СРС и предстоящите избори

СРС и предстоящите избори

© Дневник"Имаме процентно намаление на специалните разузнавателни средства през последната 2012 г. Това е на база всичко това, което ние сме изградили като партньорство с медии и, разбира се, от всички тези обучения и всичко, което сме направили като организация на работа в системата", това са думите на бившия министър Цветан Цветанов, каквото и да значат.


Въобще не мога да разшифровам как партньорството с медиите може да се отрази на качеството и количеството на специалните разузнавателни средства (СРС) освен ако те доброволно съобщават това, което е интересувало Цветанов, така че не се е налагало да ги наблюдава конспиративно. Обученията и всичко, което е направено като организация на работа, може би може да се разтълкува като повишаване на квалификацията на искащите и ползващите СРС, а може би не, защото цитираната мисъл е къдрава като африканска прическа.


Финансовият ресурс за 2012 г., предназначен за СРС, свърши в края на юни, което ще рече, че до края на годината са изхарчени средства поне двойно надхвърлящи тези за 2011 г. Предвид натрупващото се напрежение от средата на 2012 г., свързано с граждански протести с различна големина, насоченост и времетраене, които вероятно са били във фокуса на МВР-то на Цветанов, до края на 2012 г. съвсем естествено е да се предположи, че използваните СРС са минимум двойно количество, сравнени с 2011. Тук намаляването на исканите и разрешени СРС от прокуратурата не играе особено влияние за общия брой, защото за тях няма отделен финансов ресурс. Единственото заключение в този случай е, че увеличението на СРС е за сметка на МВР и ДАНС.
Разрешени СРС на МВР и ДАНС от Софийски градски съд (СГС) за 2011 г. (без тези на Софийска градска прокуратура (СГП) са 4131. Данните за 2012 г. показват 4462 СРС, разрешени от СГС на МВР (без тези на СГП), т. е. с 331 повече, което прави около 8% увеличение (данните от таблицата са визуализирани и в интерактивната графика по-надолу - бел. ред.).


    СГПРазрешени от СГС на МВР и ДАНС
 
Общо разрешени от СГСОбщо СРС за страната
2012г.1094                       4462           5556        16 000*
2011г.1877                       4131           6008        13 624
* Данните са изчислени по аналогия.


През 2011 г. СРС в страната са 13 624, от тях разрешени от СГС са близо половината (6008 – към 45%), така че спокойно можем да използваме данните за увеличението от около 8% за база. Следователно по аналогия СРС, използвани през 2012 г. в цялата страна (вкл. София), са минимум 16 000. Ако към това прибавим и препоръката на председателя на СГС исканията за СРС да се правят за максималния срок и обединяват искания за няколко способа, то картината става грозна – тези около 16 000 СРС всъщност съдържат по 2-3 искания за различни способи.


Данни за разрешените СРС | Create infographics


В окръжно писмо на Владимира Янева до МВР и ДАНС от февруари 2012 г. е предложено исканията за използване на СРС да се правят за максималния срок. По този начин ще се отчете по-малък брой разрешения на съда за прилагане на СРС. Сега практиката е да се иска подслушване например за 2 седмици, 1 месец и пр., а впоследствие да се удължава срокът до максималния – до 6 месеца с нови искания на съдебни разрешения.


Така, вместо да се ползва СРС за 2 седмици, се получава разрешение за 2 месеца, които след това могат да бъдат увеличени с още 4 – до максималните 6. Освен това тя е предложила, когато спрямо едно лице се налага използването на няколко способа – например подслушване и проследяване едновременно, да се обединяват в едно искане. По този начин също ще се намали документално броят на дадените разрешения, тъй като често спрямо един заподозрян се прилагат няколко оперативни способа – подслушване, външно наблюдение и пр.


Въпреки общественото негодувание и обясненията на Янева, че е искала само да оптимизира процеса, очевидно предложената от нея методика е влязла в действие. Така съвсем възможно е използваните СРС през 2012 г. да надхвърлят 20 000 и да са между 20 000 и 30 000.


За трафичните данни даже е неприлично да се говори, защото част от тях се изискват извън Закона за електронните съобщения (ЗЕС), а тези, за които се подават искания, са вкарани в общи списъци, така че едно искане обединява данни за 50-60 и повече лица. За 2011 г. засегнатите лица по приблизителни разчети бяха около 1 млн.; следвайки логиката на управление на СРС през 2011 г., то през 2012 г. е възможно количеството да е надхвърлило 2 млн.


Огромни са възможностите за злоупотреби при достъпа до тези данни, показващи кой с кого, кога, колко е контактувал в интернет и по мобилен телефон. Достъпът се осигурява както по Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), така и по Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Но според доклад на парламентарната подкомисията за контрол върху специалните разузнавателни средства и върху достъпа до електронните съобщения стана ясно, че службите и особено МВР следят неограничено трафичните данни.


Освен достъп по ЗЕС (за 2011 г. – около 70 000 разрешения) рязко е увеличението на случаите, в които достъп до трафичните данни се иска и получава без разрешение на съда. Законът допуска тази възможност, когато данните са необходими за "оперативни цели". В тези случаи дори няма образувано досъдебно производство. Питаме се толкова ли са престъпниците в България през годината? Какъв е ефектът от използваните СРС? Ако те само формално са ползвани за разкриване, предотвратяване и пресичане на престъпна дейност, което можем да предположим, следейки непрекъснато и рязко нарастващия тренд на престъпността през 2012 г., то кой е обектът на тези разследвания, подкрепени със СРС?


Единственото обяснение за ползвания огромен ресурс и мизерния резултат в противодействие на престъпността навежда непредубедения изследовател на мисълта, че вероятно политическият противник и протестиращите са обект на специализирания интерес (появилите се материали в медиите за делото "Будали" са доказателство за "основателни предположения" по въпроса). Тази теза се подкрепя от мисълта на бившия министър-председател, публично споделена чрез медиите, че който не харесва Цветанов, е мафиот. Така ясно е определен вероятностният кръг от лица, попаднали в обсега на СРС – това са български граждани, които не харесват Цветанов, следователно са мафиоти, от което естествено следва да бъдат обект на целия арсенал от антикриминални действия и дейности.


Преди няколко дена стана подписването на методически указания за взаимодействието по време на изборите на прокуратурата, МВР и ДАНС с участието на служебния вътрешен министър Петя Първанова, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на агенцията Казаков и главния секретар на МВР Георгиев. МВР и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) няма да могат да правят искания за специални разузнавателни средства, свързани с предстоящите избори, нито да ги използват в условията на неотложност, както по принцип позволява Законът за СРС. Подслушване, следене и др. ще може да иска само прокуратурата при образувано досъдебно производство.


Според документа искания за СРС по линия на противодействие на купуването на гласове ще се правят единствено от държавното обвинение в рамките на досъдебни производства и ще се разрешават от съда. Въвеждат се дежурни екипи от прокурори и полицаи, които да обработват всички сигнали за изборни злоупотреби в деня на вота и двата дни преди него. Както може да се досети всеки, тези указания и споразумения засягат само използването на СРС за противодействие на свързаните с изборите престъпления. По никакъв начин не са ограничени възможностите за ползване на СРС по общия ред извън контекста на купуването на гласове, което ще рече, че независимо от ситуацията и подготовката на "честни" избори цялата полицейска машина необезпокоявано ще работи по планирания от Цветанов ред – ред, който служебният министър декларира, че няма намерение да нарушава.


Нов мрачен нюанс нанася в общата картина фактът, че не съществува контролиращ орган поради разпускане на НС. Конституирането на ново НС и съответните комисии и подкомисии ще се влачи вероятно до края на лятото и то при оптимистична прогноза. Следователно резултатите от парламентарен контрол над използването на СРС ще имаме най-рано в средата на следващата година и това, при положение че ще е необходимо да се изследва и анализира работата със СРС и за 2012 г. (независимо от изискването на ЗСРС подкомисията не представи такъв анализ) и 2013 г. едновременно.


Ясното съзнание за безконтролност едва ли ще доведе до принципност, икономия, гарантиране на гражданските права и свободи. Досегашните управляващи въпреки подадената оставка продължават чрез своите протежета да дърпат конците на ръководителите в сектор "Сигурност".


Ето такава е обстановката, в която се очаква да се проведат "честни и свободни избори".


*Николай Радулов е преподавател в НБУ, бивш секретар на МВР в правителството на ОДС. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zloster
  zloster
  Рейтинг: 479 Весело

  Цветанов пак блести с интелигентност

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Милиционерска държава! Злобно малцинство БКП/ДС извършва геноцид над народа на България, по заповед на кремълските им господари?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  "....Ясното съзнание за безконтролност едва ли ще доведе до принципност, икономия, гарантиране на гражданските права и свободи. Досегашните управляващи, въпреки подадената оставка, продължават чрез своите протежета да дърпат конците на ръководителите в сектор "Сигурност"...."

  Бочо ясно ви каза, че може да спретне едно такова мероприятие на всеки журналист или просто "поданик". Каза и го направи. Излезе информация за делото "Будали" срещу журналисти. И какво от това". Както бай Ганьо казва навремето "всички са наши" и сега няма кой да се заеме с такива "второстепенни" и "отвлечени" неща.
  От какво се страхуваг журналистите, ако не са мафиоти? Страхуват се, значи са мафиоти. Удряй Бочо, дръж Цвъко!
  И цялата им шайка се разбяга... (по Алеко)

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  Тази Янева много умна!Максимален срок и включва всички способи.Като е гарга да е рошава.Значи представете си какво слухтене е паднало.

 5. 5 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "zloster":

  Блеснал или не мутрите само с подслушване могат да се хванат.
  А това ,че някой се притеснява има какво да крие.

 6. 6 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Досегашните управляващи, въпреки подадената оставка, продължават чрез своите протежета да дърпат конците на ръководителите в сектор "Сигурност".

  Ето такава е обстановката, в която се очаква да се проведат "честни и свободни избори".
  ===================
  Добър АНАЛИЗ.
  Ето за това, аз я наричам, "ПИЧОВА ДЕМОКРАЦИЯ", подпичкват се с нас. НЯМАТ КРАЙ!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Но според доклад на парламентарната подкомисията за контрол върху специалните разузнавателни средства и върху достъпа до електронните съобщения стана ясно, че службите и особено МВР следят неограничено трафичните данни."

  В много държави службите записват всичко, и ровят и вадят когато нещо потрябва. Може и по ключови думи. Казваш примерно "бомба съм" и записа почва.
  ЧУДЯ СЕ как е у нас?

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Изборите може да се провеждат и по телефоня. На подслушващите да се даде и по един протокол от избират. комисии и там да си попълват....

 9. 9 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 426 Неутрално

  *Николай Радулов е преподавател в НБУ, бивш секретар на МВР в правителството на ОДС.

  Статия анти-Герб и анти-Цветанов! Да не почна предизборната кампания преждевременно?

 10. 10 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#3] от "aldy":


  [quote#3:"aldy"]Каза и го направи. Излезе информация за делото "Будали" срещу журналисти.[/quote]

  Имаш ли някаква информация по-конкретно или си мислиш, че тук в Дневник всички са канарчета.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 11. 11 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1611 Весело

  Обосновано предположена параноя - не вреди.

 12. 12 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  [quote#10:"Wornoxmaniak спам робот"]Имаш ли някаква информация по-конкретно или си мислиш, че тук в Дневник всички са канарчета. [/quote]

  Не е нужно аз да имам някаква информация за нещо. По-важно е дали съществува.

  Биволъ:
  "...Прокуратурата потвърди, че има преписка "Будали" срещу журналистите от Биволъ Асен Йорданов и Атанас Чобанов..."

  https://bivol.bg/budali.html

  И не започвай пак философиите, че Йорданов и Чобанов не са никакви журналисти, а врагове на народа, купени с намкъв си капитал...

 13. 13 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#12] от "aldy":

  Продължаваш да ни мислиш за канарчета, а? Предполагах имаш нещо повече от тяхната изкривена гледна точка, така да се каже.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 14. 14 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 479 Весело

  "СРС и предстоящите избори"
  С официалното съдействие на Цветанов и МВР. Анонимността ви е гарантирана, вотът преразпределен!

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 15. 15 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  След прехода 1989 г., НЕ Е НИКАК ЛЕСНО да си и СВОБОДЕН и МЕЗЕ със СТАРОТО СИ ДОСИЕ. Те не се крият, че СЛЕДЯТ и техниката им е „ПОСЛЕДНАТА ДУМА НА ТЕХНИКАТА”. Запитан, президента Плевналиев, „Ако трябва да избереш, м/у Путин и Обама, кого ще избереш” и той казва Обама. Плевналиев е следвал 4 години в Русия и има брат, женен за Рускиня в гр. Рейбинс, далеч на р. Волга. И има награда от СССР по програмиране.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 16. 16 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това е насаждане на страх в хората, Цецко ще слухти кой за кого, ще гласува. Гестапо.

  I'm addicted to the truth.
 17. 17 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всичко надминава границата на полезността за обществото, всеки нормален човек, не говоря за правещ незаконна дейност, знае за всички тези мерки и как да се пази от тях, останалото е за сапунките и тези, които ги коментираме.

 18. 18 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  [quote#13:"Wornoxmaniak спам робот"]Продължаваш да ни мислиш за канарчета, а? [/quote]

  Абе ако напиша за какви ги мисля такива като тебе, ще ме баннат за сто години напред. Аре пътувай, заработвай си горчивите грошове...

 19. 19 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Рано или късно ще трябва да въведем ред в милиционерския башибозук.

  и най-умният си е малко прост....
 20. 20 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дайте да видим как се е увеличила официалната статистика сравнение с по-предни години.
  А официалната статистика е някаква част от всичко, но поне да добием някаква представа.

  I'm addicted to the truth.
 21. 21 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1752 Весело

  До коментар [#10] от "Wornoxmaniak спам робот":
  Има само едно канарче и то е с името "гербаче".
  Само ти ли не разбра, че явно и теб Цветанов е подслушвал и после те е хвърлил на форумните "акули" за тъпата ти издънка, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 22. 22 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#21] от "Zamen":

  Представяш ли си колко си жалък в очите ми и подвластен на ходжата или си толкова глупав, че не можеш да го проумееш?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 23. 23 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Институт за развитие на публичната среда отправи искане към ЦИК да публикува (след постъпването им) протоколите от ГРАО до ЦИК, отразяващи проверката на ГРАО на подписките на партиите, в които се посочват следните данни:
  - заявеният брой на избирателите в подписката;
  - брой проверени записи;
  - брой установени коректни записи;
  - общ брой на некоректни записи, в т.ч.:
  * брой некоректни ЕГН;
  * брой несъответствия между ЕГН и имена;
  * брой повторени записи в подписката;
  * брой лица, участвали в предходни списъци или подписки;
  * брой неверни и непълни имена;
  * брой на лица под 18 години;
  * брой лица без избирателни права;

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 24. 24 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 426 Гневно

  Ясно е, че МВР ни подслушва!
  Ясно е, че това се използва за политически цели!
  Ясно е, че държавата е окупирана от агентите на ДС.
  Не е ясно защо ние продължаваме да търпим всичко това?!?
  ТЕ доброволно няма да си отидат и ще трябва да ги изметем при пролетното почистване на държавата! :|

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 25. 25 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#22] от "Wornoxmaniak спам робот":

  Абе, Уорни, нали Кристалинчето и евро-технократите щяха да се завърнат предизборно, за да спасят ГРОБ?

  Защо почна тая братоубийствена война между тях и мутро-милиционерите на Рапона и Мустака?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 26. 26 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#25] от "Настрадин Ходжа":

  Бързо на амбразурата да събираш подписи. Днес е последният срок.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 27. 27 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "Wornoxmaniak спам робот":

  Не ми отговори.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 28. 28 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#26] от "Wornoxmaniak спам робот":

  Абе, що бутнахте Емо Фаса и Миро Мършата под влака?

  Знакови лица на ГРАБ, пък така неуважително да се отнесете към тях.

  Загърмяха бушоните в най-близкото обкръжение на Амфетаминко Рапонев, значи конят галопира към ряката.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK