Под ухо

Кадър от протест срещу подслушването в интернет, София, 2010г.

© Надежда Чипева

Кадър от протест срещу подслушването в интернет, София, 2010г.Препубликуваме текста на Тони Николов от портала "Култура"


Подслушването е в сърцевината на българската политика. До степен, че я свежда до политическа акустика. И то от незапомнени времена. Ако се съмнявате в тези мои думи, направете си труда да се разходите до "правоъгълника на властта" – зад фасадата на българското президентство. Там, до историческата ротонда "Св. Георги" (най-първо римска административна сграда), са запазени отвори на тръби, за чието предназначение археолозите все още гадаят. Едни твърдят, че става дума за банално отопление, ала според други е имало така наречените "акустични гърнета", с чиято помощ любознателни царедворци надавали "ухо" към тайните в двора на император Константин Велики, а през Средновековието – в кроежите на севастократор Калоян. Както виждате, нищо ново под слънцето. Едни и същи практики, при това на едно и също място. Далеч преди президентът Плевнелиев да се заеме със сформирането на служебно правителство, а някой (?) изпреварващо да реши да се информира.


Затова се замислям не му ли е дошло времето да се напише цял трактат по темата. Нещо като "Малък органон на подслушването. История, теория и практика в България", предназначен за политици, служебни практици и любознателници. Хващам се на бас, че книгата (особено ако бъде придружена от факсимилета и няколко диска със записи), ще бъде истински хит на пазара. А дотогава ще си позволя да споделя някои размисли, които биха могли да залегнат в основата на органона и бъдещата теория на "българската политическа акустика".
Първо положениеникога не бива да се признава "подслушване". Аргументът? Бъдете убедени, че и вас ви подслушват. Така е в българската политика. И няма как да е другояче. Търсете доказателства, за да оборите обвиненията. Позовете се на разликите между слушане (пасивно мероприятие) и подслушване (активна профилактика). При дадени над 100 000 разрешения от съда за подслушване, вероятността ваш разговор да попадне в "звуковите масиви" не е никак малка. Спомнете си що народ беше записан покрай ген. Ваньо Танов, да не говорим за разните там разработки като "Галерия" и "Лиани". Вижте как Сергей Станишев охотно изобличава днешните "акустични практики", удобно забравяйки с какво се занимаваше ДАНС по време на неговото правителство в рамките на разработката "Галерия" (срещу политици и журналисти). А пък Цветан Цветанов на свой ред твърди, че и той бил подслушван (по чие нареждане? на своя началник ли?). И най-вече – че подслушван бил даже Бойко Борисов (той пък по чия заповед? да не би от своя пръв сътрудник?). Можем само да гадаем.


Второ положение – в България всичко се подслушва. Как точно и от кого? Вече никой не знае. По принцип хипотезата е, че властта подслушва опозицията (вариант "Уотъргейт"). Но тъй като МВР изпълнява операцията, не е ясно дали съответните служби не подслушват и властта, и опозицията едновременно (макар да имат разрешение само за "престъпния свят"). От което произтичат два извода: или службите се грижат за паритета в управлението (днешната власт е утрешна опозиция, а опозицията – следваща власт!). Или пък, спазвайки стриктните си служебни задължения, просто не правят разлика между "престъпния свят" и "политическата класа", което, ако е факт, е притеснително. Но, от друга гледна точка, е и донякъде успокоително. Щом подслушването е "тотална практика", служебният премиер Марин Райков може поне да спи спокойно с мисълта, че  "той и правителството му са били подслушвани".


Трето положение – от подслушването не произтича нищо, освен медиен шум. Да е забелязал някой  реални последствия от всички тези файлове, флашки или скриптове от скайп? Нищо. Всичко е само отзвук, бележка под линия в летописите на нашето време, част от акустичната му история. Така че всякакви "действия с отвертка" по заличаване на уликите, са си чисто престараване. При състоянието на нашата съдебна система не би могло и да е иначе. Проверки се предприемат, свидетели се разпитват, а сетне всичко се класифицира "в архив". А пък ако случайно проверката влезе в съда, тя задължително се връща "за доразследване". Докато един ден не я изровят историците.


Четвърто положениеот подслушването се вълнуват само ограничен брой засегнати лица. Така нареченото "гражданско общество" е в най-добрия случай неутрално, ако не и враждебно към лицата, станали обект на подслушване. То е вкупом убедено, че разните му там политици трябва да бъдат вкарвани в затвора, пък ако ще и да ги подслушват. Да не говорим за бизнесмените, магистратите и нахалните "журналя". Тотален контрол и съд! С афери в стил "Уотъргейт" партия като ГЕРБ може само да качва, но не и да смъква проценти на обществено одобрение. "Ще ги подслушват! Как няма да ги подслушват тия синковци…"


Какви други политически практики да очакваме от общество, векове наред живяло под пълен контрол: вечно "под око", както и "под ухо"!


Иван Хаджийски, независимо от крайния си оптимизъм за българския народ, е бил принуден да публикува устни разкази от предосвобожденската ни история, крайно показателни в тази насока. От един от тях научаваме как мюдюринът на едно от подбалканските ни градчета прогонва поредната група доносници с възмутения възглас: "Вие, българите, няма ли да спрете да се клепате!".


А Освобождението не само че не променя, но и задълбочава тези манталитетни нагласи. Контролът над личната информация, над това кой какво е казал или написал, е повече от безумно свиреп. Стефан Стамболов не се свени лично да нахлува заедно с полицията в къщите на политическите си противници, да провежда разпити, да иззема книжа и писма. Десетилетия наред цар Фердинанд е чест гост в дома на директора на пощите Иван Стоянович, защото, по свидетелството на Добри Ганчев, така имал възможност да хвърля по едно око в кореспонденцията на видни граждани преди появата на телефонни апарати по домовете.


Журналистът Стефан Танев, дългогодишен главен редактор на най-четения български всекидневник – вестник "Утро", разказва как в края на 1943 г. в дома му идва развълнуван служител на Телефонната палата. Той споделил, че германски техници са инсталирали в палатата записващи устройства, които проследяват разговорите на регентите и целия Министерски съвет. За да може, както се казва, да няма "скрито-покрито". Да не си мислите, че регентите княз Кирил, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов вдигат чудовищен скандал заради подслушванията и едва ли не денонсират договорите ни с Третия райх? Нищо подобно. Те приемат, че операцията си е "в реда на нещата". И награждават въпросния техник за лоялността му, просто защото вече знаели "кое е за телефон и кое – не".


С идването на комунистите на власт съветският опит също си казва думата. Така контролът "под око" и "под ухо" направо се сливат. В архива на МВР все още се пазят едни особени парчета тел, на които всъщност са записвани телефонните разговори на Трайчо Костов. От описанията им в досието не оставаме с впечатление, че следеният и свален от всички постове Костов е споделял нещо, което "не е за телефон", което не е попречило да бъде окачен на въжето през 1949 г.


Очевидно в тоталитарната теория на подслушването важен е принципът, не фактите.  От значение е фиксирането, проследяването на всяка стъпка, както и на всяка дума, изречена от съответното лице, което, ако възприемем метафората на Веселин Бранев, превръща човека от онова време в "следения човек". В човек, чиито думи (за разлика от днешните "разхайтени времена) са могли наистина да се обърнат и използват срещу него. Човек в състояние на страх. Човек в състояние на тотално про-слушване. Страх, от който няма отърване и който продължава да живее в по-старите поколения.


Ето защо се сещам за една история, един вид притча за духа на споменатите времена. В средата на 90-те разговарях с чуждестранен експерт, дошъл на консултира БТК. Той с удивление коментираше лошото ниво на българската телефония и споделяше как дълго време не е могъл да проумее абсурдните скачвания между отделните телефонни линии в София. Докато накрая един от служителите не го отвел в подземието на Телефонната палата, където той с изумление установил, че отделните телефонни централи са скачени не с оглед на ефикасното използване на множество линии, а с оглед на това определен брой служители да могат да прослушват и записват телефонни разговори. В кабинките в подземието все още висели техните слушалки, а край стените били подреден цял куп огромни, вече неработещи съветски магнетофони.


Ето го в чист вид един от принципите на българската политика: по-важно е да се подслушват хората, отколкото реално да бъдат чути. Защото второто е свобода, докато първото е ситуация на контрол: всичко да е "под ухо".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Урко
  Урко
  Рейтинг: 346 Весело

  Няма подслушване повече от обичайното , народът не пасе трева. Другото са само истериите на Станишев , понеже ще загуби избори от ГЕРБ за 8-ми пореден път

  С Бойко напред, 10 пъти подред. Ревете синьо-червени комунета
 2. 2 Профил на ubb_1
  ubb_1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Който иска отново мутри, част от ОПГ, да го управляват, да гласува отново за Буда и Цвинокио

 3. 3 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Като цяло, според мен, сечение от 3-о и 4-о положение.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Разбирам врявата на политиците, срещу подслушванията, защото те са главатарите на престъпността и не желаят да се съберат доказателства за това! Никой, ама никой не се съмнява, че ограбването на държавата и на хората се извърши и извършва от бивши служители на ДС и на висшите ешалони на БКП-БСП!А те не желаят, това да се документира!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Нов безмислен скандал с подслушване се вихри. Зрелища да има.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#2] от "ubb_1":

  Партията, която създаде тоталното подслушване на хората, милиционерите, мутрите, разби икономиката на България - се казва бсп/бкп/.
  Докато не спре да съществува, няма никаква алтернатива за всеки нормален, финансово необвързан с партия, демократ, освен да се стреми да я държи възможно най - далеч от властта.

 7. 7 Профил на Урко
  Урко
  Рейтинг: 346 Весело

  Така нареченото "гражданско общество" е в най-добрия случай неутрално, ако не и враждебно към лицата, станали обект на подслушване.

  Опять двойка. Хората не искат компроматна война ,а идеи. Няма как ония цайсат съсел по цял ден да се занимава с компромати и хората да го изберат. До тоя момент чухме от париите опозиция на ГЕРБ ,че :

  Ще открият от 1/4 до 1 милион работни места , че ще направят МРЗ от 500 до 1000 лева и че от реките ще потече мед и масло. И после само и единствено компромати

  Ми народът не е толкоз тъп , колкото ви се иска , за това ГЕРБ пак ще спечели , понеже са единствените , които рпедлагат идеи и не мятат компромати

  С Бойко напред, 10 пъти подред. Ревете синьо-червени комунета
 8. 8 Профил на Урко
  Урко
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#6:"yokicha"]Партията, която създаде тоталното подслушване на хората, милиционерите, мутрите, разби икономиката на България - се казва бсп/бкп/. [/quote]

  + И в мига в който БКП умре ще имаме друга партия , която няма да е свързана с най-големите погроми над България. Тогава вече при алтернатива , ако ГЕРБ наистина не им харесва на хората , може и да дойде друг. Но няма как най-голямото зло за нашата история някога пак да спечели избори. Просто тия с промитите мозъци са на такава възраст ,че прогресивно намаляват

  С Бойко напред, 10 пъти подред. Ревете синьо-червени комунета
 9. 9 Профил на dani1715
  dani1715
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Ето го в чист вид един от принципите на българската политика: по-важно е да се подслушват хората, отколкото реално да бъдат чути. Защото второто е свобода, докато първото е ситуация на контрол: всичко да е "под ухо"
  ++++++++++++++++++++++++

 10. 10 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Много прокурори, ченгета, съдии, вкл. конституционни, обслужват управляващите и тяхната мафия, но остават верни и на предишните, които са ги “почерпили” също, а и пак могат да дойдат на власт!

 11. 11 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Слухтенето и интригите са запазена марка на комунетата и е достойно продължена от техните мутри последователи от ГЕРБ.

 12. 12 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Вярвам има политици които не се страхуват от подслушвания.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Не само в подземията на БТК са подслушвали а отделно са били разположени паразитно - подслушвателни станции в Цялата страна които официално са се водели Сеизмологични станции. Най - билзката до София е била в район Нови Искър на ул. Искърско шосе № 96 / до мелницата / сега е преотстъпена за склад на НОИ.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Уши, държавници, гюрултия... Всичко ново е добре забравено старо:

  Царят с магарешките уши

  Цар Цветан (б.р. - името е променено от съображения за сигурност) имал магарешки уши, но ги криел под короната си. Никой не знаел, че негово величество е клепоух. След всяко бръснене тозчас влизал царският палач и погубвал злополучния бръснар, за да не разкаже никому за магарешките уши на царя. Два пъти седмично в двореца падали бръснарски глави. Намалял броят на бръснарите в Цветановото царство. Дошъл редът и на едно голобрадо бръснарче. То влязло в двореца разтреперано. Като обръснало царя и видяло ушите, момчето захванало плахо да се озърта. Царят го попитал:
  - Ти, момче, имаш ли други братя?
  - Нямам – отвърнало бръснарчето, - едничък съм на мама.
  - Щом си едничък, ще те пощадя, но дай дума, че никому няма да казваш какво си видял на главата ми. Кажеш ли някому – загубен си!
  Момчето се врекло, че ще мълчи, и си отишло. Прибрало се вкъщи живо и здраво, но оттогава на сетне захванало да линее. Заприличало на суха вейка. Да го духнеш, ще падне. Тайната го мъчела. Затъжила се неговата майка, като го гледала как се топи, и му рекла:
  - Кажи ми , сине, каква болка имаш на сърцето си.
  - Не мога, майко, ти каза, защото съм дал дума да мълча пред хората. Проговоря ли – свършено е с мене.
  Тогава умната майка научила момчето си да иде в гората, да изкопае един дълбок трап, да се наведе и три пъти да изговори онова, що му тежи на сърцето.
  Както го научила майката – тъй сторило бръснарчето. Като изкопало трапа, то клекнало и до три пъти извикало:
  - Цар Цветан има магарешки уши!
  - Царските уши са магарешки!
  - Нашият цар е клепоух!
  И заринало трапа.
  Изведнъж му олекнало. Тръгнало си весело към дома.
  Минало, що минало, и на мястото, където копало момчето, поникнала свирчовина. Веднъж селските воловарчета видели свирчовината, отсекли си пръчки, направили си свирки и ги надули. Тогава свирките заговорили с човешки гласове:
  - Цар Цветан има магарешки уши!
  - Царските уши са магарешки!
  - Нашият цар е клепоух!
  Бре! До вечерта новината се разнесла по цялата страна. Узнал самият цар и заповядал да му доведат бръснарчето. То му разправило какво се е случило. Тогава клепоухият сам си издялал една свирка, надул я, чул думите й, па си рекъл:
  - Няма вече полза от криене.
  И си открил магарешките уши.

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=16&WorkID=4333&Level=1

 15. 15 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Гнус ме е от хора, надничащи в чуждите чаршафи. Странно е, че не се подхваща темата от тази страна. Много се надявам, че не познавам такива нечистоплътни и противни същества.
  Интересно, как ли се изживява една слушалка? Как ли възпитава децата си? Как ли омайва жена си?

 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Навсякъде се записва и слуша. Съвременни технологии...

 17. 17 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  На всякъде се подслушва...това е един от начините за борба с организираната престъпност и мафия...при нас политици и мафия са едно ...ЗА ТОВА РЕВАТ.

 18. 18 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Весело

  Девизът на МВР трябва да бъде: "ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ НА УШИТЕ СИ"!!!!
  Да Благодарят и платят комисионка на проф. Вучков за израза!

 19. 19 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "BGman1":

  И като подслушват мафията - има ли някакъв резултат? Има единствено за високите етажи на МВР, започват с изнудванията! Така и МВР доволни и организираната престъпност също! Как може в един квартал например да има около 15 дилъри, а 10 от тях да са "информатори" на ченгетата?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 20. 20 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1714 Весело

  До коментар [#19] от "Gaetano Scirea":


  [quote#19:"Gaetano Scirea"]Как може в един квартал например да има около 15 дилъри, а 10 от тях да са "информатори" на ченгетата?[/quote]
  Не знам батка...явно ти си по запознат или пак карабинера ти каза...

 21. 21 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 464 Неутрално

  [quote#11:"fh11"]Слухтенето и интригите са запазена марка на комунетата и е достойно продължена от техните мутри последователи от ГЕРБ.[/quote]

  Е да де но статита казва друго, а именно, че отвратителните черти на българския характер не са от вчера!

 22. 22 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#20] от "BGman1":

  Ха-ха-ха, знаеш ти, знаеш...не се прави на скромен! Но няма да ти разкривам аз откъде знам, за да не ме погне Цацката!

  Няма как технически да ти отговоря на другото!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 23. 23 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1714 Весело

  До коментар [#22] от "Gaetano Scirea":

  Разбрах...Павла ми обясни...ще ги мачкаме комунетата...а може и да ги подслушваме..

 24. 24 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Весело

  Крайно време е във ВУЗ-овете да се въведе нова специалност - "култура и стратегия на подслушването" - да се работи професионално, дет се вика, че аман от лаици и отверткаджии...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1312 Разстроено

  До коментар [#1] от "Урко":


  Няма подслушване повече от обичайното , народът не пасе трева."

  -Позволил си си да се изявяваш от името на народа и това показва колко си нагъл и некомпетентен., Затова няма да те коментирам,само ти забранявам да употребяваш и мен/съставка от народа/в идиотските си обобщения.

 26. 26 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#23] от "BGman1":

  Тогава да започнем от върхушката на сегашните комунета - Боко, Цвък, Цачева...

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 27. 27 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1714 Любопитно

  Подслушват разговорите на Галеви, примерно...прихващат разговор с Румен Петков...после оня реве че го били послушвали... Е кажете ми кой е виновен...оня дето подслушва или този който говори с бандюгите?

 28. 28 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1714 Весело

  До коментар [#26] от "Gaetano Scirea":


  [quote#26:"Gaetano Scirea"]Тогава да започнем от върхушката на сегашните комунета - Боко, Цвък, Цачева[/quote]
  Ми да почваме...прочети ми подписа...

 29. 29 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#9] от "dani1715":
  "Ето го в чист вид един от принципите на българската политика: по-важно е да се подслушват хората, отколкото реално да бъдат чути."
  Съгласен! Точно това е проблема, а не шоуто което продължава!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 30. 30 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Грешка в пост № 13 не е ул Искърско шосе № 90 а ул. Идкърско дефиле № 90 но на Стийт Вю излиза на ул. Искърско дефиле № 59 и може с курсора отгоре да го обходите и разгледате и по ул. Липите където блока е бил за служителите и служителките дето са подслушвали даже и са следели цялата преса всички вестници и бяха систематизирани в отделни папки които ги поствах веднъж в Новините от вас.

  http://maps.google.bg/maps?hl=bg&gs_rn=9&gs_ri=psy-ab&pq=,+%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9C%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B5%E2%80%9D+%E2%84%96+90,+%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%8A%D1%80&cp=28&gs_id=1x&xhr=t&rlz=1C1SAVI_enBG523BG523&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.45373924,d.Yms&ion=1&biw=1092&bih=541&bs=1&q=%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9C%D0%98%D1%81%D0%BA%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B5%E2%80%9D+%E2%84%96+90&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x40aa923f7a38e061:0x84f30976d3839867,%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BA%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%94%D0%B5%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B5%E2%80%9C+90,+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%98%D1%81%D0%BA%D1%8A%D1%80&gl=bg&sa=X&ei=buhwUfq0DMSStQa6_oDwDA&sqi=2&ved=0CCoQ8gEwAA

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 31. 31 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1233 Весело

  До коментар [#24] от "ПАВЛА":
  Добра идея. И Гоце директно става доктор хонорис кауза и почва да преподава.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 32. 32 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#27] от "BGman1":

  Ами този дето подслушва разбира се! Освен, че е е виновен е и некадърен! Защото нито Румбата е на топло, а пък Галеви нещо избЕгаха....Аре кажи ти сега...
  А Румчо и Боко нещо са си фенове, така че е ясна работата!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 33. 33 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#31] от "virtual_brain":
  Мдаа. Цвъки ще има някой и друг приравнителен, за да вземе диплома, но ще завърши и той.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 34. 34 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  [email protected]
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "dani1715":

  Да, но хората вече знаят начина да за получаване на чуваемост. Отпора трябва да е постоянен!!!

  Заговори, за да те видя!
 35. 35 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 635 Неутрално

  [quote#13:"Танас"]Не само в подземията на БТК са подслушвали а отделно са били разположени паразитно - подслушвателни станции в Цялата страна които официално са се водели Сеизмологични станции. Най - билзката до София е била в район Нови Искър на ул. Искърско шосе № 96 / до мелницата / сега е преотстъпена за склад на НОИ.[/quote]

  А в Горна Малина (на Чаралица) и в Мусачево (поделенията), какво мислиш, че се правеше?

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 36. 36 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#35] от "300g":

  Това там май си работи още а това е вече бастисано но е съсипало хиляди съдби а казваха, че е Преводната на летището в Доброславци.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 37. 37 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#1] от "Урко":

  Ако обичайно се подслушват 98% от хората, то приказката няма подслушване повече от обичайно пак ще е вярна, но и пак ще говорим за незаконно и неморално положение.

 38. 38 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#36] от "Танас":

  Добре, но (просто искам лично мнение) какво мислиш за това противоречие - момчетата дешифриращи (повечето завършили английска гимназия или с добър чужд език) разговорите в Мусачево официално не се считат за служители или сътрудници на ДС, а де факто работата им по нищо не се е отличавала от тази на някои от служителите на ДС? И не попадат под ограниченията касаещи сътрудниците и служителите на ДС?

  Или се приравняват с казуса с граничарите, "обезвреждащи" граждани от бившата ГДР - било е "задължение по служба"?

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 39. 39 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 624 Разстроено

  [quote#1:"Урко"]Няма подслушване повече от обичайното , народът не пасе трева.[/quote]
  Би ли ми обяснил какво разбираш под "обичайно подслушване". За мен приемането на подслушване за обичайно явление е страшно.

  Аз
 40. 40 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#34:"Босил"]Да, но хората вече знаят начина да за получаване на чуваемост. Отпора трябва да е постоянен!!! [/quote]
  Ахааа...Така би трябвало да бъде!
  Трябва да чуят хората!
  А че разни мутри, политици и милиционери се подслушват един друг и си правят "мръсно" един на друг, за наша сметка!
  100 мил. лева да ги бяха дали за пречупване на битовата престъпност!
  След като организираната е няма??? /Цецоооо....?/
  Щото хората по селата са пропищели!
  Няма полицаи, грабежите, обирите са ежедневие...
  Това чуйте....а не слушайте!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 41. 41 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#5:"Нефертити"]Нов безмислен скандал с подслушване се вихри.[/quote]
  Допиши нещо смислено!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 42. 42 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#41] от "Geoimg":
  [quote#41:"Geoimg"]Допиши нещо смислено!?[/quote]
  Няма време от тичане... Трябва да се огрее навсякъде.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 43. 43 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  „Трима могат да пазят тайна, само ако двама от тях са мъртви”
  ---------- Данте Алигиери
  Така е ИЗГЛЕЖДАЛ света БЕЗ ТЕХНИКА. Сега нещата са други, „Никой НЕ МОЖЕ да запази тайна, АКО НЕ СИ ЗАТВАРЯ УСТАТА”. Само да ви напомня, какво каза Петър Стоянов, бивш президент на България по БТВ снощи, „Най-гадното и най-просташко е да знаеш, че те подслушват”. МНОГОПАРТИЙНАТА система е виновна за това, че всички да изглеждаме ПОДОЗРИТЕЛНИ. Опитай се да подслушаш или проследиш, КОЙТО И ДА Е в една държава и ще откриеш НЕЩО ПОДОЗРИТЕЛНО в него. Само ВСЯКА ПАРТИЯ като „Камикадзе”, която спечели изборите трябва да се САМОУБИЕ за да СЪЗДАДЕ ЧИСТА и СВЯТА България, ще спечели ДУХЪТ, ДУШАТА и СЪРЦАТА на българите. ВСИЧКО ДРУГО е МЕНТЕ!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 44. 44 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1714 Весело

  До коментар [#42] от "ПАВЛА":


  [quote#42:"ПАВЛА"]Няма време от тичане... Трябва да се огрее навсякъде. [/quote]
  Възложил съм и партийно поръчение...щот мене ме мързи...

 45. 45 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#44] от "BGman1":Вчера публикуваха спомените на някаква кука от Шесто как подслушвали за далавери семействата на комунистическите вождове при Тато - всички били на слушалкща без изключение! Сега внуците на тези престъпни овчари и обирджии на мандри пищят от ужас - ами нали техните 500 шумкарски фамилии които владеят и сега България въведоха масовото подслушване следене и всеобхватно доносничество! Махнете си хората от слушалките и селото ще мирне!

 46. 46 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1945 Весело

  Излезе новото проучване на НЦИОМ.

  ГЕРБ - 23,9%
  Коалиция за България- 17,5%
  ДПС - 6,2%

  Полека лека до изборите ще дойдат на резултатите на Мира Радева, ама ще го обяснят с динамиката.

  Очакваме следващия номер на БСП.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 47. 47 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 754 Гневно

  До коментар [#6] от "yokicha":

  Прав си за БКП/БСП. За да си последователен докрай, трябва най-сетне да вденеш, че ГЕРБ е ДС кохортата на БСП (а АТАКА са кретенският им подотдел).
  Затова и БСП и ГЕРБ никога не трябва да се връщат на власт, а АТАКА даже и да я помирисва.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 48. 48 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1581 Весело

  Българската комунистическа партия - ГЕРБ няма да остави нито един гражданин неподслушан, непроследен, ненаблюдаван и неразработен! Това е новата висша форма на доверие на партията ГЕРБ! Всичко за всеки ще стане явно за партия ГЕРБ. Истинската демокрация започва с пълна откритост на всеки пред управляващата партия ГЕРБ! Всеки гражданин ще бъде длъжен сам да осигури и да достави изчерпателната информация за себе си.
  Да превърнием стария виц за втория пласт на тоалетната хартия в действителност!
  Да осигурим тоталната нова власт на ГЕРБ!
  Да победим себе си на изборите!
  Да сложим в малкия си джоб севернокорейците!
  ДА ЖИВЕЙ ГЕРБ!
  Да бъде НОВИЯТ РЕД!

  Не се АБЕТЕ ГРАЖДАНИ, АКО ИМА НЕЩО, НЯМА НИЩО!
  ДА ЖИВЕЙ ГЕРБ!
  !

 49. 49 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  ех, тъкмо си мислех, че от подслушването на някой по-свободомислещ току-виж подслушващите прихванат малко акъл... обаче прочетох последния абзац... язък.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Подслушването не доведе до подем в борбата срещу организираната престъпност?!

 51. 51 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#38] от "300g":
  То преди 1989 година май бяха във Вътрешни Войски а сега не зная къде са но и Армията има въобще всичко се дублира даже някъде се и потретва. Пример:
  Столична Дирекция на Вътрешните Работи има някакъв отряд ОСА дето задържали тези хора от Мировяне в същото време Жандармерията има Отряд за Борба с Масови Безредици както и Отряда за Борба с Тероризма а Армията отделно си има техни командоси и това като как се управлява а да не говорим какъв паричен ресурс се изразходва същото е и с подслушването. Публична тайна е колко апаратура има в жилищните блокове не само дипломатическите а и в обикновенни квартали и възловите апартаменти са дадени все на ДС служители или от други служби при това те подписват декларация, че са запознати каквон има в жилището и не могат да го преотстъпват и продават поне така каза Методи Андреев в интервю. Това се видя и с аферата Филчев.
  Трябва пълно отваряне на досиетата и пълна лустрация а дето пишете за младите кадри съм сигурен, че една много малка част са влезли и служат съвестно но като гледат другите назначени по парично - роднинска връзка и те се демотивират.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#46:"emil"]новото проучване на НЦИОМ[/quote]

  До сегашните проучвания са показали, че винаги се дават няколко процента повече за управлявалата партия в сравнение с резултатите на изборите! Трудно ще се сформира управляващата коалиция след май....Още по тежко ще бъде на новата власт!!! Батаците са големи, Герб отлагаха всичко за фТория мандат!? С Бсп си приличат по бездействията и липсата на кураж за реформи. Тежко на народа............

 53. 53 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 402 Весело

  "Но тъй като МВР изпълнява операцията, не е ясно дали съответните служби не подслушват и властта, и опозицията едновременно (макар да имат разрешение само за "престъпния свят". "

  Щом има разрешение за "престъпния свят" , значи всичко си е законно

 54. 54 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#8] от "Урко":

  Точно!!!!
  Но едно цяло поколение се изгуби в лутане, а промитите мозъци не разбират, че гласуват за истинските си врагове, които са виновни за сегашното им положение и 200лв пенсия.

 55. 55 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#47] от "Rhapsody of Fire":

  В 2013г. без значение какво си говорим има 2 реални алтернативи.
  1. ГЕРБ
  2. комунистите от бсп + дпс + ...
  Аз съм за 1.
  Може много неща да ни се искат, но реалността е такава, че в момента няма по - добра алтернатива.

 56. 56 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#55] от "yokicha":

  Има- ДСБ (не съм безкритичен и имам много резерви и към тях, но понеже искаш да сведеш нешата до итърсене на алтернатива като най-малкото зло, казвам ти трета).

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 57. 57 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 749 Весело

  До коментар [#42] от "ПАВЛА":
  На навсякъде, някъде му казват никъде!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 58. 58 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1751 Весело

  Тук му е мястото за изява на скаталите се от неудобните статии гербери. Даже има "УХО" в заглавието.Съберете се тук и обменяйте опит! За изборите не берете грижа! Дръпнали сме вървата,а шумът в УШИТЕ ви е от идващата вода.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 59. 59 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 889 Весело

  разузнаването е част от управлението, ако не знаеш какво говярт хората, какъв управленец ще си? Максимум брат козел ФД.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Нещо като "Малък органон на подслушването. История, теория и практика в България", предназначен за политици, служебни практици и любознателници. Хващам се на бас, че книгата (особено ако бъде придружена от факсимилета и няколко диска със записи), ще бъде истински хит на пазара.[/quote]
  На мен пък почва да ми омръзва. Сякаш не знаехме че се подслушва, и децата знаят че са дадени повече от 110,000 разрешения. Сякаш е нещо ново, че нали и при тройната е имало 87,000 /цифрите по памет/. Че е подслушвано на високите нива - че те ББ са подслушвали по време на собственото му управление, какво повече? Знае се от 2 години, пълно мълчание по темата и изведнъж става №1.

  Просто хвърляне на помия по време на предизборната кампания. Охотно подхваната от жълтата преса която изобилства в милата ни родина. И от чалга електората ако въобще има такива които да се впечатляват. Защото досега не виждам особено да е повлияло на нагласите, просто само се надъхва електората и в двете посоки.

  Това което става в момента много ми напомня за "отстрелването" на кандидатите за служебен премиер от което се оплакваше Плевнелиев. И в никакъв случай този взрив на сигнали от "съзнателни служители" сигнализиращи с компромати не е случайно или хаотично. Това е добре планирано предварително и пуснато в определеният момент.

  На друго място вече го казах - задействане на предварително внедрени "къртици". Ако наистина бяха загрижени за гражданското общество щяха да пуснат сигнал само до прокурора. И то отдавна, тези неща не са ставали вчера. Но те пишат и до медиите и точно преди изборите. А това се нарича "компромат".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 410 Любопитно

  Оставам с впечатлението, че на никой от по-гореизокалите се не му иде на ум, че всъщност рушат правото ни на неприкосновена кореспонденция! Може би, защото в 21 век ползваме други думи за това, но иде реч по моему все за същото - мислите и думите с които ги обличате са си ваша тайна, а не дъвка за ушите на милиционери разни.

  А крокодилът е от мушама ))

  http://stefanovl.wordpress.com/

 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  [quote#61:"lyubos"]...че всъщност рушат правото ни на неприкосновена кореспонденция! [/quote]
  Рушат го отдавна и всички, включително в западните държави на които се възхищаваме. Тази апаратура да не би да сме си я сглобили сами тук в БГ, с отвертките?

  Или тези закони ACTA, SOPA и подобните срещу които протестирахме и където ставаше дума за ТОТАЛНО подслушване в Интернет на абсолютно ЦЕЛИЯТ трафик са измислени при нас? Ако те станат това с микробуса ще е детска игра. Вече го казах, предизборно заливане с кал.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Да е забелязал някой реални последствия от всички тези файлове, флашки или скриптове от скайп? Нищо."
  Ето този извод от статията е страшен. Дотолкова сме свикнали със скандалите, че те отминават, забравяме ги, възмутени от новия скандал.
  А, реално последствия няма - наказани, осъдени, поука, за да не се повтарят.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 64. 64 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "Урко":

  Ааааа, хахаха, ако умре БКП, ще умре и ГЕРБ......нямам никаква представа какво по дяволите е антикомунистическото на ГЕРБ и Бойко....фактите говорят тъкмо обратното. И как може да има такава наглост човек, който е напуснал МВР, за да не се деполитизира, т.е.да не напусне БКП и който е бил личен бодигард на Тато, сега да се определя за антикомунист, демократ и десен.... И стига с тази простотия за т.н. антикомунизъм.... в момента всички са капиталисти и никой богаташ не би искал връщане на комунизма....Злободневието е друго и то не е празнословно - идеологическо: не кой е анти комунист, а кой е против мафията, която си има държава; боли ме чорапа, че боко се прави на антикомунист, след като не създаде условия за разкриване на едно работно място в тази жалка страна.......хората искат работа, стандарт за достоен живот, да не ги крадат и експлоатират, среда за реален бизнес и предприемачество.....Олигофенските напъни на ГЕРБ да се правят на антикомунисти, за да заемат дясното ппространство и да привлекат гласове по този начин трябва да бъдат тотално презрени от всеки разумен човек, защото това е просто една заблуда, лъжа ......, а това няма да нахрани бедните и отчаяните....

 65. 65 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Точно така! Проблемът с подслушването е проблем на тези, които подслушват, докато управляват, и ги подслушват, когато не управляват. Защото народът не се подслушва, тъй като няма за какво. Подслушват се само хора, които вършат нещо, което е вредно за държавата и за обществото. А това винаги и навсякъде са престъпници и управляващи, които престъпват законите на държавата и принципите на истинския неманипулиран морал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK