Кой печели и кой губи от оставката на кабинета?

Бойко Борисов обяви в парламента, че правителстявото подава оставка

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов обяви в парламента, че правителстявото подава оставкаСлед като преди няколко дни за първи път в най-новата история на страната дойде новината, че финансов министър няма да изкара пълния мандат на правителството си, днес научихме, че за първи път от управлението на Костов насам целият кабинет ще си отиде. Ако допуснем, че утре бъде гласувана оставката на премиера Борисов и той не влезе в трагикомичната ситуация да промени решението си, и след това, когато получи мандат за съставяне на ново правителство, го откаже, както заяви, се появява въпросът кой печели и кой губи от оставката на кабинета.  


От гледна точка на премиера в оставка ясно изглежда, че предварителният му план беше да изкара пълния си мандат, повтаряйки колкото се може по-дълго двете си песни – песента за магистралите и песента за злата тройна коалиция. Явно усещайки сгромолясващото се доверие в партията му, Борисов прецени, че няма да спечели нищо от последните месеци до изборите, в които видимо нямаше да има и ден, без някой да протестира, доверието в правителството да се руши, а опозиционните партии да влизат във все по-добра форма за правене на избори.


Първото, което Борисов печели от оставката, е, че
няма да поеме негативите на последните месеци


от управлението, в които изглежда, че ситуацията щеше да става неконтролируемо по-лоша заради неизпълнените предизборни обещания, заради пълното разбиване на мита "Бойко - човекът от народа" и заради липсата дори и на опит за реформи в много от секторите.


Ако Борисов беше решил да изкара пълния си мандат (или ако промени решението си и го направи под някаква форма), доверието в неговите умения като премиер щеше да падне до такава степен, че да повтори електоралната съдба на НДСВ отпреди 8 години.


Вторият голям плюс от оставката в критична ситуация е, че в кризисна ситуация хората търсят силния
– а вероятно разбиването на образа на Борисов като "силен" ще се случи с известно закъснение. При всички положения в реториката си управлението в оставка ще акцентира, че Борисов е силна личност, че е лидер, че се е доказал като човек на властта.


Борисов обаче


губи много повече, отколкото печели


На първо място, нищо не му гарантира, че електоралното падане ще бъде по-малко свободно в ситуацията на оставка.


Парадоксалното в случая е, че протестиращите не излязоха на улиците толкова за да поискат премиерска оставка, колкото за да накарат премиера да свърши поне част от обещаните от него в годините преди държавната власт.


Оставката му вече се приема от протестиращите като отказ от отговорност и демонстрация на практическа невъзможност да бъде изпълнено метаобещанието на Борисов гласящо "ще накажа лошите". След разбиването на този мит Борисов е поставен в ситуацията или набързо, за няколко месеца, да скалъпи нов мит, който да бъде "по времето на Борисов много се построи", или пропускайки тази възможност, да последва съдбата на НДСВ въпреки подадената оставка.


Втората загуба за ГЕРБ е разбиването на мита "ГЕРБ = власт". От създаването си партията и нейната "машина за гласуване" спечели практически всички големи избори, на които се яви. Въпреки че настроенията в обществото показваха, че това не може да се повтори, в българската политическа система самото ухание на власт дава огромно предимство на която и да е партия.


Третата и най-голяма загуба за ГЕРБ е, че в условията на служебно и независимо от ГЕРБ правителство (ако президентът назначи такова) хората на Борисов и Цветанов няма да могат да диктуват и манипулират логиката на изборите. Доскоро по всичко личеше, че тази възможност е фундаментална част от плана им за изборния ден. При едно наистина независимо служебно правителство (сред чиито основни задачи освен подготовката на вота ще бъде да нормализира политическата обстановка и да запази икономическа стабилност) по всяка вероятност гласуването ще бъде значително по-честно, по-прозрачно и по-неконтролирано.


Чисто партийно


най-много печелят БСП и ДПС


чиято активна изборна подготовка трае вече повече от половин година. Социалистите направиха и електорална репетиция с подписката за "Белене" и последвалия я референдум за нова ядрена електроцентрала. Въпреки че мобилизацията в електоратите на БСП и ДПС е на нива достатъчно високи за избори и днес, от всички социологически изследвания личи, че нито една от двете партии не успява да разшири привържениците си извън ядрото, което по принцип гласува за нея. Въпреки че БСП и ДПС печелят заради силната си подготовка, по всичко личи, че относителните им резултати на изборите ще зависят не толкова от гласовете, които ще съберат, колкото от активността на гласуващите за останалите партии.


Докато националистическите проекти, които към момента са евентуалната коалиция между "Атака" и ВМРО, от една страна, и "Националния фронт за спасение на България", от друга (въпреки че промени в конфигурацията са напълно възможни), успяха на моменти да яхнат политически вълната от граждански протести и да демонстрират възможност да се захранят от общественото недоволство, по всичко личи, че след подадената от правителството оставка


ще последва сравнителна обществена нормализация


която най-вероятно няма да позволи на някой (или няколко) от националпопулистките формации да отбележи рязък ръст в резултатите си покрай оставката на правителството и малко по-ранните избори.


Най-сложна е ситуацията сред десните партии. Ден-два преди оставката на премиера от ДСБ и "Единство" на Костов и Нейнски  и от "България на гражданите" поискаха Борисов да се откаже от премиерския пост. Същевременно СДС зае позицията, че Дянков трябва да си тръгне, а не Борисов. В тази ситуация от ДСБ и формацията на Меглена Кунева демонстрират известна сила и значимост, което всъщност е точно това, от което и двете партии се нуждаят, а СДС инкасира поредната си политическа грешка.


В действителност голямата


възможност се отваря точно пред десните партии


които в момента имат потенциал да съберат огромна част от разочарования от ГЕРБ електорат. От партията на Костов могат да очакват сериозна мобилизация покрай критичното положение, в което държавността се намира, и опита, който Командира има в справянето с такива ситуации, докато около Кунева могат да разчитат на имиджа на нормалност, който като цяло излъчват и който ще бъде търсен в новата ситуация.


Въпреки това и трите политически субекта вдясно (Костов и "Единство", Движение "България на гражданите", СДС) страдат от неподготвеност и вътрешен хаос, който значително намалява възможностите им да се възползват от хаотичната политическа ситуация извън тях. Около "Единство" в момента се градят местни структури и не всичко около общото явяване на изборите с ДСБ е изяснено, практически същото се отнася за СДС, които не само правят грешка след грешка, но и още не са изяснили кои партии ще бъдат в коалицията, с която ще се явят на изборите.


От една страна, вътрешните безредици в тези партии отслабват потенциала им за мобилизация, но от друга, те печелят от това, че в условията на служебно правителство, назначено от президент със солидно доверие, възможността за допълнителна обществена радикализация е малка и десните партии ще се чувстват на изборите в свои води.


Като оставим настрана политическите партии, от оставката


печелят гражданите


Гражданите (като тук изключвам провокаторите и проводниците на скрити интереси) вече на няколко пъти доказаха, че не позволяват на политиците да ги използват в собствените си игри – така се получи на референдума за нова ядрена електроцентрала, така се случи и сега, по време на протестите на Орлов мост в защита на природата миналото лято.


Сега гражданите получават и възможността да не трябва да търпят пълен мандат на правителството на ГЕРБ, което въпреки успехите в строителството на инфраструктура и сравнителната финансова стабилност се провали в реформите на практически всички сектори и остави социална ситуация близка до нетърпимостта.


Сега гражданите (въпреки усещането за пълна липса на алтернатива у мнозина) ще имат правото да отидат и да гласуват или да направят както през 2005 г. и да оставят твърдите електорати на БСП и ДПС да диктуват политическия живот в страната.


Всичко по темата за оставката на правителството четете в специалната топ тема на "Дневник" .


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Ще видим кои са тия граждани, които ще спечелят от евентуалния хаос в държавата.
  Надявам се разумните хора да отидат да гласуват, когато настъпи момента, за да не оставяме на разни лумпени да решават бъдещето ни.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 2. 2 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Нека говорим само добро за г-н Борисов.
  Защото американчето е долетяло да продължи делото си.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 3. 3 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Ех, Бойко, Бойко, това ли трябваше да направиш!? Оставка! В какви ръце ни оставяш, Бойко? Нали мислеше за народа? Защо се подаваш на спекулации от има-няма 5000 човека от цялата страна, ами останалите колко сме !?” Това пише на официалната страница във фейсбук на все още премиера Бойко Борисов негова почитателка – Милена Владимирова.

 4. 4 Профил на kokobo
  kokobo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Спечели Костов. Той вчера искаше оставката. Днес е удолетворен.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Боко или прай к'вото си иска, или нищо не прави за другите. Ако уцелите попътния вятър на мислите му, може да спечелите. Иначе гледа криво и хленчи като малко дете...

 6. 6 Профил на kokobo
  kokobo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Доволен Костов. Свали правителството.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Монополите печелят! Още 5-6 месеца поне ще ни дерат безпроблемно!

 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Анализа е принципен и аргументиран.
  Една добавка. Сега е историчесския шанс на истински десните да спрат главоломното свободно падане.

 9. 9 Профил на kokobo
  kokobo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Костов печели пълно мнозинство.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хитрец е ББ. Уволни себе си. Сега остава да излезе и оглави протестите. Плановете му са съшити с бели конци. За съжаление остави пълен хаос и ще му сърбаме кашата дето забърка. Отчаян популист. Успешно го доказа.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на kokobo
  kokobo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Прокопиев печели.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#1:"The Shadow"]Надявам се разумните хора да отидат да гласуват, когато настъпи момента, за да не оставяме на разни лумпени да решават бъдещето ни.[/quote]

  Тези от ГЕрб не бяха ли лумпени?

 13. 13 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изборите са за това, за да кажат хората кой искат да управлява държавните дела. Важното е гражданите да не губят активността си и да бъдат максимално критични към всеки следващ, който ще дойде на власт. За мен няма съмнение, че посланието на протестиращите "Писна ни от вас" се отнася до всички. По-мъдрите сред политиците биха си направили изводите дали могат да опитват да управляват по задения от 23 години модел или не. Не съм оптимист обаче, че сред тях има достатъчно мъдри. Че са властолюбиви обаче, е повече от ясно.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#9] от "kokobo":Той губи защото повече няма да види парламент , но печелят комунистите което е неговата мисия

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#1:"The Shadow"]Надявам се разумните хора да отидат да гласуват, когато настъпи момента, за да не оставяме на разни лумпени да решават бъдещето ни.
  --------------------------------
  ...и след това да не се оправдаваме,че нищо независи от нас...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#4:"kokobo"]Спечели Костов. Той вчера искаше оставката. Днес е удолетворен.[/quote]


  Учудващото е, че не е! КОмандиря сам не знае, какво точно иска! Вчера ревеше оставка, днес не му харесва оставката, властта уж била дадена на БСП. Въобще в командиревата глава е в момента такава голяма каша, че горките костовашки форумци и те не знаят, как точно да реагират и какви да ги дращят!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на bernie_madoff
  bernie_madoff
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това бе гениален ход на Борисов, с който той преобръща стремителния си срив в лек, но достатъчен възход.
  От тук нататък той ще изконсумира неудобството на "опозиционер" за срок от 4месеца, вместо за 4години.
  Вместо да понесе отговорността и негатива на управляващ, ще се понесе на вятъра на протестния вот.
  Ще избяга и от неизпълнимите обещания, които даде преди дни.
  Ще бъде това, което единствено умее и най-много обича - критик.
  Колкото до организацията на изборите, тази работа може да бъде свършена пак от негови хора под егидата на президента.

 27. 27 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 515 Весело

  Ако Костов е Командир, какво е Борисов г-н Щурм?!?

  #killwhitey
 28. 28 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Статията е готина. Общо взето само едно не се казва - на изборите кои ще отидат да гласуват - само твърдите ядра или и разни гъбари ще се прежалят
  По-скоро си мисля, че следващите избори, след два-три месеца, ще са класическите партийни избори - на ядрата, и ще се види кой кой е. Останалите хора са достатъчно отвратени
  А за след изборите - най-важното е мутрата да не е първи. Останалото няма значение

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 945 Любопитно

  Бойко е голям хитрец и разбира се той печели най-много в момента.

  the devil is in the data
 31. 31 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Всички са свързани с БКП и репресивния и апарат.

  Зад всички има една и съща плутокрация.

  КАЗИОНЕН АНАЛИЗ!

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 32. 32 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 728 Любопитно

  След като тиранинът падна, няма ли малък шанс и читателите на "Дневник" да спечелят чрез разреждане на г-н Щурмовите изяви?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Успехите в строителството на инфраструктура" са мит!

  Ето ви класация на Световния икономически форум, която показва сериозно изоставане и влошаване спрямо останалите близо 140 държави в класацията:

  2008 година:
  2.01 Quality of overall infrastructure - 109
  2.02 Quality of roads - 117
  2.03 Quality of railroad infrastructure - 55
  2.04 Quality of port infrastructure - 79
  2.05 Quality of air transport infrastructure - 104
  2.06 Available seat kilometers*. - 79
  2.07 Quality of electricity supply - 95

  2012 година:
  2.01 Quality of overall infrastructure - 115
  2.02 Quality of roads - 129
  2.03 Quality of railroad infrastructure - 56
  2.04 Quality of port infrastructure - 100
  2.05 Quality of air transport infrastructure - 101
  2.06 Available airline seat kms/week, millions* - 78
  2.07 Quality of electricity supply - 95
  2.08 Mobile telephone subscriptions/100 pop.* - 22
  2.09 Fixed telephone lines/100 pop.* - 39

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 35. 35 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Не се карайте следващото правителство ще е на БСП и ДПС. Да пожелаем успех на Станишката и Лютфито.

  Марс е изконна Американска територия!
 36. 36 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "reakzioner":
  Каква каша в главата на Костов? Човека иска власт! И се натиска като вдовичка за по голям.......

 37. 37 Профил на Ivaylo Stoimenov
  Ivaylo Stoimenov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Като цяло, хубав анализ, но не е редно да изключвате Зелените от картинката. Не трябва да се подценява единствената интелигентна алтернатива на статуквото, която през годините доказа своята устойчивост и принципност.

 38. 38 Профил на fallon_fallon
  fallon_fallon
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе кой ви плаща, за да ги пишете тези статии?

  "All good things are difficult to achieve; and bad things are very easy to get."
 39. 39 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Според мен и БСП и ДПС ги чака изненада.И то не положитена.Печели Костов и Кунева.Донякъде и националистическата формация на Сидеров-Каракачанов.Губи ГЕРБ.Всъщност за пореден път се доказа ,че у нас е вредно да управлява една партия.Съсредоточаването на властта в само едни ръце води до самозабравяне и безнаказана корупция.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 40. 40 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Весело

  [quote#38:"fallon_fallon"]Абе кой ви плаща, за да ги пишете тези статии?[/quote]
  Очевидно не Община София.Там харчовете сега са насочени към събиране на подкрепящи.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 41. 41 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#37] от "istoimenov":

  подкрепям.

  Иначе без паника - тиквата ще я виждаме още дълго, определено с двойна сила на следващите избори

 42. 42 Профил на k0vachk0
  k0vachk0
  Рейтинг: 458 Неутрално
 43. 43 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 460 Неутрално

  ДПС печели.
  ДПС печели винаги когато се забърка някаква каша в България.
  ДПС печели и си увеличава електората в България с всяка изминала година.
  Ще дойдат избори когато няма да има нужда да влизат в коалиция с никого защото ще получат мнозинството гласове.

  Как не се намери един човек да затвори тази нелегално съществуща партия?

 44. 44 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1852 Весело

  "Кой печели и кой губи от оставката на кабинета?"

  Направи справка във "Фейсбук"! И иди да щурмуваш гаргите по прозорците на Костовата и Станишевата централи.

 45. 45 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело  Идват избори

  и моралните слово-блудства

  на псевдо-журналистите ще ни съпътстват.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 46. 46 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Печелят кожодерите в енергетиката, топлофикациите, мобил. оператори...губи народа ни. Решаването на проблемите се отлага за неопределено време. Ниски доходи и нереално високи сметки. Тромави институции и лобиране за чужди интереси. Хората не ги интересуват имена. Не вярват на старите политици.Това дали го разбраха Станишев, Костов, Борисов, Местан.... Те потриват ръце за власт отново, а на хората им се повръща от тях. Крокодили, алигатори, каймани за зинали за мършата.

 47. 47 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#33] от "Тони!":

  Не, не, мани го тоя и не се занимавай. Бъгнал се е тотално.
  Плочата зацикли на втора строфа и те така.

  Дневник, можете да ме изтриете заедно с него, знам че не съм по темата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 48. 48 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Кой ще спечели и кой ще загуби , ще разберем след изборите. ББ този път изненада и черната , и бялата крава . И не им позвопли да си развяват предизборно вимето , а той да им поддържа обора .

 49. 49 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#40] от "Трактор , Тиква и на Цецо кумецо ООД":

  Уфф, чукнах ти минус без да искам. Брой го за 3 плюса.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 50. 50 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Бойко направи стратегическа грешка, показвайки че не може да контролира ситуацията.

  Romanes eunt domus!
 51. 51 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#46] от "sushi":

  Кожодерите в енергетиката нищо няма да спечелят, щото хората нямат пари да им плащат.
  А ако тръгнат да изключват, снощните изцепки ще им се видят като детски рожден ден в "Патиланци".
  Да не говорим че през февруари, ако сметките са пак такива, нещата ще се повторят.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 52. 52 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#50] от "|":

  Абсолютно вярно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 53. 53 Профил на smolian
  smolian
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Нежната революция през 1989 г. продължава да ражда недоносчета.Реформираните комунисти,като на шега свалят законно избрано правителство.И това се случва след 23 г. ходене по мъките и продължаващ грабеж на хората.
  Сега е интересно да видим манипулаторите,срещу кого ще насочат ,,народния,, гняв.Като чета коментарите в Дневник,не е трудно да се досетя.

 54. 54 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 790 Весело

  П.Щ.К. прави много няколко сериозни грешки. Ето една от тях. Пише "Третата и най-голяма загуба за ГЕРБ е, че в условията на служебно и независимо от ГЕРБ правителство ... хората на Борисов и Цветанов няма да могат да диктуват и манипулират логиката на изборите...".
  ГЕРБ щял да манипулира изборите. Това е тезата на комунистите и депесарите натрапвана ни упорито. Но, разбира се, няма никакви доказателства - нито от тях, нито от П.Щ.К. Само видяли един ГЕРБ функционер да помага при носенето на чувал с бюлетини. И то пред още 10-15 души. Това е огромното доказателство, че ГЕРБ се канел да манипулира и тези избори. А ГЕРБ спечели 7 избора досега - в опозиция и в условия, налагани от управляващите за момента. Значи, ако е имало манипулации това са били техни, а не на ГЕРБ. М/у другото най-нечестните избори досега са комунистическите 1990 г. - докарали ни Луканов на главата. И - по силата на идиотщината - именнно манипулаторите крещят за манипулация. Хайде - поне коментаторите да са по-обективни от политиците.

  Та - и друг път съм призовавал - ако "Дневник" иска да си запази реномето на сериозен политически в-к, заедно с червенеещи коментатори като П.Щ.К., да покани и някои политически по-коректни. Намират се и такива.

  Поздрави
 55. 55 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#39:"Трактор , Тиква и на Цецо кумецо ООД"]Според мен и БСП и ДПС ги чака изненада.И то не положитена.Печели Костов и Кунева.[/quote]
  Не си мисли, че БСП и ДПС не са притеснени. Те успешно стартираха протестите с бандите от БНС (Боян Расате), АТАКА и Че Гевара, но хората се осъзнаха и донякъде ги елиминираха, за да станат протестите почти граждански. А Костов отдавна не бе говорил със самочуствие, и ако намерят някакви близки позиции с Кунева, може и да излезе нещо добро. Неделя вечерта гледах Д. Вълчев в Герговата ТВ - НБТ. Достави ми удоволствие - накара патката Ива Николова да мига на парцали. 4 пъти й каза - взето е решение да не се прави коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС. "Тогава с кого ще управлявате?" Отговорът бе: Или сами, или ще видим с кого, а може и да не управляваме - т.е. да се надяваме, че времето на безпринципните коалиции е отминало.
  Но има и други настроения - иска се промяна на Конституцията - и от партии, и от хората. На всички започна да писва този модел!

 56. 56 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3096 Гневно

  Кой печели - същите дето печелеха до сега.
  Кой губи - народа.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 57. 57 Профил на hotwater
  hotwater
  Рейтинг: 8 Весело

  Най-забавното е какво става ако ГЕРБ спечелят следващите избори ?!?!

  Не са за слушане някои неща, когато светът тъне в сянка.
 58. 58 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "reakzioner":

  Това, че в твоята глава е каша, изобщо не значи, че е същото и в главите на останалите. Позицията на Костов е пределно ясна, само за такива като теб, дето сеете мъгла не е ясна. Да, Костов искаше оставката, но след консултации между всички партии в парламента и излъчване на програмно парвителство, което да подготви изборите и да реши проблемите на хората, които са наболяли в момента. Вместо това тиквата сдаде властта и се отива към служебно правителство. Ако не разбираш тънката разлика проблемът си е твой, само не говори за каши и неясни позиции, каквито в ДСБ няма.

 59. 59 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Изводът е да се гласува масово, за да не се допуснат БСП и ДПС до властта поради ниска активност. Наистина без Цвъцко като вътрешен министър изборите ще са по-малко манипулирани. Дано хората започнат да преценяват рационално и спрат да слушат популистите. Доста години вече все такива ни управляват. Крайно време е да се научи тоя урок.

 60. 60 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  А за нас селяните остава БЗНС.
  Ние поне няма да мислим седем дена да натамъним новия модел, дето още не ни се е изяснил.
  И всички журналисти и жерналистки са добре дошли на пресконференциите ни.
  Ще ги черпим с бонбони-лукчета, ама не идват.
  Ходят там дето си търсят боя като задават неподходящи въпрос на многоуважаемите граждани, борци от барикадите за нов политически модел и евтин ток и парно.

 61. 61 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Понеже на тоя дебил не му чета писанията от известно време, а и като гледам коментарите мога ли да заключа, че пак е стигнал до извода, че Костов е виновен?

 62. 62 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Кой печели и кой губи от оставката на кабинета, политологично образование?

 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#22] от "reakzioner":

  Важното е, че в твоята главица всичко е подредено. То не че има много за подреждане, де.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 64. 64 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  [quote#54:"Starec"]М/у другото най-нечестните избори досега са комунистическите 1990 г. - докарали ни Луканов на главата. [/quote] Конституцията беше целта на тези избори а не някои си Луканов ,той беше средство ,инструмент - фалшифицираха ги и наложиха първата в условията на източния блок конституция - такава каквато я виждаме и сега .Колко много полезни за България закони се сблъскаха с този посткомунистически айсберг и чудовищата който го охраняват (КС) внимателно селектирани от генните инжинери на ДС и посолството на Кремъл.

 65. 65 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#58:"Георги Симеонов"]Костов искаше оставката, но след консултации между всички партии в парламента и излъчване на програмно парвителство, което да подготви изборите и да реши проблемите на хората, които са наболяли в момента. Вместо това тиквата сдаде властта и се отива към служебно правителство. [/quote]


  Извинявай, но глупости ме ми се четат! Програмно правителство казваш! И колко щеше да бъде мандатът на това парвителство? Няколко месеца, през които, според тебе, ще се решават проблемите на хората. Ако това е зорът на Команидиря ти, тогава няма за какво да недоволства срещу оставката на правителството, сега ще си имаме служебно, един вид експертно правителство, с горе долу същия времеви мандат!

 66. 66 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Не забравяйте и Русия. Тя също може да спечели правителство което е "за" АЕЦ Белене. Подкрепящите Русия са доста: БСП, ДПС, Атака, ВМРО, НФСБ и др. тайни политически субекти.

 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#22:"reakzioner"]Учудващоо е, че не е! КОмандиря сам не знае, какво точно иска! Вчера ревеше оставка, днес не му харесва оставката, властта уж била дадена на БСП. [/quote]
  И БСП вчера напусна парламента, а днес реши да се върне. И те ли имат каша в главите си?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 659 Неутрално

  България определено печели от изритването на мутренската банда на рапоня.

  Искрено се надявам, че ще спечели и форумът на Дневник от очистването от вонята на зелените чорапи.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#65:"reakzioner"]Извинява, но глупости ме ми се четат! Програмно правителство казваш! И колко щеше да бъде мандатът на това парвителство? [/quote]
  Препочитам герберите да останат до края на мандата си, щото ще разкрият всичките ви кражби и измами около енергинните проекти. Около големия шлем на Гоце.
  То затова вие бързате за предсрочни избори.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на Ani Antonova
  Ani Antonova
  Рейтинг: 402 Неутрално

  нали и вие от дневник искахте да падне борисов- е успяхте,сега започвате да хвалите станишев-жалка платена медия....................

 71. 71 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Топя Щурм педерастки, защо не се скрие?

 72. 72 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Братчеди, протестът започна, заради високите сметки! Не се оставяйте сега да ви излъжат с разни политически въртележки.
  Независимо от партийните ни пристрастия, вратовете ни на всички са на един дръвник - този на монополите. Никакво плащане на сметки за ток, парно и вода, преди да се изгради нов и ясен регламент и преди да бъдат сключени персонални договори с нас, потребителите! В противен случай, пак ще си останем в разкрачена поза, пред политиците и монополите. И тогава ние ще сме за бой - а не те.

  /не се чете/
 73. 73 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#72] от "Тони Шнайдера":

  Братчед, добре си го написал. Да не забравяме обаче, че комунистите са опитни манипулатори и подведоха хората.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 74. 74 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Любопитно

  До коментар [#7] от "penchoo":

  Монополите досега не ни ли драха?Или от утре щяха да спрат защото батман им е казал?

 75. 75 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#73] от "Нефертити": Да не забравяме обаче, че комунистите са опитни манипулатори и подведоха хората.

  Братчедке, навремето имах един съученик, голям беладжия и тартор на всякакви зулуми. И когато го привикаше учителката за обяснения, той си имаше един дежурен лаф:"Съжалявам госпожо - мене ме подведоха". Та мисълта ми е, че протестиращите трябва да са прекалено тъпи, дори по българските станадарти, ако не се възползват от това "подвеждане" и не защитят реалните си финансови интереси, а пак се отплеснат в предизборната еуфория и забравят главното.

  /не се чете/
 76. 76 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Чисто партийно

  най-много печелят БСП и ДПС
  ------------------------------------------

  Възпитаникът на Дайнов точно тук много се лъже. Сега ще има консилидация на дясното и дори на средата в политическото пространство.
  Широк фронт ще има срещу БСП/ДПС. Те просто не могат да усвояват фондовете. Изчерпани са като модел на управление!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 77. 77 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3451 Любопитно

  До коментар [#75] от "Тони Шнайдера":

  Братчед, има ли вероятност името на този беладжия и тартор на зулуми да започва с буквата "Т"/ "А" / ?

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 78. 78 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#77] от "domakinq":

  Същият е! Явно и ти го познаваш! Драго ми е да те видя сладурано.

  /не се чете/
 79. 79 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Ако допуснем, че утре бъде гласувана оставката на премиера Борисов и той не влезе в трагикомичната ситуация да промени решението си, и след това, когато получи мандат за съставяне на ново правителство, го откаже,..."
  =====================
  Ако допуснем, че това, което утре няма да бъде, ще бъде, а онова което ще бъде, няма да бъде... ще се отзовем в лабиринта на една налудничава главоблъсканица...
  Петре, що не се откажеш от опитите за стъкмяване на събитията по твой вкус? Те, събитията си имат своята логика, която не можеш да напъхаш в кутията на собствените си желания.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 80. 80 Профил на maryapostolova
  maryapostolova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  От днес нататък в този сайт и другаде, където се говори за политика да пишем без псевдоними. Аз съм Марияна Апостолова и упражнявам демократичното си право да говоря и нося отговорност за казаното и писаното от мен. Ако сме готови да направим промяната, нека да започне от тук и сега.

 81. 81 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 909 Любопитно

  За пръв път чета добър анализ на ПЩК. Браво!

  Обаче е пропуснал най-важния извод. Добре, че има призрачни форумни плъхове да напомнят.


  А то е следното: КОСТОВ Е ВИНОВЕН!  Да се отбележи: Кирил е провел инструктажа добре. Да му се даде премия 200 рубли. Молодец!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 82. 82 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 782 Весело

  Защо не виждам,и не чувам радостни трели Дневник?
  Нали все това искахте?
  Аре сега се заиграйте с комунистите и ДПС,и догодина спокойно може да се прекръстите на Дневна Дума.
  И бабите ще ви четат.
  А седерастите да се молят,някой да ги вкара в Парламента.
  Но страшно няма,все още се купуват теменужки,идва пролет все пак.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 83. 83 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#80:"maryapostolova"] Аз съм Марияна Апостолов[/quote]

  А пък аз съм Курт Деликуртев.

  Да почнем диалог, ама много са вързани с определена партия и няма как да стане! Но ще те подкрепя с каквото мога.

  Трябва да се излезе от клишето, но за това трябва много усилия. Според мен трябва да се почне от съдебната система. Борбата с организираната престъпност на второ място. Трето борба с корупцията на всяко ниово. Четвърто монополите трябва да се разчупят, не може за стоки и услуги да се плаща почти колкото в Германия.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 84. 84 Профил на just
  just
  Рейтинг: 559 Неутрално

  От ситуацията печели най-много енергийната мафия в БГ и покровителите и в Русия ,руското ядрено и нефтено лоби,
  сега в БГ ще се реализират безумните проекти за АЕЦ Белене и
  нефтопровода през Бургас. Така тези които протестират всъщност
  помагат на екзекуторите си, които както винаги ги манипулираха
  и ще са първите които ще им го н.....т. За пореден път хората бяха
  използвани от БСП/БКП, които най-накрая успяха да разчистят пътя
  за руските проекти. Всичко друго е празни приказки и манипулации.

 85. 85 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#69:"Храбър"]Препочиам герберите да останат до края на мандата си, щото ще разкрият всичките ви кражби и измами около енергинните проекти. [/quote]

  Ще разкрият грънци! Те за 4 години нищо не разхриха, сега за 4 месеца ще разкрият!

 86. 86 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Неутрално

  А АЗ съм Бибигон Дебилич!
  Дори писах с такъв ник!Наскоро се опитах да го възстановя,но Моди написа,че имам „несъотвенствие на данните“(каквото и да значи това)!
  Няма демокрация в този форум!Не разбирам,що да не мога да ползвам ник,измислен от мен и прикачен към профил,който собственолично съм занулил и дезактивирал!Авторскити права са си мои - нъл тъй?
  Трябва да започнем с демократизация ТУК и СЕГА!

 87. 87 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ако Борисов загуби, печели цял народ... ако спечели, печели за мутроолигарсите!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 88. 88 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Весело

  [quote#83:"Курт Деликуртев"]А пък аз съм Курт Деликуртев. [/quote]
  КУР(т)Е,братче извинявай!
  При мен ти излизаше (-2)(+2)!
  Исках ти натисна (+)...и натиснах,сигурен съм...
  Сега ти излиза (-3)(+0)?!?!?!?!
  Бах гу у разктроения форум!
  Тъй могат ма изкара и чи съм фен та дрънкам на Боко Тиквоко!

 89. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#85:"reakzioner"]Ще разкрият грънци! Те за 4 години нищо не разхриха, сега за 4 месеца ще разкрият![/quote]
  Те затова Р.Овч. и П.Димитров газ пикаеха в комисията за кражбите в проекта АЕЦ "Белене".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 90. 90 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  По-голямата част от разсъжденията върху фактите са верни. Само дето фактите не са верни...

 91. 91 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Неутрално

  [quote#88:"Граф Влад Задунайски"]Сега ти излиза (-3)(+0)?[/quote]
  Вече стана (-3)(+3)

 92. 92 Профил на Elena Georgieva
  Elena Georgieva
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Този автор що не се прекръсти - гоооолем специалист.

 93. 93 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Любопитно

  [quote#72:"Тони Шнайдера"]Никакво плащане на сметки за ток, парно и вода, преди да се изгради нов и ясен регламент и преди да бъдат сключени персонални договори с нас, потребителите![/quote]
  За какво призоваваш, работниците и служителите в тези сфери на производство да не получат заплати, да не платят осигуровки и т.н. Че те са потребители на други стоки. А ако прекъсне тока и водата кой ще отстрани повредата? Голям умник си.

 94. 94 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#75] от "Тони Шнайдера":

  Братчед, ти като ги гледаш протестиращите по телевизията мислиш ли, че те могат да свържат думи в изречение? Обаче забелжи, че искат да управляват даже.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 95. 95 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#94] от "Нефертити":

  Браво, изпревари ме.
  ++++++++

 96. 96 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1677 Весело

  До коментар [#95] от "BASCO":

  Предразсъдъците са за ограничените.
 97. 97 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Важно е да има нормални(без герберски башибозук) избори.

  При всички случаи вече следващото правителство ще трябва да стабилизира държават инак ..клане!

  И дано Господ прости на Мутрата дето ни открадна 4 години от живота!!!
  Аз лично немога.

  кому е изгодно?
 98. 98 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Не знам - видях 12-15 годишни протестиращи от 23-годишния преход. Кой печели?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 99. 99 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Елементарно, Щурме. От тази оставка печели Бойко. Иначе нямаше да я подава.
  Останалите губят. Но не особено много. Просто нещата ще си дойдат на местата след изборите. Месец по-рано или по-късно, не е важно.
  Който загуби, всъщност е загубил още преди години и ще трябва да се пенсионира. Но да е мислил, а не да е оглупявал заедно с файтона си.

 100. 100 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 451 Неутрално

  А кой печели и кой губи от това, че една политическа партия, въпреки, че оставя българите без храна 1990, а после пак я избират 1994, за да остави този път хората без пари 1996, че и пак я избират по-късно в комбинация с ДПС и любимия на народа цар и пак хората остават разочаровани и ограбени...
  Това синдром на какво е? Ако човек извика майстор да му оправи банята а той се изс_ре на метеното, ще го покани ли пак за следващия ремонт и ако го направи и "майстора" пак се изсе_е на метеното, какво ще си помислим за такъв човек??
  Ако не вършехме такива глупости, сега щяхме да имаме повечко пари в джоба, а и "банята" щеше да е добре ремонтирана.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK