Зад завесите на още една министерска оставка

Бойко Борисов и Симеон Дянков в един от по-добрите моменти на кабинета "Борисов"

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов и Симеон Дянков в един от по-добрите моменти на кабинета "Борисов"Бел.ред.: Преди по-малко от две седмици (8 февруари) политологът Петър Щурм Константинов написа в анализа "Зад завесите на една министерска оставка" по повод тази на образователния министър следното: "...всеки ден се случва нещо дотолкова скандално, че би могло да бъде тема на годината, или поне водеща тема до изборите. Но на следващия ден вече се е случило нещо дори по-скандално и всички събития потъват в един неразгадаем, безфокусен хаос. На фона на този хаос нито една наистина обществено значима тема не може да бъде разгледана, коментирана и анализирана в дълбочина. А смяната на просветния министър е тема, която би следвало да бъде с най-висок приоритет във всяко нормално, демократично общество, което се интересува от своето бъдеще."


В понеделник (18 февруари) разговаряхме с Петър за анализ за освобождаването на финансовия министър. След като текстът беше готов във вторник (19 февруари), дойде новината за официалната пресконференция на Борисов - изчакахме и нея и материалът беше планиран за тази сутрин (20 февруари). Знаете какво се случи малко след 9 часа - премиерът обяви, че подава оставката на правителството. Авторът на "Дневник" написа нов анализ - "Кой печели и кой губи от оставката на кабинета?"
Но решихме да публикуваме и този, който въпреки, че изглежда остарял, всъщност и не е такъв, защото случилото се днес, не променя никой от изводите в него:


Последните дни ситуацията на улицата започва да става все по-хаотична и непредвидима. Хората излизат и протестират не толкова срещу сметките си, колкото срещу чувството, че са прецакани – прецакани от икономическите монополи, прецакани от политическите картели, прецакани в крайна сметка от всичко нечестно, задкулисно, тайно. На фона на тази ситуация премиерът прави рязък ход. Премахва може би най-важния си министър и вицепремиер и дава полусмислено обяснение два дни по-късно. Какво означава това?
Ролята "Дянков"


На първо място трябва да разберем каква роля всъщност играеше Симеон Дянков в правителството. Голямата заблуда беше, че Дянков е финансист номер едно на страната. Това твърдение, въпреки че обикновено се приписва за министъра на финансите, не беше много точно в случая с правителството на ГЕРБ – там ясно личеше, че финансист номер едно на страната е Бойко Борисов, а последните събития около земеделските субсидии, например, потвърждават това.


Дянков имаше няколко други функции в правителството – на първо място и най-важно да улавя ударите и негативите, които иначе биха отишли директно към премиера-слънце, пазейки неговия рейтинг с вечната формулировка – "Борисов иска да даде пари, но аз не давам" – в този смисъл Симеон Дянков не беше "първи финансист на България", а "последен бушон на ГЕРБ"; на второ място и неясно защо и до днес, но свързано с първата функция, работа на финансовия министър беше да движи реформите в няколко сектора, в които те по дефиниция са най-трудни – в държавната администрация, в здравеопазването и изобщо навсякъде, където никой друг не може или не желае да го направи; на трето място във вицепремиерската си функция Дянков беше водач на, да я наречем, "дясната" или "европеидната" или просто "нормалната" група в министерски съвет – групата, от която част бяха министрите Росен Плевнелиев (по-късно заместен от Лиляна Павлова), Трайчо Трайков (по-късно заместен от Делян Добрев), Сергей Игнатов (наскоро заместен от академик Воденичаров) и частично някои други.


Операция "Нормалните"


Както ясно личи "Нормалните" бяха особено нестабилна група в Министерски съвет – като изключим Плевнелиев, който в общи линии беше "повишен", Трайков и Игнатов бяха уволнени. Групата на Нормалните беше директен контрапункт на другия вицепремиер – Цветан Цветанов. Директните сблъсъци между него и Нормалните почти винаги завършваха с победа на силовия министър. Единствения, който успя да го надвие беше Плевнелиев, който заради високия си рейтинг и имиджа си на нормален и работещ министър, се оказа изборът на Борисов за кандидат-президент. Цветанов, обаче, победи на всички други фронтове – лично поиска оставката на Трайчо Трайков, видя как Игнатов си отива и в крайна сметка надви и Симеон Дянков.


Групата на Нормалните свърши някои полезни и важни за страната неща – магистралите, спирането на проекта "Белене", някои частични реформи в образованието и науката, финансовата стабилност.


Заедно с това, обаче, показа и множество посредствени резултати в работата си – липса на цялостна завършена реформа в образованието, откровено сбъркана политика спрямо българския бизнес, практически пълна липса на икономически растеж. В този контекст уволнението на вицепремиера Дянков изглежда като разумен ход за преместването на общественото недоволство от цялото правителство и лично Бойко Борисов към падналия бивш министър.


Зад завесите


Зад завесите на официалното обяснение ясно личи, че Дянков беше най-важния бушон в правителството на ГЕРБ. Вицепремиерът в оставка беше "угояван" за най-голямото жертвено агне на Борисов – известен финансист и учен, живял в Щатите, успял в неполитическата си кариера, но казващ истините с непремерен език (феодалните старци), с глуповато, но на моменти точно, чувство за политически метафори (малката пица) и като цяло неизлъчващ сила. Перфектният образ, който хем да обере всички негативи, които иначе биха отишли към премиера Борисов – обикновения човек от народа, хем ако се наложи и когато му дойде времето да бъде хвърлен на Улицата. Улицата, обаче, добре усеща, че Дянков не е нейния човек. Бизнесът, например, може да си поиска Дянков, защото той носи голяма част от отговорността за несгодите на бизнеса през последните години.


За Улицата Дянков е неприятен образ, силно различен от нея, но тя вече не вярва в мита, че Дянков е виновен, а Борисов е нейният човек – човекът от народа, който я закриля от злия елит.


Пресконференцията на Борисов от 19 февруари също не успя да върне този мит. Защото той умря завинаги около скандалите от типа на този с Мишо "Бирата", в който ясно пролича, че Борисов е част от статуквото, а не някакъв парадоксален "анти-системен премиер".


Завой наляво


Когато Сергей Игнатов беше заменен от академик Воденичаров някои анализатори казаха, че това е началото на сближаването между ГЕРБ и БСП. На мен ми се стори малко пресилено твърдение – ясно е, че първата причина за избора на Воденичаров не е близостта му с БСП, каквато безспорно съществува, а позицията му като шеф на БАН, която го поставя в най-добра позиция да укроти недоволството на научната общност. Скорошното премахване на Дянков, обаче, със сигурност е завой наляво в правителството. След вицепремиера практически, с изключение на Нона Караджова, не остава нито един министър с десен профил или биография, работещ в полето на вътрешната политика.


Конкретния повод за исканата му оставка също насочва в тази посока – въпреки че публично не се казва цялата история, е видно, че министърът на финансите в оставка не искаше парите на зърнопроизводителите да бъдат разплащани през февруари предимно, защото това значи взимането на нов държавен дълг, което разклаща финансовата стабилност на страната. Тук се получава и основния сблъсък между премиера и Дянков – бесният популизъм срещу спорната, но поне ясна линия на финансова политика. И този сблъсък логично доведе до и без това подготвяното жертване на финансиста в оставка в най-подходящия момент – когато Дянков може да обере негативите за всичко в държавата и премахването му да отвори широко вратите за масирано предизборно харчене.


Проблемът е, че пари за такова харчене в държавата няма и причина за това не е, че Дянков ги е скрил, а че през последните три години в България икономически растеж няма и за това вина има цялото правителство с премиера му начело.


"Дянков си отиде, Бойко е наред"


Бойко Борисов греши в сметките си около махането на вицепремиера. Политическата му логика е, че като премахне най-мразения министър Улицата, ще утихне, прехвърляйки (за пореден път) всички негативи към неговата личност. Борисов явно е забелязал и запомнил, че в първите години на мандата, всяко уволнение на министър носеше пункт или два в социологическите проучвания. В контекста на силно обществено напрежение, обаче, подобно очакване от страна на премиера е не просто твърде оптимистично, ами направо обратно на реалността. В контекста на социално напрежение, премахването на ключов министър, а още повече на ключов и мразен министър, само дава храна на Улицата, с която тя да разшири исканията си от –


"Бойко, махай монополите" на "Бойко, махай се и си вземи и монополите"


Както Евгений Дайнов обяви, тези протести са краят на ГЕРБ. А паническото уволнение на Дянков (паническо, защото човекът дори не беше в България, когато научи, че си е подал остаката) беше потвърждението за това – последният бушон на ГЕРБ беше оставен да изгърми и от тук не остава нищо друго освен Борисов и партията му да загубят следващите избори, както личи от социологическите проучвания пуснати дни преди протестите. Жалкото е, че от другата страна чакат и дебнат БСП, а най-доброто, което те предложиха в последните месеци са лъжи, популизъм и национализация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Весело

  Кучето е умряло.Приберете ножа.

 2. 2 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално


  Наистина прави много неприятно впечатление как изведнъж всички насмеляха.
  Днешният ден ми прилича на един подобен преди малко повече от 23 години.

 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Разстроено

  Цитирам:"Жалкото е, че от другата страна чакат и дебнат БСП, а най-доброто, което те предложиха в последните месеци са лъжи, популизъм и национализация."

  През всички години до сега на демокрация, българите получаваха точно това което си изберат от партиите на избори. Но все са недоволни от собствения си избор. На следващите избори ще се случи същото.

 4. 4 Профил на Юлиан Христов
  Юлиан Христов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не трябва да се допусне изборите да бъдат купени. Не искам да вярвам, но циркулират слухове, че в областните управи вече са транспортирани чували с попълнени бюлетини и протоколи. Днес Фидосова каза нещо в духа, че след като Цецо няма да е вътрешен министър, докато агитира из страната, на останалите никой няма да им е виновен, като загубят. Много са убедени в победата си явно - Не трябва да се позволява подмяната на вота!

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Бел.ред.: Преди по-малко от две седмици (8 февруари) политологът Петър Щурм Константинов "

  Петър Щурмбанфюрер политолог ли бил. Гледай ти чудо. Аз се чудех защо толкова го лансират и защо пише такива глупости.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мнее , кучето си е сиво и подскача очакващо "смачването" ни на изборите.

  Кучето ще умре, кога на цвъ цвъ тъща му стане клиент на прокуратурата (укриване на доходи) , кога бб също стане клиент на прокуратурата (Ало ваньо) и т.н.

  [quote#1:"hodounski"]Кучето е умряло.Приберете ножа.[/quote]

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Дянков блесна в трагикомичен етюд: Оттегли оставката си, но Борисов го отряза

  С премиера сме приятели, ще продължим да работим за победа на ГЕРБ, каза министърът преди да го "уволнят" за втори път

  http://www.mediapool.bg/%D0%B4%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B5%D1%82%D1%8E%D0%B4-%D0%BE%D1%82%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0-news203111.html

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Много добре написано.
  Контрапункт на "нормалните" е ненормален.

  Бойко дори и в тази област реставрира комунизма - емоциите.

  Имаше виц. Отишъл някой от България да живее на Запад. Попитали го: Как е там?
  Отговорил: Няма емоции. Живота е скучен. В България е по-интересно. Няма банани. Пускат в магазина. Всеки тича и се радва ако успее да купи.

 9. 9 Профил на christensen
  christensen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обявите за работа са фалшиви! като фашивата усмивка на ББ

 10. 10 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 740 Неутрално


  Последното изречение на статията е реалната ситуация в момента.Честито!

 11. 11 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Автора е комунист! Не слушайте безсмислиците му - той обслужва червената централа. Срам за Дневник, че му дава трибуна!

 12. 12 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Трайков и Игнатов нормални??? айде стига глупости

 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  "Улицата, обаче, добре усеща..." - остава, обаче, да направи необходимото, за да може точно демократичните и ПРАВИЛА да се материализират, като ДЕМОКРАТИЧНИ. Народът усеща, че СИСТЕМАТА променя първичното, интуитивно заложено, справедливо решаване на всеки един проблем, защото на улицата отдавна няма уличници. Мисленето на българите дори е изпреварило европейското, с толерантност, търпение, жертвоготовност, НО точно представящите се за Европейско Развитие разбиха илюзиите за каквато и да е промяна, защото ТЕ, БГ ОПравниците не заслужават народа си. Революция или не, посоката е вярна, остава ДА случим на изпълнители, които няма да предадат идеалите на УЛИЦАТА, на БЪЛГАРСКАТА улица. Поколението, на което не беше дадена възможност да израсне, да се възпитава на улицата, е време да решава интересите на гражданите на България, защото ТЕ са В КРАК С ВРЕМЕТО, защото ТЕ са НАДЕЖДАТА на соц, демо поколенията...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на radoinc
  radoinc
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Всички бушони изгърмяха, освен главния - Цецо. Той си грея, нагаря докато другите бушони гърмяха от много по-малки натоварвания.
  Бушонът разбира се служи за да изгори при претоварване и да запази инсталацията, но нашият нали е побългарен - сложени са му жички и няма горене. Затова сега - фойерверки. (това с бушоните е сполучлива метафора)
  Какво друго да кажа, освен че любовта (на Бойко към Цецо) е сляпа.

 15. 15 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Весело

  [quote#8:"dissident"]Имаше виц. Отишъл някой от България да живее на Запад. Попитали го: Как е там?
  Отговорил: Няма емоции. Живота е скучен. В България е по-интересно. Няма банани. Пускат в магазина. Всеки тича и се радва ако успее да купи. [/quote]
  Ей сега ще доФтаса другаря Иванов (и другите позитанчета) и ще опровергаят вражеската ти пропаганда че в НРБ нямало банани!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 16. 16 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ама тези мутри наистина ли вярват, че ще спечелят изборите? Ако сме народ, трябва да стане като в Румъния преди десетина години! Едни боклуци, като Буда- мутрата бяха спечелили избори и управляваха известно време, ама на следващите избори изобщо не влязоха в парламента. На това му казвам наказателен вот аз. Българи, ако не се промени статуквото до изборите и не се подпише нов, истински обществен договор, предлагам да бойкотираме изборите?! Да ходят да си гласуват твърдите електорати от бедни бабички за Гея и селски глупаци за мутрата и олигофрени за Болен. Та да видим от многомилионните избиратели, колко процента ще съберат? Май няма да са и колкото на проваленият от тази партийно - мутро политическа клика! И тогава вече народа ще бъде в правото си да се разправи подобаващо с тях!

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Дянков се увлече, с определенията, забрави, че само БГ гражданина може да търпи "обиди" но не и зад граница,мн добре знае,че инвеститора се ухажва.В един момент обърка реалностите,за негова си сметка.

 18. 18 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 470 Весело

  Този текст ласкае българските политици твърде много.Не смятам , че е имало (и има) роли в бг политиката, защото това предполага сценарий, режисура и кастинг. Никой от бг политическият елит няма интелектуален капацитет за това.Всичко се върши хаотично и на парче, което се доказва от последните 23 години безумен "преход"!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#3:"BlueWater"]През всички години до сега на демокрация, българите получаваха точно това което си изберат от партиите на избори. Но все са недоволни от собствения си избор. На следващите избори ще се случи същото.[/quote]

  Бих искал да напиша "Така им се пада" но за съжаление живея тук.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#16] от "Гражданин":

  А ти не разбра ли стратегията на БСП, да ви подгрее с един глупав референдум за Белене, като по този начин ви изкара глупаци и сега с изкуствено завишени сметки и свои хора между вас ви изкара на улицата. Ако тогава този референдум го бяхте бойкотирали сега нямаше да го има това нещо. Защото тогава щяха да лъснат само хората на БСП и Бсп щеше да си свие сърмите като види че само негови членове искат тази централа. Сега и да се бойкотират и да не се бойкотират изборите се тая. И още нещо Кои ще бойкотират изборите, сигурно част от Софиянци и част от по големите градове, а селата, малките градове къде ги слагате. Не знаете че там са най многото симпатизанти на БСПи както с гласуването си на референдума с НЕ дадохте много силен коз в ръцете на БСП сега и с упражнението ви бойкот на изборите ще качите БСП на власт. Но според мен най целебното е БСП и клика да дойдат на власт та да ви узреят тиквите че тогава вече напълно да ги изхвърлите на боклука.

 21. 21 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално  Да не чувам лоша дума за Дянков !!!  Той е пич и не е популист.


  - Браво Монка !!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 22. 22 Профил на gweny
  gweny
  Рейтинг: 418 Любопитно

  още една страхотна статия от Петър Щурм, Евгени Дайнов е име, но е твърде политизиран и в статиите му твърде личат собствените пристрастия и политически аспирации,

  тука си личи чистия анализ на ситуацията, за което трябва да му благодарим на Петър Щурм, защото има нужда и от такива статии

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK