Защо са гневни българите?

Защо са гневни българите?

© Юлия ЛазароваДневник препубликува статията от портала "Култура":


На пръв поглед в България наблюдаваме поредния бунт срещу политиката на бюджетни икономии в цяла Европа. Рязкото увеличение на сметките на електричество накара десетки хора да излязат по улиците в протест срещу електроразпределителнте предприятия – монополисти. Гневът бързо ескалира в широкомащабна криза, довела първо до оставката на финансовия министър Симеон Дянков, а после и до внезапното оттегляне на цялото правителство на Бойко Борисов.


Западните медии, които иначе рядко обръщат внимание на България, побързаха да представят кризата като резултат от строгата фискална политика. И разбира се, това обяснение скоро беше възприето от правителството в оставка. Един след друг бивши министри заявиха пред медиите, че "затягането на коланите, продиктувано от благородното намерение да се запази финансовата стабилност, е сринало подкрепата за ГЕРБ". Излиза, че не корупционните скандали, не липсата на дългосрочни политики по сектори, не обвързаността с олигархични интереси, а балансираният бюджет и придържането към фискалните правила на ЕС е причината за народното недоволство. Малцина биха оспорили, че бедността е остър проблем. България остава първата или в най-добрия случай втората (в зависимост от използваната методология) по сиромашия страна в ЕС. Със средна работна заплата от € 380 и пенсия от € 140 българите могат да завиждат и на съседите си в сполетяната от икономически неволи Гърция.
Но сравнението Гърция, Испания или Италия всъщност подлъгва.


На първо място фискалните рестрикции не са нищо ново. За разлика от гърците или испанците през последните няколко десетилетия


българите преживяха
поредица от икономически кризи


последвани от болезнени стабилизационни мерки, например след тоталния срив от зимата на 1996-1997 г.


Второ, у нас протестиращите не винят Германия, нито Евросъюза като цяло. Без особени уговорки българите отвориха икономиката си, за да изпълнят критериите за присъединяване към ЕС, съгласиха се на по-ниски нива на земеделски субсидии, приеха преходните мерки, ограничаващи правото им да работят в други държави-членки. Дори не обръщат кой знае какво внимание на ксенофобските изказвания на западните лидери и медии, които ги обрисуват, без да им мигне окото, като паразити, готови всеки миг да се вкопчат в социалната система на Великобритания и други страни. Този стоицизъм е колкото обясним, толкова и достоен за удивление.Авторът Димитър Бечев e директор на българския клон на Европейския съвет за външна политика, специалист по разширяване и политика на добросъседство на ЕС, както и по политиката на Балканите.

Иван Кръстев наскоро изтъкна, че това бил първият протест, на който отсъствали европейски знамена. Честно казано, и през 1997 г. ги нямаше. Във всеки случай проблемът на протестиращите не е нито Ангела Меркел, нито пък Европейската комисия, Европейската централна банка или пък МВФ (чийто спасителен пояс, за разлика от колегите си в Сърбия и Румъния, българските управляващи успяха да избегнат). Въпреки че призивите за изгонване на чуждите инвеститори са всъщност атака срещу основните принципи на евроинтеграцията и Единния пазар, вярата в Европа няма да се изпари току тъй. Защото сега засега само Брюксел може да "шамаросва" и наказва за лошо поведение нашите политици. Факт, който протестите не промениха.


Дълбоките корени на кризата са не в мижавата икономика, а в


недъзите на политическата система


Показателно за това е, че кейнсианската риторика на БСП не й носи особени дивиденти – и то въпреки силните гласове в обществото за намеса на държавата в икономиката и за политика срещу бедността. Проучванията на общественото мнение показват и спад на подкрепата за Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева, въпреки че то по никакъв начин не е обвързано с консервативната бюджетна политика на Дянков. Протестът поиска радикално трансформиране на "системата": било то чрез нова конституция, реформа на избирателните закони, граждански квоти, дори забрана на партиите и съд за всички властващи от 1989 г . насам. Става дума за


бунт срещу целия политически елит


Протестиращите поставиха под въпрос посткомунистическия преход въобще, както и неговото политическо и икономическо наследство.


Нищо ново. Българските избиратели традиционно дават шанс на борците срещу "системата", идващи с обещания за радикална промяна, изкореняване на корупцията и оздравяване на политическата среда. Всичко почна от появата на царя и изборната победа на НДСВ през юни 2001 г. През 2005 г. изгря звездата на "Атака", а година по-късно Волен Сидеров дори достигна до втория тур на президентските избори. И разбира се, Бойко Борисов, който спечели властта през 2009 г., с обещание да разчисти авгиевите обори на държавната развала, завещана му от тройната коалиция, да притисне олигарсите и организираната престъпност и да превърне България в "нормална европейска държава". Четири години по-късно ГЕРБ е въплъщение на всички тези явления, и то далеч не само в очите на митингуващите. Но въпреки усиленото формиране на нови политически субекти от редовете на протеста, този път спасител сякаш не се задава. Нито пък български вариант на Бепе Грило или Алексис Ципрас.


Към днешна дата изглежда вероятно, че


предсрочните парламентарни избори на 12 май
ще възпроизведат статуквото


В парламента ще видим пак познатите лица, а може би и дори ново правителство на малцинството, оформено около ГЕРБ. И дори ако бъдещият кабинет разсее натрупания гняв, повишавайки заплатите в публичния сектор и пенсиите, това няма по никакъв начин да покачи доверието в политическите институции и елитите. Следващата зима нищо чудно пак да осъмнем с протести, а може би няма да се наложи и да чакаме дотогава.


В тази история светъл лъч безспорно е надигането във Варна, откъдето тръгнаха и протестите. Саможертвата на Пламен Горанов накара гражданите най-сетне да надигнат глас срещу групировката ТИМ, за която се твърди, че контролира до две трети от бизнеса в морския град. Кметът Кирил Йорданов подаде оставка, общинският съвет е под натиск. Макар и феодалният модел на управление да се е окопал през годините, ясно е, че духът е вече пуснат от бутилката и на мълчанието е сложен край.


Гневът има както градивни, така и разрушителни свойства. Протестите ще изпълнят своята мисия, ако доведат до повече прозрачност и отчетност в държавното управление. Българският обществен живот е парализиран от всеобщия цинизъм – и сред елитите, и сред гражданството. Необходимо е политическото участие да си върне поне отчасти своя еманципаторски потенциал. Ако това не се случи, антиполитическият бунт ще унищожи дори и малкото легитимност, с която се ползват недъгавите и второкачествени демократични институции, изградени в резултат на  българския преход.


Текстът, в своята английска версия, е публикуван в  http://www.opendemocracy.net/


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Поредните глупости. Докога може още?
  Българинът е "гневен", защото живее мизерно, в държава от третия свят, и го управляват кретени и некадърници. Някои от последните- и чисти криминални престъпници.

  Всичко това гарнирано с лъжи, демагогия и тотално оскотяване.
  Плюс - 2 млн Бг навън.... за гарнитура на "ястието" на Бг "недоволство".

 2. 2 Профил на Вов
  Вов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Статията е поредния апел към българската политически елит, да промени разядената от поквара и корупция политическа система в България.
  Дали обаче някой се вслушва в тези призиви или всички са оплетени като свински черва и нищо не е в състояние да разплете гордиевият възел ?

 3. 3 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А защо е пропусната самозабравата и надменността на българските политически кръгове. Те доведоха до отвращение към лицата , които спекулират с очакванията на хората , че някой ще провежда политика за спиране на корупция , безнаказаност и създаване на ред и нови работни места и правилна социална политика, нетолерираща мързеливите индивиди , лежащи на гърба на работливите.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Абе тия къде ги виждат тези средни работни заплати от 380 евра в България ??? Мутро-милиционерите обсебили целия бизнес и финанси пари не дават. Те знаят само събиране. Да му мислят тези които ще спечелят изборите. Сега матряла просто събира компресия.

 5. 5 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Всеки който беше на протестите знае за какво ставаше въпрос.
  Високите цени на тока бяха само катализатор за последвалото.
  Българинът не вярва вече на никой който има в ръцете си някаква държавна власт.
  Интересното обаче е че същите тенденции се забелязват в куп други държави по света.

  Медиите пишещи по темите и търсещи и намекващи за други проблеми са.... част от проблема заради който хората излизат на улиците.

 6. 6 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Най-точно казано е бунт срещу целият политически елит. Проблема е, че няма промяна и пак ще трябва да избираме "стари муцуни"

 7. 7 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "panzerino":

  Българинът го управляват кретени и некадърнци защото си избира кретени и некадърници... а ги избира защото се олицетвпрява с тях, 80% от българските мъже са глуповати разбирачи от всичко без покритие като Бойко или дребни отмъстителни милиционерски душици, далавераджии като Цецо... това си е затворен кръг

 8. 8 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Защо са гневни българите?.........................................Защото всеки ги краде със всичко и от всякъде.80%едва оцеляват.Ниски пенсии,висока възраст за пенсиониране,безработица,безнаказани всекидневни кражби на лично имущество,високи данъци,високи цени на горива,ел.енергия,хранители продукти,още да изброявам ли,ПРОТЕСТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ В МНОГО ГРАДОВЕ.

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Любопитно

  [quote#6:"Eisbär"]пак ще трябва да избираме "стари муцуни" [/quote]

  Че кой те кара да ги избираш?

 10. 10 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  "недъгавите и второкачествени демократични институции, изградени в резултат на българския преход."
  За оксиморони не се плаче, Драги Авторе. Може да останат...

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Аз протестирах срещу морала на почти всички политици.

 12. 12 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1992 Любопитно

  -Във България нищо няма да се промени, докато на власт се качват хора свързани с бившата БКП или ДС ! -С каквито и "лозунги" да заливат избирателите си, тези хора ще си работят за бившите си господари и няма и капчица промяна да настъпи ! -През изминалите 23-24 години ясно се видя, че няма партия, която да не е работила за бившата комунистическа номенклатура (олигархия) ! - Още по-лошо е, че "западът", открито застана на страната на бившите "червени" и техните подлоги от "ДС" и с това "капсулира" за дъги времена "комунистическо-мафиотсото" управление на държавата ! -В този смисъл, не е далече времето, когато избирателите ще започнат да виждат в лицето на ЕС също такова зло, каквото виждаха в лицето на СССР и БКП . - -"Наложената" мизерия рано или късно ще избие от някъде !

 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  ГЕРБ ще измислят всякакви машинации,за да спечелят изборите.Започна се вече с обработка на психиката на хорицата с широката дискусия,започнала по повод изнесените измислени данни от социологическото проучване на Мира Радева.Тогава не ми се мисли какви протести ще настанат от провокирания гняв на хората.Колкото и да сме глупави,всички разбрахме некадърността и неспособността и грешната политика на ГЕРБ и никак не ни топли,че сега щели да поправят грешките си.

 14. 14 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално


  НЕ СМЕ НАРОД

  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни...
  Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
  а всякому мерамът е развала...

  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.

  1875

  Birds of a feather flock together.
 15. 15 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 561 Неутрално

  От какво да не са гневни българите? Да имахме поне десетина БОЛНИ СИДЕРОВЦИ, та поне СЕИР да гледаме....С планини от пари,злато и референдуми ще ни заливат всяка седмица....И ще пръщим от национализъм....

 16. 16 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1015 Любопитно

  До коментар [#9] от "dobrich":

  а каква е алтернативата?
  Да не гласуваш или как?

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#16] от "Eisbär":

  Само стари ли са муцуните на изборите?!

 18. 18 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#17] от "dobrich":

  Кой са новите, че не ми хрумва ама никак.

 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Весело

  До коментар [#18] от "Eisbär":

  Що ме питаш, бе гербер!? Айде, нема нужда да се правиш на интересен....

 20. 20 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#18:"Eisbär"]Кой са новите,[/quote]
  Аз! Да гласуваш за мен, чу ли!

 21. 21 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1015 Весело

  До коментар [#19] от "dobrich":
  Абе кумуне, като нямаш отговор, за какво пишеш?

  До коментар [#20] от "peshistia":
  няма

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Весело

  До коментар [#21] от "Eisbär":

  Комуне е баба ти.....

 23. 23 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1015 Весело

  До коментар [#22] от "dobrich":

  Полека с роднините, че по тая логика гербер е твоята баба

 24. 24 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Българите трябва да се гневят единствено на наивността и глупостта си. С тарикатлъци и спасяване поотделно това е резултатът.

 25. 25 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#18] от "Eisbär":

  Гласувай за Зелените. Малко разнообразие в парламента не е излишно. По добре те, отколкото вечните патерици на всички властимащи - АТАКА и лудото Яне.

 26. 26 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Българите ги е яд защото не знаят защо ги е яд.

 27. 27 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#18:"Eisbär"]Кой са новите,[/quote]
  Българската нация е дебилна нация, твоят "пост" е неопровержимо доказателство за това!
  Колко нови ти трябват, за да си начешеш крастата?
  Кои бяха старите лица дето царя вкара в парламента? Кажи едно?
  Кои са старите лица в боковата шайка в парламента и правителството? Кажи поне едно?
  Колко нови трябва да ви друскат в скута та да проумеете, че проблема не е в нови и стари!
  Проблема е чипа, чипа ви е дефектен!

 28. 28 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#25] от "nikero":

  да съгласен съм.
  Шанс да влязат не виждам за съжеление.

 29. 29 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#27] от "peshistia":

  И идването на Царя и изгряването на звездата на Бойко е в резултат на действието на задкулисни кръгове. Всички основни фигури и при двамата са хора със съмнително минало.

 30. 30 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#27] от "peshistia":

  Много нови ми трябват. За да съм точен 240 нови. Докато малоумници си мислят, че тези партии ще променят България за добро, положението няма да се оправи. В момента няма лява или дясна политика, а правилна, която да изправи икономиката и държавата на крака.
  Всички хубавци ни "минаха" едно хубаво и резулатата е виден.
  Нормални хора не се занимават с политика. Това е.

 31. 31 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Българският "елит" е окончателно дискредитиран, с намеци и статии не става. Боклукът у нас се самовъзпроизвежда, той никога няма да се саморециклира....Има само два изхода : революция или радикална промяна след избори.
  И като си говорим за избори се чудя и аз кои са тези, които ще донесат истинска промяна в политическия живот???

 32. 32 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#25:"nikero"]Гласувай за Зелените. Малко разнообразие в парламента не е излишно.[/quote]
  Гласувайте за Марсианците!
  Първо са истински зелени, а не като нашите зелени които всъщност отвътре са червени!
  Второ, малко екзотика в парламента не е излишна и е супер за разнообразие!

 33. 33 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Че кой те кара да ги избираш?"коментар [#9] от "dobrich":
  Огромния проблем, който незнайно защо никой не споменава , е ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ОТ 23г. ИЗБОР НЯМА! На изборите се предлагат ВИНАГИ няколко сорта комунисти и те изобщо и никога не са изпускали управлението, дори са осигурявали НЕВЪЗМОЖНОСТ (дори теоретична) да бъдат сменени от некомунисти!.... Това е положението, другото са приказки....

 34. 34 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#31:"thepirineagle"] революция или радикална промяна след избори. [/quote]
  Хайде де, хващай Балкана! К'во ми кибичеш на топло пред компа и призоваваш за революция, ама друг да я направи!
  Революция преди всичко трябва да се случи в мисленето на Българина, ама аз дълбоко се съмнявам.

 35. 35 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#33:"Коки"]Огромния проблем, който незнайно защо никой не споменава , е ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ОТ 23г. ИЗБОР НЯМА![/quote]
  Преди 23 години обаче викаш имаше голям избор?!?!
  Българино, Ти демонтира ли си електромера?

 36. 36 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#35:"peshistia"]Преди 23 години обаче викаш имаше голям избор?!?! [/quote]
  Е нали сме интелигентни хора , уж....?

 37. 37 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#33:"Коки"]На изборите се предлагат ВИНАГИ няколко сорта комунисти и те изобщо и никога не са изпускали управлението, [/quote]
  Я, съвременен Бай ганьо!?
  Класическият Ганьо Балкански, казва:
  -Всички са маскари!
  Съвременния, пост комунистически Бай Ганьо казва:
  -Всички са комунисти!
  Бягай при Ицето Камьов да мъдрувате, как "гражданите" да влязат в управлението на държавата!

 38. 38 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Политическата върхушка трябва да разбере, че трябва ред и справедливост надолу по системата, тоест -защита на средната класа от произвола и безобразията на разни оскотели примати! Не разбере ли политическият елит тази проста истина и че трябва държава, която работи от самосебе си надолу, значи си реже сам клона, на който седи.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 39. 39 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#29:"nikero"]И идването на Царя и изгряването на звездата на Бойко е в резултат на действието на задкулисни кръгове.[/quote]
  Аз мислех да е резултат от вота на Българина, ама давай да обвиняваме задкулисието, че по лесно, пък и по-безболезнено някак си! Няма да си признаваме сега, че сме прости я!

 40. 40 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#38:"virtual_brain"]Политическата върхушка трябва да разбере, че трябва ред и справедливост надолу по системата,[/quote]
  Нещото което Българинът най-малко иска, това е ред!
  На Андрешко ред не му трябва! Ако има ред, Андрешко ще трябва да плаща данъци, да работи здраво, да няма наши и ваши, да не може да хитрува на дребно, да крадне на дребно и всичките тези дребни Андрешкови радости.
  За това и така гласува, да не мислиш, че Българският Андрешко искрено е вярвал, че мутрата боко ще внесе ред в държавата?
  Не!
  Българският Андрешко се надяваше,че мутрата ще крадне, ама ще остави малко и на Андрешко да крадне.
  Пък то Рапона ги "излъга" и крадне много, ама толкова много, че чак всичко. За това Андрешко протестира и се пали по мегданите.
  Сега с любопитство гледам как същият този български Андрешко, си мисли, че мутрата си е взел забележка и ще вземе да го избере втори път. Пък след това очаквам не самозапалвания, ами самоодирания на живо, да гледам по мегданите.

 41. 41 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 554 Неутрално

  ИСТИНАТА Е ЧЕ ,БИЗНЕСЪТ ВМЕСТО ДА ПЛАТИ ПО - ВИСОКИ ДАНЪЦИ И ЗАПЛАТИ ,ПЛАЩА КЕШ НА ПОЛИТИЦИТЕ - РЕКЕТЬОРИ ,ДА ГО ОСТАВЯТ ДА РАБОТИ.

  ГРУБА ГРЕШКА .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 42. 42 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Някои са гневни, други не са.
  Но много гневни са червените олигарси, петата колона и другарите от Позитано. Скоро ще бъдат още по-гневни. За радост на останалите.

 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  АХМАЦИИИиии, не разбирате ли, че ви управляватедни и същи политически приспособенци, вече 70 години или не?

  Конституционно и законово обезпечавайки ежедневно, обезпечили вече и предпоставили власта си на себеси, тук и завинаги!

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#43:"convince"]АХМАЦИИИии, не разбирате ли, че ви управляватедни и същи политически приспособенци, [/quote]Бжежински посъветва да се заложи на бишите комунисти от номенклатурата, защото са послушни и са идеалния лакей за всеки господар.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#40] от "peshistia":
  Е добре де, забавен си и съм съгласна за българския Андрешко,и не че не е имало червена конспирация но масовият българин се поддава лесно на "спасители" и "благородни" хайдуци дето щели да оставят нещо за "народа"....
  Българите не са революционери ама някой бунт или погром ...знаеш ли. Проблемът е след това,когато отново стигнем до политика - къде да намерим алтернативата.
  Костов веднъж извърши сериозни промени, направи доста реформи, но втората половина от управлението му бе белязано с масова корупция и скандали, да не говорим за надменното му поведение преди да излезе в опозиция...то и затова изгуби толкова поддържници, а хората са злопаметни. Дори да приемем че ДСБ са готови да извършат реформи, техният лидер не изглежда много нахъсан да се бори за победа а и нямат структурите на някогашното ОДС по места....
  Коя наистина е алтернативата на това задушаващо и самоубийствено статукво?
  Или всички са "андрешковци" , надежда няма и който може да си бие шута към Терминал 2

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#42:"valbe"]Но много гневни са червените олигарси[/quote]Майтапиш ли се ... Олигарсите си менкат номенклатурката с милицията в тъпо театро и ние им се хващаме, че едните били срещу другите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#14] от "rldkfl":

  "не сме народ, а мърша"
  ===============
  Защо не ВЗЕМЕШ да се СКРИЕШ бе глупак. Мърша, кой знай каква си мърша, та често рецетираш тоз издъхнал глупак.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 48. 48 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#43] от "convince":

  Разбираме.

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#38:"virtual_brain"] значи си реже сам клона, на който седи. [/quote]ВВС един месец преди да закрият българската секция предупреди, че нашата олигархия ако продължи по пътя по който е тръгнала до 20 години ще бъде изклана. Няма изгледи да са чули, разбрали или поумняли ... ВВС много рядко греши в прогнози.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#37:"peshistia"]Съвременния, пост комунистически Бай Ганьо казва: -Всички са комунисти! [/quote]А какви да са ? 996 000 членове на БКП и 460 000 динисници = всеки ЧЕТВЪРТИ над 50 години И парите са в тях, и фирмите са техни, и връзки имат ... и са по всички партии. Тук ...марсианци няма

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 539 Неутрално

  България е в грешна посока /най вече политически/ и колкото по-рано го осъзнае толкова по-добре ...... .

  .... never say never ..... !
 52. 52 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#32] от "peshistia":

  СЪВРЕМЕНИКО, Ние Народът, на този който му бе отнета насилствено свободата да избира, не сме в състояние да разберем, камо ли да осъществим и приложим, истински демократични промени.

  Защото такава възможност никога не ни е давана, а на нас ни е чуждо и убедено смятаме за недемократично да отговорим със същото, но не и да да приложим истинските демократични, законови мерки по отстраняването на насилниците както и на техните наследници и лакеи.

  Законово, чистката трябва да бъде ТОТАЛНА, подобна на тяхната незаконна, кървава и престъпна чистка.

  Партии свързани по какъвто и било пряк или косвен начин с престъпниците от БКП/БСП/ДС и техните производни, нетрябва да имат достъп до каквито и да е лостове на управление, дори и на най-нисши нива.

 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#32:"peshistia"]Гласувайте за Марсианците!
  Първо са истински зелени, а не като нашите зелени които всъщност отвътре са червени![/quote][quote#50:"Bay Tan"]Тук ...марсианци няма[/quote]

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 539 Неутрално

  ..... , все ? някой ? - / народът / , трябва да сложи ред в тая държава !

  .... never say never ..... !
 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#51:"step_by"]България е в грешна посока /най вече политически/ и колкото по-рано го осъзнае толкова по-добре ...... . [/quote]Каква стана ...?
  500 години НАЗАД,
  45 години ВСТРАНИ
  и сега 24 години НАДОЛУ ....

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 539 Неутрално

  [quote#52:"convince"]Партии свързани по какъвто и било пряк или косвен начин с престъпниците от БКП/БСП/ДС и техните производни, нетрябва да имат достъп до каквито и да е лостове на управление, дори и на най-нисши нива.[/quote]  .... ДА , но затова трябва да минат поколения ?!

  .... never say never ..... !
 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#54:"step_by"]..... , все ? някой ? - / народът / , трябва да сложи ред в тая държава ![/quote]Как ? Най-лесното е избесим десетина хиляди с военна музика (с пълно основание) ... и после какво ? Нов фатмак и много маршировка с никаква идея в глвата И Д Е Я си нямаме - това е проблемът ни !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#44] от "Bay Tan":

  Ами на Европа и Света не са и нужни разправии, затова и залага според тях на "по-малкото зло". За хората извън България е нужно да има ПАЗАР и СТАБИЛНОСТ.

  ДРУГОТО СИ Е НАША РАБОТА, а ние тук сме тези, да решим как да проведем адекватните и демократични мерки, това да се състои, като очакване.

  "БИВШИТЕ" комунсти препоръчаха себеси и комуноидно възпитаните си поколения за най-подходящи да свършат тази работа и Ние Народът се съгласихме... "избирайки ги"!!!

 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#52:"convince"]но не и да да приложим истинските демократични, законови мерки[/quote]Нямаме нито демократи нито демокртаично мислени, нито желание да приложим демокрация (реалното и приложение би убило гъзоръката бездарна номенклатура която ни наря в кучи г@з, само защото поискахме гласност и перестройка най-напред ... още преди преди СДС) Имаме замо озверели и жадни за мъст хора, чужди на всякакви идеи и принципи..

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#56] от "step_by":

  Така де, от тук до края на света със Стефан Данаилов начело...

  Ами то нали това бе и смисъла на подготвяните промени от самият Живков и службите за сигурност, през всичката дандания на ЦЯЛОТО СДС/ДС, та до последният негов пазач и масажист Борисов.

 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#58:"convince"]Ние Народът се съгласихме... "избирайки ги"!!! [/quote]Изборите са като брак, в който народът е булката. Властта дава бюлетина с въпроса "Искаш ли тези да те таковат?" и Народа удря едно кръстче пред най-красивия, казва "ДА" и се подписва ... после реве, че са го прекарали гадно и грозно всеки път

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#59] от "Bay Tan":

  Ами кой, каквото сам си направи, то никой друг неможе да му го направи!

  Поговорката важи за целокупният народ, и за комуноидите и за управляваните от тях.

 63. 63 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#45:"thepirineagle"]Костов веднъж извърши сериозни промени, направи доста реформи, но втората половина от управлението му бе белязано с масова корупция и скандали, [/quote]
  Ма т'ва за за втората половина от управлението на Костов вярно ли бе? Кой ти го каза, вестник "труд"? Я ми припомни някой корупционен скандал, че съм забравил. Явно от "трансперанси интернешинал" не мислят като теб!
  http://www.transparency.bg/media/cms_page_media/116/CPI_2011_BG_web%20site.pdf
  Да видим какво показват фактите! През втората половина от управлението на Костов, според "трансперанси интернешинал"
  корупцията е спадала с най-значими темпове.
  От 2001 година, след управлението на Костов до 2007 година някаква значителна промяна в положителен аспект няма. След това имаме значителен спад, и като гледам накъде вървят нещата сме на път да се върнем на изходна позиция от 1998 година, когато за първи път сме включени в доклада.
  Фактите говорят, че управлението на Костов е единственото направило значими стъпки в борбата с корупцията.
  [quote#45:"thepirineagle"]Дори да приемем че ДСБ са готови да извършат реформи, техният лидер не изглежда много нахъсан да се бори за победа [/quote]
  Да приемем, ама не приемате! и как изглежда един нахъсен да се бори за победата лидер на партия?
  Като селски пехливан? Ами имаш такъв. Гласувай си за Боко.
  Или нахъсен до червено? Имаме и такъв луд. Гласувай за Болен Сидеров.
  Янето и той нахъсен, дрогарката Пръмова и тя нахъсена чак ще се изпобият от нахъсване кой да води листата в Сливен. Нахъсени колкото щеш, гласувай си за тях.

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#31:"thepirineagle"]Българският "елит"[/quote]Преди десетина години написах статия със същото име
  http://tantanev.hit.bg/bgelit.htm

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 539 Неутрално

  [quote#57:"Bay Tan"]Как ? Най-лесното е избесим десетина хиляди с военна музика (с пълно основание) ... и после какво ? Нов фатмак и много маршировка с никаква идея в глвата И Д Е Я си нямаме - това е проблемът ни ![/quote]


  ..... , е щом така , тогаз сме в грешна система . Винаги и само у нас става така - " рапорт даден , рапорт приет " !

  .... never say never ..... !
 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#63:"peshistia"]Ма т'ва за за втората половина от управлението на Костов вярно ли бе?[/quote]Не го вкарвайте и Него в дебата ... Той си заслужава да отнесе кютек като Октай Енимехмед, ама и от сините и от червените едновременноНема нужда...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#50:"Bay Tan"]А какви да са ? 996 000 членове на БКП и 460 000 динисници = всеки ЧЕТВЪРТИ над 50 години [/quote]
  Аз не съм! И партията която ме представлява в парламента не са! Има само една партия в парламента в която няма нито един доносник на ДС. Фактите говорят, че не всички са! Свободните хора говорят от първо лице единствено число.
  Другите, при които е силно развит стадният принцип, говорят от "името на народа", казват "ние" и "народа" вместо аз, и най обичат да обобщават, че всички са като тях.
  Не, аз не съм като вас, не съм бил и никога няма да бъда!

 68. 68 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 454 Неутрално


  В България магистралите и нулевия бюджетен дефицит изядоха хората.
  В Англия Овцете изядоха хората,но замениха начина на производство.
  Магистралите ще се окажат "Балонът на калинките".
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/03/blog-post_28.html

 69. 69 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#52:"convince"]СЪВРЕМЕНИО, Ние Народът, на този който му бе отнета насилствено свободата да избира, не сме в състояние да разберем, камо ли да осъществим и приложим, истински демократични промени. [/quote]

  [quote#67:"peshistia"]Свободните хора говорят от първо лице единствено число.
  Другите, при които е силно развит стадният принцип, говорят от "името на народа", казват "ние" и "народа" вместо аз, и най обичат да обобщават, че всички са като тях.
  Не, аз не съм като вас, не съм бил и никога няма да бъда! [/quote]
  Т'ва, "вие народа" като протестирахте що дума не обелихте за лустрация бре?
  [quote#52:"convince"]Законово, чистката трябва да бъде ТОТАЛНА, подобна на тяхната незаконна, кървава и престъпна чистка. [/quote]
  Ами искай те закон за лустрация бе, "вие народа"!

 70. 70 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1537 Любопитно

  Нема да се пУашите, всичко върви по план. (вж подписа)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 71. 71 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#63] от "peshistia":
  Скъпи да не се задълбочаваме с Мистър 10% , с прословутото
  "Ваньо кажи си..." и т.н.
  1.Дълбоко грешиш по отношение на политическите ми идеи.Просто обясних защо Костов вече не популярен
  2. Къде са идеите и програмите на ДСБ - ясно представени и защитени по медиите, къде са лицата на тази партия,личностите / освен Костов и Михайлова /? Какво предприе ДСБ последните 4 години, защо не напуснаха ЕНП в знак на протест на -това щеше да бъде една истинска и честна позиция...
  3.Покрай остроумните ти коментари, отвреме навреме, прозира зле прикрита комсомолска убеденост, че едва ли не си призван да лепиш етикети и съдиш ближните си
  За съжаление подобен полурелигиозен хъс, толкова характерен за мнозина фенове на Командира, допълнително отблъсква много съратници на "синята идея"
  Иначе, да ДСБ остана единствената формация, която идейно е по някакъв начин близка до някогашните СДС-ОДС, явно това не стига да се спечелят избори.....
  И го давай по-ларж

 72. 72 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Защо не напуснаха ЕНП в знак на протест срещу приемането на ГЕРБ

 73. 73 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#1] от "panzerino":
  Тези от българите, които разчитат някой друг да им оправи мизерния живот няма да им се случи това в сегашния.

 74. 74 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#72] от "thepirineagle":

  Защото няма да имат международна връзка за приоитетите си и сигурно трябва да отидат при ПАСЕ...

  ЕНП и ПАСЕ са двете големи полюсни международни партийни организации в Европа днес.

  Който не членува в тях е международно нелигитимен, а само местно припознат.

 75. 75 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Няма такова нещо, трябваше по някакъв начин да протестират, дада покажат колко е скандално всичко...но миналото не може да се върне

 76. 76 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  [quote#45:"thepirineagle"]но втората половина от управлението му бе белязано с масова корупция и скандали, [/quote]
  чудесно , следват фактите нали слушаме ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 77. 77 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Изваждане на всички приватизационни и концесионни договори на масата,защото здрава къща не се строи върху прогнили основи. Наколко прокурори със здрави топки,които да разровят лайната. Съд от Мистър Линч и да видим тогова ще се намерили политик с топки,който да се опита да краде.

 78. 78 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  [quote#71:"thepirineagle"]Къде са идеите и програмите на ДСБ[/quote]
  идеите и програмите са налични, лицата на ДСБ не са тия които казвате, който има очи вижда пари могат да ти дадат акъл не, това е положението, че кой се интерисува от програми, случайно ли е че ГЕРБ няма програма, и това не пречи на никой

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 79. 79 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Трябва Велико народно събрание и смяна на модела, иначе ще се въртим в кръг. Политиците винаги ни говорят, че ни трябват честни политици и дори ни ги посочват - тях си.
  http://parliament.bghot.com/x2.php

 80. 80 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#71:"thepirineagle"]Скъпи да не се задълбочаваме с Мистър 10% , с прословутото
  "Ваньо кажи си..." и т.н. [/quote]
  Darling, помолих те да ми припомниш корупционен скандал от времето на Костов и ти ми излизаш с Мистър 10% от вестника на агент "бор" и Ваньо кажи си на Виктор коня? Уж щяхме да си говорим с факти?
  Много посредствено darling, много посредствено!
  [quote#71:"thepirineagle"]За съжаление подобен полурелигиозен хъс, толкова характерен за мнозина фенове на Командира, допълнително отблъсква много съратници на "синята идея"[/quote]
  Darling, my dear, тук имаш синтактична грешка, кавичките трябва да са на думата "съратници" а не на синята идея!
  [quote#71:"thepirineagle"]И го давай по-ларж [/quote]
  darling, my middle name is "at Leisure".

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "Eisbär":има регистрирани 71 партии. гласужай за някоя от тях, които досега не са управлявали

 84. 84 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#69] от "peshistia":

  Пишещо двуного, Закон за лустрацията има, но той се прилага според аршина на управленците, а не според нуждите от него.
  Закона даже е доста добър., но управляващите са го забутали в мазето на Народното събрание за да си мислят такива като теб, че той не съществува.
  "Другарят" познат под псевдонимите "Гаргамел" или "Черният драгалевски сиганин" го прие и ако го бе приложил, сега щеше да е подреден до другарят ви Андрей Луканов.

 85. 85 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#83] от "america1332002":

  68 са партийките, които ще гушнат безлихвен кредит от нашите джобове.
  Имаше време, когато бяха над 100.

  И това, само заради КОМУНОИДНАТА конституция, заменила КОМУНИСТИЧЕСКАТА...

 86. 86 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Дългата редица от самозванци и приспособенци се нареди на опашка не от вчера, а от далечното начало на 90-те години, за да се подслонят в политиката, за да не бъдат отвяти от настъпващите кризисни времена.

  Рояци от търтеи се пресели от различните сектори, загубили смисъл от съществуването си и се прихлебери под държавно покривало.

  Затова е този дефицит и на идеи и на изпълненя. Умствената недостатъчност се превърна в нормала за по-дълго пребиваване под държавна закрила и попечителство. Защото държавата е задължена да се грижи и взима на попечителство слабоумните си чада и да се грижи за тях безусловно.

 87. 87 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 472 Любопитно

  Защо са гневни българите???

  Първо. Защото им окрадоха живота и ги вкараха в пътя на вечната мизерия и беднотия.
  Второ. Защото народа че, прост прост е, но овълчените съвсем ни взеха за лапни шарани!!!!
  Трето. Защото "собствената" им държава се превърна в техен най-жесток тиранин. Вместо да защитава интереса на хората и нуждаещите се тя, държавата се превърна за тях в стоглава Административна ламя кръвопийца. Която не само им смучи кръвчицата но, и ехидно им се пресмива че, са такива тиквеници и се оставят да им дерат кожите. И всичко това благодарение на политиците който "наушким" сами са си избрали. Блаженстват вампирите защото, има стадо което да смучат.

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 88. 88 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Заради лъжа.Лъжа която е рамкирана и узаконена.Народа е като в кафез,привидно е свободен да си хвърчи,ама се блъска все в узаконената лъжа.То така е навсякъде по света.Има народи които са си направили законите така,че дават повече свобода,при нас не е така.Пример:Конституционния съд се избира от политиците и после същите тези политици ни казват, че той бил независим.Ние се гневим привидно заради бедноста,гнева ни трябва да е срещу лъжата.

 89. 89 Профил на mils56
  mils56
  Рейтинг: 450 Неутрално


  До" pentcho"

  Засега само за чистачка не сме гласували и бихме го направили само да е сред кандидатите. Това е така, защото досега ни управляваха какви ли не л... на, едно от друго по-миризливи и стигнахме до кривата круша. Явно материалът е кофти тук по тия територии. Искаме да станем като белите държави в Европа, но ако може да го постигнем по нашите си методи: с лъжи и уйдурми, с имитация на реформи, с правосъдие, работещо за престъпниците, с мутри-бизнесмени и честни олигарси, с икономика, в която най- добрите сектори са контрабандата, търговията с наркотици и цигари, кражбите от всякакъв порядък, проституцията, телефонните и ДДС измами, с политици като Доган, у който няма нито едно нещо което да е за похвала, със социално слаби магистрати имащи хотели по морето, с бизнесмени като Г. Ганчев, Г. Гергов, В.Златев, В. Божков, ТИМ-аджиите и т.н., заревали с глас колко зле било в България за бизнеса, как само им се пречело да разгърнат творческия си потенциал, а и дума не обелват за първия милион и колко ли хорица са затрили по пътя си, с политици които само гледат да останат на всяка цена в политиката колкото се може по-дълго, не за да ръководят държавнически, а само и единствено за това, че за тях там е мястото където се блажи най-добре в личен план разбира се, а в глобален план замитат проблемите под килима и симулират активност само за заблуда. Такава е картинката у нас и няма, ама няма никаква надежда да стане по-добра. Напротив ще става още по-зле, защото докато свестните и умните се наумуват, то калпавите мангали ще станат мнозинство и тогава ще настане един живот(както пее Б Карадочева). Единственото спасение го виждам в ИЗКУСТВЕНОТО ОСЕМЕНЯВАНЕ НА НАЦИЯТА с материал от качествени западни граждани и забрана у нас да раждат собствени деца няколко поколения, докато се подобри качеството на материала, особено за циганите това е крайно наложително! Това хем на шега, хем и не е лошо да се помисли по въпроса, тъй като нацията се изражда!!!

 90. 90 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ПЕЧЕЛИВША ще бъде ВСЯКА ПАРТИЯ на ИЗБОРИТЕ,
  която ОБИЩАЕ чудеса НО по силите си.
  А). – Обещавам 2.000.000 милиона работни места в чужбина.
  Б). – Обещавам да ви докарам по една КРАДЕНА КОЛА от чужбина.
  С). – Обещавам да ви направя всички, ХАКЕРИ и ПОДСЛУШВАТЕЛИ.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 91. 91 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  НАЙ-ТЕЖКОТО за България е БЮРОКРАЦИЯТА.
  Тя е по страшна и от АТОМНА БОМБА.
  Представяте ли си; Холандия с 12.000.000 милиона население, има 20.000 хиляди административни работници а България с 6.000.000 милиона и има 200.000 адмистративни работници.
  Това е дело на безплатните училища. СТРАХЪТ от учения, по партийна линия образован човек, му се създава работа. Помня, как още през комунистическо, затваряха обществени тоалетни по етажите и ги превръщаха в канцеларии. Ето това убива и се гаври с иди тук иди там с народа.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 92. 92 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#91] от "Polusa":

  НЕ, НЕ Е БЮРОКРАЦИЯТА най-страшното, нито налаганите икономии и ограничения.

  НАЙ-СТРАШНОТО ЗА БЪЛГАРИЯ Е БЕЗРАБОТИЦАТА, не липсата на работа, защото има много какво и къде да се свърши, а БЕЗРАБОТИЦАТА. Т.е. липсата на организация, методи за създаването на работни места. Липсата на идеи как това да стане е още по-страшно нещо.

  Това води до безпътица и идеен крах на цялото общество, което смята, че е водено от група негодници, които също незнаят какво да правят.

 93. 93 Профил на Mladen Varbanov
  Mladen Varbanov
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Най-после някой да каже, че протестите са политически. Враво Дневник

 94. 94 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Загубата на доверие в "управляващите елити" и доверието в тях, водят до окончателната загуба на вяра в бъдещето, защото хората виждат, че техните деца живеят по-зле от тях, когато са били на тяхната възраст.

  Това усещане ако не се промени, никога страната няма да излезе от състоянието на депресия, било обществена, отраслова икономическа, политическа или лична.

 95. 95 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#93] от "2384":

  Протестите са не само сега политически, а още от самото начало, Защото ПРЕХОДА не бе извършен от умни и добронамерени, а от безапелационни егоцентрици, търсещи начин да УЗАКОНЯТ и ПРИСПОСОБЯТ СОБСТВЕНОСТ, която никога не била тяхна.

  Първо отнета насилствено през 1944 и приписана на ефимерен собственик, наречен "народ" след което управлявана подчинено и идеологемно чрез налудни решения, нямащи нищо общо с икономика и развитие, повече от половин век.
  И после сед 1989, нагло приспособявана за преминаването и в лична и частна, при запазени стереотипи на управление.

  Няма да споменавам нарочно служенето на чужди политико-икономически внушения за сметка на национални интереси, защото нещата приемат твърде делничен характер.

  РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТОВА БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯТ ОРГАНИЗЪМ СА ПРЕД НАС.

  Трябва да споменем само и истината, че икономиките на държавите никога не умират, те само стагнират, а смърта и обществената дезориентация и дезинтеграция спохождат само членовете на обществата с такива икономики.

 96. 96 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  ... защото чакат някой да ги оправи... и ей на толкова години все го "оправят" българина.

  Жената е покана за щастие
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK