Спи ли Брюксел?! Президент и премиер не виждат ли?!

Георги Колев, председател на ВАС

© Цветелина Белутова, Капитал

Георги Колев, председател на ВАССъдебната власт полетя с ново ускорение към блатото на зависимостите, от които измъкването ще става все по-проблематично, като последният и решаващ тласък бе даден в четвъртък от нейното правителство - Висшия съдебен съвет, от който 15 души гласуваха против продължаването на проверката  за случайния принцип на разпределение на делата (коментарът е завършен преди информацията от петък следобед за друго скандално действие, този път на Софийска градска прокуратура спрямо журналист след негова публикация, свързана с проверките на подслушването - бел.ред.).


Проверката във Върховния административен съд (ВАС) бе извършена на 18 март, във Върховния касационен съд (ВКС) - на 28 март, а в Софийския градски съд (СГС) предстоеше в понеделник (8 април), след което комисията на ВСС трябваше да оповести докладите си. Внезапното  искане за спиране на проверката и възлагането й на друга комисия беше направено лично от председателя на ВАС Георги Колев с разнопосочни мотиви - че нямало нормативно основание за проверяване (което не е вярно) и още - че в проверяващата комисия имало представители на неправителствени организации, които той не познавал (което пък не може да бъде аргумент, ако е вярно).


Останалите основания,  изредени от подкрепящите искането на Колев, и особено открояващите се със словесна и логическа безпомощност разсъждения на Светла Петкова, довчерашен съдия от ВАС и заместник-председател, взаимно си противоречат. А вкупом -  противоречат на формалната логика, каквато сме я учили в средния курс, затова и не заслужават анализ, а обобщение: Това което се случи в четвъртък във ВСС, преведено, означава един председател на съд да заяви "не разрешавам да ме проверяват как разпределям делата за разглеждане, или
ако ще ме проверяват, ще го прави онзи, когото аз посоча


а кадровият орган на съдебната власт (чрез мнозинството си) да го подкрепи!


С други думи: ще правим каквото си искаме, гражданите и законът да си гледат работата, ако решим, можем да кажем и че две плюс две прави три.


(Този метод впрочем беше прегърнат от ГЕРБ като ефективно средство за посрещане на всички скандали, с които осея управлението си. Не с шест, а с 16 апартамента да се беше сдобил един вътрешен министър за две годинии, ще се примирите, ето ви институционалното заключение на държавата, че ги е придобил чисто като ангел, а авторът на оневиняването ще получи подобаваща се отплата. И както виждаме - повечето от избраниците на властта във ВСС са достойни следовници на този принцип).


Който ме укорява в крайност на изказа (и убеждението), моля, да прочете всички информации в петъчните медии за въпросното заседание на ВСС - половината започват с оценката за  "безпрецедентен скандал", а в останалите фактите от заседанието са толкова красноречиви, че изводите се налагат сами.


Нормативното основание за проверка е най-напред в Закона за съдебната власт, където в член 9 пише: "Разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт се извършва на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение съобразно поредността на постъпването им." А фактическото основание прозвуча оглушително в признанието на отиващия си министър на правосъдието Диана Ковачева, която на последната си пресконференция на 11 март призна онова, което отдавна знаем: "Съществуват много възможности за манипулация на системите за случайно разпределение на делата в съдебната система". И дори конкретизира: "По


няколко пъти може да се натиска копчето


(на компютъра, който разпределя делата), докато се избере удобният (съдебен) състав."


Именно заради това последната мисия на Европейската комисия на 20 март посочи разпределението на делата като критерий за напредъка в правосъдието и вътрешния ред. И точно защото властта прекрасно знае колко важен е този въпрос за следващия мониторингов доклад, на последното си заседание правителството на Борисов набеляза график на мерките за прословутия напредък по мониторинга, сред които централно място заема - отново! - разпределнието на делата.


По тази причина ВСС в годишната си програма включи и извършване на проверка на случайното разпределение и я възложи на комисията за конфликт на интереси и връзки с инспектората към ВСС, която реши да провери освен разпределяето на делата и как председателите прилагат правомощието си за командироване на магистрати. Комисията определи с жребий кой от членовете й да ръководи всяка от проверките в трите съдилища и написа методология, по която те да се извършат заедно с наблюдатели от неправителствените организации (наблюдатели, а не вземащи решения).


Вероятно председателят на ВАС се е разтревожил, че проверката може би е открила нелицеприятни неща относно разпределението на делата в управлявания от него съд и иска анулиране. Въпреки че е извършена с акт на ВСС, основан на препоръките на Брюксел и на решение на правителството.  


Пиша всичко това не заради Георги Колев - той е прозрачно ясен - един председател на съд, озовал се на най-високия пост не само по своя воля и следователно чувстващ се силно заинтересуван (и отговорен и пред други!) да не се обяви онова, което отдавна ние, медиите, сме установили и сме го писали неведнъж: че във ВАС, както и в другия свръхважен за държавата и гражданите - СГС,  случайният принцип за разпределение на делата на практика не се прилага или е под дълбоко съмнение. А командироването на магистрати е превърнато в средство за създаване на номенклатурни обкръжения от лица, избрани не по професионализъм, а по вярност и готовност за обслужване на "шефа". 


Големият въпрос, фатален за съдебната система, е ВСС, който


вместо да осветява, да санкционира и изправя пороците, спуска бариерата пред разкриването им


както се видя в четвъртък.


И понеже не Георги Колев, а правителството - което и да е то - е отговорно пред Брюксел и пред гражданите, които искат реално, а не зависимо правосъдие, затова намесвам президент и премиер. 


Още повече че до края на миналата година след всеки въпрос на медиите за пороците на съдебната власт и ВСС премиерът Бойко Борисов отговаряше: Не съм ги избирал аз, там аз нямам свои хора.
А президентът Плевнелиев пък подписа от раз указа за назначаването на главния прокурор въпреки че имаше право да го подпише след повторение по перфектен ред на избора, за да бъде изчистена съмнителната (а всъщност отречена от правото) процедура на гласуване във ВСС, с което щеше той - държавният глава, да гарантира пред обществото чистотата на този избор - става дума за главен прокурор на държавата, не за деловодител. 


Тъй че сега и довчерашният, а може би и бъдещ, премиер Борисов, и сегашният служебен премиер, и президентът


нямат моралното право да се дистанцират царствено от проблема, оправдавайки се с независимостта на ВСС и на главния прокурор


Който (главният прокурор) заяви на скандалното заседание в подкрепа на Колев, че той лично не би допуснал външни лица от НПО-тата да участват в проверки. Да, един главен прокурор може от  конституционната висотата на поста си да не допуска разните му там НПО-та да припарват и до Съдебната палата дори, но... ако беше избран по перфектен и непоставян от никого под съмнение ред от този ВСС! А той не беше, уви, и би трябвало да знае, че това ще бъде напомняно (казвам го с огромно съжаление) освен ако с  действията си не заличи съмненията към тази процедура вместо да ни връща към нея. 


Щом като бившият премиер смята, че като нямал свои хора във ВСС, не носи отговорност, би следвало да я носи, когато има... свои хора, така излиза. Нали част от мнозинството на новия ВСС, което гласува ретроградните и деструктивни (за правосъдието, за интересите на гражданите, за мониторнга на ЕК) решения, е избрано от мнозинството на ГЕРБ. Нали председателят на ВАС Георги Колев беше спряган два месеца преди избора му от ВСС през 2010г. като фаворитът на вътрешния министър Цветанов за високия пост в най-важния за контрола върху държавното управление съд. Нали Владимира Янева, която беше избрана без мотиви от ВСС за председател на другия най-важен съд - СГС, потвърди, че е приятелка на същия вътрешен министър Цветанов. (Дали пък председателят на ВАС не сложи пръта в колелото на проверките не само заради своя съд, но и защото в понеделник комисията трябваше да влезе и в селенията на Янева...)  


След като всичко това е публично известно, премиер и президент дължат на обществото осветяване - или поне отношение - на онези скрити механизми, които движат мнозинството на ВСС да гласува обратно на необходимостта от лечение на съдебната система - тези невидими, вероятно опосредствани, механизми нямат общо с независимостта на третата власт, а имат общо именно със зависимостите на нейните върховни управители в лицето на мнозинството във ВСС.


Трябва да има причини за тяхната антилогика - на тези членове на ВСС. Който може да посочи други причини, освен зависимости от задкулисието, в което бушуват политически, корупционни, политико-корупционни, икономически, политико-икономически, мафиотски интереси, нека ги посочи.  Ако бяхме нормална държава - щях да призова не премиера и президента, а службите на МВР и ДАНС да осветят тези скрити механизми, защото в нормалните държави това задължение е тяхно. Тук и днес това не е възможно, след като вътрешният министър (бившият, но по нищо не се забелязва че имаме нов) е фактическият кръстник на поне два от най-важните постове в съдебната система - на ВАС и СГС, а главният прокурор в битността му на председател на Пловдивския окръжен съд беше проявил - по собственото му признание - странен интерес към делото за клевета срещу Цветанов. Интерес, който няма никакво законово основание и заради който сега пловдивските съдии, вместо да се произнесат окончателно по това дело, един сред друг си правят отводи...


Ако тази картина продължи да остава същата още малко време, болестните процеси в съдебната система ще станат нелечими. И надежда всяка ще трябва да оставим за автентично, независимо правосъдие в обозримо бъдеще.


Бел. ред. В петък следобед, 19 съдии от Софийски градски съд се обърнаха към председателя Владимира Янева с отворено писмо, в което настояха проверката на системата за случайно разпределение на делата да се състои. Те настояват системата да бъде проучена от независими компютърни специалисти. Съдиите отбелязват, че решението на ВСС е необосновано и напълно непрозрачно и с него се създават много тежки съмнения, че цели да осуети и прикрие нещо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK