Hooha, Ma'am*, или жени на фронта

Член на т.нар. Female Engagement Team, патрулиращ заедно с пехотните части на САЩ в Афганистан. Тези отряди са изцяло женски и тяхната роля да подпомагат омиротворителни операции като поемат грижата за жените и децата.

© ISAF

Член на т.нар. Female Engagement Team, патрулиращ заедно с пехотните части на САЩ в Афганистан. Тези отряди са изцяло женски и тяхната роля да подпомагат омиротворителни операции като поемат грижата за жените и децата.Началникът на обединените щабове на американските военни сили генерал Мартин Демпси не крие любовта си към добрата история. Страницата му във Facebook е пълна с дебати за книги и интересни идеи от прочетените от него (последно "Шах на шаховете" на Ришард Капушчински). Затова когато трябва да обясни пред журналисти подкрепата си за вдигането на забраната за службата на жени в бойни отряди, той решава, че един анекдот ще е най-красноречивият аргумент.


Преди няколко години като дивизионен командир в Ирак, ген. Демпси се качва в "Хъмви"-то си. Преди бронираният джип да поеме за бойната операция, той забелязва, че войникът с автоматичното оръжие на покрива му е необичаен. "Аз го побутнах по крака и попитах: "Ти кой си?" Тя се наведе и каза


"Аз съм Аманда"
А аз отговорих "А, О’Кей!" Значи жена охранява дивизионния командир. И в този момент осъзнах колко са се променили нещата".


С историята си ген. Демпси цели да каже две неща. Първо, че дори без официално да бъде признато досега, жените отдавна участват в бойните действия. И второто е, че вдигането на забраната не идва отвън и под диктата на политиците и феминистките, а висшият военен ешелон е един от инициаторите й.     


Според заповедта на отиващия си американски министър на отбраната Леон Панета от януари тази година до 2016 г. жените във военните сили на САЩ ще бъдат напълно интегрирани. Досега те наброяваха малко над 14% от служещите, но официално им бе забранено да служат в части, заети директно в бойни действия. Според заповедта на Панета сега армията, военновъздушните сили, флотът и морската пехота трябва да представят плановете си за провеждане на интеграцията до май. В случай че все пак смятат, че определени части не бива да бъдат отворени за жени, генералните им щабове трябва да представят аргументи за това. Т.е. ако не бъдат предприети специални действия, всички позиции – от пехотата до специалните части, ще могат да ги приемат. 

Началникът на обединените щабове на американските военни сили генерал Мартин Демпси е убеден привърженик на отпадането на забраната за служба на жени в части, заети директно в бойни действия.

© CJCS

Началникът на обединените щабове на американските военни сили генерал Мартин Демпси е убеден привърженик на отпадането на забраната за служба на жени в части, заети директно в бойни действия.


Очакваното неочаквано развитие


Дори дългогодишни адвокати на премахването на забраната за служба на жени в бойни отряди признават, че заповедта на министър Панета ги изненада. "Беше неочаквано защото не смятахме, че ще стане толкова бързо. Реакцията ми бе "Уау, това наистина се случва!, казва пред "Дневник" Ребека Хаврила от най-голямата организация на жени, служещи в Америка - Service Women’s Action Network (накратко SWAN) и допълва: После дойде разочарованието, че промяната не се случи по-рано. Че много жени като мен бяха ограничени за дълго и им бе отнета възможността да преследват по-големи цели".


Всъщност Леон Панета, който преди да стане министър на отбраната влезе в историята като директора на ЦРУ, ръководил до успешен край операцията за ликвидирането на Осама бин Ланден, подготвя методично, но тихомълком промените. Обсъжданията с генералните щабове на военните сили на САЩ дори се провеждат в известната като "контейнера" звукоизолирана и използвана за секретни брифинги конферентна зала на втория етаж на Пентагона. Причината е, че Панета и генералите искат да обмислят всичките "за" и "против" премахването на забраната без политически натиск или излишни обществени емоции. В последните дни на миналата година висшият военен ешелон уточнява детайлите и финализира езика на заповедта. Номинираният от президента Барак Обама за нов министър на отбраната Чък Хейгъл е информиран преди официалното оповестяване.


Сегашната реформа представлява най-широкомащабната промяна във военните сили на САЩ от премахването на сегрегацията през 1948 г. насам. Също както тогава краят на отделните части за бели и за афроамериканци, така и сега отпадането на забраната за бойната служба за жени обещава да има и дългосрочни последици за американското общество.

Отиващият си министър на отбраната Леон Панета подготвя промяната методично.

© US Navy

Отиващият си министър на отбраната Леон Панета подготвя промяната методично.


Само че за разлика от десегрегацията след Втората световна война, реформата сега бе посрещната с далеч по-малко негативни реакции. Всъщност повечето от тях са ограничени до ток шоутата и интернет-форумите. Влиятелното издание Politico.com констатира, че дори иначе крайно консервативните републиканци в долнатата камара на Конгреса избягват да коментират въпроса. Една от причините несъмнено е, че висшият военен ешелон активно участва в прокарването на промяната. Освен това сред привържениците на премахването на забраната са влиятелни имена като ветерана и бивш кандидатпрезидент сенатор Джон Маккейн и бившия командващ специалните части на САЩ ген.Стенли Маккристъл.
 
Опасенията около интеграцията са по-скоро как ще бъде приложена. Физическите изисквания за пехотата или специалните части са тежки и двете жени, тренирали миналата година с бойните части на морската пехота, например не успяха да ги издържат. Затова най-често споменаваният контрааргумент в онлайн форумите е дали в името на равнопоставеността няма да бъдат намалени стандартите и да пострада бойната готовност.


Ребека Хаврила обаче обяснява, че никой реално не очаква огромен брой жени изведнъж да се втурнат към пехотата и затова да са нужни големи промени (а тези дами, които преминат 14-седмичния курс, със сигурност ще са с необикновени качества). Както е известно дори мнозинството мъже в цивилния свят не могат да покрият стриктните физически критерии. В модерните войни пехотата обаче отдавна не е единствената част, участваща активно в бойните действия. Така че забраната, основана на полова дискриминация, не само не отговаря на


Жените във военните сили на САЩ:


Армия  -  74,182 хил. или 13,6%


Военновъздушни сили - 63,131 хил. или 19%


Военноморски флот - 53,055 хил. или 16,7%


Морска пехота - 13,941 хил. или 7,1%


Жените са 14,2% от всички военни на активна служба и 7,2% от висшите офицери (над майор)


Източник: Министерство на отбраната на САЩ

Новите военни реалности


но и дефакто пречи.


Опитът на жени като Ребека Хаврила е другата причина заповедта на Панета да бъде приета по-спокойно. Хаврила служи в американската армия като експерт по обезвреждане на експлозиви. Ако си припомните наградения с "Оскар" през 2009 г. филм "Войната е опиат" (Hurt Locker), ще може да си създадете представа за военния й опит. Сержант Хаврила е реалният и доста по-симпатичен вариант на героя на Джереми Ренър. Като единствена жена в чисто мъжка част, тя обезврежда мини и самоделни експлозиви в източен Афганистан през 2007 г.


Хиляди жени в униформа, които официално уж не могат да служат в части, заети с бойни действия, всъщност участват в битките. Ако в Първата и Втората световна война и дори тази в Персийския залив логистичните, медицинските и други помощни части дори не чуваха тътена на битките, в Ирак и Афганистан те често се оказаха по средата им. Причината e, че в новите нерегулярни конфликти без официални армии или бойни полета няма и ясно разграничение между фронт и тил.


Шансът да стане мишена на терористична атака е еднакъв за бронетранспортьор и за цистерна, подпомагаща бойна операция и шофирана от жена. Жени-експерти по експлозивите, които уж трябва да разчистват минни полета след края на войната, се оказват по средата на тлеещ вече десетилетие конфликт. Части, заети с реконструкция и цивилни проекти (отново с голям брой жени), редовно трябва да си проправят път със стрелба през блокади. Заради забраната за служба в бойни части обаче досега участието на жените не се признаваше. Докато често мъже в абсолютно същата позиция получаваха повишение на базата на боен опит. 


Точно от гледна точка на новите военни реалности бившият командващ американските специални части ген. Стенли Маккристъл също подкрепи реформата. За него в случая става дума за


практичност, а не за политическа коректност


(самият Маккристъл, уволнен от поста главнокомандващ в Афганистан през 2010 г. заради неуместни коментари за администрацията на Барак Обама, не се слави с такава). Припомняйки че операциите на специалните части са често под прикритие и зад вражески линии, той обясни пред CNN, че отпадането на забраната за служба на жени всъщност дава повече възможности. "Със смесен отряд можеш да предприемаш много повече неща отколкото с изцяло мъжки," обясни пенсионираният вече генерал.


Според данните на Пентагона във войните в Ирак и Афганистан досега 152 жени са загубили живота си. Затова за ветерани като Ребека Хаврила премахването на забраната за служба в отряди, заети директно в бойни действия, е преди всичко въпрос на историческа справедливост. Най-после опитът и преживяното от тях във война са официално признати.


"Това което ще се промени постепенно е, че ще видим все повече жени в бойни части. От своя страна то ще доведе до повече повишения и повече от тях в висшия ешелон и в Пентагона. Досега жените не можеха да ги достигнат, защото официално не са участвали във войната," обяснява Хаврила. В САЩ бойният опит е основен критерий за повишение и затова жените досега бяха в неизгодна позиция. Според данните на Пентагона, въпреки че наброяват 14,2% от военните сили, те са едва 7,2% от висшите офицери.

Охраняваща чекпойнт в Афганистан

© ISAF

Охраняваща чекпойнт в Афганистан


Извън чисто армейската тематика промените са сигнал и за


Дълбока трансформация в американското общество


Факт е, че много от историческите развития в САЩ имат в основата си военни такива. Във Войната за независимост благодарение на демократичните военни съвети в армията на Джордж Вашингтон хиляди колониалисти разбират какво всъщност означава да са граждани и идеята за република за пръв път придобива реален смисъл за тях. Големият брой на германски и ирландски имигранти доброволно облекли униформите на новата си родина отваря пътя към широкото им приемане от американското общество. Същото се случва и по време на Първата и Втората световна война с гледаните дотогава с крайно подозрение мормони.


Десегрегирането на армията през 1948 г. слага началото на края на дискриминацията на афроамериканците. Премахването на забраната за открита служба на гей войници през 2011 г., преминало досега безпроблемно и толкова недраматично, демонстрира на широки кръгове от американското общество, че либерализацията не е толкова страшна.


Сега организацията, която исторически най-продължително и последователно е ограничавала достъпа на жените, се отваря напълно към тях. Дори заети в системата като Ребека Хаврила да твърдят, че ежедневието няма да се промени особено, пълната интеграция изпраща ясен сигнал към цялото общество. Реалностите на 21 век не допускат остарели и изкуствени ограничения.  


*Hooha Ma'am може да се преведе като положителен отговор на бойни части към висшестояща жена. Традициционно пехотата и рейнджърите на САЩ употребяват Hooha вместо Yes за потвърждение. Въпреки че историците дискутират от десетилетие за произхода му, консенсусът е, че целта на Hooha е да покаже бойна готовност и силен дух. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1553 Весело

  Карла , Ариел - след вчеращните ви писаия как жените ставали за нещо на фронта , тая статия трябва да я приемете като повиквателна

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Абе не знам ама не ми вдъхва доверие цялата работа.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 4 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Да живеят мъжествените жени!

  Fail with honour then succeed by fraud
 4. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  "Hooha, Ma'am*, или жени на фронта"

  На това, аз му викам демагогия на квадрат!!!
  Навремето се подигравахме жестоко, на руския почин - жена тракторист, жена миньор, жена космонавт! Днес се гордеем, че жените, наравно с мъжете имат равнопоставеността да бъдат на фронтовата линия барабар с мъжете! Защо американците възприеха тази "гениална" идея? Според мен, защото им е нужно много "пушечно" месо, а то както става ясно, е без значение на националност, раса и вероизповедание, а днес и без значение на пол. Навремето император Веспасиан е казал: "Парите не миришат"! Сега американците казаха: "Какво е пушечното месо е без значение"! О времена, о нрави, о глобални политически интереси и демагогия!!!!

 5. 6 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#3:"venci4"]Абе не знам ама не ми вдъхва доверие цялата работа.[/quote]

  Гладът е добър учител,но лош съветник
  защо се чудиш - и там има аутсайдерКи

  ще ходи да гони по чукарите талибани?!?!
  както тук , така и навсякъде армията приютява хора ,

  които оценяват живота си на 10 - 15 хил лева / Евро /$

 6. 7 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Цялата практичност в случая се свежда до попълнения,които ще участват по-активно в окупацията на чужди държави.Това,че са жени не променя почти нищо,освен,че американците се превръщат в една милитаризирана до крайност държава,решила да използва всички ресурси за постигането на агресивните си цели ...

  Liberate Your Mind!
 7. 8 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Българския мъж сексист ще се развихри на воля под тази статия. Европейци сме, ама не съвсем...

  'Let light surround you' Dream Theater
 8. 9 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 566 Неутрално

  * БЪлгарският

  'Let light surround you' Dream Theater
 9. 10 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#3] от "venci4":
  Що?
  След като някой(я) има желание и способности и издържи изпитите за съответния род войски, що да на служи и да не се издига в йерархията?

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 10. 11 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#8:"ariel28"]Българския мъж сексист ???[/quote]

  можеш ли да го преведеш на нормален БГ език.......

  или казваш нещо,просто за участие.......
  обладана от масовият порив да сме като другите

 11. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 13 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#5:"Дедо Либен"]Сега американците казаха: "Какво е пушечното месо е без значение"! О времена, о нрави, о глобални политически интереси и демагогия!!!![/quote]
  Що бе Дедо. Никой не ги кара насила да влизат в атака и отзад не ги чакат дулата на картечниците на НКВД. В края на краищата е въпрос на личен, свободен избор. След като е достатъчно квалифицирана, покрила е критериите за съответния род войска и има желание да участва в бойни действия, що да не участва? Избора си е неин.

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 13. 14 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#5:"Дедо Либен"]Навремето се подигравахме жестоко, на руския почин - жена тракторист, жена миньор, жена космонавт! Днес се гордеем, че жените, наравно с мъжете имат равнопоставеността да бъдат на фронтовата линия барабар с мъжете![/quote]
  Наистина е така. Този руски "почин" превърна жената в хамалин, в товарно животно .Ама кога най-сетне ще разберете че в съвременната армия се изисква преди всичко ум, воля и издръжливост, а не физическа сила. Всичко това жените го притежават най-малкото равно на мъжете. И израелската армия е най-добрия пример за това.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 14. 15 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#5:"Дедо Либен"]Според мен, защото им е нужно много "пушечно" месо, а то както става ясно, е без значение на националност, р[/quote]
  Нищо не губят като потенциал и капацитет.Освен част от талаша ,с който обновяват пазара на пушечно месо всяка година прииждащо със зелени карти от цял свят. Т.е. откъдето дошло там отишло....курбан.

 15. 16 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Гневно

  До коментар [#13] от "0nzi":
  До коментар [#14] от "magen_enoshi":

  Абе отворковци, глобалисти и еманципати, що не си дадете дъщерите (може и синовете) да се бъхтат из афганистанската пустош?????

 16. 17 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1704 Весело

  Ето, само така ще се оправи армията

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 18 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#17] от "Нефертити":

  Верно,че ще бъде оправена ... за това не бях се сетил,ама жените нали са по-умни,веднага разбират,за какво става дума...

  Liberate Your Mind!
 18. 19 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#16:"Дедо Либен"]Абе отворковци, глобалисти и еманципати, що не си дадете дъщерите (може и синовете) да се бъхтат из афганистанската пустош?????
  [/quote]
  Ми не знам за твоята щерка, но моята е пълнолетна и със силен характер, та ако реши да има армейска кариера, не виждам как бих могъл да я спра....

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 19. 20 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Весело

  Стар войнишки виц:
  Защо жените НЕ стават за войници?
  Защото изпълняват погрешно командата "Легни!"

 20. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1704 Весело

  До коментар [#18] от "baghatur":

  Само с жени в армията ще има ред и дисциплина

  Предразсъдъците са за ограничените.
 21. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Жената с мъжка професия губи в очите на мъжа своята женственост. Т.е тя сама се оказва от най-силното си оръжие в общуването с мъжете.
  Нямам предвид жените с хормонален дисбаланс-мъжкараните,разбира се.

 22. 23 Профил на ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#14] от "magen_enoshi":


  [quote#14:"magen_enoshi"].Ама кога най-сетне ще разберете че в съвременната армия се изисква преди всичко ум, воля и издръжливост, а не физическа сила. Всичко това жените го притежават най-малкото равно на мъжете.[/quote]
  Ами като попаднат в плен?! Пак ли са умни, "волеви" и "издръжливи"?

 23. 24 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Не са създадени за това, а и стойността им в боя едва ли ще е висока. В царска Русия по време на Първата световна е създаден батальон от доброволки, жени надъхани с патриотизъм и омраза към немските варвари. При първата и единствена атака проведена от тази част войничките ужасени се разбягват, има пристъпи на истерия и т.н. В последствие са едни от защитниците на Зимния дворец, създателката му е убита от болшевиките.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 24. 25 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#19:"0nzi"]и със силен характер[/quote]
  да си роди 4 деца и да ги отгледа. Те това е силен характер,а не да лежи под всеки загорял кашик.

 25. 26 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#25:"kolizej"]да си роди 4 деца и да ги отгледа. Те това е силен характер[/quote]
  Това е твоето виждане по въпроса, но едва ли нейното мнение съвпада с твоето. В края на краищата е въпрос на личен, свободен избор. Пази си мнението за твоята дъщеря и като толкова имаш желание я възпитай да бъде добиче за разплод....

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 26. 27 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#21] от "Нефертити":

  Трябва да призная,че отново си права ... всеки мъж с повече опит е наясно с възможностите на жените,когато стане дума за ред и дисциплина ...

  Liberate Your Mind!
 27. 28 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1704 Весело

  До коментар [#27] от "baghatur":

  И за командване

  Предразсъдъците са за ограничените.
 28. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Както някой каза вече жените са самотани и в реални бойни действия мъжете им се притичват на помощ мъжете ако са в затруднение или са ранени и застрашават мисията на целия екип!

  А другото което е ,че природата си е природа ...и мъжете са войни и ловци по природа и това им е заложено генетично а жените ако не са мъжкарани на подсъзнателно ниво това не им се отдава !

  Както мъжете не могат да кърмят така и жените не могат да бъдат войни. Това няма нищо общо със сегрегацията или сексизма , да има много жени които се доказват ,че могат всичко както мъжа ...но на фронтовата линия са лесна мишена и опасност за всички!

  Ако целта е Америка да скърби за войниците жени жертви на война може да се смята ,че идеята ще е печеливша!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 30 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 450 Весело

  "О, слабост, твойто име е жена!"
  Искам да подчертая, че това Хамлет го казва не Аз, и все пак очаквам да ме пребиете с камъни ....

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 30. 31 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#16:"Дедо Либен"]Абе отворковци, глобалисти и еманципати, що не си дадете дъщерите (може и синовете) да се бъхтат из афганистанската пустош????? [/quote]
  Какви значи да си дадете дъщерите?! Ти в какво време живееш!Дъшеря ми е умна самостоятелна да решава какво да прави с живота си и не чака аз да я давам. И в момента служи в IDF, което значи че защитава страната си с ум и интелект, а не че е в пустините на Афганистан.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 31. 32 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#23:"ERRmn"]Ами като попаднат в плен?! Пак ли са умни, "волеви" и "издръжливи"? [/quote]

  Ами ако мъже попаднат в плен? Да не мислиш че са по-големи герои от тях?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 32. 33 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 703 Неутрално

  "Жените във военните сили на САЩ:

  Армия - 74,182 хил. или 13,6%"

  На български език, е прието въпросното "армия" да се нарича "Сухопътни сили".

 33. 34 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":
  Тези да не би да не са женственни според тебе или мъжкарани:
  http://img.mako.co.il/2011/07/27/zamarot_c.jpg
  http://img.mako.co.il/2012/05/20/87898054_c.jpg
  http://www.nrg.co.il/images/archive/300x225/1/058/024.jpg

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 34. 35 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#30:"The All Seeing I"]"О, слабост, твойто име е жена!" [/quote]
  Преводът е "О, непостоянство...". Представям си - мъжът не дочакал жената, докато служи в армията и се оженил за друга.

 35. 36 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#14] от "magen_enoshi":
  "в съвременната армия се изисква преди всичко ум, воля и издръжливост"

  Братчед, във всяка една армия, трябва преди всичко да имаш "дупе" - а много от жените притежават прекрасни такива. Но те едва ли биха ги наврели във военна униформа. Поне тези, които аз познавам. Израелската армия няма да я коментирам. Тя е с доказани качества и не се нуждае от реклама. Колкото до американската, сравнението е доста неподходящо - де е Лом, де е Лондон. Жените са единственият шанс за постигане на военна победа в Афганистан. Гейовете биха превърнали тази война в "стогодишна", ако не ги изтеглят, преди това. Колкото до мъжете, такива никога не е е имало в американската армия.

  /не се чете/
 36. 37 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  До коментар [#31] от "magen_enoshi":

  Бой, само искам да ти кажа, че БАЩИТЕ ПЛАЧАТ, когато убият децата им - без значение дали са българи, евреи или американци!!!!!

 37. 38 Профил на block
  block
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Щом им се ходи - да ходят. Не виждам да има някакъв проблем. Еле пък тука някои от нашите форумци как са настръхнали все едно отдельонния ше им се падне некоя здрава и зла кака и ше ги мъчи. Наистина какъв е проблема? Ако мине там некви изисквания и я кефи да търчи по баирите.. ок. Аз за себе си мога да кажа, че армията не ме кефи. Въпреки, че придобих някои полезни умения. Крал съм винкели от циганите в КЕЧ-а до нашия батальон.. и то без да ме хванат. Това веднага мога да си го бацна в сивито.

 38. 39 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#29:"comandante"]жените са самотани и в реални бойни действия мъжете им се притичват на помощ[/quote]

  Ти попитай последователите на Мохамед, колко са смотани жените, които са се изправяли срещу тях.
  Едно време се е смятало че мъжете не могат да готвят. Ама днес всички големи шеф-готвачи са мъже.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 39. 40 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Това на снимката би трябвало да е "жена":
  https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQU9INq9cJl0DjKKlpeeIXrXFvzkYZZ2Pv2CIdhpyzgnCPiMmk38A
  Американски войник - жена - Гуатанамо бей

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 42 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#37] от "Дедо Либен":
  За това си прав, ама няма значение дали са мъже или жени, за това става въпрос.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 42. 43 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#38:"blockblock"] Аз за себе си мога да кажа, че армията не ме кефи. Въпреки, че придобих някои полезни умения. Крал съм винкели от циганите в КЕЧ-а до нашия батальон.. и то без да ме хванат.[/quote]
  Според полезните умения, които си придобил, ясно е защо не те е кефило. И мен не ме кефише навремето в БНА.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 43. 44 Профил на Чавдар Бандров
  Чавдар Бандров
  Рейтинг: 238 Весело

  Hooha - A euphemism for vagina.

  Hooah - Phonetic spelling of the military acronym HUA, which stands for "Heard Understood Acknowledged."

 44. 45 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#42] от "magen_enoshi":

  Бой,
  удовлетворен съм да разбера, че НЕ СИ безсърдечен и безотговорен хазартен тип, който смята, че на чуждо дупе и 100 тояги са малко!!!!

 45. 46 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#40:"Леми Килмистър"]Американски войник - жена - Гуатанамо бей[/quote]

  Корекция, снимката е от Abu Ghraib - Багдад.
  Дамата е Линди Ингланд. Нямам нищо против "жени" като нея да ходят на фронта:
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lynndie_England_handcuffs.jpg

  За да стигне една жена до фронта, трябва мнооого да го е закъсала...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 46. 47 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Любопитно

  [quote#45:"Дедо Либен"]
  Бой[/quote]
  ???

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 47. 48 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#39:"magen_enoshi"]днес всички големи шеф-готвачи са мъже.[/quote]

  Не само днес - те винаги са били такива. Както и в модата. Друг е въпросът, че доста от тях са мъже само по документи.

  /не се чете/
 48. 49 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#14:"magen_enoshi"]И израелската армия е най-добрия пример за това. [/quote]

  Всеки говори за нещо си, а въшкавият - за банята.

 49. 50 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 574 Весело


  този свят вече не и карикатура...
  жените едно на ръка, ама и гейовете влезнаха в американската армия...

  нали си представяте US полковник с имиджа на сър Елтън Джон, пред строя, и седи един новобранец и не знае как да отговори -
  Hooha Sir или Hooha Ma'am

  изобщо руснаците направиха много неща първи, то не бе експеримент, извращения и социална инженерия, но америкаците са се хванали да направят първи още повече неща...
  като ги гледам няма да имат по-различна съдба от руснаците...

  Je suis дани кирилов
 50. 51 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Мъжките момичета са най-готините!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 51. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  [quote#13:"0nzi"]След като е достатъчно квалифицирана, покрила е критериите за съответния род войска и има желание да участва в бойни действия, що да не участва? Избора си е неин.[/quote]
  Работата е там, че когато прави този..."свободен" избор тази същата едва ли има реална представа какво точно представляват истински бойни действия...
  Не че мъжете първоначално имат някаква представа, но поне природната им нагласа е такава.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 53 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Сигурно не съм модерен или съм остарял , но мисля , че мястото на жената не е на "предната линия". Колкото и специални качества да притежават някои от тях. И с риск да си навлека неодобрението на феминистките , мисля ,че жената е създадена да създава живот , а не да го отнема.

 53. 54 Профил на block
  block
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Ама гледам че тука се ползват некакви "биологични" и "еволюционни" аргументи за това, че жените не могат да ходят да се бият. Не мисля, че "клиентите" на Людмила Павличенко (една рускиня дето мисля 100-тина души е гътнала през Втората световна) ги ебе много кой е изстрелял куршума. То практиката ще си покаже. И не виждам някакъв морален проблем. На който му се ходи на война - ей ти пушката и тичай... Ама нали тука има разбирачи, те сигурно знаят по добре.

 54. 55 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Жената за това е жена, защото не й отива да бъде: тракторист, гробар, комбайнер, зидаро-мазач, заварчик, шофьор на камион, гюлетласкач, борец, щангист, миньор, орач, боксьор... списъкът е дълъг. И не на последно място жената не трябва, не може, не бива да бъде войник.

  Свършиха ли се мъжете? Защо една жена трябва да е войник? Кое налага това?

  Звучи цинично да се казва: ама те правят това по свой избор. Когато те доведат до положение да нямаш други избор - за какъв свободен избор става дума? Че защо не кажете, че и скачащите от прозорците на горяща сграда го правят по свой избор? Така де, абсолютно никой не ги кара на сила, нали?

  В армията от край време е имало жени. Като телефонистки, шифровчици, готвачки и пр. Това е и правилно - има си женски работи и не върви просто, не е прилично да слагаш един здрав и прав мъж да седи на стол и да вдига телефона. Това не е мъжко и следователно, нормално е подобни длъжности да се заемат от жени.

  Но да снабдиш една жена с пълно бойно снаряжение, да я обуеш и обмундироваш и да я пратиш с крясъци да щурмува баирите и враговете зад тях? Кое налага това? Защо е нужно? Какво доказваме с подобен безсъвестен акт, как точно извисяваме женското достойнство по този начин? И най-важното: защо, все пак, мъж не прави това? Защо жена?

  Ако не караме една жена да прави такива, наистина напълно неподходящи за нея дейности, тя може през това време да се занимава с други, дейстително полезни и важни неща: да лекува хора, да прави научни открития, да проектира, да пише... и най-важното, онова, което може само и еинствено една жена и абсолютно никой друг - да ражда и възпитава деца! Една жена може и да се научи да стреля с пушка, един мъж не може никога да се научи да ражда деца, а и грижите му за децата винаги отстъпват на тези на жената. В това съм категоричен. Най-важното за една жена е именно да бъде жена, от това следват веднага един куп предимства за нея. И когато жената се прави на мъж ги губи, до едно. Ако е достатъчно упорита, ще стигне до положение, когато няма да бъде вече жена, но и мъж няма да е. Ще е толкова жалка гледка, колкото и мъж, който се прави на жена и накрая не е нито мъж, нито жена.

  Така че, защо е нужно това? Отговорът се налага сам: за пушечно месо. Когато мъжете вече не достигат, се посяга и на жените.

  Грозна работа е тази.

 55. 56 Профил на ladinn
  ladinn
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Вярно сте се развихрили под статията. Всъщност жени в армията има не от вчера, а и не само в американската. Има документални филми по въпроса. В съвременните армии, където всичко е въпрос на технологии и тактика, а не на физическа сила, не виждам какво да им пречи. В крайна сметка е по-добре човек да има прехрана и професия, която може да му донесе доста дивиденти и след като приключи с нея, независимо дали е мъж или жена. Колкото до пленничеството, там дали си мъж или жена няма значение, по-добре никога да не се озоваваш в такава ситуация.

 56. 57 Профил на block
  block
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#55] от "Вишински":
  ето за това говорех
  [quote#55:"Вишински"]Женат за това е жена, защото не й отива да бъде: тракторист, гробар, комбайнер, зидаро-мазач, заварчик, шофьор на камион, гюлетласкач, борец, щангист, миньор, орач, боксьор... списъкът е дълъг. И не на последно място жената не трябва, не може, не бива да бъде войник. [/quote]
  Абе Вишински обясни ми с някакви понятни аргументи защо една жена да не може да кара трактор? Аз познавам боксьорка (при това доста пъргава) и не бивало да бъде войник. Не мисля, че ще откриеш някакъв логически аргумент а просто ползваш от голямата база данни в която седят и възраженията срещу носенето на панталони, шофирането, гласуването, абортите и куп други подобни.

 57. 58 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#53:"sss700431"] И с риск да си навлека неодобрението на феминистките , [/quote]
  Е,сега е модерно да си феминистка и лесбийка.Тези госпожици са толкова сбъркани,че не виждам никакъв проблем да бъдат прочиствани по фронтовете.
  Но да им бере гайлето университета в Бъркли ,откъдето завъдиха феминизма като идеология.Еврейски изгъзици.

 58. 59 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#57] от "blockblock":

  Може бе, човек, може. Защо да не може?

  За моженето - може. Не е това въпроса. Не коментираме тук физическите способности. Човек, ако е достатъчно необременен от понятия като морал или чувство за нормалност, може да накара всяка жена и въглища да добива, и да се боксира.

  Въпросът е: защо е нужно това?

  Има толкова много мъже боксьори. От всякакви категории. Хайде, обясни ми: какво печели боксът като спорт, когато с него започнат да за занимават и жени?

  При положение, че мъж може прекрасно да кара трактор, то защо е необходимо и една жена да прави това? И хубаво: като започне да го прави, то какво предлагаш да се възложи на освободения от тези ангажименти тракторист? Да стане възпитател в дестка градина навярно? Или да седи под сянката и да гледа, докато жената оре?

  То ако е за можене - аз мога, ако съм упорит, да се науча да си чистя ушите с пръстите на краката. За можене - може, а защо е нужно това? С каква цел да го правя? И какво ще спечеля, с какво ще стана по-добър, когато го постигна?

 59. 60 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#55:"Вишински"]Но да снабдиш една жена с пълно бойно снаряжение, да я обуеш и обмундироваш и да я пратиш с крясъци да щурмува баирите[/quote]
  Абе стига с тези баири дето са ти в главата. Ало, отдавна не сме във времето на тактиката "на нож" или " за Родину, за Сталинa". Защо жена да не може да върши например това:
  http://img0064.popscreencdn.com/12093820_idf-women-blogging-from-israel-on-guns-security-defense-.jpg

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 60. 61 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#60] от "magen_enoshi":

  А защо да не го прави мъж? Това, че жените са принудени да се занимават с тези неща все ощ не означава, че е нормално да го правят.

 61. 62 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#60:"magen_enoshi"]отдавна не сме във времето на тактиката "на нож" или " за Родину, за Сталинa".[/quote]

  А ка следва да се превземе една позиция? С блага дума? С ленинова правда? Да апелираме противника да я предаде доброволно?

  На никой не му се воюва с тичане, пот, зор и мъка, ама се налага понякога.

 62. 63 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#44:"chavdarb"]Hooha - A euphemism for vagina.

  Hooah - Phonetic spelling of the military acronym HUA, which stands for "Heard Understood Acknowledged."[/quote]

  Е с това се изказа доста изчерпателно за заглавието и отчасти темата...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 63. 64 Профил на block
  block
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#59] от "Вишински":
  [quote#59:"Вишински"]Въпроът е: защо е нужно това? [/quote]
  Ами защото може би искат да се занимават с това. И аз мога да карам кола и жената може - нужно ли е жената да кара кола? Ами щом може и щом иска значи и е нужно. Това е. Нарича се свобода на избора. Пък ти ако имаш желание да правиш това с ушите и краката - направи го. Не го правиш защото е нужно на човечеството ами защото на теб като индивид ти е нужно и това е достатъчно. Преди да кажеш нещо за това, че може да ми е нужно да убия някой и личната ми нужда от убийства да пречи на обществото само ще вметна, че смисъла на войната е да убиеш някой от другото общество и то поощряван от твоето си. Значи за твоето общество е ок.

 64. 65 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#64] от "blockblock":

  Хубаво. След като сам не виждаш и не проумяваш колко е извратено това, то никакви примери и аргументи от моя страна няма да помогнат.

 65. 66 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#61:"Вишински"]А защо да не го прави мъж? Това, че жените са принудени да се занимават с тези неща все ощ не означава, че е нормално да го правят. [/quote]

  Ами може би поради това че е с по-добро зрение или по-бърза реакция и т.н. Или ти като мъжки екземпляр не можеш да понесеш мисълта че в някой отношения мъжете отстъпват на жените.
  В добавка в армията жените добиват увереност в себе си и ръководни качества, които в последствие прилагат в живота. Да не говоря че се научават между другото и да се защитават. След казармата тук повечето младежи отиват на дълга екскурзия, обикновенно в страни от третия свят. Та наскоро четоx че в Индия местните младежки банди избягвали да нападат с цел ограбване израелски младежи и ДЕВОЙКИ. Били добре обучени как да се справят в такива ситуации. Та затова предпочитали туристи от други стани, като по-лесна плячка.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 66. 67 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#52:"Храбър"]Работат е там, че когато прави този..."свободен" избор тази същата едва ли има реална представа какво точно представляват истински бойни действия...
  Не че мъжете първоначално имат някаква представа, но поне природната им нагласа е такава.[/quote]
  Разбира се. Но нали именно в реална бойна обстановка се разбира кой, кой е и става ли за войник, командир и т.н. А и говорим за жени, които са си избрали военната професия, минали са обучение, което никак не е леко, издържали са съответните изпити и искат кариера в армията. А както е написано в статията:

  "В САЩ бойният опит е основен критерий за повишение и затова жените досега бяха в неизгодна позиция."

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 67. 68 Профил на block
  block
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#58] от "kolizej":
  [quote#58:"kolizej"]Е,сега е модерно да си феминистка и лесбийка.Тези госпожици са толкова сбъркани,че не виждам никакъв проблем да бъдат прочиствани по фронтовете.
  Но да им бере гайлето университета в Бъркли ,откъдето завъдиха феминизма като идеология.Еврейски изгъзици[/quote]
  Е, сигурен бях, че евреите са набъркани в тази работа хахаха.

 68. 69 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Преди висшият военен ешелон да се гордее със демократичните трансформации в армията нека да обяснят защо военните не успяват да се справят с огромния и системен проблем - изнасилванията в армейските редици.
  Има вече документален филм за това. Лентата се нарича "Невидимата война" и вече предизвика широк отзвук по високите етажи на властта във Вашингтон и Пентагона...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 69. 70 Профил на block
  block
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#65] от "Вишински":
  [quote#65:"Вишински"]След като сам не виждаш и не проумяваш колко е извратено това, то никакви примери и аргументи от моя страна няма да помогнат. [/quote]
  QED. Сигурно са като аргументите срещу гласуването на жени или носенето на панталони от жени или еднополовите бракове.

 70. 71 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#8] от "ariel28":

  не мисля, че под статията има сексисти, но има комунисти

 71. 72 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#68] от "blockblock":

  феминистки, лесбийки и евреи, врагове на народа, гарантирано от БКП

 72. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4873 Неутрално

  Някои коментиращи май пак не са чели статията, където пише, че става въпрос за узконяване на съществуващо положение и свободен избор на жените.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 73. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  "Сегашната реформа представлява най-широкомащабната промяна във военните сили на САЩ от премахването на сегрегацията през 1948 г. насам."

  Странно, аз пък си мислех, че най-голямата реформа във американската армия след 1948 г. досега е премахването на наборната служба и превръщането й в професионална армия след края на Виетнамската война!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 75 Профил на block
  block
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Да обобщя значи - ако някой иска да се занимава с нещо и му се получава, значи няма някакви особени проблеми, да?

 75. 76 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#70] от "blockblock":

  Само недей да оставаш с впечатлението, че позицията ти е толкова правилна, че всякакви аргументи са безсилни срещу нея.

  Разполагам с безброй аргументи, просто не виждам смисъл да ги прилагам. Едно време, преди много години, имаше мексикански филм "Какъв е цветът на вятъра?". Ставаше дума за сляпо по рождение дете, на което не успяваха да обяснят, че вятъра няма цвят.

  Затова и не виждам смисъл да продължавам да доказвам каквото и да било. Казах достатъчно. Който е могъл ме е разбрал, а който не е - няма да ме разбере абсолютно никога.

 76. 77 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#14] от "magen_enoshi":

  аха, и като видиш снимка на пехотинец с АR 15, сумка с 4-6-8 пълнителя, раница колкото него и още 5-6 паласки на каиши по бойната му жилетка, само си мислиш колко никаква физическа подготовка им трябва

  а израелската войска е пример само за влизане с артилерия в жилищни квартали.

  а жена, стреляща по деца е абсолютното дъно.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 77. 78 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#73:"g_t_DimebagDarrell"]свобден избор на жените.[/quote]

  Я да видим дали съм те разбрал правилно. Според теб, ако една жена може да избира между:
  А. Да работи от 9 до 17:00, с право на обедна почивка, да може да излиза в отпуск, с получените пари да се издържа и да допринася за изхранванетона семейството си, а след работа да е свободна
  или
  Б. Да ходи по чукари и камънаци, да е облечена с грозни дрехи и обувки, да са й чужди понятия като мода и козметика, да се мие и къпе само когато може, да изпълнява заповеди и нареждания, да не разполага нито с тялото си, нито с времето си, да е откъсната от близки и семейство

  то двата избора са с еднаква тежест, еднакво привлекателни са, носят и еднакви предимства, имат еднакви недостатъци и жената избира едното или другото само по собствена воля? Защото така й харесва повече?

  Не бъркай докарването до безизходица със свобода на избора.

 78. 79 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 935 Неутрално

  [quote#16:"Дедо Либен"]Абе отворковци, глобалисти и еманципати, що не си дадете дъщерите (може и синовете) да се бъхтат из афганистанската пустош????? [/quote]
  Никой не дава сина си(дъщеря си) където и било.В армията служат пълнолетни ,на договорна основа и по своя воля.Та вероятно единствения,който е изпратен в Афганистан от родителите си е принц Хари,заради династични задължения.
  А ката изключим пехотата ,специалните части и някои други специалности,където се изисква носене на товари ,жените са равностойни на мъжете като войници в съвремената война.В пехотата и специалните части има стандарти за физическа подготовка,които ако жена ги покрие няма проблем-става,ако не също-не е дискриминация.

 79. 80 Профил на block
  block
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#78] от "Вишински":

  ама пак нещо не се разбрахме. въпросът е за избора. щом човекът предпочита да се снебива с кубинките и раницата по баирите пред това да бачка от 9 до 5... ама наистина не виждам проблем. Аз например не исках да бръмча по баирите с мешка и кубинки и лопати, кирки, мотики и кво ли не ама ей на - питаше ли ме някой. Не. А сега ако искаш ходиш ако искаш не ходиш. Бе толкова ли ти е сложна тая концепция за свободата на избора, не мога да разбера.

 80. 81 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#79] от "slonsco":

  Защо възрастта за пенсиониране при жените не е еднаква с тази при мъжете?

 81. 82 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#79] от "slonsco":

  зависи какво рабираш под "носене на товар".

  щото М4, М9, гранати, пълнители с патрони, радио, май минават 16-17 кг.

  та като хвърли тоя товар, ще се налага да заработва службата в обоза.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 82. 83 Профил на block
  block
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#82] от "galio":
  [quote#82:"galio"]щото М4, М9, гранати, пълнители с патрони, радио, май минават 16-17 кг. [/quote]
  Значи виждал съм бабите на пазара да мъкнат торби с двайсе кила домати. Въпроса не е в големината на товара. Въпросът е ако покриеш там изискванията за тая работа да можеш да си я работиш ако искаш. Ако не можеш - изхвърчаш. Ако не искаш - даже не се и пробваш. Но трика тук е, че щом го искаш и го можеш да няма кой знае какви пречки да го вършиш. Това е то. Елементарно.

 83. 84 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#83] от "blockblock":

  за моженето и не моженето съм съгласен на 100%

  обаче за бабите не точно - никой не очаква да мъкнат пазарските чанти с 5-8 км/ч на 30-50 км под обстрел, или да дават наряди с тях.

  тия споменати килограми са задължителния комплект, минимумът, с който си вършат задачите, в хамъра, извън него, ходят до тоалетна и прочие.

  иначе - да, квото щат да правят.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 84. 85 Профил на block
  block
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#84] от "galio":
  [quote#84:"galio"]за моженето и не моженето съм съгласен на 100%[/quote]
  Ами ето. Договорились както викат рашките. Точно това ми беше на мен поантата - ако могат, да го правят. Точка.

 85. 86 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#82] от "galio": Разбирам да носи снаряжението,с кото участва в мисиите според специалността.За някои е оръжие за лична защита и предпазните средства,за други отива и към 40 кг или човек 80-100 кг на различни разстояния.Това е отчетено в изискванията за започване и завършване на обучение,който ги покрие,значи става.
  А при мисии,включващи наблюдение и контакт с цивилно население,екип с жени е много по-добър от екип само от мъже или жени.Просто обръщаме внимание на различни неща и жена ще забележи неща,на които мъж няма да обърне внимание,както и обратното.Вниманието също се отвличаи и от различни неща,та част от екипа ще е концентрирана винаги.
  Пък и ти ми обясни,каква е разликата,между пилотиране на транспортен самолет С-130 и АС-130- въоръжен вариант на същия самолет за непосредствена поддръжка на наземните сили и каква е логиката жена да може да пилотира единия,и да не може другия,или какъв е проблема жена да е в екипаж на боен самолет ,танк или БТР. Щото според мен предопределена от пола разлика за такива дейности няма.

 86. 87 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1425 Любопитно

  ЗАщо " Hooha"? Нас американците ни учеха да отговаряме "HooLa"?!?!?!?

 87. 88 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#86] от "slonsco":

  Двете любовници на Петреас не бяха ли кадрови военни? Представи си жена с чин полковник - веднага възниква въпроса, по какъв начин се е издигнала. Проблемът с жените в армията е,че действат разлагащо на морала и бойния дух. Неслучайно се увеличи драстично бройката на изнасилвания в щатската армия. Съществува неприязън сред мъжете в униформа към колежките си, която не може да бъде преодоляна.

 88. 89 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#86] от "slonsco":

  мажеш нещата яко

  от екипажа на БТР се очаква да участва директно в бойни действия, с екипажа на товарния самолет не е така от екипажа на танка се очаква да може примерно верига да смени и тук една жена хич не я виждам да се оправи.

  за самолетите - вероятно понеже военният вариант е част от ВВС, има физ.норматив за състава, за разлика от цивилния. точно за това иде реч в статията - ако паднат тия нормативи, ще се отрази на всички.

  а че жените са полезни - категорично. най-вече като адекватни участници в обществото.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 89. 90 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#78] от "Вишински":Шо сравняваш само работа в офис а добра позиция и със социален пакет и военна служба като пехотинец.
  Армията на САЩ дава възможности и за кариерно израстване и образование,и добър социален пакет и пенсионен план и точно армията в някои случаи може да е най-краткия път до


  [quote#78:"Вишински"]Да работи от 9 до 17:00, с право на обедна почивка, да може да излиза в отпуск, с получените пари да се издържа и да допринася за изхранванетона семейството си, а след работа да е свободна [/quote]
  без задължително да включва това,което описваш..
  Та варианта,който избират е живот в платена от армията квартира,здравна осигуровка на семейството,платена пак от армията,гарантирани дълги отпуски,възможност за образование,добър пенсионен план,изгодни условия по кредити с оглед сигурния доход ,добро СВ. с възможност за реализация,
  И след 5 годишен договор в армията на САЩ човек,независимо дали е мъж или жена е с възможности за качествен живот,за каквито иначе би трябвало да похарчи поне $100 000 и да положи усилия,съпоставими,ако не и по-големи от тези,които ще положи в армията. А за това време в най-лошия случай би участвал в бойни действия неповече от два пъти по шест месеца,при това през повечето,някои и през цялото време ще е в база,където нито риска да постада е по -висок,отколкото в нормалния живот,нито условията са лоши.

 90. 91 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#89] от "galio": Ти мажеш.Отдавна никой не сменя верига на танк в полеви условия.Сегашните дори нямат резервни тракове,пък и едната верига тежи към 2 500 кг,та и Митьо Крика няма да се справи.Упраляват се с нещо като джойстик,а не с патерици. .Не виждам разлика мъж или жена управлява БТР или стреля с картечницата или оръдието му.За пилоти,изискванията са за здравословно състояние и издържливост на претоварване и вестибуларен апарат.Жени са летяли и в космоса,за това изискванията са по-сериозни и от тези за пилот на изтребител,значи могат да ги покрият.
  И нужно ли е да обяснявам,че голяма част от бойните полети се извършват от постоянни бази,та жена от екипаж на такъв самолет ще се прибере в къщи преди нейна колежка на от екипажа на пътнически.

 91. 92 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 935 Неутрално

  [quote#88:"nikero"]Съществува неприязън сред мъжете в униформа към колежките си, която не може да бъде преодоляна.[/quote] Ако мъж има против да има колежки,съмнявам се ,че е съвсем мъж. Сто пъти е по добре смесена пред коч компания.

 92. 93 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#91] от "slonsco":

  хм, явно не съм достатъчно в час с танковете.

  и все пак: http://www.usmilitary.com/4414/marine-corps-armor-crewmen-specialties/

  от екипажа се очаква да си обслужва основните възли и агрегати сам. снарядът тежи около 18 кг бройката, коя е тая жена, дето да става за пълнач? кутията с патроните за картечницата горе и тя е към 15 кила, виждаш ли жена да я зареди? и тя хубаво ще цъка на джойстика примерно, но за да е там, трябва да има други физ.нормативи, което ще се отрази и на останалия екипаж. за което и иде реч в статията.

  от екипажа на БТР-ите в руската армия се очаква да влезнат в бой заедно с превозваните.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 93. 94 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "ariel28":

  "Българския мъж сексист ще се развихри на воля под тази статия. Европейци сме, ама не съвсем..."

  Тц ,винаги съм мечтал за жена боен другар в казармата I kid you not !!! боен дух и тн но Let"s gave up the Dream honney face it -girls arent that good in the front line
  Mostly their strenght is on the bed line or im wrong you fix me ?

 94. 95 Профил на 0nzi
  0nzi
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#93:"galio"]снарядът тежи около 18 кг бройката, коя е тая жена, дето да става за пълнач?[/quote]
  А кой е този съвременен танк, който по щат има и пълнач?

  Посипвам си веднага главата с пепел.
  Ха, доколкото може да се вярва на Уикито - Ейбрамса, Леопарда, Меркавата и Чаланджъра нямат автоматично зареждане ....

  Реалността е състояние на духа, предизвикано от липсата на алкохол.
 95. 96 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  "Реалностите на 21 век не допускат остарели и изкуствени ограничения."
  Дали!?
  Милиони години еволюция на вида ни е представена като остаряло и изкуствено ограничение?
  Едва ли различията във физика и психика на двата пола са случайни.
  Хората сме тъпаци,но военните са тъпаците на тъпаците.
  Американските военни са най-най!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 96. 97 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Мда-а-а. А колко екстравагантна изглеждаше преди 15-тина години Деми Мур в "Редник Джейн"...

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 97. 98 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#34] от "magen_enoshi":

  Ех,напипа болното място! Има мъжкарани (феминистки),които са такива само вътрешно,духовно.
  Една красавица облечена в униформа е изключително възбуждаща,но само ако е твоята любима,и само като секси игра.
  Като на пилона в стрийптийз клуба.

 98. 99 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#92] от "slonsco":

  Като вършат работата и на жените ще имат против.Ако не си наясно в полиция и армия жените се ползват с огромни привилегии-не дават нощни дежурства или в празнични дни,не им се възлагат тежки задачи,защото не могат да се справят.Като излязат в майчинство на тяхно място не се назначават други хора/в тези институции назначаване на хора по заместване не съществува на практика/и цялата тяхна работа се поема от мъжете.Така че и ти да вършиш двойна работа за същите пари и ти ще искаш мъж за колега.

 99. 100 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "Нефертити":
  А защо не? Та както върви света след някоя и друга година май жените ще се наложи да се бият там, дето сме се били ние, вече остарелите мъже. Логично е те да поемат част от функциите на "силните" мъже при факта, че огромна част от мъжете не стават за нищо, я са наркомани, я обратни, не способни да защитят дори себе си. И още един факт, говорещ лошо за човешката популция - сега се раждат повече момичета отколкото момчета

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK