Четири сценария за развитие на кипърската криза

Четири сценария за развитие на кипърската криза

© ReutersС отказа на парламента в Никозия да подкрепи договорената миналата събота схема за подпомагане на кипърската банкова система, дълговата криза на най-малката икономика в еврозоната навлезе в нова и опасна фаза. 


Ако Кипър не намери бързо 5.8 млрд. евро, няма да получи обещаните 10 млрд. евро от партньорите си, ЕЦБ ще спре да крепи практически изпадналите в несъстоятелност банки на острова и те ще рухнат в момента, в който отворят врати и вложителите им масово поискат парите си. В този случай на Никозия не й остава друго, освен да напусне еврозоната и да започне да печата отново старата си валута - кипърски паунд.


Има ли варианти за излизане от тази спирала? Според издания като Financial Times, Wall Street Journal и според агенция Bloomberg те едва ли са повече от четири.
1. Русия спасява Кипър


Според западни анализатори това е много лоша идея, а според руски медии е безсмислено Москва да спасява с пари на данъкоплатците банки, в които корумпирани чиновници и организираната престъпност изнасят пари от руската икономика. 


Реалността е, че въпреки традиционно проруската позиция на властите в Кипър Москва не бърза да им помага, а и те са оставени сами да преговарят от много неизгодна позиция. Кипърците искат нов кредит от 5 млрд. евро и удължаване на срока за погасяване и при по-ниска лихва на вече отпуснатия заем от 2.5 млрд. евро. Но руските финансисти осъзнават, че още един кредит ще доведе задлъжнялостта на Кипър до нива, на които тя няма да може да бъде обслужвана. В такъв случай ще се оттегли и МВФ, който не може да дава кредити, които няма как да му бъдат върнати.


В такава ситуация островът ще трябва да продава активи. Тук има два варианта. 


Първо, Русия може да предостави средства срещу контрол над газовите полета, открити в морето между Кипър и Израел. Но този актив е с изключително спорни качества заради геополитическо напрежение - неуредените териториални спорове с Турция.


Второ, Русия може да купи срещу символична сума от 1 евро една от големите кипърски банки и да я рекапитализира с примерно 4 млрд. евро. Като най-вероятен се сочи сценарият с втората по големина Cyprus Popular Bank, която да бъде придобита от Газпромбанк. Но и тук се опира да процес, противоположен на това, към което се стремят помощните пакети - намаляване на раздутия банков сектор на Кипър. Освен това Западът ще получи своеобразно алиби да не помага, защото, вместо да намалеят, руските пари на Кипър ще се увеличат.


Не е ясно също дали изобщо руската страна иска да купува банка от финансов сектор, към който доверието е практически на нулата, а банките зависят от милостта на ЕЦБ, която много бързо може "да затвори кранчето".


Коментарите, че Русия би поела риск, за да получи достъп до военноморска база на Кипър, която да замени единствената й в света подобна база в Сирия, са от сферата на спекулациите със стратегически и геополитически ходове. Турско вето държи от десетилетия страната извън НАТО, а против руски военен обект със сигурност ще са Великобритания, която вече има две бази на острова, САЩ и Израел.


Четири сценария за развитие на кипърската криза

© Reuters


2. Кипър отстъпва на еврозоната


Европа ще засили натиска над президента Никос Анастасиадис, за да го убеди да се върне към идеята да освободи от еднократен данък по-малките вложители с гарантирани до 100 000 евро депозити (макар че става дума за фискална мярка, а не за рухнала банка, поради което е спорно дали трябва да действа схемата за защита на влоговете) и да бъдат натоварени с по-голям данък влоговете над този праг. Иначе казано, вместо да се взимат 6.75% от тези до 100 000 и 9.9% за тези над 100 000 евро, идеята е да се вземат само 15.28% от всички над 100 000 евро. По данни от януари 2013 г. групата на големите депозити е 53% от всички влогове в Кипър.


В този сценарий се смята, че ще пострадат преди всичко руските вложители, но има знаци, че най-едрите от тях вече са изнесли средствата си преди седмици. Това означава, че Кипър може да действа по-смело. Европейците са изненадани от това, че вместо да защитят своите граждани, управляващите в Кипър са тръгнали да защитават чужденците. Обяснението е, че самите кипърци печелят от руснаци, британци и други граждани, и то не само от посредническите услуги, които им предлагат.


Според Ерик Нилсен от UniCredit кипърските вложители са получавали по-високи доходи от лихвите по депозити в сравнение с другите страни от еврозоната. "Кипърец (или чужденец), депозирал 100 000 евро през 2008 г., би получил досега сума с 15 000 евро по-голяма от тази, която биха му дали банките в Италия или Испания, и с 23 000 повече, отколкото в Германия.


Дори само този факт е достатъчен да накара партньорите в еврозоната да откажат да натоварят данъкоплатците си с нови разходи за спасяване на подобен финансов модел на Кипър, който се срутва въпреки привлечените десетки милиарди евро, надхвърлили 8 пъти БВП на страната. Освен това кипърските банки рухнаха, защото бяха вложили значителна част от средствата си в Гърция и при преструктурирането на гръцкия дълг ги изгубиха. Но за много специалисти в чужбина сега спасяването на кипърските банки изглежда просто като спасяване на гръцки банки.


Според Reuters в ЕЦБ са преценили, че могат да оставят Кипър да напусне еврозоната и че разполагат със средства и механизми да не допуснат разширяване на кризата от малката страна и в други държави с евро.


Анастасиадис ще се опитва да защитава статута на международен финансов център с облагите на офшорна зона, около който е изградена цялата икономика. За да направи някакви отстъпки, той се нуждае и от одобрение в парламента, където бушуват патриотични страсти, но не се предлага някаква алтернатива.


Четири сценария за развитие на кипърската криза

© Reuters


3. Европа смекчава условията


Възможно е Анастасиадис да разчита европейските кредитори да отстъпят пред перспективата Кипър да напусне еврозоната и да инжектират кипърските банки с ликвидност. Но балансирането на границата на конфронтацията с ЕС изглежда като много зле направена сметка. В момента Кипър няма много приятели. Дори страни, които не са доволни от варианта с облагането на депозитите (например Франция), настояват да се свие финансовия сектор и той да се избави от средства със съмнителен произход.


Кипър щеше да има някакъв шанс, ако вече действаше Европейският фонд за стабилност (ESM). С този механизъм можеше пряко да се финансират закъсали банки и помощта нямаше да придобие вида на държавен дълг. Но този механизъм ще заработи най-вероятно през 2014 г., а Кипър не може да оцелее дотогава. Освен това и в този вариант ще е необходим външен надзор и мащабно реформиране на банковия сектор на Кипър.


Четири сценария за развитие на кипърската криза

© Reuters


4. Катастрофа


Банките в Кипър ще останат затворени до следващия вторник (26 март), което дава още няколко дни за търсене на изход. Към този момент банковата ваканция вече ще продължава 10 дни, а никоя държава не може безкрайно да оцелява в банкова ваканция. На 28 март е следващото заседание на ЕЦБ за отпускане на спешна помощ за банките и още на него те може да бъдат оставени "на сухо".


Междувременно парламентът в Никозия ще обсъжда в четвъртък въвеждане на две нови мерки за поддържане на някакъв ред при рухване на банковата система - налагане на лимити върху размера на средства, които могат да се теглят и изнасят от страната, и схема за ликвидирането на изпаднали в несъстоятелност банки.


Един от "пожарните" варианти е национализиране на пенсионните фондове, предприятията с държавно участие, възлизащи на 3-4 млрд. евро, и обръщането им в държавни дългови облигации. Но този вариант попада в споменатия капан - увеличава се задлъжнялостта на държавата, което е неприемливо за външните партньори.


Друг елемент е ликвидирането на двете най-големи банки -  Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank, прехвърлянето на "лошите" им активи в отделна банка и сливането им в нова здрава и по-малка институция. Спекулира се, че тя може да бъде предложена на руската ВТБ банка, но от Москва казват, че не се интересуват.


Много е вероятно руснаците да играят на изчакване - да видят първо колко пари ще дадат европейците и ако те не достигат, чак тогава да се намесят. Този момент изглежда не е близо - днес в Москва пристига делегация на Европейската комисия начело с председателя Жозе Мануел Барозу, но от нея отсъства еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен. Говорител на Рен каза, че кипърският проблем не е в дневния ред, но може да бъде обсъден, ако руснаците повдигнат въпроса.


Ако за по-малко от седмица не се намери решение, когато банките в Кипър отворят, те може да започнат да раздават на клиентите си белязани евро, които няма да могат да се ползват извън страната. А следващия път вложителите в евро ще започнат да получават кипърски лири.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Единственото разумно решение е замяна на 15% от големите влогове с държавна земя по брега. така хем няма да има кражба, хем придобилите земя ще са хора с големи средства, които да я застроят и превърнат в курорти и пенсионерски селища. По този начин Кипър ще излезе от кризата на 4-5 години.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Интересно, защо никъде не се споменава за Турция, като вариант !!! Те имат сериозни интереси към Кипър, а имат и пари.

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  [quote]кипърската банкова система[/quote]

  Нема такова животно! Има частни банки, които оперират в Кипър.
  Ако са правили гафове, да си носят последствията и да фалират. Държавата не е длъжна да ги спасява.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Там дето руснака се е намесил трева не никне...
  горките кипърци, дори не предполагат какво означава да си "близък" с Москва...
  Редно е запада жестоко да накаже острова и да ги върне 100 години назад - с магаретата и камъните. Те и без това само това имат....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 5. 5 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#2:"442"] Те имат сериозни интереси към Кипър, а имат и пари.[/quote]
  Точно затова Турция не е вариант!

 6. 6 Профил на guten.sabahlian
  guten.sabahlian
  Рейтинг: 498 Весело

  на гръцки "банка" е "трапеза", май за "депозит" ще използват "баница"

  Semper in angaria.
 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Статия без никакви сантименталности. Силно впечатление ми направиха две неща, които цитирам "според руски медии е безсмислено Москва да спасява с пари на данъкоплатците банки, в които корумпирани чиновници и организираната престъпност изнасят пари от руската икономика. " и другия "Според Ерик Нилсен от UniCredit, кипърските вложители са получавали по-високи доходи от лихвите по депозити в сравнение с другите страни от еврозоната. "Кипърец (или чужденец), депозирал 100 000 евро през 2008г. би получил досега сума с 15 000 евро по-голяма от тази, която биха му дали банките в Италия или Испания, и с 23 000 повече отколкото в Германия."
  Отново се потвърждава,правилото, че няма вечно щастие.


 8. 8 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "mtmvb":Прав си - руснаците искат природните богатства около острова - природния газ най вече и да имат свои бази срещу кредити - те не искат дялове от кипърски банки! Ако имат акъл кипър ще ги чибоса и ще им наложи данък както предлага Берлин

 9. 9 Профил на МъдиУотърс
  МъдиУотърс
  Рейтинг: 450 Любопитно

  ГОЛЯМА ГЛУПОСТ беше затварянето на банките ...
  Рано или късно, ще трябва да ги отворят. Тогава МНОГО хора и фирме ще пожелаят да направят нареждания с парите си.
  Ако към моментана отваряне, банките не са заредени до дупка с ресурс и не успеят да посрещнат клиентските си плащания, ще настане паника.
  Последиците са направо непредвидими.
  Какво ще стане със статуса на Кипър, като офшорна зона ?
  При практически не работеща банкова система, е доста трудно. Да не казвам друго...

  ходя по въже, не ми ръкопляскайте - това е моят път. Сложил съм костюм на клоун, за да ми се смеете, когато падна...
 10. 10 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bulgarische Motoren Werke": Търсят 5,8 милиарда, а им конфискуваха 4 милиарда с опрощаването на гръцките дългове. И ако тия идиоти от Брюксел не бяха поискали този план, сега икономиката на Кипър нямаше да е пред срив.Независимо какво ще решат и даже ЕС да даде 10 милиарда, при отварянето на банките те ще заминат, защото още оня ден е имало заявки за 10 милиарда едро за теглене. Тоя, който създаде паниката е за бесене. Сега гражданите не само в Кипър, ами и във всяка една от страните с проблеми, има едно наум - да не си държи парите в банка, защото могат да ги конфискуват. Основата на капитализма- банките са вече дискредитирани. Такъв удар по капитализма и Аврора не успя да направи.

 11. 11 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 733 Весело

  Да ги купува Газпром и да приключи въпроса!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Идеята за белязаните евро е много любопитна. След края на II втората световна та чак до 1948 г. в Германия продължава обращението на райхсмарки като те се печатат в Америка и в Русия. Райхсмарките били свободно конвертируеми в долари и в... рубли. Американците бързо се усетили, че рашаните налитат само долари и янките плащат прекалено много от масрафа на алкашите, та незабавно прекратили обмяната на руски райхсмарки в долари. Anything rings the bell? Single currency huh?

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  " традиционно проруската позиция на властите в Кипър " - Най проруската партия на острова е комунистическата Акел. Която до преди 1 месец имаше президент..... Но същевременно, на острова се знае, че турската инвазия в 1974 г. става с мълчаливото одобрение на СССР. Кипърците са били много неприятно изненадани, когато през лятото на същата година съветския средиземноморски флот се изтегля от протока между Турция и Кипър и турския десант се случва. СССР има тогава своите геополитически интереси - южния фланг на НАТО е отслабен, Гърция и Турция са пред война, Гърция излиза от военната организация на НАТО, в Атина е свален режима на полковниците........Дали и сега не става дума за геополитика?! Странно е, че проблема с банките се изостри веднага след смяната на левия с десен президент?!

 14. 14 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Кипър с бързи крачки се е засилила към натуралната размяна... пет кокошки за кон и т.н.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#1:"др. Иванов"]Единственото разумно решение е [/quote]
  До коментар [#1] от "др. Иванов":"др. Иванов" - спасител от последна инстанция ?

 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lemmy":
  Какво точно искаш да кажеш по темата, освен че по принцип си във възторг от американците?

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За съжаление, ние също вероятно ще бъдем потърпевши в някаква степен .
  Но общо взето и четирите описани сценария могат да се сведат до един, описван много колоритно и натуралистично от старшината в казармата преди много години - отпред море, отзад х-й. Няма мърдане.

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#16] от "Каишков":

  Уроците на историята не се удават лесно, а?

 19. 19 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Там където някой си мисли, че има само четири сценария, винаги има и пети сценарий за развитие на кипърската криза, а сигурно и повече...Само в България най-лошата комбинация от обстоятелства винаги се случва.
  Закон на Рудин
  „При кризи, които изискват хората да изберат само една от две крайни възможности, повечето от тях ще изберат по-лошата.“

 20. 20 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мисля, че оттук насетне с Кипърското офшорство е свършено. Няма да има сила, дето да върне офшоркаджиите обратно.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#9] от "МъдиУотърс":

  Не, не беше глупости, просто нямаше друг начин защото банките са във фактически фалит. Големите риби са избягали преди седмица, правителството няма пари да предотврати срива, европейците не искат да дават пари залудо.
  Така че сега просто чакаме неизбежното - фалит и кипърски лири с номинал в милиони.
  Така свършва всеки социализъм ( предишния им президент беше истински Комунист-Сталинист от старата школа) - фалит, инфлация и много сълзи.

 22. 22 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Старото правило за парите и музиката важи и в този случай. Този, който плати парите и избави Кипър от фалит, ще поръчва музиката в Никозия.
  Ако това са Турция или Русия, Кипър ще се превърне в тяхно троянско магаре в ЕС.

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#10] от "cobanmaala":

  Никой не е създал паника, просто банките фактически фалираха миналия четвъртък защото кипирската държава няма пари да ги крепи повече.

 24. 24 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кой какво ще да разправя, киприотите сами са си виновни. Ни ЕС, ни рашъните, ни никой друг не е виновен за създалата се ситуация.. Сами са предлагали супервисоки лихви, живели са много над възможностите си и сега дойде време да се плаща сметката. Това е положението, всичко друго е бошлаф. Никой никого не е длъжен да спасява, всеки сам трябва да си прави сметката. Същата история като с Гърция, яли, пили, пели, а като дошла сметката плакали.

 25. 25 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Какво става в Кипър? Същото, което може да стане и в България – ако на изборите спечелят популисти, скрити зад социалистически и псевдо-националистически идеи.  Кипърските политици и гласоподаватели живееха дълги години като Алиса в Страната на чудесата. Мушнали се в заешката дупка и попаднали в приказен свят, населен с руски бизнесмени с дебели депозити и гръцки политици с още по-дебели куфарчета с държавни пари. Без да влизаме в излишни детайли, кипърските политици намигваха на кипърските банки да „гълтат“ гръцки държавен и държавно-корпоративен дълг „на килограм“, успявайки да привлекат сериозни потоци от руски пари. В същото време, в Кипър се разразява и имотен бум, до голяма степен създаден от политическо и административно безумие свързано с издаването на нотариални актове за недвижимо имущество, позволяващо на купувачите да купят, заложат и препродадат една къща без дори да са дочакали изписването на нотариален акт, което може да отнеме до 10-11 години. Сами разбирате що за благодатна политическа среда за спекулации се е получила.  Този великански икономически подем на глинени крака дава необходимите данъчни приходи на кипърските политици, с които те да започнат да купуват гласове по законен път. За 15 години, кипърската държавна намеса в икономиката нараства с около 50%, превръщайки правителството от модела на малко и ефективно, като в Хонг Конг и Швейцария, в голямо и раздуто, точно, както в съседна Гърция. Обичайните негативни последици се появиха – задушено предприемачество, социален паразитизъм, корупция. Разбира се, данъчните приходи далеч не стигат за амбициите на кипърските политици да купуват гласове с щедри социални програми и те започват да генерират бюджетни дефицити, които се превръщат бързо в хронични.  Розовите сънища на Кипър се превръщат в кошмари, когато гръцката икономика колабира. Банковият сектор поема гигантски загуби поради лошите гръцки държавни и държавно-корпоративни дългове. В същото време, правителството в Кипър е раздуто до краен предел и не разполага с никакъв ресурс да подкрепи банките си. Ироничното сега е, че ако кипърците трупаха излишъци и бяха задържали държавните си разходи на нивото от 90-те, в момента щяха да имат достатъчно голям резерв, че сами да спасят банките си или поне вложителите, без да се налага създаването на международна вакханалия. За жалост на всички, нито кипърските банки, нито кипърското правителство са имали ресурса да се справят сами. Все пак, към онзи момент изходът да се остави пазарът да изчисти проблема е бил съвсем възможен – акционерите в банките, които са партнирали на кипърските и гръцките политици в създаването на измамната схема е щяло да претърпят сериозни загуби, някои руски олигарси е щяло да загубят доста пари, но малкият кипърски банков сектор е щял да бъде сравнително лесно оздравен с частни капитали от чужди банки. За жалост на всички, това не се случва, тъй като би означавало гарантирана политическа криза.  Една година преди колапса на Гърция, в Кипър е дошъл на власт Президент от комунистическата партия. Той бързо замазва очите на кипърци, че ще бъдат спасени от братските комунистически и социалистически народи от Китай, Венецуела, Русия и не знам си още кой. Разбира се, спасяването на братя без пари не е ястие в менюто на комунистическите ресторанти и на Кипър се предлагат доста неизгодни условия като лихви и обезпечения. Все пак, комунистът-популист успява да „добута“ мандата си, жонглирайки между популизъм лежащ върху въображаеми комунистически съюзници и частична финансова подкрепа от ЕС.  Разбира се, това „добутване“ чрез популизъм, празноговорене и частични решения има своите лимити. Преди няколко дни, новоизбраното правителство на Кипър, вече е поставено пред неотложно решение. Или трябва да приеме спасителен пакет от ЕС, или трябва да остави банките да фалират. Цената на спасителния пакет е договорена да бъде подстрижка на кипърските депозитари, която да оправдае поредната южняшка сметка платена от северните европейски народи. Тази подстрижка, обаче, си е праволинейна комунистическо-фашистка конфискация на пари от най-мракобесен тип. Алтернативата е пълен колапс на кипърския банков сектор, чието положение вече е безнадеждно влошено. Такъв акт в страна-членка на Еврозоната вече създаде и ефект на пеперудата като несигурността се разпространява като вирус в останалта част на съюза. Праволинейна конфискация на частни средства би трябвало да е немислима в най-развития полит-икономически съюз на планетата и това ще излъчи злокобен сигнал към всички инвеститори, които ще загубят част от доверието си към европейската финансова и банкова система. А знаем, че тя се гради само и единствено върху доверие – общото между банката и мухата е, че и двете се убиват с вестник.  Българските избиратели биха били мъдри, ако изучат кипърската история и си направя някои изводи, въпреки че на пръв поглед, България е встрани от тези събития и твърде ангажирана със собствената си политическа двумесечна епопея. Според мен, те са следните:  Първо, отлагането на проблемите с политически популизъм и празноговорене води до катастрофа. Невидимите процеси зад тези проблеми не стоят в статика, а се влошават прогресивно и когато вече обществото е поставено пред неизбежността за взимане на решение, алтернативите са много по-болезнени, отколкото преди години, когато проблемите са възникнали. Лично за мен е крайно притеснително, че системите на здравеопазване и пенсионно осигуряване се пренебрегват от всички български политици в момента, все едно там всичко е цъфнало и вързало. Точно обратното, след няколко години ще ни паднат на главите „изневиделица“, както банковият сектор падна на главите на кипърците.  Второ, да обвиняваме някого, че е виновен, защото работил за себе си (и семейството си, ако има такова), е все едно да го обвиняваме, че е жив. Докато в САЩ е привидно лесно да обвиним, че банкерите са алчни и работили за себе си, и затова кризата се случила, казусът Кипър показва колко повърхностно и пропагандно е такова мислене. Ако се плъзнем по тази плоскост, то просто трябва да обвиним абсолютно всички в Кипър – банкери, имотни спекуланти, данъкоплатци, политици. Какво е решението, да си направят по едно харакири? Не, истината е много по-проста, но неприятна за хората, които очакват правителството да им е бавачка – както американската, така и кипърската кризи, бяха причинени от политическа интервенция на десетки нива.  Трето, отказът от реформи и упражняване на граждански контрол е пагубен. Да се надяваме, че нещата ще се наредат по магически начин като от небето се спуснат ангелски политици или от земята изскочат легендарни златни или петролни залежи за трилиони, е наивно. Светът се променя и отказът на политиците и обществото да променят себе си, отговаряйки на този външен или вътрешен натиск, не води до нищо добро. Лесни решения при реформиране на финансови, пенсионни, образователни и здравни системи няма. Не става с национализации, не става със заеми, не става със спасителни пакети от комунистически или демократически съюзници. Трябват ефективни реформи, прозрачност и разбирателство между политици и граждани. В най-добрия случай, тези реформи и решения са проактивни. В компромисния случай те следват проблема в кратък отрязък от време. В най-лошия случай (този на Кипър), те са отлагани с политически лъжи и бабини деветини до критичния си колапс, когато изборът не е между лошо и неприятно, но ефективно, решение, а между две много лоши и много неприятни решения.  По отношение на проблемите в пенсионното осигуряване и здравеопазването, в България сме изпуснали първия влак. В момента сме на ръба да изпуснем втория.  П.С. За да съм точен, това, което се готвят да направят в Кипър, не е класическа национализация. Ще дават някакви акции от банките срещу сумата, която ще вземат като данък. Не ясно към днешна дата по какъв механизъм и при каква оценка на акция ще стане това. И дали ще има ограничения върху разпореждането с тези акции.

  Владимир Каролев

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 26. 26 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#5:"marsena"]Точно затова Турция не е вариант![/quote]
  Гледам, че сте ми нашляпали минуси без да мислите. Киприотите-гърци не пожелаха да се обединят с турския северен Кипър и никога няма да се съгласят да бъдат спасявани от Турция, защото знаят много добре, какво ще последва.

 27. 27 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Няма как да не отворят банките. Заплати, предприятия, бизнес, хора - всеки е блокиран. Икономиката не може да седи на пауза дълго време.
  Но 2 факта са вече на лице - независимо от решението, което ще се вземе, доста пари ще се изтеглят от банките в Кипър. И второ, икономическата и финансова стабилност на държавата е вече компрометирана.

 28. 28 Профил на МъдиУотърс
  МъдиУотърс
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#21] от "m17":

  Възможно е.
  Но така прееб.ват собствените си граждани с влогове.
  Пък и далеч не съм убеден че всички големи са успели да реагират.
  Поведението на руската върхушка, потвърждава това ...

  ходя по въже, не ми ръкопляскайте - това е моят път. Сложил съм костюм на клоун, за да ми се смеете, когато падна...
 29. 29 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ииии, накрая германците пак ще го отнесат, защото Европа, колкото и да е силна, няма да позволи на Кипър да излезе от Еврозоната и банка "Германия" пак ще налее милиярди. Въпросът е до кога, данъкоплатците в изрядните държави ще спасяват юга?

 30. 30 Профил на vnrad
  vnrad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И кипърците като гърците живяха нашироко. Кой да им плаща сега? Не е добре да се облагат с данък влоговете, защото като няма доверие в банките- слагат в дюшеци, после тръгват крадци/макар, че там не са като в България/. Там църквата е силна и те вече заявиха, че ще помогнат на страната и сигурно това ще се случи. Затова са толкова ербап. Няма да се откажат да бъдат офшорна зона, но ако искат да оцелеят ще им се наложи да се посвият малко. Интересно какво ще стане с тези дето са теглили кредити? Дали и те ще станат кредитни милионери като нашите?

 31. 31 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#1:"др. Иванов"]Единственото разумно решение е замяна на 15% от големите влогове с държавна земя по брега.[/quote]
  Ей Др. Иванов, Др. Иванов! От Москва ли ти подшушнаха тази идея? Да си напазаруват олигарсчетата Кипър, а! Няма да стане другарю. Руснаците обичат да взимат безплатно, както у нас. Не мож ги излъга да станат капиталисти. комунизмът по-им харесва, както и на теб.

 32. 32 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#22:"marsena"]Ако това са Турция или Русия, Кипър ще се превърне в тяхно троянско магаре в ЕС.[/quote]

  Ако не се съгласят с предложенията на ЕС ....и това ще стане !

 33. 33 Профил на kars
  kars
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#32] от "sisiliya6":


  [quote#32:"sisiliya6"]Ако не се съгласят с предложенията на ЕС ....и това ще стане ! [/quote]
  Няма да стане.

 34. 34 Профил на МъдиУотърс
  МъдиУотърс
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#21:"m17"]фалит, инфлация и много сълзи. [/quote]

  Не е само това.
  Ако сте прав, какво предстои ?
  Кипър е част от еврозоната.
  Все още няма разработен механизъм за изключване.
  Ще стане прецедент, ако ги махнат.
  Допускам, че ще загуби офшорният си статус...
  Практически разпад на банковата система, от там, блокаж и последващо затруднено функциониране на социалните институти.
  Излизане от еврозоната.
  Бесна инфлация.
  Нестабилност(финансова, политическа и социална) несъвместима с туризма, което ще увеличи безработицата...
  Директни загуби на влогодържатели, съчетани с драстичен спад на жизнения стандарт на народа.
  Кой би поел отговорността за това ???
  Много кофти ситуация...

  ходя по въже, не ми ръкопляскайте - това е моят път. Сложил съм костюм на клоун, за да ми се смеете, когато падна...
 35. 35 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#33:"kars"]Няма да стане. [/quote]

  Времето ще покаже !

 36. 36 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#23:"m17"]Никой не е създал паника[/quote]
  Не знам как се вика на това,да ти вземат 10% от парите в банка и ти да продължаваш да ги държиш там, защото се надяваш ,че това ще е веднъж и няма да се повтори. Примерът с Гърция - дадоха им веднъж и им орязаха дългавете ,дадоха им втори път и им орязаха още дълговете, а тук - бам и ще орежат на хората парите. А това не може ли да стане и в Испания и в Гърция утре? Може ,само дето ако тук са излезли 2000 човека, там ще са 2 милиона.

 37. 37 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "mtmvb": Наистина колко лоши са тези руснаци,които държат там милиарди в банките и с тези техни милиарди кипърските банки изкупиха по нареждане на ЕС гръцките държавни ценни книжа,а след това отново по нареждане на ЕС Гърция спря да изкупува обратно на падежа им тези държавни облигации. Сега ЕС са по-чисти от ангелите,а Русия била тази,която трябва да спасява един член на ЕС,който дори е и член на Еврозоната ?!?! Ех,какви лоши руснаците ! Когато нямаме нужда от тях,пескаме американски ракети на наша територия.Когато ножа опре до кокала започаме леко да ги ухажваме,сякаш там управляват някакви невръстни деца,които по никакъв начин не милеят за своя народ,а чакат само някой да поиска помощ и веднага да му я дадату,защото иначе ще ги наречем лоши.Още преди близо две години на тихоокеанската среща във Владивосток Путин ясно обясни за какво става реч.ЕС и НАТО приеха бившите соц.страни от Източна Европа в своите структури по чисто политически съображения и що се отнася до ЕС,и без всякаква икономическа логика,обещавайки им,или поне внушавйки им чрез вече поставенитге в тези страни на власт западни послушници,че ще се излеят в страните им реки от мед и масло.Това си остана само обещание.Икономиките на тези страни яха сринати къде повече,къде по-малрко,качеството на живота във всички тези страни се влоши драстично.И сега европейските акули от богатите държави се попитват да ппрехвърлят на Русия задачата да подпомага икономически тези държави за своя сметка ,намалявайки цената на своите природни ресурси,които продава на запада.Да,ама не!

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#28] от "МъдиУотърс":

  Разбира се, няколко големи риби със здрави връзки са се усетили за което разбира се са дали ресто на който си трябва.
  Но повечето вложители не са и това е целта - защото просто няма достатъчно пари за всички, дори за всички едри риби.
  А малките вложители като самите кипърци никой не го вълнуват - и те са лапали от меда, те са си избрали тия идиоти да ги управляват. Е сега ще платат сметката.

 39. 39 Профил на Баба Ванга
  Баба Ванга
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Държавата Кипър и да иска не може да ги спаси, защото самата тя е фалирала. Европа трябва да ги спаси. Само дето вчера немските политици, които отново се налага да плащат, заявиха, че така не може да продължава. Данъците в Германия са близо 50 %, а в Кипър 10%. Кипър събира мръсни пари от Русия, а Европа и най вече тези които все плащат Германия нямат нищо общо с това. Освен това на никой не му пука за Кипър, тъй като са прекалено малки, за да си струва да бъдат обсъждани. Фалита на Кипър няма да повлияе на Европейската икономика кой знае колко негативно. Даже в ЕВРОПА се говори, че не е трябвало да ги приемат в ЕС. Иначе все Ангела Меркел им е виновна. А га ядоха кюфтетата питаха ли я нея дали може?
  Византийски номера. Дайте ни няколко милиарда, ама не ни казвайте и как да си ги харчим.

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#34] от "МъдиУотърс":

  Ами който си го е надробил - избирателите дето са избирали идиоти за управници. Избирателите дето държаха един откровен идиот - Комунист-Сталинист за президент 8 години. Избирателите дето мислеха че могат да изпързалят цяла европа и да лапат едновремнно то европа и от парите на руските мафиоти.

 41. 41 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#37] от "molesan2":

  Ако беше се родил по-рано, щеше да си най-малко втори секретар на ОК на БКП в някой град, я Силистра, я Видин..

  Освен ако вече не си бил, де.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Трябва да отбележим, че кремълските джуджета са много, много нервни, а изблиците им преминават на моменти в истерия. и ИМА ЗАЩО. Депозитите на руски компании в кипърски банки са €19 млрд., което е 7% от всички руски корпоративни депозити. Отделно савецки банки имат в Кипър други €10 млрд. депозити. На всичкото отгоре руски банки държат кредитна експозиция към "кипърски" компании за над €30 млрд. Навързаните като свински черва православни активи завършват пак там - в православния ад.

 43. 43 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#25] от "Хипчо":

  Хипчо ти Каролев ли си или го препечатваш.Имаш едно плюсче от мен, макар и да не съм на 100% съгласен.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 44. 44 Профил на Баба Ванга
  Баба Ванга
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#37] от "molesan2":

  Който не е бил в Кипър не знае, че Кипър няма никакъв потенциал. Цари шуробаджанащина, а туризма им, който е почти единствения отрасъл там, още преди 14 години креташе горе долу. Юли месец 4 звазден хотел беше 30 % пълен и готвеха за клиентите спагети. Англичаните им баха виновни за всичко. Е англичаните започнаха да ходят другаде на почивка и затова Кипър се сдоби с Руснаци. Сами са си виновни за далаверите с Русия, а руснаците сами са си виновни за далаерите с Кипър. Рузнаците преди да хвърлят един куп пари в техните Банки, трябваше да проучат, колко ги бива.

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#34] от "МъдиУотърс":

  Няма нужда от никакъв механизъм - просто ЕЦБ им спира кранчето (направено), банките фалират и правителството ги затваря(направено), после почват да се разплащат с "маркирани еврота" ( следва във вторник), после го прекръстват на "кипърски евро" и почват да си печатат колкото им трябват.
  А после знаем какво става - спомнете си 97'ма.

 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3887 Любопитно

  [quote#37:"molesan2"]намалявайи цената на своите природни ресурси,които продава на запада.Да,ама не! [/quote]
  Ти лично какво печелиш от скъпите руски природни ресурси?

 47. 47 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  До коментар [#43] от "Цъкльо":

  Вчера Каролев даде едно много интересно сравнение - Ако банковата система в България беше подобна на тази в Кипър, общо парите в нея щяха да са над 500 милиарда евро, т.е. 9 пъти над БВП на страната! Той го сравни с раково образувание.

 48. 48 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Любопитно

  [quote#30:"vnrad"]И кипърците като гърците живяха нашироко. Кой да им плаща сега?[/quote]
  До коментар [#30] от "vnrad":"Ние сме родени да кърпиме чуждите дрехи", в която разказва как "българете обичат да плачат по чуждите гробища, когато техните собствени родители лежат в земята непрелеяни, неоплакани и непоменени ... Кой помага на чуждите правителства да деморализират народът ни и да го направи неспособен за нищо? - Българете... Ако захване да се гради гръцка черкова, то ние сме първи; а ако захване да са гради българско училище, то сме последни ..... И така, ние сме родени на тоя свят или да кърпиме чуждите дрехи, или да плачеме на чуждите гробища."
  вестник „Независимост“ в бр. 32, Каравелов
  "vnrad", ти май много обичаш...

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  [quote#30:"vnrad"] Няма да се откажат да бъдат офшорна зона[/quote]
  Овшорните зони в ЕС са забранени...

 50. 50 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Любопитно

  [quote#47:"g_t_DimebagDarrell"]Вчер Каролев даде едно много интересно сравнение - Ако банковата система в България беше подобна на тази в Кипър, общо парите в нея щяха да са над 500 милиарда евро, т.е. 9 пъти над БВП на страната! Той го сравни с раково образувание.[/quote]
  До коментар [#47] от "g_t_DimebagDarrell":
  Трябва ли му на доносчик говорителя говорител!? "g_t_DimebagDarrell" стана „говорител” на Камен...http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2006/02/04/234963_pr_pr_piar_pi_ar_ili_pi-ar/

 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1278 Весело

  [quote#44:"twinsdz"] Кипър няма никакъв потенциал..... туризма им, който е почти единствения отрасъл там, още преди 14 години креташе горе долу[/quote]

  Много си далече от истината. Кипър има 600 000 население, 6 хил.кв. км., а на острова почиват 2 млна туристи. За сведение, там за турист се отчита само чужденец, който има минимум 5 нощувки в хотел....

 52. 52 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#47] от "g_t_DimebagDarrell":

  Според мен факта на хипертрофиралия банков сектор не е толкова страшен, колкото факта че той не е качествено управляван.
  В края на краищата - ако банките бяха държали лихвите си на нормални нива и не бяха снесли всички яйца в една кошница целият този кошмар не би се случил.Една добре работеща банка е като златна кокошка за бюджета и Кипър би бил в перфектно състояние.
  В момента никой не казва истината а тя е че в Кипър има срутване на класическа пирамида.Със секването на нови приходи и регистрация на първите загуби и системата се дебалансира тотално.
  Ако банките на острова бяха в добро състояние и имаха реален бизнес то тогава загубата на 4В от гръцки дълг не би била катастрофална.Но това в Кипър не са банки в класическия смисъл на думата, това са по скоро сейфове за пари и сега се оказва че те са празни - просто част от парите са загубени заради Гърция а друга част никога не ги е имало /лихвите които са начислявани но не са били изплащани/.
  Дори и да клекне Кипър това ще е само началото на края за тяхната банкова система - не вярвам да са толкова луди да излязат от еврозоната, но оставането им в нея им гарантира един дъъълъг махмурлук.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 53. 53 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 164 Неутрално

  [quote#47:"g_t_DimebagDarrell"]Ако банковата система в България беше подобна на тази в Кипър, общо парите в нея щяха да са над 500 милиарда евро, т.е. 9 пъти над БВП на страната! Той го сравни с раково образувание. [/quote]....................................................................
  То си е раково образувание.Раковите клетки имат съвсем друг метаболизЪм и рано или късно организма е разрушен от тях.Каролев не е далеч от истината

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 54. 54 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  [quote#52:"Цъкльо"]в Кипър има срутване на класическа пирамида.[/quote]
  Точно. И понеже пирамидата е ненормално огромна, тя смазва всичко под нея при срутването си.

 55. 55 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Не ми давай акъл - пари ми дай!
  Тази нашенска мъдрост вероятно е в основата на всички южняшки неволи. И сега чакат някой да им даде пари - съвети не приемат.

  подпис
 56. 56 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#41] от "mtmvb":
  Не знам дали е бил, или е щял да бъде някакъв.......
  И това не само не е аргумент срещу написаното, но и не е важно.
  Важното друго - написаното в голяма степен е фактически обективно и логическо добре аргументирано. На пример - за неподготвеноста за приема в ЕС.
  А дали е идеологическо приемливо - това е дръг въпрос.

 57. 57 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  [quote#10:"cobanmaala"]Търсят 5,8 милиарда, а им конфискуваха 4 милиарда с опрощаването на гръцките дългове. И ако тия идиоти от Брюксел не бяха поискали този план, сега икономиката на Кипър нямаше да е пред срив.[/quote]
  Така ли? Т.е. Кипър е можел да получи от Гърция тия 4 млрд. , дето били 'конфискувани' с опрощаването на гръцките дългове? Я си помисли пак. 4-те млрд. са били загубени далеч преди опрощаването. Дали Гърция ти дължи 1, 4 или 10 млрд. е все тая, защото ще получиш 0.

 58. 58 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Дружбата между Русия и Кипър ще стане важна като слънцето и въздуха за всяко живо същество"

 59. 59 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  интересно е, че в 'The Economist" предлагат парите да се влеят направо в банките, вместо в бюджета..ама това не маха ли стимула ако имам банка, да я управлявам разумно, без рискови инвестиции тип- залог на рулетка червено или черно като риск? ИЛИ пък са прави , че биха ги управлявали по-добре от политиците в бюджета?

 60. 60 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Интересно а нашите банки имат 38 милиона лева в Кипър и ако изгорят в Кипър тези пари дали ще се окаже влияние и на банковият сектор в България !? /ДА ПАРИТЕ НЕ СА МНОГО ЗА БАНКИТЕ , НО АКО Е ЕДНА ТО МОЖЕ ВЕРИЖНА РЕАКЦИЯ ДА СЕ ОБРАЗУВА ..... /

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 61. 61 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 998 Неутрално

  "...Ако Кипър не намери бързо 5.8 млрд. евро, няма да получи обещаните 10 млрд. евро от партньорите си..."
  Ако не бръкнеш в джоба на Рашо и Кипрос Гурмеджидис, за да свиеш 5.8 лв., с които да ти платя обяда, няма да ти дам 10 лв., от които да ми върнеш 14. Ако не стане далаверата, закривам ресторанта. Обичам такива партньори.

 62. 62 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Отива си една ера, в която:
  1. Едни работят, други живеят;
  2. Вземаш всякакви стоки на изплащане без изобщо и да имаш перспектива за плащане;
  3. Частният капитал не е регулиран;
  4. Се раждат утопии от типа, че икономиката и финансите са Светая Светих.

  Ала, бала!
 63. 63 Профил на volana
  volana
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В светът няма криза а капиталипсис!Събориха комунизмът,умрая капитализма и сега ще ни надянат хомот с друго наименование!Масовката си е масовка,пълнежа си е пълнеж, а тайните общества от как свят светува държат ножа и хляба!

 64. 64 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#4:"mtmvb"]Там дето руснака се е намесил трева не никне...горките кипърци[/quote]
  Да вземат пример от нас, като се намеси западняка и ние направо обраснахме с трева, абе направо буренясахме,ха ха ха щастливи българи, пардон кокошки.

 65. 65 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#1] от "др. Иванов":

  др. Иванов,
  личи си че живеете още в комунистическата епоха и с подобни мисли и разбирания...
  земята в много малка част в страни като кипър е държавна повечето от земята е частна от как острова и държавата съществува (въпреки че кракът ми не е стъпвал в кипър)
  и в много страни не е необходимо да си гражданин на страната за да притежава човек недвижим имот. всеки които има пари може да си купи това което си иска докато във вашата бг аз да наслядя имотите на дедите си трябва да искам поданство или да отворя фиктивен бизнес или "фирма" тъй като поданство не мога да получа така лесно ...

 66. 66 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 506 Весело

  иначе кипър ще напусне първи еврозоната по много причини
  и най вече че в банковия сектор има връзка и пране на пари от източна европа и русия има пари т.н. мръсни пари и европа иска и ще унищожи по свой начин този сектор. русия няма да се притече на помощ защото и тя е на това мнение (пари на русия са напускали страната за кипър) кипър може да си остане офшорна страна но не такава каквато беше.

  предполага че гърция ще я последва скоро в напускане на еврозоната

 67. 67 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#65] от "swich2green":

  Леле, ама верно ли? Ей така щях да си ритна без да знам какво е в чужбина!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 68. 68 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кипърците само си въобразяват, че имат депозити. Притежават ги само на хартия. Ако се отворят банките никакви големи пари няма да напуснат острова, защото в тези банки пари няма. Тези банки стоят затворени, защото отчаяно отлагат момента на обявяване на фалита а и никой не иска да го обяви.

 69. 69 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#65:"swich2green"]всеки които има пари може да си купи това което си иска [/quote]
  А защо рипаш срещу корупцията, това си е чиста покупка на услуга? Объркал си управление на държава и управление на спортен тим.

 70. 70 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Идеолозите на ЕС го набутаха на Кипър, без никакви притеснения.

  I'm addicted to the truth.
 71. 71 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  "те може да започнат да раздават на клиентите си белязани евро, които няма да могат да се ползват извън страната..."

  Защо не въведат ЕМЕКА. Поне няма да им драска.

  I Want To Believe
 72. 72 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Колкото по-зле, толкова по-добре. Кой е най-лошият сценарий? Но се съмнявам, че някой ще си извади поука и ще си направи правилните изводи. Кипър е само началото. Правилата, които позволяват банките и финансовите спекуланти да си играят с парите на вложителите, да печелят, а когато всичко рухне да се измъкнат са още в сила. Въпрос на време е да се срине финансовата система на глобалната икономика. Сорос е прав, в своето интервю от лондонското око, че сме се запътили към ада, защото глобалната икономика изисква глобална регулация, а не дерегулация.

  Обичам да питам
 73. 73 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Защо никой не задава въпроса къде са отишли тия пари от тия банки? Или аз съм много глупава или нещо не е в ред, Най сериозно моля да ми обясните, ако знаете? Къде отиват парите от фалиралите банки?

 74. 74 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#68] от "teller":

  Но е имало пари, къде са те сега? Повтарям се.

 75. 75 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Добре, че само четири сценария за развитие на кипърската криза са измислили, че иначе на читателите нямаше да им стигне времето да се запознаят с тях ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK