За "погерманчването" и излизането на България от кризата

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Изумяващо е как хора завършили четвърти крас могат да пишат такива глупости!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Поуката - от всеки българин немец не става, но от всеки немец може да стане българин, ако не внимава

  ...Самата Ангела Меркел на няколко пъти похвали България като модел, който другите европейски държави трябва да следват... Немски канцлер, немски хумор! Снимката на Ройтерс сигурно е от афтърпартито, когато всички са оценили казаното от Меркел

 3. 3 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  Интересен, но и доста спорен текст. Според мен анализът е подвеждащ в поне два съществени аспекта, незасегнати в цитираните критични коментари. Първо, надценява действителната масовост на случилото се и степента на радикализация на недоволството, и второ, прави неверни изводи за характера на промяната в исканията. Ако в първата им фаза, все още по-скоро спонтанна, протестите имаха изключително икономически искания, то във втората, поставена под контрола на няколко политически партии, се появиха и станаха водещи хаотичните и необмислени искания за "рестарт на системата", каквото и да означава на практика това. Социологическите проучвания от последно време вече показват много висока степен на подкрепа за икономическите реформи, но несравнимо по-ниска за политическите, конституционните, фундаменталните.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 4. 4 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Този коментар казва всичко...

  "Проблемът на България не е че следва "германски" финансови политики, а че не следва германски (или скандинавски или полски) модел на икономическо развитие и това предизвика сегашната криза. За разлика от Германия или Полша, България успя да изгради crony economy, проядена от корупция и управлявана от мафията. Единственият път за постигане на германското, полското или естонското ниво е да се задейства солидна стратегия за основаване на икономиката върху върховенството на закона. Фискалната дисциплина и просто механизъм за оцеляване, от който в крайна сметка всички страни се нуждаят", пише потребител, представил се като Margarita Assenova.

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 5. 5 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "др. Иванов":


  Още по изумяващото е, че Блумбърг дава трибуна на подобни лаладжии.

 6. 6 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  До коментар [#4] от "Zhelyazkov":

  Не съвсем всичко. Само половината. Казва какво трябва да се направи, но не и как то може да се направи.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 7. 7 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 517 Неутрално

  [quote#6:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]Не съвсем всичко. Само половината. Казва какво трябва да се направи, но не и как то може да се направи.[/quote]
  тоест - не казва нищо

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 8. 8 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Въпреки произвола на властта хората се опитват да направят нещо но чиновниците не им го позволяват.
  С мафиотско управление нормална държава не става.
  Липсва правосъдие, липсва ред, липсва желание за въвеждане на германски орднунг в чиновническите среди.
  За сметка на това има рекет - държавен, местен и от страна на монополистите.
  Абе хората се видяха в чудо.

  Попътен вятър в главите!
 9. 9 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Видях сравненията, но не видях решенията.
  Но, за мен основният пробелм пред българската икономика и общество като цяло, не е че следва един доказал се модел на управление на процесите като германският, а факта, че събираният бюджетен ресурс(колкото толкова), се харчи полукриминално и често, като практика, изтича за непазарни дейности, при това наследени от миналото.
  При озаптяване неправилното разходване на бюджета, и нещо повече, при насочване разходването му за създаване заетост, чрез правила в публично частното партньорство между частне бизнес и държавни поръчки и дейности, смятам, че спазване германският модел на финансова дисциплина, ще си дойде от само себе си.
  Жалкото, че манталитетът ни е голяма спирачка пред реализиране на подобен скок в мисленето ни като нация. Ние, за разлика от германиците, мислим в единствено число и смятаме общественият ресурс като дойна крава и единственото средство за обогатяване.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 10. 10 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#8:"Читателят"]За сметка на това има рекет - държавен, местен и от страна на монополистите. [/quote]

  Така си мислиш, защото не си виждал нито немски чиновник още по малко немски монопол.

 11. 11 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 469 Неутрално

  "Защо превръщането на Европа в "германска" няма да реши кризата" (Why making Europe German won't fix the crisis)."
  Цяла статия, много въпроси и сравнения и нито един отговор освен българите не са германци.
  Не разбирам на кого помага това празнодумие.
  Има протести, има недоволство, и те са по съвсем обективни причини. Корупция, беззаконие и обвързаност на политика с бизнес. Това доведе до високи цени на тока например, и до куп други безобразия вършени 20 години.
  Вайкането "Аууу колко било зле", и подстрекаване на масови апели за държавна помощ , ако може за всички, на никого няма да помогнат.
  Чак толкова сложно не е , има едни хора които са подписвали едни договори и гласували едни закони. Мястото им е в затвора. Ако се случи има някакъв шанс за минимален напредък, ако не ще се продължи със пазарлъците, замазването на отговорност и т.н.

 12. 12 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Европа има нужда от рязко скъсване с политическата коректност - опитът за налагане на правила в порядките, морала и идеологията е комуноидна извратеност. Това води до мудност и ригидност в областта на фундаменталните науки и оттам в технологиите. И съответно - в динамиката на икономическото развитие. Оставете народите, ако искат, да са фашисти, либерали, консерватори, социалисти или мафиоти. Единствената обща база трябва да са икономическата свобода за бизнес и търговия. Друг силен коз би бил по-бързото включване на руснаците в тази икономическа общност, а вероятно - и на турците. В момента Европа е твърде много страх да не изгуби комфорта си и този страх спира развитието. Българите заедно с другите източноевропейци са сред по-динамичните сили и, колкото и да е парадоксално, шансовете ни са по-добри от на останалите европейци.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 13. 13 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Проблемът на България, е че комунистите никога не са излизали от властта, а извършиха един контролиран преход, към собственото си благополучие. И това нямаше да бъде кой знае какъв проблем, ако имаха качества и желание да направят държавата ни развита и европейска. За това трябваше просто да вземат пример от другите държави от източния блок. Но те просто измародерстваха бедната ни страна и я превърнаха в латиноамериканско подобие на държава.

  "Истината е винаги посредата!"
 14. 14 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Известно е, че само от германец и българин става истински войник. Или поне е било така. Какво промени българина? Турците избиха апостолите, комунистите избиха елита, ромите ще довършат останалото с раждаемост. Чашата ми е наполовина празна.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Това наистина е много скромен анализ. Никъде не прочетох, например, че германците се възползваха, максимално от корумпирани гръцки чиновници и ги НАБУТАХА ЯКО със заеми. Германските политици и банкери знаеха много добре колко я закъсват гърците, но не спряха.

 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 809 Неутрално

  И

  [quote#4:"Zhelyazkov"]Този коментар казва всичко...
  [/quote]

  +++И аз мисля че в този коментар е посочена основната разлика.Тя обаче трудно може да бъде преодоляна.С две думи-не очаквам в близко бъдеще масови протести в името на върховенството на закона.

 17. 17 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "byal_negar":много си прав,подкрепям те напълно в това!

 18. 18 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1539 Весело

  Двамата нашенци ходят с фенерче в тимна нощ и осветяват само каквото им харесва на тях. Май вече никой, дори и чужденците, не се хваща на тази

 19. 19 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Like Germany, Bulgaria went through several years of prudent budgets and economic reforms aimed at improving competitiveness before the financial crisis began in 2008.
  Те насочват вниманието към България, която няколко години преди кризата е поддържала строг бюджет и е провела Икономически Реформи за Подобряване на Конкурентоспособността.
  ...........................
  Ха-ха-ха!
  И тези реформи кога?!?!

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." - Шопенхауер
 20. 20 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 440 Весело

  Когато БГ население приеме икономическите идеи на Мартин Лутер, спре да краде и да лъже ( включ. и правителството и политиците ), тогава ще се сравняване.

  Сега искате източни управленски практики да доведат до западноевропейски морални ценности....

 21. 21 Профил на jilieff
  jilieff
  Рейтинг: 479 Весело

  Статията е интересна, но на моменти ѝ липсва правопис. Не е по 'немски' това.

 22. 22 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тия двамцата, ако им пукаше за нас, можеха да ни го напишат сами на български, а не да оставят на вашите феноменални способности ...

  Amizade
 23. 23 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "Кусура ми Янко":

  На моменти не звучи на български просто. То затова преводач не всеки става ...

  Amizade
 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 611 Весело

  [quote#11:"olly"]Не разбирам на кого помага това празнодумие.[/quote]

  Е, помага на авторите, естествено. Никой не е отменил хонорарите все още.......

  Culus capitem delit
 25. 25 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 374 Неутрално

  България, която няколко години преди кризата е поддържала строг бюджет и е провела икономически реформи за подобряване на конкурентоспособността.
  ............
  Реформи?! Не ви е срам, Дневник, и вие в кюпа. Едно коментарче да бяхте нправили. Какви са тия реформи - овладяване на съдбната система от МВР ли?

 26. 26 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Втората половина от мандата на ББ и последните месеци отбелязаха едно много интересно явление, което Кръстев, булгаришката редакция на ДВ и прочие либерални дейци пропуснаха при все целия си анализаторски ултра-гига-мега-потенциал, а именно - кончината на лаладжийството, вкл. в претенциозно-спонсориранаа му разновидност.

  Самоцелното - пък било то доста често и пределно точно - анализаторстване, гарнираните с много тропи нравоучения, изобличителните филипики, антифашисткият плам на огнения лайпцигски дискурс изгубиха не само целебния си плацебо ефект (достатъчно спорен сам по себе си), но дори и елементарната си псевдоидейна притегателност.

  Безконкретното и лишено от всякаква градивност мрънкане и вайкане на кастата, самодефинирала се като елитни / "готини" / нормални и прочие все повече досажда на повечето средноактивни хора, нямащи претенции да станат част от елитарния оплаквачески клуб "Касандра", а търсещи реални решения на реални проблеми.

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Една купчина претенциозни сравнения са изприказвали двамата автори за да стигнат до гениалното прозрение: "Така е защото големите разлики в благосъстоянието и функционирането на институциите - а не толова различните политики - заплашват ЕС и валутата му." А на какво се дължат разликите в благосъстоянието и функционирането на обществото - тук и двамата са хвърлили пешкира.

 28. 28 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Акцента, който трябва да се постави в статията за разликите между Германия и България е липсата на работещи институции в България. "Полицията наша, данъчните наши, съда наш, прокуратурата наши, медиите наши"

 29. 29 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  айде и наште се наредиха да плюят по Германия. Абе господа като сте толкова умни и вещи в политиката и икономиката защо не си зададохте въпрос - Как произвеждат в Германия Мерцедес и БМВ, който българите не можем да си позволим?! ТОВА Е ВЪПРОСЪТ на Въпросите. И госпожата с коментара за Полша и тн е КАТЕГОРИЧНО ПРАВА! Това са въпроси и към Япония, Южна Корея и тн. Има маса държави, които без природни ресурси са едни от най-богатите. НО ТОВА такива идеологизирани типове като вас никога няма да го проумеят. Българският анализатор и политик трябва да си избие от главата идеята за МОНЕТАРНА икономическа политика, защото това води само до данъчни и валутни игри! На България е нужна ИКОНОМИЧЕСКА политика. Министерство на търговията и външноикономическите отношения! Ама как да го проумеете като вие обвинихте СТОПАНСКИТЕ КАДРИ на България до 89 за комунисти и водите ВОЙНа с тях. Изкарахте СИВ, вноса на суровини, икономиката и стопанството(реалния сектор) виновни за банкрута на България през 89 и 96, вкл и днес. НЕ си зададохте нито един път въпроса - АБЕ КИтай по-развит технологично, суровинно, стопански ли беше от България през 89 година? Ама откъде да знаете въпросите като само лапате МУХИ. Мога да ви покажа поне 5 фирми от ГДР(в моя сектор), които бяха сила в СИВ, а сега са сила не само в бившите от СИВ, но и в Западна Евнропа, САЩ, КИТАЙ, БРАЗИЛИЯ. Имат офиси и доставки за целият свят, а разликата в каталога им 1988 и 2010 е почти МИНИМАЛЕН(само са добавили нови продукти и услуги към съществуващия асортимент). Ама това на плоска, бетонна, идеолгизирана и финансирана отвън ТАЛИБАНСКА кратуна не може да го обясниш и той да го проумее!

 30. 30 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В момента Германия бере плодове засети преди 10 години . Програмата на Герхард Шрьодер , която затегна коланите на германците обаче е трудно приложима в България .Просто защото нямаме ресурса (финансов) и потенциала (икономически) , който имаха германците , понеже се някой се абицирада въведе подобен модел затова изпаднахме в колапс . По - просто Германия за германците - България за българите . Трябва да се разбере един път за винаги , че параметрите са безкрайно различни и няма универсални решения .

  Все по-хубаво става :)
 31. 31 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1560 Весело

  Тук изобщо не говорим за върховната глупост на авторите като сравняват България и Германия да правят генерални изводи за цяла Европа и общата валута. Та България не е дори член на Еврозоната. Но тия двамимната поне трябва да са чували за реформите в бившето ГДР след присъединяването, сравнението с които би било много по-адекватно. Но така се получава когато Ганю се глобализира - гази из Ивропата със запретнати крачоли.

 32. 32 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#8:"Читателят"]Въпреки произвола на властта хората се опитват да направят нещо но чиновниците не им го позволява[/quote]

  ама не е проблемът в чиновниците и корупцията или по-точно това е МАЛКИЯТ проблем. Всичко се корени в липсата на ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА. В липсата на Министерство на търговията и външноикономическите отношения. Как е възможно в комунистическа и тоталитарна държава да има подобна политика и министерство до 89, а сега да няма?!!!!!! Това не мога да го разбера. Политиците просто нямат понятие и разбиране за икономиката на страната. Няма бизнес школи(ако искаш), няма икономически приоритети, просто няма политика в тази сфера. Няма никакво разбиране за стопанското развитие на Бълагирия. Затова всички фирми са се вкопчили в данъчно, митници, НОИ, общински данъчни, еврофондове и тн институции, защото единствено оттам капят пари. Е, това е свързано с корупция, отстрелване на конкуренти по втория начин и тн, но това е единственият бизнес в БГ. Дори хипермаркетите владеят тази игра и съсипват България. ЗА липсата на тази политика не ни е виновен нито СИВ, нито ФРГ(днес), нито Китай. Но дълбоко се съмнявам, че някой от Лондон или Берлин ще ни учи на икономическа политика. Това не е СССР, не е братската дружба и тн., трябва ние да се понапънем и да измислим нещичко!

 33. 33 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Основната теза на авторите е вярна: натоварването (колкото и оправдано да е то), на което издържа най-здравата част от системата, може да скъса някой по-кекав нейн детайл. Факт е обаче, че не това се случи у нас. Външни сили направиха метеж и чушнаха правителството - дали е било добро или лошо, е друга тема. Не "затегнатият" колан доведе до недоволството на хората - стадният инстинкт и "модерността" на протестите го направиха.
  А без фискална стабилност, цялото това множество уж в момента "недоволни", само за няколко месеца направо ще побеснеят и тогава противниците на фискалната стабилност няма да могат да си намерят място. Простата истина е, че в по-драматична и динамична икономическа конюнктура (т. нар. "криза", ни лъсва голият задник - това крадене, корупция и нереформираност, които иначе не си личаха толкова, сега са по-болезнени от всякога. Мерки срещу тях е било необходимо да се вземат винаги. Да се надяваме, че това все пак ще се случи скоро. Положителното е, че щом с всички тия негативни явления сме на сегашното ниво, то ние имаме огромен потенциал за скок нагоре.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 34. 34 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 374 Весело

  "Българску" хайку: Двама яли, пили и се веселили/крокодилът станал и си тръгнал.
  За повече детайли: http://stefanovl.wordpress.com/

 35. 35 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  На Кръстев и Ганев трябва да им е ясно повече от всеки друг, че България е много други неща, но не и "погерманчена". Простото доказателство е разпределението на държавния бюджет. България е точно на противоположната крайност по отношение на дела за сигурност. Полиция и съд получават дял, за който в Германия не са чували. На другата крайност са здравеопазване, образование, култура, наука. Дянков заговори за обръщане на това разпределение и няколко месеца по-късно го изгониха. При все че Борисов не издържа и месец без него. С каква цел сега ни пробутват това неадекватно сравнение?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 36. 36 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Всички тези къдрави формулировки от типа "конвергенция на политиките" се свеждат до една проста истина
  ако за едни икономията е да разредят консумацията на шампанско и хайвер, за други е да си купят ли месо един път в месеца или не, да студуват ли или не, да купят ли на децата обувки или не
  "Като няма хляб яжте пасти"
  "Сит на гладен не вярва"

 37. 37 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Измисляш си проблем, самоубеждаваш се, че той е реален и почваш да мислиш, как да го решиш, но понеже е много сложен, не можеш отведнъж да кажеш какво ще е решението и затова се отплесваш в говорене. Такива анализи не водят доникъде. Това е надуване на балон.

 38. 38 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1560 Весело

  [quote#35:"mapto"]каква цел сега ни пробутват[/quote]

  С цел да се заплюят германците с тяхната консервативна финансова политика, с нежеланието им да се пуска печатницата за пари и с отказа им да плащат чужди сметки без кръчмар. Идеята, че различните политики не били виновни е пряк призив за либерално разпасване на колана и хващане на гръко-кипърския път към ада. Нали това чуваме напоследък и предизборно.

 39. 39 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Защото обикновените българи не могат да си позволят германските политики, както не могат и да си позволят германските BMW или Mercedes."
  - Който е написал това, явно отдавана не е бил в България....

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  "..В България макроикономическата политика почти не се променя, макар избирателите непрекъснато да се сменят правителствата и да изискват промяна.."

  Ами промени се по времето на ОДС и Костов. След това, в продължение на три мандата нищо не се е променяло, защото няма разлика в управляващите, независимо че те се определят като различни....
  ТЕ се определят като различни, а различни ли са в действителност?
  Според мен няма никаква разлика. Но след протестите, българите пак са се засили да гласуват за същите....Ами няма да има промени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#39:"georgi_val"]- Който е написал това, явно отдавана не е бил в България....[/quote]
  Изобщо не е бил в България!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 479 Весело

  "Те насочват вниманието към България, която няколко години преди кризата е поддържала строг бюджет и е провела икономически реформи за подобряване на конкурентоспособността.";


  Ахахахахааааааа... хахааааааххахахахахаах....ооох ще се напикая, баси вица!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 43. 43 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#13] от "byal_negar":
  Както се казва си "хванал бика за рогата" ! Точно и ясно!

 44. 44 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#38:"Lemmy"]С цел да се заплюят германците с тяхната консервативна финансова политика, с нежеланието им да се пуска печатницата за пари и с отказа им да плащат чужди сметки без кръчмар[/quote]
  няма чужди сметки, и германците бяха на тая маса, само че косвено

 45. 45 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Финансовата дисциплина е само единият стълб, на който трябва се крепи икономиката. Дори да има най-добрата финансова дисциплина, когато в същото време няма върховенство на закона и корупцията и регулациите задушават бизнеса, няма как държавата да просперира. Необходими са още свобода (излизане на държавата от бизнеса - пр. приватизация на БДЖ, ВМЗ-Сопот, Топлофикация-София, Булгаргаз, НЕК, п-ща, летища от стратегически инвеститори), реформи в образованието (повече практическа насоченост, финансиране на самите студенти вместо директно университетите, откриване на места в специалности според търсенето на бизнеса), здравеопазване (лични здравни застраховки и постепенно премахване на монопола на здравната каса, навлизане на части здравни каси), конкуренция, инфраструктура и т.н..

 46. 46 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#11:"olly"]Цяла статия, много въпроси и сравнения и нито един отговор освен българите не са германци.Не разбирам на кого помага това празнодумие. [/quote]Не разбирам аурата на мъдрец, която си е създал Кръстев. Безспорно е, че е образован, знае чужди езици, чел е това-онова. Но повечето му послания са пълни с банални обобщения на очевидни факти. Липсват каквито и да е идеи за решаването на проблемите. Изобщо посредственост облечена в аналитично звучащи фрази.

 47. 47 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#38:"Lemmy"]либерално разпасване на колана[/quote]

  Това словосъчетание за пръв път го чувам. Досега бях чувал само левите идеолози (тук изобщо не говоря за БСП/ДС) да говорят как Тачеризма ги задушава и затова държавата трябва да стимулира икономиката. Хайек, Тачер и Попър мислех, че са точно основоположниците на либералните ценности, една от които е всеки да носи отговорност за собствените си разходи.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 48. 48 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#35:"mapto"]На Кръстев и Ганев трябва да им е ясно повече от всеки друг, че България е много други неща, но не и "погерманчена". Простото доказателство е разпределението на държавния бюджет. България е точно на противоположната крайност по отношение на дела за сигурност. Полиция и съд получават дял, за който в Германия не са чували. На другата крайност са здравеопазване, образование, култура, наука. С каква цел сега ни пробутват това неадекватно сравнение? [/quote]Хонорар?

 49. 49 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Значи всички тия хора са учили до доктор и нагоре, за да ни кажат, че проблемът в крайна сметка бил в "народопсихологията"...

  Не стига че вали трети ден, ами и трети ден Иван Кръстев ме дразни със супер префинения метод за заявяване на очевидното и тривиалното...

 50. 50 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  основаване на икономиката върху върховенството на закона

 51. 51 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Финансовата стабилност е задължителна. И не е само в Германия. За България това е една здрава основа и предимство за години напред. Ако се атакува или руши, нещата могат много бързо да се обърнат и да се стигне до поредната икономическа катастрофа. Някои са забравили Луканов и Виденов.
  Причините за ниския стандарт са други. Протестите са инспирирани от кукловоди, които въобще не са съпричастни към страната и проблемите на хората. Затова заглъхнаха и се изродиха.
  Ако се съди по извадките, това е един скудоумен коментар на двама души, които се опитват да дават мнения и съвети за област, в която са абсолютно некомпетентни.

 52. 52 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Иван Кръстев или е оглупял, или е обеднял. И в двата сучая силно ме отблъсна. Ми и ний мислим, и ний читем, па даже и живейм.

 53. 53 Профил на Svetoslava26
  Svetoslava26
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Харесах края на статията

  Потребителят jonisch коментира обширно от гледна точка на "клиничен психолог от многонационален град с над 40 години опит". Казано накратко, той смята, че въпросът, който поставят Иван Кръстев и Георги Ганев, е "Можем ли да направим от българите германци", както и че не засягат важното - "Колко време им е отнело на германците да станат германци". Според jonisch характерът на хората и на народите има голямо значение, както и склонността на индивидите и народите да си затварят очите за елементи от собствения си характер, но и че за това не се говори от политическа коректност.

  Гледайте си работата!
 54. 54 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Няма съмнение, че Кръстев/Ганев са способни специалисти. Но въртят сучат, а и не само те, все стигат до нещо от рода на "...от затягане на фискалните политики до реформи за трудовия пазар..."
  А истината е, че освен горното условие задължително и преди всичко друго, трябва да имаш производство и да не крадеш. Точно българската история, имаме стабилност на мизерията, нямаме производство, много крадем. Като за германци от Своге!

 55. 55 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#13] от "byal_negar": Абсолютно точно!
  А материалът предложен в Дневник има доста недомислици и пропуски.....основната и единствена "реформа" извършена в България през последните 12 години е окончателното срастване между държава и мафия.....

  ThePirinEagle
 56. 56 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Дреме й на Меркел за българската монетарна политика дрън дрън!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 57. 57 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Най беглата разлика между България и бързо развиващите се Полша и Прибалтийските републики са в реформите - там системата се усъвършенства постоянно, тека не е мръднала от 12 години!? Да се сравняваме с Германия можем само по процентното съотношение на бюджета към различните отрасли там и тука...

 58. 58 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Не знам как никой не забелязва, че разликата не е в отношенията между хората, а в това какво се случва вътре в хората. Тук направо сме родени с коренно различно отношение към света, което не понася изкуствени методи, работещи за други народи.

  Дори да си монтираш чужд разум, отдолу напира естественото и регионалното, някакъв вид човешко биоразнообразие, което руши хубавките подредени социални теории.

 59. 59 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Гневно

  [quote#35:"mapto"]Полиция и съд получават дял, за който в Германия не са чували[/quote]

  В това отношение несправедливостта е чудовищна. В силовите министерства работят многобройни привилегировани чиновници - в МВР били 50% от целия състав!?Само във военното министерство имало 85 пенсионера, с по 2 бона заплати и максимални пенсии. Може би така борят безработицата!? Пенсионират се преди 50 г. със средно 500 лв., докато останалите на 65 г. със средно 300 лв.!?........Личи, че ни управляват милиционерите.....

 60. 60 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#5] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":


  До коментар [#37] от "melchett":


  До коментар [#46] от "Nikolay UK":


  До коментар [#49] от "lil_alex":

  Статията я четох до средата и се отказах.Постовете прочетох докрай.Коментара сте го направили и едва ли има какво да добавя!

 61. 61 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#59] от "dobrich"
  Колко работни места са заети от пенсионери в държавната администрация?Справедливоо решение е да избират пенсия или заплата.Питаш ли се защо не е наложено досега?

 62. 62 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  [quote#61:"jelev_jelqzko"]Питаш ли се защо не е наложено досега? [/quote]

  Защото работещите в силовите ведомства са привилегирована каста. И защото Герб ги броят за свои гласоподаватели......

 63. 63 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Всъщност има какво да добавя!От 1939г, немския елит планира следвоенното си развитие!Забележете планира какво ще прави когато Хитлер загуби войната!Планът е реализиран точка по-точка,а световните катаклизми само го ускоряват!Стълб в този план е Бундесбанк. Добре е да се понаучи историята на Германия!Германия успява вътре в системата!За алтернативата извън системата препоръчвам това:http://www.warandpeace.ru/ru/exclusive/view/78640/ Още повече ,че имаме българския Полпот,а той даже не учил във Франция!

 64. 64 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#14] от "Червената шапчица":

  Не се изказвай толкова сигурно за теми, които са ти абсолютно непознати.

  България е древна и заслужава много повече!
 65. 65 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#63] от "jelev_jelqzko":

  И как ти хрумна тази дивотия?
  (По-скоро от къде я прочете или чу?)

  България е древна и заслужава много повече!
 66. 66 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Иначе Кръстев щеше да е добре да говори поне немски преди да коментира такива неща. Вони на платена поръчка.

  България е древна и заслужава много повече!
 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#16] от "vjacho":


  [quote#16:"vjacho"]С две думи-не очаквам в близко бъдеще масови протести в името на върховенството на закона. [/quote]Няма да има такива,защото всъщност мнозинството от хората не иска върховенство на закона.Защото това означава например,като те спре полицай да си платиш акта,а не да му пробутваш някой лев в книжката.Помните ли приказката от комунизма- "Бай Тошо крадеше-народа ядеше!" Докато има по малко за всеки,никой тук няма нищо против корупцията.Проблемът е,че няма за всеки(криза е).Затова и нямаше протести против съдебния произвол,а много българи даже защитават съдебната система от всякаква намеса.Защото днес някой се измъква,а утре може на "мен" да се наложи да се измъквам.Докато мислим като ориенталци,няма как да живеем като европейци.И това почти не зависи от това кое правителство ще е на власт.

 68. 68 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#62] от "dobrich":

  Има си хас една тоталитарна система да не плаща добре на полицаи, военни и шпиони ...

  България е древна и заслужава много повече!
 69. 69 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#67] от "yanne":

  Каква криза? Икономическа ли? Финансова ли?
  Че това е заложена в монетаристичния капитализъм. Ако няма външни войни за разширение ще има криза. Същото нещо го има и в комунизма. А нацистите просто не оживяха достатъчно да се види.
  Колко такива кризи има от 1873 до сега?

  България е древна и заслужава много повече!
 70. 70 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 733 Разстроено

  Остави се германец да те управлява и е най-добре да си религиозен , защото само Господ може да ти помогне!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#70] от "Karla Thatcher по пътя на Alien":

  Вместо да пишеш простотии що не прочетеш една-две книжки, ей така за разнообразие?
  Нещо за Свещената Римска империя да си чувала?
  А да си чувала, че това са немци? А да си чувала какво са направили за чехи, италианци и французи?

  България е древна и заслужава много повече!
 73. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Весело

  [quote#67:"yanne"]много българи даже защитават съдебната система от всякаква намеса[/quote]

  Кои са тези българи, бе Янчо?! С това ли оправдавате вашето бездействие по въпроса?.........Освен мутрите и крадците на едро, никой друг не е против промяната на съдебната система!!!!

 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#57] от "dobrich":


  [quote#57:"dobrich"]Най беглата разлика между България и бързо развиващите се Полша и Прибалтийските републики са в реформите[/quote]Не е това най-голямата разлика.Най-голямата разлика,е в манталитета на хората там и тук.Тук просто огромна част от хората не искат реформа,а искат да им се "даде" -тук и сега.Ние по манталитет приличаме повече на гърците,от колкото на поляците...

 75. 75 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Георги Ганев и Иван Кръстев, както много от другарите си, които имат думата произвеждат думи, които за жалост не са достатъчно вързани с по-задълбочени проучвания, а само с днешната световна конюнктура.

 76. 76 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Весело

  [quote#74:"yanne"]огромна част от хората не искат реформа[/quote]

  Че кой иска реформи, бе Янчо? Реформите се болезнени, водят до дискомфорт за управляващите и народа. Но когата водят към по добро - трябва да се направят!!! Вашите дрямаха, та дрямаха цял мандат. Всеки средно интелигентен българин спокойно може да изпълнява длъжността министър в такова правителство!........Прочети биографията на Маргарет Тачер и после декларирай, че сте били десни....

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Весело

  [quote#74:"yanne"]хората не искат реформа[/quote]

  Янчо, какво предлагаш: пенсионерите САМИ да поиска да ги съкратят, че да се назначат млади хора на тяхно место?! Или привилегированите чиновници от силовите министерства, да се тръшкат на земята за да им отрежат привилегиите ли!?

 80. 80 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#78] от "flagellumdei":

  Боко се самопреживява най малкото като равен на нея!?

 81. 81 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2767 Неутрално  До коментар [#73] от "dobrich":


  [quote#73:"dobrich"]С това ли оправдавате вашето бездействие по въпроса?.........[/quote]Няма да влизам във вътрешно политически спорове с костовисти,омръзна ми.Поне до 12-ти май!!Аз не правя съдебна реформа.Факт е,че всеки един голям престъпник е оправдаван до сега и казва,че "вярва в съдебната система на България".Последен беше Николай Цонев,бивш министър на отбраната,който напоследък е разхождан по всички телевизии като циганска мечка да разправя колко бил добър нашия съд и колко били лоши от ГЕРБ.Ами щом мислиш като него-добре.

 82. 82 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#80] от "dobrich":

  Така е.
  Иначе за реформите не знам какво трябва да стане, за да разберат всички, че те стават на сила. И чрез сила.
  Никога социалните промени не стават, защото поддръжниците на статуквото са ги разрешили.

  България е древна и заслужава много повече!
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#81] от "yanne":

  След 12 май ще ви гонят с камъни от парламента. Не си мисли, че това е сакрална дата за вас.....

 85. 85 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  [quote#81:"yanne"]Аз не правя съдебна реформа[/quote]

  Като не правиш, поне си мълчи и не се излагай с безпрекословната си подкрепа за Герб!?

 86. 86 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  Българския капитализъм се провали. защото нямаше "погерманчване". Всичко беше за отбиване на номера!!! За това. Аз помня как се "погерманчи" Испания след Франко и как подскочи икономиката на Испания. По тези времена да чуеш испански радиолюбител беше по-рядко отколкото да видиш бяло магаре. за 2 години ефира се напълни с испански радиолюбители с немски имена (зад желязната завеса по това съдех какво става на запад), които след няколко години се позагубиха и си останаха испанците, ама далеч по-богати. Явно "германизацията" трябва да се прави от немци, а не от местни селски тарикати несхващащи смисъла и опорочаващи идеята. За това тук НЕ СТАНА !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 87. 87 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  [quote#69:"flagellumdei"]Че това е заложена в монетаристичния капитализъм. Ако няма външни войни за разширение ще има криза. Същото нещо го има и в комунизма. А нацистите просто не оживяха достатъчно да се види. [/quote]От древноста до сега всички империи (без Китай) живеят докато се раширяват. Спрат ли кланетата по границите, започват да се колят вътре и рухват. Така работи системата. За това сега на САЩ му трябва голяма война, а не дребни садамчета и асдачета.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 88 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 546 Весело

  Господата Ганев и Кръстев да ходят да се снимат цветно:
  Приликата между българската и германската икономическа среда е колкото между консерватория и консервена фабрика.
  Генезисът на българската икономия е сиромашията и липса на реална икономика, а докато германският модел е на базата на разумни харчове.
  Кризата от 2008 се развихри благодарение на алчността и липсата на контрол над финансовите и парафинасовите институции по англосаксонските държави и южните купонджии от ЕС.

 89. 89 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  [quote#29:"nando"]АБЕ Китай по-развит технологично, суровинно, стопански ли беше от България през 89 година?[/quote]++++ ВЕЛИК СИ +++++ Т О Ч Н О !!! ++++++++

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 90 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#87] от "t'Ankus":

  Не е само Китай. Поне Индия, Персия, Египет и арабите също.
  А донякъде и ние. И японците.

  България е древна и заслужава много повече!
 91. 91 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#49] от "lil_alex":

  Аз имам друга теория: че германската икономическа политика е супер, АКО институциите работят обаче. И гарантират спазването на правилата. Което в България не е така: накрая имаше по два скандала седмично, решавани на парче и с жертвоприношения за да се успокои обществото.

 92. 92 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Напълно е възможно една цивилизация да развива основно технологиите и духовноста си. Без войни.

  България е древна и заслужава много повече!
 93. 93 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#89] от "t'Ankus":

  Нищо общо няма. Изгледай малко повече филми за Китай.

  България е древна и заслужава много повече!
 94. 94 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#87] от "t'Ankus":

  Голямата война ще е световна. Никой няма да спечели.

  България е древна и заслужава много повече!
 95. 95 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 762 Неутрално

  @Nero, институциите заместват личния ангажимент.

  Говореше някой за естонци, миналото лято бях в Естония, в съседство до вилата на един от най-богатите хора в страната. Беше си докарал домочадието, а на хлапетата купили мини-АТВ та. Бръмчат децата, леко дразнещо е, ама ако това беше български богаташ, щеше да си има макси АТВ и да профучава през тихото селце поне три пъти на ден, ей така да го видят. Вилата на бившия шеф на централната банка беше дървена, 2 етажа, малка, луксът се състоеше в тишината и цветенцата. А и никой не се беше полакомил да застрои цялото крайбрежие на езерото Пейпси.

  Институциите заместват това вътрешно усещане кога трябва да се самоограничиш от нещо- дали ще е вдигане на шум или престъпване на прекалено много правила.

  Така че искаме "правила", но нещата винаги са много по-стабилни, когато правилата идват отвътре. Иначе става невротично законстване, което адски дразни, още повече че хората изобщо не щат да спазват правила, ако ще да е и с глоби, просто не сме устроени като естонци.

 96. 96 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#95] от "lil_alex":

  Естонци и финландци откога имат държава и държавност?
  Не повтаряй клишетата на Стратиев. Че е жалко.

  България е древна и заслужава много повече!
 97. 97 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#77] от "flagellumdei":
  Всъщност правилното е манталитет. Но ако имаш предвид менте или ментовка, може да се каже и байганьовски менталитет или менталност.

 98. 98 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Кръстев и Ганев, изумявате ме с подобни глупости! Имах друго мнение за вас.

  Много е просто. Причината да не работи така нареченият "германски модел" е, че той ... не се прилага в БГ.

  Да приемем, че жените ви са млади и имат природни дадености. Няма как да очаквате те да заприличат на моделки, като им купите единствено червило и ги накарате да си го слагат. Трябва си още пълен комплект козметика, депилация, подходящо облекло, професионален фризьор, фитнес, професионален фотограф, специално осветление, майстор на Фотошопа, дисциплина...

  Та затова не се получава моделка (от БГ), щото искаме само с червило (строг бюджет) да получим Хайди Клум.

 99. 99 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#76] от "dobrich":
  " Реформите....ТРЯБВА да бъдат направени" , и затова трябва политическа воля и парламентарно мнозинство. ГЕРБ имаха много от второто и нищо от първото...И за да можем някой ден наистина по някакъв начин да се сравняваме с Германия или друга нормална страна / не като изсмуканите сравнения в статията / имаме нужда от политици и партии с воля да извършват необходимите промени и взимат, понякога не твърде популярни, но неизбежни решения....

  ThePirinEagle
 100. 100 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#67:"yanne"]Защото днес някой се измъква,а утре може на "мен" да се наложи да се измъквам[/quote]

  Именно,всичко е наш огледален образ-политиците,съдебната система.Наш образ и подобие.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK