Новият патриарх и надеждата

Патриарх Неофит

© Цветелина Белутова

Патриарх Неофит"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Българската православна църква има своя нов патриарх – Негово Светейшество Неофит. При цялата немощ на своето човешко изпълнение, при цялата тежест на неизживяното си най-близко минало, тя очевидно се оказа отворена за Божията благодат, която – и този път ще припомня апостолското изречение – "се в немощ напълно проявява" (2 Кор. 12:9). Защо трябва при този избор да благодарим на Бога за проявената към нас Негова милост?


На първо място, защото след ужасяващите разкрития за предателското поведение на повечето настоящи български архиереи по време на изпитанието на атеистичния комунистически режим, ние имахме всичко на всичко трима митрополити, имащи каноничното право да заемат патриаршеския престол и които не можеха да бъдат обвинени в подобен позор.
И Светия синод (въпреки всички спорове, страсти и сметки, очевидно кипящи в него) прояви съвестливост да излъчи двама от тези трима като кандидати за предстоятелството на Църквата ни. А съборът избра единия от тях.


Оттук нататък не бива да има никакво съмнение – документите от миналото (на които трябва да вярваме, ако не искаме да изпаднем в злонамерени спекулации) ясно свидетелстват: за Негово Светейшество Неофит има единствено предложение да бъде вербуван от политическата милиция, при това с мотива, че е "силно привързан към Църквата, консервативно настроен духовник". Нищо повече! И куп "справки", които го характеризират най-общо в неизгодна за режима светлина.


Следователно, заедно със своя достоен подгласник на събора, митрополит Гавриил Ловчански,


патриархът е от "чистите"
по отношение на миналото архиереи


Колко много се притеснявахме, че при тази "масивност" на отстъпничеството, Църквата ни ще остане впримчена в това мрачно минало. Бог не допусна това да се случи!


На второ място, би трябвало да благодарим на Божията милост, че даде знак, че благоволи към крехките кълнове на едно завръщане на Православието у нас от подмолите на рутинния (почти фолклорен традиционализъм, в които то бе оцелявало повече от половин век към съзнателния избор на душите, сред "гражданите" в най-общия смисъл на тази дума – тоест сред онези, които вярват защото и мислят, защото четат Писанието, защото съзнават Христовото слово.


Патриарх Неофит освен духовник е и човек от такова "гражданско" тесто. Най-малкото не прилича на извървял рутинната си кариера амбициозен семинарист с вкус към фолклорните курбани и провинциалната господарска дебелащина. Определен лъх на култура (толкова нужна на едно ново поколение вярващи) се усеща у него.


На трето място следва да благодарим на Божията милост, че за първи път в най-новата ни история


самият избор на българския патриарх
се извърши по каноничния църковен ред


– без видима намеса от външни фактори, без предварително направени от сили извън Църквата сметки, след – и тук ще прозвуча може би неочаквано – горещи спорове както сред архиереите, така и сред църковното изпълнение. Защото аз съм изключително удовлетворен, че спорове имаше. Не е нормално именно когато такива няма. То би било израз на апатия, на отсъствие на грижа, на ревност, липса на чувство за отговорност.


От дистанцията на току що приключилото, вече не съм склонен да оценявам просто негативно дори "борбите" между самите синодални архиереи. Самите им борби говорят за появата на владици с очертаващи се (и различаващи се едни от други) физиономии, визии за Църквата – дори не всички да са безупречни от духовна гледна точка.


Споровете сред църковния народ, сред крехката все още "църковна интелигенция" (това не бива да звучи горделиво) говорят за образуващо се вече и вече незаобиколимо 


църковно-обществено мнение

Мога да свидетелствам колко много, колко изтощително много, например, и аз и колегите ми от кръга около сп. "Християнство и култура" говорихме и пред медии и пред общности от вярващи хора през изминалите месеци. Патриаршеският избирателен събор гласува, изхождайки от собствената си съвест, но мога да го кажа с увереност, не в атмосфера на глуха тишина. Делегатите му много неща чуха, много неща усетиха. Те разбраха и вчера, в неделя, знаеха какво се мисли в църковните среди. Знаеха какво може да се приеме от тях и какво би било непоносимо за тях. И не гласуваха, в това съм уверен, без да се съобразят с всичко това.


Като знам добре (и моля читателите също да го държат в съзнанието си), че българският патриарх няма дори далечно наподобяваща на монархичната власт в Църквата ни, че не разполага с уставни и канонични "ресурси" да решава проблемите й еднолично (и поради това от него не бива да се очаква непомерно много), ще си позволя все пак, да изредя – чисто конспективно – тези основни проблеми, които стоят пред нея. Надявам се новият патриарх поне да ги има в съзнанието си в своето предстоящо служение. Така и аз ще имам спокойната съвест, че не звуча в днешния ден прекалено триумфалистки.


И тъй – твърде, твърде високо над реалните църковни общности (енориите, евхаристийните събрания), които и са Църквата, стоят у нас високо-преосвещените й архиереи. От предстоятели на Църквата (църквите), те са се превърнали у нас по-скоро в князе над Църквата (църковни князе). А това трябва да се промени.


Въпреки обнадеждаващия ментален "профил" на новия български патриарх, повечето от митрополитите са все още люде от стария тип; при това в последния период от предстоятелството на патриарх Максим оградиха епархиите си като същински "феоди". Това също не е нормално състояние за един автокефален църковен диоцез.


Предизвикателство е и непреодоленият все още "провинциализъм" на Църквата ни. Не е нормално връзките ни с останалите православни църкви-сестри да се изчерпват с протоколни жестове между предстоятелите. Още повече, че църквите на южната и западната ни съседки (Гърция и Сърбия) са в относителен духовен подем – с висок богословски  капацитет, със завидно обществено влияние. Последното се отнася и за Румънската православна църква. Крайно време е


БПЦ да си припомни, че
не само Руската православна църква ни е църква-сестра


Обезпокоителна е и малобройността на българското православно монашество, от което по общоправославна традиция се избира епископата на Църквата ни. Не е редно всеки трети монах да е бъдещ епископ, а всеки втори да е принуден да изминава подвижническия си път като изнурен стопанин на рушащи се и с мъка поддържани пусти манастирски постройки.


Пак подчертавам, по всеки от тези проблеми има какво да се размисли и аз не очаквам новият ни патриарх още утре да излезе с някаква "програма" по тях. Но днес специално имам надежда, че диалог върху тях би могъл да бъде започнат и в него – под ръководството и с благословението му да участва цялото ни църковно изпълнение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дано да има някаква положителна промяна в българската православна църква при новия патриарх,но аз лично няма особени надежди нещо да се случи.

 2. 2 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Страхотен избор и завладяващ пример.

  Църквата, обругана и немощна, намери сили и изрина мутрите и чалгата и избра образования, всеотдадения и честния.

  Да направим същото в държавата.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 3. 3 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Очакванията са големи и славословията са големи - зер, отново ще има наши и ваши - близки и чужди, клекнали и за изправяне - човещенки. Днес слушах разни на вид интелигентни хорица с килимяфки и без да се прехласват по избора, като Христос - Бога му, сам го е избрал тоя позастарял женолюбец. Очакванията са големи, дори неочаквано големи за някой, който е подписал "книга", явно и крахът на мечтите и желанията ще е голям, що е време е пред нас - народът ще наблюдава, дали случайно някой от по-активните доносници - архиереи ще имат достойнството да се оттеглят или ще легнат на ухото, че щом най-големият с извинение... Патриарх е бил като тях и те не са от Сатаната...
  Ще чакаме, ама надали ще дочакаме, нещо да се промени тук.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 4. 4 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 466 Неутрално

  България избра достоен човек за патриарх! Желая му здраве и сили в служба на българският народ! А народът ни знае да обича , уважава и се прекланя пред своите синове, които са истински българи и милеят за него! Успех, здраве и живот за новия български патриарх! И бог да пази България!!!

 5. 5 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  ''По-добре късно - от колкото никога "...

  Така пееше в една песен Богдана.Аз съм съгласен с тази максима.

 6. 6 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Благодаря на Бога за своя нов Патриарх – Негово Светейшество Неофит!
  Благодаря на проф. Янакиев за прекрасната статия!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 7. 7 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 532 Любопитно
 8. 8 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Непрестанните напъни на Калин Янакиев, който е член на всишето ръководство на партия ДСБ от години, да определи кой е достоен и кой не за патриарх в последните три месеца са най-голямото свидетелство за опитите на някои партии на повлияят на избора.
  учудва ме наглостта на този човек да заяви, че "самият избор на българския патриарх
  се извърши по каноничния църковен ред
  – без видима намеса от външни фактори, без предварително направени от сили извън Църквата сметки..."

 9. 9 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 975 Неутрално

  "защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери.

  А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?

  Или, как ще кажеш брату си: чакай, да извадя сламката от окото ти; а пък на, в твоето око има греда!

  Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш, как да извадиш сламката от окото на брата си.

  Не давайте светинята на псетата, и не хвърляйте бисера си пред свините, за да го не стъпчат с краката си и, като се обърнат, да ви разкъсат.

  Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори;

  защото всякой, който иска, получава, и който търси, намира, и на тогоз, който хлопа, ще се отвори.


  (Мат. 7:2-8)

  Горното да го прочетат всички хулители на новия български Патриарх и митрополитите Калиник, Николай, Кирил, Игнатий, Дометиан, Григорий и Галактион и всички блюстители на морала бето викат "Не така!", без да гледат себе си и да казват "Как". България избра много добър Патриарх. Но той сам, без Синода, почти нищо не може да направи. Да му пожелаем успех и да се надяваме, че митрополити като Гавриил, Натанаил и Йосиф ще му помагат, а здравите сили в църквата ще вземат превес над мракобесниците с луксозни автомобили и скъпи часовници. Амин!

 10. 10 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Свобода на словото, не означава свобода на мисълта! Възможността да се изказваме по всички теми, по всяко време не ни прави авторитети. Мислете, моля, преди да пишете. Без аргументи, равностойни или надвишаващи по смислова тежест изказаните от проф. Янакиев, дебат няма, а форума се превръща в поле на чиста проба клюкарене, злословене и словоблудство. Бог да пази България!!!!

 11. 11 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  И тук се намериха хулители. На тях казвам - моля, оставете Светейшия ни Патриарх Неофит на мира!
  Относно програмата на дядо Неофит - Аз смятам, че най-важно е развитието на енориите. Правилно отбелязва г-н Янакиев и работата за манастирите и монасите, но тук са нужни и достатъчен брой желаещи. Аз бих се радвал дядо Неофит да бъде близък със свещенството, да се върви към увеличаване и рекламиране на неделните училища към отделните енории. Има доста работа, дано Бог дава здраве на дядо Неофит!

 12. 12 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Значи статията на Калин Янакиев може да е много добра, но прекалено са специфичните термини и обяснения според канона за мен!
  Може би от негова гледна точка като експерт по въпроса, да.

  Аз просто искам отците да бъдат при хората!
  Сложни канонически термини не са нужни.
  Стига и една блага дума...
  И народа да се върне в Храма не само на Коледа и Великден!

  [quote#4:"niki2003"]Успех, здраве и живот за новия български патриарх! И бог да пази България!!! [/quote]

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4488 Неутрално

  А аз бих добавил още една задача пред БПЦ и голям пропаст през изминалите десетилетия - ромите в България.
  Днес 25% от децата и подрастващите до 20 години в българия са от ромски произход. Те вече навлизат в детеродна възраст. Което означава, че дори ако раждаемостта на ромките спадне до раждаемостта на българките или обратно - тази на българките се повиши до тази на ромките, жените от ромски произход ще дават 25% от ражданията. А бързо изравняване на раждаемостта при двете етнически групи е малковероятно - т.е. процентът на децата от ромски произход /и на гражданите от ромски произход/ ще нараства. Досега те са пренебрегнати от БПЦ /ако не се счита раздаването на курбани по храмови празници/ . Това е огромно поле за мисионерска дейност на Църквата /да не говорим за социална дейност/. В момента децата и подрастващите от ромски произход са мозинството от децата и подрастващите на село и дори в много градове. БПЦ рискува да се превърне в архипелаг от общности в големите градове, тънещи в море от нехристиянско население.
  Колкото и да ми е симпатичен Калин Янакиев, считам, че БПЦ не може да бъде църква само на православната интелигенция, както не бива да бъде църква на едрата буржоазия /каквато тенденция се наблюдава -"архонтство", "спонсорство" и т.н./.

 14. 14 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "И тъй – твърде, твърде високо над реалните църковни общности (енориите, евхаристийните събрания), които и са Църквата, стоят у нас високо-преосвещените й архиереи. От предстоятели на Църквата (църквите), те са се превърнали у нас по-скоро в князе над Църквата (църковни князе). А това трябва да се промени."
  Църковните князе са в смехотворната ситуация като погледнаха от високо в деня на интронизацията да видят, че долу, където бяха отредили място на презряната тълпа миряни - пред Александър Невски, без достъп до църквата и с възможност да видят новия си духовен баща иззад щитовете на наредените гвардейци - там се оказа, че няма никой. Жалко, но много добър урок за всички самозабравили се ченгета в Светия синод.
  Може би те трябва да си припомнят, че Исус нямаше златен жезъл и златна корона, когато беше сред хората и до него можеха да се доближат всички болни, сакати и презряни, за да го докоснат и да се излекуват. Той не влизаше в храма при специален режим, и при Него не бяха допускани само висши представители на светската власт и хора с баджове.
  Когато на клира му се налага да му се казва, че е прекалено високо, това означава, че той е всъщност прекалено ниско и прекалено далеч от истината.

 15. 15 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 466 Неутрално

  PS От възмущение допуснах правописни грешки в горния текст, за което се извинявам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дано това е ново начало за БСП. Църквата се нуждае от промяна най-вече в отношението си към обществените проблеми. Защото ако не избере пътя на промяната, ще става все по-непопулярна и хората ще се отдръпват от вярата. Което е жалко.
  Да е жив и здрав Неофит и да изпълнява достойно тежката си задача!

 18. 18 Профил на Vasil Panayotov
  Vasil Panayotov
  Рейтинг: 542 Неутрално


  До коментар [#17] от "Пчеличката М.":

  ново начало ще е за БСП !?!

 19. 19 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#18] от "vasil78":
  Ох, ужасен лапсус! Много се извинявам! Аман от политика!
  БПЦ, естествено.

 20. 20 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Той е избраният, той е НЕО !

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1446 Любопитно

  за Негово Светейшество Неофит има единствено предложение да бъде вербуван от политическата милиция, при това с мотива, че е "силно привързан към Църквата, консервативно настроен духовник". Нищо повече! И куп "справки", които го характеризират най-общо в неизгодна за режима светлина.
  *********************

  Къде са сега онези, дето вчера го изкарваха едва ли не шеф на КГБ и баш доносник?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#14] от "z82":
  [quote#14:"z82"], че долу, където бяха отредили място на презряната тълпа миряни - пред Александър Невски, без достъп до църквата и с възможност да видят новия си духовен баща иззад щитовете на наредените гвардейци - там се оказа, че няма никой.[/quote]
  Откъде черпите тази информация. Аз присъствах. Влизаше се изключително лесно и свободно.

 23. 23 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Абсолютна мимикрия на светата агентура.

 24. 24 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#22] от "Петър Николов":

  Беше предварително обявено по БНТ от митрополит Йосиф, че няма да може миряните да влязат свободно в църквата. Ако Светият синод чрез своя говорител е обявил нещо, което не е вярно и след това не се е коригирал, да се сърди на себе си за зле посетената интронизация. Даже митрополитът обяви, че Светия синод е гласувал да има кордон от полицаи, които да охраняват новия патриарх. Явно са разбрали, че това е много зловещо и грозно - да пазят по този начин новия патриарх от народната любов, и го направиха с гвардейци.

 25. 25 Профил на soldat1975
  *****
  Неутрално

  Хулителите на църквата да замлъкнат най-после!

  Имаме нов ДОСТОЕН Патриарх!

 26. 26 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Нещата в Църквата ни така се бяха стекли, /и с наша помощ, на енориашите/, че трябваше да се избира не между най-достойните, а между най-малко недостойните. Сега , с Неофит има надежда.
  Бог да му помага.

 27. 27 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#24] от "z82":
  [quote#24:"z82"]че няма да може миряните да влязат свободно в църквата[/quote]
  Дядо Йосиф обяви, че ще има скенери за оръжия. Такива имаше, защото присъстваха най-видните личности в Държавата, десетки дипломати, чуждестранни гости. Това въобще не пречеше на влизането вътре.
  [quote#24:"z82"]Даже митрополитът обяви, че Светия синод е гласувал да има кордон от полицаи, които да охраняват новия патриарх. [/quote]
  Естествено, след като беше обявен голям протест за този ден.
  [quote#24:"z82"]да пазят по този начин новия патриарх от народната любов, и го направиха с гвардейци.[/quote]
  Винаги новият патриарх благославя всички родове войски. Патриархът е петият човек в държавната йерархия и присъствието на гвардейци е задължително.

 28. 28 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Споко, Калине,
  Преходът на Светата БПЦ, сега започва. Свърши ли се Дон Цеци, и Факултето ще тръгне. Гражданското ДПС е най-подир по време...

 29. 29 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Простете, пропуснатата добавка към горния постинг:
  Докато това се случи, и Андрешко ще е готов да твори Държава...

 30. 30 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Янакиев замита досиетата! Цирк!

 31. 31 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#14] от "z82":
  [quote#14:"z82"]долу, където бяха отредили място на презряната тълпа миряни - пред Александър Невски, без достъп до църквата и с възможност да видят новия си духовен баща иззад щитовете на наредените гвардейци[/quote] По темата за архонтите съм съгласна с вас. Хайде само не лъжете за другото. Лично бях вътре в храма, където ме пропуснаха най-любезно, след като минаха дамската ми чанта на скенер. Оправдавам мерките за сигурност на такова важно събитие. Всеки вярващ, който имаше желание, можеше да влезе в "Св. Александър Невски" почти до края на интронизацията, когато вече храмът се препълни и наистина охраната спря да пуска случайните зяпачи пред видеостената отвън. Онези, които имаха интерес (не мога да кажа дали 1000, дали 2000 души), бяха дошли достатъчно рано преди началото на церемонията, някои дори бяха присъствали на Св. Литургия от 9 ч.

  Една българка
 32. 32 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  пълен комунистически цирк,нищо друго

 33. 33 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 768 Гневно

  Новият патриарх попари надеждата, за състрадателен, достоен глава на Църквата! При хилядите отчаяни, обезверени и търсещи надежда хора от "улицата", при стоящите на ръба на живота, самозапалили се протестиращи, той отиде в ПРАВИТЕЛСТВЕНА болница, да се поклони на вдигналият кръвно(половината хора са така), който изкара хората на улицата!!! Църквата са хората! Черквата е сградата!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 34. 34 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не искам да се изказвам преждевременно, но съм напълно съгласен с онези, които отказаха да харесат патриарха заради първата му визита при пожарникаря-слънце.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK