ДПС има софтуера, но не и хардуера, за да стане национална партия

Доган вече е почетен председател, Лютви е начело на ДПС

© Цветелина Белутова

Доган вече е почетен председател, Лютви е начело на ДПСКато за човек, който тежи 70 кила с мокри дрехи, Лютви Местан е поел огромна тежест върху раменете си. Само за пет месеца той трябва едновременно да извърши няколко "екзистенциални", както би казал Ахмед Доган, неща – всяко от които само по себе си има смазваща тежест. Първо, Местан трябва да се наложи като нов лидер в стара партия. Ще рече: различните нива на ДПС да му изпълняват разпорежданията, без да се ослушват за потвърждение от стария лидер. Това е особено трудно именно в ДПС, защото Доган бе прав, когато в доклада си пред последната конференция натърти: "ДПС е другото мое Аз."


Второ, Местан ще трябва да изведе партията си от политическата изолация, в която се намира четвърта година. Казано по-просто: заради Ахмед Доган никоя политическа сила не иска да си играе с ДПС по никакъв повод. А това е гибелно за една не особено голяма центристка партия, която може да има национално влияние единствено в рамките на коалиции с по-големи играчи. От Местан, имайки предвид репутацията му за диалогичност, се очаква да възстанови нормалните колегиални отношение с останалите политически партии – нещо, чийто успех изобщо не е гарантиран в близкото бъдеще.
Трето, Местан трябва да изведе партията си от "етническото гето". Ще рече – да успее там, където самият Доган се провали преди няколко години. Да намери начина да рекрутира подкрепа, която излиза извън турско-мюсюлманските среди, за да отлепи етикета "етническа партия".


И, четвърто, Местан ще трябва


да постигне приличен резултат на изборите


Всеки нов партиен лидер е съден по първия си изборен резултат. А фантастичните стойности на електорален успех от 2009 година няма как да се повторят. При всички положения Лютви-Местановата ДПС ще вземе значително по-малко гласове на този етап от Ахмед Доган-Касим-Даловата ДПС.


Това са очевидните задачи, които самият Местан осъзнава и под чиято тежест видимо се е попрегърбил. Има обаче и други задачи – много по-фундаментални и по-тежки, които Местан ще трябва да решава едновременно с всичко останало.


Най-важната за самата партия ДПС задача стои без решение от две десетилетия. А именно: как партия, възникнала като бранител на секторен интерес (т.е. на турското малцинство в България) да прерасне в национална? Не става дума както преди 2-3 години, за привличане на неетнически гласове, колкото "за цвят". Става дума за автентичен процес на т.нар. преизобретяване (reinvention), така щото партията да привлича гласове независимо от тяхната етническа и верска идентификация, т.е. в качеството им на граждани, към някаква своя програма за управление на страната в името на общото благо. И след това, разбира се, да приложи програмата си във властта и да бъде съдена по резултатите...


Световната политика е едно


огромно гробище на партии,
опитали се да минат през трансформация


и загинали в този си опит. Има и успешни модели, които обаче се броят на пръстите на едната ръка.


Британските виги, възникнали като бранители на интересите на потисканите католици, в крайна сметка успяват да се превърнат в изразители на националния интерес и да се преобразят в либерали – в онова, което ДПС твърди, че вече е, но всъщност още не е. По-фрапираща дори от вигите е съдбата на американските демократи. Възникнали като изразители на интересите на робовладелския Юг (и следователно войнстващи поддръжници на робството) в крайна сметка демократите стават национална партия – и дори отнемат на републиканците подкрепата на чернокожите американци, против чието освобождение са се борили и с думи, и с артилерия. И накрая излъчват черен човек за президент.


Подобна трансформация може да стане само ако дадената партия напипа остро стоящ национален проблем и му даде национално решение, което впоследствие да бъде подкрепено от нацията, благодарна, че някой все пак се е сетил. И тук е другата фундаментална задача, която Лютви Местан ще трябва да решава.


За да извади ДПС от състоянието на замразен мамут


той ще трябва да изговори най-остро стоящите пред нацията задачи  и да включи ДПС в тяхното решаване.


Колкото повече избледнява харизмата на Бойко Борисов, толкова по-видими за всички стават тези именно задачи. Тъй като те не опират до идеологически алтернативи (ляво-дясно-център), а до самото съществуване на националната ни държава, всеки що-годе грамотен човек е способен да ги изброи. Най-краткият списък включва:


 • Блокирането на институциите и следователно на апарата на държавата. Никой административен или контролен орган не си върши работата така, както пише в правилата; защото знае, че в страната на ГЕРБ всичко е лично. Проверяваш строителство на плажа, ако Бойко ти е казал. Ако не – не.
   
 • Това води до хаос и несигурност, което на свой ред блокира инициативата и предприемачеството.
   
 • Хаосът, създаден от ГЕРБ, има бенефициенти. Зад онова, което се стоварва върху редовите граждани като бъркотия, стоят спечелилите от нея – олигарси, монополисти и картели, приближени до властта. Те имат пряк интерес от поддържането на хаос и безправие.
   
 • Това пък води до заместването на институциите на управлението и на процедурите на демокрацията и правото, с властта на голата сила. Насилието става правило и това води до
   
 • Невъзможност на държавата да върши най-важната си работа – да осигурява сигурност и безопасност на гражданите си. Битовата престъпност е с размерите на цунами. Обирите на банки, офиси и бензиностанции са всекидневие като във филм за Дивия запад. А терористичната атака в Бургас, покушението срещу Ахмед Доган и разстрелът на Златко Баретата на стълбите на Съдебната палата демонстрираха, че системите за национална сигурност просто не съществуват. Всеки може да бъде гръмнат във всеки момент и на всяко място.
   
 • В тази обстановка с наближаването на изборите апетитите на силните на деня се изострят до предел. Всеки монополист или олигарх се напъва да откъсне колкото може повече, преди евентуално да се е сменила властта. Оттук внезапно огромните сметки за парно и ток, трескавото бързане за застрояване на защитени територии, за довършване на заменки, схеми, сделки и концесии.
   
Обобщено, в България стоят два екзистенциални – т.е. отнасящи се до нейния живот или смърт – пакета задачи. Първият опира до това, че държавата не върши работата, която всяка държава трябва да върши, независимо дали е демократична или не. Вторият пакет задачи опира до това, че в България са разнебитени онези системи, които специфично се отнасят до демокрацията: правото; върховенството на закона; разделението на властите; безличното, т.е. принципно функциониране на системите, оказващи услуги на гражданите.


Основното, което трябва да се свърши в България, е – да се проведе операция по спасяване на държавността и на демокрацията. Но и това не е всичко. Защото, след като тези по същество възстановителни мероприятия бъдат осъществени, предстои главното: включването на България като активен субект в диренето, което тече в ЕС и развития свят, на изход от т.нар. въглеродна икономика и отиването към онова, което все по-често се нарича "водородна икономика" – т.е. осъществяването на новата индустриална революция.


Онова, което нацията иска да чуе, е позицията на политическите партии – как те възнамеряват да се справят с възстановяването на държавността и демокрацията и как след това да наместят България в новата индустриална епоха. Не ни интересува откъде ще дойде политическият ангажимент. Интересува ни той да дойде – или, както казваше Дън Сяопин: "Не ме интересува каква е на цвят котката, стига да лови мишки."


С това твърдение се оказваме на съвършено нова политическа територия. Доскоро беше лесно: комунистите са агенти на Русия; ДПС е турска партия и не може да се занимава с национални въпроси; всичко, което трябва да се свърши за нацията, трябва да дойде отдясно – и то, следвайки установени на Запад модели на мислене и действие. Това вече не е така – най-малкото от Запада вече не могат да дойдат рецепти. И там се лутат в търсенето на нови.


Ситуацията е съвършено нова и затова не чуваме онова, което някои политически партии вече ни казват – защото не сме свикнали точно от тях да чуваме точно такива неща.


От "Синята коалиция" например долита упорито говорене против монополите независимо от тяхната национална принадлежност. Не чуваме това, защото доскоро бяхме свикнали СК да защитава всяка голяма западна компания като носител на добро.


Откъм БСП ни бомбардират с послания за спасяване на демокрацията, за мобилизация ГЕРБ да не откраднат изборите, за широко правителство на националната отговорност, за индустриално развитие. И това не чуваме, защото сме свикнали откъм червения ъгъл да ни разправят съвсем други неща.


На Лютви Местан предстои важното и трудно нещо – да се включи в това говорене;


и в началото да не бъде чут


Знаем, че му предстои, защото е вече описано в доклада на Ахмед Доган на последната национална конференция на ДПС.


Академично-витиеватият стил на доклада е индикатор, че той не е предназначен за актива на ДПС, който едва ли би разбрал постмодерните фасцинации на основателя си. Докладът е предназначен за нас. Което само по себе си ни казва, че Доган е разбрал най-важното: бъдещето на ДПС лежи вън от ДПС, на националната арена. Затворено в себе си, говореща само на себе си, ДПС е обречено.


За да стигне до нас обаче, докладът трябваше да мине през медиите. Не мина, защото медиите не го чуха. Дори не си направиха труда да разгадаят какво и кому се казва. А това вече е тревожен индикатор за състоянието на медиите; както ни уверява Аристотел, любопитството е в основата на всяко знание. Може ли в крайна сметка да си журналист и да нямаш любопитство?


Както и да е, да се върнем на темата.


Докладът на Доган е първият (засега) цялостен политически документ, в който са записани основните задачи пред България – и по отношение на спасяване на държавността и демокрацията, и особено  по отношение на прехода отвъд "въглеродната" икономика. Единственото важно нещо, което липсва, е разбирането на зловещата роля на олигарсите и монополите в дезинтеграцията на българската държава и общество; има и философски недомислия и политически двусмислия.


Всичко останало, описано дотук като национални задачи обаче, в доклада го има. Виждаме и систематизиран анализ на режима на ГЕРБ, както и полезната констатация, че в крайна сметка той се ръководи от страхливи хора.


Има и още. Докато по израза на Иван Бедров повечето партии се опитват да си закачат по някоя "зелена брошка",


докладът на Доган е единственият засега
програмен документ


на парламентарно представена партия, който е без остатък потопен в "зелен" контекст. Той може да бъде адекватно преразказан като призив за екология в икономиката и производството, екология в обществените и политическите отношения, екология в медиите, екология в управлението, дори  екология в конструкцията на ЕС и неговите програми и т.н.


Всеки, който е подценявал Доган тогава, когато той е в добра политическа и философска форма, е бъркал. Доста хора са си платили цената за такова подценяване.


Погледнат със съответната сериозност, докладът на Доган е доказателство, че по отношение на "софтуера" ДПС е готова да поеме ролята на онова, което обикновено се нарича "национално-отговорна политическа сила". По отношение на "хардуера" – самата партия – положението е друго. Все едно да се опитваш да вкараш операционни програми на Apple в "Правец-82" под DOS. По отношение на репутацията на ДПС положението е още по-тежко. Хората не виждат партията дори като "Правец", а в най-добрия случай – като механична пишеща машина "Марица".


И все пак мисленето е началото на всяко ефективно действие, а в ДПС мисленето очевидно вече е в разгара си. От тази гледна точка задачата на Лютви Местан като нов лидер е облекчена, и то значително. Защото се оказва, че за да реши задачите, които трябва да решава в ДПС, новият лидер първо трябва да е наясно какви са националните задачи, стоящи пред всяка българска партия.


Заявявайки решението си по тях, Местан ще има възможността едновременно да решава и вътрешни проблеми на партията ДПС в посоката на необходимото й реформиране. Тръгването по обратния път – първо ДПС, после националните задачи – не би довело до нищо освен до затваряне на ДПС в етническа секта. По-лесният – защото е по-правилен – път е вече разчертан от самия Доган.


Разполагайки с това облекчение, Лютви Местан би трябвало да успее поне да направи убедителен опит за вдигане на тежестите, които са се струпали върху крехките му плещи. Нищо, че е 70 кила с мокри дрехи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  ха, нито софтуера, нито хардуера, нито билдовете, нито процеса за национално отговорна партия има ДПС.

  те имат само бъговете на една крадлива-комунистическа партия.
  който вярва в противното е опортюнист и принадлежи към кръговете на бай Ахмед, или разпределя порциите на финансиране в държавата

  РЕФОРМИ !
 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 873 Любопитно

  Какъв хардуер от електорат, който е съставен от 74% до 4-ти клас и 22% основно образование! То е все едно да вземем един от първите процесоси на Пентиум и да работим с него. Верно няма умиране, но няма и производителност! Също кат` електората на ДПС, нямат свършване ама и нищо читаво не излиза от там!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Страшна реч, направо електората на ДПС е в шок. Хардуер, софтуер, Apple / на турски ли го е казал или на български ???/ "Правец-82" под DOS, все неща с които електората на ДПС е запознат в детайли. Браво, смях се с глас.

 4. 4 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това не е партия , а икономическа групировка, която чрез политическата власт източва държавата.

 5. 5 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 470 Любопитно

  За каква национална партия става въпрос ? Целта на ДПС винаги е била да прокарва и защитава турските интереси в България, а и такива са задачите които им се поставят от турските тайни служби.

 6. 6 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Има ли някой,който да вярва,че ДПС може да се превърне в нещо повече от етническа партия,аз не?

 7. 7 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Дайнов лобира за нова тройна коалиция. БСП, ДПС и Кунева.

  пс Не съм чел статията, защото още с първото изречèние ме загуби като читател, колко бил тежал Лютвито с мокри гащи не е най доброто начало на анализ.

 8. 8 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1038 Гневно

  "Онова, което нацията иска да чуе е позицията на политическите партии – как те възнамеряват да се справят с възстановяването на държавността и демокрацията; и как след това да наместят България в новата индустриална епоха. Не ни интересува, откъде ще дойде политическият ангажимент."

  Г-н Дайнов, с тази поръчкова статия се превръщате във виден партиен Другар(или винаги сте бил такъв).
  Отдавна не бях попадал на подобно легитимиране на "бивши" ченгета и комунисти.
  Жалко за вас!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 9. 9 Профил на georgi_colov74
  georgi_colov74
  Рейтинг: 316 Неутрално

  6 на 6 ли беше резултата в съда, дали ДПС е етническа партия или не?

 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 956 Весело

  Лютви Веселяка (местан на турски е веселяк) още преди да го изберат извади "езика на омразата" при нападението над Доган. За това нищо няма да се промени в политиката на ДПС, която на теория защитава интересите на турского говорящото малцинство, а на практика защитава интересите на собствени и турски каитали.

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 885 Неутрално

  бля бля бля.
  Явно мъдреца от Мундя се самопредлага за хардуер.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на анализирам данни
  анализирам данни
  Рейтинг: 521 Весело

  Изчетох статията и коментара ми е, че Дайнов е компютърно неграмотен политолог. Но все пак от компютри разбира повече, отколкото от политика.

  МАФИЯ ОСТАВКА НЕ ПОДАВА, но опитите в България продължават
 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 956 Неутрално

  [quote#10:"BlueWater"]на практика защитава интересите на собствени и турски каитали.[/quote]поправка
  - собствени и турски капитали

 14. 14 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2768 Весело

  Ах този син шаман (Евг.Дай.) - син,син чак турско синьо (с лек комуноиден уклон !!!

  Те това е образот на авторот (на пръв прочит) !
  Разбира се прозират още цветови нюанси - с една дума мирише на избори и ДеПеСята са кихнали малко турски лири на авторот за нов имидж !!!

 15. 15 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Що си чешете езиците с глупости ? Ще стане ДПС национална партия на върба в среда. Нали като стане национална партия фесовете ще загубят контрол върху нея и обръчите ще се пропукат.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 16. 16 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Аз под хардуер разбирам физическия (човешки) материал. Качествен човешки материал в ДПС не виждам, единственото за което се сещам е разбеснелия се делагат, който млати и събува гащи.АКо това му е скамейката с кадрите на Лютвито, значи партията си е спечелила еднопосочен билет към бунището на историята.

 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#12:"ken"]Дайнов е компютърно неграмотен политолог. Но все пак от компютри разбира повече, отколкото от политика.[/quote]
  Почнах да чета без да погледна автора и по-едно време усещам, че ми става все по-мътно и оплетено. Чак от коментарите разбрах че бил Дайнов и всичко ми стана ясно. А относно компютърната грамотност на Дайнов бих казал, че тя е стигнала до Правец-82 с ДОС и там си е останала.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Що ни занимавате с креатурите на ДС? Доган-Местан, не знам си кой си.
  ДПС нямат нито софтуера, нито хардуера (какви купешки думи за зомбираните, нискообразовани последователи на тая измислена партия) за каквото и да е в обществен смисъл. Те имат само наглост, дебелоочие и безгранично самочувствие. На база откраднатото досега, разбира се.

 19. 19 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Много пари трябва да е взел Дайнов за отвратителния си пасквил.

  ............Докладът на Доган е първият (засега) цялостен политически документ, в който са записани основните задачи пред България – и по отношение на спасяване на държавността и демокрацията, и особено по отношение на прехода отвъд "въглеродната" икономика...........

  дайнОФ, дотам ли стигна бе?
  Толкова ли си гладен та на соПола пристана?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 775 Неутрално

  С изключение на слабата алегория с информационните технологии анализът е доста добър.

  Обаче никой не вижда начин ДПС да успее да се трансформира в нещо различно от етническа партия. Да, лидерите имат някаква визия за бъдещето (на приказки), но въпреки това няма да успеят да вземат гласове извън турско-мюсюлманския контингент.

  Ако политиците на ДПС искат да направят нещо смислено е по-добре да се ориентират към други партии. А те не искат да го правят, понеже въпреки всички гръмки приказки, ДПС е по-скоро една корпорация отколкото политическа партия.

 21. 21 Профил на mils56
  mils56
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Вместо да се заеме да дава рецепти за оправянето на българските партии авторът тръгнал да се рови из проблемите на ДПС, на този тумор, който до голяма степен е виновен за съсипията на държавата за последните 15-20 години. Усилията трябва да се насочат за разчупването на това капсулирано електорално мюсюлманско малцинство, като се започне агитация на място от ръководствата на основните български партии, като се основат структури на партиите по места и хората там да усетят съпричастност на другите партии (освен ДПС) към проблемите на това население. То досега какво е - в смесените райони не стъпва друг крак освен на емисари на ДПС и защо да ни е чудно, че това население не се интегрира успешно и гласува предимно за ДПС. Та тези хора са БЪЛГАРСКИ МЮСЮЛМАНИ, родени и живеещи от поколения в България, НО НЕ СА ТУРЦИ !!! Само изповядват друга религия, но ако са се смятали за турци защо не са се изселили след Освобождението от турско. Щом дедите на сегашните мюсюлмани са останали в пределите на България, значи са се чувствали българи. В противен случай биха се изселили в Турция.

 22. 22 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Гневно

  ДПС още ли не е забранена, че трябва да й се пишат диагнози?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 23. 23 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#21] от "mils56":

  Има и българи-мохамедани (помаци) и турци. Но каквито и да са тези хора, факт е, че са български граждани. И е факт, че тяхната държава не прави нищо, за да им подобри благосъстоянието. А за това е огромна вината на ДПС. Точно те, като представител на тези хора трябва да настояват за интеграция, за подобряване на инфраструктурата, на образованието в районите, в които живеят.

  Но ДПС не го прави това, понеже един образован електорат няма да гласува за ДС агенти, прибиращи милиони от съмнителни консултантски услуги и живеещи свръхлуксозно, докато избирателите им са още в 19-ти век.

 24. 24 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Доста интересни и важни неща има в тази информация! Основата на всички несполуки е липсата на държавност, която повремето на тези които управляват в момента е на път да изчезне изцяло! По отношение на ДПС, не мисля че Местан ще успее да превърне етничската си партия в национално-отговорна! Защо, ами че те слугуват на Турция, те са проводник на турските интереси в България, вместо да е обратното!
  ,,...Защото се оказва, че за да реши задачите, които трябва да решава в ДПС, новият лидер първо трябва да е наясно какви са националните задачи, стоящи пред всяка българска партия..."
  То хубаво, но дали националните задачи го интересуват и него като лидер и онези около него! Докато получават инструкции от Анкара, докато карат избирателите си от Турция с автобуси, никога няма да се превърнат в национално-отговорна партия и никой няма да им повярва че са се превърнали в такава!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 25. 25 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Поредноите Дайнови бози))

  Цитат - "Все едно да се опитваш да вкараш операционни програми на Apple в "Правец-82" под DOS".

  Дайнов - какви са тия операционни програми ? Щото светът познава операционни системи.
  След като говориш за операционни програми, толкова е знаеш що е това софтуер и хардуер))
  Явно в следващата Дайнова статия ще четем за мителшпила и ендшпила на някоя партия ?! Но кога Дайнов ще разбере, че е в цугцванг ?

 26. 26 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 470 Весело

  Анализа го бива,но едва ли,ще бъде разбран от хора,на които претенциите са по-големи от възможностите.Отказа им да приемат реалността ДПС,ще продължава да вкарва тази партия във всеки следващ парламент,превръщайки я,отново и отново,в един от основните играчи,влияещи върху развитието на страната ...

  Liberate Your Mind!
 27. 27 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#21] от "mils56":

  Не е ясно на каква хранилка е сега Дайнов).Може да е депесарска. Интереса клати феса. Навремето правеше чупки по отношение на Костов, но едва ли ще да е било без пари.
  Тоя е един дървен философ - няма прогноза, която да е дал и да се е сбъднала). Ето един пример:

  http://www.glasove.com/prognozite-na-politolozite-sled-izborite-prez-2001-g-14140

  Цитат - "Сакскобургготски няма да е премиер. Правителството на НДСВ няма да изкара мандата си.".

  Симеон стана премиер и НДСВ си изкара мандата. Но Дайнов не си посипа главата с пепел.

 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  "ДПС има софтуера, но не и хардуера, за да стане национална партия"

  Софуера, т.е. намерения, може и да има, защото по-голяма партия от типа на ДПС, означава по-голямо влияние, от там и по-голямо крадене!Заветната мечта на ДПС-арите!Ама с оня хардуер, който преби младежа пред очите на целия свят, нищо няма да се получи!Термина им не е "хардуер" а "Чугунуер"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Първо трябва да престане да бъде етническа партия. Второ и във връзка с първото трябва да помисли за смяна на името. Не може да се говори за борба за права и свободи тогава, когато те по закон си съществуват. Трябва да се говори за реално осъществяване в практиката на правата и свободите на гражданите. Да речем име, като "Реална Демокрация" - РД. Когато и ако тези неща станат можем да говорим пак. Дотогава чао!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на milmarcho
  milmarcho
  Рейтинг: 433 Неутрално

  " При всички положения Лютви-Местановата ДПС ще вземе значително по-малко гласове на този етап от Ахмед Доган-Касим-Даловата ДПС." Ако тази прогноза се сбъдне на предстоящите избори ще призная Евгений Дайнов за Джими Пейч в социологията.

 32. 32 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ДПС е антиконституционна, етническа партия, креатура на БКП/ДС, която се крепи на неграмотен електорат. Единствената цел на нейното ръководство е да участват в управлението и да крадат от обществото.
  Май няма никой, който да е съгласен с този елементарен и тъп буламач, поднесен по-горе. А това, че НБУ произвежда от всякакви тъпанари през ден професори и доценти, всеки го знае. Въпрос на софтуер и хардуер.

 33. 33 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "ДПС има софтуера, но не и хардуера" Като си говорим така , да се знае , че хардуер се купува лесно тоест те имат трудната част трябва им по- лесната ,
  Да му мислим ние !

  Все по-хубаво става :)
 34. 34 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 470 Весело

  На ДПС им препоръчвам многопороцесорни машини със скъпи, но много мощни Интел Итаниум процесори. Веднага ще почнат да изчисляват идеални кръгове от фирми и сложни векторни анализи на ритници и юмруци в тялото и главата на противника, с което ще станат много ефективни. Ъпгрейд му е майката.

 35. 35 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#29] от "gibi":
  "Първо трябва да престане да бъде етническа партия"
  Това е фундамента и градивния камък,върху който депесето се изградиха като партия.Ако се извърнат от същността си ще объркат електората си,няма да могат да го плашат с възродителен процес, да го манипулират и държат в страх.Това е загуба на гласове.Етническите българи може и да са малко по - податливи на манипулации,но не са чак такива шарани.На въдицата - ДПС работеща за просперитета на всички български граждани в Европа, не бихме се хванали,още повече че сме изначално подозрителни като манталитет.
  Няма да изпуснат питомното и да хукнат да гонят дивото.Голям е риска, съответно и загубата - финансова, електорална, икономическа, политическа.

 36. 36 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 548 Весело

  До коментар [#34] от "Стефан Станчев":

  +++++++++++++++++++

 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  За да стане национална партия, трябва да престане да бъде "партия на целия народ". Вариантите са два:
  1. Разцепление на леви и десни = 2 партии
  2. Разпускане ... и всеки при своите по национални партии - левите наляво, десните надясно.
  # БСП има същия проблем ... "партия на целия народ" = тюрлюгювеч на свръх богати олигарси ... + бедни и пенсионери

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Дайнов, как пък не намери сили в анализа си да засегнеш проблема с ДС миналото на Местан? Или викаш това теб не те засяга или по-точно твоят баща е бил от тези среди като Рабкор в Лондон?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 39. 39 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Дайнов е искал да каже много неща, в резултат нещо ги е разводнил. А иначе, за качествата на малцинствения хардуер, основна е ролята на основните хардуер и софтуер. Па аз като гледам, какви "забележителни" качества притежават те - хардуер марка "деляща се амеба" и софтуерни версии "Горски", "Буда", "Станишко", "Драгалевски", направо съм настроен много възторжено!

 40. 40 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 979 Неутрално

  [quote#37:"t'Ankus"]За да стане национална партия, трябва да престане да бъде "партия на целия народ"[/quote]
  Да, няма нужда да намесваме народа. Достатъчно е да са само партии на един бог. Засега партиите в България са такива, божествени, ни един от водещите ги светини не се е признал за виновен, независимо колко дълбоко е пропаднал. Без изключение.

 41. 41 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  аз не виждам никой в ДПС да артикулира гореописаните проблеми. Напротив според тях и Местна всичко е цветя и рози в ДПС и държавата, само да го няма БОйко. Дайнов не познава едни от характерните ориенталски черти - обещавай всичко на всички, пък прави каквото си знаеш. Каква промяна ще настъпи в ДПС при наличието на Бисеров, ЦОнев, маса депутати и кметове, които са в пъти по-зле от Доган?! НИКАКВА! Просто Местан е удобно и популярон лице(аз също го харесвам), но той просто няма да бъде лидер, а кукла на конци!

 42. 42 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ДПС отдавна си изигра лошо козовете.
  Никой вече не им вярва,даже и турците!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 43. 43 Профил на мъртво вълнение
  мъртво вълнение
  Рейтинг: 367 Гневно

  да обещае че турските фирми ще бъдат глобявани затова че не спазват Българското законодателство и се отнасят с българите като хора трето качество

 44. 44 Профил на torondor
  torondor
  Рейтинг: 418 Весело

  Най-важното, е че те знаят, какво им мисли народа! Повече на мен не ми трябва, видя се, че и хора мохамедани не го тачат а това е признак, че тези религиозни граници почват да падат. Крайно време беще това да се случи и при нас, да не се разделяме по религия и етнос, а по добрини и злини!

 45. 45 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Въпреки, че го уважавам Дайнов като политолог, в случая не е съвсем прав. Просто ДПС не е партия по дефиниция, както е учил в Оксфорд. Най-малкото, защото една нормална партия трябва да има програма, която да се споделя от определен социален (а не етнически, расов или религиозен) слой на обществото. Най-точните определения за ДПС са че е едно ООД. Тоест партия, защитаваща интересите само на ръководството си. ДПС е и не може да е друга освен етническа партия. Без етнически капсулирания си електорат ДПС ще се изпари в политическото пространство като НДСВ.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  правец-82 е (копие на) компютър на Епъл, и работи с операционна система на Епъл - Apple DOS и т.н.

  Birds of a feather flock together.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Коментар [#20] от "Elan Morin":
  "Ако политиците на ДПС искат да направят нещо смислено е по-добре да се ориентират към други партии. А те не искат да го правят, понеже въпреки всички гръмки приказки, ДПС е по-скоро една корпорация отколкото политическа партия."
  Сами няма да го сторят, Приятелю,
  Доган и ДПС са най-остра проява на кризата в политическия Модел, който практикуваме. Като добавим, че ЕДайнов е една от най-острите прояви и на кризата в политологичната ни мисъл, сам ще сетиш, че нашето национално Общество би могло да се обърне Единено към своето бъдеще, само и когато, самото То инициира най-дълбоко Преструктуриране в системата на своя вътрешнополитически "монолог". Нещо повече, то е длъжно на тази Политическа реформа, по смисъла и на казаното от теб, на което се позовавам по-горе.
  Продължим ли с този Модел и тези негови ПП-структури, "водородната" ни икономика ще е тъпо историческо фентъзи. Просто казано, днешната ни Система на политическо общуване няма капацитет да води днешното ни Общество, към Устойчиво развитие...

 50. 50 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Къде е надписът "платена публикация"?

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Учудваща е голямата загриженост на "Дневник" за бъдещето на ДПС!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 864 Неутрално

  това със "софтуера" и "хардуера" на дпс народът отдавна му казва иначе:

  "Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти приказвам."

  което, впрочем, много добре резюмира и доклада на доган, така хвален от автора.

 53. 53 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1540 Весело

  Обществото надали (казвам го със съжаление) ще реагира на "демокрация" и "въглеродна икономика." По-скоро на "обезлюдяване" или нещо такова. Хардуеър сравнително лесно може да се набави като направят коалиция (и сложат ново име, да избледнеят малко сегашните им конотации) с НДСВ, Лидер и Радикалната партия.

  Никола Йорданов
 54. 54 Профил на navuhodonosor
  navuhodonosor
  Рейтинг: 316 Неутрално

  ДПС е магнит за криминални елементи, хора без никакъв морал, които искат да се докопат до властта и ползите от нея. Че е етническа партия е едно на ръка. Сами си очерниха имиджа до такава степен, че никога нема да се изчисти. ДПС е политически труп.

 55. 55 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Дайнов не е упоменал няколко много важни неща който Местан трябва да направи за да отлепи ДПС от етикета Етническа и Изолирана партия.
  1. Трябва да се демократизира структурата на ДПС. Тоест избирането на депутатите не да става от Горе на долу а, членовете да избират депутатите си. Което при този "хардуер" няма да стане.
  2. Трябва самата структура на вземане на решения да се промени. Значи не един да следи и определя всичко а, да има дебат и да се прилага консенсуса.
  3. За да се деетнизира трябва повече да се работи и с българите а, не както до сега"нашият човек там е Хасан" трябва да се дава думата и на Иван и да се изслушва и Драган.
  4. И Най -важното е да се промени мисленето на самите българи!!! Което също няма как да стане!!! Защото сме национална държава все още!?!?!?!?

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 56. 56 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 625 Неутрално

  "...Казано по-просто: заради Ахмед Доган никоя политическа сила не иска да си играе с ДПС по никакъв повод...."
  Извинявайте Дайнов, но това го изсмукахте от пръстите си. БСП и НДСВ хич не им пука да се коалират с партията на Доган. Те са си от едно котило. Натам отиват и ГЕРБ.

 57. 57 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#4] от "exit13":
  "ДПС" ООД.
  Този път Евгени ни е написал една поръчана статия. Кои ще са тези с християнски имена, които ще гласуват за Лютви Местан,(даже не Местанов), Ширин Местан, Касим Дал или Емел Етем?

 58. 58 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Хайде да им отговаря подобаващо и аз

  Имат софтуер пълен с бъгове, софтуер, който кръпка не го лови. Софтуер с вирус вкаран още в сорса му наречен Доган. Не ми го хвали. И още, хардуера ви е стар и вече не се произвежда и почти не се поддържа.

 59. 59
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 60. 60
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 61. 61 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#60] от "SorryLol":

  Нищо не е вечно

 62. 62 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ДПС в момента е,винаги е била и ще бъде ТУРСКА ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ ! Най-много да се трансформират в радикални ислямисти!

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 63. 63 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#62] от "Sharkolia":
  Има и по-точен вариант: ДПС да бъде един от съучредителите на Неполитическо Гражданско Движение за Права и Свободи...

 64. 64 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 527 Весело

  Нямат хардуер защото им го режат.Нямат сегмент.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 65. 65 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Разстроено

  Поредната боза на един от знаковите представители на Антибългарският университет. Статията е наукообразен опит да ни се внуши че ДПС е на прага на нормалността и трябва просто малко усилие от ръководството в правилната посока и много разбиране от българското мнизинство това да се случи. Да ама не! ДПС никога не била и няма да бъде нормална партия а трансмисия на Турция за прокарване на интересите и в България.
  Все пак в статията е казано и нещо вярно:
  "По отношение на репутацията на ДПС положението е още по-тежко. Хората не виждат партията дори като "Правец", а в най-добрия случай – като механична пишеща машина "Марица".
  От което следва и логичният извод, че дори лидерът да се казва Бил Гейтс няма как да направи от Марицата компютър.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 66. 66 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  поне си призна при кого е на заплата въпросния дайнов....... ри се , кри се , но когато шефа каже , заповедите се изпълняват .....

  Дайнов поне се изкъпи бе пич , че тя твоята воня стана съвсем нетърпима...... И да не забравиш да се обрежеш....нали знаеш , няма не искам... питай бисеров и цонев.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 67. 67 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#59] от "SorryLol":

  ти си знаеш , другарю компютърмен ...... забрави да го споменеш какъв е ......нали си го помисли обаче .

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 68. 68 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#8:"grand funk railroad"]Г-н Дайнов, с тази поръчкова статия се превръщате във виден партиен Другар(или винаги сте бил такъв).
  Отдавна не бях попадал на подобно легитимиране на "бивши" ченгета и комунисти.
  Жалко за вас![/quote]

  Дайнов *винаги* е бил ветропоказател и маша. Гнусно човече пищящо в хора на нечистоплътници със зловонен дъх. Ето го пак легитимира комуноидните креатури както правеше с Тиквоний когато му беше времето (2008-2010). Дневник, смешни сте да ни го лансирате този...

 69. 69 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Рразочарована съм от тази статия на Дайнов. ДПС - Национална партия?!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 70. 70 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Евгени-и стар си вече или те мъчи холестерола. !
  От много писане чак си се оплел в разсъжденията.
  Бих каза точно обратното и то за всички опозиционни партии - имат потенциален и дисциплиниран твърд електорат, но нямат мая, сиреч софтуера с който да заработи като машина.
  Няма и да имат защото я ги виж какви са им лидерите - само теоретици , отнесени от вихъра кухи балони нямащи нищо общо с реалния живот - философ, историк, филолог, духовник, математик, неизвестен. Всички до един потни вода не са пили. Разбират само от интриги и лозунги.

 71. 71 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Впечатлен съм.

  След 20 години,в който се смеех и присмивах на не малко текстове на Дайнов, доживях момента в който без да сме на еднакви политически позиции да съм готов да се подписа изцяло и напълно под негов текст.

  и най-умният си е малко прост....
 72. 72 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 864 Любопитно

  До коментар [#70] от "kepler":Абсолютно точно.Той и Дайнов разбира само от интриги и въртизадник.Слаб празнодумко.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 73. 73 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Политологът тотално е объркал съдържанието на доклада на Доган. Основното послание и теза в него е тази:
  "Затова във визията на Евроидеята водещ принцип на Властовата система е регионализмът, а не централизмът. От тази гледна точка, закъснялото развитие на стратегията „Европа на регионите“ е част от причините за кризисните явления в ЕС...
  ... Разбира се, всичко се свежда до статуса на малцинствата в националните държави. В тази връзка ми е и предложението към Европейските либерали, а именно, необходима е концепция за даване на „ статут на европейско малцинство“ на рисковите малцинства в ЕС, в частност на малцинствата на страните от ЮИЕ."
  Накратко: ДПС се обяви за излизане на етническите райони от състава на България и прехвърлянето им на административно подчинение на Брюксел. Предложи същият модел и за цяла Европа.
  Това е процес на деструкция и свобразен постмодерен интернационализъм, който Анкара и Москва със сигурност възторжено аплодират. Първата - освен заради турските малцинства освен у нас, но и в Западна Европа. Москва - заради евентуален разпад на Великобритания, Белгия, Испания, Румъния и др. и съответно деструктуриране на ЕС и европейската идея. Раздробяването на европейските държави и пространство е лесен начин за задкулисно управление отвън.
  Тази теза е залегнала и в декларацията на конгреса, и в сетнешни изказвания на Лютви Местан. Тя е теза, която иска да открадне територия и население от България и да погребе ЕС.
  Явно е съгласувана с Москва (инициирала чрез Луканов създаването на ДПС) и Анкара, която наскоро обяви, че може да се присъедини към ШОС, охлажда апетатита си към ЕС и отношенията си със САЩ за сметка на все по-добри връзки и контакти с Русия и арабските монархии.
  Ако трябва да обобщя - смяната на вожда с Местан е производна от идеята за "етническия регионализъм", която иска по-некомпрометирано лице в международен план от онова на Ахмед Доган. Вътрешните идеи за коалиция и т.н. са детайли към нея - важни за нас, но замисълът на играта надхвърля рамките на България.
  А най-страшното е, че нито един роден политолог, политик или партия, общественик, какъвто и да е анализатор не обърна внимание на взривоопасния й характер, който обявява война за раздробяване на националните държави. Не обърна внимание и прокуратурата, макар че става дума за открит призив и ангажимент срещу националния суверинитет.

 74. 74 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Хвърли ме в недоумение. ДПС - национална партия???
  Чак толкова ли се впечатли Дайнов от наукообразното плещене на вестникарски клишета отстрана на Доганът?
  Водородна икономика, зелена икономика..... Въобще "Вискок наратив". Ми и аз мога да го напиша пък не съм философин .....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 75. 75 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Единственото извинение на Дайнов е ако е писал статията на шише мастика. Макар че и шише е малко да напишеш подобни глупости.

 76. 76 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Евгени, Евгени, ДПС просто има бъг в системата.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 77. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#73] от "pogled":

  Идеята за европейските малцинства наистина е сърцевината на Догановия доклад пред конгреса на ДПС. Но Москва няма нищо общо, това си е чисто турска идея, а Доган и ДПС най-вече чрез евродепутатите си е инструментът за прокарването и. Именно под прикритието за даване на пълна свобода на регионите Турция работи за поставяне под турски контрол на граничещите с Турция части на България и лозунгът за Тракия без граници означава точно това. Турция никога няма да се откаже от членство ЕС, а идеята за маскирането на турското малцинство като европейско на практика ще означава влизането на Турция в ЕС през задният вход.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 78. 78 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 880 Разстроено

  Интригуваща статия с все плюсове и минуси, казва различни неща и по различен начин.

  А ДПС с миналото и багажа си завещани от агент Сава и подети от агент Павел са се оплели в собствените си мрежи и са за мен без съдържание и общонационални идеали. Една зорлан създадена ( фитилджийска) партия, едно бастардче , която не съумя да подобри хала на "своите" ( а ги лъготиха хората като за последно, че им било цел..), бъкана от блюдолизци по комунистическо и досега, ще ми се прави сега на национален спасител едва ли не. Несериозни, нагли, абсурдни мераци ..Да си сърбат сега попарата дето дробиха на гърба на всички ни !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 79. 79 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Аз не разбирам Дневник като публикуват такива "новини" защо не слагат маркер за платена публикация. Това нещо дето Дайнов е сътворил е една от най-големите глупости, които съм чел наскоро, а това в днешната бг преса е доста трудна задача.

  ДПС не са никакви центристи, а са си кумоноиди до един и не са партия, а икономическа групировка. Ако не са в парламента ще е едно най-щастливите събития на следващите избори.

 80. 80 Профил на NAPALM
  NAPALM
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Ах, ДАЙнОФФ, тоя път се о...ка.
  Толкова платено-подлизурско творение не бях очаквал от теб.
  За пари и дупе ще оближеш, а?

  KILL'EM ALL !!! LET GOD RECOGNISE HIS OWN!
 81. 81 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Е-е-ей,авторе и всички малоумни като него,каквое това "национална партия" бе откаченяк такъв,къде има национални и ненанционални,или мултинационални партии. Една партия може да е само партия и нищо национално не може да има,защото "партия",значи част,частично и пр.

  Ама че откачена държава сме бре,имали сме "национален ефир",а някои дори ползват "сутрешен ефир".Дано да не се стигне по тази сбъракна българска логика до "сутрешна партия".

 82. 82 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Браво господин Дайнов. Чудесен анализ. Дано не се наложи да чакаме 150 години за първия български президент от малцинствата.

 83. 83 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Много добър нализ. Вотът през 2009 беше чисто етнически, както за българите, така и за турците. Такъв вот няма как да се подтори, защото социалните проблеми понастоящем са много по-наболели от етническите, както за турците, така и за българите. На времето Доган казваше, че българските турци са по- бедни от българите, но сега и бедняците българи са се умножили и бързо се побратимяват със съседите си турци. Монополите и олигарсите са най- хищният образ на капитализма, последният, дегенеративен стадий, от развитието му, неговото отрицание и ако не сме успели да се опазим от тях, следващата стъпка е да се върнем към социализма. В статията не се споменава нищо за опустошителната демографска криза резултат от огромните жертви на наркотиците за периода 1990- 2000 година с над 300000 жертви, масовото разпространение на хазарта, зверската свръхзадлъжнялост, социална изолация и масова безработица сред младежта. Без хора нищо не става. Ние сме една опустошена откъм хора държава и само спешни, извънредни мерки, с особена грижа и поглед към младежта, могат да закрепят нещата. Спешно трябва със закон да се забрани хазарта, раздаването на необезпечени кредити, да се мобилизира цялата държавна машина за изчистване на държавата от наркотиците, а наркоманите да се издирят и изпратят в лагери за лечение и рехабилитация.

 84. 84 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Има и ДОСТА разумни мисли и разсъждения в статията, но това с: "Все едно да се опитваш да вкараш операционни програми на Apple в "Правец-82" под DOS" е едно голямо лай.о, защото Правец 82 е копие на Apple 2 и почти всичките му "операционни " програми се "вкарват" като по масло под DOS... така че тук сериозно се е ос.ал...а иначе имаме нужда от повече такива статии, защото откакто г-н Иван Кръстев хвана гората , няма кой да напише един сериозен анализ по актуалните въпроси...

 85. 85 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 693 Неутрално

  То и софтуера им е пиратски

 86. 86 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#77] от "Julian Mall":
  Съгласен съм с анализа и удара в десятката - влизане на Турция през задния вход на ЕС . Но не съм съгласен с отричането на ролята на Москва. В края на краищата те са продукт именно на Русия и цялото им участие във властта го доказва - от началото на прехода досега (изключвайки Костов). И сега са зад гърба на ГЕРБ, макар и незримо за публиката, която иначе се захранва с митове от медиите.

 87. 87 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Весело

  Софтуерът на противоконституционната етническо-религиозна партия също доста ме съмнява, след като най-изумителното, което успя да сътвори, беше театрален опит за покушение срещу бившия лидер в деня на оттеглянето му

  Една българка
 88. 88 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 899 Весело

  Дайнов, Дайнов, иди да ти прегледат софтуера, че нещо ти забива процесора.
  То и хардуера ти плаче за ъпгрейд, ама карай.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 89. 89 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#86] от "pogled":
  По отношение на Русия бъркате. Русия и ЕС имат един и същ враг експанзията на исляма. Ако ЕС бъде отслабен за сметка на разширяващото се турско влияние, това автоматично ще засили турското влияние и в Средна Азия за сметка на руското.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 90. 90 Профил на plasticman
  plasticman
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Що за безсмислена статия? Само хаби място на сървърите ви и в случая моето време...

  Българи, турци, цигани - ЗАЕДНО срещу ДПС! ДОГАН (с Бойко) се готви за единствените му възможни държавни порции - МЕСТНИ ИЗБОРИ 2015!
 91. 91 Профил на marin_
  marin_
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Доклада на Доган е насочен единственно към опитите за запазване на двойното гражданство и ДПС. Истината е че двойното гражданство трябва да бъде пренахнато не само тук в България а на територията на Европа. Така както е в Германия и САЩ. Без пистолетчето този доклад никой нямаше да го чуе най малко Меркел. Но Меркел трябва да поиска това премахване на двойното гражданство на територията на целия Европейски саюз. А конституционния съд да преразгледа регистрацията на ДПС веднага. Но нека Местан отговоти на въпроса за генерал Делов и почетното му гражданство за да се види че това е партия която няма нищо общо с България и гражданите и. Етнически партии не се допускат в политическото пространство според конституцията. За това и днес ДПС усилено търсят продажници подобни на Бисеров и такива на които дават работа в общинските администрации. Самата продажна партия си търси продажници за да си спаси регистрацията.

 92. 92 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#7] от "Harvey Specter":


  [quote#7:"Harvey Specter"]Дайнов лобира за нова тройна коалиция. БСП, ДПС и Кунева.
  [/quote]Ами,нали сега е в редиците на Куневата партия.Пък и ако прочетеш статията,че видиш,че Дайно внушава идеята,че е толкова зле,че няма как-ДПС ще трябва да се коалира с друга центристка партия.Иначе е Писал половината статия да криткиува ГЕРБ и Борисов,което е разбираемо,де-нали това му е пръчката напоследък.И той изпълнява.

 93. 93 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#77] от "Julian Mall":


  [quote#77:"Julian Mall"]Идеята за европейските малцинства наистина е сърцевината на Догановия доклад пред конгреса на ДПС. Но Москва няма нищо общо, това си е чисто турска идея, а Доган и ДПС най-вече чрез евродепутатите си е инструментът за прокарването и. [/quote]Наистина ли си толкова наивен да мислиш,че има "бивши" агенти.Че с официалното разтурване на КДС ангажиментите на агентите изведнъж са отпаднали,а господарите им са ги оставили на мира да си живеят живота?!Не забравяй,че почти цялото ръководство са агенти на ДС.А ако Доган се е застъпил чак толкова за турския интерес Турция нямаше така да подкрепя Касим Дал срещу него.

 94. 94 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Твърде хубаво звучи за да е вярно. Мисленето не е обичайно за масата български политици. А ДПС дотолкова е ккомпрометирано, че не знам какво трябва да стане за да се окаже прав Дайнов. А би било добре.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 95. 95 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Определено метафорите на Дайнов не са от най-сполучливите. Отделно, тая т.нар. "партия" се коалира с кой да е, стига да "share" част от порциите. Къв софтуер, къв хардуер, кви 5 лева? Нещата там са пределно ясни.

 96. 96 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#93] от "yanne":

  Стига с тези смешки за ДС. Тя можеше да съществува само в тоталитарни условия като юмрук на партията ръководителка. Това, че някои бивши нейни членове се възползуваха от контактите коита имаха за да извлекат финансови ползи за себе си не значи че ДС е този фактор, който е била преди 10.10.89г. Показателен е фактът, че водещият офицер на Доган е ходил при него за да го моли за работа. Всички турски партии се борят за подкрепата на Турция и тази която получи най-много гласове на изборите ще получи тази подкрепа.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 97. 97 Профил на g_nett
  g_nett
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ДПС е единствената партия, която месеци преди които и да е избори си знае гласоподавателите човек по човек. И бройката винаги излиза точно. Това си е супер хардуер, че и софтуер. На бас, че в новото НС разликата им с БСП ще е не повече от 10 депутата

 98. 98 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Доган има софтуера, но не и хардуера за да стане национален лидер!
  Това е коректното заглавие.
  Едва ли някой сериозно вярва, че ДПС щеше да просъществува в този вид ако атентатът се беше развил по сруг начин.
  Нека не забравяме, че г-н Лютви беше посочен като приемник, а не избран в резултат на оспорвана надпрервара.

  I Want To Believe
 99. 99 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Софтуер,хардтуер-да,ако могат да се поберат в ибрик.

 100. 100 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  [quote#97:"ganet76"]На бас, че в новото НС разликата им с БСП ще е не повече от 10 депутата[/quote]
  --------
  Златни ти уста!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK