Пролетта на патриарха

Патриарх Неофит

© Цветелина Белутова

Патриарх НеофитИзборът на русенския митрополит Неофит за Патриарх Български съвпадна с поредното българско "смутно време". И същевременно даде началото на нов важен отрязък от историята на Българската православна църква, който с право можем да определим като "надежда за размразяване".


Защото половин век пребиваване в ръцете на атеистичния комунистически режим, откъдето и да се погледне, си беше ако не "вавилонски плен", то със сигурност "люта зима" за нашата Православната църква. Време на оцеляване при предстоятелството на патриарх Максим, но и време на компромиси. А също и на натрупани вътрешни противоречия, разразили се, не на последно място, в болезнената рана на разкола.


Всички тези обстоятелства няма как да не са белязали съдбата на новоизбрания български патриарх. И все пак радостта на църковните хора от избора на Негово Светейшество Неофит, на всички онези, които живеят в причастност с живота на Църквата, идва да подскаже на обществото, че пред БПЦ се откриват нови хоризонти. И то по няколко причини.
Първо,


бяха елиминирани лошите сценарии


Ето два от тях. Представете си (което съвсем не беше невероятно!), че начело на БПЦ бе избран Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, известен не само с богатото си агентурно минало, но и с това, че е станал владика, благодарение на близките си родствени връзки с полк.Христо Маринчев (дългогодишен надзорник над Църквата от името на ДС). Представете си целият обществен скандал на подобен избор и как въобще, отвъд актуалните политически трусове, хората щяха да погледнат на това. А също и обобщенията на медиите: "23 години след промените ДС кадрува избора на новия български патриарх". За щастие, тази горчива чаша ни беше спестена.


Както ни беше спестен и един друг избор (който съвсем не беше невъзможен!) – на Старозагорския митрополит Галактион. А оттам –превземането на Църквата от всякакви архонти и архонтеси, тамплиери и бизнес-кръгове, които щяха да съсипят всичко истинско в БПЦ, съхранило се, благодарение на вярата, дори през най-тежките гонения от времената на комунизма. За щастие, това също не се случи.


В крайна сметка до балотаж стигнаха двамата най-достойни и достоизбираеми йерарси на Православната църква. Затова пък след интронизацията на Негово Светейшество Неофит на неговите плещи ляга


бреме, съпоставимо с отговорността на екзарх Антим I


след Църковно-народния събор от 1871 г. И в двата случая става дума за свободен църковен избор след време на духовна несвобода.


Възможности за ново начало наистина има. Макар изпитания да не липсват.


Патриарх Неофит още в първата си проповед призова "да се справим със себелюбието си, за да влезем в единството на Църквата". Ала за да се случи това, за да заживее Българската православна църква истински съборен живот, всички нейни членове трябва да заживеят в единение.


А това предполага още


на Църковния събор


който трябва да се проведе тази година, да се вземат важни решения. На първо място, трябва да се осмисли ролята на миряните в Църквата, като се преодолее традиционното разделение на "клир" и "миряни" (или "вярващи", както обичат да ги наричат някои митрополити, възлагайки отговорността на вярата единствено на техните плещи). Съборността на Църквата предполага ново дефиниране на различните отговорности в Църквата и на нейното служение в света. Когато то стане факт, българското общество вече няма да има основания да задава любимия си въпрос: "А какво прави Църквата?" Защото Църквата ще прави това, което трябва (ще служи, ще спасява) не само чрез своя клир, но и чрез всички свои членове, които могат да поемат духовно-просветната или социална църковна дейност. Сиреч всичко онова, което днес се олицетворява само от отец Иван от Нови хан.


На второ място, в речта си след интронизацията патриарх Неофит спомена грижата за свещенството. Едва ли има по-неотложна задача, като се има предвид тежкото положение на българските свещеници – мизерни заплати, невнасяни социални и медицински осигуровки, да не говорим за липсата на допълнителна пастирска и богословска квалификация. Към това се добавя и недостигът на монашество (под сто души в мъжките манастири), което поставя на сериозно изпитание бъдещия избор на висш клир.


В сегашния си вид Българската православна църква страда от


хроничен провинциализъм и голяма вътрешна самоизолация


За което отдавна тревожно бият камбаните. Новият български патриарх трябва да намери необходимите хора, които да възстановят диалога с другите Православни църкви сестри (най-вече със Сръбската и Румънската православна църква), откъдето могат да се почерпят ефективни модели за църковна дейност сред младите и то в съвременното дигитално общество. След 1989 г. БПЦ прекъсна всякакъв диалог и с другите християнски конфесии. Редно е да се помисли за участие поне в инициативи на Съвета на Европа, където Гръцката православна църква е особено активна в работата над редица директиви и документи в областта на биоетиката или човешките права. За целта Българската православна църква може отново да се обърне към своите миряни, използвайки тяхната експертиза.


За да се случи всичко това, трябва обаче да се стопят ледовете, да рухнат стените, направили възможна сегашната "феодализация" на Църквата по места. Съборността на Църквата, за която ни припомни патриарх Неофит, изключва всяка "феодалност", всяко "робуване на лични страсти и пристрастия." В тази връзка


доброволната оставка на Йосиф


- митрополит на САЩ, Канада и Австралия, е първата "бяла лястовица" на промяната. Факт е, че дядо Йосиф, който стана известен като говорител на Патриаршеския изборен събор, е един от ярките реформатори в БПЦ. И неговото решение да се завърне в България точно в този момент (даже в качеството на бивш митрополит), за да подкрепи патриарха и да работи за промяната, е много ясен сигнал, че нещо започва да се случва в Църквата.


Едно е сигурно – на новия патриарх Неофит му е съдено да направи първите си стъпки в особено тревожно социално време. Не дай Боже той да се окаже единственият в страната авторитет в море от безвластие и брожения. Можем само да се молим лъчът на надеждата да разкъса тежките облаци над задаващата се "българска пролет".


* Тони Николов  е главен редактор на портала "Култура"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 721 Неутрално

  закъснял, но верен материал!
  да е жив и здрав Патриарх Неофит, ще се справи!!!

 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Нещата с новият патриарх малко се преекспонират, защото той не може да надхвърли себе, нито да промени българския манталитет или пък да обърне европейските тенденции!

 3. 3 Профил на Бърши Моди , хартия бол
  Бърши Моди , хартия бол
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Балканска пролет, нов патриарх, нов папа ... нов Буда.

  c
 4. 4 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Не дай Боже той да се окаже единственият в страната авторитет в море от безвластие и брожения. "

  Няма такава "опасност" - когато беше избран агент Симеонов не излезе да поздрави десетките хиляди миряни, протестиращи около храма, които молеха за благословията му, а избра да се отдаде на интронизацията си в компанията на непокаяли се комунисти и безбожници, лицемерно позиращи като добри християни.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 5. 5 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Показателно беше и решението на агент Сиемонов да посети криещия се в болницата агент Буда, който е един от главните виновници за настоящата катастрофа.

  Вместо при жертвите агент Симеонов отид при малодушните палачи.

  Какъв морален авторите може да донесе подобно блюдолизничество в най-добрите традиции на цезаропапизма, и в пълно съзвучие с политиката на БПЦ да слугува на силния на деня и да презира, пренебрегва и хули тези, коит най-много се нуждаят от подкрепата и - болните, гладните, отчаяните, заблудените.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 6. 6 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Най-правилният избор направиха,като избраха Дядо Неофит за патриарх!
  Пожелавам му много здраве,сили и бодрост!Най-важното е да бъде полезен както на църквата,така и на народа!

 7. 7 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Неофит ще е последния от комунистическите патриарси, а не първия от демократичните!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 8. 8 Профил на Кур Деликуртев
  Кур Деликуртев
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#6] от "petar_333":

  Ибрика Пешо, ибрика да не забравиш.

  c
 9. 9 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Да ни е жив и здрав дядо Неофит

 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Насран ходжа (павлик морозов) що не си гледаш вашия ходжа и не се меси в православието Да не забравиш да си измиеш краката събувайки си миризливите галоши и задницата най вече

 11. 11 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Глупости на търкалета! Дедо Неофит нищо не може да промени. Дори себе си. нали и той е част от системата, нали именно агентите на ДС го избраха за своите си цели... Той е на този пост не заради Църквата, а заради интересите именно на олигархията.

 12. 12 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#4] от "Настрадин Ходжа":
  [quote#4:"Настрадин Ходжа"]протестиращи около храма, които молеха за благословията му,[/quote]
  Не забелязах да има подобни молитви.
  [quote#4:"Настрадин Ходжа"]агент Симеонов[/quote]
  Няма данни да е агент. Правите ли разлика между това да са те попитали за общи неща и ти да си отговарял от една страна и - да си докладвал и подписвал конкретни доноси и т.н от друга?
  [quote#5:"Настрадин Ходжа"]най-добрите традиции на цезаропапизма[/quote]
  Естествено. Вие да не искате да хване пищова и да се бие със законно избрани управници? Като сте такива бабаити - законно избирайте нормални хора, а не чакайте Църквата да лее кръв?!
  [quote#5:"Настрадин Ходжа"]и в пълно съзвучие с политиката на БПЦ да слугува на силния на деня и да презира, пренебрегва и хули тези, коит най-много се нуждаят от подкрепата и - болните, гладните, отчаяните, заблудените.[/quote]
  Няма такава политика. Църквата служи само на Бог и спазва законите и протокола на държавата. Тези, които се нуждаят от подкрепата и я получават в съответното време и на съответното място..

 13. 13 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 982 Неутрално

  В поздравителното си слово митрополит Йоаникий започна с мъката на хората. Това бяха първите му думи и те бяха извън обичайните официалности и обредност.

  Дори Делян Николчев и Калин Янакиев, които през цялото време плюха църквата, признаха, че дядо Неофит има досие, но не е сътрудничил на ДС.

  Не разбирам, защо мърморите, но дядо Неофит има в момента повече авторитет от всички политици взети заедно. Той беше избран по демократична процедура пред погледите на всички, както трябваше да се случи. Достоен!

 14. 14 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#13:"Димитров"]Той беше избран по демократична процедура пред погледите на всички, както трябваше да се случи.[/quote]
  Кое му е демократичното на процедурата? Избирателите бяха назначавани от съответнтие митрополити, в повечето случаи са или свещеници и монаси на пряко подчинение, или примерно служители от съответните митрополии, които са на заплата, т.е. зависими от митрополита си. Тия хора мислите ли, че са гласували по съвест, или са изпълнявали нареждания, пазейки си хляба. И точно всички видяхме как се гласува - по ред, под строй, след като вадиха и брояха бюлетините ясно се знаеше коя от кого е или най-малкото от коя епархия е купчинката... Смее ли някой да гласува не както му е наредено.

 15. 15 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#14] от "Георгий":
  [quote#14:"Георгий"]Тия хора мислите ли, че са гласували по съвест, или са изпълнявали нареждания, пазейки си хляба.[/quote]
  Моят братовчед участва и мога да ви уверя, че никой не му е казвал как да гласува. Моя бивша преподавателка също участва. Нейната почтеност е без съмнение, а не е и зависима от митрополитите. За назначени избиратели може да се говори донякъде в 2-3 епархии, но дори там се проведоха избори на избирателите.
  Дали е демократична системата - по-скоро не. Църквата е йерархична структура и слава Богу! Знам само, че в тройката попаднаха двама от тримата митрополити с огромен авторитет сред хората и беше избран този, когото най-много православни искаха за патриарх.

 16. 16 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#14] от "Георгий":

  Хайде да сравним изборът на главен прокурор и избора на патриарх. Сложи си ръката на сърцето и кажи кой от двата беше по-прозрачен и по-демократичен.

 17. 17 Профил на de40
  de40
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Хубав текст, направен с грижа и загриженост.
  И тук - не бива да чакаме само на Патриарха. Общо дело е Църквата ни.

 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Добро заглавие-перифраза."Есента на патриарха"-велик роман.

 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#5] от "Настрадин Ходжа":

  Ти представяш ли си (аз не мога) по време на изборен събор и на последващата го св. литургия на интронизацията, патриархът да хукне по площада да раздава благословии ? Това е много строг ритуал, на който има предписания кой да присъства и какво място да заеме, тъй като представлява символично представление. В момента, в който се замислиш за символиката на ритуала, жестовете и думите в него, веднага всякаква представа за свободни изпълнения ще те напусне.

  Препоръчвам литература, макар и отнасяща се не до патриарха, а до императорската коронация : "За Церемониите на Византийския Двор" на имп. Константин VII Порфирогенет (913 - 959). Най-свободната част от ритуала са двете процесии, от Двореца през Сената и Августейона до Св. София (в случая от Синодалната Палата до Св. Александър Невски) и обратно. Дори и тя е строго режисирана, защото е символ, а не спонтанно веселие. Самият Патриарх е символ, а не кинозвезда, нито пък политик.

  Сега го екстраполирай от Х век в съвременността, с доста по-свободните си нрави, погледни с тези очи записа от събитията, и ще видиш, че Патриарт Неофит направи съответния жест и даде благословия на събралите се, в рамките на ритуално позволеното.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  P.S. Не намериш ли български превод на книгата, потърси английския превод "De ceremoniis aulae Byzantinae". Mакар името да е на латински, преводът си е на английски.

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 21 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 748 Неутрално

  1/ за ходжата. Отдавайте му още значение, но не забравяйте, че така той се чувства /смешкото/ значим, а не опроверган
  2/ за патриарха. Не възлагайте твърде много функции върху този мъж с чужда клапа в сърцето. Не ме разбирайте погрешно, аз се моля и вярвам, че може да преуспее в делото си
  3/ за нас. Ние сме Светото Православие. Ние трябва /и можем, и искаме, и Христос ще ни угоди/ да стане както трябва
  4/ за "Дневник", портала "Култура", Сорос, ИПИ, БХК, сие. Тимео данаос ет дона ференентес /И за да върна човешкия, несъвършения тон ще си изразя по-ясно бъзика - ама нещо много обърнахте палачинката, бе, мамини златни

 22. 22 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Новия Патриарх е с малко по-различна длъжност от нормалната,тоя е Патриарх на БПЦ-ДС.

  Все още не се е отказал от комунистическите си убеждения. засщото когато е бил вербован,той задължително е бил с комунистически убеждения. Комунистите не вербуват антикомунисти.
  При това,самия избор е ръководен от комунистическата сган,защото комунистите много добре знаятъ,че той е техен човек.
  И наивните българчета се хващат за пореден път на въдицата.

 23. 23 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#13:"Димитров"]дядо Неофит има в момента повече авторитет от всички политици взети заедно.[/quote]
  +++++++
  Самата истина! Вероятно би се потвърдило и на практика, ако пусне изследване някой от типа на "Алфа Рисърч"

  Една българка
 24. 24 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Разстроено

  До коментар [#22] от "petkanka":
  [quote#22:"petkanka"]Все още не се е отказал от комунистическите си убеждения. засщото когато е бил вербован,той задължително е бил с комунистически убеждения. Комунистите не вербуват антикомунисти.[/quote] Добре е да се информирате малко, преди да започнете да храчите напосоки. Досието му беше публикувано в редица медии, включително в "Дневник". Най-красноречивият цитат от него е: "силна привързаност към църквата и дълбока религиозност".
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/02/16/2004231_koi_e_mitropolit_neofit_rusenski/

  Една българка
 25. 25 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Палчице,а когато Неофит влиза в органите на ДС като сътрудник, бил ли е "силно привързан църквата и дълбоко религиозен".

  Никой не знае дали някой е привързан към църквата и дали е религиозен,но всеки знае дали някой е служил на комунистическата измет ,или не.

  Той човечеца се бил отказал от "конспиративност",когто БКП пекрати комунистическата диктатура,а когато си беше тежък комунизъм,сегашния Патриарх на БПЦ-ДС е имал нужда от конспиративни връзки с гадивете от ДС.Вие,малдо и глупаво комунистче,това какво го наричате,че аз почти невиждащ старец го определям като мърсотия. А дали същата личност има повече авторитет от "всичките политици",това е напълно възможно,амна неадекватно.Все едно да се каже,че футболиста Стоичков има по-голям авторитет от таксиджиите,взети заедно. Ами таксиджиите и футболиста Стичков нямат нищо общо,професиите им нямат допирни точки. Какви допирни точки има един сътрудник на ДС със сегашните политици,или казано по друг начин ,какви допирни тички има Патриарха на БПЦ-ДС със нашите политици.

  Или какво обще имате Вие,една млада комунистка с убитата от комунистите секратарка на БЗНС ,Мара

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK