Токът няма да поевтинее с прокурорски проверки, показни акции и одържавяване

Карикатура на Иван Кутузов от януари 2011г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от януари 2011г.Отлаганите с години реформи в енергетиката тази седмица избухнаха в лицето на управляващите. Те, както обикновенно, първо се оправдаха с предишните, след това махнаха под фалшив предтекст шефа на енергийния регулатор, а след това по изпитания (и доказано непродуктивен през годините) метод пуснаха прокурорски проверки на ДКЕВР и Агенцията по приватизация и разпределителните дружества, проверки на Държавната финансова инспекция, назначиха нов човек с кредит на доверие 20 дни (!?!) да започне да оправя батаците. Струва ми се обаче, че тази паническа реакция на недоволството от високите сметки едва ли ще прикрие видимото управленско безсилие в енергетиката, а пък съм съвсем
сигурен, че


няма да доведе до намаляване на цените на електроенергията


Вина за случващото се имат, разбира се, и предишните правителства, но ГЕРБ ще пострада като последена най-силно, а и казусът е изключително показателен за последиците от липса на реформи и принципно управление и ефективен контрол в този, трябва да призная, може би най-сложен сектор на икономиката.
Къде всъщност сбърка правителството


Никъде конкретно, то просто запази статуквото в системите на ценообразуване и на енергийния микс, като прекрасно знаеше, че този разходозависим модел далеч не е нито най-справедливият, нито
най-евтиният, но се надяваше и в този сектор да мине между капките без сериозни реформи. Уви, номерът със снишаването не мина, и управляващите ще си понесат последиците, включително и на идващите избори.


Трите неща, които поне аз забелязах да са направени бяха - доста силовото и за сметка на инвеститорите намаляване на изкупните цени на енергията от възобновяеми източници, начало на изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави и продажбата на остатъчните миноритарни държавни дялове в ЧЕЗ и ЕВН. Това обаче се оказа недостатъчно.


Какви бяха обаче обещанията в началото на мандата, повечето чинно записани в програмата на ГЕРБ: 


- закриване на БЕХ или алтернативно пускане на част от БЕХ на борсата;
- разнообразяване на енергийните източници с цел намаляване зависимостта от Русия;
- приоритетна подкрепа на инвестициите във ВЕИ;
- либерализиране на пазара с цел интеграцията му в Европа;
- засилване на капацитета и независимостта на енергийния регулатор;
- осветляване на дейността на държавните дружества в сектора 


Всеки сам може да си отговори какво беше обещано и какво на практика е изпълнено, отговорът поне за мен е кристален - и БЕХ си е държавен и ползата от него е силно под съмнение, и регулаторът не е по-независим и по-компетентен, и пазарът не е либерализиран, и държавните дружества не са станали повече прозрачни и ефективни.


Какво трябва да се направи


Всъщност изпълнението на доста смислените предизборни обещания от програмата на ГЕРБ щеше да свърши добра работа, проблемът е, че не беше сторено, а и вече е късно.


Вторият поне според мен фактор за успех на реформите в сектора би бил изграждането на някакъв базов консенсус между политическите сили какво да се прави и какво не, защото в момента чак не ми се мисли какво би станало, ако се възобнови АЕЦ Белене и се одържавят ЕРП-тата, както искат БСП и националистите.


Каквото и да е следващото правителство, то трябва много смело и въпреки натиска за запазване на статуквото в енергетиката (под който натиск ГЕРБ се пречупи) да реформира сектора.


Иначи и газ да се открие в Черно море, и Газпром да свали с още 20 % цената на газта, енергията ще продължи да поскъпва и да удря както гражданите по изтънелите от кризата лични финанси, така и компаниите, да прави производството ни неконкурентно и да държи България там, където е и в момента - на дъното.


Бисер Боев е собственик на "Месо, деликатеси и вино". Той е бивш изпълнителен директор на "Икономедиа". 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Тока не ми е скъп, скъпи ми излизат далаверите на ЕРП-та, НЕК, БЕХ, ГЕРБ, БСП и т.н.

 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Гневно

  ГЕРБ е виновен, няма какво да се изплъзва тъй плоско. Какво ще ни мамят тука с бесепета-месепета, имат мнозинство и като е "лош закона" да са го пре=оменили. Какво се праят на ударени, техната....

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Нека да разкрият кои са тия 5% Физически лица - червени хрантутници. Дружествата са публични и акциите също. Срещу $25 може да се получи официално.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 4. 4 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво на автора, много точно кратко и ясно !!!
  Тази далавера с цените е нещо страшно, и тези ерп-а са страшни паразити на нашия гръб!

 5. 5 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Гневно

  Нищо няма да направят,нито те,нито следващите.Всички са на яслата!!

  rock n' roll is king!
 6. 6 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Тока въобще няма да поевтинее! Както и всичко останало в България. Яка ни гърбина!!!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 7. 7 Профил на Neli27
  Neli27
  Рейтинг: 8 Гневно

  Тази мантра за либерализация на пазара я слушахме и от Иван Костов в един от новинарските блокове - либерализирахме пазара на мобилни телекомуникации, и цените паднаха... ДА, но много услужливо забрави да спомене че цените паднаха под натиска на европейските структури, а за енергията такъв натиск НЯМА. В България на практика няма пазар, а винаги може да се реализира картелно споразумение - нали проверяваха Лукойл и другите играчи на пазара на горива и нищо не излезе.Истината е в прозрачност на договорите и ясни правила, пълен контрол и преразглеждане на договорите с разните Марици, фотоволтаици, когенерации и др.п. Не виждам защо в градовете и селата, където няма топлоцентрали да субсидираме парното на шепа останали. Като искат да произвеждат скъп ток - да си го реализират на исканите от тях цени но не в България, а не тока от Козлодуй да се изнася на смешни цени, а ние да плащаме космически сметки.

  Memento mori.
 8. 8 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Тази тема е толкова глупава, колко е глупав т.н. местен народ, - краден, лъган и манипулиран от какви ле не мизерници - ДС, политици - всички до един рубладжии и руските им братя.
  ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В ЦЕНАТА НА ТОКА, ПРОБЛЕМЪТ Е В ДОХОДИТЕ НА НАРОДА!
  Цената на тока е функция от многолетната, престъпна продажност на управляващите, които в едно с репресивните структури са изградили организиран, престъпен картел за геноцид на Българите - в това е проблемът, а токът или цената му са само брънка от робската ни верига!

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  [quote#2:"Митко Василев"]и като е "лош закона" да са го пре=оменили. Какво се праят на ударени[/quote]

  Защо говориш глупости, рано сутрин! БСП СА ВИНОВНИ ЗА ВИСОКАТА ЦЕНА ТА ТОКА, ЗАЕДНО С КОСТОВ И КУНЕВА! Как според теб се променя закон, след като са податени стотици заявления за присъединяване към мрежата, ПРИ УСЛОВИЯТА НА ПРИЕТИЯ ОТ БСП ЗАКОН? Ако отменят закона и не ги присъединят, ще трябва да плащат пропуснати ползди!

  АМАН ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕВЕЖИ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  [quote#8:"marquis"]Тази тема е толкова глупава, колко е глупав т.н. местен народ, - краден, лъган и манипулиран от какви ле не мизерници - ДС, политици - всички до един рубладжии и руските им братя. [/quote]

  Има такъв момент. Това е новата мантра на десетилетието, също както през 90-те мантрата беше за спасение чрез връщането на руските пазари, арабските пазари на оръжие и възстановяването на ТКЗС-тата. Като между другото, и сега никой не им забранява да го направят, само където кандидати няма...

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 11. 11 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ограничаване и регулиране на монополите,ликвидация на картелите, както и за насърчаване и подпомагане на дребния и средния бизнес са стандартно неизпълнявани от никого популистки обещания,кито дават и социалистите преди конгреса си-дано ме опровергаят.
  http://yphalachev1.blogspot.com/2013/02/blog-post_16.html

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Всъщност тока ще поскъпва докато не догони европейските нива (или някой не открие перпетум мобиле в енергетиката) !

  Лошото е ,че доходите са замръзнали заради мантрата финансова стабилност , а честно казано не знам дали няма да е още по лошо ако и теглим един сиктир и скочим във финансова разпуснатост!!!

 13. 13 Профил на Neli27
  Neli27
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "cinik":

  Между другото толкова мразените от Вас ТКЗС-та станаха кооперации, при това доста успешни. Майка ми си даде земята за обработка при един от местните феодали, взема жълти стотинки рента и не може да развали договора си по простата причина че е заверен пред нотариус и не и е връчен, а читавите кооперации дават двойно по-голяма рента за обработваната от тях земя.

  Memento mori.
 14. 14 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#4] от "qwweee":
  И какво браво? Критикува , както всеки си критикува, но нищо смислено не предлага!

 15. 15 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  " Тези хора плюят в лицето на България. Това нещо се случва в центъра на Европа. Нещата, които са ставали в Русия през 90-те години, тези хора се опитват да направят сега в България“"
  http://offnews.bg/index.php/151266/petrol-izigrali-kirsan-ilyumzhinov-s-aktsiite

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#12:"SS"]Лошото е ,че доходите са замръзнали заради мантрата финансова стабилност [/quote]

  Хем са замръзнали,хем се изземват по безобразен начин за щяло и нещяло-основно за административен конфорт.Когато ни уври главата и палачинката се обърне,почти половината законодателство е нужно да бъде изринато на сметището,нещата да се опростят максимално,а срещу армията на държавните чиновници,която ще залее улиците да бъде хвърлена полиция или редовна армия.Това безобразие трябва да бъде прекратено рано или късно,колкото и да боли.

 17. 17 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Далаверите в ЧЕЗ
  Време е вече, да поместваме факти и материали с които разполагаме, така ще покажем, че няма да спрем да изобличаваме, докато подлеците, като описаните ръководители, са сред нас! Бъдете сигурни, че има кои да се интересуват от нашите материали, и рани или късно всеки ще получи заслуженото си!
  http://energeticite.bulboard.com/1-vt18.html

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 18. 18 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Това, че тока няма да поевтинее с полицейски проверки и управляващите искат да пуснат малко прах в очите за да тушират недоволството е факт.
  От друга страна
  "- закриване на БЕХ или алтернативно пускане на част от БЕХ на борсата; <- Това не е ясно как ще доведе до намаляване на цената.
  - разнообразяване на енергийните източници с цел намаляване зависимостта от Русия; <- това ще увеличи цената
  - приоритетна подкрепа на инвестициите във ВЕИ; <- Ще увеличи цената
  - либерализиране на пазара с цел интеграцията му в Европа; <- със сигурност ще увеличи.
  - засилване на капацитета и независимостта на енергийния регулатор; <- не е ясно какво е имал автора ... нали предишната точка либерализирахме търговията? Какъв за бога засилен регулатор?!
  - осветляване на дейността на държавните дружества в сектора " <- не е ясна ползата

  От предложените мерки няма нито една, която да води до намаляване на цената! Има няколкоко със спорен ефект и горе-долу половината ще доведат до оскъпяване.
  Истината е, че токът в БГ е евтин в европейски мащаб и колкото е по-отворен и нерегулиран, толкова повече ще расте.
  Истинският проблем са доходите на хората, те обаче рефлексират единствено на първичен дразнител (топло, студено, слакод, кисело) и протестират за простотии, които няма шанс да се сбъднат(поевтиняване на тока). За сметка на това не протестират за мизерните доходи, ама там отговора на управляващи е лесен - прости сте, за това сте бедни, което в някаква степен е така, но все пак ако се бориш с несъществуващ проблем рискуваш да спечелиш несъществуваща победа.

 19. 19 Профил на Neli27
  Neli27
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "vjacho":

  Че законодателството не е читаво е ясно - всички управляващи до сега сами си го признават. Няма закон, който да не поправян, допълван, изменян и членове и алинеи от него отменяни Н-на брой пъти, което пък говори за качеството на законодателството и на самите ни законодатели и законовносители.
  А мантрите за либерализация, конкуренция и свободен пазар, производителност та труда ги гледаме и слушаме от мнооого години, но подобрение в качеството ни на живот няма.
  Нали трябваше като дойдат великите чужди инвеститори да дойдат и със съответните стандарти, заплащане на труда и т.н.
  Нека ми каже някой дали продавачката в Кауфланд, Карфур, Пени, Лидл или служителите в банките ни работят по-малко от колегите им в другите филиали в Европа, но възнагражденията им са в пъти по-ниски. За цените в тези вериги да не коментираме - като във съответните им филиали са, да не говорим че имат и доста позиции с по-ниски цени, отколкото тук.

  Memento mori.
 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  ГЕРБ преписа за да не кажа открадна предизборната програма на Синята Коалиция но като истински милиционер - комунисти правят всичко точно наопаки въпреки постоянно набиване на канчето от страна на Европейският Съюз.
  От Брюксел трябва да хванат здраво по - дебелата тояга понеже по нашенско сегашните управници от друго не разбират.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 21. 21 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#16] от "vjacho":
  Вячо чиновниците са малкото зло , ако бяха само те с мед да ги намажеш - те все пак си плащат тока !
  Всъщност истинската истина ще излезе наяве ,когато в дългите половин метър касови бонове от енергото добавят една графа (която не знам защо крият) ! Задай си въпроса от 1 000 000 роми,цигани,мангали както искаш ги наричай - колко съвестно и чинно си го плащат,колко го крадат и им се разминава(в това число и жицата ,която също се калкулира от дружествата в нашите сметки), колко ги хрантути държавата чрез разни енергийни помощи !!! А ? Колко % от сметките ни ги калкулират поради тази причина но не ни го казват? Щото това ще взриви държавата !!!

 22. 22 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тезата на автора не е издържана. Разпределнието не подлежи на либарализация, защото "жицата" е само една и собственикът й ще иска винаги такса за поддръжка и да си върне инвестицията. Но ако е държавна, след като се изплати инвестицията, тази част от цената на услугата МОЖЕ да изчезне и съответно да падне цената.
  Но ако е частен, няма причина да се отказва от прихода, защото целта е печалба, а не само предоставяне на услуга (ако е държавно). Алтернатива е, ако собсвеник им са пенсионните фондове. Тогава парите ще се въртят в интерес на тези които плащат, а не да се източват навън!

 23. 23 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1141 Весело

  До коментар [#20] от "Танас": [quote#20:"Танас"] ГЕРБ преписа за да не кажа открадна предизборната програма на Синята Коалиция но като истински милиционер - комунисти правят всичко точно наопаки[/quote] Затова герб са на нож със Синята коалиция. Самото присъствие на СК на политическата сцена постоянно напомня на мильовците, че не са никаква дясна партия, а най-обикновена шайка от крадливи, нагли, безпросветни, милиционери

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 24. 24 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  защото в момента чак не ми се мисли какво би станало, ако се възобнови АЕЦ Белене и се одържавят ЕРП-тата, както искат БСП и националистите.
  -----------------------------------------

  От статията не пролича да си мислил за каквото и да е! Не, че очаквам отговор, но какво би станало освен държавата да спечели пари?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 25. 25 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Дали да се одържавят ЕРП, или не, аз не знам. Има обаче доста въпроси, на които няма ясет отговор. Например защо над половината от сметките са някакви утежняващи такси? Колко пари изнасят годишно от страната? Какви инвестиционни ангажименти са поели и какви инвестиционни ангажименти са изпълнили? Защо се влошава качеството на услугата при нескончаемо вдигане на цените? Искат и ново увеличение:
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1748571
  В същото време масово електроуредите в домакинствата са повреждани, гръмнаха и трансформатори, помним и какво се случи в Слънчев бряг преди 2 години.
  Да намалим енертийната зависимост от Русия, но как, ще дупчим за шистов газ ли? Около този метод има въпросителни, а има и съмнения за натиск и в тази посока. Зелени енергии?
  http://www.darikfinance.bg/novini/78911/%D6%E5%ED%E0%F2%E0+%ED%E0+%F2%EE%EA%E0+%F9%E5+%F1%EA%E0%F7%E0+%E2%F1%FF%EA%E0+%E3%EE%E4%E8%ED%E0+%F1%EF%EE%F0%E5%E4+%C5%C2%CD
  Крайно време е да излезе истината, самата истина и цялата истина.
  http://agroplovdiv.bg/1920/истински-лъжи-по-бнт-печалбата-на-3-те-е/
  http://blogadir.comyr.com/2013/01/06/на-кожодери-пари-не/#.UR8u5paJsUR

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 26. 26 Профил на spout
  spout
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Доходите са ниски, просто ножа е опрял до кокала,народа е гладен и беден притиснат от данаци БАНКИ и други СЪБЕРАЧИ НА ВЗЕМАНИЯ.Няма ясна политика за постепедно нарастване на доходите и доближаването им постепедно до минималните доходи до Европейските, данекажа че в Турция минималната заплата е 800 лева и със 800 лева може спокойно да приживява едно 4 члено семейство.На народа му писна да го управляват некадърници и нагледци който нямат срам от Народа и страх от Бога.Просто народа му писва и въстава .

 27. 27 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#23:"DrAvalanche"]Самото присъствие на СК на политическата сцена постоянно напомня на мильовците, че не са никаква дясна партия, а най-обикновена шайка от крадливи, нагли, безпросветни, милиционери[/quote]


  За това с бюлетината на СК на изборите... Всяка друга, прелива свежа кръв във вените на милиционерщината...

 28. 28 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#9:"lz2"] Как според теб се променя закон, след като са податени стотици заявления за присъединяване към мрежата, ПРИ УСЛОВИЯТА НА ПРИЕТИЯ ОТ БСП ЗАКОН? [/quote]
  Вие будисто-комунисто-милиционерите защо не почнете да мислите, преди да говорите.
  Как се променя закон? Ами както го променихте 2012 година Ама първо трябваше да напълните Цецо, Кумецо, Бориславова и другите будисти с пари. Затова не го сменихте 2009 година, като взехте властта.
  Зверски много сте нагли. Малко остана да ви търпим.

 29. 29 Профил на gelethian
  gelethian
  Рейтинг: 559 Неутрално

  На пръв поглед (като цена на 1 киловат час) ел. енергия токът в България е най-евтин в Европа. Като се сложат отгоре всички загуби, кражби, такси, ДДС върху таксите (?) и най-накрая всички надписвания и своеволия от страна на ЕРП-тата, цената не става вече толкова ниска. Ще дам само един пример - масово ЧЕЗ отказват или забавят прехвърлянето на партидите на нови абонати към битови такива, за което прибират 30% отгоре без никакво законово основание. Друг пример са присъединителните такси, за които удобно се мълчи, но всъщност са изнудване в най-чист вид и съвсем не са ниски. Държавните органи не предприемат никакви действия за да контролират поведението на ЕРП-тата. Обобщение: ако държавата си вършеше работата да контролира ЕРП-тата и имаше ефективно правосъдие, така че да се намалят кражбите и своеволията, цената на тока щеше да е ОК. Сега не е!

  Alea iacta est!
 30. 30 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#21:"SS"]Колко % от сметките ни ги калкулират поради тази причина но не ни го казват? Щото това ще взриви държавата !!![/quote]

  Да,това е така.Допълнителните такси свръх потребената енергия са нараснали с 231 % за 4 години.ЕРП-тата са приели да ги събират,но събрали-несъбрали,те ги превеждат към държавата.Национализират ли ги,ще продължат да го правят в още по-големи размери.

 31. 31 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#19:"Neli27"]А мантрите за либерализация, конкуренция и свободен пазар, производителност та труда ги гледаме и слушаме от мнооого години, но подобрение в качеството ни на живот няма. [/quote]

  Естествено че само с гледане и слушане на нещо,което реално не се случва,няма как да се разбере какви са му възможностите за подобряване на качеството на живот.

 32. 32 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Че няма да поевтене тока -няма , но поне да не поскъпва в следващите поне 3 години . И за да не поскъпва електричеството то нека тези от ЧЕЗ ....си направят собственна " полиция" ( Нещо от този род ) и да отрежат всички които не си плащат сметките и то тъй да отрежат ,че да не могат да се включват сами .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 33. 33 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#12] от "SS":

  Финансовата разпуснатост я видяхме 96-97ма и на мен ми стига.
  Някои направиха милиони а останалите го платихме с лихвите.

 34. 34 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#8:"marquis"]ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В ЦЕНАТА НА ТОКА, ПРОБЛЕМЪТ Е В ДОХОДИТЕ НА НАРОДА! [/quote]

  Напълно си прав, но има и някои детайли: 1) безумните далавери и такси, които оскъпяват тока 2) робството че не можеш да се откажеш от топлофикация

  Видях с очите си сметка от 111 лв. за ток, в апартамент където се стои на студено и ел. печка бе пускана само по-празниците (24, 25, 31 декември и вечерта на 1 януари).

 35. 35 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 718 Весело

  [quote#9:"lz2"]Как според теб се променя закон, [/quote]
  С АКЪЛ и воля!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 36. 36 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#28:"outside"]Ами както го променихте 2012 година[/quote]

  Ало, през 2012 г. герб взеха специално разрешение от международното положение за да променят закона, дотогава папата не даваше.

  Точният въпрос е кой се възползва и се върза на високите цени и дали това са хора от БСП или само и изключително от герб и такива платили на герб?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  [quote#4:"qwweee"]Браво на автора, много точно кратко и ясно !!![/quote]
  Аз пък мисля че са общи приказки. Не е казано най-важното - тока е скъп и ще продължи да поскъпва.

  Скъп е защото заплатите ни са много ниски. В абсолютна стойност тока ни е най-евтиният в ЕС но приведен в покупателната ни способност в ЕС ние можем да си купим най-малко ток със заплатите си.

  Ще продължи да поскъпва защото от тази цена надолу няма как, има си разходи. Защото АЕЦ-Козлодуй с ниската си цена на тока която криво-ляво компенсираше високата цена на тока от останалите централи вече е към края на проектният си ресурс. Тепърва ще се мисли как да се удължи срока на реакторите което също ще иска пари. Ами ако /пази боже/ не разрешат удължаването? Направо рухваме. Пък и това удължаване на срока няма да е без пари, седмият реактор също ще иска пари. Квотите за ток от ВЕИ със свръхскъпият им ток който ЕС иска от нас ще растат а това са пари, много пари. Въглеродните квоти на тока от въглищните ни централи където все още минаваме с безплатни квоти...

  Всичко това иска пари. Безкрайно наивни са всички които се надяват за намаляването на цената на тока и всеки който го обещава просто си гони някакви политически интереси.

  Лъжат ви с национализирането и други подобни което е просто преместване на проблема от единият джоб в другият. Решението е увеличаването на заплатите но Дянков се вчепкал в макроикономическата си стабилност и не ще да мръдне. Ще стане като в приказката за Настрадин Ходжа, тъкмо научил магарето да не яде и то умряло.

  Няма да го видите това увеличаване на заплатите защото то директно бърка в джоба на тези които управляват България - олигарсите. И защото не разбирате това за да си го поискате.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#14] от "SSmart":

  Не само това. Много гнусна статия. Авторът се опитва да ни обясни като на овце, че ние нищо не разбираме и решението на проблема не са протестите. Ш**** свини, докога ще ни хвърляте прах в очите, като ни лъжете, че не ЕРП-та са виновни за високата цена на тока. Сорри, но те са и е време те да си ходят.

 39. 39 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 388 Весело

  Бисер Боев ми е любимият автор. Впечатлен съм от ерудицията му.
  Тоя път нещо за пушката и "театралния критик Станиславски" няма ли?
  Можеше да вметне нещо от сорта на: "Както е казал музикалният критик Маяковски, комунизмът е електрификация плюс съветска власт"

 40. 40 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#39] от "Руританец":

  Според мен любимия ти автор си е продал задника на мафията, контролираща бизнеса с електричеството

 41. 41 Профил на tt60
  tt60
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До к-р ,,9''.А бе Вие и в събота ли работите!? Сигурно ви плащат извънредно да си ръсите глупостите и в почивни дни!

 42. 42 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#37:"Fred"]Решението е увеличаването на заплатите но Дянков се вчепкал в макроикономическата си стабилност и не ще да мръдне. [/quote]

  +++Абсолютно правилно.Бих добавил увеличението на доходите,а не изземването им от правителството.Разтоварваето на доходите от правителствени вземания-директни и индиректни.

 43. 43 Профил на string12
  string12
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Протестът е майка на мизерията. Нещат които пишете са несериозни. ЕРП-тата вземат 9% от цялата сума. С тях си правят инвестициите в мрежата , трафопостове, подстанции и поддръжка. Намалете си с 9% сметките и ше видите, колко ще плащате, ако тях въобще ги няма(макар това да не е възможно).Като ви е виновен Борисов не го избирайте на вота. Дайте властта на СЕРГЕЙ и ДОГАН БЕЙ. И чакайте зеления хайвер. Всеки народ си заслужава управниците.

 44. 44 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Ще поевтинее. Просто защото това не е свободен пазар, а е регулиран от държавата. Електроразпределителните дружества са се разпрострели в разходите си и ще ги свият, за да не им вземат бизнеса... Така че ще може да се смъкнат няколко процента или поне дълго време да не се увеличават цените.

  Относно производителите - и тях може да се опита държавата да ги натисне, но там е малката част от цената на тока.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 45. 45 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Истинския проблем са ниските доходи, които у нас са замръзнали от няколко години, защото управлява икономически некомпетентно правителство. Хората протестират поради невъзможността да си платят сметките. Скоро ще излязат на улицата да протестират и срещу високите цени на храните, защото ще започнат да гладуват. От години доходите не мръдват, а цените растат, човешката поносимост има граници.

 46. 46 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  Бисер Боев е собственик на "Месо, деликатеси и вино". Той е бивш изпълнителен директор на "Икономедиа".

  Интересно де ги намирате все такива "експерти"?
  Утре да очакваме мнението на някой енергетик по въпроса с конското месо ли?

  Знанието е сила, информацията - власт
 47. 47 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#24] от "др. Иванов":А ако отказаните реактори в Белене се посроят в Козлодуй,но единствено и само от американски компаний,то цената на тока тутакси ще падне ? Ако е така,то аз ставам още днес редовен член на ГЕРБ. Но трябва да ми се обяси защо при АЕЦ в Белене,построена от Русия,цената на тока няма да падне, а ще падне ако строежа е в Козлодуй и е от САЩ ? Обясни ми го с факти,изчисления,числа,а не с твърдения без факти и със заявявани политически пристрастия,които нищо не доказват,а само казват!

 48. 48 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2589 Весело

  Пада Бойко, идват ония дето ги е родило червеното знаме, в комбина с дървосекачи и тютюнджии, алтернатива никаква, СДС се самоунищожи, а малките партии са сателити на някого.
  Какво се случва? Нищо, уверено вървим към дъното, а като си пусна евроспорт виждам лъскавите табели на E.On, Enel, Vattenfal, RWE, т.е. тях ги има със или без бизнеса им тук, нас ни няма.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 49. 49 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Цената на тока няма да намалее и с идеологии. Още пъ-малко - с либертарианщини.
  Боев не ни казва обаче, че в цената на тока се крият едни успехи на частниците, които директно ни грабят.
  Боев лъже. По идеологически причини и с идеологически мотиви.
  Да погледнем отчетите на ЧЕЗ.
  http://www.cez.bg/edee/content/file-other/bulgaria/investors/cez-electro-ifrs-2009-bg.pdf
  http://www.cez.bg/edee/content/file-other/bulgaria/investors/electro/finansov-otchet-4q-2012/finansov-ot4et-4q.pdf
  Има един ред в отчета за приходите и разходите - "разходи за разпределение", който при съпоставяне по години води до извода, че частникът мами и краде като циганин в черешова градина.
  Добре е да се запознаем и с методиката на ДКЕВР по ценообразуването, та да разберем, защо ЧЕЗ така дашно калкулират в "разходите си" това перо. И кой получава парите от „ЧЕЗ Електро България” АД( http://www.cez.bg/bg/za-nas/kompaniite-v-balgariya/chez-elektro-balgariya.html ), които то "разходва" за "разпределение"
  Парите ги получава ЧЕЗ "Разпределение" ( http://www.cez-rp.bg/bg/za-nas/firmen-profil.html )
  Е, не е зле да се погледне и отчета на тези юнаци, за да разберем защо частниците трябва да бъдат изхвърлени от тази сфера: http://www.x3news.com/download/?id=191175

  Ecrasez l’infâme
 50. 50 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Пак мантрата за перманентната реформа на юдея Бернщайн. Зарибеният с либерални книжки интелегент жажда Спасение , идещо от Пазарните Сили, но все некой пречи.
  Познавателната стойност на матряла в економически аспект не надвишава предишни трудове на автора, призоваващи за мощна държавна подкрепа и стимули , че да се юрнем презглава в "свинския цикъл" и забогатеем. Основната аксиома там беше неизбежното и непрестанно поскъпване на свинското.
  Ако погледнем постфактум картинките примерно на http://www.pig333.com/markets_and_prices/netherlands-montfoort_4/ , или http://www.pig333.com/markets_and_prices/poland_84/ , ще се усетим, че на повервалите на предишния фючърс и мощно инвестирали в свинки в средата на 2012 , сега от Алфа банк щяха да им провождат съдебни изпълнители.

 51. 51 Профил на wing
  wing
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#48:"Consumer"]Пада Бойко, идват ония дето ги е родило червеното знаме, в комбина с дървосекачи и тютюнджии, алтернатива никаква, СДС се самоунищожи, а малките партии са сателити на някого[/quote]
  Еми..ще ги изритаме и тях - докато дойде на власт някой, който може да смята добре. В математиката цвят няма. иска се само акъл. Всеки човек в България, ей сега да го попиташ, ще ти изброи хората, които могат да смятат..и могат да изведат България от Дянковото тресавище.

 52. 52 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дааа! На барикадата ГЕРБ са сами, застъпва нова платена смяна клакьори, с рейтинг около 0-та!
  За мене истината е, че и заплатите са ниски, но и нищо не се прави за подобряването на услугата и за нейното реално поевтиняване! Продажбата на пакетите от ЕРП-тата бе грешка! Така там стана съвсем тъмно и неизвестно какво се прави!
  Трябва да си зададем и въпроса, каква е печалбата на тези дружества, реална ли е или има много такава, скрита в разни дъщерни фирми под изпълнители и аутосорсвани дейности!
  Другото необходимо е, да се вземат договорите за приватизация и точка по точка да започнат проверки и се налагат драстични глоби/ говоря за десетки и стотици милиони/, което да доведе дружествата до ръба на оцеляването и те доброволно да поискат да си продадат обратно дяловете на държавата! Да се ограничи и тяхната печалба до не по-вече от 2-3%, което за този обем на постъпления и оборот е по-вече от прилично и достатъчно!

 53. 53 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Цялата беря е че в България действат чужди монополи, които никой няма волята нито желанието да разбие. Те нарушават всички възможни закони и могат да бъдат съдени, антимонополните глоби на ЕС са жестоки, но срещу съответните комисионни всички, от които зависи това си затварят очите.
  Въпросът не е дали ЕРП-тата ще бъдат частни или държавни
  Въпросът е:

  1. Да бъдат български, за да остава печалбата в България, а не да се изнася.
  2. Да спазват закони и условия, които да са изгодни на държавата и народа, а не на частни и/или чужди интереси.
  Другата беля е, че за АЕЦ Белене вече авансово са похарчени едни 2 милиарда, заради което НЕК е доведена почти до фалит, отделно за едни прослойки на населението доставката на тока е "невъзвратима загуба" и всичко това се начислява на сметките на редовите платци.
  Не искам даже и да си помисля, какво ще настане, ако Белене започне наистина да се строи.
  Затова, което и правителство да дойде, ще трябва по спешност да се земе със следните проблеми:
  1. Прекратяване веднъж завинаги сагата с Белене.
  2. Решаване на въпроса с ЕРП-тата, така че от тях да печели България и да се спре източване на капитали извън страната
  3. Решаване на въпроса със заплащането на тока - сиреч всеки да си плаща каквото е потребил, без изключения.
  Всички останали мерки и енергийни ефективности са за цвят на картината.
  Иначе го очакват камъни и гладни бунтове.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 54. 54 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 660 Гневно

  До Прокопиев и шибаните му модератори- КОГА ЩЕ ВЪРНЕТЕ МИЛИОНИТЕ, КОИТО ИЗТОЧИХТЕ ОТ ВСИчКИ НАС?

 55. 55 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1640 Весело

  Така е, няма да се промени нищо само с показни акции, прокурорски ЗАКРИЛИ и Предплатени проверки.

  Ще трябва да следва и радикално действие.
  Ще се оправи с ЕКСПРОПРИАЦИЯ НА ПРИВАТИЗАТОРИТЕ!
  Ще стане със скъсяване на някои с по една глава!
  Ще стане с Преразпределяне на прекалено натрупаното богатство.
  Независимо как.
  Просто олигарсите, мутрите, милиционерите и техните слуги политиците на прехода СИ ОТРЯЗАХА КЛОНА.
  Българската мафия с помоща на братските си мафии от глобалния север успя да се самопобеди.
  Кланицата е въпрос на време!

 56. 56 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 497 Неутрално

  По лош от държавния монопол е частния монопол. Доходите на хората са ниски. Няма контрол и истински държавен контролен орган. Изкуствено се стимулира "зелена енергия" произвеждана от "наши хора". Какъв пазар, какви пет лева в Бг? Поздрави.

 57. 57 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Цената на бензина за месец януари в бензиностанциите на "Шел" в Германия са около 1.5 Евро/литър:
  http://www.shell.de/products-services/on-the-road/fuels/fuel-pricing/current-prices.html

  а в България колко са? 3.00 лева?

  За за тока в Германия мога да кажа, че е 0.25 евро/кват час, т.е. тока да се вдигне двойно в България и става на световни цени. Тогава да видим какво ще каже правителството, а?
  Да добавя, че цените на хранителните продукти от първа необходимост в Германия (конкретно в "Лидъл" са равни или по ниски от тези в България, а заплатите/доходите май доста се различават.

  И какво се казваше в оня виц: "Попитали радио Ереван: Има ли живот на Луната? То отговорило: ... и дори на Луната не може да се живее".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 58. 58 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2442 Весело

  [quote#13:"Neli27"]а читавите кооперации дават двойно по-голяма рента за обработваната от тях земя. [/quote]
  И колко дават "читавите кооперации" ? 2-3 щайги с олио (веднъж така ми се изплатиха)?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 59. 59 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Да е жив и здрав ЕС, та насила да ни наложи правилата! Тия нашите няма да направят нищо!

 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Много думи за да се припомни простичката прастара масима:

  Когато си чук - подхождаш към всички проблеми като с пироните

 61. 61 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Ей тука човека го е казал много по- кратко и по- хубаво - http://www.investor.bg/news/article/12481/webslices/

 62. 62 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#49] от "Graf":

  ++++++++++++++++++++++++++
  Благодаря за ИЗКЛЮЧИТЕЛНО АРГУМЕНТИРАНОТО и ДОКУМЕНТАЛНО ОБОСНОВАНО твое мнение...
  Малка приятелска забележка, бъркаш откровената НЕГРАМОТНОСТ и социално-политически цинизъм с "лъжа".
  Т.н. "автор" преди време смело ни заяви, че великия създател на актьорския "метод на Станиславски", театрален постановчик, продуцент и създател на МХАТ е "театрален критик" и даже му преписа прочутата драматургическа формулировка за " пушката на стената...", която все пак е на близкия приятел на К.С.Станиславски, не по-малко великия драматург, чието име ВИНАГИ стои до тези на Шекспир и Ибсен,
  скромния провинциален лекар Антон Павлович Чехов. Нали се сещаш, че няма смисъл да търсим под вола теле........
  Всъщност мерките които се предлагат в мат'рялченто са нищо повече от медийни мантри и безсмислени палиативи. ОЧЕВАДНО Е, че сме подложени на брутален , чисто нео-колониален обир, и плащаме с мизерия,бедност, безработица и унижения, жизнения стандарт на някой наши "приятели" в немския ЕСсср, а туземната мутро-чалго администрация имитира дейност и не желае да изпълнява задълженията си, които са и вменени от националното законодателство. Ясно е, че е жизнено нужно, просто животоспасяващо нужно, да се тръгне към съвсем друг тип, икономическа, финансова, социална вътрешна и външна политика, колкото и това да не се харесва на Берлин и немската администрация в Брюксел и то, абсолютно безкомпромисно.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 63. 63 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Има 2 два отрасла, Ел. Енергия и Телефони в Държавния Промишлен Сектор, които НЕ МОГАТ и НЕ ТРЯБВА да бъдат ЧАСТНИ. АЕЦ-ве, ВЕЦ-ве, ТЕЦ-ве, ЗЕЦ-ве, трябва да бъдат Държавен Монопол. Защото имаме РАВНО ЕЛЕКТРО ЗАМЕРВАНЕ за всички консуматори на ТОК в страната. Така са и телефонните компании, които доставчици не са една компания и поотделно ПОСТАВЯТ и ОБЛЪЧВАТ със своите антени ВСИЧКО ЖИВО и ВРЕДЯТ НА ЗДРАВЕТО НИ.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 64. 64 Профил на Quicksand
  Quicksand
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много ни развали тоя ЕС, я гледайте неграмотните Албанци какво правят ! Сопите - те това е решението !

  Those Who Are About to Die Salute You ! (mind hazard contamination)
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Още един коментар по темата:
  http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Thematic/Deconstruction/Pages/1602kalina.aspx

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 67. 67 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не се косете!
  На 14 извънреден конгрес на БКП – последен! –30.01/02.02.1990 беше взето решение и поставена задача на ДС, че докато не "стопят лагерите" на този овчи народ, та да почнат да приклякат и вият от глад, няма да спрат!
  И им се получава вече 23 години! Кой е виновен?!
  Отговора е по-доло!

 68. 68 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Видя се как "САМО" ДВА МИЛИАРДА и то ЛЕВОВЕ ДЕЛАВЕРИ на НЕК по повод БЕЛЕНЕ ни излязоха през носа.

  Представя ли си някой,какво ни чака,ако някой вземе,че ЗАГРОБИ ДВАДЕСЕТ И ДВА МИЛИАРДА за БелеНЕ ?!?!?!?!

  Какви сметки,какво чудо ни чака....

 69. 69 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако има Белене поне няма да се вдига повече

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
 70. 70 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Като цяло е вярна идеята, че ГЕРБ гърмят напосоки, с надежда да запушат дупките в енергетиката и понеже разбират от ДАНС, МВР и прокуратура, започват проверки на всички нива.
  Но наистина нищо не разбират от енергетика. Ама абсолютно нищо. Гнусно, срамно и абсолютно неморално е отношението на управляващите към отрасъла енергетика и особено към колегите енергетици. Кой ли не написа статия, кой ли не даде интервю, кой ли не попадна в борд на директорите, кой ли не стана шеф на ДКЕВР, кой ли не поведе АЕЦ към царските орли…. Никога бранша не е бил подложен на подобно унижение и обграден с толкова много профани.
  То не бяха професори по кибернетика, социолози, политолози, адвокати, прокурори, откровени некадърници попаднали в парламента, без през живота си да имат половин час трудов стаж…. И от всички слушаме само глупости. Глупости, глупости, глупости, а накрая прокуратурата, ДАМС, ДАНС, КАМС, Агенцията за финансов надзор, общинска охрана – Малко Шарково и т.н. започват проверки! Само от това разбират – от проверки. Една посредствена счетоводителка от Свищоф да подслушва, проверява, обижда и ругае двама директори на Атомна електроцентрала?!?! Червенкондевци, Валентин Николовци, Циповци – кой знае какви мишки са били преди да станат депутати, но сега смело казват на хората кои точно са енергийните проблеми. И естествено това са работещите енергетици – от директора на АЕЦ, през скапаните инженери, дето не са намалили загубите по мрежата, глупавите електротехници дето получават по 1000 лева заплати, а имало аварии и мързеливите инкасатори, почивали по Коледа. Всички други са виновни, само не и тези 240 кухи тикви, които за 25 години една свястна стратегия не можаха да напишат!
  А това на колегата Бисер Боев не е никаквъв анализ. Както разбира се и Бисер Боев не е никакъв колега.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#49:"Graf"]Има един ред в отчета за приходите и разходите - "разходи за разпределение", който при съпоставяне по години води до извода, че частникът мами и краде като циганин в черешова градина. [/quote] ами кажи къде те стяга чепикът, а именно разходите за разпределение са нарастнали в 2012 година с около 210 млн. лева спрямо средните стойности на предните години.... при продажби 1 342 млн.лева 212 млн. лева са си ачик 16% оскъпяване на услугата "разпределение" спрямо предишни години.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на toko1
  toko1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Чета форума и оставам с впачатление, че съм на предизборен митинг. Експроприация на екпоприаторите, изедниците чужденци. Като ги сменим с държавни какво ще стане: софийска топлофикация. Дъжавни фирми които ще ни крадът безугледно и ще пълнят джобовете на партийни велможи и каси. Пак ще плащаме всички тези такси за пренос на ниско и високо напрежение и т. н.
  Според мен причината е в това, че цената на тока не е обвързана с качеството. В домовете си получаваме ток не отговарящ на БДС. В коя държава се плаща за нестандартна продукция по цена на стандартна.

 75. 75 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1215 Разстроено

  добре, дори и да не поевтинее, тези пари ще остават в България, а няма да плащаме пенсиите на чешките и германските пенсионери!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 76. 76 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Авторът е нереализирал се министър на икономиката

 77. 77 Профил на toko1
  toko1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#75] от "Пешката":

  Няма да плащаме на чужденците защото няма да оцелеем.

 78. 78 Профил на toko1
  toko1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#70] от "Вальо":

  Не стратегия а закон!

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Повтарям за тези които само драскат без да четат и проучват, включително и за автора на статията.
  Цената на тока е висока защото :
  - в микса влиза задължително висока цена на Марица 1 и 3 по договор с Костов и по негова вина;
  - в микса влизат и високите цени на централите на Ковачки по вина на Трайчо и Семерджиев и затова тях вече ги няма;
  -в цената се калкулират и лихвите на 3-те милиарда похарчени за Цанков камък и Белене по вина на Станишев Р.Овч и Доган;
  -в микса влизат и високите цени на перките и фотоволтаиците, които вместо 2015 Тройната коалиция вкара през 2007 г на петорно по-висока цена.
  Само тези 4 харча правят по 50 лв на електромер месечно за нищо. Е халал да ви са и си отварйте очите като драскате и гласувате, че алчността и подлостта граници нямат.

 81. 81 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  Никой не знае как ще поевтинее тока, защото такова нещо никога не се е случвало. Авторът малко да си посвие претенциите.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 82. 82 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 761 Весело

  Ние сме един пиклив пазар на Ел.енергия,и се самоубиваме,заради 20 боклука,които търпим и ни смучат.
  Комисии,регулатори.и пак комисии комитети,бла бла бла бла..
  Манипулирани сме,леко и кротко,постоянно и непрекъснато.
  Осъзнаваме ли го?
  Сигурен съм че не.
  По принцип,дядо ми казваше следното:
  Комунисти власт с избори не дават,те са подмолни създания.
  Те са родени да узурпират всичко нормално,само с единствената си скапана идея да е на тяхното.
  Комунистите заложиха капаните на скъпия ток,не без помощта на един виден бивш седераст,но не той е фактора на глупостите,той е една пионка.
  Ние сме фактора на глупостите,ние гласувахме за комунистите,ние гласуваме за същата пионка,.
  Всичко което искат тези достолепни боклуци, е властта.
  Останалото е баластра мохабет.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 83. 83 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#80] от "kepler":

  ГЕРБ много обичат да лъжат, но вече май и децата почнаха да се усещат.
  Наистина цените на възобновяемите енергийни източници са ненормално високи в България. Но защо?
  Най-общо, защото с енергетика се занимават дребни тарикати, приближени на ГЕРБ.
  Всички договори за изкупуване на цени от над 700 лева за мегават(фотоволтаици) се подписаха след приемането на Закона за ВЕИ през месец 05.2011г. Колко мегавати са договорени преди и колко след тази дата? Колко инженера или големи западин фирми са собственици на фотоволтаични паркове? Колко е себестойността или респ. добавката за тези тарикати? Къде в Европа процента на тази слънчасяла технология е толкова голям спрямо всички ВЕИ? За САЩ изобщо да не говорим, защото те просто не ги субсидират вече – не са финансово изгодни и не са толкова чисти.
  Сега наляво и надясно Бойко бие барабана, че цените били по 160 лева. Ама нито един договор няма подписан на тази цена.

 84. 84 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ловешката Немска изкова кадри и за ГЕРБ. Съученикът на Симеон Дянков от ловешката немска гимназия Бисер Боев, успешно оцелява в кризата благодарение на два месарски магазина в София и строителна фирма в провинцията. Бисер Боев три компании фалира само, та с хранителната индустрия, облагането с данък върху добавената стойност с ценообразуването на енергийния микс и с цената на газта ли няма да се справи?
  Апропо - Предишният директорски борд на държавната фирма "Информационно обслужване" АД - Чавдар Тодоров, Бисер Боев и Иван Кондов не са освободени от отговорност за дейността им през 2011 г.
  Бисер Боев, докато заема тази длъжност/позиция, влиза в нов бизнес, като открива магазин за месо и напитки и лично продава в него. Съгласно правилото на чл. 3, т. 23 от ЗПРКИ лица, заемащи публични длъжности по закона са управителите и членовете на органите на управление или контрол на общински или държавни предприятия, както и на други юридически лица, създадени със закон, с акт на държавен орган или на орган на местно самоуправление. Къде са му декларациите по чл. 12 и чл. 14 от ЗПРКИ. Дали в този случай не е налице конфликт на интереси на лице, заемащо публична длъжност?

 85. 85 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Сега вече за герб-авото правителство е късно за каквито и да е реформи-останаха им поглеж 3-4 месеца...... Много ми е интересно какво ще измъндрят, за да хвърлят прах в очите на хората, та барем да се приберат от улицата. Иначе много страшно ги чака, много. Провал на изборите ще само леко ужилване спрямо напрежението, което нагнетяват....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK