Единен електронен регистър на избирателите ще реши проблема с фантомите

Димитър Димитров представя нова урна за изборите през 2009 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър Димитров представя нова урна за изборите през 2009 г.
Димитър Димитров е социолог и политолог. Преподава избори и избирателни системи и електорална социология в Софийския университет. Участвал е като експерт в консултациите по сега действащия Изборен кодекс, в изготвянето на експертно решение за активната изборна регистрация, както и в множество изследвания на изборите в България от 1990 г. насам.

Като изключим изборите през 1990 г., които бяха просто една голяма измама, проблемът с т. нар. фантоми в избирателните списъци реално се появи след 1999 г. Оттогава насам се случиха три неща.


Първо, отпаднаха старите книжни паспорти и се премина към лични карти. В зелените паспорти се записваше кой кога и къде е гласувал. С новите документи за самоличност възможността за обратна връзка от страна на гражданите изчезна.
Второ, с влизането в Европейския съюз и отварянето на границите тези лични карти станаха международно валидни. С лична карта гражданите могат да гласуват както в България, така и в чужбина. Нещо повече – гласуващите зад граница нямат задължението да гласуват с определен вид документ за самоличност. Стана невъзможно и да се следи кой влиза и кой излиза от страната, а и това не е необходимо.


Трето, има много видове избори с различен обхват и дефиниции. Българските граждани могат да гласуват например за евродепутати по временно местожителство извън България.


При тези обстоятелства и при сегашната система за гражданска регистрация


проблемът с поддържането на актуалността на избирателните списъци е неизбежен


Решението на този проблем не е революционно. Създаването на единен електронен избирателен регистър с постоянна актуализация ще бъде относително евтин, бърз и траен вариант. Страните, които са имали подобен проблем, са го решили по този и по никой друг начин. Ето как изглежда това решение.


На базата на данните от ГРАО, които са налични в момента, се изготвя


публичен електронен регистър, включващ всички избиратели


Списъкът е публичен, с други думи, всеки гражданин може във всеки момент да провери дали присъства в него и да свери наличната информация.


Създават се постоянни избирателни секции, в които гражданите влизат с настоящия си адрес. Това е особено важно, тъй като постоянният адрес е правна фикция. Той е необходимо условие за българско гражданство, но по никакъв начин не трябва да бъде обвързан с избирателната секция. Хиляди българи в чужбина поддържат настоящ адрес в България, на който не живеят от години. Да не говорим за вътрешната миграция.


В рамките на три-четири месеца (предварително обявен фиксиран срок) от създаването на регистъра се канят


гражданите да актуализират информацията


в него. Това е напълно възможно – по време на преброяването на населението през 2011 бяха регистрирани около 4 милиона заявки през електронната система. За десет дни. Четири милиона е и приблизителният брой на активните избиратели! А те ще разполагат и с повече време.


Оттам нататък промените са възможни с подаване на заявление в писмен вид. Такава възможност съществува и сега – за всеки, който иска да смени настоящия си адрес или пък да гласува от друго населено място. Чиновниците, които отговарят за администрирането на системата, въвеждат промените според заявката. Следващата стъпка е всеки месец службите, които поддържат регистъра, да подават централизирано информация за промените за изминалия период.


Десет дни (а може и по-малко) преди избори регистърът се затваря за промени. Дописване в изборния ден няма, така както препоръчва Венецианската комисия. През следващите три-четири дни се получават последните актуални данни и се оформят избирателните списъци в окончателния си вид и на хартиен носител.


Всеки избирател гласува на един изборен адрес


който сам е посочил при наличието на основания. Това може да стане във всеки един момент, а не, както при активната регистрация, в указания срок преди изборите. Така онзи гражданин, който е заявил адрес в Турция, ще може да гласува само там и само в секцията, в която попада името му по списък. Същевременно онези избиратели, които не са посочили нищо, ще гласуват по последния си настоящ адрес или няма да гласуват. Дебело трябва да се подчертае, че по този начин никой не е лишен от конституционно прогласеното активно избирателно право на всеки български гражданин - любимата дъвка на политиците.


Как се контролира системата срещу злоупотреби?


С електронната система това става много по-лесно, отколкото в момента. На практика всички премествания са възможни и сега. Разликата е, че електронната система позволява лесно архивиране на промените. Всеки служител, нанесъл промяна в избирателните списъци, регистрира промяната с ден и час. А заявлението, подадено от гражданина, е фактическата причина за нанесената промяна.


При сега съществуващата система е много трудно да се различат грешките, които администрацията може да направи, от умишлените действия (фалшификациите на изборния процес). Ако се окаже, че един човек е гласувал на пет места и някой сигнализира за това, ще трябва графологична експертиза, която да докаже автентичността на четирите подписа. На практика всяко последващо изборите разследване е обречено. Не само защото съдебните процедури могат да бъдат безконечни, а и защото последното нещо, от което се интересува вече оповестеното в резултатите мнозинство, е доказването на порочност на процеса, в който то е конституирано.


Когато обаче избирателят е обвързан с един конкретен изборен адрес, дори и да се наложи последващо разследване на предполагаемо нарушение и/или престъпление, то може да стане за дни или седмици. Същевременно персоналната отговорност за всеки запис на конкретен служител е работеща и много ефективна превантивна мярка срещу злоупотреби.


Как се защитават личните данни на гласоподавателите?


Решението на този въпрос е чисто техническо. Всяка електронна система позволява различни нива на достъп до информация. Така във видимата част на списъка може да фигурира само онази част от информацията за избирателите, която не представлява лични данни по смисъла на закона. Личните данни се съхраняват в отделен криптиран файл. Те са свързани с видимата информация, но достъп до тях имат само ограничен кръг хора, които и сега разполагат с тази информация.


Това е и най-съществената положителна черта на електронния регистър – следата, която всеки запис оставя, позволява лесен (и евтин) граждански контрол върху действията на властта.


Колко би струвала подобна система?


В Украйна изготвянето на електронен регистър струваше около 6 милиона евро преди три години. Там избирателите са приблизително 35 милиона. В България цената ще бъде много по-ниска – вероятно около 2 милиона евро ще са достатъчни. Тези пари, които се дават еднократно (цената на поддръжката би била минимална), са в пъти по-малко от административните разходи, които сегашната система изисква. Само последният референдум струваше седем пъти повече! Дори разходите по еднократното прилагане на активна регистрация вероятно биха били сходни.


За в бъдеще...


На първо място, може да се въведе система за електронно подаване на заявление за смяна на изборния адрес. Това би повишило цената на системата незначително, а ще облекчи хилядите граждани, които са непрекъснато в движение и дори сега са затруднени да гласуват.


Второ – далеч не е утопично в скоро време комисиите да разполагат с мобилни устройства, които да позволяват промени дори в изборния ден. Тази модернизация може да се въведе първо в болниците и други временно открити секции, в които непрекъснато се записват (най-често непланирано, т.е и неконтролирано) "нови" за секцията избиратели. Те трябва да бъдат регистрирани в момента на гласуването и да бъдат отписани от адреса, заявен в системата по-рано. И при всяка промяна ще остава запис.


На трето място, ако има такъв регистър, той може да се използва и за


съставяне и проверка на гражданските подписки


Вместо да се събират на произволни места, подписките за референдум могат да се организират в ограничен брой пунктове в страната, в които избирателят се явява и заявява съгласие пред оторизираното лице. Това ще сложи край на фалшификациите, а проверката за достоверност на подписката ще се превърне в чиста формалност.


Разбира се, има много въпроси пред един такъв регистър. Повечето от тях имат лесен отговор и реално аргументите срещу него са малко.


Отделна тема е


има ли интерес властта


реално да реши проблема окончателно, или предпочита съществуващата практика, която действително или предполагаемо открехва вратички за фалшификации и злоупотреби. И е, разбира се, чудесен повод за безкрайно преливане от пусто в празно за всеки, пожелал политическо и експертно поприще за реализация на житейските си таланти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 971 Неутрално

  "....има ли интерес властта..."- с това трябваше да започнеш! Всичко останало е ясно и отдавна известно!

 2. 2 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 624 Весело

  Трай си коньо за зелена трява и Българио за електронен регистър...
  Ами нали именно тези които трябва да гласуват този регистър имат най голям интерес от изборните машинации - било като средство за да спечелят било като истривалка за да оправдаят изборния си провал.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 3. 3 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  ами да, да купят за всяка секция поне по един компютър ... или да ги вземат под наем ... половината от хората от секцията ще си донесат компютъра от в къщи срещу още 10 лв (те сега плащат на някои застъпници 30 лв)

  Никола Йорданов
 4. 4 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#1] от "SSmart": Властта я конституираме НИЕ гражданите, та въпросът е НИЕ гражданите дали искаме яснота и прозрачност?

  и най-умният си е малко прост....
 5. 5 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 508 Разстроено


  Лесно и евтино е, но тия боклуци няма да си мръднат пръста докато не ги накараме реално да свършат нещо!

  Проблема с ЕРП-тата да не е от вчера?
  Ако не бяха излезли хората по улиците нямаше да се размърдат изобщо!

 6. 6 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Хайде холан. Още един регистър,още едно ходене до някъде да молиш, да пишеш, да искаш.Когато става въпрос за данъци от нас и държавата да дава пенсии - сме ясни колко сме и къде сме. Когато става въпрос за политически далавери, сме само някакви електорални единици ,които всеки брои както си иска. Тия от снимката "мастити демократи" вси ни бутат някъде настрани - към количествените показатели, за да не гледаме кого избираме.
  Защо да не си избираме депутатите мажоритарно , в 200-240 едномандатни избирателни района. Тогава и хиляда автобуса да дойдат от Турция в кърджалийско село ,пак един ще изберат. Да не говорим ,че може да не е от шайката на Доган/ Местан, а от тия на Дикме- то примерно. При мажоритарните избори 1990 година колко от така наречените лидери влязоха мажоритарно? В София СДС всички мажоритарни места без две- Янаки Стоилов и Мануш Романов. Ако СДС на кръглата маса се бе съгласило с БСП да са мажоритарни изборите -БСП щеше да загуби катастрофално. Сега тия измислени социолози и политолози ни говорят ,че 1990 година изборите били манипулирани. Как тогава СДС опука мажоритарно БСП и само пропорционалните избори /за останалите 200места/ спаси червените превратаджии. Само дето в края на работата на ВНС превратаджиите и "демократите" от С/ДС видяха, че мажоритарните депутати не слушат "партийната" повеля и какво стана? Отрязаха ги. И оттогава партийната върхушка и задкулисието редят листите с калинки и лизачи. А тия от снимката са манипулаторите на обществото.

 7. 7 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Ако 1990 година на изборите имаше такива нагли нарушения, каквото бяха 2009 година, гражданската война не ни мърдаше.

 8. 8 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  [quote#6:"cobanmaala"]Защо да не си избираме депутатите мажоритарно , в 200-240 едномандатни избирателни района.[/quote]
  Защото изборите в едномандатен район много по-лесно се купуват - това показват от десетина години резултатите от местните избори (общините по население са горе долу равни на едномандатен район):
  Масово се нацвъкаха местни бизнеспартии, които прокарват техни кметове. Драстичен пример е Дупница, която по този механизъм се превърна в Галевград. И като после местната партия и нейния кмет безобразничат, какво ги заплашва? Ми хората нямали да им гласуват на следващите избори. Кво от туй? Заинтересованите местни олигарси ще сглобят нова бизнеспартия или както напоследък е модерно гражданско сдружение.
  А когато национална партия лъже и краде, на следващите избори избирателят я наказва като я изхвърля от властта - затова никой няма втори мандат от 1990 г. насам.
  Също така никой олигарх не може да си купи цяла национална партия, имам предвид голяма национална партия, която би могла да управлява. Не защото е страшно скъпо, а защото в големите партии има различни лобита, групировки, фракции с противоречащи си интереси. Олигарх или голяма мутра като Алексей може да си купи мъничка еднодневка като РЗС. Която дори теоретично не може нито да управлява, нито да оказва реално влияние върху законодателния процес в парламента.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  [quote#6:"cobanmaala"]Защо да не си избираме депутатите мажоритарно ,[/quote]Защото ще останат само 2 партии ... и големи групи от населението няма да имат представителство. В нормална страна партиите са по интереси = Промер - земеделци, дребни собственици, олигархия /консерватори/, предприемачи /либерали/
  ... докато тук с 200 000 гласа се влиза в парламента - не е проблем примерно да има партия на "таксиджии, бояджии и плочкаджии"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1539 Весело

  Цитат: "В Украйна изготвянето на електронен регистър струваше около 6 милиона евро преди три години. Там избирателите са приблизително 35 милиона. В България цената ще бъде много по-ниска – вероятно около 2 милиона евро ще са достатъчни."

  Наивно и НЕОБОСНОВАНО предположение!
  Тук яйцата на очи /логото/ са за 1,4 милиона, та за цял регистър не ми се мисли....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 11. 11 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#6] от "cobanmaala":

  Изказвате се много предубедено. Мажоритарната система е пробвана многократно в България и винаги е била значително по-лесна за манипулиране. Относно електронния регистър на избирателите - разбирам, че нямате никакъв аргумент.

  Любомир
 12. 12 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Толкова е просто и удачно, направо да се чуди човек защо не е направено вече. Явно това за партийните интереси не е много далеч от истината...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 13. 13 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#10] от "the_flea":

  Напротив, сравнението е много удачно. Равнището на корупция в Украйна е сходно на българското, може би и по-високо. Сега всички знаят цената, знаят и че няма обективна причина да няма електронен регистър - като не броим политическите сметчици, естествено.

  Любомир
 14. 14 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#13] от "Любо":

  Да не се отвличаме, но колко струваше земеделския Фейсбук/скайп? Да питам ли за цената на квадратен метър улична дупка? Затова твърдя, че предположението е наивно!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 15. 15 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#14] от "the_flea":
  Т.е. Ти предлагаж да закрием държавата, понеже може и да има корупция? Хайде малко реализъм, в България се строят и магистрали, въпреки корупцията. Моста във Видин всеки може да отиде и да го пипне с ръка, ако не вярва. Пак въпреки корупцията. И т.н. Важното е да вървим напред, което се и предлага в статията.

  Любомир
 16. 16 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1539 Весело

  До коментар [#15] от "Любо":


  [quote#15:"Любо"]

  До коментар [#14] от "the_flea":
  Т.е. Ти предлагаж да закрием държавата, понеже може и да има корупция? Хайде малко реализъм, в България се строят и магистрали, [/quote]


  Това пък откъде го изсмука, къде го видя? Не предлагам, а предполагам, че ще струва поне двойно....И стига с тези магистрали....в кварталния клуб за жени не приказвате ли...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Прекрасно,ама как самите организатори на хвърковатите чети ще се откажат от манипулациите в самия изборен ден със застъпници,отстъпници,командировани1току що излезли от панделата,автобусите и прочие "важни"за дописване???
  "Десет дни (а може и по-малко) преди избори регистърът се затваря за промени. Дописване в изборния ден няма, така както препоръчва Венецианската комисия. През следващите три-четири дни се получават последните актуални данни и се оформят избирателните списъци в окончателния си вид и на хартиен носител."

 18. 18 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 510 Неутрално

  И това как вади фантомите от списъците, респективно регистъра?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не мислите ли, че МВР и ГРАО ИМАТ ТАКЪВ ЕЛЕКТРОНЕН РЕГИСТЪР??? И "впрягането" му за изборните списъци е въпрос на софтуер за няколко десетки хиляди лева! АМА НЕ ЩАТ комуноидите мръсни...

 21. 21 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#16] от "the_flea":

  примера за магидтралите е, защото те струват примерно 100 или хиляда пъти повече от електронния регистър, па не сме забелязали такава колосална корупция в последно време. Не е апология на ББ. Спокойно.

  Любомир
 22. 22 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#18] от "baly":

  Българите в чужбина с избирателни права са между 800 и 900 хиляди, по официални данни на ГРАО и МВнР. Да ги наричаш поетично "фантоми" не ми се вижда уместно. Тези "фантоми" носят между 1 и 2 милиарда евро годишно на "истинските" граждани в България.
  За да отговоря конкретно на въпроса: електронният регистър е всъшност постоянен избирателен списък, какъвто в момента в чужбина няма (за разлика от България). Регистъра на избирателите следователно ще премахне автоматично "фантомите" - те ще бъдат вписани занапред по настоящ адрес в избирателен район в чужбина, вместо в България, както е сега.

  Любомир
 23. 23 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#20] от "Коки":

  В регистъра на ГРАО, най-често настоящите адреси на българите в чужбина не са посочени. Има различни индикации все пак, че 600 000 българи са посочили такъв настоящ адрес в чужбина - но действително, ГРАО мълчи по този въпрос. МВнР няма никакви данни. Напротив, МВР разполага с подробни данни са движението на населението, част от които са събирани в нарушение на закона (т.е. тяхното събиране не е регламентирано със Закон). Именно на базата на тези апокрифни бази данни на МВР, на последните местни избори, много хора попаднаха в забарнителен списък, без вина . ЦИК бързо осъзна грешката и я "потули" между първия и втория тур, като напълно анулира забранителните списъци. Ама това са подробности за експерти.

  Любомир
 24. 24 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Проблемът ще се реши, когато стане като във Великобритания:
  На избори да гласуват само тези, които са се регистрирали СОБСТВЕНОРЪЧНО, няма значение дали електронно или с подпис. Така в политиката ще вземат участие само живите и активни граждани.

 25. 25 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#11] от "Любо":Кога е била използвана в България ,освен през 1990г? Хвърлянето на приказки "използвана многократно" е най малкото неистина. Наистина изборът за кмет е мажоритарен ,както и за президент. С какво регистърът ще спомогне за подобряването на качеството на депутатския материал? С нищо. Искате в България да правим регистри за всичко- освен този ,който имаме ,да имаме регистър на избирателите , на данъкоплатците , на ползващите здравни услуги и така за всяка система по един регистър.

 26. 26 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#8] от "Вени Г.": В.Г.,първо ,като отговаряш на някого ,натискай бутона "отговор". Купуването на изборите не е такова , каквото си разправяте на мегдана. Примажоритарни избори трябва да се купуват гласовете преди изборите, защото никой не е сигурен в избора в даден район. А сега депутатиге ги купуват на кило - група. И то подбрани от +лидерите" и водещите им офицери. Пак ще се повторя , ако СДС се бе съгласило с мажоритарните избори през 1990година БСП нямаше да ги спечели. А при мажоритарните избори ,каквито са изборите за кмет се видя , че хората гласуват за кметове , които работят за града и общината.Ярък пример за волята на хората е изборът на кмет на Хасково. 4-ти мандат, като последния и Герб с полицията и предишните бизнес партийки бяха против него и пак победи. Не че е идеален. Не е и като гробаря в Пловдив , който да 2 часа през нощта бе назад , а сутринта водеше с 2000 гласа.

 27. 27 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 681 Любопитно

  До коментар [#24] от "ogo": Защо пропускаш ,че изборите в Англия са мажоритарни и когато поискаха преди 2 години да променят системата , хората категорично отказаха. Чърчил е минал през сума ти партии и все е влизал в парламента не защото е бил любимец на партийните лидери и защото е избиран мажоритарно.

 28. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#9:"Shortwave radio LZ1TY"]ще останат само 2 партии ... и големи групи от населението няма да имат представителство[/quote]
  ако са мажоритарни изборите ,твърдиш. Първо, няма да са две, а минимум 3 и третата ще е максимум 7-8 % и от град Кърджали ще има българин депутат, а не какво сега - турчин. Да не говорим, че и турчина може да не е от ДПС. Второ- въпросът не е дали ще са две или три партиите , да са качествени депутатите. Сегашните ги назначават "лидерите" и задкулисните им шефове. Тогава ще избираме не между няколко стада от магарета и калинки с имена пария , а свестни хора. Защо мислиш ,че малките партии няма да имат кандидатури , които са по-добри от тези на "големите" партии.Кажи ми в кой избирателен район ще изберат сегашните партийни лидери и несменяеми депутати? Къде ще изберат Станишев , Костов, Янето и т.н.

 29. 29 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#9] от "Shortwave radio LZ1TY":Когато отговарят на някого, културните хора натискат"отговор".

 30. 30 Профил на felix07
  felix07
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Ееее, много глупава статия !

 31. 31 Профил на felix07
  felix07
  Рейтинг: 476 Неутрално
 32. 32 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 681 Любопитно

  До коментар [#9] от "Shortwave radio LZ1TY": Като гледам , голям си красавЕц. Отговаряш, ама гледаш де не те видят, цъкаш ....Мдаа

 33. 33 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Стана невъзможно и да се следи кой влиза и кой излиза от страната...."
  Това може да го каже или идиот или човек който не е преминавал през граница.
  И такъв човек раздава ъкъл и учи децата ни. Нищо чудно, че хората напускат България.

 34. 34 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#25] от "cobanmaala":

  За последен път мажоритарен избор на парламентарни избори имаше през 2009 г., когато 31 депутати бяха избрани по мажоритарна система. Ако беше гласувал, сигурно щеше да си спомниш. Скандалното обаче не е, че българските избиратели дори не са забелязали ч са гласували по мажоритарна система. Сканданото е, че всички 31 мажоритарни места бяха спечелени от ГЕРБ и ... от ДПС. Ако нямаше мажоритарен елемент на тези избори, ГЕРБ не би спечелил мнозинство, както и няма да спечели през 2013 (по чисто пропорционална система). Впрочем, този експеримент добре илюстрира изненадите, които ни чакат при мажоритарен вот: само две партии една от които е ГЕРБ. За кандидат експертите по избирателни системи, ще напомня че не само в Англия системата е мажоритарна, такава е и във Франция (говорим за парламентарни избори). Вашата работа мога да я характеризирам така: видяла жабата, че подковават коня и вдигнала и тя крак.

  Любомир
 35. 35 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#31] от "kalki":
  Особено твоя коментар, поздравявам те за дълбоката мисъл. Както каза твой колега тук "и затова хората напускат България"

  Любомир
 36. 36 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  Докато има политически интерес от манипулиране на изборите с гласовете на фантомите, никой политик няма да даде държавни пари за въвеждането на електронен регистър!!!

 37. 37 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 476 Неутрално

  "С какво регистърът ще спомогне за подобряването на качеството на депутатския материал? "

  1) регистъра ще изчисти фантомите и ще направи невъзможно, двойното гласуване. Отделно, ще е невъзможно да отидеш и в деня на избора да се запишеш да гласуваш - намаляване на изборните измами.
  2) ще увеличи доверието в честността на избора. Много хора не гласуват, защото не вярват че има полза - смятат че изборите не са честни

  Все едно ме питате, как намаляването на корупцията, ще подобри качеството на живота.

  Хайде, няма да ви убеждавам, че ще спестим пари... Човека цяла статия е написал. Щом смятате, че сте доволни и нищо не трябва да се променя - чудесно. Аз стоя в България по един месец годишно, ще издържа някак си.

  Любомир
 38. 38 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#34] от "Любо":Този "мажоритарен" избор през 2009година е толкова мажоритарен , колкото и "сиренето "без мляко.

 39. 39 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#38] от "cobanmaala":

  Ами нали и аз това казвам. Хората си гласуваха за партии, не за личности. Някои хора тук си правят илюзии и ми дават за пример Чърчил.

  Любомир
 40. 40 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#39] от "Любо":Едно си баба знае ,това си и бае.
  1990 година бяха мажоритарни изборите за 200 депутата , а ако не си разбрал , 2009 година имаше само "мажоритарен елемент" , колкото мляко има в сиренето "Булка". Затова и си гласуваха за партии, т.е хората си гласуваха за Бойко и Доган , а не за партии. Но както и да е.

 41. 41 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Плитичета, експертчета, политолозчета и тем подобна, паразитираща на гърба на обикновения човек измет, няма да изпусне кокала и да се откаже доброволно от статуквото!
  Ще трябва да се отстранят с цезарово сечение!
  Не гласувайте!! Ново Народно събрание, нова политическа система единствено и само в служба на народа!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 42. 42 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 476 Неутрално

  [quote#40:"cobanmaala"]До коментар [#39] от "Любо":Едно си баба знае ,това си и бае.
  1990 година бяха мажоритарни изборите за 200 депутата , а ако не си разбрал , 2009 година имаше само "мажоритарен елемент" , колкото мляко има в сиренето "Булка". [/quote]

  Баба си ти, драги. Много ясно съм ти казла че през 2009 г. 31 депутата се избраха по мажоритарна система. Не съм казал друго, научи се да четеш. Ето още веднъж, ако си ме пропуснал: "За последен път мажоритарен избор на парламентарни избори имаше през 2009 г., когато 31 депутати бяха избрани по мажоритарна система. "

  Любомир
 43. 43 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 540 Весело

  проблем-реакция-решение

  айде тази година електронен регистър - догодина чип...

  смешници

  Je suis дани кирилов
 44. 44 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Не искат....щото ги е страх.........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 45. 45 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Тоя Димитров като го слушаш все едно грао с длето и чук изработва списъците, всеки може да си драска по тях и да рисува пеперуди, кака Цецка бяга напред назад с екслески списъци и се чуди как да сортира имената....

  Активна регистрация по постоянен адрес, по адрес на плащане на данъци и такси от 5 години или временен адрес с престой повече от 6 месеца.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 46. 46 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#8] от "Вени Г.":
  До коментар [#38] от "cobanmaala":
  До коментар [#42] от "Любо":

  Смехотворно е да се твърди, че маж елемент, президентските избори или тези за кмет да се сравняват като маж вот във Франция.
  Маж елемент е по-скоро предизвестие на смесените немски или вотът по листи с преференции.
  Изборите за кмет и президент се извършват по ПАРТИЙНИ листи.
  Във Франция, всеки гражданин с активно право на глас се кандидатира свободно (без депозит, без подписи) и тогава обявява партийната си принадлежност.
  Вени, все едно сега всеки кмет да е местен феодал, подтисник като е толкова лесно да се купуват гласове при маж вот. На изборите от май се говореше, че манипулираният вот представлява някъде около и над 800 000 гласа. Средно трябва да се купят по 25 гласа в 32те района или по 3333 гласа за депутат. При маж вот трябва да се вземе 51% на първи тур и при средно 28 000 избиратели в 240 маж района, ако се подпомогне вота само с 20% купен вот (говори се, че е толкова в момента), това прави 28000х0,51х0,2=2856 гласа за депутат. Ако упражнението трябва са се повтори за втори тур (избирателната активност обикновено е по-висока), трябва да се купят 2х2856. А ако се въведе и активна регистрация 6 месеца преди вота, трябва да се купят 3х2856 гласа = 8568
  Практиката показва, че точно сега партиите са групировки.

  Ясно е, че пак се гласува за партийци и че партиите няма да изчезнат, а по конституция политиките се водят от партии, не от граждански движения на пенсионерите, зелените, пембените....
  Във Франския парламент има две големи групи, екстремистката Лъо Пен вкара само двама депутати, без нея самата разбира се, и още 10ина други с различна "чувствителност".

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK