Папата като директор на корпорация

Папата като директор на корпорация

© ReutersКатолическата църква е най-старата мултинационална корпорация в света. По доста показатели тя е и най-успешната, защото продължава да има около 1.2 милиарда клиенти, 1 милион служители, десетки милиони доброволци, глобална мрежа за дистрибуция, познато по цялата планета лого, уникален опит и способности да лобира, пък и обещава нещо голямо да се случи в бъдещето, което се смята за успешна маркетингова стратегия на продукта й.


Така с характерна шеговитост сп."Икономист" се включи в една тема, за която не се говори много около избора на нов папа. Става дума за това, че освен силна и искрена вяра, призвание и признание ръководителят на една толкова голяма и сложна религиозна организация трябва да притежава и мениджърски качества.


Папата като директор на корпорация

© Reuters


Престол без мистика
Бенедикт XVI не се справи достатъчно добре вероятно защото има опит на учен, а не на администратор. Освен това е и доста възрастен за предизвикателствата – когато го избраха за папа, беше на 78, а се оттегли на 85. А може би просто "корпорацията" е в период на толкова големи проблеми, че е нужен наистина голям лидер, за да проведе необходимите структурни реформи.


Бившият папа разполагаше с достатъчно средства за управление на кризи, включително доктрината за папската непогрешимост. Дори самият факт на оттеглянето му от Светия престол добави към тези средства и неволно помага за реформирането на църквата. Така бе свалена мистиката около този пост и се създаде истински революционен принцип на него да се гледа и просто като на работа – нещо като да си бос на компания. Папата продължава да се "отчита" на Светата троица – този своеобразен тричленен борд на директорите, и нямаше нужда да обяснява другиму личното си решение да се оттегли. Но той го направи в обръщение към своите 1.2 милиарда "акционери" и успокоение, че - един вид - оставя фирмата в добрите и сигурни ръце на "борда".


Папата като директор на корпорация

© Reuters


След това кардиналите получиха повече свобода при избора на следващ папа. Те могат да изберат някой по-млад сред тях, знаейки, че той може и да не изкара целия си мандат, или пък по-възрастен, знаейки, че той няма да се чувства длъжен да умре на поста си. С други думи, епископът на Рим е служител и трябва на първо място да прави точно това – да служи.


Защо да не се гледа на папата като на главен изпълнителен директор, който или трябва да реформира корпорацията или да се оттегли?


Служител на Ватикана споделя пред "Вашингтон пост", че до оттеглянето на Бенедикт XVI такъв ход е изглеждал немислим, а само часове по-късно хората свободно обсъждали колко разумно и логично е това. "Което в крайна сметка е отговорно отношение към институцията", допълва той.


Папата като директор на корпорация

© Reuters


Приземяване на божественото


Папството е приземено и вече няма онова трансцедентално въздействие, когато Йоан Павел ІІ - белязаният с божествен авторитет наследник на Свети Петър, призоваваше да се сложи край на комунизма в Източна Европа, например. Демистифицирането започна много по-рано – когато Пий ХІІ стана първият, появил се по телевизията, макар все още възприеман като едва ли не жив светец. В следващите 50 години наследниците му внимателно започнаха да охлаждат култа към Светия престол, церемониите за коронация ставаха все по-скромни, все по-рядко носеха обсипаната със скъпоценни камъни тиара, а Бенедикт XVI стана и първият, който започна да пише в Twitter.


Това не означава, че изчезват пищните и почти театрални традиции на католическата меса и ритуалите и службите около Светия престол. Все още изборът на папа е едно от най-секретните събития в света, няма номинации, фаворити, шортлисти... Църквата продължава и през рационалния и атеистичен ХХІ век да обявява появата на чудеса и да провъзгласява свои последователи за светци. В някои части на планетата папата наистина е възприеман с омайващо почитание. В опит да възстановят усещането, че Светият отец ще ги води до края на дните си, някои призовават един от първите актове на новия папа да е да декларира публично, че ще носи тиарата до смъртта си.


Това може да е здравословно, казват и католически свещеници, защото ще пренасочи вниманието на вярващи от конкретния човек към това как той служи на Бога. Днес немалко висши духовници, включително кардинали, сочени като фаворити за нов папа, водят живот, далеч от представата за този на божия наместник на престола на Св. Петър – карат колело, возят се с градския транспорт, пишат в социалните мрежи и участват в среднощни токшоу програми по телевизията. Трудно е да си мистериозен в света на 24-часовия новинарски цикъл.


Къде се намират католиците по света

© Reuters

Къде се намират католиците по света


Малко идеи от света на бизнеса


Най-горещият проблем е справянето със сексскандалите и някои идеи може да хрумнат от добре описаните методи от частния бизнес как да се работи с персонала. Едва ли ще бъдат допуснати жени за свещеници и няма да се позволи на духовниците да се женят. Но няма и нужда провинилите се служители да бъдат скатавани, просто трябва да бъдат наказвани - най-добрите компании прилагат т.нар. изпреварващо отстраняване.


Втора идея от света на бизнеса е да се отнасяш към репутацията си като към най-ценния си актив, да приложиш ясни етични норми за поведение, да държиш персоналът да ги следва и да провеждаш агресивна PR кампания с обяснение какво точно правиш за поправяне на грешките. Трето, вярно е, че католическата църква мисли във векове, там, където другите мислят в месеци, но в наши дни се превръща в сериозен проблем да променяш стратегията си веднъж на 100 години. Четвърто, в света на глобализацията може би вече е време църквата да намери начин да не изглежда толкова концентрирана в Европа. И днес близо 80 от около 140 кардинали живеят в Рим, докато в "развиващите се пазари" на църквата се случват много интересни неща. Много глобални компании създават центрове за добри практики по цял свят – нещо, което винаги е притеснявало консервативни и старомодни служители в централата, каквато за църквата е Римската курия.


Балансът на силите в конклава.

© Reuters

Балансът на силите в конклава.


Същите препоръки отправя в Би Би Си и Робърт Гал, член на Opus Dei и преподавател по етика в Понтифическия университет на Светия кръст в Рим. Той изтъква, че църквата безспорно остава религиозна институция, но и че тя е нещо повече от това – хуманитарна, образователна и здравна организация, помагаща не само на католици. Никоя друга верска структура не разполага със собствена държава, дипломатически корпус, съдии, трибунали, финансови институции и суверенен държавен глава. Никоя друга не сече монети, не печата марки, няма гражданство, паспорти, шофьорски книжки и дипломатически мисии в 179 държави. Това обяснява защо папата трябва да бъде и умел във воденето на международни преговори и подписването на договори, да говори пред ООН, да бъде добър мениджър.


Папата като директор на корпорация

© Reuters


Отговорностите на добрия лидер


Нанси Коен, преподавател в Harvard Business School, посочва още нещо важно за силния лидер – да е физически издържлив и в добро здраве, включително психическо и емоционално. "Не става дума за възрастта, а за енергията и ентусиазма, за моралния и интелектуалния "апетит" да си вършиш работата. Това е нещо, което всеки лидер е отговорен да поддържа", казва тя. Не е задължително всяка сутрин да си на гимнастическата пътечка – по-важно е често да четеш поезия, да слушаш музика, да танцуваш танго, да поддържаш чувството си за хумор. Това не става с двуседмична отпуска в планината или на морето, продължава Коен.


Обичаме на едно много романтично ниво да смятаме, че лидери от мащаба на папата се раждат такива, че имат нещо свръхчовешко, че са от някакъв особен материал. Това се дължи отчасти и на измамните очаквания, че хората с много власт са също така и много отговорни и виждат отговори, които ние не виждаме. Всъщност те са хора като нас, но с по-особена съдба и опит, а когато приемем това и връзката с такива лидери е по-естествена, по-лесно е да бъдат следвани и наследявани такива водачи.


Папата като директор на корпорация

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Avenus Papa!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Католическа Енория "СВ. СВ. Кирил и Методий"

  http://catholicsvishtov.org/soc_activities.php

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 3. 4 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 528 Неутрално

  F.T.P.
  Без значение кой е!!!!

 4. 5 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Папата като директор на корпорация"
  Всичко е бизнес на запад,дори религията отдавна е бизнес.

 5. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 881 Весело

  А добрутру! Същото може да се каже и за БПЦ! Ама некои хора тука мрънкат за "представителните разходи" на шефовете на клоновете и!

 6. 7 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  The history of Catholic missions would necessarily begin with the missionary labours of Christ, and would cover a very considerable portion of the history of the Catholic Church. The principal chapters of this history will be found elsewhere in THE CATHOLIC ENCYCLOPEDIA, in the articles devoted to the various countries, provinces, dioceses, vicariates, religious orders, and congregations, notable missionaries, etc. The present article will be confined to a short general survey of the missionary activity of the Catholic Church at the present day.
  http://www.newadvent.org/cathen/10375a.htm

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 7. 8 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Трите световни столици на глобалната юдомасонска империя:
  Вашингтон, Лондон, Ватикана!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 8. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1577 Любопитно

  Или Ватиканът като корпорация ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 9. 10 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 484 Разстроено

  "Папата продължава да се "отчита" на Светата троица – този своеобразен тричленен борд на директорите, и нямаше нужда да обяснява другиму личното си решение да се оттегли. Но той го направи в обръщение към своите 1.2 милиарда "акционери" и успокоение, че - един вид - оставя фирмата в добрите и сигурни ръце на "борда"."

  Този изказ ми звучи все едно излязъл от устата на Ал Пачино във филма "Адвокат на дявола".

 10. 11 Профил на Костомолец- теляк в банята!
  *****
  Неутрално

  [quote#6:"Федор Венедиктович Езерский"]А добрутру! Същото може да се каже и за БПЦ![/quote]

  Нашата църква е като ЕТ в сравнение с Корпорация Католическа секта! Католиците си получават десятъка от всеки католик, а нашта разчита на лепти и спонсори!

 11. 12 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Що за глупости. Съгласен съм, че Католическата деноминация се е институционализирала, но тази статия е истинска гавра. Има и грешки. Католическата доктрина говори за непогрешимост ex cathedra (което е скандално, де), не за постоянна непогрешимост. Говоренето за акционери е гавра с вярата на хората. Спекулациите за чудесата - разбирам. И аз имам впечатлението, че при католиците се спекулира доста, но това не значи, че чудеса не съществуват. Съветите за маркетинг и мениджмънт, както и критиката за смените на стратегията - отново гавра. Липсата на отчетност - не бих казал, че такава липсва. Дори там има одити и финансова отговорност. Тук вероятно се визира това, че папата не е длъжен да казва причините за оттеглянето си, но аз не виждам голямо зло в това.
  Тази статия би стояла чудесно в някой таблоид, но в сериозен вестник ... малко в повече ми идва.

 12. 13 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#6] от "Федор Венедиктович Езерский":
  [quote#6:"Федор Венедиктович Езерский"]Същото може да се каже и за БПЦ! [/quote]
  Показвате удивителна необразованост с това изказване.
  Кое по-точно от горното може да се каже и за българския патриарх ? Това, че има държава, посланици, милиард вярващи, мисии в близо 200 държави, бюджет, возило, реална светска власт, своя парична единица, свои марки, паспорти?

 13. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 881 Весело

  [quote#13:"Петър Николов"]Показвате удивителна необразованост с това изказване.[/quote]

  Мосю Николов. Като гледате заглавието, какво си мислите? Че само папата е директор на корпорация, а патриархът не е?
  А не смятате ли, че всеки един владика е директор на клон, наречен митрополия или епархия?
  Не очаквах от вас такава необразованост!
  А ако сте съгласен, че митрополита е вид директор, смятате ли че не му се полагат "представителни разходи" като служебен транспорт, храна, подслон и т.н.?
  Ако не смятате, че е така, бъркате - Светият синод са ги гласували на "управителен съвет" Дори, безсрамниците, и заплати си гласуват, освен "представителните"!

 14. 15 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Корпорация... една от най-мръсните думи...

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 15. 16 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#14] от "Федор Венедиктович Езерский":
  [quote#14:"Федор Венедиктович Езерский"]Като гледате заглавието, какво си мислите?[/quote]
  Като го гледам си мисля, че статията е писана от атеист - циник.
  [quote#14:"Федор Венедиктович Езерский"]Че само папата е директор на корпорация, а патриархът не е? [/quote]
  Да. Конкретно българският патриарх не е директор. Нито има властта на папата, нито непогрешимостта ex cathedra, нито има държавна власт.
  [quote#14:"Федор Венедиктович Езерский"]А не смятате ли, че всеки един владика е директор на клон, наречен митрополия или епархия? [/quote]
  Вашето изказване също ми заприличва на изказване на циник. Ще ви отговоря - не. Не смятам. Смятам, че дори разговор в тази плоскост е обидна за вярващите и много далечна от истината. Корпорациите са организации с неидеална цел. Църквата е с идеална цел. Ако има отделни провинения на владици, нарушаващи Христовите закони и устава на БПЦ, то вярващите от епархията имат определени права на протест, могат да искат смяната на съответния епископ, а при явни ереси - могат спокойно да не споменават името на владиката, т.е. да минат под чужда юрисдикция.
  [quote#14:"Федор Венедиктович Езерский"]смятате ли че не му се полагат "представителни разходи" като служебен транспорт, храна, подслон и т.н.? [/quote]
  Смятам, че такива му се полагат, без да е директор.
  [quote#14:"Федор Венедиктович Езерский"]Дори, безсрамниците, и заплати си гласуват, освен "представителните"! [/quote]
  Казах по-горе за злоупотребите. Аз съм доволен от митрополитите, които познавам и за които имам данни. Някои от тях дават цялата си заплата за домове за деца, за строене на храмове (включително наследствени имоти) и други благородни дела. Има двама, за които се шуми много, но дори те вършат благородни дела, доколкото съм информиран.

 16. 17 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  И къде е тук, Богът...във фантазиите на клиентите...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 17. 18 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Най-жестоката и безпощадна институция. Който е попаднал в лапите ѝ, няма измъкване. Но и от нея явно има нужда - нали трябва да се види каква не трябва да е църквата.

 18. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 881 Весело

  До коментар [#16] от "Петър Николов":

  ОК, добре )))) За разлика от Папата, дето е бил директор на корпорация (нещо необидно за вярващите католици), патриархът не е ))) Той е по-скоро директор на фондация или на НПО в обществена полза ))) Разбрахме се
  Едно такова сравнение навярно не е цинично и обидно за верващите

 19. 20 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#1] от "Храбър":

  ABEMUS - TAKA SE PIŠE BE,DŽANABET...

 20. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 22 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#19] от "Федор Венедиктович Езерский":
  [quote#19:"Федор Венедиктович Езерский"])
  Едно такова сравнение навярно не е цинично и обидно за верващите [/quote]
  Пак е цинично и обидно, защото вярващите са сигурни, че Христос е основател на Църквата и че присъства в Църквата (макар да не носи скъпи часовници). Присъства в чистите и служители и чака нечистите да се покаят.
  Прощавайте за рязкото изказване по-горе. Чел съм доста смислени ваши коментари и се изненадах от написаното за Църквата, но ... ваша воля.

 22. 23 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Господин Карабоев, трябваше да започнете с това, че сте атеист, което е много близо до комунист.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 23. 24 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хипчо":

  Това, че всички комунисти са атеисти, съвсем не означава, че всички атеисти са комунисти.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 24. 25 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#22] от "Петър Николов":

  Eх, г-н Николов... Навсякъде, където видите мои мнения, отнасящи се за религиозните институции съм последователен. Приказките са ми все такива. Просто не си позволявам да коментирам вярванията на хората. Ако коментирам нещо, то е благородната ми завист към бизнес модела на институцията, модел работещ повече от 2000 години.
  Разберете ме правилно. Изпитвам дълбоко уважение и към БПЦ, и към Главно мюфтийство, като институции... хайде, да не казвам обидното "продаващи вяра"... просто не намирам в момента точната дума.
  Традиционните протестантски църкви също ги уважавам. Тези, които са с практика в България повече от 100 години. Все пак и популярният търновец Никола Пиколо е бил евангелист.
  Новите протестантски организации, със седалище в САЩ, тях ги гледам подозрително и с насмешка, но и те прилагат интересни маркетингови похвати, някои от които чак дразнят...
  Както и да е... не съм искал да засегна искрено вярващите. Просто гледайте ми коментарите като коментари на атеист, неверник, и т.н.
  А когато някъде намерите мои коментари с цитати от канона. Приемете го по начин все едно съм сложил цитат от някой закон , като цитат на правила, които общността (членовете на организацията или вярващите) трябва да спазват...
  И... да поосоля.... не смятам, че един владика трябва да язди магаре, както Исус е яздил, когато е влизал в Йерусалим. Все пак висшето духовенство трябва да показва някакъв статус съответстващ на ранга му... И статус, който е бил демонстриран хилядолетия...

 25. 26 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 583 Гневно

  Корпорация, основана на изплагиатствана и буквализирана астро-митология; черпеща необходимата й енергия от умишлено и насилствено докарана до пълно невежество маса. За по-кратко: "вярващи".
  В миналото: "С властта, дадена ми от бога" е само една от фразите, които един ден ще доведат до най-нечовечното разделение м/у човеците - едните с права, а другите простосмъртни. И това, от своя страна, ще избухне в следствено-причинна епидемия, наречена "комунизъм", която ще ампутира милиони човешки души, както и физическото съществуване на милиони други.
  Комунистите са изродените правнуци на най-смъртоносната симбиоза в човешката история: религия-монархия.
  Търсете истинските виновници за комунизма в църквите и дворците на монархо-религията.
  Говорете ми пак за атеисти и "неверници"!

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 26. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 27. 28 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хипчо":

  Комунистите също са вЕрващи като вас християните. Просто вярвате в различни неща затова се мразите толкова. Фенщина, разбираемо е

  Romanes eunt domus!
 28. 29 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Светските грижи заглушават вярата.
  В притчата на Иисус това са плевелите, които унищожават стръкчето, поникнало от семето на вярата.

 29. 30 Профил на Slavcho Parushev
  Slavcho Parushev
  Рейтинг: 8 Неутрално
 30. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Директор или не Папата е важна институция в Християнския свят въобще..... и не от вчера.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 32 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 484 Любопитно

  До коментар [#25] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Язденето на магарето, когато Исус влиза в Ерусалим, е и символ на смирение. Когато Исус измива краката на учениците си, нещо което е запазена територия за прислугата, и това е символ на смирение. Когато приемеш доброволно съдбата да те приковат на кръст и да умреш за греховете на всички хора, и това е акт на смирение, пред волята на Създателя. Пиша ги тези неща, защото има голяма вероятност да разберете смисъла през очите на вярващия, макар и Вие да не сте такъв.

 32. 33 Профил на Tomislav Jelezarsky
  Tomislav Jelezarsky
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "На живо от Голгота!" - нов сезон, нов сценарен екип, нова рекламна стратегия.

 33. 34 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#12:"Петър Николов"]Що за глупости. Съгласен съм, че Католическата деноминация се е институционализирала, но тази статия е истинска гавра. [/quote]


  Не задълбавай чак толкова. В сметовната преса има само няколко медии, които имат адекватни автори по темата, но пък всички трябваше да бъдат актуални и всеки ден да пускат по нещо по темата, а така се раждат глупостите. В българските също. Отделно съществува и комбинацията от некомпетентност и омраза, също често срещана.

 34. 35 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 667 Весело

  До коментар [#20] от "САРФОШ ГОШО":

  Да бъдем точни все пак - Habemus

  До коментар [#12] от "Петър Николов":

  Абсолютно съгласен, че са глупости, но явно щом са глупости, преписани от Икономист, авторът е преценил, че може да ги "ендорсне" (да сме актуални с терминологията).
  Явно водещ е принципът:
  Англиканско-протестантские глупости - по-добрите глупости.

 35. 36 Профил на ivanova_m
  ivanova_m
  Рейтинг: 426 Неутрално
 36. 37 Профил на Хараламби
  Хараламби
  Рейтинг: 419 Весело

  До коментар [#5] от "bogomilok":

  Ей, тия упадъчни империи...така и не изгниха, бе, мамка им

  Призракът на комунизма не успя да ги преброди, спрял се в един coffee shop в Амстердам, захилил се и решил да поостане.

 37. 38 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  И този папа няма да е задълго. На площада във Ватикана се е събрала група протестиращи с възгласи "Много сме, силни сме, млади сме" и червен пушек.

 38. 39 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Колко съдържателно звучи за всяка човешка институция Остава и да го схванем

  и най-умният си е малко прост....
 39. 40 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Дневник, коригирайте си информацията за новия глава на Понтификата. Името е Франциск, а не Франциск І. БНТ бързо се поправиха.

 40. 41 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Петър Карабоев не отговори на въпроса атеист ли е или не.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 41. 42 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#28] от "|":

  Не, вярващите не мразят. Мразят атеистите. Усмивката ти е изкуствена.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 42. 43 Профил на Fiat Lux :.  Fiat Pax :.  Fiat Panis!
  Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Кардинал Хорхе Марио Берголио, архиепископ на Буенос Айрес, който стана папа Франциск снощи, макар и аутсайдер на ватиканската номенклатура-курия, е забележителен със това, че се е отказал от охолството и разкоша, в който са живеели неговите предшественици. Изобщо не се е заселил във архиепископската резиденция – дворец, а си живеел в предишния си неголям апартамент и най-често сам си готвел яденето на печката с която се отоплява. Отказал се от шофираната служебна лимузина и пътувал със градския автобус със карта за отстъпка поради възрастта (75-76) – както всички почтени старци. Работният му ден е бил сред населението, вярващите, хората от бедните квартали, сиромасите от фавелите. Без биячи (така де, “гардове”, сиреч охранената охрана на Никола Методиев Стоименов-”Севастьянич” в любящия го Пловдив).

  “Папа Панчо” не бил наКИЧен със злата като елха (не от “немотия”). Нямаме сведения доколко и дали е въздигал архонтЦи, баронеси или олигархчета; но фактът е, че за разлика от все по-опустяващите църкви в Европа и Северна Америка, във Латинска Америка католицизмът (2/3 от 1200 милиона души) се разпространява със забележителна скорост, далеч превъзхождаща пентекостализма, баптизма, евангелизма и др. деноминации (без да говорим за все по-провинциализиращото се, па и високомерно “право”славие, в което нашите “духовници”-мУтрополити май имат някакви други кроежи наум ...)

  Fiat Lux:.Fiat Pax:.Fiat Panis!=Да има Светлина:.Да има Мир:.Да има Хляб!
 43. 44 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#42] от "Хипчо":

  И защо ги мразиш? Защото те е страх, че ще те убедят, че вЕрванията ти са фантазии?

  Romanes eunt domus!
 44. 45 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 491 Весело

  На някой хора много им се иска църквите да са корпорации, и ако може да ги качват и търгуват на борсата, тогава идеите на сп. Икономист ще им завъртят тотално главите.

  Търговци в храма е имало и по времето на Исус Христос, а опитите им за монетаризиране на всичко възможно не прекратяват и до сега.

  Но както се казва в библията широкия път води до гибел, а примера със сегашната финансовата криза е не пред, а във очите.

 45. 46 Профил на trotinetka
  *****
  Неутрално

  @be_free, защо пропускаш Йерусалим?

 46. 47 Профил на rgpetrov
  rgpetrov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Мисля, че ще е опростенческо и подвеждащо да гледаме на Църквата като на "проста" корпорация, па макар и голяма. Ще бъде грешка. Голяма грешка!

 47. 48 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Корпорация за осеменяване и малтретиране на деца в почти всички държави, където има представителства.

 48. 49 Профил на Ли Си Цин
  Ли Си Цин
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Само да не е директор на детска градина, другото не е страшно !

  Стани ЧОВЕК - ЕМИГРИРАЙ !!! R I P B U L G A R I A
 49. 50 Профил на крум фильовски
  крум фильовски
  Рейтинг: 426 Неутрално

  https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/580654_4528978105263_220205862_n.jpg

  На снимката е един наистина мощен инфрачервен телескоп,собственост на Ватикана,но по-интересното в случая е неговото името - нарича се Луцифер
  хахаха бахти наглеците ..))

  Албърт Пайк, автора на "масонската библия" наричан черния папа, на 14.07.1889 г. висшия масон Албърт Пайк изпраща писмо до 23-те върховни съвета на масонството по света, в което дава следната инструкция,
  ЦИТАТ:
  ''Ние се покланяме на един бог, но това е богът, който човек боготвори без суеверие. На вас, висши инспектори и генерали, казваме следното: Може да кажете на братята от 30-та, 31-та и 32-та степен, че масонската религия трябва да бъде доктрината за Луцифер. Луцифер е бог! Истинската и чиста философска религия е вярата в Луцифер!'' ...

  Ватикана има власт над приблизително 2 от 6.5 милиарда души живеещи днес. Ватикана притежава богатство колкото никоя друга страна и има големи бизнес връзки, много, от които с Ротшилд в Британия, САЩ и Франция. И такива с гигантски нефтени и оръжейни корпорации като Шел и Дженерал Електрик. Огромното богатство на Ватикана и злато, равняващо се на милиарди, се съхранява в Банка Ротшилд в Англия и Федералният Резерв на САЩ. ВИДИМИЯТ управител на тази богата Империя е папата. Той е един от най-богатите хора в Света. Докато 2/3 от хората по Света изкарват с по-малко от $2 на ден, а 1/5 е недохранена и умира от глад, Ватикана държи това впечатляващо богатство, събирайки лихви от него на Стоковия пазар и в същото време ПРОПОВЯДВА ДА ДАВАМЕ. Католическата църква е най-големият паричен държател и притежава най-голямата финансова власт и имущество. Нейното влиянието обхваща цялото Земно кълбо. Тя притежава много по-голямо богатство, от които и да било банка, корпорация, тръст или правителство.

  Намиращ се в сърцето на Вашингтон върху 10 квадратни мили земя, се намира Окръг Колумбия.Този щат развява свое собствено знаме и има собствена конституция.Въпреки,че географски са разделени - структурите на Ватикана,Лондонското сити и Окръг Колумбия,флагът на Окръг Колумбия има 3 червени звезди,всяка една за 3-те града на ''Империята''-(Ватикана-Лонднското сити-Окръг Колумбия) Чрез тези скрити структури Светът е контролиран:
  икономически от Лондон,военно от окръг Колумбия и ''духовно'' от Ватикана.
  Ако направите задълбочено проучване,ще се ШОКИРАТЕ да разберете,че САЩ все още са, и винаги са били Британска кралска колония.Окръг Колумбия функционира извън конституцията на САЩ, и е отделна корпоративна единица.Между другото,както Ватикана и Лондонското сити,така и Окръг Колумбия не плаща никакви данъци на никой .......

 50. 51 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Добре де не съм католик но като близък до тази религия я уважавам и не бих си позволил като Петър Карабоев да богохулствам със статии и заглавия като Папата като директор на корпорация дано свети петър му прости ако ли не си е за негова сметка, това че му носи името едва ли ще го спаси от пъкъла където му е мястото.

 51. 52 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Католическата църква е най-старата мултинационална корпорация в света". Хей това съм го казвал неколкократно в мои коментари. Някой май прави копи-пейст и развива темата. Аз мога да напиша доста обширна статия по въпроса но се въздържам като добър християнин.

  Too much цензура Баце.
 52. 53 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#11] от "Костомолец- теляк в банята!":

  Невежеството явно е задължително за комсомолците! Десятък събира сектата на адвентистите. Католическата църква разчита на дарения и на активите, които е придобивала столетия преди да се появи комсомола.
  Материалните блага не са толкова важни, в крайна сметка всичко направено от човека изчезва.

  master
 53. 54 Профил на Райчо
  Райчо
  Рейтинг: 8 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK