FT за България: Малко стабилност преди новата несигурност

FT за България: Малко стабилност преди новата несигурност

© ft.comСлужебното правителство в София ще стори всичко възможно да държи здраво/да стабилизира кормилото на управлението преди извънредните избори през май и след седмиците на протести, които свалиха предишната администрация и хвърлиха България в политическа несигурност. Но никой не знае какво ще се случи след изборите. Мнозина от политическия елит, изглежда, не желаят да поемат отровната чаша на лидери и е ограничен капацитетът им да удовлетворят исканията на размирното и все още в зародиш народно движение."


С тези думи Андрю Макдауъл започва коментара си в блога на "Файненшъл таймс".


Под заглавие "Българското служебно правителство обещава стабилност преди несигурността да се спусне отново" авторът представя кой е новият премиер Марин Райков, първата жена начело на МВР, някои "експерти" от академичните среди и хора от ГЕРБ. Макдауъл отделя и параграф на съобщенията за произхода на Райков, че баща му Райко Николов е бил свързан с разузнаването по времето на комунизма и е отговарял за вербуването на френски политици за СССР, включително министъра на отбраната Шарл Ерню.
"Политическата кариера на Райков като "реформист" е свързана с десницата, но произходът му от средите на комунистическата номенклатура предизвиква подозрения, че той е това, което някои българи наричат "скрита лимонка" - някой, който не е това, за което се представя. Но дипломатическите му постижения предполагат, че той определено е проевропейски, а не прокремълски настроен, твърди блогърът Иво Инджев. Освен това човек не може да избира родителите си", пише Макдауъл.


FT за България: Малко стабилност преди новата несигурност

© Reuters


В коментара е цитиран и Димитър Бечев от софийския офис на Европейския съвет за външна политика, според когото "Райков е свързан с десницата от 90-те години, но има достатъчно доверие сред всички партии, той носи предвидимост, успокоение и доверие, познава европейските проблеми и демонстрира, че България ще играе по правилата."


Андрю Макдауъл насочва вниманието и към изборите, след които вероятно ще последва един период на объркване и представя кои партии имат шансове да попаднат в следващия парламент. "Моралната криза в България се отразява и сред политиците, които отказват да участват в каквото и да е бъдещо коалиционно правителство, както и сред населението, което "гласува с краката си" (т.е. като напуска страната)", казва в коментар Антони Георгиев. Той прогнозира като най-вероятен сценарий сегашната опозиция да не иска да състави правителство и на власт да се завърне дискредитираната и значително отслабена ГЕРБ, както и засилване на силите в крайната левица и десница.


Димитър Бечев, ръководител на софийски офис на Европейския съвет за външна политика, предупреждава, че по-скоро декларациите на хора като Сергей Станишев и Меглена Кунева в момента трябва да се приемат винаги с едно наум и предвижда или една широка коалиция около ГЕРБ, но без Бойко Борисов като премиер, или партньорство БСП - ДПС плюс евентуално "България на гражданите" на Кунева по подобие на тройната коалиция от 2005 - 2009 г.


FT за България: Малко стабилност преди новата несигурност

© Reuters


"Спорно е, че всички тези комбинации ще притежават нужната политическа воля, икономически ресурси и административен капацитет да отвърнат на исканията на протестиращите и на българите, изгубили вяра, че политическият им елит е способен на реална промяна. Демонстрациите, започнали заради цените на енергията, сега обхващат проблеми като корупцията, авторитарните прояви, правителствените връзки с организираната престъпност, приватизацията. И което е по-важното - те може да са заради ниските доходи и липсата на перспектива в най-бедната страна от ЕС (...) Но бързата промяна към по-добро изглежда невероятна, докато еврозоната - основният търговски и инвестиционен партньор на България - е в криза, а над България тегне наследството на дълги години лошо управление", пише Макдауъл.


Коментарът му завършва с думите: "Смъртта на трима самозапалили се демонстранти определено е илюстрация колко отчаяни са мнозина българи. Но някои се надяват, че уличното движение може да окаже натиск над следващото правителство да е по-прозрачно и отговорно от предишните."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Кой каза,че ще има спокойствие?Герб излъга последните наивници и сега вече никой не вярва.Месиите свършиха!

 2. 2 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Италия даде пример, ние след тях!?
  Нужен е нов обшествен договор, който да наказва измамите!?
  Не бива да плащаме(гласуваме) за оригинал, а да ни сервират менте!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 3. 3 Профил на blader
  blader
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ех как бързат да отпишат герб сякаш не знаят, че пак ще спечелят изборите и тогава кой ще е компрометиран г-н Георгиев...

  They didn't know it was impossible so they did it...
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4320 Гневно

  Най-лошият сценарий след изборите е нова "Тройна Ламя" - БСП + ДПС + Кунева!

 5. 5 Профил на horemag
  horemag
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#2:"Geoimg"]Нужен е нов обшествен договор, който да наказва измамите!? [/quote]

  Да, нужна е нова Конституция и не само да наказва измамите ами и да не допуска такива да се правят - особено от политиците и всички власти.

  Да си върнем държавата и бъдещето
 6. 6 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  ... един вид: Затишие пред буря!
  Аз лично не вярвам, че тези които направиха всичко възможно да не допуснат нарушаване на статуквото могат, а още по-малко искат българина да живее добре. Доказаха го не за ден два!
  Трябва нова/и партия/и да са в Парламента!!! Трябва да се осигури граждански контрол - значим и безапелационен ... спрямо всички власти в България!
  В противен случай си остава стария бардак!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 7. 7 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Единственият оптимистичен сценарии, поне за мен, е невъзможност на ГЕРБ и БСП+ДПС да направят правителство, като се стига до експертен кабинет, който до голяма степен се базира на сегашния служебен кабинет.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 8. 8 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Все си мисля, че всичко след бойково управление ще да е добро. Но и на мен ми се струва, че ще е затишие пред буря!

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#1:"hodounski"]Месиите свършиха! [/quote]


  Най вероятно новите "месии" ще имат едно на ум, да лъжат и обещават по малко!.....

 10. 10 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Първо, вече са четирима самозапалили се, вследствие на Бойко Борисов и второ: Мнението ми е, че разликата между първите три партии в бъдещото 42-ро Народно събрание, ще бъде бъде на по-малко от 4-5% остояние една от друга, като на този етап е НЕВЪЗМОЖНО да се каже коя партия ще бъде първа политическа сила. Аз лично мисля и съм убеден, че тройката е ГЕРБ, БСП и "България на гражданите". Тези три формации ще имат двуцифрен процентен резултат на вота на 12 май. Под това мога да се подпиша.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 11. 11 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Кунева е прекалено умна, за да си направи публично политическо самоубийство с нова тройна коалиция с БСП и ДПС.

 12. 12 Профил на kranush
  kranush
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много е нестабилна политическата обстановка в страната. Всички партии се дебнат и чакат някой да сгреши. По принцип за каквато и да е инициатива отзивите почти винаги са негативни и имам чувството, че ако някой си прави пас ще спечели повече от колкото ако изказва мнение. А за бъдещите коалиции щи мислиме, като му дойде времето - както се казва.

 13. 13 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Виждайки няколко по-приятни физиономии вчера като че ли се поуспокоихме, но те ще са там само 2 месеца. А после?
  На кои ли нови идиоти ще си натресем? А в политическия живот ги има много, страшно много, да не говорим за един Миков, който на 3 март т.г. обеща в Москва, че ако спечелят изборите веднага се започва с АЕЦ Белене? А какво да кажем за ГЕРБ и тяхната банка с кадри - все без дипломи! За момента хайде да оставим любителя на актовата фотография - Волен сидеров, но в Лувтханза те са го забравили.
  "Дневник", информирайте ни за какво са си говорили със Станишевпосланниците на САЩ и Великобритания?

 14. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  [quote#4:"vassilun"]Най-лошият сценарий след изборите е нова "Тройна Ламя" - БСП + ДПС + Кунева![/quote]
  Най-лошият сценарий е да живеем под сценарий!
  Не зная дали сте наясно, че във всеки сценарий сме статисти. Пардон, вие може би имате роля, макар и малка, но роля.

 15. 15 Профил на krum_donev
  krum_donev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Меглена Кунева я взехте за мезе и се чудя постоянно защо я завъртат в схеми и коалиции, я с ГЕРБ, я с БСП, като жената заяви многократно и кардинално, че няма да пави коалиции с тези партии, още по-малко с ДПС. Наясно съм, че така се пръдържа общественото внимание, но по този начин се изопачава истината и се правят погрешни тълкования на много ясна и силно заявена позиция.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на stefan_kozirov
  stefan_kozirov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Знам само, че днес 4-ти човек изгоря! България се намира в трагично състояние. И през 1997 г. след като комунистите обраха всичките пари, не си спомням да е имало самозапалвания, камо ли 4 броя! А самоубийствата - ето това е оценката за управлението на г-н Бойко Борисов. Да не си мисли, че ще се размине само с оставка, при "първата кръв на Орлов мост"....нали това заяви. Последствията от неговот управление ще се носят години наред, което е много лошо за цяла България. На изборите аз ще подкрепя "България на гражданите", защото изгоряхме.

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Цитирам: "...what Bulgarians gnomically call a “hidden lemon”.

  Много яко!
  Така за читателите на FT остава тайна, че в България lemon=grenade. В очакване на "The Bigger Bang"

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Той Миков също в прав текст заяви,че еврофондове не ни трябват,а инвестиции...На Томислав Дончев и на водещия им се подкосиха краката...БСП бягат от близостта ни с ЕС като дявол от тамян.

 20. 20 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":Вероятно по-добрия ще бъде ГЕРБ-ДСБ-СДС-Атака-РЗС ? Или може би ГЕРБ-начело с Искра Фидосова или Лъчо Мозъка,или Цецка Цачева,азащо не и Цв.Цветанов,-Кунева или Янето ? Защо пък не без всички тези,а улицата да застане начело ?Там е все още Йоло Денев !

 21. 21 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Искаме да сме Швейцария на Балканите с исландска конституция, венецуелски президент, китайски комунизъм и шведски маси с френска кухня, немска бира, шотландско уиски, люксембургски заплати и гръцки мързел...."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 22. 23 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Сергей Станишев и Меглена Кунева в момента трябва да се приемат винаги с едно наум и предвижда или една широка коалиция около ГЕРБ"

  Кунева и Станишев нямат място в управлението на държавата! Виждали сме ги какво представляват. Специално пък Кунева, дето уж излиза с нова партия, а са все старите фигури вътре - не, мерси!

 23. 24 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#6] от "Georgi Yordanov":

  [quote#6:"Georgi Yordanov"]Трябва нова/и партия/и да са в Парламента!!! Трябва да се осигури граждански контрол - значим и безапелационен ... спрямо всички власти в България! [/quote]

  Партии - бол. Трябва силен граждански контрол.а

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 24. 25 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#19] от "detonator9": Я се замисли малко ! Правиш ли разлика межу еврофондове и инвенстиции ? И защо според теб който е за еврофондовете,той е за ЕС, а който е за инвенстициите,той е против,вероятно е за Русия ? Еврофондовете са пари,които се отпускат от чиновниците от Брюксел,но се усвояват/разпределят/ от български държавни институции-разплащателна агенция и други,най-често калинки, на български фирми,земеделски стопани,общини и какви ли не още. Те могат да се и крадат.Инвестицийте не са само пари,идващи от вън,но и ноу-хау,управление,мениджмнд и хора,които умеят да ги влагат по начин,който дава най-добри резутати и за инвенститорите и за обществото,защото те са правили това и на други места по широкия свят.И инвенстицийте се крадат,но това е за сметка на инвенститора и той има интерес това да се случва рядко и да се минимилизира.Един инвенститор с определена сума,която ще вложи,ще построи фабрика за 500 човека,а един български земеделски стопанин със същите пари ще си закупи лека кола за 200,000 лв. ,а на арендодателите ще заплати аренда от произведеното и продадено на пазара зърно например.Защо политизираш и тези икономически реалности ?

 25. 26 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Кристиано Роналдо се оплаква от мишки. Да му имам проблема! Ние сме така от 3,5 години.

 26. 27 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ох, тази всезнайка, Кунева. Да не си мисли че сме забравили по чия вина бяха затворени 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй. Всеки месец като си видя сметката за тока и ме обзема гняв към Пръмова и останалите продажни далавераджии.

 27. 28 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ДАНО НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ТОВА:
  http://www.youtube.com/watch?v=iT2JmYIh6jg
  КОЕТО ЗАСЯГА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ БЕЗ МАФИЯ, БСП и ДПС!

 28. 29 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 446 Неутрално

  1. Всички имат недостатъци и няма изявен кандидат.
  2. ББ не става / всички видяхме / и Станишев - също не става. неговите издънки преди бяха много, не се извини даже и каза, че няма да има криза, че в БГ ще ни пропусне.
  3. Кой остава: да е честен, да е грамотен, с опит, със коса и семейство. Да не е кречетало и да ни поведе към западноевропейските ценности: Болен, Янето, Кабата, Мартинчо, ВМРО, кой???????

  Има три възможни отговора:
  - Костов, който предаде синята идея на клиентелата
  - Куневата, която поражда много въпросителни, и за разлика от другите мнения, аз мисля че тези въпросителни възникнаха след президентските избори
  - Някой нов. Но протестите не родиха до днес нов БЕЗСПОРЕН лидер.
  ЖАЛКО ЗА НАС!!!!

 29. 30 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Най-важното е улицата постоянно да диша във врата на политическите негодници, които се упражняват да ни управляват. Няма по-ефикасна форма на контрол във всяко, не само в демократичното общество.

 30. 31 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#21:"Хипчо"]Искаме да сме Швейцария на Балканите с исландска конституция, венецуелски президент, китайски комунизъм и шведски маси с френска кухня, немска бира, шотландско уиски, люксембургски заплати и гръцки мързел...."

  По добре не би могло да се каже.Допълвам-веднага го искаме!

 31. 32 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#30:"krummm"]Най-важното е улицата постоянно да диша във врата на политическите негодници"

  Добре.Но тогава отпишете летния туристически сезон с всички последствия от това.

 32. 33 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Днес Би Би Си интервщира президента за ситуацията в България. Агенцията взем интервюта от хора по илиците.Пред британската медия те казват, че страната ни е твърде корумпирана и това я прави непригодна за живеене и развитие, особено за младите хора.
  Веднага след това следва:
  Същевременно медиите на Острова пишат, че предстои вълна от 29 милиона души ( от Румъния и България), която “ще залее Западна Европа и че ако политиците не действат сега, то Великобритания и други страни ще се сблъскат с огромна политическа и социална катастрофа”.
  “Блумбърг” пита защо обиждат българи и румънци в англосаксонската преса.
  “Какво се случва? Какво стои в основата на твърденията на някои медии и политици във Великобритания и Германия, че през следващата година след премахването на трудовите ограничения за румънците и българите едва ли не ще бъде отворена язовирна стена?”, пита агенцията.
  Нашите политици, не могат да мислят дори и с един ход напред

  apoloniy
 33. 34 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#11] от "krista_p":

  Умна? Не бъркай хитростта с ум. Достатъчно е хитра да не позволи да изпадне от управлението и ще направи всичко, за да се задържи. Готова е на всичко!

 34. 35 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Поне последно време FT се сещат да пишат за България. Преводът на дневник малко куца но , става :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 35. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  "...Европейския съвет за външна политика, предупреждава, че по-скоро декларациите на хора като Сергей Станишев и Меглена Кунева в момента трябва да се приемат винаги с едно наум и предвижда или една широка коалиция около ГЕРБ, но без Бойко Борисов като премиер, или партньорство БСП - ДПС плюс евентуално "България на гражданите" на Кунева по подобие на тройната коалиция от 2005 - 2009 г...."

  Иначе казано,....кой какво иска и .....на кой се подлага....на нашите....помощници......и колко ни помагат те?!!!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 37 Профил на Amico
  Amico
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Същите политически мутри ще са и в следващия парламент плюс може би някоя подправка. Всичките настоящи партии трябва да бъдат изхвърлени от политиката на България. След изборите най-вероятно ще управлява коалиция. Но същите политически мутри няма да променят нищо. Те ще пазят статуквото и привилегиите си. Протестите може да се засилят. Възможно е България да навлезе в продължителен период на политическа нестабилност. Очевидно е че трябва да минем през политическото чистилище. Тия партии и политици не стават!!!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 37. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#37] от "ЗА Революция":

  Хубаво. Ще вдигаме революции докато ти не дойдеш на власт ))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 38. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#37] от "ЗА Революция":

  Лошото е, че революциите не стават за ядене. Тъй, че трябва и работа.

 39. 40 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Амин.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 40. 41 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#21:"Хипчо"]"Искам да сме Швейцария на Балканите с исландска конституция, венецуелски президент, китайски комунизъм и шведски маси с френска кухня, немска бира, шотландско уиски, люксембургски заплати и гръцки мързел...." [/quote]
  ======================================

  Ще стане! От 1-ви Април.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 41. 42 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Политическият "елит" явно не желае да прочете посланието на суверена - никой не го интересува междупартийната надпревара и интриги. Необходимо е да се предприемат радикални действия за подобряване на благосъстоянието на обикновените хора. Макропараметрите не бяха причината, която ги изкара на улицита и продължават да се самозапалват...

  plamenhristov5
 42. 43 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Колкото и добро да е ръководството на фирмата ако няма кой да контролира дейността на служителите, в крайна сметка ще потънат. Дори и да имаме наистина работещ кабинет, с хора които имат желанието да променят нещо, те ще бъдат повлечени към дъното от "скритите лимонки" в министерства и държавни учреждения. В по-голямата си част това са хора свързани и верни на определена политическа партия. Те са назначени на постове за да вършат определена работа и в полза на определени хора. Процесът по прочистването им е тежък, а независими контролни органи реално няма.

 43. 44 Профил на svejarov
  svejarov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Движение България на гражданите няма да прави коалиция с тоталитарната партия ГЕРБ,комунистическата БСП и няма да влиза в договорки с ДПС.Меглена Кунева винаги си е държала на думата,каза ,че ще влезем в ЕС на първи януари и влязохме.

 44. 45 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":
  Не
  Най-лошият сценарий е втори мандат на ГЕРБ
  колко бързо забравиха всички кой ни върна направо в 1989 само за 4 години Ако го изберат пак - ни чака направо 1944
  Този път наистина ще фалира държавата за да си купи със заеми или каквото е нужно - още -примерно - 2 години на власт
  Не разбирате ли - ББ не е просто поредното лошо правителство
  ББ е първият сериозен опит за връщане на социалистическата ера - еднолична власт -одържавяване- обезсмисляне на институциите - овладяване на медиите - подкупване на населението и @интелигенцията@ част от бизнеса чрез раздаване безпринципно на пари и привилегии
  Всички които не искат или не могат да плуват при пазарни условия вече искат да се върне държавата да раздава и отговаря
  А те са мнозинство - и не са само бедните и безработните хора
  Не че пазарът е прекрасна система - ужасна е
  Особено у нас Но алтернативата вече сме и сърбали попарата

 45. 46 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#33:"Apolon ot Tiana"]Същевременно медиите на Острова пишат, че предстои вълна от 29 милиона души ( от Румъния и България)[/quote]
  Населението на Румъния и България сумарно е под 29 милиона души. Айде успокойте се малко.

 46. 47 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мърмор":

  Е щом гадаеш по блясци в очите... взехте да си правите гъргара с Кунева. Не че ми е любима, но нека си покаже програмата, да минат изборите, да минат първите реакции и действия, пък тога пишете, но сега нещата са малко - "аз няма да ям пиле", а от другия край "аааа, ще ядеш, ще ядеш". Това се отнася за всички партии...

 47. 48 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  "Проблемът на българите е, че от двете злини винаги избират третата..."

 48. 49 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Сега пък президентът се оказа амбициозен и честолюбив: Останах с впечатление, че с ресорите на трите момета ще се занимава президентът пряко, а те са му лично послушни и затова безлични естествено или като служебно съответсвие, а той ще е фактическият премиер, точно както си е в едно баш президентско правителство като американското, където външният министър (държавният секретар) е вторият човек в правителството.
  Амбициите и честолюбието на президента безпартиен гербаджия са дори по-опасни отколкото вредни. По конституцията не е така и той явно я пренаписва като спазва формално буквата й, а България става с двойно управление: парламентарно-президентск с президент, изкушен да предизвиква парламентарни кризи, за да получи властта.

  Васил Пенчев
 49. 50 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Има сериозен риск, това да се случи. Дали пък тогава, самите избиратели няма да пожелаят да дадат пълен мандат на това правителство, или на негови министри? Несправилите се ще бъдат бързо подменени.

  goblenka
 50. 51 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Надявам се все пак да не се случи, а протестиращите граждани накрая да припознаят някои от сините партии, които без тях няма имат никакъв шанс да влязат в НС, и да се явят чрез тях на изборите, оставайки аморфна, непартийна, нейерархична, а мрежова формация и да подкрепят един формален партиен лидер от сините, изцяло задължен на тях за избирането си, а да се надяваме и за премиерството си и когото могат да катурнат всяка секунда, така че да съблюдава стриктно изисванията за граждански контрол над политическата власт: за всичко това, а то е доброто за България, необходимата форма е парламентарно, а не двойно, още по-малко чисто президентско управление.

  Васил Пенчев
 51. 52 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#17:"stefan_kozirov"]А самоубийствата - ето това е оценката за управлението на г-н Бойко Борисов.[/quote]
  Соамопубийство никога не се прави заради минали работи. Прави се заради ужасна перспектива в бъдеще или липса на каквато и да е перспектива. Когато няма повече надежда тогава животът става неприемлив и нежелан. А твоите разсъждения са само нездрав популизъм и пропаганда в полза ясно на кого.

 52. 53 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "В БОКСА има едно движение, наречено “скиваж” - гмуркаш се, за да избегнеш удара. Щом протестът замахна към старото правителство, то веднага си хвърли оставката и се изпари като партньор за преговори. След това протестът се засили към парламента, но и той се гмурна - партиите предварително обещаха, че веднага ще върнат мандатите. Оттук нататък протестиращите просто нямаше от кого да искат нещо реално. И ето че днес имаме служебното правителство, което излезе от скиважа и веднага нанесе своето ответно кроше: “Чухме протестиращите - каза новият премиер Марин Райков, - сега да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ.” Туш. Уви, изразът “мълчаливо мнозинство” не е най-доброто знамение. Патентът за тази фраза е на американския президент Ричард Никсън. През 1969 г. той се опита да затвори с нея устата на милионите, които протестираха против войната във Виетнам. Не че искам да правя паралели, но когато един управник обяви гласа на народа за кресливо малцинство, значи не е на прав път."

  Цитатът е от Валери Найденов. А ето и линка за целия анализ:
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1839493

  /не се чете/
 53. 54 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#53:"Тони Шнайдера"]Не че искам да правя паралели, но когато един управник обяви гласа на народа за кресливо малцинство, значи не е на прав път."[/quote]
  Гневното мълчание е най "гръмовния" протест. И товая наистина е мнозинството от народа ни. Уличните кресльовци само целят да изопачат и маргинализират протеста. Прав е Посланик Марин Райков, сегашният служебен премиоер. Така е у нас. Как е било в САЩ при Никсън не знам. Двете неща са несъпоставими.

 54. 55 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Нека да е ясно защо Райков не е добре приет от болните мозъци от Изток

  Кой (не) е Марин Райков? Определено не е любимец на Путин

  ''Марин Райков е високопоставеният български дипломат, който първи отказва на Москва въздушен коридор за военни самолети по времето на кризата в Косово през юни 1999 г. И ако с това е изпълнил указанията на своя министър Надежда Михайлова и на премиера Иван Костов, то при втори (не съвсем) подобен случай пак той е избран да отхвърли една друга руска претенция и това не звучи като „съвпадение”.

  В неговия кабинет в Министерството на външните работи руският посланик Юрий Исаков получава нечуван от Москва отказ на българска територия да бъде построен паметник на съветски военни (военнопрестъпници всъщност). Райков хладнокръвно предлага на Исаков като условие за поставяне на паметник на съветски подводничари на брега на Шабла, каквото е искането на Кремъл, преди това да бъде осведомено българското общество за факта, че същата тази подводница, торпилирана от германците, потопява по-рано в Черно море български търговски кораб, чиито български екипаж загива заедно с транспортираните стотици еврейски бежанци от Румъния. Това предложение на българския дипломат се оказва равносилно на отказ, тъй като представителят на Путин в България отказва такава откровеност пред българските граждани. Исаков си тръгва бесен!''

  Става дума на българският моторен кораб Струма

  ''На 23 февруари 1942 година турските власти изтеглят кораба, с неработещ двигател и всички пътници на борда, от Истанбулското пристанище през Босфора до Черно море, където го изоставят без храна, вода и гориво. След няколко часа, на сутринта на 24 февруари, е торпилиран и потопен от съветската подводница „Щ-213“, убивайки 768 мъже, жени и деца, със само 1 оцелял - 19-годишен мъж.
  „ Подводницата „Щука 213“... вижда на сутринта на 24.02.1942 г. неохранявания вражески съд „Струма“... Корабът беше успешно торпилиран от разстояние 1118 метра и потопен... Младши офицерите... Командирът на поделението и сержантите... и морякът на Червения флот, който е изстрелял торпедото..., са показали храброст.''

 55. 56 Профил на valbi
  valbi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Служебното правителство да си обещава каквото си иска. Мен живо ме интересува какво ще се случи на избори. И след това. Нуждаем се спешно от радикални и твърди промени. Ефективност ни трябва. А празни обещания. 4г. се наслушахме.

 56. 57 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Кунева не трябва да бъде избирана в управлението на държавата отново!!!!!

 57. 58 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  От работата на това правителство много въпросителни ще изчезнат и ще се изясни изборният резултат. Избирателите ще могат да се ориентират по-лесно, анализаторите ще могат да правят по-точни прогнози. Но... Не пришпорвайте нещата! Не може да искате програма от първия ден на министрите! Те може да споделят приоритети, но не и конкретика. Не може в първия ден, още неориентирани за състоянието на нещата, за възможностите, за нуждите, които не търпят отлагане, за възможна външна помощ, да ви дадат очаквани от вас отговори. Не ги тормозете с покани за интервюта. Оставете ги да работят! Те нямат време за говорене! Пълнете си предаванията със свършеното, или несвършеното!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK