Кой "проспа" надуването на кипърския банков балон

Кой "проспа" надуването на кипърския банков балон

© ReutersНикой до миналата година не сигнализира официално, че раздутият банков сектор на Кипър сериозно застрашава икономиката на страната. Това стана чак когато Европейският съюз създаде механизми за мониторинг на подобни дисбаланси, разказва Reuters след обзор на доклади на ЕС от 2003 г. насам.


Общите консолидирани активи на кипърския банков сектор, доминиран от три големи банки, възлизат на 7.5 пъти размера на островната икономика, създаваща близо 18 млрд. евро годишно.


След като кипърските банки понесоха големи загуби при преструктурирането през 2012 г. на кипърския държавен дълг, Никозия се оказа днес в ситуация и тя да иска международна помощ. Когато бъдат договорени международните кредити от еврозоната, повечето от тях ще отидат за рекапитилизиране на банките. Едно от условията за спасяването на страната обаче е до 2018 г. тя да свие наполовина банковия си сектор, за да съответства той на средния показател за ЕС - около 3.5 пъти БВП.
"Банковият сектор е абсолютно раздут. Затова се създаде ситуация, в която е много трудно да се разреши проблемът", заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле. "Решение трябва да се намери. Кипърският банков сектор с неговите специални правила, предизвикали прекомерното му разрастване, допринесе значително за проблема."


Това заключение е относително ново


Когато през 2003 г. се проверяваше дали Кипър отговаря на критериите за влизане в ЕС, доклад на Европейската комисия не споменава за проблеми с банковия сектор - вероятно защото по това време това не е сред критериите за членство.


При оценяването през 2007 г. дали може да влезе в еврозоната доклад на Европейската централна банка също не маркира нищо тревожно с кипърските банки или с техния бизнес модел, основан на финансиране от депозити, повече от половината от които принадлежат на чужди граждани.


"Разполагаха с 10 години да повдигнат този въпрос и макар неформално той да се споменаваше тук-там, никой никога не направи нищо за справянето с него", казва представител на страна от еврозоната.


Кипър не е единственият


Размерът на кипърския банков сектор не е нещо уникално. В доклад от 2012 г., в който Европейската комисия за пръв път публично споменава, че банките може да представляват заплаха за финансовата стабилност на острова, Кипър е поставен едва на четвърто място в еврозоната. В Люксембург банковият сектор е 24 пъти размера на икономиката, в Ирландия - 8 пъти, и дори в миниатюрната Малта той е 7.8 пъти БВП.


Високопоставен служител на ЕС казва, че още през ноември 2011 г. в телефонен разговор Европейската комисия е предупредила Кипър да намали размера на банковия си сектор, но този съвет е бил игнориран от кипърците. "Ако въпросът е дали икономистите и политиците можеха да предвидят задаването на кризата и дали сториха нещо да я предотвратят, мисля, че справедливият отговор е "не много". Но след като кризата удари, особено след случаите с Исландия и Ирландия, стана очевидно, че раздутите банкови сектори са сериозен проблем за страната и за еврозоната като цяло", обяснява източникът на Reuters.


Кой "проспа" надуването на кипърския банков балон

© Reuters


Първият сигнал


Първото официално споменаване, че размерът и бизнес моделът на кипърската банкова система може да представляват проблем, е в доклад от май 2012 г. на Европейската комисия. Той е подготвен според договорената неотдавна процедура за регистриране на макроиномически дисбаланси. В него се казва: "Макар банките да са подкрепени от солидна депозитна база, част от която е с чуждестранен произход, финансирането и ликвидността остават основен риск за финансовата стабилност. Финансирането остава доста затегнато и зависимостта от чуждестранните депозити представлява риск, тъй като те са една трета от всички депозити в банките. (...) Този задълбочен анализ стига до заключението, че Кипър страда от много сериозни макроикономически дисбаланси, които не са прекалени, но трябва спешно да бъдат коригирани."


В същото време кипърските политици и банкери бяха толкова заети да берат плодовете от влизането на средиземноморския остров в еврозоната, че игнорираха предупрежденията към какво ги тласка бумът в кредитирането.


Лавината тръгна от приемането на еврото 


Приемането на еврото през 2008 г. бе първото от поредица събития, довели днес до ситуацията, в която банкоматите в Кипър може просто да спрат да пускат евро.


Преди да влезе в еврозоната, централната банка на Кипър позволяваше на банките да използват до 30% от чуждестранните депозити като ресурс за местно кредитиране - една мярка, целяла да попречи значителните суми, вложени от гърци и руснаци, да надуват балон.


Когато Никозия прие единната валута, гърци и други собственици на депозити от еврозоната бяха прекатегоризирани като вътрешни вложители. По този начин нови милиарди евро се изляха като кредити, обяснява Памбос Папагеоргиу, депутат и бивш член на борда на директорите на централната банка. "От гледна точка на регулациите ние просто не бяхме подготвени за такъв кредитен балон", споделя той през Reuters.


Примамливият остров 


Само през 2008 г. банковите активи се увеличиха с 32%, понеже току-що полученият статут на страна от еврозоната направи страната привлекателна за банкиране и бизнес. Но кипърските банки продължиха необичайната си политика да захранват кредитирането си почти изцяло от депозитите. "Банките бяха смятани за суперконсервативни", разказва Александрос Апостолиди, икономист-историк от частния Европейски университет в покрайнините на Никозия.


Когато през лятото на същата 2008 г. рухва американската банка Lehman Brothers, почти всички банки по света понасят загуби, но не и кипърските. "Всички тук си бяха ОК", казва Фиона Мулън, базиран в Никозия икономист, по повод факта, че банките в Кипър не зависеха за финансирането си от капиталовите пазари и не бяха инвестирали в сложните финансови продукти, с които се захранваха другите институции.


Мариос Мавридис, преподавател по финанси и политик от управляващата коалиция, казва, че никой не е искал да чуе предупрежденията му за опасното въздействие върху икономиката на толкова прекалено кредитиране. "Говорех за имотен балон, но никой не слушаше, защото всички правеха пари." Фактът, че основните данъци върху имотите се плащат при продажбата, накара мнозина да се насочат към този сектор и това допълнитено покачи цените, допълва Папагеоргиу.


Остарял надзор 


Друг източник, запознат с работата на управителния съвет на централната банка, споделя, че надзорът се е осъществявал на базата на остарели регулации, повечето от които идват от 60-те години на ХХ век. 


Михалис Олимпиос, президент на Кипърската асоциация на инвеститорите, представляваща около 27 000 индивидуални инвеститори на фондовия пазар, казва, че и той е критикувал централната банка за "липсата на регулации", което е стимулирало поемането на прекалени рискове.


Атанасиос Офанидис, бивш управител на централната банка, отговарял за банковия надзор от май 2007 г. до май 2012 г., в миналото е отричал да е имало провали в надзорната функция, а сега отказва коментар.


Източник на Reuters в една от банките, пожелал анонимност, казва, че институцията му не е имала "сериозни проблеми с кредитирането", и посочва, че кипърските банки обикновено искат 30% съучастие на клиента при отпускане на ипотечен заем - доста над средното в повечето държави.


Кой "проспа" надуването на кипърския банков балон

© Reuters


Няма такива лихви


Фактът, че не се облагат дивидентите на чужденците от депозити и корпоративният данък е нисък, привлече много руснаци и други чужденци. Островът се оказа финансов център, без да има развит финансов сектор - просто място, в което се стекоха огромно количество пари, които иначе биха били подложени на повече контрол в места като Лондон, Франкфурт, Ню Йорк и Цюрих.


"Смешно е. На практика има две търговски банки и няколко десетки индивидуални клона, занимаващи се предимно с частно и корпоративно банкиране. Тук няма инвестиционно банкиране, няма JP Morgan и подобни неща", разказва Мулън.


Освен това се предлагат и лихви, каквито трудно ще намерите по света.


Ако преди 5 години сте депозирали в Кипър 100 000 евро, днес щяхте да сте спечелили 31 000 евро. В Италия и Испания това щеше да ви донесе 15 - 18 хил. евро, а в Германия - само 8000, изчислява анализатор от UniCredit.


Лапане на гръцки дълг


Набъбващите депозити не само стимулираха кредитирането в Кипър, но и изкараха кипърските банки в чужбина. Гърция, с която много кипърци са свързани, е логичният избор на двете най-големи банки Cyprus Popular Bank (известна още като Laiki) и Bank of Cyprus.


Размерът на експозицията им към гръцката банкова система стана видим след стрес тестовете на European Banking Authority от 2011 г. и публикувани през юли същата година, покрай усилията на ЕС и МВФ да изработят нова сделка за спасяване на Гърция. Данните на EBA разкриха, че към декември 2010 г. 30% (или 11 млрд. евро) от всички кредити на Bank of Cyprus са свързани с Гърция. По същото време Laiki (тя тогава се нарича Marfin Popular) е вкарала в Гърция 43% от кредитите си (19 млрд. евро).


Още по-стряскащи са данните за експозицията към гръцкия държавен дълг.


По това време 2.4 млрд. евро, които Bank of Cyprus е вложила в гръцки дългови облигации, са достатъчни да унищожат 75% от капитала на банката. От Laiki са купили гръцки държавен дълг за 3.4 млрд. евро, което е повече от всичките 3.2 млрд. евро капитал на банката.


Тесните връзки между Гърция и Кипър са карали кипърските банки да не се вслушват в предупрежденията да не се впускат в подобна експозиция. Те продадоха част от гръцките си активи, но се върнаха на пазара за набиране на средства в момент, когато това започна да става все по-скъпо.  


Кой "проспа" надуването на кипърския банков балон

© Reuters


Братска помощ или алчност


Симона Михай, помощник-преподавател по банково дело и бизнес в Европейския университет в Никозия, смята, че тази експозиция е свързана с убеждението, че трябва да се помогне на близкия съсед и че Гърция ще си стъпи на краката. "Хората просто се надяваха. Те не виждаха нещата от позицията на анализаторите."


Бивш служител в една от банките, пожелал анонимност, е на друго мнение - според него става дума за чиста алчност. "За да продължат да печелят, те даваха и даваха кредити и инвестираха в гръцки облигации", казва той. По думите му персоналът, който получавал малки бонуси и годишно повишение на заплатата с 3-4%, недоволствал от растящото обвързване с Гърция, но и бил безсилен да го спре.


Какъвто и да е бил мотивът, тази експозиция към Гърция пренебрегва стандартите за оценка на риска в една държава, които обикновено се прилагат от централните банки. Клауза в меморандума от декември между Кипър и ЕС/МВФ изрично изисква банките да разнообразят портфейлите си с кредити с по-високо качество.


"Начинът, по който бе позволено да се натрупа тази експозиция, е проблем на надзора", смята Папагеоргиу, който по това време е бил един от шестимата членове на борда на директорите на централната банка. Този борд заседава веднъж месечно и никога не е знаел колко всъщност гръцки дълг държат банките в страната, казват и Папагеоргиу, и друг източник на Reuters, запознат със събитията.


Лична вражда


Папагеоргиу и други двама директори изказали притесненията си от това колко беззъб е в действията си управителният съвет. Това довело до публичен и много остър сблъсък с Орфанидис, който категорично отрича да е имало пропуски и твърди, че лично е настоявал банките да съкратят позициите си в Гърция. 


"Беше много тъжно, той ме обвини, че се опитвам да подкопая властта му", казва Папагеоргиу, който напуска борда на централната банка, когато е избран за депутат през 2011 г. от листата на управляващата тогава партия AKEL (Прогресивната партия на трудовия народ всъщност е комунистическата партия на Кипър - бел. ред.), изгубила властта на парламентарните избори на 24 февруари тази година.


Орфанидис враждува и с лидерите в правителството на AKEL. Според Апостолидис гуверньорът на централната банка казал на президента на Кипър, че банките на острова може да оцелеят при загуба на не повече от 25% от гръцките си облигации. "Подстрижката", която в крайна сметка бе договорена от европейските лидери, включително президентът комунист на Кипър Димитрис Христофиас, бе за над 70%. Това нанесе на кипърските банки загуби от 4.5 млрд. евро.


Петгодишният мандат на Орфанидис изтече през май 2012 г., без да бъде подновен. Той от години критикуваше правителството за начина, по който харчи и увеличава задлъжнялостта на Кипър. Кулминацията на всичко това бе доклад, разпространен в последната седмица от управлението му. Христофияс отвърна със свикване на голям митинг от профсъюзите, за да критикува централния банкер. "Отговорността на Орфанидис за експозицията на кипърските банки към гръцкия дълг е огромна", заяви президентът. 


Кой "проспа" надуването на кипърския банков балон

© Reuters


Започват съдебните искове


Миналата година управителният съвет на централната банка назначи консултантите Alvarez and Marsal да разследват какво точно се е объркало в банковия сектор. Отчетът им се очаква през април.


Олимпиос казва, че знае за няколко инвеститори - индивидуални и институции - които ще използват резултатите от този доклад като основание за съдебни искове срещу тогавашните директори на централната банка, които ще бъдат обвинени в лошо управление. Един от тях, изгубил милиони от акциите си в Bank of Cyprus и Laiki, вече подготвя с адвокати своя иск. "Кипър е малка страна и всички се познават, но ще тръгна срещу тях. Аз просто бях външен наблюдател, а те ми казваха, че всичко е ОК", казва инвеститорът, пожелал анонимност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  По-интересният въпрос е, кой е дал информация на големите вложители ден-два преди събитието, че банките ще затворят кепенцето. Изтеглиха си милиардите, малките рибоци ще го отнесът порядъчно.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 2. 2 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Не е ясно откъде е копната статията, но толкова професионален текст е рядка птица по страниците на българските медии.
  Поздравления!

  Не съм магаре;-)
 3. 3 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#1:"СДС"]Изтеглиха си милиардите, малките рибоци ще го отнесът порядъчно. [/quote]

  Ъхъ, милиарди се теглят за пет минути. В червените чутури на посивели дедовци!

  Не съм магаре;-)
 4. 4 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тия дето проспаха кризата в САЩ! Никой нищо не е проспал! Както всички кризи и тази е внимателно планирана и прецизно изпълнена (няма да пиша от кого, защото цензура ще ме заличи, а пък и вие си знаете!). Още от "великата" френска революция, та октомврийската (пак "велика", изземането златото на американците, създаването на ФЕД и т.н. Както се казва "тънката червена нишка" е безкрайна, но ясно видима, освен за слепите!

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Всичко е точно, прицелени бяха и точно в десетката. Единствените проспали или по-точно мислещи си, че няма да се стигне до такъв вариант са руски и български мутро-милиционери. Те само толкова си могат, да попилеят парите оскубани от матряла. Но и ЕС-ъто си отвори гоУема беля, тя тепърва предстои да се развие. Това да посегнеш на депозитите на хората в банките вкара огромно недоверие във вложителите и огънят тепърва ще се разраства.

 6. 6 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  "...служител в една от банките, пожелал анонимност, е на друго мнение - според него става дума за чиста алчност..."

  Дойдохме си на думата. Чиста, мръсна - алчност!

 7. 7 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "Марко":
  Ало, малкия - милиарди се теглят за секунди! Изпрати ми банковата си сметка и акаунта за достъп за да ти покажа, как става! Няма да ти искам пари за обучението!

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Анализа е изключително професионално направен. Не съм специалист и не мога да го коментирал, но.....от позицията на финансов лаик, не мога да не отбележа, че в Кипър и други държави са намерили начин да направят населението си богато. Да, сега страната и народа ще обеднеят, но в никой случай няма да бъдат като нас! Спомням си, миналата година, каква кампания развиха герберските пропагандатори на форума, за да ни убеждават, че аха-аха надминаваме Гърция!? Под "мъдрото" ръководство на бат Бойко....

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1752 Весело

  От казаното до тук става ясно, че когато с една и съща валута си служат както високо организирани общества, така и гащници от племенно-родовите рудименти, катастрофите са неизбежни. Дано православните тарикати от АКЕЛ се научат поне да не държат всичките си яйца в една кошница.

  [quote#3:"Марко"]В червените чутури на посивели дедовци! [/quote]
  Имат нужда хората от заговори, потайни козни и свръхестествени явления. Кво да ги правиш.

 10. 10 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#8] от "dobrich":
  Най-добре се манипулира общественото мнение, като се казват само истини, но не цялата истина - тази статия е показател, колко професионално може да се прави това.

 11. 11 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 997 Весело

  [quote#2:"Марко"]Не е ясно откъде е копната статията, но толкова професионален текст е рядка птица по страниците на българските медии.
  Поздравления! [/quote]Поздравленията трябва да са за Laura Noonan и "Reuters" където е побликувана статията на 22.03.2012г.

  Euro zone clamor drowned out Cypriot bank warnings
  http://www.reuters.com/article/2013/03/22/us-cyprus-banks-idUSBRE92L0CQ20130322

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  И с други думи проспали кризата са само баламите които си мислят ,че ЕС е демократичен съюз и отделния човек е защитен от финансовите мародери на ЕЦБ,МВФ и СБ.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Мнозинството германци нямат доверие на уверенията на канцлерката Ангела Меркел, че банковите им депозити са в безопасност.
  Абе, покрай Кипър, и други могат да изгорят, само не мога да разбера толкова ли няма пари, или просто искат да раздвижат нещата, ама да не ги раздвижат така, че да се обърне кораба!

 14. 14 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Чакам Каролев да ни обясни всъщност колко е готино да си страна с банки и как всички щяхме да сем богати

 15. 15 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 711 Разстроено

  Проспал(или организирал) го е то(е)зи, който не е трябвало да спи точно по този въпрос!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 16. 16 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Марко":

  Reuters - споменават го в началото на статията.

  errata
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Никой нищо не е проспал. Скроиха им номер, като разбраха за газовото находище. Типичен мишеничеки номер. На политиците които си гледат мандата и комосионите им беше удобно да се възползват. Само не казвайте, че не са знаели какво става. Театро !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#3:"Марко"]Ъхъ, милиарди се теглят за пет минути. В червените чутури на посивели дедовци! [/quote]А за колко минути се врътка далаверката на ниво правителство? Против какво си? Против минутите, против милиардите, против червените, против чутурите, против посивелите или против дядовците. Пиши поне и гравитацията, защото може да се окаже, че задника тежи повече от главата

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Амиго
  Амиго
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#4:"emilm13"] Още от "великата" френска революция, та до октомврийската [/quote] Дантон, Робеспиер, Жан Клод Ебер..., Бронщейн (Троцки), Каменев, Зиновиев, Ягода..., абе все наши момчета еФрейчета замесени (с ключови роли) в тия революции. Па после се чудим защо Планетата Земя е такава клоака...

  Защо ли НЕ съм изненадан?!...

  (W. Churchill) : "Абе няма да ми става тая България средиземноморска държава, я"
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#18:"Амиго"]няма го вече петнистият абдал Горби да им даде глътка въздух,[/quote]+++ Т О Ч Н О !!! Беше въпрос на няколко месеца ... НИЕ или ТЕ ! Радвайте се = победиха ТЕ ини таковаха таковата. Това им даде 20 годинки отдих и пак достигнаха хоризонт на развитие. Сега ЕС ще легне на САЩ ... оше 5 - 8 годинки максимум ... Жертването на Кипър или Гъция дава само месеци живот ... А после? Ако не се постигне технологичен пробив ... следват червените ескадрони или черната фаланга и ... голяма , ама наистина ГОЛЯМА война

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Кой "проспал"? В статията ясно се казва ,че нито случаят с Кипър е единствен, нито е най фрапиращият. Въпросът е защо тогава точно Кипър го отнесе? Теории много. Стана ясно ,че брюкселските зелки смятат,че лекарството "подстрижка на влоговете" може да стане официално предписвано. Само да видим какво ще стане с пациента след няколко дни. На първо четене болният от раздут черен дроб може да изпадне в клинична смърт. Чакаме развръзката. А денят й наближава.

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Весело

  [quote#20:"Амиго"]абе все наши момчета еФрейчета[/quote]

  Срещу руските олигарси-евреи нищо не казваш?...

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Любопитно

  [quote#22:"cobanmaala"] Чакаме развръзката. А денят й наближава. [/quote]

  И после - какво?!

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#18:"Амиго"]петнистит абдал Горби[/quote]

  Ако не беше Горби, СССР щеше да се разпадне в кървава гражданска война.....Не ми се мисли какво щеше да стане!....

 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1524 Любопитно

  Що па да е "проспал"? Ченали и в тоя честен форум периода на кредитния и имотен балонец у нас още се възпява като "златен век" - рекордни растьожи, инвестиции, излишъци итн? После дошли некакви и разсипали Сполуката.

  Още преди бая време по същия начин юдеите бастисаха Исландия - http://jesuslordofall.wordpress.com/2009/01/27/iceland-devastated-by-finance-crisis-while-vikings-sleptthey-woke-up-too-late/

 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#25:"dobrich"]Ако не беше Горби, СССР щеше да се разпадне в кървава гражданска война.....Не ми се мисли какво щеше да стане!.... [/quote]+++ ТОЧНО ... Не си ли спомнят че се стигна до отвличане на ръководители на съюзни републики в СССР Целият свят признава Горбачов освен чугунарията дето иска да мре "за власть советов" ... ама не те лично де СССР беше пример какво става когато една система достигне хоризонт на развитие и се изчерпи ! Толкова ли е трудно да се разбере?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пропуска се отговорността на ЕС за създалата се ситуация, свързана с невъзможността на банките в Кипър да покриват депозитите. Класическата теория определя, че в случай на фалит на една държава отговорността се носи от държавата, която следва да девалвира националната си валута до размера на златните и валутни активи, които притежава. Отговорността при фалит на държава , част от Еврозоната, обаче никъде не е определена, нито икономическата теория има правила или модели по отношение на образования от социалистически тип, като ЕС, където отговорността не е определена. Държавите от ЕС носят единствена отговорност за това, че не са създали механизъм и не са определили как в случай на фалит на държава, ползваща общата европейска валута, ще бъдат гарантирани интересите на вложителите, а задължението за това е безспорно на ЕС, тъй като в човешката история никога не е било създавано образование от типа на ЕС, респективно отговорността за регулирането на отношенията в съюза лежи на създателите му. ЕС е икономическа пирамида

 29. 29 Профил на theteaserboy
  theteaserboy
  Рейтинг: 385 Гневно

  Статията е чудесна! Дневник трябва да се дадат под съд за плагиатство и непосочване на автора. Въпреки споразумението с Ройтерс за дистрижуция на новини са длъжни да посочват автора и, че е превод. Още едно доказателство за липса на професионализъм в медиите на Прокопиев!

 30. 30 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Голяма боза! Вижте и се опитайте да храносмелете например този бисер:

  "...централна банка също не маркира нищо тревожно с кипърските банки или с техния бизнес модел, основан на финансиране от депозити, повече от половината от които принадлежат на чужди граждани."

  Тук трябва да се прекръстим. Че какво тревожно да "маркира" (?) централната банка? Че нали именно възможно най-сигурното финансиране е тъкмо от депозити? Това е възможно най, ама най-сигурното финансиране! Няма абсолютно нищо общо с финансовите балони на САЩ, финансирани от деривати, от продажба и покупка на рискове и прочие напълно нереални и несъществуващи неща?

  Половината от швейцарските банки, например, се финансират именно от депозити на граждани и - каква изненада само! - те са основно чуждестранни граждани.

  Статията е убийствена глупост, особено дразни нейната наукоподобност. Вместо нещата се назоват ясно - става дума за грабеж, единствен аналог на който досега в историята на човечеството е поведението на болшевишките правителства веднага след заграбването ан властта в страните им - статията се мъчи с поток от думи да оправдае беззаконието. Не се е получило.

 31. 31 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#22:"cobanmaala"]Стана ясно ,че брюкселските зелки смятат,че лекарството "подстрижка на влоговете" може да стане официално предписвано. Само да видим какво ще стане с пациента след няколко дни. [/quote]

  ,,Подстрижката на влоговете" е криминален акт - грабеж, отговорността , за който лежи на Четвъртия Райх и Европейската централна банка. ЕС не е определил договорно , че в случай на фалит на държава, която е членка на Еврозоната отговорността трябва да се носи и да се осъществява чрез разграбване на активи на вложителите; при това същото трябва да има действие назад във времето; от момента , в който вложителите са депозирали своите активи в евро и в държави от Еврозоната. Изобщо е спорно, доколко въпросните вложители са депозирали своите активи заради предполагаемата сигурност на инвестициите в евро, т.е доколко вложителите са депозирали своите депозити заради сигурността на Кипър или за сигурността на еврото.

 32. 32 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Разбрахме, че Кипър банкова дейност в пълния си обем никога е нямало. Реално е ползвана само една малка част от банковата дейност- събиране на депозити и даване от тях на кредити. Това си е обикновена дейност като при улично лихварство. Това реално е била проста каса за източени от различните държави пари. Учудваща е простотията на олигарсите и играчите- вложители. Виждаш, че банките нямат никаква инвестиционна дейност, но лихвата по депозитите е огромна, а ти не се питаш откъде се изплаща тази лихва, а я приемаш за нормална и гледаш да се възползваш от нея. А откъде се получава тази лихва е ясно- от новите депозити явно. Познатата пирамида- принципа действа докато новопристигащите са повече от вече дошлите. След това срив.

 33. 33 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Държава с банки, които реално не извършват конкретна инвестиционна дейност, каквато е нормалната практика, без развита икономика, няма как да няма проблеми...

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 34. 34 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#22] от "cobanmaala":
  Статията ясно казва и за изключително опасната изложеност на кипърските банки към кредити в Гърция и гръцки държавен дълг
  Целият случай за пореден път доказва че комбинацията от политическа глупост,финансова некомпетентност и откровена алчност е убийствено ефективен начин за икономическо разрушение , много по-ефективен всъщност от която и да било конспирация...

 35. 35 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Ами кой"проспа"времето в което България стана пет пъти по бедна от средното за Европа.

 36. 36 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 510 Неутрално

  от плюсовете и минусите под тази статия разбирам колко податливи са хората на това как евреи управляват света и колко са алчни. И как немците били управлявали и крали от Кипър и колко лошо е това.

  Ало, малоумници. Някой караше ли кипърските банки да оперират почти като Понци схеми без никаква активност, обещавайки космически лихви? Докога можеше това да се случва??? И ако не бъдат спасени със заем, накъде щяха да отидат? Евреите били виновни, че в Кипър открили златното кранче... такива глупости...

 37. 37 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#31] от "Aleph": А бе по принцип си прав, ама не съвсем. Всъщност на Кипър му беше предоставен избор - да излезе от Еврозоната, да върне собствената си фалута и да я девалвира
  "до размера на златните и валутни активи, които притежава". Ако това се беше случило, загубите и за външните вложители и за самите кипърци, вероятно, щяха да бъдат по-големи от 20%...
  В крайна сметка Решението беше взето от самите кипърци (Парламента).

 38. 38 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#36] от "ungeheuer": В случая, изглежда, всичкото юдей е бил в Кипър само така мога да си обясня въпросните постове

 39. 39 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#31] от "Aleph":
  С едно нещо съм съгласен... Еврозоната се нуждае от липсващите сега правила за ИЗЛИЗАНЕ от еврото, както и от нови, по-прецизни правила за влизане.

 40. 40 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Четох внимателно статията, написана е професионално, и не разбрах къде е вината на Меркел или изобщо на Германия, та протестиращите в Кипър я рисуват с мустаци като Хитлер и наричат германците - фашисти.

 41. 41 Профил на gesler
  gesler
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Еййй, мошеник до мошеника......

 42. 42 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#34] от "thepirineagle":Кипърците са го купували тоя гръцки държавен дълг когато "държавни ценни книжа" бе синоним на стабилност. И защо за гърците има постоянно подрязване на дълга ,а за други- бам с балтията. Това е въпросът. Утре като нищо и у нас, бам с балтията по банковите депозити, щото едни вкараха някъде парите да държавата, барабар с резерва , ама това не се е отразило на стандарта на живот на българите, както на стандарта на живот на кипърците. А като знаем нашите политици, от ЕС не да настояват ,само някъде в някакъв разгоров да кажат ,че това ще реши българските проблеми и нашите са ни треснали. Така ,че тук е казвам ти дъще- сещай се снахо.

 43. 43 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Никой не го е проспал, то си беше ясно още от самото начало на кризата, че най-новите страни членки ще изгърмят!
  Не може да вземаш кредити и да живееш на широко, а да не си плащаш за това!
  Това дори и в СССР го нямаше!

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 44. 44 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#24] от "dobrich":После ще видим резултата от национализацията на депозитите. Капитализма се основава на банките ,а те-на доверието на хората в тях. Тук доверието отиде на кино. Какво ще предприемат вложителите в Италия, Испания, Португалия, Франция, Гърция с депозити над 100 хиляди евро? Това е по-големият въпрос.Тези банки са отворени.

 45. 45 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#37:"Дамян"] Всъщност на Кипър му беше предоставен избор - да излезе от Еврозоната, да върне собствената си фалута и да я девалвира
  "до размера на златните и валутни активи, които притежава"[/quote]

  Как точно ще се осъществи това, след като депозитите на вложителите са в евро;може би чрез насилствено превалутиране? Вложенията са в евро и вложителите разчитат да ги получат в евро. От друга страна, едно подобно решение, връщане към националната валута, би довело до още по-сериозен прецедент - загуба на доверието в еврото и атака срещу всички проблемни държави в Еврозоната. Ако това се случи еврото за не повече от 3 месеца ще преустанови съществуването си. от друга страна, самото обсъждане на въпроса за връщане към националната валута и насилствено превалутиране на депозитите е връщане на дискусията в изходно положение - от времето на т.нар. ,,спасителен план'' за Гърция. Нито един инвеститор или притежател на дългови книжа не би се съгласил да кредитира икономика, в която капиталите му са застрашени от девалвация или разграбване

 46. 46 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#40:"marker"]къде е вината на Меркел или изобщо на Германия, та протестиращите в Кипър я рисуват с мустаци като Хитлер и наричат германците - фашисти.[/quote]

  То само с тази статия няма да може да ти стане ясно ,,защо". Около година ЕС се договаряше как ,,да спаси Гърция" и подобните на нея, изпаднали в дългови проблеми държави. Беше взето решение Европейската централна банка да изкупува проблемните дългови активи и така да гарантира, от една страна, по-ниска доходност по дълговите книжа,с оглед да осигури и на въпросните държави финансова стабилност и да нормализира нивата на лихвите по дълга, а от друга да влее ликвидност в банките, притежатели на дългови книжа.
  Сега разбираме, че всичко това е било абсолютно безсмислено и ЕС е поставен пред същите възможности , пък и по-мрачни, отколкото преди година. Тоест европейските пазарлъци не само не са довели до решение, но и до нищо градивно. Когато едно решение не доведе до решение и на проблема , същото , по дефиниция, се смята за грешно.

 47. 47 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#39:"Дамян"]Еврозонаа се нуждае от липсващите сега правила за ИЗЛИЗАНЕ от еврото, както и от нови, по-прецизни правила за влизане.[/quote]

  Когато инвеститорите наливаха пари в банките на държавите в Еврозоната бяха добри. Само да добавя, че решението за присъединяването на Гърция и Кипър към Еврозоната беше взето от самата Еврозона. Решението за присъединяването на двете беше политическо, тъй като за всички беше ясно, че Гърция няма икономиката на Германия. Въпреки това, след влизането в Еврозоната лихвите и кредитите станаха достъпни при същите нива, които са в Германия, т.е банките финансираха гръцкия или кипърския предприемач при същите условия, при каквито и немския. Преди влизането на Гърция в Еврозоната лихвите на гръцките банки се доближаваха до 15% , т.е малко по-високи от тези в България в момента. Политическото решение , обаче, създаде у инвеститорите погрешното усещане за сигурност и резултатът е виден.

 48. 48 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Кой го проспа и защо го проспа е ясно,но защо двама финансови министри,тези на Испания и Холандия наливат масло в общо-европейския огън.
  Спасителният пакет за Кипър, съгласно който част от сметките в банките ще бъдат използвани, за да се спасят затруднените кредитори, може да стане шаблон за справянето с други затруднени банкови системи, изръси учудващо Йерун Диселблум.
  Тези безумни думи, рефлектираха върху чуствителните португалци и испанци,които започнаха да теглят парите си от местните банки,особено на фона и на изказването на испанският финансов министър,който обяви намерението си да въведе данък върху спестяванията.
  http://1223bg.blogspot.com/2013/03/blog-post_4056.html

 49. 49 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 541 Весело

  Поздравления за автора - много добра статия!

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
 50. 50 Профил на ewrqwet453
  ewrqwet453
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#2] от "Марко":

  Наистина, статията е забележително информативна и качествена.

 51. 51 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#42] от "cobanmaala":
  Съгласна по принцип за времената и ДЦК, но всички отдавна знаеха за гръцкото кредитно сиртаки Това че безотговорни и малоумни политици и алчни балкански банкери се къпеха в евтиния кредитен дъжд надявайки се, че страни като Германия "ще измислят нещо" за да не се срине доверието в еврото, не е оправдание за никого. Именно когато Атина вземаше милиарди за да плаща неподплатени с нищо заплати и пенсии, Гърция реши да изхарчи и едни над 5 млрд евро за френски фрегати и превъоръжаване/ само за да получи подкрепа от Париж против членство на Македония в НАТО/,а кипърските братовчеди удряха рамо с изкупуване на гръцки облигации
  Европейските лидери имат своята вина, но такава комбинация и в такива размери от наглост,алчност ,безхаберие и откровена глупост / вяра във финансови чудеса и магии / каквато имаме в гръцкия случай и вследствие Кипър, не се е наблюдавало никъде из еврозоната...
  Но самото решаване на гръцката и кипърска кризи наистина буди известни тревожни въпроси.....

 52. 52 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Една страница глупости! Истината е съвсем проста. Германците (ЕС) отписаха всичкия гръцки дълг изкупен от кипърските банки. Точка по въпроса! Ако бяха отписали по този начин дълга на Гърция към Дойчебанк, сигурно щяхме да си говорим други неща. Най-малкият яде сопата, това е положението.

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 53. 53 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 709 Неутрално

  [quote#51:"thepirineagle"]Именно когато Атина вземаше милиарди за да плаща неподплатени с нищо заплати и пенсии, Гърция реши да изхарчи и едни над 5 млрд евро за френски фрегати и превъоръжаване/[/quote]
  Що, сега подплатени ли са с нещо пенсиите и заплатите дето ги дава Гърция? Само коледните добавки за ниските пенсии се равняват на обикновената годишна пенсия на български работник от 145 лева. Или въоръжаването на Гърция въпреки финасовите й трудности е спряло? Точно затова отношението към проблемите в Кипър още по ясно показва двуличието на "тройката". И не сравнявай решаването на кризата в Гърция с това в Кипър. Толкова са сходни, че нямат нищо общо.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Кой "проспа" надуването на кипърския банков балон"
  Комунистите. Закономерно е да се случват такива неща когато им падне да управляват.

 56. 56 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 434 Весело

  Слънцето за дълго ще помръкне над Острова на съкровищата

 57. 57 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "Марко":Милиардите не се теглят,не знам каква си чутора-синя или розова ! Теглят се мижавите социални помощи от банкоматите.Милиардите се прехвърлят.И това става за минути. Защото реално пари в чували не се носят от една банка в друга,макар те да са на хиляди километри разстояние и собствениците на едната банка да са негри,а другите китайци.

 58. 58 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#57:"molesan2"]Милиардит не се теглят,не знам каква си чутора-синя или розова ! Теглят се мижавите социални помощи от банкоматите.Милиардите се прехвърлят.И това става за минути.[/quote]

  Толкова си интелигентен, че не си успял да стоплиш, че думата "изтаглят" я употерби цитираният и иронизиран от мен сходен на теб интелектуалец.
  Това, че си въобразяваш, че процедурата по прехвърлянето на стотици милиарди отнема минути доказва единствено, че гледаш много филми. Долнопробни филми, на които си повярвал...
  Поздравления, интелектуалецо!

  Не съм магаре;-)
 59. 59 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobrich":
  Хъм, ми тя войната си тече: държавата срещу гражданите.

  chavo64
 60. 60 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Банка на гръцки език е "Трапеза"...

 61. 61 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 364 Весело

  Задаване на въпрос кой бил "проспал" е нелеп! Понеже никой не контролира банките, за тяхната дейност няма никаква регулация, по-принцип те си правят каквото искат!

  Впрочем дори след финансовия балон в САЩ собствениците на банки, чрез голямото си лоби, не дава да има никакви промени, т.е. кризи като в Америка и ЕС ще се повтарят периодично!

  Кипър била офорна зона, ами нали такива има в САЩ, Англия, Кайманите и още много в света. Просто финансовите акули не дават да им отнема възможността да "спестяват" данъци.

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 62. 62 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 587 Гневно

  "...държавен дълг..." - е това нещо трябва да се забрани да набъбва. По изключение, с малки суми и нередовно, с погасяване до 6-12 месеца.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 63. 63 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 364 Неутрално

  [quote#62:"прелетна птица"] По изключение, с малки суми и нередовно, с погасяване до 6-12 месеца.[/quote]

  А големите банки какво ще печелят? От потребителски кредити не се живее, затова ще забравим как се живее без държавен дълг.

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 64. 64 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 587 Весело

  [quote#7:"emilm13"]До коментар [#3] от "Марко":
  Ало, малкия - милиарди се теглят за секунди! Изпрати ми банковата си сметка и акаунта за достъп за да ти покажа, как става! [/quote]

  Марко, да нямаш случайно сметка в Кипър? Дай му я да го видим колко е дОбър.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 65. 65 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#7:"emilm13"]Ало, малкия - милиарди се теглят за секунди! Изпрати ми банковата си сметка и акаунта за достъп за да ти покажа, как става! Няма да ти искам пари за обучението! [/quote]
  Ееее, не съм от хората, които ще спорят с опитни милиардери. Които са работили само няколко секунди през живота си - колкото да прехвърлят няколко милиарда насам-натам!

  Не съм магаре;-)
 66. 66 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#7] от "emilm13":
  [quote#7:"emilm13"]Ало, малкия - милиарди се теглят за секунди! [/quote]
  Може, ама в някой филм.
  Да цъкнеш на компа милион не е същото като милиард.

 67. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  [quote#61:"Puffleiter"]Просто финансовите акули не дават да им отнема възможността да "спестяват" данъци. [/quote]
  Айде сега пак финансовите акули прецакали кипърските топ банкери.
  По нашите места трудно ще намериш човек да се оправя с много пари, камо ли пък да си играе на банкер.
  Пълна пунта мара с кипърските "банкери".
  Връткали чужди мангизи с гръцките си братчеди.

 68. 68 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1974 Весело

  "Никой до миналата година не сигнализира официално, че раздутият банков сектор на Кипър сериозно застрашава икономиката на страната."

  Ооо той само в Кипър да е с мед да го нахраниш. Тука важи поговорката:
  Казвам ти дъще, сещай се снахо!
  Всичката тази пирамидална финансова олигархия е колос на глинени крака. Няма начин да не се сгромоляса. Въпроса е кога.
  Нали сте виждали как се строи пирамида от карти? ей това е най-точното сравнение. Така че проспиването е от типа:
  защо и как допуснахме така да ни изиграят братята банкери?
  И забелязвате ли като се срути колодата кой плаща сметката?
  Докато не ги наредим в редици и ... напред към Тян ън мън
  тън мън да няма

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 69. 69 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#20] от "Амиго":

  Ама разбери, че НИЕ ги оставяме да ни еб*т! Я виж исландските викинги как им го натътрузиха до сливиците!

  И Чавес и Моралес се опитаха, но... латино-мелезите са много тежък случай сами по себе си: липсва им исторически опит в съвремения контекст, а и католицизмът съвсем им е изпил акъла.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 70. 70 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#21:"Bay Tan"]Беше въпрос на няколко месеца ... НИЕ или ТЕ[/quote]

  Кои сме "ние"?! Аз в студената война бях за тях. Проблемът е не че победиха (това е прекрасно!), а че зе възгордяха след това и съответно заспаха...

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 71. 71 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Весело

  [quote#22:"cobanmaala"]А денят й наближава. [/quote]

  х ли имаш предвид или у? Или може би с й по следата? Както и да е: с К.У.Р. (комитет за управление на републиката ) напред!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 72. 72 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#30] от "Вишински":

  Браво! Хванал си слабото място на статията.

  От нея се разбира също, че прекомерната експозиция към гръцки държавен дълг е преебала нещата, но какво ще стане със "системата", когато държавният дълг започне да се разглежда като силно подозрителен?! Правилно: ще отиде там, където й е мястото, сиреч на майка си в г*за.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 73. 73 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да ни слагат един шваба за премиер един за главен прокурор и не за 800 , за 80 дена сме готови , ама много писъци ще има , сеч сеч ...

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 74. 74 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  [quote#68:"zuk_trombon"]Докато не ги наредим в редици и ... напред към Тян ън мън
  тън мън да няма[/quote]
  Не искам да съм пророк, но в Кипър имаше доста пари на хора, с които не бива да се шегуваш. Говори се, че през Москва по-големите са си ги изтеглили, но и десетина да са останали скоро ще видим самоубил се банкер с 5-10 изстрела.

 75. 75 Профил на Амиго
  Амиго
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#69] от "Milen.Ivanov":

  Германия тенденциозно (насилствено) разрушава икономически, социално и политически Периферията и европейския Юг чрез немската колониална администрация в Брюксел и скъпото евро, като превръща населението на гореспоменатите в европросяци. Германската хегемония досега е водела или до...Версай, или до... Нюрнберг..., и много ще го заболи швабето, ако НЕ се кротне и малце НЕ усмири алчността и манията си за величие...

  ПП: Зад разрушителната политика, водена от Германия, стоят могъщи сили..., същите тия, които навремето финансираха, въоръжиха и насъскаха Адолф Алойзиевич Шикългрубер (Шекел грубер) на Изток...

  (W. Churchill) : "Абе няма да ми става тая България средиземноморска държава, я"
 76. 76 Профил на Амиго
  Амиго
  Рейтинг: 328 Неутрално

  ... прочее, преди да въведат еврото, кипърският паунд беше една от най-стабилните валути НЕ само в Европа, ами и в света. И икономиката на Кипър се развиваше чудесно. Проблемите в Острова на Афродита (гръцката част) настъпиха, когато киприотите приеха еврото...

  Апропо, Преди с лири, драхми, песети и ешкуда икономиките на Италия, Гърция, Испания и Португалия също се развиваха чудесно, независимо колко нули имаха. От както се въведе еврото, гореспоменатите изпаднаха в "гърч". От единната европейска валута намазаха Германия (най-вече) и донякъде Франция, Белгия и Холандия. Останалите в евро зоната малко или много издухаха таратора...

  (W. Churchill) : "Абе няма да ми става тая България средиземноморска държава, я"
 77. 77 Профил на valtel12
  valtel12
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И чрез това сродство се прави много в напредващото развитие на Земята. Човекът не бива сляпо да преминава днес през развитието на Земята, а трябва да прозре такива отношения.

  Европа ще може да се постави в правилни отношения спрямо Америка, само когато се прозрат такива отношения, когато се знае каква географска предопределеност идва оттам. Иначе, ако Европа продължи да е сляпа за тези неща, с тази бедна Европа ще се случи това, което стана с Гърция по отношение на Рим. Това не бива да стане. Светът не бива да се американизира географски. Но то трябва най-напред да се разбере. Нещата не бива да се взимат така несериозно, както многократно се прави днес.

  Защото домогването на Америка се стреми всичко да механизира, да постави всичко в областта на чистия натурализъм и постепенно да изтрие културата на Европа от лицето на Земята. Другояче не е възможно.

  Разбира се това са географски понятия, а не понятия за народа. Нека помислим само за Емерсон, за да разберем, че тук не се прави характеристика на даден народ. Но Емерсон изцяло беше европейски образован човек. Нали, това са два противоположни полюса. Точно под такива влияния, каквито днес характеризирахме, се развиват хора като Емерсон, които се развиват поради това, че противопоставят цялата си човечност на двойника или се развиват хора като Уодроу Уилсън, които са само една обвивка на двойника, чрез които самият двойник действа съвсем особено, които в същността си са въплъщение на това, което е американска географска природа.

 78. 78 Профил на valtel12
  valtel12
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#36:"ungeheuer"]Ало, малоумници. Някой караше ли кипърските банки да оперират почти като Понци схеми без никаква активност, обещавайки космически лихви? Докога можеше това да се случва??? [/quote]
  Е ти къде си видял политици и управители на банки да се съобразяват с народа? Те не случайно са попаднали на тия топли местенца и хубави постове!

 79. 79 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#8] от "dobrich":

  През 2008-ма БВП на глава от населението през ППП в България е било 44% от това в Гърция. През 2012-та е 56%, а прогнозите на МВФ сочат, че през 2013-та ще бъде 60.5%.

  Естествено в бъдеще не се очаква да ги настигаме с толкова бързо темпо, защото макар и под водата започват да си слагат нещата в ред. През януари 2011-та текущата им сметка е била на 2.7 милиарда минус, през 2012-та е на 1.4 милиарда минус, а за 2013-та са с минус от само 222 милиона.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 80. 80 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#79:"tribiri"]започват да си слагат нещата в ред[/quote]

  Така е. Въпросът е - кога ние ще си сложим нещата в ред?!

 81. 81 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 488 Неутрално

  По-важните въпроси са кой и защо наду т. нар. балон. Иначе в Кипър сицко е на сест

 82. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Правилно отбелязва Ройтерс, ЕС е една нефелна, скъпа и раздута с ЕК структура базирана на двойни стандарти, самоизтъкване, болни амбиции и демагогия....
  Като как ще хване това и онова, като не това я вълнува...?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 83. 83 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 970 Неутрално

  "Кипър е малка страна и всички се познават, но ще тръгна срещу тях. Аз просто бях външен наблюдател, а те ми казваха, че всичко е ОК", казва инвеститорът, пожелал анонимност-цитатче

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 84. 84 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Залягайте над руския.

 85. 85 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 534 Весело

  ''. . . просто място, в което се стекоха огромно количество пари, които иначе биха били подложени на повече контрол в места като Лондон, Франкфурт, Ню Йорк и Цюрих.''
  _________________________________
  Аха, ето къде е заровено кучето! Родшилдовия клан не прощава такива забежки без техния надзор и контрол! Пропагандната им машина действа на пълни обороти и закономерно предисвиква възхищението на част от пишещите коментари за 'професионално' написаната статия. А вие какво очаквате!!? Нали цялата измамна банкова система е тяхно творение! Пак ви измиха очите без да ви мокрят лицето!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 86. 86 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 434 Разстроено

  ИЗВИНЯВАМ се ако съм обидил някой , с коментар ном. 54

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK