Канонът срещу архонството

Канонът срещу архонството

© Надежда Чипева, Капитал"Дневник" препубликува текста от портала "Култура"


В събота (16 февруари - бел.ред.), след като архиереите от Св. Синод на БПЦ съумяха подир 26 гласувания да изберат тримата кандидати за патриаршеския престол, говорителят на патриаршеския избирателен събор митрополит Йосиф каза нещо дълбоко вярно. Така, заяви той, се проявява Божията благодат – когато стигнем до пълната си немощ, когато се оголи докрай нашето безсилие и несъстоятелност, идва тя, за да ги, от една страна, засвидетелства, а от друга, за да ни избави от тях, от задънената улица, до която ние сами от себе си почти задължително достигаме.


Да, той бе съвсем прав, както по отношение на простото решение, взето накрая в събота, така и по отношение на двамата кандидати – митрополит Неофит Русенски и митрополит Гавриил Ловчански, избрани по силата на това просто решение. И няма никакво значение през какви чисто човешки мотиви помощта на
Божията благодат


се е проявила, за да накара архиереите да спрат и да излъчат кандидатите. Напълно възможно е тези мотиви да са били дори нищожни и даже смехотворни (да не се "изложим пред поканените идната неделя чужденци", ако провалим избора; да не предизвикаме гнева на светските власти и т. н.).


Повтарям, тези мотиви нямат значение, защото Божията благодат може да си послужи и с най-случайни и дори най-нелепи човешки съображения. А и доколкото нейната (на Божията благодат) сила "се в немощ напълно проявява" (срв. 2 Кор. 12:9), това обичайно е така. Нека, следователно, решението да е било взето под въздействието на крайната умора или на пределната непоносимост на 13-те да останат повече заедно, нека да е било взето дори от чисто суетен срам пред гостите – то даде възможност на събора да избира между двама от тримата (защото те са именно само трима) достойни да заемат патриаршеската ни катедра. Единствен митрополит Йосиф не попадна в тази тройка, която би била идеалната – най-вероятно по силата на неогласено официално негово желание, да не му бъде възлагано подобно бреме.


Преди обаче Божията сила да се прояви в немощта на архиереите ни, в тях – предишния ден – в пълна сила се прояви мощта на техните човешки страсти. Отдавна известната


разделеност на събора на митрополитите на две "партии"


и тяхната непримирима неприязън една спрямо друга направи така, че изборната процедура стартира не с избор "за", а с избор "против" – избор, който имаше за цел да не позволи на "лидерите" на двете партии да попаднат в тройката.


Така отначало "партията" около Пловдивския митрополит Николай избираше така, че митрополит Кирил да не събере нужните гласове (а това означава, даваше ги на други, не защото ги избираше, а за да не се избере Кирил). След това пък "партията" на Кирил гласуваше така, че да не позволи на никой друг да достигне до нужните (в петък) 10 гласа.


Църквата, нейното благо, нейният престиж практически не се мяркаха в хоризонта на съвестта на въпросните "партийни лидери". И ето: това настървено гласуване "за да не се допусне противника" доведе – и до днес съм уверен в това, защото дълбоко не вярвам в конспиративни теории и "масонски заговори" – до излъчването на един митрополит, който никой не смяташе сериозно в сметките, поради крайната несъстоятелност на неговата фигура.


Събрал гласовете на всички, които чрез него биха желали да не допуснат човек от "противниковия лагер", първи в тройката влезе Старозагорският митрополит Галактион. Получи се следователно нещо дълбоко символично натоварено. Тройката митрополити, измежду които идната неделя съборът ще трябва да избере българския патриарх, е съставена от двамата, които по Божия милост бяха избрани, когато човешката немощ на избиращите достигна до последния си предел и започна да се самоликвидира – и това са двамата от единствените трима достойни. И от единия, който бе избран, когато мощта на човешката страст бе в онази пълнота на неизтощимата си злост, та Божията благодат бе максимално далеч от събранието – и това е може би най-недостойният от всички "достоизбираеми".


За почти целия църковен народ в България обявяването (при това в самото начало) на името на Старозагорския митрополит прозвуча като същинско издевателство.


Галактион – патриарх!?
Това вече би било непоносимо!


Това би бил краят – общо взето това бяха най-често чуваните реакции. При това всеки тутакси би могъл да посочи защо изборът на Старозагорския владика е издевателство, изреждайки цял куп одиозни негови нравствени качества, които тук – за да не падам на нивото на хорската клюка – бих обобщил по следния начин. Във време, в което Църквата ни, след един трагичен период, в който бе принудена да оцелява дълбоко забита в почвата на инертната фолклорна памет, започна отново да се завръща в градовете и да печели душите на съзнателно обръщащите се към вярата, изборът на "персонаж" като Галактион означава – обобщено казано – завръщането на една Чудомирова "пейзанщина" при това увенчана със златна митра. Което пък би било тежък апостроф на крехкото и все още само предчувствано православно възраждане у нас – т. е. нещо наистина непоносимо. И издевателско.


Верен обаче на принципа си да се ограничавам само със собствено църковни аргументи и да не навлизам (подобно на мои познати люде) в психологическо-културни зарисовки (некултурността и направо казано простащината не са все пак църковен аргумент срещу когото и да било), ще кажа тук само онова, което прави митрополит Галактион непоносим и от чисто каноническа гледна точка.


Широко известна е сполучливо назованата в популярните медии


"архонтмейкърска" дейност


на митрополит Галактион. Широко известен е и фактът, че с титлата "архонт", по онова време непризнавана в БПЦ (и с кощунствено съчинено квази-църковно чинопоследование) митрополитът удостои люде, чието основно занятие е отчетливо противоречащо на "църковния морал и добрите нрави" (когато Слави Бинев бе направен "архонт" той бе притежател на заведения, в които ставаха стриптийз-представления).


Да, ще кажат, но Св. Синод в своето решение от миналата година прие званието "архонт" в "наградната система" на БПЦ. Така е, но нито преди вземането на това злополучно решение, нито след него, нито Св. Синод, нито българската Църква въобще са взимали решение за припознаването като корпоративен член в нея на някакъв "Велик архонтски орден". Доколкото ми е известно въобще никакви "ордени", дори монашески, не съществуват в Православието. А митрополит Галактион публично (при това и заснето) определя себе си освен като Старозагорски митрополит още и като "върховен свещеноначалник на Великия архонтски орден".


Ще обърна внимание, че "орденът" изобщо – дори църковният, монашеският – където съществува, например в католическия свят – е корпорация, която задължително има свой собствен устав, свои собствени и важащи само за него дисциплинарни правила, своя собствена и важаща само в него йерархия. В Католическата църква  "ордените" могат да станат съставна част от Църквата само ако тези техни устави, правила и йерархия, бъдат утвърдени от папата, сиреч от видимия глава на цялата Католическа църква.


На мен не ми е известно БПЦ да е разглеждала, приемала и узаконявала какъвто и да било устав, каквито и да било правила или йерархия на някакъв си "архонтски орден". Което означава, че този "орден", на който митрополит Галактион е "свещеноначалник", ако има определени свои (вътрешни) правила – ги има като правила, външни на правилата на Църквата, ако има някаква своя йерархия – тази йерархия е извън-църковна, чужда на Църквата йерархия. Ако ли пък йерархията на "ордена" се самоопределя и като "свещена" (за да има "свещено"-началник, както се титулува Галактион), то тя освен не-църковна е и не-християнска ("свещена" не със свещенството на Църквата). Това пък накрай значи, че щом митрополит Галктион има чин в един "орден", който е нецърковна корпорация, щом в тази не-църковна йерархия той е "началник" и дори "свещеноначалник", то той е свещеник едновременно в Църквата и в корпорация чужда на Църквата. Той е "свещеник" едновременно на Христа и на Велиара.


Направо ще кажа, че ако митрополит Галактион е свещеноначалник на "Великия архонтски орден", ако такъв орден съществува, то Галактион не е нито архиерей, нито въобще свещеник на Църквата. Ако ли е свещеник на Църквата – не е "свещеноначалник на архонтския орден". Или едното, или другото. И това съвсем независимо от признаването на "званието архонт" от БПЦ. Повтарям, не за него става дума, а за неизвестния (нелегитимен, неканоничен) "орден", на който Галактион се титулува "началник".


Ето защо, преди да бъде избран за български патриарх настоящият Старозагорски митрополит трябва да бъде питан (и тук "трябва" не е риторическа дума, а ултимативно църковно задължение), е ли той, и ако е, отрича ли се от "върховното свещеноначалничество" на чужда на Православието корпорация. Ако не го стори, той въобще не може да бъде православен свещенослужител, камо ли патриарх на Църквата ни.


Трябва да бъде питан митрополит Галактион също, дали действително се явява


"Духовен настойник на Ордена на рицарите тамплиери от Иерусалим"

защото, ако за "архонтския орден" не се знае що за корпорация въобще е той, то за "тамплиерския" със сигурност е известно, че докато е съществувал в църковния мир (до времето на крал Филип ІV Красивия) е бил католически рицарско-монашески орден, а след това – бидейки осъден и от католическата църква и запретен – е извън-християнски, ако не и анти-християнски орден.


Това че тук спестявам добре известното


агентурно минало


на митрополит Галактион и добре известното обстоятелство, че като дългогодишен председател на комисията по канонизациите на БПЦ владиката е персонално повинен в това, че Църквата ни е единствената измежду православните църкви-сестри, която не е издирила и канонизирала новомъчениците, пострадали за вярата по времето на комунизма, не означава, че не придавам на тези неща особена важност. Те са изключително важни. Но доколкото и друг път е ставало дума за агентурната зависимост на част от митрополитите ни и за възможното нарушаване на 30-то апостолско правило, тук си позволявам да се фиксирам единствено върху това уникално "петно", тежащо върху първия избран в тройката.


Да даде следователно, Господ, в неделя съборът да гласува за един от онези, които му бяха препоръчани от немощта на владиците, но от благодатта Божия и да отхвърлят онзи, когото мощта на техните страсти инсталира като изпитание за съвестта на Църквата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Из писание в "портала Култура":
  Дори сред клира се среща отношение към Левски като към квази-светец. Най-лесно е да открием тук рецидив от времената на комунизма, когато секуларизмът в Българската Църква беше нейният най-ценен капитал спрямо властта.
  Национализмът е в грях, когато заменя Христовата повеля за любов към всички със „силно да любят и мразят“.
  Българският революционен централен комитет (БРЦК) е типична съзаклятническа революционна организация. В неговата Програма пише:
  Чл. 1. БРЦК има за цел да освободи България чрез революция, морална и с оръжие...
  В тази Програма е заявена без уговорки една от пословичните формули на злото: че целта оправдава всяко средство
  последната изповед на Левски. Но ключовият за нашето изследване въпрос тук е: дали на прага на смъртта той е изповядал като грях самата своя революционна дейност?
  Най-малкото, което всеки от нас може, е поне да отхвърляме най-кощунственото в култа към Левски:
  - Да не употребяваме за него кощунственото „Апостола“ или „Апостола на свободата“.
  - Да не участваме в коленопреклонение пред паметниците.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/20642

  И тези най - мрачни мракобеси се обявяват за "култура", чак и Дневник ги имат за нещо като най -висши нравоучители.

 2. 2 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Дяволите се делят на пропаднали ангели и на издигнали се трима кандидати за патриаршеския престол...Когато Бог ги е сътворил, нуждата от Сатаната е отпаднала. Галактион – патриарх!? Това вече би било непоносимо и за дявола!

 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#1:"Каишков"]Дори сред клира се среща отношение към Левски като към квази-светец. [/quote]"Каишков", не пиши по теми за които ти липсва сиво вещество. В черупката ти липсва ядка.

 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#2:"latcho59"]Галактион – патриарх!? Това вече би било непоносимо и за дявола![/quote]
  2 Кор. 2:11 - да не би сатана да използува случая против нас; защото ние знаем неговите замисли.

 5. 5 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Точно с архонтските дейности на Галактион може да бъде обяснена сегашната му преднина - това са пари, влияние, всякаква подкрепа, които явно другите нямат.
  Комерсиализацията засега води в тази надпревара.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#6] от "kapablanka":

  Интересувам се дали рицар-тамплиер, бивш агент на ДС, както не малко други рицари-тамплиери и масони, има място в лоното на БПЦ? Хубаво е да коментираш и изтеклите информации, че Галактион е стар и приет зидар от ложа "Захари Стоянов"...

  [quote#6:"kapablanka"]Ако Галактион стане патриарх дали някой си Янакиев ще се гръмне ? [/quote]
  За Калин Янакиев не знам, но аз със сигурност ще приискам да се гръмна!

 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Добър анализ.
  Би трябвало да се прочете от всеки, който поне малко се интересува от църковните дела в България, защото ние малко знаем за тях - не само защото досега не се интересувахме особено, но и поради съзнателно премълчаваните от църквата ни факти, какво точно се случва в нея.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Много полезно четиво, написано от умен човек.

 10. 10 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 470 Весело

  Църквата заедно с безумните глупости, които разпространява (например безсмислиците за "божия благодат" в настоящето писание) подлежи само и единствено на забрава!
  Самото съществуване на юдео-християнско-мюсулманските суеверия е срам за човечеството, и подигравка със здравия разум

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 11. 11 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "Antonio Candreva":

  Вероятно за доста хора няма място в църквата. А тук става въпрос за това, че Неофит бил достоен за патриарх, въпреки че е с досие. И това го казва човек, който все се изявява като антикомунист.

 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#10:"kollin"]юдео-християнско-мюсулманските суеверия е срам за човечеството, и подигравка със здравия разум [/quote]
  Книга, "kollin"?
  -Не, мерси! Аз въобще не чета книги, а съм засегнат и от функционална неграмотност.
  "kollin", а може би имаш предвид: мюсюлманските? УЖАСНО МНОГО ХОРА има, които не могат да напишат ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ без поне 3 правописни грешки. Неграмотни политици, неграмотни ученици.
  Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.

 13. 13 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "kapablanka":
  [quote#11:"kapablanka"]че Неофит бил достоен за патриарх, въпреки че е с досие. [/quote]
  Направете си труда да прочетете това "досие". Там пише на две места, че владика Неофит е благочестив и че обича Църквата, че не може да се разчита на него и че не желае да сътрудничи. Няма сериозни улики за негови доноси ...
  Почти цяла православна България познава дядо Неофит и неговия брат - доц. Димитров. Впечатленията на повечето ми познати (и мои лични) от тях са много добри. Не петнете името на един добър човек с лека ръка!

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#13] от "Петър Николов":
  Дано дядо Неофит стане новият български патриарх. Дядо Неофит печели симпатиите на хората с добротата и миролюбието си.

 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Самото приънаване на някаква си архонтия (княжестко достойнство ! ) е в разрез с традициите на БПЦ и трябва да бъде премахнато. А митрополит, раздавал архонтии, да се низвергне.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Много добър текст от истински ерудит богослов, при това с голям дар слово. Добро обяснение за странното издигане на кандидатурата на митрополит Галактион.
  Изцяло заставам зад финалните думи: "Да даде следователно, Господ, в неделя съборът да гласува за един от онези, които му бяха препоръчани от немощта на владиците, но от благодатта Божия и да отхвърлят онзи, когото мощта на техните страсти инсталира като изпитание за съвестта на Църквата."

  Една българка
 17. 17 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Неутрално

  P.S. "Дневник", изпуснали сте едно Т в заглавието - "архонТството".

  Една българка
 18. 18 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#13] от "Петър Николов":

  Да - обича църквата и не е знаел, че е ченге с псевдоним "Симеонов". Вервай си. Защо ли аз нямам псевдоним в ДС ?! А той има ??? И агентът Бончо (Петър Берон) казва, че не е бил ченге. И други така казват.

 19. 19 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Каквито комунистите, такива и църквата им.
  Лачо убедително пак печели приза най-голям православен скот. Да му е честита!

  България е древна и заслужава много повече!
 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#19:"flagellumdei"]Да му е честита![/quote]
  Сънуваш ли, че си конферансие?

  Конферансие тръби пред входа на цирк:
  - Не се скъпете, уважаеми граждани! Влезте и ще видите, че "flagellumdei" знае да чете!
  Всички бащи и майки влизат вътре. На арената "flagellumdei" прелиства някаква книга.
  - Нищо не чуваме! - обаждат се гласове от публиката.
  - Няма и да чуете, защото "flagellumdei" знае само да чете, но не и да говори - успокоява ги конферансието.

 21. 21 Профил на Ashkovoto
  Ashkovoto
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "Antonio Candreva": Antonio, по-добре му набутай царя и царицата на самоназовалия се капанланка/нескромно и самовлюбено.../ там, където най би го заболяло...защо ще се гърмиш заради тези нечистоплътни люде?

  Това е най-нормалното и елементарното,и мисля,че е положително,което може да се допусне и да се констатира.С.Сакскобургготски
 22. 22 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако деец на съвременното архонтство бъде избран начело на църквата, то това най-вероятно ще отразява действителното състояние на клира. Не виждам причина някакви хора като Янакиев да я поставят на командно дишане и да обясняват какво трябва да се направи, за да не се дискредитира пълно и тотално църквата в обществото. Утре сигурно Янакиев ще призове и да върне Кирил Линкълна. Ама то като не му идва отвътре, каква е ползата!

 23. 23 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Колко още имаме да извървим?

  и най-умният си е малко прост....
 24. 24 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#18:"kapablanka"]Да - обича църквата и не е знаел, че е ченге с псевдоним "Симеонов". Вервай си. Защо ли аз нямам псевдоним в ДС ?![/quote]
  Нямаш псевдоним, защото си безкрайно безинтересен.

 25. 25 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 411 Весело

  Помпозна статийка. Авторът много се е вживял в пустоловните формулировки на висшите попове.

 26. 26 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да е жив и здрав нашият патриарх дядо Неофит!

 27. 27 Профил на gord.vitosha
  gord.vitosha
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На добър час на новия патриарх! Успех!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK