Бенедикт XVI и краят на един парадоксален папа

Повече от 700 години папа не се е оттеглял от Светия престол по здравословни причини.

© Reuters

Повече от 700 години папа не се е оттеглял от Светия престол по здравословни причини.Ако Йоан Павел ІІ не беше станал папа, сигурно щеше да е кино звезда; ако Бенедикт XVI не беше папа, вероятно щеше да е университетски професор." Тези думи на американския изследовател на католическата църква Джон Алън съдържат много от проблемите на Ватикана и последните двама души, сядали в Светия престол.


Те бяха припомнени в понеделник, когато папата шокира католиците и изненада света със съобщението за оттеглянето си в края на месеца от най-високия пост в църквата с 1.2 милиарда вярващи.


То слага край на епохата на един парадоксален папа с противоречиво ръководство.
Докато оглавяваше Конгрегация за доктрината на истината (бившата Света инквизиция), го наричаха "Божият ротвайлер", но днес още в първите коментари за дирята, която оставя в историята, се казва, че "той се оказа куче, което не само не хапе, но и почти не лае". Онези, които го подкрепят, отговарят, че именно затова той бе избран да поведе църквата през трудните времена.


Мнозина са шокирани от новината, макар че през 2010г. той заяви, че няма да се поколебае да стане първият от над 700 години папа, оттеглил се, защото вече не може "физически, психически и духовно" да ръководи църквата.


Бенедикт XVI и краят на един парадоксален папа

© Reuters


Част от проблемите


Кардинал Йозеф Ратцингер се възкачи на Светия престол с репутацията на консервативен интелектуалец, готов да посреща твърдо предизвикателствата. Но посланията, които той се опита да разпространи в църквата и по света в течение на 7-годишното си управление, бяха заглушени от продължаващите разкрития за малтретиране и сексуални посегателства срещу деца от свещеници, както и от критиките срещу непоклатимата позиция на църквата по въпросите за контрол над раждаемостта.


Като капак на всичко през миналата година личният му иконом разпространи документи с твърдения за корупция в бизнес сделките на Ватикана и предизвика международен фурор и разследване.


Ратцингер не просто наследи тези проблеми, той бе част от създаването им, защото прекара във Ватикана почти четвърт век.  Този стаж означава още, че кардиналите, които го избраха през април 2005г., го смятат за вътрешен човек, който ще положи усилия да подобри имиджа на църквата без да я подлага на дълбоки реформи.


Макар да бе влиятелен и ползващ се с доверие сътрудник на Йоан Павел ІІ, осмият германец в историята, станал папа, беше и своеобразен парадокс.


От една страна, 265-ят ръководител на католическата църква бе безжалостен в интелектуално отношение. От друга, подобно на много теоретици, Бенедикт бе плах като лидер и му липсваше твърдостта и упорството да наложи реформи, въпреки прословутата съпротива на висшия клир. Критиците му дори го обвиняват, че се е опитал да отслаби действието на реформите от Втория Ватикански събор (1962-1965), които модернизираха църквата и съживиха диалога между религиите.


Мисията на папа Бенедикт ХVІ бе да възроди вярата в Европа, вместо това секс скандалите в църквата и реакцията на Ватикана разочароваха милиони.

© Reuters

Мисията на папа Бенедикт ХVІ бе да възроди вярата в Европа, вместо това секс скандалите в църквата и реакцията на Ватикана разочароваха милиони.


Секс-скандалите в църквата


Да вземем скандалите за насилие, доминиращи вече седма година разговорите за църквата. Те не се появиха по негово време - преди възкачването му на Светия престол вече ги имаше в САЩ и Ирландия. Но през 2010г. се появиха свидетелства, че това е ставало и в Европа - най-вече в Австрия, Белгия, Холандия, Норвегия и родната му Германия.


Папата лично бе засегнат от тези скандали, защото се оказа, че докато е бил епископ на Мюнхен, свещеник известен с посегателствата си над деца тихомълком е бил преназначен на пост, позволяващ му да се върне към работа с паството и контакти с младежи.


Вълната от обвинения нанесе сериозни щети на проекта, който бе в ядрото на мисията на Бенедикт ХVІ. Той бе избран, а и му бе възложено, да поднови покръстването на Европа, да съживи вярата в сърцето на католицизма. Затова бе избран, затова и предпочете името на Бенедикт Нурсийски - светец, покровител на континента като основател на монашеството в Западна Европа, почитан в католическата, православната и англиканската църкви. Но едва шест години по-късно - през 2011г., бе основана църковната институция за "нова евангелизация" на Европа.


В същото време броят на вярващите в Европа продължи да намалява и - както показаха няколко социологически проучвания - основно заради гнева и разочарованието от позицията на църквата по скандалите за сексуално насилие.


Дори в Полша, където предшественикът му е смятан за може би най-великият поляк на всички времена, Бенедикт ХVІ предизвика вярващите като назначи през 2007г. за епископ човек, който бе работил за комунистическите спецслужби. (Под натиска на разгневените поляци той се отказа от епископския сан.)


Бенедикт XVI и краят на един парадоксален папа

© Reuters


Пропуснатият шанс


Ратцингер имаше уникален шанс да не се стига дотук. През 2001г. папа Йоан Павел ІІ прехвърли на ръководената от германския кардинал Конгрегация за доктрината на истината да отговаря в църквата за тези скандали. Така бъдещият папа Бенедикт ХVІ е имал възможност да чете лично значителна част от свидетелствата, които, според негови привърженици, дълбоко са го потресли. Мнозина се надяваха, че той ще разчисти "мръсотията от църквата", както лично заяви при избора си през 2005г.


Но инструкциите му още като кардинал през 2001г. не определяха категорично епископите да уведомяват светските власти, когато техни подчинени са заподозрени в педофилия и ефебофилия (сексуално влечение към незрели юноши) и затова мина толкова време преди да излязат на бял свят новите случаи. Десет години по-късно папата продължи с половинчати действия като обяснението му от 2010г., например, когато в писмо до ирландските вярващи каза, че греховете на свещениците са плод на "недостатъчно святост", а не на дефектни процедури за назначаването и кариерата им. По негово време отношенията с Ирландия - една от страните, където католическата вяра е най-силна и масова - се влошиха толкова, че тя затвори посолството си във Ватикана през 2011г.


Бенедикт ХVІ не оправда очакванията да реформира висшето ръководство на църквата.

© Reuters

Бенедикт ХVІ не оправда очакванията да реформира висшето ръководство на църквата.


Неуспялата "административна реформа"


От германеца Ратцингер се очакваше да вложи повече старание в реформирането на Римската курия - централната администрация на католическата църква. Харизматичният Йоан Павел ІІ не беше човекът, който ще се зарови в административна реформа и в края на 26-годишния му престой начело, курията се нуждаеше отчайващо от модернизиране. Бенедикт ХVІ два пъти опита да тръгне в тази посока и два пъти бе отблъснат, включително защото нямаше достатъчно широки контакти в курията и започна управлението си без много да се консултира с висшия клир.


В крайна сметка бюрократите във Ватикана са повече в сравнение с времето преди възкачването му. Междувременно Бенедикт ХVІ успя да направи няколко тежки гафа, раздразнили мюсюлмани, евреи, коренните жители на Америка и настояващите църквата да помогне за борбата със СПИН в Африка поне като позволи употребата на презервативи.


Бенедикт XVI и краят на един парадоксален папа

© Reuters


Преходна фигура


Мнозина забравиха, че още през 2005г. за бъдещия папа се говореше като за преходна фигура, в чието управление ще се провери доколко е готова църквата за сериозни крачки, включително за първия латиноамерикански или чернокож папа.


След задържането повече от четвърт век на Йоан Павел ІІ на Светия престол кардиналите от конклава неслучайно избраха най-възрастния папа от 1730г. насам - природата скоро щеше да си каже думата. Напредналата му възраст започна да си личи особено през последните години, когато се видя, че не може да издържи на обиколките по света и темпото, наложено от предшественика му. През октомври 2011г. папата започна да използва подвижна платформа в катедралата "Сан Пиетро" в Рим.


Ратцингер никога не се е опитвал да поддържа имиджа на знаменитост, който си бе извоювал предшественикът му. Той има много по-сдържан (някои го наричат "професионален") стил, почива като свири на пиано (известна е слабостта му към Моцарт и Бетовен), говори няколко езика и се нарича "син на Германия".


Марктл, родното място на папа Бенедикт ХVІ

© Reuters

Марктл, родното място на папа Бенедикт ХVІ


От либерал до консерватор


Роден е в традиционно баварско семейство на полицай в Марктл ам Ин. На 14 години служи в редиците на "Хитлерюгенд", когато членството в младежката организация на нацистите е задължително, но нито той, нито родителите му са били някога членове на национал-социалистическата партия. В края на Втората световна война попада в зенитни части на Вермахта, но бяга и за кратко е военнопленник.


В началото на 60-те години той прави впечатление на либералните среди в католическата църква, но в края на десетилетието Ратцингер прави завой към консерваторите. Причината е, че докато преподава теология в Бонския университет (1959-1966) и в Университета в Тюбинген (от 1966) расте разочарованието му от масовия марксизъм и атеизъм сред младежите, достигнало кулминация около бурната 1968г. Тогава той смята, че се прави опит религията да бъде подчинена на политическа идеология, която е "тиранична, брутална и жестока".


Преподавателят по теология в Университета в Регенсбург (от 1969г.) в Бавария, а после - архиепископ и кардинал (от 1977г.) на Мюнхен, се превръща в страстен защитник на вярата, заради което през 1981г. е назначен да ръководи идеологическия отдел на църквата. Той остава на този пост почти четвърт век. Папата винаги е вярвал, че силата на църквата идва от абсолютната истина, която не се огъва под напора на конюнктурни ветрове на промяната.


Бенедикт XVI и краят на един парадоксален папа

© Reuters


Воин на вярата


С папа Йоан Павел ІІ двамата стигат до съгласие, че след период на доктринално експериментиране е време да възстановят традиционната теология. Първата акция в този дух е насочена към т.нар. освободителна теология, популярна в Латинска Америка заради социалните си програми и ангажираност и често агитираща с левичарски лозунги. През 1985г. бе наложена едногодишна забрана да проповядва на бразилския отец Леонардо Боф, в чийто идеи прозираше марксизъм.


Ратцингер е духовникът, който през 1986г. втвърди тона на църквата по отношение на хомосексуалността и гей браковете.


После през 90-те години натискът му се насочи към теолози предимно от Азия, които допускаха, че нехристиянските религии са част от божествения план за човечеството. През 2000г. се появи и Dominus Iesus - текстът, с който Рим опитваше да възстанови върховенството си в християнския свят като обявява, че другите християнски вероизповедания са недоразвити или непълноценни църкви. Това шокира англиканската, лутеранската и другите протестантски църкви, които от години водеха екуменически диалог с Рим. Ратцингер нарече реакцията им "абсурдна".


През 2004г. документ на Конгрегацията за доктрината на вярата категорично отхвърли "радикалния феминизъм" като идеология, подкопаваща устоите на семейството и размиваща естествените разлики между мъжете и жените.


Минути след новината телевизионните вече издигаха платформите си срещу катедралата "Сан Пиетро" в Рим.

© Reuters

Минути след новината телевизионните вече издигаха платформите си срещу катедралата "Сан Пиетро" в Рим.


Враг на релативизма


Една от темите, към които той се завръщаше периодично през годините, е за "заплахата от релативизма", твърдящ, че моралните ценности не са абсолютни, а зависят от хората, които ги споделят в определен исторически момент и на определено място. "Плъзгаме се към диктатура на релативизма, която не признава нищо за установено и прозъвгласяваща за върховна ценност егото на човека и собствените му желания", заяви Ратцингер на погребението на Йоан Павел ІІ.


Анализатори смятат, че подобни думи са убедили кардиналите да го изберат за нов папа. След това той назначи за кардинали с право да избират папа предимно хора с консервативни възгледи.


Вече като папа Бенедикт ХVІ разпространи три енциклики. Първата Deus Caritas Est (Бог е любов) от 2006г. третираше различните концепции за любовта - еротична и духовна. Година по-късно се появиSpe Salvi (Спасени от надеждата), с която се атакуваше атеизма и песимистичния и безнадежден поглед към света. При избухването на световната криза бе публикувана Caritas in Veritate (Благотворителност в истината), призоваваща за преосмисляне на начина, по който се управлява световната икономика.


С решението си от днес Бенедикт ХVІ създаде и много сериозен прецедент за тези, които в бъдеще ще заемат Светия престол, защото им дава шанс да се оттеглят, когато преценят, не просто, че тялото им ги предава, но и че са подложени на непоносим натиск. Скот Апълби, историк от университета  Notre Dame, коментира пред агенция "Блумбърг": "Независимо дали ще го наречем модерно или просто проява на нормален разум, решението на папата отразява растящия натиск над този, който трябва да ръководи църквата в една преситена от медийно внимание среда. В тази среда всеки се прави на експерт, а "новините" се разпространяват със скорост, с която никоя бюрокрация не може да се справи."


Мозайки с папите Целестин V и Бенедикт ХVІ в Сулмона.

© Reuters

Мозайки с папите Целестин V и Бенедикт ХVІ в Сулмона.


Оставката като проклятие


Векове наред нито един папа не е смятал, че "оставката" е приемлива, защото да си пастир е като да си баща - не можеш да се откажеш от бащинството.


За мнозина християни подобен ход е равносилен на предателство към вярата и това не е от вчера. Данте Алегиери бил толкова ядосан на Целестин V - последният, оттеглил се на 80-годишна възраст по здравословни причини през далечната 1294г., че го включил сред гниещите в Чистилището в "Ад" от своята "Божествена комедия.


Няма значение, че там той е наречен само "големият отказал се", че Данте си отмъщавал, защото на Светия престол седнал Бонифас V, когото поетът ненавиждал и че Целестин V умрял 18 месеца по-късно, затворен (някои казват че е бил убит) от наследника си.


Значение има това, че повече от седем века никой папа не приел името Целестин.тин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Общо взето достойно решените, предвид обстоятелствата. Очаквам че църкивте в западния свят ще бъдат криза през следващите десетилетия. Все по-дълбока и по-дълбока. За нашата да не говорим....

 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  "Плъзгаме се към диктатура на релативизма, която не признава нищо за установено и прозъвгласяваща за върховна ценност егото на човека и собствените му желания"
  Всъщност папа Бенедикт XVI е видял основния проблем на нашето време и още в началото на своето възкачване на папския престол е предупредил за това. Понастоящем егоцентризма владее света, продължава и ще продължава да унищожава човечеството.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Статията за пореден път ме навежда на мисълта, че има външен натиск при това доброволно отказване от престола.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Редно беше Бенидикт до последно да държи както достойно го стори Патриарх Максим

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  [quote#1:"Dax"]Очаквам че църкивте в западния свят ще бъдат криза през следващите десетилетия. Все по-дълбока и по-дълбока. За нашата да не говорим....[/quote]
  Според последната глава от Библият (Откровението на Йоана) църквата ще бъде охулена и низвергната от хората.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 942 Весело

  Не разбрах,защо е шокиращо,че някой на 85 години не иска вече да работи? Подготвят ни за новости при пенсионирането ли ?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 7. 7 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "ПАВЛА":

  дали тази оставка няма нещо общо с пускането на Али Агджа на свобода...

 8. 8 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Pastore tedesco (пасторе тедеско)- на италиански език означава "немска овчарка", както се нарича и породата куче. Пастора (папата) е немец. Нищо лично. Просто съвпадение на изрази и хора.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 9. 9 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  На мен лично този папа по ми харесва от Йоан Павел 2.

 10. 10 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "kosovar":

  [quote#4:"kosovar"]Редно беше Бенидикт до последно да държи както достойно го стори Патриарх Максим [/quote]

  Ирония?

 11. 11 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ето заради такива текстове четяхме Капитал и се надявахме да се появи Дневник. Колко са малко вече!

 12. 12 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Трима папи са се отказали от престола:

  Силверий през 6 век
  Целестин V през 13 век
  Григорий XII през 1415 г.

  С този стават 4.

 13. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 15 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  HABEMUS PAPA – ТЦЪ!

  Парадокси при „новата вяра” колкото щеш:

  Новата вяра се върна към символите...

  Новата църква се настани в храмовете, вместо в душите...

  Новите архиереи вземат истински пари, като тях заменят единствено за религиозни символи и религиозни „услуги” изпразнени от Вяра, състрадание и страх от Бога!

  Като рекох – страх от Бога, та се сетих, едно от няй-явните доказателства за липста на Вяра У архиереите е очевадната им липса на страх от Бога, която те безогледно демонстрират!

  ПАРАДОКС е самата нужда, изпитвана от мнозина, да имат посредник между себе си и Бог!

  Close to the Edge
 15. 16 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Няма бог! Защо тогава изобщо да има папи и патриарси?

 16. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#15] от "Xintu":

  Крайно време е човечеството да осъзнае, че нещата не трябва да се ръководят от страха от някакви висши сили, а от чувството за отговорност.
  Човекът в могъществото си вече се е доближил праклено много до боговете и е крайно време да вдене, че силата е преди всичко отговорност.
  Познатите ни монотеистични религии, между другото наложени по света с безумно насилие, са се изчерпали в моралните си послания към хората и ако не се модернизират, ще изчезнат в този си вид, както са изчезнали и много други преди тях.
  Опитите за съпротива, само ще направят процеса по-брутален.
  Моралът наистина се определя от самите хора. Той не е спуснат свише, колкото и да им се иска на падретата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 17. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Искрено се надявам след Ватиканът германците да започнат да оттеглят пипалата си от ЕС и Евразия като това възвърне свободата ,вярата и благоденствието за населението на стария континент !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 19 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ora pronobis !
  Атлетична немска точност , та дори и Папа да е !
  Човека даде знак , че не е в състояние по мисъл и съвест да се справи с нестихващите скандали минали и настоящи при турболентното време в което живеем . Не е абдикация а ПОСЛАНИЕ .
  Катаклизмите покрай скандалите за педофилия във Ватикана, ЙОР,военните агресии.... е знак за преосмисляне на поведението на всички ни . Конлавът е достатъчно омаскарен а Папата не е Бог, нито негов наместник.
  Останалото тепърва ще се разбере. Поне това , което решат да ни предоставят за предъвкване. Ако ли не .... останалото ще бъде : " The rest is silens".

 19. 20 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много съм съгласен с мнението му за 'диктатурата на релативизма'. Тя провъзгласява свободата като най-висша ценност, а в основата и е най-подлата решетка на човешкият егоизъм и себелюбие. Човечеството боледува от много тежка болест и икономическите кризи които виждаме са само нейн белег.

  Миналата година бе епохална в развитието на човечеството- за първи път по-голям брой хора умря от затлъстяване, вместо от недохранване.
  Всички тези неща идват да покажат, че скромността само може да ни спаси и нас и планетата ни и никога като сега нейната нужда не е била по-остра.

  Не виждам как обаче в скоро време църквата и в света и у нас, ще може да се пребори с моралният упадък и консумеризма.

 20. 21 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хайде сега 3 месеца циркове по медиите, избори, драми, пушеци, и накрая пак някакъв неизвестен пенсионер със съмнителен мозъчен капацитет, и с основна работа да облича и съблича ритуални одежди по няколко пъти на ден, се показва на една тераса. 2-3,000 изкуфели лелки треперят, подскачат, и припадат от "неземно" щастие. После - всичко по старому.

  Работа свършена - никаква. Милиони долари - изхарчени. Полза за света и хората - никаква. Както и през последните 2,000 години.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 21. 22 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#20:"Трезвен"]Не виждам как обаче в скоро време църквата и в света и у нас, ще може да се пребори с моралният упадък и консумеризма. [/quote]


  Няма и не иска да се пребори. Църквата е най-дълготрайната просъществувала монархия и не обича дуализъма.

 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 24 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Хубавото при избор на Папа е, че хората гледат черен или бял е пушекът и научават за решението.
  При нас се случва обратното: Първо си ги избираме а после им дишаме пушилката .

 24. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 27 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  Немска педантичност >
  граничеща с технократски фанатизъм .......

  Просто е разбрал, че
  с бюрократични процедури не може да спечели масите а и "бюрокрацията за самата бюрокрация" Му е изяла времето през, което може реално да свърши нещо ...... и се "пенсионира" .... типично по немски.

  Единствено полезният ход е оттеглянето !?

  Другото е познато:
  "бюрокрацията за самата бюрокрация"
  "доктрина за самата доктрина"
  "консерватизъм до дупка ......."

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 27. 28 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  Папа Йоан Павел II
  спечели масите и широк кръг от христиански и нехристиански течения и църкви.
  Това Му даваше сили !

  Папа Бенедикт XVI
  спечели симпатии с оттеглянето си.

  Два Свята на духовност и ценности

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 28. 29 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  Папа Йоан Павел II
  успя да прокара се сближи с православни, евреи, мюсюлмани ...... отворен към другите .....


  Папа Бенедикт XVI
  набързо отблъсна ирландци, англичани, африканци ..... и се дистанцира от православните ....... Въпрос на "длъжностна характеристика".

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 29. 30 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело  Ватикана има няколко избора:

  - да се отвори към Америка
  (Бразилия, САЩ, Мексико)

  - да се отвори към Азия
  (Южна Корея, Филипините)

  - да си изберат италианец, испанец или австриец .... и да продължат службата
  в "името на бездушната Си бюрокрация".

  P'S
  "християнски"" - sorry !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 30. 31 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#16] от "Митев":
  За наличието на бог, ние физиците, не сме сигурни, но пък защо да не оставим хората да вярват! Вярата не пречи никому, стига да не се употребява погрешно....

 31. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  А НАШТА ПАРАДОКСАЛНА ПАПА ?

 33. 34 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#17] от "rapidfire":
  Плитичък атеизъм... нищо оригинално не казваш...

  Mt
 34. 35 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Относно цитата в началото на статията: Философът Ратцингер не само е бил университетски професор, но и два мандата поред изключително успешен декан, а после два мандата поред и изключително успешен ректор на университета в Регенсбург. И в двете си амплоа - и на професор по история на философията, епистемология и методология на научното познание, и в дейността си на университетски мениджър се е справил чудесно.
  Оставката му показва, че е не само голям учен и проникновен философ, но и мъдър, и смирен човек. Познанието и размишлението за него винаги са били по-важни от властта.
  Вселенската институция, която ще оглавява до 28 февруари, е съпътствана от проблеми, които и светите отци преди него са наследили от други, а и светите отци след него едва ли ще могат да решат. Земната страна на институцията е прекалено приземена от някои - това са проблеми, които нито могат да се огласят, нито да се разрешат. Един философ, при това на тази възраст, има само този избор - да се оттегли, за да се моли.

  Тепърва ще бъде открито и промислено философското му наследство - най-вече по отношение на критичната рефлексия върху космологията, теорията за геоцентризма и геостатичността, и героичните, но напълно обречени опити на науката да ги опровергае още по времето на Галилей.

  димка гочева
 35. 36 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ясно е, че Бенедикт остана в сянката на Йоан Павел Втори. Не само нямаше неговата харизма, но не направи срещу диктатурите по света нищо от това, което направи великият му предшественик, не спечели вниманието на светските хора и успя да провали или поне да стопира направеното от Павел Шести, Йоан Двадесет и трети и Йоан Павел Втори за диалог между световните религии. Въпросът е дали има някакъв не толкова публичен принос към католическата църква, но не разбрах от статията.

 36. 37 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Проблемът на настоящия папа беше, най-общо казано, че не можеше да стъпи и на малкия прът на Йоан-Павел Втори...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 37. 38 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1226 Весело

  Пръст...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 38. 39 Профил на escarinae
  escarinae
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "После през 90-те години натискът му се насочи към теолози предимно от Азия, които допускаха, че нехристиянските религии са част от божествения план за човечеството. През 2000г. се появи и Dominus Iesus - текстът, с който Рим опитваше да възстанови върховенството си в християнския свят като обявява, че другите християнски вероизповедания са недоразвити или непълноценни църкви. Това шокира англиканската, лутеранската и другите протестантски църкви, които от години водеха екуменически диалог с Рим. Ратцингер нарече реакцията им "абсурдна"."

  И да е видял много от проблемите на нашето време, те не се решават с фанатизъм.

 39. 40 Профил на abefus
  abefus
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И за мен статията е написана тенденциозно. Като че ли авторът най-много се е издразнил от факта, че отиващият си папа е отявлен противник на гей браковете. Дано да греша.
  Г-н авторът е написал статия все едно за някой мениджър от блу чип компания, а не за най-висшия духовник на католическата църква, чието първо призвание е да служи на бог, а не да си играе на прилагане на Сикс Сигма или някой друг управленски тарикатлък. От което прозира и зле прикрит атеизъм (нищо против атеистите, но тогава всяка жаба да си знае гьола).
  Не искам да издребнявам върху многобройните фактологически грешки, с които е изпъстрена статията (като например що е то екуменизъм и отношенията между кои църкви точно касае), но те само потвърждават усещането, че когато човек не е компетентен достатъчно по една голяма тема, каквато е папата, е по-добре да помисли обстойно, преди да каже нещо. Пък било то дали папата е щял да стане университетски преподавател, диригент в операта и пр. Вероятно затова свещениците във Ватикана са специалисти в много светски специалности (и то на много високо ниво), та ако не станат папи, да почнат да забъркват пепси кола или да чукат окривени брони на коли.

 40. 41 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 434 Весело

  Вместо да събере огромна армия и да ликвидира някои опасни за човечеството религии, той ще си чете книжка на люлеещ стол...

 41. 42 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Личното ми предположение е /дано не съм прав/, че папата е тежко болен. И е осведомен за това.
  Независимо от твърде голямата си ортодоксалност, вече и в католицизма все по вече либералните и модерни норми на поведение си пробиват път. В този смисъл, може би е по- достойно да се оттегли навреме, да даде възможност на на по-млад, енергичен и здрав папа да застане начело и да се опита да реформира църквата, отколкото тя да остане в едно бвзвластие и задкулисие - когато няма сили да я ръководи.

 42. 43 Профил на ivenco
  ivenco
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Дайте идея за следващия папа,че има хубави залози при букитата,моля.

 43. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  "Парадоксът е недоказано твърдение."-немски философ.

 44. 45 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Новият папа трябва да спре преназначаването на свещеници-педофили. Да каже "не" на езика на омразата към различните, използван от католическата църква. Да прекрати кампанията на църквата срещу използването на презервативи в Африка, в следствие на която измират хиляди.
  За съжаление, не ми се вярва да изберат човек, който е способен на това...

 45. 46 Профил на Aldin Dimitrov Aldinov
  Aldin Dimitrov Aldinov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "Митев":


  [quote#16:"Митев"]Няма бог! Защо тогава изобщо да има папи и патриарси?[/quote]

  Псалом 52
  "Рече безумец в сърцето си: "няма Бог". Развратиха се човеците и извършиха гнусни престъпления; няма кой да прави добро."

  "Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 46. 47 Профил на Харалампий
  Харалампий
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Задълбочен и читаем текст, каквито трябва да има повече в медия с претенции за аналитичност. Ясно, че автора едва ли говори от позицията на директен наблюдател на процесите във Ватикана, но това си остава привилегия само на една дузина журналисти в Рим.

  Иска ми се да видя повече подобни текстове за БПЦ, а не да слушаме шаблонни изказвания ог рода на "колко се е молил Максим за нас" (ББ) и "народът загуби своя пастир" (РП). И да гледаме как агентът Кирил се изживява като патриарх.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 47. 48 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 434 Разстроено

  "най-високия пост в църквата с 1.2 милиарда вярващи"

  Как ги преброиха?
  Някой западен журналист го пресмята, като събира механично броя на населението в държавите с преобладаващо католическо население.
  След това всички го повтарят. И става достоверно...

 48. 49 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Негово право е да реши дали да остане Понтифик или да отстъпи престола на Св.Петър на следващия папа....

  Прав, крив Бог ще го съди, когато му дойде времето.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 49. 50 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Ако Йоан Павел ІІ не беше станал папа, сигурно щеше да е кино звезда; ако Бенедикт XVI не беше папа, вероятно щеше да е университетски професор."-------------------------------------------Бог да прости скромният българин Сергей Антонов, който беше жертва на тази хилядолетна католическа мафия! Другото е талаш за зомбита! Прочетете още веднъж горният цитат, ако все още се съмнявате!

 50. 51 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#41] от "selectionneur":

  "Вместо да събере огромна армия и да ликвидира някои опасни за човечеството религии, той ще си чете книжка на люлеещ стол"...--------------------------------------------------------------Писах Ви единствения за сега +, защото се надявам написаното от Вас да е заради страхотното ви чувство за хумор.


 51. 53 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Вероятно простотията на ръководството на света е причината за това оттегляне на Папата. Вероятно разпадането на човешкото общество има необратим характер Анти морала е в настъпление и става повсеместен. Всичко започна със съдействието и дейното участие на неговия предшественик.
  Бенедикт XVI Вие сте достоен Папа.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 52. 54 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Католическата църква трябва да се отърси малко от догмите и най-неотложното нещо е да спре да заклеймява ползването на презервативи.

  Тия хора, вкопчили се за буквалното, забравят за основната задача на църквата -- да прави добро и да помага на хората да стават по-добри. Като обричат милиони на ужасния СПИН те определено не правят добро.

  Ако бяха истински вярващи това щеше да ги разкъсва отвътре.

 53. 55 Профил на aliya
  aliya
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Вече у никого не остана съмнение, че християнството е подложено на нечуван политически натиск от страна на завоалираните световни интереси. Толкова силен натиск – подмолен, шантажиращ и арогантно заплашващ, колкото човешката история досега не е познавала в такава перфидност на изпълнението. Изненадващата оставка на папа Бенедикт 16 от папския престол беше неоспоримо доказателство за вихрещите се световни политики на очерняне и дискредитиране на християнската религия.http://aliya.blog.bg/novini/2013/02/12/neudobniiat-papa.1052405

  Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
 54. 56 Профил на abefus
  abefus
  Рейтинг: 381 Гневно

  Извинявам се, че отделих толкова време в предишния си коментар по статията. Тя се оказа абсолютно плагиатство. Дневник, моля ви се да не се излагате друг път да публикувате такива материали.
  http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/11/pope-beneditc-resignation-paradoxical-papacy

 55. 57 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  Папата постъпи типично по немски.
  У германските народи поне през последните хиляда години е прието, когато стопанинът остарее да прехвърли имота и ръководството на семейството на по-млад /най-големия или най-малкия син обикновено, в зависимост от региона/ и да се оттегли да почива на негова издръжка и грижи.
  Българската /и въобще източноевропейската традиция/ е обратната - бащата-патриарх запазва властта и имота до края на живота си, пък дори след смъртта му 60-годишните синове да не знаят къде да си купят обувки, щото досега все тако им е купувал /по Иван Хаджийски/.

 56. 58 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1347 Весело

  До коментар [#34] от "Martina":

  При условие, че религията е стара и най-вече не желае да се променя, аз нямам какво ново да кажа. Истината не може да се променя всеки ден.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 57. 59 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Щеше да бъде "парадоксален" папа, ако беше постъпил твърдо и безкомпромисно по наболелите проблеми, а то си беше много логично и в стил "не мога да реша проблемите".

  Вместо да благославя Сурат тефтеря да беше благословил презервативите и да беше проповядват енориаршите да правят безопасен секс, тогава щеше да е парадоксален, а сега си е просто мижитурка.

 58. 60 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Вярно, че беше противоречива личност, но оставката ме накара да погледна позитивно на него, стана ми симпатичен!

 59. 61 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Sono le 11.46 quando viene battuto il take:

  +++ FLASH +++ PAPA LASCIA PONTIFICATO DAL 28/2 +++ FLASH +++  I COMPLIMENTI DEI SITI STRANIERI ALLA CHIRRI E L'IMPORTANZA DEL LATINO"

  Това е веста с която журналистката Giovanna Chirri директно от пресконференцията във Ватикана в 11.45 подава като флеш на Ansa.
  Интересното е ,че се случва на чрезвичайната понеделнишка конференция, на която присъстват вескови плюс ЧЕТИРИМА журналисти, от които двама французи, един японец и въпросната дама акредитирана от италянската преса . Когато Папата започва да говори за отстъпването от поста си и причините .... го прави на стриктен ЛАТИНСКИ и единствената от кореспондентите , която се усеща защото разбира езика е жената . Така подава първа разтърсващата новина.
  Останалите три пукъла дремат, щото не отлепват за това което казва Понтефичето. Вероятно още седят там и се почесват, търсейки отговор защо ли навремето не са учили езици било то и "мъртви".

 60. 62 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Бенедикт XVI и краят на един парадоксален папа

  МНОГО Е ВАЖНО ТОЧНО НОВИЯТ ПАПА КОЙ ЩЕ Е!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 61. 63 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Който с омраза говори, мразен и самотен ще изтлее"

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 62. 64 Профил на viktor_qnchev
  viktor_qnchev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Е,не се става папа туко така! ЩЕ видим кой ще заеме мястото му, мен ме съмнява дали няма да имаме чернокож папа

 63. 65 Профил на emolino
  emolino
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДО ПЕТЪР КАРАБОЕВ - АВТОР НА СТАТИЯТА:
  Принципно избягвам да реагирам на фактологични грешки или смешни твърдения, излезли от устата на журналисти или пък изпод тяхното перо, защото съм се наслушал на какви ли не глупости. Особено пък когато става дума за Католическата църква и Папата, медийният интерес към които е оправдан - българските журналисти се надпреварват да ни покажат колко са на "вие" по темата. Но доколкото и православно-атеистичният народ също толкова разбира, е все тая за всички. За съжаление Петър Карабоев не прави изключение. Достойно попълнение в поредицата от глупости, които се започнаха вчера с някои електронни медии, преминем през Би Ти Ви, ТВ7, ТВ Европа и т. н. Толкова грешна и зле поднесена информация. Г-н Карабоев, коментарът ви е като на светски човек и страничен наблюдател, ама много страничен... Да бяхте проверили поне правилните имена на някои от цитираните в статията институции. Човек, преди да тръгне да преписва или превежда чужди мнения, за да е убедителен, поне проверява фактите, за да не става за посмешище. Как да очакваме от Вас читав коментар, като дори не сте проверил основни факти. Същото важи и за много от Вашите колеги. Жалко е, защото издава крайно ниското ниво на българската журналистика. И за съжаление с коментатори като Вас в. "Дневник" достойно се вписа в плеядата от дезинформиращи медии в България... Дали е целенасочено или не, това е отделен въпрос...

 64. 66 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не мисля, че отказа му е достоен.Това показва само едно слабост за решителни мерки.Но пък какво се иска от 85 годишен старец.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 65. 67 Профил на emolino
  emolino
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До matthew.g
  Как ги преброяват 1,2 млрд. ли? Ами много просто. Изобщо не е механичен сбор, както на някои им се иска. Всяка католическа енория по света води регистри на кръстените, венчаните и починалите. Е, въпросната цифра се събира всяка година от въпросните регистри и влиза в т. нар. папски годишник, който пък е публично достояние и всеки желаещ може да се запознае с него. Има го и в електронен вариант. Разбира се, много е хубаво да хвърляме приказки напред и назад, пък каквото има факти, които трябва да се проверят...

 66. 68 Профил на emolino
  emolino
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В общи линии - няма угодия. Докато на престола беше Папа Йоан-Павел ІІ всички мрънкаха как изглеждал зле, как де факто не ръководел делата на Църквата, защо като едвам се държи продължава и т. н. Беше вой до небето. Ако някой е забравил, може спокойно да отвори и Ню Йорк Таймс, и Вашингтон Пост, и Гардиън от всичките онези години - ще видите, че воят е безкраен.
  Сега, след новината от вчера, се задава нов вой. Сегашният Папа - защо се бил отказал, как Йоан-Павел ІІ издържа, а той не може, нямало нищо достойно, бягство било...
  Та последно??? Срещу кое точно е воят - защото се отказва сегашният или защото не се отказва предишният.
  Няма как да се отсъжда по светски на тази новина. Но дори и светски погледнато - много малко са светските политици, да не кажем, че май няма такива, които да се откажат доброволно от властта и да си признаят слабостта. Откога признаването на слабост е проблем? Или може би ако не изглеждаме като Херкулес за нищо не ставаме? Толкова ли е трудно да погледнем малко по-далеч от собствения си нос? Защо смятаме, че е кръст да продължиш до край, а че не е кръст да спреш? Сякаш това е лесно решение? Сякаш това също не е кръст? Едностранчивото вглеждане само в едната страна на нещата винаги води до това - недоволни от каквото и да е, при каквито и да е обстоятелства. Важното обаче не е какво мислят страничните наблюдатели. Важното е, че католиците подкрепят Папа Бенедикт. За разлика от някои други християнски общности, които нито умеят да ценят лидерите си приживе, нито оставят паметта им на спокойствие...

 67. 69 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  В статията се намеква коя може би е причината, довела до оттеглянето на Бенедикт XVI - вероятно още от времето преди да е станал папа, когато е ръководил Конгрегацията за доктрината на вярата.

  Интересно все пак, имало ли е начин да накаже провинилите се свещеници, без това да предизвика скандал? Може би все пак за католическата черква щеше да е по-добре да беше проявил повече строгост, защото и така скандали пак имаше...

 68. 70 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#34] от "Martina": Кажи ти нещо оригинално де??

 69. 71 Профил на abefus
  abefus
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Абе хора, какво ви става? В Германия за плагиатство министри хвърлят оставките, а тук на такива хора им се дава централно място във водеща медия! Що за редактори? Или като си плати някой, трябва да му се публикува. Ако уважавахте поне малко себе си, а след това и читателите, тая статия отдавна трябваше да е в небитието.

 70. 72 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#46] от "warlock":И като цитираш Библията - компилирана от писания от 100 и повече години след предполагаемото съществуване на Христос - какво точно се предполага, че демонстрираш? Освен рецитативни способности и липса на такива за рационално мислене? Ъви, за папагалстващите като теб Библията и написаното в нея по никакъв начин не доказва съществуването на Бог и/или верността на написаното в нея.

 71. 73 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#47] от "Харалампий":

  Възможно, но не и с този цитат за начало: "Ако Йоан Павел ІІ не беше станал папа, сигурно щеше да е кино звезда; ако Бенедикт XVI не беше папа, вероятно щеше да е университетски професор."

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 72. 74 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  [quote#15:"Xintu"]ПАРАДОКС е самата нужда, изпитвана от мнозина, да имат посредник между себе си и Бог[/quote]

  Виждам парадокса в това твърдение, но не и в личността на папа Бенедикт XVI

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 73. 75 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Истината, която е докоснал Светият Отец със своето оттегляне, ще научим по-късно, от първата енциклика на Новоизбрания...

 74. 76 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 808 Неутрално

  значи е достатъчно консервативен, за да е против абортите, презервативите и обединението на религиите, но е достатъчно модерен, за да реши, че може да се пенсионира, без да е направил нищо съществено нито за помирението на църквите, нито за отрстраняването на педофилите или корупцията във ватикана...
  сори, виждам в този ход само слабост и лицемерие.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 75. 77 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Папата е абсолютно прав по отношение на цитираните духовни въпроси. Там компромиси не могат да се правят. Няма място нито за икуменизъм, нито релативизъм. Дано наследникът му е на същите позиции.

 76. 78 Профил на emolino
  emolino
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да, с тази разлика обаче, че абортите, презервативите и псевдообединението между всички религии са принципни неща, а оттеглянето (или неоттеглянето) е просто една процедура. В това е разликата...

 77. 79 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Интересно, Дневник публикува 20 статии за папата и нито една за документите на Яне.

 78. 80 Профил на Aldin Dimitrov Aldinov
  Aldin Dimitrov Aldinov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#72] от "asbroad":


  [quote#72:"asbroad"]Библията и написаното в нея по никакъв начин не доказва съществуването на Бог и/или верността на написаното в нея. [/quote]

  Щото твоето "Няма Бог" доказва липсата на такъв ли? А въпросното писание е дело на цар Давид доста преди Христос.

  "Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 79. 81 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#80] от "warlock":

  Докажете липсата на Летящото Спагетено Чудовище. Ако не можете - приемете го за свой Бог

 80. 82 Профил на eos1
  eos1
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мъдра муха":

  Не е ли парадоксално да се вярва в нещо което го няма и да се гради цяла цивилизация върху колос с глинени крака?

 81. 83 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А всъщност какво друго е папата освен кинозвезда?!Цървата е просто един спектакъл,който направлява "бедните духом" и отегчава духовно богатите!

 82. 84 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#82] от "eos1":
  Е там е парадокса, мила. Всички наши сметки показват нещо, което с известно приближение, щото в квантовата физика говорим за процент вероятност и в никакъв случай 100%, просто защото такъв процент вероятност не съществува. А, грешка, има и те са две неща, едното е, че данъчните ще те хванат, а второто е смъртта, която е неизбежна. Но при всички сметки онова, което остава като несметната вероятност, винаги го приписваме на бога. А дори и бог не е сметнал правилно нещата, щото самата същност на съществуването на всичко на тоя свят се свежда до една проста математическа формула и резултатът от нея. Това се мъчим да разберем, но...е за сега ще го наречем БОГ...

 83. 85 Профил на Petyo123
  Petyo123
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Според мен много достойно и отговорно решение .Не е нужно да " цапа гащи " докато Бог го прибере , а да направи път за по -млад и креативен папа.Дори и като знак на протест е оправдано действие.

 84. 86 Профил на snowflower
  snowflower
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да не забравяме, че папа Йоан Павел ІІ почина на 85 години - роден е на 18.05.1920 и почина на 02.04.2005.

  Папа Бенедикт XVI роден на 16.04.1927 и скоро ще навърши 86 години.

  Погледнато само от тази гледна точка - и двамата напускат престола на една и съща преклонна възраст.

  Папа Бенедикт XVI е значително по-възрастен и ефективните и енергични години, в които може да управлява и даде принос са отдавна зад гърба му.

  Очертава се, че има голяма вероятност да е нарочно избран, за да е преходна фигура, която да заеме престола за кратко, като компромис между различните влиятелни среди, докато се прегрупират силите.

 85. 87 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#84] от "Мъдра муха":


  Човек има ужасно по-прости неща за разбиране от универсалната формула на света.

  Второто още никой не го е намерил, не и по начин, който може да бъде полезен, и най-вероятно никога няма и да го намери.
  (и слава Богу )

  Вярата е най-голямата известна сила в света, а религията е опиум за масите.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 86. 88 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#48] от "matthew.g": В Германия и Австрия деклариралите се за католици плащат допълнителен данък. Освен това при разни преброявания хората също могат да посочат религията си.

 87. 89 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#84] от "Мъдра муха": Говори се за св. Константин, че дал статут на християнството като официална религия по политически причини, а и за да достави удоволствие на майка си Елена. Малко преди кончината си станал истински християнин, вероято си дал някаква равносметка, или си каза: Пък кой знае, може и да има Бог".
  На мен също ми е трудно да приема бог като нещо реално. Приемам го като ценностна система, на основата на която сме изградили европейската цивилизация, а впоследствие по нейно подобие и християнската изобщо. Защото моногамията, всекидневните норми на взаимоотношения, отчасти и правната система, култура, празници, именна система, ритуали по бракосъчетания и при погребения, всичко това е последица, резултат на Християнството и тази култура. Рождество Христово малко по малко губи религиозния си облик, но това не пречи на милиони да тръгват за да се съберат с близките и семейставата си, и да бъдат заедно поне до полунощ. да си раздадат подаръци, да направят някой благотворителен жест, и преди вечеря някой да издекламира една молитва, обща за целия християнски свят и цивилизация: "Отче наш".

 88. 90 Профил на ajsaider
  ajsaider
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не знам защо постоянно се търси нещо суперстранно в това,че един 85 годишен човек иска малко да си почине от отговорности..
  Явно - това е във връзка със задаващата пенсионна реформа??!
  Годините за пенсия ще са 90 за мъжете?!

 89. 91 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2475 Гневно

  Хиляди изнасилени деца не получиха нито едно mea coulpa от този фашист !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 90. 92 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1218 Разстроено

  Пичове, никак не е парадоксален! Нещо голямо ще излезне наскоро, и ще събори устоите на католическата църква! Именно както някои от коментарите по-горе сочат, наци-папата Ратцингер е бил начело на комисията наследник на тази оглавявала Инквизицията по-рано. Та сегашната и дейност е....да потулват колкото се може повече случаи на изнасилване от тия перверзни тн свещеници! Но 21 век вече няма скрито покрито явно, и сега ще си платят тия убавци. Крайно време е.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 91. 93 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  [quote#89:"shumkar"]Приемам го като ценностна система[/quote]

  това е така до някъде и си прав. Но има още много повече което съществува над ценностната система която ни предлага Християнството! Целта и идеала на православните е духовно извисение и търсене на унията с Господ Исус Христос, в който ни е показано надлежно перфектния пример за подражание. Как става това? С вяра и дела които ни доближават до неговия пример.

  Иначе католиците са един вид секта отлъчила се от корена на Християнството - Православието.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 92. 94 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Авторе, "парадоксален папа" ти ли го измисли?Парадоксален ..... .

 93. 95 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Искрено се надявам следващият папа,да формулира ясно двете основни опасности пред християнския свят,а именно ниската раждаемост и исляма.Трябва най-после,главата на църквата на висок глас да заяви,че именно ислямът като тотална идеология,е най-големият враг на човечеството.И да се престане с тая лицемерна толерантност и смиреност.Не може врагът да е в къщата ти , а ти да се правиш на заспал.

 94. 96 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#4:"kosovar"]Редно беше Бенидикт до последно да държи както достойно го стори Патриарх Максим[/quote]

  като баба ти Цола?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 95. 97 Профил на kok007
  kok007
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Nai golemia griah na komunistite,che unishtojiha pravoslavito'chrez vnedriavavne na. Agenti,a sega v Bulgaria nashite ko unigi sa ortazi sas Dps,za sram na bulgariaа

 96. 98 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това Ви пиша и цитирам за да не богохулствате и да уважавате вярата на другите човеци - признак поне на някакво елементарно "европейско" възпитание.
  В подкрепа на коментарNо 46 и отговор на коментар Nо72 и всички атеисти и антихристи, не с „папагалстване”, а със строга любов :
  Римляни 1:28. А понеже се не опитаха да имат Бога в разума си, то Бог ги предаде на извратен ум - да вършат онова, що не прилича,
  29. бидейки изпълнени с всяка неправда, блудство, лукавство, користолюбие, злоба; пълни със завист, убийство, разпри, измама, злонравие;
  30. бидейки клюкари, клеветници, богомразци, ругатели, горделивци, самохвалци, изобретатели на зло, непослушни към родители,
  31. безразсъдни, вероломни, недружелюбни, непримирими, немилостиви.
  32. Те, ако и да знаят правдата Божия, именно, че тия, които вършат такива дела, са достойни за смърт, пак не само ги вършат, но са и благосклонни към ония, които ги вършат.
  И още:
  Откровение на Йоан 20: 12. След това видях мъртвите, малки и големи, да стоят пред Бога; отвориха се книги; отвори се и друга книга - книгата на живота; и съдени бяха мъртвите по записаното в книгите, според делата си.
  13. Морето върна мъртвите, които бяха в него, смъртта и адът върнаха мъртвите, които бяха в тях; и съден биде всякой според делата си;
  14. а смъртта и адът бидоха хвърлени в огненото езеро. Тази е втората смърт.
  15. И който не бе записан в книгата на живота, биде хвърлен в огненото езеро.
  Така,че:
  Лука13:5……ако се не покаете, всички тъй ще загинете.
  Йоан 3:18. Който вярва в Него, не бива съден, а който не вярва, е вече осъден, задето не е повярвал в името на Единородния Син Божий.
  Йоан 20:31. А това е написано, за да повярвате, че Иисус е Христос, Син Божий, и като вярвате, да имате живот в Неговото име.
  Исус Христос е Господ, умря за греховете на всички човеци, бе погребан, но възкръсна в третия ден според Писанията. Сега е жив и Му е дадена „всяка власт на небето и на земята”. Един ден Той ще дойде отново да съди живи и мъртви и Царството Му не ще има край.

 97. 99 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално
 98. 100 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Ако не получавам повече защо да работя ?
  Ще седя на сянка в някое гето и ще чакам помощи .
  ОТ КОГО ?
  Ако всички сме равни кой ще дава помощите ???
  Може би папа Франциск е искал друго да каже ...

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK