След ужасния край

Варна отдава почит към Пламен Горанов в деня, в който беше съобщено, че е починал.

© Спас Спасов

Варна отдава почит към Пламен Горанов в деня, в който беше съобщено, че е починал.Решението на Борисов и кабинета му в оставка да обявят 6 март за ден на траур в памет на самозапалилия се във Варна Пламен Горанов е терминален цинизъм. При това формулиран "неприсъствено", както цялата "доктрина ГЕРБ".


За онези, които наблюдаваха ставащото в т.нар. столица на протеста (Варна) само през екрана на телевизорите си, е нужно едно пояснение:


Решението на кабинета в оставка е мотивирано двулично от желанието на Борисов да направи широк жест, да впечатли. Да принуди един вманиачен човек - варненския кмет Кирил Йорданов, да подаде оставка в деня, когато Пламен Горанов ще бъде погребан. Да хвърли баласт, за да заплува най-сетне нагоре.
В търсене на донор


Вече месеци наред ГЕРБ прави отчаяни опити да се отърве от Йорданов, защото тегли партията надолу в момент на тежко корабокрушение. Повече от месец той отказва да го направи, защото знае, че в тази игра няма невинни. Потъне ли един - потъват всички.


През юли 2011 г. сам Борисов пристигна във Варна, за да представи един вечен въжеиграч на статуквото като лицето на ГЕРБ в изборите за местна власт, състояли се през октомври същата година.


"В ГЕРБ знаят за приятелството ми с кмета Кирил Йорданов и отношението ми към него през последните 10-15 години", каза тогава Бойко Борисов. Дни след него Цветан Цветанов творчески доразви ментора си: "Това (Кирил Йорданов - бел. ред.) е човек, който има съответните качества и всяка една от политическите формации иска той да бъде подкрепеният човек за един кметски пост", каза той.


Сега Цветанов мълчи, а Борисов вдига предизборното си налягане, като влиза и излиза от Правителствена болница със същата лекота, с която ровеше в съвестта на протестиращите из страната, в търсене на донор за гаснещия си чар.


Дни наред Кирил Йорданов се бореше с омразата на улицата – омраза до безразличие, до мълчание и до самоубийство. Напоследък дори започна да свиква "спешни", "извънредни" и напълно безсмислени пресконференции, за да свежда в началото им грижовна сводка за състоянието на умиращия Пламен. Превърна поведението си в гротеска, за да остане още малко на сцената.


През същото това време Борисов търсеше начин да го отлепи от себе си. А когато Йорданов процеди през пресцентъра си поредното мъгливо съобщение, че предстои да съобщи някакво решение за оставка, пиарите на властта бързо схванаха играта на отсъстващата конкретност. За това заработиха кризисно, панически. Така родиха мрачно решение – да убият позора си с траур в деня, когато Варна изпраща Пламен.


Мащабното платно на предстоящото


С поведението си като главен секретар на МВР, а след това и като кмет на София Борисов влачеше опашката на безвремието дълго преди парламентарните избори през 2009 г. А след знаменитата му реплика "Баце, свали ми една пуричка", произнесена на път към залата за победната пресконференция на ГЕРБ, срутването на държавата беше само въпрос на време. В мащабното платно на предстоящото липсваха само няколко кръгчета дим...


Борисов влезе в гражданския дебат за смисъла на демокрацията програмирано, като вирус. За това бързо го профанизира, използва го и го направи злокачествен.


Вмъкна се в подготвената от Доган, Симеон и Станишев землянка на жълтата преса и направи от нея бункер, от който съсипа смисъла на свободата на словото. От треските му направи троянски кон.


Премиерът в оставка превърна престъпността в куче - пазач на властта, и я върза пред вратата си. Беше я опитомил, за да плаши с авторитета й всеки път, когато имаше нужда от него. Заканваше се, че ще скъса синджира й, че без господаря си тя пак ще е на воля.


Лидерът на ГЕРБ хареса и друга роля – тази на "нашия негодник"*. С нея се изкачи до салоните на външнополитическата си значимост. Но така уби всички илюзии, че в очите на по-силните си партньори и България може да претендира за друг авторитет освен този на "нашия негодник".


Борисов отне перспективата на българите, защото самата му партия нямаше бъдеще. Срещнати "на един завой край Търново" или някъде другаде, хората от властта му имаха нужда от нея сега, не утре! По тази причина не виждаха далече. Само че така Борисов свали ниско и хоризонта на гражданите. Вкара ги в режима на собствената си тактика за оцеляване – без принципи, без ясна позиция, без категоричност, злобливо.


Най-накрая – бавно, но самоуверено уби пазара. Направи го неволно, може би от глупост като всеки друг от диктаторите - Мао, Сталин или Хитлер, които веднъж лекомислено беше признал за "велики".


Така измислиха траура


Преди да си тръгне, ГЕРБ плячкоса и последните хилави надежди за нормалност в държавата. Изведе на улицата хора, които поискаха невъзможното, защото живяха невъзможно. За да угоди на политическото си его, Борисов ги беше заблудил, че им носи "генерална промяна". Вместо това превърна властта си в Дисниленд на статуквото – полетя над страната със селските си футболисти, поигра карти с петролните принцове на България, заговорничеше в тайни телефонни разговори с Бирата, другаруваше с Фаса... Материализмът на Борисов беше магистрален, посредствен, уличен, грандомански и самовпечатляващ се.


В името на честността няма как да се премълчи, че с тези "ценности" Варна живя и преди Борисов. Само че за разлика от него Кирил Йорданов ги беше облякъл в оперетност, в надменна лековатост и привидна интелигентност. Може би точно по тази причина човекът-ГЕРБ беше решил, че може да търгува с него. Сега си тръгва почти разорен.


Преди ГЕРБ Варна беше изоставена. След Борисов България се оказа безпризорна. Превърна се в страна, в която няма как да си горд от живота си и затова трябва да го изкрещиш, увит в евтин национален флаг. На улицата винаги има кой да те чуе.


Пламен отказа да вика! И сигурно затова си отиде – демонстративно, болезнено, ужасно. Отиде си така, както нито Борисов, нито двойниците му могат да проумеят, че някой може да си отиде. За отмъщение посегнаха на идеята, че може, че е възможно никога да не се подчиниш. Така измислиха траура.


Посмъртно прекараха Пламен през институцията на мъртвата си власт и помислиха, че някъде в черното ще покрият и мръсотията, която оставят след себе си.


Как ще спят след това ли? Няма да спят. Спят само живите!


*Известна реплика на Франклин Рузвелт, казана по адрес на никарагуанския диктатор Анастасио Сомоса: "Той може да е негодник, но е нашият негодник"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (174)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Сетихте се

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Добре, Спасе, хубав анализ! По ти се получава да пишеш за политика това, което мислиш, а не пасквилчета за толбухинските цигани. По верен път си тръгнал.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 3. 3 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 374 Неутрално

  както е казано в Умната книга:

  по протестите ще ги познаете !
  Протестите с адва вида:

  -------
  1- Правилен начин -
  БИТКА , но не с плакати и факли
  - по гръцки лиценз, който води до "отписване" на 42 МЛРД евро дългове , средна заплата 1400 евро и ..УЗО


  2- Български начин -
  - пълниш резервоар с бензин и Стачкуваш срещу цените на бензина
  -намираш "обществени защитници" - които те защитават безплатно и ти го забиват до "ограничителите"

  ----------
  българската глупост е по-стара от Стария Завет

 4. 4 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 494 Неутрално

  "Посмъртно прекараха Пламен през институцията на мъртвата си власт и помислиха, че някъде в черното ще покрият и мръсотията, която оставят след себе си." - ето това е голата истина.

 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Тц, тц, тц как ли не оплюхте това правителство, чак ми стана симпатично вече ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  Спасов,

  ако не е двулично >
  ще напишеш, че е еднолично ... все тая ??!!

  ЗАЩО > си го избрахте отново ТОЗИ кмет ...... нали Вие варненци си избирате кмета ?!

  Ние в София си избрахме >
  Борисов и Фандъкова и вече сме европейски град.

  Варна отдавна не е нито европейски град нито морска столица.

  за Мутрата > Гуцанов >
  Борисов ли Ви е виновен .... ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 7. 7 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело


  И колкото повече

  Цвъцкате за Борисов >
  толкова по-голяма подкрепа получава .......

  ПАК ПИТАМ:

  - И за Мутрата > Гуцанов >
  ли Ви е виновен .... Борисов ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 8. 8 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Хубаво есе, но ми изниква въпроса - Защо чак сега?
  Имам чувството, че медийната война се разгоря отново. Обикновено това се случва, когато политическата каста се сбори за някое парче от баницата. Кое е парчето - ще се разбере.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Много жалко ГЕРБ много, направо доказвате за пореден път управленска немощ. Като искате да се отървете от кмета на Варна, бат. Бойко излиза и го казва в прав текст. И Цецо го дава на главния прокурор, имат повече от достатъчно информация за безобразията на Кирил Йорданов.

 10. 10 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Браво ! Силно написана критика срещу ГЕРБ ! Този път Спасе заслужаваш похвала

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 11. 11 Профил на Troubadour
  Troubadour
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Борисов пристигна във Варна, за да представи един вечен въжеиграч на статуквото като лицето на ГЕРБ.
  .........
  ГЕРБ подкрепи кандидатурата на ТИМ.
  "Марин Митев например е бил три пъти шампион на армията по ръкопашен бой и многократен републикански шампион по карате..
  Шефът на софийското звено на ТИМ Иво Каменов също е бил републикански шампион по карате фул контакт, трети на европейско първенство и шампион на армията по ръкопашен бой."
  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2003/01/18/219466_vuzhodut_na_tim/
  Парашутът им се отваря, когато след рапаните, община Варна им възлага охраната на курорт "Св.св. Константин и Елена", бившият "Дружба". Паралели с ББ има: карате, охрана, власт ( политическа и икономическа).

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на ky_ky
  ky_ky
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Защо трябва да се стига до там - хората да се самозапалват, убиват и т.н. - това е безумие, за съжаление. Хората страдат

 14. 14 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#9:"442"]бат. Бойко излиза и го казва в прав текст. И Цецо го дава на главния прокурор, имат повече от достатъчно информация за безобразията на Кирил Йорданов. [/quote]

  Няма как да стане, той, Кирил директно ги заплаши:
  Пресслужбата на Кирил Йорданов заплаши Общинския съвет във Варна със "страшни истини"
  И това не е отправено към членовете на общинския съвет, а по-нагоре. Те си знаят кои са.

 15. 15 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Цитат:"Сега Цветанов мълчи, а Борисов вдига предизборното си налягане, като влиза и излиза от Правителствена болница със същата лекота, с която ровеше в съвестта на протестиращите из страната, в търсене на донор за гаснещия си чар."

  Красота на изказа. Поздрави авторе.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 16. 16 Профил на Troubadour
  Troubadour
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Във Варна има един техникум, нарицателен за единица тъпота, това е СТУК-а. В него се обучаваха пристанищни работници.
  Точно него е завършил Марин Митев, един от тирмата в най-влиятелната групировка на Балканите.
  Това и в Америка го няма.

 17. 17 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#7:"barcelonski"]И колкото повече

  Цвъцкате за Борисов >
  толкова по-голяма подкрепа получава ....... [/quote]

  и аз отдавна съм се отчаял
  матряла си го заслужава

 18. 18 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1008 Любопитно

  До коментар [#6] от "barcelonski":

  Ако наистина сте Европейски град, явно не си бил в Европа
  А това, което имате в София е постигнато на гърба на това, което вие обичате да наричате провинция - тоест всичко останало
  Мен ми е омръзнало да обяснявам защо Кирил Йорданов е кмет - Спас Спасов го е обяснил също, доста добре в някои от статиите си - това беше по-малкото зло, затова.

  Fail with honour then succeed by fraud
 19. 19 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#18:"issun-bōshi"] това беше по-малкото зло, затова. [/quote]


  Изберете Добро .... не по-малко зло, както ние направихме в София с последните 2 кмета.


  И явно ти не си идвал в София .... отдавна.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 20. 20 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Към Кирил Йорданов изпитвам презрение откакто го знам. Никой човек не заслужава обаче да бъде сатанизиран по този начин и да му бъде лепната вина за самоубийството на един невротичен тип.
  Сигурен съм, че следващият "Кирил Йорданов" ще бъде доста по-ниска топка от сегашния.

 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Съгласно чл. 7 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация - "В изпълнение на своите конституционни функции Министерският съвет разглежда въпроси, които са му изрично възложени със закон или следват от ръководното му място в системата на изпълнителната власт.
  Министерският съвет решава въпросите от своята компетентност на заседания. По изключение и по предложение на министър-председателя Министерският съвет може да приеме акт и неприсъствено. Ако някой от членовете на Министерския съвет поиска мотивирано проектът на акт да бъде обсъден от Министерския съвет, той се включва в дневния ред за следващото заседание". С този чл. 7 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация се нарушава принципът за достъпност и публичност, прокламиран в чл. 12, ал. 1 АПК, който изисква административния орган да осигури откритост, достоверност и пълнота на информацията в административното производство. Неспазването на този принцип води до незаконосъобразност на така издадения акт. По този начин е нарушено императивното изискване на чл. 15, ал. 1 от Закона за нормативните актове, съгласно който нормативният акт трябва да съответства на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен.

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#2] от "Thermobee":
  Той Спас от доста време си пише изобличаващи материали за крадиливите от тройната коалиция и герберите!
  Няма да е зле и Цацата да го чете!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Чакат се новите месии! Месията Боко, се оказа прост месар, но какво да правиш, българският маТрял разбира от маТрялно, не от духовно.
  Напълнете му гушката и той доволно ще загрухти и бързо, бързо ще забрави и корупция и мутри и нови феодали, даже ще им слугува с кеф, ще им се мазни и дори ще се гордее, че им е слуга!
  Огледайте се около себе си и вижте дали не е така при 80% от народонаселението на България, чието верую е - аз да се оправя, другите да му мислят!
  Просто ограниченият ум на Боко, не можа да вдене, че по-голяма част от електората трябва да се поохранва от време на време, това му беше грешката!
  Раздайте благинки тук там и ще видите как бързо ще спихнат протестите!
  Грозна картинка А????
  Такава е тя и авторът е показал едната страна на нещата, другата е по-лошата, че самата нация е пропита със същите тези възжделения и "ц;енности", които са описани.
  Моралът, етиката, добротата, взаимопомощта, трудолюбието, честността са почти забравени качества.
  Така, че трябва да започнем с пречистване първо на собствените си души!

  ура и да живей!!!
 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Интересно. Много интересно.
  Втвърдяването на изказа е налице.
  Борисов явно наистина губи по-осезаемо от това, което очаквах.

 25. 25 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "barcelonski":

  Определено не си ходил в европейски град щом правиш такъв паралел! Сигурно живееш в някое малко провинциално градче и като запалиш кадет-а и отидеш до София, ти се вижда много европейско.
  Ако пък си излизал навън, значи ЛъЖеШ хората и си пРоДаВаШ съвестта за жълти монети.

 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Този поръчков пасквил е гавра с паметта на момчето! Колкото и да ме засипвате с минуси, това е така, и така смятат огромната част от българите, бъдете спокойни. След двата последни неделни митинга аз се убедих в това и съм спокоен, че цялата тази таранна атака срещу държавността в България няма да мине! Народът узря, късно е, манипулатори! Българите ще получат това, което искат, а вие - това, което заслужавате!
  А сега се подпишете под присъдата с някое и друго минусче!

 27. 27 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Може ли авторът на анализа да ми припомни кой избра к. Йорданов ЧЕТИРИ пъти - Борисов, костов , световната конспирация , защото варненци си го избраха и си го заслужиха изцяло. Явно това е нивото.

  Преди да говориш за сламката в окото на ближния виж гредата в своето.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Изумителна е скоростта с която герберските форумни писачи се включиха под тази статия (facepalm).
  Пък може би и да не е толкова чудно ако това работят..

 29. 29 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Ако непознаващ ситуацията у нас човек прочете този комичен в поетизма си "анализ", ще реши, че в България се случват катастрофични работи. Не сме цъфнали и вързали, но ситуацията е далече от пълната катастрофа.
  Помиен текст!

  Не съм магаре;-)
 30. 30 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#24] от "Доби Велков":

  Бизнес спор, политиката е само димна завеса, според мен.
  Ако си спомняш предишното ожесточаване беше при атаката срещу Дончев и Пъпката, тогава дори "независимата" прокуратура изигра главна роля, а медийната група на мустакатия осигуряваше поддръжката. Според интернет източници, ББ е искал да принуди двамата да продават. Така за него останала една сграда без пари, а приятелите му си купили евтино вестникарска група.

 31. 31 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Чудна статия! Реже месо!

 32. 32 Профил на milmarcho
  milmarcho
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Днес в 8ч РТС1 Белград съобщи , че още трима в София са се самозапалили на митинга на миньорите.Вярно ли е това ?

 33. 33 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1468 Разстроено

  Страхотно си го написал Спасе! Пусто какво следва?
  Нормалните считат за луди, цинизмът е станал норма, моралмсемспоменава смприсмешка... Ние българите, като колектив, като племе, ГО ДОПУСНАХМЕ! Няма граждани, гражданско общество с ценностите му, институциите и практиките му. Не знам какво се задава, много ми се иска да има катарзис и радикална смяна на чипа, но съм скептичен... Задкулисието не спи, а матрЯлът е беден, зомбиран, озверен и лесно ще се подлъже...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 34. 34 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Поводът е много тъжен, но и това писание е пълно с толкова излишен патос, че ми напомня недоносена статия в "Работническо дело". Човек ще рече, че Кирил Йорданов е въвел военно положение във Варна, вечерен час, бесене по стадионите и рязане на носовете на противници. Айде, холан. Варненци, като толкова не го искат, да не са го избирали четири пъти.

  Доброто е заразно
 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#32] от "milmarcho":Такова нещо не съм чула, но три деца изгоряха живи във Видинско. Заключени от родителите си.

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Подкрепата на Киро за кмет е една от поредните грешки на Борисов и този недообмислен ход показва плачевния си резултат. Спомням си, че още при номинацията му местната група на ГЕРБ беше в тотална изненада и несъгласие с това еднолично решение.
  Това ме навява на мисли, че върху Борисов е имало друг вид натиск в полза на Киро.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Аз само да попитам Кирил Йорданов назначен ли е за кмет от Борисов или Герб?

  Щото така като си храчите по Бибитко, се замислете, кой всъщност назначи Кирчо за кмет? И защо всъщност не храчите по истинските виновници гласували за Кирчо в изборния ден?

  Прост народ - прости управници!

 39. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И като търсите виновници за безмислената и мъчителна смърт на това момче, търсете ги сред ония дето гласуваха на последните местни избори! Те са виновниците Кирчо да е кмет.

 40. 40 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#37:"bkstoja"]Спас - още едно комунистическо-мутренско мекере[/quote]
  Точно тук грешиш МНОГО!

  Просто Спас Спасов е журналист с гражданска позиция. Дори когато има риск да бъде неразбран и оплют от матр'яла.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 41. 41 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Страхотен анализ!

  За мен това е цитат на деня, ако не и на седмицата:

  "Сега Цветанов мълчи, а Борисов вдига предизборното си налягане, като влиза и излиза от Правителствена болница със същата лекота, с която ровеше в съвестта на протестиращите из страната, в търсене на донор за гаснещия си чар."

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 42. 42 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Вместо плюсове и минуси вече трябва да се броят троловете, на които властта плаща с нашите пари да се изливат по форумите. В този смисъл статията на Спас е с най-високата оценка дори от тях. Невероятен текст наистина - браво!

 43. 43 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Много добра дисекция на герберския манталитет.

 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  "С поведението си като главен секретар на МВР, а след това и като кмет на София Борисов влачеше опашката на безвремието дълго преди парламентарните избори през 2009 г. А след знаменитата му реплика "Баце, свали ми една пуричка", произнесена на път към залата за победната пресконференция на ГЕРБ, срутването на държавата беше само въпрос на време. В мащабното платно на предстоящото липсваха само няколко кръгчета дим"......Убийствено точно! Много жалко, че българския народ го избра. Много жалко, че българите се усетиха през 2013, а не през 2011-12 г. примерно!?

 45. 45 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много точна статия, странното е как досега тези неща не
  бяха забелязани,а чак след като пламна страната ...

 46. 46 Профил на rippelvoss
  rippelvoss
  Рейтинг: 419 Весело

  Безпощаден! Кефите ме г-н Спасов )

 47. 47 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#27:"leko_uchuden"]Може ли авторът на анализа да ми припомни кой избра к. Йорданов ЧЕТИРИ пъти - Борисов, костов , световната конспирация , защото варненци си го избраха и си го заслужиха изцяло.[

  По принцип правилно-всекиму заслуженото/ suum cuique или Jedem das seine по Бухенвалдски/.Кметът Кирчо не е избиран заради ненадминатите си качества,а винаги като по-малкото зло.Започна се в двубой с Добрин Митев-протежето на Костов,решил,че и магаре да сложи във Варна ше го изберат.Така той разби СДС в града и го загуби за каузата.На последните избори опонент на Кирчо беше Марешки и още някакви,които не ставаха за нищо.Е,за Марешки ли да гласуват.Още повече ,че за който и във Варна да се гласува -все тая.

 48. 48 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Комунистически-мутри са ГЕРБ и Тиквата, само дето платените писачи и безобразно простия народ отказва да го разбере тва!

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Убийствено точен анализ за ГЕРБ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Статията е чудесна, с една малка, но съществене поправка.
  Нито Кирил Йорданов тегли Варна надолу, нито Боко може да го отлепи от себе си, защото имат един работодател и поръчител - ТИМ, който (заедно със себеподобните си) е воденичният камък на шията на България.

  Това е основното й нещастие - олигрхията, която си купува правителства.
  Моля, отсега се оглеждайте кой ще е следващият напазаруван.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 52. 52 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Този "дълбоко критичен автор" КЪДЕ беше през 2001-2005, когато Бойко вместо да си седи в кабинета и да работи, ходеше на всяко местопрестъпление, където отидеха телевизиите и си правеше пиар, като за ужас на криминалистите утъпкваше веществените доказателства?
  КЪДЕ беше през 2005та, когато Бойко с щурм превзе столичното кметство и 4 години деребейства там. Когато с "фалшивия" подпис на Бойко се продаваха апетитни терени на близки хора?
  Къде беше и през 2009та до 2013та когато Бойко безапелационно погазваше демократичните принципи и демократичните институции, когато съсипваше фирмите?
  Аман от ветропоказатели!

 53. 53 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  "Пламен отказа да вика! И сигурно затова си отиде – демонстративно, болезнено, ужасно. Отиде си така, както нито Борисов, нито двойниците му могат да проумеят, че някой може да си отиде."

  А с този цитат поздравявам всички, които точат велемъдри разсъждения за "безсмислието" на постъпката му.
  Като не можете да проумеете - трайте си!
  Повече нямам какво да добавя.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 54. 54 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това е най-добрата статия по темата. Призовавам всички да я прочетат поне 2пъти и всяка сутрин да си я препрочитат докато разберат, че тяхната ленивост, безразличие и липса на разум са виновни за всичко това.

 55. 55 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#50:"kardinalat"]Търсите извинение и оправдание,че сте ЗЛОТО на БЪлгария?

  Нали бяхте ЕВРОПЕЙСКОТО развитие? Боклук и смрад - това е кликата 'Борисов'!

  Нещо дълбоко си се объркал-аз говоря в единствено число и изразявам собствено мнение.Въпросите към явяващите се натрапчиво орди противници отправяй към лекуващия си лекар.Немедлено!AU REVOIR!

 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  "След ужасният край" ....?!
  Не, това не краят ...
  Това е само НАЧАЛОТО !!!
  Сега започва ужасът ...
  Тепърва ще изгарят светци ...
  Защото нищо не се е променило,
  но вече и нищо не е същото ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Титка Николова Пацирева
  Титка Николова Пацирева
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#6] от "barcelonski": Не всички сме го избирали, избраха го парите на боковите ортаци ТИМ. "Избрахме" го така, както вие си избрахте Борисов и Фандъкова. И в прочувствения анализ на Спас, който няма как да не е искрен, не става дума само за варненския кмет, а за цялата поквара, която ГЕРБ донесе и която днес се оглежда в нагло обявения национален траур. Без чувство за вина, без покаяние!

 59. 59 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тенденциозно и платено очерняне. Възмутително е да се допуска от сериозна медия да пуска подобни статии.

 60. 60 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Разбираем гняв на г-н Спасов. Правителството му отне монопола върху политическата злоупотреба с паметта на покойния Пламен Горанов. С такива небалансирани, крайни автори и текстове "Дневник" и изобщо "Икономедиа" окончателно ще изгубят някогашните си журналистически стойности.
  П. п. Коментирането в "Дневник" е занимание безсмислено, допустимо само по изключение в много редки случаи.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 61. 61 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Силна статия.
  Статия за лицемерието.
  Борисов владее силата на лицемерието във висша форма.
  Паниката, че ще го разкрият го кара да предприема крайни ходове.
  Обявиха ден на траур за този, който ги посочи.
  Омърсиха паметта на момчето

 62. 62 Профил на svejarov
  svejarov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Траура обявен от Борисов е цинизъм.Буда продължава да слугува до последния час на министерски съвет и дава още на ТИМ -летице София.Борисов уби Пламен.

 63. 63 Профил на Титка Николова Пацирева
  Титка Николова Пацирева
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#23] от "пуц муц": Това, за което говорите беше целенасочено култивирано дълги години - чрез образователната система, чрез медийна манипулация, чрез налагане на чалгата, ако щете. И не само след промените, а дълго преди това. Прост мат'рял, ако използвам боковата терминология, лесно е управлява.

 64. 64 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  [quote#60:"Югозомби"]Разбиаем гняв на г-н Спасов. Правителството му отне монопола върху политическата злоупотреба с паметта на покойния Пламен Горанов. С такива небалансирани, крайни автори и текстове "Дневник" и изобщо "Икономедиа" окончателно ще изгубят някогашните си журналистически стойности. [/quote]

  Моето отношение към неприемливите, истеризиращи спекулации на г-н Спасов:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/02/25/2010632_plamen_goranov_-_varnenskiiat_ian_palah/?ref=miniurl#comment-16

  Толкова по темата за злополучния Спасов. Прочее, да е светло на душата на г-н Горанов и дано никой не последва примера му, не това е пътят за рационална съпротива и успешна промяна. Обществото ни няма нужда от героизиране на саморазрушителното поведение.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 65. 65 Профил на Титка Николова Пацирева
  Титка Николова Пацирева
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#28] от "herbaltea": Чудно ли еха в парламента!? Та те за нула време организираха платен контрапротест, даже трактори докараха в парламента!

 66. 66 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Отличен анализ.

  Личи си и по броя минуси, нацвъкани от платените фенове на ГЕРБ. Поне днес да се бяхте скрили, счупихте нагломера.

 67. 67 Профил на Титка Николова Пацирева
  Титка Николова Пацирева
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Разбъркали са се думите в горния ми коментар, .

 68. 68 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  До коментар [#59] от "georgi_val":

  Можеш ли да опровергаеш, че страната ни не е " Дисниленд на статуквото"?! С факти, моля?

 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Много добро.
  Може би защото май е писано на един дъх.
  Спас си е излял болката, която и той, като масата журналисти, свободолюбиво къта дълбоко в себе си толкова години.
  Е, по-добре късно, отколкото никога.

  Прочее ... жалко за Пламен.
  Ама имаме и още двама самозапалили се, имаме самоубили се от отчаяние, от истеризацията на безизходицата, в която са вкарани. За тях защо се мълчи? Ами тези, докараните до отчаяние, но безмълвни?
  Пламен е и символ. И говорейки за него, би трябвало да не забравяме и останалите ...

 70. 70 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Удивително нещо: ако преброим коментарите, които извиняват Борисов и ГЕРБ и плюят по автора, то това са поне половината. Но плюсовете и минусите на всеки коментар показват друга картинка: мнозинството от тези, които четат и оценяват коментарите много добре разбират за какво става дума. Платените (а може би и просто много глупави) коментари винаги имат отрицателен рейтинг.

  Интересно ми е все пак кой и защо се мъчи да организира подобна кампания във форума, когато е ясно, че няма как да успее.

 71. 71 Профил на Титка Николова Пацирева
  Титка Николова Пацирева
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#36] от "Orchid": Ами може и да е имало, този "друг натиск" - от приятелчетата и съдружниците на Боко от ТИМ.

 72. 72 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 750 Неутрално

  от тоя пасквил разбирам само, че автора се опива от собственото си красноречие. Какви метафори, каква поетика, каква изящна словестност, и каква графоманска безсмислица като резултат.

 73. 73 Профил на Титка Николова Пацирева
  Титка Николова Пацирева
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#57] от "bkstoja": Не е ясно само дали Вие не сте нечие мекере! Щом Спасов казва истини за вожда ви, значи е комунистическо мекере? Чели ли сте "Бай Ганьо"?

 74. 74 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  До коментар [#72] от "Ментор":

  Можеш все пак да опровергаеш текста?

 75. 75 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Всички световни религии по абсолютно категоричен начин осъждат самоубийството и самонараняването под всичките им форми. Да посегнеш на здравето и живота си значи, че психиката ти е дълбоко разтроена. Разбито е нейното най- същественото, основно ядро, грижещо се за самооцеляването. Не бива да се героизират постъпките на самоубийците, каквито и да са били мотивите им. Християнската църква отказва опело и нормално погребение на самоубийците. Героизирането на самоубийците дава изключително лош пример за емоционално нестабилните и психично болните. Действа им заразително, а те и без друго са на ръба да извършат самоунищожителния акт. Има нещо гнило в сферата на общественото съзнание и морал в България. Като не знаеш какво да правиш, поне се съобразявай с традицията, с Християнския морал, с исконните Християнски ценности.

 76. 76 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До Тита:
  Ако забелязвате споменах "балансирано" - каква е истината е за всеки човек да реши. Въпроса е, че небалансирани и откровено лъжливи статии като тази не помогат на читателите да стигнат до истината. затова за трети път казвам, че "журналисти" като спасов обслужват комунистически мекерета.

 77. 77 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Добре, Спасе, ама защо чак сега? Не беше ли ясно, че комбинацията Тиквоний (пожарникар-премиер) - Цвъко (милиционер - вътрешен министър) е заплаха за бавното ни и спорадично движение към демокрация. А като са ясни грабителските манталитети на тези двамата и най-близките им слагачи - значи опасността е двойна. Като сложите отгоре тъмното охранително и Генерално секретарство на МВР на Буда, получавате картинката на ранния ГЕРБ. Не всички я разпознаха...

  effi
 78. 78 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Най лошото е, че властта даже и в оставка доказа, че е била винаги без морал!

  yustal
 79. 79 Профил на Дзъъън!
  Дзъъън!
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В статията има много истини, но къде бяха всички тези журналисти, казващи "великата истина" досега?

  За повече усмивки!!!
 80. 80 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  До коментар [#19] от "barcelonski":

  Кое е “европейското“ на селска София? Точно днес не ми се спори с радиоточка.

 81. 81 Профил на Дзъъън!
  Дзъъън!
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "Troubadour":

  Та за коя Америка говориш? В тази, която аз знам, половината от милиардерите нямат висше образование, прекъснали са или са изгонени от учебните заведения.

  За повече усмивки!!!
 82. 82 Профил на veihaivei2
  veihaivei2
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Не мога да проумея как стана така, че медиите (и съда) спряха да изпълняват функциите си и затова обикновените хора, доведени до крайност, стигнаха до крайност, а сега същите тези медии ни казват, че ние запалихме Пламен?!

 83. 83 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#2] от "Thermobee": Много добре си писа човека за "толбухинските цигани". Всички виждаме до какво води неглижирането на съществуващи проблеми и бягството от тях вместо решаването им.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 84. 84 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 873 Неутрално

  [quote#39:"niakoi_si"]И като търсите виновници за безмислената и мъчителна смърт на това момче, търсете ги сред ония дето гласуваха на последните местни избори! Те са виновниците Кирчо да е кмет.[/quote]
  Специално от последните избори - жителите на Максуда и Каменар (примерно), представляващи електората на Янко Станев.
  И онези с подкрепящите писма: Карин дом, БЧК, Агенция за социално развитие ВИЖЪН, домовете за деца и възрастни хора „Надежда”, „Гаврош”, „Гергана” и „Другарче”, Дома за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ), Дневен център „Св. Йоан Златоуст”, сдружение „Евроинтеграция” с председател Нели Кирякова, СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова”, сдружение „Съучастие”, Съюз на глухите, центровете „Другарче” и „Прегръдка”, ЦНСТ „Могилино”, Шанс за хора с увреждания и още много организации и конкретни личности.
  Последната информация е оттук:
  http://petel.bg/VARNA-CHAKA-DNES-OSTAVKATA-NA-KIRIL-YORDANOV-__33462

 85. 85 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Поредната поръчкова статия на щурмбанфюрер СС. Тази персона не се научи да изпълнява по-фино поръчките.

  'Let light surround you' Dream Theater
 86. 86 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#68] от "dobrich":

  Мога да кажа само, че за последните 3-4 години в страната има опити за реформи в министерсвото на замеделито и храните, успешна фискална политика, успешни инфраструктурни проекти, отваря на евро фондове, поне опити за борба с престъпността ... а какво имаше преди това? Можеш ли да ми дадеш ти един пример? Неможеш защото преди това нищо не се случваше. Да, сегашните допуснаха много, много грешки, но и направиха много, нещо с което предишните не могат да се похвалят. Аз ще заложа на това което виждам, ти си прецени доколко си обективен, заставайки пред урните или просто гласуваш на инат.

 87. 87 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#86] от "georgi_val":

  Може би другата седмица ще има равносметка какво е/не е направило правителството и тогава ще разискваме подробно?! Главните реформи не бяха направени - в здравеопазването, образованието, борба с монополите, МВР, неефективната и разплута администрация и т.н. Правителството направи много малко от това което обещаваше предизборно Герб и много по малко от това, което можеше да направи...

 88. 88 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "barcelonski":По -полека драги,ще поживеем ище видим. Аз обявявам бойкот/ще гласувам с невалидна бюлетина/ на всички партии. Искам пълна ревизия на 23-годишният преход. Разсекретяване на абсолютно всички договори и наказателна отговорност от подписалите ги и ощетили държавата в особенно големи размери.

 89. 89 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#87] от "dobrich":
  Абсолютно съм съгласна с теб. Много неща не бяха направени, но преди нищо не се правеше. Предпочитам да заложа на някой, който дава сигнали че върши нещо и се постигат някакви видими резултати, отколкото на миналото, което не ни е донесло нищо.

 90. 90 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#89:"georgi_val"] преди нищо не се правеше[/quote]

  Не съм съгласен! И преди се правеха някакви промени, но главните реформи се отлагаха за "другия мандат"!? Колкото и да го плюят Костов за негови грешки в приватизацията, той направи най много за да се качим на евро-атлантическия път! Въпросително е само дали го направи под напора на събитията?! От там насам, до ден днешен, правителствата мимикрират...Много ги е страх да не провалят партиите си по този начин. Както се вижда правят го и без това....

 91. 91 Профил на Shihōin Yoruichi
  Shihōin Yoruichi
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Спасе, какво става с Душана? Нали тя беше първият председател на ГЕРБ? Сдърпаха ли се и за какво?

 92. 92 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#90] от "dobrich":

  Прав си и за Костов, за мен неговото управление и това на герб са единствените които се опитват да вършат нещо, колкото и да е трудно срещу комунистическата мафия. жалко, че не могат да достигнат до съгласие и заедно да се преборят.

 93. 93 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 426 Гневно

  Всички са един дол дренки.политици,медий,съди и олигарси ядат и пият на една маса,а после за пред народа се правят че не се познават.това е голата истина.така е в целия свят.

 94. 94 Профил на Титка Николова Пацирева
  Титка Николова Пацирева
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#76] от "bkstoja": след думата "балансирана" има въпрос и оттговорът Ви е отрицателен. А истината не може да бъде балансирана - тя винаги е единствена. А факти зад написаното от Спасов всеки може да изброи. Най-големият факт е протестът, който го измете. Такива протести не се случват след добро управление.

 95. 95 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Много Силна Статия !!! Поздравления за автора.

  "Посмъртно прекараха Пламен през институцията на мъртвата си власт и помислиха, че някъде в черното ще покрият и мръсотията, която оставят след себе си.

  Как ще спят след това ли? Няма да спят. Спят само живите!"

 96. 96 Профил на Shihōin Yoruichi
  Shihōin Yoruichi
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#92] от "georgi_val":

  Сори, но Костов е антипод на герб. Неслучайно защото герб е партията с най-много комунисти и представител на мафията.

 97. 97 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2474 Любопитно

  До коментар [#59] от "georgi_val":

  "Възмутително е да се допуска от сериозна медия да пуска подобни статии."

  Коя е сериозната медия?

 98. 98 Профил на cvcv
  cvcv
  Рейтинг: 217 Неутрално

  трябва да обявим деня в който ще се отървем окончателно от ГЕРБ за национален празник и да направим един музей , в който да се изложат снимките на видните гербаджийски умове и бисерите , които сътвориха , за да могат бъдищите поколения да се посмеят , но и да не допуснат повторянето това чудо ГЕРБ

 99. 99 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 687 Гневно

  Хейтъра Спас най-сетне си намери тема за хейт и я използва всеки ден докато е още прясна. Някои хора приличат повече на птици кръжащи над пустинята , отколкото на хора.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 100. 100 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2474 Гневно

  До коментар [#99] от "Karla по пътя на Alien":

  "Някои хора приличат повече на птици кръжащи над пустинята , отколкото на хора."

  Много дълго! Кажи си го направо-лешояди!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK