Маргарет от бакалницата до Желязната лейди

Маргарет Тачър

© Reuters

Маргарет ТачърТя ни предизвика. Превърнахме се от хора, смятащи, че са обречени да губят, отново в нация, която е горда, че е британска. На световната сцена също - тя направи така, че Великобритания пак да има значение. Тя беше поразителното присъствие, което донесе силен и спорен стил на нашата дипломация след години умереност във външното министерство."


С тези думи Чарлз Пауъл – един от най-близките съветници на Желязната лейди – я описва, докато тя е на власт, припомни Financial Times. Маргарет Тачър, която почина на 87-годишна възраст в понеделник, не само предизвика революция в социалния ред във Великобритания, но преобразува и световната политика по време на Съветската империя.


Тачър, израснала в апартамент без течаща топла вода над бакалницата на баща ѝ в Грантъм, Източна Англия, стана първата жена премиер не само във Великобритания, но и в развития свят, и един от най-влиятелните политици в британската история, макар че сигурно още десетилетия политици, историци и анализатори ще спорят за приноса ѝ и ще дават противоречиви до полярни оценки.
Докато едни я смятаха за смела, твърдолинейна и радикална, други виждаха в действията ѝ арогантност, твърдоглавие и усамотеност, които ставаха все по-забележими през последните години на власт. Тя централизира властта до степен, която не беше виждана преди това в модерна Великобритания.


Ключов партньор и близък приятел на президента на САЩ Роналд Рейгън, Тачър споделя с него възгледи за свободния пазар, за монетаристки решения на тогавашните икономически проблеми, както и за справянето с бившия СССР, което всъщност ѝ печели прозвището Желязната лейди, дадено от "Красная звезда", вестникът на Червената армия.


Водената от двамата дясна политика за пазарна икономическа система с малка намеса на правителството, включваща мерки като дерегулацията на финансовите услуги, днес е поставяна под въпрос заради кредитната криза в последните години.Тя се заема и да намали властта на всемогъщите профсъюзи във Великобритания и да приватизира държавни индустрии, управлявайки на принципа да ликвидираш враговете си. Без да оставяш заложници. Така си печели уважение, но и много критики.


"Тя показа на всички какво може да постигне политически лидер със силен дневен ред", казва Джордж Шулц, държавен секретар на Роналд Рейгън, цитиран от The Wall Street Journal. "Тя беше последният борец от идеологическите войни срещу марксизма, политик, създаващ епоха, но и удивително поляризираща сила", смята и Патрик Дънлийви, професор по политически науки в London School of Economics.


От апартамента над бакалницата до Камарата на общините


Родена през 1925 г., Маргарет Хилда Робъртс е по-малката дъщеря на бакалина Алфред Робъртс – човек със силни религиозни пристрастия към Методистката църква. Бащата участва в местната политика и служи като член на градския съвет, определяйки се официално като независим либерал, макар че подкрепя местните консерватори.


Усилената му работа и това, че разчита само на себе си, повлияват силно на Маргарет. Когато учителка ѝ казва каква късметлийка е, че е спечелила конкурс за рецитиране на поезия, десетгодишната девойка отговаря: "Не бях късметлийка. Заслужих го."


Маргарет от бакалницата до Желязната лейди

© Reuters


Въпреки че живеят бедно, дъщерите на семейство Робъртс са винаги спретнати. Младата Маргарет се справя добре и с училищните занимания. Тя учи в хуманитарно девическо училище, а от 1944 г. е в колежа "Самървил" в Оксфорд, където следва химия. Избрана е за председател на Консервативната асоциация на Оксфордския университет през 1946 г. – едва третата жена, която застава на този пост. През 1947 г. получава диплома за бакалавър и започва научна работа като химик в Колчестър.


Помага за развитието на метод за съхранение на сладолед и е част от екипа, който развива първия "мек" сладолед - обогатен на въздушни мехурчета, благодарение на което може да се продава от автомати по улиците.


Дейността ѝ в Консервативната партия, в която е активна от 1950 г., я среща с Денис Тачър, с когото се женят през декември 1951. Денис е този, който я подкрепя емоционално и финансово през кариерата ѝ. През 1953 г. се раждат близнаците им Каръл и Марк, като благодарение на състоянието на Денис могат да си позволят целодневна бавачка, и майчинството не спира професионалното развитие на Маргарет. Съпругът ѝ я финансира да следва право, като през 1953 г. тя се квалифицира като съдебен адвокат, а при връщането си на работа специализира в данъчните закони.


Тачър следва химия в колежа Самървил в Оксфорд.

© Associated Press

Тачър следва химия в колежа Самървил в Оксфорд.


Следват няколко неуспешни опита да влезе в Камарата на общините до 1959 г., когато печели място там и започва да привлича внимание с това, че е най-младата жена, майка, има добро образование и най-вече е обаятелен оратор. През 1961 г. става парламентарен секретар в Министерството на пенсиите и националното осигуряване до загубата на консерваторите на изборите през 1964 г.


На следващите избори за лидер на консервативната партия Тачър гласува за Едуард Хийт и е възнаградена с работа като говорител за жилищното строителство и земята, макар че той е бил предупреден да не ѝ се доверява с думите: "Ако я вземем, никога няма да можем да се отървем от нея."


Денис и Маргарет Тачър

© Reuters

Денис и Маргарет Тачър


"Крадецът на мляко"


Когато Хийт влиза на "Даунинг стрийт" 10 през 1970 г., Тачър става министър на образованието и науката със задачата да направи съкращения в сектора. Една от предприетите мерки - премахването на безплатното мляко в училищата за деца между 7 и 11 години - няма да бъде прието болезнено, но тя е остро критикувана от либералите и получава прозвището Maggie Thatcher, milk snatcher (бел. ред. от англ. - Маги Тачър, крадецът на мляко).


Самата Тачър е била против тази мярка, като по-късно обяснява: "Научих ценен урок. Нявлякох си максимална политическа омраза срещу минимална политическа полза." Въпреки критиките покрай силните ѝ действия и изказвания името ѝ започва да се спряга за премиерския пост, нищо че самата тя отрича, казвайки, че не вярва, че ще има жена премиер, докато е жива.


След загубата на консерваторите през февруари 1974 г., тя отново е назначена - за екологичен министър в сянка, но ядосана от обратите в икономическата политика на Хийт, решава да се изправи срещу него в борбата за лидерството на Консервативната партия. Когато отива в кабинета му да съобщи новината, той дори не я поглежда и ѝ казва: "Ще загубиш. Желая ти приятен ден." За изненада на всички тя печели и става първата жена - лидер на голяма британска политическа партия.


Тачър бързо започва да трупа все повече влияние и в международен план. В реч през 1976 г. критикува репресивните политики на Съветския съюз, което кара "Красная звезда" да я нарече Желязната лейди - титла, на която тя много се радва.


Влизайки в образа на домакиня политик, която знае какво означава инфлацията за обикновените семейства, след "зимата на недоволството" срещу либералите през 1979 г. Тачър начело на консерваторите успява да спечели изборите и да стане първата жена премиер в историята на Великобритания.


Натоварена с възстановяването на Великобритания


В ролята й на министър-председател една от основните задачи е да възстанови финансите, като намали ролята на държавата и засили свободния пазар. Намаляването на инфлацията е в центъра на управлението ѝ, което води до въвеждане и повишаване на данъци и съкращаване на разходи. Приватизират се държавни предприятия, дава се възможност на живеещите в общински жилища да ги закупят, а новата монетарна политика прави Лондонското сити един от най-влиятелните финансови центрове в света.


Тачър след поредната си изборна победа

© Reuters

Тачър след поредната си изборна победа


Старите производства са затворени в името на конкурентна Великобритания, което обаче води до над три милиона безработни. Стачки и безредици, а дори и съпартийци подлагат Тачър на критики и натиск да промени политиката си, но тя отказва да смени курса. На партийна конференция през 1980 г. тя казва: "На тези, които очакват с притаен дъх за любимата за медиите фраза – обратен завой – имам да кажа само едно: Връщайте се, ако искате... тази дама не завива."


"Фолклендският ефект"


В края на 1981 г. обществената подкрепа за нея пада до рекордните 25% - най-ниското ниво за премиер, но икономическата криза е преодоляна. В началото на 1982 г. икономиката започва да се възстановява, а и рейтингът ѝ започва рязко да расте. Немалко значение за това има и твърдият ѝ отговор за аржентинското нахлуване на Фолклендските острови.


Тачър незабавно изпраща военноморски сили в района, които побеждават, а във Великобритания година преди поредните избори резултатът е вълна от патриотичен ентусиазъм. Голямата изборна победа на Консервативната партия на изборите през юни 1983 г. е приписвана често на "Фолклендския ефект".


Маргарет от бакалницата до Желязната лейди

© Reuters


Втори мандат, белязан от стачки


И през втория си мандат Тачър остава решена да намали властта на синдикатите, но за разлика от правителството на Хийт прибягва до цялостни промени, отколкото до отделни действия. Няколко професионални съюза решават да започнат стачки, които частично или напълно целят да навредят на нейната политика. Най-значимият опит е този на Националния профсъюз на миньорите. Насилието, проявено от демонстрантите, както и продължилите една година протести обръщат общественото мнение на нейна страна, което води до принуждаването на миньорите да се върнат на работа без споразумение.


Насред стачката през октомври 1984 г., Тачър е атакувана с бомба, поставена от Ирландската републиканска армия (ИРА) в "Гранд хотел" в Брайтън по време на конференция на Консервативната партия. Както тя, така и съпругът ѝ Денис оцеляват по чудо, без наранявания, но петима души загиват, а много други, сред които министър Норман Тебит, са тежко ранени.


Вярна на стила си, премиерът не се отказва да изнесе планираната реч по време на конференцията, като заявява, че атаката се е провалила. "Всички опити на тероризма да се разруши демокрацията ще се провалят", допълва тя.


Тачър с близкия си приятел и съюзник президентът на САЩ Роналд Рейгън

© Reuters

Тачър с близкия си приятел и съюзник президентът на САЩ Роналд Рейгън

По време на студената война Тачър подкрепя политиката за неизползване на военни сили, както и на президента на САЩ Роналд Рейгън срещу Съветския съюз. Тачър допуска военните сили на САЩ да разположат ядрени ракети в британски бази, което предизвиква масови протести в хода на кампанията за ядрено разоръжаване.


Със спечелването на общите избори през 1987 г. тя става първият министър-председател на Великобритания, който печели три пъти подред изборите от времето на лорд Ливърпул, управлявал от 1812 до 1827 г.


Предателство с усмивка


Новата система на Тачър да замени местните данъци е издадена за Шотландия през 1989 г. и за Англия и Уелс през 1990 г. Посочените данъци са заменени от "обществени такси" (по-познати като "изборни такси"), които са с еднаква стойност за всеки местен жител. Това се оказва най-неприеманата политика от нейното управление. Допълнителни проблеми се появяват, когато много от данъчните норми, наложени от местните съвети, се оказват много по-високи от предвижданията.


През 1990 г. Консервативната партия изглежда силно уязвима от вътрешно предизвикателство заради противниците на политиката на Тачър, свързана с местните данъци. Съществуват разделения в партията и сред политическата класа за подходящия начин на европейска интеграция. Тачър е скептична към идеята за обединена Европа.


Баронеса Тачър позира с една от книгите си

© Reuters

Баронеса Тачър позира с една от книгите си


Предизвикателството е отправено чрез напускането на сър Джефри Хау, отстранен от поста външен министър и когото Тачър е унижила на заседания на правителството. Хау осъжда политиката на Тачър по въпросите за Европейската общност и открито приканва "останалите да обмислят собственото си поведение". Подкрепата за торите започва отново да пада.


В този момент Тачър получава съвет от колеги, известните "мъже в сиви костюми", че ще загуби на изборите. На следващата среща на кабинета тя съобщава, че подава оставка. По-късно с горчивина оценява: "Това беше подлост с усмивка на лицето."


Джон Мейджър е посочен като неин наследник и въпреки прогнозите печели изборите през 1990 г. Тачър от своя страна се пенсионира от парламента през 1992 г.


През същата година е титулувана баронеса Тачър от Кествен в графство Линкълншир и е приета в Камарата на лордовете. Пише мемоарите си в два тома, докато остава активна в политиката.


"Да си премиер е самотна работа. До известна степен трябва да е така – не можеш да ръководиш от тълпа. Но с Денис там никога не бях сама. Какъв мъж. Какъв съпруг. Какъв приятел", казва тя за съпруга си, който остава нейната "скала" до смъртта му през 2003 г.


Всички британски издания се сбогуваха с Желязната лейди.

© Reuters

Всички британски издания се сбогуваха с Желязната лейди.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ей за т'ва се пъча на "масмедиите"
  Те едно а обикновеният гражданин друго.

 7. 7 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  'Posterity will ne'er survey,
  A nobler grave than this:
  Here lie the bones of Thatcher:
  Stop, traveller, and piss.' — Lord Byron, Twitter, 2013

 8. 8 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  На мен ми правят впечатление едностранчивите коментари по отношение на нея. Аз няма да развивам фермани, но си спомням, че 3 месеца след като й издигнаха паметник той беше обезглавен от безработен. Ето още по-показателна статия http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=599646

 9. 9 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#4] от "lol":


  [quote#4:"lol"]Дайте малко по весело, какъв купин става из шотлания..[/quote]
  Купон с шотландско отлежало!!!

 10. 10 Профил на Phoebus Apollo ♕
  Phoebus Apollo ♕
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Маргарет Тачър, Роналд Рейгън, Папа Йоан Павел II : гиганти !

  ☯ ✯✯✯✯✯✯ ♕ ✯✯✯✯✯✯ ☯
 11. 11 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 696 Неутрално

  охо статията нещо не се харесва. я пуснете някоя статия за Чавес или Кастро

 12. 12 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Позитанци, по времето, когато ни бяхте яхнали, всеки ден ни заливахте с лъжите си за "Първия Партиен и държавен ръководител" - неграмотния селяндур Тошо Правешки, когото историята прати на боклука.
  Една достойна личност, гордост за прогресивното човечество, каквато беше и остава Лейди Тачър, заслужава почит и уважение освен всичко друго и затова, че срути вонящата кочина на социализма.
  Заедно с Рейгън пратиха СеСеСеРето на бунището, а тиранията на комунистите - в историята.
  Ето защо я мразите - защото ви накара да се трудите, а дотогава се прехранвахте с подлости и като кърлежи, презирани от трудовите хора.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 13. 13 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 696 Неутрално

  май има притеснения от аналогия с това тука

  "Насилието, проявено от демонстрантите, както и продължилите една година протести обръщат общественото мнение на нейна страна"

 14. 14 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#3:"futurama"]Повечето тук са достатъчно млади, че да не дават и пет пари за нея. [/quote]

  И гордо да разнасят тениски с надпис СССР или с образа на терориста-изнасилвач Че Гобара

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#10] от "Phoebus Apollo ♕":

  Да слагаш името на Ян Павел втори до името на Тачър е нелепо.
  Папата служеше за пример на милиони.
  Тачър подкрепяше режима на Пиночет, Сухарто и Червените кхмери. Само няколко от нейните извращения

 17. 17 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "Stardust":

  Те са деца. Има ли значение дали ще са телетъбисите или Че Гевара? Е, някои изглеждат на по 30, но това не значи че не са деца.

  Всеки разумен човек трябва да има скала на отношение към политиката, която започва от недоверие и свършва с агресия. Всичко останало е някаква форма на слабоумие.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  [quote#15:"Мильо Лудият"]А тебе какво те радва това...да си срутиш държавата[/quote]

  Вашата комунистическа държава не беше моята държава - това беше тиранията на комунисто/комсомолските кърлежи.
  Тя трябваше да бъде срутена, закарана на боклука и мястото обезпаразитено.
  Но, ... за жалост не беше обезпаразитено и децата на кърлежите, мутация на бащите си - още по-алчни кърлежи, ни налазиха с още по-голяма стръв.
  Затова сме на тоя хал.
  Но сме намерили средството против тях.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 20. 20 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Тачър била скептична към идеята за обединена Европа?

  В съседната статия (за митовете) казвате точно обратното. Че била защитник на европейското обединение и заклет еврофил с изключение на общата валута.
  Нямахте ли свободен редактор да прочете статиите по темата и да изчисти недоразуменията на авторите?

 21. 21 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 686 Неутрално

  "Тачър, израснала в апартамент без течаща топла вода над бакалницата на баща ѝ в Грантъм, Източна Англия".

  Забележете, в каква страна (тогава империя) е израснала жената. В перода 1925-1940 (когато е израснала), това да нямаш течаща топла вода се е смятало за беднотия. А къде сме били ние тогава?

  Това изречение е достатъчно да ни каже, защо там се е родил такъв политик! А при нас не става!

 22. 22 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#21] от "irons":

  Е то и сега се смята за беднотия ? Къде е проблема?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на destroyer
  destroyer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#21] от "irons":

  много е трудно за много хора да разберат, защо ние сме това, а те онова. Липса на столетия цивилизация, това е. Когато те за строили (в началото на 18 век) леярни, ние сме имали хайдуци, та до днес. имал съм много съвместна работа с британци и знаеш ли кое много ме учудваше в началото- почти за всяко нещо, което предлагаш, питат законно ли е? мамка му!

 26. 26 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Сляпото преклонение пред личноста на Татчър е същия фетишизъм и безгръбначност, както и коленопреклонната вяра в комунизма.
  Татчър е противоречива личност. От вчера някои хора в Англия празнуват - може на някои да се струва невероятно, но е така. Може да се прочете в английската преса.

 27. 27 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  [quote#26:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Сляпото преклонение пред личноста на Татчър е същия фетишизъм и безгръбначност, както и коленопреклонната вяра в комунизма[/quote]
  .
  По плодовете ще ги познаете, не по пропагандата!
  ...В резултат на делата на Лейди Тачър Великобритания е сред най-развитите и конкурентните икономики в Европа и света, а в резултат от управлението на комунистите - СеСеСеРето се провали и отиде в небитието, отнет живот на милиони, провален живот на поколения, преяждане с власт и богатства на олигархията на фона на скотско живуркане на милиони, съсипана природа, зачеркнато бъдеще.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 28. 28 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 694 Неутрално

  "Тя беше последният борец от идеологическите войни срещу марксизма"...
  Не е била последната, лека и пръст. Щом англичаните я почитат сигурно има защо. Но на марксизма лейдито хич не е накривило капата.

  От идиоти отговор не чакам
 29. 29 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#27] от "Торбеш":
  [quote#27:"Торбеш"]Великобитания е сред най-развитите и конкурентните икономики в Европа и света[/quote]

  Този остарял бълвоч откъде го вадиш? От вестници на тавана печатани 2006г?

  Във Великобритания най-развитата "индустрия" са банките в Ситито които нищо не произвеждат само си прехвърлят пари.
  Големите предприятия ги закриха. Кое закриха кое разпродадоха и сега британците купуват неща произведени в Китай.
  Най-големите производители на "нещо" са Ягуар-Ленд Роувър който го продадоха на китайците, Нисан който е японски, германското Мини, японската Хонда, американският Форд. Остана единствено Ролс Ройс ама не този автомобилният а авиационният.
  Всичко се опира на консумеризмът който в последни години куца и затова икономиката им отива в тройна рецесия. И затова са с най-голям дълг от всички европейски държави.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на andreafortunato
  andreafortunato
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Жена, която мрази хората и защитава едрия капитал. Отвратително. Лека и пръст все пак.

 33. 33 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 956 Любопитно

  явно българите обичат диктаторите

 34. 34 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Страхотна кариера. Страхотен съпруг. Много рядко са такива мъже.

 35. 35 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "reakzioner":

  Видяхте ли по телевизията какво казват за нея обикновените англичани. "Вещицата умря".

 36. 36 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Горби се допря до нея и ще има чест да я изпрати към небето.
  За него не са предвидени, ни чест, нито изпращачи...

 37. 37 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  това между другото ще е интересен тест, да се види ще има ли толкова руснаци по улиците да празнуват смъртта на горбачов... но надали той никога активно не се е опитвал да ги съсипе, просто не прецени, че демокрацията и руснаците не вървят заедно...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#19:"Торбеш"]Вашата комунистическа държава не беше моята държава[/quote]

  100+

 43. 43 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Не съм сигурен, че Маргерет Тачър е прочела 5 статии за България през живота си за да имаме 5 статии в един ден посветени на нея. Да, беше важна личност в един период от историята, но всъщност не остави толкова промени след себе си колкото Кол и Митеран, които направиха сегашното ЕС с всичките му плюсове и минуси. Тачър просто искаше да запази Обединеното Кралство във вида му харесван от консервативната му средна класа от средата на 20-ти век. И жената успя. А това, че помогна да падне СССР беше чудесно за нас, но със сигурност не беше направено за да ни помогне точно на нас (виж за поляците, чехите и унгарците Тачър мислеше много).
  Ние сме българи. Би трябвало да изпитваме сдържано съчуствие, но нищо повече към кончината на дамата. Когато някой британски премиер покаже истинско приятелско чувство към българите тогава бих прекарал половин ден да чета статии за живота му. И няма да чакам да умре за да го направя. Засега такъв няма.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 679 Неутрално

  "Вещицата си отиде", както нейните фенове в родината й пишат във Фейсбук и Ютюб на фона на мелодията от "Магъосника от Оз",

 46. 46 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  или не по-рано от Арил 2014?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Vesselin Stanev
  Vesselin Stanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Май нещо сте се превъзбудили! Или половината от коментиращите нямат и най-бегъл спомен за това как "Желязната лвйди" се е справяла с проблемите и протестите на "работническата класа"? Или всички си мислим, че това не се отнася за над?Станахме олигарси и консерватори изведнъж?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Баронесата от бакалницата...
  Тия титли си ги раздават като Герой на Труда навремето..

 51. 51 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Най се впечатлих от думите и за съпруга и "...Но с Денис там никога не бях сама. Какъв мъж. Какъв съпруг. Какъв приятел."
  А на него постоянно му се присмиваха по медиите, какъв муньо бил, приличал на домакиян и т.н. "Муньо", който е подкрепял всячески съпругата си - и финансово, и духовно е бил винаги до нея.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 52. 52 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ще остана само по парфюм

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ТЯ БЕШЕ ЕДИН ОТ ВЕЛИКИТЕ ГРОБОКОПАЧИ НА КОМУНИЗМА,
  ЗАТОВА И ТОЛКОВА Я МРАЗЯТ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НА ЗАКОПАНИТЕ.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 55. 55 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това е истината драги уточнител,ама кой да те слуша. България е толкова пропаднала комунистическа дърфжава с такъв комунизиран народ,че думите ти не могат да ги разберета много от този изклсан народ

 56. 56 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#54:"Уточнител"]ТЯ БЕШЕ ЕДИН ОТ ВЕЛИКИТЕ ГРОБОКОПАЧИ НА КОМУНИЗМА,
  ЗАТОВА И ТОЛКОВА Я МРАЗЯТ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НА ЗАКОПАНИТЕ. [/quote]

  Да бе , ама ''закопаните" и копелдаците им, си управляват държавичките, пак еднопартийно, дерат си пак народите - и им дреме на шишарката за "гробокопачите''

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 57. 57 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#55] от "petkanka":

  "В България , на 10 Ноември 1989г Народа сам свали комунистите от власт. Комунистите повече нямаха влияние над милиция, войска, съд и прокуратура, медии, култура, образование и т.н.
  Наложи се комунистите и отрочетата им да се борят за коравия залък като всички останали в нормална конкурентна пазарна среда. Народа сам си създаде свободно партии по интереси и убеждения.
  И това че комуннисти и ченгета и отрочетата им и роднини се оказаха на всички партийни и икономичски позиици в БГ е защото те се оказаха по-умни, по-кадърни от по-работливи останалия глупав и мързелив Народ'"

  Това харесва ли ти ? Специално за теб и уточнителя го написах. И много се гордея с това.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мильо Лудият":
  Мильо, какво означава ЕС и НАТО се разпадали? ЕС ще си го бъде, дори и пройдохи като България и Румъния да ги изхвърлят, интеграцията на Съюза ще продължи, тъй като моделът вече го има - зад океана, САЩ. В Америка две големи държавни формации го следват - Мексико и Бразилия. Дали НАТО щял да се разпадне? НАТО е вече повече политически съюз, и в най-скоро време ще се появи обединено командване на европейските държави- това ли наричаш разпадане?
  А клубът на дебилите: Ахмединаджад, Кадафи, Ким, Путин, Саддам, Чавес наистина се разпада. Трима го напуснаха, Ахмединаджад се поумълча (САЩ и ЕС не му купуват петрола, могат и без него), Ким гладен (но все още дебел) се разбесня, но му кроят шапката, Путин и той се вълнува след като ЕС започна да се отдръпва от газа му.
  И всичко това се започна от Маги и Рони.
  ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ!

 61. 61 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#11] от "jackdaniels":

  Гледай този филм за Тачър това са факти и доказателства

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 62. 62 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 750 Неутрално

  http://www.dokumentalni.com/?p=625

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Това е един истински десен полититик. Това значи "дясно".
  Понеже англичаните и американците са много прости, имат двупартиен модел - ясно десен и ясно ляв.
  Понеже ние сме много по-умни от тях, имаме десетки партии - ляво,по-ляво,най-ляво, лево-средно, средно-средно, средно-дясно, по-дясно, най-дясно,дясно -ляво и обратно.
  Затова се люшкаме като счупена гемия в блатото.

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  До коментар [#63] от "Мильо Лудият":
  На чужд гроб не плачи. Важното е, че Саддам вече не печата "саддамки".

 67. 68 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#51] от "Jessika":

  За децата си каза ли нещо? Собствените й деца са я мразили и в последните 20 години почти не са я виждали, на всяка Коледа сама...

 68. 69 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#21] от "irons":

  Това начало е като приказаката за Пепеляшка...

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 69. 70 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#22] от "lol":

  Проблемът е за неразбиращите личността на Тачър, в смисъл, че средата е изискала такъв политик. Как да имаме ние такива политици, при положение, че и до ден днешен топла течаща вода няма в голям процент от жилищата в България.

 70. 71 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 466 Разстроено

  "Новата система на Тачър да замени местните данъци е издадена за Шотландия през 1989 г. и за Англия и Уелс през 1990 г. Посочените данъци са заменени от "обществени такси" (по-познати като "изборни такси", които са с еднаква стойност за всеки местен жител."
  Не очаквах и от ВАС да превеждате с преводача на Гугъл. Поне редактирайте по-добре !

  burunduk
 71. 72 Профил на pufata
  pufata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  От бакалницата до Желязната лейди - не е късмет. Заслуга е! Късмет е за Англия. И за света!

 72. 73 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 581 Весело


  Британците пеят "Звън, звън, вещицата пукна" след смъртта на Тачър (видео)
  автор(и): Труд онлайн, прочитания: 818, коментари: 1

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK