Крайно време е, но за друго

Станишев и Цветанов по време на дебат в парламента (архивен кадър)

© Юлия Лазарова

Станишев и Цветанов по време на дебат в парламента (архивен кадър)"Смутен съм от тезите за неправомерно подслушване, но крайно време е да свикнем с бомбите, до изборите всеки ден ще има такива."


Така служебният премиер Марин Райков коментира пред БиТиВи вчера изнесената от лидера на БСП Сергей Станишев информация, че Цветан Цветанов е извършвал нерегламентирано подслушване на депутати, обществени личности, представители на бизнеса.


Ако нещо отличава информацията на лидера на БСП от осеялите прехода твърдения за злоупотреба  със специалните разузнавателни средства (СРС) от страна на МВР, то е в стряскащата конкретност на изнесеното от Станишев. На такава конкретност не може да се махне с ръка и да се вкара автоматично в графата предизборни бомби дори само за това, че в нея фигурират имена (чрез инициали) на действащи служители на МВР. Станишев е не само лидер на най-голямата опозиционна партия, той е и председател на европейските социалисти и би трябвало да си дава сметка, че безотговорното хвърляне на сензации няма да се отрази само на партията му, а  би имало и международен отзвук - както при доказване на твърденията, така и при опровергаването им...
Колкото и да са закърнели нашите, българските сетива, към скандали от всякакъв род


особено пък към новини за незаконно подслушване (страхувам се, че хората вече са свикнали, че се подслушва и отминават тези информации), този път, ако допуснем скандалът да мине и замине с информацията на Станишев и контраизявлението на Цветан Цветанов (повторени и днес "очи в очи" по мъжки), последвано от дежурната проверка на прокуратурата в стил "и вълкът сит, и агнето цяло", ще трябва да признаем, че... просто не сме държава. След като това се случва на фона на многократно увеличеното използване на СРС без да се е увеличил ефектът им в публичните съдебни процеси или без да сме чули за предотвратяване или разкриване на тежки престъпления благодарение на подслушване...


Достатъчно неизяснени скандали през годините откъм двора на МВР рушаха необратимо общественото доверие в държавата. Уточнявам - не самите скандали, те се случват навсякъде по света, а неизясняването им. Оставянето им


да потъват под пепелта на забравата, покривани от следващи скандали


което стана типично наш патент. Припомням само два случая - през 2003г. епопеята "Гном" за подслушването на вече бившия тогава шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов разбуни и парламента, но тогавашният вътрешен министър проф. Георги Петканов направи каквото можа да не се изясни случаят и това беше "логично", като се имат предвид данните, че самата прокуратура в лицето на главния прокурор Никола Филчев беше замесена в скандала. През 2010 г. подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов се е провело без достатъчно законови основания - според заключенията на парламентарната подкомисия за контрол на СРС. И в двата случая обаче имахме прокурорска "съпричастност". Във втория случай - или непростима прокурорска небрежност, или най-лошото - затваряне на очите пред полицейския произвол (наблюдаващите прокурори били избирателно информирани какво се твори в СДОТО - Специализираната дирекция за оперативно-технически операции в МВР).


Информацията на Станишев сега говори за нещо по-различно - за евентуална злоупотреба от страна на служба (или служители) в МВР под надзора и указанията на вътрешния министър - според информацията, повтарям, на Станишев. Тази различност дава пълния шанс на главния прокурор Сотир Цацаров за свободна, независима, цялостна проверка на изнесените твърдения.


Да, такава проверка е много трудна в нашите специфични условия, в които служби на МВР са превърнати в бюра за услуги на управляващите партии, затова тя е и


тест за професионализма и независимостта на главния прокурор


Как се прави проверка, при която прокуратурата възлага на същите служби, които са визирани в информацията, да се проверят сами? Ако България беше нормално функционираща държава, прокуратурата щеше или "да влезе в МВР" с респекта на своите огромни конституционни правомощия и със свои независими експерти, назначени от главния прокурор; или МВР щеше да има структури, на чиято обективност и професионална компетентност прокуратурата да се опре.


Днес обществото не знае за кой от двата варианта имат ресурс и воля основните за правовия ред институции - прокуратурата и МВР. И най-лошото - никой (хората) вече не вярва на никого (институциите). И това е най-сериозният и най-обезсърчаващ извод, към който ни водят разсъжденията върху поредния скандал за незаконно подслушване.


Впрочем главният прокурор все още дължи отговор по сроден проблем на 24-имата журналисти, които го сезираха на 15 февруари с настояване да бъде извършена проверка имало ли е оперативни разработки на журналисти -  по повод репликата на бившия премиер Бойко Борисов, че можел да разпореди на службите "да образуват подобни (на разработката "Буда" - бел. ред.) дела на всички ви".


Не ми дава сърце да напиша, че всичко това не може да продължава - писала съм го десетки пъти, а то все е продължавало. Но и никога няма да се съглася със служебния премиер, че е "крайно време да свикнем с бомбите, понеже до изборите всеки ден ще има такива", дори да е казано само в контекста на нашите традиционни предизборни нрави. 


Крайно време е, да. Но за друго -  да бъде най-сетне извършена реална, безпощадно обективна  проверка, истината да бъде изнесена и отговорността понесена.


Защото когато говорим дори и за евентуална драстична злоупотреба с власт за нарушаване на основни права, не може и дума да става за свикване, колкото и невъзможно да изглежда на пръв поглед пълното осветяване на незаконни действия, които по начало не се документарат и винаги могат да бъдат поставени под похлупака на "класифицирана информация".


P.S. Междувременно  дойде съобщението, че главният прокурор Сотир Цацаров вече е изпратил екип от 10 проверяващи прокурори в МВР, който се ръководи от градския прокурор Николай Кокинов и неговия заместник Роман Василев.
"В момента Кокинов е проверяван по нареждане на Цацаров, в същото време Цацаров го праща на важна мисия. Това ли е цената на опрощението?", припомнил е под новината читател във форума на "Дневник". А прокурор Роман Василев, прочул се с репликата "абсолютен престъпник" към бившия военен министър Николай Цонев, който впоследствие беше оправдан от съда, пък беше награден от министър Цветанов с пистолет за заслуги към изграждането на правовата държава, припомня друг читател.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK