За "Хизбула", голямата игра и крошето

Флагът на "Хизбула" - на жълт фон с ръка, стиснала калашник, земно кълбо, книга и стилизирания надпис "Партия на Бога". Над логото с червено е изписан цитат от Корана: "И тогава със сигурност партията на Аллах ще триумфира", а под него - "Ислямска съпротива на Ливан". Знамето напомня на емблемата на Иранската революционна гвардия.

© Associated Press

Флагът на "Хизбула" - на жълт фон с ръка, стиснала калашник, земно кълбо, книга и стилизирания надпис "Партия на Бога". Над логото с червено е изписан цитат от Корана: "И тогава със сигурност партията на Аллах ще триумфира", а под него - "Ислямска съпротива на Ливан". Знамето напомня на емблемата на Иранската революционна гвардия.Решението на България да посочи военното крило на "Хизбула" като свързано с атентата в Бургас "не стъпва на безспорни доказателства". Това твърди ливанският о.з. генерал Амин Хотаит, близък до групировката, управляваща в Ливан. "Тази партия обикновено не отвръща на Израел, като напада цивилни. Решението е политическо по характер, защото България не е независима държава, а политически зависима от Запада", казва той пред "Ню Йорк таймс".


"Българските заключения са ясни: "Хизбула" е директно отговорна за това кръвопролитие. Има само една "Хизбула". Това е една организация с едно ръководство", се казва в официалната реакция на израелския премиер Бенямин Нетаняху.


Между тези два полюса са първите реакции на българското съобщение (направено от вътрешния министър Цветанов), което всъщност не обвинява директно ливанската шиитска групировка, разкрива много малко конкретни нови данни за евентуалните извършители и разчита на правно сътрудничество с държави като Ливан, където се предполага, че се намират или са действали атентаторите. Изобщо не е ясно дали някое от споменатите най-деликатни твърдения би издържало пред съда - отговорите на всички въпроси тук стигат до обяснението, че разследването продължава и ще зависи какво пише във финален обвинителен акт.
Всъщност търсеният ефект най-добре описва в Twitter британският посланик в Бейрут Том Флечър: "Надявам се дебатът за отговорността да подсили онези среди в "Хизбула", които осъзнават, че терористичните нападения не са в интерес на партията." Именно това е една от основните преследвани цели - с политически послания и натиск да се стимулира дистанцирането на "Хизбула" от екстремизма, ограничаване на връзките с Иран и насочването й към конструктивна политическа роля в Ливан и Сирия.


Привърженици на "Хизбула" възторжено посрещнаха иранския президент Махмуд Ахмединеджад по време на посещението му в Ливан през октомври 2010г.

© Reuters

Привърженици на "Хизбула" възторжено посрещнаха иранския президент Махмуд Ахмединеджад по време на посещението му в Ливан през октомври 2010г.


По-важен е процесът, а не резултатът


Може да звучи като научна фантастика, но нещо подобно, изглежда, се случва с "Хамас" - ръководството й се изнесе от Дамаск и се твърди, че опипва почвата за по-близки отношения с Египет (все пак организацията се ражда като дъщерна на "Мюсюлмански братя"), Турция и Катар. Вярно, че има съществен момент - говорим за сунити, докато "Хизбула" са шиити, но в случая по-важен изглежда процесът, отколкото резултатът.


Друг важен момент е, че Израел едва ли ще използва новините от България като повод за удар по "Хизбула". Боаз Ганор, израелски специалист по борба с тероризма, обясни пред "Ню Йорк таймс": "Когато Израел атакува, го прави, за да предотврати заплаха за сигурността, да предотврати конкретна атака. Не се прави заради самото отмъщение."


Няма спор, че има израелски и американски натиск ЕС да обяви групировката за терористична организация. Това не е твърдение на медии и анализатори, а официална позиция на Вашингтон и Тел Авив, потвърдена във вторник и от посланик Том Флечър:

"Да, имаше тежък американско-израелски натиск. Но ние сме напълно способни да си направим заключенията на базата на нашите оценки."


Антиправителствени протести заляха Ливан миналия октомври след атентат, в който бе убит ген. Висам ал Хасан, ръководител на военното разузнаване, който разследваше бомбените атентати и реформира службата. Мнозина обвиниха "Хизбула", че стои зад покушението.

© Associated Press

Антиправителствени протести заляха Ливан миналия октомври след атентат, в който бе убит ген. Висам ал Хасан, ръководител на военното разузнаване, който разследваше бомбените атентати и реформира службата. Мнозина обвиниха "Хизбула", че стои зад покушението.


Какво означава изолация на "Хизбула"


В сряда говорител на Европейската комисия заяви, че на следващата си среща външните министри от ЕС е възможно да обсъдят такъв вариант. А какво би означавало реализирането на "такъв вариант"?


На първо място - забрана на всякаква дейност на организацията в Европейския съюз, замразяване на активите й, прекратяване на кампаниите й по набиране на средства, затваряне на границите за нейните лидери и членове, спиране на всякакви контакти с тях.


Това автоматично би трябвало да доведе до дипломатическа криза и с Ливан, освен ако "Хизбула" не напусне правителството и парламента там. Такъв  ход силно би дестабилизирал страната в напрегнат момент за един и без това размирен район, в който Западът има големи интереси. Дори бизнесът е зависим - според споразумението ЕС - Ливан от 2002 г. за либерализиране на търговията в член 2 е записано, че отношенията "се основават на демократични принципи и фундаменталните човешки права". Ако "Хизбула" бъдат признати за терористи и са във властта, това споразумение би трябвало да се денонсира от Брюксел, разказва Вим Кортеньовен, бивш холандски депутат.


Бойци на "Хизбула" със знамето на групировката, която обича да демонстрира сила на паради и многохилядни митинги.

© Associated Press

Бойци на "Хизбула" със знамето на групировката, която обича да демонстрира сила на паради и многохилядни митинги.


Време е да се отговаря на въпроси


Въпросът "Защо България" получи отдавна отговор - поне според западните медии - и той бе повторен тази седмица от "Ню Йорк таймс": "Според бивш високопоставен западен представител България е била избрана като цел не само защото Черно море е популярно сред израелските туристи, но и защото сигурността там е по-слаба, отколкото в другите европейски страни. Европейската комисия отдавна критикува България за корумпираното и неефективно правораздаване. От години мнозинството от поръчковите убийства на публични места - над 150 от 2000 г. насам, остават неразкрити. Говорителят Марк Грей бе цитиран във вторник от БНР да казва, че комисията очаква "фундаментална реформа на правосъдната система".


Що се отнася до "Хизбула", новината от София идва в момент, когато популярността й в Ливан намалява и върху лидерите й ще расте натискът да дадат поне някакви обяснения по случая в Бургас освен краткото "не сме ние". Премиерът Наджиб Микати обеща, че правителството му ще съдейства на разследването, но в него участват министри от "Хизбула" и организацията ще трябва да разясни как точно смята да съдейства. Иначе се оказва, че бламира министър-председателя. (Не че не може да го направи - тя напълно бойкотира специалния трибунал за Ливан, разследващ атентата от 2005 г. срещу бившия премиер Рафик Харири, от което обаче не спечели много.)


За "Хизбула", голямата игра и крошето

© Reuters


Свързването й с атентата в Бургас изисква отговори на няколко въпроса, важни не толкова за конкретното престъпление, колкото за бъдещето на самата "Хизбула":


- Ако е дело на нейни структури, защо е избрала удар по страна от Европейския съюз? В Европа хиляди нейни активисти свободно набират средства, нейни лидери периодично посещават европейски страни. Амар Мусауи, отговарящ за международните връзки, често се среща с европейски посланици в Бейрут. Не се вижда как един удар на европейска територия носи някакви ползи на "Хизбула".


- Защо групировката би активирала привърженици с канадско и австралийско гражданство и да си създаде противници в лицето на още две държави?


- "Хизбула" е обвинявана за атентати срещу цивилни израелски цели, но това ставаше преди две десетилетия, а анализаторите твърдят, че за изминалите години има промяна сред ръководителите и тактиката й. Групировката непрекъснато демонстрира по ливанските улици като военна сила с маршируващи отряди и хиляди ракети въоръжение. В сряда заместник генералният секретар на "Хизбула" заяви, че "твърденията, подстрекателствата и обвиненията срещу "Хизбула" са предизвикани от израелската параноя заради военната мощ на организацията". "Ние няма да се поддадем на този натиск и няма да променим приоритетите си. Компасът ни ще остане насочен към Израел", каза Наим Касем, цитиран от Би Би Си. Защо им е тогава на военното крило на групировката да взривяват автобус с туристи на Черно море, вместо да атакуват израелска военна, разузнавателна или дипломатическа мишена?


- Върховната цел на "Хизбула" е ликвидиране на еврейската държава като решение на Палестинския въпрос. С какво точно допринесе избиването на няколко израелски жени и мъже и един български шофьор за това?


- Възможно ли е в "Хизбула" да има вътрешни борби и някое радикално крило само да е прибягнало до крайни методи?


Поредното обръщение на лидера на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала, предавано по телевизията на групировката в магазин за ловно оръжие в пристанищния град Сидон в Южен Ливан.

© Reuters

Поредното обръщение на лидера на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала, предавано по телевизията на групировката в магазин за ловно оръжие в пристанищния град Сидон в Южен Ливан.


Нелюбимата "Хизбула"


Има твърдения, че части от арабския и мюсюлманския свят няма да са много доволни, ако "Хизбула" влезе в европейския списък на терористите, и може да смразят отношенията с тях и да спрат или намалят инвестициите си в Европа. Само че авторите на тези твърдения пропускат да посочат, че шиитската групировка е непопулярна в мюсюлманския свят. Заради антиизраелската й политика единствено в палестинските територии я харесват средно 61% (по данни на института Pew от 2011 г.) и 48% от израелските араби, макар че и двете групи са сунити.  В Йордания 36% одобряват "Хизбула", в Египет - 24%, в Турция - само 5%.


Данните са отпреди избухването на Арабската пролет, след която нагласите доста се промениха. На арабските улици не приемат добре и съобщенията, че "Хизбула" участва в сирийския конфликт и праща бойци на страната на Асад. Популярността, която групировката имаше като борец срещу Израел, се топи заради растящото убеждение, че тя е само пионка на Иран в района, твърди Джойс Харам от лондонския в. "Ал Хаят".


Още в първите дни след взрива от 18 юли 2012 г. имаше твърдения, че след серия провалени нападения по света през последните две години "Хизбула" е била под натиск да демонстрира пред привърженици и съмишленици, че не е изгубила глобалния си размах. Прибърза ли някой в групировката? В действията на атентаторите има нещо аматьорско, недоизпипано. Сякаш някой е задействал клетка, която не е готова и е бързала да покаже пред някого зрелищен резултат.


За "Хизбула", голямата игра и крошето

© Reuters


Става ли хор от 27 гласа?


Ако чрез българското разследване бъде доказано недвусмислено, че групировката има прясна кръв по ръцете си, това не означава задължително и решение на ЕС за изолирането й. Формирането на единна позиция в съюза на 27 държави е толкова сложно, че в най-добрия случай ще бъде обявено за терористична структура военното крило на "Хизбула".


Миналия месец Жил дьо Кершов, един от представителите на ЕС за борба с тероризма, бе цитиран от изданието  EUobserver да казва, че отговорността за атентата не означава автоматично вкарване на групировката в списъка с терористични структури. "Няма автоматично вписване само защото си бил зад терористична атака. Просто има правно изискване, че този факт трябва да се вземе предвид, става дума за политическа оценка на контекста и времето (на атентата)." След което продължи: "Може да се запитате предвид ситуацията в Ливан, която е много нестабилна и разпокъсана страна, какво ще ви помогне ли обявяването на "Хизбула" за терористи да постигнете това, което искате?"


Думите му веднага бяха осъдени от Филип Мисфелдер, депутат в германския Бундестаг и говорител по външнополитическите въпроси на групата на управляващите християндемократи на канцлера Ангела Меркел. "Тероризмът е интегрална част от цялостната стратегия на "Хизбула", с която се подкопава политическата стабилност на Ливан и се застрашава съществуването на Израел. По никакъв начин ЕС не бива да толерира действията на на тази групировка от европейска територия и е абсолютно наложително тя да попадне в списъка на ЕС с терористични организации."


Дали тези думи ще се превърнат в конкретни дела, след като, както твърди "Ню Йорк таймс" през седмицата, Германия е едната от водещите противнички точно на подобно вписване на "Хизбула"? Властите в Берлин имат добре изградени поверителни канали за комуникация с групировката и в миналото успешно са действали като посредник между нея и Израел. Ще зачеркнат ли това заради атентата в Бургас?


В сряда Щефан Зиберт, говорителят на канцлера Меркел, заяви, че ако доказателствата са категорични, че "Хизбула" наистина е отговорна за тази грозна атака, ще трябва да има последици. Но няма нито дума какви би могло да бъдат тези последици.


За "Хизбула", голямата игра и крошето

© Stoyan Nenov, Reuters


Малки в голямата игра


Предстоят месеци, а още по-вероятно години на изясняване на факти, събиране на доказателства и провеждане на дипломатически маневри по този толкова оплетен въпрос и българското разследване ще се използва като фактор в тази игра. В нея повечето основни сюжети водят към Иран и опитите да бъде пресечено влиянието му в района от Афганистан до Катар и от Мали до Сирия. А това е мащабна и много дълга игра.


Едни казват, че не е трябвало да посочваме "Хизбула", други отвръщат: "Когато излъчваме страх, сме по-уязвими", трети допълват, че сме твърде малка фигура за толкова голяма игра, четвърти (като ген. Хотаит) твърдят, че сме "политически зависими от Запада".


Вместо политически консенсус по толкова тежък въпрос на националната сигурност видяхме раздор между власт и опозиция, както и употребата на президентството като декор за съобщение, което трябваше да се направи от друга трибуна. 


Но рискът от обвинение в безпринципност и въпросите как ще се реагира важат и за тази Голяма игра. Както го събра британският посланик в Ливан в 140-те знака на Twitter: "Нека го кажа достатъчно ясно. Цивилни бяха убити в терористична атака в Европа. Не можем просто да стоим, докато ни забиват кроше". 

Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DROD
  DROD
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Ей сега започна да става много интересно. Лошото е че всяко действие си има противодействие. Дано ние да не го отнесем това противодействие.

 2. 2 Профил на Георги Танев
  Георги Танев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това цялото нещо с атентата в Бургас изглежда толков нагласено, за да натопят на Хизбула, че няма на къде. Толкова са тъпи, че да направят атентат на една от най-корумпираните страни в ЕС и после потилитиците ни послушно, като троянски кон в ЕС да се изкажат. Докато ЕС като всеки нормален икономически съюз едва ли иска проблеми с Хизбула, заради някакъв си нагласен от служби атентат.

 3. 3 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Май ще се ходи на море - в Ормузкия проток по-точно, както е тръгнало... Като им изтъпаним "Дръжки", пардон - "Дръзки" на кея, чалмите ще изпопадат от потрес и бензинът ще стане по-евтин от продукцията на "Софийска вода"

  П.П.
  Флагът на "Хизбула" - на жълт фон с ръка, стиснала калашник, земно кълбо, книга и стилизирания надпис "Партия на Бога"... Много прогресивен флаг! Впрочем, палецът на дланта на дясната ръка с АК няма как да стои по подобен начин (освен ако силуетът е в гръб), но това са незначителни за гения на незнайния Абдулеонардо да Акбаринчи подробност...

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  "take it on the chin" не значи да стоиш, докато ти забиват кроше По-скоро на български е "да приемаш стоически" или "да понасяш, без да се оплакваш".

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Снимката на флага е огледално обърната.
  Арабският текст е обратно.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Хизбула", бяха обвинени в извършването на атентата още на 40-стата минута, и знаеха много добре, че тепърва ще се работи срещу тях. Защо, ако не са извършители на атентата, и те не работиха за разкриването на истинските извършители, за да могат да докажат невинноста си ??? Наистина, простичкото - ами не сме ние, не върши работа.

 7. 7 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 783 Разстроено

  Нашите служби полуграмотно боравят с термини от наказателният кодекс! Има достатъчно данни е предположения, а не доказателствени факти. С достатъчно данни могат да те разследват, но НЕ и да те (о)съдят!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2220 Весело

  "Не можем просто да стоим, докато ни забиват кроше." Британците не можете, ама Ганю по условие е на различно мнение от британците, пък и много бой носи.

 9. 9 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#1:"drod"]Ей сега започна да става много интересно. Лошото е че всяко действие си има противодействие. Дано ние да не го отнесем това противодействие.[/quote]
  Какво противодействие?
  Ако Хизбула НЕ Е терористична организация, както твърдят някои, то няма от какво да се притесняваме.
  Ако пък Е терористична организация, тогава управляващите са прави да го обявят. Не е редно да се крием като мишки.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 10. 10 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#2:"georgitanev"]Толкова са тъпи, че да направят атентат на една от най-корумпираните страни в ЕС и после потилитиците ни послушно, като троянски кон в ЕС да се изкажат.[/quote]
  Еми..май в това е и същността на въпроса.+++

 11. 11 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  С тази Хизбула си сложихме таралеж в гащите и сега ще трябва да търпим последствията от действията си.

 12. 12 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#1:"drod"]Лошото е че всяко действие си има противодействие.[/quote]
  И да, прав си много!
  На с нищо незаслужения атентат у нас ще отговорим.
  Надявам се както навремето го е направил безстрашния Кан Тервел.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 13. 13 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#3:"Twinston Myth"] с ръка, стиснала калашник, земно кълбо, книга[/quote]
  Хехе, ми това не беше ли една позната форма на тероризъм с един по-друг цвят, гарниран с едни сърпове и чукове..и чадъри..и какво ли още не?

 14. 14 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#11:"Мадлен"]С тази Хизбула си сложихме таралеж в гащите [/quote]
  Не, други хора ни го сложиха този таралеж..коварни хора..лоши хора.

 15. 15 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Нека го кажа достатъчно ясно. Цивилни бяха убити в терористична атака в Европа. Не можем просто да стоим, докато ни забиват кроше".

 16. 16 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#6:"442"]"Хизбула";, бяха обвинени в извършването на атентата още на 40-стата минута, и знаеха много добре, че тепърва ще се работи срещу тях[/quote]
  Абонирайте се за Бойо и гледайте една седмица преди излъчване в ефир!...

  [quote#6:"442"]Защо, ако не са извършители на атентата, и те не работиха за разкриването на истинските извършители, за да могат да докажат невинноста си ??? [/quote]
  Да се докаже невинност? По римското право не трябваше ли да се докаже вина? Хизбула не са ангелчета (съвсем не), но оставам с усещането, че цялата работа е съшита с немалко бели конци...

 17. 17 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 655 Весело

  "Изобщо не е ясно дали някое от споменатите най-деликатни твърдения би издържало пред съда"

  Пред българския съд не би издържало и твърдението че Адолф Хитлер има нещо общо с втората световна война.

  И в морето ми е до колене .....................
 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Виждам ясно само как Израел иска да отслаби съпротината срещу себе си в Ливан.Останалите само шикалкавят.
  Ливан,Бейрут-великолепни места от миналото,моряци разправяха за Бейрут преди 40 години,единственото място дето всички световни валути,по точно почти всички валути в света са вървели.Някой подпали и разруши всичко там и не желае да има съпротива.

 19. 19 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Логично и нормално е да се посочи самоличността на извършителите, но е повече от ясно че България няма НИКАКЪВ ресурс за да ДОКАЖЕ съпричастност на когото и да било като организатор и за това трябва да се произнесат службите в съответната страна. Така че тази констатация трябва да си я направи Ливан - дали е Хизбула или не. И докато все още нищо не е доказано Нетаняху и подкупните американски конгресмени вече се опитват да берат плодовете от непремереното и заучено под диктовка изказване на Цветанов. Разбира се Цветанов никого не убеди че си е свършил работата. А от произнасянето на МичигаМ става болезнено ясно, че вицепремиерът ни най-вероятно е завършил средно образование с успех под 4.
  Българската позиция по въпроса не може да се обяснява с цитати на британски дипломати. Положението на България в тази ситуация е СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО!

 20. 20 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няколкото въпроса в статията са важни, но не виждам защо да водят само към въпроса дали в Хизбула има няколко течения. Защо да не водят към въпроса дали въобще Хизбула има нещо общо с атентата. Въпросите се базират на политическите вреди за Хизбула, а всъщност най-голяма политическа полза има Израел. Защо тогава не се допуска вероятност да е израелска работа?

 21. 21 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ...първите реакции на българското съобщение (направено от вътрешния министър Цветанов), което всъщност не обвинява директно ливанската шиитска групировка
  ----------------------------------

  Изглежда всеки го тълкува, като му е удобно - The Wall Street Journal твърдят , че "България обвинява "Хизбула" и (забележете) Иран за атентата в Бургас", а САЩ направо призова Европа да действа изпреварващо срещу "Хизбула"...

  Ето ти наръчник 'Как се прави война".
  Проблема, е че сметките ще плащаме ние...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 22. 22 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  За мен по важното е да се каже истината в очите,а на някого ако не му е изгодно си е негов проблем.Страхът на някои от евентуални последици само доказва обременеността им с чинното навеждане на главата пред евентуалната заплаха.

 23. 23 Профил на arie
  arie
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Хизбула" цитира Станишев на сайта си!!!На официалния сайт на групировката, в английската му версия, единствената публикация от последните дни, свързана с терористичния акт у нас, е позицията на Сергей Станишев.Обидно е , врагът да цитира мнението на твой политик в своя защита ! Но за комунистите майцепродавството е занаят , който владеят по наследство. За Сергей няма какво да спорим. Друг пък (уж не комунист) се гордееше със славното си потекло - дядо му , ген. Вл. Заимов, разстрелян като важен съветски шпионин, а прадядо му , Стоян Заимов се преоблякъл в женски дрехи и храбро се покрил из Враца, когато дочул че е пристигнала четата на Христо Ботев. Какво да чакаш от такива ?

 24. 24 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Западът все повече се изражда в копие на бившия комунистически блок,в който всичко се свеждаше до сляпата вяра в идеология,пренебрегвайки основите на демокрацията и превръщайки я в инструмент за постигане на цели,нямащи нищо общо с нея.

  Liberate Your Mind!
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Статията дава обективен анализ защо Хизбула няма никаква полза да прави терористичен акт на територията на ЕС с който подържа добри отношения. Според мен Турция би били много по-подходящо място за такъв атентат заради ключовата роля която играе в подривната война срещу Сирия.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2293 Любопитно

  Хайде стига сте се плашили предварително, дявола не е толкова черен. Кой от кого има повече нужда, Хизбула от ЕС или обратното, а? Икономиката на Ливан си е туризъм, банки (които вземат капитал от къде, щом индустрията им е слаба?) и износ на плодове и зеленчуци. Кое точно ще противопостави на едно затягане на кранчето към ЕС-пазара, а? Отделно, че хляба им идва от вносна пшеница (от Украйна и Русия)... На кого ще разчитат, на Иран, на Русия и Египет ли? От друга страна, примера с европейското ембаргото над Иран им е пред очите. Египет в момента също ще разчита на вносна храна, либийците и те натам отиват (нефт срещу храна и оръжие)... Май зърнените борси ще преживеят "интересни времена", а най-интересното е, че тези, дето ще наддават един срещу друг, ще са все "братя"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  До коментар [#25] от "Julian Mall":

  Ти би ли правил атентати в държавата, в която си държиш парите? Турция в момента е точно "швейцарският сейф" на парите на воюващите — въпреки светските си закони е достатъчно правоверна, стабилна (военно и финансово), сравнително неутрална и с отворени връзки към целия свят.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "Athanatos":

  Подписът ти на персийски ли е?

 29. 29 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#23] от "arie":

  Обидно е този човек изобщо да заявява че е българин ако питаш мене !!!

 30. 30 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#26] от "gost22":

  Ливан се хрантути от Арабския полуостров, не от Европа!

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  [quote#15:"gvt"]Нека го кажа достатъчно ясно. Цивилни бяха убити в терористична атака в Европа. Не можем просто да стоим, докато ни забиват кроше". [/quote]+ Така е ... Не можехме да стоим, ама стояхме и нямахме ресурс да направим нищо смислено. Версията ни е плод на външен натиск и не е подкрепена с нищо, освен със ... обосновано предположение на база "така казват някои". Разбираема е позицията на Израел - иска с чужда помощ да бие тези които го смачкаха на бойното поле преди няколко години. Това не дава отговор на въпроса дали точно те са виновни за атентата в България.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Отново се връщаме във времена,в които медии и партийни функционери раздават обвинения и присъди,а тълпата изпада в екстаз,зомбирана и неутрализирана от всякакви еретични мисли,които да поставят под съмнение правотата на властта ...

  Liberate Your Mind!
 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#27] от "gost22":
  Това за пръв път го чувам, че Турция била швейцарски сейф. А това колко е финансово стабилна е повече от спорно. Забележи, че одобрението за Хизбула в Турция е само 5%.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно


  - Кое е НЕвярно ???!!

  МАТРЯЛА > го Е страх
  от:
  1. шокова терапия
  2. НАТО
  3. империалистите
  4. ЕС
  5. Еврото
  6. Ционистите
  7. пазарна икономика

  10-11 петилетки все ТОВА Му набиват в Тиквата ...... как няма да го е стар Матрала ... ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 35. 35 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Освен резонния въпрос кой има интерес, има и още един, който изглежда риторичен.
  В целия свят - по летища, гари, гранични пунктове, обществени и частни сгради и даже по улиците има милиони камери. Кой има ресурса този човек с раницата да бъде заличен от всякъде с изключение на камерите на бургаското летище?

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 36. 36 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело


  ИНАЧЕ Матрала НЕ го е страх

  от:
  1. Съветслия Съюз
  2. Кремъл
  3. Арабите
  4. Мирният АТОМ
  5. руските хладилници
  6. Кала'чника
  7. рублата

  .... умен Матрала
  ... знае от какво да не се страхува.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 37. 37 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#16] от "Twinston Myth":

  Не става въпрос да докаже. Може да направи официално изявление, ние не сме, нямаме нищо общо и осъждаме атентата. Ама си мълчат и нити признават нито отричат..

 38. 38 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  До коментар [#33] от "Julian Mall":
  А, ти забелязал ли си колко лесно турските банки разкриваха сметки преди "да се запролетти"? А забеляза ли кога точно започна да се засилва икономиката на съседите и от къде дойдоха средствата? Дявола е в подробностите. И да не се хванеш на обяснението "с парите на гастербайтерите и младежите, дето се връщат в родината", защото те се връщат от десетки години, ама икономиката им се засили като се появиха отново мустаците и забрадките на високо ниво.


  До коментар [#30] от "Aлфepaц":
  Хранили ги били — Иран има най-добрата комбинация земя-вода в онзи регион и... си внася храната. Имат един мижав износ на плодове, ама не им стига до никъде.
  С какво го хранят съседите? С петрол, с поток от богати араби-туристи, с жито от пустинята? Дават им пари (да препират), ама папото идва от другаде...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 39. 39 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#38] от "gost22":

  В Ливан от Арабския полуостров ходят на почивка. Иран леко не е на Арабския полуостров така нали. За Иран ясно, ако не беше петролно зависима, нямаше да се срине така валутата им октомври лани.

 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#38] от "gost22":
  Това, че след идването на ислямистите на власт към Турция потекоха капитали от петродолари не значи че са станали някакъв световен финансов център, а още по-малко привлекателни за парите на Хизбула (В Ливан има достатъчно банки).

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Битката е за Eвропа.
  Това става все по-ясно.
  Сащ/израел бързат.
  ЕС е притискан мощно да се включи в играта.
  Няма много време и заради това атентатът в Бургас не е съвсем добре изпипан.
  Още по-неубедителна е съпътстващата пропагандна поддръжка, но в случая най-важен е не обществения отзвук, а практическия резултат.
  Формалният повод за войната в Ирак също бе несъстоятелен, но какво от това.
  Победителите не ги съдят.

 42. 42 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#24:"baghatur"]в който всичко се свеждаше до сляпата вяра в идеология,пренебрегвайки основите на демокрацията и превръщайки я в инструмент за постигане на цели,нямащи нищо общо с нея. [/quote]
  Какво точно искаш да кажеш?
  [quote#23:"arie"]ген. Вл. Заимов, разстрелян като важен съветски шпионин, [/quote]
  Богдан Филов пък е разстрелян като нацистки шпионин и главен антисемит и нацистки слуга в България. Това какво общо има с темата.

 43. 43 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#17:"БГА Балкан"]Пред българския съд не би издържало и твърдението че Адолф Хитлер има нещо общо с втората световна война. [/quote]

  И това само и единствено ако се работи от български дознатели и се наблюдава от български прокурор. Тогава няма съд, който да произнесе осъдителна присъда. Освен черезвичайка.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 44. 44 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#24] от "baghatur":

  Нали, само светлият ислям е светлината на света, ти да не си реинкарниран Мунчо?

 45. 45 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#18:"vjacho"]Ливан,Бейрут-великолепни места от миналото,моряци разправяха за Бейрут преди 40 години,единственото място дето всички световни валути,по точно почти всички валути в света са вървели.Някой подпали и разруши всичко там и не желае да има съпротива.[/quote]

  Този някой се казва ООП.
  Изгонени от Йордания, след неуспешен опит за преврат срещу йорданското правителство ("черният септември", се преместиха в предимно християнския Ливан. Ебаха му мамата.
  А сега се правят на ощипани вдовици.
  Дори и руснаците не знаят как да го напишат по-нежно, защото ООП бяха спонсорирани от тях:
  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D1%91%D1%80%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8F%D0%B1%D1%80%D1%8C_%D0%B2_%D0%98%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 46. 46 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#41:"krajnovo"]Битката е за Eвропа.
  Това става все по-ясно.
  Сащ/израел бързат.
  ЕС е притискан мощно да се включи в играта.
  Няма много време и заради това атентатът в Бургас не е съвсем добре изпипан.
  Още по-неубедителна е съпътстващата пропагандна поддръжка[/quote]

  Мисля, че сериозно подженяваш Мосад, ЦРУ и подобните им служби.
  Ако беше тяхно дело, щеше да Е изпипано. Бъди сигурен.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 47. 47 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#46:"Athanatos"]подженяваш[/quote]
  подценяваш...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3976 Неутрално

  Интересно, как поддържниците на твърдението, че разкриването на връзката на Хизбула с атентата в Сарафово ще стране причина за опасни последствия за България (имам предвид Станишевци) биха обяснили изявлението на Том Флетчър:
  "Надявам се дебатът за отговорността да подсили онези среди в "Хизбула", които осъзнават, че терористичните нападения не са в интерес на партията"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#35:"bgkurshum"]Кой има ресурса този човек с раницата да бъде заличен от всякъде с изключение на камерите на бургаското летище?[/quote]
  Всеки може да се скрие от камерите. С перука, фалшиви мустаци и/или брада. Или да се обръсне, например.
  Може да го е направил в храстите пред летище Бургас. Мислиш, че е невъзможно ли? Или в колата, с която е дошъл.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 50. 50 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#48:"Храбър"]Интересо, как поддържниците на твърдението, че разкриването на връзката на Хизбула с атентата в Сарафово ще стране причина за опасни последствия за България (имам предвид Станишевци) биха обяснили изявлението на Том Флетчър[/quote]
  +
  А и аз пак да питам - ако Хизбула НЕ Е терористична организация - от какво ги е страх?
  Ако ги е страх - значи има от какво и самите те знаят отговора.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 51. 51 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Добра статия.. След която почвам да си мисля, че тези, които имат най-голяма изгода от този атентат, са именно Израел.

  Fail with honour then succeed by fraud
 52. 52 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#28:"Aлфepaц"]Подписът ти на персийски ли е?[/quote]
  На персийски.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 53. 53 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Винаги се осираме. Постепенно България се превръща в един голям лайнарник. Какво прозрение на чешкия художник в Брюксел.

 54. 54 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Статията казва това, което по умните форумци писаха вчера, няма никакви преки доказателства за авторството на Хизбула. Решението на българското правителство е политическо, под натиска на Израел и Америка!

 55. 55 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 638 Неутрално

  четвърти (като ген. Хотаит) твърдят, че сме "политически зависими от Запада".
  Според мене -много добре казано. И политически и икономически са зависими, щото парите не миришат, а властта е сила,.... или пък щото толкоз им е акъла и искат да седнат на масата на големите .Да ,ама не. Слугата, господар не може да стане , най-много да порасне до любим слуга.

  Свободата Санчо, ....
 56. 56 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#48] от "Храбър":

  Абе ти пак не си рабрал, статията ти казва, че няма никакво разкритие на връзката с Хизбула!

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3976 Неутрално

  [quote#56:"reakzioner"]Абе ти пак не си рабрал, статията ти казва, че няма никакво разкритие на връзката с Хизбула! [/quote]
  Това като отговор на въпроса ми ли да го разбирам?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на didi_56
  didi_56
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#18] от "vjacho"
  Прав си. Така е било. Бейрут - страхотно място. Сега се избиват.
  Има една сила, която сее нестабилност навсякъде

 59. 59 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#57] от "Храбър":

  Разбирай го както си искаш!

 60. 60 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Сега след всичките глупости , които изговориха Ники и Цецо би следвало да си подадат оставките. Ако имат все още някое мъжко качество останало ... Ама надали
  Щото като споменават споменаха думата Хизбула без да имат доказателства , предадоха народа си.
  П.с. Ама те и депутатите ни през 2та война само споменали , че ще обявим война на САЩ и Англия ,ама на ужким. обаче САЩ и Англия не на ужким бомбадирали София след това .

  Свободата Санчо, ....
 61. 61 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#5:"Athanatos"]Снимката на флага е огледално обърната.
  Арабският текст е обратно. [/quote]

  Снимана е от обратната страна на знамето затова.

 62. 62 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  [quote#20:"dimihas"]Защо тогава не се допуска вероятност да е израелска работа?[/quote]

  Ако се зададе въпроса "Кой има интерес от този атентат?",друг смислен отговор освен този,който се съдържа във Вашия въпрос,не виждам.

 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  "За "Хизбула", голямата игра и крошето"

  Кога ще поговорим и за доказателствата, които уж уличават Хизбула в извършването на атентата в Сарафово? Кога ще се появи статия на тази тема???

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#54] от "reakzioner":

  Казал си го много точно и ясно! +++ от мен!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3976 Неутрално

  [quote#60:"Радостина"]Сега след всичките глупости , които изговориха Ники и Цецо би следвало да си подадат оставките. [/quote]
  Гладна кокошка просо сънува!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Абсолютна грешка беше да се излиза с това изявление. Да не говорим, че май го направиха, за да отвлекат общественото внимание – излезе скандалът с Буда и те, за да замажат положението ни хвърлиха в такъв международен конфликт. Идиоти.

  Обичам да слушам само себе си
 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3976 Неутрално

  [quote#66:"buzanka"]Да не говорим, че май го направиха, за да отвлекат общественото внимание – излезе скандалът с Буда и те, за да замажат положението ни хвърлиха в такъв международен конфликт.[/quote]
  Това беше най-голямата глупост! Ти сериозно ли мислиш, че заради тази пресилена историйка с Буда, са направили такова изявление!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#58] от "didi_56":

  В Нигерия тази сила е Боко Харам, в Ирак - където всеки ден хвърчатвъв въздуха човешки тела - е някой с друго име и т.н.: имената са различни, но "силата" е една. Но когато трябва да се посочи името - трябва да има доказателства.


 69. 69 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 919 Гневно

  Чета и не мога да повярвам какви коментари има - СТРАХЛИВЦИ!!!
  Войната на цивилизациите отдавна се води и ние си участваме в нея, въпросът е на коя страна сме. Като слушам нац. предател Станишев, който стана любимият БГ политик на чалмите, май сме на страната на тези убийци.Но какво се чудя, неговите хора са подарявали оръжие на тези едно време... Да не мислите ли че ще ни пожалят въпреки това????
  Дедите ни са мрели в бой срещу такива, а вие циврите като баби по форумите... Срам

  За едни благата, за други ла*ната
 70. 70 Профил на Rebel 11:11
  Rebel 11:11
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":
  еми не си прав - означава буквално - ''да го поемеш в брадичката''

 71. 71 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#69:"ivaylo_kolev"]Дедите ни са мрели в бой срещу такива,[/quote]
  Дедите ни, с малки изключения, основно са мрели заради тъпи политически мераци!

 72. 72 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Е, аз мога само да поздравя и да благодаря на Карабоев за тази статия.

  Само че в цялата патаклама се подминават два принципни въпроса. Замазват се покрай ошумуляването.
  Първо - че ни Премиер, ни Президент, ни други "политически отговорни фактори" не излязоха пред хората високо и ясно да обяснят и обявят, още миналата година при атентата, че де факто си имаме атака срещу България. Не само заради българската жертва и възможните потенциални други български жертви, а просто че е на българска територия
  И второ - че сегашното изявление за Хизбулла е изцяло политически мотивирано и дирижирано отвън. Дори като време на "произнасянето", както може да се види и от тази статия.
  И това е най-гадното. И тъпото.
  Че ги няма Държавниците.
  И че дори когато ги натиснат отвън - пак шикалкавят и се ошумуляват. При това най-вече пред българския народ.
  На който са му длъжни! За всичко!
  И най-вече за ... търпението ...

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 74. 74 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  [quote#8:"Lemmy"]Британците не можете, ама Ганю по условие е на различно мнение от британците, пък и много бой носи. [/quote]
  Ганю по дифолт (by default) е имунизиран от всякаква идеология, защото е патил 140 години от идеологии. Ганю по дифолт знае, че всяко сляпо слугуване на чужди интереси се обръща задължително в загуби за него. Справка 1913, 1941, 1944. Тъй че недейте руга нагласата на Ганю.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 75. 75 Профил на konanvarvarina1
  konanvarvarina1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#18] от "vjacho":

  Този някой си има име-Франция. Тя поддържаше десните християнски милиции.Но времената се менят.В един момент франсетата биха шута на Джамаел,Аюн,Джумблат и други подобни лакеи и сега Франс са първи дружки с Хизбулла.Зер лебаноните взеха доста кредити от френски банки.

 76. 76 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#1:"drod"]Ей сега започна да става много интересно. [/quote]
  Тежко на онези, които имат нещастието да живеят в интересни времена.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 77. 77 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  [quote#26:"gost22"]Кой от кого има повече нужда, Хизбула от ЕС или обратното, а?[/quote]
  Мче не е ясно. Защото Хезбжла освен всичко друго е и социална мрежа, осигуряваща социална пиомощ за най-слабите и осигуряваща образование за младите. И в тая си функция организеациятна се изгради в условията на пълна несвързаност с каквато и да е държавна власт, даже обратното - в условия на нелегалност. Така че тикането на Хезбола обратно в нелегалността обективно работи само в нейняа полза. А ЕС ще загуби и малкото си (сега все пак са значими) средства и канали да взаимодейства с нея и по такъв начин да контролира поведението й.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 78. 78 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#70] от "Rebel 11:11":Става дума за идиом. Виж в речника.

  Доброто е заразно
 79. 79 Профил на Rebel 11:11
  Rebel 11:11
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#78] от "dogwoman":
  ок, съгласих се - въпреки, че според мен стават и двете

 80. 80 Профил на Д.Станев
  Д.Станев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ахъм... досега ни дояха, стрижеха, ...ха и чат-пат деряха, а сега ще ни и гърмят... ц-ц-ц...

 81. 81 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Оооо , цвъки , не знаех че пишеш тук. Нали знаеш вица за милиционерите и логиката .

  Твоята е същата.

  [quote#9:"Athanatos"]Ако Хизбула НЕ Е терористична организация, както твърдят някои, то няма от какво да се притесняваме.
  Ако пък Е терористична организация, тогава управляващите са прави да го обявят. Не е редно да се крием като мишки.[/quote]

 82. 82 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#60] от "Радостина":

  И не само София са бомбардирали!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 83. 83 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Да,вече е късно да обясняваме,че нямаме сестра.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/02/blog-post_7.html

 84. 84 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Наистина Хисбула няма интерес да поеме отговорност за атентата, но това съвсем не значи че не е организиран от тях. Май доста хора забравят, че е планирано едно, а се получава друго. Ако съгласно плана бе взривен автобусът в движение по пътя, жертвите щяха да са много повече с почти никакви следи от извършителите. Тогава нямаше да има нито труп на терорист, нито шофьорска книжка, нито някакви следи, които да водят към организатора.
  Какво пречи Хисбула да са организаторите, щом съгласно плана няма да останат следи, които да водят към тях? Да, ама става лека издънка и сега трябва да отричат и да цитират Станишев на сайта си. Пак казвам, не твърдя, че Хизбула са организатори, но поне известните факти сочат към Ливан, а там се разпорежда Хисбула.

 85. 85 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 475 Неутрално

  И кои са тези "известни факти" (дето дори президента не ги знае) ?

  Две фалшиви имена (не дадоха истинските) и твърдение, че те са БИЛИ (в минало време) членове на хизбула.

  Къде тука са ФАКТИТЕ ? Ако са *факти* , защо цвъки прави "обосновано предположение" ? Хмм ?

  [quote#84:"marker"]но поне известните факти сочат към Ливан[/quote]

 86. 86 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всеки, който убива невинни жени и деца трябва да носи отговорност. Никаква прошка за Хизбула, ако е убила и един мирен гражданин, а тази огранизация е убила десетки хиляди!!!
  Единственната правилна позиция е позицията на САЩ - НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ С ТЕРОРИСТИ!!!
  Няма как каузата им да е справедлива, при положение, че сеят смърт между жени и деца!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 87. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#60] от "Радостина":

  Хич не са обявили война наужким "символично"....
  Стенографски дневник на 25-oто ОНС, 21 заседание от 13 декември 1941 г. за обявяване война на САЩ и Великобритания
  Министър-председателят Богдан Филов: (От трибуната. Посрещнат с бурни ръкопляскания, които продължават няколко минути.) (...) Г-да народни представители! (...) през последните няколко месеца Северноамериканските Съединени Щати са извършили редица нападателни действия срещу силите на Оста, вследствие на което Германия и Италия решиха да скъсат отношенията си с тази държава и да обявят положение на война спрямо нея. При тези условия българското правителство, в изпълнение на задълженията си по чл. 3 от Тристранния пакт, реши вчера, на 12-и т.м., също така да скъса дипломатическите отношения със Северноамериканските Съединени Щати и да обяви положение на война с тази държава, както и с нейната съюзница Англия. (Всички народни представители стават прави, викат многократно мощно “Ура!” и бурно и продължително ръкопляскат. Стават прави и пълномощните министри на Германия г-н Бекерле и на Италия г-н граф Маджистрати, заедно с всички присъстващи в дипломатическата ложа. Народните представители се обръщат към тях и ги акламират с бурни ръкопляскания. Овациите траят няколко минути, през което време пълномощните министри поздравяват с вдигната ръка.) (...)
  Петко Стайнов: Искам думата! (Тропа по банката.)
  Председателят Христо Калфов: Пристъпваме към гласуване. Които приемат декларацията, направена от правителството, моля, да вдигнат ръка. Абсолютно мнозинство. Събранието приема. (Всички народни представители стават прави и бурно и продължително ръкопляскат и викат неколкократно мощно “Ура”.)
  Дипломатически документи по участието на България във Втората световна война. С., 2006, 546-547.

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 88 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Кофти, че се набутахме между шамарите. Народът е казал "когато атовете се ритат, магаретата стоят настрана". Пак станахме на магарета, жертва на слугинажа и прочие в желанието да угодим на всички. Не четат историята тия хора (не че аз съм много добър в тази материя) - колкото пъти се заиграем с великите сили толкова пъти са ни слагали пръст...сещате се къде.

 89. 89 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Трябваше да дадем ясно и твърдо послание, че всяко лице или организация, позволили си да си разчистват сметките на наша територия ще бъдат сурово наказани, рано или късно. За съжаление не чухме такова от никоя от властите. Още един подобен атентат и броя на туристите не е нужно да гадаем накъде ще тръгне, а оттам и всичко свързано с тях. Все пак нашия интерес би трябвало да е основния ни мотив в цялата каша.

 90. 90 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 524 Любопитно

  бг трябва да има по твърда политика към арабите
  специално с тяхното пребиваване и транзитно преминаване
  през страната ако иска да има мир в страната
  едно време при комунизма бг беше тяхната втора мека
  купуваха оръжие и дори тежки метали чрез българи
  разбира се $ нямат цвят арабите терористи все още имат своите връзки със старите дс и техните уши.
  в бг терористите спокойно си правят среши и обмислят своите планове необезпокоявани както никого и нищо.
  мисля че вече е време някои да се раздалечат от старите си връзки с арабските терористи ако искат да са живи и здрави.

 91. 91 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Гневно

  ИМА ЛИ АТЕНТАТ С УБИТИ?! ИМА ЛИ АТЕНТАТ В ЕС?! КОЙ УБИВА ИЗРАЕЛСКИ ГРАЖДАНИ ПО СВЕТА?! КОЙ ПРАВИ САМОУБИЙСТВЕНИ АТЕНТАТИ ПО СВЕТА?! КОЙ ИСКА ДА УНИЩОЖИ ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ?! КОЙ, КОЙ, КОЙ????? НЕ Е ЛЕЛЯ ТИ, НИТО МОЙТА ЛЕЛЯ!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 92. 92 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Популярността, която групировката имаше като борец срещу Израел, се топи заради растящото убеждение, че тя е само пионка на Иран..."
  ======================
  Много от уж логичните въпроси за интересите на Хизбула в този коментар биха отпаднали, ако горното твърдение, че Хизбула е главно пионка на Иран, беше поставено в центъра на коментара. Тогава на преден план щяха да излязат интересите на Иран в региона, финансовите му връзки с радикалните ислямистки организации, както и планът за засилване на ислямското влияние над България. Спомнете си само колко командировани платени имами проповядват фанатичния ислям у нас.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 93. 93 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Аз продължавам да не разбирам как форумци, журналисти и някакви трети лица така убедено твърдят, че не е имало категорични доказателства за вината на Хизбула. Нима сте участвали в разследването, нима сте чели доклада? Надявам се ви е пределно ясно, че истинските доказателства най-вероятно никога няма да се появят на бял свят, та нали разследването още тече. Да не са луди да ви казват на какво се базират техните твърдения...Ама какво ли да очаквам от народ, дето от всичко разбира - футбол, политика, явно вече и от разследвания на терористични нападения и глобални въпроси...

 94. 94 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#91] от "Хипчо": Всичко това поставя версията, че Хисбула е отговорна за атентата на първо място. Но всяка работната версия на едно разследване трябва да се докаже с конкретни факти. И това според мен се случва, но това е процес. В разултат на разследването от нашите и партньорските служби имаме някакви резултати - доказателства за съпричастноста на Хизбула. Те са достаъчни за да направим изявление по въпроса, но не са достатъчни за съдебно обвинение. За сега Хисбула е само "заподозрян", но не е "задържан" и не е повдигбато обвинение и липсва мярка за неотклонение Чудя се дали в един момент българската прокуратура ще влезе в играта...
  По случая тепърва ще се работи още. И то предимно от "партньорските служби". Това, което е можело да се установи на място, тук в България, вероятно вече е установено. Има малка вероятност в резултат на "обратна информаци" да възникнат нови факти, обстоятелства и лица, които да бъдат разработвани у нас, но общо взето ще се работи извън България.
  Хубавото е, че ще работят две групи служби с противоположна политическа мотивация - от една страна МОСАД, ЦРУ, МИ2 от друга - френската и германските служби и Европол.

 95. 95 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#75:"konanvarvarina1"]Този някой си има име-Франция. Тя поддържаше десните християнски милиции.[/quote]
  В голяма грешка си.
  Този някой се казва СССР, който подкрепяше марксистко-ленинския демократичен фронт за освобождение на Палестина първо в Йордания, а след като се провалиха там - в Ливан.
  И не християнските милиции направиха гражданската война, а именно 130-те хиляди палестински "бежанци", които първо се опитаха да превземат Йордания, не им се получи, и след това се опитаха да превземат Ливан, този път сравнително успешно.
  Погромите на християните бяха повсеместни. Дотолкова, че по-скоро християнския Ливан сега е предимно мюсюлмански.
  Християнските милиции действаха в самозащита.
  А ООП в Ливан, подкрепяна силно от социалистическата Сирия, включително и със сирийски войски, се почувства като у дома си.
  На практика мюслитата откраднаха последната държава на християните в Близкия изток. Не без активното участие на СССР и останалите соц.държави - вкл. и България.
  Щото по времето на комунягите - същите тия, дето сега реват за Хизбуллах - думата "християнство" беше забранена!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 96. 96 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#93] от "Софиянец":
  Е то г-н Фролив на повечето въпроси отговори с "не мога да кажа" т.е. има следствена тайна.

 97. 97 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#90:"greenwich"]бг трябва да има по твърда политика към арабите
  специално с тяхното пребиваване и транзитно преминаване
  през страната ако иска да има мир в страната [/quote]

  Това още Кан Тервел го е осъзнал и ги е пресрещал още на Босфора.
  20 000 са изклани от българите под стените на Константинопол. Мислите ли, че са забравили?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 98. 98 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "България не е независима държава, а политически зависима от Запада" - само географската посока се изменява като се погледне историята на България - изток, запад, север юг, Германия, Византия, Турция, Рисия, СССР, ЕС.... Този ирнец си няма и представа колко е прав. Непроменно тя е била, е, и ще бъде зависима, защото народът и е лесен за манипулиране.

 99. 99 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "което всъщност не обвинява директно ливанската шиитска групировка"
  Гн Петър Карабоев, прочети малко за Хизбула преди да пишеш. Групировка ли е, партия ли е? Участва ли във властта на Ливан?

 100. 100 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#97:"Athanatos"]Мислите ли, че са забравили? [/quote] - един на хиляда араби ще знае че България не е род геврек а държава, нещо повече, един на десет хиляди българи ще знае нещо за това което си написал. Загубил си перспектива приятел, може би ти не си я загубил а сегашните пропагандисти са ти я отнели...както това правеха с татко ти и дядо ти...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK