Особености на парламента, доминиран от ГЕРБ

Особености на парламента, доминиран от ГЕРБ

© Юлия ЛазароваПравителство на малцинството, първата жена - председател, приемане на закони с едва шейсетина гласа, забрана на политическото номадство, както и няколко рекорда - на броя независими депутати, на атакуваните в Конституционния съд текстове и на временните комисии. Тези факти ще влязат в характеристиката на 41-вото Народно събрание, което приключи мандата си предсрочно (днес е последното му заседание).


То ще се запомни най-вече с монолитността и дисциплината на народните представители на управляващата партия и с неразличимостта на повечето от тях. ГЕРБ е първата управляваща група, която не се разцепи. Членовете й изпълняваха безпрекословно нареденото от партийния връх и не блеснаха нито с ораторско майсторство, нито с компетентност. На репортерски въпроси често отговаряха с "питайте премиера" и се въздържаха да изкажат лично мнение.


ГЕРБ се гордееше с въвеждането на електронната система с пръстови отпечатъци, която премахна порочната практика на всички парламенти по-рано за гласуване с чужди карти. Този плюс обаче беше неутрализиран с изобретението изкуствено нисък кворум.

 Първият опит за импийчмънт на президент
След скандал през пролетта на 2010 г. между вицепремиера Симеон Дянков и предишния президент Георги Първанов беше открита процедура по преждевременно прекратяване на правомощията на държавния глава. Казусът не стигна до Конституционния съд, тъй като при гласуването по-малко от 2/3 от депутатите подкрепиха обвинението срещу Първанов в нарушаване на конституцията.

Как се сглобява мнозинство


При подчертаваното решение за самостоятелно упражняване на властта и отказа от съюзници в началото на управлението си ГЕРБ разчиташе на "Синята коалиция", "Атака" и РЗС, или на общо 163 народни представители, но постепенно загуби партньорството им и още на втората година направи мнозинство с "независими депутати".


Пръв подкрепата си оттегли лидерът на РЗС Яне Янев, който даде само 6 месеца толеранс на кабинета "Борисов", а и парламентарната му група беше разцепена с напускането на Марио Тагарински в края на 2009 г. По-късно се дистанцира десницата, а "Атака" заигра опозиционно преди местните и президентските избори 2011 г. Въпреки това в критични моменти ГЕРБ можеше да разчита на подкрепата на РЗС и/или "Атака".


Този парламент успя да приеме мерки срещу т.нар. политическо номадство, но ефектът се оказа спорен. Прекратена беше практиката депутати да прескачат от група в група и да формират нови, но пък започна пренасочване на партийни субсидии. Така още на втората година от мандата ГЕРБ си осигури мнозинство от 123 депутати благодарение на шестима напуснали РЗС и "Синята коалиция" - Венцислав Върбанов, Марио Тагарински, Димитър Чукарски, Тодор Великов, Дарин Матов и Димитър Колев.


С процедурни хватки и стабилна парламентарна група ГЕРБ изкара четири години с малцинство в парламента.

© Юлия Лазарова

С процедурни хватки и стабилна парламентарна група ГЕРБ изкара четири години с малцинство в парламента.


Но и без тяхната подкрепа от ГЕРБ намериха начин да приемат закони, като прилагаха хватката удобно нисък кворум. Затвърди се практиката в началото на всяко заседание да се регистрират депутати на ръба на необходимия минимум от 121, както изисква правилникът на Народното събрание. Това автоматично сваля до 61 гласовете, с които може да се приеме закон, тъй като актовете се одобряват с обикновено мнозинство - повече от половината регистрирани представители преди заседанието.


Опозицията периодично възразяваше срещу навика на представители на ГЕРБ умишлено да не отчитат присъствие, за да поддържат нисък кворум, при който само гласовете на управляващата партия да са достатъчни за одобряване на закони. Но пък ако депутатите от опозицията бяха по-редовни в залата, биха могли да обръщат гласуванията. В последните две години все по-често бяха приемани закони с по-малко от 100 гласа.


Качеството на законите


Всъщност това поставя и въпроса за качеството на приеманите закони. При управлението на ГЕРБ рекорден брой законови текстове бяха атакувани в Конституционния съд.


Само депутатите са отправили 37 искания до съда за обявяване на противоконституционност на актове на Народното събрание, от които 34 са на БСП и ДПС. От тях изцяло са уважени 9 искания, 12 частично, 7 са отхвърлени, а по 6 съдът все още не се е произнесъл. Останалите три искания са от депутати от ГЕРБ, от РЗС и от "Синята коалиция". Омбудсманът също оспори не един и два закона на ГЕРБ.


Този парламент ще се запомни и с друг прецедент - за първи път Конституционният съд обяви за незаконен избора на трима народни представители и преразпредели депутатски места между парламентарните групи. Така от Народното събрание излязоха Мариана Даракчиева от листата на "Синята коалиция" в 7 МИР Габрово, Рушен Риза от листата на ДПС в 8 МИР Добрич и Атанас Семов, избран от името на РЗС в 23 МИР София. От новото преизчисление на Централната избирателна комисия по искане на съда ДПС загуби едно депутатско място, ГЕРБ получи ново, а РЗС и "Синята коалиция" си смениха по един депутат.


Най-обвинявани в лобизъм, или ГЕРБ ООД


Това беше и най-обвиняваната в лобизъм досега група на управляващите. Опозицията дори го нарече ГЕРБ ООД, а вечният заподозрян беше бизнесменът и депутат от управляващата партия Емил Димитров. Неговото име беше замесвано във всички поправки в Закона за здравето покрай отлагането, въвеждането и желанието за отмяна на пълната забрана за пушене на закрити обществена места. В последната година от мандата комисията за конфликт на интереси започна проверка заради фирми на майка му в земеделието, докато той е зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие и гори. Девет месеца по-късно не е известно приключила ли е проверката и какво е установила. Междувременно Димитров обяви, че излиза от политиката.


Друг кадър на ГЕРБ - депутатката Вяра Петрова, също стигна до комисията за конфликт на интереси, заради фирми на съпруга й и майка й, които получавали евросредства по социални програми, а тя пък е член на парламентарната комисия по труда и социалната политика. И за тази проверка няма данни дали е приключила, а Петрова освободи партийния пост в ГЕРБ - Бургас, откъдето е и народен представител.


Двама депутати от ГЕРБ - Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев (единствените засега), бяха осъдени за конфликт на интереси. Други двама напуснаха парламента заради скандали - Николай Коцев от Враца и арестуваният Димитър Аврамов от Монтана. Техни съпартийци се разделиха с постовете си след скандали: бившият зам.-председател на парламента Лъчезар Иванов - заради опита му да спре журналистическо разследване срещу приятел митничар, бившата зам.-шефка на социалната комисия Геновева Алексиева - заради съмнения за конфликт на интереси, Красимира Симеонова - заради пропаганда сред ученици, Пламен Цеков и Светлин Танчев - след скандала с наркопоправката в Държавен вестник.


Иванов, който единствен от ГЕРБ е втори мандат депутат, се оказа и най-имотният консултант в управляващата партия с хонорар от 131 хил. лв. Лидерът на ДПС Ахмед Доган пък получи 1.1 млн. лв. хонорар за хидровъзела "Цанков камък", но съдът не го осъди за конфликт на интереси.


И Народното събрание, и председателят Цецка Цачева приключват работа с рейтинг под 10%.

© Анелия Николова

И Народното събрание, и председателят Цецка Цачева приключват работа с рейтинг под 10%.


Мнението на опозицията


Освен обвиненията в скрит лобизъм опозицята обвинява ГЕРБ за доминацията в работата на законодателния орган. Най-голямата слабост на парламента беше, че изглеждаше, сякаш принадлежи на министър-председателя, казва Христо Бисеров от ДПС. Според него Народното събрание се е превърнало в "печат на премиера" заради слабостите на демокрацията.


На същото мнение е и Стоян Иванов, който влезе в парламента с "Атака", а ще излезе като независим. По думите му изпълнителната власт се е опитала да превърне парламента в прост одобрител на законите.


Андрей Пантев, народен представител от "Коалиция за България", изтъква, че процедурните подобрения не са достатъчни, за да създадат "духа на закона". "Говореше се, че преустанови ли се гласуването с чужди карти, парламентарната дейност ще тръгне по мед и масло. Е, добре, но парламентът не стана по-значим и по-уважаван, а точно обратното", казва Пантев и напомня: "Как се подиграваха с мен, когато със своята старешка нежност ги уговарях да пият кафе заедно... Те помислиха, че им говоря за художествена самодейност..." Съскането и навикването е довело до това един, общо взето, приличен парламент да си отиде по неприличен начин, смята професорът.


Оценката


В началото на мандата обществото даде голямо доверие на Народното събрание, доминирано от ГЕРБ, а преди края негативното отношение многократно надвишаваше положителното. Парламентът започна работа през 2009 с одобрението на 45% от гражданите, за да се разпусне с положителната оценка на 6 на сто (по данни на "Алфа Рисърч" от януари 2013). За сравнение, предишното Народно събрание също се разпусна при "рекордно" ниска положителна обществена оценка - 10 на сто.


Рейтингът на председателя Цецка Цачева също се срина, повлиян едновременно от нагласите към парламента и към управляващата партия ГЕРБ. Цачева напуска председателския пост с положителната оценка на 8% от населението. Първият опит за импийчмънт на президент
След скандал през пролетта на 2010 г. между вицепремиера Симеон Дянков и предишния президент Георги Първанов беше открита процедура по преждевременно прекратяване на правомощията на държавния глава. Казусът не стигна до Конституционния съд, тъй като при гласуването по-малко от 2/3 от депутатите подкрепиха обвинението срещу Първанов в нарушаване на конституцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 774 Любопитно

  За кворума - в никакъв случай не защитавам ГЕРБ, но чия е вината, че се регистрират 121 от 240 параз... пардон, депутати? Къде са останалите "опозиционери", нежелаещи да приемат предложенията на мнозинството? Защо не са в залата? И къде са всъщност? И какво ще се случи с повечето от нас, ако системно не ходят на работното си място?

 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Бихте могли да замените ГЕРБ с коя да е друга партия, която има мнозинство в парламента и статията щеше да е еднакво вярна.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 774 Гневно

  А колкото до недоволствата на опозицията от разните процедурни хватки, сещам се за онзи стар виц:

  - Ако, ВиК ли е?
  - Не, електроснабдяване.
  - А, нищо, и на вас да ви....

 4. 4 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ще ви се всички да са маскари, нали!
  Но вие не само сте маскари, но ще останете в историята, като страхливи, некомпетентни но нахъсани маскари...

 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  "Членовете й (на парламентарната група на ГЕРБ) изпълняваха безпрекословно нареденото от партийния връх и не блеснаха нито с ораторско майсторство, нито с компетентност"

  Затова първото нещо в следващия трябва да са поправки в избирателния кодекс и силен мажоритарен елемент на по-нататъшни избори. Неможе да искаме контрол от народа върху народните представители а да не го осъществяваме когато е най-лесно и когато най-трябва, т.е. при избирането им. Защото като изпуснеш питомното иди гони дивото!

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 6. 6 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хайде пак се хванахте за сламката „мажоритарни“!? Нали избрахте близо 30 мажоритарни гербаджии, колко от тях познавахте!??

 7. 7 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#4:"00222"]Ще ви се всички да са маскари, нали!
  Но вие не само сте маскари, но ще останете в историята, като страхливи, некомпетентни но нахъсани маскари...[/quote]

  И крадливи калинки.

 8. 8 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Какви особености?
  Всичко в парламента,доминиран от ГЕРБ,беше събирателен образ на прехода.Видяхме,че некадърността,наглостта и зависимостта са взели връх сред политическия ни елит и са причина за неспиращото ни затъване в мизерията и глада ...

  Liberate Your Mind!
 9. 9 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Парламентът на НДСВ и правителството на НДСВ... С най-голям принос в посоките, които остават в историята: НАТО, ЕС, приключване с "разкола" в българската църква. Този парламент и това правителство? - едно пусто място в страниците на учебниците. Там ще се пише за лудите на улицата и разстрелите около Съдебната палата.
  Партизани и политици! Опомнете се. Укротете се. Работете и за 800 дни, изпълнени с пословично трудолюбие, страната и населението ще бъде пооправено. Ама се иска работа, а не араламбене!

 10. 10 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хипер активни, ниско интелигентни, много нагли и с мутро-милиционерско мислене. Аз така ще запомня мнозинството.

 11. 11 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "Weingro":

  Ти не ги защитаваш, а просто повтаряш тяхното оправдание. Всички нормативни актове, приети с 60 гласа, трябва да бъдат обявени за нищожни. А мутрите бързаха, за да си вземат паричките...........

 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Особеностите са Цецка, Фидоска и останалите уникални Калинки

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Като си отидат от сградата на Народното Събрание нека Негово Преосвещенство Патриарх Неофит да ходи да прекади милиционерските места за във бъдеще да няма такава отрицателна енергия срещу собственият си Народ.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Така изглежда "демокрацията" по ДС калъп, т.е. нищо ново под слънцето. Само като реплика - развитието на информационното общество, започна да играе лоша шега на милиционерите, трудно се крие информация за мотивите и зависимостите на т.н. "депутати". Обществото е предубедено спрямо тези, които са нищо в сянката на "лидерите" си и за това не може да възприеме някакви лелки от Северна България, които са вещи в селските интриги да му определят дневния ред. Всеки ракиджия в панелка и наднормен толуп от Ямболско (примерно) се припознава за нещо повече от подобията на човеци от управляващи и неуправляващи партии(телефоните "К. Барби", които в съвсем регулярен план не могат да имат генезис, извън мизерното, местно общество, отхранено от чалга, неграмотност и селски путнове.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 15. 15 Профил на mils56
  mils56
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Истината е в мажоритарните избори, като кандидатите се предлагат от избирателите по места от браншовите организации, синдикати, общественици, след широко обсъждане на плюсовете и минусите на всеки кандидат. Изготвя се списък след предварителен вот в избирателния район по интернет и медиите, като за всяко депутатско място да има минимум 5 кандидати и на изборите избирателя да дава своя вот като изпише имената или отметне с "Х" празното квадратче срещу одобрения от него кандидат. Второ, да се намалят депутатите до не повече от 100 бр. Да се въведе задължително гласуване на всички имащи право на глас. Да се въведе образователен( 8 клас) и имуществен (платен данък за предходната година) ценз за избирателите. Досегашният опит сочи, че законите трябва да се изготвят от най-компетентните специалисти - юристи и ето защо е най-добре да има една ЕКСПЕРТНА ГРУПА КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ПОСТОЯННО ДЕЙСТВАЩА СЪСТАВЕНА ОТ ЕКСПЕРТИ ЮРИСТИ, които да приемат проектозаконите идващи от Министерски съвет, депутати или група граждани и да ги оформят във вид готов за гласуване в НС, т. е. да са съобразени с Европейското и останалото българско законодателство. Народното събрание да се свиква на две сесии пролет и есен по за 1 месец само за да приеме готовите проектозакони доизгладени от Експертната група. Така ще се икономисат много средства за секретарки, комисии, автомобили и целогодишни заплати на депутатите. И още нещо, да има възможност за отзоваване на несправилите се още след първата година от мандата им депутати.

 16. 16 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#6] от "00222":

  [quote#6:"00222"]Нали избрахте близо 30 мажоритарни гербаджии, колко от тях познавахте!?? [/quote]

  Първо, те бяха някаква измишльотина в един тур, а не истински мажоритарни.

  Второ, не е необходимо да познаваш всички, а един - този който е в твоя район. Ти трябва обаче да познаваш всички от листата за която си гласувал. Ти тях помниш ли ги?

  Трето, Костов беше трети в 24-ти район, а Станишев не го помня, но и той загуби. Ако те не бяха влезли в парламента от листите сега щяха да са извън политиката, т.е. народът щеше да ги е отфутболил, а това щеше да е оздравително за партиите им.

  Четвърто, признай си че ви е шубе от мажоритарни избори. Всички сини партйни клакьори са против мажоритарни и са за заветните 4%. БСП пък са по причина че няма да вкарат и един депутат. Мен лично не ме е еня дали ще изберем ГЕРБ. Еня ме е обаче да стане по правилния за България начин.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Особености на парламента, доминиран от ГЕРБ:

  Миризма на БКП/ДС-мухъл и номера от селски вечеринки.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#9] от "venelingeologia":

  То добре, че Костов обърна и законтри стрелката за НАТО и ЕС. защото при тези партийни синчета като Милен Велчев, Николай Василев и сие май стрелката щеше да бъде обърната към другата посока.

 20. 20 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 573 Неутрално

  [quote#6:"00222"]Нали избрахте близо 30 мажоритарни гербаджии, колко от тях познавахте!?? [/quote]

  +++++++

  Кирил Йорданов също е избран мажоритарно

  Моралът не е порок!
 21. 21 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Калинка ООД. Така ще ги запомня. Боко Магистралата, Цецо Апартамента... Пълна разсипия.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 22. 22 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 701 Разстроено

  Некадърност, наглост, безхаберие, безотговорност...!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#1] от "Weingro": От ГЕРБ са глупави да правят този номер, но от опозицията явно са още по тъпи за да ги оставят. Това може да се пресече още в началото или пък, когато е необходимо опозицията да ходи и да приема (отхвърля) удобни за нея закони и поправки.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Този парламент беше с много малък брой депутати от БСП И ДПС.
  ДАНО и следващия парламент демократичните депутати бъдат мнозинство пред ретроградните.

 25. 25 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Едно от най-противните неща, според мен, бяха бръснатите глави. Някак си това обобщава и възпитанието, и интелекта, и натрупванията...

 26. 26 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#1] от "Weingro":

  Не мога да разбера как такъв "номер" изобщо работи. Да речем, че в залата са 60 опозиционери и 70 от Герб, общо кворум от 130 души, с който нещо да се приеме трабват 66 гласа, които те имат. Да речем, че ГЕРБ решат да направят "номера" и извадят 9 души от гласуването, сега им трябват 61 да спечелят вота. Нещо няма смисъл, ако смятам правилно. Има ли някой да ми обясни или в статията се пишат непроверени неща?

 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#10] от "fh11":Такива бяха десетина от тях. Останалите юнашки проспаха мандата без да се качат веднаж на трибуната.

 28. 28 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#1] от "Weingro": Техниката бе проста Регистрират се 90 депутати от опозицията и само 31-32 от ГЕРБ, после останалите депутатите на ГЕРБ се включват

  Макар и рядко,все пак опозицията успяваше да отиграе тази топка и има 4-5 законопроекта отгърмяли заради тази система

  А липсата на политици в ГЕРБ бе очаквана и предвидима, къде самостоятелно мнение у хора който са свикнали да козируват?

  и най-умният си е малко прост....
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  Този парламент ще се запомни с това, че от групата на управляващата партия до днес съм запомнил едва двама-трима души - по-скоро двама, отколкото трима. Менда някоя си и една много дебела.

  Това означава, че те са безличия, "избрани" заради сляпата си преданост към Вожда, убедени в неговата божествена правота, дори когато сменя мнението си по пет пъти на ден.

  Неотдавна, в санктата си симлицитас, те казаха, че зе знаят какви са мотивите на Вожда да подаде оставката на правителството, но застават твърдо И зад това му решение.

  Нямаме нужда от такъв парламент. Дано тази жалка сбирщина никога повече да не стъпи на жълтите павета, да се разотиде по Плевен, Гълъбово, Осиковица и Долна Диканя.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Протокол на работна среща на доброволческа група за влияние към Оперативното бюро на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП

  Кирил Добрев:
  - Другари, минаваме към четвърта точка.
  Всичко което говорихме по точки две и три, не важи за активността в социалните интернет мрежи и интернет-медии. Тук средата е съвършено различна. Единственото правило което трябва да съблюдаваме стриктно е да спазваме своята анонимност. Препоръчва се да създадете една легенда за себе си далече от политическата сфера - примерно активността и използваните прякори и картинки на профили трябва да създават впечатление за вас като за спортен фен, запален турист или пък, ако щете, безработна бивша учителка сега домакиня чието основна радост от живота е да гледа сапунени сериали. Втората легенда която трябва има всеки под ръка е на привърженик на трета партия със слабо влияние в обществото, като тук е препоръчително това да са десни партии. И двете самоличности се използват както в защита, така и в атака. За да се избегне разкриване на връзката между двете самоличности, разбира се, доколкото ви е възможно трябва да съблюдавате различен стил на изразяване и да не използвате едни и същи изрази и словосъчетания . От досегашната практика се установи, че често се получава объркване, доброволеца пуска коментар присъщ за едната самоличност, но забравя да превключи потребителките профили. Тук Митко даде едно предложение, как да избегнем тези рискове. Ще го помоля да сподели.
  Димитър:
  - Ами, същността на предложението е различните акаунти да се използват в различни браузъри. Примерно, единия акаунт се използва само с Интернет Експлорър, другия в Мозила. По този начин не се налага непрекъснато превключване на акаунтите, и бързо се добива автоматизъм. В момента в които решиш да пуснеш коментар от някоя самоличност отваряш и съответния браузър. Аз лично ползвам четири самоличности в четири браузъра, освен тези подходящи са също Опера и Сафари. Не ми се е случвало да сбъркам и да пусна коментар под друг акаунт.
  Елена:
  - Аз се опитах да си инсталирам Фаърфокс на лаптопа, които ми е предоставен, но ми иска администраторска парола.
  Кирил:
  - Които има такива проблеми - компютрите при Павел - той ще ви инсталира каквото е необходимо. Преминаваме нататък. Както вече споменахме, тъй като в интернет е осигурена анонимност, ограничения като премерено поведение няма. Трябва да удряме безкомпромисно в най-неочакваните точки за нашите противници. Ако в обществото има усещане, че даден политик от управляващите е честен - изкарвате го лъжец и крадец, ако някой има добро семейство, обвинете го, че има любовница, ако има титла професор, обвинете го че е некомпетентен, а дисертацията му преписана, ако води скромен начин на живот, внушавайте, че има милиарди в швейцарски сметки, и т.н. Нищо не е неприемливо, нищо не е цинично, използването на нецензурни думи също не е проблем. Дори и коментарите ви да не се приемат от случайно четящите ги, те ще се трупат като негатив към вашата фалшива самоличност, но и към истинската самоличност на атакуваните субекти. Основната цел е да се предизвикат пукнатини в имиджа и да се породят съмнения към тях. В този аспект трябва да сме търпеливи и настойчиви както капката дълбае камъка. Втората насока по която трябва да работите е да се създава всеобщо впечатление за безнадежност и мизерия. Това няма смисъл да го обяснявам, ясно е че всички подобни негативи се трупат на гърба на управляващите. Декларирайте съжаление към трудния живот на пенсионерите, приравнявайте живота в България с този в страни от третия свят, декларирайте склонност към емиграция и т.н. Тези неща и друг път сме ги говорили. Третият аспект по които трябва да работят доброволците е защита от така наречените "лоши" коментари за партията и политици от БСП. Значи, практиката показва, че влизане в спор по същество не е добра тактика. Проучванията показват, че най-добре работещата тактика е бързо да бъде изтикан коментара назад в списъка с коментарите. Времето напредна, за съжаление имам важна среща след 15 минути и ще трябва да ви напускам. Ще ви бъда благодарен да прегледате този документ, които обаче нямате право да изнасяте. Документа съдържа проучвания за поведението на интернет потребителите, кои са най-популярните интернет медии, а на последната страница са синтезирани изводите от проучването, които биха били много полезни в нашата работа.

 31. 31 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Този парламент ще се запомни с Искра Фидосова. Тя събира в себе си всичко характерно за ГЕРБ.

 32. 32 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Удобно нисък кворум, половината от 121 депутати.
  В задачата се пита за какво служат/получават заплата останалите 119 депутати.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 33. 33 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  ГЕРБ безспорно са най-големите мошеници на прехода !

  Бойко "Рапона" Борисов е най-печения лъжец на 110% !
  Хората го уважават за това как майсторкси лъже и маже, като дърт циганин.

 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Мандата на калинките ...
  "Само бръчки по челата
  ще ни спомнят ..." за вас

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#16:"emil"]Второ, не е необходимо да познаваш всички, а един - този който е в твоя район.[/quote]
  Истински мажоритарни избори може да има само ако страната е разделена на толкова райони колкото са депутатите. Тогава района ще е малък, кандидатите ще бъдат познати на избирателите, ще могат да бъдат отзовавани. Партиите ще бъдат принудени да предлагат рейтингови кандидати и то само един на район.

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  Този парламент ще го запомня с факта, че негов зам.председател беше Лъчо Мозъка, приятел на Боко.... ).... )....

 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  "ГЕРБ е първата управляваща група, която не се разцепи" - Кой ще посмее да се отцепи?! Цецо веднага щеше да прати някой от своите горили... )..... )

  )

 38. 38 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  РЕПТИЛИИ!
  Войнстващо жестоки!
  Безгранично алчни!
  Умопомрачително бездарни!
  Мракобесно властолюбиви!
  Вампирски обсебващи!
  Това са ГЕРБ!
  Техните "лица" в парламента са само видимият образ. В определен смисъл са даже облекчително приемливи!
  Истинските им зверски лица са умело имплантирани НА ВСЯКО МЯСТО в държавните институции, в общинските администрации, в областните администрации, в множество неправителствени организации ... та чак до директори на училища и детски градини, и настоятелства.
  Зверски нечовешките образи на ГЕРБ!
  ЛАКОМО ПЛЯЧКОСВАТ!
  ЖИВОТОСПАСИТЕЛНО СЕ НАЛАГА ДЕГЕРБЕРИЗАЦИЯ!!!
  ЛУСТРАЦИЯ НА ГЕРБ!
  ЛУСТРАЦИЯ НА МУТРОМИЛИЦИОНЕРИТЕ!
  !!!
  !

 39. 39 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Тази "статия" е идеална за комуноидите. Ще могат да си поплюят ден-два под нея и да си рекнат "мъката". Само да им подскажа няколко възможности: 1. ГЕРБ убиха последната птица "додо". 2. Б.Б. изяде храната на Сомалия. 3. Дянков обезцени лева и девалвира драхмата. 4. Фидосова седна върху Сопола и той вече не идва в парламента (от страх). 5. Цв.Цв. изнасили еротичните фантазии на Хамстера и той вече не харесва червените прашки на другите момченца. 6. ГЕРБ мразят животните (ПЕС-овете предимно)... Успех, дУругарчовци!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 40. 40 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1455 Любопитно

  [quote#9:"venelingeologia"]Парламнтът на НДСВ и правителството на НДСВ... С най-голям принос в посоките, които остават в историята: НАТО, ЕС, приключване с "разкола" в българската църква. Този парламент и това правителство? - едно пусто място в страниците на учебниците. [/quote]

  Защо "Горският" не реши да дойде и да смени Жан Виденов, а тогава си кротуваше на тричкавия задник и никакъв не се чуваше? А правителството на ОДС и премиерът Иван Костов поеха една ограбена и катастрофирала за пореден път България. И до края на мандата я обърнаха необратимо към НАТО и ЕС. Като я поставиха на една стабилна основа - валутният борд, който и до днес ни крепи мааалко над водата. А за Дедо Крад остана да дооформи работите. Ама сега излиза, че той е свършил основната работа, а Костов и Сие само са рушили държавата...

 41. 41 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Снимката е ВЕЛИКА! Целият Парламент минава под дъгата (в политически смисъл) .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 42. 42 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 403 Гневно

  До коментар [#30] от "mitkobomb":

  В този протокол не се съмнявам много, най-вероятно не е партенка. От това което чета по форумите обаче едва ли БСП са единствените, които ползват тези похвати - за огромно съжалени на всички нормални хора. Толкова маска и грим, а лицата зад тях безлични апаратчици без срам и достойнство.

 43. 43 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 546 Неутрално

  А снимката е твърде символична.

  12. И рече (Господ) Бог: ето знакът на завета, който сключвам между Мене и между вас и между всяка жива душа, която е с вас, до вечни родове:
  13. Аз поставям Моята дъга в облака, за да бъде знак на (вечния) завет между Мене и между земята.
  14. И кога напратя облак на земята, ще се яви дъгата (Ми) в облака;
  15. и ще си спомня Моя завет, който е между Мене и между вас и между всяка душа, живееща във всяка плът; и водата няма вече да стане на потоп, за да изтреби всяка плът.
  16. И дъгата (Ми) ще бъде в облака, и Аз ще я видя, и ще си спомня вечния завет между Бога (и между земята) и между всяка душа, живееща във всяка плът, която е на земята.
  17. И рече Бог на Ноя: това е знакът на завета, що сключих между Мене и между всяка плът, която е на земята.

  Битие 9:12-17

 44. 44 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Статията е класически пример за платена журналистика.
  (Няма да се учудя, ако сега продажната авторка се надуе, че била класик. )

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK