Случаят "Харлем шейк" или защо не научих математика

Случаят "Харлем шейк" или защо не научих математика

© ReutersЕдин учител беше помолен да напусне работното си място поради уронване престижа на гимназията, в която работи. Провинението му – танцувал с ученици "харлем шейк" – танц от 70-те години на 20 век, в който имало открити сексуални жестове.


В размирното време, в което живеем, обществото ни сякаш губи способността да различава смисъла на жестовете. А в случая един млад човек показва на учениците си, че не е задължително учителят да е мрачно сериозен и скучен. И още - че училището и забавлението не се изключват взаимно. Днес, всяка дума или действие, дори и най-невинните, могат да бъдат използвани срещу автора им. (За това голям принос има т. нар. жълта преса, за която няма значение дали съобщаваното е достоверното или не, все едно е дали нещо е клюка или факт.) Така проявата на пловдивския учител по английски Христо Данев се превръща в небивала дързост, казано на езика на някои от колегите му преподаватели и училищни директори.


Възмущение и защита, закостенялост и свеж пример
Не познавам господин Данев, нито възмутената му директорка. Не съм разговаряла с никого от тях, нито с учениците, събиращи подписка да защитят преподавателя си. Но няма как човек да не се замисли за закостенялостта, наочниците и тесногръдието на образователната система. Също както няма как да пренебрегне решението на децата и родителите, решили да защитят учителя си.


С цялата ми откровена симпатия към учителската професия (от години натикана в ъгъла като тежко бреме за бюджета) смятам, че постъпката на този млад преподавател е достойна за пример. Той не само, че не трябва да бъде наказван и принуждаван да напуска, а би трябвало колегите му да потърсят мнението му за неформалното общуване с учениците и всички учители заедно да започнат да мислят в тази посока. Случайно или не г-н Данев е улучил десетката и примерът с "харлем шейк" е показателен:


Първо, учителят прави неформално публично (извънкласно) събитие в двора на училището и кани по фейсбук свои ученици.


Второ, денят е неделя, тоест неучебен и децата не са задължени да отидат, но въпреки това се отзовават. Никак не са малко 70 деца, когато обикновено не могат да се съберат и десет души извън часовете, ако няма заплаха за санкция.


Трето, разбирайки за отстраняването на учителя си, учениците и родители правят подписка в негова защита.


При цялата липса на преподаватели, меко казано недалновидно и тесногръдо е да се отстрани един от тях. Още повече - както се разбира от думите на директорката, той е добър учител, нещо повече – обичан е от учениците си и не на последно място родителите също застават зад него. Бил обаче нестандартен, нарушаващ табутата. Другояче казано - голям минус. Това е достатъчно, за да осъзнаем до каква степен учителите и хората, които ръководят училищната институция, не са си на мястото.


Напразните притеснения на морализаторите


Днес откритите сексуални намеци ни заливат откъде ли не. Като се започне с текстовете на попфолка, рекламите на коли, които винаги вървят с девойка в оскъдно облекло, филми и "шоу"-програми, изпълнени с цинизми и думи, от които на нашите баби и майки им се изчервяват ушите от срам, и се стигне чак до злополучния деликатес "Булка".


Когато един млад учител, прескача пошлото, обединявайки в нещо общо интереса на толкова многолики деца, това е положително. Нека морализаторите не се притесняват. Изобщо не става дума за оправдаване на неприлични жестове. Става дума за това как да накараш днешните деца, залепнали за компютъра, различни видове електроника и разноцветни джаджи, деца, които сами са си достатъчни, да бъдат изтръгнати от унеса си, да излязат навън и да направят нещо заедно с други хора. Нещо различно от агресия, пиене на бира, бой. И нещо повече – да го направят не в някоя чалготека или клуб, или частен купон, а в двора на училището.


Госпожи и господа преподаватели и възпитатели, наистина ли не виждате хубавото в тази случка?
Наистина ли не виждате колко е важно учителите да говорят на езика на учениците си.


В канадски университет може, а у нас? 


Подписката в защита на учителя е доказателство, че децата и техните родители са готови за това ново общуване. Разбрали са, че учителят не иска да урони престижа на гимназията (на която той самият е възпитаник), танцувайки "харлем шейк" с неприлични сексуални жестове, а точно обратното – че иска да ги приобщи, за да почувстват училището си близко като дом. И нещо повече – самият Христо Данев казва в интервю за "24 часа", че търсейки повече информация е попаднал в мрежата на изпълнение на същия танц в Канадски университет от студенти и преподаватели и оттам му е хрумнала идеята. (Само да вмъкна, че в Канада миналата година преподавателите не предадоха студентите си и въпреки призивите на ръководството, че ако бъдат увеличени студентските такси, ще бъдат увеличени и заплатите им, те излязоха навън и 7 месеца останаха на улицата с протестиращите си възпитаници).


Покрай този случай си спомних, че някога в 5-ти  клас при съвършено вярна задача (по думите на учителката) получих 5, а не отличен 6 с обяснението, че съм щяла да се отпусна и да не уча. Помня думите и до днес. А ефектът от тях - никога повече не подходих с любов към математиката и така си остана цял живот. Знам защо.


Ако някои учители са забравили, добре е да си припомнят, че децата се запалват за ученето, не когато имат кух респект към сградата, наречена училище, а когато в нея има учители, които ги посрещат и към които те самите изпитват обич. И нека не забравяме, че каквото и да говорим, децата никога не правят това, което им казваме, а само това, което виждат от нас.


И да се надяваме, че случаят с танца "харлем шейк" няма да се превърне в нарицателно за цялата бутафория в образователната ни система.

Ключови думи към статията:

Коментари (194)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 402 Весело

  Един учител

  беше помолен

  да напусне работното си място поради уронване престижа на гимназията, в която работи.
  ............................................................

  и това ако не е абсурдище........здраве му кажи!

  да бъде "помолен" , след като заразява с подобен вкус ?!?!

  едно мое гадже казваше - глупостта е по опасна от трипера

 2. 2 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Няма такава тъпотия като Харлем шейк. Ако това е съвременната музика, прекалено жалко. В опит хората да са интересни се правят на маймуни.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 3. 3 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Случаят определено е пример за мракобесие и изостаналост.

 4. 4 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Любопитно

  Вече и аз не знам, едни "роми" денсиха хралем шейк с едни портрети и ни обясняваха, че било нормално, сега учител официално денси и пак е нормално... утре може направо да си изденсят една Лолита, какво по нормално?!?!?!?

 5. 5 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Весело

  До коментар [#1] от "кумонист ":

  Т.е. оправдавала си е трипера с това, че не е глупава?

 6. 6 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Не се ли побираш в калъпа, отреден от незнам-си-кой за учител, явно не ставаш за такъв. Жалко.

  Вещица от Овнерог
 7. 7 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#5:"Моди трий нищо да не остане!"]Т.е. оправдавала си е трипера с това, че не е глупава[/quote]

  още два опита имаш , действай

 8. 8 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Има и други по-смислени директори на училище ето примера:
  http://btvnews.bg/video/news/sled-gangnam-stail-i-harlem-sheik-veche-vladee-sveta.html

 9. 9 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Весело

  До коментар [#1] от "кумонист ":

  Т.е. оправдавала си е трипера с това, че не е глупава?

 10. 10 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 684 Весело

  Всичко в клипа е добре, до момента в който някакъв лапишник не хвана за каската друг и не започнаха да имитират...фелацио... Всичко щеше да е наред и художествено издържано, ако беше го направил с момиче

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 11. 11 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Не знам защо, ама покрай този случай, се сетих за това http://www.youtube.com/watch?v=eQp6sxglYuQ

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 12. 12 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Весело

  До коментар [#7] от "кумонист ":

 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Някои учители много си позволяват,мислят си че като са добри в дисциплината на преподаване са недосегаеми.

 14. 14 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#12] от "Моди трий нищо да не остане!":

  свършиха опитите , но ти опитвай

 15. 15 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#12] от "Моди трий нищо да не остане!":

  свършиха опитите , но ти опитвай

 16. 16 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 531 Любопитно

  В тази статия http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/03/05/2016307_uchitel_v_plovdiv_zagubi_rabotata_si_zaradi_harlem/ пише нещо друго - освен танци в неделя на двора е имало и в класната стая. Има и видео.

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Поздравления за статията! Пълна подкрепа от моя страна.
  Някои не разбраха, че живота е вън и независимо от тях. И е динамичен и многолик. Дребните душици са лесно разпознаваеми - те не са толерантни по принцип.

 18. 18 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Един треньор казваше - по-добре е детето да е ангажирано и изморено от тренировки, отколкото времето му да минава в мислене на глупости и развлечения с цегари, алкохол, наркотици...!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 19. 19 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Набил се е в очите на "колегите" си, защото в сравнение с него изглеждат като бездушни чиновници, постоянно гледащи си часовника в работно време и без никакво желание за професионално самоусъвършенстване.

 20. 20 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1595 Любопитно

  До коментар [#16] от "pavkata2010":

  И да е имало в класната стая танци - какво от това?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 21. 21 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вързахме и цъфнахме, ама учителя с харлем шейка е проблемен. По тая логика колко % от учителите трябва да си заминат, защото пушат заедно с учениците си в междучасията и оронват престижа на институцията?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  В понеделник от 18:30 ще има протест в двора на училището в защита на учителя и аз ще присъствам. Призовавам други хора, които тогава ще са в Пловдив да направят същото.

  За една бавна, но явна еволюция в образованието.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 23. 23 Профил на lekia
  lekia
  Рейтинг: 402 Гневно

  Случая е пример за цялата ни държава. Мога да определя решението на директорката като "комунистическо". Точно такива хора като нея трябва да бъдат освобождавани от постовете си защото имат властта да повредят още някой.

 24. 24 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  ,,...Покрай този случай си спомних, че някога в 5-ти клас при съвършено вярна задача (по думите на учителката) получих 5, а не отличен 6 с обяснението, че съм щяла да се отпусна и да не уча. Помня думите и до днес. А ефектът от тях - никога повече не подходих с любов към математиката и така си остана цял живот. Знам защо..."
  А на мене учителката по математика в 6-ти клас ми писа 2-ка, защото съм нямал пергел! И моята любов към този предмет приключи веднага!
  А по отношение на уволнения учител, мисля че уволнението не е правилно и дано хората от които зависи направят така че той се върне на работа!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 25. 25 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 456 Разстроено

  Проблема на българската образователна система е, че не възпитава личности, а пионки.
  Учителите карат децата да зазубрят, учат наизуст всичко и да възпроизвеждат това като магнетофони.
  Учителите би трябвало да са ментори (както този човек), които да показват на децата възможностите и да насърчават те САМИ да намират пътя към истините в живота. Да творят личности.
  Не разбирате ли ,че всичките ни беди идват от това насадено чувство постоянно да чакаш НЯКОЙ "авторитет" да ти спусне отгоре вярното решение, а ти да не си даваш много зор да търсиш и да се съмняваш., да градиш и отриваш живота си?

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  На мен една учителка (другарка) ми взе снимка на принцеса Лея и Люк Скайуокър, даде я на директора на училището и викаха нашите за разпространение на порнография. Защото Люк и Лея се бяха прегърнали. Не виждам разлика в случая.

  Това, че Харлемшейк е типичен признак за болеста на съвремието ни е съвсем друга тема.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  остарялото мислене си остава. Не е чудно защо образованието е на такова ниво. Разчупването на митове и легенди е грях.
  Срам

 28. 28 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Крайно време е образователната система да види реалността около себе си, и да престане да се напъва да слага етикети на хора,събития и поведение.
  Преподаватели и директори не са в състояние да формират правилна оценка на бързопроменящия се живот просто защото го отричат или се скриват от него. Успяват да лепнат етикети, като използват архаична терминология и стилистика, и предизвикват неразбиране и подигравки от учениците, родителите и обществото. Танцът "харлем шейк" може и да не е върха на танцовото изкуство, но УЧЕНИЦИТЕ НЯМАТ НИКАКВИ КРИТЕРИИ. Децата просто търсят връзка - комуникация - с вас.
  Уважаеми учители, събудете се най-накрая. Потърсете успешния начин да комуникирате с младежите, да общувате с тях и да формирате доверие и уважение към вас. Критикарството, лицемерието, клюкарството сред вас съществуват в застрашителни размери. Липсва ви всякаква гъвкавост, и когато не можете да убедите учениците в нещо, вие просто ги заставяте. Вие трябва да отваряте прозорци не, ВРАТИ към света и знанието на тези младежи. Което няма как да стане при тоталния дефицит на доверие към вас.
  Колко от вас ще съберат ученици в неделен ден в двора на училището, без да ги заплашат с някакво наказание?

 29. 29 Профил на OpenMind
  OpenMind
  Рейтинг: 233 Неутрално

  http://vbox7.com/play:440d5ecad9&start=18&r=emb

  А в този случаи,имаше ли последствия за някого?!?

 30. 30 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Много е плашещо, че в образователната система колкото са упорити и непоклатими в безобразията си министрите, толкова безкрайно лесно отделни учители или ученици биват жертвани, за да се потуши някакъв скандал, и това става без обсъждане и без прозрачност - просто нарочения бива изхвърлен, и после всички екзекутори гузно и упорито отказват да коментират и да си спомнят какво са направили, както и да анализират по-дълбоко случката, на която са реагирали толкова първосигнално.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 31. 31 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#26] от "Тони!":

  ми тя разликата няма откъде да дойде. хората са същите.

 32. 32 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Образователната система е пълна с директри-феодали, и безлични учители-службаши. Компетентните и активните са все по-рядко изключение, което - както този пореден случай потвърждава - се наказва.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 33. 33 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Вместо с харлем шейк учителите би трябвало да научат учениците поне на малко възпитание, малко по-добри обноски, малко на битова култура. Погледнете какво представляват училищата. Оцапани са с отвратителни графити, безумни драсканици. Учениците се държат като групи агресивни идиотчета по улиците и градския транспорт. Пред училищата тълпи ученици, за съжаление повече ученички пушат с ожесточение, сякаш им е за последно. И на това отгоре някакви маймунски кълчотения т.н. харлем шейк трябва да се одобрява и популяризира от учителите.

 34. 34 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Комичното се заражда от сблъсъкът на нереалното с реалното.
  Само не ми харесва,че Харлем шейк навява асоциации с негърската субкултура и някакво негърско племенно раздрусване от зората на цивилизацията. Иначе карай да е весело...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 35. 35 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Колкото до "възмутените родители", доколкото и тоя път се намериха такива - защо не защитят децата си от пласьора на двора, или от бездушния и сух стил на преподаване, който оставя децата безучастни, а са тръгнали да защитават децата си от един творчески подход, който дори на моменти да е неуместен или неуспешен рано или късно ще постигне положителни резултати, за разлика от "абсолютния минимум" и "доброто старо", които явно са веруюто на мнозинството преподаватели и училищни администратори?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 36. 36 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#33] от "teller":

  Здрасти! Същото беше и по времето на Тошо.

 37. 37 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2843 Неутрално

  Учителите още робуват на реда в училище от 19-ти век! Нищо ново не научават, нищо старо не забравят! Емблематично е, че учениците на учители, които се държат приятелски с тях, са по-успяващи и учат предмета с желание, докато учениците на "сухи и скучни" учители са зубрачи, без собствена мисъл!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 38. 38 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#28] от "tily_lily":

  Защо им е да комуникират? Кой го е грижа? Отдавна училището е само помощна институция - незаинтересоваността на учителите към учениците е част от бизнеса с частните уроци - плащаш - учиш, не плащаш - отиваш в училището да се забавляваш. Като изключим изолираните случаи, това е всеобщата практика.

 39. 39 Профил на merkantil
  merkantil
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Един учител, който спечели учениците си, може да ги мотивира да учат десетки пъти повече, отколкото къртиците пазещи зорко "престижа" на гимназията си. В годините между 12 и 18 да си "скучен" и "зубрач" са едни от най-ужасните неща, които може да си представи индивидът, и той се стреми всячески да се открои - пушейки, пиейки, ходейки по кафета (през учебно време) - защото всеки знае, че в училището е тъпо... Но часовете на младите и ведри учители са изключение... Ако станеш приятел с децата, те обръщат страницата - доказват ти, че знаят и могат! Насърчете учителя, за да знаят повече децата Ви... Колкото до широко обсъждания "сексуален подтекст" - децата Ви знаят много повече от Вас по тези въпроси - в училището сексът е главна тема, със или без знанието на учителите!

 40. 40 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#35] от "Настрадин Ходжа":

  ++++++++++++++++++++++++++++++

 41. 41 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1595 Любопитно

  До коментар [#33] от "teller":

  А родителите - пей, сърце, а?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 44 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  Примерът е заразителен и ще намери подкрепата на прогресивните учители,въпреки,или заради разразилата се дискусия.И това ще бъде добре.

 44. 45 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Аз ще се опитам да изразя мнение. 1) Това нещо ако се нарича "танц" - много жалко. Това е някакво подобие на пого и епилептичен припадък обединено с поведението на хора в бели ризи на които ръкавите им са вързани в един специални заведения! Не разбирам идеята на това освен може би някаква форма на протест срещу някакви имагинерни табута които хората си мислят че обществото им налага. Не го разбирам и не го приемам. Във времето в което живеем трябва някъде да има някаква въображаема граница. Има един филм - идиокрация - тъпа американска комедия но със страхотен замисъл в която 2-ма олигофрене не знам как но се озовават около 200 години напред във времето където песните се състоята от нечленоразделна реч, порнография и нещо подобно на харлем шейк, а двамата герои са най-умните хора в света. И ме е страх че натам сме тръгнали всички. И преди е имало хора които се бунтуват срещу табута и измислени догми като оръжието им е било изкуство (например бийтълс и тн.) но не мога да си представя че има база за сравнение. Какви табута бе хора - огледайте се (авторката даде примери с това което ни залива по улиците от билборди, реклами, песни и тн). То не останаха табута за нарушаване - един пе'ал си показа задника пред храм паметника. В местата където трябва да се изграждат младите хора като личности могат - там поне някакъв зачатък на елементарно възпитание, морал и някакви норми трябва да съществуват! Има къде по-добри начини да им направят училището забавно така че да ги накарат да четат но и това трябва да има граница. Тия деца не са там да стават клоуни, а да учат. Забавлението в училище не трябва да е самоцел а трябва да е средство за учене. С какво този харлем шейк ще помогне на учениците? На какво ги учи? Надали ще ги мотивира да научат основните закони на физиката, надали щг ги мотивира да учат по-сериозно биквадратни уравнения или да анализират литературни творби на класици. Освен ако не учат в училище за актьорско майсторство или .. не знам какво друго то това мероприятие остава за мен безсмислено. И все пак - може да е неучебен ден но това се провежда в двора на въпросното училище - на територията. И авторката дава пример с канада - мисля че не е най-правилното да се даде пример държава като канада. То е все едно аз да дам пример с Холандия и да искам да си пуша марихуаната в някакво заведение. И все пак - уволнението на учителя не е правилно. Можело е просто да го смъмрят ако чак толкова са се засегнали от училището. Хубаво е, че той сплотява учениците. Прави ги колектив (видно от протестите след уволнението му). Но това означава ли че те ще го уважават повече като авторитет? Че ще учат повече и по-усърдно за часовете - съмнявам се.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 45. 46 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#11] от "Хриси":

  Линка който пейстна, сайта ми даде асоциация с този клип на песента "Бягство"

  http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&;v=KcEBNIH6AhY&NR=1

 46. 47 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#17] от "Честит празник дами - Доби Велков":+++++++++++ Взе ми го от устата!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 47. 48 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#45] от "bludniq_sin":

  За някой хора пътя на прогреса и духовното израстване минава именно през този танц, те трябва да го преживеят и сами да си направят изводите за себе си.

 48. 49 Профил на k_froggy
  k_froggy
  Рейтинг: 5 Весело

  Искрени поздравления за статията!

 49. 50 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#45] от "bludniq_sin":

  Учителите трябва да бъдат най-вече педагози, а не само да умеят да дращят с тебешир по дъската и да докарват до прединфарктно състояние изправените на катедрата ученици.

 50. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#45] от "bludniq_sin":

  Понеже даде Битълс за пример, реакциите за тях са били значително по-критични. Просто да го имаш като едно наум. Харлем шейк е песен, танц, всичко това го причислява към зоната на изкуството. Там мерки и величини няма. Всичко е субективно - дали на някой му харесва или не - негова си работа. Но избора на някой не може да става повод за уволнения.

  И понеже питаш на какво ще ги научи, оказа се, че в това училище нивото на владеене на английски при учениците на този учител е изключително високо. Щото той бил приятел с тях, но си водел приятелските разговори само на английски.

  Хайде сега, размисли пак и ни сподели...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 51. 52 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Отдавна беше, когато прочетох страхотния биографичен роман на Е. Р. Брейтуейт "На учителя с любов"
  Вече не си спомням всички детайли, но там се разказва за млад мъж (при това чернокож), принуден от съдбата да стане учител училище в беден квартал в Източен Лондон. Който е слушал "Стената" на Пинк Флойд знае какво е представлявала тогава образователната система в Ю Кей. Нищо по-различно от нашата сега.

  Та в книгата авторът разказва как е успял да влезе под кожата на децата, да ги накара да учат с желание, да спрат с насилието и прочее.

  Та съветвам всички, взимащи отношение по темата, да прочетат книгата.

  И няма как да не споделя сравнението, което само изплува в съзнанието ми - Брейтуейт завел учениците си в музей, Христо Данев танцува харлем шейк и пуши със своите.

 52. 53 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мартин":

  Според мен апатията на учителите се дължи на това че учениците им пушат в час, понякога ги бият ако има напишат слаба оценка (истории като "оная ми вика - ще ми пише две. и аз кат останох, взех дневника и го хвърлих през прозореца и и викам "я иди си го вземи и тогава ми пиши 2 МА!" са практика. Учителите не могат да отстраняват ученици от клас дори когато пречат (по мои спомени мисля че наредба или закон им го забранява - нарушавали им правото на обучение), не могат да ги изключат от училище щото им режат субсидиите а на места учениците са толкова малко че е възможно да закрият класа. Учениците се дрогират по тоалетните и си свиват ганджата на последния чин (включително в т.нар. "елитни" гимназии) а ти не можеш и един шамар да му обършеш щото ще те уволнят. Татковци и майки на "дечицата" ходят и вдигат луди скандали на учители що били писали слаба оценка на детето. Че то щяло да кандидатства и обяснение като "ами не си знаеше урока" се посреща с "абе какво ме интересува! Той/Тя ще кандидатства медицина/право/информатика (и каквото се сетите) и трябва успех така че да му пишете 6!" Ми и аз ще съм апатичен. Има ПЪЛНА ЛИПСА НА УВАЖЕНИЕ И РЕСПЕКТ към институцията УЧИТЕЛ и институцията УЧИЛИЩЕ в тая държава.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 53. 54 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#53] от "bludniq_sin":

  Нали през 2008 година имаше национална стачка на учителите заради натрупаните проблеми. Всичко приключи с вдигането на заплатите им. Заинтересоваността от промяна в образователната система моментално се изпари. Получиха си увеличенията, а не предложиха никакво качество насреща.

 54. 55 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "при съвършено вярна задача (по думите на учителката) получих 5, а не отличен 6 с обяснението, че съм щяла да се отпусна и да не уча"

  Всичко е много лично - на мен пък в гимназията винаги ми пишеха по математика по-малко от възможното, но пък аз бях амбициран да се докажа и в крайна сметка успях;

  При сегашното феминизиране на учителската професия да си позволиш лукса да натириш мъж преподавател, занимаващ се с децата и след училище е повече от глупаво!

  mak1951
 55. 56 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тони!":

  Аз казах - не одобрявам уволнението. Ясно е какво е било положението с бийтълс но опитай се да ги сравниш? В един момент трябва да се тегли чертата между изкуство и .. псевдотакова. Утре могат да решат че е изкуство да се прави секс на улицата на някаква песен, или че е изкуство да (с извинение) да се изходят и да нарисуват с мат'ряла стената на училището, стажантите в медицинския да открадат тялото което някой е дарил за медицина и да го нарежат и да направят от него статуя някаква гротестка или каквото там болните (и вероятно надрусани) мозъци на "артистите" могат да измислят. Вярно е че за изкуството няма мярка но все някъде трябва да има граница или? Както казах - не може изкуството да е самоцел. Не може да кажеш "това е изкуство" и да се освободиш с това от всякакви граници? Как са измерили нивото на знанията на учениците - с оценките? А не мислиш ли че аверчето им може да им е писал по-високи оценки щото са приятелчета. Много учетели бягат от отговорност като пишат по-високи оценки на учениците си само за да не влизат в конфликт с тях и да не си трошат нервите с родителите им. Това мисля.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 56. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  Нямах намерение да се включвам в този спор, но явно много хора не виждат големия проблем, който този...."учител" представлява за обществото.
  Разберете, че не може да изоставяш функциите си на лидер, водач и важен съветник на все още младите и неоформени характери на децата. Не може в името на разбирателството и добрите/приятелски отношения с учениците, да зарязваш най-важното си задължение като учител. А то не се изчерпва само с научаването на английски език (в случая). Ако аз науча моите ученици да говорят сленга на най-престъпната част от света, дали този език ще бъде от полза за тези деца. Единствено че ще могат да го прилагат из уличните банди на Ню Йорк или Лондон.
  Ако трябва един учител да пада до нивото на тази простащина за да научи подопечните му на няколко английски думи, то той не изобщо е учител. Ми нали работата му е да покаже на тези неуки кое е красиво, кое е правилно и защо някой неща са грозни и отвратителни.
  Е, да! Много по-трудно е да преодолееш стремежа на децата към по-лесното и по-интересното и да ги научиш, че има време за забавление и има време за труд и учение, но тези неща са несъвместими. Ами то затова не всеки става за учител.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 58 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#10:"Gaetano Scirea"]Всичко в клипа е добре, до момента в който някакъв лапишник не хвана за каската друг и не започнаха да имитират...фелацио... Всичко щеше да е наред и художествено издържано, ако беше го направил с момиче[/quote]
  Ми не - и иначе нямаше да е издържано. Децата се държаха като натъпкани с енергийни напитки, а на преподавателя не му е работа да дава тон за точно такова забавление.

  Лично аз бих го уволнила също.

  Което не означава, че не приветствам новостите в обучението и това един учител да е някак приятел на учениците си, но трябва да си има една тънка граница, която не бива да се преминава.

  И трябва да задава някакъв модел на поведение.

 58. 59 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Когато един млад учител, прескача пошлото, обединявайки в нещо общо интереса на толкова многолики деца"

  Къде видяхте да прескача пошлото?

 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  [quote#51:"Тони!"]Харлем шейк е песен, танц, всичко това го причислява към зоната на изкуството.[/quote]
  Това изобщо не може да се нарече изкуство. При създаването и интерпретирането на изкуството се влагат някакви мисловни/мозъчни усилия.
  "..Изкуството в най-общ смисъл представлява използване на впечатления, знания и умения за творческа изява на субективните представи на твореца за себе си и за света. То е умението за представяне на определена информация на зрителя или слушателя посредством една от формите на естетическо възприятие и възпроизвеждане на света. То е също така форма на обществено съзнание и съставна част от културата на човечеството..."
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Изкуство

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  [quote#59:"deltalink"]Къде видяхте да прескача пошлото?[/quote]
  Нещо повече. Той го стимулира.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 63 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Съгласен съм с всички че учителите трябва да са педагози-психолози-преподаватели-приятели но трябва всичко това да прави една ефективна сплав. Много от тях кривват в грешна посока и в желанието да са приятели прекрачват една определена граница след която учениците спират да ги възприемат като преподавател-приятел и започват да ги възприемат само като "приятел" - това по мое мнение също е грешка и до нищо добро не довежда. Не отричам харлем шейк - просто не го разбирам и не го приемам като форма на обучение. По скоро бих го приел като изразяване на мнение (нестандартно и не разбираемо за мен но уважавам решението на милионите които го споделят). Просто казвам че не навсякъде трябва да не е пристойно/прилично/приемливо да се "танцува" това нещо. А не мисля че учениците в момента са и на половина толкова строго контролирани /ако щете репресирани/ от системата колкото съм бил аз и повечето от вас вероятно и се надявам че голяма част от нас които сме били в гимназията в годините след 90-те например пак сме станали хора въпреки и дори на моменти благодарение на строгите преподаватели. Моя личен опит е че имах изключително строги учители по физика и математика (въпреки че работата ми в момента не се допира по никакъв начин до тези дисциплини) и благодарение на респекта който имах от тях все още помня 3-те закона на нютон, какво е дифузия и дисперсия, и доста други неща по физика. Мога да решавам уравнения, да търся дефиниционно множество и да чертая пространствени фигури и тн и тн. И нито един от тези преподаватели не се е държал като дружка с нас.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 63. 64 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Учителят е уронил социалистическия морал, нанесъл е неизтриваемо петно върху авторитета на учителското съсловие, разпространявайки упадъчното и разлагащо влияние на прогнилия Запад сред съвременната младеж.

  Такова огромно провинение е нагла плесница върху усилията на Партията да възпита подрастващото поколение в ценностите на колективизъма, социализъма и комунизъма, затова лицето трябва да се накаже възможно най строго и сурово!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 64. 65 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#33:"teller"]Вместо с харлем шейк учителите би трябвало да научат учениците поне на малко възпитание, малко по-добри обноски, малко на битова култура. [/quote]

  Не е работа на учителите да възпитават децата, да ги учат на обноски и битова култура. Това е работа на РОДИТЕЛИТЕ им. Възпитанието на децата се постига с много усилия и личен пример от мама и татко. Да не навлизам в подробности, че тази работа е добре да бъде свършена до около 7 та година на детето. Друга тема е, че не малка част от родителите, просто нямат време за децата си и предпочитат да прехвърлят отговорността на учителите.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 65. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  [quote#58:"deltalink"]Лично аз бих го уволнила също. [/quote]
  Вместо да им показва и учи, той се сваля до тяхното ниво и се учи от тях на.....простащина.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 67 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#57] от "Храбър":

  Този учител е комуникирал със всеки от тях поотделно и е решил че чрез това мероприятие може да започне тяхното изграждане като колектив, различен от квартална тайфа. В този колектив мисълта им ще бъде за училищните им постижения, за да не се изложат пред останалите. Същото, каквото и в армията.

 67. 68 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#24:"Ogiigo"],,...Покрай този случай си спомних, че някога в 5-ти клас при съвършено вярна задача (по думите на учителката) получих 5, а не отличен 6 с обяснението, че съм щяла да се отпусна и да не уча. Помня думите и до днес. А ефектът от тях - никога повече не подходих с любов към математиката и така си остана цял живот. Знам защо..."
  А на мене учителката по математика в 6-ти клас ми писа 2-ка, защото съм нямал пергел! И моята любов към този предмет приключи веднага! [/quote]
  И двамата сте сгрешили много. *** им на случайните хора, които погрешка са станали учители. Заради такива не си струва да загърбиш любимите си предмети.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 68. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  [quote#53:"bludniq_sin"]Според мен апатията на учителите се дължи на това че учениците им пушат в час, понякога ги бият ако има напишат слаба оценка (истории като "оная ми вика - ще ми пише две. и аз кат останох, взех дневника и го хвърлих през прозореца и и викам "я иди си го вземи и тогава ми пиши 2 МА!" са практика.[/quote]
  Авторитета на учителя е свален под нулата. Причината за това е, че намесата на родителите е прекалено голяма и директорите се съобразяват прекалено с нея. А децата го виждат и го знаят това.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 70 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#57] от "Храбър":

  Писали сме едновременно. Супер мнение, казал си го къде къде по-добре от мен.

 70. 71 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 571 Любопитно

  [quote#67:"nikero"]Този учител е комуникирал със всеки от тях поотделно и е решил че чрез това мероприятие може да започне тяхното изграждане като колектив, различен от квартална тайфа. В този колектив мисълта им ще бъде за училищните им постижения, за да не се изложат пред останалите. Същото, каквото и в армията.[/quote]
  Къде пък видя в цялата работа изграждане на колектив, който ще мисли за училищните постижения??? Дрън дрън.

 71. 72 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2088 Любопитно

  До коментар [#43] от "Каишков":

  Съберете Вие 70 ученици в неделя с Ваша идея и ще приема мъдростите Ви.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 72. 73 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#71] от "deltalink":

  Общо мероприятие свързано с приятни емоции.

 73. 74 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Истинският даскалък е творчески процес. Не може да се вкара в калъп. Той е като писането на стихове и проза или играта в театъра - трябва да се получи магична смес от неща, които в нормално състояние може и да са несъвместими...
  И в даскалъка трябва да ти дойде Музата....
  Днес нашето училище е толкова затрупано с администрация, бюрокрация и скудоумно бездарие, че Музата и да намери как да влезе в него не намира човека, при когото е тръгнала.
  Не знам дали идеята на на пловдивския учител по английски Христо Данев е била педагогически и психологически планирана и мотивирана, какви са му били целите и задачите, и дали изобщо си е поставял такива , но му свалям шапка, че е дръзнал да експериментира и не се е уплашил да навлезе в дълбокото.

  rakas
 74. 75 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#57] от "Храбър":

  ++++++

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 75. 76 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пловдивски":

  Аз като баща на две деца пък съм НАПЪЛНО ПРОТИВ разни учители да се правят на "разкрепостени". Ходих на една хижа с приятели и виждам мой съученик(който станал учител в друг град и двамата сме на по 40 години). Поздравихме се и хоп - пича дошъл с ученици от 11 клас да си правят ТУРИСТИЧЕСКИ излет с барбекю и преспиване в хижа (аз видях само девойки, но може и момчета да е имало). Ами, ако аз съм на негово място(каза ми че още е ерген) зная и КАК и ПО какъв начин да правя СЪС СЪГЛАСИЕТО на децата каквото си поискам. Така че за мен подобни учители са си потенциални педофили! Учителя НЕ МОЖЕ да общува приятелски и неформално с децата. Децата нямат устойчиво на манипулации съзнание и вярват на всичко. Аз също като пращам моите деца на училище им казвам, че УЧИТЕЛЯ Е РОДИТЕЛЯ. Каквото им каже учителя това трябва да правят! И не искам дори да си помислям подобни извратени гнусари как могат да се възползват от децата! ТАКА ЧЕ НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ ДИРЕКТОРКАТА! Подобни "учители" не трябва да са в клас! Щом директорката е преценила значи е права, тя със сигурност има педагогически опит и отлично знае за какво става дума!

 76. 77 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "С цялата ми откровена симпатия към учителската професия (от години натикана в ъгъла като тежко бреме за бюджета) смятам, че постъпката на този млад преподавател е достойна за пример. Той не само, че не трябва да бъде наказван и принуждаван да напуска, а би трябвало колегите му да потърсят мнението му за неформалното общуване с учениците и всички учители заедно да започнат да мислят в тази посока."

  ТОВА Е ТОЧНОТО ++++++++++++++++++++++

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 77. 78 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#76] от "nando":

  Глупости - ти въобще не си разбрал статията и постъпката.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 78. 79 Профил на gregorym
  gregorym
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Подобно поведение на учители много често се диктува от желание да прикрият некомпетентност с популизъм.Имах такава учителка по физика-вместо да преподава, по цял час ни занимаваше със смешки за осиновената си дъщеря и какво ли още не.Беше наистина смешно, за тогавашния ми акъл, наистина. И не си давах сметка,че нищо не научавам.Едва, когато продължих в елитно училище след 8 клас проумях, че нищо не съм научил по тази дисциплина,благодарение на иначе много „милата”, но държаща се непрофесионално учителка.За сметка на това, имах строга и недопускаща гевезене учителка по математика и винаги ще съм й благодарен за наученото, което постави основите на безпроблемното ми справяне с тази наука, вкл. в университета. Надали някой би казал за нея,че учениците я обичат (в смисъла,който се влага тук).Маса народ от нейните ученици обаче влезе в елитни гимназии благодарение на наученото при нея. А неадекватни учители е имал всеки-и аз съм имал учители, пишещи ми петици, вместо заслужени шестици ей така, за удоволствие.За съжаление,както се вижда и от този форум,голяма част от популацията на възрастните индивиди в България таи злост към учителите и това е пределно ясното обяснение за тоталната липса на уважение към училището у техните наследници.И резултатите са видни-изпуснати деца,тотално невежество, големи претенции към другите (в т.ч. учителите), но не и към себе си.

 79. 80 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1121 Весело

  ми кво толкоз... директорът (или директорката) е комунист... има ги колку щеш в милата мамковина...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 80. 81 Профил на piper4o
  piper4o
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нищо скандално не виждам в уволнението му даже напротив. Съвсем редно е да има някаква дистанция и респект между преподавателите и учениците. Не може навсякъде да е прието да се говори на "ти", вместо на "вие". Не може един преподавател да организира през Фейсбук учениците си да ходят тук или там през почивните дни. А танците определено не са начина, той да се хареса в час.

 81. 82 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#45] от "bludniq_sin":

  А Защо го танцуват известни спортисти и други от цял свят, бе?! Той трае 30 секунди - така е измислен и такива са клиповете. Видял ли си, че и Бербатов с Фулъм го прави?!

  ГОСПОДИ, ТОВА ТУК СА СУХАРИ ОТ 15-ТИ ВЕК БЕЗ КАПКА ВЪОБРАЖЕНИЕ И РАЗБИРАНЕ ЗА НЕЩАТА ОТ 21-ВИ ВЕК.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 82. 83 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#80:"tucker case"]ми кво толкоз... директорът (или директорката) е комунист... има ги колку щеш в милата мамковина[/quote]


  ++++++++++++++++++++++++++++

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 83. 84 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Подписката в защита на учителя е доказателство, че децата и техните родители са готови за това ново общуване. Разбрали са, че учителят не иска да урони престижа на гимназията (на която той самият е възпитаник), танцувайки "харлем шейк" с неприлични сексуални жестове, а точно обратното – че иска да ги приобщи, за да почувстват училището си близко като дом."

  ++++++++++++++++++++++++++++++

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 84. 85 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#78] от "Хипчо":

  Хипчо я се застреляй! Откъде-накъде един учител ще общува( и то като задължение, което ти искаш да му вмениш) НЕФОРМАЛНО С ДЕЦАТА МИ! Пращам моите деца, за де се учат! Последното което искам е някой учител да общува с тях неформално! НЕ бъркай УЧИЛИЩЕТО с кафенето! ЕДИН Учител си има образователен план и трябва да следва него, а не да ми се лигави с подобни изпълнения!

 85. 86 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#76] от "nando":

  На твое място бих повече обръщал внимание, при кого отиват на частни уроци. Педофилите действат с индивидуален подход насаме с потенциалната жертва, а не като организират данспарти в двора на училището. Това, дето учител ще си позволи да съблазнява ученичка е несериозно. Няма как да опази в тайна такава връзка и кариерата му отива на кино. В американските колежи вратите на кабинетите на преподавателите стоят отворени, за да не дават поводи за шантаж за сексуална злоупотреба.

 86. 87 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Гневно

  Нека защитниците на набедения учител по танци (или беше по английски?!) да изгледат клипчето му с учениците в YouTube - едва ли има по-пошла и гнусна гледка. Благодаря, задръжте си "приобщаването към училището". Задръжте си и "преподавателя".

  Една българка
 87. 88 Профил на gregorym
  gregorym
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#33] от "teller":
  Ученичките не само пушат, а и се отдават като последни … на подобни „танци” (в прекия и преносен смисъл, за да не съм циничен). После здравно-осигурителната система харчи милиони за ин-витро на същите тези „девойки”.

 88. 89 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#84] от "Хипчо":

  АБЕ ЗА КАКВО НОВО ОБЩУВАНЕ са готови децата бе?! Едно дете и тинейджър можеш да го манипулираш, както си поискаш, стига да имаш елементарна грамотност(или поне повечето)! Престанете, с една от най-великите бг институции като училището, да си правите експерименти и да правите политика от това!

 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  [quote#67:"nikero"]Този учител е комуникирал със всеки от тях поотделно и е решил че чрез това мероприятие може да започне тяхното изграждане като колектив, различен от квартална тайфа. [/quote]
  Къде е разликата между видяното и кварталната тайфа?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Гневно

  [quote#72:"etty1"]Съберете Вие 70 ученици в неделя с Ваша идея и ще приема мъдростите Ви.[/quote]
  Ами да им беше казал, че ще има порно парти. Сигурно щеше да събере хиляда.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 93 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Разстроено

  До коментар [#33] от "teller":
  За съжаление малко потребители на този форум ще ви разберат. Мнозинството тук са пряк продукт на "разкрепостяването" в образованието и "разчупването на клишетата".

  Една българка
 93. 94 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#73:"nikero"] Общо мероприятие свързано с приятни емоции.[/quote]

  А, то и ходенето на стриптийз бар е такова, ако така разсъждаваме ...

 94. 95 Профил на merkantil
  merkantil
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#61] от "Храбър":

  "Храбър" не ти отива... опитай с "Ограничен" - веднага ще ти "лепне"

 95. 96 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#91] от "Храбър":

  Виждаш ли във видеото да обсъждат помежду си, как да преджобят някого в градския автобус, за да си осигурят пари за цигари или кого и къде да причакат на следващия ден, за да му сменят фасона.

 96. 97 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#94] от "deltalink":

  Едно е да гледаш, друго е да участваш.

 97. 98 Профил на merkantil
  merkantil
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#76] от "nando":

  Учителя е родителя.... сериозно ли... и ти искаш бабки с мизерни заплати да ти възпитат детето... Тежко ти! Повечето учители си "набелязват" 5-6 по-будни деца и игнорират останалите... а те на свой ред отвръщат с "контра реакцията" да не се интересуват от предмета, оценките или коментарите на учителя си.. Учителя не трябва да е родител... В най-добрия случай той може да бъде съветник, но никой няма да поиска съвет от него, ако не е спечелил доверието на учениците си.

 98. 99 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#74:"Сосо Джугашвили"]че е дръзнал да експериментира и не се е уплашил да навлезе в дълбокото.[/quote]
  Дръзнал и " заплатил " с работното си място, защото да се пребориш с тесногръдие и лицемерен морал не е лесно. Песента била пошла - да не е върха в музикалното изкуство, а ако децата харесваха Щраус сигурно щяха да танцуват валс в училищния двор в неделя. Да ама не, не искат Щраус искат " Харлем шейк ".

  Следващ " грях ", за който учителите били виновни, не ги възпитавали. А вие къде сте драги родители, удобно заспали и забравили отговорността си като такива, или оправдаващи се с тежкото ежедневие? До къде се изчерпва вашата роля - да си направите удоволствието, да ги създадете и после да ги натресете на други да ги правят хора ли?

  Колко от тук възмутените отидоха при детето си днес и го попитаха простичко как е? Колко от вас се заинтересуваха какво му се случва на ВАШЕТО дете, какво го вълнува, какво го впечатлява и какво го разстройва? Кога за последно драги съдници помогнахте на детето си да реши проблем, и му обяснихте нещо от живота? А някои изобщо дали знаят какви са проблемите на децата им? Кога дадохте личен пример на детето си и какъв беше той? Колко от вас възмутени моралисти си прегърнаха детето днес и му казаха, че го обичат? Кога и по какъв начин му показахте, че то е най-скъпото ви на света?

  Децата ценят много повече времето, което прекарвате с тях и начина, по който го прекарвате, което им дава чувството, че са обичани и ценени, а това днес ги прави уверени хора утре, които могат да се справят с несгодите на живота, отколкото дрънкулките, с които си измивате съвестта като родители. Някои и това не правят притиснати от беднотия и мизерия, освен че се скъпят за една прегръдка и едно обичам те, които цена нямат.
  Така че драскайте напористо, давете се във възмущение, когато някой чужд човек иска да е приятел на вашето дете, " осъдете " го и му " прочетете " присъдата, докато един ден не се събудите абсолютно сами, защото междувременно децата ви ще са пораснали същите егоисти невиждащи по-далеч от носа си като вас.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 99. 100 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#99] от "bee":

  Ооооооо, какъв морал ни прочете. Сега ще отида в ъгъла да се срамувам и да разсъждавам по въпроса колко пъти съм си попитала детето днес как е.

  Ми - правила съм (и го правя) всеки божи ден. И няма да ми е хич приятно да разбера, че някой учител го вкарва в подобни простотии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK