Партията на атома

В АЕЦ "Белене" - 24 януари 2012г.

© Красимир Юскеселиев

В АЕЦ "Белене" - 24 януари 2012г.Публикуваме текста на Тони Николов от портала "Култура" с позволение на редакцията:


На пръв поглед всички са доволни от референдума на 27 януари. Небивал факт в най-новата ни история, който изисква по-сериозен размисъл. Нали българският скепсис винаги досега е надделявал над общонационалното въодушевление.


Ето защо си струва да навържем основните нишки на случилото се, за да видим как ще се разплете кълбото от мотивации.
Социалистите твърдят, че са особено доволни, защото ядреното "да" е подкрепено от 60 % от гласувалите. Което, в техните очи, е желана проекция към 60 % вот в тяхна полза на парламентарните избори през юли. От желаното до действителното може и да има една крачка, но понякога тя е непосилно голяма. Ако някой се съмнява в това, да препрочете аргументацията на Кант за разликата между реалните и въображаеми талери в джоба. Ако ли пък отново бъде обзет от съмнения, нека изчака резултатите от следващите избори, които вероятно ще му подействат отрезвяващо.


ГЕРБ също твърдят, че са доволни от референдума. Защо ли? Първо, защото референдумът (напълно очаквано!) не събра достатъчен брой гласове (20%), което им позволява след четири години увъртания, стъпки напред и назад, окончателно да сложат в архив темата "Белене". Второ, защото с оглед на същата тактика и като репетиция за предстоящите избори, те играха на всички фронтове. Бойко Борисов заяви, че ще гласува не просто с "не", а с "три пъти не" (в една бюлетина), Цецка Цачева пък с едно "да", но от Дъблин, а депутатите-гербери неясно как. Що се отнася до избирателите им една трета гласуваха с "не", десетина процента с "да", останалите запазиха мълчание.


Да не говорим, че


при ГЕРБ всяко "не" много бързо преминава в "да"


а "не"-то за "Белене" е всъщност "да" за 7 блок на "Козлудуй" и за ядрената енергетика, което е половината от въпроса на референдума…


В никакъв случай не бива да пропускаме и позицията на негласувалите, които също са доволни, защото са в "мнозинство" (80 %), така че могат да се смятат за победители. Доколко неучастието е победа е друг въпрос.


Ето защо по-интересни в случая са не толкова числовите съотношения, колкото личните мотивации.


Като тази на акад. Стефан Воденичаров, актуален председател на БАН и бъдещ министър на образованието и науката, който всъщност оглавяваше инициативния комитет за "развитие на ядрената енергетика в България чрез строежа на нова атомна централа". Вечерта след референдума този ръководител на ядрения обществен комитет най-неочаквано не се яви на пресконференцията на лагера, гласувал "за". И тя вместо от него беше водена от Сергей Станишев, заедно с цялото политбюро на БСП. А три дни по-късно


инициаторът на "да"-то се пренареди в лагера на "тройното не"


на Бойко Борисов, че и тръгна да става министър. Свидетелство за добра социална адаптивност и от двата лагера, с което общото задоволство в страната видимо нараства.


Доволна впрочем е и старата десница в лицето на комитета "Иван Иванов" (ДСБ и Синята коалиция). Най-вече поради факта, че "не"-то срещу Белене събра около 550 000 гласа, в които те доста прибързано съзряха свои възможни избиратели. Социологическите сондажи (отново по Кант) предлагат друг прочит на реалността.


Кресливо доволни са и националистите ("Атака" и ВМРО). Първо, защото все пак улучиха тезата на относителното мнозинство (в лагера на БСП) и то във времена на силен отлив на избиратели. Без да е ясно това открива ли им бъдещо поле за колабориране в ляво. И, второ, защото подкрепата на "Белене" е на практика подкрепа на руския ядрен проект, а характерна черта на целия нов български национализъм ("Атака", ВМРО, телевизия СКАТ и партията НФСБ) е безрезервна вярност към Русия във всички възможни форми (славянофилство, геопополитически оси, анти-ислям и т.н.). Факт, който също изисква по-сериозен размисъл, защото е истинска новост в историята на европейския национализъм – да приемаш идентичността на една управлявала те империя като своя собствена.


И не на последно място,


видимо за света беше задоволството на "Росатом"


който "приветства" резултата от българския референдум. Говорителят на руската атомна компания Сергей Новиков определи случилото се в България като "важен сигнал за развитието на атомната енергетика в Европа". И тук парченцата в пъзела започнаха да се подреждат.


Изясни се кому е изгодно и защо всъщност трябваше да се провежда този референдум (напълно безсмислен според 73 % от анкетираните български граждани).


Вече даже за децата е ясно, че никой в България няма сериозно намерение да строи АЕЦ "Белене" (заради непосилната цена, икономическата неизгода, рисковата зона на централата и т.н.). Което никога не е пречило да се пропилеят "едни пари" от бюджета (300 млн. лв. от съвместното дружество с RWE и още близо 1 млрд. за "експертизи"). Иди после отричай силата на българското ядрено лоби!


Впрочем съвсем логична и повече от последователна е руската позиция. За "Росатом" е важно, че в България – в една страна-членка от Европейския съюз и то след АЕЦ "Фукушима" (11 март 2011 г.) – се дава много ясен сигнал за развитието на ядрената енергетика. Интересите на руската атомна корпорация в Европа са големи и те далеч надхвърлят България (става дума за проекти в Чехия, Финландия и т.н.). А що се отнася до иска на "Атомстройекспорт" срещу българската НЕК на стойност 1 млрд. евро, той изобщо не е отменен, така че предстои арбитраж в Париж. Русия в случая добре е премислила ходовете си, залагайки на печелившите фигури.


А българският интерес и достойнството на страната ни, която с основание пак ще бъде сочена за "троянски кон" в Европа? Тук не ни остава друго, освен да въздъхнем и гузно да сведем глава. Защото за сетен път и то вследствие на собствените ни усилия преглъщаме поредното си национално унижение. Как другояче да определим една ситуация, в която представители на различни политически сили (отвъд деленията ляво-дясно, че и вкупом с пишман-националистите)


играят ролята на "сигнални лампи" в името на чужд интерес?


Уви, не за първи и вероятно не за последен път.


Ето защо с риск да бъда обвинен в исторически мазохизъм, съм склонен да препратя  читателите към втория том на "Строителите на съвременна България", където Симеон Радев описва една сцена, разиграла се в София и разтърсила европейското обществено мнение. Става дума за 10 август 1886 г., ден след детронирането на княз Батенберг, когато българското гражданство обяснимо е объркано и търси обяснение на случилото се.


"Тогава, пише Симеон Радев, митрополит Климент отслужи в "Св.Крал" (днес "Св.Неделя") благодарствен молебен за избавлението на България, като след молебена благослови подвига на този ден. Множеството, объркано, не знаеше как да реагира. Тогава митрополит Климент и част от заговорниците казаха на народа да иска прошка от Русия. Името на Русия възбуди едноминутно въодушевление. Почнаха да се чуват гласове: "В руското консулство! При руския консул!" И викайки "Да живее Русия", възбуждайки се от своите викове, публиката се отправи към агентството… Множеството се бе уголемило по пътя и изглеждаше наелектризирано. Държаха се къси и възторжени речи, прекъсвани от викове за Русия и за руския цар. По едно време се чу глас: "На колени!" И всички коленичиха. Зрелището бе наистина внушително. Западните дипломатически агенти, събрани на купчинка, гледаха отдалече тая сцена на идолопоклонство. За европейските представители нямаше вече тоя ден никакво съмнение върху окончателното поробване на България от Русия."


Каква е разликата с днешна дата? Тогава "наелектризирането на множеството" се е постигало с преврат, а днес – макар по друг повод и с други средства – "сигналът" се подава с референдум.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "при ГЕРБ всяко "не" много бързо преминава в "да"

  а "не"-то за "Белене" е всъщност "да" за 7 блок на "Козлудуй" и за ядрената енергетика, което е половината от въпроса на референдума…" - иди че ги разбери, това е то шизофренното управление, тоест това са симптомите му.

 2. 2 Профил на k
  k
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Буда" идва от изток - логично е!

  Да си опичаме ума!

 3. 3 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  червени мафиоти събират червени баби да решават въпроси за ядрената енергетика на референдум. сори ама това си е пълна гавра и Бойко с право поздрави Джокович и после се занимава с референдума

 4. 4 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Доста объркана статия! От една страна се тврди, че всъщност нова АЕЦ няма да има, от друга обаче се постулира, с неадекватна препратка към отминали исторически събития, някаква обвързаност с Русия. Каква е точно тази обвързаност, само авторът знае!

 5. 5 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 470 Неутрално
 6. 6 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 870 Неутрално

  "характерна черта на целия нов български национализъм ("Атака", ВМРО, телевизия СКАТ и партията НФСБ) е безрезервна вярност към Русия във всички възможни форми (славянофилство, геопополитически оси, анти-ислям и т.н.)"
  не може една българска партия/телевизия да е хем националистическа, хем русофилска (освен ако не се преместят в Русия). това е като дървено желязо.

  Истината ни прави свободни.
 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Не е важна каква е темата, важно е някак си да се наплюе Русия. Колкото по силно, толкова по добре. И стои Русия и раята, цели покрити с храчки, а единствен Тони Николов от портала Култура - един същ лейтенант Франк Дребин от мотобатальона - целият в бяло, вперил поглед в бъдещето.

 8. 8 Профил на herman-kardon
  herman-kardon
  Рейтинг: 470 Неутрално
 9. 9 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Че е мазохистична статията, мазохистична е! Така и така го е ударил на мазохизъм автора, защо не се откаже от хонорара си за публикуването и?

 10. 10 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  абе пръкнаха се от кол и въже разни политолози, разбирачи, демократи, социопати и други ебати дето всичко разбират знаят и могат и както обикновенно се случва в България всеки си има свое мнение

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Въпросът в референдума беше зададен погрешно - трябваше да попитат - На коя партийно-държавна мафия да дадем възможност да си напълни гушата за наша сметка

 13. 13 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 525 Любопитно

  Най-смешни и нелепи са мотивите на противниците на АЕЦ Белене, които свеждат дебата само до русофилство и русофобство. Какъвто е и автора.

 14. 14 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#13] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  прав си наистина са смешни. онзи ден бях в едно село и в магазина имаше един плакат и на него пишеше Белене или...и снимка на една газена лампа, и много листовки и на тях пишеше: ако искате по евтин ток и ако искате да се реализира най-важния енергиен проект за България, гласувайте с да на референдума. супер ясно представена информация за ползите от победа на референдума и си личеше че бабите нямаха проблем с възприемането и. а тезите на противниците - някакви цифри и сложни икономически и геополитически анализи, дето са трудни за разбиране, как да не им се смееш

 15. 15 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Статията е написана предимно за мат`ряля, който (мат`рял),както винаги първо говори (гласува), а после бавно, ма много бавно започва да стопля за какво иде реч (гласувал); както се казва: включил печката в контакта, и когато веч със задоволство очаква да се зачерви реотана и получи топлинка и задоволство, се оказва, че топлинката отдавна топли, но не горкия мат`рял, а избраниците негови!!!

 16. 16 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4224 Неутрално

  До коментар [#13] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  А защо да не поговорим за туркофилство и туркофобство.
  Защото напоследък това нещо Туркофилството и туркофобството набират сили.
  Да си спомним думите на доган,...,,че пътят на България за Европа минава през вратите на Турция,,
  И още едно твърдение, това вече от българи направено, че тука в България нямало Турско робство а е имало Турско присъствие.
  Та за пътят на България за Европа, мина ли през вратите на Турция не не мина, защото ако е яврно това твърдение България би трябвало да иска разрешение от Турция да влезне в Евросъюза, а тя не го иска това разрешение.
  Второ, за турското присъствие, дори доган отявлен туркофоб не говори за турско присъствие. Та това ,,турско присъствие,, в очите на всеки българин е си е направо Турско робство. По времето на турското робство хора които са се отричали от българското не по принуда, а доброволно на такива хора народа е викал мекерета.
  А сега за Белене.
  Аз съм един от противниците на Белене, защо? Защото единайсет банки са закупили документацията за Белене и от тях десет са се отказали и е останала една със съмнителна репутация ,,Париба,, да си спомним скандалите с тази банка.
  Задавам си въпросът защо десетте банки се отказват от търга, банка се отказва от търг само при две условия.
  Първо много скъпа инвестиция.
  Скъпа и без добра възвръщаемост на инвестицията.
  Това е без да посочвам цифри първата точка.
  И втората точка.
  За район белене. На 4.03.1977г. става вранчанското земетресение силно засегнало и района около Свищов.
  С решение на МС от 31.12.1981г. се отчуждава площадка в района на Блене за строеж на аец.
  Когато беше оповестено това решение по радиото и телевизията, по народния телеграф плъзна и новината, че ,,бай Тошо,, е искал аец-а да не бъде в Белене а да се премести до Силистра. Но поради какви причини това не е станало, АЕЦ-а да се строи до Силистра.
  В последствие по дойде и новината, че тази зона вече е силно земетръсна зона защото се е появил нов разлом посока вранча, свищов стражица към Турция и се натрупва напрежение по този разлом като това напрежение ще доведе земетръс с магнитуда 9та 10та степен.
  Ей за това съм против аец Белене но не съм срещу атомната енергетика.
  И още нещо, защо да не изчакаме някоя и друга година като между впрочем си монтираме вече платения реактор на площадка Козлодуй, да си имаме една резервна мощнокг под ръка.
  Защото се зачува за чиста енергия от типа на квантовата енергия, най простото ми обяснение. Или енергия от субатомни частици.

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#16] от "sider":
  Пишете колкото искате за турко филство и фобство. Тази тема не ме вълнува, и няма никакво отношение към "партията на атома " - както е написала автора. Впрочем статията е един тюрлю гювеч за референдума, в която автора накрая, за повече пикантерия и стръв за идологизираните анти и про фаатици, е добавил темата за русофилството и фобството. Което е смешно, защото в заглавието на рефререндума няма и дума за някоя държава, а за ядрената /атомната / енергетика. А ако реактора вместо в Белене се монтира в Козлодуй каква е разликата по отношение на русофилството и фобството?
  Колкото за другото, приветствам и уважавам желанието да спорите с аргументи, и то сериозни , а не с клишета и партийни лозунги. Макар и да не съм съгласен /поне изцяло/ с тези доводи.

 18. 18 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 863 Неутрално

  При всичките въпросителни все пак трябва да отбележим няколко положителни неща:

  1. Това е първият истински референдум в България;
  2. 20% от избирателите си направиха труда да отидат, което е сравнимо с участието на швейцарците в техните референдуми;
  3. Опитът от организацията може да служи в бъдеще;
  4. Видя се, че законът за референдумите трябва да бъде променен.

 19. 19 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 678 Неутрално

  "Партия на атома",интересно,много интересно.......,как не се е сетил,някой да я регистрира.Още не късно......

 20. 20 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело


  Матряла е объркан .... в БГ.

  ..... шокова терапия
  ..... ционистки заговори
  .... империалистически слуги
  ....... ядрената мощ на БГ-то
  .............. еврото като парична единица
  ...... турски шпиони ..... препасали саби

  СЕГА > и р'ифирендума за АЕЦ Белене .......
  малко множко Му идва на Матряла ....
  и той е човек и може да се забърка.

  Иначе при Мутрите от ДС на БСП >
  нищо ново >
  Идеологичека обработка на Матряла до дупка !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK