Изпит, или как страхът изяжда душата

Изпит, или как страхът изяжда душата

© Надежда Чипева, Капитал



Вече четвърти месец Министерството на образованието, младежта и науката мълчаливо отказва да даде повече подробности около начина, по който трима ученици от Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост "Георги Бенковски" в Добрич са били задържани от полицията, след като през октомври миналата година се снимаха в предизвикателни пози с портрети на личности от българската история. Снимката беше публикувана във Facebook, а случаят стана повод за безпрецедентна кампания срещу тримата - Реджеб Русев, Васви Васви и Али Али. Тя беше мотивирана от етническа нетърпимост, ксенофобия и омраза, а след внезапната им експлозия тримата бяха отстранени от редовните занятия в училище. За една година.


Въпросът за обстоятелствата около ареста бе отправен най-напред към вече бившия образователен министър Сергей Игнатов. Повод за това стана доклад на психолозите Дарина Маркова-Петрова и Марина Габровска от Регионалния инспекторат по образованието във Варна. Те посетиха добричкия техникум на 22 октомври м.г. Тогава заради снимката на Али, Васви и Реджеп училището осъмна обсадено от полиция и националисти, а учениците бяха евакуирани.


"Най-силната уплаха"




След разговора си с Али Петрова и Габровска са написали в доклада си следното:


"Момчето е на лекарства за лечение на диабет, след събитията е с непрекъснато главоболие. Видимо е под силно напрежение. (...) Най-силната уплаха е свързана с начина, по който Али е бил прибран от полицията".


По информация на "Дневник" подробностите за обстоятелствата, при които е бил извършено "прибирането", са изискани от психолозите веднага след като проявили интерес към тях. Тези "подробности" обаче бяха прикрити от министерството на образованието, а Петрова и Габровска категорично отказаха да разговарят за това.


На въпроса за "обстоятелствата" в писмо до Българския хелзинкски комитет от Районната дирекция на вътрешните работи в Добрич са отговорили следното:


"На 21 януари 2013 г. (датата е очевидно сгрешена и става дума за 21 октомври 2012 г.) в ОД МВР Добрич е получен сигнал за публикувана в интернет снимка на три лица – ученици от професионалната гимназия в Добрич, които са позирали неприлично с портрети на известни личности от българската история. След проведените оперативно–издирвателни мероприятия самоличността на учениците бе установена. Във връзка с необходимостта от извършване на проверката двама служители от Първо РПУ - Добрич, са посетили адреса на две от момчетата, живеещи в гр. Добрич – Васви Ерол и Али Демир Али, като след проведен разговор с родителите им непълнолетните лица са доведени в полицейското управление със служебен автомобил.


Третото лице - Реджеп Валентинов Русев, живущ в с. Крушари, обл. Добрич, е установено от служител на Второ РПУ - Добрич, в дома си в същото село и със съгласието на родителите е доведено до РПУ 01 - Добрич, за сваляне на обяснения.


След проведените беседи с трите лица и дадените обяснения същите са предадени на родителите им.


Непълнолетните не са задържани в поделенията на МВР. Спрямо тях не е упражнявано нито физическо, нито психическо насилие".


Куп съмнения


Писмото, изпратено до Българския хелзинкски комитет, е официален документ, с копие от който "Дневник" разполага. То съдържа всички необходими атрибути на служебната кореспонденция – входящи, изходящи, регистрационни номера и т.н. Подписано е от директора на Областната дирекция на МВР - Добрич, комисар Стефан Йончев. От формалния му текст обаче отново не става ясно какъв е бил "начинът", предизвикал "най-силната уплаха" у 17-годишния Али, когато е бил "прибран" от полицията.


Четвърти месец остават безуспешни и опитите за среща с трите момчета от Добрич и Крушари. Според Снежана Жечева, директор на техникума по транспорт в Добрич, след репортаж на bTV за това как двама от тях  отработват второто си наказание - 40 часа обществено полезен труд в градския зоопарк, те са били "посъветвани" от инспектор в Детска педагогическа стая в Добрич да прекратят срещите си с медиите.


Самата Жечева също отказва среща.


Така куп съмнения и въпроси остават без отговор. Най-важните от тях са три:

 1. Защо Министерството на образованието и науката предпочете мълчаливия отказ пред огласяването на подробности по вече публичния доклад на психолозите от мобилната му група за психологическа подкрепа?
   
 2. Кое или кой накара психолозите Петрова и Габровска да откажат всякакви разговори, касаещи собствения им доклад?
   
 3. Как "неприлична" снимка на трима ученици от ромски произход с портрети на личности от българската история стана повод за полицейски "оперативно-издирвателни мероприятия". И ако това е възможно, защо други две абсолютно идентични снимки в интернет с деца (от неромски произход), позиращи "неприлично" с исторически личности и национални културни символи, не предизвикаха същите действия на полицията?
Един от възможните отговори на тези въпроси се съдържа пак в доклада на психолозите Петрова и Габровска. Както вече стана известно от други публикации по същата тема, той гласи следното:


"Начинът, по който тримата са застанали пред обектива и държат портретите, както и ромският им произход, предизвиква бурни обществени и политически реакции".


Следващият цитат е от текста на Закона за защита от дискриминация. В неговия чл. 4, ал. 2 пише така:


"Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1 (пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра и др.), отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства".


В раздел II, Административно-наказателни разпоредби на същия закон, е записано следното: "Който извърши дискриминация по смисъла на този закон, се наказва с глоба от 250 до 2000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание".


Наказани за това нарушение няма. 


Бариерата


Четири месеца след като с решение на извънреден и спешно свикан педагогически съвет Али, Васви и Реджеп бяха отстранени от редовни учебни занятия в училището, където тази година трябва да завършат 11 клас, тримата продължават да учат... като частни ученици.


"Бавничко, но напредват, каза директорката на техникума Снежана Жечева. Учителите на практика преподават уроците си по два пъти – един път в час и втори път за тях. Как се учи сам, особено ако българският не ти е майчин език? Сега редовно идват на консултациите и имат успехи. Сами не могат да научат уроците си, но важното е, че искат".


Но според Снежана Жечева сега пред трите момчета може да се появи друга бариера - финансова.


За да посещава консултациите, Реджеп трябва да пътува до Добрич от съседното с. Крушари. Защото вече не е редовен ученик, няма право да ползва училищния автобус. Майка му работи като детегледачка в дом за деца без родители. Баща му – каквото намери. Но са готови да плащат за всяко пътуване на Реджеп до града и обратно. С редовните автобусни линии това струва на семейството 10 лв. дневно.


"Опитахме се да ги убедим, че е по-добре да го запишат в гимназията в Крушари, каза Димитрина Желева, председател на Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в общината. Не искат, защото смятат, че в техникума е по-добре за Реджеп. А и той е момче, което има собствено мнение".


От сега до края на учебната година на всеки две седмици Али, Васви и Реджеп трябва да вземат по един изпит – общо петнадесет. Ако всичко върви както трябва, наесен отново ще са редовни ученици в техникума по транспорт в Добрич.


"Труден е животът на тези деца, казва Жечева. Те също са мои ученици и когато за такива глупави неща..." Тя не довършва изречението си и мълчи в телефонната слушалка. След това, както и в предишния ни разговор от края на ноември ме увещава, че всеки ред, написан за случая с трите момчета, е "пагубен за тях".


"Учителите се страхуват след всичко, което се случи", повтаря тя. "Всички се страхуваме, а аз се боря за всяко дете! Трябва да имаме душа за тях. Ако и ние ги отритнем, отиват на опашката за социални помощи".


Има обаче арабска поговорка. Нейната мъдрост гласи следното: "Страхът изяжда душата".

Ключови думи към статията:

Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Извинете, но не смятате ли че е прекалено лицемерно да се хвърля вината изцяло на тези деца, пък били те и цигани. Къде е вината на обществото, което принизи всякакви ценности и премахна всякакви морални задръжки. По медиите непрекъснато валят примери, че няма Левски, няма Ботев, всичко е за продан, а същевременно същото това общество лицемерно се хвърля в атака, за да защитава псевдо убежденията си.

 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Е няма да се получи "дълготраеща" клюка от тази неприятна случка... няма как ...
  Най малкото приличието изисква да не се ровят журналисти и разни комитети в душите на хората с цел пълнене на страниците със сензации и в много случаи откровени клюки...
  Криминал, както виждате няма....
  Сори Уикенд ще излезе с пооловин страница по "къс"........

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#1:"Стефан"]Къде е вината на обществото,[/quote]
  По определение на "Обществото" няма как да се вменява вина, защото не е нито частно лице, нито юридическо лице....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "След това, както и в предишния ни разговор от края на ноември [учителката Жечева] ме увещава, че всеки ред написан за случая с трите момчета е "пагубен за тях".

  Явно не е била достатъчно убедителна, г-н Спасов. Оставете трите хулиганчета да си понесат наказанието от полагане на общественополезен труд (сигурно отдавна е изтекло) и да продължат живота си. Дано са се научили кои форми на "забавление" са общественоприемливи и кои не.
  Не се опитвайте да подклаждате несъществуващи етнически проблеми, като човъркате съдбите им.

  Една българка
 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Не е опасно ако е единично явление.От гражданите зависи да не стане "популярно"!

 7. 7 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Аз да попитам, макар едва ли някой ще ми отговори, но все пак:

  ВМРО и Атака, както и всичките дето искаха да линчуват тези момчета що си траят за рекламата с Ханку Брат?

  Или онова там не е гавра с нашата история и с девиза, изписан на Народното събрание, а е арт, крийтив, закачка със зрителя?

 8. 8 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Страхът изяжда душата - един от филмите на Райнер Вернер Фасбиндер.
  а за случая - бий слабия и бъди раболепен към силния!това си е нашата народо-психология.

 9. 9 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Дневник", не ви прави чест да илюстрирате статията със снимка на лозунг, нямащ НИЩО ОБЩО с темата. Той беше издигнат по повод на съвсем различно събитие - в подкрепа на една млада арменка, нелегална имигрантка в България.

  Една българка
 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#1] от "Стефан":

  Към кого се обръщате?

  Явно не към автора на статията, ако сте я чели, разбира се, но тогава отново остава въпроса - към кого?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11 Профил на didoto
  didoto
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И аз смятам, че не е нужно журналистите да си пълнят страниците с какви ли не глупости. Когато някой е направил простотия е необходимо да е готов да си посрещне напълно последствията за действията. Така че няма нужда да раздухвате толкова много този случай. За щастие господа полицаите този път не са се увлекли както често правят и не са използвали непозволени средства. Затова мисля, че тази статия е тотално ненужна и нагнетяваща напрежение.

 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#5] от "Палица":

  Ще ме прощавате, но въпроса защо това се случва само на циганчета е много уместен въпрос и съвсем не би трябвало да подклажда етническо напрежение.

  Или според Вас да възпитаваме собствените си деца като наказваме лошия пример на другите е най-доброто за тях?

  Майната му дали е най-справедливото?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Типичен пример до какви висоти може да достигне държава,водена от хора,за които законите са нищо повече от хартия изписана с някакви символи.

  Liberate Your Mind!
 14. 14 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ДА БИ МИРНО СТОЯЛО, НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО! Когато не си от етническото мнозинство на някаква държава, трябва да показваш повече уважение към националните и символи от тези, които са нейни етнически представители! Важи за всички държави! В противен случай трябва да си отнесеш шамарите на обществото! Да са мислели какво правят!

 15. 15 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не одобрявам постъпката на трите момчета, осквернили историята и гаврили се с портретите на видни герои от историята ни и ни най-малко не мога да ги съжаля, независимо дали са с диабет, стресирани или нещо друго, всеки плаща за действията си, дори смятам, че те платиха ниска цена за деянието, което извършиха.

 16. 16 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 583 Неутрално

  моля?! трябва ли да се притеснявам за психическото състояние на тия "деца"?! и защо??? то е ясно, че са с ниска самооценка и самочувствие, агресивни, глупави и арогантни - само такива бихи си позволили да си правят снимки "портрети на личности от българската история"!!! алоууу посмалете манго проблема с "чувствата" на младежите, всички знаем какви добри актьори са малцинствата!!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 17. 17 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Етническите малцинства трябва да се научат да зачитат националните символи! Не може да им се прощава всичко, само защото били роми!
  Едно ромче попитали дядо си какво е демокрация:
  - Когато другите ни дават помощи, а ние не работим.
  - Дядо, а те не се ли сърдят?
  - Сърдят се, ама това вече е дискриминация.

 18. 18 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#15] от "Борислав":

  Разбира се...на чужд гръб и 100 тояги са малко.

  Или нямате деца, или нямате никаква идея в каква среда живеят.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 19. 19 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 583 Неутрално

  трябваше наказанието им да е да научат наизуст история на България от 681 до момента!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 20. 20 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2129 Любопитно

  това което се случи с трите момчета като реакция от страна на различни държавни институции може да бъде определено единствено и само като престъпление от омраза

 21. 21 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боби Колев":

  имаме деца, но определено отделяме внимание на възпитанието им защото сме възпитани да го правим, като ще ми живееш в това общество ще си спазваш правилата, общоприети и допустими, а няма да ми се оправдаваш с това, че си малцинство. арачал!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 22. 22 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#16] от "Крала Бурми":

  Наполеон има една много велика мисъл, която често цитирам защото буквално всеки ден се убеждавам във верността й: не търсете конспирация там където можете да намерите некомпетентост.

  В случая за съжаление са не децата - защото на тяхно място можеше и би трябвало да бъдат много други деца, българчета, циганчета и какви ли не още - а първосигналния и озверен народ надигнал се срещу тях.

  Това е люпилото на следващото поколение и то, естествено, няма как да не го надмине по дебилност.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 23. 23 Профил на Любомир Сирков
  Любомир Сирков
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В увлечението си да търси именно „дискриминация”, авторът губи логическа връзка в думите си.
  Всъщност, именно от данните, които самият автор цитира, става напълно ясно, че тримата ученици са били „арестувани” от полицията всъщност съвсем НЕ защото са „роми” (роми в България има много, и далеч не всички биват „арестувани” - независимо дали има или няма някакъв повод за това) - а защото деянието точно на тези трима ученици е предизвикало „бурни обществени и политически реакции" (което е факт).
  Авторът би трябвало да съобрази също простата истина, че ако полицията не бе реагирала по този начин, имаше опасност да се стигне до по-сериозни инциденти.

 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  За съжаление важи старата поговорка:"който вол бъде хванат, с него се оре"...
  Но има и поговорка:"Битият струва колкото двама небити", така че смятам, че вичко това ще бъде от полза за момчетата, които ще бъдат на едно-две стъпала по-високо от своите български /етнически/ връстници, възпитавани по формулите: "Учи, мама, за да не работиш" и "Татко носи, мама меси, да живей, живей труда".

 25. 25 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#21] от "Крала Бурми":

  Аз поне никъде в статията не виждам децата да се оправдават с каквото и да било.

  Анализа на акциите и реакциите е направен през призма на етническо разделяне и според мен правомерно.

  Хубаво е да си имате деца и грижовни родители можете да бъдете, но това съвсем не означава , че сте в час за това, което се случва в училище (да не говорим за Интернет) и което децата намират за нормално или пък срамно и не разказват вкъщи.

  Дилърите на дрога в училище?

  Недосегаемите гамени защото Тате или Бате са по-високо в играта?

  Тея неща ги няма във вашето училище нали?

  Вярвайте си...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 26. 26 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#22] от "Боби Колев":

  моля, моля! никакво люпило на следващо поколение не може да е една циганска махала! и хайде да не сравняваме възпитанието в общността на мнозинството с това сред малцинствата! ше-ме-извиниш, няма база въобще!

  пък и видяхме потомците на наполеон как точно се отнасят към некомпетентните роми, никой не търси конспирации тук обаче - понеже си бе явна ненавист и отрицателно отношение към по-тъмтите европейци

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 27. 27 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#25] от "Боби Колев":

  и да ги има тия неща какво?! аз нали съм поставила стабилна основа и ще я трупам докато ми се дава възможност, после секи-с-главата-си!! и съм убедена, че ще се получи, поне при мен порработи с пълна сила - нито съм алкохоличка, нито съм пушила някога, нито съм наркоманка - т.е. оцелях, защото въпросите ми бяха правилно поставени, сега аз ги поставям по същия начин!
  г-не моля спрете да хвърчите из мозъчните си разсъждения и се върнете на земята, тук е интересно, стига да имате очи да го видите!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 28. 28 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#26] от "Крала Бурми":

  Коригирам си израза, макар, че май без да искам може да съм бил корекетен.

  Под "люпило" визирам не децата и средата им, а родителите, които са окупирали училището и са искали линч.

  Тези родители са средата за изграждане на следващото поколение. Децата са само материал, който бива оформян.

  И докато родителите са готови да отпишат циганските махали в които циганчетата ходят на училище и могат да публикуват снимки във Фейсбук, то повтарям, нищо хубаво не го чака това следващо поколение.

  Всъщност не би ли било прекрасно да имаше един огнемет, някак си, направо да ги изпепелим тея гета и да решиме проблема кардинално веднъж и завинаги, а?

  Иначе, поне според демографските специалисти, циганските махали НАИСТИНА са люпилото на бъдещето население на България.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 29. 29 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#23] от "Любомир Сирков":

  аз си имам лично мение за тоя автор г-н Спасов и ако тр да го оценявам по журналистика не бих му дала повече от среден 3, но тук си го харесват и си го пускат да си пише глупостите - медията си е тяхна, правото също

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 30. 30 Профил на fantazor
  fantazor
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това е една от най-малоумните и манипулативни статии, които съм чел през живота си. Авторът да си скъса дипломата по журналистика (ако има изобщо такава!). Дневник, срамота, че ни пробутвате такива глупости!

 31. 31 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#11:"didoto"]полицаите този път не са се увлекли както често правят[/quote]
  Не може да си сигурен никога дали не са, защото отклоненията в поведението ги издигат в службата. Това, че не са се оплакали родителите, се дължи на неграмотност и СТРАХ, не на липса на факти! Затова трябва да се изиска цялата документация от МВР, а не да се осланят на някакво сбъркано писмо.
  А за телевизията на МВР, която прикрива цигански банди и наркодилъри - http://3.bp.blogspot.com/-xfllaxarSHc/TowjqOyFFXI/AAAAAAAAAHw/4j70AUW96Vk/s1600/btv+reporteri.JPG

 32. 32 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#19] от "Крала Бурми":

  Съдейки по мотото ти "да*батазкриванивада*ба", виждам, че ти вече си я научил ... наизуст!

  An eye for an eye makes the whole world blind
 33. 33 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#23] от "Любомир Сирков":

  Е да, на "органите на реда" също много им се искаше да арестуват хората от Орлов мост, защото те също предизвикаха „бурни обществени и политически реакции", но за там не им стигна "храбростта" ...

  An eye for an eye makes the whole world blind
 34. 34 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Направо се разплаках.
  Горките хулиганчета от малцинствен произход, за които оценка от непълно 4 е едва ли не отличен успех, не знаещи български за сметка на това знаещи как да се гаврят с портретите на националните символи.
  Колко им било трудно да учат на немайчиния си език. Ми да сте го научили бе! Българският все още е официалния език на тая държава! Стресирани били, видиш ли! Преди доста години за такава проява щяха да ги стресират в затвора поне 5 години.
  А на въпроса защо това се случва на цигани, а не на българи ще отговоря в две точки:
  1. Снимката с българските деца се появи след тази с циганските и повечето мои приятели с пълен резон допуснаха, че това е направено нарочно, с деца на възраст на която лесно могат да бъдат подведени, за разлика от циганетата и просто не реагираха.
  2. Циганският етнос с общото си поведение е докарал хората до ръба на търпимостта.
  И ръчкането ѝ с подобни статии само я намалява.
  Разберете г-н Спасов, НЯМА да ни накарте да им съчувстваме, докато не пожелаят да се държат като цивилизовани хора. Българите дават шанс и адмирират всеки циганин, решил да е изключение от общата маса. Всеки ден съм пряк свидетел на това.
  Останалите - да кашлят в кратуна (по Хайтов), а ако не - да си носят последиците.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 35. 35 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 374 Гневно

  До коментар [#18] от "Боби Колев":

  Имам деца-2, но са възпитани, не са като тези гамени, изгаврили се с българската история, а вие или не сте българин или не сте патриот!!!

 36. 36 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#32] от "kopili":

  да си мислиш, че съм си написала мотото заради статията или да съдиш по него за мен е толкова повърхностно колкото аз да съдя за теб по аватара ти

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 37. 37 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#27] от "Крала Бурми":

  Че кой е казал, че не е интересно тука на земята?!

  И ако искате да спра с хвърковатите си раздъждения Вие защо не спрете да се нащрек за извършените от циганчета нарушения в някакво си селско училище докато широко си затваряте очите за нещата, на които собствените ви деца са изложени?

  Въпроса ми е риторичен, разбира се, точно като вашия...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 38. 38 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 703 Любопитно

  Г-н Спасов не ви ли омръзна да ровите в една тема , която се видя че е ялова.Под този вол теле няма да намерите - само си хабите думите.Обществото показа че е съгласно с това ТЕЗИ деца да бъдат наказани заради простъпката си.
  Любопитно ми е защо не ровите другаде, има къде по значими теми от тази за духовните терзания на три малки циганчета.
  Мина година от трагедията в Бисер - а в Дневник няколко реда, нима смъртта на няколко души , наши майки и бащи е по малко важна от терзанията на три ромчета?! Нацията е настръхнала във връзка със сметките за електричество - във Вашият регион са и най големите протести - НО не Вие ни занимавате с една история с колосално значение....
  Имате дар слово - това не мога да отрека а и определено можете да пишете - но трябва ли да се забивате в една и съща тема без развитие.Предишната Ви статия за малкия лекоатлет ми хареса - да симпатично дете доказало се и доказващо се.Не е ли именно това дете най ясния контрапункт на това което ни смилате вече една година.Младежът е от малцинствата, мъчи се и успява спечелило е уважението не всички - то не се подиграва с портретите на национални герои. За разлика от сегашните Ви герои които търсят своята легитимация именно по този начин!

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 39. 39 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#27] от "Крала Бурми":

  Звучите точно като онзи човек с два пръста на ръката, който си заглажда мустаците, казвайки "От 20 години съм стругар ... и нищо ми няма" ...

  An eye for an eye makes the whole world blind
 40. 40 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боби Колев":

  "Разбира се...на чужд гръб и 100 тояги са малко.

  Или нямате деца, или нямате никаква идея в каква среда живеят. "

  Нито на мене ниото на който и да било от моите съученици (а имаше циганчета в нашето училище, имахме циганска махала в квартала) не можеше и през ум да му мине да направи такова нещо.
  Първо родителите щяха да ни спукат от бой, второ по наше време имаше едни учреждения дето им каваха ТВУ и там пращаха и за по-малки неща.
  Ама пък нямаше НПО.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 41. 41 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#39] от "kopili":

  а сега как звуча:
  вжнантжедскшждотантжгэеисэщкясъягоэтнгаомвмъжсэкзосэгъжнтъжнвоэгъонжгонвъжгэсогйвъжтяготжяъоздйэгтнонвфътжфойвт

  вие пък ми звучите, като някой, който за пръв път попада във форум ................ и клишетата ви отиват на усмивките

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 42. 42 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#35] от "Борислав":

  Най-вероятно ще излезе, че не съм патриот.

  Никога не съм го разбирал това патриотизма.

  Не мога да намеря отговор на въпроси свързани с него.

  Например:

  Хитлер патриот ли е бил? Защото историческите сведения казват, че цялата нация точно за такъв го е смятала, общо взето до момента в който са започнали да падат бомби над Берлин.

  Волен Сидеров патриот ли е?

  Патриотично ли е да не одобряваш управляващите на страната си , но да си ходиш всеки ден на работа , а не по митинги, които да ги свалят от власт?

  По-широко погледнато патриотично ли е да се възмущаваш всеки ден от властта и да не правиш нищо за да я промениш?

  Къде завършва патриотизма и къде започва прагматицизма (така обичан от събеседничката ни Карла)? Защото, разбирам видно е, човек не може да се раздава за отечеството си като се бори с мафията, която го управлява и да възпитава децата си в същото време.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 43. 43 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#36] от "Крала Бурми":

  Просто смятам, че ние всички си мислим, че сме много наясно с българската история (знаем я цялата ... наизуст ...), но така и не намираме сили да я ползваме за нещо различно от омраза и ненавист (което пък, може би наистина малко пресилено, видях в мотото ти ... )

  An eye for an eye makes the whole world blind
 44. 44 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#37] от "Боби Колев":

  но при вас клишетата са удобство на липсата на собствено мнение, за мен клишето е поредно оправдание, а не обичам да се оправдавам (и го направих с клише, явно за да е смилаемо за вас и да вземете да ме разберете!)

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 45. 45 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#40] от "rapidfire":

  Вероятно сте по-възрастен от мен, тогава, или сте били в някое много елитно училище.

  Защото през 80-те се правеха всякакви изцепки - не ежедневно, разбира се, но достъчно много и достатъчно разнообразни - и имаше и вълнения и наказания.

  Моя спомен от това време е, че децата са си деца - луди, неконтролирани, склонни еднакво лесно да кажат, че царя е гол или да се съблекат голи пред царицата...всичко само с идея да бъдат център на внимание.

  Което е съвсем, ама съвсем нормално за едно дете, стига да не е синдром и да не стига до ексцесии.

  Нещо, което не мога да кажа за децата в случая, но пък мога да кажа за някои български партии и отделни политици.

  Които, интересно, никой не смее да отиде да обгради на жълтите плочки и да иска линч.

  Това сигурно визира колегата по-горе като говори за патриотизъм...търпимостта към простотиите на управляващите и твърдата решимост да не се ползволи тя на деца, особено пък циганчета.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 46. 46 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#42] от "Боби Колев":

  А Левски патриот ли е А Ботев,Гарибалди, Казандзакис,Петко Киряков .....
  Лесно е да бъде обявен патриотизма за порок - ако сочиш само Хитлер или Мусолини или Болен Сидеров.Но я виж Петко Кирякови ми кажи това неговото какво е ?Или Левски - апропо не бе ли и неговият портрет сред поруганите.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 47. 47 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#43] от "kopili":

  благодаря за литературния разбор на образа ми в този форум, копили (от копеле или от какво са пили идва ника ви???), ще се замисля с какво да сменя таз-крива-нива във ваша чест

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 48. 48 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Български хелзински комитет-не разчитайте на него!Паразити които търсят къде да си направят ПР.Не ми е ясно как акумулират средства и колко са,но личния ми опит говори,че парите са основният им движещ мотив!Много ми се иска да има дискусия за ролята на БХК.Относно циганетата-добре е отрано да се стресират шото явно много бели ще свършат!Полицията тоя път си е свършила работата!

 49. 49 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#44] от "Крала Бурми":

  И за пореден път стигаме до ситуация в която единия спорещ атакува качествата на другия, а не аргументите му

  Поздравления, успяхте да стигнете до край на дискусията по най-бързия начин като я персонализирате.

  Убеден съм, че ще помага на децата Ви както е помагала и на Вас

  А кой знае...може пък да се научат и да го правят правилно (отдавна е известно как) и тогава лесно ще Ви задминат.

  Наистина лесно.

  А кой не желае това на децата си

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 50. 50 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#45] от "Боби Колев":

  Искам да кажа, че всяка лудория има някакви граници. В момента граници няма. За нищо.
  Особено пък за малцинствата, особено за едно от тях.
  Защо нямаме подобни проблеми с турците? Защото болшнството от тях си изкарват хляба с честен и кървав труд на тютюна и по строежите. Не крадат, не насилват и не убиват. Или поне не повече отколкото българите. Същото важи за помаци, арменци, евреи, власи, гагаузи и каквито има още там и из татковината.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 51. 51 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#47] от "Крала Бурми":

  Една усмивка винаги е достатъчна, благодаря

  An eye for an eye makes the whole world blind
 52. 52 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#49] от "Боби Колев":

  аз пък ви пожелавам в скоро време да се сдобиете със собствени деца и тогава заповядайте пак да поговорим за кой-какво-как-кое-къде и пр

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 53. 53 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#46] от "Цъкльо":

  Аз не соча патриотизма за порок. Няма да можете да намерите подобно твърдение никъде в постингите ми.

  Просто задавам въпроси на които ми е трудно да намеря отговор, а е необходимо за да разбера патриот ли съм и - по-важното - искам ли да бъда.

  Дори започнах с това, че май ще излезе, че не съм.

  А контекста не е, че да си патрот е лошо. Това е само вашата интерпретация, без да се засягате, може би защото е по-лесно да мислите в черно и бяло.

  Патриотизма, обаче, съвсем не може да бъде само черен и само бял.

  Левски е добър пример. Дали е патриот или не завис от това дали сте българин или турчин, не мислите ли?

  Дотук е дори лесно.

  Ами ако сте , например, американец?

  Левски тогава какъв е? От една страна се бори за кауза в която вярва, от друга - използва престъпни (за времето и средат) средства за да ги постигне.

  Ха сега де!

  Държа да отбележа, че нямам нищо лични против Левски.

  Но имам проблем с това да ми казват, че не съм патриот докато не ми обяснят какво всъщност означава това и какви са последствията от него.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 54. 54 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Весело

  До коментар [#52] от "Крала Бурми":

  И за пореден път сте в грешка, както лесно може да бъде намерено в други мой постинги в Дневник

  Освен ако човек не предпочита конспирациите, в които съм споменавал децата си и съм взимал отношение по теми свързани с деца само за да мога ей-така да водя интелектуални престрелки с някой, който се има за по-умен от мене

  На такива Наполеон е съвсем безмислено да му се цитира, това също е известен факт

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 55. 55 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#50] от "rapidfire":

  О, ама аз съм съгласен с това за лудориите и границите.

  И по мое време също имаше граници, имаше и справедливо наказвани и несправедливо наказвани.

  Аз не мисля, че се е случило нещо фатално в процеса с децата - пернали са ги през пръстите и толкоз. Ще се съвземат.

  Дразнят ме две неща: реакцията на родителите, които в един инцидент преминал някаква далеч не фатална граница, са намерили повод да търсят линч. Толкова ли ни е зле нацията да си го изкарва на деца?!
  И вторият е наистина мълчанието с което всичко се обвива и страха на хората да говорят. Макар че, донякъде, съм склонен да се съглася, че от известна позиция това е и най-доброто което могат да направят.

  Изобщо не става дума да нападам или защитавам децата - те такива неща правят и ще продължават да правят.
  Затова са деца.

  Който си мисли, че неговите са идеални просто...е твърде наивен

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 56. 56 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Много хубав материал, Спасе.

 57. 57 Профил на Любомир Сирков
  Любомир Сирков
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много е показателно как Боби Колев тук, вместо да каже нещо свързано с конкретния случай (с тримата ученици), първо започва да развива тезата "ама вижте колко други проблеми има в училищата и около тях” – а по-нататък се отплесва да говори и по още по-широка тема (какво било патриотизъм и т.н.). Това е много типично за манипулативното говорене по случая (което манипулативно говорене е характерно, разбира се, и за много други коментиращи тук и по медиите).

  А за да разберем конкретния случай и обществената реакция по него, трябва първо да обърнем внимание на някои съвсем прости и очевидни факти:
  1.Не е все едно дали извършваш дадено деяние в домашна среда – или на публично място (в случая имаме публично място: училище)
  2. Не е все едно дали извършваш деянието прикрито – или демонстративно. (В случая имаме именно демонстративно деяние.)
  3. Не е все едно дали като извършваш деянието, се пазиш да не би някой да те заснеме – или напротив, съзнателно позираш, именно за да може някой (вероятно четвърти ученик от същото училище) да те заснеме. (В случая имаме второто)
  4. Не е все едно дали веднага след като си извършил деянието, съжаляваш за него (и искаш другите да забравят за него – и да унищожат направените снимки) – или, напротив, взимаш снимките и почваш да ги разпространяваш. (В случая имаме второто).

  Това са разликите, които трябва да правим.

 58. 58 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#42:"Боби Колев"]Хитлер патриот ли е бил? Защото историческите сведения казват, че цялата нация точно за такъв го е смятала[/quote]
  ++++++++++++++++++++

  [quote#38:"Цъкльо"]Обществто показа че е съгласно с това ТЕЗИ деца да бъдат наказани заради простъпката си. [/quote]
  - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Ако нещо масово се приема, това не е критерий, че е правилно. Нагласите са такива, но нагласите търпят промени. Което става бавно, да. Но ако някой иска да ги промени, няма как да се случи, ако не покаже, че мисли различно.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 59. 59 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 485 Гневно

  До коментар [#1] от "Стефан":

  "България поруга портрети на възрожденци..." !?!?

  Малко ми се струва прекалено сълзлива тази статия. Айде да не си говорим глупости.

  Какво ще стане ако някой се гаври публично с портрет на Линкълн в Щатите? Или публично поругае паметта на Иван Грозни в Русия?

  Турските циганета живеят в България. Искат не искат, българският е официален език, а историческите личности трябва да се зачитат и уважават.

  Единия го боляла главата, другите тръдно разбирали материала защото не бил на майчин език - стига глупости. Като са се изтипосали във Фейсбук, нищо не ги е боляло. И как са стигнали до 11 клас ако имат трудност да ползват български? Какво предлагат от БХК - да им преподават на турски? Или може би на цигански?

 60. 60 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 529 Разстроено

  До всички спорещи за това, трябва ли да се наказва деянието на децата, или не (а момчетата са деца, най-малкото защото не са пълнолетни...и престанете да гледате цвета и произхода им, казвам ви от личен опит, такива неща правят и "белите българчета": Защо постоянно си мислите, че проблемите се решават само и единствено с наказания? Истината е, че наказанията са само временно решение, което единствено може да даде малка отсрочка, за да може да се реши реалния проблем, довел до това наказание! А реалният проблем е, че в училищата образованието е под всякаква критика! Реално погледнато, не само няма кой да вдъхнови у децата уважение към националните ни символи, а дори самите хора които трябва да го правят, вече не са толкова убедени в тези национални символи! Живеем във времена на глобален достъп до информацията и днес е много лесно на тезата, че "Ботев е велик" да ти бъде отговорено "да, ама той е бил пияница ..."! Да, може би ако си "бял българин" (знам, звучи абсурдно ...), ще си кажеш "Не, този ми говори глупости". Но ако си българин, роден в гетото (дори не е задължително да е циганското, вече има гета от всякакъв тип в малките населени места), и виждаш, че около теб основно бродят пияници и пропаднали хора ... няма ли да се усъмниш? Защо се опитваме да наказваме правото на децата да се съмняват с опит за линч, полицейски акции и всякакви агресивни действия? Нима така те ще спрат да се съмняват? Защо не седнем и да помислим, каква е причината, Ботев (например) да е велик национален герой? Дали това е гъстата му брада? Етническия му произход? Или може би неговата жертвоготовност с която е защитавал идеалите си? Вдъхновението с което го е правил(искрящо от неговата поезия) и което го е крепяло в онези студени вечери в мелницата, когато е бил с Левски? Тогава той може би е вярвал, че "има светлина в края на тунела", нещо от което тъкмо децата в гетата имат нужда - вяра, че нещата могат да се оправят ... стига да си смел, може би дори умен (като Левски, който е бил абсолютен виртуоз в маскирането)! Мислите ли, че ако на тези деца, някой им беше представил тези хора по подобен начин, такъв че да им бъде полезен (защото националните символи са затова ... за да са ти полезни и да имаш на какво да се подпреш, когато куцаш, а не за да имаш за какво да се биеш на стадиона), те щяха пак така да се отнасят с портретите на тяхната надежда? Но моето мнение е, че ние самите не сме съвсем наясно с посланията, които носят голяма част от нашите национални символи, пак по вина на образователната система! Имайте предвид, че тези деца не са били на социални помощи, а просто ние пречупваме така призмата - "днес поругават символите, утре ще ни увиснат на врата за помощи" ... а тях просто няма кой да ги научи как да бъдат полезни първо на себе си, после на околните. От нас зависи какви ще бъдат хората около нас!

  An eye for an eye makes the whole world blind
 61. 61 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Стигнах до там, че Българския Хелзински Комитет е замесен и спрях да чета.Пореден пример как БХК се изявява единствено при случаи на "неправомерни арести" или подобни,на роми.Питам се къде е когато се случва нещо с обратен знак.За мен БХК са абсолютни лицемери.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 62. 62 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#60:"kopili"]ние самите не сме съвсем наясно с посланията, които носят голяма част от нашите национални символи[/quote]
  ++++++++
  Свободата и достойнството са пътеводни в днешно време за съвсем малко хора. Основно за младите, които хващат пътя за изпонавънка. Без гаранция че там ще ги отстоят успешно, но с достатъчна сигурност, че отстояването им тук е безнадеждно.
  Уви.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 63. 63 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  " в техникума е по-добре за Реджеп" - хехехехехе.....Е как няма да е по добре?! В техникума дават безплатни книжки за шофьори. А след това "бедните цигани ще си купят" .....автомобил. За да могат по лесно да се придвижват заради далаверата - я кражба от полето, я товарене на вторични суровини....

 64. 64 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 426 Неутрално

  На всички ни е ясно защо за го направили!
  На всички ни е ясно, че мрязят българите.
  На всички ни е ясно, че упражняват физическо и психическо насилие при всяка отдала им се възможност.
  На всички ни е ясно, че единственото, за което съжаляват е, че са ги хванали.
  Само на БХК не им е ясно!

 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  "до края на учебната година на всеки две седмици Али, Васви и Реджеп трябва да вземат по един изпит – общо петнадесет..... наесен отново ще са редовни ученици в техникума по транспорт в Добрич"....Ще ги вземат, че и пушек ще се вдига, дори нищо да не знаят! Субсидията от министерството за частните ученици е по малка от субсидията за редовните.....Ние затова нямаме образование!..........

 66. 66 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#33] от "kopili":
  Много любопитен паралел правите, Копили, между законно протестиращите за правата си на Орлов мост и хулиганите, гаврещи се с национални герои и с историята на България.

  Една българка
 67. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  "Техникума по транспорт, обслужване и лека промишленост "Георги Бенковски" - Всъщност, името на училището е "Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост "Георги Бенковски". Има около 150 ученика на списък, съвсем друг е въпроса колко от тях ходят редовно на училище? Накрая всички завършват. Даскалите не са виновни, финансирането е според бройката. Почти всички ученици са от цигански произход - така наречените фереджелии, мюсюлмани, чийто майчин език е циганско-турски.......С малко на брой ученици са още 3 професионални гимназии в града - по електротехника с 50 ученика, по строителство с 60, по ветеринарна медицина със 100. В отделни сгради, с различно ръководство, със скъпо парно отопление през зимата......Никаква милост към парите на данъкоплатците! В местния инспекторат люпят семки и чакат указания "от горе"!? Представете си даскалите на какви отстъпки и гаври са готови за да запазят хляба си, защото са зависими от всеки записан в тяхното училище хулиган...

 68. 68 Профил на gregorym
  gregorym
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Били получили уплах.Ха!И аз получих уплах,като разбрах,че това е бъдещето на България.Горко и тежко на всички тези,които останат тук и ще трябва да зависят от това поколение.Поръчкова статия от най-долен сорт.Защо поръчителите не си вземат по 2-3 такива в къщи да пробват да ги „социализират”?

 69. 69 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#66] от "Палица":

  Не правя никакъв паралел. Просто посочвам, че е абсурдно, да се задържат хора заради предизвикване на „бурни обществени и политически реакции"! Защото днес ще използваме това правило за да хванем "хулиганите", а утре ще използваме същото това правило, за да хванем самите себе си! (под "себе си" имам предвид хората борещи се за промяна към по-добро, това не са непременно само хората от Орлов мост ... )

  An eye for an eye makes the whole world blind
 70. 70 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#28] от "Боби Колев":

  корекция: децата не са "само материал, който да бъде оформян." Четете внимателно и ще видите, че децата, още от самото им раждане, оказват силно влияние върху онези, които претендират, че ще ги оформят и встъпват в много активна роля в процеса на формирането си. И са много компетенти и умели в това.

  Просто цитирам съвременни постижения на психологията на развитието.

  Колкото до тази история, аз мисля, че лошото в нея е, че от нея няма никаква поука. За никого. Децата не са се поучили, защото сега носят ореола на жертви. Родителите им не са се поучили - те се борят с "лошите". Училището и учителите не използваха ховода, за да научат нещо по въпроса за това как да подпомогнат децата да изградят ценности.
  Даже и медиите пропуснаха да научат нещо ценно за начина, по който си струва да се пише за една подобна история, която е колкото невинна, толкова и съществена.
  Продължение на същата тази история е преподавателката по статистика, чиито псувни към студентите бяха пуснати вчера в дир.бг.
  Ако не ползваме опита си, за да се учим, нашите места за учене (училища и университети), ще продължават да бъдат такива каквито ги виждаме и да произвеждат този тип продукт.

 71. 71 Профил на дон матео
  дон матео
  Рейтинг: 401 Гневно

  До коментар [#29] от "Крала Бурми":

  среден 3?! и от какъв пиедестал го оценявате и въобще какво общо има със статията?
  Факт е, че автора е прав и е недостойно да се наказват така, само поради етноса!

  дон матео
 72. 72 Профил на gregorym
  gregorym
  Рейтинг: 217 Неутрално


  До коментар [#40] от "rapidfire":

  Много точно казано.Поздравления!Здравата ръка на родителите и ТВУ-двете неща,при наличието на които поводът за статии като тази нямаше да го има.Ама пък как тогава щеше да заработва аФторът, не че не ми е жал за такива като него.Но някои все пак избират почтеността пред парите.Как тогава калпавите родители щяха да оправдават нефелните си отроци?Мъка, мъка, бай Колев и подобни.Някои родители са извадили късмет с добри деца.Други спонсорират статии или дращят по форумите да оправдават откровено калташки деяния.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#69] от "kopili":
  [quote#69:"kopili"]Не правя никакъв паралел. Просто посочвам, че е абсурдно, да се задържат хора заради предизвикване на „бурни обществени и политически реакции"! Защото днес ще използваме това правило за да хванем "хулиганите", а утре ще използваме същото това правило, за да хванем самите себе си! (под "себе си" имам предвид хората борещи се за промяна към по-добро, това не са непременно само хората от Орлов мост ... )[/quote] Използването на един факт, за да бъде обяснен друг факт, се нарича паралел. Паралелите са много силен лост за манипулиране на събеседника.

  Една българка
 75. 75 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 952 Неутрално

  [quote#53:"Боби Колев"]Ами ако сте , например, американец?

  Левски тогава какъв е? От една страна се бори за кауза в която вярва, от друга - използва престъпни (за времето и средат) средства за да ги постигне.

  Ха сега де! [/quote]

  Американците би трябвало да имат прекрасно отношение към Левски, защото той е точно като техните Бащи на революцията ! И те са се борили за кауза в която вярват /и която е справедлива/, и те са използвали "престъпни" средства за да я постигнат ! От гледна точка на англичаните, действията на американските колонисти са били държавна измяна към Короната, а от гледна точна на самите американци това е тяхната Революция и война за Независимост !

  Същото се отнася и за нас, българите ! От познанията ми по история не ми е известно Османската империя да е била демократична и правова държава, та борбата срещу нейния гнет да се третира като "тероризъм", "престъпление" или други налудничави определения, които дават някои пишман-познавачи !
  Какво трябваше да правят Левски, Ботев и останалите борци за свобода - да пишат петиции, да сезират Великия везир или да организират мълчаливи протести пред конаците ?

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  [quote#35:"Борислав"] а вие или не сте българин или не сте патриот![/quote]
  А бе Боби е позагубил май връзка с българската
  действителност в щатите...Нека да преведа
  случката с постъпката на тримата младежи на
  "американски".Преди година две в моето
  провинциално американско градче някакви
  ученици бяха изрисували шестолъчки на стената
  на школото.То не беше разследване, не беше
  "обществото възмутено"...не беше чудо.
  Аналогичен случай се представям, как някои бели
  ученици във Фейса позират по аналогичен начин с
  портерт на Мартин Лутър Кинг..на празничната дата.

 77. 77 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако не бях чел и друга статия по темата от същия автор, щях да си помисля, че проблемът, който го вълнува е свързан с начина, по който момчетата са арестувани. Но ми е добре известно от епистоларните изяви на г-на Спасова, че либералната му душа принципно не е съгласна да се налагат наказания, особено на представители на малцинствата, за оскверняване портретите на национални ни герои. Прочее, тръпна в очакване на поредната статия на г-на Спасова, в която за пореден път хероически да изобличи "недъзите на Българската православна църква" - друга любима на либералната му душа тема.

 78. 78 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  [quote#37:"Боби Колев"]защо не спрете да се нащрек за извършените от циганчета нарушения в някакво си селско училище[/quote]
  Ами тя иска да спре "да е нащрек", ама господин
  Спасов явно смята, че този случай заслужава много
  повече внимание от наистина сериозните проблеми
  и с престъпността в училищата, и с безхаберието и непрофесионализма на полицията в много случаи .
  Ама май така е работата...Той явно не смее да
  копне в подобни истории, защото "страхът яде душата"

 79. 79 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 531 Весело

  Buddy Ползвам тоалетна хартия с лика на Тодор Живков, Георги Димитров, Ленин и т.н.

  Bud Имам качени клипове и снимки как го правя. Не че имам нещо

  Buduin против тях или съм им фен. Просто хартията е доста добра.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 80. 80 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  [quote#46:"Цъкльо"]Петко Киряков ..... [/quote]
  Кажи Петко Войвода , та да си спомнят хората.
  Иначе примерът ти е показателен, как някой може
  да бъде български патриот и ...интернационалист.
  За последното го уважават и досега италианци и
  гърци, за чиято свобода и достойнство също се е
  сражавал:
  През 2004 г. в родното му село Доган Хисар в частен имот е открит негов паметник, издигнат от признателен грък. По случай 160-годишнината от рождението на войводата на 2 декември 2004 г., на хълма Джаниколо в Рим бе открит друг негов паметник, редом с този на Джузепе Гарибалди.

 81. 81 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  [quote#79:"tripleaaa"]Просто хартията е доста добра. [/quote]
  Конформист и сибарит си тии...
  Мен лесно ли ми беше да дисидентсвам едно време
  срещу комунистическите сатрапи и тяхната
  демагогия за Светлото Бъдеще , като използвах за
  същите цели "Работническо дело", с неговата
  недотам ..фина хартия.

 82. 82 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 8 Гневно

  преди две седмици българите имаха възможността за първи път в новата си история да заявят мнението си по конкретен въпрос, за първи път някой ги попита... вместо да отидат и да кажат - да/не, 80% предпочетоха да правят тънки сметки или просто да гледат телевизия. оставям настрана смисъла на цялото мероприятие, факт е, че на всеки бе даден шанс. 80% си замълчаха - висша проява на незаинтересованост и безотговорност.и ми става малко смешно да си говорим за Ботев и Левски, до които никой не се е допитвал от тогавашните управляващи, нали, от тогавашните народоизбраници. когато става дума за безчинствата на днешния елит, в лицето на МВР, МЗХ и тем подобни, реакция липсва. когато обаче три деца си направят снимка с портретите на хора, чиято история само бегло познават, държавата ври. апропо, на луковия марш също обичат да се снимат с портрети разни. на мене тея циганчета са ми по-симпатични..

 83. 83 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1319 Весело

  До коментар [#77] от "bobo_bobo":

  Няма да закъснее, bobo_bobo! Задава се повод и за нея

 84. 84 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  [quote#50:"rapidfire"]Не крадат, не насилват и не убиват.[/quote]
  А бе не че не го правят...ама понякога
  количествените натрупвания минават в качествени
  изменение (в случая на някои малцинства)и този
  преекспониран случай беше една от капките
  попреляла чашата на обшественото недоволство.
  Не че оправдавам изцепките на разни войводи и
  кресливи патриотари, ама и непропорционалното
  внимание към този случай толкова време след като "Следствието приключи...в зоопарка най сетне
  имаме шоумени да ни помогнат с горките животни" е излишно.

 85. 85 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  [quote#70:"ridiculous"]преподавтелката по статистика, чиито псувни към студентите бяха пуснати вчера в дир.бг.[/quote]
  Може ли един линк към темата?
  Отлично ми е известна тематиката и стилистиката ,
  която се култивира в дир.бг от админа и
  хвърковатата му чета от модове.Да добавя, че само
  там има специализиран клуб по циганската
  тематика, в който имах ..щастието да дискутирам
  проблемите на и с ц. малцинство в продължение
  на дълги години.
  Даже ми е интересно, знае ли Спасов за
  съществуването на този популярен клуб там и
  какво мисли за неговата възпитателна роля,
  курирана умело от "войводите".

 86. 86 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  "според Снежана Жечева сега пред трите момчета може да се появи друга бариера - финансова...... Майка му ..... Баща му – са готови да плащат за всяко пътуване на Реджеп до града и обратно. С редовните автобусни линии това струва на семейството 10 лв. дневно"....Значи не са толкова бедни?!




 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  [quote#86:"dobrich"]Значи не са толкова бедни?[/quote]
  Не бе... Просто хората горят от желание децата им
  да завършат образованието си, а може и БХК
  да ги финансира за това.А после , някоя стипендийка
  от "Отворено общество" и след време ще четем
  спомените на героичните борци за права.

 88. 88 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#55] от "Боби Колев":

  "Дразнят ме две неща: реакцията на родителите, които в един инцидент преминал някаква далеч не фатална граница, са намерили повод да търсят линч."

  Нали го написах вече? С поведението на общата маса, циганите са стигнали до границата на търпимостта. Оттам някакво незначително събитие може да доведе до пожар.
  Освен това такива "дечица" на по 17 -18 години, ако вече не са по затворите, из селата и малките градове нападат изнасилват и убиват старци за да им вземат мизерните пенсии или зимнината от мазетата.
  Просто не си живял в непосредствена близост за да знаеш за какво става дума.
  На хората им е писнало и кипнало. И ако не се вземат мерки неспазването на законите да стане еднакво наказуемо за всички етноси в държават, нищо добро не я чака.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 89. 89 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#83] от "Спас Спасов":
  Не съм останал с впечатление, че ти е необходим повод, за да затракаш злобно по клавиатурата като стане реч за Българската православна църква...

 90. 90 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  е не, на този Спас Спасов не му ли омръзна да бълва една и съща мега смешна статия през 1 месец?

 91. 91 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#90] от "carmello":

  Да, това е трета или четвърта статия по този конкретен случай!? Както при другите и при този текст има фактологически грешки и логически несъответствия...Господина дори не знае точното име на училището!?

 92. 92 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#83] от "Спас Спасов":

  Г-н Спасителю, предлагам ви на дело да покажете как се възпитават деца?! При днешната образователна система и условия - циганета и българчета. Станете даскал някъде и в края на учебната година обявете вашите резултати. Така отстрани и баба знае да критикува.....В Европа вече дигнаха ръце от нашия циганор, достатъчно е да се четат материалите в Дойче Веле. А преди европейците ни поучаваха и критикуваха!? Също като г-н Спасов....

 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  До коментар [#92] от "dobrich":
  Споменатите от Спасов "неприличности" на
  българчета във Фейса преди или след този
  инцидент са били?
  Ако са след, би трябвало не да пита защо не са
  наказани.Те просто са се... солидаризирали със
  своите връстници цигани и да изказали активна
  и смела гражданска позицияв тяхна защита, за
  което трябва може би и да ги поздравим даже.
  Ако пък е преди...в Софийския зоопарк също
  има нужда от помощници, за лекуване на стреса.

 94. 94 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Водени от мотото "няма лоша реклама" ученици се опитват да тестват национализма на обществото. Вестници и държавни органи показват пълна липса на разсъдък и реакция.... Мили родни картинки!!!

 95. 95 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#70] от "ridiculous":

  Чисто технически сте права.

  Това, обаче, няма отношение по темата.

  По същата логика децата не са само материал, те са и живи организми, които дишат например.
  И в това отношение изразът ми може да бъде коригиран.

  Но в контекста на разговора децата са точно това - бъдещето, което сега обществото оформя.

  А не обратното.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 96. 96 Профил на дон матео
  дон матео
  Рейтинг: 401 Любопитно

  До коментар [#92] от "dobrich":

  те, европейците де, и сега критикуват, ама пусто кой да чете...много по-удобно е някой да е крив :я холандци, я англичани, я цигани.

  дон матео
 97. 97 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#85] от "тулса":

  Ето линк от друг сайт към същата тема. Има и клип на случката: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1039568&audio_id=132156

  Случката няма директна връзка с темата за малцинствата, а с темата за изключителната грубост в отношенията в убечните заведения. За мен двете истории обаче са свързани.

 98. 98 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Чудесна статия.

  "Как "неприлична" снимка на трима ученици от ромски произход с портрети на личности от българската история стана повод за полицейски "оперативно-издирвателн мероприятия". И ако това е възможно, защо други две абсолютно идентични снимки в интернет с деца (от неромски произход), позиращи "неприлично" с исторически личности и национални културни символи, не предизвикаха същите действия на полицията?"

  Точно в това е проблема - неравното третиране на хората според етническият им произход. Тези деца бяха почти линчувани за нещо което не е престъпление по никой закон. Преди няколко години други двама роми бяха осъденоина ЕФЕКТИВЕН затвор за това, че без да искат са скъсали знамето. А полицаят който ги беше бил беше оправдан. Същевременно скинарите УБИЛИ ОТ БОЙ ромско момче в Самоков бяха осудени на ... две години УСЛОВНО...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 99. 99 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Този автор не се интересува от фактите. Той забърква една смесица от измислици, лъжи и преувеличения. И на тази база прави "умни" и бомбастични заключения. Но отвсякъде прозира непочтеност и продажност.

 100. 100 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#98] от "muncho":

  "неравното третиране на хората според етническият им произход" - Прав си, Мунчо. Аз не съм чул един циганин да е вкаран затвора за педофилия?! Въпреки че правят по 300-400 циганета годишно на малолетни циганки на по 10-14 г. За същото престъпление само българи и чужденци наказва нашето законодателство? Циганите ги наказват с пробация, щото педофилията била тяхна национална особеност!?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK