафиоти четат електронното издание на Дневник.

  Има ли живот след демокрацията ?
 47. 47 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#19] от "ccanov":

  Тук не говорим за масовата престъпност, наричана "битова".

  Мафията е организираната престъпност, свързана с властта. Според "бившия Цветанов" господин Михаил Миков, в България няма мафия, а организирана престъпност. Смятам, че това твърдение не беше вярно нито по времето на Миков, нито днес. В България има мафия. Чрез тайното финансиране на партиите, тя е завладяла всички партии, а чрез тях и властта. Така че, ако не е вярно, че "организираната престъпност е овладяна" от държавата (това е цитат на Цвъки или ББ), то е вярно, че държавата е овладяна от организираната престъпност.

  Тук не става въпрос просто за прикриване, а за откровено обслужване. И въобще не е нужно да давам примери, защото те са навсякъде около нас.

 48. 48 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#45] от "haralanov":

  Това е човек, който поради вътрешната си убеденост може да строши всеки гръбнак без съд и присъда.

 49. 49 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#3] от "сократ1":

  Съдебната система се нуждае от реформи, действително. Там има проблеми. Но за всяка оправдателна присъда са виновни прокуратура, следствие, полиция.

  България така и не реши проблемите на досъдебното производство. Що за птица са следователите и какво е мястото им? А дознателите? А полицаите?

 50. 50 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#7] от "shumkar":

  Много ми е странно защо е ОК да ти вземат имуществото без присъда, но е ОК да е на свобода човек, който е осъден на първа инстанция, т. е. вероятността да се окаже виновен е доста по-голяма от тази при произнасяне за мярка за неотклонение, а вероятността да се укрие или да напусне страната е още по-голяма.

  Един осъден на първа инстанция има много по-голямо основание да има мярка за неотклонение - дали ще е домашен арест или друга форма няма значение, но въпросът повдигнат по-горе е основателен.

 51. 51 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 794 Весело

  До коментар [#43] от "bobhunter":

  По време на соца организираната престъпност беше одържавена (прегледай инфото за това как ДС е въвлечено в трафика на наркотици напр.). След разтурването му, тя (организираната престъпност), подобно на всяко печелившо предприятие в Републиката, също бе приватизирана.

 52. 52 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#7:"shumkar"]Какви глупости пишеш? Според теб какво означава 3-инстанционното правораздаване? Или ще кажеш "престъпниците" да ги окаушват веднага след обвинението, прочетено пред телевизионните камери? [/quote]

  Хмм. При тринстанционното правораздаване обжалването спира ли изпълнението на присъдата? Ако е така, то осъдени престъпници се разхождат на свобода. Е, понякога може да им се случи случка /пример - Баретата/, но това си е за тяхна сметка. Сигурно така е справедливо за осъдените и за техните права. Въпросът е дали е справедливо спрямо обществото.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 53. 53 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 649 Неутрално

  [quote#50:"Димитров"]Много ми е странно защо е ОК да ти вземат имуществото без присъда, но е ОК да е на свобода човек, който е осъден на първа инстанция, [/quote]
  Законът хубав или лош, трябва да се спазва. Добрият закон е прост, ясен, лесно приложим. За разлика от закона с много алине и и подточки, който дава възможност за различни тълкования. А много от нашите закони са точно такива, и за това вина носят най-вече законотворците от НС.
  Правораздаването доста се е поусложнило от времето на Робин Худ или както го прави "добрия" шериф от уестърните.

  А какво е мнението ти за намерените открадни автомобили, които изгниват пред РУ на МВР, докато приключи следствието?

 54. 54 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#32] от "B52":

  А имаш ли обяснение, кой го създаде и защо го направи това?
  Коя каста от хора, а не само родове!

 55. 55 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 434 Неутрално

  много активен взе да става др.радулов , че и дневник вече по две статии на ден му пуска...това ли е кандидат министър на мвр по бсп линия.... предполагам докато е бил главсек на мвр преди 17 г. престъпност е нямало ,особено битова...нали така другарю радулов....

 56. 56 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#32:"B52"] Кланове, родове и други оплетени всински черва "управляват" по единствения начин който знаят - безпросветно и брурално, държейки мнозинството бедно, безпросветно и зомбирано, разугравайки му някакво театро, докато зад кулисите малко "необяснимо богати" дърпат конците и пият коктейли.[/quote]

  пълни глупости...обществото няма пречка да стане свободно , образовано и богато...никой не му пречи ..границите са отворени , позволено ти е да храчиш безнаказано , можеш да си избираш как да живееш...Друг е въпроса ,че болшенството от хората включително и ти искате да сте зависими , зомбирани , необразовани и бедни ..защото да те управляват и да се грижат за тебе , да ти се казва как да живееш е много по лесно ...то и за това болшинството мрънкате ежедневно ....

 57. 57 Профил на anna_style
  anna_style
  Рейтинг: 221 Неутрално

  такива са те днешните герои- хулигани,престъпници и убийци!

 58. 58 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  много от нещата са верни, но и много са попресолени. Случката с Доган не е никакъв опит за убийство, както вече е ясно и за най-глупавия. Управлението на Борисов може да е започнало със знаков разстрел и към края му да е имало опит за такъв, но все пак тия разстрели са в пъти по-малко, отколкото при предишните две правителства. Произнесените присъди може да са единични, но при "царя" и Станишев и единични нямаше.
  Останалото е горе-долу вярно. И най-лошото е, че ще си остане вярно който и да спечели следващите избори. При правителство доминирано от ГЕРБ промяна едва ли ще има, а при правителство доминирано от БСП нещата могат единствено рязко да се влошат. А пък трети вариант май няма.

 59. 59 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#43] от "bobhunter":По времето на социализЪма имаше и организирана и неорганизирана престъпност.З организиранат примерно цар Киро беше оисъден за кражби,прлисвоявания и контрабанда в размер 1 500 000 лева,в съучастие със служители в държавно предприятие,бижутер и други лица.Това ако не е организирана престъпност,какво е.за неорганизираната кражби си имаше почти колкото сега,имаше и специфични кражби,като на дрехи от простора,от мене така са се опитвали да крадат от мен дънки,от въжето бяха паднали на балкона с рибарска кукичка и парче корда.Имаше и убийства за две керемиди,шие ракия и подобни.

 60. 60 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  Не си прав. МВР означава Министерство на Вътрешните Работи. А правителството това е сбора на всички министерства и други де, но министерствата категорично влизат в правителството.
  Иначе за останалото си прав. Разделение на властите би трябвало да означава че изпълнителната, законодателната и съдебната власти трябва да са независими, в смисъл връзката между тях да е само и единствено Закона!

 61. 61 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ментор":
  [quote#58:"Ментор"] При правителство доминирано от ГЕРБ промяна едва ли ще има, а при правителство доминирано от БСП нещата могат единствено рязко да се влошат. А пък трети вариант май няма.[/quote]
  Има, има. Правителство доминирано от истинска десница, като ДСБ и Синята коалиция, която по времето на ОДС е водила истинска война и с Мултигруп, и с ВИС и СИК и с руските заплахи за нац. ни сигурност.

 62. 62 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Стигнах до "Нали управляващите сектор "Сигурност" си плюха в устата да категоризират опита за убийство на Ахмед Доган като едро хулиганство" и реших, че по-нататък няма смисъл ....
  Автора като пише по дадена материя, не е зле да я поназнайва, е така, от обща култура. "Едро" хулиганство няма, има едри глупости из медиите. И как пък са "категоризирали" (престъпленията се квалифицират, там категории няма) "опита за убийство" като нещо друго. Кой реши, че е точно опит за убийство - Л. Местан, видимо неразбиращия от това, за което пише автор или някой друг "специалист"? Опит за убийство с газов пистолет може да има само, ако те налагат с него достатъчно силно по главата. Мислех, че след свинската глава на С. Диков ще се спре с дивотиите на тая тема, ама йок, трябва да се плюе, все пак ...

 63. 63 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  [quote#56:"awsed"]границите са отворени , позволено ти е да храчиш безнаказано , можеш да си избираш как да живееш...[/quote]
  Не съм привърженик на безнаказаното храчене, а и родителите ми са ме възпитали иначе. За избора си прав, именно поради това не живея в БГ. Така че това обезсмисля последвалото непявене, отказал съм някой "спасител" да се грижи за мен:
  [quote#56:"awsed"]болшенството от хората включително и ти искате да сте зависими , зомбирани , необразовани и бедни ..защото да те управляват и да се грижат за тебе[/quote]

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 64. 64 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 748 Весело

  Горното е долнопробен политически памфлет. Ето и доказателството - авторът пише: "Никой от твърдящите, че с газов пистолет не може да се нарани човек, не посмя да си постави черепа на изпитание..". Това е мега- и даже тера-глупост.
  Газовите оръжия в цял цивилизован свят са признати за НЕ бойни. В противен случай военни и полицаи щяха да са въоръжени с такива или и с такива. Само на наши пишман политици и серсем-коментатори много им се иска Октай да не е хулиган, а кандидат убиец: звучи много страшно.
  А между другото дали уважавания автор би застанал пред прашка със съчма, пред въздушна пушка или дори пред пиратка? Ако му пробият главата - значи това са смъртоносни оръжия и нападател с тях е потенциален убиец. Ако не (както със сигурност ще стане), ще трябва да ни се извини. Дали?


  Поздрави
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  [quote#4:"Боби Колев"]Не са много хората в България - естествено вкл. и в тези форуми - които да са чували за и знаят какво е "разпределение на властите".
  [/quote]

  Истинско разделение на властите може да има само тогава когато всички власти са изборни. Не може съдебната власт да е производна на парламентарната и президентската и да не се злоупотрбява с влияние или пък да няма подозрения за злоупотреба (което прочим също нанася поражения). Каквито и херувими да дойдат на власт винаги ще има следващи и шанс за ново израждане.

  Без нова конституция няма да стане тая работа ама ако и тази власт не е способна да направи подобна стъпка тогава надежда всяка оставете. Не мисля че някой от предишните ни управници би бил способен. Тяхните добри намерения свършваха в момента в който трябваше да посочат новите назначения.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 67. 67 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#66] от "emil":

  С втората половина съм съгласен.

  С първата обаче не съм: не ни трабва истинско разделение на властите...достатъчно ни е и работещо такова.

  За което всичко необходимо е да се започне на чисто.
  Законова уредба за това да не си бъркат една на друга вече има.
  Ако всяка една започне с кадри, които са защитени от самата институция в техен собствен интерес е да не се продават на другите. Пазарлъци, отстъпки и такива неща ще има, разбира се, то без това не може.

  Но властите пак ще са си разделени.

  Няма политик който да успее да направи такава реформа без подкрепата на народа - в крайна сметка всяка една от властите автоматично би се обявила против реформирането й, мисля, че е ясно.

  И при положение, че народа не знае за какво е всичко това и бива лесно манипулиран ще е чисто политическо самоубийство да вземеш да реформираш...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK