Какво искат протестиращите?

Кадър от протестите в София през седмицата

© Анелия Николова

Кадър от протестите в София през седмицатаСъвсем ясно е според мен.


Искането е България да поеме по различен път от този, който води до повече от същото. Да не бъде най-бедна в ЕС, една от най-нещастните нации в света, стопявана от демографска криза и затисната от разочарование и безнадеждност. Молят се и за оздравяването на Пламен Горанов и Венцислав Василев. Не спира и битката за разписаното уж конституционно право (чл. 55) на здравословна и благоприятна околна среда чрез защитата и на природата. (Уточнение – една компания не е нужно да доставя електричество, вода или топлина, нито да е чуждестранна, за да злоупотребява с господстващо положение и да произвежда бедност. Изкривяващи конкуренцията монополи и картели има не са само в сектор енергетика, нито хищните грабители на прехода не са само видимите лица в политиката.)


Протестите не искат нищо по-различно от модернизиране на страната и забогатяване
настигане на стандарта на живот на развитите общества. Устойчиво политическо и икономическо развитие. Истинска средна класа и енергично гражданско общество. Децентрализирано управление. Обществени отношения, основани на върховенство на закона, сигурни имуществени права, честност, и равнопоставеност. Или всички аспекти на правилата и те да бъдат прилагани за всички.


Моделът на успешното протичане на промяната е очевиден. Няма нужда да се изобретява колелото. Съвършено безсмислено е и да взаимстват нездрави процедури и разбирания, харектерни за традиционни общества като Русия, Казахстан, Северна Корея или за близкото минало. А просто да се изучат и приложат работещите правила от развитите общества като Белгия, Дания, Холандия, Швейцария.Георги Деянов е автор на текста "Добро утро! Ние сме децата на прехода", който стана един от най-споделяните онлайн през миналато лято около протестите на "Орлов мост. Той беше и най-четеният материал за 2012 година в секцията "Анализи" на "Дневник", както и най-препоръчваният (с 822 гласа към 31 декември). 


Вече няма съмнения, че системата за контрол в България не работи добре


Навсякъде съществуващите възможности за злоупотреби се оползотворяват. Лекът са механизми за регулиране на човешкото взаимодействие, основани на конкуренция и прозрачност.  Важни и всъщност лесни стъпки са приемане на промени в Закона за защита на конкуренцията – крайно необходими, завършването на електронно правителство по естонски модел, и мораториум върху строителство върху държавни и общински земи защитените територии, включително дюни и Национални паркове, като пречка срещу бетониране на статуквото на лъжата.


Принципите на ефективната трансформация също са ясни. Откакто Адам Смит ни научи за чудесата на свободните пазари има нежелание у разумните хора да се пречи на взаимоизгодното доброволно договаряне и поемане на инциатива, основани на изключително право върху имуществото, възможностите и отговорността. Баланс се изгражда върху теорията на справедливостта на Джон Роулс , която твърди, че честни са правилата, изрично насочени към защита на най-уязвимите.


Протестиращите окупират центровете на градовете и упорстват в убеждението, че е нужен нов договор за взаимодействие по еднакви правила за всички. Целта е условия за политика и бизнес, които държат овластените с лице към гражданите. Хората от безгласни плебеи се превръщат в уважавани граждани-клиенти само с разбиването на картелното съдружие между политическите и икономическите предприемачи.


Привилегиите на монополите се борят успешно само с прозрачност, конкуренция


и прости инструменти, които предоставят избор и контрол. Методично отваряне на достъпи до политически, икономически, обществени блага създава условия, в които по-работливите, по-талантливите печелят повече. Време е да се състезаваме с идеи и съзидателност.


Да се съгласим да сме несъгласни, да се съмняваме в личностите, доверявайки се на механизмите, най-вече на тези на мирен сблъсък на интереси. Протестите изискват смислена система на разделение на властите, свобода и независимост. Пътят води към гаранции за отговорност, елегантна модернизация и образован прогрес. Не е трасе за измъкване между капките.


Съвсем ясно е какво искат. Познато. И просто.


И сега сме изправени сме пред две предизвикателства: 


кого ще изберем на следващите демократични избори и как ще го контролираме


Очевидно е, че българите се научиха как да свалят от власт, но също така важно е избраниците да бъдат принудени да работят. Правилата са важни (личностите са второстепенни).


Защото постоянно приемане във всички сфери на правила на прозрачност, конкуренция, равнопоставеност създават култура на честни взаимоотношения, а не обратното. Неплодотворно е чакането да се събудим народ от честни, почтени, толерантни и некрадящи. Не всички проблеми могат да се разрешат от правителствени програми, (де)регулации, но промяната може да се ускори още днес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тракатака
  Тракатака
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Искат много, и най различни неща. Защо ли си мисля че няма да получат нищо?

 2. 2 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Пет бири и оркестъра да свири.

  Булгар-булгар.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 3. 3 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Искат да не работят да им се дават пари и да правят циркове

 4. 4 Профил на martin187ism
  martin187ism
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "чиста и свята република"

 5. 5 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  И те не знаят какво искат.А като не знаеш къде отиваш , обикновено се отзоваваш , където не искаш.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 6. 6 Профил на martin187ism
  martin187ism
  Рейтинг: 450 Неутрално
 7. 7 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "shileto любимец на добрия вълк моди":

  аз за 200 евро на месец , сутринта няма да си обуя обувките , а камо ли да тръгна за работа , мерси , затова и 2 милиона се изнесохме от българия и хубаво , 4е сме ние да дадем малко пари на родителите си в българия

 8. 8 Профил на Тракатака
  Тракатака
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Защо не мога да си променя аватара в коментарите си?!? Влизам в настройки, сменям го с нов, промяната е само в личния ми профил. В коментарите виси стария. Съвети?

 9. 9 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Невероятна статия. Браво!

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 10. 10 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тракатака":за6то ли мисля , 4е всяка зима 6те има протести до дупка

 11. 11 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  дотук на народа бе трудно , от тук нататък и на политиците няма да е лесно , някои би вдигнал кръвно , друг би се отказал от поста премиер , маи ве4е има страх

 12. 12 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Поздравления за автора!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 13. 13 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тракатака":

  Мисля, че излиза малко по-късно, на следващия ден.

 14. 14 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#3] от "shileto любимец на добрия вълк моди":

  Я сподели къде работят за по-малк пари от колкото са му разходите за ток и храна? Давай, слушам те с интерес.

 15. 15 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Отлично написано, г-н Деянов! Съмнявам се обаче, дали повечето от протестиращите биха го разбрали, камо ли да го поискат. На улицата работят далеч по-елементарни послания.

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 16. 16 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Просто е!
  Обществото иска работа, нормална заплата и честна съдебна система. Нищо повече.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 17. 17 Профил на Thy Wicked
  Thy Wicked
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Глупава и безсмислена статия.
  Ккавито са и протестите.
  Причината за положението не са монополите, защото и с монополите цените ПАК са по-ниски от европейските - на тока и на всичко друго.
  Причината за положението е БЕДНОСТТА. А причина за бедността е АЛЧНОСТТА на "бизнеса", който живее в дворци и кара коли за стотици хиляди евро, докат плаща 200 лева заплати.
  Хората трябва да СТАЧКУВАТ срещу бизнеса, който трупа гигантски печалби на техен гръб и да настояват за увеличаване на заплатите - това е единственото смислено нещо...

  VеnRus 2008 : "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци, дори да ги арестуват - ей-това не мога да го преглътна."
 18. 18 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  текстът е добър, даже много добър.... но как така не чухме и една смислена дума от протестиращите... така,че или авторът да говори само от свое име или да се извини на нас, че лъже

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#6:"martin187ism"]ако питате мен...[/quote]Един въпрос - девет минуса? Стига де!

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да мечтаеш не е вредно, можете да си мечаете на воля.

 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Любопитно

  Баси префърцуненият текст... В края на краищата това момче какво искаше да каже? И удоволствие ли му прави да ползва такъв високопарен израз, все едно пише нАучен доклад, който трябва да защитава в Института по Социология и психология към БАН.
  А като погледнеш между думите и нищо... бил слаб контрола, направо липсвал.... Че не са го погнали данъчните или инспекцията по труда, да почне да отпечатва хартия, щом иска контрол ))
  И тази глупост пък каква е? "...Лекът са механизми за регулиране на човешкото взаимодействие, основани на конкуренция и прозрачност...". Нещо като опит да предложи решение за работа, която не разбира? Но пък да си каже мнението? Я по-добре да вземе да критикува футбола и по специално футболните съдии, вместо да се занимава със съдебната власт ;-Р

 22. 22 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Има нещо ,което ме хвърля в съмнение !Нещо ,за което дори и "Дневник " не подозира,че може да изхвърли на боклука всички тези ясни искания на протестиращите.И това е присъствие на ултралевичар като Ангел Славчев в предните редици на протеста.И нека "Дневник" не ни обяснява ,как била открита топлата вода и как исканията били повече от ясни. Когато такива хора (те дори се опитват да се "впишат "като представители на протестиращите в т.н обществен съве при президента ) застанат в челните редици на протеста бъдете сигурни ,че исканията ще бъдат подменени .Бъдете сигурни!И жалко за пропиляната енергия!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Неутрално

  А сега, сериозно. Няма да е лошо да си опрости езика. Прекаленото ползване на високопарни научни приказки просто прикриват комплексарщина и... неграмотност.

 24. 24 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#22] от "Чърчил":

  Че какво като присъства? Ми то Асен Генов на всеки митинг е мерудия. Даже тези последните ги изтърва... пък гледай какво стана. Толкова труд да хвърли да прави митинги, а на тези, които тръгнаха, да закъснее да се чуе ))

 25. 25 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Цинари - 1.50 -2.00 лева .
  Електричество - 8 ст / поне като в Сърбия които нямат АЕЦ /
  Водата -0.70 лв за м3
  Парно 30-40 лв за двустаен апартамент .
  Здравоопазвенето - безплатно
  Образованието -безплатно
  Бензина - 1.50 лв
  "Кошницата " на един човек да е 100 лв в месец .
  .........................

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 26. 26 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 948 Весело

  Нещата са много прости, протестиращите искат да бачкат като гърци, италианци или най-добре латиноамериканци и да живеят по възможност като германци или шведи !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 27. 27 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Весело

  Пропуснат е световният мир и изхранванетона децата в Африка, ако не бяха толкова грозни, протестиращите можеха да се ориентират към конкурс за красота с тези си желания

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 28. 28 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Протестиращите искат справедливост.Не справедливост по социалистически или капиталистически,а справедливост по човешки.Морала ни като общество,е на нивото на морала в уличните банди в Мексико.
  Дали го осъзнават и доколко е отделен въпрос,но го чувстват.Измамени и унизени.
  Деянов е неоспоримо прав.
  Държавата е превърната в бардак!
  "честни са правилата, изрично насочени към защита на най-уязвимите."
  Всичко друго е желание за запазване на положението, "болен задрав носи".

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 29. 29 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  [quote#21:"Федор Венедиктович Езерский"]И тази глупост пък каква е? "...Лекът са механизми за регулиране на човешкото взаимодействие, основани на конкуренция и прозрачност..."[/quote]
  Не знаеш,или ти изнася да не знаеш?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 30. 30 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Нека не забравяме, че протесите бяха срещу МОНОПОЛИТЕ!
  Колко пъти трябва да се повтори, за да се разбере?

  А кои са МОНОПОЛИТЕ в България? Те не са само чужди фирми като ЧЕЗ, ЕВН, Мариците, Челопеч Майнинг, чуждите Банки.
  Държавно-частните мутренски монополи са дори още по-страшни! А това са Лукойл, Булгаргаз, Топлофикациите, ДКЕВР, БТК ВИВАКОМ, Мтел, Глобул, АЕЦ Козлодуй, застрахователните монополи на ТИМ, здравните монополи като НЗОК. Дори самите университети са си едни образователни монополи, защото каква алтернатива е да завършиш в тях и да получаваш 1000лв. заплата след това? Значи явно нещо в образованието куца? Защо 20% от българските студенти учат в чужбина (и това са тези, които по някакъв начин могат да си го позволят)?

  Просто властимащите в България ще направят всичко възможно статуквото да се запази. Много от коментаторите в "Дневник" описват протестиращите като "тълпа" и "незнаещи какво искат", но според мен това изобщо не е така. Мен лично това ме обижда, защото такава арогантност се среща само сред политическия "елит" в България. Много е лесно, когато си финансово осигурен да се присмиваш на "тълпата", че били мързеливи и не можели да си платят сметките. Очевадно е, че нещо в нашата страна не е ОК! В България на практика няма средна класа. Има бедни и богати и една тънка линия която ги разграничава. При една такава разпределеност на силите и благата, няма как да не се случват социалните взривове навсякъде в страната.

  Fortuna favet fortibus.
 31. 31 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Искат да се снимат за "Туитър", накачулени по лъвовете пред Съдебната палата. Увити със знамена и със свирки в уста.

  'Let light surround you' Dream Theater
 32. 32 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#26] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Ами няма да е зле най-накрая да бачкаме като гърци и да печелим като германци. Писна ми за една и съща работа, с едни и същи материали, произвеждайки един и същ продукт западните ми колеги (с които често работя) да имат 10 ПЪТИ по-голяма заплата от мен, да не говоря, че ако работят в условията в които аз работя, няма и да си помислят за такава работа. Та къде казваш е разковничето? Аз съм тъп и не разбирам? Викаш нормално е а? А някой малоумник се изказа, че даже и българите били мързеливи.

 33. 33 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#31] от "ariel28":

  Помните ли еднаквите коментари на Борислав,Съни,Ангелина,Маден?Копнете в гугъл " Плевнелиев защитава олигархичната система, каквото и да направи не може да ме убеди, че го е грижа за народа и че ще приеме исканията ни безпрекословно, той работи за олигарсите. "и ще видите същия коментар без разлика в запетайките дори публикуван в десетки сайтове от "най-различни" потребители. Някой серизоно се е заел да напада президента, явно след оставката на правителството на някои им се иска да няма и президент и анархията и мътната вода да станат още по-големи.

  Няма шики-мики.
 34. 34 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#32:"4e"]А някой малоумник се изказа, че даже и българите били мързеливи.[/quote]
  Ами мързеливи са. И все акъл дават, и все мразят, и все се оплакват. А не им иде наум просто да учат, да се квалифицират и да РАБОТЯТ.

  'Let light surround you' Dream Theater
 35. 35 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  [quote#25:"USSR"]Цинари - 1.50 -2.00 лева .
  Електричество - 8 ст / поне като в Сърбия които нямат АЕЦ /
  Водата -0.70 лв за м3
  Парно 30-40 лв за двустаен апартамент .[/quote]

  А къде забравяш пиенето и сгодните женици.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 36. 36 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1391 Весело

  Хъ хъ.
  Плиткомисарите, погрешно наричани в България политици, и назначените от тях в цялата държавна пирамида калинки, погрешно наричани държавни служители мучат.
  Щото ясно е едно - времето на безвремието свърши. И сега е ясно, че овчия период на безпрекословно послушание е отминал.
  Тоя уютен животец на човека зад гишето, който гледа с осъдителен поглед към опашката от податели на "прошения" няма да се върне..
  Държавният и общинският служител ще трябва да свиква с мисълта, че е СЛУЖИТЕЛ.
  И че за служител са го избирали, назначавали, поставили зад бюрцето и за това му се плаща от данъците на избирателите.
  На който не му харесва - аут. Да се гмурва в частния бизнес и да става милионер. Вместо да се мъчи, да се труди горкинък на ползу роду.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 37. 37 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#33] от "daniel defoe":
  ++++++++++++++++++++++++

  И когато нищо друго не могат да измислят, президентът им бил "скучен". А Гоце им беше "на тамън".

  'Let light surround you' Dream Theater
 38. 38 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#32] от "4e":

  Що се косиш бе ? Ами виж индийските , пакистанските , виетнамските колеги....те пък вземат не 10 , а 20 пъти по-малко от теб....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 39. 39 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  [quote#32:"4e"]А някой малоумник се изказа, че даже и българите били мързеливи. [/quote]

  Мързеливи хора има навсякъде, но в България никой не го срам, че е такъв, а все някой му е виновен. За това и сме в такова състояние нито работим много, нито очакваме от другите да си свършат работата.
  А това, че колегите ти вземат по-големи заплати от теб за същото е защото в държавите където са те има сектори на икономиката които дърпат другите нагоре. У нас само туризма е такъв, но и той е още беден.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 40. 40 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#17] от "Thy Wicked":

  Браво! Ти само си чувал нещо за учението на Маркс и си стигнал до 56-та страница на "Капитала"!

 41. 41 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "shileto любимец на добрия вълк моди":Ако сте работодател,със сигурност няма да искам да работя при човек с подобно мислене.

 42. 42 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#33] от "daniel defoe":

  Определено има такива хора!

  Но г-н президентът си направи гавра с протестиращите като ги покани да седнат на една маса с хора, които са забогатели по един доста съмнителен начин. А и всъщност самите съветници на г-н Плевнелиев са едни доста "съмнителни" хора.

  Но всъщност може да се каже, че има напредък и в президентската институция. Гоце например вместо да организира кръгли маси би отишъл на лов или пък щеше да си повози задника до Москва, за да пита другаря Владимирович какво да прави.

  Fortuna favet fortibus.
 43. 43 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#34] от "ariel28":

  И що требе да учи, като може да е Калинка или Харизанка?

 44. 44 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#29] от "sandman":

  Еми бате, дай ми пример за работещи "механизми за регулиране на човешкото взаимодействие"
  Онези, простичките, така наречени "бой, глад и стригане" не се броят. Щото не "са основани на конкуренцията и прозрачността" и са някак недемократични и тоталитарни ;-Р

 45. 45 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#39] от "spas27": А защо ги няма, и защо за 23 години не се създадоха?

 46. 46 Профил на emil_p
  emil_p
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не знам дали авторът чете коментарите, всичко написано е много хубаво, макар и да все общи приказки.

  Работата е там, че всичко в статията е тотално противоложно на "официалните" искания на протестиращите - национализация, народен съд и всевъзможни левичарски национал-популистки глупости. Защо да ги наречем нормалните протестираще така лековато се присъединяват към тези ненормалници? Защо неглижирате тези комуноидна истерия?

 47. 47 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Една паток мислил, мислил... и измислих Това, което всички протестиращи искат повече или по-малко съзнателно, може да се събере в няколко думи - да не се чувстват като изгубено поколение от прехода, не и отново... Това е функцията на "бунта на хоминидите", всичко останало е само аргументи!

 48. 48 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 395 Гневно

  Национална Асоциация БЪЛГАРСКО ЧЕРНОМОРИЕ:
  “Като част от протестиращите и ние искаме фундаментални промени за по добър живот. Може би е добре да се помисли за обособяване на българското Черноморие на конфедеративен принцип като територия със специален статут. Факт е, че туризма изхранва голяма част от населението, затова развитието и благоустрояването на курортите трябва да се подкрепя, а не блокира" .....23 години стигат! Първо комунистите подаряваха хотели, после мутрите съсипаха курортите, сега зелените екстремисти тормозят народа и блокират развитието на туризма! КРАЙ! Над 1 000 000 черноморци ще решават на референдум бъдещето си!

 49. 49 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#48:"anhialo"]обособяване на българското Черноморие на конфедеративен принцип като територия със специален статут[/quote]
  Ъ-хъ... В по-ново време почти така са разсъждавали Южните щати на САЩ по време на гражданската им война! В по-старо време пък "конфедералисти" са го раздавали Ивановците Срацимир и Шишман, докато накрая дошъл чалмалията, но не за да им избърше гърбовете с хавлията!
  Асоциациите нямате ли си по-смислени начини за прекарване на времето? Ашици, морски шах, книжки за оцветяване?

 50. 50 Профил на ttrree
  ttrree
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Е как може хора, които живеят в България да задават въпроса за какво са протестите? Ами с две дума, хората протестират за това, че нямат пари да си платят тока. Нима е нормално гражданите на една европейска държава да са докарани до такива доходи, че да не могат да си платят сметките?

 51. 51 Профил на Димитър Стефанов
  Димитър Стефанов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#7:"dgidgo"]аз за 200 евро на месец , сутринта няма да си обуя обувките , а камо ли да тръгна за работа , мерси , затова и 2 милиона се изнесохме от българия и хубаво , 4е сме ние да дадем малко пари на родителите си в българия [/quote]

  Поне пиши името на държавата си с главна буква неграмотник!!!!!
  По-добре, че си се изнесъл от тук.Не ни трябвате такива неграмотници.

 52. 52 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Немаше нужда. Никава!

 53. 53 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 733 Гневно

  [quote#17:"Thy Wicked"]Хората трябва да СТАЧКУВАТ срещу бизнеса, който трупа гигантски печалби на техен гръб [/quote]
  Хората СТАЧКУВАТ точно срещу който трябва - назначените и платени от НАС, управители на НАШАТА собственост България!
  Те създават, изпълняват и контролират правилата, за опазването НИ от крадци, разбойници...!!! За това ИМ плащаме НИЕ!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 54. 54 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Какво искат протестиращите?"- Дневник------------------------------ Ами искаме най обикновени неща, да се случват само нормални неща! Да не напускат родината си децата ни! Да не ни убиват в болниците, които ние сме строили и си плащаме за това в така наречената здравна каса! Да си платят за разрушението на България и съответно от това забогателите политпроститутки, нарекли се "елит"! Искаме малко, но без увъртания!

 55. 55 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#44] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Отношенията в Норвегия,Швеция,Финландия и Дания например.
  Дори и Канада и Австралия.Все места,където са постигнали донякъде "Силата все още не е справедливост,саправедловстта е сила"
  Приписват го на Крал Артур.
  Знам,че и там си имат проблеми,но все пак,ги решават,докато средиземноморския манталитет, решава проблеми със заобикалянето им.
  Правим се,че не разбираме...и накрая се чудим що все го отнасяме.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 56. 56 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#41] от "neznaiko_2011": Няма и да те взема, некомпетентна мързелива и нахална за добро заплащане
  Ако си оправиш малко външния вид може да станеш портиерка и да си се вайкаш колко малко са ти парите

 57. 57 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#55] от "sandman":

  Баце, пак да те питам - дай ми конкретен пример - еди къде си еди какво си правят. Приказки от рода - "Ама в Швеция, Швейцария, Дания и Люксембург е хубаво", ми хубаво е! И доходите са им прилични!
  И се надявам да не подкараш лакърдиите, че там била висока производителността. Производителността е такава каквото е заплащането - прост урок по "мотивиране на персонала" - щом искаш мотивиран персонал, да бачка - ще му плащаш А не да се приказва за... как беше... "механизми за регулиране на човешкото взаимодействие", за "корпоративна социална отговорност" и т.н. шменди-капели

 58. 58 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Весело

  [quote#55:"sandman"]Знам,че и там си имат проблеми,но все пак,ги решават,докато средиземноморския манталитет, решава проблеми със заобикалянето им. [/quote]

  С това ти мнение съм съгласен, но донякъде - само ако става дума за отношение - индивид срещу държава. Но не и повече.
  А иначе не е само при средиземноморието, а навсякъде - проблем се решава, ако не може да се заобиколи - въпросът е до ресурси, кое е по-евтино

 59. 59 Профил на Thy Wicked
  Thy Wicked
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Бе каква производителност бе!?
  Българските работници като отидат да работят на запад да не би производителността иm да се вдига 10 пъти, щом им плащат 10 пъти повече?
  Не. Просто "капиталистите" на запад не са алчни кокото българските..

  VеnRus 2008 : "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци, дори да ги арестуват - ей-това не мога да го преглътна."
 60. 60 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Да искаш е лесно, да направиш така, че да го постигнеш е трудно. Та, засега протестиращите не са показали нищо съществено.

  Romanes eunt domus!
 61. 61 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 450 Неутрално

  гразданско общество, граждански представители. а за селяните нито дума. те няма ли да имат представители.
  в 1923 г. имало един който искал селяните да бъдат всичко защото били най много. и фалшифицирал изборите за да си осъществи плана. добре че му резнали главата навреме.

 62. 62 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Любопитно

  Имаме ли желанието и способността да възприемем написаното?

  и най-умният си е малко прост....
 63. 63 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#60:"|"]Та, засега протестиращите не са показали нищо съществено. [/quote]

  Очакваме на 03.03. неколко пресноодрани кожи проснати на тарабите под опашката на Коня.
  А ти какво съществено можеш да покажеш, освен ехидни подмятания по форумите?

 64. 64 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#25] от "USSR":

  ...и пълна национализация, връщане на ръководната роля на партията и т.н. Що не вземеш да се преселиш до Байкал

 65. 65 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#63] от "heineken":

  И това ще помогне по някакъв начин?

  Romanes eunt domus!
 66. 66 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Темата е по- скоро какво забравиха протестиращите - те забравиха най-елементарното - да поискат въвеждането на индивидуални договори на потребителите с електроразпределителите и топлофикациите с ясно разсписани задължения и отговорности както и пределни цени на услугите Забравиха да се отмени бързото съдебно производство което е насочено само срещу потребители а монополите се радват при исков срещу тях на допотопни процедури и многогодишни дела ако ищецзът доживее - монополите са вечни тях възрастта е без значение

 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  ПЛАН

  За излизане от кризата.

  Действия в следващите 10 дни:

  1. Президентът да поиска от парламента да формира програмно правителство от експерти без участие на политически лица, след широки консултации.

  2. Парламентът да избере програмното правителство.

  Действия в следващите 30 дни:

  1. Програмното правителство:

  а. Да започне действия срещу монополите;

  b. Да овладее политическата криза;

  c. Да проведе предсрочни парламентарни избори.

  2. Президентът да поиска от Народното събрание антимонополно законодателство.

  3. Народното събрание:

  a. Да премахне мандатите и смени състава на регулаторните органи и да гарантира възможността за граждански контрол върху тях;

  b. Да приеме промени в закона за ДКЕВР, които да задължат комисията да промени методиката за образуване на цените, да изключи признаването на кражбите като разход и да нормира загубите по мрежата;

  c. Да промени Закона за защита на конкуренцията с цел въвеждане на силни санкции и специален контрол върху фирмите с господстващо положение.

  4. Приемане на мораториум върху разпореждането с държавни и общински земи в защитени територии, вкл. дюните и Националните паркове.

  5. Приемане на решение на парламента относно националния референдум от 27 януари 2013 г.

  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3621

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#67] от "Храбър":

  локуми и декларации. а съдържание? какви действия срещу монополите? как ще се изберат новите хора в регулаторните органи и кои ще са тия нови хора? какво като има нови закони против това и онова като няма механизъм за изпълнение?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 69. 69 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Моделът за повишаването на доходите на работещите е много прост. Работодателите, разбирай богатите, да се научат да плащат по големи заплати и да искат при нормална работа по високо качество. Работниците да се научат да работят спорно, не да се офлянкват, а наистина да работят спорно и качествено. Но има една много тревожна тенденция, а то е относно пенсиите и пенсионните фондове в световен мащаб. То не е толкова в застаряването на хората колкото се дължи на повсеместната механизация, автоматизация и компютъризация. Тези три неща, механизация, автоматизация и компютъризация изкарват и ще изкарват много хора на улицата без работа. Тука е заровено кучето за пенсионните фондове и пенсиите.

 70. 70 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  За 23 години България е разграбена отвсякъде. Най-големите богатства се раздадоха на чужди монополи: златни находища, находища за добив на въглища, газови находища, добив на нефт, електрически централи, електропреносна мрежа, горите се изсичат, а дървесината - в чужбина. Народът - най-голямото богатство, е докаран до просия, до емиграция, до самоубийства и гладна смърт. Здравеопазването е съсипано, образованието е под всякаква критика и произвежда неграмотни и неспособни да се реализират в живота млади хора. Хора прости, необразовани и неспособни. Културата на българите от театър, кино, музика и литература на световно ниво беше сведена до ниво в култ да се издига голия гъз на Азис, лъснал на билбордове в близост до паметника на Левски. Банките са предимно чужди, магазините - също, храните в магазините са чужди, музикалните стилове, дрехите, бирата, пастите за зъби дори са чужди. Хората стигнаха до там, че да се заливат с бензин и да се запалват - саможертва от отчаяние и безсилие да се справят сами с проблемите си. Стигнахме до там, че да ни управляват доказани мафиоти и престъпници, а професори, лекари и инженери да ровят в кофите за смет, за да оцелеят. Съдебната система е опорочена и последното, което прави е да носи правосъдие. Полицията и прокуратурата пък последното, за което се грижат е да разкриват престъпления и да вкарват престъпници в затвора. Циганите се увеличават непрекъснато и въпреки техния неконтролируем прираст, демографската криза се задълбочава, защото българите се топим в пъти по-бързо от тях. В нашата собствена страна, в мирно време, ние измираме от глад и нищета, болести, самоубийства, убийства, от мизерия и жертви на алкохола и наркотиците. Голяма част от способните (около 2 милиона българи по данни от публичното пространство) вече напуснаха България, вероятно повечето от тях - завинаги.

  И всичко това се обявява за демократичност, някакъв вече 23 годишен преход към капитализъм, пазарна икономика и граждански права, в които ужким всички трябваше да са равни пред закона. Нищо, че 23 години по-късно равенството пред закона е толкова далеч, че да бяхме стояли, щяхме да сме по-близо до него. Непрекъснато ни се внушава от политици и медии, как ние живеем по-добре от преди и какъв добър напредък сме постигнали в някакво направление. Ето, видите ли, влязохме в ЕС и НАТО, като че ли някой е правил референдум за това или пък, че това пълни чинията на народа. Този геноцид е извършен и продължава да се извършва ако не с явното намерение, то поне с мълчаливото съгласие на всички досегашни политици и правителства. Това престъпление е най-страшното. Измяна на родината, предателство, геноцид над собствения народ с цел лична облага и облага на чужди държави, чужди интереси, банки и корпорации.

  Разберете, ние нямаме избор. Този избор, който ни се предлага е не между доброто и злото, а между лошото и по-малко лошото и вече 23 години партиите се надпреварват да ни мамят, че всяка от тях била по-малкото зло. Нашата алтернатива е пълна смяна на системата на управление към такава, в която гражданите задължително да имат непрекъснат контрол над управлението на страната, да имат право да отзовават политици по всяко време и да налагат забрана на всякакви нормативни актове, закони и проекти, които са в разрез с интересите на обществото. Цялата законодателна и изпълнителна власт трябва да са обект на засилен обществен мониторинг, пълна публична прозрачност на всяко решение и документ, възможност за тяхното анулиране не от някакъв си там конституционен съд, а от гражданите. Това може да се реализира лесно и бързо, технологиите го позволяват. Може да се гласува чрез Интернет, може да се дебатира чрез Интернет, може да се правят референдуми, имаме прецедент в това отношение, което е голям напредък. Сегашните протести доказват, че народът все още има какво да каже и не е безгласна буква, в каквато се опитват да ни превърнат партиите през последните десетилетия. Всичко, което всеки от нас може да направи е да има собствено мнение, да го отстоява и да го заявява на глас. Конституцията, макар в този си вид ни гарантира това право.
  Събуди се, робе!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 71. 71 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  допълнение, ....и да искат при нормална работа по високо качество, ако са осигурили условия за високо качество.

 72. 72 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#56] от "shileto любимец на добрия вълк моди":

  А Вие кое килийно училище сте завършили? Защото струва ми се по обзавеждането на горния етаж едва ли сте завършили нещо друго.

 73. 73 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#70] от "be_free":абе стига с тия комунистически манифести - толкова ли си малка че не знаеш как през 1947 г комунистите гепиха всичко като се самзоназначиха да го управляват и да цоцат! И какво се случи малката - от 11то място по стандарт на живот в Европа през 1939 г Бг се срина на 39 то място - само преди Албания през 1989 г = така че не дрънкай за разграбвания - видели сме ги тия национализатори какво ни докараха!

 74. 74 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  1. Понижение на цените на тока (със 68-71%)
  2. Понижение на цените на водата с 56%
  3. Закриване на ДКЕВР - Комисията в сегашния си вид, е паразитна и вредна организация - струва милиони годишно, нанася вреди на българската икономика, джоба и благосъстоянието на всеки редови българин.
  4. Подвеждане под съдебна отговорност на сегашни и предишни членове на ДКЕВР: За - Нанасяне на вреди в особено големи размери, на цели отрасли в индустрията, по действащите и в момента закони в страната - "Обект на посегателство и правилното функциониране на икономиката /важни стопански отрасли на икономиката/, нарушава се нормалната стопанска дейност./разконцентриране. Разстройване на стопански отрасли, или на отделното предприятия. Подравяне на стопанските отрасли и на отделни предприятия .. (Наказателен кодекс)
  5. Разследване на имущественото им състояние, на техните роднини и близки, както и такова за всеки който в последните години е лобирал за по-високи цени на електроенергията.
  6. Отмяна на срока на давност за тези престъпления.
  7. Да се задължат всички обществено и икономически значими компании като; EVN, Е.ОН, ЧЕЗ, НЕК, Булгаргаз, М-Тел, Виваком,Глобул, Лукойл България, ВИК дружества и т.н., да обнародват на всяко тримесечие финансови отчети. След като могат да искат пари от граждани, фирми и промишлени предприятия е добре да се знае за какво точно отиват тези пари.
  8. На всяко заседание на новата комисия определяща цените на ток, вода и газ; освен представители на енергийния сектор и държавата, да има и представители на профсъюзите, браншовите организации от бизнеса, индустрията, търговията, като и от КЗП (Държавни и частни).
  9. Същите да влязат и на заседанията на Антимонополната комисия.
  10. Всички заседания да са открити, а не както е сега в ДКЕВР "закрити заседания".
  11. Преразглеждане на приватизационните договори с трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, Енерго-Про, ЕВН, Софийска вода, заради неспазване на приватизационните условия по тях.
  12. Да се дават данъчни стимули за енергийна ефективност за сгради и на частни лица, инвестиращи лично средства в енергийна ефективност на собствените си жилища. Австрийския модел да се приложи в България. След като, държавата иска и налива пари в компании за така наречената "зелена енергия", следва да го прави и за частни лица.
  13. Бързо създаване на така очакваната от години борсата за електроенергия у нас, за да може българската индустрия да хеджира своите позиции на пазара на електроенергия, а не всяка промяна на цените да действа шоково и да води до загуба на работни места както е сега.
  14. Таксите за пренос на електрическа енергия и таксата достъп да отпаднат като незаконни, докато не се даде възможност на граждани и компании, да сменят доставчика си на ток, както е в много страни от Западна Европа. Дружествата заедно с представителите на МИ и МФ да възстановят неправомерно откраднатите от гражданите и компаниите пари по тези такси, заедно с начислените върху тях ДДС и акцизи.

  Заявяваме, че искаме от настоящото правителство да предприеме незабавни нормативни мерки.

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 75. 75 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не е вярно, че искат "върховенство на закона, сигурни имуществени права и равнопоставеност". Искат комунизъм, хаос, безредие, руски монопол и да излезем от европейския съюз. Вижте кои са им подстрекателите и ръководителите и тогава правете "анализи".

 76. 76 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Какво искат протестиращите?
  ==================
  Протестиращите искат, ВСИЧКО ОНОВА КОЕТО; буди стрес, което разбива духът и доверието, хармонията на съществуването и еснафските манталитети на всички ОТГОРЕ и до ДОЛУ, да си ХОДЯТ. България, НЕ Е загинала, ЗАГИНА ни ВЛАСТТА. Останахме излъгани и ПОРАЗЕНИ от нестабилни лица, които мамят темпераментния и толерантен манталитет на българина.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 77. 77 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#67] от "Храбър":

  Да започне действия срещу монополите;

  --------------------
  Пропусна да напишеш, "Пролетарии от всички страни обединявайте се".

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 78. 78 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Весело

  До коментар [#74] от "be_free":

  Ура! Съветска власт и електрификация! А който е против в концлагер на о. Белене да строи АЕЦ

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 79. 79 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#41] от "neznaiko_2011":
  Да, ама е прав. Наистина искат да им се дават разни неща. И понеже ги предвождат младите комунисти и русофили, не знам защо не си кажат направо, че си искат комунизма обратно. Той беше много удобен за доста хора. И тогава едни се гърбеха от работа, а други се размотаваха, ама всички получаваха по равно. Ето това искат протестиращите. Ако мислите като тях, наистина не си търсете работодател, който иска от работника си да работи.


 80. 80 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Протестиращите искат това, което искат кукловодите им от червената олигархия и петата колона. Искат да наложат интересите на тези кукловоди без избори и закони, защото не представляват народа и нямат подкрепа и легитимност. Това е онзи - другия начин на мафията. Такива демагогски статии са платени с мръсните пари на крадците и националните предатели.

 81. 81 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#16] от "opposition":
  Ами като иска това, да си каже. Защо казва, че не иска да си плати сметките за тока, да изгори конституцията и да управлява от улицата без политическа система?

 82. 82 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Весело

  [quote#68:"jubal harshaw"]как ще се изберат новите хора в регулаторните органи и кои ще са тия нови хора?[/quote]

  Е как кои да изберат новите хора? И кои са новите хора? Шантави въпроси задаваш ))) Че той списъкът е подготвен вече от тези, които поддържат сайчето под линка на Храбрия

 83. 83 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#82] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Всички са така, не е само линка на Храбрия. По партийните сайтове има само алабалистика. Без конкретни предложения не си заслужава приказките даже.

  Това требваше да е първото искане на протестантите.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 84. 84 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#30:"Ламбо"]БТК ВИВАКОМ, Мтел, Глобул, [/quote]

  При трима играчи няма как да се говори за монопол, а е даден 4-ти лиценз!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 85. 85 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  “If you have time to whine and complain about something then you have the time to do something about it.”

 86. 86 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  нищо, абсолютно нищо се постига с протести, всичко се постига с много работа. Скоро имаше статия в полит-икономическо списание, че най-успешните страни са тези които протестират най-малко.

 87. 87 Профил на mils56
  mils56
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Протестиращите искат много елементарни неща. ИСКАТ в България да се случват нормални неща. ИСКАТ да се спазват законите от всички, а неспазващите ги да понесат съответните санкции. ИСКАТ да спрат грабежите на всички нива и да се потърси сметка от виновниците за сегашния хал на държавата и обществото. Сметката задължително да включва съд, проверка на имуществото 15 години назад на главните виновници за продажбата на българските национални интереси с осъдителни присъди и кофискация на откраднатото от политици, висши държавни чиновници и кметове. ИСКАТ бавно, но постоянно и несимволично увеличаване на доходите на народа. ИСКАТ нормално образование обвързано с практиката или научната дейност(по английски или американски модел) със задължително изучаване на английски още от първи клас, да се изучават още от детска възраст правилата, нужни в живота(как да се храним, обличаме, държим в обществото, какъв ред да спазваме у дома и на обществените места и т.н.). ИСКАТ добро здравеопазване. ИСКАТ работеща правозащитна система според закона и в полза на обществото, а не в полза на престъпниците. ИСКАТ действащо антимонополно законодателство. Искат мажоритарни избори като списъците с кандидати да се определят от гражданите по райони след широко обсъждане, а не от партийните шефове да чакаме калинки и послушковци. ИСКАТ промяна в Конституцията. ИСКАТ да няма имунитети на депутати и магистрати. ИСКАТ задължителен избор на всички важни постове в държавата и възможност за отзоваване на несправилите се още след първата година от мандата. ИСКАТ отмяна на двойното гражданство. ИСКАТ задължително гласуване на избори и референдуми. ИСКАТ да има ценз за гласоподавателите - възраст - 18 г образователен - 8 клас имуществен - платени данъци за предходната година. ИСКАТ референдум за отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй поне докато си поемем малко въздух от високите сметки за ток. ИСКАТ стимули за малкия и средния бизнес. ИСКАТ отмяна на плоския данък защото той доведе до още по-голяма пропаст между бедни и богати. ИСКАТ у нас нормални банки с нормални лихвени проценти по кредитите. ИСКАТ да се вземат незабавни мерки за спирането на безконтролното размножаване на циганите защото този некачествен материал нацвъка цяла Европа и стана визитна картичка на българина, а скоро ще ни унищожат и държавата, но само нашите управници не го виждат този ГРАНДИОЗЕН ПРОБЛЕМ. БРАТЯ БЪЛГАРИ КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА НАКАРАМЕ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА ПРОГЛЕДНАТ И ДА ЗАПОЧНАТ ДА РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА, А НЕ ДА ПОЛЗВАТ ВЛАСТТА САМО ЗА ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ!!!

 88. 88 Профил на ZanzibarHero
  ZanzibarHero
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много глобални виждания...

  По-добре да се започне с нещо по-просто - например:

  Избори да се провеждат до 30 дни след подаване на оставка на провителсво...

 89. 89 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  такава детска статия не може всеки да напише

 90. 90 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А нещата са прости от по-прости. Единствен изход е само ако българските комунисти се отстранят от държавата и властта. Всичко друго е само бошлаф. Комунистите диктуват играта-кога скрито,кога явно,но те са Номер ЕДНО.

 91. 91 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Аз искам България да не прилича на лека жена,която политици-сутеньори предлагат за жълти стотинки. Искам държавници които да поставят на първо място БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС.Когато това стане всичко полека- лека ще си дойде на мястото.И това няма нищо общо с комунизма.

 92. 92 Профил на robespier
  robespier
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Колко от пишештите във форума са участвали в протестите и са почуствали атмосферата?Когато смирено превиваме врат казват ,че сме "матрял" стажувал пет века под иго!Когато хората въстанат стават неграмотни,незнаещи какво искат!Исканията са много точни и ясни,но ако някой се опита да ги игнорира ще бере много ядове зад решетките!

 93. 93 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#80:"valbe"]Протестиращите искат това, което искат кукловодите им от червената олигархия и петата колона. [/quote]

  А пък анти протестиращите искат това, което искат кукловодите им от синята олигархия и петата колона. Затова са против АЕЦ Белене, защото ще прави конкуренция на американските ТЕЦове!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 94. 94 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в гр. Гоце Делчев, област Благоевград.[5] Потомък е на българи бежанци от Плевня, Драмско, преселили се в България през 1913 г.[
  =======================
  АПЛОДИРАМ ИСКАНИЯТА на протестиращите, и ВЯРВАМ, че Плевналиев НЯМА да се посрами да направи всичко което му е ПО СИЛИТЕ, като борец в първите редици на метежа и 100% удовлитвори протеста на ОКЪРВАВЕНИТЕ МЕЧТИ на Българските Граждани. .............

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 95. 95 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#92] от "robespier":

  "Колко от пишештите във форума са участвали в протестите и са почуствали атмосферата"?
  ===================
  Вярно, едно е да гледаш гърди на екрана, друго е да ги пипнеш. Вярвам също, че поне 10 пъти повече симпатизанти не са на улицата, защото НЕ ВСЕКИ ИМА ВРЕМЕ и УДОБСТВО да присъства на протеста. Въртим каналите и от тук от там се добираме до истината и уважаваме хаотичните но справедливи искания на протестиращите.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 96. 96 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#25:"USSR"]

  Цинари - 1.50 -2.00 лева .
  Електричество - 8 ст / поне като в Сърбия които нямат АЕЦ /
  Водата -0.70 лв за м3
  Парно 30-40 лв за двустаен апартамент .
  Здравоопазвенето - безплатно
  Образованието -безплатно
  Бензина - 1.50 лв
  "Кошницата " на един човек да е 100 лв в месец [/quote]
  Поясни какво са цинари,тези цени бяха при бай Тошо,май трябва да връщаме социализма???

 97. 97 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Вече няма съмнения, че системата за контрол в България не работи добре" Абе вие открихте Америка, че тя не работи вече 23 години, но политиците така ги устройва.За това се вдигна и народа.

 98. 98 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#97] от "exit13":
  народът се вдигна заради непосилните сметки за тока. и веднага комунистите се опитаха да използват недоволството за да направят преврат. чрез няколко десетки хулигани които хвърлят камъни срещу мирната полиция. да се пролее кръв и това да бъде начало на въстание. отдавна използван прийом от комунистите-бомба на ученическата манифестация на 24 май 1920 г., атентата в света неделя и т.н. само че този път, както и други пъти малко бяха тези които да ги последват. освен това бойко с неоакваната си оставка направо ги парализира.
  без червена армия на дунава да се вземе властта е много трудно. досега неизпълнимо.

 99. 99 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тракатака":


  [quote#1:"Тракатака"]Искат много, и най различни неща. Защо ли си мисля че няма да получат нищо? [/quote]

  И това е защото все още не виждат ясно от къде идва злото.

 100. 100 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#16:"opposition"]Просто е!
  Обществото иска работа, нормална заплата и честна съдебна система. Нищо повече.[/quote]

  Да бяха гласували всички тези години за такива които могат да им го осигурят, а не за тези които докарваха България до финансов и икономически колапс.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK