МЗХ с поредния "Закон за задушаване на стопанската активност"

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и шефът на агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов (вляво) по време на старта на масирани проверки за допустимата вода в пилешкото месо. 

© Юлия Лазарова

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и шефът на агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов (вляво) по време на старта на масирани проверки за допустимата вода в пилешкото месо. Публикуваме текста на Николай Вълканов от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ). Вътрешните заглавия са на редакцията: 


Нови административни тежести за бизнеса, нарастваща концентрация на власт в държавните контролни органи, задушаване на дребното предприемачество и практическа забрана на някои видове търговия ни сервира Министерство на земеделието и храните в поредната порция законотворчество. Предложените промени в Закона за храните ще увеличат разходите на ресторантьорския бизнес, магазините за храни и дребните скотовъди, ще въведат ненужни или непропорционални регистрационни режими и практически ще изключат от интернет търговията с храни дребни предприемачи и земеделски производители.


Като цяло предложенията следват философията на сегашната администрация в министерството, че контролът трябва да бъде повсеместен и свързан с многобройни изисквания на всяка стъпка от веригата на производство, доставка и търговия.
Крайната цел, изглежда , е да оцелеят малък на брой фирми


което ще улесни контрола върху тях и които имат ресурса да се справят с ежедневните планини от документи, които трябва да бъдат попълвани, както и с множащите се такси, регистрации, лицензии и проверки. 


Мотивите към проекта за изменение на Закона за храните най-добре показват начина на функциониране на чиновническия апарат в МЗХ. В тях е записано следното: "Промяната на  Закона за храните е продиктувана от необходимостта от допълване на действащите разпоредби и разписване на липсващи процедури, с цел осъществяване на по-ефективен контрол от официалния контролен орган."


Изглежда е трудно да си въобразим, че един бизнес може да съществува, без да са разписани подробни изисквания към всички процеси, които включва. Затова и петата промяна в закона за храните в мандата на това правителство едва ли ще е последната. Това, освен че внася несигурност в бизнеса, води и до големи разходи на компаниите – нещо, което изглежда не вълнува никого в министерството. Никой обаче не си е направил труда дори и да изчисли приблизителния размер на тези разходи, защото стара и установена практика е законовите промени да не са придружени от оценка на въздействието.


Основните проблеми са свързани с


концентрацията на неприсъщи правомощия в ръцете на агенцията за безопасност на храните


(БАБХ) и значително утежняване на бизнеса с изисквания, непропорционални на преследваните цели. По-конкретно, законовите промени предвиждат следното:


 • - Заведенията, сервиращи храна, ще трябва да инвестират в специални контейнери с капаци, в които да изхвърлят хранителните отпадъци и които впоследствие да извозват до екарисаж – мярка, свързана със значителни разходи, без да е налице реален проблем при сегашното положение, при което отпадъците от заведенията са част от общото сметоизвозване; 
 •  
 • - Всички транспортни средства над 3,5 тона,превозващи храни, да бъдат регистрирани в агенцията по безопасност на храните – изискване, което би довело до тройна регистрация на едно и също превозно средство – веднъж в КАТ, втори път в "Автомобилна администрация" и трети – в областна дирекция по безопасност на храните (при което, разбира се, е предвидена нова такса).
 •  
 • - БАБХ получава правомощия и при одобрението на строителството на обекти за производство и търговия с храни - мярка, която допълнително ще утежни и без това тромавите строителни процедури и ще увеличи корупционния натиск над инвеститорите; 
 •  
 • - Фирмите, бутилиращи вода, ще трябва да се регистрират в здравните инспекции. Тези  от тях, които произвеждат и безалкохолни напитки, ще подлежат на регистрация в БАБХ, ако делът на безалкохолните напитки е по-голям от бутилираната вода (?!);
 •  
 • - Забраната на клане на едър рогат добитък в дворовете е мярка, чието спазване може да бъде плод единствено на въображението на администрацията;
 •  
 • - Търговията с храни по интернет ще може да се извършва само от регистрирани търговски обекти с лицензиран транспорт – мярка, която може да бъде характеризирана единствено като глупава. Ако искате да развивате малък бизнес с доставка на храни до дома, които закупувате от магазин или борса, това няма да е законно. Ако сте земеделски производител, който продава и доставя своята продукция, ползвайки интернет – това също няма да бъде законно.
 •             
Наложително е предложенията за промени в Закона за храните да бъдат преразгледани. Даването на допълнителни правомощия извън пряката сфера на дейност на агенцията по храните – структура, свързвана често с корупционен натиск, е много спорно. А политиката на убиване на малкия бизнес в името на някакви изкривени представи за контрол едва ли е в полза на когото и да е било. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всеки ден по една лоша новина! Гарантирано от... вие си знаете!

  dnevnik са част от статуквото!
 2. 2 Профил на bosworld
  bosworld
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Kraynata cel i te ne q znaqt ... Veche se chudq ot mnogo akyl li, ili ot idiotiq gi pravqt tiq neshta (bez)otgovornite lica(mutri)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  чичковите червенотиквеничковчета
 3. 3 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Има ли въобще мисловен процес в това министерство? Недоразумение след недоразумение. Никакви стимули за малкият и среден бизнес.

 4. 4 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  - БАБХ получава правомощия и при одобрението на
  строителството на обекти за производство и търговия с храни -
  мярка, която допълнително ще утежни и без това тромавите
  строителни процедури и ще увеличи корупционния натиск над
  инвеститорите;

  Ей това е страхотно! Не стига че и без това процедурата е достатъчно тромава, а те сложиха още една институция на опашката, да има какво да ядат и те.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "gogo2011":

  Засега за средния бизнес - среден пръст.
  Мнооого благодарим.

 8. 8
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Най-големата заплаха за храната в БГ е самият .... Миро Мазняров. От сега нататък всеки, който ходи с колата си до магазина да си купува храна, треба да я лицензира......

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не знам,но не си ли мислите,че винаги преди избори се изфабрикуват най-нескопосаните закони?Ако не друго,но те са голяма пречка за следващо правителство,докато ги осмисли,провери,промени,то половината мандат е минал...

 12. 12 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Крайно време е производителите да спрат да слагат големи количества ужасни препарати в храните, които гражданите ядат, а после те и децата им се разболяват от ужасни нелечими болести.

 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#10] от "Be_google STOPна TIKVOкрацията":

  +++++

  Написал си го преди мен!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Малкия и среден бизнес е като трън в очите на властта, не
  трябва да има икономически свободни хора,а само такива дето
  постоянно да зависят от властта...остават 4-5 месеца, в които
  ще ни затрупват с антизакони...как пък не измислиха нито
  един закон срещу монополите, които са на път да сринат
  държавата...

 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Регистрационните режими са най-показателни за копрупционния модел на държавата.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Всички камиони ли трябва да се регистрират в БАБХ или само българските?
  Май храните ще се карат с румънски тирове...

 17. 17 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Този глупак Найденов, освен че отдавна трябваше да си подаде оставката, отскоро трябваше да е и подсъдим. Вчера обърнах внимание на касовата си бележка от магазина - НЯМАШЕ нито един български зеленчук или плод, който купих. Срамота. Тази агенция е поредната корупционна схема която ще изнудва бизнеса. Даже и не си и помислям, че вършат някаква работа, освен законен рекет.

 18. 18 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Поредният удар срещу малкия бизнес и предприемчивостта на българина в битката му за оцеляване. После - ама младите бягали, ама върнете се на село и се занимавайте със земеделие, ама вземете си живота в свои ръце и работете. Е как да стане, като държавата дотолкова те натиска, че, за да започнеш дори и най-дребния бизнес, се иска солиден за нашите възможности капитал.
  До тия, които плачат за контрол - разбира се, контрол трябва да има, но не е това начинът. С лавини от лицензии и регистрации просто се разчиства пътя на големите играчи и се убива конкуренцията.

 19. 19 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 615 Неутрално

  [quote#5:"pmdc4"]защото Билгарите са тровени с наи некачествените храни в света за сметка на бързото забогатяване,-сирене от палми месо от соя вода и сол ,итн това е [/quote]

  А всичкото това е възможно само защото убиването на конкуренцията, чрез премахването на МСП от производството и дистрибуцията на храни дава все по-голяма възможност на големите вериги да правят каквото си искат БЕЗНАКАЗАНО! Да ти припомня - "грешни" бандероли за алкохол в Метро - мярка - лицензиране на домашни казани, изкл. "умно" решение; премаркиране на охладени пилета като замразени - "Фантастико", репортажа по телевизията даже не смее да назове фирмата; Развалени храни се връщат на доставчиците, за тяхна сметка, защото търговецът /БИЛА/ не ги е продал и не иска да плаща за тяхното унищожение; Ама овце като теб изпитват оргазъм, докато ги доят на доилните апарати /пардон каси/ в големите вериги, докато се самозадоволяват с туткал, вместо лютеница и палмови мазнини вместо млечни продукти.

 20. 20 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#12] от "Отнесен":

  Крайно време е и да престанем да слушаме популистките изказвания на псевдо бореца за чистотата на храната. По думите на Найденов можем да приемем, че всеки български производител е потенциален измамник. Вносните продукти естествено са прекрасни. Там няма соя, всичко е чисто мляко.

 21. 21 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Къде е производството - така ли се подкрепя? С нови и нови удари!

  Колкото "потушиха" домашната ракийка, толкова ще "потушат" и коленето на домашни едри животни!

  По-добре да се погрижат за по-лесен достъп до ветеринарни лекари!

 22. 22 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 942 Неутрално

  За пореден път чиновниците вместо да помислят за облекчение на бизнеса се чудят какви нови ограничения да слагат.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 23. До коментар [#5] от "pmdc4":
  Като ти гледам правописа и пунктуацията съм убеден,че си активист в някоя младежка партийна организация /не се сещам на коя ПП/.Този форум е за грамотни хора-не си губи времето,няма да агитираш никого за каузата си...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 24. 24 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 616 Гневно

  До коментар [#18] от "murttle":

  Битката МУ за оцеляване затри доста невинни хора в тая страна. Не разбирам средните и дребни измамници за какво реват? Въобще цялата статия ми звучи като рев на шарлатанин хванат по време на измама. И какво ревете за икономическа свобода??? Нали я имахте ? И какво направихте??? Кисело мляко направено от кокосово мляко или и аз не знам от какво, салам при чието производство не е пострадали нито едно живо същество (ако не броим полимерчетата и етата), Сирене от палмово масло, масло от незнам си какво петролно, кашкавал от сухо мляко внос от Украйна - убогатено с обеднен уран, цезий, стронций и други витамини от Черноил, минерална вода бутилирана в мръсен цех директно от канала, синтетични вино и ракия..... Бай Ганьо бизнесмен трябва вилата не да му е на врата ами да е опряла в първи шиен прешлен иначе си е чиста проба крадец и измамник. Малко са ограниченията, трябва още, не търсете съчуствие от Наше Величество Клиента.

 25. 25 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#23] от "Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?":

  Абе то само коментар 5 е смислен. ПО-скоро другите са платени

 26. 26 Профил на Andy Dufresne
  Andy Dufresne
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Некоя гербаджийска калинка умна ша са сети ли отде е тва?:
  ...
  "6. Подобряване на бизнес средата
  Подобряването на бизнес средата има не само антикризисен, но и дългосрочен устойчив ефект върху привлекателността на България за инвеститорите.
  Конкретните мерки са насочени към: стриктен преглед на съществуващите режими от гледна точка на тяхната законосъобразност и целесъобразност и в следствие на този анализ - намаляване броя на режимите с цел улесняване на бизнеса и ограничаване на възможностите за корупция.

  Намаляване на размера на таксите за разрешителни и лицензионни услуги тъй като разходите за тези такси са доста високи като процент от дохода на глава от населението в сравнение с други страни."

  На модерейшо, ...с любов, ...от Зихуатанехо, Мехико.
 27. 27 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 583 Неутрално

  На снимката - земеделският министър силно замислен. Какъв напън е това за него си личи по изкривената му физиономия.
  Ако искате този "едва ли не" (по Цветанов и Роглекова, тези думи ме оневиняват напълно) некадърен и корумпиран ветеринар да остане на власт - гласувайте за ГЕРБ.

 28. 28 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 998 Любопитно

  "....Крайната цел, изглежда , е да оцелеят малък на брой фирми..."

  И най-важното - НАШИ фирми. Да поправим грешката на "злодея" Костов, по чието време бяха регистрирани 650 хиляди малки и средни фирми и фирмички. Ама така не може. Ние, ГРОБаджиите, ще ги закопаем всичките. Заедно с всичките надежди за свободна инициатива и просперитет. За да се разбере, че Бобостан не е Германия, а нещо много по-лошо. На когото не му харесва, прав му път. Изгонихме 25% от населението, ще изгоним още, щом трябва...

 29. 29 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#18:"murttle"] С лавини от лицензии и регистрации просто се разчиства пътя на големите играчи и се убива конкуренцията.[/quote]
  Ми нали, точно това е целта на герберунгелите. Да изхвърлят дребния и средния бизнес от отрасъла и да оставят само големите вериги. Монополни цени, гарантирани рушвети. Нема празно. Много по лесно се рекетират централизирано 100-на вериги от колкото 10-20 хиляди дребни търговци.

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 30. 30 Профил на psb83
  psb83
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да живее Ирландския внос на вековно месо! А нашите производители- да го дух@т!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Andy Dufresne
  Andy Dufresne
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#27] от "bilbotorbins":
  "На снимката - земеделският министър силно замислен. Какъв напън е това за него си личи по изкривената му физиономия."
  ...
  Че и все за "задния двор" бълнува, ...какви ли са очакванията му за изборите през лятото?
  пп: Реалистични бих казал.

  На модерейшо, ...с любов, ...от Зихуатанехо, Мехико.
 33. 33 Профил на Andy Dufresne
  Andy Dufresne
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#28] от "aldy":
  "Да поправим грешката на "злодея" Костов, по чието време бяха регистрирани 650 хиляди малки и средни фирми и фирмички."
  ...
  Боце Десното прави десно без собственици, ...кво ли ша излезе?

  На модерейшо, ...с любов, ...от Зихуатанехо, Мехико.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това министерство просто трябва да се закрие,докато още не е затрило българското селско стопанство.
  А ветеринарните доктори просто трябва да си гледат работата,в смисъл да лекуват животните,а не да се занимават с управление.

 36. 36 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#33] от "Andy Dufresne":

  На бице десното е по лево и от левото на левите, още един довод, че е тяхна маша, назначена да свърши миризлива и нелицеприятна работа.

 37. 37 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Страх, страх, страх!
  Да не би случайно някой да вземе та да изгази из блатото в което ни влече това управление.
  Ако тези са десни, аз съм марсианец...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 38. 38 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Всички закони на ГРОБ са насочени в една посока!
  1. Даване на безмерни права на чиновника, правейки го всемогъщ господар, чиято зинла уста можеш да запушиш само с пачки.
  Да, ама не всеки има пачки.
  2. Неимоверно увеличаване на бумащината, като се въвеждат един куп ненужни разрешителни, позволителни, отчетни докумети и какво ли още не.
  3. Въвеждане на всякакмви, в някои случаи почти дискриминационни правила, лицензи, косвени данъци, акцизи и прочее, включително за простия селки казан за ракия и клането на телета и крави.
  4. Облагодетелстване със субсидии и други подобни изключително на едрите собственици и производители.
  5. Пълно унищожаване на малкия производител, който има един двор и 2-3 дка земя!
  резултат:
  Беден, гладен, унизен и озлобен народ!
  Който гласува за ГРОБ на следващите избори, гласува за унищожението на народа ни!

  ура и да живей!!!
 39. 39 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#38] от "пуц муц":

  Много точно го каза, бедняка няма сили да се съпротивлява...

 40. 40 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#20:"gogo2011"]Крайно време е и да престанем да слушаме популистките изказвания на псевдо бореца за чистотата на храната.[/quote]
  Мислиш, че няма промяна в състава на кашкавала, сиренето, киселото мляко, хляба и колбасите след като се въведоха стандартите ли? Аз пък съм сигурен, че има голямо подобрение. Като не ти харесват качествените храни, яж си втвърденото палмово масло и храни децата си с него. То все още не е забранено, само му е забранено да се нарича "сирене". Ако не беше Найденов, нямаше да има нито едно сирене с мляко в магазините, всико щеше да е химия. А сега иди виж колко е сиренето и колко е деликатесния продукт по щандовете.

 41. 41 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Да , крайната цел е повече от ясна - бананова "република" , член на ЕС! Пожизнения диктатор ви го оставям изцяло на вашата благосклонност и терзания!

 42. 42 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Весело

  [quote#31:"Andy Dufresne"]"Забраната на клане на едър рогат добитък в дворовете е мярка, чието спазване може да бъде плод единствено на въображението на администрацията" [/quote]
  Ау-у-у, голям пропуск е направил другарят Миро! Излиза, че кокошките ще можем да ги колим в дворовете без всякаква регистрация и режим! Което е съвършено неправилно и вредно и опасно.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 43. 43 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ЕС многократно е напомнял,че не легулира и нерглементира КАЧЕСТВОТО на хранителните продукти,а тяхната безопасност.Няма съмнение,че българина все още не прави разлика между камество и безопасност и това се използва от гербеджиййското управление.Министън Миро сега е насочил острието на упавленската атака върху наличието на вода в пилешките бутчета.Наличието на вода не вреди на здравето на електората,а на джоба му.Но този проблемсе регулира не от министър Миро,не от бащицата Бойко Борисов,а от ПАЗАРА. Сега фирмите послушно ще намалят количеството на водата и ще завишат цената на пилешкото месо.Защото до сега те са калкулирали в общите разходи и употребената вода,но не по цена на месото,а по цена на водата.Сега в 1 кг. месо вода няма да има,или ще има в по-малко количетво,но ще се увеличи месото,чиято цена е по-висока от тази на водата и крайната цена ще се увеличи.Зная какво ще ми отговорят опонентите.Че фирмите -народни изедници са калкулирали в крайната цена и водата ,но на цена на месото.Възможно е и това.Но доказано ли е до сега от Миро Найденов? Нуговите специалисти направили ли са анализ на ценооразуването в едн поне по-крупна фирма за обработка и продажба на пилешко месо? Не са.И ние,потребитеите трябва да вярваме на Миро министъра,че плащаме водата по цената на месото.Аз твърдя,че това не е вярно.Не съм адвокат на фирмите-изедници.Обикновен потребител съм.Но мисля с гънките на мозъка си. Дано не съм прав.Това ще покажат бъдещите цени на пилешкото.Аз прогнозирам,че те ще се повишат.А вие?

 44. 44 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Какво искате? Всичко е в името на човешкото здраве! Пък и колкото по-малко субекти, по-лесен контрол! Шегувам се. Но това не е за шегуване. Ако мислят така да вдигнат икономиката, да стимулират предприемаческия дух - няма да стане!

  goblenka
 45. 45 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  за малкия и среден бизнес не знам но за контрабандно-внасящите нещата не са зле..

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  [quote#10:"Be_google STOPна TIKVOкрацията"]не знам кой какво контолира, но в хранителнте магазини има повече БОКЛУЦИ отколкото храни!!! [/quote]
  Емчи ... просто е.
  Зареждат каквото се харчи.
  А се харчи каквото може да си позволи мат'ряла.

  Пример ... стандарт "Стара планина".
  Една година след въвеждането му производителите излязоха с един вид "отчет". Въпросният "отчет" беше в отговор на упрека на Миро Мазното, че намалявали и/или въобще отказвали да пускат продукти по "Стара планина". Миро това го бил забелязал от бумагите, които се регистрират в министерството за производство по този стандарт.
  Та производителите обясниха на Мазното в прав текст, че ... хората просто не им купували стоката, а продължавали да карат на "Куча радост". Масово.
  Не, че мат'рялът е прост. Не. Просто не може да си позволи друго ...

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  [quote#44:"goblenka"]Но това не е за шегуване. Ако мислят така да вдигнат икономиката, да стимулират предприемаческия дух - няма да стане! [/quote]
  Ако си мислиш, че това си мислят ...

  Това е в бетонното русло на чугунената им милиционерска и чиновническа логика, че трябва да се "контролира" във всеки детайл и непрекъснато, а не само в ключови места и то така, че да е оптимално и да не пречи.
  Накрая имаме една "тотална капия" за чиновниците както за "щата", т.е. заплата, така и хранилка за изнудване на рушвети. И всичкото това го плаща естествено мат'ряла.

 48. 48 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Това е ЕВРОПЕЙСКОТО мислене(ако въобще е налице в това министерство)! Г(раждани) за Е(вропейско) Р(азвитие)на Б)ългария).Така е в Европата така ще е и в България!Точка! И не спорете!Подпис: (не се чете) Ваш ББ .Подпис Миро На.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 49. 49 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Идват избори,така че МИСЛЕТЕ!!!!!!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 50. 50 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дневник, статията е потресаващо партизанска, без свестен аргумент, а как една или друга мярка била "глупава".

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 51. 51 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#40] от "Отнесен":

  Едно е да задължиш производителя да декларира какво влага в продукта и друго да му налагаш ограничения каквито няма за вносните продукти, така го убиваш. Пазарът определя какво да се произвежда - има скъпи и качествени продукти, но масово се търси евтиното, защото такива са доходите на хората. Да вземат първо да поработят по въпроса за джоба на населението. Стига само са тръбели наляво-надясно, че нашенският производител бил измамник. Но така е по-лесно, да се покажеш, че ти много работиш, защитаваш бедните хора от изедниците капиталисти дето с цел печалба тровят всички ни.

 52. 52 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#24] от "4e":

  Бил си в цех за бутилиране на минерална вода ли? Видял си от какво се прави салам или кисело мляко? Съмнявам се! Ти си поредният клиент на телевизионните брътвежи на Найденов, сляпо вярващ на всяка негова дума, възхваляващ неговите неимоверни усилия да се пребори с лошите производители. А иначе вероятно си купуваш вносен продукт без да се замислиш, друго си е нали?
  А всъщност никога не си опитвал да произвеждаш нещо, никога не си се сблъсквал с бюрокрацията и шуробаджанащината, не си пресичал пътя на "наши" фирми и засягал нечии интереси. Не са ти чукали всеки ден на вратата гладни държавни служители с измислени основания за санкции?
  И между другото, пише се обогатен, а не "убогатен".

 53. 53 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#50] от "mi6kro":

  Може да опиташ да започнеш някакво малко производство на храни или търговия с такива и сам ще стигнеш до аргументите.

 54. 54 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Любопитно

  До коментар [#3] от "gogo2011":То има ли мисловен процес в правителството и излъчилата го бригада?

  apoloniy
 55. 55 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#1] от "pepi1442":

  в предизборна година какво се учудваш......към юни месец Бойко ще яде малки деца за закуска . Дянков ще разчеква млади девици , а всички останали ще са сатанизирани до степен безкрайност......
  И какво ще остане .чистите момини сълзици - станишев, гоце, ахмет доган , мая манолова и т.н. ....... ами честито на всички българи ........най- чистите и най - непорочните люде в тази държава.......

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 56. 56 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#46:"xm..."]а продължавали да карат на "Куча радост". Масово.
  Не, че мат'рялът е прост. Не. Просто не може да си позволи друго ... [/quote]
  Матр'ялът е прост, защото е допуснал и търпи Мършата де е министър.

 57. 57 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#51:"gogo2011"]Едно е да задължиш производителя да декларира какво влага в продукта и друго да му налагаш ограничения каквито няма за вносните продукти, така го убиваш.[/quote]
  Кои са тези ограничения, дето важат за нашите и не важат за чуждите производители? Аз не съм чул за такива. Ако ти си чул, кажи.


  [quote#51:"gogo2011"]Пазарът определя какво да се произвежда - има скъпи и качествени продукти, но масово се търси евтиното, защото такива са доходите на хората. [/quote]
  И точно затова се наложи тази регулация с имената на продуктите. Скъпото се казва "сирене", а евтиното - деликатесен продукт. Клиента има избор, производителя също. Няма от какво да не си доволен. Прекратяват се измами, които населението плаща с живота и здравето си.

  [quote#51:"gogo2011"]Стига само са тръбели наляво-надясно, че нашенският производител бил измамник.[/quote]
  И между другото, точно обратното се опитва да направи Найденов - да постави българските производители в по-добро положение на пазара. Сигурно знаеш, че големите вериги магазини сключваха неизгодни договори с българските доставчици, като ги принуждаваха да си изкупуват обратно непродадената стока. Това правило не важеше за вносните стоки. Сега не е така, за което вероятно горчиво съжаляваш, но какво да се прави, свиквай. Ще има още много "държавни намеси" и "регулации", които ако са такива - аз ще ги подкрепям, а ти ще ги плюеш. Успех!

 58. 58 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#47] от "xm...":

  Защо " ще го плаща матряла", като той си го плаща и сега? А, въпросът ми е риторичен. Знам, че те си задават други въпроси, на които, ако и когато намерят отговори, на нас ще ни се доплаче. Не! Ще поискаме или да ги убием, или себе си да убием.

  goblenka
 59. 59 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#57] от "Отнесен":

  излишно е да се обяснява на хора , които разбират от икономически процеси , колкото доган от хидроинженерство......
  подобни хора слушат политическите вопли на определени политически трупове и си ги интерпретират според собствените си мозъчни способности . т.е. по най- инфантилния начин......

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  До коментар [#57] от "Отнесен":
  И между другото, точно обратното се опитва да направи Найденов - да постави българските производители в по-добро положение на пазара.
  **************************
  Айде бе?
  Като ги затрупва с бумажщина и "контролиращи"?
  Ъхъм
  Колкото до "поставянето на българските производители в по-добро положение на пазара" - отиди и си намери сагата по подписваните от същият този "помагач" договори за пакетите с хранителни помощи за бедните ...

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  До коментар [#58] от "goblenka":
  Защо " ще го плаща матряла", като той си го плаща и сега?
  ***************************
  Защото "тикането" на всяка една допълнителна бумажка се заплаща допълнително.
  А понеже това е България - да не забравяме и "бутането". Под масата ...
  И сумите хич не са символични.
  Но пък са редовни ...

 63. 63 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Идиоти-това обяснява всичко!

 64. 64 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  До коментар [#59] от "too_many":
  подобни хора слушат политическите вопли на определени политически трупове и си ги интерпретират според собствените си мозъчни способности . т.е. по най- инфантилния начин......
  *************************
  Сигурно имаш предвид гербавите политически трупове и манията им да контролират всичко по начина на контрол на производството във фалиралото ВМЗ в Сопот, т.е. по най-инфантилният начин, съответен на собствените им фатмашки мозъчни способности.
  А в "нормалния" свят се стремят да контролират само там и дотолкова, доколкото е нужно и е достатъчно хем да контролират процесите - хем да не им пречат.

 65. 65 Профил на Simeon Petkov
  Simeon Petkov
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Кат мен лобисти други няма, няма ...

 66. 66 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  [quote#57:"Отнесен"]Кои са тези ограничения, дето важат за нашите и не важат за чуждите производители?[/quote]
  Пресен пример с пилешкото. Нашите не могат да произвеждат продукти със съдържание на вода над определеното от наредбата, дори и да го декларират. Идват полските продукти, проблеми няма.
  [quote#57:"Отнесен"]Сигурн знаеш, че големите вериги магазини сключваха неизгодни договори с българските доставчици, като ги принуждаваха да си изкупуват обратно непродадената стока.[/quote]
  Аз знам. Ти знаеш ли наистина или само си слушал какво говори Найденов? Преди си изтегляха стоката малко преди изтичане на срока на годност, сега търговецът направо я унищожава. За чия сметка мислиш го прави? Ти веригите не ги мисли, добре работят с министерството на земеделието и храните.

 67. 67 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1102 Весело

  Когато видя:
  условия за свобода,
  предприемчивост,
  справедливи икономически отношения,
  насърчаване на конкуренцията,
  възможности за отстояване и защита на правата на отделния човек...
  Ще спра да обвинявам герберастите, че не разбират и бъкел от икономика! А специално на Миро ще му се извиня, дет секи ден му викам "тъпото"..

 68. 68 Профил на Andy Dufresne
  Andy Dufresne
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#67] от "qwertasdf":
  "Когато видя:"
  ...
  Тва от герберастията ли? ...Ша стане, ...ама когато си видиш ушите без огледало, ...така викахме като деца.
  пп: И ако не си кокер шпаньол естествено.

  На модерейшо, ...с любов, ...от Зихуатанехо, Мехико.
 69. 69 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Единственото хубаво е ,че Миро Мършата и останалите герберски мърши и лешояди ще се изметат от управлението на България.Лошото е ,че нищо по свястно не се вижда на хоризонта.

 70. 70 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1102 Весело

  До коментар [#68] от "Andy Dufresne":

  Знам, че е безумно несправедливо да:
  Искаме от Искра Фидосова да стане републикански шампион по висок скок...
  Но..затова пък има приказка за Пандора, нале

 71. 71 Профил на Andy Dufresne
  Andy Dufresne
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#42] от "Вени Г.":
  "Излиза, че кокошките ще можем да ги колим в дворовете без всякаква регистрация и режим!"
  ...
  Ще може, ....но перушината ша требе да си я тъпчем у възглавниците, ....иначе ша требе договор с лицензирана фирма за събиране и извозване на перушина, ... нема начин да нема неква такава евродиректива.

  На модерейшо, ...с любов, ...от Зихуатанехо, Мехико.
 72. 72 Профил на Andy Dufresne
  Andy Dufresne
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#70] от "qwertasdf":
  "Но..затова пък има приказка за Пандора, нале"
  ...
  Ъхъ, ...хубавото в нашата приказка е, че Надежда не остана в кутията, ...ами отлетя при Командира.
  пп: Аз не моа да си представя кутия, от която може да изскочи такова ....обемно зло като Фидоса.

  На модерейшо, ...с любов, ...от Зихуатанехо, Мехико.
 73. 73 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#42] от "Вени Г.": Без всякаква регистрация и режим може да се колят само хора,и по единично,и по няколко наведнъж.Да има повод за увеличаване на милицията,и бюджета и,и за медийни изяви.

 74. 74 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1102 Весело

  Никой не се съмнява кой спечели сърцето на "Златен пор" вчера, днес, утре..други ден.. Това е пламенният бавдит, борещ се с бандитизма и себе си, значи.
  Честито, агент Буда!
  Честито, Пуйко!

 75. 75 Профил на Andy Dufresne
  Andy Dufresne
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#73] от "slonsco":
  А Цвъко искаше преди 2 години и лиценз, ...ако искаш да си сложиш пазач, ...и то невъоръжена охрана на цехчето примерно, ... защото охранителните фирми били в ...неравностойно положение. ... Чекам некой да са сети, ...и това ша е Миро, сигурен съм, ... че за да ти извърти булчето благодарно ена баница, ша требе да извади лиценз. .. Щото оня мазен баничар от "Бела" ша е в неравностойно положение.

  На модерейшо, ...с любов, ...от Зихуатанехо, Мехико.
 76. 76 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Излиза, че много по-изгодно е да съм едър рогат добитък.
  Дано жената не разбере.

 77. 77 Профил на Andy Dufresne
  Andy Dufresne
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#76] от "Доби Велков":
  "Излиза, че много по-изгодно е да съм едър рогат добитък.
  Дано жената не разбере."
  ...
  То при това положение всички ша искаме, ...ама как ша се разминаваме по тротоарите тесни.

  На модерейшо, ...с любов, ...от Зихуатанехо, Мехико.
 78. 78 Профил на Andy Dufresne
  Andy Dufresne
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#63] от "jelev_jelqzko":
  "Идиоти-това обяснява всичко!"
  ...
  Тц, ...едно нещо не обяснява. ...Защо избираме идиоти? .. Некъф национален афинитет ли, ..що ли!?

  На модерейшо, ...с любов, ...от Зихуатанехо, Мехико.
 79. 79 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#77] от "Andy Dufresne":


  [quote#77:"Andy Dufresne"]как ша се разминаваме по тротоарите тесни. [/quote]

  С песни.

 80. 80 Профил на Andy Dufresne
  Andy Dufresne
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#79] от "Доби Велков":
  "С песни."
  ...
  Верно вее! ...Примерно "Изправи се, гора от стомана! Насочете се, бойни дула!". ....Тая май беше топчийската, ......има ли некой артилерист у Форумето, ...дето да знае текста целия, ..да земем я разучим?

  На модерейшо, ...с любов, ...от Зихуатанехо, Мехико.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  [quote#77:"Andy Dufresne"]"Излиза, че много по-изгодно е да съм едър рогат добитък. [/quote]
  Ти сега ли го разбра.Ако стандарта на едно френско говедо си е мечта за повечето българи.Субсидията е повече,отколкото повечето заплатати тук,наистина безплатно здравеопазване.с ДЕТСКИТЕ ЗА ТЕЛЕТАТА НЯМА ПРОБЛЕМИ,С МЕСТА В ЯСЛИТЕ СЪЩО.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  [quote#75:"Andy Dufresne"] че за да ти извърти булчето благодарно ена баница, ша требе да извади лицен[/quote]
  Миро Мършата вече се е сетил.За да внесе детето ти баница или торта в детската градина си трябва сертификат.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Рекет и тормоз. Гарантирано от Бойко Борисов.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93 Профил на Andy Dufresne
  Andy Dufresne
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#82] от "Доби Велков":
  "Враговете посрещаме с огън,
  а другарите с братски салют."
  ...
  Хих, ...наздраве!

  На модерейшо, ...с любов, ...от Зихуатанехо, Мехико.
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  След като управляващите ни унищожиха крехката икономика, сега са на път да сринат и малкото останало селско стопанство, но пък за сметка на това, в комплект с транспортния бизнес...

  Евала, бе министри...
  В скоро време ше едеме китаиското кисело мляко, мадагаскарски кокоши яица, австралииско месо от торбести заици...и ше разреждаме с вОоо-да от Индия...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  "..Нови административни тежести за бизнеса, нарастваща концентрация на власт в държавните контролни органи, задушаване на дребното предприемачество и практическа забрана на някои видове търговия ни сервира Министерство на земеделието и храните в поредната порция законотворчество..."

  Действията на правителството на ГЕРБ напълно съвпадат с тежненията на ком-социалистите от БСП за засилване и концентриране на стопанските функции в страната в ръцете на държавата. За промяна на пътя на родината ни в посока на соц-комунизЪма...
  И после герберите твърдят, че били десни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 100. 100 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#24] от "4e":

  Като искате с държавна вила на врата срещу ниски цени да ви се произвеждат храни - що не си ги произвеждате сами с министъра

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK