Жълтата звезда

Архивен кадър от софийската синагога.

© Николай Николов

Архивен кадър от софийската синагога.Препубликуваме от портала "Култура" текста на Тони Николов. Вътрешните заглавия са на редакцията.


От дете си спомням как съседката леля Естер твърдеше, че любовта пресреща човек на най-невероятни места – тя например видяла за първи път бъдещия си съпруг, когато метял улицата. Не крия, че като всяко хлапе съзирах определена романтика в заниманията на коминочистачите и хората в каручките, но даже в най-развинтеното си въображение трудно можех да си представя как достолепният чичо Жак, винаги в двуреден костюм, чисти с дълга метла софийските улици. Докато веднъж леля Естер малко троснато не уточни, че, макар да била с родителите си, забелязала слабия къдрокос младеж заради жълтата звезда.


За такава жълта звезда аз, израсналият в разлома между 1300-тата български години и 35-те от тях (отброени от 9 септември 1944, разбира се), не бях и чувал. Звездите за мен, най-общо, бяха два вида: или нахвърляни с шепи искри по небосвода, или парадни символи като рубинената петолъчка, включвана вечер над Партийния дом. Тепърва ми предстоеше да науча защо в годините на Втората световна война едни човешки същества са били заклеймявани от останалите с този вид "звезда" – та да се знае, че са от Израилево коляно. И то в жълто – цветът на неприетите други – опасните или душевноболните…
За да подпомогна бъдещите изследователи на епохата на "реалния соц" с убеденост мога да свидетелствам, че именно през такива разкази и спомени още от деца ние разбрахме, че


историята се разполовява на две – на официален и премълчан разказ


В първия – онзи от "зарите-проверки" пионерчета с червени връзки стояха на почетна стража, а безчет активни борци (комай повече от репресивния апарат на Царство България) разказваха за своите геройства, включително и за това как другарят Янко (Тодор Живков) провел акция в София, с която спрял "ешелоните на смъртта", на които са щели да бъдат натоварени българските евреи.


В паралелния и приглушен разказ из софийските домове изникваха обаче сенките на други лица и събития. Именно там, покрай разни официални чествания или пропагандни филми, човек можеше да чуе за намесата на Църквата по време на "противоеврейските гонения", за "еврейските апартаменти", брутално отнети, но така и невърнати, в които сега се ширеше един или друг комунистически големец, за подписката на група депутати (никой не помнеше Димитър Пешев!), за писмото на Елин Пелин до царя и какво ли не още.


Някъде тогава, вече не помня в чий семеен албум, за първи път видях снимка на гимназистки-евреи с жълти звезди, приковани на ученическите престилки. Оттогава са минали много години и аз, разбира се, не си спомням лицата на тези момичета. Не  съм  забравил обаче особеното излъчване в погледите им, навярно в резултат на понесеното унижение, което ги открояваше сред веселата момичешка компания.


Защото онези три или четири момичета от албума бяха "обозначени", сиреч посочени. С днешна дата вече бих могъл да кажа, че участта им е била предначертана. Знаем за какво – да бъдат "жертвани" или "спасени" (дадени или недадени, ако използваме заглавието на един току-що тръгнал български сериал по БНТ).


Параметрите на другия, реален жизнен сериал също са добре известни: 48 000 български евреи от историческите граници на Царство България остават живи (с цената на споменати унижения).  Други 11 343 от Беломорска Тракия и Вардарска Македония имат обаче различна съдба. Събрани в етапни пунктове (с помощта и на българския Комитет по еврейските въпроси), те поемат към лагерите на смъртта, като масово загиват в Треблинка.


Припомням тези факти, защото въпросната част от историята продължава да ни тревожи и днес. Дотолкова, че 70-тата годишнина от събитията отново постави под въпрос терминологията на случилото се – спасени илиоцелели, недадени и дадени…


А историята е такава, каквато е – наистина уникална. В нея има много добро, но и не малко зло. И винаги тя е огледален образ на настоящето.В един свой текст писателят Ели Визел нарича


оцелелите от Холокоста евреи "надежда за човечеството"


Надеждата е  живот, който осмисля забравата. Обратното на историята е забравата. Тя е духовна смърт и отказ от живот.


Ето защо жълтата звезда, с която започнах началото – този знак на унижението, но и символ на любовта в живота на леля Естер – ми се струва толкова ключов в двойствеността на историята.В нея наистина се фокусира всичко. Злото и доброто, отчаянието и надеждата, ненавистта на едни и съпричастността на други. Логиците определят подобни символи като конюнкция – израз, в който всичко е и-и, а не или-или.


Виждаме го съвсем ясно в целия този времеви отрязък, драматично белязал съдбата на българските евреите.


В края на 1940 г. в България е приет Законът на защита на нацията (ЗЗН), който копира антисемитското законодателство на Третия Райх. За да смекчи протестите, от трибуната на парламента вътрешният министър Петър Габровски заявява, че законът ще се прилага разумно, човешки и с морал. Появата на закона се съпътства от огромен брой протестни петиции – не само от интелектуалци, но и от професионални сдружения, както и от писма на обикновени български граждани. Изявлението на Габровски поуспокоява общественото мнение – нали в България е валидно правилото, че законите се приемат, за да не се спазват. Но не става така.


Налице и е и друго.


Малочислена тълпа кресльовци тогава, както впрочем и сега, се упражняват в реториката "България за българите"


"Вън чужденците". Чупят се витрини на еврейски магазини. Насаждат се идеи, че "някои" пият кръвта на българския народ, че виновни за кризата са онези, дето вдигат лихвите и задушават родното производство. Отнемат се имущества, облагат се с огромен данък еврейските спестявания.


И все пак разликата  с днешния ден е голяма. През 40-те години на ХХ век българското общество, въпреки войната, бедността, претърпените национални катастрофи и какво ли не още, е в далеч по-добро морално здраве.


Доказателствата: писмо с 42 подписа в защита на евреите, сложени от депутати от проправителственото и прогерманско мнозинство по инициатива на Димитар Пешев. Повечето от тях са убедени националисти, а присъствието на подписа на Александър Цанков и днес стъписва мнозина. Всъщност още поне трима народни представители подкрепят декларацията, но не успяват да поставят подписите си,. В спомените си Димитър Пешев разказва как депутатът от Брезник Александър Симов подписва писмото-изложение до премиера проф. Богдан Филов с думите: "честта на България е спасена".


И това е вярно. Историята на Втората световна война не познава друга парламентарна акция в защита на евреите с такъв размах, при това от страна-съюзник на Третия райх.


Втори аргумент: "кюстендилската акция", в която особено се откроява ролята на членове на ВМРО като Владимир Куртев. В организацията явно е бил жив споменът за защитата на онеправданите в Османската империя, а не е надделявала битката срещу малцинства, която, уви, се води днес.


И на трето място, имаме безпрецедентната по своя характер позиция на Българската православна църква. Не дори на отделни митрополити като Стефан или Кирил, а на целия Св. Синод, който излиза с общата позиция и декларация.


Какво се е изляло в отговор върху Православната църква, е лесно да си представим.Ето откъс от статията на народния представител Серафим Георгиев от официоза в. "Вечер", запазена в Държавния архив: Няма религия за нас вън от вековната религия на българския народ да пребъде обединен и независим на Балканите. Няма морал вън от неговите свещени отечествени интереси. Няма право вън от неговото признато историческо право да съществува горд, могъщ и свободен. Няма човещина вън от доброто и злото, които засягат самия него…Тогава коя религиозна догма ни позволява да съизмерваме дълбочината на едно лигаво християнско милосърдие в София с дълбочината на студената гробница, която очаква българските национални идеали при една победа на фарисеите от Лондон или на иконоборците от Москва?


Слава Богу, отговорът на Св. Синод в протестното писмо наместник-председателя митрополит Неофит до министър-председателя Богдан Филов (22 март 1943 г.) е не по-малко категоричен: Угнетителните мерки на Почитаемото Ви правителство срещу евреите и християните от еврейски произход се засилиха твърде много, особено в последно време. Така от сведенията, които се получиха в Св. Синод, в много градове от страната (например Скопие, Пловдив, Кюстендил, Дупница и др.) християните от еврейски произход и евреите са били насила вдигани от домовете им и на общо основание, без да се търси вина, без оглед на пол, възраст, били изпращани в концентрационни лагери, като не им се давало достатъчно време за приготвяне и не им се позволявало да вземат със себе си малък багаж. Според обществената мълва тия концентрационни лагери дори не се намирали в нашата страна, а твърде далеч от нея. Пак тази обществена мълва твърди, че поради извънредните обстоятелства на интернирането, някои от така взетите християни от еврейски произход и евреи не достигали дори до концентрационните лагери.


Ако официални писма като тези, при това в разгара на нацисткото "окончателно решение", не бяха факт (а те са изключение в Европа!), т.нар. български ешелони на смъртта наистина нямаше да спрат. И тогава споменататажълтата звезда щеше далеч по-болезнено да жигоса съвестите ни.


Както е вярно и друго. Един духовник наскоро ми разказа как на млади години запитал патриарх Кирил чия е заслугата за спасяването на българските евреи. А вече възрастният патриарх го погледнал, помълчал и отсякъл: "Дългът не е заслуга".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  авторът откровено лъже ! за Звездите на евреите по времето на фашистка България пишеше във всички учебници по история ! Това беше изгодно за комунистическата власт, която флиртуваше с евреите и често ги толерираше !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Относно това с "белязването" не просто на евреите, а на различните, на по-слабите, на незаслужените изкупителни жертви за нечии безумни визии - веднъж завинаги трябва да се каже горе-долу като гарванът в едноименната поема на По: "Nevermore"! Защото който не се учи от историята, е осъден да я повтаря, а при подобно повторение на мястото на евреите можем да сме всички или ровечето, при които главата и з@дникът не са взаимозаменяеми...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  [quote#2:"КМЕТ В СЯНКА моди мерси за отЛИЧНОТО ти отношение"] комунистическата власт, която флиртуваше с евреите и често ги толерираше[/quote]

  В България бяха останали евреи-комунисти. Част от които във висшите ешалони на властта....Иначе, НРБ следваше политиката на СССР по отношение на Израел....

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Весело

  ..."безчет активни борци (комай повече от репресивния апарат на Царство България)"....Без коментар.

 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Точно се бях притеснил , че тази седмица ще останем без Тони Николов, специалистът по всичко, израснал в разлом. И ето, нови "откровения". Денят ни е осмислен.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  До коментар [#4] от "owen":

  израснал съм с евреи в еврейско училище и еврейска махала ! Позволи ми да знам някои неща от личен опит !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#3] от "Рубиконан от Балъкимерия":
  [quote#3:"Рубиконан от Балъкимерия"]Защото който не се учи от историята, е осъден да я повтаря, а при подобно повторение на мястото на евреите можем да сме всички или ровечето, при които главата и з@дникът не са взаимозаменяеми...[/quote]
  За съжаление, в този случай човечеството не се е поучило от историята, а е повтаряло действията си спрямо евреите като достига кулминация при Хитлер.
  Само напомням, че и по-рано евреите са били гонени в Европа.
  На днешния ден 1492 година хиляди евреи са изгонени от Испания в името на религиозното единство. Изборът пред тях е бил смяна на вярата или напускане на Испания.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 11. 11 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 442 Неутрално


  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА моди мерси за отЛИЧНОТО ти отношение":
  " Това беше изгодно за комунистическата власт, която флиртуваше с евреите и често ги толерираше !!! "


  И обратното е вярно .

 12. 12 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lady Zeppelin":

  Специално в Испания не са се ограничавали само с евреите, а и са издевателствали над "мориските" или както там са нарибали маврите, пред чийто културен принос към облика на днешна Испания и днес продължават да се тълпят туристи... Все тая, смисълът е същият - който създава обществени врагове от инаковерци и/или инакомислещи, които са мирни съграждани в същото това общество, няма да доведе последното до нищо добро в крайна сметка!

 13. 13 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Дългът не е заслуга"
  ----------------------------------------

  Няма нужда от обяснение, а от...... смирение.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#12] от "Рубиконан от Балъкимерия":
  С уточнението, че маврите са превзели Испания чрез набези от мароко от 7-8 век.
  [quote#12:"Рубиконан от Балъкимерия"]който създава обществени врагове от инаковерци и/или инакомислещи, които са мирни съграждани в същото това общество, няма да доведе последното до нищо добро в крайна сметка![/quote]
  С това съм напълно съгласна.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#14:"Lady Zeppelin"]маврите са превзели Испания чрез набези от мароко от 7-8 век[/quote]
  ...което е истина и ПАК което по никакъв начин не оправдава униженията, на които са били подложени мирните им наследници от Фелипе Втори (същият оня мизантропнски боклук, пръснал заграбеното злато на Америките за религиозни междуособици, принуден да отзове Кървавия херцог Алба от Холандия и принуден да смънка онова за природните стихии след разгрома на Непобедимата армада)!
  Така или иначе - да преследваш хора, съдейки ги по вяра, или раса, или произход, вместо по делата им, неизменно допринася повече вреда в дългосрочен план, отколкото полза - в краткосрочен...

 16. 16 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  От цялата статия най ме впечатлиха думите на патриарх Кирил:
  "Дългът не е заслуга".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 17. 17 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Параметрите на другия, реален жизнен сериал също са добре известни: 48 000 български евреи от историческите граници на Царство България остават живи (с цената на споменати унижения). Други 11 343 от Беломорска Тракия и Вардарска Македония имат обаче различна съдба."

  Това са историческите факти!
  Хайде да престанем да преекспонираме темата! Какво сме могли като държава, народ и църква сме го направили!

  Оставете историята на историците...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 18. 18 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Предлагам, ама напълно сериозно, да построим един паметник на загиналите и да се приключи с тоя въпрос. Не ми се вижда правилно да носим греховете векове и за времето, преди да се родя. Те на германците простиха, за нас още се говори. И то от наши, българи или македонци, което си е все едно.
  Турците или османлиите (как е правилно?) колко българи и арменци са избили, ама никой не повдига въпроса, за да не си развалим отношенията с ДПС или самата Турция. Ей на това му се казва политика- говорим само правилните неща

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Евреите на територията на Царство България (в границите от 1940, т.е. в днешните глраници) са били спасени с координираните усилия на всички обществени институции - Парламентът, Правителството, монархията (инстиутуцията, не само на Н.В. Царя), Църквата, мюсулманските общности и дори Великата Ложа на България (докато е съществувала - т.е. до пролетта на 1941). Българите са били единодушни, че преследването на граждани по расов и религиозен принцип е недопустимо. Както казва и статията, морално са били много по-читави от днешното общество.
  Че това е платено с кръвта на над 11 000 евреи от Беломорието и Македония - не е могло нищо да се направи, макар например Църквата да е опитала. Тези територии са ни били признати само за окупационни зони от Райха и нашата
  юрисдикция над тях е била непълна и временна (по изказвания на барон фон Риббентроп), докато се реши окончателния им статут след германската победа (която за щастие никога не настава).

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА моди мерси за отЛИЧНОТО ти отношение":

  И аз съм израстнал в контакт с доста евреи.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#15] от "Рубиконан от Балъкимерия":
  [quote#15:"Рубиконан от Балъкимерия"]Така или иначе - да преследваш хора, съдейки ги по вяра, или раса, или произход, вместо по делата им, неизменно допринася повече вреда в дългосрочен план, отколкото полза - в краткосрочен...[/quote]
  Няма спор по това.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Когато бях в Израел, бях удивен от факта, че там никой не знае за спасяването на българските евреи. Дори един младеж, чиито родители са български евреи, с когото се запознах случайно!?...Преди 2 години двойка израелски туристи на Златните, с родители преселени от Полша, също се оказаха неосведомени!? Може би нашите екскурзоводи/дипломати трябва да работят по въпроса?!

 22. 22 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  "Угнетителните мерки на Почитаемото Ви правителство срещу евреите и християните от еврейски произход се засилиха твърде много, особено в последно време"

  Това показва колко милозлива е нашата църква. Ето какво е казал по подобен повод д-р Лутер :

  "Талмудът и техните равини пишат, че убийството не е грях, ако не убиваш своя брат от Израел, а който наруши клетвата си пред християнин, той не извършва грях, даже напротив - кражбите и грабежите към гоите, които извършват чрез лихварството, са служба на Бога, защото те вярват, че са с благородна кръв и обрязани светци, а ние сме проклети гои, така че всяка грубост и грях, извършени към нас са недостатъчни, тъй като те са господари на света, а ние техни слуги, дори добитък!
  И в днешния ден юдеите застъпват това учение и постъпват като бащите си - изопачават божието слово, стискат се , лихварстват, крадат, убиват където успеят, и учат децата си да вършат същото."

  Martin Luther, Erlanger Ausgabe der Werke Luthers, том 32, стр 192

 23. 23 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В България истината не е много лицеприятна по отношение на евреите - разселвали са ги, а българчетата презрително са ги наричали "чифути" и наистина са ги замеряли ( по думи на преки участници). Институциите за чест и приличие са направили усилие и са проявили воля, но не и българският "обикновен" човек . За разлика от датския народ, който е рискувал, но е спасил своите съграждани, криейки ги в домовете си. Така че да го раздаваме по-кротко. А относно имотните грабежи... комунистите не подбираха евреи или не.

 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#1] от "kolizej":
  [quote#1:"kolizej"]Айде пак демагогия...[/quote]Тони Николов е философ и журналист-франкофон. Роден през 1966 г. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши хуманитарни науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на Радио Франс Ентернасионал – България. Иска му се пак да се докопа до някоя синекурна длъжност и да разчита на добър доход! Длъжност, на която не се работи, а само се получава заплата.
  http://bnt.bg/bg/news/view/35020/flameCandle70x80px.swf
  Винаги, след подобни статии се питам - а авторът на статията дали е проверяван за принадлежност към ДС, за сътрудничество на други служби и организации ...?

 25. 25 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  И ако звездата на Давид е обидна защо е на знамето на Израел ?

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 26. 26 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#24:"latcho59"]дали е проверяван за принадлежност към ДС, за сътрудничество на други служби и организации ...? [/quote]
  Няма начин да не е. Всички,които признаха и ''откриха'' каквото и да е в полза евреева и в минус за България са кадри на ДС.

 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#23] от "petrana6":
  Датчаните не са ги крили никъде, ами срещу заплащане са ги качили на лодките. А в България е нямало защо да ги крият защото нищо не е заплашвало живота им.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Добре де, защо никога няма такива статии за арменците...на пример?

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 29. 29 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА моди мерси за отЛИЧНОТО ти отношение":

  Потвърждавам. За жълтата звезда зная от дете. В много книжки се разказваше за евреите и за това как трябвало да носят жълти звезди. Всичко беше оцветено от комунистическата идеология, но фактът си е факт.
  Аз също се издразних от неточността, с която са поднесени историческите данни. А също от това как авторът върти, суче, ама все гледа да понеглижира факта на спасяването на българските евреи.

 30. 30 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Поклон пред светлата памет на 6 млн. евреи, починали в концентрационните лагери! Обичам еврейския народ и се прекланям пред страхотната му история, изпълнена с толкова драматизъм.

  Ала, бала!
 31. 31 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Ненавиждам всякаква форма на нацизъм, антисемитизъм и расизъм!

  Ала, бала!
 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  [quote#28:"Леми Килмистър"]Добре де, защо никога няма такива статии за арменците...на пример? [/quote]
  Арменците никой не ги е преследвал със специално законодателство.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  [quote#25:"Trollfest"]И ако звездата на Давид е обидна защо е на знамето на Израел ? [/quote]
  Не е обидна звездата на Давид, а белязането на хора с нея. Ако накарат провинциалистите в София да носят значки "П" (Провинциалист), те ще се обидят, въпреки, че обективната истина е, че са провинциалисти.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 34. 34 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Любопитно

  [quote#32:"g_t_DimebagDarrell"]Армеците никой не ги е преследвал със специално законодателство.[/quote]

  За Арменският геноцид май не си чувал?

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 35. 35 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#33:"g_t_DimebagDarrell"]Ако накарат провинциалистите в София да носят значки "П" (Провинциалист), те ще се обидят, въпреки, че обективната истина е, че са провинциалисти.[/quote]
  До коментар [#33] от "g_t_DimebagDarrell":
  Ще са нужни страшно много пари за значки "П" (Провинциалист), по-добре истинските софиянци да носят значки "КС" = (Кореняк софиянец) и ще са необходими съвсем малък брой значки. Това е обективната истина.

 36. 36 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#33] от "g_t_DimebagDarrell":
  Първата двойка от последните 4 цифри на ЕГН се определя от региона (областта, окръга) по месторождение. Обикновено обхваща няколко поредни числа, фиксирани в дадения регион. Например за София-град са от 62 до 72, Варна 08 до 13, Плевен 39 до 41 и т.н. Последната от четирите цифри при лица от мъжки пол е четна, а от женски пол нечетна. Разликата им е 5 единици спрямо числото от последната двойка цифри. Алгоритъмът е публикуван на официалната страница на ЕКСГРАОН http://www.grao.bg/esgraon.html.

 37. 37 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#34] от "Леми Килмистър":

  Арменският геноцид е извършен от Турция и България няма нищо общо. Докато жълти звезди са носени от евреите в България съгласно тогавашното законодателство.
  ПП. Изглежда при теб е задължително да се заяждаш с мен, па макар и пишейки откровени глупости. Не е оправдано, излагаш се.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 38. 38 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#36] от "latcho59":

  Така е, но никой не те кара да носиш ЕГН-то си избродирано на ревера, нали?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 39. 39 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#32:"g_t_DimebagDarrell"]Армеците никой не ги е преследвал със специално законодателство.[/quote]

  Има и други етноси загинали в лагерите, то не малко:

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust#Non-Jewish

  Това е съвсем безобидно пояснение, гледай да не се изпуснеш (излъжеш) пак и да напишеш, че в постовете ми имало само евреи и ционисти

  Виждам, че 7 човека са схванали какво съм искал да кажа

  Моля не се обиждай и не приемай нищо лично.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 40. 40 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#37:"g_t_DimebagDarrell"]ПП. Изглежда при теб е задължително да се заяждаш с мен, па макар и пишейки откровени глупости. Не е оправдано, излагаш се.[/quote]

  Ей го, докато се изясним и той пак се обиди

  Аз никога не пиша "откроевени глупости", но за теб може да с поспори . Отново лъжеш по мой адрес!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 41. 41 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#38:"g_t_DimebagDarrell"]Така е, но никой не те кара да носиш ЕГН-то си избродирано на ревера, нали?[/quote]
  Не звездата на ревера, а номерирането на личността уронва честта и достойнството, гарантирани и провъзгласени в конституцията (чл.6 ал.I, чл. 29 ал.I и чл.32 ал.I.). Присвояването на номер на човешко същество е унижаващо действие. Нюрнбергският военен трибунал след Втората световна война обявява номерирането на хора за престъпление, за което няма давност. Когато Бог е създал човека, го е нарекъл с име. А сега вместо име му присвояват номер. Формулата за образуване на ЕГН изобразява числото на звяра от "Откровение на Йоан" (или "Апокалипсис", 13-а глава, като подпис на войнстващия атеизъм. При изговарянето му - ЕГЕНЕ, три пъти изричаме буквата Е, която е номер 6 в азбуката ни, т.е. се получава числото на дявола 666. Излиза, че т.нар. генериране на ЕГН е по правилата на сатанинската нумерология и е зловещият портал, през който минава "новопокръстения". Тук са заложени три групи, като чрез номера на групата и броя на цифрите се изписва 666, при това с грозното пожелание броят на ражданията в България да се сведат до 000.
  До коментар [#38] от "g_t_DimebagDarrell":

 42. 42 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#41:"latcho59"]При изговарянето му - ЕГЕНЕ, три пъти изричаме буквата Е, която е номер 6 в азбуката ни, т.е. се получава числото на дявола 666. [/quote]

  Колега, ти не беше ли комунист по душа? Комунистите на вярват нито в Бог нито в Дявола. Хайде по-сериозно

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 43. 43 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#42:"Леми Килмистър"]Колега, ти не беше ли комунист по душа? Комунистите на вярват нито в Бог нито в Дявола. Хайде по-сериозно [/quote]
  До коментар [#42] от "Леми Килмистър": Да, откакто ти чета коментарите, не вярвам, че разума ти "Леми Килмистър", според самото Божие откровение е творение на Бога, както и всичко в теб е като негов духовен и физически потенциал и даденост. Тук се отнася и твърдението на големия учен Бл. Паскал, че само слабият разум, като твоя "Леми Килмистър", не познава зависимостта и границите си, докато силният и проникновен интелектуален взор вижда, какво може и какъв е неговият действителен потенциал и затова там, където в гранични ситуации често не достигат силите му, се включва и компетентността на вярата.

 44. 44 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Весело

  Амин!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 45. 45 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#44] от "Леми Килмистър":

  Възглас в заключение на църковни молитви;истина, така да бъде.
  [quote#44:"Леми Килмистър"]Амин![/quote] Признат грях – половин грях? Разкайваш се, но дали е достатъчно?

 46. 46 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#38] от "g_t_DimebagDarrell":
  Дори вярващи, преди две години, написаха директно на патриарх Максим - "Бог да го прости, лека му пръст" - да излезе със становище по въпроса за новите документи за самоличност с биометрични данни и пръстови отпечатъци.
  "Като християни се вълнуваме от въпроса не е ли снемането на биометрични данни даване на достъп до нашата личност и душа и това не е ли предпоставка за следваща стъпка - имплантиране на подобен чип с информация в тялото. Какво показват всички тези карти - кредитни, телефонни, електронни карти за самоличност и поставянето на числото, което е преход към антихристовия свят", питат Антон и Светлана Попови в писмо Негово светейшество.
  Библията е категорична: С него идва антихристът!
  В морето от литература, която коментира пророчествата за последните дни на човечеството, особено се открояват съчиненията, базирани на последната книга от Новия завет - "Откровение на св. Иоан Богослов", или "Апокалипсис". За всеки, който наистина вярва, че Иисус Христос е Божието Второ Лице, няма никакво съмнение, че в края на историята на всеки човек ще се сложи номер, без който той няма да може "нито да купува, нито да продава". Това указва глава 13 от Апокалипсиса. Този номер ще изобразява "знака на звяра", сиреч на оня с рогата и опашката, а самият знак ("белег", подобно на "печата на дара на Светия", получаван при православното кръщение, ще се сложи на всеки човек (на малки и на големи) - на челото или на дясната ръка. Приемането на знака ще бъде равносилно на обет за служение на сатаната. Ние сме свободни да вярваме, че написаното от апостола е истина или че не е, но ако се наричаме православни християни, не можем да вярваме във всичко друго от Писанието, а само в това - не. За вярващите в Свещеното писание няма нито една невярна дума."

 47. 47 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#45:"latcho59"]Признат грях – половин грях? Разкайваш се, но дали е достатъчно?[/quote]

  А ти с тези умни цитати се опитваш да ми кажеш, че съм тъп, защото ми е смшно "гениалното" прозрение, че ЕГЕНЕ = 666.

  Случайно да си запознат, че не 666 е номерът на Звяра, а 616?

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 48. 48 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#46:"latcho59"]"Като християни се вълнуваме от въпроса не е ли снемането на биометрични данни даване на достъп до нашата личност и душа и това не е ли предпоставка за следваща стъпка - имплантиране на подобен чип с информация в тялото. Какво показват всички тези карти - кредитни, телефонни, електронни карти за самоличност и поставянето на числото, което е преход към антихристовия свят"[/quote]

  Имам един познат, който ме (и още 100 човека) спами постоянно с мейли против чиповете, RFI, даже миналата седмица ме извести, че микровълновите били забранени в Русия! Аман от изперкали сектантанти, а ти колега не изглеждаше такъв

  Та Номерът на Звяра съм го проучил още докато бях металист и слушах Мейдън, ако се сещаш какво искам да кажа.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 49. 49 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":

  Всъщност датчаните са крили известно време своите евреи, някъде около месец. След това са ги натоварили в лодките и ги закарали в Швеция. Всичко е станало с предупреждението на ... германски дипломат!
  Заплащането, за което говориш, е било предоставяно предимно от нелегалната датска съпротива, която е набирала средства от ... богатите датчани. Впрочем не всички рибари са искали такова заплащане, освен това много евреи са били превозвани с малки каяци и гребни лодки.
  Всъщност проблемът е била Швеция, която първоначално не е искала да ги приеме. Твърди се че Нилс Бор изиграл голяма роля за промяната в мнението на шведските власти.
  Историците смятат, че историята с евреите е била повратна точка в датското нелегално съпротивително движение.

 50. 50 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#21] от "dobrich":

  Не са САМО българите, които са спасили своите евреи, а и както е казал патриархът "Дългът не е заслуга". Еееех, защо сега няма такива патриарси в БГ!

 51. 51 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#47:"Леми Килмистър"]Случайно да си запознат, че не 666 е номерът на Звяра, а 616?[/quote]
  И номера ли си смени? "Леми Килмистър", задължително ли е да се сменя номера? Аз ще си те търся на № 666 - номера на звяра – 666.
  [quote#47:"Леми Килмистър"]Звяра[/quote]
  Думата «звяра» си я написал с главна буква, все едно става дума за Бог. Явно си попаднал в ситуация, от която можеш да се измъкнеш само с помощта на нечиста сила, дявола те е взел.

 52. 52 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#47:"Леми Килмистър"]Случайно да си запознат, че не 666 е номерът на Звяра, а 616?[/quote]http://www.pravoslavieto.com/bible/sz/2par.htm
  В Откровението ясно си е писано числото 666!
  И то има директна връзка с един друг стих в Писанията, в Старий Завет на Господа Нашего Иисуса Христа, ВТОРА КНИГА ПАРАЛИПОМЕНОН, където е писано: ГЛАВА 9 - 13 "Теглото на златото, що идеше на Соломона в една година, беше шестстотин шейсет и шест таланта злато."
  Директна е връзката между двата стиха, и тя означава, че белегът на звяра в основата си ще има като причина силата на златото и властта, която то дава в света ни! По-ясно от това, здраве.
  Иначе всеки "професор" Паркър може да си фантазира каквото си иска и да гради каквито му хрумнат хипотези, важно е какво е писано, и то в СВЕЩЕНО ПИСАНИЕ !

 53. 53 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#51:"latcho59"]И номера ли си смени? "Леми Килмистър", задължително ли е да се сменя номера?[/quote]

  А не аз, а Ириней Лионски, още 2ри век


  [quote#51:"latcho59"]Думата «звяра» си я написал с главна буква, все едно става дума за Бог. [/quote]

  Мога да ти го обясня граматически защо е така, защо Бог, Звярът и Антихриста се пишат с главни букви.  [quote#51:"latcho59"]Явно си попаднал в ситуация, от която можеш да се измъкнеш само с помощта на нечиста сила, дявола те е взел.[/quote]

  Редовно коля кокошки на пълнолуние и им пия кръвта. Това винаги ми помага в трудни житейски ситуации

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 54. 54 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#48:"Леми Килмистър"]Та Номерът на Звяра съм го проучил още докато бях металист и слушах Мейдън, ако се сещаш какво искам да кажа. [/quote]
  Аз с това не бих се хвалил.
  [quote#48:"Леми Килмистър"]Звяра съм го проучил още докато бях металист [/quote]
  Това не е за хвалба!

 55. 55 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#52:"latcho59"]По-ясно от това, здраве. [/quote]

  Ми тук друго пише:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Number_of_the_Beast#616


  А иначе 666, 616, 888...все "бабини деветини". Ти сигурно си чакал и Майският край на света

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 56. 56 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#54:"latcho59"]Това не е за хвалба![/quote]

  Изхаби се вече Отивам да слугувам на Звярът. Провери ли защо Звярът се пише с главно "З"?

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 57. 57 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#53:"Леми Килмистър"]Ириней Лионски[/quote]
  Св. свещеномъченик Ириней, епископ Лионски
  http://www.pravoslavieto.com/life/08.23_sv_Irinej_Lionski.htm
  Затова такива хора трябва да узнаят и да се върнат към истинското число на името, за да не бъдат причислени към лъжепророците. Но знаещите вярното число, възвестено от писанието, т.е. числото 666, нека първо да допуснат разделение на царството между десетте, после, на второ място, когато тези царе започнат да царуват и да поправят работите си и да умножават царството си, и неочаквано дойде някой, който ще си присвои царството им и ще уплаши упоменатите царе, някой, който има в своето име гореозначеното число, - нека признаят, че това наистина е мерзостта на запустението. Това казва и апостолът: "Защото, кога рекат: мир и безопасност, тогава внезапно ще ги постигне гибел" (1Сол. 5:3). Иеремия пък е открил не само неговото внезапно пришествие, но и коляното, от което ще дойде, казвайки: "От Дан се чуе пръхкане на конете му, от громкото цвилене на жребците му трепери цяла земя; ще дойдат и ще опустошат земята и всичко по нея, града и които живеят в него" (Иер.8:16). И поради това същото племе не се упоменава в Апокалипсиса в числото на спасяемите (Откр. 7:5-7).
  Това го казвам не поради недостиг на имена, съдържащи числото на името му, но от страх пред Бога и от ревност към истината, защото името Епанфас съдържа търсеното число, но за него не твърдя нищо. И името латинец съдържа числото 666, и е много вероятно, че последното царство носи това название, защото сега царуват латинците, но не искам да се хваля с това.

 58. 58 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Разстроено

  "Дългът не е заслуга"

  Патриархът с думите и най-вече с делата си, когато е било нужно измива срама, че и днес има българи, които мразят без причина или по чуждо внушение.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 59. 59 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#21] от "dobrich":

  Извинявай, но това не е вярно - отново от личен опит.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 60. 60 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#34] от "Леми Килмистър":

  Да де, но Турция не е тръгнала през цяла Европа да търси арменци, да ги преследва в окупирани държави, да ги събира и транспортира през целия континент за унищожение в лагери, нали? Арменският геноцид е световно признат факт! Не е признат само от Турция и турската кипърска република, мисля...

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#32] от "g_t_DimebagDarrell":

  И слава Богу....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#35] от "latcho59":
  Ако се върнеш към 1910 година, сдружението на кореняците софиянци е наброявало къде 20000 души..... (ро спомени на кореняци софиянци, членове на сдружението)!
  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Както и да го сучите, антиеврейските закони и практики на фашетата у нас 1940-44, са и ще си останат позорна страница в нашата история.... и по съдържание и по начина на приемане и по изпълнението им...
  Кашата се забърка допълнително когато този и онзи, като бат Тодор, се писаха "спасители в ръжта" и почнаха да се хвалят с това, удобно пропускайки "някои" от българските евреи "само" 12000 души..... веднага някой ще ме поправи че са 11458 .......
  Да си бяха мълчали по-добре......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 64. 64 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#60] от "mto":
  Ще добавя и за колегата горе едно известно
  стихотворение как България е посрещнала
  арменските изгнанници:
  "Изгнаници клети, отломка нищожна
  от винаги храбър народ мъченик,
  дечица на майка робиня тревожна
  и жертви на подвиг чутовно велик —
  далеч от родина, в край чужди събрани,
  изпити и бледни, в порутен бордей,
  те пият, а тънат сърцата им в рани,
  и пеят, тъй както през сълзи се пей."
  П.К.Яворов "Арменци"
  http://chitanka.info/text/7074-armentsi

 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  [quote#37:"g_t_DimebagDarrell"] Докато жълти звезди са носени от евреите в България съгласно тогавашното законодателство.[/quote]
  Защо именно жълтият цвят е избран за звездата,
  която от край време си е символ на евреите?
  Авторът прави някакви ...лирични отстъпления,
  от рода на това, че трябвало да се подчертае,
  че са луди и опасни.Нещо като жълтите книжки.

 66. 66 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#60:"mto"]Да де, но Турция не е тръгнала през цяла Европа да търси арменци, да ги преследва в окупирани държави, да ги събира и транспортира през целия континент за унищожение в лагери, нали?[/quote]

  Има ли значение как е извършен геноцида?? Геноцид е геноцид, даже арменският геноцид се нарича Арменски холокост. Не отричам Еврейският холокост, ни най-малко!

  Просто исках да кажа, че вече расте 4то поколение нови европейци, родени след 45та и всеки месец някой вади торбата с кокалите от шкафа и плаши е се опитва да вменява вина. Що сте спасили 80% процента от евреите, а не 100%, що са сте ги карали да носят звезди, що сте им трошили магазините...еми малко в повече идва. Срамно и ужасно е, но аз и децата ми не сме виновни. За мен Арменският холокост не е по-различен от Еврейският, варварски акт от 20-ти век....да ама сега е 21ви век и продължават да се случват такива неща, ей това е най-лошото...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 67. 67 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Весело  [quote#42:"Леми Килмистър"]Колега, ти не беше ли комунист по душа? Комунистите на вярват нито в Бог нито в Дявола. Хайде по-сериозно [/quote]


  [quote#41:"latcho59"]Е, която е номер 6 в азбуката ни, т.е. се получава числото на дявола 666. [/quote]

  [quote#62:"boby1945"]Ако се върнеш към 1910 година, сдружението на кореняците софиянци е наброявало къде 20000 души..... [/quote]

  Колеги аз май ви обърках двамата! Ето каква била работата, голям майтап

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 68. 68 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  О, господи пак дъвче едни и същи глупости за пореден път... втората световна свърши преди 70 години и в крайна сметка се оказа, че прав е този който печели ... а и винаги е било така. Че то ние сме клали по повече хора на ден от тия 11 000 през първата световна в някои битки... червената армия е изнасилвала повече преди обяд, а японците са обезглавявали преди закуска... Изобщо твърде странно и тенденциозно се акцентира върху някои събития от ввс...

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Неутрално

  [quote#59:"mto"]Извинявай, но това не е вярно - отново от личен опит.[/quote]
  Извинявай,но Израелските Власти наредиха да се събори благодарствения паметник,издигнат със средства на израелтяни-БГ евреи!
  Може би прилагат Моисеевия принцип!Имам пред вид това,дето ги влачил 40 години няколко стотин километра,та да измре всичко що помни миналото(и унижението на робството...и някои добри страни в отношенията с египтяните)
  Той Моисей е бил мъдрец-знаел е що прави всичко...или там Бог Яхве му е шепнал от храстите(Моля,никой да не се засяга - не искам да богохулствам)!Ама едно не разбирам - щом „богоизбраните“ трябва да забравят хубавите неща,дето други народи са им правили,защо,аджеба,на нас периодично ни се напомня лошотиите,дето не сме могли(по едни или други причини)да избегнем?Всякаквите там „жълти звезди“,интерниране,ешалоите от Беломорска Тракия и Македония и пр.!...Струва ми се,че наистина някому е изгодно да ни насажда манталитет на „гои“...говеда,кучета...дет трябва „да си знаят мястото“...да служат кротко а когато си позволят „да боднат с рогата“ или „ухапят“ ...кво пък...животните разбират само от тояга...и „строг нашийник“!

 72. 72 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Евреите от Новите земи не са били никога български граждани и само германските окупационни власти са имали рпаво да се разпореждат с тях. Българската администрация не променя статуса им. Българските в полицейски части са принудени да арестуват и събират евреите,но действията се ръковдят от германците.
  Сегашните отчитания на годишнината е комунистическа провокация за доказване,че България е била нацистка държава. Гоненията срещу бългаските евреи са правени от лумпени и съсем не мащабно от българската държава.

 73. 73 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#69:"Граф Влад Задунайски"]20-ти...21-ви век?Има ли значение? [/quote]

  Няма значение, разбира се! Като се каже 21ви век, звучи някак си ново и модерно, а сме си същите варвари...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 74. 74 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#66:"Леми Килмистър"]холокост[/quote]т гръцката дума
  ὁλοκαύστος - «всеизгаряне» (ὅλος "всичко" + καυστός "запалва"
  Да, всички народа са били жертва, всички са били подложени на систематично преследване, изтребление и унищожение от немските нацисти.

 75. 75 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#66:"Леми Килмистър"] холокост[/quote]
  http://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D1%83%D0%B4
  „Само евреите са хора. Гоите са животни.“ (Baba Mezia 114a - 114b).
  „Евреите могат да използват лъжи, за да изиграят някой гои.“ (Baba Kamma 113a).
  „Всички деца на гоите са животни.“ (Yebamoth 98a).
  „Евреите се наричат хора, християните не са хора.“ (Kerithuth 6 b, p.48)
  Бременна не-еврейка не е по-добра от бременно животно!
  Талмудът е най-святата еврейска книга!

 76. 76 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Дългът не е заслуга."
  Пред този цитат на патриарх Кирил в края можем да замлъкнем всички.
  Интересно обаче как авторът Тони Николов, като го е имал на ума си, си е позволил да излее огромния нагаждачески поток от думи преди това, с който перманентно се самоотрича, опитвайки се против волята си да каже нещо категорично...

  Една българка
 77. 77 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  България е била и е майка за всички български граждани, но дали всички български граждани я припознават като своя майка!?
  "А вече възрастният патриарх го погледнал, помълчал и отсякъл: "Дългът не е заслуга"."
  Не зная дали думите са казани наистина, но е добре да се знае че дългът е двупосочен.
  Самият факт,че някои се отделя и говори на обществото ни от позиция на етническа или верска принадлежност е показател за сепарация и самоизключване от българското общество.
  Никой никого не спира да почита етноса си и вярата си, но към обществото трябва да се обръща само като гражданин.
  Напоследък като че иска да ни се вмени някава вина!
  Дали пък #71 не е прав?

 78. 78 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#18] от "Червената шапчица":
  [quote#18:"Червената шапчица"]Турците или османлиите (как е правилно?) колко българи и арменци са избили, ама никой не повдига въпроса, за да не си развалим отношенията с ДПС или самата Турция. Ей на това му се казва политика- говорим само правилните неща[/quote]
  О, ама нали знаете популярната модерна толерастична позиция? Повдигането на въпроса за избитите в Османската империя българи, арменци и огромни маси други християни, както и насилственото потурчване и помюсюлманчване на други огромни маси, е проява на етническа и религиозна нетолерантност, краен национализъм, шовинизъм и направо фашизъм Защото това е било толкова, ама толкова отдавна...

  Една българка
 79. 79 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#25] от "Trollfest":
  Звездата на Давид стои и върху всяка синагога в света, включително софийската. Но символите променят смисъла си от целта, с която бъдат използвани.
  Така за християните кръстът, на който е бил разпнат Иисус Христос - римски уред за поругаване и мъчителна смърт - се е превърнал в най-свят и спасителен символ.

  Една българка
 80. 80 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#31] от "ivohammer":
  [quote#31:"ivohammer"]Ненавиждам всякаква форма на нацизъм, антисемитизъм и расизъм![/quote]
  И аз.
  А какво ще кажете за антибългаризъма и антихристиянизъма?

  Една българка
 81. 81 Профил на RedMi John
  RedMi John
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#75] от "latcho59":
  Тази статия е пусната онлайн от тъпи олигофрени, които преписват антиеврейски цитати без да проверяват. Абсолютно всичките цитати са фалшиви.

  За жалост тези хора, чиито действия се водят от чиста омраза, омраза която показва докъде са стигнали някои части от обществото днес. На всички други езици тази статия е различна. Олигофрените, които не само вярват на лъжите, но и ги разпространяват са, за мое съжаление, само българи.

  Точно затова статията на Тони Николов е повече от необходима 82. 82 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#50] от "luda_krava":

  За датското спасение знаят всички и между него и българското няма много общо. Там евреите чрез конспиративна организация са укривани и преместени на неутрална безопасна територия. Каквито случаи има в цяла Европа, макар и в по-малки размери. Българските евреи са оставени в България - страна-съюзник на Германия и отказът да бъдат депортирани е огласен открито.
  Това, което не разбирам е, защо такива като вас толкова държат да подчертаят, че не само българите са спасили своите евреи и да омаловажат този факт от историята ни.

 83. 83 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#81] от "Red stone":
  Защото както казва апостолът (Павел): «Буквата убива, а духът
  оживотворява» (2 Кор.3.6)? Преданието в Талмуда? Текста е спасен от Йерусалимския храм по време на опожаряването му от римляните и разпространен в синагогите, поради това относително единен.

 84. 84 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#81:"Red stone"]Тази статия е пусната [/quote]
  Защо не се заличи?

 85. 85 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  "И това е вярно. Историята на Втората световна война не познава друга парламентарна акция в защита на евреите с такъв размах, при това от страна-съюзник на Третия райх."

  Това е един от любимите наши митове. Финландия също е съюзник на Германия и също е подложена на натиск да предаде евреите си. Но тя не само отказва, но и не въвежда никакви репресивни закони спрямо евреите. Затова и във Финландия не се е налагало да има парламентарна акция за защита на евреите.

  Малкоизвестен факт е, че евреи са се сражавали на Източния фронт като съюзници на Германия - в редовете на финландската армия. Знае се за трима финландски евреи, които получават немски отличия.

  Така, че нека посмалим хвалбите и се придържаме до фактите - иначе ще заприличаме на братовчедите от Скопие.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 86. 86 Профил на RedMi John
  RedMi John
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#83] от "latcho59":
  До разрушаването на храма от римляните Талмуд няма. Талмудът е писан повече от 4 века, и първите екземпляри се появяват чак на края на 5-ти век.
  В Талмуда няма цитати в стил лозунги, а разсъждения или дискусии на разлиçни теми. Текста в този сайт е пълна долнопробна измислица от полу-грамотните “воини на Тангра“, които даже са се подписали. Най-добре е да провериш оригинала за да се убедиш:
  http://www.come-and-hear.com/talmud/index.html

 87. 87 Профил на RedMi John
  RedMi John
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#84:"latcho59"]Защо не се заличи?[/quote]
  Защото човешката глупост е безкрайна.

 88. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  [quote#85:"Nikolay UK"]Малкоизвестен факт е, че евреи са се сражавали на Източния фронт като съюзници на Германия - в редовете на финландската армия.[/quote]
  А бе то и в редовете не германската армия са се
  сражавали доста евреи, ама и това не се обсъжда
  много.Във финландската армия пък са си имали
  полева синагога...Да и се радват и съюзниците немци.
  Освен това, във Финландия един Манерхайм е имал
  неоспорим авторитет и даже влияние над Хитлер.
  Виждам аналогия с цар Борис Трети в случая.
  п.п.Не се обсъжда и факта за вината на британското
  правителство, което е възпрепятствало

 89. 89 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Николай от Обединеното кралство. И там ли сте се настанили комунистическите мръшляци бе.

  Спасяването на българските евреи не е нужно да се сравнява с други случаи на спасяване. Но като цяло,случая с нашите евреи е единствен,ако занеш подробностите. Такива като теб не знаят какво означава една държава да е подичнена по някакъв начин на друга,многократно по-силна. Ако вместо Германия ,Съветския Съюз проеследваше евреите,не само всички евреи щяха да ги закарат в Сибир,ами и всички приятели на еверите. Съветският комунизъм беше многократно по-нечовешки от германския нацизъм.Факта е прост като боб-по времето на Втората Светован война няма нито един български гражданин от еврейски произход,който да е депортиран в немски лагери и загинал.Ама църквата,ама Пешев,ама този и онзи. Спасяването на евреите е станало от най-виско място. Без това "място",никой не е могъл да направи нищо,ама съвсем нищо.

  Ама Дания,ама Финландия,ама Холандия... Всеки си знае своя хал..и история.
  България се е опитвала да се спаси както от нацизма,така и от комунизма. От нацизма се спаси,от комунизма не можа.Съдба....

  И новата комунистическа пропаганда сега твърди,че българските евреи не саа били псасени,а са оцелели. Те действително са оцелели,защото предварително са били спасени.От държавата Царство България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK