Непримиримите ни трябват живи

Помен за Пламен Горанов, който се самозапали пред общината във Варна

© Красимир Юскеселиев

Помен за Пламен Горанов, който се самозапали пред общината във ВарнаСамозапалването е много, много деликатен политически въпрос, казва далай лама в интервю през 2012 г., когато в Тибет вече са се самозапалили над 90 монаси. И добавя: Сега реалността е такава, че ако кажа нещо положително, китайците веднага ще ме обвинят (в подстрекателство – бел. авт.). Ако кажа нещо негативно, ще накарам членовете на семействата на тези хора да се чувстват много зле. Те жертваха собствения си живот. Това не е лесно. Така че аз не искам да създавам впечатление, че това е грешно. Така далай лама дипломатично запазва неутралитет по въпрос, който не търпи липсата на позиция. Днес


самозапалванията са проблем и на България


В тесните рамки на един месец станахме свидетели на безпрецедентни в историята ни случаи на тази крайна форма на протест чрез най-болезнена саможертва. Мъже на различна възраст в отдалечени една от друга точки на страната подпалиха съвестта ни. Случващото се е тежко изпитание за всеки от нас и точно заради това няма как да запазим неутралитет.
От древността до наши дни доказателствата за смъртоносни самонаранявания чрез огън са многобройни. Можем да ги открием в историята, в митологията, като част от религиозни и културни традиции. Самозапалването се използва и като литературен похват във фантастиката, операта, киното и музиката. За ужас в наши дни честотата му като форма на политически протест главоломно нараства. Вече сме лишени от лукса да наблюдаваме това явление отстрани и да търсим мястото му в културна и фолклорна традиция. Хората факли са сред нас.


Въпреки че най-големите религиозни учения отричат самоубийството, определяйки го като престъпление към Бога, то е десетата причина за смърт в света.


Няма място на планетата, което не е засегнато и от трагедията на самоизгарянето. Най-голямата вълна в последните години е дело на тибетски монаси, заставащи срещу китайското комунистическо управление. Станахме свидетели и на протестни самозапалвания в Алжир, Египет, Саудитска Арабия, Мавритания и Сирия във връзка с Арабската пролет. Те започнаха с продавача Мохамед Буазизи през 2010 г., чието действие се превърна в катализатор на революцията в Тунис. Буазизи се изгори до смърт, след като 26 години живя в среда на икономически репресии и политическа корупция, поради които приходите му не са позволявали да изхранва семейството си.


Не можем да възприемем случаите у нас единствено като породени от отчаяние. От една страна, липсват доказателства някой от пожертвалите се да е страдал от депресия или друго психично заболяване. А от друга, знаем, че всеки от тях е претърпял кризи и разочарования, породени от икономическата ситуация и политиката на управление. Тъй като икономиката зависи от структурирането и поведението на властта – от политиката –


всяко самозапалване е политически акт


независимо от възможен спор за водещата мотивация. Въпреки индивидуалните мотиви на конкретния човек, които често не можем да разберем, самозапалването винаги предизвиква политически ефект. Постига го, принуждавайки обществото да се ангажира по-силно с тежки, дълго останали без решение въпроси. Чрез събудените тъга, вина и срам то дава сигнал към наблюдателите за сериозността на ситуацията.


Целта на самозапалването в почти всички случаи е смъртта. На пръв поглед то изглежда като отчаян начин за слабите да протестират срещу силните. Ако се доверим на Мишел Фуко, можем да кажем, че изгарянето на собственото тяло е средство за отхвърляне господството на владетеля. Публичното му извършване, често пред институции на властта, неизбежно фокусира вниманието върху самата власт.


"Унищожаването на тялото се разглежда като възстановяване на политическата свобода, изживява се като освобождение от страх и робство", пишат Харт и Негри в оспорваната си книга "Множеството".


Изгарянето на собственото тяло като краен политически акт изглежда някак обяснимо, когато го отнасяме към ситуации на откровено потисничество, диктатура и агресия, но звучи парадоксално по отношение на страната ни. България е демократична държава, членка на ЕС и НАТО, част от уредения свят на "Запада".


Ян Палах демонстрира протеста си срещу съветската инвазия в Чехословакия през 1968 г. Тибетските монаси показват несъгласието си с окупацията на Китай. Мохамед Буазизи се противопостави на авторитарния решим на Бен Али.


Какво става с нас?


Живеем с усещането, че се намираме в държава, демократична единствено на хартия. Преживяваме властта не като легитимна и представляваща ни, а като чужда, дълбоко разядена от корупция и свързана с организираната престъпност. В същото време не виждаме ясно път към промяна. Липсва образът на доброто. Очевидно решение няма.


За да покажат чувствата си на обществото, да го заставят да се съсредоточи върху проблема и да нарушат установения символен ред, потресаващ брой българи прибегнаха до крайност.


Специалистите определят самозапалването като символно насилие. Огънят и още повече тялото са по-мощен символ от всеки друг. Чрез тях случилото се прониква безапелационно в душите ни. Въпреки че образът на самоизгаряне е и ще остане непоносим, той предизвиква масово съчувствие и възмущение, несравнимо с други форми на протест и самоубийство. Символ едновременно на отказ, неподчинение и героична саможертва, към него


не могат да бъдат предявявани никакви обвинения


То те оборва, каквито и укори да му поставиш.


Твърди се, че когато през 1963 г. видял снимката на горящия Тич Куанг Дук - първият самозапалил се в знак на протест срещу антибудиската политика на Южен Виетнам монах, президентът Кенеди възкликнал: "Исус Христос!"


Въпреки че мнозина чувстват, че отнемането на живота е недопустимо, няма как да определим доброволно действие, съпътствано от жестока болка и бавна смърт, като егоистично. Тъй като няма вреди, причинени на друг, от морална гледна точка самозапалването може да бъде определено единствено като саможертва.


Трудно е да го признаем, но е ясно, че българите, посегнали на живота си през последния месец, не са срещали необходимата им подкрепа в обществото. Причината за техния краен акт на неподчинение се крие между нас. Всички ние сме позволили това да се случи.


Безспорно е, че обществото и медиите носят огромна отговорност в такива ситуации. Но е необосновано да се твърди, че всяко публично обсъждане на темата може да породи вълна от имитации.


Подобна хипотеза съществува в научните среди. Според нея добре оповестен акт на самоубийство може да предизвика скок на други подобни случаи, известен като "ефект на Вертер" (кръстен на главния герой на Гьоте от "Страданията на младия Вертер"). Съществува обаче и точно обратната хипотеза - т.нар. ефект "Папагено" (герой в операта на Моцарт "Вълшебната флейта"). Според нея премълчаването не е решение, а подходящото отразяване има превантивно въздействие.


Която и хипотеза да е вярна, медиите са длъжни да си вършат работата – да информират. Те са онзи безценен посредник при обсъждане на проблема, който може да стимулира изграждането на защитни реакции и намирането на ефективни механизми за справяне. Най-малкото след зрелищна саможертва хората започват да се отнасят по-внимателно към околните – и така вероятно предотвратяват бъдещи самоубийства.


Част от обществото винаги ще приема самозапалването като действие на психично болни хора; ще го оспорва от религиозна гледна точка; или ще изразява несъгласие с ефективността му.


Но никой не се запалва сам вкъщи. Хората, извършили самостоятелно жертвоприношение, вредят на себе си с единствената цел да се повиши осведомеността за реалността. Те не са психично болни, луди или психопати. Те чувстват огромен гняв спрямо несправедливостта. Те не са движени от парите, материализма и алчността за разлика от наглед непобедимите си противници.


Вярват, че действията говорят много по-силно и по-честно от думите. Но това невинаги е така.


Упоритото преследване на кауза, уповаването на думите, подкрепени от неотстъпчивост в действията – това води до успех. А самозапалването е окончателно, внезапно и дори без заявена цел, около която да се обединят последователи. По-добре е да отдадем сили на градивни форми на протест, преодолявайки липсата на лесно видима алтернатива.


Трагично е, че именно непримиримите прибягват до саможертва. А точно те ни трябват живи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Мазохизмът е проблем на самите мазохисти!!!
  Живия винаги върши повече работа от умрелия!

 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Защо се самозапалват само мъже?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  "Ян Палах демонстрира протеста си срещу съветската инвазия в Чехословакия през 1968 г. Тибетските монаси показват несъгласието си с окупацията на Китай. Мохамед Буазизи се противопостави на авторитарния решим на Бен Али.
  Какво става с нас?..."

  У нас има една партия, която след като за 45 години унищожи духа и достойнството, традициите и религиозните вярвания на народа, в името на комунистическите си фантазии раздели и отроди голяма част от страната и хората, но така и не пожела дори да се извини. Смени си козината, но нрава си не и остана да краде и лъже, да господарничи и да назидава. И дори и сега се опитва да прехвърли цялата вина на други....Костов и ОДС, ГЕРБ и Борисов, САЩ и всички други само не самата себе си и нейните господари на изток.....Това стана.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#1:"SSmart"]Мазохизмът е проблем на самите мазохисти!!!
  Живия винаги върши повече работа от умрелия![/quote]

  не можеш да го обясниш
  грешният модел на подражание е инсталиран....отдавна

  хората не разбират че е важна победата а не геройството
  по постъпките се познават

 5. 5 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#1:"SSmart"]Мазохизмът е проблем на самите мазохисти!!!
  Живия винаги върши повече работа от умрелия![/quote]
  Доколкото знам мазохистът няма желание да умира, а само да изпита болка. Тук дилемата е коренно различна. Не я опростявай и опростачвай, моля!

  За мен най-страшното събитие от изминалите месеци беше не самозапалването на Пламен, а онзи баща, който застреля невръстните си деца.

  Това е абсолютната крайна точка на отчаянието - да отнемеш живота на наследниците си. Чисто генетично сме устроени да ги пазим повече от нас самите...

  Но съм съгласен с едно - проблемът е на обществото, не е личен. Докато го замитаме под килима... току виж станал епидемия.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 6. 6 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Добър анализ. Между другото една позната от Франция ми сподели, че при тях също имало вълна от самозапалвания в последната година. Отдават го на рязкото обедняване покрай кризата.

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Много дълга статия за общо взето проста тема.

  Самозапалилите се са крайни идеалисти. с негативите и позитивите на това си качество.

  Елементарен жизнен механизъм за самозащита, а не промит от комунизъм или капитализъм мозък ще спре нас останалите да се чувстваме виновни и да си развалим съня заради тях.

  Хубаво е човек да се бори за идеите си и е хубаво да виждаме хора, за които идеите са по-важни от Макдоналдс , риалити ТВ и айпад 5.

  Но всяка крайност може да бъде опасна. В случая - за човека; в случаите на крайните идеалисти Маркс и Ленин, например - за много повече хора.

  Мир на праха на момчето умряло за идеята.

  Аз не бих го направил.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#5:"NK"]проблемът е на обществото, не е личен[/quote]
  е добре де, според либералистите, не е ли проблем на индивида неговото справяне с живота! Тези, които се палят, какви са, жертви на системата, или неудачници!

 9. 9 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#0:"0"]изглежда като отчаян начин за слабите да протестират срещу силните.[/quote]
  А за истински промени към по-добро, слабите трябва да се противопоставят на „силните“! Протестите не трогват силните на деня, те просто не са способни на това (солидарност, състрадание, съжаление, угризения ...)
  Авторът: http://westerntwilight.free.bg/bg/


  Предварително изгубени войни не водя!
 10. 10 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Самоубийството винаги е банкрут,бягство,доказва липсяа на изход.За мен лично е проява на слабост.Наистина живи тези хора ще са по-ценни.

  rock n' roll is king!
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  [quote#10:"TAC"]Самоубийството винаги е банкрут,бягство,доказва липсяа на изход.За мен лично е проява на слабост.Наистина живи тези хора ще са по-ценни.[/quote]
  Лесно е да осъдиш! Какъв е изхода тогава? Научи ги да намират изхода. Дай им го или увеличи възможностите им да достигнат до него. Ето това е главната задача на управляващите, а не да помагат монополите и да се грижат и осигуряват единствено техните приближени.
  Нито НДСВ-ДПС, нито тройната коалиция, нито ГЕРБ са работели в тази насока.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 630 Весело

  Храбрийн ! Щом не можете без БСП,
  защо не станете "член" на партията.

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 13. 13 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Да грешиш е човешко, да стоварваш
  грешката си на другия - още по-човешко.
  Самотните са храбри. Точно затова са
  самотни.

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 14. 14 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Да не трябва да се самоубиват трябва да убиват палачите си...така разчитам кометарите които са над мен.Идеализма не е за всеки ден не е за всеки,тези хора са доста над нахъсаното и злобно ежедневие и не са революционери но предизвикват революции.

 15. 15 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#9:"Невалидната бюлетина"]Протестите не трогват силните на деня, те просто не са способни на това (солидарност, състрадание, съжаление, угризения ...) [/quote]

  нямат такъв "ЧИП"

  примиреният е винаги потърпевш

  а системата е Кон/Каруца

 16. 16 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Глупости. Да, те чувстват гняв към несправедливостта, но към личната несправедливост. А това чувство на несправедливост обикновено идва от неосъществяването на самия себе си в някакъв материален смисъл, така че в дъното са материални мотиви.

  А будисткия монах не е нищо повече от религиозен фанатик, не по-различен от тия дето се взривяват.

  И по добре да не се доверяваме на Фуко.

  Действията не говорят много. По мотивите им ще ги познаете.

  Трябват ни непримирими, но не непримирими със самите себе си.

  Отчаяни нихилисти.

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1238 Разстроено

  Много жалко.
  Труден живот с жесток край.

 18. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1551 Разстроено

  [quote#7:"Боби Колев"]Много дълга статия за общо взето проста тема. .... Аз не бих го направил.[/quote]
  Ех, Санчо.... Щом темата за Свободата и Саможертвата е проста, значи всичко останало е рЕдено, нал тъй1?!??
  Много хора разбира се че не биха го направили, но и не биха се замислили. Защото е много по-лесно да се остане в ежедневието, а това че резултатът в БГ е кочина е "само страничен ефект"...
  "Трудно е да го признаем, но е ясно, че българите, посегнали на живота си през последния месец, не са срещали необходимата им подкрепа в обществото. Причината за техния краен акт на неподчинение се крие между нас. Всички ние сме позволили това да се случи."

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 19. 19 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Говоря за нашенските "герои". Всеки случай сигурно може да се разглежда поотделно.

 20. 20 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Дневник, системата за гласуване за коментарите убива всякаква възможност за дискусия. Вместо аргументирана подкрепа или оборване, получаваш + или -. Това не води до смислен диалог и дори създава неразбория, защото обикновено реагират най-афектираните и почват заяждания. Махнете тази глупост.

  Аз не твърдя, че говоря истината, но минусчетата не ми го доказват. Нали някога са смятали, че чрез диалог се достига до истината, или поне се открива заблудата. Тук няма диалог и всички "крещим" срещу вятъра нашите "истини".

 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Непримиримите ни трябват живи?
  За да им съсипе живота държавата?

 22. 22 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Статията е малко разводнена и разхвърляна не се съсредоточва около една идея. Смятам че може да се напише и по-кратко.

  " Изгарянето на собственото тяло като краен политически акт изглежда някак обяснимо, когато го отнасяме към ситуации на откровено потисничество, диктатура и агресия, но звучи парадоксално по отношение на страната ни. България е демократична държава, членка на ЕС и НАТО, част от уредения свят на "Запада".

  Пише го малко по-надолу - само на хартия ....

  "Живеем с усещането, че се намираме в държава, демократична единствено на хартия. Преживяваме властта не като легитимна и представляваща ни, а като чужда, дълбоко разядена от корупция и свързана с организираната престъпност. В същото време не виждаме ясно път към промяна. Липсва образът на доброто. Очевидно решение няма."

 23. 23 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Акт на крайно противопоставяне! Бунта изглежда е срещу Бог (за това се спряга и осъжда с религиозни аргументи), но всъщност е срещу тези, които са си присвоили същността на Бог - "управниците". Изживявайки се по такъв начин - диктуват кой, как, къде и колко, като по този начин предизвикват бунта срещу несправедливостта, която самите те създават и САМО ТОЗИ краен НАЧИН може да им отвори очите за това, което са "сътворили".
  Не съдя хората прибегнали до такъв акт (има кой да го прави), не го и героизирам - просто му отдавам реалния смисъл в това действие.
  Скривайки го, омаловажавайки го или пришивайки му някакви лъжливи и абсурдни причини е престъпно поведение и води до нови такива актове!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 24. 24 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Защо ви са живи непримиримите? За да ги измъчвате непрекъснато ли? Това е садизъм. Запалилите се не са мазохисти, иначе щеше да живеят и да ви търпят! Напротив, видяли са че няма отърване и не могат да се преборят сами ЗАРАДИ ВАС, които се примирявате с всичко. Това е заложено в природата на някои - например скорпионите

 25. 25 Профил на Любомир Сирков
  Любомир Сирков
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Част от написаното в тази статия е дълбоко невярно.
  Например това:
  ""
  Въпреки че мнозина чувстват, че отнемането на живота е недопустимо, няма как да определим доброволно действие, съпътствано от жестока болка и бавна смърт, като егоистично. Тъй като няма вреди, причинени на друг, от морална гледна точка самозапалването може да бъде определено единствено като саможертва.
  ""

  Да се твърди, че при едно самозапалване "няма вреди, причинени на друг", е просто абсурдно.
  ВРЕДИ има, и то големи: всеки един от тези хора има свои близки, които днес страдат - и още дълго ще страдат.
  В този смисъл едно самозапалване е именно "егоистично": защото извършилият това деяние най-често от самото начало е бил наясно, че неговите най-близки НЕ желаят той да направи именно това - а въпреки тяхното нежелание той го прави.

 26. 26 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  СТИГА УПРАЖНЕНИЯ ВЪРХУ ПЛАМЕН! НЕ СА МИНАЛИ И 45 ДНИ ОТ СМЪРТТА МУ!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 27. 27 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#25] от "Любомир Сирков":

  Абсолютно погрешно мнение - личната свобода да определяш живота и смъртта си е над всичко!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 28. 28 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 630 Разстроено

  Докато си имаме Буда, ще си имаме
  и последователи на тибетски монаси.

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 29. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#5] от "NK":

  Не бъркай отчаяние с психопатично поведение. Ако водещото беше отчаянието, онзи "баща" щеше да гръмне само себе си. Да избиеш семейството си е чисто и просто крайно псхихологическо разтройство. С прости думи - клинично ЛУД!

  Въобще идеята да се оправдават подобни постъпки с тежкия живот е опасна, защото следващите намират оправдание за да направят крачката.

  Трябва ясно и точно да се каже - това е ГРЕШНО. Грешно е да изтребиш семейството си, защото не те кефи живота. Грешно е да се самозапалиш, защото не те кефи живота. Всякво условничене е замазване на простата истина.

 30. 30 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Явно ще трябват още жертви докато разберем случващото се. Даже тук има жестоки мнения и неразбиране...

  Егоизмът на българина надхвърли всичките ми допускания и очаквания!

 31. 31 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#28] от "selianin":

  Сега нямате Буда. Що пак се палите?

  Пък и оня "героя" се запали срещу кмета, който е кмет бая преди Буда да се появи на сцената.

  Та е трудно да се намери причинно следствена връзка между Буда и изтрещелите мозъци.

  Виж по - скоро можем да кажем, че 23 години "будизъм" има отражение върху по-лабилните психики.

 32. 32 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#20] от "futurama":

  Нали няма да се самозапалиш заради това ...всички сме приели тази система...например plovdiv24.bg е още по лошо пускат си тяхни лични коментари и под тях, пак те си коментират и човек просто му се отщява и сменя медията...ако не ти е удобно просто не коментирай тук аз така направих с plovdiv24.bg.Това е!

 33. 33 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#32] от "l1":

  На мен ми харесва тук, защото е добър начин да убивам времето, пък и хората тук са умни, макар и някои да са леко зомбирани по разни теми.

  Това самозапалване няма да е по-смислено от самозапалването да смениш един корумпиран чиновник с друг.

 34. 34 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#31] от "niakoi_si":

  Сега нямате Буда.???????

  Върхът на глупостта е, когато родният
  ти баща ти обяснява, че си произлязъл
  от маймуната.

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 35. 35 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Как да не се самозапалват тези достойни мъже когато :
  1.Съдебната власт е подвластна на мафията
  2.Премиера е мутра, която въпреки протестите иска и има шанс да е първа политическа сила.
  2.Шеф на МВР беше един посредствен изпълнител.
  3.Всички партии в парламента подкрепят статуквото.
  4.Няма морални стожери.Интелигенцията е страхлива и пасивна.
  4.Даже протестите, за които всички казаха, че са справедливи, се заглушиха и обезвредиха.
  5.Медиите са под всякаква критика и адвокатстват ежедневно правителствата.
  6.СПИСЪКА МОЖЕ ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ БЕЗ ТРУДНОСТИ...........

 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Абе бедността... Баба ми и дядо ми са ходили до 3 отделение на училище заради бедност - трябвало е да работят за да има какво да ядат. Основната им храна цял живот е била хляб, дори езиково у нас хляб е синоним на храна. Ама тогава никой не се е пали. Това е едно внушение на което се поддават хора със засилена склонност към самозаблуждения, такива са и фанатичните будистки монаси. Ама нали Тибет е окупиран от Китай, а Ламата се мотка из Западна Европа, САЩ, та що да не го изкараме голяма работа с пропагандна цел

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Да си извлечем политическите и пропагандните ползи, пък ако ще още десетина да се запалят...

  Birds of a feather flock together.
 38. 38 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Уважение към живота и паметта на Пламен! Но не мога да приема смъртта му! Няма такава кауза, която струва човешки живот! Не и в България през 2013!
  Съжалявам, но постъпката му е изключително глупава. И героизирането й не води до нищо добро.

  Who Is John Galt?
 39. 39 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#33] от "futurama":

  Съгласен, по приятно е да се коментира тук...хубав ден...да не разводняваме темата защото е сериозна.

 40. 40 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#37] от "rldkfl":

  Който се смее последен, изглежда
  не загрява за какво става дума.

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 41. 41 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1746 Гневно

  Мисля, че вече е крайно време да излезнем от "политически коректното" представяне на фактите.
  Явно в страната (теритотията) живеят твърде много хора без какъвто и да е хоризонт и тези, които разбират това предприемат действия.

 42. 42 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#1] от "SSmart":

  На нивата ли я върши тая работа? Бетер кат Рапона почна да звучиш!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 43. 43 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "niakoi_si":

  много точно от една страна, да, със сигурност е важно да можем да теглим тази черта, НО

  не знам дали темата се изчерпва с окачествяването на подобни постъпки като грешни или правилни. това първо е въпрос на културна гледна точка, монасите в тибет ги виждат по-различно нещата, рачбрахме от статията. ние очевидно сме в България и мнозинството не подкрепя такива прояви. ако единствената цел е да се предотвратят тези самозапалвания, може и да стига. ама не е. и дори категорично да отхвърляме този начин да се решават проблеми, си струва да се запитаме поне -

  колко далеч съм готов АЗ да стигна в защита на принципите си?
  или - каква част от жалкото си, спаружено ежедневие съм готов да жертвам в името на нещо ОБЩО?

  аз, а вероятно и много от вас, се чуствам малко некомфортно при тези въпроси. доста по-удобно е, разбира се, да си говорим за правилно и грешно, за диагнози, егоист бил... няма да се тормозим пък сега, нали?

 44. 44 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#43] от "emil":

  Когато човек изоставя здравия разум и се осланя на емоции при решаването на сложни житейски казуси.... в едната крайност се стига точно до подобни глупави решения.

  Затова такива теми трябва да се третират логично и здравомислещо, а емоциите да се оставят за "по-маловажни" неща.

  Виж и форума - 90% емоции и 10% логика и здрав разум. Протестите на улицата са в същото съотношение.

  Затова и резултата ще е като постигнатия от този човек - никакъв освен страдание.

 45. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#35] от "memish_mustafov":

  От изброените от теб "причини" нито една не заслужава човек да се самоубие в адски мъки. И нито един от тези проблеми няма да се реши с подобен акт.

  Мислете!

 46. 46 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#42] от "forum_terrorist":
  И защо трябва да одобрявам и да се възхищавам от някакви самоубийци? Само защото са избрали един от най- мъчителните начини ли?
  Да цитирам ли Светото писание по въпроса?

 47. 47 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Самоубийството е бягство от отговорност, бягство от трудностите. Самоубиецът е егоист, който причинява жестока болка на близките си, но това не го интересува, интересува го само неговото страдание. Този живот му е даден даром - не е негова заслуга, че да се отказва от него. Защо първо не попита майка си, и ако тя му разреши - тогава да се запалва.

  Мъчно ми е за хората, които от отчаяние се отказват от живота си. Но да се твърди, че точно те най-много ни трябват, е глупост. Трябват ни хора, които се БОРЯТ за правата - не само за собствените си, а и за правата на другите.

 48. 48 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#46] от "SSmart":

  Светото писание го цитирай на вярващите. Относно интерпретацията ти за тибетските монаси ти обясних на кого мязаш - приемай го както си искаш!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 49. 49 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#48] от "forum_terrorist":
  Тибетските монаси не съм ги разглеждал ,но и те са вярващи!!!
  Не се притеснявай , не се докачам!!!

 50. 50 Профил на Pixi
  Pixi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ?!?далай лама?!? Слабо с тези малки букви. Слабо

 51. 51 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#49] от "SSmart":

  "Самозапалването е много, много деликатен политически въпрос, казва далай лама в интервю през 2012 г., когато в Тибет вече са се самозапалили над 90 монаси"

  "Мазохизмът е проблем на самите мазохисти!!!
  Живия винаги върши повече работа от умрелия!"


  Може би трябва да разбираме, че ти визираш само Пламен в тия ти афоризми? Или пък, че сред тибетските монаси също има мазохисти?

  П.П. Моментът с "вършенето на работа" е ключов в моите асоциации!


  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 52. 52 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "niakoi_si":
  да, така е. бих допълнил обаче, че емоциите на улицата, а и във форума, са обстоятелство, с което също би следвало да се съобразява човек.
  дали ни харесва или не, емоциите също мотивират решения, те водят след себе си други емоции и т.н. факт, от научна гледна точка не по-малко интересен вероятно. в тази светлина не мисля, че самозапалването на Пламен е донесло само страдание. може да не е довело до революция, но то вече има най-разнородни последствия, не само негативни.
  ако трябва да смятаме съвсем хладнокръвно, не мога да си представя колко нещастие и мизерия носи абсолютната пасивност и примирение по време на един авторитарен режим примерно - можеш ли да квантифицираш нещо подобно?

 53. 53 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#52] от "emil":

  Аз не квалифицирам подобни действия на пасивни и активни. Ако трябва да го направя, то тези действия (самозапалванията) са си определено пасивни, предвид реакцията на обществото/управниците към тях.

 54. 54 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Оффф, като вземат някакви "експерти" да нищят, кой, за какво се е самоубил, запалил, че прекаляват вече. Няма оправдано самоубийство - от части можем да разберем ако човек умре, за да защити семейството си или ако е неизличимо болен и се мъчи, но това е! Това са психически нестабилни, вредни за обществото индивиди, които са си намерили повод да се отърват от живота. Не разбирам и защо се дава така голяма гластност на тези случаи... освен, че подтикват други лабилни към същото. Спрете да говорите за тях и ще спрат самозапалваниятата. А самоубийства винаги е имало и ще продължава да има..

 55. 55 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поредната дебилна гавра! Живите били по-ценни?!?
  С какво са по-ценни когато никой не ги чува или ебава за нищо, а, Юлия?

  България е древна и заслужава много повече!
 56. 56 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Цялата ви цивилизация е стъпила върху лъжи и измами.
  Няма защо да се чудите как така Ян Палах или Пламен са канонизирани. Че нали вашият Бог се жертва за вас и умира, за да поеме вашите грехове?
  А вие искате борба вместо пасивно самоубийство? Много сте забавни.

  България е древна и заслужава много повече!
 57. 57 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Символ едновременно на отказ, неподчинение и героична саможертва, към него

  не могат да бъдат предявявани никакви обвинения

  То те оборва, каквито и укори да му поставиш.
  =======
  Голяма мъка настава! Хем официално сте против, хем основният идол се самоубива ритуално, хем ако го направите няма да отидете в рая, хем и пречите на близки и роднини. Изобщо каша голяма.

  България е древна и заслужава много повече!
 58. 58 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  "Преживяваме властта не като легитимна и представляваща ни, а като чужда, дълбоко разядена от корупция и свързана с организираната престъпност."

  Това е основния проблем, който изкара хората на улицата.

  Любовта ще спаси света!!!
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на clearwing
  clearwing
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Да, медиите трябва да говорят по проблема, но не само като съобщават за самозапалванията, а като изискват отговор от институциите какво те правят, за да няма следващ случай на самозапалил се. Не сме ние тези, които да съдят самозапалилите се, нито да даваме оценки, вариращи в двете крайности- от крайна егоистичност и безрасъдство до акт на героичност. Въпросът е какво правим, за да има живота ни тук и сега повече стойност и респективно повече хора да усещат живота си като ценен, за да не посягат към самоубийството като към единствена ефективна форма на простест. Мисля, че хората, които изучават подобно поведение-психиатри, психолози и може би социални антрополози, са длъжни да изразят гражданска и професионална позиция.

 61. 61 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#60] от "clearwing":

  Всеки сам трябва да си отговори на тези въпроси. Ако не може или не иска никой не може да му помогне.

  България е древна и заслужава много повече!
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  [quote#10:"TAC"]Самоубийството винаги е банкрут,бягство,доказва липсяа на изход.За мен лично е проява на слабост.Наистина живи тези хора ще са по-ценни. [/quote]Напротив! Самоубийството е символ, че ще умреш - но НЯМА да ОТСТЪПИШ !!! Няма да приемеш реалноста кояти ти налагат. Над мъртвите НЯМАТ ВЛАСТ !!! Здравото и силното може да изгори, но няма да се превие и няма да се пречупи. Докато има кой да поеме по стъпките на Светците, духът на Феникса не е загубен и нацията ще ВЪЗКРЪСНЕ от разрухата в която ни натрсоха за 24 г. вандализъм.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#62] от "flagellumdei":

  С тези думи ли посрещаш клиентите в кантората си? За религиозния аспект на самоубийството и саможертвата влез в архива на Дневник на датата обявена за национален траур. Петър Иванов, мисля че се казва, в коментарите много обстойно ги обяснява нещата.

 65. 65 Профил на clearwing
  clearwing
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#61] от "flagellumdei":
  Отговорите са нелицеприятни. Общество, в което всеки е сам за себе си, няма бъдеще.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#65] от "clearwing":

  От много, ама много отдавна това е положението. Да не кажа винаги. Да не задълбавам защо споделянето на боли, тайни и разочарования с близки и семейства обикновено пречи.
  Сам се раждаш и сам умираш. Дали ако теб има хора е без значение.

  България е древна и заслужава много повече!
 68. 68 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#63:"Bay Tan"]а 24 г. вандализъм. [/quote]
  70 години диващина и мракобесие!

  България е древна и заслужава много повече!
 69. 69 Профил на clearwing
  clearwing
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#67] от "flagellumdei":
  Да поемеш отговорност за собствения си живот е добро начало.

 70. 70 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "В същото време не виждаме ясно път към промяна. Липсва образът на доброто. Очевидно решение няма."
  Много са хората, които имат решения и знаят какво да променят, но те нямат място на страниците на продажни вестници като Дневник и по телевизиите. По-безопасно и печелившо е да се пише, че нещата са много лоши, ама никой не знае защо.

 71. 71 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#63] от "Bay Tan":

  Ами хайде. Поемай и ти по стъпките на светците.

 72. 72 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#69] от "clearwing":

  Начало? И като как поемаш отговорност след като вече си на 30 или 40 години? Няма начин. После се започва с простотиите за прошката и изкуплението.
  Крайно време е да се огледате малко в живата и неживата природа и да разберете, че някои идеи са толкова абсурдни, че никога няма да доведат до нещо приемливо.
  Ето ние сега. Простихме на всички преди 89-та и на хора на Жан или Доган и какво последва? Кажи ми.

  България е древна и заслужава много повече!
 73. 73 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#70] от "z82":

  Положението е такова каквото е. Вървим смело към тотална деградация. И не говоря само за България.
  По-скоро ти си затварящ очите ако не виждаш липсата на всякаква духовност или пък глобалното осиране на природата.

  България е древна и заслужава много повече!
 74. 74 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поемането на отговорност, както и разбирането, е пряко свързано с узряването. Правото неправилно го свърза само с възрастта над 14, 16 и 18 г. Но при определени случаи това може да стане много преди, много след или никога.
  Повечето хора никога няма да бъдат наказателно отговорни лица по смисъла на нашия НК, защото не разбират смисъла и последствията от собствените си действия.

  България е древна и заслужава много повече!
 75. 75 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#63:"Bay Tan"]Напротив! Самоубийството е символ, че ще умреш - но НЯМА да ОТСТЪПИШ !!! [/quote]

  Ти май, май не си много в час? Да се подпаля, щото кмета и общинския съвет не ми харесва?!? И после айде, да не ми говорят, че заради Пламен Кирил Йорданов сдаде кметския пост - глупости. Подаде си оставка, щото ГЕРБ оттеглиха подкрепата си, а те я оттеглиха, щото беше въпрос на време. Та .. който иска да се хвърля от мостове, да пие хапчета или каквото си реши, но да не ни занимават с разни психясали, че и без това ни е достатъчно натегнато, че да четем и за някви лични драми!

 76. 76 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#75] от "d3si":

  Личните драми на някой хора довеждат до колосални престъпления. Иначе казано, смъртта на един милион е статистика ...

  България е древна и заслужава много повече!
 77. 77 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#76] от "flagellumdei":

  Е значи, да се дава трибуна на такива хора, дето са лабилни и прочие, така ли? Има си психиатрии - да ги въдворяват и толкова. Обаче да ми се издига в култ някакъв перко, дето решил, че днеска вместо да пие кафе, ще се залее с бензин и ще си тегли клечката - е извинявай, ама е извратено. Може би бих била малко по-мека, ако каузата си заслужаваше, а то кво.. кмета не го кефи, дай да се подпаля. Другият - животът бил гаден нямал работа - ще се подпаля и с това ще се спася. А че това му действие ще разбие психиката на децата му, на семейството му - няма значение, той се е спасил и ние трябва да му съчувстваме. Яяя моля. Слабите в природата не оцеляват, а тия явно са слаби индивиди

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#78] от "flagellumdei":

  Аз точно щото съм християнка и за това съм против. Освен това, много неуместно да използваш религията за да оправдаеш самоубийството.

 80. 80 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  И тука идва малкият проблем какво е това нещо чест, свобода и други подобни. И къде точно минава границата между Брейвик и този Пламен. Защото ако някой луд хване калашника и започне да ви избива едва ли ще ви до кротко самоубилите се.

  България е древна и заслужава много повече!
 81. 81 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#79] от "d3si":

  Още по-зле. Защото според библията по-добре да се самоубиете и да ви направят светци отколкото да търпите несправедливости или да правите зло.
  Та, много вони на лицемерие.

  България е древна и заслужава много повече!
 82. 82 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Още едно въпросче по тази тема- колко от светците са се самоубили или са се оставили да ги убият по примера на Христос?
  И тогава срещу какво се възмущавате?

  България е древна и заслужава много повече!
 83. 83 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Весело

  Много е лицемерно религии злоупотребили с мъченичеството и със саможертвата да критикуват точно тях. Нагло. Че и тъпо.
  И в същото време ви е кофти ако някоя друга идея напълно противоположна критикува точно тези неща.
  Ето ви и още едно въпросче- отричайки Палах и Пламен не отричате ли и правото на Христос да се самоубие за вашите грехове?

  България е древна и заслужава много повече!
 84. 84 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#82] от "flagellumdei":

  Нито един, включително и Ийсус. Жертвали са се за вярата, която изповядват. Загинали са в резултат на гоненията, на които са били подложени. Проповядвали са мирно, вместо да се правят на партизани, защото са видели какво се е случило с Юдея по време на въстанието, смазано от Веспасиан.

 85. 85 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#84] от "nikero":

  ЛИЦЕМЕРИЕ! Да се оставиш на враговете ти да хванат и след това да те убият си е пасивно САМОУБИЙСТВО!
  Затова винаги на християнството се е гледало като на слаба религия със слаб бог. Но когато стане дума за избиване или изгаряна на неверници, еретици, вещици или евреи хич не си поплювате. Нищо чудно, че с подобни прояви латинска америка е най-фанатизираната и набожна, нищо че са изколвали и избивали няколко века.

  България е древна и заслужава много повече!
 86. 86 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ако наистина ценяхте живота си повече отколкото вярата нямаше да умирате заради нея. Въпрос на избор. Интересен е и друго лицемерно тълкуване. Преминаването от християнство към друга религия е предателство, но самото похристиянстване не е ? Че и очаквате разбиране в подобни шизофренично-фанатични тълкувания?!?

  България е древна и заслужава много повече!
 87. 87 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Така и така си говорим за тези неща. Ще ви кажа древните разбирания. Никой воин няма да се самоубие, защото основните му врагове са вътре в него. Но не защото някой кирлив бог му забранява или някоя гнила църква ще го анатемоса, а защото той така е решил. Нямате и право да се самоубивате,защото се опитвате да излъжете болката и битките. Така или иначе рано или късно ще умрем.

  България е древна и заслужава много повече!
 88. 88 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#51] от "forum_terrorist":
  Мазохизмът не е точното понятие , тъй като не става въпрос за секс! Виж какво казва Далай Лама, че има две гледни точки и която и да заеме ще бъде упрекван! Е , аз просто съм заел едната!!
  А ти разсъждаваш на тази основа:
  "Ако минеш средата , все едно не си я достигал!"- Конфуций

 89. 89 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#85] от "flagellumdei":

  Исус провокира своето залавяне, за да бъде разпнат, защото чрез разпването той постига възкресение. Именно вярата във възкресението е в основата на християнството. Латинска Америка бива христианизирана, за да не се допусне местното население да бъдат третиране като нечовеци. Точно христианските църкви са в основата на премахването на робството. Демографската катастрофа сред индианците е вследствие на шарката, срещу която са нямали изграден имунитет. Що се отнася до преминаването в друга религия, при юдеите и мюсулманите се практикува обрязване с което посмъртно да обвържат човек с религията им.

 90. 90 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Гневно

  [quote#89:"nikero"] Латинска Америка бива христианизирана, за да не се допусне местното население да бъдат третиране като нечовеци[/quote]
  Гениално! Третирате нехристияните като нечовеци?

  България е древна и заслужава много повече!
 91. 91 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Иначе въпросът беше за самоубийството, не за възкресяването.
  Та "провокирането на залавянето" си е самоубийство.
  [quote#89:"nikero"]Точно христианските църкви са в основата на премахването на робството. [/quote]
  Още една невероятна тъпотия! Ето го и доказателството!
  за да не се допусне местното население да бъдат третиране като нечовеци

  България е древна и заслужава много повече!
 92. 92 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#90] от "flagellumdei":

  Кои ние? Мъча се да ти обясня в исторически план, как стоят нещата. Трябвало е по някакъв начин да бъдат обуздани конкистадорите, за които живота на индианците не е струвал пукната пара.
  Не мога да разбера, какво се опитваш да внушиш? - Че религията е опиум за народа, или че има друга, истинска религия. Поне я посочи и аз да се посмея на свой ред. Отсега ти казвам, че съм атеист, но се считам за християнин по ценностна система.

 93. 93 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#92] от "nikero":

  Атеист християнин?
  Ти сещаш ли се какви ги пишеш? Глупости, ама тракат.
  Последно Ийсус самоубил ли се е или не? Или трябва да ти обяснявам какво значи мъченичество?
  Или ти просто не прочете написаното по-горе?

  България е древна и заслужава много повече!
 94. 94 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Направо към: навигация, търсене

  Мъченик - в източното православие и католицизма е категория за светец. С нея се обозначават тези светци, които са пострадали и са отдали живота си в името на Христос.

  Според своето житие мъчениците се делят също на:

  великомъченици - светци, които са понесли най-тежки мъчения.
  свещеномъченици - мъченици, които в земния си живот са били свещеници.
  преподобномъченици - които приживе са били монаси.

  Трябва да се има предвид, че тези категоризации не са ограничени, т. е. към тях могат да бъдат прибавени други категории за светци - "благоверен", "равноапостолен" и т. н. Терминът "мъченик" се употребява именно за да обозначи начина, по който те са загинали.

  Интересно е да се отбележи, че българският език е сред малкото, в които терминът се превежда с дума, носеща подобна етимология. Повечето езици извеждат съответния термин от старогръцки (μάρτυς) и латински (martir), което означава "свидетел".

  България е древна и заслужава много повече!
 95. 95 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8

  Ето и пример да се сетиш по-лесно!

  България е древна и заслужава много повече!
 96. 96 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#93] от "flagellumdei":

  Не! Не се е самоубил. Ако не е вярвал, че ще възкръсне, не би се оставил да го хванат.

 97. 97 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Възкръснал бил?!? Добре, хубаво! Ама Пламен няма да възкръсне, нали?
  Все едно с малки деца си говоря. Айде, лека.
  Утре като се запали някой друг отиди и кажи на близките му, че ще възкръсне или е в рая.

  България е древна и заслужава много повече!
 98. 98 Профил на Malena
  Malena
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  "Липсва образът на доброто."

  Мисля, че разликата между начина, по който хората възприемат Пламен и другите самозапалили се, е точно всичко, което се разбра за Пламен, че е бил добър, светъл, немрънкащ човек, опитващ се да направи живота на околните по-ведър, и то не по някакъв малоумен начин тип "да мислим винаги позитивно". И затова го героизираме, защото ни липсва образът на доброто.

  Както казва Юлия, тези хора ни трябват живи, и е хубаво да ги забелязваме и без да са се самозапалили...

 99. 99 Профил на Malena
  Malena
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#2] от "simval":

  И аз си го мислих, но ме е страх да коментирам, не искам някоя жена по някой неведом начин да ме "чуе" и да ме опровергае...

 100. 100 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 434 Любопитно

  А прави ри ви впечатление че, само мъже се самозапалват!!! Защо ли??? Явно женската част от народа си живее по-добре???? И живее по-дълго!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK