Записки от суматохата

Кадър от протестите в София през седмицата.

© Юлия Лазарова

Кадър от протестите в София през седмицата.Препубликуваме от портала "Култура" текста на Тони Николов. Вътрешните заглавия са на редакцията.


Привечер пред парламента: 19 ч. Воден от призива на председателя на СЕМ и известен медиен експерт, решавам да "легитимирам протеста в опит да откроя неговите лица, давайки им публичност". Давам дума пред себе си да не умувам и да не преиначавам. Само да гледам и регистрирам случващото се. На жълтите павета в пространството пред паметника на Цар Освободител около 300-400 души (преброени на око) протестират. Нестройни възгласи "Мафия" и "Боклуци". Анонимният ропот на масата бързо ме поглъща и разтваря, превръщайки ме, по думите на Мишел дьо Серто, в част от гъвкавата и непрекъсната тълпа, сиреч в една от кръпките на улицата. Неусетно се лепвам за една от групите встрани от паметника, обвита с трибагреник, но скоро усещам, че май не съм попаднал на най-доброто място. Четирима атлетични младежи вълнообразно разгръщат и загръщат огромно българско знаме с явната подкана да подслонят под него две млади дами. Упражнението е впечатляващо, макар да не постига видим успех, но то все пак повдига градуса на патриотите. Девойките се подхилват, докато младежите с тежест се заявяват като нацисти или фашисти. Решавам да си спестя терминологичните уточнения и бързо минавам в центъра.


Едва тогава осъзнавам, че дифузността на протеста е привидна. В него има
ясно откроени групи или "различности"


както би казал Георги Лозанов. При първия си опит вдясно от паметника очевидно съм попаднал в "най-крайната десница". Ситуацията в центъра (доста по-добре осветен от прожекторите) е далеч по-медийна и доста по-интересна. Там хора със саморъчно написани лозунги търсят публичност. Снимат камери и по силата на стар журналистически рефлекс се изравнявам с микрофоните. В този момент, докато разглеждам огромния транспарант "Това не е протест. Това е процес", до мен достига гласът на оратор. Точно пред парламента, в самия център на протеста, е спрял червен микробус с тъмни стъкла,  оборудван с тонколони, от чиято вътрешност неизвестен глас с апломб анализира политическата ситуация: "Те искат да ни излъжат. Искат да се състави служебно правителство, а не програмен кабинет, който да изпълни всичките ни искания. Ще се съгласите ли?" "Не-е-е", отвръщат хората. "Искат да ни изпързалят, да ни пуснат по бобслея. Ще го допуснете ли?""У-у-у, мръсници", подема събралото се гражданство. Накрая гласът пита не трябва ли новият български патриарх да каже дали подкрепя протестите. Митингът одобрява.


След което друг глас от същата червена кола разяснява, че всичко тръгва от лихвите. "Банките ни налагат лихви, което се подкрепя отвън – от Световната банка и САЩ. А САЩ са страна на има-няма 250 години. Те ли ще ни казват как да живеем?" В отговор се надига мощният възглас: "Българи юнаци". Обживявайки новата си публичност, установявам, че не само долавям анонимния шепот на тълпата, но и  започвам да се ориентирам в нейната полюсност. Изведнъж забелязвам пред балкона на президиума на БАН бял микробус, около който се суетят двама-трима души, но откъдето не се разнася нито звук. Хипотезата ми, че това е кола на полицията, бързо се разсейва. На площад "Народно събрание" органите на реда се представени само от трима полицаи отвъд железните заграждения пред парламента. В този час в Народното събрание няма никой. Нещо, което допълнително разпалва гнева на събралите се, които с викове: "Излезте, страхливци" напразно чакат някой да им обърне внимание. Центърът на София предвид на обстановката е пуст и полуосветен, както обикновено. Тогава от колата се разнася пламенна женска реч, която идва да покаже, че всеки протест си има своята Пасионария. Дамата говори емоционално и искрено: "Ние не сме "лумпени" (следва изблик на страсти, явно това е болното място на протеста). "Ние не сме простаци, казва тя, простаците са отсреща". Тримата полицаи нервно запристъпват около загражденията преди да схванат, че не става дума за тях, а за народните избраници. "Ние сме висшисти, продължава  дамата. Тук са се събрали икономисти, инженери и архитекти."


При тези думи вътрешно се отлепвам от протеста, защото нямам никакво основание да считам себе си за икономист, инженер или архитект. Но за мое успокоение дамата завършва речта си с думите:


"Ако не сме такива, поне сме интелигентни"


Това ме отрезвява и тласка в лявата част на протеста. Там е доста рехаво, но пък има три-четири телевизионни камери. Докато чака ред да заяви позицията си, жена на средна възраст с насъбран гняв, но и с видима умора ме пита как да живее с петстотин лева и сама да гледа двете си деца. Какво да й отговоря…?


Междувременно глас от червената кола в центъра съобщава, че протестът може да продължи до 22 ч. Взрив от радост в ученическата група в центъра: "Супер!…" Не е ясно откъде е дошла информацията, както не е ясно и кой е говорил досега. Целият формат на случващото се е напълно аморфен. Няма я не само еуфорията или каузата от първите митинги на демокрацията, но липсва и всякаква яснота кои са координаторите. Мъжки глас от дясната страна отправя подкана с категоричността на заповед: "Към Орлов мост!"


И протестът тръгва: 19,30 ч. Някъде отпред е червената кола. В редица по трима-четирима след нея вървят участниците в протеста, свил се до около 250 души.  Най-отзад остава белият микробус, който продължава да бъде загадка за мен. Шествието се движи в дясното платно на "Цар Освободител" с възгласа: "Всеки ден ще е така до победата", а лявото (откъм университета), е свободно за автомобили. В качеството си на обективен наблюдател аз вървя по тротоара, където тази вече обичайна вечерна разходка се наблюдава от минувачите с любопитство. Развяват се знамена. Протестиращи до мен коментират събития от вчерашния или онзиденшния митинг и все се оглеждат за провокатори. Темата за "провокаторите", заедно с тази за "лумпените", е една от фобиите на протеста. Неочаквано в центъра на шествието съзирам Йоло Денев – един от колоритите на първите демократични протести и от  "Града на истината", създател на няколко партии, чиито имена вече не си спомня никой, почитател на Тангра и Бенковски, който и днес може да бъде видян както на екопротестите, така и на "Луковмарш".


Шествието стига до "Орлов мост", където спира в карето между орлите – доста гражданска позиция, която позволява на потоците от автомобили да се движат от двете страни на канала. Червеният и белият микробус, за които никой не знае нищо, задават началото и края на протеста. Внезапно група "вдясно", обвита с трибагреник, се хвърля към кръстовището с викове "Революция…"(останалото не се разбира). Мъжки глас от колата отправя следното предложение: "Братя, по-добре да ударим две-три хора и да си ходим." Тогава удря часът на белия микробус, от който с прекрасно озвучаване се разнася химнът на протеста – хорото "Бяла роза":


Бяла роза със росата
ще закича във косата,
да посрещна аз зората.


Бяла роза ще закича,
бяла роза със бодлите,
но пази се ти, пази се.


Възвишено и сюблимно


Протестиращи, мъже и жени, тропват хорце, без да чакат зората, задоволявайки се с наличната луна и електрическата светлина на фенерите под орлите. Кавалери държат дамски чанти, докато половинките им демократично припяват: "но пази се ти, пази се".


Едва свършило хорото, суров мъжки глас възвестява: "Химнът". Този път наистина зазвучава: "Горда Стара планина…" и всички коленичат. Следва веене на трибагреници, след което сборището оредява, свеждайки се до 50-60 души. Червеният бус изчезва, без някоя от медиите така и да е разгадала тайната му. Твърдо решен да си изясня поне загадката с белия бус, минавам в "левицата" на протеста. Изпреварила ме е  телевизионна камера, пред която млад мъж заявява, че е столичен бизнесмен, че няма нищо общо с никоя политическа партия, а е предоставил колата за протеста. Питам неговия "адютант", набит здравеняк с кожено яке, какъв е бизнесът на господина и откъде разполага с така оборудвана кола, каквато не съм виждал дори в БНР. Той ме поотмества от буса и казва, че не е моя работа. Няма партии, човекът е честен. Междувременно сбирката се разпада по групи. Използвам затишието да се разговоря с интелигентен мъж на около 30 години, който носи саморъчен плакат с исканията си: "Минимална пенсия – 4000 лв.; Минимална работна заплата – 4000 лв.; минимални обезщетения – 4000 лв. Инфлация – нула; безработица – нула!"


На кроткия ми въпрос


има ли страна, в която да има нула инфлация


той нищо не отговаря и стеснително се усмихва. Тук разговорът свършва. На опразненото каре между Орлите мила възрастна дама събира разпилени плакати. Навеждам се да й помогна и виждам, че те са изписани на гърба на чудесни рисунки в стил art brut. Питам кой е авторът. "Аз", отвръща тя и ме залива с поток от думи. Имала много искания и цяла икономическа програма от 3 000 страници. Самата тя някога работела в статистиката, но напуснала, понеже говорела всички скандинавски езици, та започнала "шведски бизнес". Ама данъчните й закрили фирмата. В погледа й свети доброта, у нея има нещо от героините на Селма Лагерльоф. Събирам рисунките-плакати и я моля да се качим на тротоара – всеки момент движението може да тръгне. Тя ми разказва, че живее отсреща, край "Царевец", че винаги участва в протести, била закачила отдавна плакат срещу Бойко Борисов…В този момент до нас, с тромава стъпка, се доближава адютантът от буса. Оказва се бивш работник от "Кремиковци", когото дамата вече познава. Наличните петдесетина души от протеста добре се познават. Друг "постоянен", с вид на ординарец, ми съобщава, че съм на протеста на Янаки Ганчев, което пък първите ми двама познайници отричат. Този Ганчев по-късно дошъл и се наложил. Белият бус вече го няма. Всички пак се връщат към "провокаторите". Милата възрастна дама ми сочи  група момчета, обвити в знамена, и казва – "Те са от тях. Има и побеснели." "Кой?", питам аз. "Моят съсед с дългата коса, който е ей там. Готов на всичко, иска да се запали." Идеята  пробужда човека от "Кремиковци", който отсича, сочейки към Орлите: "Тук трябва да виснат някои. А другите ще ги горим". Милата дама-скандинавка е привърженичка на Ганди и категорично се обявява за ненасилие.


В този миг развръзката, която отдавна витае във въздуха, набира скорост. Група от 10-15 младежи, водени от дама на средна възраст, запречват движението в посока "Цариградско шосе". Дамата призивно скандира: "Протестът е за вас. Елате при нас". В отговор се чува бибиткане на клаксони.


Колона от автомобили и автобуси висва пред народния протест. На два-три метра от мен кафяв "Опел" прави няколко опита да приближи кордона. Неочаквано от него излиза девойка с бяла шубка, която се присъединява към протеста. Отекват аплодисменти, но те бързо биват заглушени от ръмженето на "Опела", който на резки отскоци стига до хората. Изнервени младежи с кожени якета и качулки крещят: "Какво, бе. Хайде, мини през нас!" Скупчват се около колата, после чувам рева на мотора и кафявият "Опел" прорязва кордона. Не разбирам как става, после хора ми разказват, че вдигнал едно от момчетата на предния си капак. Викове и яростни възгласи изпълват кръстовището, над което невъзмутимо бдят само Орлите. Други коли се възползват от пробива и тръгват по "Цариградско шосе". "Къде е полицията?", питат някои. Оказва се, че такава има. Незнайно откъде изниква пазител на реда, който започва да регулира кръстовището. По-надолу кафявият "Опел" е застигнат от младежите. Чуват се викове на саморазправа. Докато стигна до мястото, всичко е свършило. Телевизионните камери са вече там, има и жандармерия. Шофьорът е отведен за разпит, както и двете пострадали момчета. В "Опела" с изпочупени стъкла са само спътниците му. Репортерите питат защо полицията чак сега се намесва.


"Това е краят на мелето" – отсича един полицай. Движението по "Орлов мост"се възстановява. От протестиращите са останали две-три групички от по няколко души, които разпалено обсъждат инцидента.


"Краят на мелето" е факт. Суматохата витае из въздуха, преминавайки в  "тютюмиха" (както казваше Радичков). И докога ще продължи така, един Бог знае.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 488 Неутрално

  уелкъм ту окупирай бългериа!

  страната на розата и златния митрополитски ролекс, с химн на мувмента "бяла роза".

 2. 2 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 488 Неутрално
 3. 3 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 705 Любопитно

  При суматохата се открояват и наместват пластовете, тя е здравосповна за объркано общество!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 4. 4 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Тони Николов ще ни оправи - той всичко знае, за всичко може да пише, специалист е по абсолютно всяка тема. Най - интересното е,че той не работи никъде и разчита само на тези писания, които наглася според това, откъде духа вятъра. Така, мотаейки се насам натам ( ако не се брои че отскоро е "главен редактор" на Християнство и култура, ама това е три пъти годишно), той е най - близо до понятието "лумпен" - човек, загубил професионална квалификация, откъснат от всяка организирана трудова дейност, отчужден от живота изобщо.И това е главният "анализатор", който ни "учи" как да живеем и как да протестираме.

 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  "Минимална пенсия – 4000 лв.; Минимална работна заплата – 4000 лв.; минимални обезщетения – 4000 лв. Инфлация – нула; безработица – нула!"
  ===================================
  Аз съм "ЗА".
  И още - безплатен градски транспорт, безплатно кино, безплатно паркиране в "сина зона", на дъртите по две безплатни ракии в кръчмата, а на децата по два безплатни сладоледа BOSS на ден!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  Браво, авторе! Остроумно написано. Някои неща, които описвате, не ми харесаха, но не това е важното в случая, а стила, хумора, заигравката, аналогиите...
  Апропо, честита ви Нова България!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Време ли е за ирония!?!?!?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Кво станало?
  Абе на мост не беше ли забранено спирането?

 11. 11 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#9:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]А Левски води с 2:0 след страхотен гол на Карвальо с глава.[/quote]
  ==========
  Ей, Котьо, това е новината!!!

  А заглавието много ми хареса:
  Записки от суматохата!

  И да престанат да спират движението. Паркове и полянки има достатъчно.

  Обратно към мача!!!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 12. 12 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 747 Неутрално
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  Готино !
  Поздравления за автора !!!
  Авторът май-май е единственият,който се осмелява да артикулира въпроси относно "ТАЙНСТВЕНИЯ БЯЛ БУС"
  Кой го плаща ?
  С какви пари ?
  Най-малкото НА ЧИЕ ИМЕ Е РЕГИСТРИРАН ?
  И оттам ще се види ЗАЩО точно
  ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА РУСОФИЛИТЕ - АНГЕЛ СЛАВЧЕВ
  Водещият в СКАТ - ДОНЧО ДУДЕВ и
  ЯНКО са "РЪКОВОДИТЕЛИ" и "ОРГАНИЗАТОРИ" на протестите
  по причина,че СЕ ВОЗЯТ НА БЕЛИЯ БУС и ръкомахат от него...

 14. 14 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Весело

  "Използвам затишието да се разговоря с интелигентен мъж на около 30 години, който носи саморъчен плакат с исканията си: "Минимална пенсия – 4000 лв.; Минимална работна заплата – 4000 лв.; минимални обезщетения – 4000 лв. Инфлация – нула; безработица – нула!"

  АААААААААААААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХХХАХАХАХАХА!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 15. 15 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Група от 10-15 младежи, водени от дама на средна възраст, запречват движението в посока "Цариградско шосе". Дамата призивно скандира: "Протестът е за вас. Елате при нас". В отговор се чува бибиткане на клаксони."

  Трагедията се задълбочава. Терминал 2

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 16. 16 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тия които сега протестират вече не знаят за какво. Излизат колкото да правят суматоха и да си фантазират заедно.
  "Минимална пенсия – 4000 лв.; Минимална работна заплата – 4000 лв.; минимални обезщетения – 4000 лв. Инфлация – нула; безработица – нула!"
  Ами ходи да бачкаш бе лумпен! какво си заразвявал плакати! Държавата откъде да ти ги даде тези пари! То ако ставаше с подвиквания и плакати гърците отдавна да са минали Германия. Остават да протестират само лумпени като този, които някакви типове с мегафони ги манипулират какво да подкрепят. Цирк!

 17. 17 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Що за малоумник трябва да си, за да се водиш по акъла на някакви бели и червени микробуси с неясен произход. В момента протестиращите изобщо не са мнозинство, а просто шайка разбеснели се вандали, с които се съобразява цялата държава. Трябва ли и ние да излизаме на улицата за да ги накараме да не запушват улиците ?

 18. 18 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 683 Любопитно

  Прави впечатление, че почти всички медии "мощно разтръбяват" като "протестен митинг" всяко събиране на група хора, пък били те и двадесет-тридесет. Нещо повече, на практика участват в организирането им, като публикуват предварително сборните им пунктове и часове и подканят всички да се присъединят към тях. Не е ли необичайна тая "медийна активност" в сравнение с толкова други граждански протести, провеждани по време на управлението на крадливата тройна коалиция ? Съвсем спонтанно човек започва да се пита, кой поръчва музикaта на медиите и крясъка на мегафоните в България ? И от къде се появиха толкова еднакви знамена и предварително отпечатани плакати и трансперанти ? Дали някоя казионна червеногъзеста "Райна Княгина" не е започнала ги шие на конфекция ?

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#17:"bai_petkan"]В момента протестиращите изобщо не са мнозинство, а просто шайка разбеснели се вандали, с които се съобразява цялата държава. [/quote]

  Страшното е, че много лесно би могъл да се пръкне поредният спасител на нацията, който да дойде на власт, обещавайки да изпълни ВСИЧКИТЕ им желания.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#16:"bai_petkan"]"Минимлна пенсия – 4000 лв.; Минимална работна заплата – 4000 лв.; минимални обезщетения – 4000 лв. Инфлация – нула; безработица – нула!" [/quote]

  Годишен отпуск (платен) - 2 месеца.

  Субсидирани почивки на Ривиерата.

  Билетче за трамвая - 4 ст.

  Вечна дружба със СССР.

  Във всеки дом - говедо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Весело

  Щом Йоло Денев е там с помощта на Тангра ще оправи работата.

 22. 22 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Жалко е че 24 години след 89-та година в България всичко започва отначало - с демонстрации, неподчинение, силови действия, хаос. Мътна вода, в която изпечени рибари ще ловят риба, а протестиращите ще послужат на хитреци да яхнат вълната на недоволството и да стигнат до властта. След това всичко вероятно ще се повтори през следващите 20 години, а населението ни ще е намаляло с още 3 милиона отчаяни хора, решили завинаги да си отидат от страната и ако могат да забравят, че някога са били българи. Любопитно ми е дали някой може да ми посочи механизма, по който от протестите може да се стигне до положителен краен резултат (като изключим свалянето на режима на Борисов, което очевидно е добро за страната и трябваше да се случи много по-рано).

 23. 23 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Доста истина има в този текст и въпреки, че е ироничен, звучи тъжно.

  https://swansphotography.com/
 24. 24 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 488 Весело

  Добре и реалистичо написано!
  Прави впечатление също и нещо познато от началото на 90 -те години, увеличение на изяви на врачки и екстрасенси в много медии..

  yustal
 25. 25 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 629 Весело


  "При тези думи вътрешно се отлепвам от протеста, защото нямам никакво основание да считам себе си за икономист, инженер или архитект."


  не , Тони, ти си "интелигент"... списувател, редяш премъдрости, щото нищо друг не умее...


  «У Льва Гумилева спросил однажды телеинтервьюер:
  - Лев Николаевич, вы - интеллигент?
  И взвился Гумилев:
  - Боже меня сохрани! Нынешняя интеллигенция - это такая духовная секта. Что характерно: ничего не знают, ничего не умеют, но обо всем судят и совершенно не приемлют инакомыслия...»

  Je suis дани кирилов
 26. 26 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "objective":Не,не е необичаййно.Изпробвано е. По времето на протестите от м.януари 1997 г. някакви камиони-самосвали стоварваха по маршрутите на протесиращите в София павета,с които се замерваха прозорците на парламента. Някой тогава подсказваха,че това няма как да става без помоща на софиййската община,управлявана от Софиянски. Тук подмятате нещо за тройната коалиция,но не тя изкара пред парламента по врме на протестите при управлението на тройната коалиция протестиращите футболни агитки и 15-16 годишни юноши.Някои са забравили,че една радиостанция,известна като Дарик, насочваше ,информираше,организираше и настроваше тълпата и при първите улични протести в началото на 90-те години и след това. А когато 19-те депутати от ВНС легнаха в гадинката пред парламента,буквално през половин час националното радио уведомяваше целокупния български народ за кръвното налягане на Стефан Савов,интервюираше д-р МиланМиланов от Пирогов колко опасно е това състояние на Савов и на другите,които "гладуваха" ,,пиехи различни подсилващи сиропи и хранителни добавки. При протестите през януари 1997 г. лично аз виждах как колоните младежи пред партиййния дом се снабдяваха с кашони с банани и други тропически плодове.Кой ги доставяше и по-точно кой ги плащаше ?

 27. 27 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 480 Неутрално

  .. . хареса ми и добре написано и ... наистина с нотка на ирония

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 28. 28 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Най-накрая някой да даде реална картина на случващото се - суматоха. Което е показател, че още никой не е успял да яхне вълната на недоволството ... Не че липсват опити.

 29. 29 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Братчеди, статията е типичен пример за манипулация на интелектуално семпла аудитория. Авторът измества проблема, който "уж" не забелязва. А проблемът не е в това, колко и какви са протестиращите, какви са исканията им, кой ги организира и финансира. Истинският проблем е в това, че за 24 години България се превърна в истинска пародия на самото понятие за демокрация. И в неговото тотално отрицание. Нацоиналният просперитет, не само беше отложен във времето, но за него вече никой не се и сеща, защото хората са улисани в борбата си за оцеляване. И самото им оцеляване е под въпрос. Хората инстинктивно усещат, че все повече ги засмуква "черната дупка" на мафиотския капитализъм, който е достатъчно безумен за да си самовнуши, че може да мине и без тях. И дори не се напъва да мисли за последствията. Това е истинският проблем, а не как изглеждат протестиращите. Революциите не се правят от самодоволни чичковци с шкембенца и натруфени прецъфтели лелки. Това, че са малко, не означава нищо - масата от българския народ е вътрешно с тях. И тези, които са тръгнали с Ботев, не са били особено много. Но точно техният път е бил пътят към Свободна България.

  /не се чете/
 30. 30 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Е, Тони не е световно известно "свободно летящо копие", но си е бодяща балканска стрела. А в балканското блато бъка от малоумни попови лъжички, някои от които скоро ще станат гръмогласни политически жабоци с охранителско или ресторантьорско образование. С тая слаба контрола над процесите партията ще докара шефа си отказ от футбола. Абна работа...

 31. 31 Профил на мъртво вълнение
  мъртво вълнение
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Историята в “Атлас изправи рамене” представя конфликта между двама фундаментални антагонисти, две противоположни философски школи, два противоположни мирогледа. Като начин да ги назова сбито ще ги наричам “оста разум-индивидуализъм-капитализъм” срещу “оста мистицизъм-алтруизъм-колективизъм”. Разказът демонстрира, че основният конфликт на нашата епоха не е просто политически; че господстващата философия на нашата епоха не е заразен бунт срещу разума; че така нареченото преразпределение на богатството е само повърхностна проява на оста мистицизъм-алтруизъм-колективизъм; че реалният характер и по-дълбинното, основното значение на тази ос е насочено срещу човека, срещу разума, срещу живота.

 32. 32 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Все по-често в тоя форум взеха да се появяват писания на руски. Защо ли?

 33. 33 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 488 Разстроено

  24 - та година мечтая... Аз и също може би повечето хора в нашата страна...
  Празникът да е ПРАЗНИК!
  Хората да са весели (както в много страни по света!)
  Като излезна навън да се поздвавявам с познати и непознати...
  Да има всеобщо веселие (песни, танци, големи и щедри трапези) и никой да не си пресмята колко стотинки ще му останат...
  Празникът да е ПРАЗНИК не само за вождове (президенти,премиери,минисри четящи банални речи) охранявани от полиция и тайни служби и държани в изолация от всички останали...
  Вожд след вожд, и все по богати и лакоми...
  24 години - това е сериозна възраст... но 24 годишни у нас са масово без перспектива...
  А ние поостарелите вече сме безнадеждни...
  Единствено за това се радвам на искрата която разпалиха протестите на улицата и дано да се радги още за да повете вождовете за да бъдат избрани честни, интелигентни, знаещи и можещи водачи на нацията, а не на мафията!

  yustal
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  [quote#16:"bai_petkan"]Тия които сега протестират вече не знаят за какво. Излизат колкото да правят суматоха и да си фантазират заедно.[/quote]
  Във второто изречение си отговорил на първото

  Освен това имам ясното усещане е, че някой знаят но си стоят на сянка. То не се иска много ум, просто е достатъчно да се погледне кои са самозваните лидери. То там е и голямото шоу, кой да се изкатери по-нагоре в стълбицата. Впрочем имаше едно прекрасно стихотворение на Смирненски на тази тема.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#5] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  Не стига. И женските трябва да са безплатни за всеки мераклия.

 36. 36 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#17] от "bai_petkan":

  А защо "се съобразява" цялата държава с тях?
  Т.н. "протести" бяха предизвестени по време и място от лидера на ПЕС.
  Не е за вярвяне, че управляващите не са си помисляли за подобен вариант и да се подготвят за ситуацията.
  Вместо това като че ли се забелязва еднакво желание в опозиция и управляващи протестите да продължат, а вместо това те си затихват, та затова се налага музикална поддръжка с помощта на тоталния хит Бяла роза.
  И въпреки това огромното мнозинство от българите показват учудваща зрелост и спокойствие, изтърпявайки стотина какаванина да щуреят из центъра на София по ракиено време.
  Странно започна тази предизборна кампания. Политическите сили всяка за себе си очаква да извлече полза от протестната увертюра и се надява на първо масто да мобилизира твърдите ядра и евентулно привлече някоя заблудена протестираща овца под знамената.
  Ясно е, че протестиращите ще бъдат първи рано сутринта пред урните през май, повярвали си, че е дошъл най-сетне техния час да опредеят съдбата на България. Нека си вярват.
  Добрата новина е, че са нищожно малко в сравнение с общата бройка на гласоподавателите. Техните гласове може би ще имат значение само във Варна, където политическия проблем е наистина тежък и ГЕРБ се усети и вече се "разграничи" от Киро.
  След изборите, активността най-вероятно ще бъде по-ниска отколкото на предишните и БСП като не успеят да доминират с тяхните 300 000 гласа може да се очакват още един два-дена тръшкания по площадите за нечестни избори, но тогава Че-тата ще бъдат прибрани овреме и живота ще си продължи по.спокойно.

 37. 37 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Жалкият "автор" и всички ,които му пригласят , да ходят по дяволите!

 38. 38 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Суматоха, суматоха.
  Но отзад стои овч и гей мафията, пред тях са нейните червени талибанчета и самозвани лидерчета, а най-отпред всякакви лумпени, хулиганчета и криминално проявени. Бялата камионетка и останалите транспортни средства, заедно с оборудването и декорациите, са дар от енергийната мафия и петата колона. Сега ще им предоставят и палатки и други придобивки. Нищожна цена за една суматоха, която ще прикрие и саботира всякакво разкриване на кражби и престъпления.

 39. 39 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Авторът прекрасно е оплюл народа (си). Ех да можехме всички като него да сме правени и раждани по офиси...

  аман от неграмотници...
 40. 40 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Смислен поглед на автора към безсмислени лозунги Няма как да се надвикаш с тези хора - всеки от тях говори несвързани и смешни неща - опитах се да поговоря но интелектуалното ниво е потресаващо - ако ме питате това е най-големият проблем - не сметките за тока

 41. 41 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2350 Весело

  [quote#20:"Norman Granz"]Във всеки дом - говедо. [/quote]
  Всеки луд- комунист! (лозунг в лудницата)

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#18:"objective"] кой поръчва музикaта на медиите и крясъка на мегафоните в България ? И от къде се появиха толкова еднакви знамена и предварително отпечатани плакати и трансперанти ? [/quote]
  -Отговорът е в исканията за програмно правителство в това НС и продължаване на работата му.
  Цит.от статията:"...глас с апломб анализира политическата ситуация: "Те искат да ни излъжат. Искат да се състави служебно правителство, а не програмен кабинет, който да изпълни всичките ни искания."
  -Кой/кои от партиите се обявиха за "програмен кабинет",някои дори още преди ББ да подаде оставка!?! Гласът/гласовете,които говорят,чрез този "глас с апломб" са на СК.Ето един/едни от тях:
  -"Програмно, а не служебно правителство ще помогне за ситуацията в страната. Такова мнение изрази председателят на ДСБ Иван Костов пред TV7."/OFFNews.bg,Klassa.bg, и др./
  -"ДСБ и "Единство" продължават да настояват за програмно правителство, което да удовлетвори най-спешните искания на протестиращите.
  Двете формации предложиха конкретни действия в рамките на следващите 10 и следващите 30 дни. Според тях първо президентът трябва да поиска от парламента да формира програмно правителство от експерти без участие на политически лица."/Dnes.bg/

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#40:"richardnixon"]Няма как да се надвикаш с тези хора - всеки от тях говори несвързани и смешни неща - опитах се да поговоря но интелектуалното ниво е потресаващо...[/quote]

  Сега си представи следната картинка: Излиза Боко от болницата - оздравял, духовно пречистен - и обявява на всеослушание, че НАРОДЪТ Е ПРАВ и през следващия си мандат той ще изпълни ВСИЧКИТЕ му СПРАВЕДЛИВИ искания.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  СПРЕТЕ С ТИЯ МРЪСНИ и ГАДНИ НАДВИКВАНИЯ по ефира на всички канали. Мангали с мангали. До и ДНЕС ДЕЦАТА в училище, говорят само с вдигане на ръка. Никой не схваща НИЩО от проблемите на народа и СЕ ПОБЪРКВА от ниската ви култура.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 46. 46 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Рано или късно , повечето от протестиращите ако чакат някой друг да им поднесе добре платена работа ще минат изцяло на твърдо гориво и свещи.
  Защото с тях или без тях енергосистемата като е тръгнала да си фалира ще си фалира и ток ще има само този , който би могъл да си позволи да изплаща направените свръхголеми инвестиции в сектора , независимо дали са добри или лоши.
  Все пак нека ги поддържаме за да може рано или късно виновните за тези разходи лица и техните агенти - Сава, Гоце , Ганди и Скрудж бъдат прибрани от свободния свят.

 47. 47 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Хубаво написано и точна картинка на случващото се. Взе да намирсва все по-силно на атакистки и бесепарски митинги. Покрай исканията за национализация и лозунгите "България над всичко" и "българи юнаци" ми се струва, че раждането на българския Лукашенко ще е скоро.
  Сидеров покрай тези митинги живна - гледам, че го канят за щяло и нещяло навсякъде, а риториката му е много близка до тази на "протестиращите".

 48. 48 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Всъщност, следващият парламент - ГЕРБ-БСП- БНГ-ДПС -Атака.
  Честито на "народната демокрация".

 49. 49 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 741 Неутрално

  „Четирима атлетични младежи вълнообразно разгръщат и загръщат огромно българско знаме с явната подкана да подслонят под него две млади дами.“

  Ехх, де и за мене четирима атлетични младежи да ме подслонят

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 50. 50 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тъжна родна картинка!

 51. 51 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Весело

  До коментар [#32] от "Lelja Agatha":Може би защото сегашното положение в България е най-добре описано от Ленин: "Революционна ситуация. Влошаване положението на народните маси. Низините не искат, върховете не могат да живеят по старому." Липсва само /пак по Ленин/ водач, организирана група от хора /партия/ , който да поведе народа и да извърши революционната промяна.

 52. 52 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Давам дума пред себе си да не умувам и да не преиначавам"

  Много беше важно, преди г-н Николов да почне да преиначава и да умува, да обясни, как си е дал дума, да не го прави...

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 53. 53 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Гнусна статия очерняваща и малкото останали истински Българи излезнали да защитят честа и достойнството си.

 54. 54 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Смея да уверя автора, че онези, срещу които са насочени протестите, са в пъти по-отблъскващи от протестиращите, които той се е пробвал да описва.

 55. 55 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 567 Весело

  Българите сме велик народ само на книга.И кое ни е великото?Хора се самозапалват,улиците са залети с протестиращи,други псуват телевизора,трети се опитват да докопат до паницата.Политиците се оказаха тотално объркани и неспособни.Икономика изградена на шуробаджанашки принцип.Нищо добро не ни очаква в тази държава.Терминал 2 вече не е въпрос на избор,а на разум...

 56. 56 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 924 Любопитно

  До коментар [#5] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  И жените да са общи или !?

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 57. 57 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#26] от "molesan2":

  Дарик е най-свободната Бг медия!!!!!

  За едни благата, за други ла*ната
 58. 58 Профил на batboy4enec
  batboy4enec
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Определено дразнеща позиция на човек, който всичко си има наготово...и може да си позволи да е НАД нещата...Най-важното е, че хората решиха, че МОГАТ и БИ ТРЯБВАЛО да управляват държавата си, а не да чакат да ги управляват. Важното е, че има перспектива, ако наистина българите решат да направят държавата си такава, каквато на тях им харесва, това ще е най-големия прогрес в българската държавност през последните 1600 години.

 59. 59 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#39] от "pkanev5":

  не народ а мърша... или поета и той го оплюва???????

  За едни благата, за други ла*ната
 60. 60 Профил на horemag
  horemag
  Рейтинг: 541 Весело

  Афторе , афторе , ............ти си знаш - ако напиша мнението си за теб ще ти излязат циреи в ушите .
  И за майчинито си мляко ще напишеш , че е горчиво за 30 сребърника .
  Триенето на мордераторите не те прави по-умен !

  Да си върнем държавата и бъдещето
 61. 61 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Къде е Радичков? Какъв разказ би написал в този момент.

  За едни благата, за други ла*ната
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK