Уроци и дилеми след Бостън

Уроци и дилеми след Бостън

© ReutersЗа една седмица Америка се намери между ужаса от терора и в същото време истинското учудване колко бързо се разви разследването и залавянето на авторите. Експлозиите в Бостън бяха най-тежката атака на територията на страната след 11 септември 2001 г., предизвикали и най-широкомащабната операция в новата история.


Разследването и преследването на авторите родиха ред дилеми, събудиха стари дебати и изненадаха с нови. Някои от тях са чисто американски, други обаче имат и глобален контекст. Не случайно светът също стоя залепен пред телевизорите и екраните на компютрите, докато събитията се развиваха в Бостън. Затова решихме да ви представим най-интересните дебати и уроци от инфарктната седмица. Списъкът, разбира се, съвсем не претендира за изчерпателност. Бостън, Америка и светът тепърва ще търсят обяснения какво и как се случи.


Инфрачервен кадър показва как беше открит вторият заподозрян за атаките в Бостън - Джокар Царнаев. Той се укриваше в лодка, а сигналът за местонахождението му беше подаден от гражданин.<br />

© Handout

Инфрачервен кадър показва как беше открит вторият заподозрян за атаките в Бостън - Джокар Царнаев. Той се укриваше в лодка, а сигналът за местонахождението му беше подаден от гражданин.


Истински тест за вътрешната сигурност
Щастие в нещастието за Америка бе, че атаките се случиха в Бостън. Погледнато сега от гледна точка на сравнително малкия брой жертви и бързото залавяне на авторите, може и да изглежда, че властите са били перфектни. Всъщност, макар те далеч да не бяха безгрешни, подготовката и тренингът им си казаха думата.


През 2011 и 2012 г. болниците в Бостън са участвали в големи 24-часови симулации на бедствие с голям брой жертви. Затова парамедиците веднага след експлозиите в понеделник например се координираха с тях. Така жертвите бяха разпределени, в никоя болница не се получи струпване и ранените можаха да бъдат прегледани от лекар и оперирани възможно най-бързо. Властите също така имаха план за непосредствена реакция и осигуряване на безопасността на града.


ФБР и местната полиция работиха в синхрон и без обичайните търкания кой над какво има юрисдикция и кой по-добре си върши работата. Властите се погрижиха да създадат и работни отношения с медиите. В петък например, когато полицията заложи засади пред домовете на приятели на Джохар Царнаев, журналистите забавиха с часове репортажите за това.


Впечатляващо бе и използването на технологиите от бостънската полиция. На интернет страницата й и в социалните мрежи информацията се обновяваше в реално време. В петък рано сутринта, когато започна претърсването къща по къща в предградието Уотъртаун, много хора бяха събудени от автоматично телефонно обаждане, обясняващо какво се случва навън и съветващо ги да не отварят вратите пред никого освен полицията. През целия ден гражданите получаваха и текстови съобщения по мобилните си телефони с информация и инструкции. За голямо учудване на стотиците журналисти, отразяващи случващото се, и с номера от цялата страна техните мобилни апарати също бяха обхванати на базата на присъствието им в Бостън. Така дори гостите на града бяха информирани своевременно какво се случва.


Хиляди оставиха послания за подкрепата си към близките на жертвите на мястото, където избухнаха бомбите в Бостън<br />

© Jim Bourg

Хиляди оставиха послания за подкрепата си към близките на жертвите на мястото, където избухнаха бомбите в Бостън


Милиони онлайн детективи


Хилядите снимки, видеозаписи на очевидци и новини в реално време дадоха възможност на хората в Америка и света да си създадат непосредствена представа какво се случи в Бостън. Милиони слушаха полицейските скенери и обсъждаха в социалните мрежи моментално развитието на събитията. След като ФБР разпространи снимките на двамата заподозрени в четвъртък вечерта, те получиха средно на минута по 300 хил. информации и идеи за разследването по телефоните и в интернет.


Бързият пробив в операцията след анализа на многобройните снимки и видеозаписи е доказателство, че новите медии правят все по-трудно извършването на престъпление или анонимен терористичен акт. В същото време от социалните мрежи тръгнаха ред опасни спекулации и истински лъжи, "прехвъркнали" после в традиционните медии. Полицията в Бостън дори се видя принудена в петък да изпрати предупреждения за въздържане от намеса в разследването и разпространение на непотвърдена информация в интернет. Затова сега институциите в Америка, заети с обществената сигурност, започнаха да обсъждат евентуални стратегии за обуздаване на онлайн спекулациите при следваща криза.


Старомодната журналистика на Пийт Уилямс


"Няма да се лъжем, всички си отбиваме времето, докато чакаме Пийт Уилямс да ни каже какво всъщност става." Този кратък туит в един момент обиколи социалните мрежи, докато милиони американци следяха на живо по телевизията как се развива залавянето на Джохар Царнаев в петък вечерта. Като знак за това как доскоро смятаната за умираща традиционна журналистика изведнъж придоби нов авторитет.


Пийт Уилямс е вeтеран репортер на телевизията NBC, отразяващ от двайсет години правосъдното министерство и Върховния съд на САЩ. Той има посребрели коси, рядко показва емоции в ефир и по-скоро по принуда използва социалните медии. Започнал журналистическата си кариера в далечната 1974 г., до инфарктната седмица в Бостън Уилямс изглеждаше истински медиен динозавър. Спокойният му тон и внимателният подбор на източници обаче го направиха репортера, на когото милиони американци се довериха в морето от спекулации и теории на конспирацията.


Основното правило на Пийт Уилямс е, че журналистиката е преди всичко селекция на информация. То му помогна да не се оплете в полуистини и преувеличения, както се случи с много от колегите му. При това той дори не бе на мястото на събитието в Бостън, а остана във Вашингтон, за да събира и оценява информацията от източниците си, култивирани с годините. Уилямс първи опроверга преувеличените съобщения на CNN и AP в сряда за задържане на заподозрян. После пресече спекулациите, че изчезналият студент Сунил Трипати от университета "Браун" е един от заподозрените. В петък сутринта пак Уилямс първи съобщи, че преследваните са братя и с чуждестранен произход.


Къде е Чечения?


"Той произлиза от някакво място в Русия с Ч... ч... ч, Чечения, Че... чи... чини, да т’ва май." Този диалог се разигра на живо в ефира на CNN, когато репортер интервюираше съученици на Джохар Царнаев. Както тинейджърите, така и милиони други американци за пръв път в живота си научиха за кървавите драми и трагедиите в размирната кавказка република. Много имаха проблеми да я намерят на картата и другата държава, започваща с буквата "Ч" – Чехия, изведнъж се видя под обсада в социалните мрежи. Посланикът й във Вашингтон дори публикува обръщение, че тя и Чечения нямат нищо общо и се намират на два различни континента.


Fox News стана обект на присмех, когато в ефира й се чу изявление, че чеченците не са Caucasian, в смисъл че не са представители на европеидната раса, за която на английски се използва терминът "кавказци". Социалните мрежи веднага гръмнаха със саркастични шеги, че чеченците са точно "истинските кавказци". Дори сериозните медии в САЩ имаха проблем да намерят добри експерти по темата. Колумнистът на "Ню Йорк таймс" и известен активист за човешки права Никълъс Кристоф даже си изпусна нервите в един момент и заяви, че ако въпросните "експерти" не знаят за какво става дума, да имат доблестта да си го признаят и да млъкнат.


Слабото познаване на проблемите в Кавказ в САЩ отразява политиката на Вашингтон да избягва намеса в региона. От една страна, ред американски администрации не одобряваха агресивната политика и изстъпленията на Кремъл към чеченците. От друга страна, 11 септември 2001 г. и глобалната борба срещу тероризма принудиха Америка да си партнира с Русия срещу ислямския фундаментализъм. Вашингтон така и не уцели златната среда и правилния тон, когато става дума за размирния кавказки регион, и предпочете да стои настрана от случващото се. Братята Царнаеви обаче сега принудиха цяла Америка да погледне под лупа случващото се в старата им родина.


Уроци и дилеми след Бостън

© Dominick Reuter


Блокада на града – новата нормалност?


Доброволното оставане на хората по домовете и спирането на всякаква дейност през целия петък бе безпрецедентно. Това освободи полицията от непосредствената грижа за сигурността на града и й даде възможност да се съсредоточи над претърсването на предградието Уотъртаун къща по къща. Според изчисленията блокадата струва на Бостън около 333 млн. щатски долара.


Много защитници на личните свободи критикуваха впоследствие мярката като преувеличена. Самите власти явно също решиха, че е на ръба на допустимото, защото привечер я вдигнаха, въпреки че Царнаев още не бе хванат. Въпреки това опитът на Бостън може да се превърне в прецедент при следваща терористична атака. Дори да не се стига отново до масова блокада, някои от елементите й със сигурност ще бъдат копирани оттук нататък, коментираха много наблюдатели на следващия ден. Като например отцепване на квартал, спиране на транспорта и затваряне на потенциални цели като училища и институции.


Ако имахме един дрон


Когато стане дума за използването на безпилотни самолети, т.нар. дрони, за наблюдение и ликвидиране на опасни терористи, американското обществено мнение е в състояние на парадоксална двойнственост. Докато мнозинството подкрепя политиката на администрацията на Барак Обама за разширяване на прилагането им по света, те също толкова открито и твърдо са срещу това вътре в страната. Досега.


Когато в петък гражданите на Бостън трябваше да останат по домовете си, за да могат властите да издирват Джохар Царнаев, вече започна дебатът дали в подобни ситуации да не се прилагат дрони. Имаше дори предложения как заподозреният може да бъде отстрелян от въздуха, вместо да се харчат хиляди долари и да рискуват животи, за да стигне полицията до него. Производителите на дрони също не пропуснаха да използват кризата, за да дадат обширни интервюта в пресата как безпилотните самолети могат да наблюдават масови събития като маратони и в случай на нужда да насочват спасителите. Очаквайте в следващите месеци, когато случилото се бъде анализирано в детайли и извлечени поуките, дебатът за използването на безпилотните самолети вътре в страната да набере сила.


Имиграционната реформа под въпрос


От гледна точка на защитниците на имиграционната реформа в САЩ експлозиите в Бостън не можаха да се случат в по-лош момент. За пръв път от почти три десететилетия американският Конгрес най-после е на път да се обедини около така необходимото на страната ново законодателство. До миналата седмица повечето противници на имиграционната реформа отдясно бяха успешно заглушавани от собствената си Републиканска партия, опасяваща се, че крайната реторика срещу растящия латино електорат ще й струва още едни избори след загубата на Белия дом миналата година.


Когато дойдоха атаките в Бостън и дори преди да се знае кои са авторите им, редица сенатори тихомълком започнаха да преосмислят позициите си. После новината, че братята Царнаеви са имигранти, разгоря отново дебата. В опит да защити реформата единият от авторите й - бившият републикански кандидат за президент и сенатор от Аризона Джон Маккейн, направи изявление, че точно събитията в Бостън подчертават нуждата от промени. "Имиграционната реформа ще подобри националната сигурност, като ни помогне да индентифицираме кой влиза и кой напуска страната – основна функция на държавата, която сегашната неработеща система не позволява да бъде изпълнена", заяви той. Въпросът сега е дали след инфарктната седмица останалите конгресмени ще се вслушат в гласа на разума.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Впечатляваща е работата, която извърши бостънската полиция!
  Можем да си мечтаем за такива технологии, бързина на работа и най-вече редови полицаи, накои от които работиха без почивка по 36 часа.
  Уникален пример за полиция в служба на хората!
  А населението в Бостън показа как могат да са солидарни и единни!

 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Американците последните години постоянно в страх и паника живеят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  На първо място е солидарността - нещо, което ние не притежаваме.
  На второ място са технологиите - видеонаблюдение и следене - у нас това ще се оплюе като полицейщина.
  На трето място - вие слагайте каквото си искате...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Преди много години един пенс.полковник - анализатор на ВВС -Лондон предрече, че в следствие на Американската експанзия в ислямския свят - накрая американците ще се самоизолират на континента в страх и ужас.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  Нищо общо с дилемите и уроците в БГ

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 7. 7 Профил на Антиглобалист
  Антиглобалист
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Значи освен генерална репетиция става въпрос и за въпроса с дроните.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 8. 8 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Авторката няма ли да напише нещо по-най важния въпрос: за мотива на двамата младежи?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А какви ревове и вой надаваха американските смешни СМИ, когато Русия се бореше с чеченците?! А те "горките", на всичко отгоре бяха финансирани и логистично подкрепяни, ако не пряко от САЩ, то чрез техните "дълги кинжали" от Персийския залив! На това му казват някои - ефекта на бумеранга. Язък за невинните загинали! Но терористите само до там могат да достигнат, до редовите американци.

 12. 12 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#8] от "bluesky1":

  Не понеже те мотив нямат. Всичко е нагласено. Сега оцелелия от братята не може да говори, а освен това го били и упоили. утре може и да се окаже невменяем. В Америка събитията стават по план "от горе". Ако не ми вярваш проследи събитията през последните 20-30 години и най вече след 9/11.
  Живеем в добре планиран свят, мнението се манипулира за да служи на тоя който седи отгоре. Но и не е съвсем просто за да се обясни на форум.

 13. 13 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#8] от "bluesky1":

  Ами като не знае за мотива -какво да пише?
  Наил това е в основата на прегледа в статията - да не се допускат медийни спекулации, когато няма достатъчно данни.

  У нас е точно обратното - страшната склонност първо да се говори, а после да мисли и да се обоснова.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 14. 14 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 477 Неутрално

  А такива отрепки като взривяват, грабят, плячкосват, режат глави в Сирия, са обявявани за демократи и им се ръкопляска...., аааааа лицемерие безподобно....а за поведението на нашия бивш външен министър да не говориме, дето и срещи им направи в България на тези главорези....

 15. 15 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 658 Гневно

  До коментар [#12] от "lu":

  Ти си поредното доказателство за предишният ми пост - плескаш глупости без да имаш представа за какво горвориш.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#0:" "]Производителите на дрони също не пропуснаха да използват кризата, за да дадат обширни интервюта в пресата как безпилотните самолети могат да наблюдават масови събития като маратони и в случай на нужда да насочват спасителите. [/quote]

  После, ще се изкажат и производителите на оръжие, става страшно...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Урокът ни е от Сарафово, а дилеми ще чакаме подир 12-ти май...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 20. 20 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "4u4o":

  ... недей да мечтаеш -- в БГ няма полиция, няма държава. Остана само показността, като за пред телевизията ... Добре, че народа ни е мирен ...

 21. 21 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Някак между другото премина информацията:"За голямо учудване на стотиците журналисти, отразяващи случващото се и с номера от цялата страна, техните мобилни апарати също бяха обхванати на базата на присъствието им в Бостън."
  Сега става ли ви ясно защо за "цецовите крайслери" последствия вероятно няма да има. Те и американците явно са приели "доброволното" си подслушване от "добрите".

 22. 22 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#13] от "Rhapsody of Fire":Цветанов го доказа на практика.Щом стане някакво убийство на известна мутра,още на сутринта ЦвцВ лъсваше на телевизионния екран и обявяваше,че това е борба за "преразпределение на наркопазара ".Няма никакво значение,че убиеца още не е заловен,даже няма и заподозрян.ВСАЩ явно това не е така. Бързо и впечатляващо американската полиция и ФБР заловиха евентуалните извършители.Но никой още не гоори за мотиви,за подбудители.Явно им липсва един Цветанов.

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#21] от "paolo51":

  Двете нямат нищо общо! В САЩ се подслушва законно,а тук вероятно незаконно. Когато подслушването е законно,то не е опасно за свободата на хората.

 24. 24 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":
  И как очно разбра че в САЩ се подслушва законно?

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  "Fox News стана обект на присмех, когато в ефира й се чу изявление, че чеченците не са Caucasian, в смисъл че не са представители на европеидната раса, за която на английски се използва терминът "кавказци". Социалните мрежи веднага гръмнаха със саркастични шеги, че чеченците са точно "истинските кавказци".

  Поредно доказателство, че янките имат големи липси в образованието си... но, не само те, в този форум също съм срещал разни расистки невежи, които вярват, че арабите не са представители на европейдната раса... така, че глупаци и невежи има навсякъде по-света...!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  До коментар [#23] от "deaf":

  Въпросът с подслушването и използването на снимки и видеозаписи като доказателствени материали е, че в България те не се използват масово... има някакви законови ограничения, които пречат тези материали да се използват в съда доказателствен материал, което е много глупаво. Докато в САЩ такива материали се ползват масово в съдебната практика....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 381 Неутрално

  може би 2мата чеченци са извършителите но може и да не са те!

  срамно е в една правова държава да се отнасят със заподозряните като с извършители. това е сериозен удар с/у демокрацията в САЩ. страната се превръща в полицейска държава: полицията и разузнавателните служби решават кой е терорист и кой не.

 28. 28 Профил на varog
  varog
  Рейтинг: 460 Неутрално

  "Слабото познаване на проблемите в Кавказ в САЩ отразява политиката на Вашингтон да избягва намеса в региона. От една страна, ред американски администрации не одобряваха агресивната политика и изстъпленията на Кремъл към чеченците. От друга страна, 11 септември 2001 г. и глобалната борба срещу тероризма принудиха Америка да си партнира с Русия срещу ислямския фундаментализъм. Вашингтон така и не уцели златната среда и правилния тон, когато става дума за размирния кавказки регион, и предпочете да стои настрана от случващото се. Братята Царнаеви обаче сега принудиха цяла Америка да погледне под лупа случващото се в старата им родина."

  Ето къде е ключът от мазето. Американците за малко се заплеснали от Кавказ - и белята станала. Но сега ще се заемат с реда и демокрацията в старата родина на кавказците.
  Аферим, Ваня Евтимова! Имаш една ролка шкурка за езика.

 29. 29 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Ако имахме един дрон

  Когато стане дума за използването на безпилотни самолети, т.нар. дрони, за наблюдение и ликвидиране на опасни терористи, американското обществено мнение е в състояние на парадоксална двойнственост. Докато мнозинството подкрепя политиката на администрацията на Барак Обама за разширяване на прилагането им по света, те също толкова открито и твърдо са срещу това вътре в страната.
  Явно и там полицаите са на мода! За пари, де, не за друго...

  Ала, бала!
 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#24] от "paolo51":

  Ако беше незаконно,досега да е гръмнал скандал и да са взети жестоки мерки срещу престъпилите закона. В това е разликата с България.
  А и доколкото разбрах,става въпрос за изпращане на съобщения от полицията на всички мобилни телефони,на територията на Бостън. Не знам технически как са го направили.

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  А и не само това,вече в Щатите се ограничава и адвокатската тайна,например.

 32. 32 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#12] от "lu":

  в американския юг преди 70г е било достатъчно някоя бяла жена да каже че еди кой си негър и подшушнал нещо обидно за да се появи една тълпа която да пребие, обеси и запали "виновника".

  с тия чеченци става същото но в по голям мащаб. гласът на тълпата е гласът на закона а тълпата се създава от медиите.

 33. 33 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 364 Неутрално

  САщ не си вземат уроци, като хипопотам в стъкларски магазин са!

  Следващи бомбаджии ще са сирийските активисти, след като свалят АСАД!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 34. 34 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#9] от "der_dumme_affe":
  Те сами си го правят , където има конфликт винаги се намесват с военна сила.
  За разлика от европа там агитацията все още я има .

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 35. 35 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 460 Неутрално

  кое му е великото на бостънската полиция - няма кучета за душат за взрив, няма беспилотни самолети/хеликоптери да гледат за следи от взрив и тн. намерили 2я брат в лодка в къща, която не е била претърсвана - собственикът, като му казали, че вече може да излиза, видял следи от кръв, и се обадил на полицията. ами ако собственикът беше на ски/сърф на 10 хил км ? вообще цялата организация на полицията си е издънка в стил цвцв

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#27] от "Туриста":

  Тя си е полицейска държава по условие....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  "Производителите на дрони също не пропуснаха да използват кризата" = България има традиции в производство на роботи ... сега е момента да произвеждаме това което се търси и го можем по-добре от всички - ДРОНИ и Бойни роботи .... в картофи и овчо пара няма

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 39. 39 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#33:"Невен Фабрикант"]Следващи бомбаджии ще са сирийските активисти, след като свалят АСАД! [/quote]
  Либийските вече се проявиха като убиха посланника.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 41. 41 Профил на zetranator
  zetranator
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Оруел, 451 градуса по Фаренхайт. Краят! Едно пророчество на Бредбъри и реализацията му в САЩ! Народът иска някой да е виновен и никой няма да разбере кой е убитият, важното е, че има виновен.

 42. 42 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Интересно е, че въпреки цялата техника, се оказа, че всъщност го намериха хората. Абсурдно е създаването на такава организация за преследването на двама опасни престъпника. Това само говори за силната несигуронст и незнание какво да правят. Цялото възхищение на част от форума по бостънската полиция е меко казано странно. разпознаването на братята е станало от репортаж по телевизията т.е. нищо ново под слънцето. Болниците няма ли претруване??, на базата на какво е изчислено това?? От друга страна историята е проста, едни американски граждани взривяват други американски граждани ... филмът не е нов, по-скоро римейк и то доста лош, но с доста добър маркетинг ....

 43. 43 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Добре, че тези не са били от Башкирия, че докато се ориентират по картата, можеше да са ни пуснали някоя бомба... От познанията им по география, през безумното блокиране на цял град, та до новинарските им емисии - всичко показва, че това е нация от умствено изоставащи. А най-смешното е, че през 2011 г. руснаците са искали проверка на въпросната чалма, ама великите служби за сигурност на САЩ са решили, че няма нищо нередно...

 44. 44 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 440 Неутрално

  За кви дронове иде реч,за ква перфектна организация.Защо в тази предвзета хвалебствена статия не пише,'че е имало предупреждение от руснаците за евентуалните занимания на големия брат.Ако той беше под наблюдение,атентатът можеше да бъде предотвратен.Но защо след като тъй или иначе атентатът се случи,прехвалените ченгета не се насочиха веднага към човека,за когото са имали сигнал.Tака можеше да бъде спасен живота на 26-годишния полицай.
  Според мен атентатът е резултат или на жестока издънка на американските спецслужби или на мръсна геополитическа игра,в която живота на обикновените хора е без значение.

 45. 45 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Опредеено се преследват и вътрешнополитически цели.Затова беше и цирка с преследването.Учудваща,обаче,e степента на зомбираност на обществото.

 46. 46 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 440 Неутрално

  При нас комунистическото управление не ни остави никакви илюзии по отношение на управляващите,тъй é в туй отношение май наистина сме ги задминали американците.

 47. 47 Профил на destroyer
  destroyer
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#1] от "4u4o":

  само който е работил с американци, може да каже колко са обединени, когато става въпрос за преодоляване на трудности, колко са съпричастни към проблемите на хората към тях.
  Мисля, че в основата на техния успех стои разбирането им, че успяха на индивида зависи от усилията на всички. Имат го от религията, възпитанието, от всичко. Работил съм с много чужденци, но от американците съм бил най-доволен и най-спокоен за успеха на моята работа.

 48. 48 Профил на destroyer
  destroyer
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#21] от "paolo51":

  Не си разбрал, драги. няма нищо общо между подслушването без причина и известяването на маса народ при критични ситуации. това израелците го имат от десетилетия, прилага се и в други модерни държави- въпрос на организация, при това не е скъпо- например има авария или някаква друга ситуация в точка Х, кризисния център за секунди или минути прави анализ и оценка на вероятните последици, мобилните оператори изпращат СМС до абонатите, намиращи се в обхвата на близостоящите клетки и това е. по същия начин се оповестяват останалите хора да избягват точки на критични ситуации, разрушения и т.н. Може да се известяват и за критични необходимости- например спеша необходимост от даден специализиран персонал (лекари и т.н.), кръв за ранените и хиляди неща. пак казвам, въпрос на организация и акъл- неща, дето ние нямаме.

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#40] от "voltaire":
  Чечня не е независима държава, а част от Руската федерация, чийто президент е Владимир Путин. Въпрос на време е РФ да си върне репутацията на източник на международен тероризъм.

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#9:"der_dumme_affe"]Как да живее една нация, която е в състояние на война -
  ами , че естествено в страх и паника. [/quote]
  Което не им пречи да не монтират блиндирани врати и решетки на прозорците.

 51. 51 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#48] от "destroyer":
  Господине, твърде много филми сме гледали които са направени по действителни случаи и при които се вижда как зад уж благородни цели, правителствата въвеждат тотален контрол над гражданите си. Да в Япония и на други места, вкл. в САЩ има изградени системи за информиране на хората при бедствия. Само че това е предварително известно, известни са и параметрите на сработване и информиране. В случая има съобщение (не коментирам верността му защото ако не е вярно то и ние влизаме в компроментиран дебат) че журналисти (при това чужди за Бостън) са се учудили на някои съобщения по личните им телефони. Щом журналисти го коментират, а те поне в читавите държави се считат за коректива на обществото, то естествено възникват въпроси. Същите въпроси, които вероятно след оталожване на емоциите от събитието ще се зададат и с "доброволния" отказ на гражданите в завардените райони да предоставят за претърсване на къщите им без изрични съдебни (или прокурорски) разрешения. Да, вярно е че всичко това даде възможност на полицейските части максимално бързо да решат случая. Вярно е обаче че това е характерно за т.н. полицейски държави и което при определени ситуации може да се преминат границите на конституционно регламентираната неприкосновенност и права на гражданите.

 52. 52 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#49] от "historama":

  Русия не е виновна за действията на хора, които Америка е пуснала като бежанци от Русия, и които са повлияни именно на американска почва от ислямистки идеи

 53. 53 Профил на LegalEagle
  LegalEagle
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Цитат от статията:
  "Погледнато сега от гледна точка на сравнително малкия брой жертви и бързото залавяне на авторите..."
  Не са "автори", а са извършители. Автори са хора, които пишат или създават друг вид произведения на изкуството. Да наричаш терористите "автори" е странно и неадекватно, въпреки, че разбирам стремежа на извършителката на статията да намери подходящ синоним.

 54. 54 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 440 Неутрално

  ..Нямаше нищо перфектно в това,което наблюдавахме по тв и интернет.Имаше преиграване и търсена зрелищност.Не остава нищо друго освен да окнем по нашенски-Язък за невинните хорица.За загиналите в атентата,за младичкия полицай,че и за/да ми прости Господ/момчетата-атентатори с объркани мозъци.Не ви ли приличат на нашенските мутри-спортисти,които след като свършиха мръсната работа на господарите на прехода,бяха безжалостно и методично отстреляни един по един.Бизнес...,нищо лично.

 55. 55 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#12] от "lu":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 56. 56 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#15:"Rhapsody of Fire"]До коментар [#12] от "lu":

  Ти си поредното доказателство за предишният ми пост - плескаш глупости без да имаш представа за какво горвориш. [/quote]

  Всъщност, доказателството си ти, колко безнадежно-зомбиран, въпреки възможностите за информация си остава средно развития индивид!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Интересно развитие към Кавказ и ислям ... а 68 % от жителите на Бостън са очаквали атентата да е извършен от бели десни екстремисти ... (Казаха го преди малко по Дарик радио)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 427 Гневно

  Наду ми се главата вече с този Бостън. Защо когато гръмнат американец и журналист така гръмват медийте, а когато гръмнат нормален човек на никой не му пука?

 59. 59 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Статията е много добра. Благодаря на автора!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#52] от "Aрафлeц":
  Няма никаква промяна в политиката на Русия от преди войната. Да ти припомня ли атентата в Св. Неделя?

 61. 61 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#60] от "historama":

  Егати мега глупостта !!!

 62. 62 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#49] от "historama":

  Много интересно - явно пропагандата в "демократична" България е на по-високо ниво от тая по жремето на "развития" социализъм.

  Когато чеченскиятеророизъм вилнееше в Москва, всички жалеха "бедните" чеченски "освободители", коит по същество са терористи, добре финансирани от Саудитска Арабия.
  Когато двама "бежанци" с чеченско потекло взривиха Бостън, те изведнъж се оказаха руснаци.

  Това е типичния двоен стандард на Западната "свободна" журналистика, стигнал до плитките умове на хора, които нашата "фениална" образователна система, така и не е научила да анализират предоставена от различни источници на информация и сами да намират истината, до колкота такава съществува.

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#61] от "Aрафлeц":
  Съжалявам, но атентатът на Св. Неделя си беше факт.

 64. 64 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Хубава статия.
  Може да се добави, че в някои отношения технологията ако не се провали, то не помогна - автоматичното разпознаване на лица не откри братята. За сметка на това на няколко пъти се пуснаха грешни следи от хората гледащи снимки и записи - бяха тормозени невинни хора, защото са с по-тъмен цвят на кожата и носели раници...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 65. 65 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#63] от "historama":

  А какви факти имаш за връзката на болшевишка Русия през 1925 с атентата?

 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Любопитно

  "....ред американски администрации не одобряваха агресивната политика и изстъпленията на Кремъл към чеченците."

  Интересно как във САЩ оценяват рязането на живо на глави и пръсти от чеченските главорези - като законна самоотбрана?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#65] от "Aрафлeц":
  Във всеки случай много повече факти отколкото е имала Съветска Русия за да нападне България през септември 1944г.

 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#66:"Julian Mall"]Интересно как във САЩ оценяват рязането на живо на глави и пръсти от чеченските главорези - като законна самоотбрана?! [/quote]
  И на кого режат пръстите и главите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK