Работа, избор и работеща демокрация

Кадър от протестите в София през седмицата

© Юлия Лазарова

Кадър от протестите в София през седмицатаПубликуваме текста на Петър Ганев от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика:

Вълненията в България продължават, а с това и непрестанните коментари. Прави впечатление, че както у нас, така и в чужбина се промъкват някой неточни тези, които могат сериозно да изкривят публичния дебат и на практика да подменят същината на протестите. Такива са например коментарите, че страната е поредната жертва на бюджетните икономии, както и че хората са популисти, тъй като искат нова конституция да им плати сметките и да им осигури по-добър стандарт на живот. Тези две твърдения са абсолютно неверни.


Причината за протестите в страната не бяха бюджетните икономии. Такива на практика нямаше – поне не в мащабите, които си представят в Европа. Държавните разходи нарастваха през всяка една година на кризата, а през 2013 г. са гласувани на рекордни нива – за пръв път държавата ще преразпредели над 30 млрд. лева. Икономиите бяха под формата на замразени пенсии (без минималната), помощи и заплати (последното е спорно, ако се съди по разходите за заплати в администрацията, които не спряха да нарастват). Точно през тази година обаче имаме раздвижване в тези плащания – пенсиите например ще се увеличат от април, заложени са и повече разходи за заплати в бюджетната сфера и социални помощи. Така че макар и да има недоволство от провежданата бюджетна политика – със сигурност много групи (пенсионери, майки и т.н.) биха желали постоянен ръст на всякакви социални плащания – не това е водещият мотив на протестите. Нормално подобни искания почти не се и чуват.


Причината за протестите  не се крие в бюджетната политика, а в бедността и високите сметки. През последните четири години заетостта в страната се срина, а това моментално рефлектира върху бедността. Това е най-категоричната причинно-следствена връзка в страната – като няма работа, бедността расте. Неслучайно вече две години говорим за създаването на работни места като водещо предизвикателство, което постоянно се пренебрегва. Подобна структурна политика на пазара на труда, която да улесни откриването на нови работни места не бе провеждана. На фона на липсата на работни места и нарастваща бедност се появиха и по-високите сметки за ток. Това е искрата на протестите – работа няма, а монополистът изведнъж сервира висока сметка за ток. Тук въобще не става дума за бюджетна политика и икономии, а за сбъркани структурни политики на пазара на труда (пречки пред новите работни места) и в енергетиката (поддържане на монополите).
Остава въпросът защо гражданите искат нова конституция, като проблемът изглежда да е икономически и решим в рамките на тази конституция. Истината е, че подпалени от липсата на работа и високите сметки, гражданите поискаха и нещо друго, а именно демокрацията да заработи. Това не бива да ни учудва, тъй като този филм сме го гледали многократно. Нима Арабската пролет не беше по този сценарий? На 17 декември 2010 г. Мохамед  Буазизи се самозапали в Тунис, след като местната власт му отне препитанието – конфискувайки количката и стоката му, тъй като нямал разрешение да продава на улицата. На следващият ден започна Арабската пролет, която бе провокирана именно от липсата на работа и перспектива, но резултира в демократични искания. Нещо подобно наблюдаваме и в България.


Много коментатори с лекота определиха исканията на протестиращите като хаотични и често безумни. Но как въобще е възможно някой да очаква единни и само смислени искания от подобна маса хора? Та в парламента имаме 240 човека, който не могат да се разберат и имат тотално различни идеи, много от които също трудно могат да се определят като разумни. Няма как да събереш група хора на едно място, било то 240 в парламента или 10 хиляди на улицата, и да не чуеш всякакви абсурдни неща. Още повече, че когато има подобни вълнения, на улицата излизат и всякакви крайни типове, които искат "смърт на капитализма" и т.н. Това е очаквано, въпросът е дали ще надделее разумът или популизмът.


За мен доминантите искания имат своята посока – по-малко бедност (разбирай да има работа), не на монополите (разбирай свободен избор) и работеща демокрация (разбирай правова държава и граждански контрол). Последното е голямо предизвикателство, но дебатът за конституцията може да бъде ползотворен – макар и повечето решения да не изискват промяна на основния закон. Аз поне нямам спомен в България да се е говорило повече за конституцията, отколкото за привилегиите през бюджета, тоест харчовете. Това може и да е смешно на някои, например когато всеки си е написал собствен вариант на конституция и я публикува в фейсбук, но на мен ми се струва по-близо до същността на демокрацията – граждани да обсъждат основния закон и правата си, а не да искат привилегии през бюджета. В крайна сметка всички знаем, че нещо с демокрацията (или правовия ред и справедливостта) в страната куца, така че няма защо да се плашим от това, че хората показаха недоволството си. То е рационално, а сега остава и решенията да бъдат такива.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (200)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 709 Неутрално

  По-надолу във форума вече писах: тимео данаос ет дона ферентес. Сега тук ще има оплодителни, като на бик крава, коментари. Едни ще обвиняват Костов, други -червените чугуни и т.н.
  А аз ще ви помоля - върнете се към автора и неговото присъствие в медиите. Изчетете колко негови пророчества са се сбъднали. И ще забахнете пред простотията му. И ще се учудите /и малко/ обидите тна себе си, как въобще сте ги следяли тези простотии

 2. 2 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Работа, избор и работеща демокрация
  ===================
  Работа има.Хей поле широко.

 3. 3 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#1] от "stokn":

  Петър Ганев, ИПИ.
  И тоя на кранчeто соросово.

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално
 5. 5 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Най-големият проблем на България е червената псевдо-аристокрация, която е завладяла всички икономически сектори и държи политическите лостове в държавата. Това не би било чак толкова лошо, ако тези потомци на обирджии на мандри освен финанов имаха и морален ресурс. Именно липсата на този морален ресурс у тях и генетично предопределеният им ограничен интелектуален ресурс са причина за агонията на българския народ.

 6. 6 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#5] от "bpcorp": всичко, което си написал приятелю, е абсолютно вярно. Само нещо не можах да схвана кво предлагаш в това отношение

 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#2:"kolizej"]Работа има.Хей поле широко. [/quote]Дай личен пример ... Нали това е повелята = "копай картофи и гледай овчо"и бъди щастлив!
  Аз ще пробвам по софтуерен път - това съм учил и това могаБългария е промишлена страна и няма връщане назад, ама бизнеса е ялов!
  Ако "бизнеса" не даде на работниците сърп или чук да си вади хляба - ще се наложи пак да мине опреснителен курс по "сърп и чук" в нов екшън.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ако взема повод от последните думи на автора, цитирам:

  "В крайна сметка всички знаем, че нещо с демокрацията (или правовия ред и справедливостта) в страната куца, така че няма защо да се плашим от това, че хората показаха недоволството си. То е рационално, а сега остава и решенията да бъдат такива.",

  то следва ли единственото рационално решение да не се гласува на изборите, защото аз, а и протестиращите не виждаме нещо различно да се предлага кота избор?
  И ако това е рационалното решение, до какво ще доведе то?
  Отговорът,според мен е, че ще доведе до:
  1.Нови избори;
  2.Консолидиране, изкристализиране и юридическо формулиране на исканиянията, според сега действащата Конституция и Закони;
  4.Във връзка с горното, създаване на нов субект(партиен), тъй като само така тези искания могата да бъдат обсъждани"демокротично" и налагани над останалите от обществото "демократично"(слагам демокротично в кавички, защото тази дума се изтърка сато смисъл и е символ по - скоро на нещо лошо)
  5. И след всичко това главният въпрос за мен е ще ли се превърне в този нов партиен субект, в добре познат ни "демократичен такъв" ?!?!? И ако да , то що ни трябват тези стъпки по-горе, щото ще отнеме ново време и надежда на изпустелялия народец, за правда , свобода и лично щастие.

  п.п. Аз мога до тук с анализа .Дайте продължението.....пък и решението, който го може и убеден че го знае.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 9. 9 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#7:"t'Ankus"]България е промишлена страна и няма връщане назад, ама бизнеса е ялов! [/quote]
  Пак помисли.Софтуер ....с картофи.Тук говорим за милиони безработни,а не за някакъв еснаф от няколко хиляди ИТ специалисти. Съответно чиновници.

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Да ви го кажа просто и ясно = материала не бива да изпада в дълга безработица за да не губи трудови навици и чувство за ред. Останал дълго време без работа се научава да оцелява и после няма начин да го накараш да бачка. В замяна на това може да ти разбие мазето или да те убие за 1 хляб. Неговия проблем става ТВОЙ. Това оправдава незаетите да садят борчета или да копат канали за МРЗ. Иначе без доход НЕ са клиенти и "бизнеса" УМИРА ! На "бизнеса" като му трябва работник да даде 50 лева отгоре.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Институт за пазарна икономика, Петър Ганев, Лъчезар Богданов, Сорос, Български хелзински комитет, Самуел Леви, Институт за изследване на демокрацията, фондация "Фридрих Науман", фондация "Конрад Аденауер", фондация "Ханс Зайдел", "Републикански Институт", "Демократичен институт", "Америка за България", Красен Станчев, Иван Кръстев, Светлана Филипова...
  ... /това е само за лека закуска/

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#9:"kolizej"]Пак помисли.Софтуер ....с картофи.Тук говорим за милиони безработни,а не за някакъв еснаф от няколко хиляди ИТ специалисти.[/quote]Вече мисля 1 година и 2 месеца като безработен ... магистър компютърни системи и отделно бакалавър по електроника с 31 години стаж ... Голямото търсене на IT специалисти е МИТОЛОГИЯ = търсят танцьорки на пилон и мазачи (там където живея). Намерил съм си начин да оцелявам - наистина не става дума за един човек или за един еснаф. Не се прави нищо и никой не се урежда без връзки. Тук е така!
  Трябва работа за ВСЕКИ желаещ!Чл.28ал.1конст

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "така че няма защо да се плашим от това, че хората показаха недоволството си. "
  Това е уникално! Ганев си признава, че не е част от "хората", а от група, която се е поизплашила от показването на недоволство.
  Знаехме го, но друго е, като ти го напишат!

 14. 14 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 745 Разстроено

  Саксиени "експерти", чели, недочели кнежки, се конкурират с некадърнати, корумпирани властимащи, кой ще ни досажда повече!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 15. 15 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Причината за протестите е само една и се крие в едно единствено нещо - глупостта на хората. Те си помислиха че са прецакани със сметките за ток, не разбраха че периодът на отчитане е по-голем от обикновено. После като разбраха грешката си, за да се оправдаят си измислиха нови причини за протестите, а и вече беха яхнати.
  Българинът от бедност нема да излезе да протестира, той знае че требва да се оправя сам в тоя живот. Българинът излиза на протести само ако се почувства лично прецакан - заради спирането на торентите, заради забрана на казаните за варене на домашна ракия, заради забраната за пушене, заради "високите цени" на бензина и т.н.

 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  "...така че няма защо да се плашим от това, че хората показаха недоволството си. То е рационално, а сега остава и решенията да бъдат такива...."
  Съгласен съм с тази констатация! Впечатлен съм от политическата грамотност и чувството за отговорност, което бе демонстрирано на протестите на 24 февруари. При такъв начин на изразяване на протести и при изявената готовност за диалог от властите, проблемите няма как да не се решат. Но те са натрупвани с десетилетия, не могат ад се решат с магическа пръчка. Затова във времето те трябва да бъдат степенувани в последователност, която да гарантира, че няма да бъдат отново забравени, но и че в бързината няма да се вземат решения, които след това ще повлекат нови, още по-тежки проблеми. Отговорността за това е както на управляващите, така и на протестиращите и ако и едните, и другите приемат тази отговорност, нещата ще потръгнат.
  Най-големият враг на това, което назрява като развитие, е анархията. Тя може да срине всичко. Върху това трябва добре да си помислят тези, които се опитват да я нагнетяват. Народът нито е сляп, нито е глупав. Вижда заплахите, знае откъде идват, дай боже да не му се наложи да иска сметка.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  "Нима Арабската пролет не беше по този сценарий? На 17 декември 2010 г. Мохамед Буазизи се самозапали в Тунис, след като местната власт му отне препитанието – конфискувайки количката и стоката му, тъй като нямал разрешение да продава на улицата."-А Тунис не е в ЕС.Можели са да не го правят.Този урок е добър като начало за нашите тоталитарни партии.Знам защо авторът е дал този пример.Следя публикациите на ИПИ и почти нищо от това,което са препоръчвали през годините не се е възприело от това правителство.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Уважаеми Господине. Не знам дали сте на ясно, че всички големи фирми от даден бранш, дори да са няколко, действат при приблизително еднакви параметри.....Не на монополите (разбирай свободен избор) ..... еми не е толкова просто. Само вземете на пример мобилните оператори, които са с почти еднакви параметри. Не мисля и, че е вярно, че безработицата е най- големия проблем. Най- големия проблем са ниските доходи, но те се вдигат с добра квалификация, а и предприемчивост. Огромната част от населението дори не знае чужд език, квалификацията е изключително ниска. Това казват работодателите. Същите работодатели обаче години наред не се грижеха за добрите си специалисти. Колкото до предприемчивостта- българинът е по- скоро хазартен. Не случайно сега излизат шушляците от всички възрасти на улиците. Населението ни е много просто, но е с източен модел на показност- взе много кредити, които не доведоха до нищо, а сега трябва да връща. Така анцузите имат да връщат пари и това ги прави диви и непримирими.

 21. 21 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#11] от "stokn":

  Е,та аз какво казах. Тези от глад няма да умрат затова са там.
  Но като прилежни слуги да направят и кибуците у нас. Де факто почти всичко у нас е тяхна собственост директно или индиректно.

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  [quote#9:"kolizej"]Тук говорим за милиони безработни...[/quote]

  Снощи се върнах от Прага. Чехите категорично отказват да влязат в еврозоната, за да не носят на гърба си бедни и мързеливи нации като Гърция, Португалия и Испания. На това се казва самочувствие! Но е изцяло подплатено - Чехия е една естествено (а не насила - по линия на СИВ и със съветско оборуднане) индустриализирана страна, с трудолюбиво и способно население, което бачка здраво и произвежда всичко. Видях най-новия модел чешки трамвай, гордо носещ емблемата на Шкода - извънземно превозно средство, с ЛЕД светлини, климатик, аеродинамична муцуна, движи се като скат на 2 см от релсите.

  Защо не правим ние такива трамваи? Заради злодея Костов? Ами той от 12 години не е на власт - толкова ли прогресивните правителства на Царо, Тройната коалиция и Пожарникаро не можаха да преодолеят Костовата разруха?!

  Не правим нищо по-сложно от гроздова ракия-менте, това сме ние и за толкова ни стига акълът.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Скоро един колега във форума каза, че "кадрите" на ИПИ са страхливи и не водят до тешения. Изглежда е прав. Доста повърхностно почесване на езиците е тази статия. Прилича ми на нещо за което се е плащало на дума, а не за някакъв смисъл.

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#1:"stokn"]Едни ще обвиняват Костов, други - червените чугуни[/quote]... Ами това е проблема = ВРЕДИТЕЛИ !!! ... и двете агитки се надвикват Това е защото няма "бизнес" способен да роди идея различна от крадене и усвояване на корупционни схеми. Олигархията (номенклатурата) е безплоден катър, а не пуска други да се развиват. ГЕРБ надмина всички предишни в унищожаването на перспективи пред големи групи от населението и за това хората са по мегданите!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#12] от "t'Ankus":

  Избор са ти дали - Силициевата долина в една пустиня.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Ей този пич прави откритие "... като няма работа, бедността расте. ..." май ще потегли и за Нобелова награда....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#22:"Norman Granz"]Не правим нищо по-сложно от гроздова ракия-менте, това сме ние и за толкова ни стига акълът[/quote]
  Преди години хранихме /цяла Бг работеше на смени и за това/ половин Москва и не стигаше. А днес с милионите компютри у нас не можем да нахраним и кучето си на двора.

 30. 30 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  И аз имам пример. Лятото си купих шевна машина "AEG", представете си, произведена... във Виетнам... от тогава се чудя, защо не е била произведена тук... например във ВМЗ???

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#23:"ju.li"]Скоро един колега във форума каза, че "кадрите" на ИПИ са страхливи и не водят до тешения. [/quote]Винаги съм твърдял, че ИПИ играят роля на Главен Обществен Дразнител с човеко ненавистническите си неолиберастки идеи. Няма начин да не са страхливи - това което го плещят може да е музика за ушите на бездарния назначен "бизнес", ама казани пред случайни хора биха предизвикали моментално сверяване на часовника им със силен спонтанен замах

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#30:"ju.li"]шевна машина "AEG", представете си, произведена... във Виетнам... от тогава се чудя, защо не е била произведена тук[/quote]Защото комунистически Виетнам гарантира липсата на рекетьори+ дава сигурна печалба

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Понеже не носех със себе си фотоапарат, намерих в нета нещо за гореописания трамвай - ето го:
  http://www.railroadforums.com/forum/showthread.php?t=31395
  Нека бай Таню ми каже кога ще произведем ние такова нещо?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#26:"kolizej"]Избор са ти дали - Силициевата долина в една пустиня. [/quote]То тук си беше Силициева долина =ДЗУ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#31:"t'Ankus"]Винаги съм твърдял, че ИПИ играят роля на Главен Обществен Дразнител с човеко ненавистническите си неолиберастки идеи. Няма начин да не са страхливи - това което го плещят може да е музика за ушите на бездарния назначен "бизнес", ама казани пред случайни хора биха предизвикали моментално сверяване на часовника им със силен спонтанен замах[/quote]


  Извън съдържанието и смъсъла му, думите и речта ви са подредени великолепно. Имате рядко срещаната дарба на адвокат(добър при това), при който важи максимата, че еднакво добре може да защити и двете страни......чрез думите, разбира се, а фактите са на втори и трети план.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#25] от "stokn":


  [quote#25:"stokn"]Извивката на коня е вдлъбната. Както казва народа: "... тъп, тъп, та вдлъбнат..." [/quote]
  От два тъпи ъгъла, по-голям е по-тъпия.

 38. 38 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#30] от "ju.li":

  Защото в България робството и детския труд са забранени за разлика от Виетнам. Отделно от това съпътстващи замърсяващи околната среда производства, които евродирективите не ги лови. "Шкода" беше приватизиран от самото начало от "Фолксваген" и си запазиха кадрите и капацитета.

 39. 39 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#7:"t'Ankus"]Дай личен пример ... Нали това е повелята = "копай картофи и гледай овчо"и бъди щастлив!
  Аз ще пробвам по софтуерен път - това съм учил и това могаБългария е промишлена страна и няма връщане назад, ама бизнеса е ялов! [/quote]

  От мене да знаеш - Свободата Санчо е на върха на мотиката.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 40. 40 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#33] от "Norman Granz":

  Ма за какво ни е трамвай . Те са демоде,а манджата никога не е демоде.Храни трябва да произвеждаме. И питиета.

 41. 41 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#10] от "t'Ankus":
  Проблемът е твърде сложен и многопластов, Авторе. Събирателното понятие за него не може да лежи само и само, в икономическото му основение.
  Някой политици, досущ като теб, сравняват протестите у нас, с тези в Италия. Досущ като твоята позиция и тяхната е лишена от своя Достатъчен резон. Причината за случващото се у нас днес, стои много по-дълбоко от това в нея, което искаме да видим, По методата на "рутинното и опортюнистично, хопростяване"...

 42. 42 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#34] от "t'Ankus":

  Значи си пределно наясно за какво беше ползван през деветдесетте години и от кой.

 43. 43 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "bpcorp":

  Принципно си прав, освен когато пишеш за "морален ресурс". Освен това проблемът не е в липсата му сред т.нар. "бизнесмени" (с готови пари, дадени от Партията-майка).

  Политиката на ОДС (1997-2001) беше икономиката да стъпи на здрави ПРАВНИ основи. Икономическите субекти имат нужда от стабилна среда, за да се развиват. Да, една част от тях започнаха с готови пари (не само куфарчета, ами и цели банки). Но не всички имаха способността да работят с тези пари и да развиват дейността си. Мнозина просто профукват парите. Други все пак успяха, опитаха се да се еманципират от "спонсора" и бяха отстреляни.

  Същевременно между 1990 и 2001-2005 мнозина предприемчиви българи, започнали със семейните спестявания, успяха да развият своя дейност и дори да задминат нарочените бизнесмени.

  Това не се харесва на кукловодите. Тяхната цел е непрекъснато да има "разбъркване на картите", които ТЕ раздават. За тях стабилната икономическа (и правова) среда е вредна. Само в мътна вода могат да дърпат конците на марионетките си. И да извличат всякакви ползи.

  Затова трябва да има лустрация, макар и прекалено късно. Но колкото по-късно, с толкова по-голям обхват трябва да е. В случая трябва да обхване и поне едно поколение на бившите партийни функционери и антуража им.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 44. 44 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 709 Неутрално
 45. 45 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#38:"nikero"]"Шкода"; беше приватизиран от самото начало от "Фолксваген" и си запазиха кадрите и капацитета.[/quote]

  И за разлика от бг-приватизацията, Шкода си запазиха името! По същото време приватизираха едно от най-големите млекопреработвателни предприята у нас и го "прекръстиха" на Данон.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#22:"Norman Granz"]Защо не правим ние такива трамваи? Заради злодея Костов? Ами той от 12 години не е на власт - толкова ли прогресивните правителства на Царо, Тройната коалиция и Пожарникаро не можаха да преодолеят Костовата разруха?! [/quote]+++ Налучкал си точния отговор ... (Няма да коментирам Костов - Тогава той е решавал = така е преценил) След Него нито управлението , нито "бизнеса" е имал капацитета да направо повече от "казани за ракия". Работниците си го могат всичко = от компютри до роботи, ама няма кой да започне да прави бойни дрони!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#33] от "Norman Granz":


  [quote#33:"Norman Granz"]кога ще произведем ние такова нещо? [/quote]
  Когато фолк....ваген-ауд..груп направи завод у нас.

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  [quote#47:"Доби Велков"]Когато фолк....ваген-ауд..груп направи завод у нас. [/quote]

  Тези трамваи нямат нищо общо с Фолксваген, те са изцяло чешка разработка и са производство на съвсем друго поделение на фирмата Шкода, което е специализирано в релсови превозни средства.
  Ето повече подробности:
  http://www.skoda.cz/en/press-room/news/first-test-drives-with-passengers-for-skoda-forcity-tram/

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#40:"kolizej"]Ма за какво ни е трамвай . Те са демоде,а манджата никога не е демоде.Храни трябва да произвеждаме. И питиета. [/quote]С какво производство на трамваи пречи на производство на храни ...??? Може и двете

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 865 Неутрално

  [quote#7:"t'Ankus"]Ако "бизнеса" не даде на работниците сърп или чук да си вади хляба - ще се наложи пак да мине опреснителен курс по "сърп и чук" в нов екшън.
  [/quote]
  Истинският бизнес е смачкан, а "бизнесът", тоест червената олигархия не се е затичала да дава нищо на никого. Като вица за импотентните и фригидните.

 51. 51 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#43:"Музар"]Затова трябва да има лустрация, макар и прекалено късно. Но колкото по-късно, с толкова по-голям обхват трябва да е. В случая трябва да обхване и поне едно поколение на бившите партийни функционери и антуража им[/quote]


  Всичко до цитараният текст ми звучеше правдиво и вярно, но в този цитат вие се опровергавате(или по скоро залагате капан на тизата си), защото лустрацията на бившите партийни функционери ще засегне всички, включая и редиците на "демократите", за които вие пишете.
  Така, че проблема в крайна сметка не е кой какъв партиец е или е бил, а какви дела е вършил, върши или може да свърши в бъдеще, във връзка с общественият интерес

  п.п. За да избегна смисленият ви въпрос, относно моето битие и житие, то заявявам, че съм само наблюдател и "потърпевш" на случващото се в България и съм участник в него до толкова до колкото съм изскал и ми е било позволено. Нищо повече, нищо по -малко.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 52. 52 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 836 Разстроено

  [quote#10:"t'Ankus"]материала не бива да изпада в дълга безработица за да не губи трудови навици и чувство за ред.[/quote]
  -Така е.И затова растат бройките на аутсайдерите,лумпените,престъпниците и тези с психо-отклоненията.А най-жалкото е,че голям дял от безработните са млади хора на трудоспособна възраст без шанс да добият трудови навици в БГ.

 53. 53 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#49] от "t'Ankus":

  Трамваи ни трябват единици за дълги годинив конкретен град. А ядене ни трябва 3-4 път на ден за няколко милиона граждани в държавата и милиони животни ,вкл. и за безполезните като домашните кучета и котки.

 54. 54 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#48] от "Norman Granz":


  [quote#48:"Norman Granz"]Ето повече подробности: [/quote]
  Благодаря за уточнението. А тролейте тук също са хубави.

 55. 55 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#51] от "nuzzo":

  Отзад напред - не задавам въпроси за битието на събеседниците във форума .

  Лустрацията засяга работа на държавна хранилка - пряко държавна, в общинските власти и в обществените компании, т.е. в средствата за масова информация, комуналните предприятия и подобни дейности. Става дума само за дейности, за които плащат гражданите по задължение или поради необходимост. За останалите частни дейности няма ограничения.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#41:"dimko"]Проблемът е твърде сложен и многопластов,[/quote] Прав сте = не е задълбочено ... При писане във форум автора разполага с 12 реда по 60 знака в които трябва да си изложи идеята във видим формат, а и мислещите като Вас не са критична маса критичната маса са писатели, а не читатели Освен това често защитавам позиция ЛИПСВАЩА в дебата - за да се чуе и тя. За това в този по принцип десен форум понякога прекалявам -)Чета Ви с удоволствие

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#54] от "Доби Велков":

  По удачен пример за сравнение би била Словакия, защото преди петнайсет години бяха на нашия хал и с нашия манталитет - подкупна администрация и полиция и демотивирани служители в частния сектор.

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#50:"Elan Morin"]Истинският бизнес е смачкан[/quote]+++ Зная го от собствен опит !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  За съжаление, до момента не съм чул нито едно рационално искане на т.нар. протестиращи, което - ако бъде изпълнено - би довело до трайно подобрение на обществения климат и оздравяване на икономиката. Повечето са безадресни анархо-левичарски бръщолевения за "тотална смяна на системата", "скъсване с миналото" и "социална справедливост". Тези искания, точно защото не значат нищо, могат да бъдат прегърнати от всеки по-ачигьоз популист и да изстрелят към върховете на властта поредната Тиква.

  На България й трябва точно обратното на анархия - трябва й силна държава, която да прилага законите еднакво за всички.

  Управлението на ГЕРБ разяде като киселина малкото останал авторитет на държавните институции в очите на поданиците. След скандали като Мишо Бирата и излезлите в пресата разследващи статии за връзките на Бойко Борисов с подземния свят (където е бил обикновено момче за мръсни поръчки, юркано и презирано от по-едрите риби), вече стана ясно, че практически ВСЕКИ може да бъде ВСИЧКО в тази държава. А това е много вредно, защото насажда недоверие, цинизъм, дистанциране на достойните хора от политическите процеси и активно саботьорство срещу държавните интереси.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#53:"kolizej"]Трамваи ни трябват единици за дълги годинив конкретен град. А ядене ни трябва 3-4 път на ден за няколко милиона граждани в държавата и милиони животни ,вкл. и за безполезните като домашните кучета и котки. [/quote]И като се купува часовник веднъж на 20 години ... Швейцария да не е спряла да прави часовници и да наб;яга само на крави ли ... Глупости !!! Кравите не пречат на часовниците!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#8] от "nuzzo":

  Да допуснем, че има хора които искат да гласуват за БСП, но не искат да вкарат в парламента Румен Овчаров, или Станишев или и двамата заедно, че и още от "любимците" на народа. Как може това да се гарантира, след като партиите си подреждат по тарикатски начин листите, и тези другари, хоп...пак са на първа линия. А гъ_облизните им конгресмени пак ги преизбират за шефове на партията си ( тази черта на българина доста му пречи ). Чисто мажоритарният вот не е решението, трябва да се измислят и допълнителни правила за целта. Хайде мозъци, напънете се.

 62. 62 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  Хората искат чрез промяна на конституцията да се създадат условия за граждански контрол върху власт-имащите, за да ги принуждават да си вършат работата.

 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#52:"benkovski11"]хора на трудоспособна възраст без шанс да добият трудови навици [/quote]За това си струва да се стимулира отварянето на работни места на ВСЕКИ желаещ да работи!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  [quote#53:"kolizej"]Трамваи ни трябват единици за дълги годинив конкретен град.[/quote]

  Чехия произвежда най-добрите трамваи в света и не ги ползва само в Прага и Бърно, а ги изнася за ... САЩ, например. Трамваите в Питсбърг и Сиатъл са Шкода. А срещу един продаден трамвай могат да се купят пет мандри сирене и три влака картофи, предполагам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Вън, безмозъчните тръстове от България. Докога печатните и електронни медии ще ни натрапват все същите гадни сурати финансирани отвън и допринесли за разорението на страната ни. Любители на социал- дарвинизма.

 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#59:"Norman Granz"]да изстрелят към върховете на властта поредната Тиква. [/quote]+++ Днес си върхът ! ТОЧНО !
  По всяка вероятност пак ще познаеш!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#61] от "fribble":

  Проблемът с БСП е липсата на конкуренция в лявото пространство. А иначе партиите трябва да бъдат принудени, да се съобразят с мненията на електората и да не овластява хора вредящи на имиджа им. Гласуването веднъж на четири години не върши работа, защото избирателя умишлено бива тикан да прави избор между две злини. Парламентарно представените партии са медийно отразявани за разлика от нововъзникналите, отделно от това ползват голяма държавна субсидия.

 68. 68 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#64:"Norman Granz"] пет мандри сирене и три влака картофи,[/quote]
  ГМО - от САщ. Не благодаря.

 69. 69 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#61] от "fribble":

  Комай, само за БСП е вярно съждението, че не личностите са силните , а партията. БСП явно ще я имя и след Овчаров, Станишев, Петков и сите личности недолюбвани народно.
  Във връзка с това, я да си представим, че искам да гласувам за ГЕРБ, но без Вожда и верният му страж(паж) Цветанов, щото без тях ГЕРБ изглежда много по нормално, адекватно, смислено и ако щете демократично ?!?!
  Това е ерес, защото ГЕРБ=Борисов и Борисов = ГЕРБ.
  Така са и повечето партии, с голямото изключение БСП.
  Та в тази връзка заключавам, че процесът на узряване на партиите и личносттите, които са в тях, не е дошъл и затова и се люшкаме на всеки избор, чакайки новият месия, да ни реши личните проблеми (включително и със съседа, щото е по богат, разбирайте, откраднал повече от мен)

  Търсенето на пътя продължава.....
  Очакваме продължението....

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1485 Весело

  [quote#1:"stokn"]Сега тук ще има оплодителни, като на бик крава, коментари. Едни ще обвиняват Костов, други -червените чугуни и т.н.[/quote]

  [quote#11:"stokn"]това е само за лека закуска/[/quote]

  Хайде, кажи си го директно, а не с недомлъвки - "евреите са виновни". Нали?


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 72. 72 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#60:"t'Ankus"]Кравите не пречат на часовниците! [/quote]
  Но на нас ни попречиха златните залежи и ги подарихме на канадците. Затова ще наблегнем на кравите.
  п.с. тъпо е на този етап да правиш сравнителен анализ между швейцарци и българи. Най-малкото защото швейцария е неутрална страна и не сваля ''потури'' пред всяко минаващо НПО, ИПИ или система с ''полезните'' им съвети.

 73. 73 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#5:"bpcorp"]Това не би било чак толкова лошо, ако тези потомци на обирджии на мандри освен финанов имаха и морален ресурс[/quote]
  Тоя морален ресурс си е в дефицит, при това без значение партийна принадлежност Веднага прилагам емблематични примери - Догановия хонорар с който бяха възнаградени хидро инженерните му умения, като пример за директно осребряване чрез власт и "ало Ваньо", като пример за злоупотреба с власт Примери от този сорт за жалост - бол!
  [quote#1:"stokn"]А аз ще ви помоля - върнете се към автора и неговото присъствие в медиите.[/quote]
  Не е важно какво се казва ... а кой го казва )) Стига сме робували на идеологията на футболната запалянковщина Човек трябва да чете повече за да може да формира собствен мироглед. Та ние дори и това чакаме друг да ни го формира и с трепет чакаме поредния месия

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 74. 74 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#71] от "VеnRus 2008":

  символ на политическия булшит.

  Отново си по точка първа...

  https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/247212_423299961065412_159096970_n.jpg

 75. 75 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 865 Неутрално

  [quote#20:"grayeagle"]Най- големия проблем са ниските доходи, но те се вдигат с добра квалификация, а и предприемчивост. Огромната част от населението дори не знае чужд език, квалификацията е изключително ниска. Това казват работодателите. Същите работодатели обаче години наред не се грижеха за добрите си специалисти.[/quote]
  Ниската квалификация може да се подобрява, а абсолютно нищо не пречи междувременно хората да работят. А работодателите са два вида -- едните не могат да повишават доходите на служителите си, понеже нямат ресурс, а другите заплащат мизерно труда на работниците, за да могат да карат последен модел БМВ.

  Нещата ще се пооправят, когато повечето работодатели станат от първия вид, а благодарение на специфичните методи на упражняване на власт в България те не са толерирани, дори напротив, мачкани и унижавани са.

  [quote#20:"grayeagle"]Колкото до предприемчивостта- българинът е по- скоро хазартен. Не случайно сега излизат шушляците от всички възрасти на улиците. Населението ни е много просто, но е с източен модел на показност- взе много кредити, които не доведоха до нищо, а сега трябва да връща. Така анцузите имат да връщат пари и това ги прави диви и непримирими.[/quote]

  Масово кредити са взимани в едни по-оптимистични времена, когато хората очакваха развитие само напред и изплащането на кредита да става все по-лесно с времето. Което е напълно основателно и логично. Никой, дори в световен мащаб не е очаквал такава криза, а България, като цяло, трябва да наваксва още много и очакванията бяха наваксването само да се забави, не да тръгнем назад. Самата криза -- която твърдя, че си беше наша мини-криза, не световната, но това е друг въпрос -- беше употребена, за да замаскира бюрократичния произвол, който настъпи по това време. А бюрокрацията унищожи малкия и среден бизнес и разчисти още повече място за олигархията. От първа ръка знам за много фирми с кредити към ЦКБ, които после "Химимпорт" прибра. Предполагам, че знаеш кои са "Химимпорт"...

  Така че цялата мизерия е причинена от това, че управлението на страната не е насочено в полза на хората, а в полза на мафията.

  И, колкото и да го хулите, само по време на управлението на Костов беше обратното.

 76. 76 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Нямало работа, а селата пустеят. А за квалифицирана работа трябва подходящо образование, качества и почти винаги език. Ама той нямал такива, ама и физическа работа не ще, как тъй, той е голямата работа. И затова в България виреят връзките и подкупите. Разбира се, всеки обвинява другия за това.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 77. 77 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#75] от "Elan Morin":

  Хубав коментар, само дето последното изречение е някак си не на място! Помним, помним!

 78. 78 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#75:"Elan Morin"]Никой, дори в световен мащаб не е очаквал такава криза[/quote]

  Това изобщо не е вярно. Доста автори пишат още в началото на 21 век, че предстои криза, която няма да е само финансова. И основната причина е в това, че вече всеки тъпанар с пари може да завърши Харвард.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 79. 79 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#76] от "Master of puppets":

  Хайде отиди на село да копаш и гледаш добитък, пък се опитай да създадеш семейство и да отглеждаш деца!

 80. 80 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#67:"nikero"]Парламентано представените партии са медийно отразявани за разлика от нововъзникналите, отделно от това ползват голяма държавна субсидия. [/quote]

  Но не беше така при избора на двамата "бащици", царя и Бойко, не бяха още парламентарно представени, а бяха силно лансирани от медиите. Някой дърпаше конците, но кой? В първия случай "кукловодите" ясно съзнаваха, че е рано още да се опитат да върнат БСП на власт, след Виденовия провал, и измислиха стратегията очерняне постигнатото от сините, и фигурата на обичания цар, като алтернатива, който в последствие се оказа че играе с червените и ДПС ( там където най-много смърди на олигархия). Нещо подобно се получи и с Бойко, но тук нарцистичната му натура им изигра лека шега.

 81. 81 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#79:"nikero"]Хайде отиди на село да копаш и гледаш добитък, пък се опитай да създадеш семейство и да отглеждаш деца![/quote]

  Аз не рева, че нямам работа и ми пречи целият свят.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 82. 82 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#77] от "nikero":

  То и "тройната коалиция" я помним, но народа пак ще гласува за тях.

  А цирка на пожарната команда още го гледаме, но народа и за тях ще гласува.

  И Пръмова я помним какво постигна, но ще има хора и за нея да гласуват.

  Обаче вие помните Костов как ни засили към НАТО и ЕС и как възстанови икономиката и го мразите за това. Все така избирателно помнете, после ще се чудите защо хората емигрират.

 83. 83 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#79:"nikero"]Хайде отиди на село да копаш и гледаш добитък, пък се опитай да създадеш семейство и да отглеждаш деца[/quote]
  Опрдлено е под възможностите на меки китки.

 84. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  [quote#70:"stokn"]дежурния по форум евреин ще ни светне кое как е[/quote]

  При теб тъмата е непобедима, дори евреин не може да те светне.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 85. 85 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#75:"Elan Morin"]И, колкото и да го хулите, само по време на управлението на Костов беше обратното. [/quote]

  Да, но Костов каза на българина, че ще трябва да се стегне. А българинът не обича това. Той иска да яде, пие, вика и всичко това за сметка на някой друг.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 86. 86 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#33:"Norman Granz"]Понеже не носех със себе си фотоапарат, намерих в нета нещо за гореописания трамвай - ето го:
  http://www.railroadforums.com/forum/showthread.php?t=31395
  Нека бай Таню ми каже кога ще произведем ние такова нещо?[/quote]

  Бъди малко по-обективен. Чешката индустрия започва възхода си от 15 век. Ние по една или друга причина нямаме техните индустриални традиции. Истината е, че съвременните индустриални държави имат столетия занаятчийска и манифактурна предистория с висока добавена стойност. Ние такава нямаме.

 87. 87 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това "нещо", което куца в демокрацията в страната е, че никога не е имало демокрация. За работеща демокрация трябва демос (народ), а такъв няма. И преди не е имало. Имало е деспотични царства, робства, пак царство, и за десерт комунистическа диктатура. Последните 20-тина години имаме пост-комунистическа, олигархическа мафиотска държава, което определено не е демокрация.

 88. 88 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 865 Неутрално

  [quote#78:"Master of puppets"]Това изобщо не е вярно. Доста автори пишат още в началото на 21 век, че предстои криза, която няма да е само финансова. И основната причина е в това, че вече всеки тъпанар с пари може да завърши Харвард.
  [/quote]

  Кризата, ако беше обикновена криза, причинена от глупост, и задвижена от алчност, щеше да отмине бързо.

  Тази криза, обаче, е задвижвана от хорската пестеливост, което минава за добродетел. И затова се задържа толкова дълго.

 89. 89 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#82] от "Elan Morin":

  Ресторантьора Славчо Христов, назначен за собственик на СИБанк, Мариците 1 и 3 продадени на офшорки, при поемане на ангажимент за изкупуване на ел.енергия на силно завишени цени, Заигравките с "Джейлан" за Горна Арда и автомагистралата до турската граница, Косю Сомоковеца намърдал се в "Козлодуй", опита за партийно превземане на БНР. Всички следващи власти възприеха и доразвиха напредничавия опит в създаване на фасадна демокрация, положен от Костов. Дори вземането на отношение по Косово беше половинчато- Въздушно пространство- да, бежанци -не.

 90. 90 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Първото и най-важно нещо за мен е хората да осъзнаят, че това е наистина основен и фундаментален проблем. Ако лицата на тези, които задкулисно дърпат конците станат разпознаваеми и бъдат свързани с поблемите на обществото, нещата неминуемо ще се подобрят. Защото силата на тези проводници на злото е в тяхната анонимност.
  До коментар [#6] от "stokn":

 91. 91 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#69:"nuzzo"]ГЕРБ=Борисо и Борисов = ГЕРБ. [/quote]

  - И още нещо: Само Герб не се разцепи! Направиха го всички други лидерски партии. Което значи, че партията на Боко е най лидерска в сравнение с останалите. Затова и се провали тотално - когато върха на пирамидата греши, всички надолу го правят и в крайна сметка пирамидата се срутва....

 92. 92 Профил на vinetutututu
  vinetutututu
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Към # 22
  Защо е виновен Костов ли?
  Той подари заводи и фабрики на всевъзможни
  СДС активисти.
  От тях 1-2% се оказаха способни и
  предприемчиви.Толкова са и работещите
  предприятия.
  Осталите все пак знаеха как се смята с
  калколатор,и лесно разбраха , че макар
  и на скраб това което са получили струва
  много пари.Сумите са били толкова
  големи ,че никакъв здрав разум на беден
  човек не би могъл да издържи.
  Резултата се вижда и сега...остатъци от
  руини.
  Все пак не може да се прецени кой е
  по-виновен , Костов,че съсипа предприятията
  или Борисов , че съсипа бизнеса.
  И двамата са достойни за затворническия
  остров в Белене.

 93. 93 Профил на vinetutututu
  vinetutututu
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Към # 86
  В България се заражда една нова
  традиция.
  На 10-ина години се явява спасител на бял
  кон който който ограбва държавата.
  2000 г. царя, след 2010 ББ.
  Говори се , че ББ е направил
  2-милиарда и по този случай е черпил в
  Правец.

 94. 94 Профил на BeeCool
  BeeCool
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе всички искат работа и достойно заплащане, ама който ми каже къде, в кой сектор ще се открият тези работни места, така че хора със всякакви професии да са удовлетворени, както и откъде ще се вземат пари за по-високи заплати, защото според мен първо в държавният сектор трябва да се увеличат и чак след това частният сектор да ги последва (иначе няма шанс бг бизнесмена сам да се сети, че трябва да качва заплати) ще му дам Нобелова награда по икономика

 95. 95 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#92] от "vinetutututu": "Защо е виновен Костов ли?
  Той подари заводи и фабрики на всевъзможни
  СДС активисти. "

  И кои са те? Други пък твърдят че били червени активисти. Я се уточнете.


 96. 96 Профил на BeeCool
  BeeCool
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#93:"vinetutututu"]Говори се , че ББ е направил
  2-милиарда и по този случай е черпил в
  Правец. [/quote]

  Неправилно си чул. В Правец празнуваха амед дуган и лакеят му Серж всеки по петият си милиард. Общо 10 милиарда двамата. Моника Йосифова им била сервитьорка, защото за 4 години управление на Тройката успяла да направи само някакви си 200 милиона.

 97. 97 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#92] от "vinetutututu":
  " Все пак не може да се прецени кой е
  по-виновен , Костов,че съсипа предприятията
  или Борисов , че съсипа бизнеса.
  И двамата са достойни за затворническия
  остров в Белене"

  А преди Костов и преди Борисов всичко беше чудесно, живеехме си царски (някои от нас).

 98. 98 Профил на BeeCool
  BeeCool
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#95:"fribble"]И кои са те? Други пък твърдят че били червени активисти. Я се уточнете. [/quote]


  Виж, аз също харесвам Костов и бая се замислям дали за него да не гласувам, но една негова грешка никога не мога да му простя. Даде възможност на комсомолският секретар Банев чрез РМД-тата да стане милиардер и да се надува сега, че слезнал заради кризата от самолета си на Майбах.

 99. 99 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#97] от "fribble":

  Двамата са най-големите виновници за разбитите надежди на хората. Това никога не се забравя и не се прощава.

 100. 100 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Четох да някъде коментарите и не съм съгласен!
  Хората излязоха на улицата заради чувството за липса на справедливост, навсякъде в България! Навсякъде географски и на всички нива и сфери в живота! А сметките за тока дадоха само крайният тласък, който обърна влака в пропастта! Несправедливост в съдебната система, в здравеопазването, в социалната система, в трудовата и осигурителна система, в банковата система, в партийната система и дори на самата улица!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK