България - предупреждението от регулираните енергийни пазари (обновена)

България - предупреждението от регулираните енергийни пазари (обновена)

© Красимир Юскеселиев(Тази статия е коригирана с опровержение от засегната страна. Моля, вижте след края на анализа)


Уличните протести в България заради цените на електричеството илюстрират проблемите с прилагания регулативен подход, към който няколко страни от Европейския съюз (ЕС) се подготвят да направят отстъпление от напълно либерализираните пазари.


Протестиращите недоволстват от непрозрачния начин, по който се определят цените на енергията в България. Под въпрос е поставена логиката зад рязкото увеличение на цените на тока за домакинствата, докато въглищата поевтиняват, а енергийните компании се опитват да увеличават печалбите си.
Миналия ноември Европейската комисия съобщи, че пазарите на ток и газ в България са с най-ниското в ЕС доверие и цялостно удовлетворение на потребителите.


Изглежда, България е раздавала и прекалено щедро разрешителни за соларни инсталации - проблем, в който много европейски държави се намесиха твърде демонстративно и в който Германия например се опитва да защити потребителите от постоянно покачващите се цени.


Но най-вече българските протести са


предупреждение срещу регулираните енергийни пазари


на които двустранните и договаряни тарифи за енергията от изкопаеми горива, изглежда, предлагат голямо несъответствие между цена и качество.


Три от четирите големи ТЕЦ-а на въглища в страната в момента печелят повече от продажби на енергия, отколкото техните конкуренти от либерализираните пазари на едро в Скандинавия и Централна Европа.


Великобритания, Германия и други страни от ЕС обмислят да въведат план за определяне на бъдещия капацитет за производство на енергия според предвижданите аукциони или двустранни договори с енергийните компании. А това вече е частично отстъпление от принципите на либерализираните пазари.


Подобно централно планиране има за цел да отговори на притесненията за недостиг на капацитет и прекъсвания на тока, но също така носи риск от действително обезщетяване на производителите на енергия, или поне създаване на впечатление, че им се плаща някакъв вид компенсация.


Тежестта на регулацията


Миналия юли ДКЕВР одобри поскъпване на тока с 9.84-10.84 процента. (Това е цената за ЕРП, а при разпределяне на увеличението между бита и бизнеса за някои домакинства то достигна 14% - бел.ред.) Реакцията на бурни протести последва едва през последните няколко седмици след застудяване и увеличаване на потреблението. Миналата седмица регулаторът каза, че проучва възможности да намали от март сметките за бита и че ще поиска отнемане лиценза на местното дружество на чешката CEZ (по-късно стана ясно, че намаление може да има най-рано от април - бел. ред.).


България има силно регулиран енергиен пазар, в който производителите трябва да се договарят директно с ДКЕВР за тарифите, или да сключват дългосрочни договори за пренос с НЕК. Изцяло държавният "Български енергиен холдинг" изглежда има прекалено голям контрол, притежава повечето от генериращите мощности на страната, както и единствения оператор на пренос на енергия НЕК.


Европейската комисия изрази през ноември и тревогата си относно независимостта на регулатора. "Бюджетът му е недостатъчен да се финансира надзорът на всички сектори, за които отговаря, а има и притеснения за стабилността на ръководството му. Правителството се намесва по регулаторни и управленчески въпроси", се казва в доклада на Европейската комисия за енергийните пазари на ЕС.


В България няма енергийна борса (към 2011 г. само 6 страни в ЕС са били в това състояние) и макар да граничи с 5 държави, е с едни от най-ниските дялове на внос на електричество в ЕС - едва 3.1% от потреблението през 2010 г.


Крайният резултат е, че получавате лошо качество срещу парите, които плащате.


На последното договаряне на цените през юли три от четирите основни български централи на въглища получиха над 84 лева ($56.53) за мегаватчас. Това е повече, отколкото получават централи на пазарите на едро в далеч по-богати европейски държави. Германските едногодишни договори например се сключваха в понеделник при 42.4 евро ($55.81) за мегаватчас. Скандинавските договори за енергия за следващите 12 месеца се сключваха при 36.9 евро ($48.57) за мегаватчас.


Трите основни български ВЕЦ в България получиха дори още повече - над 100 лева ($67.57) за MWh.


В същото време в България са най-ниските цени на тока на дребно, което отразява изключително ниските разходи за мрежи, данъци и такси.


Това ли е прозрачност?


Тарифите се договарят между регулатора и отделната електроцентрала в преговори, на които неизбежно има асиметрия между оператора от частния сектор и правителствените бюрократи. Това може да е предупреждение към страните, насочващи се към такъв модел на преговори. Великобритания преговаря с френската EDF за дългосрочни тарифи за ядрена енергия и с централи относно плановете за улавяне и складиране на въглероден двуокис.


Един от примерите от България е свързан с ContourGlobal - американският собственик на 908-мегаватовата въглищна ТЕЦ "Марица-изток 3".* Малко след като купиха централата, те поискаха миналата година рязко увеличение на регулираната им тарифа от 69.5 до 123.5 лева за MWh. Държавният регулатор прие по-високи цени, за да съответстват на инвестициите на компанията в сероочистващи технологии. Но от ДКЕВР се оплакаха също, че проектираното 17% поскъпване на фиксираните разходи отчасти се дължи на "неоправдано увеличаване на заплати, застраховки, поддръжка и наеми", а очакваното вдигане на оперативните разходи се оправдава с неоснователни прогнози за цените на въглищата.


В крайна сметка регулаторът им позволи 84.1 лева за мегаватчас.


Възобновяеми субсидии


Подобно на повечето европейски държави, и в България правителството се намесва със субсидиране на възобновяемите източници. Тази помощ се плаща от потребителите с добавката за зелена енергия от 0.011 стотинки за киловатчас, което формира около 7% от сметките за ток на битовите абонати.


Но предвид факта, че вече в страната почти са постигнати изискванията за квота на зелената енергия към 2020 г., изглежда нелогично да продължи даването на щедри субсидии.


Въпреки това при последното договаряне на цените през юли на потребителите в крайна сметка беше наложено да плащат 0.4 лева  ($0.27) за kWh тарифа за соларна енергия за малките инсталации по покривите. Това е повече, отколкото е съответната тарифа в Германия - 0.18 евро ($0.24).


Няма логика България да подкрепя соларната енергия повече, отколкото Германия, когато има с една трета повече слънце - около 1400 киловатчаса на квадратен метър годишно.


Няма как да не се плаща по-скъпо за модернизация на остарялото оборудване, което и българските енергийни компании правят, но страната има варианти да намали подобни увеличения, като първо е необходимо да се създаде енергийна борса и да се увеличи вносът от съседите.


Джерард Уин е икономически анализатор на Reuters. Изразеното мнение е лично.


*След публикацията в "Дневник" от агенция Reuters направиха корекция в текста, където се казва: "Един от примерите от България е свързан с ContourGlobal - американският собственик на 908-мегаватовата въглищна ТЕЦ "Марица-изток 3". В коригираната версия Reuters посочват, че тази централа не е собственост на ContourGlobal. ContourGlobal е собственик на друга централа, наречена на английски Maritsa East 3 TPP.


Публикуваме и опровержението от ContourGlobal по повод статията на Джерард Уин, изпратено до редакцията:


1.В България ContourGlobal е собственик на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, която се намира в комплекса Марица изток в област Стара Загора и има мощност от 908 MW. От друга страна ТЕЦ Марица 3, за която се отнасят въпросните твърдения, е напълно различна от нашата електроцентрала – по отношение на собственост, инвестиции в модернизация, съответствие на екологичните стандарти. ТЕЦ Марица 3, чиято мощност е 120 MW, се намира до Димитровград, на около 60 км на юг от ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3.


2. ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, която е собственост на независимия глобален производител на електроенергия ContourGlobal, бе напълно рехабилитирана и модернизирана в началото на 2009 г. и в момента е сертифицирана по ISO 14001:2004 и ISO 18001:2007. Електроцентралата е първата въглищна топлоелектрическа централа на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите стандарти на ЕС за опазване на околната среда и безопасност. Тя е важна част от енергийната система на България.


3.ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 работи по силата на дългосрочен договор, сключен с държавната Национална електрическа компания (НЕК) с установена тарифа. През 2012 г. компанията не е искала никакво увеличение на тарифата си. Цените, посочени в публикацията, не се отнасят за ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, а за базираната в Димитровград ТЕЦ Марица 3.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Дневник", оправете заглавието.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 2. 2 Профил на dobrev111
  dobrev111
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Ей тъй пак между другото вчера си приеха предложението от преди няколко седмици да коригират цените на тока по няколко пъти в годината, а не по веднъж както до сега.
  Борд срещу девалвацията на лева в бг направихме, обаче борд срещу девалвацията на киловатчаса кога ще направим?

 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  Откри топлата вода автора, това дето го пише, отдавна го знаем.
  Либералните глупости на брюкселските зелки специално в енерегетиката водят само до проблеми, като например "прославутия" Трети пакет...., свободния пазар, конкуренцията
  и подобни ...
  Отдавна е време да им наритаме задниците на зелките ....
  Слава Богу, че именно цените на "тока на народа", свалиха от власт Бат Бам и Флик та лъсна цялата истина...
  Същият проблем има с цените на водата, например в София, ама простия народ, още не е подскочил и по този въпрос .... още му е "евтинко" ..
  Проблемът е че нашите политици хем нея разбират материята, хем се натягат на брюкселските зелки вместо да гледат интересите на хората в България... затова и копират без да мислят, та и побългаряват къде трябва и къде не трябва....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на nellygenova
  nellygenova
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Защо никой в настоящия момент не задава въпроса за цената на природния газ? На каква цена се купува от Булгаргаз и на каква цена се продава на ТЕЦ-овете и другите промишлени потребители? Ако има разлика, къде отива тя?

 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  [quote#2:"dobrev111"]предложенето от преди няколко седмици да коригират цените на тока по няколко пъти в годината, а не по веднъж както до сега. [/quote]
  Добре забравена стара практика. До преди 4 години цената на тока на народа можеше да се коригира и повече от един път в годината ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  "България е предупреждение за регулираните енергийни пазари"

  А Гилотината на Френската революция е предупреждение за нерегулираната алчност и дрането на кожи от народа.

  /не се чете/
 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#4] от "nellygenova":

  Няма заек под този храст!
  Цените на природният газ се образуват повече от прозрачно и са разписани в детайли: виж тук http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=404
  Ако нещо е неясно питай!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#4:"nellygenova"]Защо никой в настоящия момент не задава въпроса за цената на природния газ? На каква цена се купува от Булгаргаз и на каква цена се продава на ТЕЦ-овете и другите промишлени потребители?[/quote]

  Още по-интересен е въпросът, каква реална цена се плаща за единица внесен газ в България и в Западна Европа. И - защо е така? И - какво ще е наказанието за голямошлемниците, натикали собствената си държава в супернеизгодни договори със Северна Азия?

 9. 9 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Кой ли има пръст в тези ВЕЦ -ве ? /от голямите политици , кой постояно лобира на тези ВЕЦ-ве интересите им ) това Което сега се случва е заради "войната" между САЩ и Русия за енергетика в България !? Всякоя партия защитава една от двете страни заради своите облаги и % и някоя партия не защитава интересите на България .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 10. 10 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Ние от където се връщаме, някой сега натам отиват!
  Поне този път сме първи!
  Жалко,че е за нещо толкова лошо!

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 11. 11 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 660 Неутрално
 12. 12 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За пореден път се оказва че на нас всичко ни излиза по скъпо.

 13. 13 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  "На последното договаряне на цените през юли три от четирите основни български централи на въглища получиха над 84 лева ($56.53) за мегаватчас. Това е повече, отколкото получават централи на пазарите на едро в далеч по-богати европейски държави."

  Къде беше тогава ДКЕВР? Чии интереси защитаваше тогава - на монополистите, на Боко или на народа????
  Защо правителството на ГЕРБ допусна това да се случи, ако политиката им Е БИЛА в служба на народа? Оказва се, че правителството е обслужвало интересите на богатите - богатите да станат още по богати, а бедните - още по-бедни!

  РЕЗУЛТАТЪТ Е СОЦИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ, А НЕ МЕТЕЖ, КАКТО КАЗВА БОКО!!!!!

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  [quote#6:"Тони Шнайдера"]А Гилотината на Френската революция е предупреждение за нерегулираната алчност и дрането на кожи от народа.
  [/quote]
  В България явно има доста политици които с жертвоготовност ще си сложат главите на дръвника само и само да не се закачат чуждестранните енергийни и търговски монополи и банките !

  Ееееб* ти държавата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  А защо покрай цялото "ау колко скъпо" никой не заговори за вдигане на доходите да му се не знае ?...

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 16. 16 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2914 Весело

  До коментар [#3] от "boby1945":


  [quote#3:"boby1945"]Либералните глупости на брюкселските зелки специално в енерегетиката водят само до проблеми[/quote]Май наистина не си чел статията?!Всъщност се казва точно обратното-че свръх регулацията и държавен контрол водят до сравнително високи цени и ниско качество.Чети,бе другарю!Пък после драскай коментари против ЕС,НАТО и Световния Империализъм и в подкрепа на всички прогресивни човечества от Третия свят!!!

 17. 17 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 388 Весело

  Статията е пълна неолиберална боза.

  Р

  It is the nice place.
 18. 18 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#4] от "nellygenova":

  При плащането на газ, също се оказва, че цената на самия газ в сметката е по-малко от таксите за доставката му. Подобно на електричеството, а може и така да е също и за парното. С една дума "инвестициите" в преносните системи за всякаква енергия и неяснотата около тях се оказват при сегашните условия добро средство за доене.

 19. 19 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Виновниците за това са бившето правителство и народното събрание в оставка. Глобите ще ги плаща народът. Е как да харесвам ГЕРБ и партиите на прехода заради които сме на това дередже.

 20. 20 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante":

  Очаквах ПЕСоглавците да започнат да цвилят от радост...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 21. 21 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#7] от "boby1945":

  Няма заек ли? Цяло стадо зайци има под това храстче!
  Логиката на естествените монополи е, че през лицензионните режими за определен регион, големите клиенти на оператора генерират големи печалби, за сметка на малките битови консуматори, повече от които сами по себе си не носят печалби, а само загуби за оператора. Точно и заради това е почти невъзможна либерализация на този пазар.
  Държавния принцип за лицензия, естествен монопол и регулация е потъпкан точно от държавата. От всички консуматори на газ, 70%(т.е. всички по-големи) са директни клиенти на Обществения доставчик „Булгаргаз”. Не знам къде блее Европа, но би трябвало да ни спука от глоби.
  Ето например „Ситигаз” са оператори за Пловдив и региона, но „Булгаргаз” доставя газ на най-големия им клиент – ЕВН. Доставките на „Булгаргаз” в Пловдив са 5 пъти повече от доставките на лицензирания оператор за региона!?!?
  Ами сбъркания пазар от между-държавни дългове? 340 милиона има да връща „ТЕЦ София на Булгаргаз! Кога този ТЕЦ може да се приватизира и новия собственик да търси друг доставчик? Никога! ТЕЦ е женен за държавата завинаги. И не само в София. Ако съм един търговец на газ и отида в ТЕЦ „Търново” да речем и им дам оферта за газ на половин цена, ще ми кажат следното: „Да, Вашата цена е 50% от цената на „Булгаргаз”, но на тях не плащам. И трупаме дългове, но работим. А ти ще искаш да ти плащам. Сори, пич!” Това пазарна икономика ли е?

 22. 22 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#18] от "fribble":

  Ами направи си компания, която да пренася енергията без преносни мрежи и "разбий" монополите.
  Ще бъдеш богат и любимец на народите.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 23. 23 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#18] от "fribble":

  Статията казва и друго. В германия цената на производителя е 42,4 евро/МВтч, а цената за краен потребител е около 250 евро/МВтч. Над 200 евро/МВтч са такси за пренос, достъп, преференции, разпределение и данъци.

 24. 24 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#16] от "yanne":

  Другарите чакат с нетърпение да се надупят пред енергийната мафия...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 25. 25 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Мутрите сега натискат държавата да изгони ЧЕЗ, за да могат да я изкупят и монопола да стане тотален.

  Хайде вървете, трошете, палете и после питайте защо сме на това дередже.

 26. 26 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#23] от "qwertzz":
  Но там разходите на фирмите са прозрачни и основателни. При нас не се забелязва подобрение на инфраструктурата и качеството на услугата.

 27. 27 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Либен":

  Въпросът е, че всички правителства до този момент правиха абсолютно същото. Както и 100% от правителствата по целия свят. На всеки трезво мислещ човек е ясно, че политиците по цял свят се избират и спонсорират от едрия бизнес - богаташите си поръчват законодателството и така е почти навсякъде. Като се замисля за последните 23 години, колкото и невероятно да звучи на някои, изглежда правителството на Иван Костов беше най-адекватно от всички. Адекватно от гледна точка на свършена работа за хората на България, разбира се, иначе всички са адекватни за определени кръгове и групировки. Избори идат - мислете и се учете от опита си!

 28. 28 Профил на email
  email
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да, да... ама не! Бих казал. Всичко това е вярно, но не оправдава повишение на сметките на не малка част от хората с 100-200 та дори и до 300%. Очевидно е, че енерго-дружествата проявяват престъпно своеволие в отчитането на енерго-потреблението, като отчитат повече от реално потребената енергия... Как? Не знам, но е очевАдно, че го правят! Цената на тока е една и съща вече 6-7 месеца, не се е повишила! Дори и да има отчитане за по-голям период то сметките ще набъбнат до 30-50% не повече. Зимата не е по-студена от предишната няма защо и да има повишение на консумацията. А хората масово говорят за нереални сметки с повишение от 100 до към 300% ... това са абсурди. Тук трябва да се рови, не толкова в цената на тока! Цената ще се регулира, но какво ще правим с далавераджиите с нереалното отчитане???

 29. 29 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 749 Любопитно

  Всяко нещо(система, процедура...) измислено,правено, движено, ръководено... от хора не може да бъде идеално!? С пълна сила това важи И за свободната пазарна икономика! Поради това е нужно обществото(гражданите), със своите инструменти и механизми(конституция, закони, кодекси...) да създаде рамката за прозрачнао и справедливо действие на тези процеси!? Другото е утопия!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Кардинално сбъркан начин ма Мислене!!!!
  Защо затвориха малките блокове в Козлодуй.
  За това е скъпо !!! Кого баламосват!
  Да не ми говорят либерален пазар с подрани
  пазарни субекти на пре-скъпи цени.
  И З Н У Д В А Ч И !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  [quote#17:"Abaddon"]Статията е пълна неолиберална боза. [/quote]
  +++ Опит за представяне на РЕКЕТ за либерализъм !ИЗВРАТЕНО !!! Да си пускаме малките блокове в Козлодуй и да си гледаме рахата - евтино и сигурно! Европа ще го приеме.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Въпросът на №28 email е много резонен. Без да съм привърженик на конспиративните теории, за мене невероятните повишения на топло и електроенергията за групи от хора беше направено нарочно, за да последват тези протести. Както и беше организиран побоя над демонстрантите /не върху лумпените, които би трябвало да са повод/, за да може на следващия ден Борисов, целия в бяло, да подаде оставка. Все едно , че полицията, която окървави протеста, е марсианска.

 33. 33 Профил на firebold
  firebold
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Целия сектор в енергетиката, до електромерите на хората се одържавява (реприватизира). Не се допускат никакви частни субекти (подизпълнители) за източване към партийни фирми. Държавата няма как да краде от себе си.
  Пускат се блокове 3-4 на Козлодуй. Балансиран микс от ТЕЦ-ве и ВЕИ , като крайната цена ще слезе с 30-40%.
  Досегашната система: "Приватизиране на печалбите, национализиране на загубите (чрез НЕК)", ще продължи да влошава състоянието.

 34. 34 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  До коментар [#18] от "fribble":


  [quote#18:"fribble"]При плащането на газ, също се оказва, че цената на самия газ в сметката е по-малко от таксите за доставката му.[/quote]Не е така.Аз се отоплявам на газ и си следя сметката.И второ-не плащай за пренос-пренасяй сам.Пълни газови бутилки и си пренасяй.Лично аз съм доволен от доставчика си на газ и най-вече че осъществяват стриктен контрол върху мрежата и върху всеки газов уред.Това го правят 2 пъти годишно.

 35. 35 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#16] от "yanne":

  Статията ти я прочети по добре, освен това направи справка къде по ЕС, колко е либарализиран пазара и къде какви са цените на тока краен потребител и тогава подскачай алабрюксел.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#33] от "firebold":

  Не откривай топлата вода!
  Така беше докато лостов и компания започнаха разбичването на НЕК ЕАД 1998-2001 по брюкселски модел... и след това приватизацията на ЕРП-тата и някои ТЕЦ по времето на Деди....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  До коментар [#28] от "email":


  [quote#28:"email"]Всичко това е вярно, но не оправдава повишение на сметките на не малка част от хората с 100-200 та дори и до 300%. Очевидно е, че енерго-дружествата проявяват престъпно своеволие в отчитането на енерго-потреблението, като отчитат повече от реално потребената енергия... [/quote]Не само това ,но и много съседи крадат ток,вода и парно.Само газ не се краде от съседите.Почти всеки има познат или има познат,който познава служител в някоя от фирмите,който може да го свърже незаконно или да му "намали" сметките.Нали се сещате,че тогава това става за сметкя на някой коректен потребител.и това става все по-масово във времето.Познавам хора,които с години са крали ток или вода или парно.Всички друга са им плащали...

 38. 38 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  До коментар [#30] от "t'Ankus":


  [quote#30:"t'Ankus"]Защо затвориха малките блокове в Козлодуй. [/quote]Питай Кунева!НДСВ,докато затваряше 3-ти и 4-ти реактор в "Козлодуй" ,рестартира "Белене". Най големия конкурент на "Белене" винаги е бил "Козлодуй" .

 39. 39 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#7:"boby1945"]Цените на природният газ се образуват повече от прозрачно и са разписани в детайли: виж тук[/quote]
  На същият сайт се разписани и правилата за определяне цените на електроенергията.
  Те също са много прозрачни, та чак прозират интересите на определени лица и фирми.
  Няма никаква разлика - електричество, газ, вода. Навсякъде има разни паразити по веригата. Вложили са първоначално малко пари и сега смучат ли смучат!

 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2914 Любопитно

  До коментар [#33] от "firebold":


  [quote#33:"firebold"]Държавата няма как да краде от себе си. [/quote]Ти от къде падаш?!

 41. 41 Профил на firebold
  firebold
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#40] от "yanne":

  От никъде не падам. Прагматик съм.


 42. 42 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Този текст трябва да се прочете от всеки,който иска да разбере как стоят нещата.

  Професионалната тема е поднесена изключително разбираемо и за лаици в сферата. Не липсата на регулации,а липсата на пазар превръща всеки от нас в заложник на монополите.

  Опитът и агнето - цяло,и вълкът - сит води до сметки по-големи от дохода.

  и най-умният си е малко прост....
 43. 43 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Още една линия, по която идва Злото от ЕС и още един аргумент за ИЗЛИЗАНЕ от ЕС!
  Някой може да се поинтересува какви са цените на тока в Кувейт например, за първите 9000 Кв/ч на месец - под половин цент - а вие ЕС искате!

 44. 44 Профил на firebold
  firebold
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "boby1945":

  Познай кой ще плати накрая загубите на НЕК -а. Ама така като се водим сляпо по акъла на Брюксел.
  Бг условията са други. В контрола и прозрачността е истината.

  Накрая ще внасяме ток от Сърбия. Те не плащат за СО2 квоти, ВЕИ и ще затрием и нашата енергетика, защото сляпо следваме малоумните съвети.

 45. 45 Профил на thorgrim
  thorgrim
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "и да се увеличи вносът от съседите."

  Да си дойдем на думата!!!

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  [quote#38:"yanne"]Питай Кунева!НДСВ,докато затваряше 3-ти и 4-ти реактор в "Козлодуй" ,рестартира "Белене". Най големия конкурент на "Белене" винаги е бил "Козлодуй" . [/quote]В последно време рядко ти отговарям. Не се сърди - нямам какво да допълня или да оборя ! Само (+++++++) и чета с удоволствие

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  [quote#37:"yanne"]Не само това ,но и много съседи крадат ток,вода и парно.Само газ не се краде от съседите.[/quote]На площадката където работех и фирмите се крадяха една друга ... и то на едро Които успяваха да откраднат от нас (частна енергийна система) ... отиваше в графа "загуби на системата" и се плащаше от изрядните потребители. Това обикновено става с помощта на нелоялни служители (началници) и се играе с часовниците особено за "върхова енергия".

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#26:"fribble"]При нас не се забелязва подобрение на инфраструктурата и качеството на услугата. [/quote]

  - Не сте съвсем прав. Както виждате в Германия размерът на таксите за пренос и разпределение е много висок - около 40 - 50%. Това означава, че техните "ЕРП" имат пари да подобряват мрежата и качеството на услугите. Делът на нашите ЕРП в цената на тока е около 10 % и те нямат достатъчно пари да инвестират в мрежата.За изминалите 6-7 години ЕРП направиха не малко - намалиха например загубите от 27% на сегашните 10 -12 %. Най-голямите разхищения не станаха в ЕРП, а в държавната НЕК: 2 млрд Белене, 1 млрд. Цанков камък, 2 млрд в МИ-1 и МИ-3 и т.н.

 49. 49 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#6:"Тони Шнайдера"]А Гилотината на Френската революция е предупреждение за нерегулираната алчност и дрането на кожи от народа.[/quote]

  Всъщност на гилотината са избивали основно хора от народа. Тия с неконтролируемата алчност са дърпали лоста на гилотината.

 50. 50 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Гневно

  А от НЕК искат да не ги критикуваме даже и заплашват добре тогава ще им искаме оставките .

  ОСТАВКА !!! ОСТАВКА !!! ОСТАВКА !!!
  =============

  Във връзка с публикации и изявления пред медиите през последните дни относно разпределението на сумите по сметките за електрическа енергия и за да не се допуска особен прочит на нормативните документи, касаещи ценообразуването и манипулиране на общественото мнение, НЕК ЕАД пояснява схемата на разпределяне на плащанията съгласно действащата нормативна уредба:


  Цена за 1 кВч

  Разпределение на сумите
  електроенергия 7,786 ст/кВтч чрез НЕК към производителите (АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ и др.) за произведената електрическа енергия от тях
  пренос през електропреносната мрежа 0,91 ст/кВтч НЕК за поддръжка на електропреносната мрежа и подстанции
  достъп до електропреносната мрежа 0,623 ст/кВтч ЕСО за обезпечаване на сигурност и надеждност на електроенергийната система
  пренос през разпределителната мрежа 4,04 ст/кВтч ЕРД електроразпредлително дружество (ЕВН, ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО)
  достъп до разпределителната мрежа 0,496 ст/кВтч ЕРД електроразпредлително дружество (ЕВН, ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО)
  добавка за зелена енергия 1,11 ст/кВтч за компенсиране на разходите от наложени задължения на електроснабдителните дружества (ЕВН, ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО) и НЕК да закупуват електроенергия от ВЕИ (зелена енергия)
  добавка за високоефективно комбинирано производство 0,383 ст/кВтч за компенсиране на разходите от наложени задължения на електроснабдителните дружества (ЕВН, ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО) и НЕК да закупуват електроенергия от високоефективно комбинирано производство (топлофикационни и заводски централи)
  невъзстановяеми разходи 0,338 ст/кВтч чрез НЕК към производители по дългосрочни договори (Ей И Ес Марица изток 1 и КонтурГлобал Марица изток 3)


  НЕК ЕАД призовава за коректност в изявленията и публикациите по тази тема.

  http://www.nek.bg/cgi

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 51. 51 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#21] от "Вальо":
  Абсолютно си прав Но това положение вече се издъни. И пробива го направиха руснаците. Аз съм на газ в къщи - София газ. София газ от 1 ян. 2013-та купува газ директно от Овергаз. Квтч на газ ми излизаше м.г. 13 ст. тази съм под 12 ст. За отопление на малък двустаен плащам средномесечно през зимата под 100 лв. Топлата ми вода е средно до 20 лв. през лятото. Есента на 2011-та си купих климатик клас А 12 Квт и конверторен радиатор, от страх, че на газ ще ми излиза по-скъпо. Но не! Студените януари и февруари на ток харчех повече - до 180 лв.! Майтап... сега климатика го ползвам само лятото, а конверторния радиатор го дадах на сина
  Предполагам, че още през тази година Овергаз (и всяка друга голяма енергийна компания) ще може да предлага газ на големи индустриални потребители или на компании за битова газификация. Но... други ще се появят като си направим връзките.
  Единственото лошо е, че пак направихме договова си с Газпорм с тежка клауза тейк ор пей. Очаквам да се издъним по тази клауза при либерализиране на пазара на газ.

 52. 52 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#50] от "Танас":

  Не се пени толкова с оставките, НЕК ЕАД не ти е Бат Бам да направи представление и да вдигне кръвното или Флик да се фръцне и пак да се върне ни лук ял, ни лук мирисал ...
  Ако НЕК ЕАД рече "ОТСТАВКА" че кециш на свещи до второ пришествие, дискотеката от 1985 ще ти се види Новогодишно празненство в Рокфелер Център....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 53 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":
  Наборе В момента не можем да изнасяме електроенергия на борсата в Будапеща... за 2-3 г. цените там спаднаха под нашите! В момента ни е по-изгодно да купуваме от там допълващи количества вместо да пускаме скъпите мощности от резерва (ТЕЦ Варна, ТЕЦ Бобов дол). Както е тръгнало няма да се очудя, ако и микса на НЕК стане по-скъп от борсовите цени. И ще внасяме електроенергия. И не от Турция, както обичат да ни плашат, а от европейски компании. Това се случи с хиляди български стоки, защо си мислите, че няма да се случи и с електроенергията?
  Спасението е в бързо преустройство на пазара ни в посока либерализация. Което означава преразглеждане и спиране на всякакви преференции от американските тецове до ВЕИ. Това може и трябва да се направи и трети енергиен пакет само може да помогне в това отношение.

 54. 54 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#52] от "boby1945":
  Да не би Светия Синод да е подписвал неизгодни договори ?
  Тия които са бъркали в кацата вън те си ги знаят кои са.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#44] от "firebold":

  Това го научи от мене, Всичко в електро, топло и газоснабдяването се плаща САМО от така наречения "краен потребител"....
  Четвъртият закон на термодинамиката....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#54] от "Танас":

  Кои договори подписани от НЕК ЕАД ти изглеждат да са
  [quote#54:"Танас"]неизгодн договори ? [/quote]

  Конкретизирай се, не пиши на ангро!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#52] от "boby1945":
  НЕК ЕАД е куха структура подобна на Булгаргаз. Тя е търговец монополист по закон. Ако "спре" нищо особено няма да се случи. Основните производствени мощности са в БЕХ. След като се отдели ЕСО и отпадне търговския монопол НЕК остава само с каскадните ВЕЦ.
  Това, което трябва да се направи спешно по отношение на НЕК е в нея да се прехвърли собственоста на АЕЦ Козлодуй, МИ2 и Мини Марица Изток ...или да се закрие. НЕК (или БЕХ) се превръща в голям производител на електроенергия и търговец на едро на собствената си електроенергия. Но държавен или не НЕК трябва да бъде освободен от социални функции и да се държи пазарно - да продава електроенергията си на свободен пазар.

 58. 58 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#53] от "Дамян":
  Турция май от Унгария внася в момента на по - ниски цени от нашите.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 59. 59 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#53] от "Дамян":
  Всичко може на този свят, купуването и продаването на електроенергия е работа на Системния оператор и на диспечерите, включително и съставянето на така наречения Merit Order ден по ден....
  Стратегията за по дълъг период от време е много по сложна работа от простото гонене на "ниската" цена в момента....
  Дълго е за обясняване във форум.....
  Но "простото либерализиране" на пазара на електроенергия, както го предлагат брюкселските зелки днес, (освен дето свали Бат Бам от власт), ще доведе освен до два пъти по високи цени за домакинствата от днес, още и до състоянието на нашето земеделие, ядем полски гумени домати и китайски не лют (не дразни лигавицата на стомаха) чесън, а хората ни стоят без работа и бюджета на Бат Бам и Флик продънен и после вайкане защо сме най-бедните в Европа...
  Отговорът е много дълъг, но първото изречение е "Защото сме глупави и завистливи!"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#57] от "Дамян":

  Тези твои виждания за преструктурирането на НЕК ЕАД ги разправи на младежите дето нямат и един ден работа, на безработните, пенсинерите и хората с ниски доходи, като не пропуснеш да им обясниш количествено колко пъти по скъпа електроенергия ще трябва да платят за да си щастлив ти с пазарния си модел!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 464 Неутрално

  [quote#16:"yanne"]Май наистина не си чел статията?!Всъщност се казва точно обратното-че свръх регулацията и държавен контрол водят до сравнително високи цени и ниско качество.[/quote]

  Всъщност от статията оставам със съвсем друго впечатление - за никаква свръх-регулация и държавен контрол не става дума, а за точно обратното - ДКЕВР са гледали на работата си през пръсти и поради една или друга причина са клекнали пред исканията американските Марици за по-високи изкупни цени без достатъчно основателни причини.

  Не виждам нищо впечатляващо в статията - някакъв западен анализатор използва ситуацията в България, за да си развява идеологическото знаме. При това сигурно без един път да стъпвал тук. Пълно е с полуистини, премълчани факти и неща, които изобщо не стоят така, както ги казва.

  Например заявеното повече от един път несъответствие между цена и качество. От което човек остава с впечатлението, че българите са излезли да протестират за по-добро качество при същите цени. Българите протестират за цената. Дори не толкова за цената, а по-скоро за сметките. Защото една немалка част от хората смятат просто, че ЕРП-тата са ги излъгали със сметките.

  Напълно невярно е твърдението, че токът в България е по-евтин отколкото в Швеция и Германия само заради по-ниските данъци върху него. Всеки може да провери в сайта на Евростат - там цените са разбити по компоненти и в България са между 1,5 и 2 пъти по ниски.

  С оглед на това внушението, че токът в БГ бил по-скъп заради регулираните пазари е манипулативно. Токът в БГ не е по-скъп, а близо два пъти по-евтин. По-скъп е само токът на едро на американските Марици и то с няколко процента спрямо шведските и германските тецове. Само че в енергийния микс на страната участват и други и тецове освен американските Марици, които предлагат ток на по-ниска цена и АЕЦ, където токът е по-евтин в пъти. Заради това сравнението ТЕЦ с ТЕЦ не е уместно (особено точно с тези тецове, а не с усреднена цена от всички тецове в БГ).

  Другото, което е не на място в статията, е внушението, че като граничим с 5 страни непременно трябва да внасяме много ток, иначе нещо не е както трябва. Ами ако произвеждаме по-евтин ток от тях, за какво да внасяме?

  Човекът си има идеология обаче - това, че нещата не са както той ги казва, няма значение.

 62. 62 Профил на alexalexandrov
  alexalexandrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Добре, защо никой не протестира срещу Лукойл напоследък??? Те са монополист на пазар, който трябваше и може да е конкурентен.

  За разлика от тях едно ЕРП просто няма как да не е монополист (не върви да пускаш по пет жици до всеки блок и хората да си избират оператор).

  Но Лукойл са изкуствено защитаван монопол и от години страдаме заради това. Справка - всяка една бензиностанция...

 63. 63 Профил на Папайа с коронавирус
  Папайа с коронавирус
  Рейтинг: 1319 Весело

  "като първо е необходимо да се създаде енергийна борса и да се увеличи вносът от съседите."
  Какъв парадокс. Ние изнасяме атомна енергия, но трябва да внасяме за да се намали цената на потребителя. И за какъв чеп ще строим атомни централи?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 64. 64 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#59] от "boby1945": Бам Бам го свали от власт не либерализацията, а пълната липса на такава. Свалиха го нескопосаните и НЕВЪЗМОЖНИ регулации
 65. 65 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  [quote#38:"yanne"]Питай Кунева!НДСВ,докато затваряше 3-ти и 4-ти реактор в "Козлодуй" ,рестартира "Белене". Най големия конкурент на "Белене" винаги е бил "Козлодуй" . [/quote]
  Затова сега се е покрила и не смее да се появи

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 67. 67 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  [quote#41:"firebold"]От никъде не падам. Прагматик съм. [/quote]

  Наивник........... Само така си мислиш

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 68. 68 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#60] от "boby1945": И на теб и на тях ще кажа, че социалното не трябва да минава през цената. Като го сложим да минава през цената нито цените спират да вървят нагоре нито по-богати ставаме. За социалното си има фондове, ваучерни системи и т.н. Измислили са го хората В Нигерия от 10 г. имат ваучерна система чрез която научиха негрите да си плащат тока. При това да го предплащат. А на бедни, безработни и т.н. дават безплатни ваучери за, примерно 200 Квтч месечно Толкова стигат, там зима няма

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 70. 70 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  [quote#43:"lessonsoftime"]ИЗЛИЗАНЕ от ЕС!
  .................... цените на тока в Кувейт например,[/quote]

  Хихихихи, можеше и цените на бензина да споделиш. Прескачаш факта, че всеки двор си има кладенец

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 71. 71 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#56:"boby1945"]Конкретизрай се, не пиши на ангро![/quote]

  Ето по конкретно и само ще добавя към Ваш пост № 12 дето твърдите, че няма конфликт на интереси на тогавашният шеф на НЕК Красимир Първанов е точно обратното има конфликт и то е че остатъчният Държавен дял от 33.3 %
  в ЧЕЗ към даване на лицензия и присъединяване все още не е бил продаден а бързата продажба на остатъчните дялове е именно за да се заметат следите както и скорострелното му уволнение е със същата цел да се замаже кой е подписал Споразумение за АЕЦ БелеНе.
  Ето Ви го по подробно и на снимки барабар с дедо Владика.

  ============
  Синът на шефа на НЕК се оказа съсобственик на слънчева централа

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2011/04/10/1072891_sinut_na_shefa_na_nek_se_okaza_susobstvenik_na/


  Официален гост на празненството бе г-н Красимир Първанов, изпълнителен директор на Националната електрическа компания ЕАД с придружаващи го лица, както и г-н Бойко Младенов, управител на БОЙ-МАР ООД

  http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=31065

  =================

  От три години насам електроразпределителната компания ЧЕЗ е инвестирала на територията на западна България 210 млн. лева в нови съоръжения, поддръжка на старата мрежа и инстелиране на електромери. Това заяви директорът на дирекция „Изграждане и инвестиции” в компанията Красимир Първанов. Той заедно с други свои колеги от дружеството присъстваха днес на специална среща с кметовете от община Правец.

  http://www.bot.bg/v4/?t=vcontent&id=4016

  П.С Горното е поснато от съфорумец Манолов в коментар на тази статия :

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/14/1074526_energiiniiat_holding_shte_reshava_dali_krasimir/

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 72. 72 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  [quote#48:"qwertzz"]и те нямат достатъчно пари да инвестират в мрежата[/quote]
  Вместо 35 млн. за консултантски услуги, можеха да инвестират. Все едно и там ръководят калинки, та толкова пари за взимане на решения............

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#68] от "Дамян":

  Брат ми, айде в енергетиката недей открива топлата вода, аман от пазарни "механизми" изсмукани от пръста.....
  Приемлива цена на тока, водата, отоплението се полага на всеки българин, като задължение на обществото чрез бюджета на правителството ....
  Както на всеки богат или беден, умен или психо се полага прилично погребение от обществото чрез общината, независимо има ли, няма ли пари, няма да му дадеш ваучери да ходи да си плати погребението .......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#71] от "Танас":
  Андрешко, андрешко, нерде Ямбол, нерде Стамбул!?!?
  какви конфликти на интереси, какви пет лува, като си написал само извадки от клюки във форума.... коя от тях е в категорията "неизгоден договор"???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на firebold
  firebold
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#55] от "boby1945":"Четвъртият закон на термодинамиката...."

  Объркал си се нещо. Учил съм един семестър "Топлотехника и термодинамика". Свери си часовника и стига писа простотии. 76. 76 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#75] от "firebold":

  Един семестър учене не стигат, кълбенце, трЕбват по основателни познания по въпроса на термодинамиката!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 77. 77 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#74] от "boby1945":
  Първото се сещам за подписа за АЕЦ БелеНе или не верваш на Буда ?
  Излиза, че когато Държавата е имала 33.3 % в ЧЕЗ Красимир Първанов е бил Директор '' Изграждане и инвестиции '' а синчето е наследило татовата професия на '' Голем енергетик '' с частен соларен парк а пък татето после става Директор в НЕК и въобще не ма конфликт на интереси даже и както пише в едни книги '' не противоречи на добрите нрави '' но преди малко в новините дадоха, че Прокуратурата влиза във всички ЕРП - та та може да си смените мнението както Вожда Ви.
  Да сме живи и здрави и пак ще пишем по въпроса след като ги разбръцат НЕК - БЕХ - МЕХ а доколкото ми е известно и до края на 2013 или 2014 трябва да има Балканска борса на ел.енергия според директива от ЕС.
  Айде жив и здрав и турай ушанката по - здраво и по бордюр в джеба да те не издуА ветарО на промяната.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 78. 78 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#74] от "boby1945":

  Ушаков, Роман Василев е в групата която ще проверява ЧЕЗ и ще ми е много интересно дали нема да има за мустакатият бивш шеф '' и като истински престъпник на земята ''

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 79. 79 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#77] от "Танас":

  Първо АЕЦ Белене си е определено читав проект, тръгнал към провал заради простотията на зелените еуглени, седерастията и Бат Бам... справка проектът близнак на АЕЦ БЕлене, АЕЦ Темелин Чехия, който си "дава" ток и то евтин вече 17 години...
  Второ в останалото определено няма нищо от което да зависи цената на тока за януари 2013.... кой какво завършил и защо въобще не се отнася до темата....
  Трето директивите на ЕС си ги сложи на шапката, особено тези в енергетиката, благодарение на такива директиви и глупендерското им следване в България наритаха задника на Бат Бам онзи ден... та чак вдигна кръвното.... та и ти внимавай, молейки се на някоя ЕС енергетична директива.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 80. 80 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#74] от "boby1945":

  Ушаков, Роман Василев е в групата която ще проверява ЧЕЗ и ще ми е много интересно дали нема да има за мустакатият бивш шеф '' и като истински престъпник на земята ''

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 81. 81 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#73] от "boby1945":
  Станахма побратими Няма лошо.... Аз знам, че няма как да променя убежденията ти. Ако говоря с теб, то е заради останалите участници във форума. Предполагам, че и при теб е така Та ще кажа пак... не става дума за пазар в тесния смисъл - само за покупко-продажба. Става дума за цялостната организация на отрасъла. Резим на тока имахме, когато всичко беше държавно. Хипер инфлация имахме, когато почти всичко все още беше държавно...
  Ако сега вземат, че пуснат всичкото ток произведено от Козлодуй на 44 лв. и задържат това положение до края на 2013-та Козлодуй ще завърши годината на загуба. Ако се задържи още една година, Козлодуй ще фалира! 44 лв. не е пазарна цена, 44 лв не е "приемлива цена на тока" само изглежда приемлива за бедните хора. Аз например, нямам проблем да си плащам ток, газ, вода, телефон, бензин... Но като се подтискат цените облагодетелстват и хора като мен, които потребяваме повече.
  Като направиха плосък ДОД ми спестиха около 5% данък!
  Това е тъпо, не мислиш ли?

 82. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#78] от "Танас":

  Колко ги умее и разбира Роман видяхме от делото Цонев..... може да гледаме още едно шоу!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#81] от "Дамян":

  Нищо тъпо няма, нито в плоският данък, както вижда на практиката на 5-те години дето минаха, кризата на Бат Бам настъпи от неумелата бюджетна и фискална политика на Флик в последните 3.5 години... Даже Бат Бам, без да е Рубини или Бернанке се усети и го нарита хубавец, малко късно та вдигна и кръвно!
  Колко и как да се калкулира тока и какво и кога да се строи, винаги се прави като се имат предвид най-напред крайните потребители на ток в страната, първо домакинствата, после индустрията... те трябва да имат осигурена приемлива, прилична цена за тока, токът не е лукс! В САЩ на този процес му викат Power Fair Ratemaking, обърни внимание не "пазарно ценообразуване" а "честно ценообразуване" в интерес на крайните потребители, не на пазара, Брюксел, Сайгон или Варанаси.... Има и специални регулаторни комисии работещи като съд за да гарантират Fair Ratemaking ....
  България по конституция ( виж преямбюла) е социална държава, не пазарна държава....

  Толкова ли е сложно?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 84. 84 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  "На последното договаряне на цените през юли три от четирите основни български централи на въглища получиха над 84 лева ($56.53) за мегаватчас. Това е повече, отколкото получават централи на пазарите на едро в далеч по-богати европейски държави. Германските едногодишни договори например се сключваха в понеделник при 42.4 евро ($55.81) за мегаватчас. Скандинавските договори за енергия за следващите 12 месеца се сключваха при 36.9 евро ($48.57) за мегаватчас."

  Това твърдение е малко тенденциозно - защото четвъртата голяма централа на въглища - ТЕЦ "Марица Изток 2" (1600 МВт) е с инсталирана мощност, почти равна на сумарната електрогенерираща мощност на 3-те централи, за които вероятно става въпрос (ТЕЦ "Брикел" - 200 МВт., ТЕЦ "Ей И ЕС - Гълъбово" - 670 МВт и ТЕЦ "Парица Изток 3" - 900 МВт). В същото време регулираната цена за електроенергията от ТЕЦ "Марица Изток 2" (39,04 лв./МВтч. за енергия и 27,77 лв./МВтч. за разполагаема мощност) т.е. общо 34 евро/МВтч. е по-ниска от цената на немските и скандинавските централи, за които става въпрос в статията. И тъй като голямата част от разходите са или за гориво, или за инвестиции, няма особено значение дали съответната страна е бедна или богата (т.е. разходите за заплати се отразяват слабо на цената).

  Истински показателното сравнение е по отношение на цената,по която ЕРП купуват електроенергия на едро от НЕК (79,18 лв./МВтч.), към която се добават такса цена за пренос по мрежата на НЕК (9,47 лв./МВтч.) и цена на ЕСО за достъп (6,48 лв./МВтч.). Така ЕРП-тата плащат общо 95.13 лв./МВтч. (без ДДС).

  Тази цена на едро е по-ниска в сравнение със съответните цени в Германия и в скандинавските страни. От друга страна, по-ниски са и цените на дребно на доставяната от ЕРП електроенергия.

 85. 85 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#79:"boby1945"]Първо АЕЦ Белене си е определено читав проект[/quote]

  Боби, кое му е читавото на Белене? Как ще работят 4 блока по 1000 МВт едновремено при товар на системата между 2500 - 7000 МВт, средногодишно около 4000 МВт? При това има 2000 МВт ВЕИ, 900 МВт когенерации и 1600 МВт в МИ-1 и МИ-3, чието изкупуване е задължително? И как ще се регулира системата, никой даже в Русия не регулира с АЕЦ. Или трябва да затворим 5 и 6 блок в Козлодуй за да работи Белене? Вие изглежда сте учили в МЕИ, виждате, че не излиза сметката. Когато работеха 6 блока в Козлодуй правеха макс. 17-18 млрд. квтч. Сега 2 блока правят почти толкова -16,5 млрд. квтч и се налага в периода май-септември да работят на 75% поради системни ограничения. А как ще работят 4 х 1000 МВт? Кой смятате, че ще плаща за тази авантюра на Р. Овч. и сие?

 86. 86 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  ..."Марица-изток 3". Малко след като купиха централата, те поискаха миналата година рязко увеличение на регулираната им тарифа от !!! 69.5 !!!! до 123.5 лева за MWh. Държавният регулатор прие по-високи цени, за да съответстват на инвестициите на компанията в сероочистващи технологии. Но от ДКЕВР се оплакаха също, че проектираното 17% поскъпване на фиксираните разходи отчасти се дължи на "неоправдано увеличаване на заплати, застраховки, поддръжка и наеми", а очакваното вдигане на оперативните разходи се оправдава с неоснователни прогнози за цените на въглищата.В крайна сметка регулаторът им позволи 84.1 лева за мегаватчас."

  Хайде сега пак хорчето да припее - Костов е виновен!

 87. 87 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#79] от "boby1945":

  Специално за Белене и аз съм съгласен, че проектът е читав - разбира се, в зависимост от цената.

  Аргументите ми са, че цената на електроенергията от съществуващите въглищни и когенерационни централи ще поскъпне с около 20-30% заради квотите за емисии на СО2.

  А наличието на евтина електроенергия дава възможност дори и за използване на възобновяема енергия - каквато е например поне половината от енергията, осигурявана от климатиците (които работят на термопомпен принцип). Или за някои бъдещи производства - например да се добива водород чрез електролиза на вода. Примерно казано. По принцип електроенергията е качествена енергия, за която при приемлива цена винаги биха се намерили подходящи консуматори.

  И тук възниква въпросът - от проектите за бъдещи централи, има ли някой, при който себестойността на електроенергията да е по-ниска от тази при проекта Белене? (Може би с изключение на някои малки ВЕЦ).

 88. 88 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#86] от "Лелка":

  1. Като фактология, определено Костов е виновен, именно той се съгласи, като подписа съответните бумаги, на тези условия за ЕНТЕРДЖИ, за рехабилитация на ТЕЦ Марица изток 3 през юни 2001 година (една седмица преди изборите), когато беше на пасещение в Арлингтън САЩ (както и за условията за изграждане на ТЕЦ Марица изток 1 от АЕС).
  Ако не беше се съгласил хората нямаше да почнат нито рехабилитацията нито строежа на новата ТЕЦ.
  2. Лошо или Добро е направил?
  Е тука е проблема, иска много акъл за да се разбере, а акъла у нас е шикан, пардон сек!!!
  Ти, например, лелке, как мислиш?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 89. 89 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#83] от "boby1945": ОК. Както казах вече, лично мен плоският данък ме кефи. Но по никакъв начин не радва тези хора на улицата, дето нямат никакъв доход. За тях е все тая, ако ще ДОД да е 50%

 90. 90 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#87] от "ijj":

  При дългосрочното планиране на електроцентрали (период от 30-60 години напред) винаги има елемент на неопределеност и риск. Той влиза в цената определено.
  В този смисъл никой не може да каже 100% АЕЦ ще е винаги най-евтиното решение в следващите 30-60 години.
  Но централи трябва да се правят, щото потреблението на ток расте постоянно (кога с малко кога с много)
  И тука е разликата м/у нас славяните българ и славяните чехи например....
  И двата проекта Белене и ТЕмелин са близнаци по начало....
  Ние спряхме нашият от простотия в 1990-92, чехите продължиха и завършиха своя в 1996 година......
  Липсата на АЕЦ Белене доведе до строежа на ТЕЦ Марица изток 1 (новата), за цената знаем!
  Ако продължим с АЕЦ Белене пак чухме ред цени!
  Е сега кое излиза по скъпо да си чех или да си българин?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 91. 91 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#83:"boby1945"] В САЩ на този процес му викат Power Fair Ratemaking, обърни внимание не "пазарно ценообразуване" а "честно ценообразуване" в интерес на крайните потребители, не на пазара[/quote]
  Е точно тук бъркаш яко. Power Fair Ratemaking е пазарната цена. Няма друг механизъм който да доведе то това. Държавното и държавните регулации, базирани на "социалното", а не на "пазарното" водят до РЕГРЕС!!! до невъзможност за обновяване и развитие. Ще кажеш, че и в САЩ има регулации - ами има, но тяхната дълбока същност е в пазара. Те са пазарно ориентирани - дъжавната институция мисли и действа ПАЗАРНО.
  Връзката между производителят и потребителят е пазар. Това значи пазарно. Пазарът е този който принуждава производителят да контролира печалбата си. Монополът е производител, който е обхванал целия пазар (или по-голяма част от него) Затова от 100 г. вече там си имат антимонополно законодателство.

 92. 92 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#89] от "Дамян":

  За хората с по скромни доходи плосък данък 10% е все данък, и при прогресивен данък той ще почне от 10% за хората с ниски доходи (най-вероятно) както е данъка и сега.
  При плосък данък и богатите плащат данъка, ако им направиш ставката например 75% ще идат на местожителство в Мордовия, там данъка е 13%....
  Прогресивният данък има единствено за цел да наказва богатите (но те все едно крият данъци), да пунтира социална справедливост и уж да пълни бюджета....
  Опитът показа, че това все едно не става....


  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 93 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#84:"ijj"] 3-те централи, за които вероятно става въпрос (ТЕЦ "Брикел" - 200 МВт., ТЕЦ "Ей И ЕС - Гълъбово" - 670 МВт и ТЕЦ "Парица Изток 3" - 900 МВт). [/quote]
  Не точно тези. Освен за Брикел става дума за ТЕЦ Варна и ТЕЦ Бобов дол, които макар и с по-малка инсталирана мощност са с твърде високи цени. Техните цени, обаче, се мотивират с това, че на тях не им е позволено да работят непрекъснато, а само по нареждане на НЕК (ЕСО). При това положение няма как цената им да е на нивото на МИ-3 , например. При това тези централи нямат сероочискта и системи за твърди частици и точно с това се мотивира статута им на допълваща мощност.
  АЕС Гълъбово и Контур глобал са над цитираните цени. Но пък са максимално чисти екологично. МИ3 има да инвестира още в намаляване на вредни емисии и освен това, заедно с Козлодуй, има СОЦИАЛНИ функции... Цената, която виждаме на сайта на ДКЕВР за МИ 2 не може да осигури нормално функциониране на теца. МИ 2 също има втора цена, цена за свободен пазар и за износ. Лошото е, че от около година, тя не може да пласира електроенергия за износ на нива около 90 лв. Мвтч, както го правеше редовно до 2008-ма.

 94. 94 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#88] от "boby1945":Лелиното,доколкото мога да мисля подреждайки някак си в последователност,Костов подписва меморандум,същинските договори се подписват от НДСВ,кога и какъв размер е включена клаузата за държавната гаранция/за Мар.3 май миналата година е искано 90% държ.гарантиране/,няма как да знам.Но доколкото мога да схвана туй-онуй 2001г. се дава насоката,а 3 правителства по-късно подписват конкретиката и поемат странните претенции.Нй-лаишки обаче питам какво ще стане с цената от Мар.2 като удари брадвата на СО изискванията?

 95. 95 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#93:"Дамян"]МИ3 има да инвестира още[/quote]
  държавната Марица Изток 2... МИ3 е неволна грешка

 96. 96 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#92] от "boby1945": Виж ... въпросът НЕ Е точно и само в % данък, а в СКАЛАТА. Ако сложим необлагаем минимум на 800 лв. 500 млн. работещи няма да плащат данък общ доход. Ако сложим граница за 10% данък 1500 лв. над 80% от доходите ще плащат 10%... това днес. Обаче след време с повишаването на доходите, но при запазване на ГРАНИЦИТЕ на скалата, по един естествен и красив начин хората ще преминават щастливо на по-вискоки нива на скалата. Аз лично мечтая да плащам 20% ДОД, но да имам годишен доход от, примерно, 200 хил.лв. Повярвай ми! С удоволствие ще плащам 20% данък!

 97. 97 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#85] от "qwertzz": Е няма да работят едновременно. Не сте ли забелязали, че като взеха да промоцират Белене започнаха да затвярят всичко наред, и Козлодуй и Мариците и всичко... Не остана нищо освен Белене към 2020 -та ако питаш чугунените глави И само с едното Белене ще сме с недостиг на елекроенергия.
  В последните 3-4 г от социалистите не чух една смислена приказка как ще изглежда енергийния микс на България през 2020-та примерно

 98. 98 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  "На 16 юни 1993 г. правителството на ДПС с премиер Любен Беров поема ангажимент да затвори четирите малки блока на АЕЦ Козлодуй до 1997 г., за което получава финансова помощ от 24 милиона екю. Договорът не се изпълнява, но парите са похарчени от правителството на Жан Виденов за други цели.
  При встъпването в длъжност на кабинета на ОДС с министър-председател Иван Костов Европейската комисия поставя категорично условие да се изпълни договора, съгласно максимата pacta sunt servanda - "договорите трябва да се изпълняват". В писмо до еврокомисаря Ханс ван ден Брук Костов настоява I и II реактор да продължат работата си до 2005 г., а III и IV - до 2010-2012 г.В отговор еврокомисарят категорично отхвърля тази идея и предлага да започнат нови преговори.Разговорите приключват в края на ноември 1999 г., за да могат да започнат преговорите за присъединяване на България към ЕС. На 10 декември 1999 г. се достига до съгласие I и II блок да бъдат затворени в края на 2002 г., но искането за предсрочно закриване на III и IV блок e отхвърлено от правителството на Костов. Подписан е меморандум, в който сроковете са определени: за III реактор - не по-рано от 2008 г., а за IV - не по-рано от 2010 г."
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5562771

 99. 99 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#93] от "Дамян":

  Чисто технически погледнато, емисиите на серни окиси зависят не само от наличието на сероочистка, но и от съдържанието на сяра във въглищата.

  В източномаришките въглища това съдържание е много по-високо в сравнение с вносните въглища, които се използват в ТЕЦ "Варна". В ТЕЦ "Бобов дол"също голяма част от въглищата са вносни.

  А иначе по принцип всички наши ТЕЦ имат прахоулявяне - това си е по-стара техника в сравнение с десулфуризацията.

  Истинската причина, че ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Бобов дол" се използват само при върхови натоварвания, е цената на вносните въглища.

  Но при всички положения, дори и като резерв те имат полезна роля.

 100. 100 Профил на These_Days
  These_Days
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Всички управлявали страната са замесени. Направиха така, че цял един народ ще им плаща а те ще си удържат "таксите". За такова нещо, дори и в комунистически Китай разстрелват. Защо пак да им се размине!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK